FI64041B - Slang pao basis av cellulosahydrat med en ogenomslaepplig filmbelaeggning av syntetisk polymer pao dess insida och ett genomslaeppligt skikt av syntetisk elastisk polymer pao dess utida - Google Patents

Slang pao basis av cellulosahydrat med en ogenomslaepplig filmbelaeggning av syntetisk polymer pao dess insida och ett genomslaeppligt skikt av syntetisk elastisk polymer pao dess utida Download PDF

Info

Publication number
FI64041B
FI64041B FI782380A FI782380A FI64041B FI 64041 B FI64041 B FI 64041B FI 782380 A FI782380 A FI 782380A FI 782380 A FI782380 A FI 782380A FI 64041 B FI64041 B FI 64041B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
copolymer
copolymerized
water
acrylic acid
Prior art date
Application number
FI782380A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI782380A (fi
FI64041C (fi
Inventor
Klaus-Dieter Hammer
Martin Schroeder
Horst Pietruck
Max Bytzek
Original Assignee
Hoechst Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hoechst Ag filed Critical Hoechst Ag
Publication of FI782380A publication Critical patent/FI782380A/fi
Publication of FI64041B publication Critical patent/FI64041B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI64041C publication Critical patent/FI64041C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • A22C13/0013Chemical composition of synthetic sausage casings
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T428/00Stock material or miscellaneous articles
    • Y10T428/13Hollow or container type article [e.g., tube, vase, etc.]
    • Y10T428/1324Flexible food casing [e.g., sausage type, etc.]

