FI63438B - Foerfarande foer avlaegsning av gummi ur triglyceridoljor - Google Patents

Foerfarande foer avlaegsning av gummi ur triglyceridoljor Download PDF

Info

Publication number
FI63438B
FI63438B FI760598A FI760598A FI63438B FI 63438 B FI63438 B FI 63438B FI 760598 A FI760598 A FI 760598A FI 760598 A FI760598 A FI 760598A FI 63438 B FI63438 B FI 63438B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
oil
water
added
acid
weight
Prior art date
Application number
FI760598A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI760598A (fi
FI63438C (fi
Inventor
Hendrik Johan Ringers
Jacobus Cornelis Segers
Original Assignee
Unilever Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Unilever Nv filed Critical Unilever Nv
Publication of FI760598A publication Critical patent/FI760598A/fi
Publication of FI63438B publication Critical patent/FI63438B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63438C publication Critical patent/FI63438C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11BPRODUCING, e.g. BY PRESSING RAW MATERIALS OR BY EXTRACTION FROM WASTE MATERIALS, REFINING OR PRESERVING FATS, FATTY SUBSTANCES, e.g. LANOLIN, FATTY OILS OR WAXES; ESSENTIAL OILS; PERFUMES
    • C11B3/00Refining fats or fatty oils
    • C11B3/02Refining fats or fatty oils by chemical reaction
    • C11B3/04Refining fats or fatty oils by chemical reaction with acids

