FI85527B - Lamellmatta foer filtrering av partikelformigt material fraon undervattensstroemmar samt foerfarande foer framstaellning av lamellmatta. - Google Patents

Lamellmatta foer filtrering av partikelformigt material fraon undervattensstroemmar samt foerfarande foer framstaellning av lamellmatta. Download PDF

Info

Publication number
FI85527B
FI85527B FI853770A FI853770A FI85527B FI 85527 B FI85527 B FI 85527B FI 853770 A FI853770 A FI 853770A FI 853770 A FI853770 A FI 853770A FI 85527 B FI85527 B FI 85527B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
strips
strip
mat
anchor
laminate
Prior art date
Application number
FI853770A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI85527C (fi
FI853770L (fi
FI853770A0 (fi
Inventor
Peter Alsop
Original Assignee
Seabed Scour Control Syst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Seabed Scour Control Syst filed Critical Seabed Scour Control Syst
Publication of FI853770L publication Critical patent/FI853770L/fi
Publication of FI853770A0 publication Critical patent/FI853770A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI85527B publication Critical patent/FI85527B/fi
Publication of FI85527C publication Critical patent/FI85527C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/04Structures or apparatus for, or methods of, protecting banks, coasts, or harbours
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/04Structures or apparatus for, or methods of, protecting banks, coasts, or harbours
    • E02B3/043Artificial seaweed
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A10/00TECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE at coastal zones; at river basins
    • Y02A10/26Artificial reefs or seaweed; Restoration or protection of coral reefs

