FI83677C - Anordning foer tvinning eller paotvinning av tvinningselement. - Google Patents

Anordning foer tvinning eller paotvinning av tvinningselement. Download PDF

Info

Publication number
FI83677C
FI83677C FI871184A FI871184A FI83677C FI 83677 C FI83677 C FI 83677C FI 871184 A FI871184 A FI 871184A FI 871184 A FI871184 A FI 871184A FI 83677 C FI83677 C FI 83677C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
twisting
compartments
bearing
storage compartments
storage
Prior art date
Application number
FI871184A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI871184A0 (fi
FI871184A (fi
FI83677B (fi
Inventor
Gerhard Ziemek
Friedrich Schatz
Lothar Werwitzke
Original Assignee
Kabelmetal Electro Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6296717&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI83677(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Kabelmetal Electro Gmbh filed Critical Kabelmetal Electro Gmbh
Publication of FI871184A0 publication Critical patent/FI871184A0/fi
Publication of FI871184A publication Critical patent/FI871184A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI83677B publication Critical patent/FI83677B/fi
Publication of FI83677C publication Critical patent/FI83677C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D07ROPES; CABLES OTHER THAN ELECTRIC
    • D07BROPES OR CABLES IN GENERAL
    • D07B3/00General-purpose machines or apparatus for producing twisted ropes or cables from component strands of the same or different material
    • D07B3/02General-purpose machines or apparatus for producing twisted ropes or cables from component strands of the same or different material in which the supply reels rotate about the axis of the rope or cable or in which a guide member rotates about the axis of the rope or cable to guide the component strands away from the supply reels in fixed position
    • D07B3/04General-purpose machines or apparatus for producing twisted ropes or cables from component strands of the same or different material in which the supply reels rotate about the axis of the rope or cable or in which a guide member rotates about the axis of the rope or cable to guide the component strands away from the supply reels in fixed position and are arranged in tandem along the axis of the machine, e.g. tubular or high-speed type stranding machine
    • D07B3/045General-purpose machines or apparatus for producing twisted ropes or cables from component strands of the same or different material in which the supply reels rotate about the axis of the rope or cable or in which a guide member rotates about the axis of the rope or cable to guide the component strands away from the supply reels in fixed position and are arranged in tandem along the axis of the machine, e.g. tubular or high-speed type stranding machine with the reels axially aligned, their common axis coinciding with the axis of the machine
    • DTEXTILES; PAPER
    • D07ROPES; CABLES OTHER THAN ELECTRIC
    • D07BROPES OR CABLES IN GENERAL
    • D07B7/00Details of, or auxiliary devices incorporated in, rope- or cable-making machines; Auxiliary apparatus associated with such machines
    • D07B7/16Auxiliary apparatus

Landscapes

  • Ropes Or Cables (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Superconductor Devices And Manufacturing Methods Thereof (AREA)
  • Advance Control (AREA)
  • Wire Processing (AREA)
  • Processes Specially Adapted For Manufacturing Cables (AREA)
  • Braiding, Manufacturing Of Bobbin-Net Or Lace, And Manufacturing Of Nets By Knotting (AREA)
  • Television Systems (AREA)
  • Picture Signal Circuits (AREA)
  • Harvester Elements (AREA)

