FI57602C - Foerfarande foer sampolymerisering av vinylfoereningar och andra monoetyleniskt omaettade foereningar - Google Patents

Foerfarande foer sampolymerisering av vinylfoereningar och andra monoetyleniskt omaettade foereningar Download PDF

Info

Publication number
FI57602C
FI57602C FI1384/74A FI138474A FI57602C FI 57602 C FI57602 C FI 57602C FI 1384/74 A FI1384/74 A FI 1384/74A FI 138474 A FI138474 A FI 138474A FI 57602 C FI57602 C FI 57602C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
component
weight
initiator
parts
optionally
Prior art date
Application number
FI1384/74A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI57602B (fi
Inventor
Adrianus Marie Christi Steenis
William Jack Van Westrenen
Original Assignee
Shell Int Research
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Shell Int Research filed Critical Shell Int Research
Publication of FI57602B publication Critical patent/FI57602B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI57602C publication Critical patent/FI57602C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F214/00Copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, each having only one carbon-to-carbon double bond, and at least one being terminated by a halogen
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F2/00Processes of polymerisation
    • C08F2/02Polymerisation in bulk
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F212/00Copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, each having only one carbon-to-carbon double bond, and at least one being terminated by an aromatic carbocyclic ring
    • C08F212/02Monomers containing only one unsaturated aliphatic radical
    • C08F212/04Monomers containing only one unsaturated aliphatic radical containing one ring
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F255/00Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of hydrocarbons as defined in group C08F10/00

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)

