FI61501C - Foerfarande foer framstaellning av polyvinylacetatdispersioner - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av polyvinylacetatdispersioner Download PDF

Info

Publication number
FI61501C
FI61501C FI761789A FI761789A FI61501C FI 61501 C FI61501 C FI 61501C FI 761789 A FI761789 A FI 761789A FI 761789 A FI761789 A FI 761789A FI 61501 C FI61501 C FI 61501C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
acetate
viscosity
polyvinyl alcohol
polymerization
water
Prior art date
Application number
FI761789A
Other languages
English (en)
Other versions
FI61501B (fi
FI761789A (fi
Inventor
Adolfo Caporossi
Claudio Foschi
Original Assignee
Anic Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Anic Spa filed Critical Anic Spa
Publication of FI761789A publication Critical patent/FI761789A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI61501B publication Critical patent/FI61501B/fi
Publication of FI61501C publication Critical patent/FI61501C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F18/00Homopolymers and copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, each having only one carbon-to-carbon double bond, and at least one being terminated by an acyloxy radical of a saturated carboxylic acid, of carbonic acid or of a haloformic acid
    • C08F18/02Esters of monocarboxylic acids
    • C08F18/04Vinyl esters

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Polymerization Catalysts (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)

Description

Ι55?Π [b] (11)kuulutusjulkaisu 61501
VEaA lJ l ' UTLÄGGN INGSSKRIFT OPOUI
+ ¾¾¾ C(4S) TaL %-,:.:,1 u .: L: y ' ? :: ^ ,51v Kvik.Vci3 c 08 F 118/08, 4/40, (51) / 2/20, C 09 J 3/14 SUO M I —FI N LAN D (21) Ftt«ittlh»k*imi· — Pat«icara6knlnf 761789 (21) H»k«mltptlv» — AmBknlnpdH 21.06.7 6 (23) Alkupilvt — 21.06.76 (41) Tullut lutklMkil — Bllvlt offantllg 25 2.2 76
Htmttu j. rekisteri halittua N»ht»v»k.lp««i kuuL|ulk.l«.n pvm. -
Patent· och regiateratyrelsen ' ' Anieiun uttagd eeh uti.*kriften pubikerad 30.0U.82 (32)(33)(31) Pyri·»? «uo*keui —8«|Ird prtorltet 2U. 06.75
Italia-Italien(IT) 2U703 A/75 (71) Anic S.p.A., Via M. Stabile 2l6, Palermo, Italia-Italien(lT) (72) Adolfo Caporossi, Ravenna, Claudio Foschi, Forli1, Italia-Italien(lT) (7U) Antti Impola (54) Menetelmä polyvinyyliasetaattidispersioiden valmistamiseksi -Förfarande för framställning av polyvinylacetatdispersioner
Keksinnön kohteena on menetelmä polyvinyyliasetaattidispersi-oiden valmistamiseksi polymeroimalla vinyyliasetaattia vesidispersi-ona tavanomaisessa lämpötilassa. Erikoisesti keksinnön kohteena on menetelmä polyvinyyliasetaattiliimojen valmistamiseksi erittäin viskoosi-sena vesidispersiona, jossa on erittäin hienoja polymeraattihiukkasia, jonka raentelmän mukaan käytetään pienin määrin suojakolloideja, mutta ei käytetä pintakostutusaineita.
Polyvinyyliasetaatin vesidispersioiden laaja käyttö on ennestään tunnettu puukuitupaperin ja paperikartonkien yhteydessä tarvittavien liimojen valmistuksessa sekä nahkaa, sahanpuruja, korkkia ja tekstiilikuituja sisältävien koostumien valmistuksessa.
Polyvinyyliasetaattiliimojen valmistus vesidispersiona tapahtuu ennestään tunnetun tekniikan mukaan käyttämällä vesiliukoisia suojakol-loideja, esim. arabikumia, metyyliselluloosaa, gelatiinia, tärkkelystä, polyvinyylipyrrolidonia ja polyvinyylialkoholia.
Kaupallisessa mittakaavassa toimittaessa käytetään tavallisesti myös emuLgoimisjärjestelmää, joka suojakolloidina sisältää polyvinyyii-alkoholia 5-10 % dispersion koko painosta, jota polyvinyylialkoholia valmistetaan emäksisesti alkoholysoimalla 80-90 mooli-% vinyylialko-holiyksiköitä, joissa jäljellä oleva asetyyliryhmä on segmenttijakautuneena, sekä 0,5 - enintään 1,5 % anionist-a tai ei-ionista pintakos-tutusainetta. Sen sijaan yleensä ei käytetä sellaista polyvinyylialko- 2 61501 holia, jota valmistetaan happamesti alkoholysoimalla 80...90 mooli-% vinyylialkoholiryhmiä, joissa asetyyliryhmät sijaitsevat sattumanvaraisesti ja epäjärjestyksessä jakatuneina, koska tämäntyyppisten polyvi-nyylialkoholien avulla valmistettujen dispersioiden reologiset ja lii-mausominaisuudet ovat erittäin huonoja.
Yleensä 1iimakäyttöön tarkoitettujen polyvinyyliasetaattidis-persioiden on oltava erittäin viskoosisia, jotta niitä voitaisiin käytännössä käyttää valmiiden seosten komponentteina.
