FI71721B - Foerfarande foer framstaellning av ureagranuler och deras anvaendning i goedslingsblandning - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av ureagranuler och deras anvaendning i goedslingsblandning Download PDF

Info

Publication number
FI71721B
FI71721B FI811539A FI811539A FI71721B FI 71721 B FI71721 B FI 71721B FI 811539 A FI811539 A FI 811539A FI 811539 A FI811539 A FI 811539A FI 71721 B FI71721 B FI 71721B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
urea
granules
solution
mgo
weight
Prior art date
Application number
FI811539A
Other languages
English (en)
Other versions
FI71721C (fi
FI811539L (fi
Inventor
Willy Prudent Van Hijfte
Luc Albert Vanmarcke
Original Assignee
Azote Sa Cie Neerlandaise
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Azote Sa Cie Neerlandaise filed Critical Azote Sa Cie Neerlandaise
Publication of FI811539L publication Critical patent/FI811539L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71721B publication Critical patent/FI71721B/fi
Publication of FI71721C publication Critical patent/FI71721C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05CNITROGENOUS FERTILISERS
    • C05C9/00Fertilisers containing urea or urea compounds
    • C05C9/005Post-treatment
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J2/00Processes or devices for granulating materials, e.g. fertilisers in general; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic
    • B01J2/30Processes or devices for granulating materials, e.g. fertilisers in general; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic using agents to prevent the granules sticking together; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05BPHOSPHATIC FERTILISERS
    • C05B19/00Granulation or pelletisation of phosphatic fertilisers, other than slag
    • C05B19/02Granulation or pelletisation of phosphatic fertilisers, other than slag of superphosphates or mixtures containing them
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C273/00Preparation of urea or its derivatives, i.e. compounds containing any of the groups, the nitrogen atoms not being part of nitro or nitroso groups
    • C07C273/02Preparation of urea or its derivatives, i.e. compounds containing any of the groups, the nitrogen atoms not being part of nitro or nitroso groups of urea, its salts, complexes or addition compounds

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Fertilizers (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)