Description

U^T.j Γβ1 KUULUTUSjULKÄSSU _ _ . Ä ^|Ϊα [B] (11) UTLAGG N I N GSSKRi FT 5 760^ C (4S) Γ'.:: ' I L L 10 C 1:0 ^ ^ (51) Kv.iic?/int.ci.^ C 08 F 218/04, 212/08, 220/14, 222/06
SUOM I — Fl N LAN D (21) P»Mnttlh»kemu*--P*t«m»i»öknliig 138U/7U
(22) H»k*ml»pllvt ·—An»ölcnln**d«g 07· 05 · 7U
(23) AlkupUvi—Glttlghtttdag 07.05.7U
(41) Tullut julklMkil — Bllvlt off«ntli| 10.11.7U
Patentti- ia rekisterihallitus (44) Nlhrtv»k..p™on |. kuui.|ullutoun pvm.-
Patent· och registerstyreisen Ansttktn utiagd och utUkriftM pubiicsnd 30.05.80 (32)(33)(31) Pyydetty «tuolkeu*—Begird prioriut 09.05.73 Englanti-England(GB) 221UU/73 (71) Shell Internationale Research Maatschappij B.V., Carel van Bylandtlaan 30, ' Haag, Hollanti-Holland(NL) (72) Adrianus Marie Christiaan van Steenis, Delft, William Jack van Westrenen, Delft, Hollanti-Holland(NL) (7U) Oy Kolster Ab (5U) Menetelmä vinyyliyhdisteiden ja muiden monoetyleenisesti tyydyttämättömien yhdisteiden kopolymeroimiseksi - Förfarande för sampolymerisering av vinyl-föreningar och andra monoetyleniskt omättade föreningar Tämä keksintö koskee menetelmää etyleenisesti tyydyttämättömien yhdisteiden massakopolymeroimiseksi vapaaradikaalimekanismilla uusiksi kopoly-meereiksi.
Yleensä vapailla radikaaleilla initioidut kopolymeroinnit ovat erittäin eksotermisia reaktioita, tämän vuoksi tällaiset kopolymeroinnit suoritetaan tavallisesti liuoksessa, emulsiossa tai dispersiossa. Laimentimen hidastava - vaikutus helpottaa eksotermisyyden hallitsemista ja pienentynyt viskositeetti tekee mahdolliseksi reagenssien riittävän sekoittamisen ylimääräisen reaktio-lämmön helpomman poisjohtumisen varmistamiseksi.
Saaduilla tuotteilla on monia käyttömahdollisuuksia sekä muovi- että päällystysteollisuudessa.
Vaikka massakopolymerointi on tunnettu teoreettisena vaihtoehtona emulsio- tai suspensiopolymeroinnille, tätä menetelmää harvoin käytetään teknillisessä mitassa vinyyliestereiden massakopolymerointiin. Tämä johtuu pääasiassa massapolymeroinnin hyvin tunnetuista haitoista. Polymerointi on erittäin eksoterminen ja lämpö on johdettava tehokkaasti pois hallitsematto- 2 57602 man polymeroinnin estämiseksi. Kuitenkin massapolymeroinnin aikana viskositeetti kasvaa huomattavasti ja tämä estää tehokkaan sekoittumisen ja lämmön poisjohtamisen. Panoksen kasvaessa polymerointi käy vielä vaikeammaksi hallita.
Toisaalta teknisesti toteutettavissa oleva massakopolymerointiprosessi tarjoaisi monia etuja, kuten käytön liuotinta sisältämättömissä päällyste-seoksissa, ja sillä vältettäisiin eräitä emulsio- tai liuospolymerointi-prosessin haittoja, kuten rajoitukset liuottimen tai laimentimen käytössä tai tarve ensin eristää polymeeri, mikä saattaa olla aikaavievää ja kallista. Massapolymerointiprosessin lisäetuna olisi kopolymeerituotteen kasvanut saanto olemassa olevassa laitteistossa, kun mukana ei ole liuottimia, laimentimia tai vettä, joita muutoin käytettäisiin.
On nyt keksitty uusi menetelmä tiettyjen vinyyliyhdisteiden massa-kopolymeroimiseksi useiden muiden etyleenisesti tyydyttämättömien yhdisteiden kanssa. Tässä menetelmässä käytetään hyväksi tiettyjen monomeeriyhdistelmien, kuten tiettyjen vinyyliestereiden ja tiettyjen vinyyliaromaattisten hiilivetyjen yhdistelmien hidastavaa vaikutusta polymerointinopeuden säätämiseksi sellaiseksi, että voidaan käyttää suhteellisen korkeita polymerointilämpötiloja, jotka ovat selvästi saadun kopolymeerin sulamispisteen yläpuolella. Tämän korotetun lämpötilan seurauksena viskositeetti laskee ja reagensseja voidaan sekoittaa tehokkaasti, mikä edelleen helpottaa reaktion hallintaa.
Hidastavan monomeerin ja valinnaisesti muiden reaktiokykyisten monomeerien vähittäinen lisäys reaktioseokseen ainakin polymeroinnin aikana on toinen keino ylläpitää optimaalisia reaktio-olosuhteita.
Keksinnön kohteena on menetelmä vinyyliyhdisteiden ja muiden mono-etyleenisesti tyydyttämättömien yhdisteiden kopolymeerien valmistamiseksi vapaita radikaaleja muodostavan initiaattorin läsnäollessa massakopolymeroimalla (A) 50-20 paino-osaa tyydytetyn alifaattisen vähintään 9 hiiliatomia sisältävän monokarboksyylihapon vinyyliesteriä, jossa karboksyyliryhmä on liittynyt tertiääriseen tai kvaternääriseen hiiliatomiin; (B) 10-90 paino-osaa vinyyliaromaattista hiilivetyä, (C) 0-50 paino-osaa 3-^ hiiliatomia molekyyliä kohti sisältävän etyleenisesti tyydyttämättömän karboksyylihapon esteriä, amidia ja/tai nitriiliä; (D) 0-30 paino-osaa U-5 hiiliatomia molekyyliä kohti sisältävän etyleenisesti tyydyttämättömän dikarboksyylihapon esteriä; (E) 0-20 paino-osaa etyleenisesti tyydyttämätöntä mono- tai dikarboksyylihappoa tai sen anhydridiä, jossa on 3~5 hiiliatomia molekyyliä kohti, ja (P) 0-20 paino-osaa monoetyleenisesti tyydyttämätöntä polymeeristä hiilivetyä, jonka molekyylipaino on yli 1000; etyleenisesti tyydyttämättömien monomeerien kokonaismäärän ollessa 100 paino-osaa.
3 57602
Keksinnölle on tunnusomaista, että reaktorin syöttöseosta, joka sisältää ainakin osan komponentista (A), mahdollisesti komponentin (F) ja mahdollisesti osan initiaattorista ja mahdollisesti osan komponenteista (B), (c), (D) ja (e), kuumennetaan reaktiolämpötilaa alhaisemmasta lämpötilasta reaktiolämpötilaan ja pidetään sitten reaktiolämpötilassa, joka on välillä 150-200°C, lisäämällä vähitellen komponenttia (B) ja initiaattoria ja mahdollisesti yhtä tai useampia komponenteista (A), (C), (D) ja (E) yhdessä tai useammassa vaiheessa Π-21 tunnin aikana.
Eräässä keksinnön suoritusmuodossa, jossa reaktorin syöttöseos sisältää initiaattoria, on välttämätöntä, että riittävä määrä komponenttia (B) on läsnä ^ reaktorissa, kun yli 150°C:n reaktiolämpötila saavutetaan, jotta vältetään hallitsematon polymeroituminen. Komponentin (A) ja (B) väliset lasketut paino-suhteet, jotka olivat alle 25:1, kun reaktiolämpötila saavutettiin, ovat anta-- neet erinomaiset tulokset silloin, kun komponentti (A) on vinyyliesteri, mutta korkeammat komponentin (A) ja (B) väliset painosuhteet, esim. 100:1 tai 1000:1, eivät ole poissuljettuja. Mainitut painosuhteet lasketaan reaktorissa alunperin läsnä olevien komponenttien (A) ja (B) määrien ja niiden määrien summasta, jotka lisättiin, kun 150°C:n lämpötila saavutettiin ja on ymmärrettävä, että on epäolennaista, ovatko ilmoitetut määrät todella läsnä, koska jotkut komponenteista ovat saattaneet polymeroitua alhaisemmassa lämpötilassa kuin oli ajateltu.
Valittava reaktiolämpötila riippuu valitusta initiaattorista ja se on välillä 150-200°C polymeroinnin alkuvaiheessa lämpötila voi olla alle 150°C edellyttäen aina, että reaktiolämpötila on selvästi saadun kopolymeerin sulamispisteen yläpuolella.
Reaktiolämpötila on mieluummin välillä 150-180°C ja kaikkein mieluummin välillä 155-170°C; tällä lämpötila-alueella voidaan saavuttaa yli 98 #:n konversiot.
