FI78321C - Avlaegsnande av sulfongrupper innehaollande extraherbara aemnen ur vattenloesningar av socker med anvaendning av akrylgrupper innehaollande anjonbytarhartser. - Google Patents

Avlaegsnande av sulfongrupper innehaollande extraherbara aemnen ur vattenloesningar av socker med anvaendning av akrylgrupper innehaollande anjonbytarhartser. Download PDF

Info

Publication number
FI78321C
FI78321C FI833124A FI833124A FI78321C FI 78321 C FI78321 C FI 78321C FI 833124 A FI833124 A FI 833124A FI 833124 A FI833124 A FI 833124A FI 78321 C FI78321 C FI 78321C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
resin
acrylic
solution
anion exchange
exchange resin
Prior art date
Application number
FI833124A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI78321B (fi
FI833124A (fi
FI833124A0 (fi
Inventor
William Fries
Original Assignee
Rohm & Haas
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rohm & Haas filed Critical Rohm & Haas
Publication of FI833124A0 publication Critical patent/FI833124A0/fi
Publication of FI833124A publication Critical patent/FI833124A/fi
Publication of FI78321B publication Critical patent/FI78321B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI78321C publication Critical patent/FI78321C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C13SUGAR INDUSTRY
    • C13BPRODUCTION OF SUCROSE; APPARATUS SPECIALLY ADAPTED THEREFOR
    • C13B20/00Purification of sugar juices
    • C13B20/14Purification of sugar juices using ion-exchange materials
    • C13B20/146Purification of sugar juices using ion-exchange materials using only anionic ion-exchange material
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J41/00Anion exchange; Use of material as anion exchangers; Treatment of material for improving the anion exchange properties
    • B01J41/04Processes using organic exchangers

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Treatment Of Water By Ion Exchange (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)
  • Treatment Of Liquids With Adsorbents In General (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Polymers With Sulfur, Phosphorus Or Metals In The Main Chain (AREA)
  • Polyesters Or Polycarbonates (AREA)
  • Macromolecular Compounds Obtained By Forming Nitrogen-Containing Linkages In General (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)