Description

1 83677
Laite punontaelementtien punomiseksi tai kerrospunomiseksi
Keksintö koskee laitetta punontaelementtien punomiseksi tai kerrospunomiseksi, jossa laitteessa on käyttö-5 laitteella varustettu punontarunko ja varasto-osastot pu-nontaelementtejä varten, joista varasto-osastoista ainakin kaksi on yhteisen akselin ympäri pyörivää.
Mainittua tyyppiä olevat laitteet tunnetaan esimerkiksi niin sanottuina koripunontakoneina, toisin sanoen 10 sellaisina punontakoneina, joissa varastopuolat ohjataan koneen akseliin tai koneen läpi menevään kaapelisydämeen nähden samankeskisellä radalla ja varastopuolista tulevat punontaelementit yhdistetään toisiinsa punontapisteessä (punontanippelissä). Toinen tunnettu rakenne, jota käyte-15 tään esimerkiksi erillisten johtimien kerrospunomiseen koneen läpi syötettävän kaapelisydämen päälle, edellyttää varastopuolien tangentiaalista sijaintia (EP-A1 0166484).
Naiden jo tunnettujen järjestelmien epäkohtina voidaan mainita suhteellisen pitkät asennusajat vaihdettaes-20 sa tyhjät varastopuolat tai -rummut täysinäisiin, lisääntynyt käyttöhenkilökunnan tarve ja vähäinen joustavuus koneen laitteiden käyttömahdollisuuksissa.
Keksinnön tavoitteena onkin tästä syystä saada aikaan sellainen rakenne, jolla asennusaikoja lyhentämällä 25 ja valmistusnopeuksia lisäämällä päästään suurempaan valmistuskapasiteettiin ja jolloin käytettävissä oleva konekanta voidaan sopeuttaa asiakkaiden toivomuksiin.
Tähän tavoitteeseen päästään keksinnön mukaan siten, että koneen käyttöajan kohottamiseksi punontarunko ja 30 varasto-osastot, jotka sisältävät punottavia elementtejä, on yhdistetty kaksoisrakenteisiksi yksiköiksi ja ovat tällaisena yksikkönä valinnaisesti valmistuslinjalle käännettäviä, jolloin kukin punontarunko on punonta-akselin ympäri pyörivä putki tai rengas, jonka sisäpuolelle varasto-35 osastot on järjestetty niin, että niiden akselit ovat put- 2 83677 ken tai renkaan pitkittäisakselilla, ja juuri täytetyt varasto-osastot käsittävä yksikkö muodostaa aktiivisen osan ja toinen, täytettävät varasto-osastot käsittävä yksikkö muodostaa passiivisen osan.
5 Tällainen laite soveltuu yhtä hyvin sekä erillisten punontaelementtien punomiseen että kerrosten punomiseen pitkän materiaalisydämen päälle. Asianomaiset yksiköt ovat kompakteja järjestelmiä, jotka voidaan varasto-osastojen tultua tyhjiksi täyttää nopeasti uudelleen. Täyttö voidaan 10 suorittaa tilauskannan mukaan, toisin sanoen varasto-osastot täytetään tietyn ohjelman mukaisesti varastoelemen-teillä, joiden pituus ja/tai poikkileikkaukset ja/tai materiaali ovat erilaisia tai samanlaisia.
Punontarunko voi olla keksinnön mukaan renkaan muo-15 toinen, jolloin varasto-osastot on sijoitettu sen kehälle.
Koska tällaisessa renkaan muotoisessa rakenteessa joudutaan liikuttamaan suurempia massoja, punontarunko on keksinnön toisen rakenteen mukaan sijoitettu samankeskisesti varasto-osastoihin nähden ja erilleen niistä.
. 20 Varasto-osastot on mieluimmin laakeroitu pyörivästi putkeen tai renkaaseen nähden keskiöityyn akseliin, jol- · loin akseli on varustettu käyttölaitteella. Voimansiirto akselista varasto-osastoihin tapahtuu kytkinelementeillä. Kytkinelementteinä voidaan käyttää jo tunnettuja rakentei-25 ta, ja esimerkiksi kitkakytkimet ovat osoittautuneet tällöin sopiviksi.