Description

85527
Suikalematto hiukkasmateriaalin suodattamiseksi vedenalaisista virtauksista sekä menetelmä suikalematon valmistamiseksi 5 Aikaisemmin on yritetty estää merenpohjan eroosiota rannikon edustalla olevien öljy- tai kaasuputkien kaltaisten rakenteiden ympärillä istuttamalla kerros tekoruokoja tai suikaleita rakenteen viereen ja sitä pitkin. Tällaisia patjoja on myös istutettu rantavesiin estämään rannan 10 eroosiota muodostamalla keinotekoisia hiekkasärkkiä tai stabiloimalla olemassaolevia hiekkasärkkiä.
Esimerkiksi US-patentissa 4 337 007 ehdotetaan ruo'ot tai suikaleet ensin kiinnitettäväksi erillisinä kimppuina 15 mattoon, minkä jälkeen tämä matto sidotaan merenpohjaan. Eräs ilmeinen epäkohta tällä järjestelmällä on se, että tällainen matto on kallis ja altis myöhemmälle poishuuh-toutumiselle, varsinkin kun käytetään painoankkurointia, kuten ketjuja ja betonipainoja.
20
Lisähaittana on, että kukin suikalekimppu on erikseen sidottava mattoon, ja kimppujen väliset aukot voivat aikaansaada haitallisia aaltovirtauksia merenpohjaan maton alle. Ajan mukana kuhunkin yksittäiseen suikalekimppuun 25 kohdistuvan viskoosisen hidastuksen aiheuttamat paikalliset rasitukset voivat olla riittäviä irrottamaan kimput matosta.
Eräässä vaihtoehtoisessa järjestelmässä, jota on kuvattu 30 esimerkiksi US-patentissa 3 299 640, on yhteiseen meren tai joenpohjassa lepäävään ankkurilinjaan kiinnitetty jatkuva rivi uivia synteettisiä filamentteja, lankoja tai nauhoja. Tällöin ehdotetaan, että useita filamenttirivejä voidaan sijoittaa toistensa jälkeen.
' ' 35 Käytännössä ei kuitenkaan tällaisia US-patentissa 3 299 640 kuvatun kaltaisia järjestelmiä ole saatu toimimaan : tyydyttävästi useastakaan eri syystä.
2 85527
Ensiksikin on havaittu, että varsinkin syvissä vesissä vedenalaiset virtaukset painavat ainakin osaksi uivat filamentit mataliksi, ja sentähden aikaansaadaan vain 5 suuruusluokaltaan pieni viskoosinen hidastus vain vähän matkaa filamenttien alustan yläpuolelle. Sen vuoksi muodostuu alustan ympärille parhaimmillaankin matalaprofiilinen pysymätön hiekkapenkka. Tälläkin penkalla on taipumus tulla poispyyhkäistyksi myöhempien marginaalisesti 10 nopeampien virtausten vaikutuksesta.
Kokemus on siten osoittanut, että tällaiset suikalerivit pidättävät ainoastaan pienen hiukkasmassan eivätkä voi aikaansaada kiinteää hiekkapenkkaa.
15
Toisaalta ei tähän mennessä vielä ole löydetty tyydyttävää menetelmää näiden rivien asentamiseksi ja niiden ank-kuroimiseksi meren- tai joenpohjaan. US-patentissa 3 299 640 ehdotetaan, että rivit voivat muodostua joko betonis-20 ta, lyijystä tai teräksestä muodostetuista painoankkuri-linjoista, tai taipuisista ankkurilinjoista, jotka käsittävät painoupottajilla varustetun köyden tai vaijerin.
Nämä järjestelyt kärsisivät kummatkin myöhemmästä linjan :·. 25 ja/tai upottajien ympärillä tapahtuvasta poishuuhtoutumi- sesta, eikä mikään kuvatuista järjestelyistä pystyisi pidättelemään linjoja alhaalla niitä erittäin suuria nostovoimia ja virtauksia vastaan, joita syvissä vesissä esiintyy.
30
Kolmanneksi ei vielä ole keksitty tyydyttävää menetelmää filamenttien tai nauhojen kiinnittämiseksi taipuisiin ankkurilinjoihin. Erityisesti US-patentin 3 299 640 mukainen ehdotus, että filamentit tai nauhat voitaisiin 35 köyttää, kutoa tai punoa ankkuriköyteen, olisi hankala ja aikaaviepä prosessi, joka ei ole sopiva nopeaan massatuotantoon, joka on välttämätön mikäli halutaan valmistaa |.
3 85527 riittäviä määriä peittämään suuria alueita, kuten sellaisia, jotka ympäröivät öljy- tai kaasuputkia.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada suikalemat-5 to, joka mahdollistaa käytännöllisen eroosionestojärjes-telmän, joka poistaa nämä haitat. Suikalematto käsittää välimatkan päässä toisistaan olevia, oleellisesti yhdensuuntaisia suikalerivejä, joista kukin käsittää kelluvasta materiaalista valmistettuja nauhoja, jotka on sijoi-10 tettu pitkin taipuisaa ankkuriliinaa, joista kukin nauha käsittää useita pitkänomaisia kelluvia säikeitä tai rihmoja, jotka ulkonevat poikittaisesti samaan suuntaan ank-kuriliinasta, ja ovat sijoitetut riittävän lähelle toisiaan oleellisesti jatkuvan säie- tai rihmamaton aikaansaa-15 miseksi liinaa pitkin. Keksinnön tunnusmerkillisten piirteiden mukaisesti ainakin jotkut säikeistä tai rihmoista kussakin nauhassa ovat ristikkäin toisen kanssa tarvittavan säie- tai rihmatiheyden aikaansaamiseksi verhossa.