Description

1 78321
Sulfoniryhmiä sisältävästä hartsista uuttuvien aineiden poistaminen sokerin vesiliuoksista käyttämällä akryyliryhmiä sisältävää anioninvaihtohartsia Tämä keksintö koskee sokerisiirapin puhdistamista ioninvaihto-hartsilla ja erikoisesti epäpuhtauksien poistamista, jotka ovat joutuneet sokerisiirappiin kun sitä on käsitelty voimakkaasti happamilla kationinvaihtohartsei 1la.
Maissisiirapit, jotka tehdään happaman hydrolyysin avulla maissitärkkelyksestä, puhdistetaan tavanmukaisesti käsittelemällä niitä voimakkaasti happamien kationinvaihtohartsien avulla, jotka sisältävät sulfonihapon funktionaalisia ryhmiä, jota seuraa käsittely heikosti emäksisien hartsien avulla, jotka on tehty styreeni-, fenoli- tai epikloorihydriini-poly-amiinikopolymeereistä, Näitä samoja kationinvaihtohartseja käytetään fruktoosin kromatografiseen erottamiseen ja kon-eentroimiseen maiseisiirapista. Tämä suhteellisen uusi maissi-siirapin käyttö hiilihappoa sisältävien virvoitusjuomien valmistuksessa on paljastanut erään epäpuhtauden läsnäolon siirapissa, joka reagoi muiden makeissa juomissa olevien aineosien kanssa muodostaen ei-halutun samennuksen juomaan. Tämän eamen-nusta muodostavan epäpuhtauden alkuperä on jäljitetty aiheutuvaksi aineesta, jonka siirappi uuttaa sulfoniryhmiä sisältävistä kationinvaihtohartseista, ja sitä on siirapeissa, joita on käsitelty sekä styreeni- että fenolikopolymeerihartseilla.
Maissisiirapin normaaliin käsittelyyn kuuluu anioninvaihto-vaihe kationinvaihtovaiheen jälkeen; tässä anioninvaihtovai-heessa käytetään heikosti emäksisiä anioninvaihtohartseja, jotka Food and Drug Administration hyväksyy ravinnossa käytettäviksi. Tällaiset hartsit tehdään styreeni-, fenoli- ja epikloorihydriini-polyamiinikopolymeereistä. Nämä hartsit poistavat osan samennusta muodostavasta epäpuhtaudesta, jota tullaan tästä lähtien kutsumaan "sulfonihartsista uuttuviksi 2 78321 aineiksi", mutta maieaieiirapin tyypillisen käsittelyn jälkeen jäljelle jää sellainen määrä epäpuhtautta, joka aikaansaa havaittavissa olevan ja sen vuoksi ei-halutun samennuksen virvoitusjuomaan. Tämän samennuksen aiheuttavien sulfonihapos-ta uuttuvien aineiden arvioitu pitoisuus on noin 0,1-1 miljoonasosaa laskettuna sokerisiirapista. Yritykset poistaa tämä epäpuhtausmäärä aktivoidun hiilen avulla eivät ole olleet täysin onnistuneita.
“Runsaasti fruktoosia" sisältävän maissisiirapin (HFCS) valmistuksen aikana maissisiirappituotevirta erotetaan kromato-grafisesti käyttämällä sulfoniryhmiä sisältäviä kationinvaih-tohartseja, konsentroidusti fruktoosiliuokseksi ja glukoosi-liuokseksi. Kaupallinen HFCS valmistetaan sekoittamalla konsentroitu fruktoosi1iuos takaisin maissisiirappituotteen virtaan fruktoosipitoisuuden rikastamiseksi. Kun erilliset konsentroidut liuokset ja rikastetun aineen virta ovat kaikki joutuneet kosketuksiin sulfoniryhmiä sisältävän kationinvaih-tohartsin kanssa, jokainen niistä sisältää sulfonihartsista uuttuvia aineita. Tämä on erikoisen merkittävää silloin, kun kromatografista erottamista ei seuraa muita ioninvaihtokäsit-telyitä, jotka osittain tehoavat uuttuvien aineiden poistamisessa.