FI83428C - Foerfarande foer framstaellning av formade hydrogelartiklar. - Google Patents
Foerfarande foer framstaellning av formade hydrogelartiklar. Download PDFInfo
- Publication number
- FI83428C FI83428C FI854578A FI854578A FI83428C FI 83428 C FI83428 C FI 83428C FI 854578 A FI854578 A FI 854578A FI 854578 A FI854578 A FI 854578A FI 83428 C FI83428 C FI 83428C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- diluent
- acid
- polymer
- process according
- monomers
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G02—OPTICS
- G02B—OPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
- G02B1/00—Optical elements characterised by the material of which they are made; Optical coatings for optical elements
- G02B1/04—Optical elements characterised by the material of which they are made; Optical coatings for optical elements made of organic materials, e.g. plastics
- G02B1/041—Lenses
- G02B1/043—Contact lenses
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08F—MACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
- C08F2/00—Processes of polymerisation
- C08F2/04—Polymerisation in solution
- C08F2/06—Organic solvent
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08J—WORKING-UP; GENERAL PROCESSES OF COMPOUNDING; AFTER-TREATMENT NOT COVERED BY SUBCLASSES C08B, C08C, C08F, C08G or C08H
- C08J3/00—Processes of treating or compounding macromolecular substances
- C08J3/02—Making solutions, dispersions, lattices or gels by other methods than by solution, emulsion or suspension polymerisation techniques
- C08J3/03—Making solutions, dispersions, lattices or gels by other methods than by solution, emulsion or suspension polymerisation techniques in aqueous media
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
- Y10S—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10S524/00—Synthetic resins or natural rubbers -- part of the class 520 series
- Y10S524/916—Hydrogel compositions
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Medicinal Chemistry (AREA)
- Polymers & Plastics (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Optics & Photonics (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Dispersion Chemistry (AREA)
- Eyeglasses (AREA)
- Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
- Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
- Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
- Materials For Medical Uses (AREA)
- Colloid Chemistry (AREA)
Description
1 83428
Menetelmä muotoiltujen hydrogeeliesineiden valmistamiseksi Tämä keksintö koskee menetelmää hydrogeeliesinei-5 den erikoisesti pehmeiden piilolasien valmistamiseksi po-lymeroimalla hydrofiilisten monomeerien ja inertin lai-mennusaineen seosta linssimuotissa ja sen jälkeen korvaamalla laimennusaine vedellä.
Hydrogeelityyppisiä pehmeitä piilolaseja on perin-10 teisesti valmistettu joko leikkaamalla sorvilla tai pyö-rintävalun avulla. Sorvausmenetelmässä oleellisesti vedetöntä hydrofiilistä polymeeriä (kserogeeliä) oleva lins-siaihio tai nappi leikataan mekaanisesti ja kiillotetaan linssin muotoon hienosorvissa ja sen jälkeen saatetaan 15 kosketukseen veden tai suolaliuoksen kanssa polymeerin hydratoimiseksi ja toivotun hydrogeelilinssin muodostamiseksi. Sorvileikkausmenetelmän mekaniikka on samanlainen kuin ne, joita on käytetty tavallisten kovien piilolasien valmistuksessa, lukuunottamatta sitä, että on otettava 20 huomioon linssin turpoaminen polymeerin hydratoitumisen aikana.
Pyörintävalumenetelmässä pieni määrä hydrofiilistä monomeeriä asetetaan koveraan, optisesti kiillotettuun muottiin ja muottia pyöritetään samalla kun monomeerit "'.25 polymeroituvat kserogeelilinssin saamiseksi. Linssin kak si optista pintaa muodostuu samanaikaisesti polymeroitumisen aikana, jolloin muotin kovera pinta muotoilee ulomman pinnan ja sisempi pinta muotoutuu pyörivän muotin synnyttämän keskipakoisvoiman ja polymerointiseoksen pin-30 tajännityksen yhteisvaikutuksesta.
·,·· Näin valmistettu linssi saatetaan kosketukseen ve den tai suolaliuoksen kanssa polymeerin hydratoimiseksi ja hydrogeelilinssin muodostamiseksi samoin kuin sorvilla leikatun linssin tapauksessa.
• •-35 Valmistettaessa pehmeitä hydrogeelilinssejä joko sorvilla leikkaamalla tai pyörintävalumenetelmällä esiin- 2 83428 tyy sellainen ongelma, että hydrofiilistä linssiä hydra-toitaessa tapahtuu linssin huomattava laajeneminen ja laajenemisaste ei ole aina vakio ja ennalta arvioitavissa linssi linssiltä. Kysymyksen ollessa sorvaamalla leika-5 tusta linssistä, voivat kserogeelipolymeeriä olevassa napissa olevat vaihtelevat jännitykset aiheuttaa eroavaisuuksia lopullisen hydrogeelilinssin optisissa ominaisuuksissa. Kysymyksen ollessa pyörintävalumenetelmästä, pyrkivät linssin ominaisuudet olemaan yhdenmukaisempia, 10 mutta vaihtelevuutta voivat aiheuttaa eroavaisuudet poly-merointinopeudessa tai -olosuhteissa.
Todettujen vaikeuksien välttämiseksi hydratoitaessa linssiä, joka on alkuaan muodostettu vedettömästä, hydrofiilisestä kserogeelistä, on tehty yrityksiä vaihte-15 levällä menestyksellä linssien valmistamiseksi suoraan laajentuneessa geelitilassa. Tähän suuntaan tehdyt ponnistukset eivät yleensä ole olleet menestyksellisiä korkealaatuisen, hydrogeeliä olevan piilolasilinssin valmistamiseksi ja menetelmiä ei ole otettu käytäntöön kaupal-20 lisessa mittakaavassa.
US-patentti 3 220 960 (Re. 27 401) kuvaa hydrogee-;·. liä olevien piilolasien suoraa valamista kopolymeroimalla j hydrofiilistä monomeeriä vesiliuoksessa ristisilloittavan aineen kanssa elastisen, pehmeän ja läpinäkyvän hydrogee-; ·;25 lilinssin saamiseksi. Sopivia hydrofiilisiä monomeerejä ovat akryylihapon ja metakryylihapon alkoholien kanssa muodostamat esterit, joissa on hydrofiilisiä ryhmiä.
US-patentti 3 660 545 kuvaa pehmeiden piilolasien valamista pyörintävalun avulla polymeroimalla hydrofiili-30 sen monomeerin ja veden tai veden kanssa sekoittuvan ·,*· liuottimen seosta. Sopiviksi liuottimiksi esitetään or- .·.· gaanisia liuottimia, jotka ovat helposti veteen liukene via, kuten veteen liukoista alempaa alifaattista alkoholia, tai moniarvoista alkoholia, kuten glykolia, glysero-...35 lia, dioksaania ja niiden kaltaisia. Polymerointiseoksen liuotinpitoisuuden suositellaan olevan välillä 5-50 pai-
II
a 83428 no-% ja edullisesti välillä 15-40 paino-%. Liuotinpitoi-suus valitaan sellaiseksi, että se takaa sen, että poly-merointiseos muodostaa yhden ainoan faasin koko polyme-roinnin ajan ja että polymeroitu linssi turpoaa silti 5 huomattavasti, kun liuotin korvataan vedellä.
US-patentti 3 699 089 kuvaa pehmeiden piilolasien valmistamista pyörintävalun avulla polymeroimalla hydro-fiilisiä monomeerejä veden kanssa sekoittuvan liuottimen läsnäollessa oleellisesti vedettömissä olosuhteissa. Eh-10 dotettuja liuottimia ovat etyleeniglykoli, glyseroli, formamidi, dimetyyliformamidi, dimetyylisulfoksidi, maitohapon glykoliesterit ja nestemäiset polyetyleeniglyko-lit. Polymerointiseoksen liuotinpitoisuuden suositellaan oleellisesti ylittävän hydrogeelin lopullisen tasapainoi-15 sen kosteuspitoisuuden, niin että valettu linssi kutistuu, kun liuotin korvataan vedellä.
US-patentti 3 780 003 koskee alkoksi- ja hydroksi-alkyyliakrylaattien tai -metakrylaattien polymeerejä ja, vaikkakaan se ei spesifisesti kohdistu piilolasien val-20 mistukseen, sen esimerkissä II on kuvattu läpinäkyvän, ristisilloittuneen geelin valmistus polymeroimalla HEMÄ'n ja EEMA'n seosta 40 tilavuus-%:n kanssa tetrahydrofuraania .
US-patentti 4 347 198 kuvaa menetelmän piilolasien 25 valamiseksi tai muotoilemiseksi staattisesti polymeroimalla hydrofUlisten ja hydrofobisten monomeerien seosta 5-95 paino-%:n kanssa liuotinta. Liuotin luonnehditaan sellaiseksi, joka ei estä polymerointireaktiota tai myöhempää ristisilloitumisreaktiota ja joka edullisesti ai-30 kaansaa läpinäkyvän polymerointituotteen. Siinä tapauksessa, että monomeereinä ovat N-vinyylipyrrolidoni ja me-tyylimetakrylaatti, on liuotin edullisesti dimetyylisul-foksidi ja/tai etyleenikarbonaatti, mahdollisesti pienen dioksaanimäärän kanssa. Muita ehdotettuja liuottimia ovat ' 35 dimetyyliformamidi, N-metyylipyrrolidoni, dimetyyliaset-amidi ja etyleeniglykolin ja veden seos.
4 83428 GB-patenttihakemus 2 097 805 kuvaa menetelmän pehmeiden piilolasien valamiseksi staattisesti tai muotoilemiseksi polymeroimalla akryyli- tai metakryylimonomeerien oleellisesti vedetöntä polymerointiseosta sellaisen veden 5 kanssa korvattavissa olevan esterin kanssa, joka on muodostettu boorihaposta ja yhdisteestä, joka sisältää 3 tai useampia hydroksyyliryhmiä. Boorihappoesterilaimennusai-neen määrää polymerointiseoksessa kontrolloidaan edullisesti siten, että laimennusaine korvautuu oleellisesti 10 suhteessa 1:1 ja että linssin koko ja muoto eivät huomattavasti muutu esterin korvautuessa vedellä.
Edellä olevien patenttiviitteiden perusteella on ilmeistä, että spesifisiä polymerointijärjestelmiä varten sopivat liuottimet tai laimennusaineet on valittu yrityk-15 sen ja erehdyksen perusteella pyrittäessä identifioimaan sellaiset materiaalit, jotka eivät vaikuta haitallisesti polymerointireaktioon ja jotka ovat helposti vedellä korvattavissa polyraerointireaktion jälkeen ja jotka tuottavat hydrogeelipiilolasin, joka on optisesti kirkas ja 20 jolla on hyvät mekaaniset ominaisuudet.
Nyt on todettu, että boorihapon esteriä lukuunot-:V tamatta ne liuottimet tai laimennusaineet, joita teknii- '/ kan aikaisempi taso on ehdottanut käytettäväksi hydrofii- : . listen monomeerien polymeroinnissa, eivät anna HEMA'an :25 pohjautuvia hydrogeelipiilolaseja, joilla on edellämaini-!"] tut toivotut optiset ja mekaaniset ominaisuudet. Monet aikaisemmin ehdotetut laimennusaineet antavat linssejä, jotka ovat sameita tai himmeitä, lähes läpinäkymättömiä tai suorastaan valkoisia. Muut materiaalit tuottavat 30 linssejä, jotka ovat optisesti kirkkaita, mutta niiltä puuttuu mekaanisia ominaisuuksia, kuten valmiin hydrogee-lilinssin alhainen moduuli on osoittanut.