On tunnettua, että tiettyjä vinyyliyhdisteitä, kuten vinyyliestereitä ja vinyyliaromaattisia hiilivetyjä, kuten styreeniä on vaikea kopolymeroida, koska suhteelliset reaktiivisuussuhteet ovat hyvin erilaiset. On yllättävää, että yllä määritellyissä reaktio-olosuhteissa komponentit kopolymeroituvat helposti ilman mitään hallitsematonta polymeroitumista, edelleen oli odottamatonta, että yli 98 %:n konversiot voitiin saavuttaa näissä reaktio-olosuhteissa.
Esimerkkejä vinyyliestereistä (A) ovat vinyyliasetaatti, vinyyli-propionaatti, vinyylilauraatti, vinyylistearaatti ja vinyylibentsoaatti. Suositeltavia ovat tyydytettyjen alifaattisten monokarboksyylihappojen vinyyli-esterit, joissa karboksyyliryhmä on kiinnittynyt tertiääriseen tai kvaternääriseen ^ 57602 hiiliatomiin ja joissa karboksyylihapoissa on 9-19, edullisesti 9-11, erityisesti 10 hiiliatomia molekyyliä kohti.
Yksinkertaisuuden vuoksi tällaisista karboksyylihapoista käytetään jäljempänä nimitystä "haarautuneet monokarboksyylihapot" ja vinyyli-estereistä nimitystä "haarautuneiden monokarboksyylihappojen vinyyli-esterit". "Alifaattinen" käsittää tässä yhteydessä asykliset alifaattiset samoin kuin sykloalifaattiset ryhmät.
Haarautuneet monokarboksyylihapot voidaan saada antamalla muurahaishapon tai hiilimonoksidin ja veden reagoida olefiinien kanssa nestemäisten, vahvasti happamien katalyyttien läsnäollessa, olefiinit voivat olla tuotteita, joita saadaan krakkaamalla paraffiinisia hiilivetyjä, kuten mineraaliöljyjakeita ja nämä olefiinit voivat sisältää haarautuneita sekä suoraketjuisia asyklisiä ja/tai sykloalifaattisia olefiineja. Tällaisten olefiinien reaktio muurahaishapon tai hiilimonoksidin ja veden kanssa tuottaa karboksyylihappojen seoksen, jossa karboksyyliryhmä on etupäässä kiinnittynyt kvaternääriseen hiiliatomiin. Muita olefiinisia lähtöaineita ovat esim. propyleenitrimeeri, propyleenitetrameeri ja di-isobutyleeni.
Vinyyliesterit voidaan valmistaa hapoista alalla tunnetuilla menetelmillä, esim. antamalla happojen reagoida asetyleenin kanssa.
5 57602
Haarautuneiden monokarboksyylihappojen vinyyliestereiden kopolymee-reille on löydetty monia käyttökohteita, erityisesti sideaineina päällystys-seoksissa, koska haarautunut rakenne tuo polymeerimolekyyliin käytännöllisesti katsoen saippuoimattomia esteriryhmiä ja antaa lopulliselle rakenteelle arvokkaita ominaisuuksia, kuten paremman veden ja alkaalisten aineiden kestokyvyn. Tällaiset kopolymeerit, jotka on valmistettu polymeroimalla vesi-emulsiossa tai -suspensiossa tai orgaanisten liuottimien liuoksessa, ovat saavuttaneet käyttöä emulsiomaaleissa, paperinpäällystysemulsioissa, sähkö-saostusmaaleiesa ja kertamuovisissa liuoemaaleissa.
Monokarboksyylihappojen vinyyliestereillä, joissa on vähintään ^ hiiliatomia molekyyliä kohti, on käytännössä se etu, että niillä on sopivan korkea kiehumispiste niin, ettei mitään paineastiaa tarvita. Kun käytetään " haihtuvampia vinyyliyhdisteitä, kuten vinyylikloridia, vinyyliasetaattia tai vinyylipropionaattia, voidaan polymerointi suorittaa sopivassa paine-laitteistossa, kuten alalla tiedetään.
Komponentti (B), vinyyliaromaattinen hiilivety, joka on pakollinen komponentti tässä keksinnössä, voi olla monovinyyliaromaattinen hiilivety, jossa on 8-9 hiiliatomia molekyyliä kohti, kuten styreeni tai vinyylitolu-eeni.
Komponentit (c), (D), (S) ja (F) ovat valinnaisia tässä prosessissa* Yhtä tai useampaa niistä voidaan käyttää esimerkiksi tiettyyn polymeerin sovellutukseen.
Komponentti (C) käsittää yllä määritellyistä monokarboksyylihapoieta johdetut esterit, amidit ja nitriilit. Sopivia nitriilejä ovat akryylinit-riili ja metakryylinitriili, sopivia amideja ovat akryyliamldi, metakryyli-amidi ja niiden hydroksi- tai alkoksimetyloidut johdokset, kuten hydroksime-tyyli- ja alkoksimetyylijohdokset, joiden alkyyliryhmässä on 1-16 ja mieluummin 1-4 hiiliatomia. Sopivia estereitä ovat akryyli-, metakryyli- ja kro-tonihapon esterit, joissa hapon ja alkoholin välinen moolisuhde on 1:1, yksi- tai kaksiarvoisten alkoholien kanssa, joissa on 1-20 hiiliatomia, kuten metanolia, etanolin, butanolin, 2-etyyliheksanolin, lauryylialkoholin, oktadekanolin, etyleeniglykolin, propyleeniglykolin ja glysidolin kanssa.
Komponentti (D) käsittää yllä määriteltyjen dikarboksyylihappojen esterit tyydytettyjen yksiarvoisten alkoholien kanssa, joissa on mieluummin 1-4 hiiliatomia molekyyliä kohti, kuten dimetyylimaleaatin, dietyylifuma-raatin, dibutyylifumaraatin ja dietyyli-itakonaatin.
Komponentti (E) käsittää etyleenisesti tyydyttämättömät mono- ja di- ς η ί r, o £ ϋ ί Ο W L.
karbokeyylihapot ja niiden anhydridit, joissa on J-5 hiiliatomia molekyyliä kohti» kuten esimerkiksi akryylihapon, metakryylihapon, krotonihapon, itä» konihapon, maleiinihapon, maleiinihappoanhydridin ja fumaarihapon.
Komponentti (P) on mieluummin polyisobutyleeni, jonka molekyylipaino (lukukeskimääräinen, merkintä M^ ) on välillä 2000-13000; erityisen suositeltava teriaali on kaupallinen polyisobutyleeni( joka tunnetaan nimellä "Oppanol" B 10 ja jonka M^ - 8000· Muita suositeltavia materiaaleja ovat kaupalliset polyisobutyleenit, jotka tunnetaan nimillä "Hapvis" D 200 ja "Polyvis1' 200 (M^ = 2000-3000). ("Oppanol” Hapvis" ja "Polyvis" ovat rekisteröityjä kauppanimiä).
fieaktiolämpötilan ollessa yli 130°C ja suositeltavaa käyttää yhtä tai useampaa initiaattoria» jonka puoliintumisaika on vähintään 0,4 tuntia 130°C:ssa ja mieluummin 0,6-1,1 ja kaikkein mieluimmin 0,6-0,9 tuntia 130°C:esa, tällaiset initiaattorit ovat erityisen suositeltavia, jos pää-polymerointireaktio suoritetaan välillä 155-170°C, esim. l60°Cissa. Tämäntyyppiset initiaattorit ovat tavallisesti orgaanisia peroksideja. Puoliintumisaika on se aika, joka tarvitaan pienentämään peroksidin laimean liuoksen aktiivista happisisältöä 30 ?6:lla, määritettäessä puoliintumisaikoja 150°Cs ssa liuotin on monoklooriventseeni. Tähän prosessiin kelpaavia initiaattoreita ovat esim. 2,2-di-tert.-butyyliperoksibutaani, dikumyyliperoksidi, tert.-butyylikumyyliperoksidi, l,3-bis-(tert.-butyyliperoksi-isopropyyli)bentseeni, di-tert.-butyyliperoksidi, di-isopropyylibentseenimonohydroperoksidi, ku-meenihydroperoksidi, tert.-butyylihydroperoksidi ja niiden seokset. Kuitenkin myös muuntyyppisiä ja puoliintumisajaltaan muita vapaaradikaali-initiaattorsi ta, kuten atsobis-(i8obutyronitriiliä) voidaan käyttää.
Molekyylipainoa säätävät aineet ovat tavallisesti merkaptoyhdisteitä, kuten dodesyylimerkaptaania, merkaptoetikkahappoa ja merkaptoetanolia; niitä lisätään mieluummin monomeerien vähittäisen lisäyksen myötä.
Polymerointi suoritetaan mieluummin hapettomassa atmosfäärissä, esim. typessä ja reaktori varustetaan mieluummin riittävillä sekoitue-, kuumennuspa jäähdytyslaitteilla ja myös palautusjäähdyttäjällä haihtuvien komponenttien, kuten styreenin säilyttämiseksi.
