FI57958C - Foerfarande foer masspolymerisation av vinylkloridpolymerer och -kopolymerer - Google Patents
Foerfarande foer masspolymerisation av vinylkloridpolymerer och -kopolymerer Download PDFInfo
- Publication number
- FI57958C FI57958C FI1014/74A FI101474A FI57958C FI 57958 C FI57958 C FI 57958C FI 1014/74 A FI1014/74 A FI 1014/74A FI 101474 A FI101474 A FI 101474A FI 57958 C FI57958 C FI 57958C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- polymerization
- solution
- vinyl chloride
- vessel
- prepolymerization
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08F—MACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
- C08F14/00—Homopolymers and copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, each having only one carbon-to-carbon double bond, and at least one being terminated by a halogen
- C08F14/02—Monomers containing chlorine
- C08F14/04—Monomers containing two carbon atoms
- C08F14/06—Vinyl chloride
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Medicinal Chemistry (AREA)
- Polymers & Plastics (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
- Polymerisation Methods In General (AREA)
- Polymerization Catalysts (AREA)
- Detergent Compositions (AREA)
Description
R55F1 M (11)^UULUTUSjULICAISU „ Q ς
Ma lj ' ' utläggningsskmft b / y b o %3äS C (4S) Pate:i L ti cySnactty 10 11 1930 £atcr: * e.cddelat y (SI) Kv.ik.Va.3 c 08 P 14/06, 2/02
SUO MI—Fl N LAN D (21) piunt»ihtiwiwi«-p«t*i*tii*ekBjii« 101U/7U
(22) H*k#ml»p4lvt — AnaOknlnpdtf 02.0U.7U
(23) AlkupUvt—GIMfhatadkg 02.0U.7U
(41) Tullut |ulklMkil — Bltvlt oflentllj OU . 10.7 U
Patentti- ja rekisterihallitus (44) NlhOvUulp^on ]. kuuL|ulk»«.n pvm.-
Patent· oeh ragiuterttyraiaan ' AraMon uttafd oeh utUkriftun publicund 31.07.80 (32)(33χ31) Pyrd«ty utuolkuu*—Buftrd prlorltut 03.0U.73
Ranska-Frankrike(FR) 7311938 (71) RhÖne-Progil, 25, Quai Faul-Doumer, F-92U08 Courbevoie, Ranska-Frank- " rike(FR) (72) Francis Foumel, Chauny, Salomon Soussan, St-Fons, Ranska-Frankrike (FR) (7U) Berggren Oy Ab (5U) Vinyylikloridipolymeerien ja -kopolymeerien massavalmistusmenetelmä - Förfarande för masspolymerisation av vinylkloridpolymerer oeh -kopolymerer Tämä keksintö koskee sellaista menetelmää vinyylikloridipoly-meerien ja -kopolymeerien massavalmistautiseksi, jonka mukaan ainakin osa polymeraation alkuunpanevaa ainetta tai alkuunpanevia aineita pannaan reaktiovyöhykkeeseen, joka pidetään polymerointilämpötilassa t-^ liuoksen A muodossa, jota valmistetaan jatkuvasti juuri ennen sen johtamista reaktiovyöhykkeeseen sekoittamalla vähintään yksi fraktio B, jota on yli 50 % monomeeriseoksesta, jota käytetään poly-meroitaessa, ja liuosta C, jossa on polymeraation alkuunpanevaa ainetta tai alkuunpanevia aineita orgaanisen liuottimen muodostamassa väliaineessa, joka sisältää monomeeriseoksen mahdollisen lisäfrak-tion, jolloin liuoksen C sisältämien polymeraation alkuunpanevien aineiden konsentraatio ilmoitettuna aktiivisena happena on 0,5-7 painoprosenttia ja mieluimmin 0,7~U painoprosenttia.
Tähän asti vinyylikloridimonomeeriseosten massapolymerointi on suoritettu siten, että polymerisaatiota alkuunpaneva aine tai aineet on kaikki pantu tyhjään ja kylmänä pidettyyn reaktoriin.
Tässä tekniikassa ilmenee useita haittoja, joista mainittakoon seuraavat: 2 57958
On pakko jäähdyttää reaktori, ennen kuin siihen voidaan panna sisään polymerisaatiota alkuunpanevia aineita.
On olemassa vaara, että polymerisaatiota alkuunpanevat aineen voivat hajota vielä kuumien ja puutteellisesta puhdistuksesta aiheutuvien kuorien esiintymisen vuoksi, tai reaktorin kak-soisvaipan väärään aikaan sattuneen lämmittämisen vuoksi.
Reaktorissa oleva reaktioalue on lämmitettävä polymerointi-lämpötilaan. Tästä on seurauksena erilaisia haittoja: polymeroimi-seen kuluva aika pitenee sitä enemmän, mitä suurempi reaktori on kooltaan; polymerointi saattaa alkaa jo lämmityksen aikana lämpötilan kohotessa, mikä on haitaksi valmiin polymeerin homogeenisyydelle ; reaktorin kuumille seinämille muodostuu kuoria; on pakko käyttää sellaisia polymerisaatiota alkuunpanevia aineita, jotka hajoavat nopeasti, jotta helpotettaisiin reaktioalueen lämmittämistä, mistä tavallisesti on seurauksena kuorien tai pienien ei-toivottujen hiukkasten muodostuminen polymeeriin.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä ei ole edellä sanottuja hankaluuksia.
Keksinnön mukainen menetelmä on tunnettu siitä, että fraktio B on etukäteen saatettu lämpötilaan t2, jolloin lämpötilojen t^ ja t2 välinen ero on vähemmän kuin 20°C ja sopivimmin vähemmän kuin 10°C, ja että se aikaväli, mikä on monomeeriseoksen fraktion B ja polymerisaation alkuunpanevan aineen tai aineet sisältävän liuoksen C kosketuksiin joutumisen ja liuoksen A reaktiovyöhykkeeseen tulemisen välillä on lyhyempi kuin 20 sekuntia ja mieluimmin lyhyempi kuin 10 sekuntia.
On yllättäen huomattu, että on mahdollista valmistaa liuosta A jatkuvasti reaktiovyöhykkeen ulkopuolella ilman, että monomeeriseoksen polymeroituminen alkaisi ennenaikaisesti, kun työskennellään keksinnön mukaisesti sillä tavoin, että se aika, joka on monomeeriseoksen fraktion B ja polymerisaatiota alkuunpanevien aineiden tai aineen sisältävän liuoksen C kontaktin ja liuoksen reaktiovyöhykkeen saapumisen välillä, on erittäin lyhyt.
Koko monomeeriseoksen lämpötila nostetaan edullisimmin etukäteen lämpötilaan t^·
Monomeeriseoksen fraktion B lämmittäminen lämpötilaan t^ voidaan toteuttaa kaikin tunnetuin keinoin, mutta se on toteutettava tehokkaammin kuin tavanmukaiset lämmönvaihto-olosuhteet, nimittäin reaktorin kaksoisvaipassa kiertävän lämmönvaihtonesteen avulla.
3 57958 nitun monomeeriseoksen voidaan esimerkiksi antaa kulkea läpi putkimaisen lämmönvaihtimen, jossa kondensoituu vesihöyry. Tämä etu on sitä selvempi, mitä suurempi reaktori on.
Monomeeriseoksen fraktion B ja polymerisaatiota alkuunpanevan aineen tai aineita sisältävän liuoksen C sekoittaminen keskenään voidaan toteuttaa kaikin tunnetuin keinoin, joilla sekoitus voidaan suorittaa hyvin nopeasti, ja edullisimmin käyttämällä staattista sekoitinta, joka aukeaa reaktoriin.
Keksinnön mukaan voidaan käyttää kaikkia tavallisesti käytettäviä vinyylikloridipolymeerien ja -kopolymeerien massavalmistukseen soveltuvia polymerisaatiota alkuunpanevia aineita ja varsinkin atso-yhdisteitä kuten atsodi-isobutyronitriiliä, peroksideja kuten lauryy-liperoksidia, asetyylisykloheksaanisulfonyyliperoksidia, peroksidi-karbonaatteja kuten isopropyyliperoksidikarbonaattia ja etyyliperok-sidikarbonaattia.
Kuten tiedetään, polymerisaatiota alkuunpanevat aineet voivat niitä käsiteltäessä hajota räjähtäen ja sen vuoksi ne käytetään joko sellaisenaan kiinteässä tilassa tai liuotettuina orgaaniseen liuotti-meen. Orgaanisista liuottimista voidaan mainita esimerkiksi butyyli-ftalaatti, oktyyliadipaatti, petrolieetteri, heksaani, trifluoritri-kloorietaani, monofluoritrikloorimetaani.
Siinä tapauksessa, että kaikki käytettävät polymerisaatiota alkuunpanevat aineet ovat kiinteässä muodossa, valmistetaan liuos C tavallisesti siten,että liuotetaan mainitut polymerisaatiota alkuunpanevat aineet monomeeriseoksen lisäfraktioon.
Siinä tapauksessa, että ainakin yksi käytettävistä polymerisaatiota alkuunpanevista aineista on liuotettuna orgaaniseen liuot-timeen, liuos C valmistetaan tavallisesti siten, että sekoitetaan mainitut liuokset ja niihin liuotetaan ne polymerisaatiota alkuunpanevat aineet, jotka ovat kiinteässä muodossa. Tässä tapauksessa ei tavallisesti ole tarpeen lisätä käytettyä monomeeriseosfraktiota liuoksen C valmistamiseksi ja siis koko mainittu monomeeriseos lämmitetään etukäteen lämpötilaan t£. Liuoksen C sisältämien polymerisaatiota alkuunpanevien aineiden konsentraatio ilmoitettuna aktiivisena happena on silloin 0,5-7 % ja mieluimmin 0,7-^ % painosta. On kuitenkin mahdollista lisätä monomeeriseoksen fraktio valmistettavaan liuokseen C ja siinä tapauksessa vain monomeeriseoksen fraktio B lämmitetään etukäteen lämpötilaan t2.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä ovat polymeroinnin lähtö-olosuhteet täysin toistettavia ja saavat aikaan sen, että polyme- 4 57958 roimisoperaatio etenee optimaalisen säännöllisesti ja takaavat hyvän polymerointituloksen. Kuorien muodostuminen reaktorin seinämille vähentyy minimiin polymeroinnin kestoajan lyhentymisen ansiosta ja koska tämän alueen lämpötila pidetään polymerointilämpötilassa lämmönsiirron avulla siitä alkaen, kun liuos A tulee reaktioalueelle.
