FI62345C - Slitdetalj eller slitdel - Google Patents

Slitdetalj eller slitdel Download PDF

Info

Publication number
FI62345C
FI62345C FI770388A FI770388A FI62345C FI 62345 C FI62345 C FI 62345C FI 770388 A FI770388 A FI 770388A FI 770388 A FI770388 A FI 770388A FI 62345 C FI62345 C FI 62345C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
carbide
cast iron
cast
wear
casting
Prior art date
Application number
FI770388A
Other languages
English (en)
Other versions
FI62345B (fi
FI770388A (fi
Inventor
Karl Sven Gustav Ekemar
Udo Fischer
Original Assignee
Sandvik Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sandvik Ab filed Critical Sandvik Ab
Publication of FI770388A publication Critical patent/FI770388A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62345B publication Critical patent/FI62345B/fi
Publication of FI62345C publication Critical patent/FI62345C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23BTURNING; BORING
    • B23B27/00Tools for turning or boring machines; Tools of a similar kind in general; Accessories therefor
    • B23B27/14Cutting tools of which the bits or tips or cutting inserts are of special material
    • B23B27/148Composition of the cutting inserts
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22CALLOYS
    • C22C37/00Cast-iron alloys
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T428/00Stock material or miscellaneous articles
    • Y10T428/12All metal or with adjacent metals
    • Y10T428/12014All metal or with adjacent metals having metal particles
    • Y10T428/12028Composite; i.e., plural, adjacent, spatially distinct metal components [e.g., layers, etc.]
    • Y10T428/12063Nonparticulate metal component
    • Y10T428/12139Nonmetal particles in particulate component

