FI81529C - Slirskyddsdaeck foer fordon. - Google Patents
Slirskyddsdaeck foer fordon. Download PDFInfo
- Publication number
- FI81529C FI81529C FI853772A FI853772A FI81529C FI 81529 C FI81529 C FI 81529C FI 853772 A FI853772 A FI 853772A FI 853772 A FI853772 A FI 853772A FI 81529 C FI81529 C FI 81529C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- slip
- tread
- pin
- tire
- lamella
- Prior art date
Links
Landscapes
- Tires In General (AREA)
Description
.« „ 81529
Ajoneuvon liukuesterengas Slirskyddsdäck för fordon
Keksinnön kohteena on liukuesterengas ajoneuvoja varten.
Erityisesti kohdistuu keksintö sentyyppiseen ajoneuvon liukuesterenkaaseen, jossa varsinaiset liukuestepiikit ovat normaalin ajotilanteen aikana piilossa renkaan pin-takuvioituksessa, mutta tulevat esiin pintakuvio-osien muodonmuutosten vaikutuksesta renkaan pyrkiessä liukumaan tien pinnan suhteen.
Eräs tämäntyyppinen rengasrakenne on esitetty saksalaisessa hakemusjulkaisussa no 1 948 213. Tässä tunnetussa rakenteessa on kulutuspinnassa kuvionappuloita, joiden välillä on huomattavan suuri, kulutuspintaa kohti laajeneva välitila. Kulutuspintanappuloihin on sijoitettu lan-kamaisia estepiikkirakenteita, joiden piikit ulkonevat nappuloiden välisiin tiloihin. Renkaan ollessa normaalitilassaan, ovat kulutuspintanappulat olleellisesti suorassa asennossa, jolloin estepiikit eivät pääse kosketukseen tien pinnan kanssa. Kulutuspinnan joutuessa sivut-taisvoimien alaiseksi, kuten esimerkiksi jarrutustilan-teessa, kallistuvat kulutuspintanappulat ja suuntaavat nappulan toisella sivulla olevat piikit tienpintaa vasten.
Tämän tunnetun rakenteen haittana on kuitenkin estepiik-kien sijaitseminen suhteellisen väljässä kuviopinnan raossa, jolloin lumi ja muu tienpinnalla oleva irtoaines pääsee helposti tunkeutumaan näihin rakoihin. Raoissa olevat piikit lisäävät vielä epäpuhtauksien juuttumistai-pumusta rakoihin, jolloin rengas tulee hyvin nopeasti toimintakyvyttömäksi, sillä tukkeutuneet raot estävät tehokkaasti nappuloiden taipumisen tarkoitetulla tavalla. Tämä tukkeutuminen esiintyy nimenomaisesti niissä olosuhteissa, joissa renkaalla pitäisi olla hyvät liukesteomi-naisuudet, kuten lumisateella.
2 81 529
Keksinnön kohteena on periaatteessa edelläkuvattua tyyppiä oleva liukuesterengas, jossa renkaan liukuestevaikutus on aikaansaatu kulutusplnnan erikoisella rakenteella sekä ku-lutuspintakuvioitukseen sijoitetuilla piikkimäisillä, metallisilla liukuesteillä. Keksinnön avulla on kuitenkin aikaansaatu oleellinen parannus nimenomaisesti renkaan pi-tokyvyn säilymisen suhteen samalla kun renkaan tienpintaan kohdistama kulutusvaikutus on saatu pidetyksi aikaisemmista ratkaisuista tunnetulla alhaisella tasolla.
Keksinnönmukaiselle renkaalle on tunnusomaista, että näihin lamelleiksi jaettuihin kulutuspintanappuloihin on sijoitettu liukuesteitä siten, että ne ulottuvat estosuun-nassa edellisestä lamellista vinosti seuraavan lamellin kulutuspintaa kohti, josta kulutuspinnasta liukuesteet on järjestetty tulemaan esiin lamellien välistä erotusrakoa sivuavasti.