Description

1 71721
Menetelmä urearakeiden valmistamiseksi sekä niiden käyttö lannoiteseoksessa
Keksintö kohdistuu menetelmään urearakeiden valmistamiseksi. Urearakeiden valmistusta varten tunnetaan erilaisia menetelmiä. Siten esim. alankomaalaisessa patenttihakemuksessa 7 806 213, jota vastaa Fl-patenttijulkaisu 65 713 kuvatussa menetelmässä vesipitoista urealiuosta, jonka ureapitoi-suus on 70-99,9 paino-%, edullisesti 85-96 paino-%, suihkutetaan hyvin pieninä pisaroina, joiden keskimääräinen halkaisija on 20-120 mikronia, ureahiukkasten muodostamaan leiju-kerrokseen lämpötilassa, jossa vesi haihtuu hiukkasten pinnalle suihkutetusta liuoksesta ja urea jähmettyy hiukkasten pinnalle, niin että muodostuu rakeita, joilla on toivottu koko, joka voi olla 25 mm tai suurempi. Koska tässä menetelmässä muodostuu melko suuria määriä lentopölyä, erityisesti jos lähtöaineena käytetty urealiuos sisältää yli 5 paino-% vettä, erityisesti yli 10 paino-% vettä,urealiuokseen lisätään edullisesti urean kiteytyshidastinta, erityisesti formaldehydin ja 2 71721 urean vesiliukoista additio- tai kondensaatiotuo-tetta, jolloin lentopölyn muodostus estyy jokseenkin täydellisesti. Kiteytyshidastimen vaikutuksesta rakeet pysyvät muodostuessaan plastisina, niin että pyörinnän ja/tai iskujen ansiosta muodostuksen aikana voi muodostua mekaanisesti lujia, sileitä ja pyöreitä rakeita.
Saaduilla rakeilla on suuri murskausvastus, suuri iskun-kestävyys ja vain vähäinen taipumus muodostaa lentopö-lyä hankauksen vaikutuksesta. Lisäksi ne eivät paakkuun-nu pätkänkään varastoinnin aikana, vaikka urealla on voimakas luontainen taipumus paakkuuntua.
Jollakin tunnetulla menetelmällä valmistettuja urea-rakeita ei voida käyttää heterogeenisten kaksois- ja kolmoislannoiteseosten kuten N-P- tai N-P-K-seosten valmistukseen sekoittamalla niitä huokeaan superfosfaattiin tai kolmoissuperfosfaattiin, koska tällaiset urea-rakeet ovat yhteensopimattomia näihin fosfaatteihin. Tällaiset ureahiukkasten ja superfosfaatti- tai kolmoissuperfosfaattirakeiden seokset vetistyvät jonkin ajan kuluttua, jolloin muodostuu hankalasti käsiteltävä ja käyttökelvoton lieju. G. Hoffmeisterin ja H.G. Megarin esitelmän mukaan, joka esitettiin kokouksessa "The Fertilizer Industry Round Table" 6.11. 1975 Washington D.Crssa, tämän yhteensopimattomuuden aiheuttaa seuraavan yhtälön mukainen reaktio
Ca(H2P04)2*H20 + 4 CO(NH2)2 -->
Ca(H2P04)2-4 CO(NH2)2 + H20 1 mooli monokalsiumfosfaattimonohydraattia, joka on su-perfosfaatin ja kolmoissuperfosfaatin pääaineosa, reagoi 4 moolin kanssa ureaa, muodostuu urea-mono-kalsiumfosfaattiaddukti, jolloin 1 mooli vettä vapautuu. Koska adduktilla on suuri liukoisuusaste, se liukenee helposti vapautuneeseen veteen, jolloin muodostuu suuri määrä liuosta, joka kostuttaa seoksen rakeet, minkä vuoksi reaktio jatkuu vieläkin suuremmalla nopeudella.
71721 Tähän asti ei ole keksitty kaupallisesti hyväksyttävää keinoa, jolla urea saataisiin sopimaan yhteen superfosfaatin tai kolmoissuperfosfaatin kanssa. Niin ollen oikeastaan vain kalliimpia fosfaattilannoitteita monoammoniumfosfaat-tia ja diammoniumfosfaattia voidaan suuressa määrin sekoittaa ureaan.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan sellaisten urearakeiden valmistusmenetelmä, joilla on ainutlaatuiset ominaisuudet, mukaan lukien yhteensopivuus super-fosfaatti- ja kolmoissuperfosfaattirakeisiin.
Keksinnön mukaisesti on saatu aikaan menetelmä urearakeiden valmistamiseksi suihkuttamalla urean vesiliuosta, johon on lisätty urean kiteytymistä hidastavaa ainetta, hyvin pienten pisaroiden muodossa, ureaosasten leijukerrokseen lämpötilassa, jossa vesi haihtuu liuoksesta ja urea muuttuu kiinteäksi osasille muodostaen rakeita, joilla on haluttu koko. Keksinnön mukainen menetelmä on tunnettu siitä, että kiteytymistä hidastavana aineena käytetään MgO:ta sellaisenaan tai selektiivisesti tai täydellisesti kalsinoituna dolomiittina määrässä, joka vastaa 0,1-2 paino-% MgO:ta laskettuna liuoksessa olevalle urealle.
