FI74647B - Foerfarande foer framstaellning av brandskyddade spaonskivor och traespaonsformstycken. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av brandskyddade spaonskivor och traespaonsformstycken. Download PDF

Info

Publication number
FI74647B
FI74647B FI844992A FI844992A FI74647B FI 74647 B FI74647 B FI 74647B FI 844992 A FI844992 A FI 844992A FI 844992 A FI844992 A FI 844992A FI 74647 B FI74647 B FI 74647B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
adhesive resin
grams
wood chips
fire
mixed
Prior art date
Application number
FI844992A
Other languages
English (en)
Other versions
FI844992L (fi
FI844992A0 (fi
FI74647C (fi
Inventor
Karl Schnee
Heinrich Leenders
Original Assignee
Kunnemeyer Hornitex
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kunnemeyer Hornitex filed Critical Kunnemeyer Hornitex
Publication of FI844992A0 publication Critical patent/FI844992A0/fi
Publication of FI844992L publication Critical patent/FI844992L/fi
Publication of FI74647B publication Critical patent/FI74647B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74647C publication Critical patent/FI74647C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08LCOMPOSITIONS OF MACROMOLECULAR COMPOUNDS
    • C08L97/00Compositions of lignin-containing materials
    • C08L97/02Lignocellulosic material, e.g. wood, straw or bagasse
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27NMANUFACTURE BY DRY PROCESSES OF ARTICLES, WITH OR WITHOUT ORGANIC BINDING AGENTS, MADE FROM PARTICLES OR FIBRES CONSISTING OF WOOD OR OTHER LIGNOCELLULOSIC OR LIKE ORGANIC MATERIAL
    • B27N9/00Arrangements for fireproofing