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että sul- fonoidulla kationinvaihtohartsilla käsitelty sokeriliuos saa- o tetaan lämpötilassa noin 0-100 C kosketukseen akryylisen anioninvaihtohartsin kanssa, joka on saatu polymeroimalla mo-nomeeriseoe, joka käsittää useita vinyyliryhmiä sisältävän, silloittavan monomeerin ja yhden tai useamman akryylimonomee-rin, joka sisältää yhden vinyyliryhmän ja joka on akryylihap-po, metakryylihappo, akryylihapon Cj-Cg-alkyyliesteri tai metakryylihapon Cj-Cg-alkyyliesteri, kunnes sulfonihartsista uuttuvien aineiden pitoisuus liuoksessa on laskenut alle 1 ppm:n, ja tämän jälkeen sokeriliuos erotetaan anioninvaihto-hartsista.
3 78321
Keksinnön mukaisesti on näin ollen havaittu, että akryylikopo-lymeeristä valmistettu anioninvaihtohartsi on yllättävän tehokas vähentämään sulfonihartsista uuttuvien aineiden konsent-raation sokerisiirapeissa erittäin alhaiseen tasoon asti, paljon alemmaksi kuin ne pitoisuudet, joissa nämä uuttuvat aineet aiheuttavat samennuksen syntyä hiilihappopitoisissa virvoitusjuomissa, ja alle nykyisin käytettävissä olevien analyysien havaintorajojen.
Erään edullisen keksinnön sovellutusmuodon mukaan akryylistä anioninvaihtohartsia käytetään seoksena heikosti emäksisen, ei-akryylisen anioninvaihtoharte in kanssa, joka edullisesti on styreeni-, fenoli- tai epikloorihydriini-polyamiinianionin-vaihtohartei. Akryylisen hartsin määrä tässä hartsiseoksesea on edullisesti alle 50 paino-% seoksesta.
Tämä menetelmä on erityisen käyttökelpoinen maissisiirappien käsittelyssä ja aivan erikoisesti 30-60 X kiinteitä aineita sisältävien maissisiirappien, runsaasti fruktoosia sisältävien maissisiirappien, ja fruktoosi- ja glukoosiliuosten käsittelyssä, joita on aikaisemmin käsitelty funktionaalisia sulfo-niryhmiä sisältävillä kationinvaihtohartseilla, vaikka menetelmää voidaan soveltaa mihin tahansa sokerisiirappiin, jota on käsitelty funktionaalisia sulfoniryhmiä sisältävillä ka-tioninvaihtohartseilla, ja se poistaa tehokkaasti sulfoniha-posta uuttuvia aineita muista vettä sisältävistä nesteistä, jotka ovat olleet kontaktissa funktionaalisia sulfoniryhmiä sisältävien kationinvaihtohartsien kanssa.
Sulfoniryhmillä funktionalisoituja kationinvaihtohartseja ovat hartsit, jotka on funktionalisoitu käsittelemällä kopo-lymeeriä, joko styreeni- tai fenolikopolymeeriä, sulfonoivan aineen avulla. Itse eulfoniryhmät voivat olla vapaan hapon muodossa tai minkä tahansa muun vaihdettavan kationin tai kationien seoksen muodossa.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettäviä akryyli-anio- 4 78321 ninvaihtohartseja ovat sekä makrohuokoiset että geelimäiset hartsit, jotka on valmistettu verkkoutetuista kopolymeereis-tä, jotka muodostuvat seuraavista: akryylihappo ja/tai metak-ryylihappo ja/tai näiden happojen alemmat (s.o. C^-Cg)-alkyy-liesterit; alempia alkyyliestereitä ovat metanolin, etanolin, propanolien, butanolien, pentanolien, heksanolien, heptanolien ja oktanolien esterit. Nämä kopolymeerit tavallisesti funktionalisoidaan heikosti emäksisillä tai voimakkaasti emäksisillä anioninvaihtoryhmillä, jotka ovat funktionaalisia, kuten esimerkiksi primäärisillä, sekundäärisillä, tertiäärisillä ja kvaternäärisillä amiiniryhmillä.
Koska kyseessä olevan keksinnön mukaisessa menetelmässä käytetään tarkoituksen mukaisesti ioninvaihtohartsialustoja, on mahdollista sekoittaa hartsi suoraan sokerisiirappiin ja erottaa ne sitten toisistaan esimerkiksi suodattamalla.