Polymerointi tulisi suorittaa paineessa, jossa ainakin komponentti (A) muodostaa nestefaasin reaktiolämpötilassa. Erittäin haihtuvan komponentin (A), kuten vinyylikloridin osalta tämä merkitsee, että saatetaan tarvita aina 100 atm:n paineita. Vähemmän haihtuvat komponentit (A), kuten vinyyli-asetaatti, saattavat vaatia alempia normaalipaineen ylittäviä paineita. Vähintään 9 hiiliatomia molekyyliä kohti sisältäville vinyyliestereille, jotka ovat komponenttina (A), suositellaan normaalipainetta, mutta tällöinkin saattavat alemmat tai korkeammat paineet olla edullisia joissakin tapauksia- 7 57602 say esimerkiksi initiaattorin tai muun komponentin ei-toivotun liuottimen poistamisen helpottamiseksi· Haihtuvat komponentit (B), (C), (D) tai (S)y joita on läsnä pieniä määriä polymeroinnin aikana, voidaan helposti säilyttää asiaan kuuluvalla palautusjäähdyttäjäyksiköllä.
Polymerointilämpötilassa kopolymeeri on neste, jota voidaan helposti sekoittaa. Polymeroinnin jälkeen reaktorin sisältö voidaan liuottaa halutulla tavalla tai purkaa reaktorista ja jäähdyttää; jäähdytetty tuote kiinteytyy homogeeniseksi, kiinteäksi massaksi, joka voidaan jauhaa ja seuloa tavanomaisin keinoin haluttuun hiukkaskokoon. Keksintöä kuvaavat tarkemmin ✓ sen erikoispiirteet, jotka ovat hyödyllisiä, jos komponentti (A) on vähintään 9 hiiliatomia molekyyliä kohti sisältävien haarautuneiden monokarbok-syylihappojen vinyyliesteri.
Mitä itse menetelmään tulee, yllä määriteltyyn yleiseen suojapiiriin kuuluva, suositeltava muoto on seuraava:
Reaktoriin,panostetaan ainakin osa komponentista (A) ja osa initiaat-torista ja valinnaisesti komponentti (F) ja se kuumennetaan 70-100°C:een ja mieluummin 85°C:een. Sen jälkeen seosta, jossa on komponenttia (B), ini-tiaattoria ja valinnaisesti komponentteja (A), (C), (D), ja (S) lisätään vähitellen esim. pumpun avulla 4-24 tunnin aikana samalla, kun reaktoria kuumennetaan sellaisella nopeudella, että reaktorin panos sisältää lasketut määrät komponenttia (A) ja (B) korkeintaan painosuhteessa 29*1, kun lämpötila on 150°C.
O
Lämmitystä jatketaan kunnes haluttu reaktiolämpötila esim. 160 C on saavutettu ja reaktorin panosta pidetään tässä lämpötilassa, kunnes kaikki monomeeri on lisätty. Tämän jälkeen voidaan lisätä uudet määrät initiaatto-ria ja lämpötilaa voidaan nostaa vielä 10°C (esim. 170°C:een) 1 tunnin ajaksi polymeroinnin loppuunsaattamiseksi. Käytettäessä di-tert.-butyyliperoksi-dia initiaattorina 5-7 tunnin lisäaika l60°C:n reaktiolämpötilassa tuottaa erittäin suotuisat tulokset. Lämmitysaika voi olla 30-60 minuuttia tai enemmän.
Muunnetussa suoritusmuodossa reaktori panostetaan seoksella, jossa on komponentteja (A) ja (B) korkeintaan painosuhteessa 25*1, initiaattoria ja valinnaisesti komponenttia (F), ja seos kuumennetaan reaktiolämpötilaan, esim. l60°C:een, tämän jälkeen aloitetaan komponentin (B), initiaattorin ja valinnaisesti komponenttien (C), (D) ja (E) puuttuvien määrien vähittäinen lisäys.
Edelleen muunnetussa suoritusmuodossa reaktoriin panostetaan ainakin ◦sa komponentista (A) ja valinnaisesti komponentti (F), seos kuumennetaan e 57602 reaktiolämpötilaan, esim. l60-170°C:een ja senjälkeen komponentti (B), ini-tiaattori ja valinnaisesti komponentit (C), (D) ja (S) lisätään vähitellen.
Monomeerien vähittäinen lisäys voidaan suorittaa yhdessä tai useammassa vaiheessa. Yksivaiheinen lisäys on suositeltavaa valita silloin kun komponentin (A) koko määrä panostetaan reaktoriin. Kaksivaiheista lisäystä suositellaan, kun vain osa komponentista (A) panostetaan reaktoriin ja jäljellä oleva osa on lisättävä vähitellen sekoitettuna muihin monomeereihin. Kaksivaiheisessa vähittäisessä lisäysmenettelyssä on suositeltavaa lisätä ensimmäisessä vaiheessa koko komponentin (A) jäljellä oleva osa yhdessä muiden monomeerien osan kanssa ja lisätä sitten toisessa vaiheessa muiden monomeerien puuttuvat osat.
Initiaattorin määrät ovat mieluummin 1-3 paino-$ monomeerien kokonaismäärästä. Osa initiaattorista voidaan lisätä alkuperäiseen reaktoria panokseen, esim. 1-5 αβ> sen painosta ja toinen osa voidaan lisätä vähitellen lisättyjen monomeerien kanssa, esim. 1-3 $ niiden painosta. Kun kaikki mo-nomeerit on lisätty reaktoriin, on hyödyllistä lisätä vielä kolme kertaa 0,1-0,2 paino-#:n määrä initiaattoria 30 minuutin välein polymeroinnin loppuunsaattamiseksi. Vaihtoehtoisesti initiaattoria ei ehkä ole lainkaan läsnä alkuperäisessä reaktorin panoksessa, jolloin initiaattori lisätään vähitellen lisättyjen monomeerien yhteydessä.
Komponentin (A) määrä on mieluummin 20-50 paino-osaa ja komponentin (E) määrä 10-90 paino-osaa.
Valmistettuja kopolymeereja voidaan käyttää moniin erilaisiin tarkoituksiin.
Komponenttien (A) ja (B) ja valinnaisesti (C), (D), (E) ja (F) ko-polymeereille voidaan ajatella käyttöä hitaasti vapautuvien aineiden alalla biologisesti aktiivisille kemikaaleille, kuten hyönteismyrkyille, sieni-myrkyille, rikkaruohomyrkyille ja farmaseuttisille valmisteille.
Kopolymeerit, jotka sisältävät 3~10 palno-$ komponentin (E) jäännöksiä, voidaan neutraloida kokonaan tai osittain alkaalisilla yhdisteillä, mieluummin ammoniakilla tai orgaanisilla amiineilla ja liuottaa sitten λ veteen käytettäviksi lakan tai maalin sideaineina, esim. sähkösaostusmaa-leissa. Edelleen kopolymeereja, jotka sisältävät happamia ryhmiä, voidaan käyttää silloittavina komponentteina epoksihartsivalmisteissa*
Komponenteista (A), (B) ja (C) valmistettuja kopolymeereja, joissa ainakin osa komponentista (C) on hydroksiryhmän sisältävää esteriä, voidaan amidia tai amidin metyloitua johdosta ja valinnaisesti komponentteja (E), 9 57602 (S) ja (7) käyttää sideaineina kertamuovisissa päällysteseoksissa, esimerkiksi sideainekomponenttina pulveripäällysteseoksissa tai liuotinpohjaisis-sa seoksissa yhdessä vulkanointiaineina toimivien fenoliformaldehydihart-sien, amino f ormaldehydihartsien, kuten ureaformaldehydihartsien ja mela-miiniformaldehydihartsien tai polyisosyanaattien kanssa.
Komponenteista (A), (b) ja (C), joissa ainakin osa komponentista (c) on glysidyyliesteriä, ja valinnaisesti komponenteista (D) ja (F) valmistettuja kopolymeereja voidaan käyttää sideaineina kertamuovivalmisteissa yhdessä polyepoksidien vulkanointlaineiden, kuten amiinien, polykarboksyyli-happojen ja/tai polykarboksyylihappoanhydridien, kuten ftaalihappoanhydridin, heksahydroftaalihappoanhydridin, meripihkahapon, atselaiinihapon, adipiini-hapon, trimelliittianhydridin ja happopäätteisten polyestereiden kanssa, jotka on valmistettu esteröimällä diolia tai polyolia ylimäärin olevalla dikarboksyylihapolla. Tällaisten polyestereiden valmistuksessa hyödyllisiä dioleja ja polyoleja ovat: etyleeniglykoli; 1,4-butaanidioli; 1,6-heksaani-di oii; 1,4-sykioheksaanidioii; 2,2-bis(4-hydroksi sykioheksyy1i)-propaani; trimetylolietaani; pentaerytritoli ja niiden seokset ja hyödyllisinä poly-karboksyylihappoina voidaan mainita meripihkahappo, adipiinihappo, atselaii-nihappo, sebasiinihappo, dekaani-l,10-dikarboksyylihappo, tereftaalihappo ja niiden seokset. Kopolymeereja, joiden sulamispisteet ovat yli 70°C, voidaan käyttää sideaineina päällystysjauheissa valmistettaessa kertanuovi-päällysteitä, joilla on