Tämän keksinnön kohteena oleva massapolymeroinnin parannus soveltuu erotuksetta kaikkiin erilaisiin vinyylikloridimonomeeri-seosten massapolymerointimenetelmiin.
Erityisesti se soveltuu yhden vaiheen menetelmiin, joissa käytetään jatkuvaa nopeata sekoittamista, jotka on kuvattu ranskalaisissa patenteissa n:otl 257 780 ja 1 360 251.
Samaten se soveltuu hyvin kumpaankin vaiheeseen niissä kahden vaiheen menetelmissä, jotka on kuvattu ranskalaisissa patenteissa n:ot 1 357 736, 1 382 072, 1 436 744, 1450 464, 1 574 734 ja 1 605 157. Näissä menetelmissä toteutetaan polymerointi ja kopoly-merointioperaatio siten, että ensimmäisen vaiheen aikana käytetään mahdollisimman suurta sekoitusnopeutta siihen asti, kunnes monomee-riseoksen konversioaste on noussut 7-15 prosenttiin ja mieluimmin 8-12 prosenttiin, sen jälkeen sekoitusnopeutta lasketaan reaktion toisen vaiheen aikana niin vähäiseksi kuin mahdollista, mutta sen on kuitenkin oltava niin suuri, että se takaa lämmönvaihtumisen reaktioalueen keskellä, ja sekoittamista jatketaan mainitun reaktion loppuun asti. Näissä menetelmissä toteutetaan nämä molemmat vaiheet joko yhdessä autoklaavissa tai eri autoklaaveissa; ensimmäisessä vaiheessa käytetään hyvin nopeata sekoittumista, toisessa hidasta; ensimmäistä vaihetta kutsutaan tällöin esipolymeroinniksi ja toista vaihetta lopulliseksi polymeroinniksi, ja ne suoritetaan sopivissa laitteissa, joita kutsutaan esipolymerointiastiäksi ja polymerointi-astiaksi. Näissä menetelmissä myös toinen vaihe toteutetaan reaktio-alueella, jossa on joko ainoastaan ensimmäisestä polymerointivaihees-ta saatua monomeeri/polymeeriseosta tai mainittua monomeeri/poly-meeriseosta, ylimääräistä vinyylikloridimonomeeriseosta, joka on samaa tai erilaista kuin ensimmäisessä vaiheessa käytetty, ja yhtä tai useampia polymerisaatiota alkuunpanevia aineita.
Kun sovelletaan keksinnön kohteena olevaa, kahdessa vaiheessa tapahtuvaa polymerointia koskevaa parannusta, ja nämä kaksi vaihetta tapahtuvat vastaavasti esipolymerointiastiassa ja yhdessä tai useammassa polymerointiastiassa ja lopullinen polymerointi tapahtuu reak-tioalueella, jossa on ensimmäisestä vaiheesta saatua monomeeri/polymeeriseosta, lisäannos vinyylikloridimonomeeriseosta ja yhtä tai 5 57958 useampaa polymerisaatiota alkuunpanevaa ainetta, niin on edullista panna mainittu monomeeri/polymeeriseos polymerointiastiaan tai -astioihin ennen tai yhtä aikaa kuin liuos A, jossa on mainittua polymerisaatiota alkuunpanevaa ainetta tai aineita vinyylikloridi-monomeerin seoksen lisäannoksessa. Tällä lailla poistetaan polymee-rihiukkasten loispopulaation muodostumisen vaara, joita on aina ollut tähän asti käytetyissä menetelmissä, joissa monomeeri/polymeeri-seoksen siirtäminen polymeriaointiastiaan tai -astioihin on tapahtunut sen jälkeen kun astiaan on pantu polymerisaatiota alkuunpanevaa ainetta tai aineita ja vinyylikloridimonomeeriseoksen lisäannos, joten polymerisaatiota alkuunpanevat aineet ovat pitkän aikaa kosketuksissa mainitun monomeeriseoksen kanssa, mikä voi olla riittämättömästi jäähdytetty tai sisältää pieniä jätteitä polymerisaatiota alkuunpanevien aineiden hajoamista nopeuttavista aineista. Sellaista etua, että polymerointi alkaa reaktioalueella, jonka homogeenisyys saadaan täydelliseksi ilman polymerisointiastiassa olevan se-koitinlaitteen apua, joka on säädetty sekoittamaan reaktioaluetta, kun tämä on saavuttanut lähes pölymäisen asteen, so. vinyylikloridi-polymeroinnin yhteydessä silloin kun vähintäin 20 % aineesta on poly-meroitu, ei voida soveltaa polymerointiin silloin, kun seos sisältää monomeeri/polymeeriä, lisäannoksen monomeeriseosta ja yhtä tai useampaa polymerisaatiota alkuunpanevaa ainetta.
Seuraavassa annetaan useita esimerkkejä keksinnön kohteena olevan menetelmän toteuttamisesta.
Saaduille polymeereille on annettu karakteristiset viskositeetti-indeksit APNOR, jotka on määrätty NFT-normin 51013 mukaan. Esimerkki 1 Tämä esimerkki on annettu vertailun vuoksi.
500 litran vetoiseen, vaakasuoraan autoklaaviin, joka on varustettu kaksoisvaipalla, joka pidetään lämpötilassa lil0C kylmä-vesikierron avulla ja siipisekoittajalla, joka tekee 30 kierr/min, pannaan sisään: - 2,6 g aktiivista happea, joka on etyyliperoksidikarbonaatin petrolieetteriliuoksen muodossa, 295 g liuoksen on laskettu sisältävän 0,87 painoprosenttia aktiivista happea.
- 2,6 g aktiivista happea, joka on lauryyliperoksidin muodossa, jota on 67 g.
- 220 kg vinyylikloridimonomeeriä.
Autoklaavista päästetään ulos kaasuna 20 kg vinyylikloridia.
6 57958
Autoklaavin kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla lämpötila nostetaan 6'9°C:een reaktioalueessa, mikä vastaa 11,5 baarin suhteellista painetta autoklaavissa. Lämmitysajan pituus on 40 minuuttia.
5.5 tunnin polymeroinnin jälkeen 69°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna reagoimatonta vinyylikloridia, saadaan 80 %:n saanto pöly-mäistä polymeeriä, jonka viskositeetti-indeksi AFNOR on 80.
Esimerkki 2 Käytetään samaa autoklaavia kuin esimerkissä 1.
Autoklaavissa, jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 69°C:ssa kuumavesikierron avulla, olevaan ja siihen avautuvaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen reaktioalueelle tulemista jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: 220 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on etukäteen kuumennettu lämpötilaan 70°C antamalla sen kulkea läpi putkimaisen lämmönvaihtimen, jossa kondensoituu vesihöyry.
- 5,2 g aktiivista happea liuoksen muodossa, joka on saatu liuottamalla 67 g lauryyliperoksidia etyyliperoksidikarbonaatti-liuokseen; pitoisuus on mainittu esimerkissä 1.
Panostuksen jälkeen autoklaavista poistetaan kaasuna 20 kg vinyylikloridia ja reaktioalueen lämpötila on 69°C, mikä vastaa 11,5 baarin suhteellista painetta autoklaavissa.
5.5 tunnin polymeroinnin jälkeen 69°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna vinyylikloridia, joka ei ole reagoinut, saadaan 80 $:n saanto pölymäistä polymeeriä, jonka viskositeetti-indeksi AFNOR on 80.
Verrattuna esimerkkiin 1 huomataan siis 40 minuutin ajansäästö polymeroinnissa.
Lisäksi huomataan, että kuorien muodostuminen autoklaavin seinämissä on huomattavasti heikompaa kuin esimerkin 1 olosuhteissa. Esimerkki 3 Tämä esimerkki on annettu vertailun vuoksi.
Käytetään samaa laitteistoa kuin esimerkissä 1.
Autoklaaviin, jonka kaksoisvaippa pidetään lämpötilassa l4°C kylmän veden kierron avulla ja jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min, pannaan: - 0,4 g aktiivista happea joka on asetyylisykloheksaanisulfonyy-liperoksidin butyyliftalaattiliuoksen muodossa, jota on 20 g; mainitun liuoksen laskettu tiitteri on 2 painoprosenttia aktiivista happea.
7 57958 - 1,2 g aktiivista happea, joka on etyyliperoksidikarbonaa-tin butyyliftalaattiliuoksen muodossa,jota on 60 g; liuoksen laskettu tiitteri on 2 painoprosenttia aktiivista happea.
- 220 kg vinyylikloridimonomeeriä.
Autoklaavista poistetaan kaasuna 20 kg vinyylikloridia.
Kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla nostetaan lämpötila reaktioalueella 69°C:een, mikä vastaa 11,5 baarin suhteellista painetta autoklaavissa. Lämmitysajan kesto 40 minuuttia.
45 minuutin polymeroinnin jälkeen autoklaaviin pannaan: - 1,6 g aktiivista happea etyyliperoksidikarbonaattiliuoksen muodossa, jota on 80 g; tiitteri sama kuin edellä.
- 2 g aktiivista happea, lauryyliperoksidin muodossa, jota - on 51 g.