Koska käsittely heikosti emäksisen, styreeni-, fenoli- tai epikloorihydriinipolyamiinianioninvaihtohartsialustan kanssa seuraa usein sulfoniryhmillä funktionalisoidun kationinvaih-tohartsin kanssa tapahtuvaa käsittelyä on usein tarkoituksen mukaista lisätä heikosti emäksinen akryylinen anioninvaihto-hartsi suoraan muuhun heikosti emäksiseen hartsiin tai hart-seihin samaan astiaan, jolloin vältytään menetelmän lisävarusteilta. Mikäli on välttämätöntä, voidaan tietenkin lisätä prosessilinjaan toinen akryylinen anioninvaihtohartsi; se lisätään mieluimmin toisen ei-akryylisen anioninvaihtohartsin jälkeen, mutta joka tapauksessa sen on oltava sulfoniryhmillä funktionalisoidun, kationinvaihtohartsin kanssa suoritetun käsittelyn jälkeen. Runsaasti fruktoosia sisältävien maissi-sokeriliuosten tapauksessa, jotka on rikastettu kromatografisesta erotettujen fruktoosiliuosten kanssa käyttäen sulfo--j niryhmillä funktionalisoituja kationinvaihtohartseja, on akryylisen anioninvaihtohartsin kanssa tapahtuvan käsittelyn seurattava kromatografisen erotuksen jälkeen ja kaikkein edullisimmin se tapahtuu fruktoosiliuoksen ja maissisokeri-liuoksen yhteensekoittamisen jälkeen. Tässä tapauksessa on parhaana pidettty käsittely ainoastaan voimakkaasti emäksi- 5 78321 sellä akryylihartsilla tapahtuva. Käytetyn akryylihartein tilavuus voi olla paljon pienempi, tyypillisesti 10 X muiden anioninvaihtohartsien tilavuudesta, vaikkakin tämä koko ilmoitetaan ensisijaisesti taloudellisista syistä ja suuremmat alustat ovat sallittuja. Alustan koon voi asiantuntija helposti valita varusteiden ja hartsin kustannusten kriteerioi-den perusteella ja hartsin regenerointi- tai vaihtovälin halutun pituuden perusteella.
Käsittelylämpötila voi käytännössä vaihdella sokeriliuoksen o o nestemäisenä pysymisen rajoissa, eli noin 0 C - 100 C. Lämpötilan käytännöllinen yläraja on se, jossa sokeriliuos saa liiallisesti väriä, tai jossa ioninvaihtohartsit pilaantuvat termisesti liian suurella nopeudella. Parhaana pidetty lämpö-o o o o tilaväli on 20 C - 100 C, ja vielä edullisemmin 35 C - 50 C; korkeampia lämpötiloja pidetään parempina, koska sokeriliuoksen viskositeetti ja vastaavasti paineen aleneminen ionin-vaihtohartsialustan läpi määrätyllä virtaamalla on pienempi korkeammissa lämpötiloissa.
Kuten on tavallisesti odotettavissa, sokeriliuoksesta erotettu anioninvaihtohartei voidaaan käyttää uudelleen, kunnes sen kapasiteetti on loppunut, tai kunnes pilaantuminen aiheuttaa liiaksi paineen alenemista harteialustan läpi virtaamisessa. Tällöin hartsi voidaan heittää pois tai voidaan suorittaa regeneroiminen ainakin osittain loppuun kuluneessa hartsissa. Regeneroivia aineita, jotka ovat tehokkaita poistamaan sulfonihartsista uuttuvia aineita voimakkaasti emäksisistä akryylihartseista ovat esimerkiksi kloridisuolaliuokset, laimennetut kloorivetyhappoliuokset ja konsentroitu (esimerkiksi 37 paino-X) kloorivetyhappoliuos; konsentroitua happoa pidetään parhaana. Parempina kuin laimeita kloorivetyhapon vesiliuoksia pidetään laimean kloorivetyhapon vesiliuoksia, jotka sisältävät veteen sekoittuvaa alkoholia korkeintaan 30 paino-X. Tällaiset alkoholi1iuokset ovat tehokkaampia regeneroivia aineita kuin kloorivetyhapon liuokset, jotka sisältä- 6 78321 vät ainoastaan vettä liuottimena. Tehokkaita