erinomainen lujuus ja UY-kestoisuus. Tässä tarkoituksessa voidaan kopolymeeriin sekoittaa vulkanointiainetta, haluttaessa keravulkanointiaineita, vulkanointikiihdyttimiä, pigmenttejä, täyteaineita, laskeutumisen estoaineita ja valumisen säätöaineita; nämä voidaan sekoittaa mukaan kuivasekoituksella (esim. kuulamyllyssä) tai sulasekoituksella (esim. Z-terässekoittimessa, kuumavalssilla tai suulakepuristimessa tai näiden menetelmien yhdistelmillä). Jäähdytetty kiinteä seos voidaan sitten jauhaa (esim. neulakiekkomyllyssä) ja seuloa, jolloin saadaan halutun hiukkaskoon omaava jauhe, joka esimerkiksi läpäisee 43 meshin ASTM-seulan ja käytetään leijukerroslaitteessa, on välillä 200-43 meshiä ASTM ja käytetään sähköstaattisessa leijukerroksessa, tai on alle 200 meshiä ASTM ja tarkoitettu sähköstaattiseen ruiskutukseen. Hyödyllisiä vulkanointiaineita jauhevalmisteissa ovat yllä mainitut polykarboksyylihapot ja happopäätteiset polyesterit. Hyödyllisiä vulkanointikiihdyttimiä voidaan löytää niistä yhdiste-luokista, joiden tiedetään kiihdyttävän epoksi-karboksyylihapporeaktioita, kuten stanno-oktoaatti, tertiääriset fosfiinit ja kvatemääriset fosfonium- 10 57602 suolat, kvaternääriset ammoniumsuolat, litiumsuolat, mieluummin litium-bentsoaatti ja tertiääriset amiinit, kuten bentsyylidimetyyliamiini, imidateoliyhdisteet ja niiden adduktit epokeidien kanssa·
Komponenteista (A) ja (B) ja valinnaisesti (C), (D), (E) ja (P) saatuja kopolymeereja voidaan käyttää sideaineina vesiemulsiovalmisteissa; etuna on, että kopolymeeri voidaan valmistaa riippumattomasti emulgointi-prosessista.
Komponenteista (a), (B) ja (F) ja valinnaisesti (C), (B) ja (E) saatuja kopolymeereja voidaan käyttää sideaineina maalivalmisteisiin käytetyissä vedettömissä dispersioissa. Kopolymeerit voidaan helposti dispergoida alifaattisiin hiilivetyihin esimerkiksi sekoittamalla alifaattisen hiilivedyn ja kopolymeerin kuumennettua seosta.
Kaikilla yllä hahmotelluilla käyttöaloilla voidaan lisätä tavallisia lisäaineita, kuten pigmenttejä, täyteaineita, pehmittimiä, valumista säätäviä lisäaineita, laimennusaineita, kuten kivihiilitervaa, alifaattisia öljyjä, asfalteista bitumia tai vahoja.
Tämän keksinnön mukainen prosessi tekee mahdolliseksi tuottaa kirkkaita, värittömiä, kiinteitä hartseja; se, että ne ovat kirkkaita, osoittaa että tuote on pääasiassa todellista kopolymeeria, koska kyseessä olevien vinyyliestereiden homopolymeerit ja polystyreeni ovat keskenään sekoittamattomia ja kun ne sekoitetaan sulamispieteidensä yläpuolella ja jäähdytetään, ne tuottavat läpukuultamattoman hartsiseoksen. Toinen osoitus siitä, että on saatu todellinen kopolymeeri, saadaan tuotteen lasittumispisteestä; sillä on yleensä yksi ainoa lasittumislämpötila, mutta polystyreenin tai kyseessä olevan vinyyliesterin homopolymeerin lisäys saa aikaan toisen lasit-tumislämpötilan ilmaantumisen.
Keksintö käsittää edelleen uusia kopolymeereja, erityisesti kopolymeereja, jotka sisältävät yksinomaan komponenttien (A) ja (B) jäännöksiä, joissa (A) on sellaisten tyydytettyjen alifaattisten monokarboksyylihappojen vinyyliesteri, joissa karboksyyliryhmä on kiinnittynyt tertiääriseen tai kvatemääriseen hiiliatomiin ja joissa karboksyylihapoissa on vähintään 9 hiiliatomia molekyyliä kohti, ja kopolymeereja, jotka sisältävät samojen komponenttien (A) ja (B) jäännöksiä, edelleen komponentin (P) ja valinnaisesti komponenttien (C), (D) ja (E) jäännöksiä.
Keksintöä kuvataan eräillä esimerkeillä. Osat ja prosentit niissä on laskettu painon mukaan, ellei toisin ilmoiteta, "pbv" on lyhennys sanoista "paino-osaa”. Käytetty vinyyliesteri ("VeoVa" 10; "VeoVa" on rekisteröity tavaramerkki) on molekyylissään 10 hiiliatomia sisältävien tyydytettyjen 5 7 6 0 2 monokarboksyylihappojen seoksen vinyyliesteri, joissa hapoissa karboksyyli-ryhmät ovat kiinnittyneet tertiääriseen tai kvatemääriseen hiiliatomiin. "Initiaattori B" oli di-tert.-butyyliperoksidi (puoliintumisaika 150°C:ssas 0,8 tuntia), kaupallinen tuote, joka tunnetaan nimellä "Trigonox B" (Trigonox" on rekisteröity tavaramerkki).
Yleinen kaava esimerkeissä (ellei toisin ilmoiteta) oli seuraava:
Yhden litran pyöreäpohjaiseen kolviin, joka oli varustettu sekoittajalla, lämpömittarilla, palautusjäähdyttäjällä, typen syöttöputkella, läm-mitysvaipalla ja liitetty annostelupumppuun, panostettiin komponentit, joista käytettiin nimitystä "reaktorin panostus" ja kuumennettiin 85°C:een. Tämän jälkeen lisäkomponenttien seosta mitattiin reaktoriin vähitellen 6 l/2 tun nin aikana samalla, kun reaktorin lämpötila nostettiin l60°C:een 30 minuutissa ja pidettiin l60°C:ssa 6 tunnin ajan (ellei muita aikoja määritellä). Tämän jälkeen lisättiin kolme kertaa 2 g:n määrä initiaattoria l/2 tunnin välein: lämpötila nostettiin 170°C:een ja pidettiin siinä 1 tunnin ajan. Reaktorin sisältö kaadettiin alumiinifoliolle, sen annettiin jäähtyä ja kerättiin talteen. Hartsia tarkasteltiin värin ja kirkkauden suhteen ja se analysoitiin.
Esimerkki I
Reaktorin panostus: 200 g "VeoVa" 10 6 g initiaattoria "B" Vähitellen lisättiin: 800 g styreeniä + 12 g initiaattoria "B" Lämpötila: 85°C*sta l60°C:een 1/2 tunnissa, sitten l60°C:ssa 6 tuntia, sitten 1 tunti 170°C:esa (täydennykseksi lisättiin 3 kertaa 2 g initiaattoria).
Tuote: kirkas, kiinteä kopolymeeri, liukoinen ase toniin; vapaan "VeoVa"-tuotteen pitoisuus: 2,6 paino-% (huomautetaan, että "VeoVa" 10-tuotteen homopolymeeri ei liukene asetoniin ja että "VeoVa" 10-tuotteen homopolymeeri ja polystyreeni eivät anna kirkasta tuotetta, kun ne sekoitetaan ja sulatetaan yhteen).
Esimerkki II
Reaktorin panostus: 324 S "VeoVa” 10 6 g initiaattoria "B" 12 57602 Vähitellen lisättiin: 200 g metyylimetakrylaattia 208 g styreeniä 56 g akryylihappoa 42 g maleiinihappoanhydridiä 12 g initiaattoria "BH 10 g merkaptoetikkahappoa Lämpötila: 85°C:sta l60°C:een 1/2 tunnissa) sitten l60OC:ssa 6 l/2 tuntia Ja 1 tunti 170°C:sea
Tuote: kirkas» kiinteä kopolymeeri, vapaan
"VeoVa"-tuotteen pitoisuus 0,5 #» H
v 55200, Kn 6 900.
Esimerkki III
Reaktorin panostus: 295 β "VeoVa" 10 6 g initiaattoria "B” Vähitellen lisättiin: 500 g metyylimetakrylaattia 208 g styreeniä 56 g akryylihappoa 49 g maleiinihappoanhydridiä 12 g initiaattoria ”B"
10 g merkaptoetikkahappoa Lämpötila: kuten esimerkissä II
Tuote: kirkas, kiinteä polymeeri, vapaan "VeoVa" -tuotteen pitoisuus 0,1 #, S - 17900, H 6200.
w n
Esimerkki IV
Reaktorin panostus: 200 g "VeoVa" 10 6 g initiaattoria "S" Vähitellen lisättiin: katso taulukko 4.1 (määrät grammoja)
Tuote: kirkkaita, kiinteitä polymeerejä, vapaan "VeoVa"-tuotteen pitoisuus: ktsi taulukko 4*1· 15 57602 iV-Π Ο Ό g
^ rt W O -- Γ°\ CO
2 Ή Λ #» * Λ IV
% S 3 ο - ^ oj > 4».π
Ο 4» Λ V
φ ο ο t* Ρ» » ε 4» Ö ............ —— -1'' 1 — ' •rt
U
ο 4» 4» •π m ^ 04 cu oj oj •Η ti •Η
O O O O O
Co · S o o o o o >» B rrt OJ OJ OJ OJ — rrt rrt -rt S.
• ftDirt H
Tj- ___ | -rt •H 4*
° M O
►* 3 l O I i i *» Φ r-
M · H
•rt d
2 'ti S
rrt I *rt * ‘ -rt 4» 0 h?