Yllättäen on havaittu, että keksinnön mukaiset rakeet ovat yhteensopivia superfosfaatti- ja kolmoissuperfos-faattirakeiden kanssa, jonka ansiosta ne sopivat massa-sekoitettaviksi näihin fosfaattilannoitteisiin. Keksinnön mukaisesti saatujen urearakeiden ja superfosfaatti-tai kolmoissuperfosfaattirakeiden seokset, joille suoritettiin "TVA"-pullokoe 27°C:ssa, olivat kuivia vielä 7 viikon kuluttua, kun taas vastaavat seokset, jotka sisälsivät urearakeita, joita ei ollut valmistettu keksinnön mukaisesti, olivat täysin vetistyneet 3 päivän kuluttua.
71721
Lisäksi on havaittu, että kun magnesiumoksidia on läsnä ureasulatteen tai -liuoksen rakeistuksen aikana, rakeiden muodostuminen sujuu moitteettomasti ja lentopölyn muodostus estyy, minkä lisäksi saaduilla urearakeilla on erittäin hyvä murskausvastus ja erittäin suuri näennäinen ominaispaino. Toinen erittäin yllättävä piirre on se, etteivät keksinnön mukaisesti valmistetut urearakeet paakkuunnu pitkänkään varastoinnin jälkeen.
Magnesiumoksidi voidaan lisätä sellaisenaan (MgO) tai täysin poltettuna dolomiittina (MgO + CaO) tai selektiivisesti poltettuna dolomiittina (MgO + CaCO^). Edullinen vaikutus on havaittavissa jo, kun lisäaineen määrä vastaa 0,1 paino-% MgO:a laskettuna sulatteen tai liuoksen urean painosta. Edullisesti lisäainetta käytetään määränä, joka vastaa 0,5-2 paino-% MgO:a, laskettuna liuoksen tai sulatteen urean painosta. Lisäaine voidaan lisätä jauheena ureasulatteeseen tai -liuokseen ennen pallorakeistusta tai rakeistusta.
Edullisesti rakeet jäähdytetään muodostuksensa jälkeen 30°C:een tai alempaan lämpötilaan, esimerkiksi ilmavirran avulla, jonka kosteuspitoisuus on edullisesti alennettu niin paljon, etteivät rakeet jäähdytysvaiheen aikana ime kosteutta viileästä ilmasta.
Keksintö kohdistuu myös urearakeiden heterogeeniseen lan-noiteseokseen yhden tai useamman muun rakeisen lannoitteen kanssa.
Urean ja superfosfaatin tai kolmoissuperfosfaatin lisäksi seos sisältää useimmiten kalilannoitetta, kuten KCl:a. Seoksen erotuksen estämiseksi sekoitettavien komponenttien raekoot on sovitettava toisiinsa sopiviksi.
71721
Keksinnön mukaisen menetelmän tehoa kuvaavat seuraavat esimerkit. Esimerkeissä mainitun "TVA"-pullokokeen tarkoituksena on saada selville urearakeiden yhteensopivuus superfosfaatti- ja kolmoissuperfosfaattirakei-siin. Tässä kokeessa tutkittavien urearakeiden ja superfosfaatti- tai kolmoissuperfosfaattirakeiden seosta pidettiin suljetussa 120 cm :n pullossa 27°C:ssa, ja tilaa tarkkailtiin määrävälein. Tarkkailtu tila arvosteltiin seuraavasti:
Seoksen tila D = kuiva, vapaasti valuva W-1 = kosteustäpliä, mutta käyttökelpoinen W-2 = kostea ja hieman tahmea, mutta todennäköisesti käyttökelpoinen W-3 = läpeensä kostea ja tahmea, käyttökelvoton W-4 = hyvin kostea, käyttökelvoton H = lujasti yhteenpaakkuuntunut, käyttökelvoton
Esimerkeissä mainitussa "säkkikokeessa" määritettiin tutkittujen rakeiden paakkuuntumistaipumus. Tässä kokeessa urearakeita pakattiin 35 kg:n säkkeihin, jotka varastoitiin 1000 kg:n painon alla 27°C:ssa. 1 kuukauden kuluttua määrättiin paakkujen keskimääräinen lukumäärä säkkiä kohti ja mitattiin paakkujen keskimääräinen kovuus. Kovuudella ymmärretään tässä dynamometrin kohdistamaa voimaa kiloina, joka hajottaa 7 x 7 x 5 cm paakun.
Kiteytyshidastin F 80, joka mainitaan esimerkeissä, on kirkas viskoosi neste, joka on kaupallisesti saatavissa nimellä "Formurea 80", joka on stabiili välillä -20°C ja +40°C ja jonka analysoinnin jälkeen havaitaan sisältävän 100 paino-osaa kohti noin 20 paino-osaa vettä, noin 6 71721 23 paino-osaa ureaa ja noin 57 paino-osaa formaldehydiä, jolloin noin 55 % formaldehydistä on sidottu tri-metyylikarbamidina ja loppuosa on läsnä sitomattomana.
Esimerkki I
Suoritettiin kokeita, joissa urean vesiliuosta, joka sisälsi ja ei sisältänyt tunnettua kiteytyshidas-tinta (F 80) ja joka sisälsi magnesiumoksidia kiteytys-hidastimena, suihkutettiin urearakeiden leijuker-rokseen. Rakeistusolosuhteet ja saatujen rakeiden fysikaaliset ominaisuudet on esitetty taulukossa A.