Keksintöä selvitetään oheisen piirustuksen avulla, jossa
Kuva 1 esittää osaa eräästä keksinnönmukaisen renkaan kulutuspinnan toteutuksesta,
Kuva 2 esittää yhtä kulutuspintanappulan rakennetta kuvan 1 renkaasta, suurennetussa mittakaavassa.
Kuva 3 esittää kuvan 2 yksityiskohtaa renkaan pyöri-mistason suuntaisena tasoleikkauksena renkaan pyöriessä normaalitoimintatilanteessaan,
Kuva 4 esittää kuvan 3 mukaista leikkausta renkaan ollessa jarrutustilanteessa,
Kuva 5 esittää kuvan 1 mukaista toteutusta, jossa liukuesteet on sijoitettu kahteen, vastakkaiseen estosuuntaan,
Kuva 6 esittää keksinnön erästä muunnelmaa,
II
3 81 529
Kuva 7 esittää tämän muunnelman yksityiskohtasuurennusta,
Kuva 8 esittää kuvan 7 kohtaa renkaan aksiaalisuuntai-sessa leikkauksessa,
Kuva 9 esittää keksinnönmukaisen renkaan erästä liuku-estetoteutusta,
Kuva 10 esittää kuvan 9 liukuestetoteutusta suurennetussa mittakaavassa,
Kuva 11 esittää liukuesteen yhtä lisätoteutusmuotoa,
Kuva 12 esittää erästä liukuesteen muunnosta,
Kuva 13 esittää erästä liukuesteen lisämuunnosta,
Kuva 14 esittää vielä yhtä liukuesteen lisämuunnosta,
Kuva 15 esittää llukuestemuunnosta, jossa on poikkeava taipuva väliosa,
Kuva 16 esittää kulutuspintakuvioituksen erästä vaihtoehtoista toteutusta,
Kuva 17 esittää kulutuspintakuvioituksen erästä lisä-vaihtoehtoa,
Kuvat 18 ja 19 esittävät liukuesteen asentamista kek-sinnönmukaisessa renkaassa,
Kuvat 20 a ja b esittävät kuvaa 15 vastaavaa liukueste-muunnosta, johon on aikaansaatu vaihtoehtoinen ankkurointitoteutus,
Kuva 21 esittää kuvien 20 a ja b mukaisessa toteutuksessa käytettävää liukuestettä, 81 529 4
Kuva 22 esittää kulutuspintakuvioitusta, joka soveltuu erityisesti kuvioiden 20 a ja b mukaiseen ank-kurointivaihtoehtoon,
Kuvat 23 a,b,c ja d havainnollistavat kuvien 20 a ja b mukaisen ankkurointitoteutuksen asennusta,
Kuva 24 esittää vielä erästä liukuesteen ankkurointi-vaihtoahtoa ja
Kuva 25 esittää yhtä rengaskuvion ja liukuesteiden sijoitusvaihtoehtoa, jossa on erityisesti huomioitu renkaan sivuttaispito,
Kuva 26 esittää vaihtoehtoista liukuesterakennetta, sekä sen asennusta pintakuvionappulaan,
Kuvat 27 ja 28 esittävät edelliseen asennustapaan soveltuvia liukuestemuotoja,
Kuva 29 esittää erityistä pintakuviota sekä liukuesteen asennusta siihen, . . Kuva 30 esittää kuvan 29 mukaista pintakuviota,
Kuva 31 esittää vielä vaihtoehtoista pintakuvioitusta, ja
Kuva 32 esittää liukuesteen asennusta renkaan vulkanoin-nin yhteydessä.