Description

Γβ] /n^UULUTUSJULKAISU ^34 38
IBJ (”) UTLAGGN I NGSSKRI FT OOHOO
0(45) Patentti cyönneity 10 06 1903 " ‘ (S1) Kv.lk?/lnt.CI. ^ C 11 B 3/04 SUOMI —FINLAND (21) FW«lh.k.mu*-P«*nttf»6taWflf 760598 . (22) H«k*ml*ptlvft —· AiNMcnlngidag 09.03.76 ^ ' (23) Aikupllvt—GlMgtratadag 09.03.76 (41) Tullut JulklMkti—Bllvtt effaMflg 11.09.76
Patentti-Ja r«kist«rihalfitua ............. , .
_. . ,. ____ (44) N«htlv4k»l panon j« kuuL|vlkalwn pvm. — „
PaUnt* och rejiitwitymlmi AraMun utiagd och uti.ckrtftM puMteorad 28.02.83 (32)(33)(31) Pyy*1·»/ «uoikou*—Begird prioritoc 10.03.75
Englanti-England(GB) 9862/75 (71) Unilever N.V., Burgemeester s'Jacobplein 1, Rotterdam, Hollanti-Holland(NL) (72) Hendrik Johan Ringers, Rotterdam, Jacobus Cornells Segers, fiieu-werkerk a/d IJssel, Hollanti-Holland(NL) (7^) Leitzinger Oy (51+) Kumienpoistomenetelmä triglyseridiöljyistä - Förfarande för avlägs-ning av gummi ur triglyceridoljor
Keksinnön kohteena on menetelmä kumin poistamiseksi triglyseridiöl-jyistä, jotka ovat oleellisesti nestemäisiä 40°C:ssa, dispergoimalla öljyyn 0,001 - 0,5 % happoa tai happoanhydridiä, jonka pH on vähintään 0,5 mitattuna 20°C:ssa, 1-molaarisessa vesiliuoksessa tai vesiliuoksessa, jonka pitoisuus on ainakin 10 paino-%, minkä jälkeen dispergoi-daan saatuun seokseen 0,2-5 paino-% vettä ja lopuksi erotetaan öljystä kumia sisältävä vesipitoinen liete.
Triglyseridiöljyt ovat erittäin arvokas raaka-aine. Ne muodostuvat pääasiassa rasvahappojen triglyserideistä, mutta ne tavallisesti sisältävät joitakin pienehköjä komponentteja, esimerkiksi väriaineita, sokereita, vahoja osittaisglyseridejä, vapaita rasvahappoja ja fosfa-tideja. Riippuen aiotusta öljyn käytöstä on joitakin näitä pienempiä komponentteja poistettava niin paljon kuin mahdollista. Tämä öljyn puhdistaminen on kallis toimenpide, joka muodostuu useista vaiheista. Puhdistuksen taloudellisen tärkeyden vuoksi on puhdistusmenetelmien parantamiseksi ja yksinkertaistamiseksi tehty runsaasti työtä.
Erityisen tärkeän pienempien komponenttien ryhmän muodostavat fosfa-tidit. Posfatidit voidaan erottaa kahteen luokkaan, so. hydratoituviin ja ei-hydratoituviin fosfatideihin. Näitä öljyn ainesosia kutsutaan 2 63438 usein myös kumeiksi. Ei-hydratoituvien fosfatidien poistaminen on aina ollut ja on edelleen suuri ongelma.
Tavallisessa menetelmässä, jollaisena sitä enimmäkseen tällä hetkellä käytetään, raakaöljy käsitellään ensin vedellä hydratoituvien fosfatidien hydratoimiseksi, jotka sen jälkeen voidaan poistaa esimerkiksi sentrifugoimalla. Erotettua fosfatidiseosta kutsutaan tavallisesti "lesitiiniksi", ja sillä on useita hyödyllisiä käyttöaloja. Esipuhdis-tettuun Öljyyn joka tavallisesti sisältää vielä noin 0,05 % ei-hydra-toituvia fosfatideja, lisätään fosforihappoa, joka muuntaa ei-hydra-toituvat fosfafidit hydratoituviksi vapauttamalla niihin sitoutuneet kalsium- ja magnesiumionit. Sen jälkeen lisätään alkalihydroksidin vesiliuosta fosfatidien poistamiseksi ja vapaiden rasvahappojen neutra-loimiseksi. Sen jälkeen näin muodostunut raakasaippua erotetaan neutraloidusta öljystä sentrifugoimalla. Tämän jälkeen öljy tavallisesti valkaistaan valkaisumaalla tai siitä poistetaan hajut höyryttämällä.
Edellä kuvatulla menetelmällä on useita haittoja. Ensiksikin tarvitaan neutraloitivaiheessa ylimäärä alkalia jo aikaisemmin lisätyn fosfori-hapon neutraloimiseen. Toiseksi muodostavat kalsium- ja magnesiumionit, jotka ovat vapautuneet ei-hydratoituvista fosfatideista, muodostavat liukenemattomia fosfaattiyhdisteitä. Saostuneet kalsium- ja mag-nesiumfosfaatit muodostavat raskaan lietteen, joka sisältää sisään-sulkeutunutta öljyä ja joka likaa raakasaippuan öljystä erottamiseen käytettyjen sentrifugien sentrifugimaljät. Sentrifugit on siten puhdistettava ainakin kerran päivässä, mikä aiheuttaa tuotantohäviöitä ja tekee menetelmän hyvin työlääksi, öljyhäviöt kasvavat luonnollisesti myös lietteeseen jäämisen vaikutuksesta. Kolmanneksi erotetut fosfa-tidit, sokerit, glyseroli ja muut pienemmät komponentit joutuvat raa-kasaippuaan, mikä aiheuttaa vaikeuksia saippuan hajotuksessa. Saippuan hajotuksessa lisätään raakasaippuaan rikkihappoa, jolloin vapaat rasvahapot ja vesifaasi eroavat. Jälkimmäinen sisältää saippuan hajotuksesta peräisin olevaa natriumsulfaattia, mutta myös polaarisia fosfatideja, sokereita, glyserolia ja joitakin muita pienempiä komponentteja. Tämä runsaasti kontaminoitunut vesifaasi johdetaan tavallisesti viemäriin, mikä aiheuttaa pintavesien saostumista tai, jos laki kieltää johtamisen, vaatii kalliin puhdistuslaitteiston.
Kaikkien näiden haittojen poistamiseksi on tehty monia yrityksiä. Mikään näistä ehdotetuista menetelmistä ei ole kuitenkaan toistaiseksi 3 63438 johtanut käytännölliseen, taloudelliseen menetelmään. Tällaisia ehdotettuja menetelmiä on esimerkiksi kumin poistaminen tai lietteen poistaminen öljystä käsittelemällä vahvoilla mineraalihapoilla, kuten suolahapolla, typpihapolla jne. ja sen jälkeen pesemällä vedellä.
Vahvoilla mineraalihapoilla on kuitenkin haitallinen vaikutus käsiteltyihin öljyihin, eikä niitä voida käyttää syötävien öljyjen yhteydessä. Lisäksi tällaiset hapot syövyttävät voimakkaasti tavanomaisia teknisiä laitteita, kuten sentrifugeja. Edelleen on ehdotettu käytettäväksi syötäviä orgaanisia happoja, orgaanisia happoanhydridejä, moni-emäksisiä happoja, detergenttiliuoksia, suolaliuoksia jne., sekä laimennetussa että väkevöidyssä muodossa öljyjen kuminpoistoon. Myöskään nämä ehdotukset eivät ole olleet käytännössä toteuttamiskelpoisia tai kumien poistuminen on riittämätöntä. Erityisesti ei-hydratoituvien fosfatidien poistaminen on tuottanut vakavia vaikeuksia.
Nyttemmin on havaittu, että fosfatidit ja muut pienemmät komponentit voidaan edullisesti poistaa puhdistamattomista triglyseridiöljyistä tai glyseridiöljyistä siten, että öljyn, veden ja hapon seos pidetään vähintään 5 minuuttia lämpötilassa alle 40°C, edullisesti 20 - 35°C, ennen vesipitoisen lietteen erottamista.
Väkevöidyn hapon tai anhydridin uskotaan muuntavat ei-hydratoituvat fosfatidit hydratoituviksi muodoiksi. Sen jälkeen, kun on lisätty vettä ja pidetty lämpötilassa alle noin 40°C, fosfatidit luultavasti muuntuvat puolikiteiseksi faasiksi, joka myös sisältää edellä lisätyn hapon tai anhydridin ja veden, suurimman osan mukanaolevista sokeri-maisista yhdisteistä, glyserolista ja vahoista sekä aikaisemmin ei-hydratoituviin fosfatideihin sitoutuneet magnesium- ja kalsiumionit. Erottamisen jälkeen, mieluiten sentrifugoimalla, fosfatidit muodostavat yhdessä sisältämiensä muiden komponenttien kanssa vesipitoisen lietteen, joka ei takerru erotuslaitteen metalliin, esimerkiksi sent-rifugimaljoihin, mikä tekee erottamisesta helpon prosessivaiheen, jolloin tämän laitteen puhdistaminen on harvoin välttämätöntä päinvastoin kuin tavanomaisessa menetelmässä.
Oheisen keksinnön mukaisen menetelmän etu on edelleen se, että käytetty happo tai anhydridi erotetaan öljystä fosfatidien kanssa. Näin vältytään käyttämästä ylimäärä lipeää öljyn neutraloinnissa. Neutra-lointivaiheen jälkeen saatu raakasaippua sisältää lisäksi huomat- 63438 tavasti vähemmän fosfatideja* siten saippuan hajotuksen jätevesi sisältää paljon vähemmän orgaanista ainetta kuin tavanomaisessa puhdistusmenetelmässä, mikä pienentää jätevesiongelmia.
Raakaöljyjen, jotka sisältävät myös hydratoituvia fosfatideja, käsittelyssä on havaittu toinenkin yllättävä ilmiö. On osoittaunut mahdolliseksi käyttää paljon pienempiä määriä happoa tai anhydridiä kuin öljyjen, joista lieju on ennalta poistettu, käsittelyssä. Tämän ilmiön perusteella on mahdollista, että tässä tapauksessa ei ole välttämätöntä muuntaa kaikkia ei-hydratoituvia fosfatideja, jotka kuitenkin poistuvat. Hyvän erottumisen, joka siitä huolimatta saadaan aikaan, syynä voi olla jonkinlainen misellien, joiden pintoja happokäsittely on modifoinut, kasautuminen. On kuitenkin ymmärrettävä, etteivät tällaiset teoreettiset selitykset millään tavoin rajoita keksintöä.
On selvää, että poistamalla suurin osa fosfatideista, vahoista sekä sokerimaisista komponenteista, magnesiumista, kalsiumista ja muista pienemmistä komponenteista, mikä on mahdollista keksinnön mukaisella menetelmällä, yksinkertaistaa huomattavasti myöhempiä puhdistustapahtumia, so. neutralointia, valkaisua ja hajunpoistoa.
Yksi tai useampi näistä puhdistusvaiheista voidaan jopa jättää kokonaan pois.
Keksinnön mukaisella menetelmällä voidaan käsitellä kaikkia triglyseri-diöljyjä, esimerkiksi soijapapuöljyä, rypsinsiemenöljyä, sesamsiemen-öljyä, auringonkukkasiemenöljyä, riisileseöljyä, viinirypälesiemen-öljyä, kookospähkinäöljyä, puuvillasiemenöljyä, maapähkinäöljyä, peHavasiemenöljyä, maissiöljyä, palmuöljyä, palmunydinöljyä, saffloröljyä, suolarasvaa (sal fat)., bassiarasvaa jne.
Periaatteessa voidaan käyttää happona kaikkia epäorgaanisia ja orgaanisia happoja, joiden pH on vähintään 0,5 mitattuna 20°C:ssa 1-moo-lisessa vesiliuoksessa, esimerkiksi fosforihappoa, etikkahappoa, sitruunahappoa, viinihappoa, meripihkahappoa, jne. tai tällaisten happojen seoksia. Agressiivisen, syövyttävien, ja/tai toksisten happojen käyttöä on suositeltava välttää. Parhaiten käytetään syötäviä happoja, kuten etikkahappoa, sitruunahappoa, viinihappoa, maitohappoa jne., sillä siinä tapauksessa happolietettä voidaan käyttää eläinten rehuna. Raakaöljyjen puhdistamisessa voidaan käyttää erotettua lesitiiniä, jolloin esimerkiksi saadaan emulgointiai- 5 63438 neita elintarviketeollisuudelle. Kaikkein parhaimpana happona pidetään sitruunahappoa.
Lisättävä happo tai anhydridimäärä riippuu yllättäen tuskin lainkaan fosfatidien määrästä öljyssä. Esimerkiksi poistettaessa liejua soija-papuöljystä, josta liejua on jo poistettu ja joka sisältää noin 0,5 painoprosenttia fosfatideja, lisäämällä 0,3 painoprosenttia 50-prosenttista sitruunahappoliuosta saadaan erinomainen liejunpoisto-tulos. Kuitenkin poistettaessa liejua puhdistamattomasta soijapapu-öljystä, joka sisältää noin 2,5 painoprosenttia fosfatideja, saadaan yhtä hyvä tulos lisäämällä happoa sama määrä tai paljon vähemmän.
Happo lisätään parhaiten väkevöitynä. Sitruunahapon ollessa kyseessä lisätään tavallisesti kyllästettyä tai lähes kyllästettyä liuosta, joka on noin 50-painoprosenttinen liuos. Luonnollisesti voidaan käyttää vähemmän väkeviä liuoksia. Hyviä tuloksia on saatu käyttämällä väkevyyksiä noin 10 - noin 50 painoprosenttia, parhaiten 30 - 50 painoprosenttia.
Happo lisätään parhaiten öljyyn, kun öljyn lämpötila on yli noin 60°C. Lämpötilat voivat olla 100°C asti tai korkeampiakin, parhaiten lämpötila on 70 - 80°C} näitä korkeammatalämpötilat eivät paranna tulosta enempää. Voidaan myös käyttää lämpötiloja välillä 20 - 60°C; aika, joka tarvitaan hapon sekoittamiseksi homogeenisesti öljyn kanssa tällaisissa alhaisissa lämpötiloissa, saattaa kuitenkin olla pidempi, mutta tavallisesti kuminpoiston aste on sauna.
Sen jälkeen, kun happo on lisätty öljyyn ja sekoitettu hyvin, hapon annetaan jonkin aikaa reagoida fosfatidien kanssa. Tavallisesti öljyn ja hapon kontaktiajaksi riittää noin 1-20 minuuttia, vaikkakin voidaan käyttää myös pidempiä ja lyhyempiä kontaktiaikoja. Hapon tai anhydridin ja öljyn sekoittamiseen tarvittava aika riittää tavallisesti takaamaan riittävän reaktioajan.
Jos happo lisättiin korkeassa lämpötilassa, öljy parhaiten jäähdytetään tämän jälkeen alle 40°C, parhaiten 25 - 35-asteiseksi, esimerkiksi johtamalla lämmönvaihtimen läpi. Lämpötiloina voidaan käyttää lämpötiloja 0°C asti, jos öljy pysyy nestemäisenä.
6 63438
Sen jälkeen, kun Ö1jy-happoseos on jäähdytetty alle 40°C, lisätään parhaiten pieni määrä vettä, mieluiten tislattua tai demineralisoitua vettä. Elektrolyyttien, pinta-aktiivisten aineiden ja proteiinien mukanaolo ei kuitenkaan vaikuta liejun poistoon, ja tällaiset yhdisteet eroavat vesipitoisen lietteen mukana. Vaihtoehtoisesti vesi voidaan lisätä myös silloin, kun öljyn lämpötila on yhä korkea.
Veden määrä riittää parhaiten juuri ja juuri hydratoimaan oleellisesti kaikki mukanaolevat fosfatidit. Pieni ylimäärä ei ole haitallinen? kuitenkin tulee varoa lisäämästä liian paljon vettä, sillä tällöin voi muodostua kolmas faasi, joka voi aiheuttaa vaikeuksia myöhemmin tapahtuvassa happolietteen erottamisessa sentrifugoimalla. Hyvin pieniä vesimääriä voidaan käyttää. Tällaisten pienten määrien dis-pergoiminen homogeenisesti öljyyn voi kuitenkin olla vaikeaa. Lisätyn veden määrä on tavallisesti noin 0,2-5 painoprosenttia, mieluummin noin 0,5 - noin 3 painoprosenttia, ja parhaiten noin 1-2 painoprosenttia laskettuna öljystä.