Taulukko A
Kiteytyshidastin Ei lainkaan 1% F80 0,6% MgO 1% MgO
Rakeistusolosuhteet urealiuos - väkevyys, paino-% 94,6 94,5 94,5 94,5 - lämpötila, °C 130 130 130 130 - virtausnopeus, kg/h 280 280 280 280 suihkutusilma 3 - virtausnopeus, Nm /h 130 130 130 130 - lämpötila, °C 140 140 140 140 leijutusilma 3 - virtausnopeus, Nm /h 850 850 850 850 - lämpötila, °C 45 64 54 58 kerroksen lämpötila, °C 108 105 104 104
Tuotteen ominaisuudet - näennäistiheys, g/cm3 1,23 1,26 1,30 1,31 - murskausvastus halk. 2,5 mm, kg 2,1 2,8 4,0 4,3 - lentopölyä, g/kg 5,4 <0,1 0,1 <0,1 - säkkikoe - paakkuja, % 100 10 0 0 - kovuus, kg 22 0,1 0 0 7 71721
Taulukko A (jatkoa)
Kiteytyshdidastin Ei lainkaan 1% F80 0,6% MgO 1% MgO
Tuotteen ominaisuudet - TWA-pullokoe super-fosfaatin (SSP) 50/50 kanssa
1 päivän kuluttua W-2 W-2 D D
3 päivän kuluttua W-4 W-4 D D
7 päivän kuluttua W-4 W-4 D D
14 päivän kuluttua W-4 W-4 W-1 D
21 päivän kuluttua W-4 W-4 W-1 D
50 päivän kuluttua W-4 W-4 W-1 D
kolmoissuperfosfaatin (TSP) 50/50 kanssa
1 päivän kuluttua W-2 W-2 D D
3 päivän kuluttua W-4 W-4 D D
7 päivän kuluttua W-4 W-4 D D
14 päivän kuluttua W-4 W-4 W-1 D
21 päivän kuluttua W-4 W-4 W-1 D
50 päivän kuluttua W-4 W-4 W-1 D
Esimerkki II
Seuraavaksi suoritettiin koesarja samalla tavoin kuin esimerkissä I on kuvattu, mutta käyttäen selektiivisesti poltettua dolomiittia ja täysin poltettua dolomiittia kiteytyshidastimina magnesiumoksidin sijasta. Rakeistus-olosuhteet ja saatujen rakeiden fysikaaliset ominaisuudet on esitetty taulukossa B.
71721 in 3 c» moo o w o «a* P oo o oo rsi oo «r m m σι P I—I CN rp I—I 00
CU P
P -H O P PUP
-H
G -H
•H g in 10 o <x> - >iP m moo o o o oo m :3 O * enooni nm m m o
P *3 '—I i—I nj <—I i—I CO
3
-P
-p m Q) -P <*p moo o <T\ o eo m >—( ro <n oo m ro *j< moo O i—I (N i—I i—! 00 O,
H
-P
CO
CU
10
H -H
m > -p
P P
O *rl -H LO
,y -P -h in * M M g ' moo otj· omoo 3 en o ή enrom roro mr^cn i—I P i—1 *—I 0Ί i—li—| 00
3 CU O
3 CO T)
EH
C
:3 :3 m -P - •h «sr o o oo oooo E o oo o ro «sr mmo
i—I Osl i—I i—I 00 i—I
•H
CU
O
m; x: o x: \ \ \ 00 00 -P 0V3 O E S3 cu i λ; s s p cu o -h
C -P e - P
-h jg -h u co en u en cj co P 3 303 30 30CL.
CO CO Oi CU 3 CU CU E
3 O ^fteft^3Ps-:3
Ό iH ~30P03£03P
•H O COPCj-HCPPCP
xl co 3 >i -h en co en ·η ·η en -h e
CO 3O>iP333PC03PCU
>1 P3>:O3P3:O33:OC0 p ιη·Η<υαΡ3Ραρρ&.Λ:
>1 -HPAigPA:P£3PgO
CU CU 3 :3 :3 -H XS P :3 το -H :3 P
P Λίφ>Ρ>Ρ>ΡΡ>ΡΡ
H 3 P 3 CU CU
i*i (£3ΐΙΐ<ηιΐΡΐΐΛί 71721
Il II
•H :0 -H :0
:G P G :G P G
(N CUP CU CUP <U
<*> ro -31 NC NC
ro - » o :«J -H o M Ή
i—I ro o ro (N O Ai O o Ai O
G oi a cu
4-4 Ή :G i—I Ή :G i—I
+J P :G Φ H :G (U
cu >, > a: >1 > a: 4->
r—! *H
O P I I I I
CU P ·Η :θ -H :0
-H :G P G :G 4J G
G-H CU P Φ CU P Φ
P g dP (Ti >1 G >i G
Dl O ui oi r» o :G P o :G P
>iP - - O Ai O m Ai O
:G O P p ro o o cn CU CU
4-4 ^ ’—I Ή 1(¾ i—I -H :G i—I
P :G Φ P :G CU
>i > Ai >1 > Ai
G
-P
-P rH :G G :G G
φ op ro eri :G Φ :G Φ
P ro - > I G > I G
rH i—! ro o p -H :θ -H -H :0 -H
O vy :G P O :G -P O
CU CU-P CU CU-P CU
£>1 I—t i>1 I—I
G P -ςτ :G Φ p :G Φ op ηλ;μ η^λ; X en P Φ (¾ cn ro ·Η ·Η
^ > P :G G :G G
•H +J :G Φ :G Φ
03 P P dP (Ti > l G > | G
UH m oi o -H :o *H P :0 p
O Ai g ^ - « :G P O :G P O
a: φ o p p ^ o σ\Ρ cup cu Cup CU
Ai P P I>iP ShP
G Φ O v <f fl 5J 'T :n! Φ P en T3 P Λ! Ai P Ai Ai
G G
EH I I
Γ—I rH
G :G I :<ö I
:G oi -ro cn -ro cn
:G OJ Ci oi -HP
P - G P CP
•H p p 04 o ro :G φ :G Φ E op > > > >
rH P 4-> P P
H :G G >1 :G G >i
Φ CU Φ G CU Φ G
Φ >i Φ >1 ro X P ro Ai P
ro · E Ai
P ϋ P
CD \ G
Ό tP Λ G G (0 G - «· Cn en en G cn cn cn x cn cn
H -h >i G \ e G
P G Φ P Cn Φ G G
en e .e en äp o Ai Ai G PPG * σ> Ai
Ό £P > tT> >1 * A! O O O
p o en cn Ai p Φ G pm m -G p G \ :θ 0 -p - p \ \ cn GeGGSCUAiGcnGo o >t OGAigo-HAiGCUm m
P Φ G en P Ai Ai G I
>i P0GmGAiG>tf;G G
φ P :G G - Φ :G G O > P 0 G S cn p en CUAiE-iCU Cu
P G Ui CO
« EH I I I I I I I en Eh