Kuviossa 1 on esitetty periaatteellinen toteutus kulutus-pintakuvioksi, jota voidaan soveltaa keksinnönmukaisessa renkaassa. Kuvioitus koostuu kulutuspintanappuloista 1, jotka on sijoitettu kulutuspinnalle siten, että nappuloiden väliin jää väljät raot, jolloin rengas puhdistuu hyvin lumesta ja muusta tienpinnalla olevasta irtoainekses-ta. Nappulat on sijoitettu kuvioitukseen tavoitellut pi- li 5 81529 * tosuunnat huomioiden, joista pitosuunnista ehdottomasti tärkein on renkaan jarrutuseuunta. Tämän 1isäksi voidaan kuvioituksessa huomioida myös vetosuunta sekä sivuttais-pitosuunnat. Keksinnön mukaisesti kukin nappula on jaettu osalammelleiksi la - le erotusraoilla 2 ja 2'. Nämä ero-tusraot kulkevat oleellisesti kohtisuorasti tavoiteltuun pitosuuntaan nähden ja ulottuvat oleellisesti koko kuvio-nappulan syvyydelle. Erotusrakojen tulee olla kapeita, jotta niillä erotetut lamellit la - le antaisivat toisilleen keksinnön toiminnalle tarpeellisen tuen ja jotta rakoihin ei pääsisi tunkeutumaan renkaan toimintaa haittaa-via epäpuhtauksia. Kuvioissa 1-4 esitetyssä toteutus-muodossa on kukin pintakuvionappula 1 jaettu kolmeen la-melliin, mikä on lamellien vähimmäismäärä, jotta keksintö toimisi tarkoitetulla tavalla. Lamelleja voi olla useampiakin kuin kolme, ja nappula 1 vastaavasti estosuuntai-eelta mitaltaan suurempi.
Liukuesteen 3 rakenne ja sijainti renkaan kulutuspinnassa ilmenee yksityiskohtaisesti suurennetuista kuvista 2-4. Esitetyssä suoritusmuodossa on varsinainen liukueste toteutettu osittain taipuisana rakenteena. Liukueste koostuu kynsimäisestä liukuesteosasta tai nastaosasta 3a, joka on yhdistetty väliosan 3c avulla ankkurointiosaan 3b. Ankkurointiosan on kooltaan ja muodoltaan oltava sellainen, ettei se pääse pyörimään tai irtoamaan. Väliosa on kuvatussa toteutuksessa taipuisa, kuten ohut metalliköy-si.
Liukueste 3 on sijoitettu kulutuspintakuvioitukseen kuuluvaan nappulaan 1 siten, että ankkurointiosa 3b sijaitsee keskimmäisen lamellin 1 b juuressa. Ankkurointiosasta lähtien on liukuesteen muu osa suunnattu vinosti kohti estosuunnassa etummaisena olevaa lamellia la, siten, että liukuesteen nastaosa 3a kulkee etummaisessa lamellissa « 81529 oleellisesti vain silti osin kuin nastaosa on näkyvissä kulutuepinnalla, te. liukuesteen 3 etummaisen lamellin kulutuspinnasta 4a leikkaama alue rajoittuu yhdeltä sivultaan lamellien väliseen erotusrakoon 2. Täti tilannetta voidaan pitää nastaosan 3a ulottuman ääriarvona etummaiseen lamelliin la syystä, joka on selvitettävissä parhaiten kuvan 4 jarrutustilanteen perusteella. Toisaalta on otettava myös huomioon, että nastaosa saa ulottua vain nappulan 1 kulutuspinnan 4 tasoon, jotta rengas toimisi tarkoitetulla tavalla.
Renkaan pintakuvion ja liukuesteen yhteistoiminta on parhaiten nähtävissä kuvan 4 jarrutustilanteesta. Jarrutuksessa kohdistuu renkaan pintakuvioitukseen tienpinnasta sivuttaisvoima, joka pyrkii kallistamaan nappulassa 1 olevia lamelleja la - le. Tällöin seuraa liukueste 3 tätä kallistusliikettä lamellin Ib mukana ja ulkonee ennenkaikkea etukulmallaan 3a''lamellin la kulutuspinnasta 4a.
Tämän vapaan kallistusliikkeen edellytyksenä on, että liukuesteen 3 nastaosa 3a sijaitsee etummaisen lamellin la takaosan loveuksessa, joka aukeaa lamellien la ja Ib väliseen erotusrakoon 2.