Sen jälkeen, kun vesi on lisätty öljyyn ja sekoitettu hyvin sen kanssa, vesi jätetään kosketukseen öljyn kanssa, jolloin samalla varovasti sekoitetaan, ajan ollessa 5 minuutista useaan tuntiin. Pidemmät ajat tarvitaan öljyillä, joista lieju on poistettu. Tällaisille öljyille kontaktiaika on suositellusti 0,5-2 tuntia ja mieluiten 1-2 tuntia. Raakaöljyillä riittää vain 5-20 minuutin kontaktiaika yllättäen jo hyvään liejunpoistotulokseen, myös silloin, kun käytetään happoa pieni määrä. Pidemmät kontaktiajat eivät tavallisesti aiheuta enää merkittävää parannusta, vaikka ne eivät ole myöskään haitallisia. Siten useiden päivien pituiset kontaktiajat ovat mahdollisia. Jotta saataisiin hyvä liejunpoistotulos on oleellista, että mainitun kontak-ciajan aikana Ö1jy/vesi/happo-seoksen lämpötila on alle noin 40°C, parhaiten 25 - 35°C.
Lopuksi fosfatideja sisältävä vesiliete erotetaan öljystä, parhaiten sentrifugoimalla. Tämä erottaminen suoritetaan useimmiten lämpötilassa alle noin 40°C, parhaiten 25 - 35°C:ssa.
Yli 40°C:ssa, erityisesti yli 50°C:ssa fosfatidit muuntuvat mesomor-fiseksi lamellaarifaasiksi, joka on vaikeampi erottaa öljystä.
Erottamista on kuitenkin osoittautunut olevan mahdollista parantaa kuumentamalla seos lämpötilaan välille 60 - 90°C ja sen jälkeen välittömästi sentrifugoimalla seos, edellyttäen, että kuumentamiavaihe 63438 suoritetaan riittävän lyhyenä aikana, jotta vältettäisiin fosfatidien muuntuminen korkeassa lämpötilassa vallitsevaksi faasiksi. Kuumentaminen suoritetaan parhaiten alle 5 minuutissa, mieluummin alle 1 minuutin aikana. Tällaiset nopeat kuumentamisnopeudet voidaan helposti saavuttaa tavanomaisen lämmönvaihtimen avulla.
Erotetut fosfatidit sisältävät myös suuremman osan sokerimaisista yhdisteistä, glyserolista, magnesium- ja kalsiumioneista ja muista pienemmistä komponenteista, joita alkuaan oli öljyssä mukana, sekä lisätyn hapon tai anhydridin. Happo toimii säilytysaineena lietteessä, joka ei sen vuoksi ole altis biohajoamiselle. Siinä tapauksessa, että menetelmän ensimmäisessä vaiheessa lisättiin syötävää happoa, kuten sitruunahappoa, happolietettä voidaan lisätä eläinten rehuhin ja parantaa niiden ravintoarvoa.
öljy voidaan edelleen käsitellä Ö1jynpuhdistuksessa tunnetuilla menetelmillä, esimerkiksi neutraloimalla, valkaisemalla ja poistamalla hajut. Näissä menetelmävaiheissa poistuvat viimeiset jäännökset fosforiyhdisteistä, jotka eivät olleet poistuneet liejunpoistossa. Koska öljy sisältää keksinnön mukaisen liejunpoiston jälkeen erittäin vähän fosfatideja ja muita pienempiä komponentteja, myöhemmissä puh-distuvaiheissa on mahdollista saavuttaa tärkeitä etuja, kuten: neutraloinnissa käytetään vähemmän alkalia, raakasaippua on puhtaampaa, jolloin saadaan parempia happoöljyä, raakasaippuan hajotuksessa muodostuu vähemmän ja puhtaampia jätevesiä? valkaisuvaiheessa käytetään vähemmän valkaisumaata, hajunpoistovaiheessa ei tapahdu mitään öljyn värjääntymistä jne. öljyjä, joista kumit on poistettu, voidaan lisäksi säilyttää pidempiä aikoja hajoamatta ja ilman, että säiliöihin muodostuisi kerrostumia.
Kuminpoiston jälkeen öljy voidaan pestä vedellä, mutta tämä ei kuitenkaan ole tavallisesti tarpeen.
Keksinnön mukainen menetelmä voidaan suorittaa panosprosessina, mutta parhaiten se suoritetaan jatkuvatoimisesti.
Mukaanliitetyssä piirustuksessa on esitetty kaaviollisesti laite, jolla toteutetaan keksinnön mukaisen menetelmän parhaana pidetty suoritusmuoto. Varastosäiliöstä 1 öljy johdetaan lämmönvaihtimen 2 läpi, jossa se kuumennetaan 70-asteiseksi. Varastosäiliöstä 3 lisätään 63438 1:1 sitruunahappoliuosta kuumennettuun öljyyn annostelupumpun 4 kautta. Sitruunahappoliuos sekoitetaan hyvin öljyn kanssa sekoitti-messa 5, esimerkiksi sentrifugisekoittimessa. öljyn ja sitruunahapon seos johdetaan säiliöön 6, jossa, samalla kun sitä sekoitetaan, sen viipymäaika on noin 10 minuuttia. Tästä säiliöstä poistumisensa jälkeen seos virtaa lämmönvaihtimen 7 läpi, jossa se jäähdytetään 20-25-asteiseksi, minkä jälkeen lisätään tislattua vettä annostelu-pumpulla 8. Vesi sekoitetaan hyvin sekoittimessa 9 öljy/sitruunahappo-seoksen kanssa, minkä jälkeen seos johdetaan säiliöön 10, jossa sen viipymäaika on noin 1 tunti, jolloin sitä samalla varovasti sekoitetaan.
Lopuksi seos erotetaan öljyksi, josta lieju on poistettu, ja happo-lietteeksi sentrifugierottimessa 11.
Esimerkit I - III
Soijapapuöljyn, josta kumi oli esipoistettu pesemällä vedellä lämpötilassa 70°C, lisättiin 0,3 painoprosenttia 50-prosenttlsta sitruunahappoliuosta öljyn lämpötilan ollessa 70°C. Noin 20 minuutin pituisen kontaktiajan jälkeen öljy jäähdytettiin 20 - 25°C:een, sekoitettiin veden kanssa, pidettiin 1 tunti varastosäiliössä ja sen jälkeen s entri f ugoi ti i n.
Esimerkissä I öljy pestiin ja sentrifugoitiin uudelleen. Tämä pesu-vaihe jätettiin pois esimerkeissä II ja III. öljy, josta kumi oli poistettu, kuumennettiin noin 85-asteiseksi, neutraloitiin 1 - 2N lipeällä, pestiin ja kuivattiin. Kunkin esimerkin yksityiskohdat ja tulokset on koottu taulukkoon 1.
9 63438
Taulukko 1
Esi- Veden Veden määrä ..... , v merk- määrä kuminpoiston -FosforiEitoisuus jppm)-- ki (pai- jälkeisessä Lähtö- öljy, Pesty öl- Neutra- Neutra- no-% pesuvaihees- ainee- josta jy, jos- loitu loitu ja öljys- sa (paino-% na käy- liete ta liete öljy pesty tä) öljystä) tetty pois- poistet- öljy _öljy tettu tu_ 1 2 5 125 31 22 4 3 II 2 ei 128 28 - 4 2 CU 1 ei 118 29 - 4 1 ......... -4 -' —I»-———|—— -) '" ........ .......— — i.
Voidaan havaita, että esimerkin I ylimääräinen pesuvaihe ei parantanut tulosta.
Lähtö-öljyjen fosforipitoisuus vaihtelee jonkin verran, tämä koskee kaikkia esimerkkejä, erityisesti esimerkkejä, joissa on kuvattu uutetun soijapapuöljyn käsittelyä. Kuten yleisesti tiedetään, P-pitoisuus vaihtelee öljyn alkuperästä, laadusta ja jopa varastointi-ajasta riippuen.
Kun edellä olevat esimerkit toistettiin käyttämällä etikkahappoa, viinihappoa, maitohappoa, fosforihappoa, etikkahappoanhydridiä tai propionihappoanhydridiä, saatiin oleellisesti samat tulokset.
Eslmerki IV - VI
Näissä esimerkeissä, jotka suoritettiin koko viikon ajan teknisessä mitassa, vaihdeltiin sitruunahapon määrää sekä öljyn ja sitruunahapon välistä ja öljyn ja veden välistä kontaktiaikaa. Soijapapuöljyyn, josta kumi oli poistettu, lisättiin sitruunahappoa soijapapuöljyn lämpötilan ollessa 70°C. Taulukossa II esitetyn kontaktiajan jälkeen öljy jäähdytettiin 20 - 25°C:een ja sekoitettiin veden kanssa. Taulukossa II esitetyn kontaktiajan jälkeen veden kanssa öljy sentri-fugoitiin. Sen jälkeen öljy neutraloitiin 85°C:ssa 2N tai 4N lipeällä (ylimäärä 20 %), pestiin ja kuivattiin. Taulukkoon II on koottu kunkin esimerkin olosuhteet ja saadut tulokset. Sen viikon aikana, jonka kokeet kestivät, sentrifugimaljoja ei tarvinnut puhdistaa.
Taulukko 2 10 63438
Kolmen pitkän (yksi viikko) kuminpoistoajon tulokset __________
Esimerkki IV V VI
Sitruunahappoliuos (1:1) jbaino-% öljystc 0,3 0,15 0,3
Vesi " ” 1,0 0,5 1,0
Kontaktiaika sitruunahappo/ öljy min. 20 10 10
Kontaktiaika vesi/öljy min. 60 30 60 Lähtöaineena käytetyn öljyn P-pitoisuus ppm 124 99 99 öljyn, josta kumi oli poistettu, P-pitoisuus ppm 22 54 51
Neutraloidun öljyn P- pitoisuus ppm 3 12 9
Neutraloidun ja pestyn öljyn P-pitoisuus ppm O 16 3
Neutralointivaiheen raakasaippuat ja esimerkin VI myöhemmän pesu-vaiheen pesuvesi yhdistettiin ja hajotettiin rikkihapolla. Saatu happovesi analysoitiin ja verrattiin happoveteen, joka oli saatu tavanomaisesta sentrifugipuhdistusmenetelmästä. Analyysien tulokset on koottu taulukkoon 3.
11
Taulukko 3 63438 _Happo veden koostvunus
Esimerkin Happovesi normaa-VI happo- lista sentrifugi-vesi linjasta
Happoveden määrä (paino-% öljystä) 17 30 TPM petrolieetterissä, ppm 450 60 COD, ppm 5000 > 15000
Glyseroli, ppm 570 10330 P, ppm 150 ** N, ppm 2 3 - St* SO^ 1,14 * TFM eetterissä oli 1050 ppmj tämä osoittaa, että suurin osa rasva-aineksesta oli hapettunut ja siten tullut liukenemattomaksi petroli-eetteriin.
** Ei mitattu.
Tämä taulukko osoittaa, että soijapapuöljystä, josta kumi oli poistettu keksinnön mukaisella menetelmällä, saadun raakasaippuan COD-arvo (kemiallinen hapenkulutus) ja glyserolipitoisuus olivat alhaisempia kuin happovedessä, joka oli saatu normaalista puhdistus-menetelmästä. Lisäksi jäteveden määrä oli yli 50 % pienempi, jos ensimmäisen vaiheen lesitiiniä ei oteta mukaan.
Esimerkit VII - XII
Näissä esimerkeissä tutkittiin, mikä vaikutus kumin poistoon on jäähdytyslämpötilojen erolla ja kuminpoistovaiheessa lisätyn veden määrällä.
Kaikissa esimerkeissä lisättiin 0,3 painoprosenttia sitruunahappo-liuosta 1:1 soijapapuöljyyn, josta kumi oli esipoistettu, lämpötilassa 70°C. 10 minuutin kuluttua öljy jäähdytettiin taulukossa mainittuun lämpötilaan ja lisättiin mainittu vesimäärä. Tunnin kuluttua öljy sentrifugoitiin. Näiden kokeiden tulokset on koottu taulukkoon 4;
Taulukko 4 634 3 8 12
Esi- Jäähdytys- Lisätyn veden P lähtöainee- P öljyssä, merkki lämpötila määrä (paino- na käytetyssä josta kumi (°C) %) öljyssä (ppm) poistettu (ppm) VII 25 1 103 49 VIII 25 0,5 102 58 IX 30 1 101 36 X 30 0,5 102 54 XI 35 1 96 40 XII 35 0,5 106 45
Paras tulos saatiin esimerkissä IX, jossa lisättiin 1 painoprosentti vettä, kun öljyn lämpötila oli 30°C.
Esimerkit XIII - XX
Puhdistamattomaan uutettuun soijapapuöljyyn (saatu uuttamalla soija-papuja heksaanilla), joka sisälsi 537 ppm fosforia, lisättiin 70°C:ssa 0,3 painoprosenttia 1:1 sitruunahappoliuosta. 15 minuutin kuluttua öljy jäähdytettiin 20°C:een, mihin kului 30 minuuttia. Jäähdyttämisen jälkeen öljyn annettiin seistä 45 minuuttia tai 2 tuntia 45 minuuttia? sen jälkeen lisättiin öljyyn 1,5 tai 2,5 painoprosenttia vettä.
15 minuuttin tai 1 tunnin kontaktiajan jälkeen öljy sentrifugoitiin ja fosforipitoisuus määritettiin. Tulokset on koottu taulukkoon 5.
Taulukko 5 13 63438
Esi- Viipymäaika Lisätyn veden Veden kontakti- öljyn, josta merkki jäähdytyksen määrä (paino-% aika öljyn kans- kumi pois- jälkeen öljystä) sa (tuntia) tettu, P-pi- (tuntia) toisuus (ppm XIII 3/4 1 1/2 1/4 23 XIV 2 3/4 1 1/2 1/4 19 XV 3/4 2 1/2 1/4 18 XVI 2 3/4 2 1/2 1/4 20 XVII 3/4 1 1/2 1 11 XVIII 2 3/4 1 1/2 1 12 XIX 3/4 2 1/2 1 10 XX 2 3/4 2 1/2 1 13
Taulukon perusteella on selvää, että jäähdytyksen jälkeisellä viipymä-ajalla ei ole mitään vaikutusta liejun poistoon. Paras kuminpoisto saadaan, kun veden kontaktiaika öljyn kanssa on noin 1 tunti. Myöskään lisätyn veden märällä ei ole mitään vaikutusta, öljyn, josta kumi on poistettu, fosforipitoisuus on huomattavan alhainen kaikissa esimerkeissä, mikä on osoitus keksinnön mukaisella menetelmällä saavutettavista edullista tuloksista. Saatu lesitiini sisälsi noin 5 % sitruunahappoa.
Esimerkit XXI - XXVIII
Pienempien sitruunahappomäärien käyttömahdollisuuksien tutkimiseksi suoritettiin kokeita, joissa käytettiin hyvin pieniä sitruunahappo-määriä. Kokeet suoritettiin pilot plant mitassa läpivirtauksella 50 kg öljyä/tunti. Uutettuun soijapapuöljyyn lisättiin eri määriä 1:1 sitruunahappoliuosta öljyn lämpötilan ollessa 70°C. 15 minuutin kuluttua öljy jäähdytettiin 23°C:een, mihin kului noin 30 minuuttia.
2 tunnin kuluttua lisättiin vettä, veden ja öljyn annettiin olla kosketuksessa 15 - 75 minuuttia, minkä jälkeen öljy sentrifiigoitiin.
Sen jälkeen öljy pestiin vedellä. Näiden kokeiden tulokset on koottu taulukkoon 6.
14 63438
Taulukko 6
Esi- Sitruunahappo- Veden määrä _P-pitoisuus (ppm merkki liuoksen^*- (paino-*) Mhtöai. Kumlnpois. vesipesun neena ton jäi- jälkeen käytetty keen öljy __ XXI 0/003 5 926 148 122 XXII 0,05 5 882 89 76 XXIII 0,10 5 877 54 41 XXIV __0,15__ 5 672__9__5 XXV 0,03 1,5 716 18 7 XXVI 0,05 1,5 763 18 6 XXVII 0,10 1,5 700 17 5 XXVIII 0,15 1,5 703'- 37* 2 * Sentrifugi oli väliaikaisesti säädetty väärin.
Kun kuminpoistossa käytetään 5 painoprosenttia vettä, poistettujen fosfatidien määrä riippuu voimakkaasti lisätystä sitruunahappomäärästä; kuitenkin kun vettä käytetään 1 1/2 painoprosenttia, erinomainen kuminpoistotulos saadaan lisäämällä niinkin alhainen määrä kuin 0,03 painoprosenttia 1:1 sitruunahappoliuosta.
Esimerkit XXIX - XXXIV