6,5 tunnin polymeroinnin jälkeen 69°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna vinyylikloridia, joka ei ole reagoinut, saadaan 80 %:n saanto pölymäistä polymeeriä, jonka viskositeetti-indeksi APNOR on 80. Esimerkki 4 Käytetään samaa autoklaavia kuin esimerkissä 3·
Autoklaavissa, jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 69°C:ssa kuumavesikierron avulla, olevaan ja siihen avautuvaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen reaktioalueelle joutumistaan jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - 220 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on etukäteen kuumennettu lämpötilaan 70°C antamalla sen kulkea läpi putkimaisen lämmönvaihtimen, jossa kondensoituu vesihöyry.
- 1,6 g aktiivista happea, joka on liuoksen muodossa, joka on saatu sekoittamalla 20 g asetyylisykloheksaanisulfonyyli-peroksidin liuosta ja 60 g etyyliperoksidikarbonaatin liuosta; liuosten tiitteri t on ilmoitettu esimerkissä 3.
Panostuksen jälkeen autoklaavista päästetään kaasuna 20 kg vinyylikloridia ja reaktioalueen lämpötila on 69°C, mikä vastaa 11,5 baarin suhteellista painetta autoklaavissa.
45 minuutin polymeroinnin jälkeen autoklaaviin pannaan: - 1,6 g aktiivista happea, joka on etyyliperoksidikarbonaatin liuoksen muodossa, jota on 80 g, ja jonka tiitteri on mainittu esimerkissä 3.
- 2 g aktiivista happea, lauryyliperoksidin muodossa, jota on 51 g.
8 57958 6.5 tunnin polymeroinnin jälkeen 69°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna vinyylikloridia, joka ei ole reagoinut, saadaan 80-prosent-tinen saanto pölymäistä polymeeriä, jonka viskositeetti-indeksi AFNOR on 80.
Verrattuna esimerkkiin 3 huomataan siis 40 minuutin ajanvoitto polymeroinnissa.
Lisäksi huomataan, että kuorien muodostuminen autoklaavin seinämillä on heikompaa kuin esimerkin 3 olosuhteissa.
Esimerkki 5 Tämä esimerkki on annettu vertailun vuoksi.
Käytetään samaa laitteistoa kuin esimerkissä 1.
Autoklaaviin, jonka kaksoisvaippa ylläpidetään lämpötilassa l4°C kylmän veden kierron avulla ja jonka sekoittaja tekee 100 kierr/ min, pannaan: - 6,0 g aktiivista happea lauryyliperoksidin muodossa, jota on 154 g.
- 220 kg vinyylikloridimonomeeriä.
Autoklaavista poistetaan kaasuna 20 kg vinyylikloridia.
Autoklaavin kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla reaktioalueen lämpötila nostetaan 69°C:een, mikä vastaa 11,5 baarin suhteellista painetta autoklaavissa. Lämmitysaika on 40 min.
1 tunnin polymeroinnin jälkeen sekoittaja säädetään pyörimään 30 kierr/min.
6.5 tunnin polymeroinnin jälkeen 69°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna vinyylikloridia, joka ei ole reagoinut, saadaan 80-prosent-tinen saanto pölymäistä polymeeriä, jonka viskositeetti-indeksi AFNOR on 80.
Esimerkki 6 Käytetään samaa autoklaavia kuin esimerkissä 5.
Autoklaavissa, jonka sekoittaja tekee 100 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 69°C:ssa kuumavesikierron avulla, olevaan ja siihen avautuvaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen reaktioalueelle joutumistaan jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - 220 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on etukäteen kuumennettu lämpötilaan 70°C antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa kondensoituu vesihöyry.
- 6,0 g aktiivista happea, joka on lauryyliperoksidin petro-lieetterin liuoksen muodossa, jota on 850 g; liuoksen tiitteri on 0,7 painoprosenttia aktiivista happea.
9 57958
Panostuksen jälkeen autoklaavista poistetaan kaasuna 20 kg vinyylikloridia ja reaktioalueen lämpötila on 69°C, mikä vastaa 11,5 baarin suhteellista painetta autoklaavissa.
1 tunnin polymeroinnin jälkeen säädetään sekoittajan kiertonopeus olemaan 30 kierr/min.
6,5 tunnin polymeroinnin jälkeen 69°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna vinyylikloridia, joka ei ole reagoinut, saadaan saannon ollessa 80 % pölymäistä polymeeriä, jonka viskositeetti-indeksi AFNOR on 80.
Verrattaessa esimerkkiin 5 huomataan siis 40 minuutin aika-voitto polymeroinnissa.
Lisäksi huomataan, että kuoren muodostuminen autoklaavin seinämille on huomattavasti heikompaa kuin esimerkin 5 olosuhteissa. Esimerkki 7
Seuraavassa annetaan vertauksen vuoksi esimerkki vinyyliklo-ridin massapolymeroinnin toteuttamisesta kahdessa vaiheessa, esipoly-merointi ja lopullinen polymerointi, jotka toteutetaan vastaavasti esipolymerointi- ja polymerointiastiassa.
3,3 m^:n vetoiseen esipolymerointiastiaan, joka on ruostumatonta terästä ja varustettu kaksoisvaipalla, jossa ylläpidetään lämpötila 14°C kylmävesikierron avulla, sekä turbiinisekoittajalla, jonka diametri on 610 mm ja joka tekee 190 kierr/min, pannaan - 3 g aktiivista happea, joka on asetyylisykloheksaanisulfonyy-liperoksidin butyyliftalaattiliuoksen muodossa, 150 g, ja liuoksen tiitteri on 2 painoprosenttia aktiivista happea.
- 17 g aktiivista happea, etyyliperoksidikarbonaatin butyyli-ftalaattiliuoksen muodossa, 85Ο g, ja liuoksen tiitteri on 2 painoprosenttia aktiivista happea.
- 2300 kg vinyylikloridimonomeeriä.
Esipolymerointiastiasta poistetaan kaasuna 200 kg vinyylikloridia.
Esipolymerointiastian kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla nostetaan reaktioalueen lämpötila 69°C:een, mikä vastaa 11,5 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa. Lämmitysaika kestää 45 minuuttia.
35 minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa konversioasteen ollessa lähes 12 % siirretään monomeeri/polymeeriseos vertikaaliseen polymerointiastiaan, joka on 8 m^:n vetoinen, ruostumatonta terästä ja varustettu kaksoivaipalla, jossa pidetään lämpötila l4°C:ssa kylmävesikierron avulla, ja ruuvisekoittajalla, joka tekee 30 kierr/ min; polymerointiastiaan on jo etukäteen pantu: 10 57958 - 30 g aktiivista happea, joka on asetyylisykloheksaanisul-fonyyliperoksidin liuoksen muodossa, 1500 g, samaa, jota käytetty esipolymeroinnissa.
- 50 g aktiivista happea, joka on etyyliperoksidikarbonaatin liuoksen muodossa, 2500 g, samaa, jota on käytetty esipolymeroinnissa.
- 2700 kg vinyylikloridimonomeeriä.
ja polymerointiastiasta poistetaan kaasuna 200 kg vinyylikloridia.
Polymerointiastian kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden kierron avulla nostetaan reaktioalueen lämpötila 5^°C:een, mikä vastaa 8 baarin suhteellista painetta polymerointiastiässä. Lämmi-tysaika 50 minuuttia.
5 tunnin polymeroinnin jälkeen 54°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna vinyylikloridia, joka ei ole reagoinut, saadaan 80 prosentin saanto pölymäistä polymeeriä, jonka viskositeetti-indeksi AFN0R on 106.
Huomataan selvää kuoren muodostumista esipolymerointiastian seinämissä, minkä vuoksi on välttämätöntä puhdistaa se ennen kuin suoritetaan uusi esipolymerointi.
Esimerkki 8 Käytetään samaa esipolymerisointiastiaa ja samaa polymerointi-astiaa kuin esimerkissä 7·
Esipolymerointiastiassa, jonka sekoittaja tekee 190 kierr/min ja jonka kaksoisvaipassa ylläpidetään lämpötila 6goe kuumavesikier-ron avulla, olevaan ja siihen avautuvaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen reaktioalueelle joutumistaan jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - 2300 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on ennalta lämmitetty 70°C:een antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa kondensoituu vesihöyry.
- 20 g aktiivista happea liuoksen muodossa, joka on saatu sekoittamalla 150 g asetyylisykloheksaanisulfonyyli-peroksidin liuosta ja 850 g etyyliperoksidikarbonaatin liuosta; näiden liuosten tiitterit on ilmoitettu esimerkissä 7.
Panostuksen jälkeen esipolymerointiastiästä poistetaan kaasuna 200 kg vinyylikloridia ja lämpötila reaktioalueella on 69°C, mikä vastaa 11,5 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa.
35 minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa, kun konversio-aste on noin 12 %t siirretään monomeeri/polymeeri-seos polymerointi-astiaan, jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 55°C:ssa kuumavesikierron avulla ja samanaikai- 11 57958 sesti pannaan polymerointiastiassa olevaan ja siihen aukeavaan staattiseen sekoittimeen juuri ennen reaktioalueelle joutumistaan jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - 2700 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on ennalta lämmitetty 60°C:een antamalla sen kulkea läpi putkimaisen lämmönvaihtimen, jossa kondensoituu vesihöyryä.
- 80 g aktiivista happea, liuoksen muodossa, joka on saatu sekoittamalla 1500 g asetyylisykloheksaanisulfonyyli-peroksidin liuosta ja 2500 g etyyliperoksidikarbonaatin liuosta; liuosten ^ tiitterit on ilmoitettu esimerkissä 7.
Panostuksen jälkeen polymerointiastiästä poistetaan kaasua 200 kg:sta vinyylikloridia ja reaktioalueen lämpötila on 5^°0, mikä vastaa 8 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa.