Tässä ulkonevassa asemassaan liukueste 3 tarttuu etukulmallaan 3a "tehokkaasti tienpintaan ja aikaansaa tavoitellun pidätysvaikutuksen. Samalla kuitenkin liukueste pyrkii kallistamaan voimakkaasti keskimmäistä lamellia Ib lisää taaksepäin, mutta tässä tilanteessa kallistumista rajääväksi tekijäksi muodostuu kolmas eli taaimmainen la-melli le, joka tukee keskimmäistä lamellia ja estää liukuesteen nurjahtamisen taaksepäin.
Esitetyn keksinnön perustoteutuksen mukaan on ilmeistä, että kussakin kulutuspintakuvion nappulassa 1 tulee olla
II
81529 vähintään kolme laineilla. Keskimmäinen lamelli toimii liukuesteen varsinaisena kiinnikkeenä, etummainen lamelli piilottaa liukuesteen normaalissa käyttötilanteessa kulu-tuspintaansa, jolloin myös keskimmäinen ja etummainen lamelli toimivat yhdessä liukuesteen esillesaamiseksi si-vuttaiskuormitustilanteessa, ja kolmas eli taaimmainen lamelli antaa sopivan tuen liukuesteen nurjahtamista vastaan. Keskimmäinen lamelli tukee liukuestettä myös hyvin keskipakovoiman ulostyöntävää vaikutusta vastaan.
Esitetyllä kulutuspintakuvioitukeen nappulan perusrakenteella on mahdollista aikaansaada liukuestevaikutus samanaikaisesti myös vastakkaiseen suuntaan kuin mitä kuvissa 1 - 4 on esitetty. Tällöin sijoitetaan liukueste lamellin Ib ja le välille samalla tavalla kuin lamellien Ib ja la välille mainituissa kuvioissa. Tämä tilanne on havainnollistettu oheisen piirustuksen kuviossa 5.
On myös mahdollista, että kulutuspintakuvioituksen nappula on estesuuntaiselta mitaltaan suurempi, jolloin siihen on mahdollista tehdä useampia kuin kolme lamellia. Tällöin voidaan liukuesteitä sijoittaa myös nappulan keskiosan lamellien välille, esimerkiksi nelilamellisessa nappulassa kumpaankin suuntaan kahteen peräkkäiseen rintamaan .
Kuvioissa 6 - 8 on esitetty eräs keksinnön sovellutusmuo-to, jossa on aikaansaatu lisävarmistus renkaan toiminnan takaamiseksi erityisesti sivuluistosuunnassa. Tässä toteutuksessa on renkaan olka-alueella sijaiseviin kulutus-pintakuvionappuloihin sijoitettu uloimman lamellin ulkoreunaan erillinen, varsinaista liukuestettä pienempimit-tainen liukuestepiikki, jonka tarkoituksena on varmistaa uloimman lamellin taipuminen sisäänpäin sivuttaisluisto-tilanteeesa. Tällaista pientä piikkiä voidaan käyttää β 81529 myös muissa nappuloissa 1 lamellin etukulmassa varmistamaan etummaisena olevan lamellin la kallistuminen luisto-tilanteessa ja sitäkautta liukuesteen 3 esillekurottumi-nen. Muilta osin vastaa lamellien ja varsinaisen liukuesteen 3 toiminta kuvioissa 3 ja 4 kuvattua.
Edellä, kuvioiden 1-8 avulla selvitetyissä suoritusmuodoissa on liukueste kuvattu nastaosan 3a poikkileikkaukseltaan kolmiomaiseksi, joka muoto onkin varsin edullinen keksinnössä käytettäväksi. Kolmiomainen muoto takaa vas-taosalle hyvän tukipinnan 3a'keskilamellia Ib vasten, samoinkuin hyvin ulottuvan tartuntakulman. Tässä toteutus-muodossa on edullista, että nastaosan 3a runko on valmistettu suhteellisen pehmeästä ja kevyestä metallista. Varsinainen liukuestepiikki 3a"sensijaan voidaan valmistaa kulutusta paremmin kestävästä materiaalista ja upottaa nastaosan 3a runkoon, sen tartuntakulman alueelle.