:Y GB-julkaisun 2 097 805 mukainen boorihappoesteri- laimennusaine voi tuottaa HEMA'an pohjautuvan hydrogeeli-.35 piilolasin, jolla on hyvät optiset ja mekaaniset ominai-·;· suudet, mutta tiettyjä vaikeuksia voidaan kohdata valet-
II
5 83428 taessa linssejä, joiden poikkileikkaus on suhteellisen paksu, s.o. yli 1 mm, jolloin laimennusaineen korvautuminen vedellä ei tapahdu niin nopeasti kuin siinä tapauksessa, että kysymyksessä on ohuempi poikkileikkaus. Kun 5 boorihappoesterilaimennusainetta sisältävä valettu linssi pannaan veteen tai suolaliuokseen laimennusaineen korvaamiseksi vedellä, hydrolysoituu boorihappoesteri nopeasti moniarvoiseksi alkoholiksi ja boorihapoksi. Jos veden virtaus sekoitetussa vedessä on suuri, kuten kysymyksen 10 ollessa hyvin ohuesta piilolasista, pysyy boorihappo liuoksessa korvautumisprosessin aikana. Jos toisaalta veden virtaus on alhainen, kuten kysymyksen ollessa tapauksesta, jossa linssin poikkileikkaus on paksumpi ja/tai vesi on liikkumatta, voi boorihappo kiteytyä terävinä 15 neuloina hydrogeelilinssin sisäpuolelle ja vaikuttaa haitallisesti sekä mekaanisiin että optisiin ominaisuuksiin.
Esillä olevan keksinnön eräänä kohteena on tällöin aikaansaada menetelmä sopivien laimennusaineiden valitsemiseksi pehmeiden, hydrogeeliä olevien piilolasien val-20 mistuksessa käytettyjä erilaisia hydrofiilisiä polymee- rikoostumuksia varten. Tämän keksinnön eräänä kohteena on lisäksi määritellä erilaisia polymerointijärjestelmiä, joihin sisältyy laimennusaine ja jotka ovat sopivia pehmeiden hydrogeeliä olevien piilolasien valmistamiseksi.
.25 Tämän keksinnön vielä eräänä kohteena on määritellä sellaisten toivottavien laimennusaineiden parametrit, jotka ovat käyttökelpoisia pehmeää, HEMA'an pohjautuvaa hydrogeeliä olevien piilolasien valmistuksessa, joilla on toivottavat optiset ja mekaaniset ominaisuudet. Nämä ja muut 30 keksinnön kohteet käyvät ilmi seuraavasta selityksestä ja patenttivaatimuksista.
Keksinnön kohteena on menetelmä muotoiltujen hyd-rogeeliesineiden valmistamiseksi muodostamalla polyme-rointiseos, joka sisältää suurehkon määrän ainakin yhtä 35 hydroksiakrylaattimonomeeriä ja vähäisemmän määrän yhtä tai useampaa muuta hydrofiilistä tai hydrofobista mono- 6 83428 meeriä, jotka ovat kopolymeroitavissa tämän kanssa, ris-tisilloitusainetta ja noin 20-95 tilavuus-% inerttiä, vedellä korvattavissa olevaa laimennusainetta, polymeroi-malla mainittu seos oleellisesti muotoillun hydrogeeli-5 esineen toivottuun muotoon hydrofiilisen polymeerin ja laimennusaineen muodostaman muotoillun geelin saamiseksi, ja korvaamalla sen jälkeen mainittu laimennusaine vedellä muotoillun hydrogeeliesineen saamiseksi. Menetelmälle on tunnusomaista, että laimennusaineena käytetään orgaa-10 nista yhdistettä tai yhdisteiden seosta, jonka viskositeetti ja R-arvo osuvat kuvion I alueen A sisäpuolelle, jolloin viskositeetti on välillä noin 100 - 500 000 m Pa sek 30°C:ssa ja R-arvo on välillä 0 - noin 16 määritettynä laimennusaineelle ja polymeerille seuraavan kaavan mu-15 kaan laskettujen Hansen'in koheesioparametrien avulla R=[(V6p2)2 + (6hl-6h2)2]0·5 jossa 6pl, 6hl ovat Hansen'in polaarinen ja vetyä sitova 20 koheesioparametri polymeerille ja δρ2, öh2 ovat laimennusaineen vastaavat parametrit.
R-arvo on laimennusaineen ja linssin polymeerisen komponentin parametrien 6p ja 6h ja geometristen paikkojen välisen etäisyyden mitta.
25 Hydrofiilisiä monomeerejä ovat hydroksiakrylaatit, kuten hydroksietyyliakrylaatti ja hydroksietyylimetakry-laatti, N-vinyylilaktaamit, kuten N-vinyylipyrrolidoni, ja näiden seokset. Polymerointiseos voi lisäksi sisältää yhtä tai useampaa muuta hydrofiilistä tai hydrofobista 30 monomeeriä toivottujen fysikaalisten ominaisuuksien tuottamiseksi tuotteelle, kuten metyylimetakrylaattia, metak-ryylihappoa, styreeniä ja näiden kaltaisia.
Laimennusaineet, joiden viskositeetti ja R-arvo ovat kuvion I alueen A sisäpuolella, tuottavat hydrogee-35 lilinssejä, joilla on hyvät optiset ja mekaaniset ominaisuudet. Laimennusaineiden, joiden viskositeetti ja R-ar-
II
7 83428 vot osuvat kuvion I alueen A ulkopuolelle, voidaan odottaa tuottavan linssejä, joilla on huonot optiset ja/tai mekaaniset ominaisuudet. Erityisesti sellaisille laimen-nusaineille, jotka osuvat kuvion I alueen B sisäpuolelle, 5 on tunnusomaista yleensä ei-toivottavan alhainen fysikaalinen lujuus. Laimennusaineilla, jotka osuvat kuvion I alueen C sisäpuolelle, on tyypillisesti huono optinen kirkkaus, joka voi vaihdella sameasta valkoiseen.
Linssejä valmistetaan esillä olevan keksinnön mu-10 kaan valittuja laimennusaineita käyttäen staattisilla tai pyörintävalumenetelmillä, jotka ovat tekniikan tason tuntemia ja joita aikaisemmin on käytetty muiden laimennus-aineiden kanssa, kuten on esitetty esimerkiksi GB-julkai-sussa 2 097 805 ja US-patentissa (U.S.P.) 3 660 545.
15 Kuvio I on laimennusaineen viskositeetin ja R-ar- von puolilogaritminen diagrammi, joka esittää alueen A sulkeman alueen sisällä ne laimennusaineet, jotka tuottavat hyväksyttäviä, hydrogeeliä olevia piilolaseja.
Kuvio II on Hansen'in koheesioparametrien 6p- ja 20 6h-diagrammi useille liuottimille ja se esittää sen määrän, johon PHEMA-polymeeri turpoaa kussakin liuottimessa, joista tuloksista polymeerin vastaavat koheesioparametrit määritetään.
Tässä käytetyt termit "hydrogeeli" ja "hydrogeeli-25 polymeeri" tarkoittavat veteen liukenemattomia hydrofii- lisiä polymeerikoostumuksia, jotka sisältävät imeytynyttä vettä määrän, joka yleensä on välillä noin 20 paino-% -noin 95 paino-% koostumuksesta. Tässä käytetty termi "hydrofiilinen monomeeri" tarkoittaa monomeeriä, joka po-30 lymeroituna tuottaa vedettömän hydrofiilisen polymeerin tai kserogeelin, joka kykenee muodostamaan hydrogeelin joutuessaan alttiiksi vedelle. Tällaisten monomeerien joukossa ovat edullisia hydroksiakrylaatit, jotka ovat saaneet osakseen laajan hyväksymisen pehmeiden piilola-35 sien valmistuksessa.
β 83428
Erityisiä hydroksiakrylaattimonomeerejä, joita voidaan käyttää hyväksi hydrofiilisten hydrogeelipolymee-rikoostumusten muodostamiseksi, ovat sellaiset, joilla on kaava 5 0 /1 H0R,-0-C-C=CH, i
R
10 jossa R on vety tai metyyli, edullisimmin metyyli, ja R2 on alkyleeni, jossa on 2-4 hiiliatomia, edullisimmin 2 hiiliatomia. Edullisin hydroksiakrylaattimonomeeri ja yleisimmin käytetty pehmeiden hydrogeelipiilolasien valmistuksessa on hydroksietyylimetakrylaatti (HEMA). Muita 15 tällaisia monomeerejä ovat hydroksietyyliakrylaatti (HEA), hydroksipropyylimetakrylaatti, hydroksipropyyliak-rylaatti ja hydroksitrimetyleeniakrylaatti.
Hydroksiakrylaattimonomeerit kopolymeroidaan vähäisen määrän kanssa yhtä tai useampaa muuta monomeeriä, 20 jotka voivat olla joko hydrofHiisiä tai hydrofobisia ja valitaan antamaan lopulliselle hydrogeelikopolymeerille erityisiä kemiallisia tai fysikaalisia ominaisuuksia. Tällaisten monomeerien joukkoon sisältyy, aikaisemmin tekniikan esittäminä isobutyylimetakrylaatti, metakryyli-25 happo, styreeni, etoksietyylimetakrylaatti, vinyyliase- taatti, metyylimetakrylaatti, N-vinyylipyrrolidoni, me-toksitrietyleeniglykolimetakrylaatti, hydroksietyyliakrylaatti, hydroksitrimetyleeniakrylaatti ja metoksietyyli-metakrylaatti. Vaihtoehtoisesti voi pääasiallinen hydro-30 fiilinen monomeerikomponentti olla N-vinyylilaktaami, edullisesti N-vinyylipyrrolidoni, kun taas vähäisempi komponentti on hydroksiakrylaattimonomeeri, edullisesti HEMA, ja/tai yksi tai useampi muu edellä lueteltu komono-meeri.
.35 Erityisiä peruspolymeerireseptejä tyypillisiä hyd rof iilisiä koostumuksia varten, s.o. primääristen mono-
II
9 83428 meerien reseptejä, joihin ei sisälly ristisilloitusainei-ta, katalysaattoreita tai polymeroinnin initiaattoreita, sekä saadun tuotteen vesipitoisuus esitetään taulukossa I yhdessä viitelähteen kanssa, joka kuvaa polymeerin koos-5 tumusta ja sen käyttöä pehmeiden hydrogeelipiilolasien valmistuksessa.
10 83428
TAULUKKO I
Peruspolymeerikoostumus % vettä Viite A. 58 - 96 % HEMA 25 - 70 % USP 4,361,657 4 - 30 % styreeniä 0 - 12 % metakryylihappoa B. 40 - 75 % HEMA 40 - 60 % USP 4,038,264 25 - 60 % metoksitrietyleeni- glykolimetakrylaattia C. 70 - 75 % HEMA 58 - 62 % USP 4,038,264 25 - 30 % akryyliamidia D. 55 - 80 % HEMA 50 - 62 % USP 3,839,304 20 - 45 % N-vinyyli-2-pyrrolidonia 0 - 1,2 % metakryylihappoa E. 60 - 90 % N-vinyyli-2-pyrrolidonia 80 - 95 % USP 3,532,679
10 - 40 % HEMA
F. 42 - 70 % HEMA 55 - 85 % USP 3,937,680 30 - 50 % N-vinyyli-2-pyrrolidonia 0,25 - 5,6 % metakryylihappoa G. 93 - 99,4 % HEMA 35 - 40 % USP 4,450,262 0,6 - 7,0 % p-nitrofenyyliakrylaattia ; [ H. 73 % HEMA 43 % (laskettu) GB 2,099,805 : ; 27 % hydroksietyyliakry/aattia - - I. 87 % hydroksietyyliakrylaattia 78 % (laskettu) GB 2,097,805 13 % vinyyliasetaattia J. 90 % HEMA 36 % (laskettu) GB 2,097,805 10 % metyylimetakrylaattia K. 50 % HEMA 40 % (laskettu) USP 3,780,003 50 % 2-etoksietyylimetakrylaattia
II
il 83428
HydrofUliset polymeerit ovat edullisesti vähän ristisilloituneita muodostaen kolmiulotteisen verkoston. Pieni määrä ristisilloitusainetta, yleensä 0,05 - 2 % ja useimmiten 0,05 - 1,0 % diesteriä tai triesteriä, sisäl-5 lytetään polymerointiseokseen. Esimerkkejä tyypillisistä ristisilloitusaineista ovat: etyleeniglykolidiakrylaatti, etyleeniglykolidimetakrylaatti, 1,2-butyleenidimetakry-laatti, 1,3-butyleenidimetakrylaatti, 1,4-butyleenidimet-akrylaatti, propyleeniglykolidiakrylaatti, propyleenigly-10 kolidimetakrylaatti, dietyleeniglykolidimetakrylaatti, dipropyleeniglykolidimetakrylaatti, dietyleeniglykolidi-akrylaatti, dipropyleeniglykolidiakrylaatti, glyseroli-trimetakrylaatti, trimetylolipropaanitriakrylaatti, tri-metylolipropaanitrimetakrylaatti ja näiden kaltaiset.