Description

\·Ί5ΖΓ*\ ΓβΙ /««.KUULUTUSjULKAISU ^Ο-ΖΛΓ jföfA W ““ UTLAGGNtNGSSKRIFT 62 34 5 5¾)¾ huntti «yör.n, lly 10 12 1022 lifVe, Patent eelOelat V“ v ^ (51) K».lk.3/lntCI.3 C 22 C 29/00 SUOMI—FINLAND (21) PiMnttlh«k«inu»-l*«i*nt»eknlni 770388 (22) HakwnbpUvt—AntMcnlnffdag 0k.02.77 (23) Alkupthrt—Glltlfhatsdaf 0U.02.77 (41) Tulkit luikituksi — Bllvlt offancKg 06.08.77
Patentti· ja rekisterihallta» (44) N«ht»v*k*lp*non |t kwiLJulkalwn pvm.— _0 Q_
Patent- och rcgisterttyreltan 1 ' AmMom utftgd och uti^kriftun pubiieund 31 · oo. 02 (32)(33)(31) Pyy^mXf «noikuut—Sugird prtarttut 05 ·02.76
Ruotsi-Sverige(SE) 7601289-7 (71) Sandvik Aktiebolag, Fack, 5-81101 Sandviken, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Karl Sven Gustav Ekemar, Saltsjö-Boo, Udo Fischer, Vällingby, Ruotsi-Sverige(SE) (7*0 Oy Kolster Ab (5*0 Kulutuskappale tai kulutusosa - Slitdetalj eller slitdel
Keksinnön kohteena on kulutuskappale tai kulutusosa, joka koostuu toisaalta sintratusta kovametallista, toisaalta rautapohjaisesta valulejeeringistä, jolloin sintrattu kovametalli on palojen, murskeen, muotokappaleiden tai vastaavien muodossa sisäänva-lettuna mainittuun valulejeerinkiin. Tällaisista tuotteista voidaan mainita kulumisen kohteeksi joutuvat osat, kuten esimerkiksi kulutusosat, jotka on tarkoitettu koneosiin, tarvikkeisiin, työkaluihin jne. ja tällöin erityisesti osiin, jotka joutuvat erityisen suuren kulumisen kohteeksi. Muista esimerkeistä voidaan mainita erilaisia rakenneyksityiskohtia,joita on tarkoitus käyttää kuluttavissa olosuhteissa sekä leikkuukappaleita tai vastaavia,jotka on tarkoitettu hakkuuseen tai aineiden työstöön, kuten esimerkiksi teriin kiviporausta varten tai lastuavaan työstöön. Yhteinen tunnusmerkki näille esineille on, että kulutukselle tai muulle vauriolle alttiiksi joutuva osa tai osat koostuvat valurautaan valetusta kovametallista tai mukaan valetuista puhtaista tai muista kova-aineista palojen, murskeen, jauheen, muotokappaleiden tai jossakin muussa sopivassa muodossa.
2 ,< O 7 A S
Patenttikirjallisuudessa on jo kauan ollut esitettynä erilaisia ehdotuksia ja ajatuksia, jotka kohdistuvat tuotteisiin,joissa kovametalli on valettu mukaan erilaisiin valumetalliseoksiin, kuten teräkseen, valurautaan ym. metalliaineisiin. Myös joukko menetelmiä tällaisten tuotteiden valmistamiseksi on esitetty ja ne ovat olleet tai ovat vieläkin patenttisuojattuja. Tästä huolimatta tapahtuu kovametallin käyttö ylivoimaisesti useimmin massiivisten kappaleiden muodossa, jotka joko kokonaan muodostavat tarkoitetun rakenteen, työkalun jne. tai myös muodostavat kulutusta kestävän osan, joka puolestaan on kiinnitetty pitimeen tai mekaanisesti kiinnittämällä, juottamalla, liimaamalla jne. Ainoastaan poikkeustapauksissa on kovametalli yritetty kiinnittää sisäänvalamalla ja tällöin olennaisin heikoin tuloksin. Esimerkkeinä samanlaisista aikaisemmista kiinnitys- tai sisäänvalutavoista voidaan mainita hienorakenteinen tai murskatun kovametallin ohuiden kerrosten muodossa paneminen teräs- työ- tai kulutuspinnoille. Saattamalla kovametallikerroksen tuomisen jälkeen työkappale kuumennukseen, mahdollisesti täydennettynä erityisten valulejeerinkien juotosaineiden jne. kanssa on pyritty aikaansaamaan kovametallien sisäänvalu pintoihin, joiden kulutuskestävyyttä on yritetty lisätä. Mitään tuotteita, joilla olisi tyydyttävä laatu ja käyttökelpoisuus ei tällä tavalla kuitenkaan ole löydetty.
Keksinnön kohteena on siis kovametallista ja valumetalliseok-sesta koostuva kulutuskappale, jolla on laatuominaisuuksia, jotka eivät aikaisemmin näyttäneet olevan toteutettavissa. Käyttämällä tiettjä spesifioituja valulejeerinkejä, jotka sinänsä aikaisemmin on katsottu täysin sopimattomiksi alhaisen kulutuskestävyyden perusteella, on näinollen onnistuttu täysin yllättäen yhdistämällä kova-metallin kanssa saavuttaa oleellisesti parempia ominaisuuksia yhdistetyllä tuotteella, kuin mitä saadaan käyttämällä huomattavasti kulutusta kestävämpiä valumetalliseoksia. Oleellisena edellytyksenä on kuitenkin ollut käytetyn kovametallin rakennekoostumuksen ja kappalesuuruuden optimointi. Lisäksi on yhdistetyn ainetuotteen valmistus tapahtunut tarkoin määritellyissä prosessiolosuhtissa mitä valulämpötilaan, jähmettyrnisnopeuteen, ainelisäyksiin ym. tulee.
Kuluvissa elimissä, kuten esimerkiksi myllyjen vuorauslaa-toissa tai esimerkiksi hiekkapuhalluskoneiden ja kuulamyllyjen kuluvissa osissa on tähän asti useassa tapauksessa käytetty kulutusta kestäviä lejeerattuja valuteräksiä tai lejeerattua valkoista valurautaa ts. valurautaa, josta kaikkinainen grafiitin erottuminen tavalla tai toisella on kokonaan poistettu. Harmaan eli grafiittisen 3 62345 valuraudan, jolla on oleellisesti alhaisempi kulumiskestävyys ja joka normaalisti sisältää vain mitättömiä määriä lejeerausaineita, käyttö on tässä tapauksessa osoittautunut täysin sopimattomaksi.