Liukueste voi olla muodoltaan myös muunmuotoinen. Näitä vaihtoehtoja on esitetty kuvioissa 9-14. Liukuesteen nastaosa voi olla pyramidi, kuutio, lieriö tai sylinteri, sekä kuvan 14 mukainen tähtikuvio. Näissäkin toteutuksissa nastaosan runko on edullisesti kevyttä ja pehmeää metallia, johon on upotettu erilliset, kovametalliset liu-kuestepiikit 3a". Erityisesti kuvion 13 sylinteritoteu-tuksen osalta on mainittava, että liukuestepiikki 3a" muodostuu sylinterin kovametallisesta ulkovaipasta, tai vaihtoehtoisesti sisävaipasta.
Ankkurointiosan 3b ja nastaosan 3a välinen liitososa 3c voi olla toteutukseltaan myös erilainen. Kuvioissa 1-8 on kuvattu liukueste, joissa liitososa 3c on taipuisa metalliköysi. Tämä liitososa voidaan toteuttaa myös kettinkinä, kuten on havainnollistettu kuvissa 9 ja 10. Liitososan toteutus on aikaansaatavissa myös ketjurakenteel- 9 81529 la, jolloin taipuminen tapahtuu yhdessä tasossa. Kuvassa 15 on esitetty liitososarakenne, jolla on oleellisesti samat taipumisominaisuudet kuin kettingillä, mutta joka antaa paremman tuen nastan pituussuunnassa vaikuttavia voimia vastaan ja tukee nastaosaa 3a paremmin sisääntun-keutumispyrkimystä vastaan liukuman estotilanteessa.
Kuviossa 16 on esitetty vaihtoehtoinen kulutuspintakuvio, jossa on mahdollista sijoitta liukuesteet siten, että liukuman estovaikutus saadaan oleellisesti samaksi kaikissa suunnissa. Kuvion 17 mukaisella kulutuspintakuviol-la on myös tehokkaasti huomioitavissa erisuuntaiset liu-kuestevaikutukset.
Keksinnönmukainen rengas on sovellettavissa kaikentyyppisiin ajoneuvoihin, mutta erityisen edullisena sitä voidaan pitää raskaiden ajoneuvojen renkaana, koska liukues-teen pistovaikutus tienpintaa vasten on saatu oleellisesti pienemmäksi kuin tavanomaisissa renkaissa.
Liukueste 3 voidaan asentaa renkaan kulutuspintapalaan 1 kuvioiden 18 ja 19 mukaisesti. Asennettaessa painetaan kulutuspintapalaa liukuestesuunnasta voimakkaasti, jolloin lamellit asettuvat käytännön liukuestotilannetta vastaavaan asentoonsa. Lamellien ollessa tässä asennossa, porataan liukuesteelle reikä renkaan säteen suunnassa lähtien ensimmäisen (la) ja toisen (Ib) lamellin rajapinnasta. Reikä on aiheellista muotoilla kulloinkin käytettävän liukuesteen 3 mukaisesti kuvan 18 b mukaisesti. Tämän jälkeen sijoitetaan liukueste porattuun kanavaan tai-vutusvoiman yhä vaikuttaessa. Liukueste voidaan tässä vaiheessa tiivistää kanavaansa esimerkiksi täyttämällä kanava asennuksen jälkeen sopivalla liima-aineella, kuten neopreenikumilla. Taivutusvoiman poistamisen jälkeen palaa kulutuspintakuvion nappula l normaaliasentoonsa (kuva 10 81529 19 b), jolloin liukueste asettuu renkaan normaalia käyttötilannetta vastaavaan asentoonsa, noin 50 - 70° kulmaan renkaan kulutuspintatasoon nähden.