Description

1 74647
Menetelmä palolta suojattujen lastulevyjen ja puulastumuoto-kappaleiden valmistamiseksi
Keksintö kohdistuu menetelmään palosuojattujen lastulevyjen ja puulastuista muodostuvien muotokappaleiden valmistamiseksi.
Sellaisten puisten lastulevyjen ja puulastuista muodostettujen muotokappaleiden, joita ei olla palosuojattu, käyttö rakennusalalla on rajoitettua. Jopa jonkin verran palosuojattujen lastulevyjenkin käyttöalue on vielä huomattavan rajoittunutta, koska tässäkin tapauksessa palokäyttäytyminen on edelleen riittämätöntä. Tästä syystä puisten lastulevyjen ja puulastuista muodostettujen muotokappaleiden palokäyttäytymistä on yritetty edelleen parantaa, kuitenkin tähän tarkoitukseen on toistaiseksi sovellettu sellaisia ratkaisuja, joilla saavutettiin levyjen ja muotokappaleiden selvästi parantanut liekkien vaikutuksen vastustuskyky, mutta joilla teknologiset ominaisuudet menetettiin suurimmaksi osaksi.
Palosuojatut puiset lastulevyt valmistetaan toistaiseksi tunnettujen menetelmien mukaisesti esikäsittelemällä puiset aineosat palonestoaineilla. Tällöin puulastut kyllästetään paineettomasti tai paineen alaisuudessa kallista ja teknisesti vaativaa menetelmää käyttäen, jonka jälkeen ne kuivataan lastulevyjen valmistuksessa vaadittavaan kosteuspitoisuuteen. Muissa menetelmissä liekinsuoja-aine tuotetaan aikaisemmassa työvaiheessa, käyttäen esimerkiksi boorimineraaleja, kuten kolemaniittia ja epäorgaanisia happoja. Lastut esikäsitellään tällä seoksella, kuivataan ja ne käytetään yhdessä muodostuvan kipsin kanssa palosuojattujen levyjen valmistukseen. Lisäksi puulastuihin lisätään esimerkiksi lentotuhkaa tai vermikuliittia. Edelleen on ehdotettu, että orgaanisten sideaineiden, erityisesti liimahartsin sijasta työskenneltäisiin epäorgaanisia sideaineita, kuten esimerkiksi sementtiä tai vesilasia käyttäen. Edelleen on ehdotettu, että puulastujen muodostama osuus korvattaisiin suurimmaksi osaksi epäorgaanisilla täyteaineilla, mikä on johtanut lujuuden huomat- 2 74647 tavaan vähenemiseen, erityisesti peitekerroksissa. Käytettäessä sideaineena magnesiittiseoksia (DE-PS 2 550 857) todettiin, että levyissä ilmeni selvää hygroskooppisuutta puristamiseen ja useita päiviä kestäneen varastoinnin jälkeen. Myös tämänkaltaisten palo-suojattujen lastulevyjen jatkokäsitteleminen ja jalostaminen on ongelmallista. Tämänkaltaisten lastulevyjen suoraan tapahtuva koristava kerrostaminen esimerkiksi melamiinihartsilla kyllästetyillä papereilla ei ole mahdollista. Jatkokäsittelyä varten tarvitaan erityistyökaluja ja erityisiä imulaitteistoja on asennettava, koska tällaisille, epäorgaanisia sideaineita, kuten esimerkiksi sementtiä sisältäville materiaaleille on ominaista suhteellisen raskaan pölyn muodostuminen. Sikäli kuin tavallisten liimahartsien sekoittamisesta palonsuoja-aineiden kanssa on kokeiltu, puuosuus jokseenkin entisellään säilyttäen, on tämä toistaiseksi johtanut ainoastaan riittämättömään, soveltuvuusaluetta vielä huomattavasti rajoittavaan palosuojaan, kuten edellä on esitetty.
Lisäksi erittäin ongelmallista on se, että näissä menetelmissä mieluiten käytettävillä liimahartseilla on taipumus kovettua liian aikaisin tavanomaisten palonsuoja-aineiden, erityisesti boorihapon lisäysten jälkeen.
Tästä syystä oheinen keksintö perustuu tehtävään aikaansaada menetelmä palosuojattujen puisten lastulevyjen ja puulastuista muodostuvien muotokappaleiden valmistamiseksi, jolla menetelmällä voidaan saavuttaa erittäin hyvä palonsuoja, puulastuista muodostuvan raaka-aineen teknologiset ominaisuudet suurimmaksi osaksi säilyttäen siten, että näitä puisia lastulevyjä ja puu-lastuista muodostuneita muotokappaleita voidaan vaikeuksitta jatkokäsitellä ja jatkojalostaa, kuten sellaisia levyjä ja muoto-kappaleita, joita ei olla palosuojattu.
Keksinnön mukaisena ratkaisuna on, että liimahartsi tehdään voimakkaasti happamaksi lisäämällä siihen palonestoaineita, ja esi-liimattuihin puulastuihin sekoitetaan ennen levittäneistään palon muodostusta estäviä täyteaineita, ja sideaineen ja puulastujen 11 3 74647 muodostama seos neutraloidaan näillä täyteaineilla siinä määrin, että sideaine kovettuu tavalliseen tapaan.