Keksinnön mukaisesti on kuitenkin käynyt ilmi, että sekä va-luteräs että valkoinen valurauta ja tässä myös voimakkaasti lejee-ratut hyvin kulutusta kestävät laadut ovat antaneet kelpaamattomia tuotteita yhdistettynä kovametallin kanssa. Ts. kovametallin sisään-valun pohjalta, kun sensijaan kovametallin sisäänvalu grafiittiseen valurautaan on antanut tuotteita, joilla on erityisen kova hankaus-ja kulutuskestävyys yhdessä mekaanisen lujuuden ja sitkeyden kanssa.
Keksinnön mukaiselle kappaleelle on täsmällisesti sanottuna tunnusomaista se, että valulejeerinki koostuu olennaisen grafbittisestä valuraudasta, jolla sinänsä on alhainen kulumiskestävyys ja kovuus, jolloin sen kokoomus on asetettu sellaiseksi, että hiili-ekvivalentti, C ekv., ts. hiilen pitoisuus yhdessä muiden hiilen kanssa samanarvoisten aineosien ja lejeerausaineiden kanssa, jotka vaikuttavat valuraudan ominaisuuksiin on vähintään 4,0 ja enintään 6,0 ja välissä oleva lejeerausfaasi tai ylimenovyöhyke on muodostettu kovametallin ja valulejeeringin väliin, jolloin 20-80 % ja edullisesti 30-70 % lisätystä määrästä kovametallia on ylimenovyö-hykkeessä, sekä vähintään 90 %:lla lisätystä kovametallimäärästä on hiukkaskoko väliltä 1-8 mm. Koska pii ja fosfori ovat aineita, jotka lähinnä hiilen jälkeen vaikuttavat valuraudan ominaisuuksiin, määritetään hiili-ekvivalentti tavallisesti kaavan C ekv. = % C + 0,3 (% Si + %P). Koska kuitenkin monet muut aineet vaikuttavat vastaavalla tavalla, on olemassa muita, enemmän tai vähemmän monimutkaisia kaavoja, joissa tämä on otettu huomioon.
Normaalin harmaan valuraudan lisäksi voidaan käyttää eri tavoilla käsiteltyjä grafiitti-valurautoja. Muutamissa tapauksissa on osoittautunut edulliseksi käyttää ympättyjä tai kuumakäsiteltyjä valurautoja. Tiettyjä tuotteita varten on erikoisesti sitkeä rauta, ts. valurauta, jossa on rakeista tai pallomaista grafiikkaa, osoittautunut edulliseksi.
Keksinnön mukaisessa valuraudasta ja sintratusta kovametallis-ta kokoonpannussa kulutuskappaleessa on kovametalli palojen, murskeen, jauheen, muotokappaleiden tai jossain muussa toivotussa muodossa. Kovametalli, joka sisältää ainakin yhden karbidin sideme-tallin ohella, on normaalisti WC-Co-tyyppiä mahdollisin Ti-, Ta-, Nb-karbidilisäyksiin, mutta myös kovametallia sisältävät muut kar- 4 62345 bidit ja sidemallit voivat tulla kysymykseen. Poikkeustapauksissa voidaan käyttää myös puhtaita karbideja tai muita kova-aineita, ts. ilman mitään sidefaasia.
Sinänsä on aikaisemmin tunnettua, että valettaessa kovame-tallia sisään edullisesti tulee käyttää valumetallia, joka muodostaa sekakiteitä tai lejeerinkejä kovametallin kanssa. Keksinnön mukaisesti on kuitenkin käynyt ilmi, että tällaisten sekakiteiden tai lejeerinkien läsnäolo yleensä tuskin on edullista. Niinpä edullinen tulos oleellisesti on saavutettu ainoastaan tapauksissa, joissa on syntynyt sekakiteitä tai lejeerausfaaseja kovametallin ja aikaisemmin esitetyn kappaleen valurautatyypin välillä. Käytettäessä kulutusta kestävää valuterästä, kulutusta kestävää valurautaa tai muita aineita, joita aikaisemmin on pidetty optimaalisina kovametallin sisääntuomista varten, ovat nämä täten muodostuneet lejeeraus-faasit usein tulleet aineessa kokoon vallitseviksi, koska lejeeringin muodostus tai diffuusio yleensä on ollut aivan liian raju hallittavaksi, josta toisaalta on ollut seurauksena kovametallin voimakas liukeneminen. Lisäksi on mainitunlaisilla lejeerausfaaseilla, johtuen epäsuotuisista ominaisuuksista, kuten esim. hauraus, säännöttömyys ja huokoisuus jne. usein kokonaan poistunut mahdollisuus yhdistetyn aineen edulliseen käyttöön.
Tällaisissa yhdistetyissä tuotteissa, joissa edullisesti käytetään sisäänvalettua kovametallimursketta, kuten esimerkiksi erityyppisissä kulutusosissa, on optimaalisiin tuloksiin pääsemiseksi osoittautunut olevan tärkeintä, että muodostuva lejeerinkifaasi tai ylimenovyöhyke kovametallin ja valuraudan välillä säädetään laajuuteensa, määräänsä, koostumukseensa jne. Edullisiin ominaisuus-muutoksiin ja hyvään metallurgiseen sidokseen pääsemiseksi kova-metallin ja valuraudan välillä on käynyt ilmi, että niinkin yllättävän suuri osuus kuin väliltä 20 - 80 % ja edullisesti 30 - 70 % alunperin käytetystä määrästä kovametallia tulee olla mukana yli-menovyöhykkeessä. Tavallisesti on optimaalisiin tuloksiin päästy osuuksilla väliltä 40 - 60 %. Tähän liittyy, että jotkut kovametal-lijyväsistä kokonaan liukenevat tai menevät lejeerausfaasiin, millä, kuten aikaisemmin mainittiin, on edullinen vaikutus, mutta jota ei saa tapahtua niin suuressa määrässä, että suuri osa kovametalli-jyväsistä kokonaan muuttuvat ja siten menettävät alkuperäisen han-kausvoimakkuutensa ja kovuutensa.
Kovametallimurskeen raekoon sopivan vaaituksen on havaittu antavan mahdollisuuden tarjota haluttu suhde kokonaan muuttuneiden 5 62345 ja osittain muuttuneiden kovametallijyvästen välillä. On käynyt ilmi, että ainakin 90 %:lla lisätystä kovametallista tulee olla raekoko väliltä 1 - 8 mm. Edullisesti tulee raekoon ainakin 60 %: lie lisätystä kovametallimäärästä olla väliltä 2-6 mm. Keskimääräis-koko mitattavalle osalle kovametallimurskeesta on edullisesti 2,5 -4 mm.