20 Kukin elementti käsittää edullisesti säikeen tai filamen-tin suikaleessa tai nauhassa, joka leveyssuunnassa on kutistettu, jolloin useita nauhoja on sijoitettu lähekkäin pitkin ankkurilinjaa ja kunkin nauhan tyvi on kiinnitetty linjaan. Kutistettu leveys aikaansaadaan esimer-25 kiksi käyttämällä fibrilloituja nauhoja, jotka ovat luonnostaan kiharia tai lainehtivia. Tällöin myös kunkin nauhan säikeet tai filamentit limittyvät satunnaisella ta-: ' valla. Lisälimittyminen aikaansaadaan sitten sijoittamal la nauhojen päälle lisäsarja nauhoja, jolloin lisäsarja 30 aikaansaadaan esimerkiksi siten, että käytetään alunperin *.-.r sellaisia nauhoja, joiden yhtä pitkät päät ulottuvat vas takkaisiin suuntiin ankkurilinjasta ja sitten taitetaan nauhat yhteen siten, että kummatkin päät ulottuvat samaan suuntaan. Suoristettuina tai tasoitettuina nauhojen yh-35 distetty leveys on ainakin kaksi kertaa ankkurilinjan pituus, ja noin neljä kertaa tämä pituus kun käytetään taitettuja nauhoja.
4 B5527
Syntyvällä suikale-elementtien suurella tiheydellä varmistetaan se, etteivät vedenalaiset virtaukset paina niitä alas, erityisesti kun niitä seuraa lisärivejä suikale-5 linjoja, jolloin tuloksena oleva suikalemassa aikaansaa riittävän viskoosisen hidastuksen ja kerrostumisen pysyvän ja kiinteän hiekkapenkan rakentumiseksi.
Ankkurilinja muodostuu edullisesti kahdesta päällekkäin-10 asetetusta rainasta, jolloin kunkin elementin tyvi tarttuu näiden kahden rainan väliin. Nämä kaksi rainaa muodostetaan sopivasti taittamalla yksittäinen raina pituussuunnassa.
15 Suikalelinjajoukko järjestetään sitten edullisesti suika-lematoksi käyttämällä välimatkan päässä toisistaan olevia poikittaisia hihnoja ja muodostaen avoinristikkoinen verkko, joka voidaan rullata kokoon ja myöhemmin jälleen levittää merenpohjalle, jolloin kukin poikittaishihna 20 ankkuroidaan kummastakin päästä. Tällainen matto pystyy muodostamaan kuituvahvisteisen massapenkan tiivistyneistä hiukkasista, jotka varistuvat tai ravistuvat paikalleen veden vaikutuksesta säikeisiin. Tuloksena saavute--· taan korkea-asteinen homogeenisuus ja hiukkasten pakkau- 25 tusmitiheys, ja tarvitaan paljon voimakkaampia virtausnopeuksia kuin alunperin penkan muodostamiseksi hidastetut, penkan sekoittamiseksi. Lisäksi näiden virtausten tulisi kohdistua paljon pitemmän ajan kuluessa. Siten penkka aikaansaa stabiilin ja pitkäaikaisen suojan ve-30 denalaisille rakenteille, ja penkan avaamiseksi korjausten mahdollistamiseksi voidaan käyttää ainoastaan suu-rinopeuksista vesisuihkua.
Suikaleiden poikkeuksellisen suuri tiheys aikaansaa vas-35 taavasti suuren nostovoiman mattoon, jolloin tavanomaiset painoankkurointisysteemit eivät kykene pitämään mat-····: toa alhaalla. Tämän keksinnön edullisessa suoritusmuodos- I: 5 85527 sa matto varustetaan sen varassa olevilla ankkurointihih-noilla, joihin on asennettu maa-ankkurit.
Maa-ankkurit muodostuvat edullisesti ankkurilevyistä, 5 jotka on kiinnitetty ankkurihihnojen päihin, jolloin kuhunkin levyyn kuuluu välineet voimakäyttöisen iskutyöka-lun kiinnittämiseksi siihen siten, että levyn etureuna juntataan joen- tai merenpohjaan syvyyteen, joka ei ylitä ankkurihihnan pituutta, tämän pituuden ollessa edullises-10 ti säädettävä.
Kussakin levyssä on edullisesti rakopari ankkurihihnan kiinnittämiseksi, järjestelyn ollessa sellainen, että levyt pyrkivät kääntymään vinoon asentoon, kun ankkuri-15 hihnaan kohdistuu nostovoima sen jälkeen kun levy on juntattu maapohjaan. Tällaisen maa-ankkurointijärjestelmän käyttämisen etuna on, että se ei ole altis myöhemmälle huuhtoutumiselle, ja sillä aikaansaadaan luja ankkuroin-ti, joka pystyy pitämään koko suikalemattoa sekä nosto-20 että virtausvoimia vastaan syvissä vesissä.
Suikalematon avoin verkkorakenne estää myös myöhempää poishuuhtoutumista ja mahdollistaa hiukkasten "läpiputo-amisen", mistä syystä maton ei tarvitse olla merenpohjas-25 sa kiinni. Matto on joustava, joten se voi seurata merenpohjan muotoa, kun sitä vähitellen rullataan auki rullalta. Siten se voidaan levittää vaikeissa meriolosuhteissa, varsinkin kun levyankkurien käyttö aikaansaa nopean ja tehokkaan ankkurointijärjestelmän.
30
Oheiset piirustukset ovat ainoastaan esimerkinomaisia.
Keksinnön kohteena on myös suikalematon valmistusmenetelmä ja sen tunnusomaiset piirteet on esitetty patenttivaa-35 timuksen 9 tunnusmerkkiosassa.
Kuva 1 havainnollistaa kaaviomaisesti kahden suikalematon käyttöä, jotka ovat keksinnön mukaisia ja sijoitettu merenpohjaan estämään eroosiota pohjassa lepäävän putken 40 alla, jolloin kuva havainnollistaa pohjan tilaa heti mat- 6 85527 tojen asennuksen jälkeen;