d K d O O O
_ -g Ö i I O O O
H jg S - OJ OJ
Ti Vt
I I rt S
Q li c o o o K«3S o O O I o •i?4»d OJ ·— i— • φ 3 β β h •rt s S o c o o o
M O O O O O
S -J- -f -=J- ·=+ .=}- 4» n
'Vi' & O Ό D
14 57602
Esimerkki V
Reaktorin panostus: 550 g "VeoVa” 10 6 g Initiaattoria "B" Vähitellen lisättiin: kts. taulukko 5.1 (määrät grammoissa)
Tuote: kirkkaita» kiinteitä polymeerejä; vapaan "VeoVa"-tuotteen pitoisuus: kts· taulukko 5.1· 15 57602 —ά$Ι wj m I S d Οή 3 rH m ö ή - φ ο <β Φ«Ρ VO Ο Ο ·— ίΛ £> ·Ρ Ή Λ Λ « ** «· Ο 4» Ρ, r- ,- ,- ,- ,_ Φ ο η > Ρ» :θ ν -3Τ^|-1---- s α
•213 CM
5ο 1 ' « > Ο Ή >0 4» 4» C~' 3 w
.¾ = CM OJ CM CM CM
4» -H , »“
•H U
Ö o •H 4* ' i ' ’ H -
rH
fcL
-5* h iH o o o o
•Η «Ϊ4 4* I VO VO VO VO
a a 4» -- <— r- r-
S+» Ct r-t Φ a bo a rH
H -j-—------
«j 31¾ -H I
8 fj Λ -H I I 4» -Η -H
«* +* 2 H H -rl-rtir* I Η ΙΛ H 4* in rH 4* ITN
·* 4^9 fl-d Η -P · HP > HI· >»4»· 2 S? -rl ^ r4 rH 4* <* ►» 3 -**- ϊ»> £$ IT\
Zl ® *h ΗΛ »τι ί»* Λ 4f Stfirt Sfiin 4» 3 -d- H ® · g 4* 3 K 3 4»3 ® ®
® Η ·Η rH 3 · ® 4»® · i a rH
^ g Λ -H rtO Θ rH ® rH -HP «Η d S 4» 4» g ft_ -H g_, H g -Ö <H ti §
I I
Ή >» "SL id 4* σ> o\ c\ σ\ ον
g cd 4* co co co co CJ
4* 4s ® CM i— ·— r- <— Φ Φ d a a ι-h
•H
φ o o o o o Φ ΙΛ C^- C— C— f—
f4 f<"N CJ CM CM CM
>» 4* _______
«J ,Q o’ -Ö O
16 57602
Esimerkki VI
Reaktorin paaostue: 55o g „Ye0Va" 10 6 g initiaattoria "B" Vähitellen lisättiin: kts. taulukko 6.1. (määrät grammoissa)
Tuote: kirkkaita, kiinteitä polymeerejä; rapaan "VeoVaw-tuotteen pitoisuus: kts. taulukko 6.1.
57602 17 —£—- ,3
Ο Ό H
s Si? C\J cv
«β SS
i* 4* ·- ·“
O 4» B
Φ O CO
t» rt rt e 4*___ 4» e gn oj cv
•H
4» Ή •H N
-SS
Ή
•H I *rt I H
r4 -H p4 ►* «H
•H <H Ή λΉ
•H ρ·Η H M
p» rt O ia 4» O
4» rt 4» ir\ β ή in •H id -h 4» a rt <s rt ® ή _,___l_d_
VO Pi o O
% VO VO
° "rt rt 4» M * · s M «tf-Hirt____
3 Λ H
H 'st» m lt\ rt K rt 4* « m m rt §3 - - B Jaj___ J, i σ\ σν
KflS <2 “ 4» 4» rt • · 3 a sh 1 ö o
S CV OJ
f; c\j co 4» a__;__ cd ,α N--' 18 57602
Esimerkki Yli
Reaktorin panostus: 200 g "VeoVa" 10 3 g initiaattoria "B" Vähitellen lisättiin: kts. taulukko 7*1; aika 85°C:sta ^ l60°C:een: l/2 tuntia; koko lisäyyaika: 4l/2 tuntia· Vähitellen lisättiin: 1 3/4 tuntia l60°C:ssa (2)
Lopputuote: kirkkaita» kiinteitä polymeerejä; vapaan MVeoVaw-tuotteen pitoisuus: kts. taulukko 7·!· 19 57602 ----^- s Ρ d d « > Φ Ή Ο φ ο φ -μ <♦» > 4» -η ο σ\ = Ο Ρκ*^ Ρ ΰ 4» »ν^ S*o 3 t» ι-4 Ό > νο
ο ο σν i oj I
Φ r4 CM
. t> c 4 3
•H VO VO VO VO
•H P C
don Ή 4* ε * (-¾---- o 2 u!u la ^ ia -=j· ^ β^ί» VO VO VO VO ^ ·* >;" a μ M h φ a μ ή M so a ^ es μ d___3 μ P rH $ η rs γλ cm r°\ cm t? 2
;s ö ^ ^ ^ ^ | H
a---μ a
Ci < oo io m g h ** σ\ ον ^ ^ jlj £» μ •H Φ ·Η Φ CO t- οο t- a Ό
Φ VO VO -- ΓΗ CU CM
μ ·“ CU t— CM H 5? a ,q 20 57602
Esimerkki VIII
Reaktorin panostus: 22,4 pbw ”VeoVa" 10 10 pbw ”0ppanol” B 10 0,67 pbw initiaattoria ”B” Vähitellen lisättiin: 35»9 pbw styreeniä 15,3 pbw metyy1imetakry1aattia 6,4 pbw dimetyylimaleaattia 17»15 pbw 2-hydroksietyylimetakrylaattia 2,79 pbv akryylihappoa 1,33 pbw initiaattoria ”B"
Lisättiin jälkireaktion aikana: kolme kertaa 0,28 pbw initiaattoria "B"
Tuote: kiinteä hartsi, dispergoituu helposti ali- faattisiin hiilivetyihin, vapaan "VeoVa”-tuotteen pitoisuus: ^0,1 paino-#
Esimerkki IX
Reaktorin panostus: 439 g "VeoVa” 10 Vähitellen lisättiin: 79 g metakryylihappoa 160 g styreeniä 219 g butyyliakrylaattia 103 g hydroksietyylimetakrylaattia 20 g atso-bis (isobutyronitriiliä) Lämpötila: kuten esimerkissä II, viimeisen tunnin aikana täydennettiin 3 kertaa 2 g:11a at-so-bis(isobutyronitriili)-initiaattoria
Tuote: kirkas, oljenvärinen kiinteä hartsi, liu kenee helposti etyleeniglykolin mono-butyylieetteriin.
Hartsi jäähdytettiin 100°C:een, laimennettiin etyleeniglykolin mono-butyylieetterillä painosuhteessa 3:1 ja jäähdytettiin edelleen ympäristön lämpötilaan; tähän hartsikonsentraattiln sekoitettiin stökiömetrinen määrä trietyyliamiinia, melamiini-formaldehydihartsia ("Cymel” 301 tai "Cymel” XM 1116; Cymel on rekisteröity tavaramerkki) ja vettä, jolloin saatiin vesipitoinen sideaineliuos, jonka kiinteiden aineiden pitoisuus oli 25 paino-# ja polymeerin ja melamiiniformaldehydihartsin välinen painosuhde 70:30· Tätä vesipitoista hartailiuosta voitiin edelleen laimentaa vedellä. Maalisovellutuksiin se voitiin pigmentoida (esim. sekoittamalla kuulamyllyssä 21 5 760 2 yhden tai useamman pigmentin kanssa) tai käyttää kirkkaana lakkana levitettäväksi ruiskuttamallat sivelemällä, kastamalla tai sähköforeesisaostuksel-la, jolloin saatiin kalvoja, joilla 30 minuutin kuivauksen jälkeen l60°C:sea oli erinomainen lujuus, kovuus, joustavuus ja korroosionkesto.
Esimerkki X
Valmistettiin päällystysjauhe seuraavista komponenteista:
Esimerkin IV hartsia (a) 1000 osaa
Ti02 453 "
Atselaiinihappoa 132 n
Stanno-oktoaattia 6 ”
Modaflov-valmistetta (valumista säätävä aine) 4 "
Yllä oleva seos sulasekoitettiin suulakepuristamalla; seos jäähdytettiin, jauhettiin ja seulottiin; jauhe levitettiin sähköstaattisella ruiskutuksella, rasvasta puhdistetuille teräslevyille ja kuivattiin 180°C:ssa 20 minuuttia· Saatu kalvo oli kova, tasainen ja kiiltävä ja sillä oli erinomainen tartunta; Erichsen-joustavuus oli > 7 mm (kalvon paksuus 80 mikronia)·
Esimerkki XI
Esimerkki X toistettiin sillä poikkeuksella, että atselaiinihappo korvattiin yhtä suurella määrällä trimelliittianhydridiä. Saatu vulkanoitu kalvo ei pehmentynyt, kun se upotettiin 15 minuutiksi metyyli-ieobutyylike-toniin.
Esimerkki XII
Beaktorin panostus: 22 pbv "VeoVa” 10 10 pbv "Oppanol" B 10
Beaktorin lämpötila: nostettiin 170°C:een Vähitellen lisättiin: 26 pbv styreeniä 17 pbv hydrokeietyylimetakrylaattia 16 pbv butyyliakrylaattia 6 pbv metakxyylihappoa 2 pbv dimetyylimaleaattia 2 pbv dimetyylimaleaattia 2 pbv initiaattoria "Bn 11 pbv metyylimetakrylaattia lämpötila: 170°C 5 tunnin ajan lisättäessä vähitellen eri komponentteja; lisättiin uudelleen 0,2 pbv initiaattoria "B" ja pidettiin 1 l/2 tuntia 170°C:ssa· 22 57602
Yhtä suuri painomäärä nestemäistä alifaattista hiilivetyä lisättiin vähitellen kuumaan kopolymeeriin 1/2 - 1 tunnin aikana voimakkaasti sekoittaen (2000 rpm) ja saatu kopolymeeridispersio jäähdytettiin huoneenlämpö-tilaan sekoittaen· Käytetyn nestemäisen alifaattisen hiilivedyn alkukiehumispiste oli 161°C, loppukiehumispiste ("kuivapiste") 187°C ja aromaattipitoisuus 4»5 tilavuus-#.
Saatu dispersio oli varastostabiilia vähintään 3 kuukautta (ei höytälöityrnistä, sakkaantumista eikä ttlakan pintaannousua")·
Jotta tuotetta voitaisiin käyttää kirkkaana* kertamuovisana, vedettömänä dispereioiakkana, siihen lisättiin butyloitua melamiinihartsia (liukenee nestemäiseen alifaattiseen hiilivetyyn), jolloin kopolymeerin ja melamiinihartsin väliseksi painosuhteeksi saatiin 70 s30· Tätä vedetöntä dispersiota ruiskutettiin rasvasta puhdistetuille teräslevyille, jolloin saatiin 30 mikronia paksu kerros· Kuivaamalla 30 minuuttia 120°Ctssa tai 130°Ctssa saatiin kirkkaita ja kovia kalvoja.