Keksinnön mukainen menetelmä käsittää useita yllättäviä piirteitä. Täten yllättävästi on osoittautunut, että palonestoai-neiden sekoittaminen liimahartsiin on ongelmattomampaa, mikäli seos on tehty voimakkaasti happamaksi, jolloin pH-arvo on suuruusluokaltaan esimerkiksi noin 2. Tämän lisäksi tällä voimakkaasti happamaksi tehdyllä seoksella on erinomaisen suuri puulastujen kyllästämiskyky. Tällä tavalla osa palonestoaineesta saadaan vaikeuksitta siirrettyä materiaaliin. Edelleen osa palonesto-aineista sekä palon muodostumista estävistä aineista siirretään nyt keksinnön mukaisesti jo esiliimattujen puulastujen päälle nämä täyteaineet lastujen kanssa sekoittaen, mikä puolestaan ennen kaikkea siitä syystä voidaan toteuttaa vaikeuksitta ja erityisesti myös erittäin homogeenisessa muodossa, sillä puu-lastujen esiliimaus saa aikaan sen, että nämä tavallisesti jauhemaisessa muodossa lisätyt täyteaineet eivät pääse erottumaan uudestaan, erityisesti levittämisen aikana, jolloin tuloksena ei olisi homogeeninen lopputuote. Seoksesta erottuminen on tästä syystä tässä menetelmässä mahdotonta. Täten saadaan erittäin palosuojattu lopputuote puisen lastutuotteen teknologiset ominaisuudet suurimmaksi osaksi säilyttäen, yhdistyneenä niihin lujuusarvoihin sekä käsittelymahdollisuuksiin, jotka lastulevyjen valmistuksessa saavutetaan erityisesti tavallisten liimahartsien käytöllä. Tällöin saadaan myös samalla jauhemaisia, paljon muodostumista estäviä täyteaineita lisäämällä aluksi sideaineseoksen voimakkaasti happamaksi tekemä sideaineen ja puu-lastujen mudostama seos suurimmaksi osaksi neutraloitua jatkokäsittelyn vaatimalla tavalla. Lastujen monimutkainen esikäsittele-minen on tarpeetonta. Valmistaminen voidaan suorittaa lastulevyjen valmistuslaitteistoa ainoastaan vähän muuttamalla. Huolimatta erittäin hyvän palosuojan aikaansaavasta täyteaineosuudes-ta, joka automaattisesti johtaa lopputotteessa puulastujen osuuden pienenemiseen, on kuitenkin yllättävästi osoittautunut, että tässä valmistusmenetelmässä sideaineen tarve on käytännöllisesti katsoen sama, kuin mikä suojaamattomissa levyissä on välttämätöntä, jolloin suoloilla ja lisäaineilla voidaan olettaa olevan tiet tyä täyteainevaikutusta.
4 74647 Täyteaineen osuudesta huolimatta tällä valmistustavalla saatujen lopputuotteiden lujuus on yllättävän suuri, ja toisaalta niillä on poltettaessa erittäin alhainen savukaasujen tiheys.
Erinomaisesta palonsuojasta huolimatta tavallisten sideaineiden käyttäminen on kuitenkin mahdollista, jolloin ei ainoastaan käytännöllisesti katsoen täydellisesti säilytetä palosuojaamat-tomien puisten lastulevyjen teknillisiä ominaisuuksia, vaan jotkut ominaisuudet paranevat jopa huomattavasti, erityisesti veden pidättämiskyky ja paksuusturpoaminen sekä myös savun kehittyminen. Täten tällä menetelmällä valmistetuilla levyillä kahden tunnin turpoaminen oli noin 2% ja 24 tunnin turpoaminen oli noin 3-4%. Savukaasujen tiheys oli noin 10%. Suoritetut poltto-kokeet ovat myös osoittaneet, että levyillä oli vielä huomattavia jäännöslujuuden arvoja. Erään 20 minuuttia kestäneen, 700°C:ssa suoritetun polttokokeen jälkeen koekappaleen taivutus-lujuus taantui ainoastaan l/3:aan raakalevyn taivutuslujuudesta.
Keksinnön mukaisella menetelmällä valmistetut levyt voidaan, erityisesti niiden peitekerrosten korkeiden lujuusarvojen ansiosta, tämän jälkeen vaikeuksitta, kuten palosuojaamattomat lastulevytkin, jalostaa, esimerkiksi viiluttaa tai pinnoittaa hartsilla kyllästetyillä papereilla. Pinnoitettujen tai viilutettujen levyjen jatkokäsitteleminen voidaan toteuttaa lastulevyjen käsittelyssä tunnetuilla työkaluilla. Erityiset imulaitteistot näiden palo-suojattujen lastulevyjen käsittelypisteissä eivät ole välttämättömiä.
Tämän menetelmän mukaisesti valmistetut levyt voidaan valmistaa lastulevyille tyypillisiä puristustekijöitä ja tavanomaisia puristuslämpötiloja käyttäen. Tällä menetelmällä voidaan vaikeuksitta valmistaa sekä yksikerroksisia että monikerroksisia lastulevyjä, sekä vastaavia muotokappaleita. Keksinnön mukaisen menetelmän muut suositeltavat suoritusmuodot on luonnehdittu
II
74647 jälkimmäisissä patenttivaatimuksissa, jotka käsittelevät olennaisesti tiettyjen, valikoitujen liimahartsiin lisättävien palonestoaineiden käyttöä, sekä tiettyjen valikoitujen, palon muodostusta estävien täyteaineiden käyttöä, ja edelleen näiden eri komponenttien tarkoituksenmukaisia määräosuuksia.