5 tunnin polymeroinnin jälkeen 54°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna vinyylikloridia, joka ei ole reagoinut, saadaan 80-prosent-tinen saanto pölymäistä polymeeriä, jonka viskositeetti-indeksi APNOR on 106.
Verrattuna esimerkkiin 7 huomataan siis ^5 minuutin aikavoitto esipolymeroinnissa ja 50 minuutin aikavoitto lopullisessa polymeroin-nissa.
Lisäksi huomataan, että kuoren muodostuminen esipolymerointi-astian seinämissä on huomattavasti heikompaa kuin esimerkin 7 olosuhteissa, minkä ansiosta voidaan suorittaa useita esipolymerointeja ilman välipuhdistuksia.
Esimerkki 9 Käytetään samaa laitteistoa kuin esimerkissä 8.
Esipolymerointiastiassa, jonka sekoittaja tekee 190 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 69°C:ssa kuumavesikierron avulla, olevaan ja siihen aukeavaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen reaktioalueelle joutumista jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - 2185 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on ennalta kuumennettu lämpötilaan 70°C antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa kondensoituu vesihöyryä.
- 20 g aktiivista happea, liuoksen muodossa, joka on saatu sekoittamalla 115 kg vinyylikloridimonomeeriä, 150 g asetyylisyklo-heksaanisulfonyyli-peroksidin liuosta ja 850 g etyyliperoksidikarbonaatin liuosta; liuosten tiitterit on ilmoitettu esimerkissä 7.
Panostuksen jälkeen esipolymerointiastiasta poistetaan kaasuna 200 kg vinyylikloridia ja reaktioalueen lämpötila on 69°C, mikä 12 57958 vastaa 11,5 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa.
55 minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa, kun konversio-aste on noin 12 55, siirretään monomeeri/polymeeriseos polymerointi-astiaan, jonka sekoittaja pyörii 30 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila ylläpidetään 55°C:ssa kuumavesikierron avulla ja samanaikaisesti pannaan polymerointiastiassa olevaan ja siihen avautuvaan staattiseen sekoittimeen juuri ennen joutumistaan reaktioalueelle jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - 2565 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on ennalta kuumennettu lämpötilaan 60°C antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa kondensoituu vesihöyry.
- 80 g aktiivista happea, liuoksen muodossa, joka on saatu sekoittamalla 135 kg vinyylikloridimonomeeriä, 1500 g asetyylisyklo-heksaanisulfonyyli-peroksidiliuosta ja 2500 g etyyliperoksidikarbo-naattiliuosta; liuosten tiitterit on ilmoitettu esimerkissä 7.
Panostuksen jälkeen polymerointiastiasta poistetaan kaasuna 200 kg vinyylikloridia ja reaktioalueen lämpötila on 54°C, mikä vastaa 8 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa.
5 tunnin polymeroinnin jälkeen 54°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna vinyylikloridia, joka ei ole reagoinut, saadaan 80 55:n saanto pölymäistä polymeeriä, jonka viskositeetti-indeksi AFNOR on 106.
Verrattuna esimerkkiin 7 huomataan siis esipolymeroinnissa 45 minuutin ajan säästö ja 50 minuutin ajan säästö polymeroinnissa.
Kuorien esiintymisen suhteen esipolymerointiastian seinämissä voidaan tehdä sama huomautus kuin esimerkissä 8.
Esimerkki 10 Käytetään samaa laitteistoa kuin esimerkissä 8.
Esipolymerointiastiassa, jonka sekoittaja tekee 190 kierr/min ja jonka kaksoisvaippa pidetään lämpötilassa 69°C kuumavesikierron avulla, olevaan ja siihen avautuvaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen reaktioalueelle joutumista jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - 1955 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on ennalta kuumennettu lämpötilaan 70°C antamalla sen kulkea läpi putkimaisen lämmönvaihtimen, jossa kondensoituu vesihöyryä.
- 20 g aktiivista happea, joka on liuoksen muodossa, joka on saatu sekoittamalla 345 kg vinyylikloridimonomeeriä, 150 g asetyyli-sykloheksaanisulfonyyli-peroksidiliuosta ja 850 g etyyliperoksidikar-bonaattiliuosta; liuosten tiitterit on ilmoitettu esimerkissä 7.
13 57958
Esipolymerointiastian panostuksen jälkeen siitä poistetaan kaasuna 200 kg vinyylikloridia ja lämpötila reaktioalueella on 69°C, mikä vastaa 11,5 baarin suhteellista painetta esipolymerointi-astiassa.
35 minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa konversioasteen ollessa noin 12 %t siirretään monomeeri/polymeeri-seos polymerointi-astiaan, jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja jonka kaksoisvaippa pidetään 55°C:ssa kuumavesikierron avulla ja samanaikaisesti pannaan polymerointiastiassa olevaan ja siihen aukeavaan staattiseen sekoittimeen juuri ennen reaktioalueelle joutumistaan jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - 2295 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on ennakolta kuumennettu lämpötilaan 60°C antamalla sen kulkea putkimaisen lämmön-vaihtimen läpi, jossa kondensoituu vesihöyry.
- 80 g aktiivista happea, joka on liuoksen muodossa, joka on saatu sekoittamalla 405 kg vinyylikloridimonomeeriä, 1500 g ase-tyylisykloheksaanisulfonyyli-peroksidiliuosta ja 2500 g etyyliperok-sidikarbonaattiliuosta; liuosten tiitterit on ilmoitettu esimerkissä 7.
Panostuksen lopussa polymerointiastiästä päästetään kaasuna 200 kg vinyylikloridia ja reaktioalueen lämpötila on 54°C, mikä vastaa 8 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa.
5 tunnin polymeroinnin jälkeen 54°C:ssa ja kun on päästetty ulos kaasuna vinyylikloridia, joka ei ole reagoinut, saadaan 80 %:n saanto nölymäistä polymeeriä, jonka viskositeetti-indeksi AFN0R on 106.
Verrattuna esimerkkiin 7 huomataan siis ajanvoitto 45 minuuttia esipolymeroinnissa ja 50 minuuttia polymeroinnissa.
Kuorien muodostumisesta esipolymerointiastian seinämiin voidaan tehdä samat huomautukset kuin esimerkissä 8.
Esimerkki 11 Tämä esimerkki kuvaa vertauksen vuoksi vinyylikloridin ja vi-nyyliasetaatin suuressa mittakaavassa toteutettua kopolymerointia, joka tapahtuu kahdessa vaiheessa, esipolymerointi ja lopullinen poly-merointi, jotka suoritetaan vastaavasti esipolymerointiastiässä ja polymerointiastiassa.
200 litran vetoinen, ruostumattomasta teräksestä valmistettu esipolymerointiastia on varustettu kaksoisvaipalla, jonka lämpötila pidetään l4°C:ssa kylmävesikierron avulla, ja turbiinisekoittajaila, joka tekee >400 kierr/min. Antiaan pannaan: 14 57958 - 0,26 g aktiivista happea, joka on asetyylisykloheksaani-sulfonyyliperoksidin butyyliftalaattiliuoksen muodossa, 13 g, liuoksen tiitteri on 2 % aktiivista happea.
- 0,78 g aktiivista happea, etyyliperoksidikarbonaatin butyyliftalaattiliuoksen muodossa, 39 g, liuoksen tiitteri on 2 % aktiivista happea.
- 135 kg vinyylikloridimonomeeriä.
Esipolymerointiastiasta päästetään pois kaasuna 10 kg vinyy-likloridia. Astiaan lisätään myös 5 kg vinyyliasetaattia.
Esipolymerointiastian kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden kierron avulla nostetaan lämpötila reaktioalueella 69°C:een, mikä vastaa 11,3 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa. Lämmitys kestää 45 minuuttia.
40 minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa on konversio-aste noin 12 % ja monomeeri/polymeeriseos siirretään 500 litran vetoiseen, ruostumattomasta teräksestä tehtyyn vaakasuoraan polymeroin-tiastiaan, joka on varustettu kaksoisvaipalla, jonka lämpötila pidetään l4°C:ssa kylmävesikierron avulla, ja jossa on siipisekoittaja, joka tekee 30 kierr/min. Astiasta on poistettu etukäteen kaasuna 20 kg vinyylikloridia ja siihen lisätään: - 1,6 g aktiivista happea, joka on asetyylisykloheksaani-sulfonyyli-peroksidiliuoksen muodossa, jota on käytetty esipolyme-rointiin.
- 3 g aktiivista happea, joka on etyyliperoksidikarbonaatti-liuoksen muodossa, jota on käytetty esipolymerointiin.
- 67,3 kg vinyylikloridia.
- 2,7 kg vinyyliasetaattia.
Polymerointiastian kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla nostetaan lämpötila reaktioalueella 55°C:een, mikä vastaa 8,1 baarin suhteellista 'painetta polymerointiastiassa. Lämmitys kestää 40 minuuttia.
6 tunnin kopolymeroinnin jälkeen 55°C:ssa ja kun on poistettu kaasua monomeeriseoksesta, joka ei ole reagoinut, saadaan 81 %\n saanto pölymäistä vinyylikloridin ja vinyyliasetaatin kopolymeeriä, joka muodostuu 98 painoprosentista vinyylikloridia ja 2 painoprosentista vinyyliasetaattia, viskositeetti-indeksi AFNOR 97.
Lisäksi huomataan selvää kuorten muodostumista esipolymerointiastian seinämillä, minkä johdosta on välttämätöntä suorittaa puhdistus ennen seuraavaa esipolymerointia.
57958 15
Esimerkki 12 Käytetään samaa esipolymerointiastiaa ja polymerointiastiaa kuin esimerkissä 11.