Erittäin edullinen keksinnön mukainen rakenne saadaan silloin, kun punontarunko koostuu yhteisellä käyttölaitteella varustetuista ohjauslevyistä, jotka on laake-30 roitu akselin suunnassa eri varasto-osastojen väliin. Kun tällaisia punontarunkoja käytetään samanaikaisesti punontaelementtien ohjaamiseen varasto-osastoihin tai pois niistä, elementtien vetäminen ulos osastoista ei aiheuta vaikeuksia edes silloin, kun lukuisia osastoja on järjes-35 tetty peräkkäin, ja lisäksi osastot voidaan täyttää ratio- 3 83677 naalisesti, kun punontarungosta ja varasto-osastoista koostuvat yksiköt on vaihdettu.
Kuten jo mainittiin, keksintö perustuu siihen, että punontarungosta ja varasto-osastoista koostuvat yksiköt 5 voidaan vaihtaa keskenään. Jotta valmistus saadaan sujumaan kitkattomasti, voi usein olla tarkoituksenmukaista, että yksiköt ovat revolveriperiaatteella kääntyviä. Tämä tarkoittaa sitä, että toisen yksikön ollessa kytketty aktiivisesti valmistusprosessiin toinen yksikkö täytetään 10 samanaikaisesti täyttöasemalla uusilla punontaelementeil-lä. Kun punontaelementit ovat loppuneet valmistusprosessiin kytketystä yksiköstä, se käännetään työasennosta täyttöasentoon ja täytetty yksikkö käännetään puolestaan takaisin käyttöasentoon. Tällainen järjestely ja revolve-15 riperiaatteella tapahtuva kääntäminen ovat edullisia nimenomaan silloin, kun valmistustila on pieni.
Keksinnön mukaan voidaan menetellä myös niin, että punontarungosta ja varasto-osastoista koostuvat yksiköt on järjestetty toisiinsa nähden kallistettaviksi. Tätä varten 20 molemmat yksiköt voivat olla esimerkiksi akselin suunnassa peräkkäin, jolloin näiden yksiköiden toisiinsa suuntautuvat päät on kiinnitetty niin, että ne voidaan kallistaa tai kääntää ja kallistaa. Tällaisen laitteen etuna on lisäksi, että molemmat yksiköt voidaan kytkeä peräkkäin, 25 jolloin samassa työvaiheessa voidaan suorittaa myös ker-rospunomista.
Jos punontarunko on putki tai rengas, mikä on tarkoituksenmukaista, tällöin voidaan samankeskisesti ensimmäiseen putkeen tai renkaaseen nähden järjestää toinen 30 putki tai toinen rengas, johon on sijoitettu tietty määrä varasto-osastoja. Tässäkin tapauksessa voidaan suorittaa monikerrospunontaa ja valmistaa rakenteeltaan mitä erilaisimpia kerroksia tai punontaelementtejä käyttämällä erilaisia pyörimissuuntia ja/tai erilaisia kierroslukuja.
35 Rationaalisen ja suureen kapasiteettiin perustuvan valmistuksen kannalta on muun muassa myös ratkaisevaa.
4 83677 että keskipakovoimat pysyvät käyttölaitteella varustettujen komponenttien pyöriessä mahdollisimman pieninä. Tässä yhteydessä onkin erittäin edullista, että varasto-osastot käsittävä akseli on ontto. Tällöin varasto-osastot voivat 5 koostua punontaelementit sisältävistä säiliöistä, puolista tai vastaavista ja sopivasta siirtolaitteesta. Varasto-osastoina voidaan käyttää yleisesti markkinoitavia rumpuja tai puolia, mutta laitteen varastokapasiteetin lisäämiseksi on kuitenkin edullista käyttää sellaisia rummun 10 tai puolan muotoisia runkoja, joiden sisähalkaisija on vähintään kaksi kertaa käämintätilan korkeus. Koska samaan yksikköön on järjestetty peräkkäin tai kehän muotoon mieluimmin useita tällaisia varastorunkoja, on osoittautunut edulliseksi, että nämä rungot voidaan myös vaihtaa yhtenä 15 ryhmänä. Tämä on edullista jo mahdollisten huolto- tai korjaustöidenkin kannalta, mutta koko puolaryhmän vaihto-mahdollisuus voi olla edullista myös tyhjien varasto-osastojen nopean täyttämisen vuoksi.