Veden ja öljyn välisen kontaktiajan tutkimiseksi edelleen, kun uutetun soijapapuöljyn kumin poistossa käytetään pieniä määriä sitruunahappoliuosta, suoritettiin seuraavat kokeet: Uutettuun soijapapuöljyyn, jonka fosforipitoisuus oli 700 ppm, lisättiin eri määriä 1:1 sitruunahappoliuosta lämpötilassa 70°C. 15 minuutin kuluttua öljy jäähdytettiin 23°C:een, mihin kului noin 30 minuuttia. Välittömästi jäähdyttämisen jälkeen lisättiin 1,5 painoprosenttia vettä, veden ja öljyn välisiä kontaktiaikoja muutettiin, ja sen jälkeen öljy sentrifugoitiin.
Tulokset on koottu taulukkoon 7.
15 63438
Taulukko 7
Esi- 1:1 sitruunahappo- Veden kon- Analyyttiset tiedot_ merkki liuoksen määrä taktiaika ' (paino-%) öljyn kans- , . , a . ,Mg .
sa (tuntia) (PPm) (PPm) (PPm) XXIX 0,003 2 42 18 11 XXX 0,003 1 1/4 46 16 9 XXXI 0,003 1/2 41 - XXXII 0,01 2 12 3,9 2,1 XXXIII 0,01 1 1/4 21 6,8 3,8 XXXIV 0,01 1/2 31 - - m. I·..— — ..........— ......... . .11··· i <— ' Ml .'n . Il M III I P i. n -! ·
Voidaan laavalta, että käytettäessä 0,003 painoprosenttia sitruunahappo-liuosta, veden kontaktiajalla öljyn kanssa ei ole mitään vaikutusta fosfatidin poistoon* kuitenkin kun käytetään 0,01 painoprosenttia sitruunahappoliuosta, parhaat tulokset saadaan kontaktiajan ollessa 2 tuntia, öljystä, josta kumi oli poistettu, määritettiin myös kalsium-ja magnesiumpatois uudet. Voidaan havaita, että kilsium- ja magnesium-ionit poistuvat yhdessä fosfatidien kanssa.
Vertailuesimerkki 50 g:aan soijapapuöljyä lisättiin 2 % vettä tai 2 % 5-prosenttista sitruunahappoliuosta lämpötiloissa 20°C tai 70°C ja sekoitettiin vibraattorilla 5 minuuttia. Sen jälkeen öljy sentrifugoitiin kierros-nopeudella 3000 rpm samassa lämpötilassa 15 minuutin ajan ja lopuksi öljy suodatettiin suodatinpaperin läpi. Kuminpoistokokeiden tulokset on koottu taulukkoon 8.
Taulukko 8 63438 16
Kokeen Kumi npoi s tomene telinä «Fosforipitoisuus
numero x II;[ IV y | VI ~ VII
Lähtöaineen käytetty öljy 968 882 646 645 910 999 758 a 2 % vettä, 20°C 163 156 131 53 119 144 85 b 2 % vettä, 70°C 203 173 141 65 133 140 113 c 2 % sitruunahappoa (5 %), 20°C 165 136 115 62 133 163 80 d 2 % sitruunahappoa (5 %), 70°C 198 138 135 14 47 45 100
Taulukon 8 perusteella on selvää, että kun pelkästään vettä tai laimeaa sitruunahappoa käytetään yhdessä vaiheessa, saatu kuminpoistoteho vaihtelee suuresti ja riippuu voimakkaasti käytetyn öljyn laadusta.
Esimerkit XXXV - XXXVII
Edellä olevassa vertailuesimerkissä käytetyt öljyt käsiteltiin myös keksinnön mukaisella menetelmällä, öljyyn lisättiin 80°C:ssa tai 90°C:ss 0,1 painoprosenttia sitruunahappoliuosta, jonka konsentraatiot olivat vastaavasti 50 painoprosenttia ja 25 painoprosenttia, öljyä sekoitettiin vibraattorilla 5 minuuttia, jäähdytettiin 20°C:een, lisättiin 1,0 painoprosenttia vettä, sekoitettiin uudelleen 5 minuuttia ja annettiin seistä 15 minuuttia, jolloin silloin tällöin sekoitettiin.
Sen jälkeen öljy sentrifugoitiin kierrosnopeudella 30000 rpm 15 minuutin ajan ja suodatettiin suodatinpaperin läpi. Tulokset on koottu taulukkoon 9.
17 63438
Taulukko 9
Esi- Sitruunahappo- Sitruunahappo öljyn, josta kumi poistettu, merkki lisäyksen läm- liuoksen väke- jäännös-P-pitoisuus i(ppm) pötila (°C) vyys (paino-%) j | „ | ΙΙτ | Ivj v vll"
XXXV 80 50 31 24 41 9 10 15 i 3C
XXXVI 80 25 54 31 69 6 - 34 ; 37 XXXVII 90 2 5 58 30 50 - - - ’ - tarkoittaa: ei määritetty.
Taulukon 9 perusteella on selvää, että keksinnön mukaisella menetelmällä saadaan alhaisempia jäännös-fosforipitoisuuksia kaikilla lähtöaineina käytetyillä öljyillä.
Esimerkki XXXVIII
700 g:aan viinirypälesiemenöljyä lisättiin 0,3 painoprosenttia 1:1 sitruunahappoliuosta öljyn lämpötilan ollessa 20°C. Sen jälkeen öljyä sekoitettiin mekaanisella sekoittimella 15 minuuttia kierrosnopeudella 600 rpm. öljyyn lisättiin 5 painoprosenttia vettä ja sekoittamista jakettiin vielä 15 minuuttia. Lopuksi öljy sentrifugoitiin ja kuivattiin. Tulokset on koottu taulukkoon 10.
Taulukko 10 P Vahat (ppm) (ppm) Lähtö-öljy 24 8170 öljy, josta kumi poistettu 8 175 Tämä esimerkki osoittaa, että keksinnön mukainen kuminpoistomenetelmä poistaa myös suurimman osan vahoista runsaasti vahoja sisältävistä öljyistä. Tämä aiheuttaa huomattavia säätöjä viimeisessä tavanomaisessa vahanpoistovaiheessa.
Esimerkit XXXIX - XLI
18 634 38 700 g auringonkukkasiemenöljyä kuumennettiin 70°C:een ja öljyä lisättiin 0,3 painoprosenttia 1:1 sitruunahappoliuosta. öljyä sekoitettiin mekaanisella sekoittime11a kierrosnopeudella 600 rpm. Sen jälkeen öljy jäähdytettiin 20°C:een, minkä jälkeen öljyyn lisättiin 5 painoprosenttia vettä ja sekoittamista jatkettiin 1 tunti. Sen jälkeen öljy sentrifugoitiin, neutraloitiin ja valkaistiin 1 %:lla aktiivista savea (Tonsil). Lopuksi öljystä poistettiin vahat jäähdyttämällä se 15°C:een ja hitaasti sekoittamalla tässä lämpötilassa 4 tuntia samalla lisäten 1 % suodatusapuainetta ja suodattamalla. Tulokset on koottu taulukkoon 11.
Taulukko 11 ______Analyyttiset tiedot Lähtö-öljy öljy, josta kumi Neutralisoitu, val-poistettu kaistu öljy, josta . vahat poistettu
Esi- P Vaha P Vaha j P Jäähdy tyskoe* merkki (ppm) (ppm) (ppm) (ppm) 1 (ppm l ----,--1--- XXXIX 120 320 19 38 kirkas XL 128 490 11 110 j 8 kirkas XLI 84 80 27 60 2 kirkas * 3 tuntia 0°C:ssa.
Myös nämä esimerkit osoittavat, että keksinnön mukainen kuminpoisto-menetelmä poistaa myös suurimman osan vahoista niitä sisältävistä öljyistä.
Esimerkit XLII ja XLIII
Nk. säiliön pohjaöljyyn (auringonkukkaöljy) lisättiin 0,3 painoprosenttia 50-prosenttista sitruunahappoliuosta öljyn lämpötilan ollessa 20 - 25°C. Seosta sekoitettiin 30 minuuttia. Sen jälkeen lisättiin 5-prosenttista vesiliuosta, joka sisälsi 0,4 % natriumlauryylisulfaat-tia ja 2 % magnesiumsulfaattia ja seosta sekoitettiin 1 tunti, minkä jälkeen seoksen annettiin seistä 12 tuntia. Sen jälkeen vesifaasin annettiin valua pois. Tulokset on annettu taulukossa 12.
19 63438
Taulukko 12 _Analyyttiset tiedot Lähtö-öljy öljy, josta ku- __mi poistettu
Esi- P Vaha P Vaha merkki (ppm) (ppm)__(ppm)__(ppm) XXLII 143 700 jälki 73 XLIII 894 36400 14 730
Esimerkit XLIV - LI
500 g:aan auringonkukkaöljyä sekoitettiin 0,15 % 50-prosenttista sitruunahappoliuosta öljyn lämpötilan ollessa 70°C tai 20°C. Seosta sekoitettiin 15 minuuttia ja lämpötila nostettiin 30°C:een niissä tapauksissa, joissa lämpötila oli aluksi ollut 20°C. Sen jälkeen lisättiin 5 painoprosenttia vettä, sekoitettiin 1 tunti ja sentri-fugoitiin. Tulokset on koottu taulukkoon 13.
Taulukko 13
Esimerkki Lämpötila-alue Sitruunahappo- P-pitoisuus (°C) liuoksen mää- Raakaöljy öljy,josta rä (1:1) (pai- kumi pois- ______________no-%)_______ tettu XLIV 70 -* 30 0,30 97 10 XLV 70 -► 30 0,15 97 15 XLVI 20 20 0,30 97 58 XLVII 20 20 0,15 97 55 XLVIII 70 -»> 30 0,30 150 17 XLIX 70 30 0,15 150 8 L 20+20 0,30 150 26 LI 20 + 20 0,15 150 31
Esimerkit LII - LV-
Toistettiin esimerkit XLIV - LI, mutta käytettiin rypsinsiemenöljyä, joka sisälsi 131 ppm fosforia, auringonkukkaöljyn asemesta. Tulokset on koottu taulukkoon 14.
20 63438
Taulukko 14
Esimerkki Lämpötila-alue Sitruunahappo- öljyn, josta kumi (°C) liuoksen määrä poistettu, P-pitoi- (1:1) (paino-%) suus1' (ppm) LII 70 +30 0,3 23 LIU 70 + 30 0,15 46 LIV 30+30 0,3 36 LV 30 + 30 0,15 58 1) Kahden kokeen keskiarvo.
Esimerkit LVI - LIX
Toistettiin esimerkit XLIV - LI, mutta auringonkukkaöljyn asemesta käytettiin pellavansiemenöljyä, joka sisälsi 160 ppm fosforia.
Tulokset on koottu taulukkoon 15.
Taulukko 15
Esimerkki I Lgmftf tila-alue I Sitruunahappo- I
( C) liuoksen määrä * . il) (1=1) (paino-*) suus <PPm) ’ LVI 70 +30 0,3 27 LVII 70 + 30 0,15 17 LVI II 30 + 50 0,3 27 LIX 30+30 0,15 20
Kahden kokeen keskiarvo.
Esimerkit LX - LXI
Lämpötilan muutoksen vaikutuksen tutkimiseksi kuminpoistomenetelmän aikana suoritettiin seuraavat kokeet: 500 g:aan puhdistamatonta uutettua soijapapuöljyä lisättiin 0,07 painoprosenttia 50-prosenttista sitruunahappoliuosta öljyn lämpötilan ollessa 70°C. 15 minuutin sekoittamisen jälkeen lisättiin 2,5 painoprosenttia vettä, minkä jälkeen annettiin stabiloitua 2 tuntia. Lopuksi hydratoituneet fosfatidit sentrifugoitiin pois taulukossa 16 annetussa lämpötilassa. Lämpötilojen muutos on annettu samassa taulukossa. Vertailuesimerkeissä 21 63438 2 ja 3 kesti lämpötilan kasvu ennen sentrifugointia noin 30 minuuttia, mikä on selvästi liian kauan. Fosfatidit ovat muuntuneet korkeassa lämpötilassa vallitsevaksi faasikseen ja fosfatidit poistuvat huonosti. Raakaöljyn A P-pitoisuus oli 768 ppm ja raakaöljyn B 804 ppm.
Taulukko 16
Esimerkki Lämpötilan muutos öljyn, josta kumi poistettu, P-pitoi-suus_____________
___öljy A öljy B
Vertailu I Koko menetelmä 70°C;ssa, 75 90 sentrifugointi 70°C:ssa LX Lämpötila laski 70°C:sta 30°C:een 18 19 sitruunahapon lisäämisen jälkeen, sentrifugointi 30°C:ssa
Vertailu 2 Lämpötila laski 70°C:sta 30°C:een 58 70 sitruunahapon lisäämisen jälkeen, _____________ sentrif ugointi 70°C:ssa _______________ ____________ LXI Lämpötila laski 70°C:sta 30°C:een 22 20 veden lisäämisen jälkeen, sentri-fugointi 30°C:ssa
Vertailu 3 Lämpötila laski 70°C:sta veden 55 52 lisäämisen jälkeen, sentrifugoin-__ti 70°C;ssa
Esimerkit LXII - LXVII
Jatkuvatoimisessa kuminpoistomenetelmässä lisättiin öljyyn 40-paino-prosenttista sitruunahappoliuosta öljyn lämpötilan ollessa 70°C.
25 - 28°C:een jäähdyttämisen jälkeen lisättiin 2,5 painoprosenttia vettä ja seos johdettiin viipymäsäiliön läpi, jossa viipymäaika oli noin 1 tunti ja lämpötila vielä 25 - 28°C. Sen jälkeen seos kuumennettiin 50-60-asteiseksi lämmönvaihtimessa, joka kuumennusvaihe kesti alle 1 minuutin, ja sentrifugoitiin välittömästi. Tulokset on koottu taulukkoon 17.
Taulukko 17 22 63438
Esimerkki Raakaöljyn P- Sitruunahapon öljyn# josta kumi pitoisuus konsentraatio poistettu# P-pi- (ppm) öljyssä (pai- toisuus no-%) LXII 732 0,014 21 LXIII 732 0,021 19 LXIV 723 0,028 19 LXV 792 0,035 34 LXVI 784 0,049 17 LXVII 723 0,084 20
Korkeammassa lämpötilassa tapahtuneen sentrifugoinnin etuna oli lisäksi se, että lietteen öljypitoisuus oli vain noin 32 % verrattuna 40 - 45 %:iin, kun sentrifugointi suoritettiin 25 - 28°C:ssa.
Esimerkit LXVIII - LXX
Vesi-öljykontaktin aikaisen lämpötilan vaikutuksen osoittamiseksi suoritettiin seuraavat kokeet: Soijapapuöljyyn, josta kumi oli poistettu edellä, lisättiin 0,3 painoprosenttia 1:1 sitruunahappo-liuosta öljyn lämpötilan ollessa 70°C. Taulukossa esitettyyn lämpötilaan jäähdyttämisen jälkeen lisättiin 18,5 painoprosenttia liuosta, joka sisälsi 5 painoprosenttia natriumsulfaattia ja 0,5 painoprosenttia natriumlauryylisulfaattia, ja seoksen annettiin seistä 2 tuntia. Sen jälkeen liete erotettiin öljystä ja öljy pestiin ja valkaistiin tavalliseen tapaan. Tulokset on koottu seuraavaan taulukkoon 18.
23
Taulukko 18 6 3 4 3 8
Esimerkki Vesi-Öl jykon- ' '— j- .. p~Plto^.^s. „(ppm). „ ....------- taktin lämpötila Raaka- öljy, josta Pesty ja val- öljy kumi pois- kaistu öljy tettu LXVIII 5 105 36 3 LXIX 20 101 14 1 LXX 35 126 22 2
Vertailu 4 50 158 86 38
Esimerkki LXXI
Jatkuvatoimisessa menetelmässä lisättiin 0,1 tilavuusprosenttia 85-prosenttista fosforihappoa puhdistamattomaan rypsinsiemenöljyyn, jonka fosforipitoisuus oli 201 ppm. Jäähdytettiin 30°C:een, minkä jälkeen lisättiin 1,5 painoprosenttia vettä. 1 tunnin kuluttua seos sentrifugoitiin. Tämän käsittelyn jälkeen oli öljyn fosforipitoisuus 52 ppm. Sen jälkeen kun öljy oli neutraloitu 4N natriumhydroksidillä, sen P-pitoisuus laski edelleen ätvoon 2 ppm.
Esimerkki LXXII
500 g:aan puhdistamatonta soijapapuöljyä, jonka P-pitoisuus oli 489 ppm, lisättiin 0,1 painoprosenttia etikkahappoanhydridiä (97,5 %). 15 minuutin sekoittamisen jälkeen kierrosnopeudella 600 rpm seos jäähdytettiin 30°C:een. Sen jälkeen lisättiin 2,5 painoprosenttia vettä ja 2 tunnin kuluttua, jolloin sekoitettiin kierrosnopeudella 200 rpm, seos sentrifugoitiin. Saadun Öljyn P-ptioisuus oli 46 ppm (kahden kokeen keskiarvo).
Esimerkki LXXIII
500 g:aan puhdistamatonta soijapapuöljyä, jonka P-pitoisuus oli 679 ppm, lisättiin 0,2 painoprosenttia etikkahappoa (100 %) öljyn lämpötilan ollessa 70°C. Sekoitettiin 15 minuuttia kierrosnopeudella 600 rpm, minkä jälkeen öljy jäähdytettiin 30°C:een ja lisättiin 2,5 painoprosenttia vettä. Sekoitettiin 2 tuntia kierrosnopeudella 200 rpm yhä 30°C:ssa, ja sen jälkeen seos sentrifugoitiin. Saadun öljyn P-pitoisuus oli vain 35 ppm.