Liimahartsina, toisin sanoen sideaineena, voidaan käyttää mela-miinin ja formaldeyhdin kondensaatiotuotteita, urean ja formaldehydin kondensaatiotuotteita tai melamiinin, urean , fenolin ja formaldehydin kondensaatiotuotteita, tai seoksia. Lisäksi aina 25% olevat isosyanaattien, kuten esim. difenyylimetaani-4,4'-di-isosyanaatin, lisäykset ovat mahdollisia. Tällöin tarkoituksenmukaisesti amiinihartseihin lisätään kovettimia, esimerkiksi ammoniumkloridin, ammoniumsulfaatin tai diammoniumperoksidisul-faatin 2-10%:n annos, joka on 10-30%:sen vesiliuoksen muodossa. Palonestoaineina, jotka tekevät liimahartsin ja palonestoaineen muodostaman seoksen voimakkaasti happamaksi, lisätään tarkoituksenmukaisesti fosforihappoa, boorihappoa ja/tai alumiinisulfaattia. Fosforihapolla on erityinen merkitys seoksen saattamisessa voimakkaasti happamaksi.
Liimahartsin ja erityisesti fosforihapon välistä painosuhdetta voidaan vaihdella suhteellisen laajalla alueella, ja sitä rajoittavat arvot 4:1 - 1:4, mieluiten 1:2 - 2:1.
Liimahartsin annosten ja palonestoaineiden pitoisuudet valitaan mieluiten siten, että lastujen lähtökosteuden ollessa noin 4% liimatun ja palon muodostusta estävillä täyteaineilla käsitellyn lastuseoksen kosteudeksi saavutetaan noin 10-25%. Täten liima-aineiden annosten osuus kiintoainepitoisuudessa voi vaihdella 55:stä 80:een %.
Epäorgaanisina täyteaineina, jotka estävät palon muodostusta, tarkoituksenmukaisiksi ovat osoittautuneet erityisesti alumiini-oksidihydraatti, alumiinisulfaatti, dolomiitti, kaoliini, piimää ja raskassälpä, sekä näiden aineiden seokset, paino-osuuksien ollessa kulloinkin noin 10:stä non 50:een %.
6 74647
Suurin piirtein näiden tietojen mukaisesti valmistettu, hyvin palosuojattu lastulevy koostuu noin yhdeltä kolmasosaltaan puu-lastuista, sideaineen ja palonestoaineen muodostamasta seoksesta sekä epäorgaanisista, palon muodostusta estävistä täyteaineista. Keksinnön mukaiselle menetelmälle esitetään seuraavassa erillisiä, eri raaka-aineseoksilla toteutettuja esimerkkejä.
Esimerkki 1: 1 200 g puulastuja, paksuudeltaan 0,2-0,6 mm ja pituudeltaan 1-15 mm, ja joiden jäännöskosteus on 4-5%, sekoitetaan 390 grammaan melamiinihartsia (60%:nen), jossa melamiinin ja formaldehydin välinen moolisuhde on 1:2,0; 8 grammaan ammoniumkloridia (25%:nen vesiliuos); ja 410 grammaan fosforihappoa (60%:nen) Tämän jälkeen esiliimattuihin lastuihin lisätään 500 grammasta alumiinisulfaattia 130 grammasta boorihappoa 340 grammasta piimaata ja 360 grammasta raskassälpää muodostuva seos ja niitä sekoitetaan edelleen keskenään.
Tämän jälkeen lastuseos levitetään lastujen kuitumatolle ja puristetaan kerrospuristimella.
Näin saatu levy hiotaan, jonka jälkeen se pinnoitetaan melamiini-hartsilla kyllästetyllä koristepaperilla.
Esimerkki 2: 1 200 g puulastuja, paksuus 0,2-0,6 mm, pituus 1-35 mm ja kosteus 4-5%, sekoitetaan 600 grammasta melamiinihartsia (60%:nen), melamiinin ja formaldehydin välinen moolisuhde 1:1,6; 60 grammasta diammoniumperoksidisulfaattia (10%:nen); 400 grammasta fosforihappoa (60%:nen); ja 130 grammasta boorihappoa muodostuvan seoksen kanssa.
Il 7 74647 Tämän jälkeen lisätään 500 g alumiinisulfaattia, 340 g piimaata, ja 360 g raskassälpää.
Lastuseos levitetään lastujen kuitumatolle ja puristetaan kerros-puristimella. Hionnan jälkeen puinen lastulevy liimataan 60%:sella melamiinihartsiliuoksella, pinnoitetaan puuviilulla ja puristetaan kerrospuristimella. Näin viilutettu lastulevy poistetaan kuumana muotistaan, viilutusta hiotaan kevyesti, jonka jälkeen se käsitellään palonestomaalilla.
Esimerkki 3: 1 200 g puulastuja, paksuus: 0,2-0,6 mm, pituus 1-15 mm ja kosteus: 4-5%, sekoitetaan 800 grammaan melamiini-ureahartsi (60%:nen), melamiinin ja urean välinen moolisuhde: 1:1; moolisuhde melamiini/urea: formaldehydi: 1:1,4 400 grammaan fosforihappoa (60%:nen), ja 80 grammaan boorihappoa.
Tämän jälkeen esiliimattuihin lastuihin lisätään 500 g piimaata ja 700 g raskassälpää, ja sekoitetaan edelleen niin kauan, kunnes tasainen jakaantuminen on saatu aikaan.
Lastuja käsitellään edelleen, kuten esimerkissä 1 on esitetty. Esimerkki 4: 1 200 grammaa puulastuja, paksuus: 0,2-0,6 mm, pituus 1-15 mm ja kosteus: 4-5%, sekoitetaan 400 grammaan melamiinihartsia, melamiinin ja formaldehydin välinen moolisuhde: 1:1,4, johon on lisätty 50 grammaa kovettimena toimivaa ammoniumsulfaattia, 30%:nen, ja 800 grammaaan fosforihappoa (60%:nen), sekä 250 grammaan boorihappoa, jonka jälkeen niihin lisättiin 250 g alumiinioksidihydraattia, 300 g piimaata ja 700 g raskassälpää, ja sekoitettiin edelleen. Näin käsiteltyjä lastuja muokataan edelleen, kuten esimerkissä 1 on esitetty.
8 74647
Esimerkki 5: 1 200 g puulastuja, paksuus: 0,4-0,8 mm, pituus 5-25 mm ja kosteus: 4-5%, käsitellään seoksella, joka koostuu 600 grammasta melamiinihartsia (60%:nen), melamiinin ja formaldehydin välinen moolisuhde: 1:1,6, 150 grammasta fosforihappoa (60%:nen) ja 200 grammasta boorihappoa.