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

i M (11)kuulutusjulicaisu 64041 l J l ' UTLÄGGNI NGSSKRIFT O *r U n 1 •gd| C m ΐ^'Λ^··:·^Λγ !° 13 1,33 ^ ^ ^ (51) Kv.lk.3/lnt.CI.3 A 22 C 13/00 SUOMI—FINLAND (21) P»t*nttlh*k«mut — Ptt«nt»na6kn4nf 782380 (22) An^knmpd»! 02.08.78 (23) AlkupUvi—Glltlgh«tadac 02.08.78 (41) Tullut JulkiMicsl — BllvK offantMg Qg ^ ng J^ancti· j» rekisteri hftllituf (44) NlhUvUulpanon I» kuuLhilkibuft pvm. — , nrtwt- och registerstyreisen AntMun uttajd och utljkrlfwn puMterad 30.0b.03 (32)(33)(31) Fyjrdetty muoIIcms — Bagird prlorlttt 05 · 08.77 16.05.78 Luxemburg(LU) 77930, 79665 (71) Hoechst Aktiengesellschaft, Postfach 80 03 20, 6230 Frankfurt/Main 80, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (72) Klaus-Dieter Hammer, Mainz, Martin Schröder, Wiesbaden,
Horst Pietruck, Schwabenheim, Max Bytzek, Wiesbaden,
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken lyskland(DE) (7*0 Oy Kolster Ab (5*0 Selluloosahydraattipohjainen letku, jonka sisäpintana on synteettistä 1 polymeeriä oleva läpäisemätön kalvopäällyste ja ulkopintana synteet- , tistä, joustavaa polymeeriä oleva läpäisevä kerros ~ Slang pä basis av cellulosahydrat med en ogenomsläpplig filmbeläggning av syntetisk polymer pd dess insida och ett genomsläppligt skikt av syntetisk, elastisk polymer pd dess utsida
Keksintö koskee letkumaista, edullisesti kuitulujitettua, erityisesti keinotekoisena makkarankuorena käyttökelpoista kuorta, jossa on mahdollisesti kemiallista pehmitintä sisältävä selluloosahydraattipohjainen kantajaletku, jonka sisäpinnalla on vettä ja vesihöyryä läpäisemätön, synteettistä kestomuovipolymeeriä, edullisesti sekapolymeeriä, oleva kalvopäällyste ja ulkopinnalla synteettistä, joustavaa sekapolymeeriä oleva vettä läpäisevä kerros sekä menetelmä tämän letkumaisen kuoren valmistamiseksi.
Mainittu letkumainen kuori sopii käytettäväksi pakkausmateriaalina, mutta erityisesti se sopii käytettäväksi keinotekoisena makkarankuorena.
Keinotekoisina makkarankuorina käytetään suuria määriä sellu-loosahydraattiletkuja, joiden sisäpintana on vesihöyryä läpäisemä- 2 64041 tön, synteettistä kestomuovivinylideenisekapolymeeriä oleva kalvo-päällyste. Ne sopivat tähän tarkoitukseen, koska ne makkarankuorina käytettyinä kutistuvat voimakkaasti ja mukautuvat siten hyvin täytteeseen. Tällöin saadaankin aina makkaroita, joiden kuori koskettaa kiinteästi täytettä ja joilla makkaroilla on miellyttävä ulkonäkö.
Tähän tunnettujen keinotekoisten makkarankuorien etuun liittyy kuitenkin huomattavana haittana se, että ne ovat erittäin arkoja repeytymiselle ja iskuille.
US-patenttijulkaisussa 4 002 712 on kuvattu kemiallisin ainein muunnettuun selluloosahydraattiin perustuvan, keinotekoisena makkarankuorena käyttökelpoisen letkun käyttöä, joka letku jopa me-nettyään vedellä uuttautuvan osan kemiallista pehmittimestä, omaa vielä selluloosahydraattiletkulle ominaisen notkeuden.
Myös FI-patenttihakemuksessa 77 3605 (vastaa DE-hakemusjulkaisua 26 54 427) on kuvattu keinotekoisena makkarankuorena käyttökelpoista ns. pysyvillä kemiallisilla pehmittimillä osaksi pehmitettyä letkua, jolla jopa menetettyään vesiliukoisen osan kemiallisesta pehmittimestä, on selluloosahydraattiletkun notkeus tai sitäkin suurempi notkeus.
Tunnetaan myös keinotekoisina makkarankuorina käyttökelpoisia, selluloosahydraattipohjäisiä letkuja, jotka sisältävät N-metyloli-karbamaattipääteryhmiä omaavia kemiallisia yhdisteitä, joilla on kemiallisesti kiinteä sidos.
Nämäkin letkut on hyvin notkeita menetettyään uuttautuvan sekundaarisen kemiallisen pehmittimen, jota letkun valmistusmenetelmästä johtuen on letkuseinämässä. Vedellä uuttautuvan kemiallisen pehmittimen menetys letkukuorien ohjeiden mukaisessa käytössä keinotekoisina makkarankuorina esim. raakasavustettaessa makkaraa kuumassa vedessä aiheuttaa n. 12-15 % kutistuman. Tällöin makkaran-kuoren täytetilassa syntyy suuri paine ja samalla tapahtuu haurastumista kuoren selluloosahydraattikerroksessa, jonka vesihöyryä läpäisemätön kalvopäällyste kalvon sisäpinnalla erottaa kosteutta sisältävästä makkara-aineksesta. Makkaraa leikattaessa on seurauksena makkarankuoren ei-toivottu, voimakas repeytyminen ja edelleen-repeytyminen, jolloin makkara-aines ei-toivotulla tavalla tunkeutuu leikkuukohdasta. Kuljetuksessa tällaisten makkaroiden toisena haittana on iskuherkkyys, joka liittyy tuntettuihin ja kuvattuihin, selluloosahydraattipohjäisiin makkarankuoriin, joiden sisäpinnalla on vesihöyryä läpäisemätön kalvopäällyste.
3 64041 Käyttämällä edellä mainittuja hieman parannettuja letkuja, on tosin mahdollista osaksi välttää nämä haitat, mutta niiden täydelliseksi poistamiseksi olisi letkujen sisällettävä kuitenkin niin paljon uuttautumatonta kemiallista pehmitintä, että tällöin pakostakin tapahtuisi letkun mekaanisten ominaisuuksien ei-toivottua huononemista.
Keksinnön mukaisella, letkumaisella kuorella, joka sopii käytettäviksi erityisesti pakkausmateriaalina ja varsinkin keinotekoisena makkarankuorena, on selluloosahydraattiletkun tähän tarkoitukseen halutut hyvät ominaisuudet, joihin ei liity edellä mainittuja haittoja ja sen avulla on mahdollista valmistaa makkaroita, joiden kuori ei ole arka iskuille ja jossa makkaraa leikattaessa ei juuri lainkaan tapahdu keinotekoisen makkarakalvon repeytymistä tai edelleenrepeytymistä.
Keksinnön mukaiselle letkumaiselle kuorelle on tunnusomaista, että vettä läpäisevä kerros on synteettistä, joustavaa sekapoly-meeriä, jossa a) sekapolymeerin suuremman paino-osan muodostaa akrylaatti, metakrylaatti tai näiden seokset ja pienemmän paino-osan muodostaa akryylihappo, metakryylihappo tai näiden seokset tai b) sekapolymeerin suuremman paino-osan muodostaa alifaattinen dieeni, joka on butadieeni, isopreeni, kloropreeni tai näiden seokset, ja mahdollisesti pienemmän paino-osan sekapolymeerin kokonaispainosta laskettuna muodostaa akrylaatti, metakrylaatti, akryyli-happo, metakryylihappo, akryylinitriili tai styreeni tai näiden seokset tai c) sekapolymeeri muodostuu mainittujen synteettisten, joustavien, kemiallisesti erilaisten sekapolymeerien seoksista.
Piirustuksen kuvassa on esimerkkinä esitetty kaavamaisesti ja läpileikkauksena keksinnön mukainen letku. Numero 1 tarkoittaa selluloosahydraattipohjäistä kantajaletkua, 2 letkun sisäpinnalla olevaa kestomuovipolymeeriä olevaa kalvopäällystettä, 3 joustavaa sekapolymeeriä olevaa läpäisevää kerrosta letkun ulkopinnalla ja 4 on letkuontelo. Piirroksen yksinkertaistamiseksi ei ole esitetty tarttumista välittävää kemiallista ainetta kerroksen 3 ja kantaja-letkun 1 tai kalvopäällysteen ja kantajaletkun 1 välissä.
Lisäksi keksinnön kohteena on menetelmä jonkin patenttivaatimuksista 1-16 mukaisen kuoren valmistamiseksi, jossa lähtöaineena käytetään letkua, edullisesti kuitulujitettua letkua, joka perustuu selluloosahydraattiin ja joka letku sisältää sekä vettä että sekundaarista, kemiallista pehmitintä, ja letkun sisäpinnalle mahdollisesti lisätään tarttumista lisäävää kemiallista ainetta ja letkun 4 64041 ulkopinnalle lisätään vesihöyryä ja vettä läpäisemätön, synteettistä kestomuovipolymeeriä oleva kalvopäällyste, jolle menetelmälle on tunnusomaista, että kuoren ulkopinataa käsitellään sellaisella määrällä joustavaa sekapolymeeriä sisältävää vesidispersiota, jolloin dispergoitujen sekapolymeerihiukkasten suurimman osan koko on enintään 0,08 pm, edullisesti 0,05 pm tai pienempi, että kuoren ulkopinnalle muodostuu kerros, jonka paksuus vastaa pintaalapainoa 2 0,5 - 8 g sekapolymeeriä/m kantajapinta-alaa, poistetaan dispersio-aine ja haluttaessa kuori kostutetaan vedellä.
Keksinnön mukaisesti valmistettua letkumaista, edullisesti kuitulujitettua kuorta kutsutaan seuraavassa myös lyhyesti "letkuiksi".
"Kantajaletkuksi" 1 kutsutaan selluloosahydraattipohjaista edullisesti kuitulujitteista alusta-ainetta, joka on keksinnön mukaisen letkumaisen päällysteen pohjana.
Vettä ja vesihöyryä läpäisemättömän kalovpäällysteen 2 muodostavat vinylideenikloridipohjaiset synteettiset kestomuovipoly-meerit, erityisen edullisesti sekapolymeeri, jotka samoin kuin vettä läpäisivän kerroksen 3 muodostavat sekapolymeerit, muodostuvat makro-molekylaarisista ketjuista, joissa säännöllisesti tai säännöttömästi toistuvat kemialliset molekyylirakenneyksiköt, jotka vastaavat poly-meroituvien tai sekapolymeroituvien monomeerien rakennetta, ts. ne muodosutvat polymeroitaessa tai sekapolymeroitaessa sekapolymeroituvien monomeerien seosta.
Sekapolymeraatin kvalitatiiviskemiallinen tunnistaminen sanomalla sen vastaavan tarkoin määrättyjen monomeerien rakennetta, merkitsee toisin sanoen sitä, että sekapolymeeri voidaan valmistaa sekapolymeroimalla kvalitatiivisesti tarkoin määriteltyä monomeeri-seosta.
Yllä esitetty selitys pätee sekä letkukuoren kalvopäällysteen 2 tai vettä läpäisevän kerroksen 3 muodostaviin polymeereihin tai sekapolymeereihin että menetelmässä käytettyihin vesidispersioihin dispergoitujen sekapolymeerien kemiallisen rakenteen kvalitatiiviseen ja kvantitatiiviseen konkretisointiin.