Claims (16)

24 63438
1. Menetelmä kumin poistamiseksi triglyseridiöljyistä, jotka ovat oleellisesti nestemäisiä 40°C:ssa, dispergoimalla öljyyn 0,001 - 0,5 paino-% happoa tai happoanhydridiä, jonka pH on vähintään 0,5 mitattuna 20°C:ssa, 1-molaarisessa vesiliuoksessa tai vesiliuoksessa, jonka pitoisuus on ainakin 10 paino-%, minkä jälkeen dispergoidaan saatuun seokseen 0,2-5 paino-% vettä ja lopuksi erotetaan öljystä kumia sisältävä vesipitoinen liete, tunnettu siitä, että öljyn, veden ja hapon seos pidetään vähintään 5 minuuttia lämpötilassa alle 40°C, edullisesti 20 - 35°C, ennen vesipitoisen lietteen erottamista.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että happo tai anhydridi lisätään öljyyn, jonka lämpötila on vähintään 60°C.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että happo tai anhydridi lisätään öljyyn, jonka lämpötila on 65 - 90°C.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että käytetään syötävän hapon vesiliuosta, joka sisältää vähintään 25 % vettä.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään vesipitoista sitruunahappoliuosta.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puhdistamattomaan uutettuun öljyyn lisätään 0,001 - 0,01 paino-% sitruunahappoa.
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että öljyyn, josta hydratoituvat fosfatidit on oleellisesti poistettu, lisätään 0,1 - 0,3 painoprosenttia sitruunahappoa.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että vesi lisätään öljyyn, jonka lämpötila on alle 40°C. 25 63438
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että öljyyn lisätään 0,5 - 3 paino-% vettä.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että öljyyn lisätään 1-2 paino-% vettä.
11. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ennen vesipitoisen lietteen erottamista öljyn, veden ja hapon seos pidetään vähintään 0,5 tuntia lämpötilassa alle 40°C.
12. Jonkin patenttivatimuksen 1-11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vesipitoinen liete erotetaan öljystä sentri-fugoimalla.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että öljyn, hapon ja veden seos kosketusajan jälkeen alle 40°C:ssa kuumennetaan alle 5 minuutissa lämpötilaan 60 - 90°C, jonka jälkeen seos välittömästi sentrifugoidaan.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumentaminen suoritetaan alle noin 1 minuutissa.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 1-14 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että menetelmä suoritetaan jatkuvatoimisesti.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 1-15 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään soijapapuöljyä, rypsinsiemenöljyjä, sesamsiemenöljyä, auringonkukkasiemenöljyä, riisileseöljyä, viini-rypälesiemenöljyä, kookospähkinäöljyä, puuvillasiemenöljyä, maapähkinäöljyä, pellavansiemenöljyä, maissiöljyä, palmuöljyä, palmunydin-öljyä, saffloröljyä, suolarasvaa (sal falt) tai bassiarasvaa. 26 63438
FI760598A 1975-03-10 1976-03-09 Foerfarande foer avlaegsning av gummi ur triglyceridoljor FI63438C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB9862/75A GB1541017A (en) 1975-03-10 1975-03-10 Degumming process for triglyceride oils
GB986275 1975-03-10