Tämän jälkeen esiliimattujen lastujen päälle kaadetaan seos, joka koostuu 400 grammasta raskassälpää, 400 grammasta kaoliinia ja 400 grammasta piimaata, ja sekoitettiin edelleen.
Lastut käytettiin keskikerroksen valmistamiseen.
Esimerkki 6: 1 200 g puulastuja, paksuus 0,2-0,6 mm, pituus: 2-8 mm ja kosteus noin 5%, liimataan seoksella, joka koostuu 600 grammasta melamiinihartsia (60%:nen), melamiinin ja formaldehydin välinen moolisuhde: 1:1,6, 100 grammasta boorihappoa, 400 grammasta fosforihappoa (60%:nen), ja 200 grammasta alumiinisulfaattia, jonka jälkeen ne sekoitettiin edelleen 500 grammaan kaoliinia ja 500 grammaan piimaata.
Lastut käytettiin peitekerroksen valmistamiseen.
Esimerkki 7: 1 200 grammaa puulastuja, paksuus: 0,2-0,6 mm, pituus: 2-8 mm ja kosteus noin 5%, liimataan seoksella, joka koostuu 400 grammasta melamiinihartsia (60%:nen), melamiinin ja formaldehydin välinen moolisuhde: 1:1,8, 400 grammasta fosforihappoa (60%;nen) ja 200 grammasta alumiinisulfaattia, jonka jälkeen ne sekoitetaan edelleen 500 grammaan raskassälpää, 500 grammaan kaoliinia ja 400 grammaan boorihappoa.
Il 9 74647 Käsiteltyjen lastujen muokkaaminen edelleen tapahtuu esimerkissä 1 esitetyllä tavalla.
Esimerkki 8: 1 200 grammaa puulastuja, paksuus: 0,2-0,6 mm, pituus 2-15 mm ja kosteus: 4-5%, sekoitetaan 400 grammaan melamiinihartsia (60%:nen), melamiinin ja formaldehydin välinen moolisuhde: 1:1,8, 100 grammaan fosforihappoa (60%:nen) ja 150 grammaan boorihappoa, jonka jälkeen ne sekoitetaan edelleen 400 grammaan raskassälpää ja 400 grammaan alumiinioksidihydraattia.
Jatkokäsitteleminen tapahtuu esimerkissä 1 esitetyllä tavalla. Esimerkki 9: 1 200 grammaa puulastuja, paksuus: 0,2-0,6 mm, pituus 1-15 mm ja kosteus: 4-5% käsitellään seoksella, joka koostuu 200 grammasta melamiinihartsia (60%:nen), melamiinin ja formaldehydin välinen moolisuhde: 1:2,0, 200 grammasta fosforihappoa ja 200 grammasta alumiinisulfaattia.
Tämän jälkeen esiliimattu lastuseos sekoitetaan edelleen 120 grammaan boorihappoa, 120 grammaan piimaata, 40 grammaan kaoliinia ja '45 grammaan dolomiittia.
Lastuja käsitellään edelleen, kuten esimerkissä 1 on esitetty. Esimerkki 10: 1 200 grammaa puulastuja, paksuus: 0,2-0,6 mm, kosteus 4-5% ja pituus: 1-15 mm, sekoitetaan 400 grammaan melamiinihartsia (60%:nen), melamiinin ja formaldehydin välinen moolisuhde: 1:1,6, 200 grammaan boorihappoa, ja 400 grammaan fosforihappoa, jonka jälkeen niihin lisätään 10 74647 400 grammasta raskassälpää, 400 grammasta alumiinisulfaattia ja 400 grammasta dolomiittia muodostuva seos, ja sekoitetaan edelleen.
Näin käsiteltyjä lastuja muokataan edelleen esimerkissä 1 esitetyllä tavalla.
Esimerkki 11: 1 200 grammaa puulastuja, paksuus: 0,2-0,6 mm, pituus: 1-15 mm ja kosteus: non 4%, liimataan seoksella, joka koostuu 400 grammasta melamiini-urea-formaldehydihartsia, 60 grammasta difenyylimetaani-4,4'-di-isosyanaattia, 460 grammasta fosforihappoa (60%:nen), 40 grammasta diammoniumperoksidisulfaattia (10%:nen) ja 640 grammasta alumiinisulfaattia, jonka jälkeen niihin lisätään, 450 g piimaata, 150 g kaoliinia, 150 g disyanidiamidia ja 450 g boorihappoa ja sekoitetaan loppuun.
Näin käsitellyt lastut muokataan edelleen esimerkissä 1 esitetyllä tavalla.
Esimerkki 12: 1 200 grammaa puulastuja, paksuus: 0,2-0,6 mm, pituus: 1-15 mm ja kosteus: 5%, sekoitetaan 200 grammaan difenyylimetaani-4,4'-di-isosyanaattia, 400 grammaan fosforihappoa (60%:nen), 400 grammaan alumiinisui faattia ja 200 grammaan vettä, jonka jälkeen niihin lisätään seos, joka koostuu 400 grammasta piimaata, 150 grammasta dolomiittia, 100 grammasta kaoliinia, ja 400 grammasta boorihappoa, ja sekoitetaan edelleen.
Il 11 74647 Käsitellyt lastut muokataan edelleen esimerkissä 1 esitetyllä tavalla.
Esimerkki 13: 1 200 grammaa puulastuja, paksuus: 0,2-0,6 mm, pituus: 1-15 mm kosteus: 4%, sekoitetaan 450 grammaan melamiini-urea-fenoliformaldeyhdihartsia (60%:nen), 200 grammaan vettä, 370 grammaan boorihappoa ja 15 grammaan natriumlipeää (50%:nen), jonka jälkeen niihin lisätään seos, joka koostuu 300 grammasta alumiinisulfaattia, 100 grammasta kaoliinia, 250 grammasta piimaata ja 120 grammasta dolomiittia, ja sekoitetaan edelleen.
Näin käsitellyt lastut muokataan edelleen esimerkissä 1 esitetyllä tavalla.
Kaikkia näissä asiapapereissa julkaistuja ominaisuuksia pidetään keksinnölle olennaisina, mikäli ne ovat uusia tekniikan tämänhetkiseen tilaan nähden.