Mieluiten selluloosahydraattipohjäinen kantajaletku 1 sisältää valmistuksesta johtuen ja tunnettuun tapaan vettä ja lisäksi sekundaarista kemiallista pehmitintä, esim. glyseriiniä tai trigly-kolia tai polyglykolipohjaista sekundaarista kemiallista pehmitintä, jonka molekyylipaino on 600-5000, edullisesti 1000-4000, yksin tai seoksena glyseriinin ja/tai triglykolin kanssa. Käytettäsessä pieni-molekyylista, sekundaarista pehmitintä, esim, glyseriiniä tai trigly- 5 64041 kolia sisältävää letkua todetaan pehmitinosan liukenevan makkaranvalmistuksessa lähes kvantitatiivisesti letkukuoresta. Koska mainitut pienimolekyyliset, sekundaariset kemialliset pehmittimet liukenevat makkaranvalmistuksessa vähemmän helposti tai vähemmän nopeasti kuoresta, voidaan mainittuja sekundaarisia kemiallisia pehmitti-miä sopivasti yhdistelemällä muunnella makkaranvalmistuksessa keinotekoisena makkarankuorena käytettävän letkun kutistuvuutta ja sopeuttaa se makkaran sisäpaineen mukaan. Muuntelualuetta voidaan vielä laajentaa käyttämällä kemiallisesti muunnettuun selluloosahydraattiin pohjautuvia letkuja, jotka sisältävät ennalta määrätyn määrän vedellä uuttautumatonta (so. pysyvää) kemiallista pehmitintä.
Keksinnön kuvauksen puitteissa käytetty sanonta "selluloosa-hydraattipohjäinen kantajaletku" tarkoittaa määritelmän mukaisesti letkuja tai kantajaletkuja, jotka kemialliselta koostumukseltaan vastaavat rakenteita a) - i) jotka ovat a) selluloosahydraatti tai b) selluloosahydraatti ja vesi tai c) selluloosahydraatti ja sekundaarinen kemiallinen pehmitin, esim. glyseriini, tai d) selluloosahydraatti, vesi ja sekundaarinen kemiallinen pehmitin tai e) kemiallisesti muunnettu selluloosahydraatti ja siitä vedellä uuttautumaton kemiallinen pehmitin tai f) selluloosahydraatin ja kohdan e) mukaisen kemiallisesti muunnetun selluloosahydraatin seos tai g) kohdan e) mukainen kemiallisesti muunnettu selluloosahydraatti ja vesi tai h) kohdan e) mukainen kemiallisesti muunnettu selluloosahydraatti, vesi ja sekundaarinen kemiallinen pehmitin tai i) selluloosahydraatin, kohdan e) mukaisen kemiallisesti muunnetun selluloosahydraatin ja veden sekä mahdollisesti sekundaarisen kemiallisen pehmittimen seokset.
Kohdan e) mukainen letku sisältää kemiallisesti muunnetun selluloosahydraatin lisäksi letkun ominaisuuksien kannalta merkityksettömän määrän kemiallisesti muuntamatonta selluloosahydraat-tia.
Edullisia kantajaletkuja ovat ne, joiden kemiallinen rakenne on kohtien a) - i) mukainen ja jotka ovat kuitulujitettuja, so.
6 64041 sellaiset letkut, joiden seinämässä on edullisesti hienokuituiseen paperiin pohjautuva kuitumatriisi.
Rakenteeltaan jatkuva, vettä ja vesihöyryä läpäisemätön, letkumaisen kuoren sisäpinnalla oleva kalvopäällyste 2 muodostuu synteettisestä vinylideenikloridipohjäisestä kestomuovipolymeeristä, edullisesti sekapolymeeristä, jolloin vinylideenikloridin osuus on määräävä sekapolymeerin kokonaispainosta laskettuna. Tällaisia vettä ja vesihöyryä läpäisemättömiä selluloosahydraattiletkujen ulkopinnalla olevia kalvopäällysteitä on kuvattu kirjallisuudessa (US-pa-tenttijulkaisut 3 108 017, 2 961 323, 2 748 027 ja 2 570 478 ja GB-patenttijulkaisu 1 201 830).
Tällöin erityisen suositeltavia vinylideenikloridipolymeerejä käytettäviksi vettä ja vesihöyryä läpäisemättömien kalvopäällystei-den valmistamiseen letkun sisäpinnalle ovat sellaiset tunnetut polymeerit, jotka pohjautuvat sekapolymeroituun vinylideenikloridiin, sekapolymeroituun akrylaattiin tai metakrylaattiin, sekapolymeroituun akryylihappoon tai metakryylihappoon sekä sekapolymeroituun akryylinitriiliin, jolloin erityisen edullinen sekapolymeeri sisältää 88 paino-% sekapolymeroitua vinylideenikloridia, 1,5 paino-% sekapolymeroitua metyyliakrylaattia, 3 paino-% sekapolymeroitua ak-ryylihappoa ja 7,5 paino-% akryylinitriiliä. Painoprosentuaaliset määrät on aina laskettu sekapolymeerin kokonaispainosta.
Synteettistä kestomuovipolymeeriä, edullisesti sekapolymeeriä oleva vesihöyryä ja vettä läpäisemätön päällyste on täysin eheä ja estää veden läpitunkemisen sekä kemiallisen rakenteensa että eheytensä ansiosta.
Selluloosahydraattipohjaisen kantajaletkun sisäpinnan ja synteettistä kestomuovisekapolymeeriä olevan kalvopäällysteen välissä on mahdollisesti tarttumista välittävää kemiallista ainetta.
Tällainen tarttumiskerros mainitun kemiallisen rakenteen omaavan kalvopäällysteen ja selluloosahydraattipohjaisen kantaja-letkun pinnan välissä on tunnettu. Se voi muodostua esimerkiksi ureaformaldehydi-esikondensaatista, melamiiniformaldehydi-esikonden-saatista tai epikloorihydriini-polyamidi-polyamiini-esikondensaatis-tai tai guanidiiniureaatista.
Mahdollisesti myös kantajaletkun pinnan ja tämän letkun ulkopinnalla olevan, joustavaa polymeeriä olevan ja vettä läpäisevän 7 6 4 O 41 kerroksen välissä on tarttumista välittävää kemiallista ainetta, esimerkiksi ureaformaldehydi-esikondensaattia, melamiiniformalde-hydi-esikondensaattia tai epikloorihydriini-polyamidi-polyamiini-esikondensaattia tai guanidiini-ureaattia.
Letkumaisen kuoren ulkopinnalle kiinnitetty, vettä läpäisevä kerros on materiaaliltaan joustavaa sekapolymeeriä tai se muodostuu sekapolymeeriseoksesta.
Keksinnön kuvauksen puitteissa joustavilla sekapolymeereillä tarkoitetaan sellaisia polymeerejä, joita tavallisesti kutsutaan "elastomeereiksi" (ks. "elastomeerin" määritelmää teoksista Bild-meyer, "Textbook of Polymer Chemistry", New York, 1957, s. 154; Houwink, "Elastomers and Plastomers", New York-Amsterdam, Elsevier ja Römpp, "Chemie-Lexikon").
Keksinnön mukaisesti sopiville joustaville sekapolymeereille on ominaista muiden fysikaalisten tunnusarvojen tai ominaisuuksien ohella kumimainen veto-venytyssuhde (veto-venytyskarakteristiikka) niistä koestuskappaleina valmistetuilla muotokappaleilla, esim. itsekantavilla kalvoilla. Erityisesti tämä ominaisuus on oleellista keksinnön mukaiselle kuorelle.
Letkukuoren ulkopinnalla olevaa kerrosta pidetään vettä läpäisevänä silloin, kun se ei estä veden tai vesiliuoksen läpitunkeu-tumista.
Letkumaisen kuoren ominaisuudet riippuvat erityisesti niistä ulkopinnan kerroksen ominaisuuksista, jotka johtuvat kuoren kemiallisesta rakenteesta sekä sen avaruusrakenteesta. Letkumaisen kuoren ulkopinnan kerroksen avaruusrakenteen kannalta on oleellista, että keksinnön mukaisen letkukuoren valmistukseen käytetyille sekapoly-meerivesidispersioille on ominaista, että dispergoitujen sekapoly-meerihiukkasten määrällisesti suurimman osan hiukkaskoko on enintään 0,08 pm, edullisesti 0,05 pm tai pienempi. Keksinnön mukaisesti sopivien läpäisevien kerrosten valmistamiseksi sekapolymeeridisper-siot sisältävät mahdollisesti sekapolymeerihiukkasia, joiden hiukkaskoko on suurempi kuin 0,08 pm vain sellaisen määrän, että määritelmän mukaisten läpäisevien kerrosten muodostuminen ei esty.
Keksinnön mukaiset letkumaiset kuoret eroavat toisistaan siten lähinnä ulkopinnan vettä läpäisevien kerrosten kemiallisen rakenteen osalta seuraavasti: 8 64041 A. Eräässä keksinnön mukaisessa kuoressa vettä läpäisevä kerros on sekapolymeeriä, joka sisältää yhteensä 91-98 paino-% (sekapolymeroitua) akrylaattia tai metakrylaattia, edullisesti bu-tyyliakrylaattia tai butyylimetakrylaattia tai näiden seoksia ja yhteensä 9-2 paino-% (sekapolymeroitua) akryylihappoa, metakryyli-happoa tai näiden seoksia. Painoprosentuaaliset määrät on aina laskettu sekapolymeerin kokonaispainosta. Erityisen edullinen on sekapolymeeri, joka sisältää 98 paino-% (sekapolymeroitua) butyyliakry-laattia ja 2 paino-% (sekapolymeroitua) akryylihappoa.
B. Eräässä toisessa keksinnön mukaisessa kuoressa vettä läpäisevä kerros on sekapolymeeriä, joka sisältää yhteensä 70-80 paino-% (sekapolymeroitua) butyyliakrylaattia, butyylimetakrylaattia tai näiden seoksia, yhteensä 29-15 paino-% (sekapolymeroitua) etyyli-akrylaattia, etyylimetakrylaattia tai näiden seoksia ja yhteensä 1-5 paino-% (sekapolymeroitua) akryylihappoa, metakryylihappoa tai näiden seoksia. Erityisen edullinen on sekapolymeeri, joka sisältää 80 paino-% (sekapolymeroitua) butyyliakrylaattia,15 paino-% (sekapolymeroitua) etyyliakrylaattia ja 5 paino-% (sekapolymeroitua) akryylihappoa. Painoprosentuaaliset määrät on aina laskettu sekapolymeerin kokonaispainosta.
C. Eräässä keksinnön mukaisessa kuoressa vettä läpäisevän kerroksen muodostava sekapolymeeri eroaa ensimmäiseksi esitetyn kuoren vettä läpäisevän kerroksen muodostavasta sekapolymeeristä siten, että kerroksen muodostavissa molekyyliketjuissa on mainittujen mole-kyylirakenneyksikköjen lisäksi sellaisia, jotka johtuvat sekapoly-meroidusta akryylinitriilistä, styreenistä tai näiden seoksista.
D. Erään keksinnön mukaisen letkumaisen kuoren ulkopinnan läpäisevä kerros on sekapolymeeriä, joka sekapolymeerin kokonaispainosta laskettuna suurimmaksi osaksi muodostuu (sekapolymeroidusta) alifaattisesta dieenistä, joka on butadieeni, isopreeni, kloropreeni tai näiden seos, ja mahdollisesti pieneksi osaksi (sekapolymeroidusta) akrylaatista, edullisesti butyyliakrylaatista, metakrylaatista, edullisesti butyylimetakrylaatista, akryylihaposta, metakryylihapos-ta, akryylinitriilistä tai styreenistä tai näiden seoksista.
E. Eräässä tapauksessa keksinnön mukaisen kuoren vettä läpäisevä kerros letkukuoren ulkopinnalla muodostuu sekapolymeeriseok-sesta, jonka ensimmäinen komponentti, joka sekapolymeerin kokonais- 9 64041 painosta laskettuna muodostaa sen pääosan, on edellä kohdassa A tai B esitetyn mukaista joustavaa sekapolymeeriä ja toinen komponentti, joka määrän kokonaispainosta laskettuna muodostaa sen pienemmän osan, on edellä kohdassa D esitetyn mukaista joustavaa sekapolymeeriä.
Sellaiset keksinnön mukaiset kuoret ovat edullisia, joiden vettä läpäisevä kerros muodostuu sekapolymeeriseoksesta, jossa on yhteensä 80 paino-% ensimmäistä komponenttia ja yhteensä 20 paino-% toista komponenttia, jotka kulloinkin muodostuvat kohdassa E mainituista polymeereistä. Painoprosentuaaliset määrät on aina laskettu sekapolymeerin kokonaisseoksesta.
Keksinnön mukaisille kuorille ja sen eri kerroksille on erityisesti tunnusomaista, että ne ovat pehmeitä muodostamatta kuitenkaan möhkäleitä.