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI760598A FI760598A (fi) 1976-09-11
FI63438B true FI63438B (fi) 1983-02-28
FI63438C FI63438C (fi) 1983-06-10

Family

ID=9880163

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI760598A FI63438C (fi) 1975-03-10 1976-03-09 Foerfarande foer avlaegsning av gummi ur triglyceridoljor

Country Status (28)

Country Link
US (1) US4049686A (fi)
JP (1) JPS5949278B2 (fi)
AT (1) AT356229B (fi)
BE (1) BE839399A (fi)
BR (1) BR7601409A (fi)
CA (1) CA1060041A (fi)
CH (1) CH617455A5 (fi)
CS (1) CS197206B2 (fi)
DD (1) DD123892A5 (fi)
DE (1) DE2609705C3 (fi)
DK (1) DK153228C (fi)
ES (1) ES445951A1 (fi)
FI (1) FI63438C (fi)
FR (1) FR2303849A1 (fi)
GB (1) GB1541017A (fi)
IE (1) IE42651B1 (fi)
IN (1) IN145068B (fi)
IT (1) IT1057708B (fi)
LU (1) LU74523A1 (fi)
MX (1) MX3253E (fi)
NL (1) NL168876C (fi)
NO (1) NO146435C (fi)
PT (1) PT64880B (fi)
SE (1) SE429346B (fi)
SU (1) SU786912A3 (fi)
TR (1) TR19480A (fi)
YU (1) YU37357B (fi)
ZA (1) ZA761405B (fi)