Keksintöä selostetaan lähemmin kuvioissa 1-7 esi-20 tettyjen rakenne-esimerkkien avulla.
Kuviot 1 ja 2 esittävät vastaavasti sivukuvana ja tasokuvana punontaelementtien punomiseen tai kerrospuno-miseen tarkoitettua laitetta, jossa punontarunko ja varasto-osastot on yhdistetty kaksoisrakenteiseksi yksikök-25 si.
Punontarunkona käytetään putkea 1, joka on järjestetty samankeskisesti varasto-osastojen 2 kanssa ja pyörii niiden ympärillä. Tukilaitteena on pystyrunko 3, käyttö tapahtuu käyttölaitteella 4 ja varastopuolet 2 on si-30 joitettu mahdollisesti vapaasti mukana pyörivään onttoon akseliin 5. Putken 1 pyöriessä sen sisällä olevat punontaelementit 6, esimerkiksi erilliset johtimet, vedetään esitetyllä tavalla ulos varasto-osastoista 2 ja syötetään punontapisteeseen 8 ohjauslevyn 7 suorittaman suunnanvaih-35 don jälkeen. Mikäli punontaelementtejä 6 ei punota toisiinsa, vaan niistä muodostetaan kerros kaapelisydämen 5 83677 päälle, kaapelisydän syötetään nuolen esittämällä tavalla onton akselin 5 läpi punontapisteeseen 8.
Kuten tasokuvana esitetystä kuviosta 2 käy selville, kaksi punontarungosta ja varasto-osastoista koostuvaa 5 laitetta 9 ja 10 on järjestetty vierekkäin mahdollisesti samaan tasoon. Näiden yksiköiden rakenne on samanlainen ja molemmat yksiköt 9 ja 10 voidaan kääntää toisiaan päin sopivalla kääntölaitteella 11. Kääntäminen tapahtuu mieluimmin revolveriperiaatteella ja merkitsee käytännössä 10 sitä, että varasto-osastojen 2 tultua tyhjiksi yksikkö 9 käännetään pois käyttöasennosta ja yksikkö 10 käännetään samanaikaisesti käyttöasentoon. Käyttöasennosta pois käännetyn yksikön 9, jonka varasto-osastot ovat tyhjät, täyttäminen tapahtuu täyttöasemalla 12, jossa on asianmukai-15 sessa varastossa erikokoisia punontaelementtejä, esimerkiksi johtimia, jotka sijoitetaan varasto-osastoihin 2 tietyn ohjelman mukaan kaaviona esitetyllä siirtolaitteella 13. Täyttö voi tapahtua myös automaattisesti kuten yksiköiden kääntäminen täyttö- ja/tai käyttöasentoon.
20 Kuvioiden 1 ja 2 mukaisista rakenne-esimerkeistä poiketen kuviossa 3 on esitetty laite, jossa molemmat yksiköt 14 ja 15 on suunnattu päistään vastakkain ja järjestetty pystyrungossa 16 kääntyviksi. Myös nämä yksiköt koostuvat mieluimmin pyörivästä, samanaikaisesti punonta-25 elementtien ohjaamiseen käytettävästä putken muotoisesta punontarungosta 17, joka on järjestetty samankeskisesti varastopuoliin 18 nähden ja pyörii niiden ympärillä. Varastosta 18 vedetyt punontaelementit, esimerkiksi metalli-johtimet 19, syötetään ohjauslevyn 20 avulla punontapis-30 teeseen 21. Valmis punos syötetään sitten ohjausrullien 22 kautta varastorumpuun 23.
Kun punontaelementit 19 ovat loppuneet varasto-osastoista 18, yksikkö 14 pannaan täyttöasentoon ja yksikkö 15 käännetään takaisin käyttöasentoon. Varas-35 to-osastojen 18 täyttämiseen käytetään kaavioina esitettyjä varastoja 24, joista punontaelementit 25 voidaan ve- 6 83677 tää ja syöttää siirtolaitteen 26 välityksellä varasto-osastoihin 18.