regeneroivia aineita eulfoniharteeieta uuttuvien aineiden poistamiseen heikosti emäksisistä akryylihartseista ovat alkalimetalli- ja ammoniumhydroksidi- ja -karbonaattiliuokset; parhaina pidettyjä regeneroivia aineita ovat laimeat (3-20 paino-X) näiden hydroksidien ja karbonaattien vesiliuokset. Hartein käsittelyssä edellä mainituilla regeneroivilla aineilla käytetään konventionaalista tekniikkaa panemalla hartsi kontaktiin regeneroivan aineen kanssa ja erottamalla ne sitten; asiantuntijalle tämä tulee olemaan itsestään selvää.
Tässä yhteydesä käytettynä merkitsee suurempi osa yli 50 paino-X :n määrää koko määrästä. Pienempi osa, tässä käytettynä, merkitsee alle 50 paino-X:n määrää koko määrästä.
Seuraavat esimerkit on annettu keksinnön valaisemiseksi.
Kaikki ilmoitetut reagenssit ovat hyvää kaupallista laatua ja kaikki prosenttiluvut ja muut osuudet ovat painoon verrattuja, ellei ole toisin ilmoitettu.
EälmerkKi J,
Valmistettiin konsentroitu suodos, joka sisälsi noin 50 miljoonasosaa sulfonihartsista uuttuvia aineita, jotta voitaisiin helpommin määrätä uuttuvat aineet analyyttisesti. Sulfo-niryhmillä funktionalisoitu hartsi jauhettiin, uutettiin vedellä ja suodatettiin läpi suodatinkalvon, jonka huokosten koko oli 0,1 nm; tuloksena oleva kirkas suodos kuivattiin o 105 C:ssa ja kuivaa jäännöstä käytettiin siten, että lisättiin tunnettu konsentraatio sulfonihartsista uuttuvia aineita sokeriliuoksiin.
Suoritettiin sarja kokeita, joissa 30 g 40-prosenttista glukoosin vesiliuosta, joka sisälsi 50 miljoonasosaa sulfoni-hartsista uuttuvia aineita, pantiin kontaktiin 3 g:n kanssa adeorbenttia tai testattavaa ioninvaihtohartsia, ja seosta sekoitettiin voimakkaasti 1,0 tunnin ajan.
7 78321 Määrättiin sulfonihartsista uuttuvien aineiden prosentuaalinen määrä, joka oli adsorboitunut joko hartsiin tai adsorbent-tiin, glukoosiliuoksen ultraviolettiabsorption vähenemisestä absorptiomaksimissa, joka sattuu noin aallonpituudella 225 nm. Taulukossa I on esitetty ioninvaihtohartsit ja adsorbentit jotka olivat testattavina, ja taulukko II esittää näiden testien tulokset. Hartsit A, B, C ja Q, jotka olivat ainoat akryyliset anioninvaihtohartsit testissä, olivat ainoat, jotka osoittivat yllättävän ja erinomaisen tehokkuutensa adsorboida uuttuvia aineita.
Taulukko I
Hartsin Kopolymeeri- Kopolymeerin Hartsin merkki tyyppi_ muoto_ funktionaalisuus A metyyli-akry- geeli tert.amiini laatti DVB W.B.
B metyyli-akry- makro- kvaternäärinen laatti DVB huokoinen amiini S.B.
C metyyli-akry- geeli kvaternäärinen laatti DVB amiini S.B.
D (Termisesti aktivoitu adsorboiva hiili) E styreeni-DVB makrohuokoinen kvaternäärinen amiini S.B.
F TETA - geeli W.B. amiini epikloorihydriini G styreeni-DVB makrohuokoinen sulfonoitu S.A.
H styreeni-DVB makrohuokoinen kvaternäärinen amiini S.B.
I styreeni-DVB erittäin makro- ei-funktionali- huokoinen soitu J fenoli-formalde- makrohuokoinen tert.amiini hydi W.B.
K styreeni-DVB makro- tert.amiini huokoinen W.B.
L styreeni-DVB erittäin makro- ei-funktionali- huokoinen soitu M styreeni-DVB erittäin makro- ei-funktionali- huokoinen soitu N metyyli-akry- erittäin makro- ei-funktionali- laatti DVB huokoinen soitu 0 styreeni-DVB geeli kvaternäärinen amiini S.B.
P styreeni-DVB geeli sulfonoitu S.A.
Q metyyli-akrylaatti-DVB makrohuokoinen tert.amiini r.'.3.