15 Tyypillisissä ristisilloitusaineissa on tavallisesti, joskaan ei välttämättä, ainakin kaksi etyleenisesti tyydyttämätöntä kaksoissidosta.
Polymerointireaktiossa käytetään yleensä myös katalysaattoria, tavallisesti noin 0,05 - 1 % vapaa-radi-20 kaalikatalysaattoria. Tyypillisiä esimerkkejä tällaisista katalysaattoreista ovat lauroyyliperoksidi, bentsoyyli-peroksidi, isopropyyliperkarbonaatti, atsobisisobutyro-nitriili ja tunnetut redoksijärjestelmät, kuten ammonium-persulfaatti-natriummetabisulfiittiyhdistelmä, ja näiden 25 kaltaiset. Säteilytystä ultraviolettivalolla, elektroni- suihkulla tai radioaktiivisella lähteellä voidaan myös käyttää katalysoimaan polymerointireaktiota, mahdollisesti lisäämällä samalla polymeroinnin initiaattoria.
Polymerointi suoritetaan seoksessa inertin, vedel-30 lä korvattavissa olevan laimennusaineen kanssa ja sopivassa linssimuotissa, niin että polymerointituotteena on muotoiltu, polymeerinen geeli, joka sisältää laimennus-ainetta polymeerisen verkoston välitiloissa. Tätä poly-merointimenetelmää kuvataan yksityiskohtaisesti GB-jul-35 kaisussa 2 097 805, jonka menetelmän yhteydessä käytetään boorihapon esteriä laimennusaineena. Esillä olevan kek- i2 83428 sinnön laimennusaineet eivät muodosta kiteisiä yhdisteitä laimennusaineen korvautuessa vedellä siinäkään tapauksessa, että veden virtaus on vähäistä, kuten kysymyksen ollessa boorihappoesterilaimennusaineesta. Jos laimennusai-5 neen vesiliukoisuus on rajoitettu, voi olla välttämätöntä ensin korvata laimennusaine vesiliukoisella liuottimena, kuten etanolilla ja sen jälkeen korvata etanoli vedellä. Tällaisen välillä suoritettavan pesuvaiheen tarve huomataan helposti jokaisen kysymyksessä olevan laimennusaine-10 koostumuksen osalta.
Esillä olevan keksinnön mukaan valitaan polyme-rointireaktioon käytettäväksi tarkoitettu laimennusaine kutakin kysymyksessä olevaa polymeerikoostumusta varten tälle polymeerille saadun Hansen'in liukoisuusparametrin 15 perusteella. Hansen'in liukoisuusparametri 6 ilmaistaan yleensä kolmena komponenttina (6h, 6p, 6d), joista 6h on vetysidoskoheesioparametri, 6p on polaarinen koheesiopa-rametri ja 6d on dispersiokoheesioparametri. On kuitenkin todettu, että esillä olevan keksinnön tarkoituksia varten 20 laimennusaineiden 6d on oleellisesti vakio ja tämän vuoksi tällä parametrillä on vähäinen vaikutus kunkin kyseisen laimennusaineen sopivuuden määrittämisessä kutakin erityistä polymeerijärjestelmää varten. Hansen'in kohee-sioparametrien tarkastelu laimennusainetta silmälläpitäen 25 voidaan tällöin supistaa kaksiulotteiseksi funktioksi 6p:n ja 6h:n perusteella, mikä suuresti yksinkertaistaa laimennusaineen karakterisoimistapaa.
Hansen’in liukoisuusparametri ja yksityiset kohee-sioparametrit kullekin kysymyksessä olevalle polymeeri-30 koostumukselle voidaan määrittää teoreettisesti ryhmäkon-tribuutiomenetelmän avulla tai kokeellisesti määrittämällä polymeerin liukenemisen tai turpoamisen määrä useisiin liuottimiin, joiden osalta koheesioparametrit ovat tunnettuja. Kokeellisen menetelmän katsotaan olevan tarkem-35 pi ja sen vuoksi edullisempi. Esimerkki tästä menetelmästä liukoisuusparametrin määrittämiseksi kahdelle sellu-
II
i3 8 3 428 loosaasetaattipolymeerille kolmessa dimensiossa (öd, δρ, 6h), on esitetty sivulla 243 aikakauslehdessä Ind. Eng. Chem. Prod. Res. Dev., voi. 23, nro 2, 1984, s. 240-245. Koheesioparametrit suurelle joukolle tavallisia liuotti-5 mia, joita voidaan käyttää kokeellisessa menetelmässä, on julkaistu taulukoissa 5 ja 6, sivuilla 153-161 julkaisussa CRC Handbook of Solubility Parameters and Other Cohesion Parameters, Allan F. Barton, CRC Press Inc., 1983 (CRC Handbook). Voidaan viitata teoksen CRC Handbook 10 tekstiin ohjeeksi määritettäessä liukoisuus- ja koheesio-parametrit kullekin annetulle polymeerikoostumukselle ryhmäkontribuutiomenetelmällä.
Käyttämällä kokeellista menetelmää, saatiin Hansen 'in koheesioparametreiksi (δρ, 6h, 6d) polymeerille, 15 joka sisältää vähän ristisilloituneita 98 % HEMA ja 2 % MAA (metakryylihappo), arvot 16,2, 15,3, 16,6. Määritettiin se määrä, jonka polymeeri turposi 26 liuottimessa, joilla oli tunnetut koheesioparametrit, ja määritettiin liukoisuusalueen keskusta, joka osoittaa liukoisuuspara-20 metrin kyseiselle polymeerille, pallomaisen ääriviivan perusteella tietokoneratkaisun avulla. Liukoisuusalueen keskustan vähemmän tarkka ja vaikeampi määrittäminen voidaan myös suorittaa visuaalisesti kolmiulotteisen tieto-mallin avulla.
25 HEMA/MAA-polymeerin liukoisuuden 2-ulotteinen dia grammi liuottimen koheesioparametrien δρ ja 6h mukaan on esitetty kuviossa II. Koska liuottimien 6d-parametri ei vaihtele huomattavasti, tuottaa ympyrän keskusta kuviossa II 3-ulotteisten tulosten avulla muodostetun pallomai-30 sen ääriviivan keskustan hyvän likiarvon. Liuottimet, jotka vastaavat numeroituja tulospisteitä kuviossa II, on identifioitu taulukossa II.
i4 83 428
Taulukko II Kuvion II liuottimet
Nro Liuotin Nro Liuotin 5 1 asetoni 14 etyleeniglykolimonometyyli-
eetteriT
2 bentsyylialkoholi 15 etyylilaktaatti 3 1-butanoli 16 formamidi 4 <5-butyrolaktoni 17 muurahaishappo 10 5 sykloheksanoli 18 glyseroli 6 sykloheksanoni 19 hydroakrylonitrii1i 7 dietyleeniglykoli 20 metanoli 8 dimetyyliformamidi 21 N-metyyli-2-pyrrolidoni 9 dimetyylisulfoksidi 22 nitrobentseeni 10 dipropyieeniglykoli 23 nitrometaani 11 etanoli 24 propyleenikarbonaatti 20 12 etyyliasetaatti 25 propyleeniglykoli . . 13 etyleeniglykoli 26 trietyleeniglykoli PHEMA*n ja muiden hydrofiilisten polymeerikoostumusten Hansen'in koheesioparametrit määritettiin seuraavanlaisiksi: . 25
Polymeeri öd 6p 6^ PH EM A -(kokeell.) 16.6 16,2 15 3 -jlask.) 18,6 13,5 16 ’ 1 PHEA - fa®k‘ . 16,9 1415 17 4 PVP -(kokeell.) 20,6 14,4 25'5 30
Parametrit PVP:lie laskettiin turpoamistuloksista, jotka on esitetty julkaisuissa The Universality of the Solubility Parameter, I. ja E.C. Product Research and Development, C.M. Hansen, voi. 8, s. 1-6 (1969). Tulokset 35 PHEA:lie laskettiin ryhmäkontribuutiomenetelmän avulla käyt-
II
is 83428 täen ryhmäarvoja, jotka on esitetty sivuilla 85-87 teoksessa CRC Handbook. Tiedot PHEMA'lle laskettiin myös ryh-mäkontribuutiomenetelmän avulla niiden vertaamiseksi tuloksiin, jotka on saatu kokeellisesti edellä kuvatulla 5 liuottimen turvotusmenetelmällä. Laskettujen arvojen katsotaan olevan kokeellisesti määritettyjen tarkempien arvojen likiarvoja.
6p, 6h-koordinaatit edellä oleville polymeerikoos-tumuksille on sisällytetty kuvioon II tarkoituksella va-10 laista kunkin polymeerin sijaintia suhteessa PHEMA’an määritettynä kokeellisesti. Koostumuksilla, jotka sisältävät HEMA'n kopolymeeriä yhden tai useamman muun mono-meerin kanssa, ovat koheesioparametrit samat kuin polymeeristen komponenttien yksityisten koheesioparametrien 15 painotettu keskiarvo. Kysymyksen ollessa HEMA/HEA-kopoly-meeristä, ovat yksityisten polymeerien parametrit 6p ja 6h suhteellisen lähekkäin, kuten kuviossa II on esitetty, ja laimennusaineiden, jotka ovat hyväksyttävissä PHEMA'lle, otaksutaan olevan hyväksyttävissä PHEA'lle ja 20 HEMA/HEA'n kopolymeereille kaikissa suhteissa. Kysymyksen ollessa HEMA'n ja N-vinyylipyrrolidonin kopolymeereistä, osoittaa kuitenkin PVP'n korkeampi 6h-arvo, että laimen-nusaineet, joilla on vastaavasti korkeammat 6h-arvot, ovat edullisia kopolymeereille, jotka sisältävät enemmän 25 kuin noin 20 % N-vinyylipyrrolidonia.
Kuvio I on diagrammi tuloksista, jotka on saatu valmistettaessa hydrogeelipiilolaseja polymeroimalla edellä mainittua 98/2 HEMA/MAA-monomeerireseptiä useiden laimennusaineiden kanssa, joilla on sarja koheesiopara-30 metrejä. Monomeeri/laimennusaineseokset valettiin linsseiksi käyttämällä yleisiä menetelmiä ja muotteja, jotka on selostettu GB-julkaisussa 2 097 805. Koska polymeeri-koostumus määritettiin sellaiseksi, että se hydratoi noin 58 % vettä, valmistettiin valuliuokset käyttäen 60 tila-35 vuus-% laimennusainetta. Kun laimennusaine korvattiin ve- i6 83428 dellä, tapahtui tällöin vain vähäinen kutistuminen valetun linssin fysikaalisissa ulottuvuuksissa.
Polymerointiseos, joka sisälsi monomeerejä, 0,4 % etyleeniglykolidimetakrylaattia ristisilloitusaineena, 5 laimennusainetta ja pienen määrän fotoinitiaattoria, pantiin koveraan linssimuottiin ja kupera kansi pantiin paikoilleen rajoittamaan polymerointiseoksen täyttämää taso-linssin muotoista muottionteloa. Muotit valmistettiin kirkkaasta polystyreenistä ja polymerointi saatettiin 10 alulle saattamalla koottu muotti alttiiksi UV-valolle 10 minuutin ajaksi.