Claims (3)

71 721
1. Menetelmä urearakeiden valmistamiseksi suihkuttamalla urean vesiliuosta, johon on lisätty urean kiteytymistä hidastavaa ainetta, hyvin pienten pisaroiden muodossa, urea-osasten muodostamaan leijukerrokseen lämpötilassa, jossa vesi haihtuu liuoksesta ja urea muuttuu kiinteäksi osasille muodostaen rakeita, joilla on haluttu koko, tunnettu siitä, että kiteytymistä hidastavana aineena käytetään MgO:ta sellaisenaan tai selektiivisesti tai täydellisesti kalsinoi-tuna dolomiittina määrässä, joka vastaa 0,1-2 paino-% MgO:ta laskettuna liuoksessa olevalle urealle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lisäaineen määrä vastaa 0,5-2 paino-% MgO:ta laskettuna liuoksessa olevalle urealle.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukaisella menetelmällä valmistettujen urearakeiden käyttö heterogeenisessa lannoiteseok-sessa yhden tai useamman muun rakeisen lannoitteen kanssa, tunnettu siitä, että seos sisältää patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukaisella menetelmällä valmistettuja urearakeita ja 1- tai kolmoissuperfosfaattirakeita.
FI811539A 1980-05-20 1981-05-19 Foerfarande foer framstaellning av ureagranuler och deras anvaendning i goedslingsblandning. FI71721C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8002912A NL8002912A (nl) 1980-05-20 1980-05-20 Werkwijze voor het maken van ureumkorrels, alsmede aldus verkregen ureumkorrels bevattende kunstmestmengsels.
NL8002912 1980-05-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI811539L FI811539L (fi) 1981-11-21
FI71721B true FI71721B (fi) 1986-10-31
FI71721C FI71721C (fi) 1987-02-09