Kovametallista ja valuraudasta koostuvasta tuotteesta voidaan sopivin rakennetutkimuksin, analyysillä jne. (ks. seuraavasta) suhteellisen helposti löytää ja havaita aiemmin mainittu lejeerin-kimuodostus, johon liittyy kokonaan tai osittain muuttunut kova-metalli jyvästen sisältö. Tällä tavalla on mahdollista aikaisemmin tässä selostuksessa annettujen raesuuruutta koskevien tietojen perusteella esim. lisätyssä kovametallissa asettaa suora suhde kova-metallirakeiden ja sisäänvalettujen rakeiden, jotka koostuva kova-metallista ja ylimenovyöhykkeestä, osoittaa, että viimemainituilla on jonkinverran suurempi tilavuus kun lejeeringin valmistukseen voidaan katsoa kuuluvan valuraudan vieminen kovametallisisukseen. Tämän 'taekoon kasvun" on sinänsä havaittu olevan merkittävän sekä valun käytännöllistä toteuttamista varten että itse koostutetun aineen rakennetta varten. Toisaalta vaaditaan näinollen kovametalli-jyvästen tiivis pakkautuma maksimaaliseen hankausvoimakkuuteen pääsemiseksi ja laittamatta alttiiksi liian suuria pintoja kulutusta kestämätöntä valurautaa. Toisaalta eivät jyvästen väliset ontelot saa olla liian ahtaita estääkseen sulatteen kulut tai liian nopeasti jäähdyttää tämä valun yhteydessä. Kuitenkin keksinnön mukaisesti valitsemalla raekoko on silti onnistuttu saamaan aikaan halutut tie-hyeet sulaa varten ja haluttua tiivistämistä varten antamaan pienentynyt hankausta kestävien jyvästen etäisyys, juuri mainitun valun aikana tapahtuneen lisäkasvun vaikutuksesta.
Seuraavassa esitetään esimerkkinä keksinnön eräs suoritus-muoto, jossa myös esitetään saadut vertailevat käytännön koetulokset ja esitetään aineen rakenteen merkitys jne.
Esimerkki 1
Hiililämmitteisissä lämpövoimalaitoksissa täytyy tavallisesti tapahtua hiilen murskaaminen ja jauhaminen ennen sen käyttöä.
Tämä hiilen murskaaminen ja jauhaminen suoritettiin tässä tapauksessa joukolla murskaimia, joiden käyttökustannukset olivat korkeat, mikä johtui tiettyjen osien nopeasta kulumisesta (joita yleisesti sanotaan kulutuselimiksi) ja siitä aiheutuvista usein toistuvista käyttökeskeytyksistä ja vaihdoista.
6 62345
Eräässä kokeessa vertailtiin joukkoa erlaisia tavanomaisia aineita, joita näihin asti on käytetty edellä mainituissa komponenteissa, sekä keksinnön mukaisia kulutuselementtejä, jotka koostuvat kovametallimurskeesta valettuna sisään grafiittiseen valurautaan, jyväisen grafiitin kanssa, ts. sitkeärautaisesta aineesta.
Kulutuselementin valmistus tapahtui valamalla sinänsä entuudestaan tunnetulla menetelmällä esikuumennetuissa valumuoteissa ja kovametalli osittain sijoitettuna pingoitetulle metallilankavii-ralle. Murske on tyyppiä WC-CO ja sen raekoko oli 2-6 mm. Hankaus-elementin kokonaispaksuus oli n. 50 mm kun taas kovametallia sisältävän kulutusta kestävän ulkokerroksen välikiekon paksuus oli n. 10 mm. Valettaessa kuumennettiin valulejeerinki lämpötilaan, joka vastasi sulatusalarajaa +150 - 400°C, mikä ko. aineella aikaansai sopivan reaktioherkkyyden kovametallin ja valuraudan välillä.
Murskaimessa tehdyissä kokeissa hankausaine-elementit ovat seuraavista aineista: 1) runsaasti seostettu, karaistu, martensiittisesti valkoinen valurauta, jonka analyysiarvot ovat 3 % C, 15 % Cr, 3 % Mo ja loput rautaa.
2) austeniittinen mangaaniteräs, ns. Hadfieldteräs, jossa on 1 % C, 12-14 % Mn ja loput Fe.
3) teräs SIS 1312, jossa on 0,12 % C, 0,25 % Si, 0,5 % Mn ja loput Fe päällystettynä stelliitti-aineen kovahitsauksella.
4) kovametallimurske WC-Co valettuna grafiittiseen valurautaan, jossa on rakeista grafiittia, ts. sitkeä rauta, jonka hiiliekvi-valentti on 4,5 ja jossa valurauta on analyysin mukaan 4,0 C, 1,2 Si, 0, 2 Mn, 0,024 P, 0,006 S, 0,04 Cr, 0,07 Ni, 0,01 Mo, 0,05 Ai, 0,024 Mg, 0,2 Cu, 0,004 N ja loput Fe.
Jo aikaisemmissa vertailulaboratoriokokeissa oli aine no 4 havaittu oleellisesti paremmaksi verrattuna vastaaviin kovametalli-mursketta sisäänvalettuihin aineisiin sekä annetussa perusaineessa 1-3 että monissa muissa aineissa. Sensijaan tehtiin nyt täysmittainen vertailu kolmen kaupallisesti käytettävän aineen ja keksinnön aineen välillä.
Myllykomponenttien kulumistutkimukset tapahtuivat n. 200, 300, 400, 500, 900, 1300 ja 2000 tunnin kuluttua. Kestoaika mitattuna ko. komponentin poiskulumisena osoittautui tutkituille näytteille seuraavaksi.
7 62345
Aine Kestoikä 1) karaistu martensitiittinen valurauta 400 tuntia 2) mangaaniteräs 250 tuntia 3) kovahitsiteräs 300 tuntia 4) keksinnön mukainen yhdistetty tuote 2000 tuntia
Vertaileva koe antoi näinollen todisteen erityisen hyvistä ominaisuuksista kovametallimurskeesta ja grafiittisesta valuraudasta kokoonpannun tuotteen ominaisuuksista.
Kuvioissa 1-2 esitetään keksinnön mukaisen aineen rakenne osittain makromittakaavassa (3,5-kertainen suurennos) kuvion 1 mukaisesti osittain mikromittakaavassa (1200-kertainen suurennos) kuvion 2 mukaisesti. Kuvio 3 ilmaisee kuviossa 2 esitetyn aineen 2 mitatun mikrokovuuden (HV3 kp mm ).