Sen jälkeen kun polymeroituminen oli tapahtunut täydellisesti, upotettiin muotit lämpimään veteen ja annettiin liota noin 20 minuuttia, jonka jälkeen riittäväs-15 ti vettä oli tunkeutunut muotin ja polymeerigeelin sisään niin, että muotin kansiosa voitiin poistaa ja polymeeri-geeli erottaa muottiontelosta. Linssi pestiin perusteellisesti huuhtelemalla tarvittaessa 2-3 kertaa deminerali-soidulla vedellä laimennusaineen poistamiseksi, sen jäl-20 keen linssiä liotettiin 0,9 %:sessa fysologisessa NaCl-liuoksessa noin 2 tuntia. Valmista linssiä arvosteltiin visuaalisesti optisen kirkkauden osalta, ja jos katsottiin sopivaksi, koestettiin fysikaalinen lujuus.
Viitaten taulukkoon III, siinä on lueteltu 21 lai-25 mennusainekoostumusta, jotka tuottivat optisesti kirkkaita linssejä, joiden hyväksyttävä moduuli (E) on 0,12 M Pa tai suurempi. Niiden laimennusaineiden koheesioparametrit 6p ja 6h, joita ei ole lueteltu teoksessa CRC Handbook, määritettiin käyttämällä ryhmäkontribuutiomenetelmää, jo-30 ka on esitetty teoksessa CRC Handbook. Jokaisen laimennusaineen R-arvo laskettiin vastaavasti polymeerin 6p- ja 6h-arvojen 16,2 ja 15,3 perusteella määritettynä kokeellisesti PHEMA-polymeerille.
Il 17 83428 <ο
CU ΙΛ ΙΛ ^ 00 N Ν θ' ΙΛ ΙΛ \β < νβ f—»-4· ΙΛ yO O M H N CO
N N N H H N H M CN] ι—t CN} ι—« CsjCN H H N (N N (S H
W - - - - ---- — — — — --------- S oooo oooo oooo ooooooooo <u m OOOO OOOO OOOO OO O CO o o o o o OOOO or^oo OOOO voocncscooooo
O cMr^OvO cMvOroo Ο O Ό v£> r^cN <r es co O O O
*s * Λ »s A r · A « A Λ n M *1 K
Γ-o CU 00 l/S O rH O U~, (Ή HT ΓΗ SO rH 00 OS OS
s’ H CO O-3-Csl T—< r-~ e <r OOOfsj <h es un es) c~ O un vO i—lOOOcOcOCNOcncy, cö I ~ - « » « ·> --------- r-» co νο νθ σ··. m m Ό un m r·»* un \OOu>OcgcncsmrH <u
rH rH »—4 rH rH rH
rH
•H
rH
O
U
<D
CO
O"' un un m o f'·'*· O co es on Ό σ' r*- o rH m co r·"- un es >» jr - - - - · - - - - -..... f-n
On rH vo o <s r- co O o co co <s r-Hin o<r^Dr^ocor^ 60
^ rH CS rH CS CN CS CS CN CS «—» Γ-l rHCSrHCSCSCSrHrHrH
CD
rH
rH
o Ό oscsmso o f~ un <t oo oo us, rH cor^-^csjr^r^voor^ -rt a--- - - - --------- o
M OrHOesj O rH rH CO (<1 N (Jl H rHrOOi-<rHi-H<-ini/S rH
VH rH t-H t-H rH rH rH i-H i—I rH ,—t rH rH rH rH H rH H i—I rH rH ϊ>>
M CO
a: o o « a.
S rH rH V.
•J ----(0.
^ rH rH
-~i r~ .... *H
H CSJ SO <T J>! » '— -~h J»;
rH VH
• · -rl -H d>
rH rH rH G
--1' '-J O O CO
rH ,* M VH
•H >s tn 3 rH rH U rH rH >
--C-H i) 00 60 CO
rH r—. HJ -H -H H
Ή rH rH (0 CC
- ' rH Hr- . . QJ /H rH Q) dl "
US -H rH -H rn rH CO 0) dl -H
“VH Ή Hr rH rH .... rHrH 4J
rH o (H r-s O ·· rHrHr-s>r>, C
·· 4J O) -H hT-HCO s—- *— rH f—- O. C. CO
rH (0 HJ rH VH - · TO — --rHOO I—I
Hr ai K rH OJ CO -rl -H -H CO · U >H 00
•HO) --HJ Hr C -H rH rH w CO CU CV C
H rH -H ΓΟ CO -—- CO H O O h/ H H W
(H OrH ή-- d) rH -rl 3 *J Vh Vh -H Τ3Ό 0) O -H·· VH cg dl CD C -rl ~~ HJ fO Ih -H rH CO 0)3 co COCOCOhJ-H-H Ό
CO rH dl rHOHT HjJOrH >, fr, CO 4J 4J 4J HJ
<U 00 CO O Ji) CO) CO rH rH O, CO HJ HJ rj CU-iH -rl >s Jtf >s -rl OI CO HJ 60 60 O 3 3 3 C rH C rH rH rH -Hr UH -^-^0033
•HO dl 60 rH Ö0 O rHrH-Η -H-HD.OCC CO
CO Vh r. dj ~-r -HrnöO-H ^ O Ή rH 4J 4J -H J2 O O rH
COCUCSJrH-H rH CO -H C fr, Vj -rl fo μ VJ rH M J2 J3 CO
3C0--foX) 0--CCU rH d)T3 fr, 3 3 O 3 Vh Vh U
e fo rH O. Ή -HrHdlCU ÖO rs CO -H HJ 3 3 rH JJ 3 3 -H
C 1—C h O Vh VHs-rdlrH -HUOf^VH d) HJHJfr,v. J«: J* E
0)00 Vh O HJ rH fr, C · · Ή Ό -H d)<UHJ-H-H-H 0)
e~r.-Hpi.tr, | -H >% Cl. CUCOOOfr, CO COCOaiCCC JO
•h OrH·— jo vorHcxo d> ^ jc j<! * cocaeojcud) υ co P.OOC r O O Vh rH OC O OOO-HQIdJO)
rJ o. VH CV 3 CM Vh Vh O. fn OS O. 3 HJ rHCCVHrHrHrH O
3 OJ O. O r 0) CV --- HJ rH CV O dl-HcOOOHJfofofr, μ ί II) O a rH CO Ss O O) 30. ErHOES~~CVCVCV Jrf
3 to JO CV I >, -H O. -H O JC CV -HO -H -H -H O O O C
J* rH 3 3 -H rH rH CV HU -H 3 OVHSrHrHrHVHVHVH 3
JOOOCJ: C0003 hjCCJC 'rdJCOOOO.CVCV rJ
•H — 3 -H 3 'Η μ J3 Ή ~r -H -H CSICOrJHHH — —
CVrH3rH 3IOCU-H 00 00 -H rH rHfr,>H(U(l)d)00 00 00 C
•H VhOl-s W C 0.3 rH CL, CO CO CO d)
H O HJ CO jHiOto-H O O -H 3 OÖOO>sfr,toOOO E
CUU-HHJ (UHrH-H HHOhJ VH-HOCrHrHrHVHVHVH -H
ECWVh JCCÖ0> C C 3 Vh CtJCLhOOÖOOOCCC C
H
E
•H
O..................... 5 ^ r-» es en <r ir\sor-»oo on O i—i es m^j-ir^Ot^coc^o»—· 1—< rH rH rH rH rH rH rH rH rH CS CS + 18 83428 c cc X> 0) <D <L>
C X C c C
•H ICO 03 :(0 -H 03 03 03 03 Ή :(¾ *H 03 03 03 OT 03
03 C ¢030(¾ Hl g) g] O 010(0 (0(00) CO
03o .* ε x x x x χ χ ε χ χ χ χ ε χ ex >-j e —i vj cucih ε ή u i-i (-( ε e •H I—I ·Η Ή (0 -H ·Η ·Η ·Η (0 ·Η (0 -Η Ή ·Η ·Η ·Η 3 ΧΛ>Χ χχχ> XI > X XXX χ
(0 03 I I Γ" X) CS CS I lies CS CS -θ’ O
a- ciio oooi iio o o cs -h -II — I II - - — — - ω oiio oooi iio ooo o
S I
X
0) 03 O O O in 0003CS OOO 0(N0 o o ooocsr-1-3· x> en cn < m en co co O cn cs in r-- — a. - ο <r -o-ε r-π \o \o in o o r-- en o -h in o r-.
O cn « --- -- - - --
X| « - - Ο 1—I CO O'. O vDOOin in r~ -3· O
-O’ O CD I—I —-I i—— ——
I—I
00 x> cs cn O cs -3 CO in es X) -3 in cn O
XI — — — — — — — — — — — — — — — *—I c-^ r-- cn in cn x> r~- x> in o co oo OOOOCT' x>
I—I (S CS CS CS <—I <—I ·—I <—1 ,-1 --1 CS -H
O
X
X
o
•J
X> cs co cs <r omcon- mom co oo -h O’ < OJ - -- - --- - - -- - -- H - CS CS CO 04 -η Γ-- v£> in -Hr-ies ooocs X)
V I —Η ——I —Η —Η —-I —H —H CS I—I —H —H
: . I
•H
c --- 0) -H Q)
.... . · 1—I
^ —h h-' fn es w co a.
·· o
I-S ^ -|H rH |H
-H w CS 4-1 w C,
· ’ 4-4 -H
-O’ Ή —H (0 .H T3 —- sh (0 4.) -τα) -H 4-) ·Η
0) Ή 4-) Ή (¾ (0 4J
C ft) 03 ftl 4-) CO 4-) •H 0) 0) 0) lH ·Η C (0
(0 4-) ’iH 4-) —' I 4-> O CO
03 03 H 03 —h CO *—I 4-) X3 C
3CU04) .... -.,(5 UO
C’HC’rt -H-H >, CO CO X3
C -Hair-) >4 ι-H ΉΧ (H
d) 0030 4JnJ.H-H.-l (0,—
’ ’ E lH >4 (Η ·Η Ή -H (I 4) H OC X-H
rl aj I—I 0) rH r—IrH -HCiHO XCl) Ή·· ¢0 03 00 03 Ο ΉΟΟ 03 -H x tnQ) C--) -J >4 >4 X i-HCC XrHtn -H-H QJ ..
I—I O —H >s OCOCO O I OOtn (DCS
M ft 00 H X4J4J 4J >4 60 -HO. -H
>-C3 a)4J-H co tn
Oeao-H -H X3 X -Η εοο (DC Ο.Ή o. x o. e öoi I —η ή -HQ) αια,Ήο,-Η
ft CO ft Hl -rHCCO Ό 03 0) -H — -H ftl O
COCCOOI C — C '-.χ-H tn en o CX X
X 3 X -H (U-H-HCO csotn CX co ft \
O 3 -H >4 0) -Η -H 4-) -H4J4J o Q3 00 —H
)-) lH C 4· _ rH 3 0)0) ft 03 60 H4J.H.4 >400X1 Ο ε ή O, O >4 o CO Ή -H )- 4J e (H I Ih Ή ft, -H e -H Ih
.... ε 03 > OJCCC CT34J T3C60C
o .... .... ... .
IH es co -3 in vO r~- CC O' O-HCS co ht in x> 2 cscscscs cscscscs enenen enenenen
II
i9 8 3 428
Laimennusaineen viskositeetti 30 °C:ssa (/730) määritettiin Brookfield'in mallia LVF olevalla viskosimet-rillä tämän kojeen standardikäyttömenetelmän mukaan. Saadun linssin moduuli, joka on esitetty taulukossa III, 5 määritettiin mikrovetokoelaitteella näytteen ollessa upotettuna fysiologiseen suolaliuokseen seuraavan menetelmän mukaisesti.
Linssin koenäyte, joka oli 3 mm leveä ja koko halkaisijan pituinen, leikattiin hydrogeelilinssistä 2-te-10 Täisellä instrumentilla. Koenäyte kiinnitettiin liimaamalla syanoakrylaattiliimalla kahden alumiinia olevan ve-tokaistaleen päihin, jotka olivat 10 mm:n päässä toisistaan.