Kuvioissa 20 - 23 on esitetty vaihtoehtoinen liukuesteen ankkurointitapa. Liukuesteen väliosa koostuu kuvaa 15 vastaavasti kahdesta osasta, teräslevykorvakkeesta 3 c"sekä itse liukuesteosaan 3a kiinnitetystä sinkilästä 3c'. Teräslevykorvakkeen 3c"vapaassa päässä on reikä, johon ankkurointiosan 3b muodostava lukituspuikko pujotetaan liukuesteen asennusvaiheessa. Asennustapa ilmenee havainnollisesti oheisen piirustuksen kuvion 23 kuvien a,b,c, ja d perusteella. Tämän ankkurointivaihtoehdon mukaisesti liukueste asennetaan kunkin nappulan sivureunan alueelle siten, että ankkurointiosan muodostava lukitus-puikko 3b voidaan työntää kulutuspintanappulan sisään kahden nappulan välisestä tilasta. Lamelliin 1 b koverretaan ensin tila liukuesteosaa 3a varten, minkä jälkeen . . tilan pohjaan vielä halkaistaan ura teräslevykorvaketta 3c"varten. Tämän jälkeen liukueste sijoitetaan tilaansa ja teräslevykorvake painetaan uraansa jonkinverran liukuesteen tilaa asennussuunnassa syvemmälle painamalla. Liukuesteen ollessa tässä pohjaan painetussa asennossaan, porataan nappulan sivusta reikä lukituspuikolle 3b, joka reikä ulottuu metallilevykorvakkeen 3 c"reiän läpi.
Puikko 3b työnnetään porattuun reikään, jolloin puikko lukittuu ympäröivään kumiin liukuesteeseen kohdistetun paininvoiman poistamisen jälkeen, sillä likuesteosa 3a pyrkii nousemaan sille koverretun tilan määrittelemään asemaan. Puikon paikallaanpysymistä edistää myös, mikäli puikkoon on tehty lukitustaivutus 3b'. Edellä mainitun poraamisen sijasta voidaan lukituspuikko, varsinkin koneellisessa asennuksessa, myös työntää paikalleen, jolloin on edullista, että puikko tehdään sisääntyöntöpääs-
II
81529 tään teroitetuksi. On myös mahdollista asentaa lukitus-puikko 3b kuumennettuna, jolloin sen kiinnittyminen osittain sulaneeseen kumiin on varmaa. Kuvattu asennustapa soveltuu erityisesti renkaan valmistuksen yhteyteen, jolloin liukueste voidaan asentaa paikalleen ennen kulutus-pinnan vulkanointia, kumin ollessa vielä pehmeää.
Edelläesitettyä asennusta helpottaa, mikäli kulutuspinnan kuvioitusjako on toteutettu kuvion 22 mukaisesti. Tässä kuvioituksessa on renkaan kulutuspinnan äärimmäiset nap-pularivit siirretty puolen nappulan mitan keskialueen nappuloihin nähden, jolloin nappuloiden välitilat aikaansaavat sopivan tilan lukituspuikon 3b asentamiseksi sivusuunnassa sekä äärimmäisten nappularivien sisäreunaan että toiseksiäärimmäisten nappularivien ulkoreunoihin.
Kuvion 24 mukaisesti voidaan liukuesteen 3 ankkurointiosa 3b ajatella asennettavaksi myös renkaan runkorakenteeseen tai jopa runkorakenteen sisäpuolelle, jolloin saadaan ankkurointiosan varma paikallaanpysyminen. Tämä asennus-mahdollisuus tulee kyseeseen erityisesti renkaan valmistuksen yhteydessä.
Liukuesteen 3 ankkurointiosa 3b voidaan toteuttaa myös kärkiosaltaan jonkinverran kaarevana ja teroitettuna puikkona, joka työnnetään liukuesteosalle 3a tehdyn reiän pohjaa oleellisesti reiän suuntaisena. Käyrän muotonsa ansiosta puikko kaartuu syvemmälle työnnettäessä ja asettuu oleellisesti poikittain asennusreikään nähden renkaan runkorakenteen välittömään läheisyyteen.
Kuviossa 25 on esitetty vielä eräs renkaan kulutuspinta-kuviointi, joka ottaa huomioon erityisesti renkaan sivu-luiston estämisen tehokkaalla tavalla.