78321 S.A. = voimakkaasti hapan S.B. = voimakkaasti emäksinen W.B. = heikosti emäksinen DVB = divinyylibentseeni
Taulukko II
Hartsin Esi-käsittely(1) Funktionaali- Uuttuvat merkki sen ryhmän muoto aineet, jotka jäljellä käsittelyn jälkeen, miljoonasosia A ei lainkaan vapaa emäs 0,5 A H »SO. SO/ 0 2 4 4 B ei lainkaan Cl“ 0 B H»SO. SO/ 0 C ei lainkaan Cl 0,5 D ei lainkaan - 4 E ei lainkaan Cl 3,5 F Na2C02 vapaa emäs 17 F NaOH vapaa emäs 21 G+H^ regenerointi H+, OH 18,5 I alkoholi - 21 J Na^O^ vapaa emäs 26 : K Na2C03 vapaa emäs 28,5 | L alkoholi - 31,5 M alkoholi - 38 N alkoholi - 50 O+P' ' regenerointi H , OH 50 Q ei lainkaan vapaa emäs 0 (1) Liotus ilmoitetun reagoivan aineen vesiliuoksessa tai alkoholissa.
: (2) Seka-alusta, s.o. kahden hartsin seos.
Il 9 78321
Esimerkki 2 Tämä esimerkki valaisee akryylisen heikosti emäksisen anionin-vaihtohartsin käyttöä jatkuvan virtauksen olosuhteissa soke-risiirapin käsittelyssä. Käytettiin 5,08 cm pitkää, läpimitaltaan 1,27 cm olevaa hartsi A:n alustaa käsittelemään deio-noitua 30-prosenttista dekstroosiliuosta, joka sisälsi 50 miljoonasosaa sulfonihartsista uuttuvia aineita. Dekstroosi-o liuos kulki 50 C lämpötilassa läpi alustan virtausnopeudella 10 alustan tilavuutta tunnissa, kunnes ulosvirtaavan liuoksen johtokyky alkoi nousta terävästi arvolla noin 20 /umho/cm; dekstroosivirta pysäytettiin ja merkittiin muistiin käsitellyn liuoksen alustatilavuuksien lukumäärä. Alusta regeneroitiin sitten 7-prosenttisella natriumkarbonaatin vesiliuoksella. Hartsialustan kapasiteetti kaikkien anionisten aineiden suhteen määrättiin liuoksen tunnetusta anionikoneentraatiosta ja käsitellystä liuostilavuudesta. Käsitellyn liuoksen maksimaalinen ominaisvastus kullakin syklillä merkittiin muistiin. Alustan läpi kulkeneiden, sulfonihartsista uuttuvien ainei-denmäärä mitattiin spektrofotometrisesti absorptiomaksimilla noin 225 nm kunkin syklin lopussa. Tulokset on esitetty eeu-raavassa taulukossa III.
Suuri virtausnopeus ja pieni alustan tilavuus, joita käytettiin tässä esimerkissä, simuloivat olosuhteita, joissa hartsi voisi vaikuttaa pienempänä osana hartsia sekoitettuna kon-ventionaalisesti toimivaan anioninvaihtohartein alustaan.
10 78321 I&uluKK? iπ
Alustan Hartain Maksimaali- Uuttuvien tilavuus kapasiteetti nen ominais- aineiden syklin syklin jälkeen vastus määrä <mil-
Sykli aikana mekv./ml (Megohm-cm) joonasosia) 1 60 1,63 0,30 0 2 57 1,56 0,35 0 3 53 1,43 1,20 4 52 1,40 1,40 2,5 6 53 1,43 1,80 3,5
Esimerkki 3 Tämä esimerkki valaisee aeyyliryhmiä sisältävän, voimakkaasti emäksisen anioninvaihtohartsin käyttöä ja regeneroimista jatkuvan virtauksen olosuhteissa sokerisiirapin käsittelyssä. Käytettiin 5,08 cm pitkää ja läpimitaltaan 1,27 cm olevaa hartsi B:n alustaa käsittelemään dekstroosiliuosta, joka simuloi deionoitua, 40-prosenttista dekstroosia konventionaalisissa eokerisiirappiproseeseissa. Siirappi kuljetettiin alustan läpi nopeudella 5 alustan tilavuutta tunnissa. Siirappi sisälsi 50 miljoonasosaa sulfonihartsista uuttuvia aineita, jotka on selostettu edellä, ja alustan läpi kulkeneiden uuttuvien aineiden määrä oli alle havaittavuuden 900:lie alustan tilavuudelle. Sulfonihartsista uuttuvien aineiden loppuun kuluttama hartsi regeneroitiin tyydyttävästi konsentroidun kloorivetyhapon vesiliuoksella.