Linssinäyte ja alumiiniset vetokaistaleet upotet-15 tiin fysiologiseen suolaliuokseen (0,9 % NaCl puskuroituna pH-arvoon 7,2) ja annettiin tasapainoittua. Linssi-näytteen paksuus (t) mitattiin optisella mikroskoopilla yhden mikronin tarkkuudella. Kaksi kohtaa 1-2 mm:n etäisyydellä toisistaan merkittiin linssinäytteen pintaan 20 kohtaan, joka oli suunnilleen alumiinikaistaleiden päiden välin keskikohdassa.
Koenäyte siihen kiinnitettyine alumiinikaistalei-neen pantiin sen jälkeen mikrovetokoelaitteeseen, jossa linssinäytettä voitiin venyttää sen ollessa ripustettuna 25 pystysuunnassa ja upotettuna suolaliuokseen. Näyte pidettiin tiukkana O-kuormituksella ja linssikaistaleessa olevien merkkien välinen etäisyys mitattiin ja merkittiin 0-pituudeksi (£„). Linssinäytettä venytettiin sen jälkeen noin 50 % ja kuormitus (m) ja linssillä olevien merkkien 30 välinen lopullinen pituus (i) mitattiin 30 sekunnin kuluttua. Young'in moduuli E laskettiin sen jälkeen seuraavan yhtälön mukaan:
EfMPal - m x 3 x 9,81 x 10~_ 35 E(MPa) - t χ b χ (^_^) 20 83 428 jossa t = linssinäytteen paksuus b = linssinäytteen leveys m = mitattu kuormitus venymän ollessa 50 % λ = l/l0 5
Taulukkoon IV viitaten siinä on lueteltu laimen-nusaineet nro:illa 22-36, jotka eivät tuottaneet sellaisia hydrogeenilinssejä, joilla olisi ollut hyväksyttävät optiset ja/tai fysikaaliset ominaisuudet. Monet linssit 10 olivat kirkkaita, mutta niiden lujuus oli alhainen, jota osoitti moduuliarvo E 0,10 tai alempi. Monet muut linssit olivat valkoisia tai himmeitä, mikä osoitti laimennusai-neen ja polymeerin keskinäistä sopimattomuutta. Kaikissa tapauksissa taulukon IV laimennusaineet hylättiin silmäl-15 läpitäen käyttöä kokeen HEMA/MAA-kopolymeerin kanssa.
Taulukoissa III ja IV esitetyt laimennusaineet hapon tai anhydridin polyolin kanssa muodostavina estereinä eivät ole puhtaita estereitä, vaan ne ovat pikemminkin reaktiotuotetta, joka sisältää esteriä yhdessä tietyn 20 ylimäärän kanssa reaktantteja. Esteröimisreaktiossa käytettyjen yksityisten reaktanttien painosuhde on ilmoitettu suluissa kyseisen esterin jälkeen. Tähän laimennusai-neluokkaan kuuluvat edulliset koostumukset käsittävät di-tai trikarboksyylihapon tai anhydridin reaktiotuotteen 25 C3-C4-alkaanidiolin tai -triolin kanssa tai niiden seokset glyserolitrietyleeniglykolin, propyleeniglykolin ja heksaani-1,2,6-triolin kanssa.
Erillisenä luokkana käyttökelpoisia laimennusai-neita ovat sellaiset koostumukset, jotka käsittävät gly-30 serolin seoksia polyhydroksyyliyhdisteen kanssa, jossa on vähintään 2 hydroksiryhmää, ja joilla Hansen'in koheesio-parametri 6h on pienempi kuin 25, jolloin seoksen Hansen 'in koheesioparametrit 6p, 6h osuvat kuvion 1 alueen A sisäpuolelle. Tyypillisiä tällaisia laimennusaineita 35 ovat glyserolin seokset heksaani-1,2,6-triolin, propylee- li 2i 83428 niglykolin, trietyleeniglykolin tai glyserolimonoasetaa-tin tai näiden seosten kanssa.
Kuviossa I esitetyt taulukkojen III ja IV tiedot määrittelevät alueen A, joka käsittää yleisesti hyväksyt-5 täviä laimennusaineita optisesti kirkkaiden hydrogeeli- esineiden valamiseksi, joilla on hyvät mekaaniset ominaisuudet. Tämä alue näyttää olevan laimennusaineen viskositeetin ja R-arvon funktio, joka R-arvo on vuorostaan laimennusaineen Hansen'in koheesioparametrien (6p, 6h) funk-10 tio suhteessa hydrogeelin polymeerisen komponentin vastaaviin arvoihin.
Yksi tulospiste, joka vastaa taulukon IV laimen-nusainetta nro 22, näyttää olevan ei-hyväksyttävissä oleva laimennusaine, joka osuu kokonaan kuvion I alueen A 15 sisäpuolelle. On huomattava, että tämä laimennusaine tuotti optisesti kirkkaan linssin, mutta hylättiin huonojen mekaanisten ominaisuuksien vuoksi, s.o. moduuli oli 0,09. Vaikkakaan ei ole olemassa varmaa selitystä tälle tulospoikkeamalle, on mahdollista, että jokin tuntematon 20 epäpuhtaus maitohapossa oli tähän syynä.
Alue A nähdään suurinpiirtein välillä, jossa R-arvo on välillä 0-16 ja viskositeetti on välillä 100 -500 000 m Pa sek. Erityisen edullinen ala alueen A sisäpuolella käsittää R-arvon välillä noin 5-14 ja viskosi-25 teetin välillä noin 1000 - 100 000.
Vaikkakin taulukkojen lii ja IV tiedot saatiin PHEMA-polymeerillä tai lähemmin määriteltynä 98/2 HEMA/MA-polymeerillä, kuten edellä on esitetty, on testausmenetelmä sovellettavissa lukuisiin hydrofiilisiin 30 polymeerikoostumuksiin. Niinpä esimerkiksi polymeerit, jotka sisältävät HEMA'a, HEA'a, N-vinyylipyrrolidonia tai muuta hydrofiilistä monomeeriä yksistään tai kopolymeroi-tuna yhden tai useamman muun hydrofiilisen tai hydrofobisen monomeerin kanssa, joiden tiedetään olevan käyttökel-35 poisia muotoiltujen hydrogeeliä olevien esineiden, kuten 22 8 3 428 pehmeiden piilolasien valmistuksessa, voidaan polymeroida tässä selostetun laimennusaineen läsnäollessa.
Monomeerien kanssa ennen polymerointia sekoitetun laimennusaineen määrä valitaan hydrogeelin lopullisen ta-5 sapainoisen kosteuspitoisuuden perusteella ja sen mukaan toivotaanko valetun geelilinssin laajenemista tai kutistumista laimennusaineen vedellä korvautumisen aikana. Tyypillisiä polymerointiseoksia ovat seuraavat: A. 10-60 tilavuus-% monomeerejä, jotka käsittävät 10 90 - 99,8 % hydroksietyylimetakrylaattia ja 0,2 - 10 % metakryylihappoa, ja 40-90 tilavuus-% laimennusainetta, jolloin on tuloksena hydrogeeli, jonka vesipitoisuus on 40-90 %; B. 30-60 tilavuus-% monomeerejä, jotka käsittävät 15 10-80 % hydroksietyylimetakrylaattia ja 20-90 % N-vinyy- lipyrrolidonia, ja 40-90 tilavuus-% laimennusainetta, jolloin tuloksena on hydrogeeli, jonka vesipitoisuus on 40-70 %; C. 10-40 tilavuus-% monomeerejä, jotka käsittävät 20 90-95 % hydroksietyyliakrylaattia ja 5-20 % vinyyliase- taattia, ja 60-90 tilavuus-% laimennusainetta, jolloin tuloksena on hydrogeeli, jonka vesipitoisuus on 60-95 %.
Esillä oleva keksintö tarkastelee toivottavuutta valaa muotoiltuja hydrogeeliesineitä kaikista hydrofiili-25 sistä polymeerikoostumuksista ja tarjoaa menetelmän, jonka avulla sellaiset laimennusaineet, jotka ovat sopivimpia hyväksyttävien tuotteiden valmistamiseksi tällaisten polymeeristen koostumusten kanssa, voidaan helposti identifioida ja karakterisoida, ja jonka menetelmän avulla 30 vältytään aikaisemmista aikaavievistä yrityksen ja erehdyksen menetelmistä.
Esillä oleva keksintö ei siis ole rajoitettu HEMA'an pohjautuviin polymeereihin tai tässä esitettyihin erityisesimerkkeihin, vaan koskee oheisissa patenttivaa-35 timuksissa esitettyä parannettua menetelmää muotoiltujen, hydrogeeliä olevien esineiden valmistamiseksi.