Kuviossa 3 esitetystä laitteesta voidaan tehdä vielä erilainen muunnelma. Tällöin molemmat yksiköt 14 ja 15 5 voi olla asennettu kiinteiksi. Yksiköiden 14 ja 15 täyttämiseksi täyttöasemaa 24 työnnetään nuolien esittämällä tavalla yhdensuuntaisesti niiden kanssa, niin että se tulee asianomaiseen täyttöasentoon. Tämän järjestelyn etuna on, että kaapeli 28 vedetään katkoviivalla esitetystä kaapeli-10 rullasta 27 ja syötetään yksikön 15 ja yksikön 14 läpi ke-lausrumpuun 23. Yksiköillä 15 ja 14 tai vain yksiköllä 15 voidaan sitten muodostaa yksi- tai useampia johdinkerrok-sia. Mikäli useampia johdinkerroksia on ajettava peräkkäin, on myös mahdollista, että yksiköiden 14 ja 15 anne-15 taan pyöriä eri kierrosluvuilla ja/tai eri suuntiin. Jos molemmat yksiköt pyörivät samaan suuntaan ja samalla kierrosluvulla, niiden läpi menevään kaapeliin saadaan tällöin erittäin tiivis käämitys.
Kuvioissa 4 ja 5 esitetään kuvioihin 1-3 nähden 20 suurennetussa mittakaavassa varasto-osastojen, nimenomaan varastopuolien, sijainti putken tai onton akselin päällä.
Kuviossa 4 erilliset puolat 30 on laakeroitu kuula-laakereilla 31 vierekkäin onttoon akseliin 32. Varastosta 33 vedetyt johtimet 34 käännetään ohjauslevyjen 35 avulla : . 25 punontapisteen suuntaan ja ohjataan tällöin samanaikaisesti. Samaa ohjausta käytetään myös täytettäessä varasto-puolia 30 täyttöasemalla, niin että johtimet 34 sijoittuvat moitteettomasti puolaan 30. Viitenumero 36 tarkoittaa kytkintä, jolla puolat 30 voidaan lukita kiinteästi ont-30 toon akseliin 32, esimerkiksi punontaa tai kerrospunontaa suoritettaessa, ja joka tekee myös mahdolliseksi varasto-puolien 30 pyörimisen onton akselin 32 ympäri, kun tyhjät puolat 30 täytetään täyttöasemalla uusilla johtimilla 34.
Kuvion 4 rakenne-esimerkissä ohjauslevyt 35 muodos-35 tavat käytännöllisesti katsoen avonaisen ristikon johtimien 34 ohjaamiseksi, kun taas kuvio 5 esittää tästä poi- 7 83677 keten sellaista rakennemuotoa, jossa ohjausputki 37 pyörii samankeskisesti johdinvaraston 39 käsittävien puolien 38 kanssa. Suljetun putken 37 asemesta johtimien ohjaus voidaan luonnollisesti järjestää myös ristikkona, jossa on 5 esimerkiksi ohjaussilmukat tai pienet ohjausputket puolista 38 vedettyä johdinta 40 varten. Kuvion 4 rakennetta vastaavalla tavalla puolat 38 on laakeroitu pyörivästi kuulalaakereilla 41 pyörivään tai kiinteään onttoon akseliin 42. Ontto akseli 42 pyörii täytettäessä puolia 38 10 johdinvarastosta 39, mutta se on paikallaan, kun johtimet 40 vedetään ulos puolista 38 ja punotaan toisiinsa.
Kuvioiden 1-3 rakennemuotoihin perustuen kuvio 6 esittää rakenne-esimerkkinä punontaelementtien punomista tai kerrospunomista varten laitetta 45, jossa kumpikin 15 yksikkö käsittää vastaavasti kaksi varasto-osastoa ja kaksi punontarunkoa. Tällöin on käyttölaitteen 47 käsittävään runkoon 46 laakeroitu kaksi toisiinsa nähden samankeskisesti järjestettyä punontarunkoa 48 ja 49. Punontarunkoon 48 kuuluvat varasto-osastojen 50 puolat, kun taas punonta-20 runkoon 49 on järjestetty varastopuolat 51. Esitetyssä tapauksessa johtimet 52 vedetään puolista 50 ja syötetään punontarungon 48 kautta punontapisteeseen 53, jossa ne punotaan. Samankeskisesti näihin nähden johtimet 54 vedetään puolista 51 ja syötetään sopivilla punontarungossa 49 25 olevilla ohjauselementeillä punontapisteeseen 56, mitä ennen ne käännetään ohjauslevyn 55 avulla. Kuten kuviosta 6 nähdään, tällä tavalla voidaan suorittaa erillisten elementtien kerrospunonta, mutta kuvion 6 esittämällä tavalla on myös mahdollista muodostaa syötetyn sähkökaapelin 57 30 päälle samankeskisiä kerroksia johtimista 52 ja 54. Tässä järjestelyssä voi olla vielä edullista, että samankeskisesti toisiinsa nähden järjestetyt punontarungot 48 ja 49 pyörivät eri kierrosluvuilla ja/tai eri suuntiin, jolloin samankeskiset johdinkerrokset voidaan muodostaa kaapelin 35 päälle niin, että niillä on erilainen kierresuunta ja/tai -nousu.