Families Citing this family (92)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2544266C2 (de) * 1975-10-03 1986-10-16 Bernard Allentown Pa. Friedman Verbesserung der Haltbarkeit von gebrauchten Kochölen
GB1585166A (en) * 1976-09-10 1981-02-25 Unilever Ltd Oil purification by adding hydratable phosphatides
DE3275301D1 (en) * 1981-07-20 1987-03-05 Henkel Kgaa Process for the preparation of fatty acid alkyl esters with improved workability
US4609500A (en) * 1981-10-15 1986-09-02 Cpc International Inc. Refining of oil and product thereof
GB8307594D0 (en) * 1983-03-18 1983-04-27 Unilever Plc Triglyceride oils
US4734226A (en) * 1986-01-28 1988-03-29 W. R. Grace & Co. Method for refining glyceride oils using acid-treated amorphous silica
US4880574A (en) * 1984-12-07 1989-11-14 W. R. Grace & Co.-Conn. Method for refining glyceride oils using partially dried amorphous silica hydrogels
GB8506907D0 (en) 1985-03-18 1985-04-24 Safinco Coordination Centre Nv Removal of non-hydratable phoshatides from vegetable oils
US4939115A (en) * 1986-01-28 1990-07-03 W. R. Grace & Co.-Conn. Organic acid-treated amorphous silicas for refining glyceride oils
EP0269277B1 (en) * 1986-11-13 1991-07-24 The Cambrian Engineering Group Limited Process for degumming triglyceride oils
US4877765A (en) * 1987-05-15 1989-10-31 W. R. Grace & Co. Adsorptive material for the removal of chlorophyll, color bodies and phospholipids from glyceride oils
AU598665B2 (en) * 1987-05-15 1990-06-28 W.R. Grace & Co.-Conn. Adsorptive material and process for the removal of chlorophyll, color bodies and phospholipids from glyceride oils
US4781864A (en) * 1987-05-15 1988-11-01 W. R. Grace & Co.-Conn. Process for the removal of chlorophyll, color bodies and phospholipids from glyceride oils using acid-treated silica adsorbents
GB8814732D0 (en) * 1988-06-21 1988-07-27 Unilever Plc Method of refining clyceride oils
US5286886A (en) * 1988-06-21 1994-02-15 Van Den Bergh Foods Co., Division Of Conopco, Inc. Method of refining glyceride oils
US5264597A (en) * 1988-09-30 1993-11-23 Van Den Bergh Foods, Co., Division Of Conopco, Inc. Process for refining glyceride oil using precipitated silica
US5079208A (en) * 1988-12-30 1992-01-07 Van Den Bergh Foods Co., Division Of Conopco, Inc. Synthetic, macroporous, amorphous alumina silica and a process for refining glyceride oil
GB8906443D0 (en) * 1989-03-21 1989-05-04 Unilever Plc Process for refining glyceride oil using silica hydrogel
EP0456300B1 (en) * 1990-05-04 1997-08-06 Unilever N.V. Method of refining glyceride oil
HU208037B (en) * 1990-08-23 1993-07-28 Noevenyolajipari Mososzergyart Process for diminishing nonhydratable slime- and vax-content of plant-oils
JPH0774353B2 (ja) * 1991-08-26 1995-08-09 日清製油株式会社 食用油の製造法
EP0560121A3 (en) * 1992-03-09 1994-07-27 Vandemoortele Int Nv Method for refining glyceride oil
EP0583648A3 (en) 1992-08-19 1995-02-01 Vandemoortele Int Nv Continuous refining process with reduced waste flows.
US5382411A (en) * 1993-01-05 1995-01-17 Halliburton Company Apparatus and method for continuously mixing fluids
US6033706A (en) * 1995-11-02 2000-03-07 Lipidia Holding S.A. Refining of edible oil retaining maximum antioxidative potency
SE509358C2 (sv) * 1996-07-05 1999-01-18 Karlshamns Crushing & Feed Ab Användning av vattenånga för framställning av glyceridolja med låg halt av icke-hydratiserbara fosfatider
CN1087339C (zh) * 1997-07-09 2002-07-10 结晶及脱胶公司 从脂肪物质中除去金属以及粘合在所述金属上的树胶的方法
MY124156A (en) * 1997-08-29 2006-06-30 Lipogenics Inc Process for stabilization of oil from plant materials
US6423857B1 (en) 1998-11-20 2002-07-23 I.P. Holdings Methods for recovering fatty acids
US6441209B1 (en) 1998-11-20 2002-08-27 Ip Holdings, L.L.C. Method for treating organic acid-treated phosphatides
US6844458B2 (en) 1998-11-20 2005-01-18 Ip Holdings, L.L.C. Vegetable oil refining
US6426423B1 (en) 1998-11-20 2002-07-30 I.P. Holdings Methods for treating phosphatide-containing mixtures
US6172248B1 (en) 1998-11-20 2001-01-09 Ip Holdings, L.L.C. Methods for refining vegetable oils and byproducts thereof
US6686487B2 (en) * 1999-12-07 2004-02-03 Franks Research Labs, Inc. Triacylglycerol oligomer products and methods of making same
US6210732B1 (en) 2000-02-03 2001-04-03 James A. Papanton Cooking oil additive and method of using
US6511690B1 (en) * 2001-02-01 2003-01-28 Carolina Soy Products, Inc. Soybean oil process
US7544820B2 (en) * 2001-02-01 2009-06-09 Carolina Soy Products Llc Vegetable oil process
EP1417288B1 (en) 2001-07-23 2018-08-29 Cargill, Incorporated Method and apparatus for processing vegetable oils
US6750359B1 (en) 2001-09-04 2004-06-15 Ip Holdings, L.L.C. Methods for treating deodorizer distillate
US20040030166A1 (en) * 2002-03-18 2004-02-12 Dick Copeland Methods for treating deodorizer distillate
US7226771B2 (en) 2002-04-19 2007-06-05 Diversa Corporation Phospholipases, nucleic acids encoding them and methods for making and using them
CA2515583C (en) 2003-03-07 2015-07-14 Diversa Corporation Hydrolases, nucleic acids encoding them and methods for making and using them
US7122216B2 (en) * 2003-06-16 2006-10-17 I.P. Holdings, L.L.C. Vegetable oil extraction methods
EP1505145B1 (en) * 2003-08-06 2006-06-28 De Smet Engineering N.V. Method and apparatus for vacuum stripping
US20050067120A1 (en) * 2003-08-29 2005-03-31 Franks William A. Triacylglycerol oligomer products and methods of making same
US20050171367A1 (en) * 2004-02-03 2005-08-04 Terry DeLoach Method for manufacturing a combined fatty acid / lecithin ruminally protected feed supplement.
DE602004002866T2 (de) * 2004-08-06 2007-05-24 De Smet Engineering N.V. Verfahren zum Rückgewinnen von Öl
EP1637201B1 (en) * 2004-09-15 2007-08-15 De Smet Engineering N.V. Vapour scrubbing process and apparatus
RU2007137272A (ru) * 2005-03-09 2009-04-20 Карджилл, Инкорпорейтед (Us) Разделение подсолнечного масла и воска
US7728044B2 (en) * 2005-03-16 2010-06-01 Baker Hughes Incorporated Saponified fatty acids as breakers for viscoelastic surfactant-gelled fluids
US8044106B2 (en) * 2005-03-16 2011-10-25 Baker Hughes Incorporated Saponified fatty acids as viscosity modifiers for viscoelastic surfactant-gelled fluids
US8022258B2 (en) 2005-07-05 2011-09-20 Neste Oil Oyj Process for the manufacture of diesel range hydrocarbons
US8278492B2 (en) * 2005-07-05 2012-10-02 Neste Oil Oyj Process for the manufacture of diesel range hydrocarbons
US7112688B1 (en) 2005-08-11 2006-09-26 Carolina Soy Products, Llc Soybean oil process
EP1818088A1 (en) * 2006-01-20 2007-08-15 De Smet Engineering N.V. Crystallisers useful in fractionation processes for oils and fats
EP2216403A3 (en) 2006-02-02 2010-11-24 Verenium Corporation Esterases and related nucleic acids and methods
AR062947A1 (es) 2006-09-21 2008-12-17 Verenium Corp Fosfolipasas acidos nucleicos que las codifican y metodos para prepararlas y usarlas
EP1905815A1 (en) * 2006-09-28 2008-04-02 De Smet Engineering S.A. Phase transfer apparatus and process
EP2028258A1 (en) * 2007-08-01 2009-02-25 N.V. Desmet Ballestra Engineering S.A. Process for equipment for desolventising under reduced pressure
AR069443A1 (es) * 2007-11-27 2010-01-20 Grace Gmbh & Co Kg Purificacion de materiales grasos tal como aceite
US8575409B2 (en) 2007-12-20 2013-11-05 Syntroleum Corporation Method for the removal of phosphorus
EP2238220A2 (en) * 2007-12-21 2010-10-13 Grace GmbH & Co. KG Treatment of biofuels
US8581013B2 (en) 2008-06-04 2013-11-12 Syntroleum Corporation Biorenewable naphtha composition and methods of making same
US20090300971A1 (en) 2008-06-04 2009-12-10 Ramin Abhari Biorenewable naphtha
US8231804B2 (en) 2008-12-10 2012-07-31 Syntroleum Corporation Even carbon number paraffin composition and method of manufacturing same
US20100175312A1 (en) * 2009-01-13 2010-07-15 Allan Donald Roden Method for producing biodiesel material
GB0904787D0 (en) * 2009-03-20 2009-05-06 Desmet Ballestra Engineering Sa Improved enzymatic oil recuperation process
US20110047866A1 (en) * 2009-08-31 2011-03-03 Conocophillips Company Removal of impurities from oils and/or fats
UA109884C2 (uk) 2009-10-16 2015-10-26 Поліпептид, що має активність ферменту фосфатидилінозитол-специфічної фосфоліпази с, нуклеїнова кислота, що його кодує, та спосіб його виробництва і застосування
UA111708C2 (uk) 2009-10-16 2016-06-10 Бандж Ойлз, Інк. Спосіб рафінування олії
DE102009049950A1 (de) 2009-10-19 2011-04-21 Lurgi Gmbh Verfahren zur Aufarbeitung von leicht verseifbarem Rohöl pflanzlicher oder tierischer Herkunft, für die Weiterverarbeitung zu Biodiesel
US8394900B2 (en) 2010-03-18 2013-03-12 Syntroleum Corporation Profitable method for carbon capture and storage
DE102010048367A1 (de) 2010-10-13 2012-04-19 Süd-Chemie AG Verfahren zur Entfernung von Phosphor-haltigen Verbindungen aus Triglycerid-haltigen Zusammensetzungen
DE102010055969A1 (de) 2010-12-23 2012-06-28 Süd-Chemie AG Verfahren zur Aufreinigung von organischen Flüssigkeiten
EP2861701B1 (en) 2012-06-14 2018-12-19 Bunge Global Innovation, LLC. Process for production of low saturate oils
US9328303B2 (en) 2013-03-13 2016-05-03 Reg Synthetic Fuels, Llc Reducing pressure drop buildup in bio-oil hydroprocessing reactors
US8969259B2 (en) 2013-04-05 2015-03-03 Reg Synthetic Fuels, Llc Bio-based synthetic fluids
US20140356295A1 (en) 2013-06-03 2014-12-04 R.J. Reynolds Tobacco Company Cosmetic compositions comprising tobacco seed-derived component
CA2947447A1 (en) * 2014-05-28 2015-12-03 Drei Lilien Pvg Gmbh & Co. Kg Method for refining lipid phases, and use
WO2016054597A1 (en) * 2014-10-03 2016-04-07 Flint Hills Resources, Lp System and methods for making bioproducts
US9677028B2 (en) * 2015-08-10 2017-06-13 R.J. Reynolds Tobacco Company Seed oil refinement
SG11201809994XA (en) 2016-05-11 2018-12-28 Reg Synthetic Fuels Llc Biorenewable kerosene, jet fuel, jet fuel blendstock, and method of manufacturing
CA3026848A1 (en) 2016-06-10 2017-12-14 Drei Lilien Pvg Gmbh & Co. Kg Aqueous extraction process for obtainment of mucilage and emulsion separation
FI128345B (fi) * 2016-08-05 2020-03-31 Neste Oyj Menetelmä syötteen puhdistamiseksi
WO2018186734A1 (en) 2017-04-06 2018-10-11 Purac Biochem B.V. Enzymatic degumming of unrefined triglyceride oil
WO2019157334A1 (en) 2018-02-09 2019-08-15 Poet Research, Inc. Methods of refining a grain oil composition to make one or more grain oil products, and related systems
CA3103242C (en) 2018-06-11 2023-08-29 Poet Research, Inc. Methods of refining a grain oil composition feedstock, and related systems, compositions and uses
US11142492B2 (en) 2019-08-26 2021-10-12 Wisconsin Alumni Research Foundation Methods of isolating phenols from phenol-containing media
AU2021314333A1 (en) 2020-07-24 2023-02-09 Reg Synthetic Fuels, Llc Decarboxylative co-dimerization process and synthetic fuels produced therefrom
CN113088374A (zh) * 2021-04-06 2021-07-09 四川省川海晨洋食品有限责任公司 一种高出油率芝麻油提取工艺及其制备的芝麻油
CA3219955A1 (en) 2021-06-01 2022-12-08 Ramin Abhari Process for biorenewable light paraffinic kerosene and sustainable aviation fuel
DE102021122726A1 (de) 2021-09-02 2023-03-02 Gea Westfalia Separator Group Gmbh Verfahren zur Bereitstellung von hydrierten Ölen und/oder Fetten