Kuviossa 1 voidaan havaita kovametallijyväsiä A valettuina valuraudan B perustilassaan. As n ja Bsn välillä on lejeerautumis-tai diffuusio-C, joka on melkoisen voimakas ja levinnyt. Kuviosta 1 käy ilmi, että huomattavan suuri määrä kovametallijyvistä D on kokonaan muuttunut sekarakenteeksi, jossa mm. perusmassa on vahvistunut .
Kuvioista 2 ja 3 käy yksityiskohtaisemmin ilmi rakenne aineessa lähinnä kovametallijyväsen ympärille ja tälle alueelle muodostuneesta rakenteesta.
Voidaan havaita, että mikrokovuus muuttumisvyöhykkeessä yleensä on keskiarvo kovuuksista kovametallissa ja valuraudassa. Tähän liittyy mm. erityisen edullinen muuttuminen tai edullinen ominaisuuksien muutos kovan ja kulutusta kestävän kovametallin ja pehmeäm-män oleellisesti sitkeämmän valuraudan välillä. Joidenkin erityisten esineiden valmistus käytettäviksi kuin edellä on esitetty, voi tapahtua sillä tavalla, että ne käyttövalmiissa kunnossa koostuvat pelkästään valuraudasta, johon on valettu mukaan kovametalli. Riippuen käyttötavasta on käynyt ilmi, että pienin läpimitta tilassa, jossa kovametallin sisäänvalettua valurauta-esinettä käytetään, tulee olla väliltä 3-75 mm. Erityisesti väli myös voi olla 5-50 mm. Kovametallin tai kovetusaineiden osuus kulutukseen joutuvassa osassa tulee olla 30 - 70 tilavuus-%. Edullisesti sen tulee olla 35 - 45 tilav-% ja erityisesti 40 - 60 tilavuus-%.
Muutamissa seuraavissa esimerkeissä esitetään tuloksia, jotka on saatu puristetuilla ja sintratuilla muotokappaleilla sisäänvale-tusta kovametallivaluraudasta.
62345 8
Esimerkki 2
Iskuporausta suoritettiin 3 tuuman nastoilla varustetuilla vuoriporaus-kärjillä leptIitti—rautamalmin kuljetusporauksessa. Koe suoritettiin saman-laisinporankärjin, niin että puolella kärjistä kiinnitys runko teriä varten oli tehty aikaisemmin tunnetulla tavalla valmistetusta korkealaatuisesta, väsymystä kestävästä terästyypistä, kun taas puolella kärjistä oli kiinnitys-runko teriä varten, joka oli valmistettu keksinnön mukaisesta valuraudasta. Kokeessa käytettiin 30 kummankin tyyppistä kärkeä. Tulokset on koottu seuraajaan taulukkoon ja ne osoittavat, että keksinnöllä on päästy oleelliseen teknilliseen parannukseen, yksinkertaisemmasta ja halvemmasta valmistustavasta huolimatta.
Tulokset
Porametrien luku Tavallisilla kärjillä Keksinnön mukaisilla kärjillä 0-50 2 0 50-100 2 1 100-150 3 0 I5O-2OO 2 2 200-250 9 2 25Ο-3ΟΟ 9 3 3OO-350 2 8 350-400 1 9 400-450 - 4 45Ο-5ΟΟ - JL_
Summa 30 50
Keskiarvo
Porametriä/kärki 215/9 331/8
Esimerkki 5
Iskuporausta suoritettiin 4,5 tuuman terillä varustetuilla uppopora-kärjillä kalkkikiviperuskallioon, joka vuorilaji tunnetaan antamastaan hyvin alhaisesta porausvastuksesta. Ainoa ero käytettyjen vaihtoehtojen välillä oli, että puolella kärjistä oli terästä kärkipäässä, kun laa· toisilla oli keksinnön mukaista grafiittipitöistä valurautaa. Porien lukumäärä vaihtoehtoa kohti oli 10.
9 62345
Tulokset porametrien luku Tavanomaisilla Keksinnön mukai- kärjillä sillä kärpillä 0-1000 1 0 1000-2000 3 1 2000-3000 4 1 3000-4000 2 3 4000-5000 - 4 5000-6000 _ 1
Summa 10 10
Keskiarvo porametriä/kärki 2 364 3 71®
Voimakkaaseen porien tehokkaaseen kestoaikaan päästiin myös tässä tapauksessa siirtymällä valurautaan slsäänvalamiseen keksinnön mukaisesti.
Esimerkki 4 3/8" teräskuulia valmistettiin käyttäen kuulanvalmistusmatriiseja valmistettuna kovametallista, osittain tavanomaisen tyyppisestä osittain keksinnön menetelmän mukaisesti valmistetusta. Puolet matriiseista oli kehystetty teräsrunkoihin Ja puolet oli valettu valurautakehyksiin. Matriisien lukumäärä oli 10 kutakin vaihtoehtoa kohti. Työkappaleaines oli kuula-laakerit erästä n. 1 io ja 1,5 $ Cr, pehmennys hehkut et tuna 190 HB:n kovuuteen. Saatiin seuraavat keskiarvotulokset.
Tavanomaiset matriisit Keksinnön mukaiset matriisit lakuluku 1,83*106 2,88*106 , Niinpä tulokset osoittivat, että kestoikään oli saatu oleellinen lisä käyttämällä keksinnön mukaisia sisäänvalettuja kappaleita.
Erät* selitys huomattaviin saatuihin tulosten parannuksiin lienee, että valuraudalla teräkseen verrattuna on suuri vaimennuskyky ja alhainen kimmomoduuli. Täten alenevat ja jakautuvat dynaamiset voimat kiinnityskappa-leissa samanaikaisesti kuin myös kuormitusvoimakkuudet ratkaisevissa sauman osissa kovametalliosaeen ja kilnnltyskappaleen välillä vähenevät ja jakautuvat. Valuraudan osoittautuminen näin hyväksi keksinnön mukaisessa kovametallln sieäänvalussa, siltä huolimatta, että sitä aina on pidetty sopimattomana aineena iskuille alttiiksi joutuvissa osissa, johtunee Biitä, että kovame-tallilla varustetuissa työkaluissa ja rakenne-elementeissä itse kovametalli-kappale joutuu alttiiksi vaikeille suorille iskuille tai voimakkaalla kulumiselle ja jakaa nämä iskuvaikutukset kiinnityskappaleaseensa. Koska valuraudan erinomaisiin vaimennusomlnaisuuksiln vaikuttavat tilavuuspitoisuus, mukana olevan grafiitin muoto ja koko, tulee, kuten aikaisemmin on esitetty, keksintöön sopivan valuraudan sisältää grafiittia tai vastaavia aineita.