Claims (11)

11 „ Λ 78321
1. Menetelmä sulfonihartsista uuttuvien aineiden poistamiseksi sokerin vesiliuoksesta, jota on käsitelty sulfonoi-dulla ioninvaihtohartsilla, tunnettu siitä, että sulfonoi- dulla kationinvaihtohartsilla käsitelty sokeriliuos saatetaan o lämpötilassa noin 0-100 C kosketukseen akryylisen anionin-vaihtohartsin kanssa, joka on saatu polymeroimalla monomeeri-seos, joka käsittää useita vinyyliryhmiä sisältävän, silloittavan monomeerin ja yhden tai useamman akryylimonomeerin, joka sisältää yhden vinyyliryhmän ja joka on akryylihappo, metakryylihappo, akryylihapon C -C -alkyyliesteri tai rae- 1 0 takryylihapon C^-C^-alkyyliesteri, kunnes sulfonihartsista uuttuvien aineiden pitoisuus liuoksessa on laskenut alle 1 ppm:n, ja tämän jälkeen sokeriliuos erotetaan anioninvaih-tohartsista.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että akryylinen anioninvaihtohartsi on voimakkaasti emäksinen tai heikosti emäksinen geelihartsi.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että akryylistä anioninvaihtohartsia käytetään seoksena heikosti emäksisen, ei-akryylisen anioninvaihtohartsin kanssa.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että akryylisen hartsin määrä on alle 50 paino-% seoksesta .
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ei-akryylinen hartsi on styreeni-, fenoli-ja/tai epikloorihydriini-polyamiinihartsia.
6. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että osittain tai täysin loppuunkäytetty akryylinen anioninvaihtohartsi regeneroidaan 78321 regenerointiliuoksella, josta se sen jälkeen erotetaan uudelleen käytettäväksi.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että akryylinen anioninvaihtohartsi on heikosti emäksistä hartsia ja regenerointiliuos on alkalimetallihydroksi-din, ammoniumhydroksidin ja/tai alkalimetallikarbonaatin vesiliuosta .
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että akryylinen anioninvaihtohartsi on voimakkaasti emäksistä hartsia ja regenerointiliuos on alkalimetalliklori-din vesiliuosta, konsentroitua kloorivetyhappoa tai laimeata kloorivetyhapon vesiliuosta, joka sisältää korkeintaan 30 paino-% veteen sekoittuvaa alkoholia.
9. Runsaasti fruktoosia sisältävä maissisiirappiliuos, tunnettu siitä, että se sisältää vähemmän kuin yhden osan sulfonihartsista uuttuvia aineita miljoonaa osaa kohti liuosta.
1. Förfarande för avlägsnande av ur sulfonharts extra- herbara ämnen fran en vattenlösning av socker som behandlats med sulfonerad jonbytarharts, kännetecknat av att en med sulfonerad katjonbytarharts behandlad sockerlösning bringas o vid en temperatur av ca 0-100 C i kontakt med ett akryliskt anjonbytarharts som erhällits genom polymerisation av en mono-merblandning som innefattar en tvärbindande monomer, som in-nehäller flera vinylgrupper, och en eller flera akrylmonome-rer, vilka innehäller en vinylgrupp och vilka utgöres av ak-rylsyra, metakrylsyra, en C^-C^-alkylester av akrylsyra eller en C^-C^-alkylester av metakrylsyra, tills de ur sulfonhartset extraherbara ämnenas hait i lösningen sjunkit till under 1 ppm, och därefter avskiljes sockerlösningen frän anjonbytarhartset. Il
FI833124A 1982-09-02 1983-09-01 Avlaegsnande av sulfongrupper innehaollande extraherbara aemnen ur vattenloesningar av socker med anvaendning av akrylgrupper innehaollande anjonbytarhartser. FI78321C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US41417382A 1982-09-02 1982-09-02
US41417382 1982-09-02