Letkukuoren ulkopinnan vettä läpäisevä kerros on sellainen, että sen sekapolymeerin tai sekapolymeeriseoksen määrä on yhteensä 2 2 0,5 - 8 g/m , edullisesti yhteensä 1-5 g/m kuoren pinnalla.
Kantajaletkun ulkopinnalla olevan vettä läpäisevän kerroksen avaruusrakenne on sellainen, että siinä on useita säännöttömästi muodostuneita hyvin pieniä reikiä säännöttömässä järjestyksessä toistensa suhteen. Siten kerros ei peitä kuoren koko ulkopintaa. Vastaavasti vettä läpäisevän kerroksen voidaan katsoa muodostuneen myös suuresta määrästä erillisiä, säännöttömästä toisiinsa nähden olevia, kooltaan ja muodoltaan säännöttömiä, joustavasta sekapoly-meeristä tai sekapolymeeriseoksesta muodostuneita yksittäiskerros-kappaleita. Tilastollisesti yksittäiskerroskappaleilla on sama paksuus. Ottaen huomioon vettä läpäisevän kerroksen yksittäiskerros-kappaleiden keskimääräisen pinta-alalaajuuden, niiden väliset suhteellisen pienet välitilat (reiät kerroksessa) tarjoavat nesteille läpäiseviä kerrosalueita.
Oletetaan, että useimmat kerroksen muodostavista yksittäis-kerroskappaleista venyvät osittain alustaan eli selluloosahydraat-tia olevaan letkuun, so. uppoavat tähän hienojakoisina joustavan sekapolymeerin pintaa lähellä olevalla alueella.
Edellä kohdissa A ja C esitetyt, vettä läpäisevän kerroksen muodostavat sekapolymeerit sisältävät sekapolymeroituun akrylaattiin tai metakrylaattiin pohjautuvien rakenneyksiköiden alkoholikompo-nentteina alkoholeja, joissa on 2-10, erityisen edullisesti neljä hiiliatomia.
10 64041
Kohdassa D esitetyille kuorille on tunnusomaista, että vettä läpäisevän kerroksen muodostavat sekapolymeerit pohjautuvat suurimmaksi osaksi yleistä kaavaa I
ch2 = CH - C = ch2 (I)
R
oleviin sekapolymeroituihin monomeereihin, joiden kaavassa R on vety, halogeeni, edullisesti kloori, tai metyyliryhmä. Edullisesti sekapolymeerit muodostuvat suurimmaksi osaksi niiden kokonaispainosta laskettuna (sekapolymeroidusta) butadieenistä ja pienemmäksi osaksi (sekapolymeroidusta) akrylaatista, metakrylaatista, edullisesti butyyliakrylaatista tai butyylimetakrylaatista, akryylihaposta, metakryylihaposta, akryylinitriilistä, styreenistä tai näiden seoksista. Myös edullinen sekapolymeeri muodostuu suurimmaksi osaksi (sekapolymeroidusta) butadieenista ja pienemmäksi osaksi isopreenis-ta, kloropreenista ja näiden seoksista.
Määritelmän mukaan käsite joustavat sekapolymeerit, jotka muodostuvat yhden tai useamman kemiallisesti erilaisen joustavan sekapolymeerin ja synteettisen, kestomuovisen joustamattoman polymeerin, esim. pääasiassa vinylideenikloridia sisältävän vinylideeni-kloridisekapolymeerin seoksesta, pätee samalla tavoin, mikäli seka-polymeeriseosta käytetään määritelmän mukaisten vettä läpäisevien kerrosten valmistamiseksi.
Vettä läpäisevä kerros letkumaisen kuoren ulkopinnalla tai sen valmistukseen käytetty sekapolymeerivesidispersio voi sisältää apuaineita, esim. kolloidista piihappoa etäisyyden säilyttämiseksi kerroksessa sekä vahoja, silikoneja, polyeteeniä tai polyeteenivahaa dispergoituna erotusaineena määrän ollessa 0,1 - 10, edullisesti 0,2-4 paino-% kerroksen tai vesidispersion dispergoidun osan kokonaispainosta laskettuna. On oleellista, että apuaineet eivät haittaa läpäisevän kerroksen muodostumista.
Keksinnön mukaisen kuoren vettä läpäisevä kerros voi myös muodostua joustavasta sekapolymeeristä, joka sisältää yhteensä 70-80 paino-% butyyliakrylaattia, butyylimetakrylaattia tai näiden seoksia, edullisesti kuitenkin butyyliakrylaattia, yhteensä 29-15 paino-% etyyliakrylaattia, etyylimetakrylaattia tai näiden seoksia, erityisen suositeltava on kuitenkin etyyliakrylaatti, ja yhteensä 1-5 64041 11 paino-% akryylihappoa, metakryylihappoa tai näiden seoksia. Paino-prosentuaaliset määrät on aina laskettu sekapolymeerin kokonaispainosta. Mainittuja sekapolymeerejä oleville kerroksille on tunnusomaista erityisen suuri pehmeys niiden muodostamatta kuitenkaan möhkäleitä.
Keksinnön mukaisen kuoren vettä läpäisevä kerros letkun ulkopinnalla voi muodostua myös joustavien sekapolymeerien seoksesta, joka sisältää vähintään 80 paino-% seoksen kokonaispainosta laskettuna sekapolymeeria, jossa on yhteensä 70-80 paino-% sekapolymeroi-tua butyyliakrylaattia, butyylimetakrylaattia tai näiden seoksia, erityisen suositeltava on kuitenkin butyyliakrylaatti, yhteensä 29-15 paino-% sekapolymeroitua etyyliakrylaattia, etyylimetakrylaat-tia tai näiden seoksia, erityisen suositeltava on kuiten etyyli-akrylaatti, ja yhteensä 1-5 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa, metakryylihappoa tai näiden seoksia, erityisen suositeltava on kuitenkin akryylihappo kulloinkin laskettuna sekapolymeerin kokonaispainosta, ja 20 paino-%:iin saakka sekapolymeeriseoksen kokonaispainosta laskettuna sekapolymeeriä, jossa on yhteensä 1-2 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa, metakryylihappoa tai näiden seoksia, erityisen suositeltava on kuitenkin akryylihappo, enintään 15 paino-% sekapolymeroitua akryylinitriiliä ja vähintään yhteensä 83 paino-% yleistä kaavaa I olevaa sekapolymeroitua monomeeriä, jonka kaavassa R on vety, halogeeni, edullisesti kloori, tai metyyliryhmä, tai mainittujen monomeerien seoksia kulloinkin laskettuna monomeeriseoksen kokonaispainosta, erityisesti kuitenkin butadieeniä.
Sekapolymeeriseoksen toiseksi mainittu sekapolymeeri voidaan valmistaa sekapolymeroimalla sekapolymeroituvien monomeerien seosta, jossa on yhteensä 1-2 paino-% akryylihappoa, metakryylihappoa tai molempien seoksia, erityisen suositeltava on kuitenkin akryylihappo, enintään 15 paino-% akryylinitriiliä ja vähintään yhteensä 83 paino-% yleistä kaavaa I olevaa monomeeriä, jonka kaavassa R on vety, halogeeni, edullisesti kloori, tai metyyliryhmä, tai mainittujen monomeerien seoksia, erityisen suositeltava on kuitenkin butadieeni.
Keksinnön mukaisten letkukuorien valmistamiseksi joustavien sekapolymeerien vesidispersiot sisältävät yhteensä 0,5 - 30 paino-%, edullisesti yhteensä 5-10 paino-% dispergoitua sekapolymeeriä laskettuna vesidispersion kokonaispainosta: 12 64041 I. Sekapolymeerivesidispersioita, joissa dispergoitu seka-polymeeri on suurimmaksi osaksi akrylaattia, edullisesti butyyliakrylaattia, metakrylaattia, edullisesti butyylimetakrylaattia tai näiden seoksia, erityisen suositeltava on butyyliakrylaatti, ja pienemmäksi osaksi kulloinkin sekapolymeerin kokonaispainosta laskettuna akryylihappoa, metakryylihappoa tai näiden seoksia, erityisen suositeltava on kuitenkin akryylihappo. Tämän ryhmän erityisen suositeltavia ovat sekapolymeerit, jotka sisältävät yhteensä 91-98 paino-% akrylaattia, edullisesti butyyliakrylaattia, metakryylihappoa, edullisesti butyyliakrylaattia tai näiden seoksia, erityisen edullinen on butyyliakrylaatti ja yhteensä 9-2 paino-% akryylihappoa, metakryylihappoa ja näiden seoksia, erityisen edullinen on akryylihappo. Ryhmän erityisen edullisia joustavia sekapoly-meerejä ovat sellaiset, jotka sisältävät 98 paino-% butyyliakrylaattia ja 2 paino-% akryylihappoa. Painoprosentuaaliset määrät on aina laskettu sekapolymeerin kokonaispainosta.
II. Sekapolymeerivesidispersioita, joissa dispergoitu seka-polymeeri on sekapolymeeriseos, jossa on vähintään 70 paino-% ryhmän I sekapolymeeriä ja 10 paino-%:iin saakka joustavaa sekapolymeeriä, joka suurimmaksi osaksi on yleistä kaavaa I olevia alifaattisia dieenejä, joiden kaavassa R on vety, halogeeni, edullisesti kloori, tai alkyyliryhmä, edullisesti metyyliryhmä, jolloin erityisen edullinen on butadieeni. Kohdan II mukaisen sekapolymeeriseoksen toinen sekapolymeeri voi pienemmäksi osaksi sen kokonaispainosta laskettuna muodostua edellä mainituista kaavan I mukaisista dieeneistä, jotka kemialliselta rakenteeltaan eroavat polymeerin pääosan muodostavista dieeneistä. Mutta kohdan II sekapolymeeriseoksen toisen sekapolymeerin pienempi osa voi myös olla akryylihappoa, metakryylihappoa, akrylaattia, metakrylaattia, akryylinitriiliä tai styreeniä.
Ryhmän II mukaisessa edullisessa vesidispersiossa sekapolymeeriseoksen toinen osa voi olla sekapolymeeriä, joka sisältää vähintään 80 paino-% edellä mainitun yleisen kaavan I mukaisia alifaattisia dieenejä, edullisesti butadieeniä ja yhteensä enintään 20 paino-% akryylinitriiliä, styreeniä tai näiden seoksia.
III. Sopivia sekapolymeerivesidisperioita voivat olla myös sekapolymeeriseokset, jotka kohdassa I ja/tai II mainittujen seka-polymeerien lisäksi sisältävät synteettisiä kestomuovipolymeerejä, 64041 13 edullisesti pääasiassa vinylideenikloridia sisältäviä vinylideeni-kloridisekapolymeerejä.
Mainitut sekapolymeerivesidispersiot muodostuvat mainitunlaisesta sekapolymeeriseoksesta, jolloin joustamattoman sekapolymeerin määrä on enintään 30 paino-% sekapolymeeriseoksen kokonaispainosta.
IV. Sekapolymeerivesidispersioita, joiden dispergoitu osa on sekapolymeeriä, jossa on yhteensä 70-80 paino-% butyyliakrylaattia, butyylimetakrylaattia tai näiden seoksia, erityisen edullinen on butyyliakrylaatti, yhteensä 29-15 paino-% etyyliakrylaattia,etyylimetak-rylaattia tai näiden seoksia, erityisen edullinen on etyyliakrylaat-ti, ja yhteensä 1-5 paino-% akryylihappoa, metakryylihappoa tai näiden seoksia, edullisesti akryylihappoa. Ryhmän iv mukainen erityisen edullinen dispersio on sellainen, jossa dispergoidun sekapolymeerin muodostavat 80 paino-% butyyliakrylaattia, 15 paino-% etyyliakrylaattia ja 5 paino-% akryylihappoa.