Esipolymerointiastiasta poistetaan ennakolta kaasua 10 kg:sta vinyylikloridia; siinä oleva sekoittaja kiertää 400 kierr/min ja sen kaksoisvaippa pidetään lämpötilassa 69°C kuumavesikierron avulla; staattiseen sekoittimeen, joka avautuu esipolymerointiastiaan, kaadetaan juuri ennen sen joutumista reaktioalueelle jatkuvasti valmistettua liuosta, johon sekoitetaan: " - monomeeriseosta, joka muodostuu 125 kg:sta vinyylikloridia ja 5 kg:sta vinyyliasetaattia, ja joka on ennakolta lämmitetty lämpötilaan 70°C antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, - jossa kondensoituu vesihöyry.
- 1,04 g aktiivista happea, joka on liuoksen muodossa, joka on saatu sekoittamalla 13 g asetyylisykloheksaanisulfonyyliperoksidi-liuosta ja 39 g etyyliperoksidikarbonaattiliuosta; liuosten tiitte-rit on ilmoitettu esimerkissä 11.
Panostuksen lopussa reaktioalueen lämpötila on 69°C» mikä vastaa 11,3 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa.
35 minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa, kun konversio-aste on noin 12 %> siirretään monomeeri/polymeeriseos polymerointi-astiaan, josta on etukäteen päästetty pois kaasuna 20 kg vinyylikloridia, ja jonka sekoittaja pyörii 30 kierr/minuutissa ja jonka kaksoisvaippa pidetään 57°C:ssa kuumavesikierron avulla, sitten poly-merointiastiaan pannaan siinä olevaan staattiseen, astiaan aukenevaan sekoittimeen juuri ennen reaktioalueelle joutumista jatkuvasti valmistettavaa liuosta johon sekoitetaan: - monomeeriseosta, joka muodostuu 67,3 kg:sta vinyylikloridia ja 2,7 kg:sta vinyyliasetaattia, ja joka on etukäteen lämmitetty 60°C:een antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa kondensoituu vesihöyry.
- 4,6 g aktiivista happea, liuoksen muodossa, joka on saatu sekoittamalla 80 g asetyylisykloheksaanisulfonyyli-peroksidiliuosta ja 150 g etyyliperoksidikarbonaattiliuosta; liuosten tiitterit on ilmoitettu esimerkissä 11.
Panostuksen lopussa lämpötila reaktioalueella on 55°C, mikä vastaa 8,1 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa.
6 tunnin kopolymeroinnin jälkeen 55°C:ssa ja kun on poistettu kaasua monomeeriseoksesta, mikä ei ole reagoinut, saadaan 8l %:n saanto oölymäistä vinyylikloridin ja vinyyliasetaatin kopolymeeriä, * 57958 16 joka muodostuu 98 painoprosentista vinyylikloridia ja 2 painoprosentista vinyyliasetaattia, viskositeetti-indeksi AFNOR on 97-
Verrattuna esimerkkiin 11 huomataan siis 45 minuutin ajansäästö esipolymeroinnissa ja 40 minuutin ajansäästö lopullisessa polymeroinnissa.
Lisäksi huomataan, että kuoren muodostuminen esipolymerointi-astian seinämille on huomattavasti heikompaa kuin esimerkin 11 olosuhteissa, minkä ansiosta voidaan suorittaa useita esipolymerointeja ilman välillä tapahtuvaa puhdistusta.
Esimerkki 13 Tämä esimerkki on annettu vertailun vuoksi.
Käytetään samaa laitteistoa kuin esimerkissä 7.
Esipolymerointiastiaan, jonka sekoittaja tekee 190 kierr/min ja jonka kaksoisvaipassa ylläpidetään lämpötila l4°C:ssa kylmävesi-kierron avulla pannaan: - 2 300 kg vinyylikloridimonomeeriä - 25 F aktiivista happea, joka on asetyylisykloheksaanisulfo-nyyliperoksidin butyyliftalaattiliuoksen muodossa, jota on 1250 g; mainitun liuoksen laskettu tiitteri on 2 painoprosenttia aktiivista happea.
Esipolymerointiastiasta poistetaan kaasuna 200 kg vinyylikloridia.
Esipolymerointiastian kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla reaktioväliaineen lämpötila nostetaan 52°C:een, mikä vastaa 7,5 barin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa. Lämmitys-aika on 35 minuuttia.
35 Minuutin esipolymeroinnin jälkeen 52°C:ssa, konversioasteen ollessa noin 12 %t siirretään monomeeri/polymeeriseos polymerointi-astiaan, jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään l4°C:ssa kylmävesi-kierron avulla ja jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja johon on etukäteen pantu: - 2 700 kg vinyylikloridimonomeeriä - 30 kg aktiivista happea, joka on asetyylisykloheksaanisulfo-nyyliperoksidiliuoksen muodossa, jota on 1 500 g. ja jonka tiitteri on 2 painoprosenttia aktiivista happea.
- 50 g aktiivista happea, joka on etyyliperoksidikarbonaatin butyyliftalaatti liuoksena, jonka tiitteri on 2 painoprosenttia aktiivista happea, ja josta on poistettu kaasuna 200 kg vinyylikloridia.
Polymerointiastian kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla reaktioväliaineen lämpötila nostetaan 54°C:een, mikä vastaa 57958 17 8 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa. Lämmitys kestää 50 minuuttia.
5 Tunnin polymeroinnin jälkeen 54°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna vinyylikloridi, joka ei ole reagoinut, saadaan 80 %:na saantona jauhemaista polymeeriä, jonka viskositeettiluku on AFNOR 107.
Havaitaan selvää kuoren muodostumista esipolymerointiastian seinämiin, minkä vuoksi on välttämätöntä puhdistaa se ennen kuin suoritetaan uusi esipolymerointi.
Esimerkki 14 Käytetään samaa laitteistoa kuin esimerkissä 13.
Esipolymerointiastiassa, jonka sekoittaja tekee 190 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 1iO°C:ssa kuumavesikierron avulla, olevaan ja siihen avautuvaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen reaktiovyöhykkeeseen joutumistaan jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - 2 185 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on ennalta lämmitetty 70°C:een antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa vesihöyry tiivistyy.
- 25 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 115 kg vinyylikloridimonomeeriä ja 11250 g asetyylisyklohek-saanisulfonyyliperoksidiliuosta, jonka tiitteri on 2 painoprosenttia aktiivista happea.
Panostuksen jälkeen esipolymerointiastiasta poistetaan kaasuna 200 kg vinyylikloridia ja reaktioväliaineen lämpötila on 52°C, mikä vastaa 7,5 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa.
30 Minuutin esipolymeroinnin jälkeen 52°C:ssa, kun konversio-aste on noin 12 %, siirretään monomeeri/polymeeri-seos polymerointi-astiaan, jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 40°C:ssa kuumavesikierron avulla ja samanaikaisesti pannaan polymerointiastiassa olevaan ja siihen aukeavaan staattiseen sekoittimeen juuri ennen sen joutumista reaktiovyöhykkeeseen jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - 2 565 kg vinyylikloridia, joka on ennalta lämmitetty 70°C:een antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa vesihöyry tiivistyy - 80 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 135 kg vinyylikloridimonomeeriä, 1500 g asetyylisykloheksaani-sulfonyyliperoksidiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-$:a aktiivista happea ja 2500 g etyyliperoksidikarbonaattiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-% aktiivista happea.
57958 18
Panostuksen jälkeen polymerointiastiasta poistetaan kaasuna 200 kg vinyylikloridia ja reaktioväliaineen lämpötila on 54°C, mikä vastaa 8 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa.
5 Tunnin polymeroinnin jälkeen 54°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna vinyylikloridi, joka ei ole reagoinut, saadaan 80 #:na saantona jauhemaista polymeeriä, jonka viskositeettiluku on AFNOR 107.
Verrattuna esimerkkiin 13 havaitaan siis 35 minuutin ajanvoitto esipolymeroinnissa ja 50 minuutin ajanvoitto polymeroinnissa.
Kuoren muodostumisesta esipolymerointiastian seinämiin voidaan tehdä samat huomautukset kuin esimerkissä 8.
Esimerkki 15 Käytetään samaa laitteistoa kuin esimerkissä 8.
Esipolymerointiasiassa, jonka sekoittaja tekee 190 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 75°C:ssa, olevaan ja siihen aukeavaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen sen joutumista reaktiovyöhykkeeseen jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan : - 1 955 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on ennalta lämmitetty 50°C:een antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa vesihöyry tiivistyy - 20 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 3^5 kg vinyylikloridia, 150 g asetyylisykloheksaanisylfonyyliperoksi-diliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-#:a aktiivista happea, ja 850 g etyyliperoksidikarbonaattiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-$:a aktiivista happea.
Panostuksen jälkeen esipolymerointiastiasta poistetaan kaasuna 200 kg vinyylikloridia ja reaktioväliaineen lämpötila on 69°C, mikä vastaa 11,5 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa.
35 Minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa, konversioasteen ollessa noin 12 %3 siirretään monomeeri/polymeeri-seos polymerointi-astiaan, jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 55°C:ssa kuumavesikierron avulla, ja samanaikaisesti pannaan polymerointiastiassa olevaan ja siihen aukeavaan staattiseen sekoittimeen juuri ennen sen joutumista reaktiovyöhykkeeseen jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: 2 295 kg vinyylikloridimonomeeriä, joka on ennalta lämmitetty 60°C:een antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa vesihöyry tiivistyy - 80 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 405 kg vinyylikloridimonomeeriä, 1500 g asetyylisykloheksaanisulfo-nyyliperoksidiliuocta, jonka tiitteri on 2 paino-$:a aktiivista 19 5 795 8 happea, ja 2500 g etyyliperoksidikarbonaattiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-#:a aktiivista happea.
Panostuksen jälkeen polymerointiastiästä poistetaan kaasuna 200 kg vinyylikloridia ja reaktioväliaineen lämpötila on 5^°C, mikä vastaa 8 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa.
5 Tunnin polymeroinnin jälkeen 54°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna vinyylikloridi, joka ei ole reagoinut, saadaan 80 #:na saantona jauhemaista polymeeriä, jonka viskositeetti luku on AFNOR106.