12 81 529
Kuvioissa 26-29 esitetään muunnelma vaihtoehtoiseen liuku-estetyyppiin, jota on kuvattu kuvioissa 9-14. Liukuestettä ei kiinnitetä lamellin etureunasta lamelliin, kuten kuviossa 9, vaan kulutuspintanappulan keskelle kiinnitetään pyramidin, kartion tai tähdenmuotoinen liukueste. Liukuesteen kärjen kulma on 50 - 80° (kuv. 27-28). Sen runko-osa on pehmeää metallia ja siihen upotetut piikit ovat kovametallia (kuv. 27). Jos liukueste on tähdenmuotoinen sen ydinosa voi olla pehmeää metallia ja sen tähdenmuotoinen kuori kovametallia. Kiinnitystä varten on kulutuspintanappulan keskellä liukuesteen kannan laajuinen pyöreä tappi. Sen pintaan tehdään liukuesteen kokoa vastaava kartion (tai pyramidin) muotoinen syvennys. Tämän keskeltä este kiinnitetään metalliköydellä, kuten kuvioissa 1-8, ketjulla, kettingillä (kuv. 9-10) tai metallilevy-sokkatappiyhdistelmällä (kuv. 20 - 23).
Tämän sekä muuntyyppisten liukuesteiden (kuv. 3 - 4 ja 9 -10) kiinnitys suoritetaan joko valmiin renkaan kulutuspin-taan tai irralliseen esivulkanoituun kulutuspintaan, ennen tämän lopullista vulkanointia (kuv. 32). Tällöin voidaan käyttää kiinnitykseen myös teräslanka-sokkayhdistelmää (kuv. 32b), tai teräslankaa jonka kärkeen on kiinnitetty poikittainen sokkatappi T-muotoon. Liukuesteen kiinnitykseen voidaan käyttää myös kettinkiä tai ketjua. Tällöin voidaan lukitus suorittaa sijoittamalla ketjun (kettingin) ulommaiseen lenkkiin poikittainen sokkatappi jossa on keskellä mutka kuten kuviossa 21.
Kulutuspintanappulan muu osa leikataan riittävän moneen lamelliin (kuv. 26). Kulutuspintanappula voi olla muodoltaan myös pyöreä, kuten kuviossa 29. Kuvioissa 30 ja 31 on esitetty kaksi esimerkkiä siitä miten kyseiset nappulat on sijoitettu kulutuspintakuviossa.
Il
Claims (9)
13 81 529 Patenttivaatimukset s
1. Ajoneuvon liukuesterengas jossa on kulutuspintakuvioi-tus ja kulutuspintakuvioitukseen sijoitettuja piikkimäi-siä, metallisia liukuesteitä, jossa kulutuspintakuvioituk-sessa on ainakin osalla kulutuspintaa kuvionappuloita (1), jotka on jaettu ainakin kolmeksi oleellisesti erilliseksi lamelliksi (la. Ib, le) kapeilla, oleellisesti kohtisuorassa estosuuntaan nähden sijoitetuilla, säteensuuntaisilla ero-tusraoilla (2, 2'), tunnettu siitä, että näihin laulelleiksi jaettuihin kulutuspintanappuloihin (1) on sijoitettu liukuesteitä (3) siten, että ne ulottuvat estosuunnas-sa edellisestä lamellista (Ib) vinosti seuraavan lamellin (la) kulutuspintaa (4a) kohti, josta kulutuspinnasta (4a) liukuesteet on järjestetty tulemaan esiin lamellien välistä erotusrakoa (2) sivuavasti.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liukuesterengas, tunnettu siitä, että liukueste (3) koostuu nasta-osasta (3a), ankkurointiosasta (3b) sekä näiden välisestä taipuisasta liitososasta (3c).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen liukuesterengas, tunnettu siitä, että nastaosassa on tukipinnalla (3a') varustettu runko sekä runkoon upotettuna ainakin yksi estepiikki (3 a").