Il
Claims (9)
1. Menetelmä muotoiltujen hydrogeeliesineiden valmistamiseksi muodostamalla polymerointiseos, joka sisäl- 5 tää suurehkon määrän ainakin yhtä hydroksiakrylaattimono-meeriä ja vähäisemmän määrän yhtä tai useampaa muuta hyd-rofiilistä tai hydrofobista monomeeriä, jotka ovat kopo-lymeroitavissa tämän kanssa, ristisilloitusainetta ja noin 20-95 tilavuus-% inerttiä, vedellä korvattavissa 10 olevaa laimennusainetta, polymeroimalla mainittu seos oleellisesti muotoillun hydrogeeliesineen toivottuun muotoon hydrofiilisen polymeerin ja laimennusaineen muodostaman muotoillun geelin saamiseksi, ja korvaamalla sen jälkeen mainittu laimennusaine vedellä muotoillun hydro-15 geeliesineen saamiseksi, tunnettu siitä, että laimennusaineena käytetään orgaanista yhdistettä tai yhdisteiden seosta, jonka viskositeetti ja R-arvo osuvat kuvion I alueen A sisäpuolelle, jolloin viskositeetti on välillä noin 100 - 500 000 m Pa sek 30°C:ssa ja R-arvo on 20 välillä 0 - noin 16 määritettynä laimennusaineelle ja polymeerille seuraavan kaavan mukaan laskettujen Hansen'in koheesioparametrien avulla R - + (6hl-6h!)!]0 ! 25 jossa 6pl, 6hl ovat Hansen'in polaarinen ja vetyä sitova koheesioparametri polymeerille ja δρ2, öh2 ovat laimennusaineen vastaavat parametrit.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 30 tunnettu siitä, että hydroksiakrylaattimonomeeri valitaan ryhmästä, johon kuuluvat hydroksietyylimetakry-laatti, hydroksietyyliakrylaatti, hydroksipropyylimetak-rylaatti, hydroksipropyyliakrylaatti ja hydroksitrimety-leeniakrylaatti.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että muut kopolymeroitavissa ole- 24 8 3 428 vat monomeerit valitaan ryhmästä, johon kuuluvat metyyli-metakrylaatti, metakryylihappo, akryylihappo, metoksitri-etyleeniglykolimetakrylaatti, 2-etoksietyylimetakrylaat-ti, akryyliamidi, styreeni, N-vinyylipyrrolidoni ja vi-5 nyyliasetaatti.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hydrofiilinen polymeeri sisältää suurehkon määrän N-vinyylilaktaamimonomeeriä ja vähäisemmän määrän yhtä tai useampaa muuta hydrofiilistä 10 tai hydrofobista monomeeriä, jotka ovat kopolymeroitavis sa tämän kanssa hydrofiilisen polymeerin saamiseksi.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että N-vinyylilaktaamimonomeeri on N-vinyylipyrrolidoni.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että muut monomeerit, jotka ovat kopolymeroitavissa N-vinyylilaktaamin kanssa, valitaan ryhmästä, johon kuuluvat hydroksiakrylaattimonomeerit, metakryylihappo, akryylihappo, metyylimetakrylaatti, sty- 20 reeni ja akryyliamidi.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laimennusaine käsittää di-tai trikarboksyylihapon tai -anhydridin C3 - C4-alkaani-diolin tai -triolin kanssa muodostaman esterireaktiotuot- 25 teen.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laimennusaine käsittää hapon tai anhydridin ja polyolin esterireaktiotuotteen, joka on valittu ryhmästä, johon kuuluvat meripihkahappo/glysero- 30 li, sitruunahappo/propyleeniglykoli, ftaalihappoanhydri- di/glyseroli, viinihappo/propyleeniglykoli, adipiinihap-po/glyseroli, ftaalihappoanhydridi/1,3-butaanidioli ja näiden seokset glyserolin, trietyleeniglykolin, propyleeniglykolin ja heksaani-1,2,6-triolin kanssa.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hydrogeeliesine on pehmeä piilolasi. Il 25 83428
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
US67380584A | 1984-11-21 | 1984-11-21 | |
US67380584 | 1984-11-21 | ||
US70300985 | 1985-02-19 | ||
US06/703,009 US4680336A (en) | 1984-11-21 | 1985-02-19 | Method of forming shaped hydrogel articles |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI854578A0 FI854578A0 (fi) | 1985-11-20 |
FI854578A FI854578A (fi) | 1986-05-22 |
FI83428B FI83428B (fi) | 1991-03-28 |
FI83428C true FI83428C (fi) | 1991-07-10 |
Family
ID=27101013
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI854578A FI83428C (fi) | 1984-11-21 | 1985-11-20 | Foerfarande foer framstaellning av formade hydrogelartiklar. |
Country Status (15)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4680336A (fi) |
EP (1) | EP0182659B1 (fi) |
JP (1) | JPH072768B2 (fi) |
AR (1) | AR242231A1 (fi) |
AT (1) | ATE89010T1 (fi) |
AU (1) | AU586203B2 (fi) |
BR (1) | BR8505821A (fi) |
CA (1) | CA1242856A (fi) |
DE (1) | DE3587318T2 (fi) |
DK (1) | DK171052B1 (fi) |
FI (1) | FI83428C (fi) |
IL (1) | IL77098A (fi) |
MX (1) | MX163501B (fi) |
NO (1) | NO168711C (fi) |
NZ (1) | NZ214112A (fi) |
Families Citing this family (171)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB8508247D0 (en) * | 1985-03-29 | 1985-05-09 | Sola Int Holdings | Contact lenses |
DE3635367A1 (de) * | 1986-08-30 | 1988-03-03 | Cassella Ag | Verfahren zur herstellung eines weitgehend monomerenfreien hydrogels |
US4889664A (en) * | 1988-11-25 | 1989-12-26 | Vistakon, Inc. | Method of forming shaped hydrogel articles including contact lenses |
US5039459A (en) * | 1988-11-25 | 1991-08-13 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Method of forming shaped hydrogel articles including contact lenses |
US5292350A (en) * | 1992-04-24 | 1994-03-08 | Vistakon, Inc. | Method for preparing tinted contact lens |
US5260000A (en) * | 1992-08-03 | 1993-11-09 | Bausch & Lomb Incorporated | Process for making silicone containing hydrogel lenses |
US5260001A (en) * | 1992-08-03 | 1993-11-09 | Bausch & Lomb Incorporated | Spincasting process for producing a series of contact lenses having desired shapes |
US5944853A (en) * | 1992-10-26 | 1999-08-31 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Method for preparing halotriazine dye- and vinyl sulfone dye-monomer compounds |
NZ248969A (en) * | 1992-10-26 | 1995-08-28 | Johnson & Johnson Vision Prod | Tinted contact lens; method of preparation using reactive monomer-halotriazine dye adjunct |
US5271874A (en) * | 1992-11-04 | 1993-12-21 | Wesley-Jessen Corporation | Method for molding a hydrophilic contact lens |
US5457140A (en) * | 1993-07-22 | 1995-10-10 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Method of forming shaped hydrogel articles including contact lenses using inert, displaceable diluents |
US5697495A (en) * | 1993-11-02 | 1997-12-16 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Packaging arrangement for contact lenses |
USRE37558E1 (en) * | 1993-11-02 | 2002-02-26 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Packaging arrangement for contact lenses |
US5823327A (en) * | 1993-11-02 | 1998-10-20 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Packaging arrangement for contact lenses |
US5814134A (en) * | 1994-06-10 | 1998-09-29 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Apparatus and method for degassing deionized water for inspection and packaging |
US5861114A (en) * | 1994-06-10 | 1999-01-19 | Johnson&Johnson Vision Products, Inc. | Method of manufacturing complex optical designs in soft contact lenses |
IL113693A0 (en) * | 1994-06-10 | 1995-08-31 | Johnson & Johnson Vision Prod | Contact lens production line pallet system |
US5696686A (en) * | 1994-06-10 | 1997-12-09 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Computer system for quality control correlations |
US5607642A (en) * | 1994-06-10 | 1997-03-04 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Interactive control system for packaging control of contact lenses |
US5895192C1 (en) | 1994-06-10 | 2001-11-06 | Johnson & Johnson Vision Prod | Apparatus and method for removing and transporting articles from molds |
US6752581B1 (en) | 1994-06-10 | 2004-06-22 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Apparatus for removing and transporting articles from molds |
IL113694A0 (en) * | 1994-06-10 | 1995-08-31 | Johnson & Johnson Vision Prod | Apparatus for removing and transporting articles from molds |
US5597519A (en) * | 1994-06-10 | 1997-01-28 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Ultraviolet cycling oven for polymerization of contact lenses |
US5804107A (en) | 1994-06-10 | 1998-09-08 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Consolidated contact lens molding |
US5542978A (en) * | 1994-06-10 | 1996-08-06 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Apparatus for applying a surfactant to mold surfaces |
US5528878A (en) * | 1994-06-10 | 1996-06-25 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Automated apparatus and method for consolidating products for packaging |
US5461570A (en) * | 1994-06-10 | 1995-10-24 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Computer system for quality control correlations |
US5578331A (en) * | 1994-06-10 | 1996-11-26 | Vision Products, Inc. | Automated apparatus for preparing contact lenses for inspection and packaging |
US5658602A (en) * | 1994-06-10 | 1997-08-19 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Method and apparatus for contact lens mold filling and assembly |
US5850107A (en) * | 1994-06-10 | 1998-12-15 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Mold separation method and apparatus |
IL113691A0 (en) * | 1994-06-10 | 1995-08-31 | Johnson & Johnson Vision Prod | Low oxygen molding of soft contact lenses |
US5656208A (en) * | 1994-06-10 | 1997-08-12 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Method and apparatus for contact lens mold filling and assembly |
IL113904A0 (en) | 1994-06-10 | 1995-08-31 | Johnson & Johnson Vision Prod | Mold clamping and precure of a polymerizable hydrogel |
US5837314A (en) * | 1994-06-10 | 1998-11-17 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Method and apparatus for applying a surfactant to mold surfaces |
US5545366A (en) * | 1994-06-10 | 1996-08-13 | Lust; Victor | Molding arrangement to achieve short mold cycle time and method of molding |
US5540410A (en) | 1994-06-10 | 1996-07-30 | Johnson & Johnson Vision Prod | Mold halves and molding assembly for making contact lenses |
US5598233A (en) * | 1994-08-18 | 1997-01-28 | Harold A. Gell | Soft contact lens with contamination indicator |
US5910519A (en) * | 1995-03-24 | 1999-06-08 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Method of forming shaped hydrogel articles including contact lenses using inert, displaceable diluents |
US5685420A (en) * | 1995-03-31 | 1997-11-11 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Composite packaging arrangement for contact lenses |
US5681871A (en) * | 1995-05-24 | 1997-10-28 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Method for preparing ultraviolet radiation absorbing contact lenses |
DE69617637T2 (de) * | 1995-09-06 | 2002-07-18 | Menicon Co., Ltd. | Verfahren zur herstellung von kontaktlinsen und die so hergestellten kontaktlinsen |
US5849222A (en) * | 1995-09-29 | 1998-12-15 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Method for reducing lens hole defects in production of contact lens blanks |
AU712870B2 (en) | 1995-09-29 | 1999-11-18 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Automated apparatus and method for consolidating products for packaging |
US5922249A (en) * | 1995-12-08 | 1999-07-13 | Novartis Ag | Ophthalmic lens production process |
US5916494A (en) | 1995-12-29 | 1999-06-29 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Rotational indexing base curve deposition array |
SG54538A1 (en) * | 1996-08-05 | 1998-11-16 | Hoya Corp | Soft contact lens with high moisture content and method for producing the same |
US6020445A (en) * | 1997-10-09 | 2000-02-01 | Johnson & Johnson Vision Products, Inc. | Silicone hydrogel polymers |
US6047082A (en) * | 1997-11-14 | 2000-04-04 | Wesley Jessen Corporation | Automatic lens inspection system |
US20070043140A1 (en) * | 1998-03-02 | 2007-02-22 | Lorenz Kathrine O | Method for the mitigation of symptoms of contact lens related dry eye |
US6849671B2 (en) | 1998-03-02 | 2005-02-01 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Contact lenses |
US6943203B2 (en) * | 1998-03-02 | 2005-09-13 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Soft contact lenses |
US7052131B2 (en) * | 2001-09-10 | 2006-05-30 | J&J Vision Care, Inc. | Biomedical devices containing internal wetting agents |
US7461937B2 (en) * | 2001-09-10 | 2008-12-09 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Soft contact lenses displaying superior on-eye comfort |