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI833124A0 FI833124A0 (fi) 1983-09-01
FI833124A FI833124A (fi) 1984-03-03
FI78321B FI78321B (fi) 1989-03-31
FI78321C true FI78321C (fi) 1989-07-10

Family

ID=23640275

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI833124A FI78321C (fi) 1982-09-02 1983-09-01 Avlaegsnande av sulfongrupper innehaollande extraherbara aemnen ur vattenloesningar av socker med anvaendning av akrylgrupper innehaollande anjonbytarhartser.

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0106466B1 (fi)
JP (1) JPS5963200A (fi)
AT (1) ATE31739T1 (fi)
BR (1) BR8304629A (fi)
CA (1) CA1192187A (fi)
DE (1) DE3375161D1 (fi)
DK (1) DK399683A (fi)
FI (1) FI78321C (fi)
MX (1) MX167365B (fi)
ZA (1) ZA836479B (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ATE68831T1 (de) * 1987-09-19 1991-11-15 Kernforschungsz Karlsruhe Verfahren zur entfernung von stoerenden organischen stoffen und anorganischen anionen aus zuckerloesungen.
FI20020592A (fi) 2002-03-27 2003-09-28 Danisco Sweeteners Oy Menetelmä sokereiden, sokerialkoholien, hiilihydraattien ja niiden seosten erottamiseksi niitä sisältävistä liuoksista
WO2005090612A1 (ja) * 2004-03-19 2005-09-29 Organo Corporation 糖液の精製方法および精製装置
JP4522133B2 (ja) * 2004-04-14 2010-08-11 日本錬水株式会社 糖含有溶液の精製方法
UA92823C2 (ru) 2006-08-18 2010-12-10 Айоджен Энерджи Корпорейшн Процессы получения органической соли или органической кислоты из водного сахарного потока

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2451272A (en) * 1945-10-27 1948-10-12 American Cyanamid Co Activation of anion exchangers in sugar purification
US3122456A (en) * 1959-02-16 1964-02-25 Bayer Ag Purfication of sugar solutions by means of spongy ion exchangers
AU462285B2 (en) * 1972-05-30 1975-06-19 REGGIANI OFFICINE MECCANICHE ITALIANE Sp. A Process to obtain pure solutions of carbohydrates (liquid sugars) from impure sugar solutions, through four ion exchanging resins
GB2060429A (en) * 1979-10-10 1981-05-07 Standard Brands Inc Method of regenerating weak base ion exchange resins

Also Published As

Publication number Publication date
JPH0513637B2 (fi) 1993-02-23
DK399683D0 (da) 1983-09-01
CA1192187A (en) 1985-08-20
DE3375161D1 (en) 1988-02-11
BR8304629A (pt) 1984-04-24
JPS5963200A (ja) 1984-04-10
FI78321B (fi) 1989-03-31
ATE31739T1 (de) 1988-01-15
EP0106466B1 (en) 1988-01-07
EP0106466A3 (en) 1986-02-05
FI833124A (fi) 1984-03-03
ZA836479B (en) 1984-10-31
EP0106466A2 (en) 1984-04-25
DK399683A (da) 1984-03-03
MX167365B (es) 1993-03-17
FI833124A0 (fi) 1983-09-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4523960A (en) Method for the production of high fructose corn syrup
JP2517411B2 (ja) 改良された安定性をもつ陽イオン交換樹脂の製造法およびそれから製造された陽イオン交換樹脂
EP0481603A1 (en) Separation of weak organic acids from liquid mixtures
US4177140A (en) Method for removing a weak acid from an aqueous solution
FI78321C (fi) Avlaegsnande av sulfongrupper innehaollande extraherbara aemnen ur vattenloesningar av socker med anvaendning av akrylgrupper innehaollande anjonbytarhartser.
US4331483A (en) Ion exchange purification of sugar beet juice
US5053137A (en) Process for the purification or regeneration of contaminated or spent process sulfolane
FI69765C (fi) Foerfarande foer regenerering av ett sorberande medel
JP2004181351A (ja) 非水液状物の精製方法
US4543261A (en) Separating whey components into high purity products by ion exchange
US3017426A (en) Removal of phenolic inhibitors from alkenyl monomers
US4718946A (en) Selective removal of sulfonic resin extractables with acrylic anion exchange resins
WO1998050588A1 (en) Process for purifying sugar solutions
EP3615213B1 (en) Treatment of sugar solutions
EP0882803A2 (en) Decolorization of sugar syrups using functionalized adsorbents
JP2575171B2 (ja) 糖含有溶液を脱塩化するための改善方法
EP0412214A1 (en) Purifying sulfolane
JPH09225324A (ja) 有機不純物除去用のイオン交換樹脂または合成吸着材の再生方法
JP2664495B2 (ja) 被汚染又は使用済プロセススルホランの精製又は再生方法
JP2000169410A (ja) 粗フェノール液の処理方法
JPS5850131B2 (ja) イオン交換樹脂の処理方法
JP3781437B2 (ja) クレゾール混合物から金属イオンを除く方法
JP2021029189A (ja) 糖類の精製方法
JPH11279094A (ja) ビスフェノールaの製造方法
JPH11279095A (ja) ビスフェノールaの製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: ROHM AND HAAS CO