Family

ID=19835332

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI811539A FI71721C (fi) 1980-05-20 1981-05-19 Foerfarande foer framstaellning av ureagranuler och deras anvaendning i goedslingsblandning.

Country Status (28)

Country Link
JP (1) JPS6035320B2 (fi)
AT (1) AT375917B (fi)
BE (1) BE888842A (fi)
BG (1) BG49613A3 (fi)
BR (1) BR8103139A (fi)
CA (1) CA1157288A (fi)
CS (1) CS259506B2 (fi)
DD (1) DD159040A5 (fi)
DE (1) DE3118454C2 (fi)
EG (1) EG15440A (fi)
ES (1) ES502903A0 (fi)
FI (1) FI71721C (fi)
FR (1) FR2482871B1 (fi)
GB (1) GB2077722B (fi)
GR (1) GR75604B (fi)
HU (1) HU184438B (fi)
IE (1) IE51964B1 (fi)
IN (1) IN153960B (fi)
IT (1) IT1136617B (fi)
MX (1) MX160067A (fi)
NL (2) NL8002912A (fi)
NO (1) NO151648C (fi)
PL (1) PL134458B1 (fi)
PT (1) PT73053B (fi)
SE (1) SE446625B (fi)
TR (1) TR21674A (fi)
YU (1) YU42568B (fi)
ZA (1) ZA813280B (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3117542A1 (de) * 1981-05-04 1983-02-10 Franz Josef Gattys Ingenieurbüro für Chem. Maschinen- und Apparatebau, 6078 Neu-Isenburg Verfahren zur stabilisierung von dehydratisiertem magnesiumschlorid gegen rueck-hydratisierung
GR76402B (fi) * 1981-07-03 1984-08-10 Azote Sa Cie Neerlandaise
NL8502838A (nl) * 1985-10-17 1987-05-18 Azote Sa Cie Neerlandaise Werkwijze ter vervaardiging van ureum en ammoniumsulfaat bevattende meststofkorrels.
DE4232567C1 (de) * 1992-09-29 1994-02-10 Kali & Salz Ag Verfahren zur Verhinderung einer Staubbildung beim Verladen oder Transportieren eines sulfatischen Düngergranulats
AUPM383594A0 (en) * 1994-02-11 1994-03-10 Incitec Ltd Granular urea
AU679330B2 (en) * 1994-02-11 1997-06-26 Incitec Ltd Granular urea
DE102005018949A1 (de) 2005-04-18 2006-10-19 Ami-Agrolinz Melamine International Gmbh Harnstoffpartikel, Verfahren zu dessen Herstellung und dessen Verwendung
DE102021108187A1 (de) 2021-03-31 2022-10-06 Skw Stickstoffwerke Piesteritz Gmbh Granuliertes pH-neutrales Harnstoff-Ammoniumsulfat-Düngemittel mit Ureaseinhibitor