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB377336A (en) * 1931-05-11 1932-07-28 James Yate Johnson Improvements in the separation of impurities from vegetable and animal fatty oils
US2296850A (en) * 1938-04-09 1942-09-29 Dicalite Company Acidified diatomaceous earth filter aid
US2269243A (en) * 1939-03-08 1942-01-06 Distillation Products Inc Preparation of oils containing antioxidants
US2410926A (en) * 1944-04-04 1946-11-12 California Flaxseed Products C Fatty oil desliming process
US2678326A (en) * 1950-06-29 1954-05-11 Lever Brothers Ltd Method of refining oils with polycarboxylic acids
DE1058184B (de) * 1954-10-27 1959-05-27 Staley Mfg Co A E Verfahren zum Entschleimen von Pflanzenoelen
US2881195A (en) * 1955-04-15 1959-04-07 Staley Mfg Co A E Refining vegetable oils
US3590059A (en) * 1969-09-11 1971-06-29 Salador Huileries Antonin Roux Process for the purification of edible oils

Also Published As

Publication number Publication date
PT64880B (en) 1978-02-06
DE2609705B2 (de) 1980-12-04
BR7601409A (pt) 1976-09-14
DD123892A5 (fi) 1977-01-19
BE839399A (fr) 1976-09-10
NL7602488A (nl) 1976-09-14
SE7603132L (sv) 1976-12-17
NO146435B (no) 1982-06-21
IT1057708B (it) 1982-03-30
ATA168176A (de) 1979-09-15
JPS5949278B2 (ja) 1984-12-01
AT356229B (de) 1980-04-10
NL168876B (nl) 1981-12-16
DK153228B (da) 1988-06-27
NO760789L (fi) 1976-09-13
MX3253E (es) 1980-08-08
AU1188476A (en) 1977-08-11
FR2303849A1 (fr) 1976-10-08
SE429346B (sv) 1983-08-29
YU37357B (en) 1984-08-31
TR19480A (tr) 1979-01-22
IN145068B (fi) 1978-08-19
LU74523A1 (fi) 1977-01-11
CH617455A5 (fi) 1980-05-30
FI760598A (fi) 1976-09-11
CS197206B2 (en) 1980-04-30
JPS51112810A (en) 1976-10-05
IE42651B1 (en) 1980-09-24
YU61476A (en) 1983-04-27
FR2303849B1 (fi) 1979-04-20
IE42651L (en) 1976-09-10
ES445951A1 (es) 1977-05-16
ZA761405B (en) 1977-10-26
NL168876C (nl) 1982-05-17
PT64880A (en) 1976-04-01
NO146435C (no) 1982-09-29
US4049686A (en) 1977-09-20
DK153228C (da) 1988-11-07
GB1541017A (en) 1979-02-21
DE2609705A1 (de) 1976-09-23
SU786912A3 (ru) 1980-12-07
FI63438C (fi) 1983-06-10
CA1060041A (en) 1979-08-07
DE2609705C3 (de) 1982-01-28
DK101076A (da) 1976-09-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI63438B (fi) Foerfarande foer avlaegsning av gummi ur triglyceridoljor
Andersen Refining of oils and fats for edible purposes
US5239096A (en) Degumming process for plant oils
US4280962A (en) Methods for refining oils and fats
FI62135C (fi) Foerfarande foer separering av foeroreningar fraon triglyceridoljor genom till saettning av hydratiserbara forfatider
PT90936B (pt) Processo para a refinacao de oleos gliceridicos
JPS63191899A (ja) トリグリセリド油の脱ガム化方法
Forster et al. Physical refining
Braae Degumming and refining practices in Europe
SK279220B6 (sk) Spôsob kontinuálneho odstraňovania gumovitej fázyz
US3830789A (en) Soap stock reclamation process for producing fatty acids,glycerine and salts
US5362893A (en) Method for refining glyceride oil
SU1743359A3 (ru) Способ непрерывной очистки триглицеридного масла от слизистой фазы
CA1325783C (en) Procedure for the refining of oils
NL8003649A (nl) Werkwijze voor het raffineren van olieen en vetten.
US4185026A (en) Process for cleansing spent clay from the refining of glyceride esters
RU2285718C1 (ru) Способ рафинации смеси растительных масел, предназначенной для производства пищевых продуктов, преимущественно кетчупа
RU1778169C (ru) Способ очистки технических рыбных жиров
RU2245902C2 (ru) Способ адсорбционной очистки растительных масел и саломаса
EP0583648A2 (en) Continuous refining process with reduced waste streams
PL106077B1 (pl) Sposob odsluzowywania olejow trojglicerydowych
JPH0892586A (ja) 動植物油の精製方法
JPH061995A (ja) ごま油の製造法
PT1339817E (pt) Processo para a preparação de ésteres de ácidos gordos.
NL8602306A (nl) Werkwijze voor het raffineren van plantaardige olien of vetten.

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired
MA Patent expired

Owner name: UNILEVER N.V.