Dispersioiden suuria viskositeetteja saavutetaan ennestään tunnetulla tavalla lisäämällä suojakolloidin määrää, mut ta tämä antaa kuitenkin tulokseksi dispersioita, joiden yksikkökustannukset ovat suuria, ja joiden ominaisuudet liimana, kuten hidas kovettuminen ja lyhyt va-rastokestoisuus eivät aina ole hyväksyttävissä. Lisäksi suojakolloidi vaikuttaa negatiivisesti kalvon vedenkestoisuuteen..
Näistä syistä olisi käytetyn kolloidin konsentraatio pidettävä mahdollisimman pienenä. Täten meneteltäessä saadaan kuitenkin ominaisuuksiltaan huonoja dispersiojta, joilla on taipumus paakkuuntua niitä pitkähkön aikaa varastoitaessa, joiden viskositeetti on pieni, ja joiden kestokyky mekaanisiin ja lämpörasituksiin nähden on heikko, ja joiden polymeraattihiukkasten koko on suuri, mikä johtaa huomattavaan paakkr.untumiseen.
Pintakostutusaineiden käyttö johtaa keskikooltaan pieniin poly-meraattihiukkasiin, jotka jakautuvat ahtaisiin rajoihin, mutta viskositeetti on pieni ja 1jimausominaisuudet ovat huonoja.
On ilmeistä, että emulgoimisaine - suojakolloidijärjestelmän valinta oikeissa suhteissa on ratkaisevan tärkeää dispersioiden ominaisuuksien kannalta sekä reologiseen käyttäytymiseen nähden että taloudellisuuden suhteen.
Polyvinyyl.i asetaattidispersioiden valmistuksessa yleisin min käytetyt katalysaattorit ovat vesiliuokoisia aineita, jotka kehittävät vapaita radikaaleja, ja joista esimerkkeinä mainittakoon ammonium- ja kaiiumpersulfaatti ja vetyperoksidi.
Hapetus-pelkistysjärjestelmiä käytetään usein lyhyempien reak-tioaikojen saavuttamiseksi. Nämä järjestelmät sisältävät vetyperoksidia liittyneenä s inkk i formaldehydi sul foksilaa 11 i in, rautaklor i di in ja askorbiinihappoon, ammoniumpersulfaattiin ja natriumbisulfaattiin, tert. butyylihydroksiperoksidiin ja sinkkiformaldehydisu]foksilaat-tiin.
3 61501
Kaupallisessa mittakaavassa valmistettujen dispersioiden hiuk- kaskcot ovat yhä suuruusluokkaa 500...5000 nm(toisin s?noen laajat jakautumarajät jokaista dispersiota varten) ja koko siis yhä erittäin suuri, ja näillä dispersioilla on rajoittunut kestokyky mekaanisiin ja lämpörasituksiin nähden, ja huono varastokestoisuus sekä iiimausvoi- 2 ma, joka on enintään 130 kp/cm , minkä lisäksi yksikkökustannukset o-vat suhteellisen suuret suojakolloidin suuren pitoisuuden takia.
On yllätyksellisesti todettu mahdol11seks; poistaa ennestään tunnetun tekniikan haitat ja saada sangen stabiileja erittäin viskoosista polymeraattihiukkasia, joiden hiukkaskoko on erittäin pieni (kunkin dispersion hiukkaskoko ei ylitä arvoa 1200 nm, jolloin minimi- ja maksimikoon suhde aina on suurempi kuin 1/3), joiden liimausvoima on suurempi kuin 180 kp/cm , joiden kestokyky sekä mekaanisiin että lämpörasituksiin nähden on suuri, joilla ei ole mitään taipumusta paakkuuntumiseen, joista muodostetut kalvot ovat entistä homogeenisem-pia ja vedenkestävämpiä, dispersion stabiliteetti on suuri, vaikka pH-arvo vaihtelee, ja valmistuskustannukset ovat pienet.
Keksinnön kohteena oleva menetelmä toteutetaan seuraavasti:
Polymerointi saatetaan tapahtumaan, kun läsnä on a )muurahais-, viini-, maleiini- tai oksaalihappoa, peroksidia ja/tai persulfaattia, periodisen järjestelmän ryhmään VIII kuuluvan metallin asetaattia ja/tai sulfaattia määrältään 0,0001-0,005 % monometripai-nosta, b) alkali- tai maa-alkalimetallin bikarbonaattia ja/tai asetaattia, jota jatkuvasti syötetään polymerisoitumisen aikana, määrältään 0,05-0,5 monometripainosta, c) aldehydia, jonka kiehumispiste on alempi kuin 70 °C tai butyylial-koholin esteriä, jonka kiehumispiste on yli 150 °C ja d) polyvinyylialkoholia määrältään 1-5 % kokonaispainosta.
Poly vinyylialkoholia käytetään riippumatta siitä, onko se valmistettu happamesti tai emäksisesti alkoholysoimalla, 1-5 paino-% suuruisin määrin, laskettu dispersion koko painosta.
Aikaiimetallin tai maa-alkalimetallin bikarbonaattia ja/tai asetaattia syötetään kuten edellä mainittiin jatkuvasti, mikä on keksinnön mukaisen menetelmän eräs positiivisesti yllättävä tunnusmerkki.
4 61501
Sen sijaan kaikki muut komponentit panostetaan reaktoriin samanaikaisesti. Bikarbonaattia ja/tai asetaattia käytetään 0,05...0,5 paino-% suuruisin määrin monomeerin painosta laskettuna.
Periodisen taulukon ryhmän VIII metallin asetaattia ja/tai sulfaattia lisätään 0,0001...0,005 paino-% suuruisin määrin monomeerin painosta laskettuna.
On mielenkiintoista todeta, että keksinnön mukaan käytetty po-lyvinyylialkoholi jää liittyneenä polymeraattiin kemiallisen sidoksen kautta vinyyliasetaatin kanssa tapahtuvan okeastusreaktion ansiosta.