Claims (3)

10 62345
1. Kulutuskappale tai kulutusosa, joka koostuu toisaalta sintratusta kovametallista, toisaalta rautapohjaisesta valulejee-ringistä, jolloin sintrattu kovametalli on palojen, murskeen, muotokappaleiden tai vastaavien muodossa sisäänvalettuna mainittuun valulejeerinkiin, tunnettu siitä, että valulejeerinki koostuu olennaisen grafiittisesta valuraudasta, jolla sinänsä on alhainen kulumiskestävyys ja kovuus, jolloin sen kokoomus on asetettu sellaiseksi, että hiili-ekvivalentti, C ekv., ts. hiilen pitoisuus yhdessä muiden hiilen kanssa samanarvoisten aineosien ja lejeerausaineiden kanssa, jotka vaikuttavat valuraudan ominaisuuksiin on vähintään 4,0 ja enintään 6,0 ja välissä oleva lejeeraus-faasi tai ylimenovyöhyke on muodostettu kovametallin ja valulejee-ringin väliin, jolloin 20-80 % ja edullisesti 30-70 % lisätystä määrästä kovametallia on ylimenovyöhykkeessä, sekä vähintään 90 %:lla lisätystä kovametallimäärästä on hiukkaskoko väliltä 1-8 mm.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kulutuskappale, tunnettu siitä, että vähintään 60 %:lla lisätystä kovametallimäärästä on hiukkaskoko väliltä 2-6 mm.
3. Jonkin edellä esitetyn patenttivaatimuksen mukainen kulutuskappale, tunnettu siitä, että kovametallin keskimääräinen hiukkaskoko on 2,5 - 4 mm.
FI770388A 1976-02-05 1977-02-04 Slitdetalj eller slitdel FI62345C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7601289 1976-02-05
SE7601289A SE399911C (sv) 1976-02-05 1976-02-05 Slitdetalj med hog slitstyrka och god hallfasthet, sammansatt av hardmetall och gjutjern