Kuva 2 havainnollistaa pohjan tilaa jonkin ajan kuluttua, ja esittää pysyvän ja kiinteän hiekkapenkan muodostumisen 5 putken ympärille;
Kuva 3 esittää yhden suikalematon yhtä kulmaa ennen sen kiertämistä rullalle, ankkurihihnojen ollessa sen rakenteen selventämiseksi vedetty poispäin matosta.
10
Kuvat 4-8 havainnollistavat eri vaiheita menetelmässä keksinnön mukaisen suikalelinjan valmistamiseksi.
Viitataan ensiksi kuviin 1-3, joissa kukin suikalematto 15 käsittää erillisiä suikalelinjoja 10, jotka on sijoitettu pääasiassa samansuuntaisesti putkilinjan 11 kanssa ja ankkuroitu merenpohjaan ensiksikin maa-ankkurilevyillä 12 vuorottaisten linjojen 10 molemmista päistä (kuvassa nä-kyy vain kunkin linjan toinen pää), ja toiseksi poikit-20 taishihnoilla 13, jotka myös on ankkuroitu molemmista päistään maa-ankkurilevyillä 12. Matot on sijoitettu siten, että suikalelinjat ovat pääasiassa poikittain hallitsevaan virtaussuuntaan nähden, jota on merkitty nuolilla 'A'.
" 25
Kuvissa on esitetty vain kolme poikittaishihnaa 13 oikeanpuoleiselle matolle ja vain yksi poikittaishihna vasemmanpuoleiselle matolle. Lisäksi kunkin maton kulmissa tarvitaan ainoastaan yksi ankkurilevy 12, jolloin oikean-30 puoleisella matolla ei käytetä ankkurilevyä ensimmäisen suikalelinjan päässä, ja vasemmanpuoleisella matolla ei käytetä ankkurilevyä poikittaishihnan 13 oikeanpuoleisessa päässä.
35 Kuva 3 esittää oikeanpuoleisen maton oikeanpuoleista kulmaa yksityiskohtaisemmin ennen kuin matto kierretään rullalle sen levittämiseksi merenpohjalle. Siitä näkyy, että 7 85527 kukin ankkurilevy 12 on sijoitettu vastaavien ankkurihih-nojen 20 päähän, jotka on muodostettu jatkamalla vastaavaa suikalelinjaa 10 tai polkittaishihnaa 13, jolloin kunkin suikalelinjan jatkettu pää on käännetty takaisin 5 itseensä päin muodostamaan päätesilmukan, kun taas poi-kittaishihnat mukaanlukien jatketut päät on muodostettu jatkuvaksi päättömäksi silmukaksi. Kunkin ankkurihihnan 20 pituus on säädettävissä käyttäen tavanomaista hih-nasolkea 21. Hihnan 20 lyhentämiseksi muodostetaan hih-10 naan lenkki ja se pujotetaan jälleen soljen läpi tavallisella tavalla siten, että ei voida vetää ulos, kun hihna myöhemmin jännittyy.
Kuhunkin poikittaishihnaan 13 on kiinnitetty silmukat 22, 15 jotka on ommeltu hihnaan, ja joihin sijoitetaan kussakin risteyskohdassa suikalelinjat 10, minkä jälkeen silmukka 22 solmitaan syöttämällä hihnan 13 yksi pää takaisin itseensä silmukan läpi. Tämä toistetaan kullekin silmukalle kunkin hihnan koko pituudelta, ja se pitää suikalelinjat 20 10 paikallaan kussakin risteyskohdassa.
Viitataan sitten kuviin 4-8, joissa fibrilloitua polypro-pyleenia olevat nauhat 31 rullataan auki rullista 30, kussakin rullassa olevan nauhan leveyden ollessa noin 5 25 cm. Fibrillointi suoritetaan esimerkiksi aikaisemmalla • " kaapimismenettelyllä.
Kuten parhaiten kuvasta 6 näkyy, nauhat ovat luonnostaan aaltoilevia tai kiharia, ja niiden pitkittäisreunoilla 40 30 on luontainen taipumus käyristyä sisäänpäin kohti nauhan keskiosaa. Tämän vuoksi nauhat kutistuvat noin 2-3 cm:n levyisiksi. Vastaavasti kun nauhat 31 asetetaan poikittain liimapäällysteiselle kiinnitysnauhalle 32, kuten kuvista 5 ja 6 on esitetty, ja toinen liimakiinnitysnauha 35 33 sitten asetetaan nauhan 32 päälle, kutistetut nauhat 31 tarttuvat päällekkäisten kiinnitysnauhojen väliin muodostaen suuren määrän limittäisiä fibrillejä pitkin kiin- 8 85527 nitysnauhan pituutta.
Kuten kuvassa 4 on esitetty, poikittaiset kiinnitysnauhat 32, 33 sijoitetaan välimatkan päähän pitkin nauhojen 31 5 pituutta, minkä jälkeen nauhat 31 katkaistaan pituuksiin '1' katkaisulinjoja 38 pitkin siten, että kiinnitysnauho-jen 32, 33 kummallekin puolelle ulottuu yhtäsuuret pituudet nauhoja 31. Päällekkäiset kiinnitysnauhat 32, 33 sijoitetaan sitten päittäin pitkin rainan 35 pituutta (kuva 10 7), jonka kokonaispituus on 30 metriä, sitten kunkin nau han 33 liimapäällysteen suojus kuoritaan irti liiman paljastamiseksi, ja raina 35 taitetaan pituussuunnassa, kuten kuvassa 8 on esitetty. Nauhojen 33 paljastettu liima sitoo väliaikaisesti sen päällä olevat fibrilloitujen 15 nauhojen 31 osat toisiinsa taitetun rainan 35 sisällä, minkä jälkeen sidos tehdään pysyväksi ompelemalla pitkin ompelulinjaa 36.