Tällä tavoin valmistettu dispersio, jolla on edellä mainitut ominaisuudet, sisältää 55··«60 paino-% kuiva-ainetta, ja sen viskositeetti on jopa 50000 centipoisia.
Noudatettavat menetelmät selitetään seuraavassa ottamalla huomioon valmistettujen dispersioiden ne omineisuudet, jotka on mainittu esimerkkien selityksissä ja tuloksissa.
Tunnusomaiset menetelmät 1 - hiukkaskoko
Polyvinyyliasetaattidispersion hiukkaskoko ja jakautuman rajat tutkitaan mikroskoopilla, jossa on asteitettu okulaari. Dispersio laimennetaan ennalta vedellä.
2 - Liimauskyky
Liimasauman lujuus määritetään liimattujen vaahteranäytteiden avulla. Koe suoritetaan vetolujuuden määrityskoneessa.
5 - Kestokyky jäätymiseen ja sulamiseen nähden Näyte sijoitetaan ohjelmoidun jakson mukaan toimivaan termo-staattikennoon. Jaksojen lukumäärä on tavallisesti viisi, ja lämpötila-rajat ovat -12...+20°C. Jokaisen jakson pituus on 12 tuntia. Jokaisen jakson päättyessä mitataan dispersion viskositeetti.
4 - Mekaaninen stabiliteetti
Kokeen tarkoituksena on ilmaista viskositeetin sellaiset alenemiset, jotka aiheutuvat sekoittamisesta, leikkausjännityksistä, pyör-teisyydestä, laminaatiovirtauksesta ja pumppukin: nesta. Tuotteita sekoitetaan voimakkaasti turbosekoittimen avulla, joka pyörii 1500 kierr/ min. Viskositeetti mitataan sen jälkeen, kun tuote on ollut lepotilassa 24 tuntia.
5 61501 5 - Laskeutuman mittaus
Dispersio laimennetaan vedellä ja suodatetaan tämän jälkeen seulan läpi, jonka silmukkakoko (aukkojen koko) on 0,15 mm· Lukema lausutaan suureena mg/kg.
6 - Kestokyky nopeutettuun varastointiin nähden
Dispersio pidetään 50 vuorokautta uunissa, jonka lämpötila on 50°C, ja mitataan alku- ja loppuviskositeetit.
7 - Viskositeetti
Viskositeetti mitataan 20oC:esa käyttämällä 'HAT-Brookfield Viscosimeter"- tyyppistä kojetaa, jonka pyörimisnopeus on 20 kierr/min.
8 - Kiinteiden aineiden pitoisuus
Kiinteiden aineiden pitoisuus määritetään sen jälkeen, kun dis- o persio on kuivattu 15··.20 minuuttia uunissa, jonka lämpötila on 220 C.
9 - pH
Lukemat tehdään 20°C:ssa käyttämällä pH-mittaria.
Esimerkki 1 (vertailu valmiste)
Vettä 1200 g
Osittain saippuoitunutta polyvi- nyylialkoholia (emäksinen alko- holysointi) 115 "
Natriumdodekyylibentseenisulfo- naattia 6,5 11
Vinyyliasetaattia 1250 "
Vetyperoksidia (55 %) 25 "
Ruostumatonta terästä olevaan reaktoriin, jossa on ankkurin-muotoinen sekoitin, joka pyörii 100 kierr/min., ja palautustislauslauh-dutin, panostetaan vettä, polyvinyylielkoholia, veteen ennalta liuotettua natriumdodekyylihentseenisulfonaattia, vetyperoksidia ja 450 g vinyyliasetaattia.Seosta lämmitetään 68°C:ssa ja polymerointi suoritetaan syöttämällä jäljellä oleva vinyyliasetaatti 4 tunnin kuluessa.
6 61501
Polymeroinnin aikana on reaktiolämpötila pidettävä noin 68...70 °C:ssa. Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 50,3 %
Viskositeetti 34 g/cms pH 4,35
Laskeutumaa 150 miljoonasosaa o
Liimauskyky 135 kp/cm Jäätymis- ja sulamisjaksojen lukumäärä paksunee toisen jakson aikana
Hiukka skoko 5 % noin 5 000 nm 70 % " 3 000 nm 25 % " 1 000 nm muutamia kimpaleita
Mekaaninen stabiliteetti huono
Varastoimi skestoisuus huono
Esimerkki 2
Vettä 1200 g
Osittain saippuoitumitta polyvinyylial-koholia (emäksinen alkoholysointi) 65 ”
Vinyyliasetaattia 1250 "
Natriumperoksidia 15 11
Muurahaishappoa 12 "
Mangaaniasetaattia 0,1 "
Ammoniumpersulfaattia 2 "
Natriumkarbonaattia 27 "
Asetaldehydiä (muuntoainetta) 13 " 900 g vettä panostetaan ennalta jo liuotetun, polyvinyylialko-holin, natriumperoksidin, muurahaishapon ja mangaaniasetäätin mukana ja lisätään ammoniumpersulfaattia ja 250 g vinyyliasetaattia. Seos lämmitetään 68 °C:ssa ja polymerointi suoritetaan syöttämällä 3 tumiin kuluessa natriumkarbonaattia ja loput vinyyliasetaatista ja vedestä. Lämpötila on polymeroinnin aikana pidettävä noin 75·..80 °C.
Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 49,9 %
Viskositeetti 270' g/cms pH 4,75 61501 7
Laskeutumaa 73 miljoonasosaa
Liimauskyky 198 kp/cm2 Jäädytys- sulamisjaksot ei muuttunut
Hiukkaskoko 10 % noin 1 ooo nm 90 % " 500 nm ei paakkuuntumista
Mekaaninen stabiliteetti erittäin hyvä
Varastokestoisuus ” "
Esimerkki 3
Vettä 1400 g
Osittain saippuoitunutta polyvinyylial-koholia (emäksinen alkoholysointi) 95 "
Vinyyliasetaattia 900 "
Vetyperoksidia (35 %) 28 "
Viinihappoa 8 ”
Kobolttiasetaattia 0,16 "
Kaliumpersulfaattia 2 "
Natriumbikarbonaattia 21 "
Butyyliasetaattia 63 ”
Polymerointi