V. Sekapolymeerivesidispersioita, joissa dispergoitu seka-polymeeri muodostuu sekapolymeeriseoksesta, jossa on seoksen kokonaispainosta vähintään 80 paino-% sekapolymeeriä, jonka muodostavat 70-80 paino-% butyyliakrylaattia, butyylimetakrylaattia tai näiden seoksia, erityisen edullinen on butyyliakrylaatti, 29-15 paino-% etyyliakrylaattia, etyylimetakrylaattia tai näiden seoksia, edullisesti etyyliakrylaattia ja yhteensä 1-5 paino-% akryylihappoa, metakryylihappoa tai näiden seoksia, erityisen edullinen on akryyli-happo, jolloin seos sisältää kokonaispainosta laskettuna 20 paino-% sekapolymeeriä,jonka muodostavat yhteensä 1-2 paino-% akryylihappoa, metakryylihappoa tai näiden seoksia, edullisesti kuitenkin akryyli-happoa, enintään 15 paino-% akryylinitriiliä ja yhteensä vähintään 83 paino-% yleistä kaavaa I olevaa monomeeriä, jonka kaavassa R on vety, halogeeni, edullisesti kloori, tai alkyyliryhmä, edullisesti metyyliryhmä, tai mainitun yleisen kaavan I mukaisten alifaattisten dieenien seoksia, erityisen edullinen on kuitenkin butadieeni.
Ryhmässä V on erityisen edullinen sekapolymeerivesidispersio, jonka dispergoitu osa muodostuu sekapolymeeriseoksesta, jossa on vähintään 80 paino-% seoksen kokonaispainosta laskettua sekapolymeeriä, jossa on 70 paino-% butyyliakrylaattia, 28 paino-% etyyliakrylaattia ja 2 paino-% kulloinkin sekapolymeerin kokonaispainosta i. 64041 laskettua akryylihappoa ja jossa on sekapolymeeriseoksen kokonaispainosta laskettuna 20 paino-%:iin asti sekapolymeeriä, jonka muodostavat 90 paino-% butadieenia, 8 paino-% akryylinitriiliä ja 2 paino-% akryylihappoa. Eräässä tapauksessa sekapolymeeriseoksen toisessa sekapoly-meerissä on 88 paino-% isopreeniä, 10 paino-% akryylinitriiliä ja 2 paino-% akryylihappoa. Painoprosentuaaliset määrät on aina laskettu sekapolymeerin kokonaispainosta.
Kohtien I-V mukaiset sopivat sekapolymeerivesidispersiot voivat sisältää tunnettuja kemiallisia dispersioapuaineita, jotka verrattuna dispergoidun sekapolymeerin kokonaismäärään, voidaan jättää huomiotta ja jotka eivät vaikuta menetelmätuotteen ominaisuuksiin.
On myös mahdollista, että sekapolymeerivesidispersiot sisältävät liuenneina selluloosahydraattia pehmittäviä ja siten tunnettuja, vesiliukoisia kemiallisia aineita, ns. pehmittimiä määrän ollessa 0,5 - 15 paino-% laskettuna dispersion kokonaispainosta. Sopivia kemiallisia pehmittimiä ovat esim. glyseriini, triglykoli ja poly-glykoli.
Tällaisia kemiallisia pehmittimiä liuenneina sisältäviä seka-polymeerivesidispersioita voidaan valmistaa liuottamalla sekoittaen lähtöaineena käytettyihin sekapolymeerivesidispersioihin vastaava määrä mainittuja kemiallisia pehmittimiä.
Sopivia sekapolymeerivesidispersioita lisätään vaikuttamaan letkun ulkopinnalle sellainen määrä, että letkumaisen kuoren ulkopinnalle muodostuu joustavaa sekapolymeeriä oleva vettä läpäisevä kerros, jonka paksuus vastaa pinta-alapainoa 0,5 - 8 g, edullisesti 2 1-5 g/m kantajapinta-alaa.
Sopivat sekapolymeerivesidispersiot tunnetaan siitä, että dispergoitujen sekapolymeerihiukkasten koko on enintään 0,08 pm, edullisesti 0,05 pm tai pienempi. Dispersio ei sisällä 0,08 pm suurempia sekapolymeerihiukkasia määrinä, jotka hiukkaskokonsa vuoksi estäisivät läpäisevien kerrosten muodostumisen.
Seuraavassa kuvataan esimerkein keksinnön mukaisen letku-kuoren valmistusta.
Ensin valmistetaan tunnettuun tapaan selluloosahydraatti-pohjäinen letku, joka sisältää n. 22 % glyseriiniä sekundaarisena kemiallisena pehmittimenä. Sitten letkun sisäpinta varustetaan tarttumista välittävällä aineella, esim. epikloorihydriini-poly-amidi-polyamiinilla (kuvattu GB-patenttijulkaisussa 1 201 830; US-patenttijulkaisussa 2 901 358, US-patenttijulkaisussa 3 378 379 ja GB-patenttijulkaisussa 1 417 419).
64041 15
Letkun ulkopinnalle lisätään yllä mainitun kemiallisen rakenteen omaavaa tarttumista välittävää ainetta johtamalla kylvyn läpi, jossa olevassa nesteessä mainitun kemiallisen tarttumisai-neen konsentraatio on 0,5 - 5, edullisesti 0,6 - 2,5 paino-% ja letku kuivataan.
Sitten letkun sisäpinnalle lisätään GB-patenttijulkaisussa 1 201 830, US-patenttijulkaisussa 2 901 358 tai US-patenttijulkaisussa 3 378 379 kuvatun menetelmän mukaan vesihöyryä läpäisemätön, synteettistä vinylideenikloridisekapolymeeriä oleva kalvopäällyste, jota on kuvattu esim. US-patenttijulkaisussa 3 144 425.
Sitten letku, jonka sisäpinnalla on vesihöyryä läpäisemätön kalvopäällyste, johdetaan jatkuvasti vakionopeudella kylvyn läpi, joka on täytetty sekapolymeerivesidispersiolla, jossa joustavan sekapolymeerin osuus on esim. 10 paino-% dispersion kokonaispainosta laskettuna, jolloin dispergoitu sekapolymeeri on sellainen, että siinä on 70 paino-% sekapolymeroitua butyyliakrylaattia, 28 paino-% sekapolymeroitua etyyliakrylaattia ja 2 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa kulloinkin laskettuna sekapolymeerin kokonaispainosta. Dispersion dispergoitujen sekapolymeerihiukkasten suurimman osan hiukkaskoko on 0,05 pm tai pienempi.
Dispersioaineeseen liuotettuna dispersio sisältää esim. glyseriiniä sekundaarisena kemiallisena pehmittimenä määrän ollessa esim. 5 paino-% sekapolymeeridispersion kokonaispainosta.
Jätettyään dispersiolla täytetyn kylvyn, letku kuivataan esim. johtamalla se kuivaustunnelin läpi, jonka sisätilan lämpötila riittää dispersioaineen poistamiseen. Tässä kuivauksessa kantajaletku menettää osan vedestään, jota kuivauksen jälkeen on 10-12 %. Tällöin selluloosahydraattikantajaletkun sekundaarisen pehmittimen, esim. glyseriinin pitoisuus on 22 %.
Kantajaletkun glyseriinipitoisuus saavutetaan selluloosa-hydraattiletkujen valmistuksen tunnettujen menetelmäolosuhteiden mukaan siten, että kuivaamisensa jälkeen selluloosahydraattilet-ku johdetaan glyseriinivesiliuoksen läpi, jolloin letku liuoksessa viipymisajasta riippuen saa halutun osan sekundaarista pehmi-tintä.
Selluloosahydraattipohjäistä kuivattua letkua, jonka sisäpinnalla on vesihöyryä läpäisemätön kalvonpäällyste ja joustavaa polymeeriä oleva läpäisevä kerros ulkopinnalla kostutetaan vedellä esim. suihkuttamalla sille vettä. Kostutuksen jälkeen letkun vesi-_ pitoisuus, on 6-20 %, edullisesti 8-12 % k,antajaletkun painosta.
i6 64041
Esimerkki 1
Numero 60:n viskoosiletku, jonka seinämässä oli kuitupape-rivälike matriisina, kehrättiin tunnetussa saostuskylvyssä, regeneroitiin, pestiin, pehmitettiin antamalla sekundaarisena pehmit-timenä glyseriiniä sisältävän vesiliuoksen vaikuttaa ja käsiteltiin sisä- ja ulkopuolelta kemiallisella kiinnitysaineella mela-miini-formaldehydi-esikondensaatin muodossa.
Pinnoitus tapahtui kuivurissa, joka muodostui nousevasta ja laskevasta osasta ja jonka yläpäässä oli kääntövalssi. Kuivurin laskevan osan yläpuolella oli rengasmainen suihkutussuulake, jota pleksilasikotelo ympäröi. Ennen kuivurin tulokohtaa ja sen poistokohdan alla oli puserrusvalssipari. Noin 350 m pituiseen letkuun lisättiin n. 8-9 1 vesidispersiota, jonka koostumus oli: 7 % polyvinylideenikloridisekapolymeeriä, joka valmistettiin seka-polymeroimalla sekapolymeroituvien monomeerien seosta, jossa oli 88 paino-% vinylideenikloridia, 3 paino-% akryylihappoa, 7,5 pai-no-% akryylinitriiliä sekä 1,5 paino-% metyylimetakrylaattia kulloinkin laskettuna monomeeriseoksen painosta.
Letku syötettiin kuivuriin siten, että osa dispersiosta oli ennen tulopuristusvalssia ja puhallettiin paineilmalla 60 mm:n halkaisijaksi. Ennen tuloa laskevaan kuumennusvyöhykkeeseen, kuumaa letkupintaa suihkutettiin vesidispersiolla, jonka koostumus oli seuraava: Vesidispersio sisälsi 5 paino-% dispersion kokonaispainosta dispergoitua muoviosaa, jonka muodosti joustava sekapoly-meeri, jossa oli 98 paino-% butyyliakrylaattia ja 2 paino-% akryyli-happoa. Lisäksi dispersio sisälsi liuotettuna 6 paino-% glyseriiniä dispersion kokonaispainosta sekä 0,5 paino-% piihappoa dispergoidun sekapolymeerin painosta.
Dispergoitujen sekapolymeerihiukkasten suurimman osan koko oli n. 0,05 pm.
Sekapolymeeridispersiota lisättiin kantajaletkun ulkopinnalle sellainen määrä, että kuivan läpäisevän kerroksen paksuus vastasi 2 painoa 2 g sekapolymeeriä/m kantajaletkun ulkopinnan pinta-alaa. Letku kuivattiin syöttämällä se kuumennuskanavan läpi, jonka lämpötila 110°C riitti haihduttamaan dispersioaine ja kuivaamaan letku.
Kuivauskanavan jälkeen letkua suihkutetaan vedellä vesipitoisuuteen n. 10 paino-% selluloosakantajaletkun painosta.
it 64041
Seuraavan taulukon ominaisuuksien tunnusarvot karakterisoivat erittäin notkeaa letkua. Taulukon kirjaimet A, B ja C merkitsevät : A = Koestuskappale: Esimerkin mukainen letku Vesipitoisuus: 10-12 paino-%
Glyseriinipitoisuus: 22 paino-% (sekundaarinen kemiallinen pehmitin) kulloinkin laskettuna kantajaletkun kokonaispainosta. Mittausarvot on määritetty kohdan A letkulla.
B = Koestuskappale: Valmistettu seuraavasti 1. Glyseriini poistettiin lähes täysin kohdan A letkusta kuumavesiuuttamalla.
2. Kohdan 1 letku kuivattiin.
3. Kohdan 2 letku kostutettiin:
Kostutetun letkun vesipitoisuus: 10-12 paino-% kantajaletkun kokonaispainosta.
Mittausarvot on määritetty kohdan B 3 letkulla.
C = Koestuskappale: Kalvopäällysteellä sisäpinnoitettu sel-luloosahydraattiletku ja mitat esimerkin mukaan.
Vesipitoisuus: 10-12 paino-%
Glyseriinipitoisuus: 20,5 paino-% kulloinkin laskettuna kantajaletkun kokonaispainosta. Poiketen esimerkin (A) letkusta letkun ulkopinnalla ei ollut synteettistä joustavaa polymeeriä olevaa kerrosta.
Ominaisuudet Letku esimerkin Vertailu- mukaan letku tl jq M tl £ Il
Katkeamispituus, pituussuunnassa (m) 3 600 3 550 3 500
Katkeamispituus, poikkisuunnassa (m) 3 400 3 450 3 300
Katkeamisvenymä, pituussuunnassa (%) 32 32 28