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI770388A FI770388A (fi) 1977-08-06
FI62345B FI62345B (fi) 1982-08-31
FI62345C true FI62345C (fi) 1982-12-10

Family

ID=20326921

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI770388A FI62345C (fi) 1976-02-05 1977-02-04 Slitdetalj eller slitdel

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4119459A (fi)
JP (1) JPS6011096B2 (fi)
CA (1) CA1091956A (fi)
DE (1) DE2704702A1 (fi)
DK (1) DK153411C (fi)
ES (1) ES455663A1 (fi)
FI (1) FI62345C (fi)
FR (1) FR2340379A1 (fi)
GB (1) GB1574884A (fi)
IT (1) IT1077507B (fi)
NL (1) NL188297C (fi)
SE (1) SE399911C (fi)

Families Citing this family (42)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE431723B (sv) * 1980-06-23 1984-02-27 Sandvik Ab Svetsbar slitdetalj med hog slitstyrka
US4608318A (en) * 1981-04-27 1986-08-26 Kennametal Inc. Casting having wear resistant compacts and method of manufacture
US4467510A (en) * 1982-01-08 1984-08-28 Nippon Air Brake Co., Ltd. Method of conditioning a rotary valve seat
SE449383B (sv) * 1982-12-06 1987-04-27 Sandvik Ab Slitdetaljer sasom snoplogsker, veghyvelsker, grevtender m m med hog slitstyrka
JPS60128240A (ja) * 1983-12-15 1985-07-09 Kubota Ltd 円筒状セラミックス・高クロム鋳鉄複合体の製造方法
DE3347501C3 (de) * 1983-12-29 1993-12-02 Uwe Christian Seefluth Bohrwerkzeug mit Hartmetalleinsatzkörper, Herstellverfahren für Hartmetalleinsatzkörper
SE457089B (sv) * 1986-02-05 1988-11-28 Sandvik Ab Saett att behandla en blandning av haardmetallkroppar foer att skilja dessa fraan varandra paa grundval av deras sammansaettningar och/eller strukturer
US4796575A (en) * 1986-10-22 1989-01-10 Honda Giken Kogyo Kabushiki Kaisha Wear resistant slide member made of iron-base sintered alloy
US4764255A (en) * 1987-03-13 1988-08-16 Sandvik Ab Cemented carbide tool
JPH01287242A (ja) * 1988-05-11 1989-11-17 Hitachi Ltd 表面改質部品およびその製法
US5104458A (en) * 1988-12-13 1992-04-14 Sandvik Ab Method for manufacture of a roll ring comprising cemented carbide and cast iron
US5167067A (en) * 1988-12-13 1992-12-01 Sandvik Ab Method of making a roll with a composite roll ring of cemented carbide and cast iron
SE464226B (sv) * 1988-12-13 1991-03-25 Sandvik Ab Valsring, sammansatt av haardmetall och gjutjaern samt saett foer framstaellning av densamma
US5044056A (en) * 1988-12-13 1991-09-03 Sandvik Ab Roll ring comprising a ring of cemented carbide metallurgically bonded to a cast iron body
US5066546A (en) * 1989-03-23 1991-11-19 Kennametal Inc. Wear-resistant steel castings
US5027878A (en) * 1989-10-05 1991-07-02 Deere & Company Method of impregnation of iron with a wear resistant material
US5248289A (en) * 1989-12-13 1993-09-28 Sandvik Ab Cast iron roll with one or more cemented carbide roll rings metallurgically bonded thereto
US5359772A (en) * 1989-12-13 1994-11-01 Sandvik Ab Method for manufacture of a roll ring comprising cemented carbide and cast iron
US5288353A (en) * 1992-01-21 1994-02-22 Deere & Company Method for forming a polymeric plastic product having a hard wear-resistant surface
US5299620A (en) * 1992-01-21 1994-04-05 Deere & Company Metal casting surface modification by powder impregnation
US5267600A (en) * 1992-01-21 1993-12-07 Deere & Company Hard facing casting surfaces with wear-resistant sheets
DE4340134A1 (de) * 1993-11-25 1995-06-08 Schroeder Guenther Metallkörper sowie Verfahren zu dessen Herstellung
SE504707C2 (sv) * 1995-07-14 1997-04-07 Sandvik Ab Kompositvalls med hårdmetall och gjutjärn
US6033791A (en) * 1997-04-04 2000-03-07 Smith And Stout Research And Development, Inc. Wear resistant, high impact, iron alloy member and method of making the same
SE522667C2 (sv) * 2000-05-16 2004-02-24 Proengco Tooling Ab Förfarande för framställning av en legering baserad på järn innehållande kromkarbid med inlöst volfram och en sådan legering
US20050017111A1 (en) * 2003-06-24 2005-01-27 Hickey Jeffrey T. Tool for impinging material having a cast wear pad
US20060118672A1 (en) * 2004-12-06 2006-06-08 Hickey Jeffrey T Non-rotatable fan tool and fan tool-holder assembly
WO2008096213A1 (en) * 2007-02-07 2008-08-14 Sasol-Lurgi Technology Company (Proprietary) Limited Solids handling equipment
AU2008325291B2 (en) * 2007-11-09 2013-10-24 Hyperion Materials & Technologies (Sweden) Ab Casted in cemented carbide components
US8950518B2 (en) 2009-11-18 2015-02-10 Smith International, Inc. Matrix tool bodies with erosion resistant and/or wear resistant matrix materials
US20130039800A1 (en) * 2010-02-05 2013-02-14 Weir Minerals Australia Ltd Hard metal materials
JOP20200150A1 (ar) 2011-04-06 2017-06-16 Esco Group Llc قطع غيار بأوجه مقواه باستخدام عملية التقسية المصلدة والطريقة والتجميع المرافق للتصنيع
MY167939A (en) 2012-01-31 2018-10-04 Esco Corp Wear resistant material and system and method of creating a wear resistant material
PL2917379T3 (pl) * 2012-11-08 2017-03-31 Sandvik Intellectual Property Ab Część ścieralna ze stali niskowęglowej i węglika spiekanego
CN103447504A (zh) * 2013-08-21 2013-12-18 吉林大学 一种仿生耦合耐磨材料的制备方法
EP2873462B1 (en) * 2013-11-19 2020-04-29 Sandvik Intellectual Property AB Wear resistant VSI crusher distributor plate
CN103949648B (zh) * 2014-05-08 2016-06-22 吉林大学 一种高强、高韧的仿生功能表面耐磨复合材料的制备方法
DE102017203076A1 (de) 2017-02-24 2018-08-30 Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. Verbundwerkstoffe mit sehr hoher Verschleißbeständigkeit
DE102019212715A1 (de) * 2019-08-26 2020-03-05 Thyssenkrupp Ag Gußtechnisch hergestelltes Sieb
BE1027444B1 (fr) 2020-02-11 2021-02-10 Magotteaux Int Piece d'usure composite
EP3885061A1 (en) 2020-03-27 2021-09-29 Magotteaux International S.A. Composite wear component
EP4155008A1 (en) 2021-09-23 2023-03-29 Magotteaux International S.A. Composite wear component