Menetellään kuten esimerkissä 2 ja syötetään reaktion kuluessa 500 g vettä, 600 g vinyyliasetaattia ja natriumbikarbonaattia. Reaktio-lämpötila on 75··*85 °C.
Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 38,3 %
Viskositeetti 305 g/cms pH 4,75
Laskeutumaa 28 miljoonasosaa p
Liimauskyky 191 kp/cm Jäädytys-sulatusjaksot ei muutu
Hiukkaskoko 20 % noin 1 000 nm 80 % " 500 nm ei paakkuuntumista
Mekaaninen stabiliteetti erittäin hyvä
Varastokestoisuus ” " 8 61501
Esimerkki 4
Vettä 900 g
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (emäksinen alkoholysointi) 25 "
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (hapan alkoholysointi) 25 "
Vetyperoksidia (55 %) 14 "
Kaliumpersulfaattia 2,2 "
Ferrosulfaattia (kobolttiasetaatin asemesta) 0,15 "
Butyylibutyraattia 29 "
Vinyyliasetaattia 1500 "
Maleiinihappoa (viinihapon asemesta) 15 "
Katriumasetaattia (natriumbikarbonaatin asemesta) 25 "
Bolymerointi
Menetellään kuten esimerkissä 2. Beaktiolämpötila 75...85 °C. Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 60,7 %
Viskositeetti 330 g/cm pH 4,65
Laskeutumaa 37 miljoonasosaa p
Liimauskyky 206 kp/cm Jäädytys-sulatusjaksot ei muutu
Hiukkaskoko 100 % noin 500 nm ei paakkuuntumista
Mekaaninen stabiliteetti erittäin hyvä
Varastokestoisuus " «
Esimerkki 5
Vettä 1000 g
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (hapan alkoholysointi) 71 "
Vinyyliasetaattia 1550 "
Natriumperoksidia 19 «
Viinihappoa 12 "
Kobolttiasetaattia 0,11 "
Ammoniumpersulfaattia 7 " 9 61501
Krotonaldehydiä 18 g
Natriumkarbonaattia 18 "
Polymerointi
Menetellään kuten esimerkissä 3. Reaktiolämpötila 75··*83 °C. Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 53,3 %
Viskositeetti 415 s/cms pH 4,7
Laskeutumaa 52 miljoonasosaa
O
Liimauskyky 200 kp/cm Jäädytys-sulatusjaksot ei muutu
Hiukkaskoko 100 % noin 300 nm ei paakkuuntumista
Mekaaninen stabiliteetti erittäin hyvä
Varastokestoisuus " "
Esimerkki 6
Vettä 1200 g
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkobolia (emäksinen alkoholysointi) 75 "
Vinyyliasetaattia 1250 "
Vetyperoksidia (35% ) 22 "
Muurahaishappoa 12 "
Kobolttiasetaattia 0,33 "
Kaliumpersulfaattia 1,5 "
Hapanta natriumkarbonaattia 30 " 100 gsaan vettä lisätään ennalta liuotettu polyvinyylialkoholi, vetyperoksidi, muurahaishappo, kobolttiasetaatti, kaliumpersulfaatti ja 250 g vinyyliasetaattia. Seos lämmitetään 68 °C:seen ja polymerointi suoritetaan syöttämällä 3 tunnin aikana loput vinyyliasetaatista, vedestä sekä hapan natriumkarbonaatti. Lämpötila pidetään polymeroin-nin aikana noin 75··«80 °C.
Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 50,1 %
Viskositeetti 370 g/cms pH 4,75
Laskeutumaa 73 miljoonasosaa 10 61501
Liimauskyky 198 kp/cm2 Jäädytys-sulatusjakso ei muutu
Hiukkaskoko 10 % noin 1 000 nm 90 % " 500 nm muutamia kimpaleita
Kestokyky mekaanisiin rasituksiin nähden Pair—viskositeetti pienenee 25 %
Varastokestoisuus erittäin hyvä
Esimerkki 7
Vettä 1400 g
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (emäksinen alkoholysointi) 100 *'
Vinyyliasetaattia 900 "
Vetyperoksidia (55 %) 28 "
Muurahaishappo a 12 "
Kbholttiasetaattia 0,33 "
Kaliumpersulfaattia 1,3 "
Hapanta natriumkarbonaattia 22 ”
Polymerointi
Menetellään kuten esimerkissä 2, ja syötetään jatkuvasti 500 g vettä, 600 g vinyyliasetaattia ja hapanta natriumkarbonaattia. Reak-tiolämpötila 75··-85 °C.
Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 38,3 %
Viskositeetti 305 g/cms pH 4,75
Laskeutumaa 28 miljoonasosaa o
Liimaiskyky 191 kp/cm Jäädytys-sulatusjaksot ei muutu
Hiukkaskoko 20 % noin 500 nm 80 % " 300 nm muutamia kimpaleita
Kestokyky mekaanisiin rasituksiin nähden hyvä Varastokestoisuus "
Esimerkki 8
Vettä 1400 g 11 61501
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (emäksinen alkoholysointi) 115 g
Vinyyliasetaattia 900 "
Natriumperoksidia (35 %) 31 "
Muurahaishappoa 12 "
Ebbolttiasetaattia 0,33 ”
Kaliumpersulfaattia 1,3 "
Hapanta natriumkarbonaattia 22 "
Butyyliglykolaattia 50 "
Polymerointi
Menetellään kuten esimerkissä 3· Reaktiolämpötila 75··»85 °C. Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 35»9 %
Viskositeetti 310 g/cms pH 4,65
Laskeutumaa 37 miljoonasosaa p
Liimauskyky 206 kp/cm Jäädytys-sulatusjaksot ei muutu
Hiukkaskoko 100 % noin 300 nm ei kimpaleita
Kestokyky mekaanisiin rasituksiin nähden erittäin hyvä Viskositeetti ei muutu
Varastokestoisuus erittäin hyvä
Viskositeetti ei muutu
Esimerkki 9
Vettä 1200 g