Katkeamisvenymä, poikkisuunnassa (%) 34 32 34
Puhkeamispaine (kPa) 113,8 115,7 107,9 2
Neliömetripaino (g/m ) 106 98 102
Jatkokatkeamislujuus (kp/mm): pituussuunnassa 1,8 1,7 1,4 (kuivana) poikkisuunnassa 1,6 1,55 1,2 18 64041 Täytettäessä makkara-aineksella ei voitu havaita eroja. Kun oli varastoitu suhteellisessa kosteudessa 30-40 % ja huoneen lämpötilassa, makkarat voitiin leikata repeytymättä. Makkara-ainesta ei pursunut leikkauspinnasta.
Esimerkki 2
Numero 60:n letkun sisäpinta pinnoitettiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Ennen tuloa laskevaan kuumennusvyöhykkeeseen suihkutettiin kuitenkin vesidispersiota, jonka koostumus oli: Vesidispersio sisälsi seuraavia aineosia: o
Yhteensä 6 paino-% dispersion kokonaispainosta sekapoly-meeriä, joka kulloinkin laskettuna dispersion kokonaispainosta sisälsi 4 paino-% joustavaa sekapolymeeriä esimerkin 1 mukaan ja 2 paino-% synteettistä, kestomuovista joustamatonta sekapolymeeriä, jonka toistuvien rakenneyksikköjen lähtöaineina oli 88 % vinyli-deenikloridia, 2 % akryylihappoa, 6 % metyyliakrylaattia ja 4 % akryylinitriiliä. Lisäksi dispersio sisälsi 5 paino-% glyseriiniä dispersion kokonaispainosta ja 0,4 paino-% piihappoa dispergoidun polymeeriosan kokonaispainosta.
Seuraavassa taulukossa kirjaimet A ja C merkitsevät: A = Koestuskappale: Esimerkin mukainen letku Vesipitoisuus: 10-12 paino-%
Glyseriinipitoisuus: 22 paino-% (sekundaarinen kemiallinen pehmitin) kulloinkin laskettuna kantajaletkun kokonaispainosta. Mittausarvot on määritetty kohdan A letkulla.
C = Koestuskappale: Kalvopäällysteellä sisäpinnoitettu sel-loosahydraattiletku ja mitat esimerkin mukaan.
Vesipitoisuus: 10-12 paino-%
Glyseriinipitoisuus: 21,5 paino-% kulloinkin laskettuna kantajaletkun kokonaispainosta. Poiketen esimerkin (A) letkusta, letkun ulkopinnalla ei ollut synteettistä joustavaa polymeeriä olevaa kerrosta.
19 64041
Ominaisuudet Letku esimerkin Vertailuletku mukaan 11A11 "c11
Katkeamispituus, pituussuunnassa (m) 3 800 3 600
Katkeamispituus, poikkisuunnassa (m) 3 600 3 450
Katkeamisvenymä, pituussuunnassa (%) 32 30
Katkeamisvenymä, poikkisuunnassa (%) 34 32
Puhkeamispaine (kPa) 115,7 103,0
Neliömetripaino (g/m ) 105 100
Jatkokatkeamislujuus (kp/mm): pituussuunnassa 1,8 1,3 (kuivana poikkisuunnassa) 1,65 1,25
Sekapolymeerivesidispersiota lisättiin kantajaletkun ulkopinnalle sellainen määrä, että joustavaa polymeeriä olevan läpäisevän kerroksen määrä kantajaletkun ulkopinnalla vastasi pinta-alapainoa 3,8 g polymeeriä/m alustaa. Leikattaessa normaaliolo-suhteissa näissä kuorissa olevat makkarat eivät repeytyneet.
Esimerkki 3
Kuten esimerkki 2, mutta kuitenkin sillä erolla, että kes-tomuovinen vinylideenisekapolymeeri valmistettiin sekapolymeroimal-la sekapolymeroituvien monomeerien seos, jossa oli 88 paino-% vi-nylideenikloridia, 2 paino-% akryylihappoa, 4 paino-% akryylinit-riiliä ja 6 paino-% metyyliakrylaattia.
Esimerkki 4
Numero 60:n letku valmistettiin ja sisäpinnoitettiin, kuten esimerkissä 1.
Ennen tuloa laskevaan kuumennusvyöhykkeeseenv pinnalle ruiskutettiin vesidispersiota, jonka koostumus oli:
Yhteensä 9 paino-% joustavaa sekapolymeeriä, jolloin 6 paino-% dispergoidun sekapolymeerin kokonaismäärästä oli sekapolymeeriä, jonka molekyyliketjut 94-%risesti muodostuivat toistuvista, butyyliakrylaattiin perustuvista rakenneyksiköistä sisältäen kulloinkin 3 % toistuvia, akryylihappoon perustuvia ra-kenneyksiköitä, jolloin 3 paino-% dispergoidun polymeerin kokonaisosasta muodostui joustavasta sekapolymeeristä, jonka molekyyli- 20 64041 ketjut sisälsivät 80 % butadieeniin perustuvia rakennusyksiköitä sekä kulloinkin 18 % toistuvia, akryylinitriiliin perustuvia ra-kenneyksiköitä ja kulloinkin 2 % toistuvia, akryylihappoon perustuvia rakenneyksiköitä. Dispergoitujen, joustavien akrylaatti- pohjaisten sekapolymeerihiukkasten koko oli n. 0,05 yum.
Lisäksi polymeeridispersio sisälsi 5 paino-% glyseriiniä dispersion kokonaispainosta ja 0,4 paino-% piihappoa dispergoi-dun polymeerin kokonaispainosta.
Sekundaarisen pehmittimen poistamisen jälkeen selluloosa-hydraatti oli niin notkea, että makkarat voitiin repeytymättä leikata täyteen ollessa tiukkakin suhteellisessa kosteudessa 30 %:iin saakka.
Esimerkki 5
Tavalliseen tapaan numero 60:n selluloosahydraattiletku, jossa oli kuitupaperivälike matriisina, kehrättiin, regeneroitiin, pestiin ja pehmitettiin antamalla sekundaarisena pehmitti-mänä glyseriiniä sisältävän vesiliuoksen vaikuttaa ja käsiteltiin sisä- ja ulkopuolelta kemiallisella kiinnitysaineella melamiini-formaldehydi-esikondensaatin muodossa. Pinnoitus tapahtui kuivurissa, joka muodostui nousevasta ja laskevasta kuivuriosasta ja jonka yläpäässä oli kääntövalssi. Kuivurin laskevan osan yläpuolella oli rengasmainen suihkutussuulake, jota pleksilasikotelo ympäröi. Ennen kuivurin tulokohtaa ja sen poistokohdan alla oli puserrus-valssipari.
Noin 350 m pituiseen letkuun lisättiin n. 8-9 1 vesidis-persiota, jonka koostumus oli: 7 % polyvinylideenikloridisekapoly-meeriä,joka valmistettiin sekapolymeroimalla sekapolymeroituvien monomeerien seosta, jossa oli 88 paino-% vinylideenikloridia, 3 paino-% akryylihappoa, 7,5 paino-% akryylinitriiliä ja 1,5 paino-% metyylimetakrylaattia kulloinkin laskettuna monomeeriseoksen kokonaispainosta .
Letku syötettiin kuivuriin siten, että osa dispersiota oli ennen tulopuserrusvalssia ja puhallettiin paineilmalla 60 mm:n halkaisijaksi. Ennen tuloa laskevaan kuumennusvyöhykkeeseen, kuumaa letkupintaa suihkutettiin vesidispersiolla, jolloin vesidis-persio sisälsi 5 paino-% dispergoitua, joustavaa sekapolymeeriä, jossa oli 75 paino-% sekapolymeroitua butyyliakrylaattia, 5 paino-% sekapolymeroitua butyylimetakrylaattia, 16 paino-% sekapolymeroitua 2i 64041 etyyliakrylaattia, 2 paino-% sekapolymeroitua etyylimetakrylaat- tia ja 2 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa.
Sekapolymeerihiukkasten suurimman osan koko oli 0,05 ^um tai pienempi.
Sekapolymeeridispersiota lisättiin kantajaletkun ulkopin- 2 nalle sellainen määrä, että se vastasi 4,5 g sekapolymeeriä m kohti kantajaletku-ulkopintaa. Sitten letku syötettiin kuumennus-kanavan läpi, jonka lämpötila 110°C riitti haihduttamaan disper-sioaine ja kuivaamaan letku.
Kuivauskanavan jälkeen letkua suihkutettiin vedellä vesi-pitoisuuteen n. 10 paino-% selluloosahydraattikantajaletkun painosta .
Läpäisevän kerroksen paksuus vastasi painoa 2 g sekapoly-2 meeriä m kohti kantajaletku-ulkopinnan pinta-alaa.
Käytettäessä esimerkin 5 mukaisia letkukuoria makkaranvalmistuksessa makkarankuori on tällöinkin suhteellisessa ilmankosteudessa 30 %:iin saakka vielä niin notkea, että se voidaan repeämättä leikata, kun makkarankuori ohjeiden mukaisessa käytössä keittämällä kuumassa vedessä ei enää sisällä sekundaarista kemiallista pehmitintä.
Esimerkki 6
Letku valmistettiin esimerkin 5 ohjeiden mukaan, mutta kuitenkin sillä erolla, että käytetty sekapolymeerivesidispersio sisälsi 10 paino-% dispersion kokonaispainosta dispergoitua, joustavaa sekapolymeeriä, jossa oli 70 paino-% sekapolymeroitua butyy-liakrylaattia, 28 paino-% sekapolymeroitua etyyliakrylaattia ja 2 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa kulloinkin laskettuna sekapolymeerin kokonaispainosta. Dispergoitujen sekapolymeerihiukkasten koko oli 0,05 μτα tai pienempi.
Esimerkki 7
Letku valmistettiin esimerkin 5 ohjeiden mukaan, mutta kuitenkin sillä erolla, että käytetty sekapolymeerivesidispersio sisälsi 5 paino-% dispersion kokonaispainosta joustavaa sekapolymeeriä, jossa oli 80 paino-% sekapolymeroitua butyyliakrylaattia, 15 paino-% sekapolymeroitua etyyliakrylaattia ja 5 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa kulloinkin laskettuna sekapolymeerin 22 6 4 0 41 kokonaispainosta. Dispergoitujen sekapolymeerihiukkasten koko oli 0,05 pm tai pienempi.
Esimerkki 8
Letku valmistettiin esimerkin 5 menetelmän mukaan, mutta kuitenkin sillä erolla, että käytetty sekapolymeerivesidispersio sisälsi 10 paino-% dispersion kokonaispainosta laskettuna seka-polymeeriseosta, jossa oli 80 paino-% seoksen kokonaispainosta sekapolymeeriä, jonka muodostivat 70 paino-% sekapolymeroitua butyyliakrylaattia, 28 paino-% sekapolymeroitua etyyliakrylaattia ja 2 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa kulloinkin laskettuna sekapolymeerin kokonaispainosta sekä 20 paino-% seoksen kokonaispainosta sekapolymeeriä, jonka muodostivat 90 paino-% seoksen sekapolymeroitua butadieenia, 8 paino-% sekapolymeroitua akryylinit-riiliä ja 2 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa kulloinkin laskettuna sekapolymeerin kokonaispainosta.
Molempien seoksessa olevien sekapolymeerien hiukkaskoko oli pienempi kuin 0,08 pm.
Esimerkki 9
Letku valmistettiin esimerkin 5 menetelmän mukaan, mutta kuitenkin sillä erolla, että käytetty sekapolymeerivesidispersio sisälsi 5 paino-% dispersion kokonaispainosta sekapolymeeriseosta, jossa oli 80 paino-% seoksen kokonaispainosta sekapolymeeriä, jonka muodostivat 70 paino-% sekapolymeroitua butyyliakrylaattia, 28 paino-% sekapolymeroitua etyyliakrylaattia ja 2 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa kulloinkin laskettuna sekapolymeerin kokonaispainosta, sekä 20 paino-% seoksen kokonaispainosta sekapolymeeriä, jonka muodostivat 88 paino-% sekapolymeroitua isopree-niä, 10 paino-% sekapolymeroitua akryylinitriiliä ja 2 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa kulloinkin laskettuna sekapolymeerin kokonaispainosta.
Kaikkien dispersiossa olevien sekapolymeerihiukkasten suurimman osan koko oli pienempi kuin 0,08 pm.