Claims (12)

74647
1. Menetelmä palosuojattujen lastulevyjen ja puulastuista muodostuvien muotokappaleiden valmistamiseksi palonestoainetta lisäämällä, puulastut liimahartsin kanssa sekoittamalla, esi-liimatut puulastut levittämällä ja puristamalla ne yhteen, tunnettu siitä, että liimahartsi tehdään voimakkaasti happamaksi palonestoaineita lisäämällä ja että esiliimattuihin puulastuihin sekoitetaan ennen niiden levittämistä täyteaineita, jotka myös estävät palon muodostumista, ja että liimahartsin ja puulastujen muodostama seos neutraloidaan vähintään suurimmaksi osaksi näillä täyteaineilla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liimahartsiannoksen ja palonestoaineiden pitoisuus sovitetaan siten, että puulastujen alkukosteuden ollessa noin 4% esiliimatun ja palon muodostumista estävillä täyteaineilla käsitellyn lastuseoksen kosteudeksi saadaan noin 10-25%.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että liimahartsiin sekoitetaan fosforihappoa.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liimahartsiin sekoitetaan fosforihappoa painosuhteessa 4:1 - 1:4.
5. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liimahartsiin sekoitetaan boorihappoa.
6. Patenttivaatimuksen 3 tai 5 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että liimahartsiin sekoitetaan alumiinisulfaattia.
7. Yhden r.ai useamman edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liimahartsiin lisätään kovetinta, esimerkiksi 2-10% ammoniumkloridia tai ammonium-sulfaattia tai diammoniumperoksidisulfaattia 10-30%:sen vesiliuoksen muodossa. Il 74647
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että palon muodostusta estävinä täyteaineina esiliimat- tuihin puulastuihin sekoitetaan epäorgaanisia aineita, esimerkiksi alumiinioksidihydraattia, alumiinisulfaattia, dolomiittia, kaoliinia, piimaata, raskassälpää tai näiden aineiden seosta.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että näitä täyteaineita lisätään mieluumin siten, että niiden paino-osuudet levyn painon suhteen ovat 10 ja 50%:n välillä.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että esiliimattuihin puulastuihin lisätään yhdessä täyteaineiden kanssa myöskin vielä fosforihappoa ja/tai boorihappoa.
11. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 1iimahartsina käytetään urea-, melamiini-, melamiini-urea-, me1amiini-urea-fenoli-formaldehydihartseja, jolloin amiinihartsit voivat lisäaineina sisältää aina 25%:iin saakka isosyanaatteja, kuten esimerkiksi difenyylimetaani-4,4'-di-isosyanaattia, tai että liimahartsina käytetään puhdasta isosyanaattia .
12. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että puun osuus on 20 ja 85%:n välillä, mieluiten 20-50%, kulloinkin käytetyn palonestovarustuksen mukaisesti.
FI844992A 1983-12-24 1984-12-18 Foerfarande foer framstaellning av brandskyddade spaonskivor och traespaonsformstycken. FI74647C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3346908 1983-12-24
DE19833346908 DE3346908A1 (de) 1983-12-24 1983-12-24 Verfahren zur herstellung brandgeschuetzter spanplatten und holzspanformteile