Tällä tavalla muodostetaan kustakin rullasta 30 katkais-20 tusta yksittäisestä nauhasta kaksi kutistettua fibrilloi-tua materiaalia olevaa päällekkäistä nauhaa, nauhojen ollessa lujasti kiinnittyneinä taitetun rainan 35 väliin. Näin muodostuu suikalelinja, jonka suikaletiheys on poikkeuksellisen suuri. Kaikki kuvissa 1-3 esitetyt suikale-25 linjat 10 muodostetaan tällä yksinkertaisella ja sopivalla hinnaltaan edullisella tavalla.
Klikin suikalelinja 10 muodostuu vastaavasti 30 m:n pituisesta kapeasta taitetusta rainasta ja kukin suikale 15 30 muodostuu kutistetuista ja päällekkäisistä fibrilloitua polypropyleenia olevista nauhoista, jotka on kiinnitetty . nauhaan 10, kunkin nauhan avatun leveyden ollessa noin 5 cm ja korkeuden l:n ja 2:n metrin välillä. Kunkin rainan *·*·' pituudella on siten kaiken kaikkiaan 4320 tällaista nau- 35 haa, jolloin kukin yksittäinen nauha on siten fibrilloitu että saadaan kaiken kaikkiaan 216000 lankamaista fila-menttia 30:n metrin rainapituudelle, kun nauhat upotetaan 9 85527 veteen, kukin yksittäisen filamentin vetolujuuden ollessa yli 50 kg.
Yksinkertaisuuden vuoksi kuvien 1 ja 2 kahdessa matossa 5 on kummassakin esitetty vain yksitoista suikalelinjaa. Käytännössä kuitenkin riittävän viskoosisen hidastuksen aikaansaamiseksi tulisi kussakin matossa olla kaksikymmentäyksi tällaista suikalelinjaa 10 neljännesmetrin ja-kovälein 5 metrin levyisen viskoosisen hidastuksen muurin 10 muodostamiseksi 30 metrin pituudella. Kukin matto sisältää siten noin 4,5 miljoonaa lankafilamenttia.
Poikittaishihnat 13 sijoitetaan 1 ja 3 metrin välillä (suositeltavasti l,5:n) olevin jakovälein pitkin suikale-15 linjojen 10 pituutta.
Silloin kun merenpohja viettää esimerkiksi oikealta vasemmalle, oikeanpuoleisen maton poikittaishihnojen 13 vasemmanpuoleiset päät voidaan kiinnittää putkilinjan 20 alle. Jos putken alapuolelle on jo muodostunut syvä huuh-toutumavako, voidaan sekä oikeanpuoleisen maton poikittaishihnojen vasemmanpuoleiset päät että vasemmanpuoleisen maton poikittaishihnojen oikeanpuoleiset päät kiinnittää putkilinjan alapuolelle.
25
Pienillä putkilla, joilla esiintyy vain vähän huuhtoutumista, voidaan sijoittaa yksittäinen matto putken päälle, ja ankkuroida se merenpohjaan putken kummallekin puolelle.
30
Lankafilamenttien poikkeuksellisen suurella tiheydellä varmistetaan se, etteivät vedenalaiset virtaukset paina filamentteja matalaksi, ja aikaansaadaan tehokas viskoo-sinen hidastus aiheuttamaan virtauksiin suspensoituneit-35 ten ja niiden kuljettamien hiukkasten kerrostuminen.
Filamenttien suuri tiheys aikaansaa kuitenkin poikkeuk- ίο 85527 sellisen suuria nostovoimia, jolloin maton alhaalla pitäminen vaatii erityisen tehokkaan ankkuroinnin. Lisäksi suikalemassaan kohdistuvat virtausvoimat aikaansaavat laahausvoiman koko mattoon, joka kuljettaa maton pois, 5 ellei sitä ankkuroida varmasti.
Kunkin maton alkuankkurointi merenpohjaan on erityisen kriittinen, koska täysin levitettyä mattoa ei ole mahdollista painaa alas, johtuen sen nostosta ja vedenalaisten 10 virtausten muodostamasta hydraulisesta nostosta. Tämä ongelma ratkaistaan käyttämällä maaankkurilevyjä 12, ja siten, että matto rullataan vähitellen auki rullalta merenpohjaan ja ankkuroidaan sopivin välein.
15 Ankkurilevyjä 12 on yksityiskohtaisemmin kuvattu, ja ne ovat erillisten vaatimusten kohteina rinnakkaishakemuk-sessani otsikoltaan "Maa-ankkurointijärjestelmä", joka on jätetty samanaikaisesti tämän kanssa. Lyhyesti, kuten parhaiten kuvasta 3 käy ilmi, kussakin levyssä on kaksi 20 rakoa 60, 61 silmukalla varustetun ankkurihihnan 20 kiinnittämiseksi ja pitämiseksi, tulppa 62 hydraulisen isku-työkalun jatkovarren kiinnittämiseksi ja nivelletty jou-siesijännitetty lippa 63, joka ulottuu taaksepäin levyn takareunasta. Jatkovarsi pitää nivelletyn ipan 63 ylösvi-25 ritetyssä asennossa jousiesijännitystä vastaan, samalla kun levyn etureunaa juntataan joen-tai merenpohjaan, josta asennosta se sitten vapautetaan tarttumaan reiän sivuun ja muodostamaan kääntöakseli, jonka suhteen levy välittömästi kääntyy poikittaiseen lukitusasentoon (kuten 30 kuvissa 1 ja 2 on esitetty), kun hihnaan 20 kohdistuu nostovoima. Tässä asennossa levyä on itse asiassa mahdotonta irrottaa maapohjasta ja se muodostaa yksinkertaisen ja kuitenkin varman ankkurointimenetelmän, joka ei ole altis myöhemmälle huuhtoutumiselle.
Kukin levy 12 juntataan joen- tai merenpohjaan hihnan 20 pituuden määrittelemään syvyyteen, jolloin pituus sääde- 35 11 85527 tään matolle tarvittavan pohjan yläpuolisen korkeuden mukaan. Tällä ankkurointijärjestelmällä on se erityinen etu, että kukin levy voidaan ankkuroida varmasti noin 35 sekunnissa.
5