Claims (19)

23 640 41
1. Letkumainen, edullisesti kuitulujitettu, erityisesti keinotekoisena makkarankuorena käyttökelpoinen kuori, jossa on mahdollisesti kemiallista pehmitintä sisältävä, selluloosahydraatti-pohjainen kantajaletku (1), jonka sisäpinnalla on vettä ja vesihöyryä läpäisemätön, synteettistä kestomuovipolymeeriä oleva kalvo-päällyste (2) ja ulkopinnalla synteettistä, joustavaa seka-polymeeriä oleva vettä läpäisevä kerros (3), tunnettu siitä, että vettä läpäisevä kerros on synteettistä, joustavaa sekapolymee-riä, jossa a) sekapolymeerin suuremman paino-osan muodostaa akry-laatti, metakrylaatti tai näiden seokset ja pienemmän paino-osan muodostaa akryylihappo, metakryylihappo tai näiden seokset tai b) sekapolymeerin suuremman paino-osan muodostaa alifaattinen dieeni, joka on butadieeni, isopreeni, kloropreeni tai näiden seokset, ja mahdollisesti pienemmän paino-osan sekapolymeerin kokonaispainosta laskettuna muodostaa akrylaatti, metakrylaatti, akryylihappo, metakryylihappo, akryylinitriili tai styreeni tai näiden seokset tai c) sekapolymeeri muodostuu mainittujen synteettisten, joustavien, kemiallisesti erilaisten sekapolymeerien seoksista.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuori, tunnettu siitä, että vettä läpäisevä kerros on sekapolymeeriä, jonka suuremman paino-osan muodostaa butyyliakrylaatti, butyylimetakrylaatti tai näiden seos ja pienemmän paino-osan muodostaa akryylihappo, metakryylihappo tai näiden seos.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kuori, tunnettu siitä, että vettä läpäisevä kerros on sekapolymeeriä, jossa on yhteensä 91-98 paino-% butyyliakrylaattia, butyylimetakrylaattia tai näiden seoksia ja yhteensä 9-2 paino-% akryylihappoa, metakryy-lihappoa tai näiden seoksia.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kuori, tunnettu siitä, että vettä läpäisevän kerroksen muodostavassa sekapolymee-rissä on 98 paino-% butyyliakrylaattia ja 2 paino-% akryylihappoa.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuori, tunnettu siitä, että vettä läpäisevä kerros muodostuu sekapolymeeriseokses-ta, jonka ensimmäisenä, määrältään suurimpana komponenttina on sekapolymeeri, jossa on 97 paino-%:iin asti butyylimetakrylaattia tai edullisesti butyyliakrylaattia ja 3 paino-%:iin asti metakryyli- 24 64041 happoa tai edullisesti akryylihappoa, ja pienempänä osana sekapoly-meeriseoksen kokonaispainosta laskettuna toisena komponenttina sekapolymeeriä, jonka suurin paino-osa on butadieenia ja pienempi paino-osa akryylinitriiliä, styreeniä tai näiden kahden seoksia.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuori, tunnettu siitä, että vettä läpäisevä kerros on joustavaa sekapolymeeriä, jossa on yhteensä 70-80 paino-% sekapolymeroitua butyyliakrylaattia, butyylimetakrylaattia tai näiden seoksia, yhteensä 29-15 paino-% sekapolymeroitua etyyliakrylaattia, etyylimetakrylaattia tai näiden seoksia ja yhteensä 1-5 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa, metakryylihappoa tai näiden seoksia.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen kuori, tunnettu siitä, että sekapolymeeri käsittää 80 paino-% sekapolymeroitua butyyliakrylaattia, 15 paino-% sekapolymeroitua etyyliakrylaattia ja 5 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuori, tunnettu siitä, että vettä läpäisevä kerros muodostuu sekapolymeeriseokses-ta, jonka ensimmäinen, määrältään suurempi komponentti on jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukaista joustavaa sekapolymeeriä ja jonka toinen komponentti on joustavaa sekapolymeeriä, joka muodostuu sekapolymeroiduista alifaattisista dieeneistä, joita ovat bu-tadieeni ja isopreeni, ja sekapolymeroidusta akrylaatista, edullisesti butyyliakrylaatista, metakrylaatista, edullisesti butyylimetakry laatista, akryylihaposta, metakryylinitriilistä tai styreenistä .
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuori, tunnettu siitä, että vettä läpäisevä kerros on joustavien sekapolymeerien seos, jossa on vähintään 80 paino-% seoksen kokonaispainosta sekapolymeeriä, jossa on yhteensä 70-80 paino-% sekapolymeroitua butyyliakrylaattia, butyylimetakrylaattia tai näiden seoksia, yhteensä 29-15 paino-% sekapolymeroitua etyyliakrylaattia, etyylimetakrylaattia tai näiden seoksia ja yhteensä 1-5 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa, metakryylihappoa tai näiden seoksia, ja 20 paino-%:iin asti seoksen kokonaispainosta sekapolymeeriä, jossa on yhteensä 1-2 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa, metakryylihappoa tai näiden seoksia, enintään 15 paino-% sekapolymeroitua akryylinitriiliä ja vähintään 83 paino-% sekapolymeroitua 25 6 4 0 41 monomeeriä, jolla on yleinen kaava I R CH2 = HC - C = CH2 (I) jossa kaavassa R on vety, kloori tai metyyli tai monomeerien seosta.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen kuori, tunnettu siitä, että seoksen toisessa sekapolymeerissä on 90 paino-% seka-polymeroitua butadieenia, 8 paino-% sekapolymeroitua akryylinitrii-liä ja 2 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa.
11. Patenttivaatimuksen 9 mukainen kuori, tunnettu siitä, että sekapolymeeriseoksen toisessa joustavassa sekapolymeerissä on 88 paino-% sekapolymeroitua isopreeniä, 10 paino-% sekapolymeroitua akryylinitriiliä ja 2 paino-% sekapolymeroitua akryyli-happoa .
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen kuori, tunnet-t u siitä, että ensimmäisessä sekapolymeerissä on 80 paino-% sekapolymeroitua butyyliakrylaattia, 15 paino-% sekapolymeroitua etyyli-akrylaattia ja 5 paino-% sekapolymeroitua akryylihappoa.
13. Jonkin patenttivaatimuksista 1-12 mukainen kuori, tunnettu siitä, että kuoren ulkopinnalla on joustavaan sekapoly- meeriin perustuvaa,vettä läpäisevää kerrosta sellainen määrä, että 2 kokonaissekapolymeerimäärä kuoren pinnalla on 0,5 - 8 g/m .
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen kuori, tunnettu siitä, että joustavaan sekapolymeeriin perustuvasta, vettä läpäisevästä kerroksesta muodostunut kolmiulotteinen rakenne, on saatu levittämällä kuoren ulkopinnalle sekapolymeerivesidispersio, johon dispergoitujen sekapolymeerihiukkasten koko on enintään 0,08 ^m, edullisesti 0,05 pm tai pienempi, ja sen jälkeen kuivaamalla kuoren ulkopinta.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen kuori, tunnettu siitä, että vettä läpäisevä kerros muodostuu sekapolymeeriseokses-ta, joka suuremmaksi osaksi muodostuu patenttivaatimusten 1-12 mukaisten joustavien sekapolymeerien seoksesta, ja pienemmältä osalta vinylideenikloridisekapolymeeristä, joka suuremmaksi osaksi sisältää sekapolymeroitua vinylideenikloridia.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen kuori, tunnettu siitä, että vinylideenikloridisekapolymeeri sisältää 88 paino-% sekapolymeroitua vinylideenikloridia, 3 paino-% sekapolymeroitua 26 64041 akryylihappoa, 7,5 paino-% sekapolymeroitua akryylinitriiliä ja 1,5 paino-% sekapolymeroitua butyylimetakrylaattia.
17. Menetelmä jonkin patenttivaatimuksista 1-16 mukaisen kuoren valmistamiseksi, jossa lähtöaineena käytetään letkua, edullisesti kuitulujitettua letkua, joka perustuu selluloosahydraat-tiin ja joka letku sisältää sekä vettä että sekundaarista, kemial-kusta pehmitintä, ja letkun sisäpinnalle mahdollisesti lisätään tarttumista lisäävää kemiallista ainetta ja letkun ulkopinnalle lisätään vesihöyryä ja vettä läpäisemätön, synteettistä kestomuovi-polymeeriä oleva kalvopäällyste, tunnettu siitä, että kuoren ulkopintaa käsitellään sellaisella määrällä joustavaa sekapoly-meeriä sisältävää vesidispersiota, jolloin dispergoitujen sekapoly-meerihiukkasten suurimman osan koko on enintään 0,08 /um, edullisesti 0,05 pm tai pienempi, että kuoren ulkopinnalle muodostuu kerros, jonka paksuus vastaa pinta-alapainoa 0,5 - 8 g sekapolymeeriä/ 2 m kantajapinta-alaa, poistetaan dispersioaine ja haluttaessa kuori kostutetaan vedellä.
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että käytetty sekapolymeerivesidispersio sisältää yhteensä 5-10 paino-% sekapolymeeriä laskettuna dispersion kokonaispainosta.
19. Patenttivaatimuksen 17 tai 18 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vesidispersion dispersioaine sisältää sekundaarista kemiallista pehmitintä, edullisesti glyserolia, gly-golia tai polyglykolia. 27 64 041
FI782380A 1977-08-05 1978-08-02 Slang pao basis av cellulosahydrat med en ogenomslaepplig filmbelaeggning av syntetisk polymer pao dess insida och ett genomslaeppligt skikt av syntetisk elastisk polymer pao dess utida FI64041C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
LU77930 1977-08-05
LU77930 1977-08-05
LU79665 1978-05-16
LU79665 1978-05-16