Claims (3)

23 5 7602
1. Menetelmä vinyyliyhdisteiden ja muiden monoetyleenisesti tyydyttämättömien yhdisteiden kopolymeerien valmistamiseksi vapaita radikaaleja muodostavan initiaattorin läsnäollessa massakopolymeroimalla (A) 50-20 paino-osaa tyydytetyn alifaattisen vähintään 9 hiiliatomia sisältävän monokarboksyylihapon vinyyliesteriä, jossa karboksyyliryhmä on liittynyt tertiääriseen tai kvaternääriseen hiiliatomiin; (B) 10-90 paino-osaa vinyyliaromaattista hiilivetyä, (C) O-5O paino-osaa 3-U hiiliatomia molekyyliä kohti sisältävän etyleenisesti tyydyttämättömän monokarboksyylihapon esteriä, amidia ja/tai nitriiliä; (D) 0-30 paino-osaa U-5 hiiliatomia molekyyliä kohti sisältävän etyleenisesti tyydyttämättömän dikarboksyylihapon esteriä; (E) 0-20 paino-osaa etyleenisesti tyydyttämätöntä mono- tai dikarbok-syylihappoa tai sen anhydridiä, jossa on 3~5 hiiliatomia molekyyliä kohti, ja (F) 0-20 paino-osaa monoetyleenisesti tyydyttämätöntä polymeeristä hiilivetyä, jonka molekyylipaino on yli 1000; etyleenisesti tyydyttämättömien monomeerien kokonaismäärän ollessä 100 paino-osaa, tunnettu siitä, että reaktorin panosta, joka sisältää ainakin osan komponentista (A), mahdollisesti komponenttia (F) ja mahdollisesti osan initiaattorista ja mahdollisesti osan komponenteista (b), (C), (d) ja (E), kuumennetaan reaktiolämpötilaa alemmasta lämpötilasta reaktiolämpötilaan ja sen jälkeen pidetään reaktiolämpö-tilassa, joka on välillä 150 ja 200°C lisäämällä samalla komponenttia (B), initiaattoria ja mahdollisesti yhtä tai useampaa komponenteista (A), (C), (D) ja (Ξ) yhdessä tai useammassa vaiheessa h~2h tunnin aikana.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktorin panosta, joka sisältää ainakin osan komponentista (A), osan initiaattorista ja mahdollisesti komponenttia (F), kuumennetaan T0-100°C:sta yli 150°C:n lämpötilaan lisäämällä samalla vähitellen seosta, jossa on komponenttia (B)j initiaattoria ja mahdollisesti yhtä tai useampaa komponenteista (A), (C), (D) ja (E) sellaisella nopeudella, että reaktori sisältää komponenttia (A) ja (B) enintään laskettuna painosuhteena 25:1» kun lämpötila on 150°C, ja jatketaan mainittujen komponenttien vähittäistä lisäystä reaktiolämpötilassa välillä 150 ja 200°C, monomeerien vähittäisen lisäyksen kokonaisajan ollessa k-2h tuntia.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktorin panosta, joka sisältää vähintään osan komponentista (A) 57602 2b ja mahdollisesti komponenttia (F), kuumennetaan lämpötilaan välille 150 ja 200°C, minkä jälkeen initiaattoria, komponenttia (B) ja mahdollisesti yhtä tai useampaa komponenteista (A), (C), (D) ja (E) lisätään vähitellen pitäen ... . .o samalla lämpötila välillä 150 ja 200 C. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että komponentti (F) on polyisobutyleenia, jonka lukukeskimääräinen molekyylipa!no on välillä 2000 ja 15000. 25 57602
FI1384/74A 1973-05-09 1974-05-07 Foerfarande foer sampolymerisering av vinylfoereningar och andra monoetyleniskt omaettade foereningar FI57602C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB2214473 1973-05-09
GB2214473A GB1418372A (en) 1973-05-09 1973-05-09 Bulk copolymerization process