Claims (9)

1. Suikalematto hiukkasmateriaalin suodattamiseksi vedenalaisista virtauksista, joka matto käsittää välimatkan 5 päässä toisistaan olevia, oleellisesti yhdensuuntaisia suikalerivejä (10), joista kukin käsittää kelluvasta materiaalista valmistettuja nauhoja (31), jotka on sijoitettu pitkin taipuisaa ankkuriliinaa, joista kukin nauha (31) käsittää useita pitkänomaisia kelluvia säikeitä tai 10 rihmoja, jotka ulkonevat porkittaisesti samaan suuntaan ankkuriliinasta, ja ovat sijoitetut riittävän lähelle toisiaan oleellisesti jatkuvan säie- tai rihmamaton aikaansaamiseksi liinaa pitkin, ja tunnettu siitä että ainakin jotkut säikeistä tai rihmoista kussakin nauhassa 15 (31) ovat ristikkäin toisen kanssa tarvittavan säie- tai rihmatiheyden aikaansaamiseksi verhossa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suikalematto, tunnettu siitä, että ankkuriliina käsittää päällekkäisiä raino- 20 ja (32,33), jotka on kiinnitetty toisiinsa kumpaakin pitkää reunaa pitkin, ja kunkin nauhan (31) kanta on kiinnitetty päällekkäisten rainojen väliin.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen suikalematto, 25 tunnettu siitä, että päällekkäiset rainat on muodostettu taittamalla yksinkertainen matto pituussuunnassa kahtia.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-3 mukainen suikalematto, tunnettu siitä, että kukin nauha (31) on 30 toisen nauhan päällä säikeiden tai rihmojen tiheyden li-säämiseksi verhossa.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen suikalematto, tunnettu siitä, että päällekkäin olevat nauhat on muodostettu 35 taittamalla yksinkertainen nauha (31) kaksinkerroin.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suika- 85527 lematto, tunnettu siitä, että ankkurointiliinan toiseen tai molempiin päihin on kiinnitetty akkurointihihna (20), jonka vastakkaiseen päähän on kiinnitetty maa-ankkuri (12) ankkuroitiliinan kiinnittämiseksi joen tai meren 5 pohjaan, jossa ankkurissa on tartuntaelimet (62) voima-käyttöiselle junttauslaitteelle.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suika-lematto, tunnettu siitä, että se käsittää useita erillään 10 olevia, yleensä yhdensuuntaisia hihnoja (13), jotka on sijoitettu suikalerivien (10) poikki taipuisan, avoimen verkkomattorakenteen aikaansaamiseksi.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen suikalematto, tunnettu 15 siitä, että poikittaiset hihnat (13) on sidottu kuhunkin suikaleriviin (10) kussakin risteyskohdassa.
9. Menetelmä suikalematon (10) aikaansaamiseksi hienojakoisen aineen suodattamiseksi joen tai merenpohjan yli 20 virtaavista virtauksista, joka menetelmä käsittää seuraa-vat vaiheet: ankkuriliinan aikaansaamisen taipuisana, pitkänomaisena synteettisen materiaalin rainana; sekä erillisten poikittaisten kelluvaa ainetta olevien nauhojen (31) sijoittamisen vierekkäin rainan pituutta pitkin, 25 tunnettu siitä, että kelluvaa ainetta olevat nauhat (31) sijoitetaan siten, että nauhat ulkonevat vastakkaisiin suuntiin rainan vastakkaisista pitkistä reunoista, joista nauhoista kukin käsittää useita pitkänomaisia kelluvasta materiaalista valmistettuja säikeitä tai rihmoja, joista 30 säikeistä tai rihmoista ainakin jotkut kussakin liuskassa : asettuvat päällekkäin, jotka nauhat sijaitsevat lähek- ’IV käin oleellisesti jatkuvan säie- tai rihmaverhon aikaan- ’· * saamiseksi rainan pituudelle; ja että rainan päällekkäin- asetetut pitkittäisreunat kiinnitetään toisiinsa siten 35 että kunkin pällekkäin olevan nauhaparin taitettu kanta tulee pidätetyksi päällekkäisten reunojen väliin. i4 85527
FI853770A 1984-01-30 1985-09-30 Lamellmatta foer filtrering av partikelformigt material fraon undervattensstroemmar samt foerfarande foer framstaellning av lamellmatta. FI85527C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8402361 1984-01-30
GB848402361A GB8402361D0 (en) 1984-01-30 1984-01-30 Controlling erosion of sea/river beds
GB8500040 1985-01-02
PCT/GB1985/000040 WO1985003318A1 (en) 1984-01-30 1985-01-29 Controlling erosion of river or sea beds