Verrattuna esimerkkiin 7 havaitaan siis 4o minuutin ajanvoitto esipolymeroinnissa ja 50 minuutin ajanvoitto polymeroinnissa.
Kuoren muodostumisesta esipolymerointiastian seinämiin voidaan tehdä samat huomautukset kuin esimerkissä 8.
Esimerkki 16 Tämä esimerkki kuvaa vertailun vuoksi vinyylikloridin ja iso-buteenin massakopolymerointia, joka tapahtuu kahdessa vaiheessa, esipolymerointi ja lopullinen polymerointi, jotka suoritetaan vastaavasti esipolymerointiastiassa ja polymerointiastiassa.
Käytetään samaa esipolymerointiastiaa ja samaa polymerointi-astiaa kuin esimerkissä 11.
Esipolymerointiastiaan, jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään l4°C:ssa kylmävesikierron avulla ja jonka sekoittaja tekee 400 kierr/ min, pannaan: -2 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 25 g asetyylisykloheksaanisylfonyyliperoksidin butyyliftalaattiliuos-ta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea, ja 75 g etyyli-peroksidikarbonaatin butyyliftalaattiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
- 135 kg vinyylikloridimonomeeriä.
Esipolymerointiastiasta poistetaan kaasuna 10 kg vinyylikloridia. Astiaan lisätään myös 1,875 kg isobuteenia.
Esipolymerointiastian kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla reaktioväliaineen lämpötila nostetaan 69°C:een, mikä vastaa 11,2 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa. Lämmitys kestää 45 minuuttia.
30 Minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa, konversioasteen ollessa noin 12 #, monomeeri/polymeeri-seos siirretään polymerointi-astiaan, josta on etukäteen poistettu kaasuna 20 kg vinyylikloridia, jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään l4°C:ssa kylmävesikierron avulla ja jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja johon on pantu: - 6 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 57958 20 100 g asetyylisykloheksaanisulfonyyliperoksidiliuosta, jonka tiit- teri on 2 paino-# aktiivista happea, ja 200 g etyyliperoksidikarbo- naattiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea - 80 kg vinyylikloridia - 1,2 kg isobuteenia.
Polymeromtiastian kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla reaktioväliaineen lämpötila nostetaan 55°C:een, mikä vastaa 8 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa. Lämmitys kestää *10 minuuttia.
6 Tunnin kopolymeroinnin jälkeen 55°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna monomeeriseos, joka ei ole reagoinut, saadaan 77 #:na saantona jauhemaista vinyylikloridin ja isobuteenin kopolymeeriä, joka koostuu 99 paino-#:sta vinyylikloridia ja 1 paino-#:sta isobuteenia, viskositeettiluvun ollessa APNOR 99.
Lisäksi havaitaan selvää kuoren muodostumista esipolymerointi-astian seinämiin, minkä johdosta se on välttämättä puhdistettava ennen seuraavaa esipolymerointia.
Esimerkki 17 Käytetään samaa esipolymerointiastiaa ja polymerointiastiaa kuin esimerkissä 16.
Esipolymerointiastiassa, josta on etukäteen poistettu kaasuna 10 kg vinyylikloridia, jonka sekoittaja tekee *100 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 69°C:ssa kuumavesikierron avulla, olevaan ja siihen avautuvaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen sen joutumista reaktiovyöhykkeeseen jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - monomeeriseosta, joka koostuu 125 kgrsta vinyylikloridia ja 1,875 kgrsta isobuteenia ja joka on etukäteen lämmitetty 60°C:een antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa vesihöyry tiivistyy.
- 2 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 25 g asetyylisykloheksaanisulfonyyliperoksidiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea, ja 75 g etyyliperoksidikarbonaatti-liuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
Panostuksen jälkeen reaktioväliaineen lämpötila on 69°C, mikä vastaa 11,2 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa.
30 Minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa, konversioasteen ollessa noin 12 #, siirretään monomeeri/polymeeri-seos polymerointi-astiaan, josta on etukäteen poistettu kaasuna 20 kg vinyylikloridia, jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään *l0°C:ssa kuumavesikierron avulla, minkä jälkeen pannaan 57958 21 polymerointiastiassa olevaan ja siihen avautuvaan staattiseen sekoittimeen juuri ennen sen joutumista reaktiovyöhykkeeseen jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - monomeeriseosta, joka koostuu 8o kg:sta vinyylikloridia ja 1,2 kg:sta isobuteenia ja joka on etukäteen kuumennettu 65°C:een antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa vesihöyry tiivistyy.
- 6 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 100 g asetyylisykloheksaanisulfonyyliperoksidiliuosta, jonka tiitteri „ on 2 paino-# aktiivista happea, ja 200 g etyyliperoksidikarbonaatti-liuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
Panostuksen jälkeen reaktioväliaineen lämpötila on 55°C, mikä vastaa 8 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa.
6 Tunnin kopolymeroinnin jälkeen 55°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna monomeeriseos, joka ei ole reagoinut, saadaan 79 #:na saantona jauhemaista vinyylikloridin ja isobuteenin kopolymeeriä, joka koostuu 99 paino-#:sta vinyylikloridia ja 1 paino-#:sta isobuteenia, viskositeettiluvun ollessa AFNOR 99·
Verrattuna esimerkkiin 16 havaitaan siis 45 minuutin ajanvoitto esipolymeroinnissa ja 40 minuutin ajanvoitto polymeroinnissa.
Lisäksi havaitaan, että kuoren muodostuminen esipolymerointi-astian seinämiin on huomattavasti heikompaa kuin esimerkin 16 olosuhteissa, minkä ansiosta on mahdollista suorittaa useita esipolyme-rointeja ilman välillä tapahtuvaa puhdistusta.
Esimerkki 18 Tämä esimerkki kuvaa vertailun vuoksi vinyylikloridin ja propy-leenin massakopolymerointia kahdessa vaiheessa, esipolymerointi ja lopullinen polymerointi, jotka suoritetaan vastaavasti esipolyme-rointiastiassa ja polymerointiastiassa.
Käytetään samaa esipolymerointiastiaa ja polymerointiastiaa kuin esimerkissä 11.
Esipolymerointiastiaan, jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään l4°C:ssa kylmävesikierron avulla ja jonka sekoittaja tekee 400 kierr/ min pannaan: - 2,4 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 30 g asetyylisykloheksaanisulfonyyIin butyyliftalaattiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea, ja 90 g etyyliperok-sidikarbonaatin butyyliftalaattiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
- 135 kg vinyylikloridimonomeeriä.
22 5 795 8
Esipolymerointiastiasta poistetaan kaasuna 10 kg vinyyliklori-dia. Astiaan lisätään myös 3,125 kg propyleeniä.
Esipolymerointiastian kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla reaktioväliaineen lämpötila nostetaan 69°C:een, mikä vastaa 12 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa. Lämmitys kestää 45 minuuttia.
30 Minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa, konversioas-teen ollessa noin 12 #, monomeeri/polymeeri-seos siirretään poly-merointiastiaan, josta on etukäteen poistettu kaasuna 20 kg vinyyli-kloridia, jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään l4°C:ssa kylmävesi-kierron avulla ja jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja johon on pantu: - 3»7 g aktiivista happea asetyylisykloheksaanisulfonyyli-peroksidiliuoksena, jota on 185 g ja jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
- 6,9 g aktiivista happea etyyliperoksidikarbonaattiliuoksena, jota on 345 g ja jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
- 80 kg vinyylikloridia - 2 kg propyleeniä.
Polymerointiastian kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla reaktioväliaineen lämpötila nostetaan 55°C:een, mikä vastaa 8,4 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa. Lämmitys kestää 40 minuuttia.
6 Tunnin kopolymeroinnin jälkeen 55°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna monomeeriseos, joka ei ole reagoinut, saadaan 77 #:na saantona jauhemaista vinyylikloridin ja propyleenin kopolymeeriä, joka koostuu 99 paino-#:sta vinyylikloridia ja 1 paino-#:sta propyleeniä, viskositeetti luvun ollessa AFNOR 100.
Lisäksi havaitaan selvää kuoren muodostumista esipolymerointiastian seinämiin, minkä vuoksi on välttämätöntä puhdistaa se ennen seuraavaa esipolymerointia.
Esimerkki 19 Käytetään samaa esipolymerointiastiaa ja polymerointiastiaa kuin esimerkissä 18.
Esipolymerointiastiassa, josta on etukäteen poistettu kaasuna 10 kg vinyylikloridia, jonka sekoittaja tekee 400 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 69°C:ssa kuumavesikierron avulla, olevaan ja siihen aukeavaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen sen joutumista reaktiovyöhykkeeseen jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: 23 57958 - monomeeriseosta, joka koostuu 125 kg:sta vinyylikloridia ja 3,125 kg:sta propyleeniä ja joka on etukäteen lämmitetty 60°C:een antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa vesihöyry tiivistyy.
- 2,4 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 30 g asetyylisykloheksaanisulfonyyliperoksidiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea, ja 90 g etyyliperoksidi-karbonaattiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
Panostuksen jälkeen reaktioväliaineen lämpötila on 69°C, mikä vastaa 12 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa.
" 30 Minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa, konversioasteen ollessa noin 12 #, monomeeri/polymeeri-seos siirretään esipolyme-rointiastiaan, josta on etukäteen poistettu kaasuna 20 kg vinyyli-" kloridia, jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 40°C:ssa kuumavesikierron avulla, minkä jälkeen polymerointiastiassa olevaan ja siihen aukeavaan staattiseen sekoit-timeen pannaan juuri ennen sen joutumista reaktiovyöhykkeeseen jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - monomeeriseosta, joka koostuu 80 kg:sta vinyylikloridia ja 2 kg:sta propyleeniä ja joka on etukäteen lämmitetty 65°C:een antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa vesihöyry tiivistyy.