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI57602B FI57602B (fi) 1980-05-30
FI57602C true FI57602C (fi) 1980-09-10

Family

ID=10174615

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI1384/74A FI57602C (fi) 1973-05-09 1974-05-07 Foerfarande foer sampolymerisering av vinylfoereningar och andra monoetyleniskt omaettade foereningar

Country Status (21)

Country Link
US (1) US3956245A (fi)
JP (1) JPS5246278B2 (fi)
AT (1) AT339594B (fi)
BE (1) BE814577A (fi)
BR (1) BR7403714D0 (fi)
CA (1) CA1024693A (fi)
CH (1) CH597268A5 (fi)
CS (1) CS188181B2 (fi)
DE (1) DE2422043C3 (fi)
ES (1) ES426026A1 (fi)
FI (1) FI57602C (fi)
FR (1) FR2228790B1 (fi)
GB (1) GB1418372A (fi)
HU (1) HU172086B (fi)
IT (1) IT1010434B (fi)
NL (1) NL157916B (fi)
NO (1) NO141091C (fi)
PL (1) PL101383B1 (fi)
SE (1) SE403617B (fi)
SU (1) SU695563A3 (fi)
ZA (1) ZA742895B (fi)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1483825A (en) * 1975-04-09 1977-08-24 Shell Int Research Bulk copolymerization process
JPS5246979U (fi) * 1975-09-26 1977-04-02
US4195004A (en) 1978-11-21 1980-03-25 Shell Oil Company Process for preparing water-dispersible resins
AU528342B2 (en) 1978-12-11 1983-04-28 Shell Internationale Research Maatschappij B.V. Thermosetting resinous binder compositions
US4405763A (en) 1978-12-11 1983-09-20 Shell Oil Company Thermosetting resinous binder compositions, their preparation, and use as coating materials
US4362847A (en) * 1980-05-22 1982-12-07 Shell Oil Company Heat-curable thermosetting resin binder compositions comprising a non-acidic resinous compound, a non-acidic polyester cross-linking agent, and a transesterification catalyst
DE3101887A1 (de) * 1981-01-22 1982-09-02 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt "verfahren zur herstellung von copolymerisaten und verwendung der erhaltenen produkte"
US4405662A (en) 1981-11-05 1983-09-20 Shell Oil Company Thermosetting resinous binder compositions and their use as coating materials
DE3340875A1 (de) * 1983-11-11 1985-05-23 Röhm GmbH, 6100 Darmstadt Polymere substrate fuer optische informationstraeger
FR2566288B1 (fr) * 1984-06-21 1991-10-18 Elf Aquitaine Additifs polymeriques utilisables pour l'inhibition du depot de paraffines dans les huiles brutes
DE3823005A1 (de) * 1988-07-07 1990-01-11 Basf Lacke & Farben Hydroxylgruppenhaltie copolymerisate auf der basis von vinylester-,vinylaromat- und hydroxylalkylester-monomeren, verfahren zur ihrer herstellung sowie ihre verwendung in beschichtungsmitteln
DE3918669A1 (de) * 1989-06-08 1990-12-20 Basf Lacke & Farben Carboxylgruppen und ggf. tertiaere aminogruppen enthaltende copolymere, verfahren zu ihrer herstellung und ihre verwendung in beschichtungsmassen
DE4209035A1 (de) * 1992-03-20 1993-09-23 Bayer Ag Verfahren zur herstellung von hydroxyfunktionellen copolymerisaten
EP0653468A3 (de) * 1993-11-12 1995-12-13 Herberts & Co Gmbh Überzugsmittel für transparente Decklackschichten und deren Verwendung bei Verfahren zur Herstellung von Mehrschichtüberzügen.
US6140431A (en) * 1997-02-27 2000-10-31 Rohm And Haas Company Process for preparing continuously variable-composition copolymers
US6849681B2 (en) * 2002-07-10 2005-02-01 Meadwestvaco Corporation Carboxylic acid-modified vinylic polymeric compositions
DE102004026608A1 (de) * 2004-06-01 2005-12-22 Wacker Polymer Systems Gmbh & Co. Kg Nichtblockende Festharze von Vinylester-Mischpolymerisaten
FR2939128B1 (fr) * 2008-12-03 2010-11-12 Coatex Sas Utilisation d'une combinaison de polymeres peignes comme agent ameliorant la maniabilite d'une formulation aqueuse a base de liants hydrauliques.
FR2939428B1 (fr) * 2008-12-08 2010-11-19 Coatex Sas Utilisation comme agent ameliorant la maniabilite d'une formulation aqueuse a base de liants hydrauliques, d'un copolymere (meth) acrylique peigne et d'un epaississant acrylique associatif
US10208198B2 (en) * 2016-06-10 2019-02-19 Ppg Coatings Europe B.V. Solventborne binder for an intumescent coating

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2600783A (en) * 1948-07-20 1952-06-17 American Cyanamid Co Copolymers of dimethylstyrenes and vinyl acyclic compounds
US2658057A (en) * 1952-10-24 1953-11-03 Monsanto Chemicals Mass polymerization with mixture of 4, 4-dihydroxy benzoyl peroxide and adipoyl peroxide
US3178395A (en) * 1959-10-30 1965-04-13 Sinclair Research Inc Method for polymerizing vinyl monomers and maleic anhydride
US3466350A (en) * 1966-12-08 1969-09-09 Monsanto Co Process for polymerizing monovinylidene aromatic hydrocarbon monomer formulations
GB1249390A (en) * 1969-07-03 1971-10-13 Shell Int Research Copolymers of vinylesters

Also Published As

Publication number Publication date
AU6867074A (en) 1975-11-13
BR7403714D0 (pt) 1974-12-03
JPS5246278B2 (fi) 1977-11-22
CS188181B2 (en) 1979-02-28
NL157916B (nl) 1978-09-15
ATA377374A (de) 1977-02-15
NO141091C (no) 1980-01-09
GB1418372A (en) 1975-12-17
ZA742895B (en) 1975-05-28
BE814577A (nl) 1974-11-06
FR2228790B1 (fi) 1979-04-06
HU172086B (hu) 1978-05-28
FI57602B (fi) 1980-05-30
SU695563A3 (ru) 1979-10-30
NO741653L (no) 1974-11-12
IT1010434B (it) 1977-01-10
JPS5041987A (fi) 1975-04-16
FR2228790A1 (fi) 1974-12-06
DE2422043A1 (de) 1974-12-05
US3956245A (en) 1976-05-11
ES426026A1 (es) 1976-07-01
NL7406091A (fi) 1974-11-12
CA1024693A (en) 1978-01-17
PL101383B1 (pl) 1978-12-30
SE403617B (sv) 1978-08-28
DE2422043B2 (de) 1978-06-01
AT339594B (de) 1977-10-25
NO141091B (no) 1979-10-01
CH597268A5 (fi) 1978-03-31
DE2422043C3 (de) 1979-01-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI57602C (fi) Foerfarande foer sampolymerisering av vinylfoereningar och andra monoetyleniskt omaettade foereningar
CN101914185B (zh) 一种羟基丙烯酸树脂水分散体及用其制备的水性涂料
US4431782A (en) Process for the preparation of radiation-curable, water-thinnable vinyl ester resins
US4232135A (en) Coating compositions
GB2068384A (en) Coatings of acrylic-fatty acid drying oil resins
JPS60215007A (ja) 高固形分,均一共重合体製造用塊状重合法
CN100487007C (zh) 粉末涂料用丙烯酸树脂的制备方法
AU616886B2 (en) Hardenable composition on the basis of a michael addition product, process for the manufacture thereof and use thereof
US3707584A (en) Process for producing water-dilutable heat-hardenable cross-linking co-polymers
US6034157A (en) Process for producing a coating composition
US3736279A (en) Stable nonaqueous compositions capable of forming thermosetting films
US5252669A (en) Grafted, thermoplastic, waterborne polymer and coating composition
KR100425053B1 (ko) 원자 전이 라디칼 중합에 의해 제조된 카복실산 작용성중합체를 함유하는 열경화성 조성물
US3663487A (en) Method of making vinyl-modified synthetic resins,based on polyether esters,which are capable of being thinned with water
CA2023722A1 (en) Copolymers containing secondary amino groups and a process for their production
US4540752A (en) Epoxy coating compositions with improved weatherability
JPH04502033A (ja) カルボキシル基含有共重合体の製法
JPS5945313A (ja) 高度耐候性塗料
US3654201A (en) Polymeric dispersions stabilized by vinyl oxazoline polymers
US4062908A (en) Process for bulk copolymerization of vinyl esters
JPH02500281A (ja) カルボキシル基を含有する分枝状アクリレート及び/又はエポキシ基を含有する分枝状アクリレート並びにアミノプラスト樹脂をベースとする硬化性組成物
US3575901A (en) Polyester and alkyd resins including tertiary alkyl manoamine component
JPH0216333B2 (fi)
CA1334462C (en) Water-dilutable, crosslinkable binder resin
US20020156221A1 (en) High solids acrylic resin