8 83677
Kuviossa 6 esitettyyn rakenteeseen kuuluu esimerkiksi samoin vastaavasti muodostettu (ei esitetty) toinen rakenne molempien rakenteiden ollessa järjestetty tällöin esimerkiksi vierekkäin samaan tasoon, niin että ne voidaan 5 kääntää kaaviona esitetyn kääntölaitteen 58 avulla joko käyttöasentoon tai täyttöasentoon. Esitetyssä tapauksessa varastopuolat 50 on laakeroitu pyörivästi kuulalaakereil-la onttoon akseliin 59 ja varastopuolat 51 on laakeroitu onttoon akseliin 60.
10 Kuvio 7 esittää kuvioihin 4 ja 5 nähden suurenne tussa mittakaavassa varasto-osastojen, esimerkiksi puolien, laakerointia punontalaitteen umpi- tai onttoon akseliin. Puolissa 61 on johdinvarasto 62 ja erillisten oh-jausrullien 63 kautta vedetty johdin on merkitty viitenu-15 merolla 64. Punontarunko 65 käsittää puoliin 61 nähden samankeskisesti pyörivän putken tai myös sopivan renkaan. Puolat 61 on laakeroitu kuulalaakereilla 66 umpi- tai onttoon akseliin 67. Kun punontarungon ja varasto-osastot käsittävä yksikkö on pantu käyttöasentoon, punontarunko 65 20 pyörii puolien 61 ympäri ja johtimet vedetään nuolen suuntaan. Varasto-osastot voi tässä tapauksessa olla järjestetty pyörivästi onttoon tai umpiakseliin 67 ja ne pyörivät johtimia vedettäessä automaattisesti akselin ympäri. Voidaan myös järjestää niin, että varastopuolat 61 on kyt-25 kimien 68 ja/tai 69 avulla lukittu kiinteästi onttoon tai umpiakseliin 67 punontalaitteen ollessa käyttötilassa. Toinen mahdollisuus pyörivien varastopuolien 61 kierros-luvun järjestämiseksi on, että järjestetään lisälaipat 70, jotka on puolien 61 puoleisista pinnoistaan varustettu 30 jarrulaitteella 71.
Kun punontarungot ja varasto-osastot käännetään, kierretään tai kallistetaan täyttöasentoon punontatoimin-non jälkeen varastopuolien ollessa tällöin tyhjiä, varmistetaan säätämällä kytkimet tai jarrut, että onttoa ak-'35 selia tai umpiakselia 67 käytettäessä puolat on lukittu kiinteästi akseliin.
9 83677
Puolat, jotka eivät yleensä ole tavallisia myynnissä olevia puolia, vaan lähinnä kammioita, voi olla täytetty erillisillä johtimilla. Nimenomaan rationaalisen valmistuksen kannalta voi kuitenkin olla edullista, että 5 puolaan syötetään sitä täytettäessä yhden johtimen asemesta samanaikaisesti useita johtimia, jotka vedetään punon-tavaiheessa ulos puolasta samoin samanaikaisesti. Useita tällaisia johtimia voidaan syöttää samanaikaisesti puoliin ja vetää ne ulos myös yhdellä kertaa, mutta voidaan 10 myös käyttää valmiiksi punottuja johtimia, jolloin tällaiset elementit syötetään varasto-osastoihin ja punotaan sitten toisiinsa tai muodostetaan samankeskisiksi kerroksiksi sydänmateriaalin päälle.
Puolien tai varasto-osastojen täyttö voidaan ohja-15 ta tilauskannan mukaan. Vastaavalla tietokonekomennolla tyhjät varasto-osastot täytetään esimerkiksi kaapelia B varten tarvittavilla punontaelementeillä valmistettaessa vielä loppuosakaapelista A. Valmistusta voidaan näin monipuolistaa tietokoneohjattuna.
20 Tässä yhteydessä on myös oleellista, että käyttö- asennosta pois käännettyyn yksikköön syötetään tietokoneohjattuna seuraavaan työvaiheeseen tarvittavat punonta-elementit, esimerkiksi johtimet, kun ne on otettu pääva-rastosta. Materiaalin syöttöaikaa voidaan tällä tavoin 25 lyhentää vielä lisää punontaa tai kerrospunontaa suoritettaessa .