US6822016B2 (en) | 2001-09-10 | 2004-11-23 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Biomedical devices containing internal wetting agents |
US6367929B1 (en) | 1998-03-02 | 2002-04-09 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Hydrogel with internal wetting agent |
SE9800853D0 (sv) * | 1998-03-16 | 1998-03-16 | Pharmacia & Upjohn Bv | Intraocular lens |
US6149692A (en) * | 1998-08-27 | 2000-11-21 | Novartis Ag | Method and composition for incorporating radiation-absorbing agents into polymers |
US6201089B1 (en) | 1998-09-10 | 2001-03-13 | James T Carter | Macroporous hyperhydroxy polymer and articles made therefrom |
US20040112008A1 (en) | 1998-12-21 | 2004-06-17 | Voss Leslie A. | Heat seal apparatus for lens packages |
US20070157553A1 (en) * | 1998-12-21 | 2007-07-12 | Voss Leslie A | Heat seal apparatus for lens packages |
US20040074525A1 (en) * | 2001-03-27 | 2004-04-22 | Widman Michael F. | Transfer apparatus and method and a transfer apparatus cleaner and method |
US6610220B1 (en) | 1998-12-28 | 2003-08-26 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Process of manufacturing contact lenses with measured exposure to oxygen |
US6494021B1 (en) | 1999-02-18 | 2002-12-17 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Contact lens transfer and material removal system |
US6207086B1 (en) | 1999-02-18 | 2001-03-27 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Method and apparatus for washing or hydration of ophthalmic devices |
US7879288B2 (en) | 1999-03-01 | 2011-02-01 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Method and apparatus of sterilization using monochromatic UV radiation source |
US6592816B1 (en) | 1999-03-01 | 2003-07-15 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Sterilization system |
US6592860B1 (en) | 2000-05-30 | 2003-07-15 | Soluble Systems, Llc | Composition and applicator for topical substance delivery |
WO2002036669A2 (en) * | 2000-11-03 | 2002-05-10 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Solvents useful in the preparation of polymers containing hydrophilic and hydrophobic monomers |
US6861123B2 (en) | 2000-12-01 | 2005-03-01 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Silicone hydrogel contact lens |
US20040151755A1 (en) * | 2000-12-21 | 2004-08-05 | Osman Rathore | Antimicrobial lenses displaying extended efficacy, processes to prepare them and methods of their use |
US6577387B2 (en) | 2000-12-29 | 2003-06-10 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Inspection of ophthalmic lenses using absorption |
US20020133889A1 (en) * | 2001-02-23 | 2002-09-26 | Molock Frank F. | Colorants for use in tinted contact lenses and methods for their production |
US7008570B2 (en) * | 2001-08-09 | 2006-03-07 | Stephen Pegram | Method and apparatus for contact lens mold assembly |
US6836692B2 (en) * | 2001-08-09 | 2004-12-28 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | System and method for intelligent lens transfer |
US6617372B2 (en) * | 2001-10-23 | 2003-09-09 | Isp Investments Inc. | Process of making polymeric hydrogel products |
US20050258408A1 (en) * | 2001-12-20 | 2005-11-24 | Molock Frank F | Photochromic contact lenses and methods for their production |
US7001138B2 (en) * | 2002-03-01 | 2006-02-21 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Split collar for mechanical arm connection |
US20030223954A1 (en) * | 2002-05-31 | 2003-12-04 | Ruscio Dominic V. | Polymeric materials for use as photoablatable inlays |
US20070138692A1 (en) * | 2002-09-06 | 2007-06-21 | Ford James D | Process for forming clear, wettable silicone hydrogel articles |
US20040150788A1 (en) | 2002-11-22 | 2004-08-05 | Ann-Margret Andersson | Antimicrobial lenses, processes to prepare them and methods of their use |
US8158695B2 (en) * | 2002-09-06 | 2012-04-17 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Forming clear, wettable silicone hydrogel articles without surface treatments |
US20080299179A1 (en) * | 2002-09-06 | 2008-12-04 | Osman Rathore | Solutions for ophthalmic lenses containing at least one silicone containing component |
US7368127B2 (en) * | 2002-12-19 | 2008-05-06 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Biomedical devices with peptide containing coatings |
US20040120982A1 (en) * | 2002-12-19 | 2004-06-24 | Zanini Diana | Biomedical devices with coatings attached via latent reactive components |
US20040186241A1 (en) * | 2003-03-20 | 2004-09-23 | Gemert Barry Van | Photochromic ocular devices |
HUE035379T2 (en) * | 2003-04-24 | 2018-05-02 | Coopervision Int Holding Co Lp | Hydrogel contact lenses and packaging systems and manufacturing processes for these |
US8097565B2 (en) * | 2003-06-30 | 2012-01-17 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Silicone hydrogels having consistent concentrations of multi-functional polysiloxanes |
US7645300B2 (en) | 2004-02-02 | 2010-01-12 | Visiogen, Inc. | Injector for intraocular lens system |
US7214809B2 (en) | 2004-02-11 | 2007-05-08 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | (Meth)acrylamide monomers containing hydroxy and silicone functionalities |
US7786185B2 (en) | 2004-03-05 | 2010-08-31 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Wettable hydrogels comprising acyclic polyamides |
US20060058705A1 (en) * | 2004-08-26 | 2006-03-16 | Leonetti Joseph A | Geometrically shaped hydrogel standoffs for coupling high intensity focused ultrasound |
US20060043623A1 (en) | 2004-08-27 | 2006-03-02 | Powell P M | Masked precure of ophthalmic lenses: systems and methods thereof |
US7473738B2 (en) * | 2004-09-30 | 2009-01-06 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Lactam polymer derivatives |
US7249848B2 (en) * | 2004-09-30 | 2007-07-31 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Wettable hydrogels comprising reactive, hydrophilic, polymeric internal wetting agents |
US7247692B2 (en) * | 2004-09-30 | 2007-07-24 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Biomedical devices containing amphiphilic block copolymers |
US20090088846A1 (en) | 2007-04-17 | 2009-04-02 | David Myung | Hydrogel arthroplasty device |
US20060287721A1 (en) * | 2004-10-05 | 2006-12-21 | David Myung | Artificial cornea |
US7857447B2 (en) * | 2004-10-05 | 2010-12-28 | The Board Of Trustees Of The Leland Stanford Junior University | Interpenetrating polymer network hydrogel contact lenses |
US7909867B2 (en) * | 2004-10-05 | 2011-03-22 | The Board Of Trustees Of The Leland Stanford Junior University | Interpenetrating polymer network hydrogel corneal prosthesis |
CN103933614B (zh) | 2005-02-14 | 2016-03-02 | 庄臣及庄臣视力保护公司 | 舒适的眼用器件及其制造方法 |
US20060232766A1 (en) * | 2005-03-31 | 2006-10-19 | Watterson Robert J Jr | Methods of inspecting ophthalmic lenses |
US20060227287A1 (en) * | 2005-04-08 | 2006-10-12 | Frank Molock | Photochromic ophthalmic devices made with dual initiator system |
US8158037B2 (en) | 2005-04-08 | 2012-04-17 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Photochromic materials having extended pi-conjugated systems and compositions and articles including the same |
US20060226402A1 (en) * | 2005-04-08 | 2006-10-12 | Beon-Kyu Kim | Ophthalmic devices comprising photochromic materials having extended PI-conjugated systems |
US9052438B2 (en) | 2005-04-08 | 2015-06-09 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Ophthalmic devices comprising photochromic materials with reactive substituents |
MY161660A (en) * | 2005-05-04 | 2017-04-28 | Novartis Ag | Automated inspection of colored contact lenses |
US9102110B2 (en) * | 2005-08-09 | 2015-08-11 | Coopervision International Holding Company, Lp | Systems and methods for removing lenses from lens molds |
US20070155851A1 (en) * | 2005-12-30 | 2007-07-05 | Azaam Alli | Silicone containing polymers formed from non-reactive silicone containing prepolymers |
US9052529B2 (en) | 2006-02-10 | 2015-06-09 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Comfortable ophthalmic device and methods of its production |
US20070222095A1 (en) * | 2006-03-23 | 2007-09-27 | Diana Zanini | Process for making ophthalmic lenses |
US8414804B2 (en) | 2006-03-23 | 2013-04-09 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Process for making ophthalmic lenses |
US7960465B2 (en) | 2006-06-30 | 2011-06-14 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Antimicrobial lenses, processes to prepare them and methods of their use |
HUE063927T2 (hu) | 2006-09-29 | 2024-02-28 | Johnson & Johnson Vision Care | Szemallergiák kezelésében alkalmazott eljárások és szemészeti eszközök |
BRPI0717881A2 (pt) * | 2006-10-31 | 2014-03-25 | Johnson & Johnson Vision Care | Processo para preparar lentes de contato antimicrobianas |
US20080100797A1 (en) * | 2006-10-31 | 2008-05-01 | Nayiby Alvarez-Carrigan | Antimicrobial contact lenses with reduced haze and preparation thereof |
US8507577B2 (en) * | 2006-10-31 | 2013-08-13 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Process for forming clear, wettable silicone hydrogel articles |
US20080102095A1 (en) * | 2006-10-31 | 2008-05-01 | Kent Young | Acidic processes to prepare antimicrobial contact lenses |
US8214746B2 (en) * | 2007-03-15 | 2012-07-03 | Accenture Global Services Limited | Establishment of message context in a collaboration system |
EP2142219A2 (en) * | 2007-03-30 | 2010-01-13 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Preparation of antimicrobial contact lenses with reduced haze using swelling agents |
US20080241225A1 (en) * | 2007-03-31 | 2008-10-02 | Hill Gregory A | Basic processes to prepare antimicrobial contact lenses |
CN101657321A (zh) * | 2007-04-06 | 2010-02-24 | 庄臣及庄臣视力保护公司 | 使眼科透镜单体混合物脱气的方法 |
US7828432B2 (en) | 2007-05-25 | 2010-11-09 | Synergeyes, Inc. | Hybrid contact lenses prepared with expansion controlled polymeric materials |
ES2383110T3 (es) * | 2007-07-19 | 2012-06-18 | Novartis Ag | Materiales y lentes de flujo de metabolitos e iones elevado |
US7802883B2 (en) | 2007-12-20 | 2010-09-28 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Cosmetic contact lenses having a sparkle effect |
US8138290B2 (en) * | 2008-01-25 | 2012-03-20 | Bausch & Lomb Incorporated | High water content ophthalmic devices |
US20100174021A1 (en) * | 2008-02-15 | 2010-07-08 | Huie Jr Philip | Three-dimensionally shaped interpenetrating network hydrogels |
CN101980669A (zh) * | 2008-03-27 | 2011-02-23 | 爱尔康公司 | 水凝胶眼内透镜及其形成方法 |
US20090244479A1 (en) * | 2008-03-31 | 2009-10-01 | Diana Zanini | Tinted silicone ophthalmic devices, processes and polymers used in the preparation of same |
US8883915B2 (en) | 2008-07-07 | 2014-11-11 | Biomimedica, Inc. | Hydrophobic and hydrophilic interpenetrating polymer networks derived from hydrophobic polymers and methods of preparing the same |
US20120209396A1 (en) | 2008-07-07 | 2012-08-16 | David Myung | Orthopedic implants having gradient polymer alloys |
WO2010017282A1 (en) | 2008-08-05 | 2010-02-11 | Biomimedica, Inc. | Polyurethane-grafted hydrogels |
US8272735B2 (en) * | 2008-09-30 | 2012-09-25 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Lens design simplification process |
US8960901B2 (en) | 2009-02-02 | 2015-02-24 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Myopia control ophthalmic lenses |
US20100249273A1 (en) | 2009-03-31 | 2010-09-30 | Scales Charles W | Polymeric articles comprising oxygen permeability enhancing particles |
WO2010151585A1 (en) | 2009-06-25 | 2010-12-29 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Design of myopia control ophthalmic lenses |
JP5922040B2 (ja) | 2010-02-12 | 2016-05-24 | ジョンソン・アンド・ジョンソン・ビジョン・ケア・インコーポレイテッドJohnson & Johnson Vision Care, Inc. | 臨床的な眼の高次光学収差を得る装置 |
US9690115B2 (en) | 2010-04-13 | 2017-06-27 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Contact lenses displaying reduced indoor glare |
US8877103B2 (en) | 2010-04-13 | 2014-11-04 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Process for manufacture of a thermochromic contact lens material |
US8697770B2 (en) | 2010-04-13 | 2014-04-15 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Pupil-only photochromic contact lenses displaying desirable optics and comfort |
WO2011133376A1 (en) | 2010-04-23 | 2011-10-27 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Method of improving lens rotation |