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI782380A FI782380A (fi) 1979-02-06
FI64041B true FI64041B (fi) 1983-06-30
FI64041C FI64041C (fi) 1983-10-10

Family

ID=26640240

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI782380A FI64041C (fi) 1977-08-05 1978-08-02 Slang pao basis av cellulosahydrat med en ogenomslaepplig filmbelaeggning av syntetisk polymer pao dess insida och ett genomslaeppligt skikt av syntetisk elastisk polymer pao dess utida

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4287217A (fi)
EP (1) EP0001545B1 (fi)
CA (1) CA1106679A (fi)
DE (1) DE2860840D1 (fi)
FI (1) FI64041C (fi)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3012251C2 (de) * 1980-03-28 1982-07-08 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur Herstellung eines Schlauchs auf Basis von Cellulosehydrat mit einem Überzug auf der Innenseite sowie Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens und Verwendung des Schlauchs
DE3012250C2 (de) * 1980-03-28 1982-10-14 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur Herstellung eines Schlauchs mit einem Filmüberzug aus Kunststoff auf der Innenseite, seine Verwendung, sowie Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens
DE3012252C2 (de) * 1980-03-28 1982-09-23 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur Herstellung eines Schlauchs auf Basis von Cellulosehydrat mit einem Überzug auf der Innenseite sowie Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens und Verwendung des Schlauchs
DE3108795A1 (de) * 1981-03-07 1982-09-16 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Fuer lebensmittel, insbesondere wurstwaren, geeignete faserverstaerkte schlauchhuelle und verfahren zu ihrer herstellung
DE3113959C2 (de) * 1981-04-07 1983-02-03 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur Innenbeschichtung eines Schlauchs sowie Anordnung zur Durchführung des Verfahrens
DE3147519A1 (de) * 1981-12-01 1983-07-14 Röhm GmbH, 6100 Darmstadt Zweischichtige huelle aus einem textilgewebe und einer acrylharzbeschichtung zur direkten umhuellung von lebensmitteln und verfahren zu ihrer herstellung sowie mit dieser huelle umgebene lebensmittel
DE3227920A1 (de) * 1982-07-27 1984-02-02 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Cellulaseresistente lebensmittelhuelle
DE3343635A1 (de) * 1983-12-02 1985-06-13 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Folie aus faserverstaerkter regenerierter cellulose mit gasundurchlaessiger schicht zur herstellung von schlauchhuellen
JPH0629990Y2 (ja) * 1985-03-06 1994-08-17 日本特許管理株式会社 ソ−セ−ジ用ケ−シング
JPH0813898B2 (ja) * 1985-08-06 1996-02-14 呉羽化学工業株式会社 燻煙処理可能な食品包装フイルム
DE3744464C2 (de) * 1986-12-27 1997-05-07 Yokohama Rubber Co Ltd Schlauch
US5316046A (en) * 1986-12-27 1994-05-31 The Yokohama Rubber Co., Ltd. Power steering hose
DE3711571A1 (de) * 1987-04-06 1988-10-27 Hoechst Ag Permanent weichgemachter formkoerper auf basis von cellulose
US4967798A (en) * 1987-04-24 1990-11-06 Hoechst Aktiengesellschaft Packaging casing based on cellulose having improved processing characteristics
DE3908585A1 (de) 1989-03-16 1990-09-27 Pi Patente Gmbh Vakuumverpackungsschlauch aus einem verschweissbaren material
DE4012953A1 (de) * 1990-04-24 1991-10-31 Hoechst Ag Kunststoffolie mit faserverstaerkung und daraus hergestellte schlauchfoermige huellen
DE4015659A1 (de) * 1990-05-16 1991-11-21 Hoechst Ag Schlauchfoermige verpackungshuelle, insbesondere wursthuelle, auf basis von cellulose
DE4233884A1 (de) * 1992-02-25 1993-08-26 Wolff Walsrode Ag Schlauchhuelle, mit einer organochlorfreien o(pfeil abwaerts)2(pfeil abwaerts)- und wasserdampfundurchlaessigen auflage, verfahren zu ihrer herstellung und sowie ihre verwendung
DE59304230D1 (de) * 1992-02-25 1996-11-28 Wolff Walsrode Ag Schlauchhülle, mit einer organochlorfreien O2- und wasserdampfundurchlassigen Auflage, Verfahren zu ihrer Herstellung und sowie ihre Verwendung
DE19742719A1 (de) * 1997-09-26 1999-04-01 Kalle Nalo Gmbh Innenbeschichtete Nahrungsmittelhüllen auf Basis von regenerierter Cellulose
DE19912052A1 (de) 1999-03-18 2000-09-21 Kalle Nalo Gmbh & Co Kg Beschichtete, faserverstärkte Hülle auf Basis von Cellulosehydrat für geräucherte Leberwurst
US20040022982A1 (en) * 1999-11-22 2004-02-05 Pandey Raj N. Impervious, chemically stable thermoplastic tubing and film
ES2160091B1 (es) * 2000-03-16 2002-10-16 Viscofan Ind Tripa celulosica multicapa, metodo de fabricacion de la misma y filiera de extrusion para la obtencion de dicha tripa.
US7063181B1 (en) 2000-04-27 2006-06-20 Dana Corporation Fluid-borne noise suppression in an automotive power steering system
US20040062834A1 (en) * 2002-09-26 2004-04-01 Casematic, S.A. De C.V. Polyamide-based sausage casing
DE102004030358A1 (de) 2004-06-23 2006-01-19 Celanese Emulsions Gmbh Lebensmittelbeschichtungsmasse enthaltend schutzkolloidstabilisierte Polyacrylatdispersionen, deren Verwendung und damit hergestellte beschichtete Lebensmittel
US20100256445A1 (en) * 2006-12-07 2010-10-07 International Polymer Engineering, Inc. Endoscopic Working Channel and Method of Making Same

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2901358A (en) * 1958-02-25 1959-08-25 Union Carbide Corp Method for producing artificial food casing
US3144425A (en) * 1959-11-05 1964-08-11 Fmc Corp Method of coating film with a vinylidene chloride copolymer blend
DE1250577B (de) * 1959-11-28 1967-09-21 tarbwerke Hoechst Aktiengesellschaft vormals Meister Lucius &. Brunmg, Frankfurt/M Überzugsmittel zum Beschichten von Oberflachen von Korpern aus makromolekularen organischen Stoffen
US3378379A (en) * 1963-05-21 1968-04-16 Union Carbide Corp Food casing and method of producing same
NL138341C (fi) * 1963-05-22
FR1442427A (fr) * 1965-05-04 1966-06-17 Cellophane Sa Amélioration aux procédés d'enduction des supports hydrophiles
US3451827A (en) * 1965-11-22 1969-06-24 Tee Pak Inc Method of coating the interior of a sausage casing
US3887713A (en) * 1969-01-06 1975-06-03 Union Carbide Corp Method for producing flexible casings and the casings obtained therefrom
ZA72114B (en) * 1971-02-08 1972-09-27 Freudenberg C Water vapour impermeable sausage casing material
DE2162204B2 (de) * 1971-12-15 1980-08-28 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Mit thermoplastischem Kunstharz beschichtete Wursthülle aus regenerierter Cellulose für kochfeste Wurstwaren
US3886979A (en) * 1972-08-01 1975-06-03 Union Carbide Corp Shirred tubular food casings having a barrier coating
NL7317788A (fi) * 1972-12-30 1974-07-02
US3935320A (en) * 1973-04-04 1976-01-27 Union Carbide Corporation Tubular cellulosic casing with cationic thermosetting resin coating
NL7415932A (nl) * 1973-12-17 1975-06-19 Hoechst Ag Werkwijze ter vervaardiging van een week ge- maakt voorwerp op basis van cellulosederivaten.
DE2512995C3 (de) * 1975-03-24 1979-11-29 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Folienschlauch, insbesondere Verpackungshülle
DE2512994C3 (de) * 1975-03-24 1979-03-01 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Folienschlauch, insbesondere Verpackungshülle, sowie Verfahren zu seiner Herstellung und seine Verwendung

Also Published As

Publication number Publication date
US4287217A (en) 1981-09-01
FI782380A (fi) 1979-02-06
EP0001545B1 (de) 1981-07-15
FI64041C (fi) 1983-10-10
EP0001545A1 (de) 1979-05-02
CA1106679A (en) 1981-08-11
DE2860840D1 (en) 1981-10-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI64041B (fi) Slang pao basis av cellulosahydrat med en ogenomslaepplig filmbelaeggning av syntetisk polymer pao dess insida och ett genomslaeppligt skikt av syntetisk elastisk polymer pao dess utida
EP1709110B1 (en) Expanded polystyrene bead having functional skin layer, manufacturing process thereof, and functional eps product and manufacturing process thereof using the same
US3714078A (en) Foamable acrylic latex composition and method of preparation
FI69778C (fi) Flerskiktsfilm och foerfarande foer framstaellning av filmen
JP2011225881A (ja) 吸収した液体を有するフィルム
US4233341A (en) Process for preparing packaging material suitable for sausage casings and articles manufactured therefrom
US4304812A (en) Backcoating of open weave fabric
DE10302960A1 (de) Rauchdurchlässige Nahrungsmittelhülle auf Basis von Polyamid und wasserlöslichen Polymeren
AU656731B2 (en) Composite polymeric articles
CN107761453A (zh) 防水发泡墙纸及其制备方法
CN106750485A (zh) 一种聚丙烯低温超临界发泡工艺
CA1081033A (en) Packaging material suitable for sausage casings and articles manufactured therefrom and process for preparing the package material
CN1009705B (zh) 防滑部件
Ganjyal et al. Role of blowing agents in expansion of high‐amylose starch acetate during extrusion
US4041235A (en) Synthetic resin composition
FI99078C (fi) Selluloosaan pohjautuva letkumainen pakkauspäällys, erityisesti makkarankuori
CA1324289C (en) Packaging casing based of cellulose having improved processing characteristics
JPS63265937A (ja) セルロース−ベース成形品およびその製法
JP3536048B2 (ja) 天然木自在シート
FI58428B (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett foerstaerkt artificiellt korvskinn
CA1109724A (en) Shaped article comprising a permanently plasticized cellulose hydrate composition and preparation thereof
JP5595118B2 (ja) 転写印刷用ベースフィルム
US4906505A (en) Skin-shaped product of aminoplast resin mixture and fibrous material
JP3147183B2 (ja) プリプレグ
JPH093439A (ja) 結露防止材料

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: HOECHST AKTIENGESELLSCHAFT