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI853770L FI853770L (fi) 1985-09-30
FI853770A0 FI853770A0 (fi) 1985-09-30
FI85527B true FI85527B (fi) 1992-01-15
FI85527C FI85527C (fi) 1992-04-27

Family

ID=10555747

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI853770A FI85527C (fi) 1984-01-30 1985-09-30 Lamellmatta foer filtrering av partikelformigt material fraon undervattensstroemmar samt foerfarande foer framstaellning av lamellmatta.

Country Status (24)

Country Link
US (1) US4722639A (fi)
EP (1) EP0170672B1 (fi)
JP (1) JPS61501159A (fi)
KR (1) KR930001425B1 (fi)
AU (2) AU581424B2 (fi)
BR (1) BR8505005A (fi)
CA (1) CA1236986A (fi)
DE (1) DE3564836D1 (fi)
DK (1) DK157038C (fi)
ES (1) ES539913A0 (fi)
FI (1) FI85527C (fi)
GB (2) GB8402361D0 (fi)
HK (1) HK14490A (fi)
IE (1) IE56296B1 (fi)
IN (1) IN162823B (fi)
IT (1) IT1202133B (fi)
MX (1) MX164902B (fi)
NO (1) NO163146C (fi)
NZ (1) NZ210977A (fi)
OA (1) OA08108A (fi)
SG (1) SG3090G (fi)
SU (1) SU1605929A3 (fi)
WO (1) WO1985003318A1 (fi)
ZA (1) ZA85475B (fi)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8702131D0 (en) * 1987-01-30 1987-03-04 Alsop P Scour control systems
GB8904170D0 (en) * 1989-02-23 1989-04-05 Alsop Peter Underwater soil retention structures
US5575584A (en) * 1994-08-01 1996-11-19 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Underwater soil erosion prevention system
US5871303A (en) * 1996-06-17 1999-02-16 Marine Environmental Solutions L.L.C. Viscous drag and non-laminar flow component of underwater erosion control system
US5876151A (en) * 1996-06-17 1999-03-02 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Frame and method for installing viscous drag and non-laminar flow components of an underwater erosion control system
US6060153A (en) * 1997-10-03 2000-05-09 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Synthetic aquatic structure
AU758271B2 (en) 1997-10-03 2003-03-20 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Synthetic aquatic structure
US6171686B1 (en) 1997-10-03 2001-01-09 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Synthetic aquatic structure
US20030129898A1 (en) * 1998-02-03 2003-07-10 Charles A. Weiss Camouflaged erosion control mat
US6343567B1 (en) 1998-08-14 2002-02-05 Marine Environmental Solutions, L.L.C. Synthetic aquatic structure and method
GB2343473A (en) * 1998-11-03 2000-05-10 Christopher James Tarpey Underwater erosion control mat for influencing sedimentation
US6244218B1 (en) 1999-08-20 2001-06-12 Marine Environmental Solutions L.L.C. Aquatic structure and method
US6517282B2 (en) 2001-05-14 2003-02-11 Hei Llc Erosion control mats
KR100747609B1 (ko) * 2007-03-20 2007-08-08 (주)지오시스템리서치 항만매몰방지 및 침식지역 재매움 시스템 및 그 방법
RU2625675C1 (ru) * 2016-08-17 2017-07-18 федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Самарский государственный технический университет" Покрытие откосов
CN108203163A (zh) * 2017-12-27 2018-06-26 上海太和水环境科技发展股份有限公司 一种适用于高含沙量河道的生态治理系统
CN114321507B (zh) * 2022-01-06 2023-05-23 中山大学 一种悬跨管道保护装置

Family Cites Families (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1031077A (en) * 1912-05-13 1912-07-02 James M Maher Combination land-reclaiming and current-controlling means for siltbearing streams.
DK104835C (da) * 1963-01-14 1966-07-04 Roblon As Middel til regulering eller påvirkning af materialevandring under vand.
US3590585A (en) * 1968-04-24 1971-07-06 Shell Oil Co Composite structure
GB1176772A (en) * 1968-04-24 1970-01-07 Shell Int Research A Seaweed Substitute.
US3540415A (en) * 1969-04-18 1970-11-17 James E Bromley Synthetic reef ecological system for large bodies of water
AU4543768A (en) * 1969-10-10 1971-04-22 Sulev Raam Improvements in and relating to erosion contro
DE2024255A1 (de) * 1970-05-19 1971-12-02 Farbwerke Hoechst AG, vorm Meister Lucius & Bruning 6000 Frankfurt Verbauungsbuschel
US3727411A (en) * 1970-11-06 1973-04-17 Ici Ltd Influencing sedimentation
JPS4911175A (fi) * 1972-04-27 1974-01-31
US3888057A (en) * 1974-02-21 1975-06-10 Raymond H Zubke Ground anchor with pivoting fluke
US4003169A (en) * 1974-12-12 1977-01-18 Young Ii Elliott B Anchor system
US4130994A (en) * 1977-05-27 1978-12-26 Moss Jr John H Van Artificial reef to prevent shoreline erosion
US4478533A (en) * 1979-01-26 1984-10-23 Garrett William L Synthetic seaweed
DE3060987D1 (en) * 1979-04-24 1982-12-02 Ici Plc Underwater erosion control structure
GB2085386A (en) * 1980-08-15 1982-04-28 Alsop Peter Improvements relating to the staking or anchoring of objects to the ground
US4441453A (en) * 1982-02-10 1984-04-10 Berkley And Company, Inc. Artificial fish habitat
SE426342B (sv) * 1982-04-23 1982-12-27 Foerenade Fabriksverken Anordning vid sjoforlagda rorvermevexlare for forankring av vermevexlaren vid sjons botten
US4437786A (en) * 1982-07-06 1984-03-20 Morrisroe John P Artificial seaweed
US4641997A (en) * 1982-12-27 1987-02-10 Lauer John F Synthetic seaweed kit and synthetic seaweed matrix formed thereby
US4490071A (en) * 1983-01-21 1984-12-25 Morrisroe John P Artificial seaweed and method of accreting waterfronts
DE3313501A1 (de) * 1983-04-14 1984-10-18 Fa. Joh. Moritz Rump, 5990 Altena Verfahren und vorrichtungen zum auslegen laenglicher, kuenstlicher seegrasmatten auf einen gewaessergrund
US4534675A (en) * 1983-09-26 1985-08-13 Morrisroe John P Artificial seaweed
DE3403165A1 (de) * 1984-01-31 1985-08-01 Fa. Joh. Moritz Rump, 5990 Altena Vorrichtung zur bodenstabilisierung im wasserbau