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI844992A0 FI844992A0 (fi) 1984-12-18
FI844992L FI844992L (fi) 1985-06-25
FI74647B true FI74647B (fi) 1987-11-30
FI74647C FI74647C (fi) 1988-03-10

Family

ID=6218011

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI844992A FI74647C (fi) 1983-12-24 1984-12-18 Foerfarande foer framstaellning av brandskyddade spaonskivor och traespaonsformstycken.

Country Status (11)

Country Link
AT (1) AT386378B (fi)
AU (1) AU567785B2 (fi)
BE (1) BE901268A (fi)
CH (1) CH665995A5 (fi)
DD (1) DD234253A5 (fi)
DE (1) DE3346908A1 (fi)
DK (1) DK159248C (fi)
FI (1) FI74647C (fi)
FR (1) FR2557006A1 (fi)
GB (1) GB2152063B (fi)
SE (1) SE461773B (fi)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4310191C2 (de) * 1992-03-31 1999-12-16 Yamaha Corp Laminierte Holzfaserplatte
EP0711220A4 (en) * 1993-07-29 1997-02-26 A C I Australia Ltd COMPOSITE PANEL
DE19625251C2 (de) * 1996-06-15 2003-10-30 Ihd Inst Fuer Holztechnologie Werkstoff aus Reststoffen und Bindemittel sowie Verfahren zu dessen Herstellung
DE20009571U1 (de) * 2000-05-25 2000-08-10 Fraunhofer Ges Forschung Tafelförmiges Holzverbundelement
US7617651B2 (en) 2002-11-12 2009-11-17 Kronotec Ag Floor panel
DE10262235B4 (de) 2002-11-12 2010-05-12 Kronotec Ag Spanplatte, insbesondere Fußbodenpaneel oder Möbelplatte, und Verfahren zu ihrer Herstellung
EP1420125B1 (de) 2002-11-15 2008-05-14 Flooring Technologies Ltd. Einrichtung bestehend aus zwei miteinander verbindbaren Bauplatten und einem Einsatz zum Verriegeln dieser Bauplatten
DE10306118A1 (de) 2003-02-14 2004-09-09 Kronotec Ag Bauplatte
US7678425B2 (en) 2003-03-06 2010-03-16 Flooring Technologies Ltd. Process for finishing a wooden board and wooden board produced by the process
DE20304761U1 (de) 2003-03-24 2004-04-08 Kronotec Ag Einrichtung zum Verbinden von Bauplatten, insbesondere Bodenpaneele
DE10362218B4 (de) 2003-09-06 2010-09-16 Kronotec Ag Verfahren zum Versiegeln einer Bauplatte
DE20315676U1 (de) 2003-10-11 2003-12-11 Kronotec Ag Paneel, insbesondere Bodenpaneel
DE10361878A1 (de) 2003-12-19 2005-07-14 Ami-Agrolinz Melamine International Gmbh Flammschutzmischung für lignocellulosische Verbundstoffe
DE102004011931B4 (de) 2004-03-11 2006-09-14 Kronotec Ag Dämmstoffplatte aus einem Holzwerkstoff-Bindemittelfaser-Gemisch
DE102005042657B4 (de) 2005-09-08 2010-12-30 Kronotec Ag Bauplatte und Verfahren zur Herstellung
DE102005042658B3 (de) 2005-09-08 2007-03-01 Kronotec Ag Bauplatte, insbesondere Fußbodenpaneel
US7854986B2 (en) 2005-09-08 2010-12-21 Flooring Technologies Ltd. Building board and method for production
DE102005063034B4 (de) 2005-12-29 2007-10-31 Flooring Technologies Ltd. Paneel, insbesondere Bodenpaneel
DE102006007976B4 (de) 2006-02-21 2007-11-08 Flooring Technologies Ltd. Verfahren zur Veredelung einer Bauplatte
CN109877936A (zh) * 2019-02-25 2019-06-14 朱文杰 一种阻燃复合刨花板的制备方法
IT202000019033A1 (it) * 2020-08-03 2022-02-03 Davide Bertinazzo Metodo per ottenere un precursore di un materiale ibrido legno-inorganico e metodo per ottenere un materiale ibrido legno-inorganico

Family Cites Families (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE966041C (de) * 1953-01-13 1957-07-04 Josef Baranyi Verfahren zur Herstellung von Platten oder Formkoerpern aus formbaren Kunstholzmassen, sowie Vorrichtungen zur Durchfuehrung des Verfahrens
AT190278B (de) * 1955-12-05 1957-06-25 Alfred Dr Dobrowsky Verfahren zur Herstellung von Formkörpern
FR1185728A (fr) * 1957-11-04 1959-08-04 Omnium De Prod Chim Pour L Ind Procédé pour l'ignifugation dans la masse d'agglomérés lignocellulosiques et produits ainsi obtenus
AT227426B (de) * 1959-07-11 1963-05-27 Oesterreichische Homogenholz G Verfahren zur Herstellung einer nichtentflammbaren Holzspanplatte
US3321421A (en) * 1963-09-11 1967-05-23 Abitibi Power & Paper Co Flame retardant particle board containing acidified borate and process for making the same
US3438847A (en) * 1965-02-26 1969-04-15 Weyerhaeuser Co Process of treating composite boards with borate chemicals produced thereby and product
GB1177656A (en) * 1966-05-19 1970-01-14 Airscrew Weyroc Ltd Particle Board.
DE1903936A1 (de) * 1969-01-27 1970-09-17 August Moralt Fa Holzwerkstoff-Formkoerper
GB1197965A (en) * 1967-11-24 1970-07-08 Council Scient Ind Res Improvements in or relating to the manufacture of Molded Articles
SE327817B (fi) * 1967-12-13 1970-08-31 Stiftelsen Wallboardinst Forsk
FR1566563A (fi) * 1968-03-20 1969-05-09
DE2016494C2 (de) * 1970-04-07 1982-02-04 Kataflox S.A., Genève Verfahren zur Herstellung von mit Zusatzstoffen beladenem Fasermaterial aus faserstofführendem Abwasserschlamm
BE757018A (fr) * 1970-10-05 1971-03-16 Smits Eugene Pierre Materiau pour l'execution d'elements de contruction, procede defabrication dudit materiau et installation.
CA917334A (en) * 1972-02-02 1972-12-19 C. Juneja Subhash Urea-base fire-retardant formulation and products
GB1435519A (en) * 1972-11-15 1976-05-12 Borax Cons Ltd Process of producing flame-proof chipboard
CA997263A (en) * 1973-05-02 1976-09-21 Champion International Corporation Fire retardant particleboard and process for its manufacture
US3874990A (en) * 1973-06-13 1975-04-01 Collins Pine Company Flame-retardant particle-board and process for making same
ZA763556B (en) * 1975-06-20 1977-05-25 Masonite Corp Product containing aluminia trihydrate and a source of b2o3 and method
US3994850A (en) * 1976-01-05 1976-11-30 Champion International Corporation Modified urea-formaldehyde resin adhesive
FR2342329A1 (fr) * 1976-02-27 1977-09-23 Ugine Kuhlmann Composition ignifugeante d'elements de particules lignocellulosiques et procede d'ignifugation desdits elements
DE2621739C2 (de) * 1976-05-15 1985-10-03 Chemische Fabrik Kalk GmbH, 5000 Köln Verfahren zur Herstellung einer Flammschutzkomponente für Holzspanplatten
DE2740207B1 (de) * 1977-09-07 1978-11-09 Basf Ag Verfahren zur Herstellung von Holzwerkstoffen mit verminderter nachtraeglicher Formaldehydabspaltung
US4257995A (en) * 1979-05-03 1981-03-24 The Upjohn Company Process for preparing particle board and polyisocyanate-phosphorus compound release agent composition therefor
EP0013372A1 (de) * 1978-12-28 1980-07-23 BASF Aktiengesellschaft Verfahren zur Herstellung von Spanholzwerkstoffen und darauf anwendbare gebrauchsfertige Leimharzmischung
EP0033391B1 (de) * 1980-01-31 1983-10-12 Alfons K. Herr Verfahren zum Herstellen schwer entflammbarer oder nicht brennbarer Produkte auf der Basis fasriger Materialien
US4251647A (en) * 1980-03-20 1981-02-17 General Electric Company Ternary polycarbonate compositions
DE3044861A1 (de) * 1980-11-28 1982-07-01 Chemische Fabrik Kalk GmbH, 5000 Köln Verfahren zur herstellung von brandgeschuetzten holzspanplatten oder -formkoerpern
US4405542A (en) * 1982-01-25 1983-09-20 Greer Marian B Method for the production of a composite material