Claims (19)

1. Laite punontaelementtien punomiseksi tai kerros-punomiseksi, jossa laitteessa on käyttölaitteella varus- 5 tettu punontarunko (1; 17; 48, 49; 65) ja varasto-osastot (2; 18; 30; 39; 50, 51; 61) punontaelementtejä (6; 19, 25; 34; 39; 52, 54; 62) varten, joista varasto-osastoista ainakin kaksi on yhteisen akselin (5; 32, 42; 60; 67) ympäri pyörivää, tunnettu siitä, että koneen käyttöajan 10 kohottamiseksi punontarunko (1; 17; 48, 49; 65) ja varasto-osastot (2; 18; 30; 39; 50, 51; 61), jotka sisältävät punottavia elementtejä (6; 19, 25; 34; 39; 52, 54; 62), on yhdistetty kaksoisrakenteisiksi yksiköiksi (9, 10; 14, 15; ) ja ovat tällaisena yksikkönä valinnaisesti valmistus-15 linjalle käännettäviä, jolloin kukin punontarunko (1; 17; 48, 49; 65) on punonta-akselin ympäri pyörivä putki tai rengas, jonka sisäpuolelle varasto-osastot (2; 18: 30; 39; 50, 51; 61) on järjestetty niin, että niiden akselit ovat putken tai renkaan pitkittäisakselilla, ja juuri täytetyt 20 varasto-osastot käsittävä yksikkö muodostaa aktiivisen osan ja toinen, täytettävät varasto-osastot käsittävä yksikkö muodostaa passiivisen osan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että punontarunko (1; 17; 48, 49; 65) on 25 tehty renkaan muotoiseksi ja sen kehälle on järjestetty varasto-osastot (2; 18; 30; 39; 50, 51; 61).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että punontarunko (1; 17; 48, 49; 65) on sijoitettu samankeskisesti varasto-osastoihin (2; 18; 30 30; 39; 50, 51; 61) nähden ja erilleen niistä.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että varasto-osastot (2; 18; 30; 39; 50, 51; 61) on laakeroitu pyörivästi putkeen tai renkaaseen nähden keskiöityyn akseliin (5; 32, 42; 60; 67).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tun nettu siitä, että akseli (5; 32, 42; 60; 67) on varustettu käyttölaitteella (4; 47). ϋ 11 83677
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että akselista (32) varasto-osastoihin tapahtuvaan voimansiirtoon käytetään kytkinelement-tejä (36).
7. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tun nettu siitä, että punontarunko (1; 17; 48, 49; 65) koostuu yhteisen käyttölaitteen käsittävistä ohjauslevyis-tä (70), jotka on laakeroitu akselin (5; 32, 42; 60; 67) suunnassa eri varasto-osastojen (2; 18; 30; 39; 50, 51; 10 61) väliin.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 2-7 mukainen laite, tunnettu siitä, että punontarunko ja (1; 17; 48, 49; 65) käytetään punontaelementtien (6; 19; 25; 34; 39; 52, 54; 62) ohjaamiseksi ulos varasto-osastoista (2; 18; 15 30; 39; 50, 51; 61) tai niihin.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen laite, tunnettu siitä, että punontarungosta (1; 17; 48, 49; 65) ja varasto-osastoista (2; 18; 30; 39; 50, 51; 61) koostuvat yksiköt (9, 10; 14, 15) on järjestetty revol- 20 veriperiaatteella kääntyviksi.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen lai te, tunnettu siitä, että punontarungosta (1; 17; 48, 49; 65) ja varasto-osastoista (2; 18; 30; 39; 50, 51; 61) koostuvat yksiköt (9, 10; 14, 15) voidaan kallistaa 25 toisiinsa nähden.
10 83677
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen laite, jossa on putken tai renkaan muotoinen punontarunko (48, 49), tunnettu siitä, että samankeskisesti ensimmäiseen putkeen (48) tai renkaaseen nähden on järjes- 30 tetty toinen putki (49) tai toinen rengas, johon on sijoitettu tietty määrä varasto-osastoja (51).
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että samankeskisiä putkia (48,49) tai renkaita käytetään eri kierrosluvuilla ja/tai eri pyöri- 35 missuuntiin. i2 83677
13. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että varasto-osastot (2; 18; 30; 39; 50, 51) käsittävä akseli (5; 32, 42; 60) on muodostettu onttona akselina.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 1-13 mukainen lai te, tunnettu siitä, että passiivisen osan muodostava yksikkö voidaan kallistaa, kiertää tai kääntää käyt-töasennosta (aktiivinen yksikkö) täyttöasemalle, jossa on punontaelementtivarasto.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen laite, tun nettu siitä, että täyttöasemaa (12; 24) voidaan työntää passiivisen osan muodostavaa yksikköä pitkin.
16. Patenttivaatimuksen 14 mukainen laite, tunnettu siitä, että varasto (2; 18; 30; 50, 51; 61) 15 koostuu punontaelementit sisältävistä säiliöistä, puolista ja vastaavista sekä siirtolaitteesta (13; 26).
17. Jonkin patenttivaatimuksen 1-16 mukainen laite, tunnettu siitä, että varasto-osastot (2; 18; 30; 39; 50, 51; 61) ovat yleisesti markkinoitavia rumpuja 20 tai puolia.
18. Jonkin patenttivaatimuksen 1-17 mukainen laite, tunnettu siitä, että varasto-osastot (2; 18; 30; 39; 50, 51; 61) ovat rummun tai puolan muotoisia osia, joiden sisähalkaisija vastaa ainakin käämitystilan kaksin- 25 kertaista korkeutta.
19. Jonkin patenttivaatimuksen 1-18 mukainen laite, tunnettu siitä, että varasto-osastojen (2; 18; 30; 39; 50, 51; 61) täyttämistä tilauskannan mukaan ohjataan tietokoneella. li i3 83677
FI871184A 1986-03-19 1987-03-18 Anordning foer tvinning eller paotvinning av tvinningselement. FI83677C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3609146 1986-03-19
DE3609146A DE3609146C2 (de) 1986-03-19 1986-03-19 Einrichtung zum Verseilen oder Aufseilen von Verseilelementen