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1977361A (en) * 1933-02-16 1934-10-16 Taylor Clifton Method of preparing and composition of rods of hard facing material
SE95909C1 (fi) * 1936-08-21 1939-06-06
SE102563C1 (fi) * 1937-01-27 1941-09-16
US2398132A (en) * 1941-11-03 1946-04-09 William P Cottrell Process of forming metallic carbides and steel into finshed shapes
US2833638A (en) * 1955-03-24 1958-05-06 Servco Mfg Corp Hard facing material and method of making
US2888247A (en) * 1955-12-13 1959-05-26 Sandvikens Jernverks Ab Rock drill cutting insert of sintered hard metal
US3131779A (en) * 1962-02-01 1964-05-05 Jersey Prod Res Co Erosion resistant nozzle assembly and method for forming
DE1953481C2 (de) * 1969-10-24 1973-11-15 Deutsche Edelstahlwerke Gmbh, 4150 Krefeld Gesinterte stahlgebundene Karbid hartlegierung und Verfahren zu ihrer Her stellung
US3859057A (en) * 1970-03-16 1975-01-07 Kennametal Inc Hardfacing material and deposits containing tungsten titanium carbide solid solution
US3790353A (en) * 1972-02-22 1974-02-05 Servco Co Division Smith Int I Hard-facing article
DE2335588C3 (de) * 1973-07-13 1977-04-21 Wahl Verschleiss Tech Verfahren zum herstellen metallischer verbundgusstuecke
DE2353898C2 (de) * 1973-10-27 1975-02-27 Verschleiss-Technik Dr.-Ing. Hans Wahl, 7304 Ruit Verfahren zur Herstellung verschleiBbeanspruchter Körper und Anwendungen desselben
DE2421790C2 (de) * 1974-05-06 1976-01-08 Verschleiss-Technik Dr.-Ing. Hans Wahl, 7304 Ruit Verfahren zur Herstellung verschleißbeanspruchter metallischer Körper
DE2422761A1 (de) * 1974-05-10 1975-11-20 Wahl Verschleiss Tech Zerkleinerungs-werkzeug

Also Published As

Publication number Publication date
DE2704702C2 (fi) 1988-09-22
SE7601289L (sv) 1977-08-06
IT1077507B (it) 1985-05-04
CA1091956A (en) 1980-12-23
DK153411B (da) 1988-07-11
FR2340379A1 (fr) 1977-09-02
ES455663A1 (es) 1978-01-01
DK153411C (da) 1988-12-12
FI62345B (fi) 1982-08-31
NL188297C (nl) 1992-05-18
GB1574884A (en) 1980-09-10
JPS52107203A (en) 1977-09-08
US4119459A (en) 1978-10-10
FI770388A (fi) 1977-08-06
DE2704702A1 (de) 1977-08-11
SE399911B (sv) 1978-03-06
JPS6011096B2 (ja) 1985-03-23
FR2340379B1 (fi) 1981-06-12
NL188297B (nl) 1991-12-16
DK48877A (da) 1977-08-06
SE399911C (sv) 1980-01-31
NL7701209A (nl) 1977-08-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62345C (fi) Slitdetalj eller slitdel
US4101318A (en) Cemented carbide-steel composites for earthmoving and mining applications
CN101406994B (zh) 一种高碳高铬高铌铸铁自保护药芯焊丝
Berns Comparison of wear resistant MMC and white cast iron
US6248149B1 (en) Hardfacing composition for earth-boring bits using macrocrystalline tungsten carbide and spherical cast carbide
CA1060683A (en) Composite wear-resistant alloy, and tools from same
CA2644915C (en) Wear resisting particle and wear resisting structural member
US20080149397A1 (en) System, method and apparatus for hardfacing composition for earth boring bits in highly abrasive wear conditions using metal matrix materials
KR20110079901A (ko) 텅스텐 카바이드를 주성분으로 하는 초경합금 제작용의 몰리브덴 함유 금속 분말
US20130052481A1 (en) Hard face structure and body comprising same
JP5512044B2 (ja) Pcbn材料、それを含む工具要素及びその使用方法
CA2804664A1 (en) Hard face structure, body comprising same and method for making same
US4365997A (en) Wear resistant compound material, method for manufacturing it and use of such compound material
JP3809185B2 (ja) 粉末治金で製造した高速度鋼
US2507195A (en) Composite surfacing weld rod
US3690962A (en) Carbide alloys suitable for cutting tools and wear parts
JP3548414B2 (ja) 硬化肉盛溶接用フラックス入りワイヤ
RU2154563C1 (ru) Композиция для индукционной наплавки
SU487737A1 (ru) Композиционный материал дл наплавки
JPS6324003A (ja) 複合切削チツプ
JPH01215947A (ja) 切削又は切断工具部材用超硬合金
JPS62982B2 (fi)
JPS60135552A (ja) 超微細炭化タングステン基焼結合金
WO2020171787A1 (en) A ceramic/carbide socket cutting insert with high-toughness and manufacturing method thereof
Berns et al. Tools for processing minerals

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired
MA Patent expired

Owner name: SANDVIK AKTIEBOLAG