Also Published As

Publication number Publication date
DD234253A5 (de) 1986-03-26
GB2152063A (en) 1985-07-31
SE8406582D0 (sv) 1984-12-21
FI844992L (fi) 1985-06-25
CH665995A5 (de) 1988-06-30
AU567785B2 (en) 1987-12-03
SE461773B (sv) 1990-03-26
DK159248B (da) 1990-09-24
DE3346908C2 (fi) 1988-12-22
DK159248C (da) 1991-04-08
GB2152063B (en) 1987-05-28
FR2557006A1 (fr) 1985-06-28
SE8406582L (sv) 1985-06-25
GB8432231D0 (en) 1985-01-30
BE901268A (fr) 1985-03-29
FI844992A0 (fi) 1984-12-18
AT386378B (de) 1988-08-10
FI74647C (fi) 1988-03-10
ATA392284A (de) 1988-01-15
DK596984D0 (da) 1984-12-13
DE3346908A1 (de) 1985-07-18
DK596984A (da) 1985-06-25
AU3688084A (en) 1985-07-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI74647B (fi) Foerfarande foer framstaellning av brandskyddade spaonskivor och traespaonsformstycken.
DE3438735C2 (fi)
FI71515C (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett obraennbart aemne genom anvaendning av mineralaemnen.
US4065413A (en) Fire resistance wood-based boards, process for producing same and compositions useful therefor
US4039645A (en) Process for the manufacture of fire retardant particleboard
US4409293A (en) Wood composites of low formaldehyde emission
Bekhta et al. Effect of different hardeners for urea-formaldehyde resin on properties of birch plywood
US4080501A (en) Melamine phosphate
CN108656251A (zh) 一种阻燃生态板及其制造方法
US4857609A (en) Amino resin and a method for its production
EP1192223B1 (de) Faserplatten aus polyaminen oder polyamin-haltigen aminoplastharzen als bindemittel und verfahren zu deren herstellung
US5569542A (en) Composite board
US4012558A (en) Process for the manufacture of flame-resistant boards, a flame-retardant mixture and a flame-retardant bonding composition containing the same
US4163820A (en) Flame-retardant particleboard
NO844363L (no) Tungtoppflambare strengpresslegemer, spesielt strengpressplater, samt tungtoppflambare finerte eller belagte strengpressplater, fremgangsmaate til deres fremstilling og deres anvendelse
US5677369A (en) Composite article including modified wax, and method of making same
CA1057184A (en) Unique fire retardant particleboard and special process for manufacture
EP2532499B1 (en) Method of manufacturing of flame retardant panels
CA2256398A1 (en) Fireproofing agent for particle or fibre boards
FI73622C (fi) Foerfarande foer framstaellning av en brandhaemmande eller obraennbar spaonplatta, saerskilt foer beklaedningsaendamaol.
AU673281C (en) Composite board
RU2037505C1 (ru) Пресс-масса для изготовления древесностружечных плит
CS276346B6 (en) Process for manufacturing water-resistant chipboard
FI76104C (fi) Ytbelaeggningsfoerfarande foer trae- och traekombinationsskiva.
DE2246591C3 (de) Verfahren zur Herstellung von Holzwerkstoffen

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: HORNITEX WERKE GEBR. KUENNEMEYER GMBH &