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI871184A0 FI871184A0 (fi) 1987-03-18
FI871184A FI871184A (fi) 1987-09-20
FI83677B FI83677B (fi) 1991-04-30
FI83677C true FI83677C (fi) 1991-08-12

Family

ID=6296717

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI871184A FI83677C (fi) 1986-03-19 1987-03-18 Anordning foer tvinning eller paotvinning av tvinningselement.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4760692A (fi)
EP (1) EP0237730B1 (fi)
JP (1) JPH0762315B2 (fi)
AT (1) ATE179769T1 (fi)
DE (1) DE3609146C2 (fi)
DK (1) DK167538B1 (fi)
FI (1) FI83677C (fi)
RU (1) RU1831537C (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0414480Y2 (fi) * 1988-01-18 1992-03-31
ITMI20040609A1 (it) * 2004-03-29 2004-06-29 Cortinovis Spa Macchina cordatrice tubolare
CN111705533B (zh) * 2020-06-28 2021-12-21 宁波市祥宇机械有限公司 一种倍捻合股机同步换向装置

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1518253A (en) * 1922-10-27 1924-12-09 American Chain & Cable Co Cable-making machine
US1934025A (en) * 1931-03-11 1933-11-07 White S Dental Mfg Co Manufacture of flexible shafting
US2353432A (en) * 1942-05-12 1944-07-11 Us Rubber Co Apparatus for forming cords
NL77507C (fi) * 1950-04-20
DE923561C (de) * 1952-07-31 1955-02-17 Siemens Ag Verseilmaschine, insbesondere fuer die Herstellung von Fernmeldekabeln
DE1091004B (de) * 1959-01-02 1960-10-13 Beteiligungs & Patentverw Gmbh Rohrverseilmaschine
GB926757A (en) * 1959-07-23 1963-05-22 Bridgwater Wire Rope Works Ltd A new or improved machine for forming wire strand and wire rope
DE1510060A1 (de) * 1965-04-14 1969-07-17 Krupp Gmbh Verseilmaschine
GB1123424A (en) * 1965-07-28 1968-08-14 Tyne Wire Ropes Ltd Improvements in or relating to machines for forming wire strands or ropes
GB1329919A (en) * 1971-10-28 1973-09-12 Thaelmann Schwermaschbau Veb Stranding machines
DE2165563A1 (de) * 1971-12-30 1973-07-05 Krupp Gmbh Verseilmaschine
DE2236809A1 (de) * 1972-07-27 1974-02-07 Krupp Gmbh Verseilmaschine
DD200030A1 (de) * 1981-07-01 1983-03-09 Martin Poida Verfahren zum beschicken von verseilmaschinen
US4612759A (en) * 1984-06-15 1986-09-23 N.K.F. Groep B.V. Method of and device for providing a concentric layer of wire material on a cable
DE3503843A1 (de) * 1985-02-05 1986-08-07 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Ablaufgestell fuer vorratsspulen

Also Published As

Publication number Publication date
JPH0762315B2 (ja) 1995-07-05
DE3609146C2 (de) 1997-06-19
FI871184A0 (fi) 1987-03-18
JPS62231092A (ja) 1987-10-09
DK167538B1 (da) 1993-11-15
EP0237730A2 (de) 1987-09-23
RU1831537C (ru) 1993-07-30
DE3609146A1 (de) 1987-09-24
EP0237730B1 (de) 1999-05-06
ATE179769T1 (de) 1999-05-15
FI871184A (fi) 1987-09-20
DK142687D0 (da) 1987-03-19
FI83677B (fi) 1991-04-30
DK142687A (da) 1987-09-20
US4760692A (en) 1988-08-02
EP0237730A3 (de) 1988-10-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
PT1493505E (pt) Tambor de armazenamento de fio de soldar acondicionado de forma compacta.
US3616072A (en) Continuous reinforced plastics pipemaking machine
US3396522A (en) Stranding machine
FI83677C (fi) Anordning foer tvinning eller paotvinning av tvinningselement.
NZ195534A (en) Stranding machine with central bobbins
US3388541A (en) Method and apparatus for stranding wires, or the like
CS207732B2 (en) Machine for making the metal cords
US3099190A (en) Strip winding apparatus
US2360783A (en) Wire rope manufacturing machine
EP0166484A1 (en) Method of and device for providing a concentric layer of wire material on a cable
US2826035A (en) Stranding mechanisms
US3748952A (en) Braiding machine
US2530726A (en) Cable stranding machine
CN107272128B (zh) 一种具有独立式飞梭的高速光缆成缆扎纱绞合机
US2216189A (en) Method and apparatus for inserting cores in cables
US2732884A (en) Vanzo
US1972290A (en) Stranding
US3271941A (en) Machines for manufacturing multi-core cables
HU182993B (en) Apparatus for s-z twisting the twist members of electric cables and leads as well as method for operating the apparatus
US1874502A (en) Apparatus for encircling threads
US3679508A (en) Method and apparatus for making plastic tubing
US2238496A (en) Apparatus for simultaneously closing core wires and rope strands into a finished rope
EP1584739B1 (en) Tubular stranding machine
US4473420A (en) Method and apparatus for applying hoop windings to a cylindrical member
US1767693A (en) Flexible-shaft-making machine

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KABELMETAL ELECTRO GESELLSCHAFT MIT