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (emäksinen alkoholysointi) 84 "
Vinyyliasetaattia 1250 "
Vetyperoksidia (35 %) 24 "
Muurahaishappoa 12 "
Kobolttiasetaattia 0,33 "
Kaliumpersulfaattia 1,3 "
Hapanta natriumkarbonaattia 30 "
Propionaldehydiä 10 "
Polymerointi • Menetellään kuten esimerkissä 2. Reaktiolämpötila 75··«85 °C.
12 61 501
Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 50, 5 %
Viskositeetti 2Uo g/ems pH 4,7
Laskeutumaa 42 miljoonasosaa
Liimanskyky 205 kp/cm2 Jäädytys-sulatusjaksot ei muutu
Hiukkaskoko 10 % noin 500 nm 90 % " 200 nm ei kimpaleita
Kestokyky mekaanisiin rasituksiin nähden erittäin hyvä Viskositeetti ei muutu
Varastokestoisuus erittäin hyvä
Viskositeetti ei muutu
Esimerkki 10
Vettä 1250 g
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (emäksinen alkoholysointi) 79 "
Vinyyliasetaattia 1250 "
Vetyperoksidia (55 °/°) 12 "
Muurahaishappo 12 "
Koholttiasetaattia 0,55 "
Kaliumpersulfaattia 1,5 "
Hapanta natriumkarbonaattia 50 "
Butyyliglykolaattia 50 "
Bolymerointi
Menetellään kuten esimerkissä 2. Reaktiolämpötila 75...85 °C. Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 49,9 %
Viskositeetti 310 g/cms pH 4,7
Laskeutumaa 40 miljoonasosaa o
Liimauskyky 195 kp/cm Jäädytys-sulatusjaksot ei muutu
Hiukkaskoko 5 % noin 500 nm 95 % " 300 nm ei kimpaleita 13 61501
Kestokyky mekaanisiin rasituksiin nähden erittäin hyvä, viskositeetti ei muutu
Varastokestoisuus erittäin hyvä, visko siteetti ei muutu
Esimerkki 11
Vettä 1200 g
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (emäksinen alkoholysointi) 84 ·
Vinyyliäsetäättia 1250 "
Vetyperoksidia (35 %) 27 "
Muurahaishappoa 12 "
Kobolttiasetaattia 0,33 "
Kaliumpersulfaattia 1,5 ”
Natriumasetaattia 40 "
Propionaldehydiä 10 M
Polymerointi
Menetellään samalla tavoin kuin esimerkissä 2, ja syötetään natriumasetäättia jatkuvasti. Reaktiolämpötila 75-..85 °C.
Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 50,7 %
Viskositeetti 2U5 g/cms pH 4,55
Laskeutumaa 78 miljoonasosaa o
Liimauskyky 188 kp/cm Jäädytys-sulatusjaksot paksunee neljännen jak son aikana
Hiukkaskoko 10 % noin 1 000 nm 30 % " 700 nm 60 % ” 500 nm ei kimpaleita
Kestokyky mekaanisiin rasituksiin nähden erittäin hyvä, visko siteetti ei kuutu
Varastokestoisuus huono
Esimerkki 12
Vettä 1200 g 61 501 14
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (emäksinen alkoholysointi) 43 g
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (hapan alkoholysointi) 43 "
Vinyyliasetaattia 1250 "
Vetyperoksidia (35 %) 26,5 "
Muurahaishappoa 12 "
Koholttiasetaattia 0,33 "
Kaliumpersulfaattia 1,5 "
Propionaldehydiä 10 ”
Hapanta natriumkarhonaattia 27 "
Polymerointi
Menetellään samalla tavoin kuin esimerkissä 2. Eeaktiolämpöti-la 75...85 °C.
Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 50,8 %
Viskositeetti 265 g/cms pH 4,75
Laskeutumaa 92 miljoonasosaa 2
Liimauskyky 204 kp/cm Jäädytys-sulatusjaksot ei muutu
Hiukkaskoko 10 % noin 500 nm 90 % " 300 nm ei kimpaleita
Kestokyky mekaanisiin rasituksiin nähden erittäin hyvä, viskositeetti ei muutu
Varastokestoisuus erittäin hyvä
Esimerkki 13
Vettä 800 g
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (hapan alkoholysointi) 69 "
Vinyyliasetaattia 1250 "
Vetyperoksidia (35 %) 25 ”
Muurahaishappoa 12 "
Koholttiasetaattia 0,33 "
Kaliumpersulfaattia 1,5 "
Propionaldehydiä 10 "
Hapanta natriumkarbonaattia 22 " 15 61501
Polymerointi
Menetellään samalla tavoin kuin esimerkissä 2. Reaktiolämpö-tila 75...85 °C.
Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 60 %
Viskositeetti 255 g/cms pH 4,8
Laskeutuma 60 miljoonasosaa p
Liimauskyky 207 kp/cm Jäädytys-sulatusjaksot ei muutu
Hiukkaskoko 100 % noin 3U0 nm ei kimpaleita
Kestokyky mekaanisiin rasituksiin nähden erittäin hyvä, viskositeetti ei muutu
Varastokestoisuus hyvä
Esimerkki 14
Vettä 800 g
Osittain saippuoitunutta polyvinyyli-alkoholia (hapan alkoholysointi) 60 M
Vinyyliasetaattia 1250 "
Vetyperoksidia (35 %) 26 "
Muurahaishappoa 12 ”
Koholttiasetaattia 0,33 "
Kaliumpersulfaattia 1,5 "
Hapanta natriumkarbonaattia 22 "
Butyyliglykolaattia 50 "
Polymerointi
Menetellään samalla tavoin kuin esimerkissä 2. Reaktiolämpö- tila 75...85 °C.
Tuotteen ominaisuudet
Kiinteitä aineita 60,5 %
Viskositeetti 26,5 g/cms pH 4,7
Laskeutumaa 52 miljoonasosaa p
Liimaiskyky 200 kp/cm Jäädytys-sulatusjaksot ei muutu 16 61 501
Hiukkaskoko 100 % noin 300 nm ei kimpaleita
Kestokyky mekaanisiin rasituksiin nähden erittäin hyvä, viskositeetti ei muutu
Varastokestoisuus hyvä