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB731686A (en) * 1952-06-25 1955-06-15 Ici Ltd Improvements in and relating to urea compositions
GB837163A (en) * 1958-01-31 1960-06-09 Ici Ltd Improvements in and relating to urea compositions
GB1220826A (en) * 1967-09-13 1971-01-27 Fisons Ltd Process for the production of particulate urea

Also Published As

Publication number Publication date
NL8102191A (nl) 1981-12-16
GR75604B (fi) 1984-08-01
BE888842A (nl) 1981-11-19
YU42568B (en) 1988-10-31
PL134458B1 (en) 1985-08-31
FI71721C (fi) 1987-02-09
DE3118454C2 (de) 1984-04-26
CA1157288A (en) 1983-11-22
ZA813280B (en) 1982-05-26
HU184438B (en) 1984-08-28
GB2077722A (en) 1981-12-23
MX160067A (es) 1989-11-17
ES8300311A1 (es) 1982-11-01
SE8103139L (sv) 1981-11-21
NO811697L (no) 1981-11-23
ES502903A0 (es) 1982-11-01
IT1136617B (it) 1986-09-03
JPS5717487A (en) 1982-01-29
IT8121817A0 (it) 1981-05-19
BR8103139A (pt) 1982-02-09
NL8002912A (nl) 1981-12-16
FI811539L (fi) 1981-11-21
FR2482871A1 (fr) 1981-11-27
AT375917B (de) 1984-09-25
NO151648B (no) 1985-02-04
TR21674A (tr) 1985-01-21
CS372081A2 (en) 1988-03-15
IE811062L (en) 1981-11-20
PL231271A1 (fi) 1981-12-23
JPS6035320B2 (ja) 1985-08-14
CS259506B2 (en) 1988-10-14
ATA215381A (de) 1984-02-15
IE51964B1 (en) 1987-05-13
GB2077722B (en) 1984-02-15
YU128581A (en) 1983-06-30
BG49613A3 (en) 1991-12-15
SE446625B (sv) 1986-09-29
NO151648C (no) 1985-05-15
PT73053A (en) 1981-06-01
FR2482871B1 (fr) 1986-05-09
DE3118454A1 (de) 1982-02-18
EG15440A (en) 1985-12-31
DD159040A5 (de) 1983-02-16
IN153960B (fi) 1984-09-08
PT73053B (en) 1982-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR20130037671A (ko) 미량 영양소를 포함하는 비료 조성물 및 그의 제조 방법
US10988419B2 (en) Binders for the granulation of fertilizers
US3096171A (en) Process for preparing slow release fertilizer composition
FI71721B (fi) Foerfarande foer framstaellning av ureagranuler och deras anvaendning i goedslingsblandning
FI72115C (fi) Foerfarande foer framstaellning av goedningsaemnesgranuler innehaollande urea som huvudkomponent.
FI71922B (fi) Foerfarande foer framstaellning av granuler innehaollande karbamid som huvudkomponent och deras anvaendning i goedningsblandningar
US4525198A (en) Process for the production of urea granules
GB2571914A (en) A process for producing a fertiliser containing boron
CS241113B2 (cs) Způsob výroby granulf močoviny
NL8202560A (nl) Werkwijze voor het maken van ureum als hoofdbestanddeel bevattende korrels.
JPH0244796B2 (fi)
WO2018108877A1 (en) Inorganic fertilizer particle

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: COMPAGNIE NEERLANDAISE DE L AZOTE