Also Published As

Publication number Publication date
DE3564836D1 (en) 1988-10-13
CA1236986A (en) 1988-05-24
FI85527C (fi) 1992-04-27
NO163146B (no) 1990-01-02
KR850005534A (ko) 1985-08-26
HK14490A (en) 1990-03-02
NO853861L (no) 1985-11-25
AU581424B2 (en) 1989-02-23
ES8601366A1 (es) 1985-11-01
AU1823188A (en) 1988-09-22
AU3931785A (en) 1985-08-09
MX164902B (es) 1992-09-30
EP0170672B1 (en) 1988-09-07
IN162823B (fi) 1988-07-16
IT8503317A0 (it) 1985-01-29
DK157038B (da) 1989-10-30
GB8402361D0 (en) 1984-02-29
GB2166478A (en) 1986-05-08
NZ210977A (en) 1987-08-31
FI853770L (fi) 1985-09-30
WO1985003318A1 (en) 1985-08-01
DK157038C (da) 1990-03-12
JPS61501159A (ja) 1986-06-12
SG3090G (en) 1990-07-06
IE56296B1 (en) 1991-06-05
OA08108A (en) 1987-03-31
IT1202133B (it) 1989-02-02
FI853770A0 (fi) 1985-09-30
EP0170672A1 (en) 1986-02-12
NO163146C (no) 1990-04-11
US4722639A (en) 1988-02-02
DK441685A (da) 1985-11-29
IE850218L (en) 1985-07-30
JPH0511165B2 (fi) 1993-02-12
GB2166478B (en) 1987-10-14
ES539913A0 (es) 1985-11-01
AU600145B2 (en) 1990-08-02
ZA85475B (en) 1985-09-25
DK441685D0 (da) 1985-09-30
KR930001425B1 (ko) 1993-02-27
SU1605929A3 (ru) 1990-11-07
BR8505005A (pt) 1986-01-21
GB8523489D0 (en) 1985-10-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI85527B (fi) Lamellmatta foer filtrering av partikelformigt material fraon undervattensstroemmar samt foerfarande foer framstaellning av lamellmatta.
US4279535A (en) Material and system for minimizing erosion
US4437786A (en) Artificial seaweed
US6305876B1 (en) Material and construction method of prevention of scour for the underwater structure
US3811287A (en) Bottom and bank facing
JP2683451B2 (ja) 水中土壌保持構造
US5876151A (en) Frame and method for installing viscous drag and non-laminar flow components of an underwater erosion control system
JP3911146B2 (ja) 中繋ぎ材を設けた耐波浪性土木工事用袋材とこの袋材を用いた耐波浪性土木工事用袋体の製造方法。
JPH03262827A (ja) 法面の保護構造及びその施工方法
GB2171131A (en) Erosion control matting
US3716998A (en) Means for neutralizing submarine erosion
US3820339A (en) Artificial seaweed cut from continuous band
US4476074A (en) Method and apparatus for forming cast-in-place structures
JP2003158947A (ja) 人工海藻の構造体
JP2652213B2 (ja) 超軟弱地盤覆土工法
RU2238369C1 (ru) Гибкое откосное берегоукрепительное крепление при потоке, насыщенном наносами
JP2652219B2 (ja) 超軟弱地盤覆土工法
DE2217150C3 (de) Trägerbahn zum Herstellen einer Boden- oder Uferbefestigung und Verfahren zur Herstellung der Bahn
JP2000188995A (ja) 人工海草アセンブリ
JPH0892934A (ja) 護岸工事用植生ブロックとそれを用いた護岸工事方法
JP2001098556A (ja) 植生ロール
JPH04250213A (ja) 土木用ネットの敷設方法
JPS605079Y2 (ja) 自己展張性土木用敷設シ−ト
DE7213339U (de) Trägerbahn zum Herstellen einer Boden- und Uferbefestigung
JPH11100848A (ja) ブロック固着シート、その製造方法、及び前記ブロック固着シートの敷設工法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SEABED SCOUR CONTROL SYSTEMS LIMITED