- 10,6 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 185 g asetyylisykloheksaanisulfonyyliperoksidiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea, ja 345 g etyyliperoksidi-karbonaattiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
Panostuksen jälkeen reaktioväliaineen lämpötila on 55°C, mikä vastaa 8,4 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa.
6 Tunnin kopolymeroinnin jälkeen 55°C:ssa ja kun on poistettu ' kaasuna monomeeriseos, joka ei ole reagoinut, saadaan 77 #:na saan tona jauhemaista vinyylikloridin ja propyleenin kopolymeeriä, joka koostuu 99 paino-#:sta vinyylikloridia ja 1 paino-#:sta propyleeniä, viskositeettiluvun ollessa AFNOR 100.
Verrattuna esimerkkiin 18 havaitaan siis 45 minuutin ajanvoitto esipolymeroinnissa ja 40 minuutin ajanvoitto polymeroinnissa.
Lisäksi havaitaan, että kuoren muodostuminen esipolymerointi-astian seinämiin on huomattavasti heikompaa kuin esimerkin 18 olosuhteissa, minkä ansiosta on mahdollista suorittaa useita esipoly-merointeja ilman välillä tehtävää puhdistusta.
57958 24
Esimerkki 20 Tämä esimerkki kuvaa vertailun vuoksi vinyylikloridin, vinyyli" asetaatin ja propyleenin massakopolymerointia kahdessa vaiheessa, esipolymerointi ja lopullinen polymerointi, jotka suoritetaan vastaavasti esipolymerointiastiassa ja polymerointiastiassa.
Käytetään samaa esipolymerointiastiaa ja polymerointiastiaa kuin esimerkissä 11.
Esipolymerointiastiaan, jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään l4°C:ssa kylmävesikierron avulla ja jonka sekoittaja tekee 400 kierr/min, pannaan: - 0,26 g aktiivista happea asetyylisykloheksaanisulfonyyli-peroksidin butyyliftalaattiliuoksena, jota on 13 g ja jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
- 0,78 g aktiivista happea etyyliperoksidikarbonaatin butyyliftalaattiliuoksena, jota on 39 g ja jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
135 kg vinyylikloridimonomeeriä.
Esipolymerointiastiasta poistetaan kaasuna 10 kg vinyyliklo-ridia. Astiaan lisätään myös 5 kg vinyyliasetaattia.
Esipolymerointiastian kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla reaktioväliaineen lämpötila nostetaan 69°C:een, mikä vastaa 11,3 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa. Lämmitys kestää 45 minuuttia.
40 Minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa, konversioasteen ollessa noin 12 #, monomeeri/polymeeri-seos siirretään polymerointi-astiaan, josta on etukäteen poistettu kaasuna 20 kg vinyylikloridia, jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään l4°C:ssa kylmävesikierron avulla ja jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja johon on pantu: - 4 g aktiivista happea asetyylisykloheksaanisulfonyyliperok-sidiliuoksena, jota on 200 g ja jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea - 8,5 g aktiivista happea etyyliperoksidikarbonaattiliuoksena, jota on 425 g ja jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
- 80 kg vinyylikloridia.
- 3 kg vinyyliasetaattia - 6 kg propyleeniä.
Polymerointiastiän kaksoisvaipassa kiertävän kuuman veden avulla reaktioväliaineen lämpötila nostetaan 55°C:een, mikä vastaa 8,4 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa. Lämmitys-aika on 40 min.
57958 25 6,25 Tunnin kopolymeroinnin jälkeen 55°C:ssa ja kun on kaasuna poistettu monoraeeriseos, joka ei ole reagoinut, saadaan 8l % saantona jauhemaista vinyylikloridin, vinyyliasetaatin ja propy-leenin kopolymeeriä, jonka koostumus painoprosentteina on: vinyylikloridi 97 % vinyyliasetaatti 2 % propyleeni 1 % ja jonka viskositeettiluku on AFNOR 9^.
Lisäksi havaitaan selvää kuoren muodostumista esipolymerointi-astian seinämiin, minkä vuoksi sen puhdistus on välttämätöntä ennen seuraavan esipolymeroinnin suorittamista.
Esimerkki 21 Käytetään samaa esipolymerointiastiaa ja polymerointiastiaa kuin esimerkissä 20.
Esipolymerointiastiassa, josta on etukäteen poistettu kaasuna 10 kg vinyylikloridia, jonka sekoittaja tekee *J00 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 69°C:ssa kuumavesikierron avulla, olevaan ja siihen aukeavaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen sen joutumista reaktiovyöhykkeeseen jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - monomeeriseosta, joka koostuu 125 kg:sta vinyylikloridia ja 5 kg:sta vinyyliasetaattia, ja joka on etukäteen lämmitetty 70°C:een antamalla sen kulkea putkimaisen lämmönvaihtimen läpi, jossa vesihöyry tiivistyy.
- 1,04 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 13 g asetyylisykloheksaanisulfonyyliperoksidiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea, ja 39 g etyyliperoksidikar-bonaattiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-# aktiivista happea.
Täytön jälkeen reaktioväliaineen lämpötila on 69°C, mikä vastaa 11,3 baarin suhteellista painetta esipolymerointiastiassa.
40 Minuutin esipolymeroinnin jälkeen 69°C:ssa, konversio-asteen ollessa noin 12 #, siirretään monomeeri/polymeeri-seos poly-merointiastiaan, josta on etukäteen poistettu kaasuna 20 kg vinyylikloridia, jonka sekoittaja tekee 30 kierr/min ja jonka kaksoisvaipan lämpötila pidetään 55°C:ssa kuumavesikierron avulla, minkä jälkeen polymerointiastiassa olevaan ja siihen aukeavaan staattiseen sekoittimeen pannaan juuri ennen sen joutumista reaktiovyöhykkeeseen jatkuvasti valmistettavaa liuosta, johon sekoitetaan: - monomeeriseosta, joka koostuu 80 kg:sta vinyylikloridia, 3 kg:sta vinyyliasetaattia ja 6 kg:sta propyleeniä ja joka on etukäteen lämmitetty 55°C:een.
26 5 7 9 5 8 - 12,5 g aktiivista happea liuoksena, joka on saatu sekoittamalla 200 g asetyylisykloheksaanisulfonyyliperoksidiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-? aktiivista happea, ja 425 g etyyliperoksidi-karbonaattiliuosta, jonka tiitteri on 2 paino-? aktiivista happea.
Panostuksen jälkeen reaktioväliaineen lämpötila on 55°C, mikä vastaa 8,4 baarin suhteellista painetta polymerointiastiassa.
6,25 Tunnin kopolymeroinnin jälkeen 55°C:ssa ja kun on poistettu kaasuna monomeeriseos, joka ei ole reagoinut, saadaan 8l ? saantona jauhemaista vinyylikloridin, vinyyliasetaatin ja propylee-nin kopolymeeriä, jonka koostumus painoprosentteina on: vinyylikloridi 97 ? vinyyliasetaatti 2 ? propyleeni 1 ? ja jonka viskositeetti luku on AFNOR 94.
Verrattuna esimerkkiin 20 havaitaan siis 45 minuutin ajanvoitto esipolymeroinnissa ja 40 minuutin ajanvoitto polymeroinnissa.
Lisäksi havaitaan, että kuoren muodostuminen esipolymerointi-astian seinämiin on huomattavasti heikompaa kuin esimerkin 20 olosuhteissa, minkä ansiosta voidaan suorittaa useita esipolymerointeja ilman välillä tapahtuvaa puhdistusta.