Claims (1)

17 61501 PATENTTIVAATIMUS Menetelmä polyvinyyliasetaattidispersioiden valmistamiseksi polymeroimalla vinyyliasetaattia vesidispersiona tavanomaisessa lämpötilassa, tunnettu siitä, että polymerointi saatetaan tapahtumaan, kun läsnä on a) muurahais-, viini-, maleiini- tai oksaalihappoa, peroksidia ja/tai persulfaattia, periodisen järjestelmän ryhmään VIII kuuluvan metallin asetaattia ja/tai sulfaattia määrältään 0,0001-0,005 % mono-metr ipai nosta, b) alkali- tai maa-alkalimetallin bikarbonaattia ja/tai asetaattia, jota jatkuvasti syötetään polymeroitumisen aikana, määrältään 0,05-0,5 % monometripainosta, c) aldehydia, jonka kiehumapiste on alempi kuin 70 °C tai butyylial-koholin esteriä, jonka kiehumispiste on yli 150 °C, ja d) polyvir.yylialkoholia määrältään 1-5 % kokonaispainosta.
FI761789A 1975-06-24 1976-06-21 Foerfarande foer framstaellning av polyvinylacetatdispersioner FI61501C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT2470375 1975-06-24
IT24703/75A IT1039354B (it) 1975-06-24 1975-06-24 Procedimento per la produzione di dispersioni poliacetoviniliche e dispersioni cosi ottenute