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen liukuesterengas, tunnettu siitä, että nastaosan (3a) poikkileikkaus on kolmio, jolloin estepiikki (3a") on sijoitettu kolmion estesuunnan puoleiseen kärkeen. 1 Patenttivaatimuksen 3 mukainen liukuesterengas, tunnettu siitä, että nastaosan (3a) runko on 14 81 529 puolipallo, kuutio, lieriö tai poikkileikkaukseltaan mo-nisakarainen tähtikuvio.
6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen liukuesterengas, tunnettu siitä, että liitososa (3c) on muodostettu vaijerista, kettingistä tai ketjusta.
7. Patenttivaatimuksen 2 mukainen liukuesterengas, t u n n e t u siitä, että liitososa (3c) on muodostettu ankkurointiosaan kiinnitettävästä metallilevysangasta (3c") sekä nastosaan (3a) kiinnitetystä sinkilästä (3c') .
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen liukuesterengas, t u n n e t u siitä, että ankkurointiosa koostuu luki-tuspuikosta (3b).
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liukuesterengas, tunnettu siitä, että liukuesteet on sijoitettu ulottumaan pääosin ajosuuntaan sekä siihen nähden vastakkaiseen suuntaan.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI853772A FI81529C (fi) | 1985-09-30 | 1985-09-30 | Slirskyddsdaeck foer fordon. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI853772 | 1985-09-30 | ||
FI853772A FI81529C (fi) | 1985-09-30 | 1985-09-30 | Slirskyddsdaeck foer fordon. |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI853772A0 FI853772A0 (fi) | 1985-09-30 |
FI853772L FI853772L (fi) | 1987-03-31 |
FI81529B FI81529B (fi) | 1990-07-31 |
FI81529C true FI81529C (fi) | 1990-11-12 |
Family
ID=8521427
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI853772A FI81529C (fi) | 1985-09-30 | 1985-09-30 | Slirskyddsdaeck foer fordon. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI81529C (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO1996028310A1 (en) * | 1995-03-10 | 1996-09-19 | Taiti Oy | Stud |
-
1985
- 1985-09-30 FI FI853772A patent/FI81529C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI853772L (fi) | 1987-03-31 |
FI81529B (fi) | 1990-07-31 |
FI853772A0 (fi) | 1985-09-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CA1142073A (fr) | Pneumatique destine a rouler sur la neige | |
US5456301A (en) | Tire tread with improved resistance to chunking | |
US5897177A (en) | Stud having a multifaceted surface for use on a tread element | |
CN1042014C (zh) | 尖钉和安装尖钉的系统 | |
FI81529C (fi) | Slirskyddsdaeck foer fordon. | |
US4171718A (en) | Anti-skid fittings for tires | |
JP2832212B2 (ja) | 自動車用タイヤ | |
US3683990A (en) | Non-skid tire structure | |
JPS5996005A (ja) | スパイク装着用車両タイヤ | |
JP4392699B2 (ja) | ゴムクローラ | |
US6026877A (en) | Paddle-type lug for use with convertional tire chains | |
KR20210158637A (ko) | 험로 운행 차량의 바퀴 탈출장치 | |
JP3935254B2 (ja) | 空気入りタイヤ | |
CN219972851U (zh) | 一种道路设计防滑结构 | |
KR102383064B1 (ko) | 자동차용 스노우 스파이크 | |
KR200378235Y1 (ko) | 자동차체인용 미끄럼방지구 | |
KR200238329Y1 (ko) | 타이어 긴급구난 벨트 | |
JPS6010946Y2 (ja) | ゴムクロ−ラ | |
JPS6361609A (ja) | タイヤの滑り止め装置 | |
KR200216183Y1 (ko) | 자동차 타이어용 스노우 체인 | |
KR200180009Y1 (ko) | 차량용 타이어의 스노우 체인 패드 | |
CN85205698U (zh) | 钉式轮胎的销钉 | |
US2487398A (en) | Vehicle tire | |
KR200317192Y1 (ko) | 도로용 미끄럼 방지 패드 | |
KR200310818Y1 (ko) | 중장비용노면보호장치 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: SIHVO, TEPPO |