Claims (3)
1. Menetelmä vinyylikloridipolymeerien ja -kopolymeerien massa-valmistamiseksi, jonka mukaan ainakin osa polymeraation alkuunpane-vaa ainetta tai alkuunpanevia aineita pannaan reaktiovyöhykkeeseen, joka pidetään polymerointilämpötilassa t^, liuoksen A muodossa, jota valmistetaan jatkuvasti juuri ennen sen johtamista reaktio-vyöhykkeeseen sekoittamalla vähintään yksi fraktio B, jota on yli 50 % monomeeriseoksesta, jota käytetään polymeroitaessa, ja liuosta C, jossa on polymeraation alkuunpanevaa ainetta tai alkuunpanevia aineita orgaanisen liuottimen muodostamassa väliaineessa, joka sisältää monomeeriseoksen mahdollisen lisäfraktion, jolloin liuoksen C sisältämien polymeraation alkuunpanevien aineiden konsentraatio ilmoitettuna aktiivisena happena on 0,5~7 painoprosenttia ja mieluimmin 0,7-4 painoprosenttia, tunnettu siitä, että fraktio B on etukäteen saatettu lämpötilaan t2, jolloin lämpötilojen t^ ja t2 välinen ero on vähemmän kuin 20°C ja sopivimmin vähemmän kuin 10°C, ja että se aikaväli, mikä on monomeeriseoksen fraktion B ja polymerisaation alkuunpanevan aineen tai aineet sisältävän liuoksen C kosketuksiin joutumisen ja liuoksen A reaktiovyöhykkeeseen tulemisen välillä on lyhyempi kuin 20 sekuntia ja mieluimmin lyhyempi kuin 10 sekuntia.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetyn monomeerin koko määrä kuumennetaan etukäteen lämpötilaan t2.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisessä vaiheessa, jota nimitetään esipolymeroin-niksi ja joka suoritetaan esipolymerointiastiassa, suoritetaan rajoitettu polymerointi sekoittamalla erittäin voimakkaasti, kunnes on saavutettu monomeeriseoksen konversioaste 7-15 % ja mieluimmin 8-12 % ja sen jälkeen toteutetaan toisessa vaiheessa lopullinen polymerointi yhdessä tai useammassa polymerointiastiassa hitaasti sekoittamalla reaktioväliaineessa, jossa on ensimmäisestä vaiheesta saatua mono-meeri/polymeeriseosta, vinyylikloridimonomeeriseoksen li säfraktiota ja yksi tai useampia polymeraatiota alkuunpanevia aineita, jolloin mainittu monomeeri/polymeeriseos syötetään polymerointiastiaan tai -astioihin ennen tai samanaikaisesti kuin mainitun tai mainitut poly-meraatiota alkuunpanevat aineet sisältävä liuos A vinyylikloridi-monomeerin lisäfraktiossa.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FR7311938 | 1973-04-03 | ||
FR7311938A FR2241566B1 (fi) | 1973-04-03 | 1973-04-03 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI57958B FI57958B (fi) | 1980-07-31 |
FI57958C true FI57958C (fi) | 1980-11-10 |
Family
ID=9117325
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI1014/74A FI57958C (fi) | 1973-04-03 | 1974-04-02 | Foerfarande foer masspolymerisation av vinylkloridpolymerer och -kopolymerer |
Country Status (23)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US3933776A (fi) |
JP (1) | JPS5137231B2 (fi) |
AR (1) | AR198152A1 (fi) |
AT (1) | AT336271B (fi) |
BE (1) | BE813193A (fi) |
BR (1) | BR7402600D0 (fi) |
CA (1) | CA1019898A (fi) |
CH (1) | CH601355A5 (fi) |
DE (1) | DE2415983A1 (fi) |
DK (1) | DK143567C (fi) |
ES (1) | ES424899A1 (fi) |
FI (1) | FI57958C (fi) |
FR (1) | FR2241566B1 (fi) |
GB (1) | GB1426692A (fi) |
IE (1) | IE39696B1 (fi) |
IT (1) | IT1004081B (fi) |
NL (1) | NL166268C (fi) |
NO (1) | NO145796C (fi) |
PH (1) | PH11298A (fi) |
SE (1) | SE407066B (fi) |
SU (1) | SU563919A3 (fi) |
YU (1) | YU89374A (fi) |
ZA (1) | ZA742092B (fi) |
Families Citing this family (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS5412311B2 (fi) * | 1974-04-17 | 1979-05-22 | ||
DE3122614A1 (de) * | 1981-06-06 | 1983-01-05 | Hoechst Ag, 6000 Frankfurt | "verfahren zur polymerisation von vinylchlorid in der masse" |
JPS6460012A (en) * | 1987-08-31 | 1989-03-07 | Canon Kk | Amplifier |
JPH0282816A (ja) * | 1988-09-20 | 1990-03-23 | Nec Corp | アナログ/ディジタル変換器 |
JP2781601B2 (ja) * | 1989-06-07 | 1998-07-30 | 株式会社日立製作所 | 電動機制御装置 |
BE1009969A3 (fr) | 1996-01-25 | 1997-11-04 | Solvay | Procede pour la polymerisation en suspension aqueuse du chlorure de vinyle a l'intervention de peroxydicarbonates de dialkyle. |
JP2002284749A (ja) | 2001-03-23 | 2002-10-03 | Ajinomoto Co Inc | 塩基性アミノ酸溶液の製造方法 |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3759885A (en) * | 1966-06-28 | 1973-09-18 | Pechiney Saint Gobain | Vinyl chloride polymers and methods of preparing them |
US3742091A (en) * | 1970-08-17 | 1973-06-26 | Phillips Petroleum Co | Vinyl monomer polymerization process |
DE2141770A1 (de) * | 1971-08-20 | 1973-03-08 | Huels Chemische Werke Ag | Verfahren und vorrichtung zur herstellung von polymerisaten oder copolymerisaten von vinylchlorid durch kontinuierliche polymerisation in masse |
-
1973
- 1973-04-03 FR FR7311938A patent/FR2241566B1/fr not_active Expired
-
1974
- 1974-04-01 YU YU00893/74A patent/YU89374A/xx unknown
- 1974-04-01 GB GB1429474A patent/GB1426692A/en not_active Expired
- 1974-04-01 CA CA196,476A patent/CA1019898A/en not_active Expired
- 1974-04-01 JP JP49035698A patent/JPS5137231B2/ja not_active Expired
- 1974-04-01 SE SE7404358A patent/SE407066B/xx not_active IP Right Cessation
- 1974-04-02 DE DE2415983A patent/DE2415983A1/de active Pending
- 1974-04-02 NO NO741194A patent/NO145796C/no unknown
- 1974-04-02 BR BR2600/74A patent/BR7402600D0/pt unknown
- 1974-04-02 US US05/457,193 patent/US3933776A/en not_active Expired - Lifetime
- 1974-04-02 FI FI1014/74A patent/FI57958C/fi active
- 1974-04-02 IE IE718/74A patent/IE39696B1/xx unknown
- 1974-04-02 CH CH458974A patent/CH601355A5/xx not_active IP Right Cessation
- 1974-04-02 NL NL7404494.A patent/NL166268C/xx not_active IP Right Cessation
- 1974-04-02 ZA ZA00742092A patent/ZA742092B/xx unknown
- 1974-04-02 AR AR253093A patent/AR198152A1/es active
- 1974-04-02 SU SU7402011398A patent/SU563919A3/ru active
- 1974-04-02 BE BE142756A patent/BE813193A/xx not_active IP Right Cessation
- 1974-04-02 PH PH15688A patent/PH11298A/en unknown
- 1974-04-02 DK DK181974A patent/DK143567C/da not_active IP Right Cessation
- 1974-04-03 ES ES424899A patent/ES424899A1/es not_active Expired
- 1974-04-03 AT AT276274A patent/AT336271B/de not_active IP Right Cessation
- 1974-04-03 IT IT50023/74A patent/IT1004081B/it active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DK143567C (da) | 1982-01-25 |
NO145796C (no) | 1982-06-02 |
FI57958B (fi) | 1980-07-31 |
IT1004081B (it) | 1976-07-10 |
CH601355A5 (fi) | 1978-07-14 |
ATA276274A (de) | 1976-08-15 |
SE407066B (sv) | 1979-03-12 |
NL166268C (nl) | 1981-07-15 |
BR7402600D0 (pt) | 1974-11-05 |
FR2241566B1 (fi) | 1978-02-10 |
ZA742092B (en) | 1975-04-30 |
JPS5137231B2 (fi) | 1976-10-14 |
NO741194L (no) | 1974-10-04 |
DE2415983A1 (de) | 1974-10-10 |
PH11298A (en) | 1977-11-02 |
ES424899A1 (es) | 1976-06-01 |
NL166268B (nl) | 1981-02-16 |
GB1426692A (en) | 1976-03-03 |
CA1019898A (en) | 1977-10-25 |
AT336271B (de) | 1977-04-25 |
NO145796B (no) | 1982-02-22 |
JPS5030985A (fi) | 1975-03-27 |
IE39696L (en) | 1974-10-03 |
SU563919A3 (ru) | 1977-06-30 |
DK143567B (da) | 1981-09-07 |
BE813193A (fr) | 1974-10-02 |
IE39696B1 (en) | 1978-12-06 |
FR2241566A1 (fi) | 1975-03-21 |
AR198152A1 (es) | 1974-05-31 |
YU89374A (en) | 1982-02-28 |
NL7404494A (fi) | 1974-10-07 |
US3933776A (en) | 1976-01-20 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI57958C (fi) | Foerfarande foer masspolymerisation av vinylkloridpolymerer och -kopolymerer | |
SU484691A3 (ru) | Способ получени полиолефинов | |
EP0087165A1 (en) | Production of copolymers of alpha-methylstyrene | |
DK160132B (da) | Fremgangsmaade til fremstilling af polymerer og copolymerer ud fra vinylchlorid samt autoklav til udoevelse af fremgangsmaaden | |
CN101155839B (zh) | 用于制备高聚合度聚乙烯醇的方法和设备 | |
US3962197A (en) | Suspension polymerization process | |
PT86893B (pt) | Processo para a preparacao de um polimero de cloreto de vinilo | |
EP0264982B1 (fr) | Procédé pour la fabrication de polymères d'halogénures de vinyle modifiés par des polymères de composés hétérocycliques oxygénés | |
US4456735A (en) | Continuous process for the production of vinyl chloride polymers in aqueous suspension | |
US4472061A (en) | Method of continuously forming polyester resins | |
Matsuda et al. | Novel synthesis of gel capsule by esterification of poly (acrylic acid) gel | |
JPH0841135A (ja) | スチレン−アクリロニトリルコポリマーを製造するための方法 | |
US4029863A (en) | Method of obtaining small particle size polymers and copolymers of vinyl chloride by bulk polymerization | |
EP0446607B1 (en) | Processes for the preparation of thickening agents | |
NO161081B (no) | Fremgangsm te for tilsetning av hovedsakelig uloeselriale til et i det minste delvis vaeskeformig metall. | |
NO771264L (no) | Fremgangsm}te til poding av vinylklorid p} etylen-vinyl-acetat henholdsvis alkylakrylat-copolymerisater | |
FI58337C (fi) | Foerfarande foer avbrytande av vattenemulsionspolymerisationen av vinylklorid i en vattenemulsion | |
EP0391455B1 (fr) | Procédé pour la fabrication de polymères du chlorure de vinyle modifiés par des polymères de lactones et nouveaux polymères du chlorure de vinyle modifiés par des polymères de lactones | |
WO2005123785A1 (ja) | イソブチレン系重合体の製造方法 | |
US3480568A (en) | Polymerization of benzene in the presence of oxygen and cupric and aluminum chloride | |
US5256737A (en) | Thickening agents, processes for the preparation thereof and use thereof | |
AU649438B2 (en) | High molecular weight polyvinylpyrrolidones and method for their preparation | |
JPS60233103A (ja) | ビニル系単量体の重合方法 | |
SU816127A1 (ru) | Способ получени привитых полимерполиолов | |
FI58646C (fi) | Foerfarande foer massaframstaellning av vinylkloridbaserade polymerer och kopolymerer |