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI761789A FI761789A (fi) 1976-12-25
FI61501B FI61501B (fi) 1982-04-30
FI61501C true FI61501C (fi) 1982-08-10

Family

ID=11214455

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI761789A FI61501C (fi) 1975-06-24 1976-06-21 Foerfarande foer framstaellning av polyvinylacetatdispersioner

Country Status (19)

Country Link
JP (1) JPS5952167B2 (fi)
AT (1) AT353005B (fi)
BE (1) BE843350A (fi)
CH (1) CH623834A5 (fi)
DE (1) DE2625859B2 (fi)
DK (1) DK145894C (fi)
EG (1) EG12447A (fi)
ES (1) ES449476A1 (fi)
FI (1) FI61501C (fi)
FR (1) FR2315509A1 (fi)
GB (1) GB1517067A (fi)
IE (1) IE43835B1 (fi)
IT (1) IT1039354B (fi)
LU (1) LU75201A1 (fi)
NL (1) NL7606870A (fi)
NO (1) NO145577C (fi)
PT (1) PT65260B (fi)
SE (1) SE422327B (fi)
TR (1) TR18814A (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS57100107A (en) * 1980-12-12 1982-06-22 Daicel Chem Ind Ltd Preparation of adhesive
JPS59109568A (ja) * 1982-12-14 1984-06-25 Daicel Chem Ind Ltd 紙用高速接着剤
CA1261538A (en) * 1984-07-19 1989-09-26 Ronald W. Novak Aldehyde or imine oxygen scavengers for vinyl polymerizations
GB8729702D0 (en) * 1987-12-21 1988-02-03 Unilever Plc Emulsion polymerisation
JP2707597B2 (ja) * 1988-05-16 1998-01-28 三井石油化学工業株式会社 含フッ素ポリオレフィンの製造方法
DE102006006579A1 (de) * 2006-02-13 2007-08-23 Wacker Polymer Systems Gmbh & Co. Kg Verfahren zur Herstellung von Formteilen aus Korkpartikeln
US9733003B2 (en) 2012-12-27 2017-08-15 OXEN, Inc. Ice maker
JP2019031581A (ja) * 2015-12-28 2019-02-28 株式会社クラレ 色相に優れた低重合度ビニルアルコール系重合体粉末およびその製造方法
CN108219043A (zh) * 2016-12-21 2018-06-29 中国石化集团四川维尼纶厂 一种聚醋酸乙烯酯乳液的制备方法