US9522980B2 (en) | 2010-05-06 | 2016-12-20 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Non-reactive, hydrophilic polymers having terminal siloxanes and methods for making and using the same |
CA2803368A1 (en) | 2010-06-30 | 2012-01-26 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Ophthalmic devices containing chemokine antagonists |
US9612363B2 (en) | 2010-11-04 | 2017-04-04 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Silicone hydrogel reactive mixtures comprising borates |
US8801176B2 (en) | 2011-03-24 | 2014-08-12 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Contact lenses with improved movement |
US8672476B2 (en) | 2011-03-24 | 2014-03-18 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Contact lenses with improved movement |
US9170349B2 (en) | 2011-05-04 | 2015-10-27 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Medical devices having homogeneous charge density and methods for making same |
US20130203813A1 (en) | 2011-05-04 | 2013-08-08 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Medical devices having homogeneous charge density and methods for making same |
GB201109281D0 (en) | 2011-06-02 | 2011-07-20 | Itm Power Research Ltd | Membrane |
KR20140115294A (ko) | 2011-10-03 | 2014-09-30 | 바이오미메디카, 인코포레이티드 | 순응성 재료들을 또 다른 표면으로 앵커링하기 위한 중합체성 접착제 |
CA2856512A1 (en) | 2011-11-21 | 2013-05-30 | Biomimedica, Inc. | Systems, devices, and methods for anchoring orthopaedic implants to bone |
US10209534B2 (en) | 2012-03-27 | 2019-02-19 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Increased stiffness center optic in soft contact lenses for astigmatism correction |
US9297929B2 (en) | 2012-05-25 | 2016-03-29 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Contact lenses comprising water soluble N-(2 hydroxyalkyl) (meth)acrylamide polymers or copolymers |
US10073192B2 (en) | 2012-05-25 | 2018-09-11 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Polymers and nanogel materials and methods for making and using the same |
US9244196B2 (en) | 2012-05-25 | 2016-01-26 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Polymers and nanogel materials and methods for making and using the same |
TWI598387B (zh) | 2012-05-25 | 2017-09-11 | 壯生和壯生視覺關懷公司 | 聚合物及奈米凝膠材料、其製造及使用方法 |
US8967799B2 (en) | 2012-12-20 | 2015-03-03 | Bausch & Lomb Incorporated | Method of preparing water extractable silicon-containing biomedical devices |
US20140291875A1 (en) * | 2013-02-12 | 2014-10-02 | Coopervision International Holding Company, Lp | Methods and Apparatus Useful in the Manufacture of Contact Lenses |
US9389336B2 (en) * | 2013-08-02 | 2016-07-12 | Bausch & Lomb Incorporated | Hydrogel monomer mix containing added water |
US9664927B2 (en) | 2014-03-31 | 2017-05-30 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Contact lens with pearlescent sclera |
US11077228B2 (en) | 2015-08-10 | 2021-08-03 | Hyalex Orthopaedics, Inc. | Interpenetrating polymer networks |
US11125916B2 (en) | 2016-07-06 | 2021-09-21 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Silicone hydrogels comprising N-alkyl methacrylamides and contact lenses made thereof |
US11021558B2 (en) | 2016-08-05 | 2021-06-01 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Polymer compositions containing grafted polymeric networks and processes for their preparation and use |
WO2018069868A1 (en) * | 2016-10-14 | 2018-04-19 | Novartis Ag | Method for producing contact lenses |
SG10202103737YA (en) * | 2016-10-14 | 2021-05-28 | Alcon Inc | Method for producing contact lenses |
US10961341B2 (en) | 2018-01-30 | 2021-03-30 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Ophthalmic devices derived from grafted polymeric networks and processes for their preparation and use |
US11034789B2 (en) | 2018-01-30 | 2021-06-15 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Ophthalmic devices containing localized grafted networks and processes for their preparation and use |
US10869950B2 (en) | 2018-07-17 | 2020-12-22 | Hyalex Orthopaedics, Inc. | Ionic polymer compositions |
US11724471B2 (en) | 2019-03-28 | 2023-08-15 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Methods for the manufacture of photoabsorbing contact lenses and photoabsorbing contact lenses produced thereby |
US20230023885A1 (en) | 2021-06-30 | 2023-01-26 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Ophthalmic devices derived from grafted polymeric networks and processes for their preparation and use |
US11912800B2 (en) | 2021-09-29 | 2024-02-27 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Amide-functionalized polymerization initiators and their use in the manufacture of ophthalmic lenses |
WO2024201156A1 (en) | 2023-03-28 | 2024-10-03 | Johnson & Johnson Vision Care, Inc. | Grafted opthalmic devices containing deactivated regions and processes for their preparation and use |
Family Cites Families (26)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US27401A (en) * | 1860-03-06 | Improvement in solidified fuel from coal-dust | ||
NL285986A (fi) * | 1961-12-27 | |||
DE1495381B2 (de) * | 1963-09-07 | 1971-06-24 | Czeskoslovenska akademie ved , Prag | Verfahren zur herstellung von kontaktlinsen oder kontakt linsenrohlingen aus quellfaehigen hydrogelen |
CH461106A (de) * | 1965-05-24 | 1968-08-15 | Ceskoslovenska Akademie Ved | Verfahren zur Herstellung von Gegenständen aus Hydrogelen durch Polymerisationsguss |
US3780003A (en) * | 1968-10-22 | 1973-12-18 | Hydron Ltd | Polymers of alkoxy and hydroxy alkyl acrylates or methacrylates |
US3532679A (en) * | 1969-04-07 | 1970-10-06 | Robert Steckler | Hydrogels from cross-linked polymers of n-vinyl lactams and alkyl acrylates |
US3639524A (en) * | 1969-07-28 | 1972-02-01 | Maurice Seiderman | Hydrophilic gel polymer insoluble in water from polyvinylpyrrolidone with n-vinyl-2-pyrrolidone and methacrylic modifier |
DE1065621B (de) | 1970-08-05 | 1959-09-17 | Prag Dr Otto Wichterle | Verfahren zur Herstellung von hydrophilen, gequollenen bzw stark quellfähigen geformxen Gebilden |
US3948841A (en) * | 1972-05-22 | 1976-04-06 | Karel Dusek | Process for producing transparent gels with improved mechanical and sorption properties from copolymers of 2-hydroxyethyl methacrylate and amides of acrylic or methacrylic acid |
US3876581A (en) * | 1972-10-10 | 1975-04-08 | Erickson Polymer Corp | Hydrophilic polymer composition for prosthetic devices |
US3839304A (en) * | 1973-02-12 | 1974-10-01 | American Optical Corp | Soft contact lens and method of production thereof |
US3937680A (en) * | 1973-05-29 | 1976-02-10 | Global Vision, Inc. | Hydrophilic gel terpolymers from hydrophilic n-vinyl monomers, hydroxyalkyl acrylates or methacrylates and polymerizable unsaturated carboxylic acids |
US3878175A (en) * | 1973-07-27 | 1975-04-15 | Plastik Devices Inc | Highly absorbent spongy polymer materials |
US4038264A (en) * | 1974-01-07 | 1977-07-26 | National Patent Development Corporation | Hema copolymers having high oxygen permeability |
US3963685A (en) * | 1974-05-13 | 1976-06-15 | Abrahams Robert A | Alcohol soluble hydrophilic polymer via aqueous polymerization |
GB1478455A (en) * | 1974-06-06 | 1977-06-29 | Nat Res Dev | Hydrophilic plastic materials |
JPS5338111B2 (fi) * | 1974-11-14 | 1978-10-13 | ||
US4060678A (en) * | 1975-02-11 | 1977-11-29 | Plastomedical Sciences, Inc. | Cationic hydrogels based on hydroxyalkyl acrylates and methacrylates |
US4347148A (en) * | 1976-07-15 | 1982-08-31 | The Lubrizol Corporation | Full and lubricant compositions containing nitro phenols |
US4182822A (en) * | 1976-11-08 | 1980-01-08 | Chang Sing Hsiung | Hydrophilic, soft and oxygen permeable copolymer composition |
DE2839249A1 (de) * | 1977-09-12 | 1979-03-22 | Toray Industries | Verfahren zur herstellung einer weichen kontaktlinse und ausgangsloesung zur durchfuehrung des verfahrens |
US4141941A (en) * | 1977-09-21 | 1979-02-27 | American Optical Corporation | Contact lens casting method |
US4158089A (en) * | 1977-12-27 | 1979-06-12 | Wesley-Jessen Inc. | Contact lenses of high water content |
US4361657A (en) * | 1978-11-30 | 1982-11-30 | Global Vision (U.K.) Ltd. | Cross-linked hydrogel copolymers for contact lenses |
NZ200362A (en) * | 1981-04-30 | 1985-10-11 | Mia Lens Prod | A method of forming a hydrophilic polymer suitable for use in the manufacture of soft contact lenses and a mould for use in the polymerization |
US4495313A (en) * | 1981-04-30 | 1985-01-22 | Mia Lens Production A/S | Preparation of hydrogel for soft contact lens with water displaceable boric acid ester |
-
1985
- 1985-02-19 US US06/703,009 patent/US4680336A/en not_active Expired - Lifetime
- 1985-11-07 NZ NZ214112A patent/NZ214112A/xx unknown
- 1985-11-19 IL IL77098A patent/IL77098A/xx not_active IP Right Cessation
- 1985-11-20 DK DK536185A patent/DK171052B1/da not_active IP Right Cessation
- 1985-11-20 NO NO854639A patent/NO168711C/no unknown
- 1985-11-20 AT AT85308439T patent/ATE89010T1/de not_active IP Right Cessation
- 1985-11-20 EP EP85308439A patent/EP0182659B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1985-11-20 FI FI854578A patent/FI83428C/fi not_active IP Right Cessation
- 1985-11-20 AU AU50215/85A patent/AU586203B2/en not_active Expired
- 1985-11-20 DE DE8585308439T patent/DE3587318T2/de not_active Expired - Lifetime
- 1985-11-20 JP JP60258796A patent/JPH072768B2/ja not_active Expired - Lifetime
- 1985-11-20 BR BR8505821A patent/BR8505821A/pt not_active IP Right Cessation
- 1985-11-20 AR AR85302328A patent/AR242231A1/es active
- 1985-11-21 CA CA000495912A patent/CA1242856A/en not_active Expired
- 1985-11-21 MX MX671A patent/MX163501B/es unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP0182659A3 (en) | 1988-07-13 |
DK536185D0 (da) | 1985-11-20 |
NO168711C (no) | 1992-03-25 |
AU5021585A (en) | 1986-05-29 |
NZ214112A (en) | 1988-09-29 |
JPS61171704A (ja) | 1986-08-02 |
CA1242856A (en) | 1988-10-11 |
DK171052B1 (da) | 1996-05-06 |
EP0182659A2 (en) | 1986-05-28 |
NO168711B (no) | 1991-12-16 |
IL77098A (en) | 1989-07-31 |
AU586203B2 (en) | 1989-07-06 |
FI854578A0 (fi) | 1985-11-20 |
BR8505821A (pt) | 1986-08-12 |
JPH072768B2 (ja) | 1995-01-18 |
DE3587318T2 (de) | 1993-09-16 |
ATE89010T1 (de) | 1993-05-15 |
DE3587318D1 (de) | 1993-06-09 |
DK536185A (da) | 1986-05-22 |
US4680336A (en) | 1987-07-14 |
IL77098A0 (en) | 1986-04-29 |
FI83428B (fi) | 1991-03-28 |
FI854578A (fi) | 1986-05-22 |
EP0182659B1 (en) | 1993-05-05 |
NO854639L (no) | 1986-05-22 |
MX163501B (es) | 1992-05-25 |
AR242231A1 (es) | 1993-03-31 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI83428C (fi) | Foerfarande foer framstaellning av formade hydrogelartiklar. | |
JP2619245B2 (ja) | 透明なヒドロゲルコンタクトレンズ用ポリマー物質および該物質から成る光学的に透明な親水性コンタクトレンズ | |
Garrett et al. | Hydrogel lens monomer constituents modulate protein sorption | |
CA2003806C (en) | Method of forming shaped hydrogel articles including contact lenses | |
US4182822A (en) | Hydrophilic, soft and oxygen permeable copolymer composition | |
US4143017A (en) | Process of producing soft contact lenses | |
HU207964B (en) | Method for producing hydrogel shaped bodies of determined form | |
US3787380A (en) | Polymers of n-vinyl or n-allyl hetero-cyclic compounds with monoethyl-enically unsaturated esters and gly-cidyl esters | |
JPS61176910A (ja) | 親水性コンタクトレンズの表面改質法 | |
JPS606444A (ja) | 付形品の製造方法 | |
US3772235A (en) | Copolymers and hydrogels of unsaturated heterocyclic compounds | |
DE2541527A1 (de) | Hydrogelbildendes polymeres | |
US6852820B2 (en) | Method for preparing acrylic copolymer materials suitable for ophthalmic devices | |
DE69325327T2 (de) | Wasserabsorbierende Kontaktlinse | |
JPS6322811A (ja) | 親水性コポリマ−及びその製造方法 | |
US4745158A (en) | Highly water-absorptive optical material | |
RU2080637C1 (ru) | Способ изготовления фасонных изделий из гидрогеля | |
GB829565A (en) | Shaped hydrophilic articles and method of manufacturing same | |
JPS606710A (ja) | ヒドロゲル成形品の製造方法 | |
JPH06102472A (ja) | 含水性コンタクトレンズ | |
JPS5817412A (ja) | 親水性の表面を有する硬質コンタクトレンズの製造方法 | |
JPH0688949A (ja) | 透明な含水ゲル材料 | |
JPS606705A (ja) | ヒドロゲル成形品の製造方法 | |
JPS6125734B2 (fi) | ||
JPS605161A (ja) | ヒドロゲル成形品の製造方法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: VISTAKON, INC. |