Also Published As

Publication number Publication date
PT65260B (en) 1977-12-07
DE2625859B2 (de) 1980-10-30
JPS524585A (en) 1977-01-13
AT353005B (de) 1979-10-25
NO145577B (no) 1982-01-11
IE43835B1 (en) 1981-06-03
FR2315509A1 (fr) 1977-01-21
FR2315509B1 (fi) 1979-08-31
GB1517067A (en) 1978-07-12
FI61501B (fi) 1982-04-30
ES449476A1 (es) 1977-07-16
SE7606890L (sv) 1976-12-25
IT1039354B (it) 1979-12-10
PT65260A (en) 1976-07-01
JPS5952167B2 (ja) 1984-12-18
IE43835L (en) 1976-12-24
DK145894C (da) 1983-09-19
FI761789A (fi) 1976-12-25
DE2625859A1 (de) 1976-12-30
SE422327B (sv) 1982-03-01
LU75201A1 (fi) 1977-02-17
NO762164L (fi) 1976-12-28
BE843350A (fr) 1976-12-24
DK145894B (da) 1983-04-05
DK269576A (da) 1976-12-25
CH623834A5 (en) 1981-06-30
ATA458276A (de) 1979-03-15
EG12447A (en) 1979-03-31
TR18814A (tr) 1977-11-01
NO145577C (no) 1982-04-21
NL7606870A (nl) 1976-12-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5110856A (en) Vinyl acetate-ethylene copolymer emulsion and process for producing the same
TWI224113B (en) Aqueous emulsion and method for producing it
FI61501C (fi) Foerfarande foer framstaellning av polyvinylacetatdispersioner
JPH04233985A (ja) でんぷん、化工でんぷん又はデキストリン及びポリビニルアルコールから成るキャリヤー層を有する、でんぷんを基体とする高速段ボール用接着剤
BRPI0914314B1 (pt) dispersão de polímero aquosa, formulação adesiva compreendendo a mesma, seus usos e processo de produção da referida dispersão
TW583198B (en) Method for producing polyvinyl ester resin emulsion
US3755234A (en) Process for preparing graft copolymer emulsions
CN1840601A (zh) 一种淀粉、高分子无毒聚合胶合剂的制作方法
CN111100228A (zh) 聚乙烯醇及其制备方法
Staikos et al. Interpolymer association between poly (acrylic acid) and vinyl alcohol‐vinyl acetate copolymers in dilute aqueous solutions
CA1194630A (en) Contact adhesives
Qiao et al. Modifications of poly (vinyl alcohol) for use in poly (vinyl acetate) emulsion wood adhesives
US4853451A (en) Terpolymer emulsions
US3098049A (en) Composition comprising reaction product of hydrolyzed vinyl acetate polymer and periodate oxidized polysaccharide and process for preparing same
CN102391408B (zh) 一种纳米凹凸棒石改性制备聚醋酸乙烯酯/α-蒎烯共聚乳液合成方法
JP2657600B2 (ja) 初期接着性に優れたエマルジョン接着剤及びその製造方法
JP4151950B2 (ja) 接着剤組成物
Lange Emulsion polymerization of vinyl acetate with renewable raw materials as protective colloids
JPH02117938A (ja) ポリビニルアルコール/メラミン‐ホルムアルデヒド樹脂錯体とデンプンを含む水系組成物およびその製造法
JPH0212965B2 (fi)
US3743618A (en) Adhesive composition having low adhesive strength when wet and high adhesive strength when dry
JPH0618966B2 (ja) 酢酸ビニル樹脂エマルジヨン組成物
EP4332127A1 (en) Vinyl alcohol polymer, powder including same, methods for producing same, paper processing agent, and dispersant for emulsion polymerization
JP4592164B2 (ja) 水性エマルジョン型接着剤
CN114163562B (zh) 一种纸张防透湿剂及其制备方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: ANIC S.P.A.