FI57340B - Veckat slangformigt foedoaemneshoelje med ett oeverdrag - Google Patents

Veckat slangformigt foedoaemneshoelje med ett oeverdrag Download PDF

Info

Publication number
FI57340B
FI57340B FI2416/73A FI241673A FI57340B FI 57340 B FI57340 B FI 57340B FI 2416/73 A FI2416/73 A FI 2416/73A FI 241673 A FI241673 A FI 241673A FI 57340 B FI57340 B FI 57340B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
coating
tubular
pleated
coated
coatings
Prior art date
Application number
FI2416/73A
Other languages
English (en)
Other versions
FI57340C (fi
Inventor
Jerome Jordan Michae Rasmussen
Original Assignee
Union Carbide Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Union Carbide Corp filed Critical Union Carbide Corp
Application granted granted Critical
Publication of FI57340B publication Critical patent/FI57340B/fi
Publication of FI57340C publication Critical patent/FI57340C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • A22C13/0013Chemical composition of synthetic sausage casings

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Containers And Plastic Fillers For Packaging (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

ΓβΙ ««KWWLUTUSJULKAISU ΓΠ7 i λ JBTa *>bj ;11J UTLÄGGNI ngsskrift 5 7 o 4 0 C (45) Γ.: sy.j;;nettv ]1 03 1300 ^ ~ ^ (51) Kv.Ik?/Intel. ^ A 22 C 13/00 SUOM l — FI N LAN D (21) PmnttllwkwHM — Pmnmwaknlng 21*16/73 (22) HakwnltpUv·—An*0knlngid«| 31 >07*73 (23) AlkupUvt—GIM|h«tsd<f 31.07 * 73
(41) Tulkit luikituksi — Bllvlt oftmtllg 02.02.7U
Patanttl· j* rekisterihallitus Ν*«*ωρ«οη |. kuuLluHotan pvm.-
Pktant· och regittarstyralMn Anattktn uttegd oeh uti^kriftM publictrtd 30.0^.80 (32)(33)(31) Pyydetty «uoikeus—Begird priorltet 01.08*72 USA(US) 276919 (71) Union Carbide Corporation, 270 Park Avenue, New York, N.Y. 10017, USA(US) (72) Jerome Jordan Michael Rasmussen, South Stickney Township, Illinois, USA(US) (7M Oy Borenius & Co Ab (5*0 Laskostettu letkumainen ruokatavaranpäällyste, jossa on pinnoite -Veckat slangformigt födoämneshölje med ett överdrag
Keksinnön kohteena on letkumaiset ruokatavaranpäällysteet ja erikoisesti sellaiset laskostetut letkumaiset ruokatavaranpäällysteet, joiden pintaan on saatettu liittymään jatkuva pinnoite.
On olemassa suuri lukumäärä erityyppisiä tehdasmaisesti valmistettuja ruokatavaratuotteita, kuten frankfurtermakkaroita, bolognamakkaroita, salamimakkaroita, maksamakkaroita, juustokääryleitä, kalkkunakäärylei-tä, jne., joita kautta maailman valmistetaan mitä erilaisimpia reseptejä noudattaen ja soveltamalla mitä erilaisimpia käsittelyolosuhteita. Useampien käsiteltyjen ruokatavaratuoteluokkien, erikoisesti lihatuotteiden yhteinen tunnusmerkki on, että ainesseos, joista ruoka-tavaratuote valmistetaan ja josta yleisesti käytetään nimitystä "emulsio", täytetään päällysteeseen. Ruokatavaratuotetta käsitellään tällaiseen päällysteeseen suljettuna, ja tuote varastoidaan myös usein päällysteessään.
Yleisimmin käytetyt päällysteet ovat synteettisiä päällysteitä, jotka voivat olla monta erilaista tyyppiä ja kokoa, riippuen valmistettavan ruokatavaratuotteen luokasta. Yleensä synteettiset päällysteet ovat lujitettuja tai lujittamattomia materiaaleja, jolloin lujitettuja tyyppejä, joita yleensä sanotaan "kuitumaisiksi ruokatavaranpäällys-teiksi", käytetään suurikokoisten tuotteiden, kuten bolognamakkaroi- 2 57340 den tai kalkkunakääryleiden valmistuksessa. Kuitumaiset päällysteet koostuvat kuitumaisesta rainasta, yleensä kuitukankaasta, joka on muotoiltu saumattomaksi letkuksi ja kyllästetty viskoosilla, joka regeneroidaan "in situ".
Koska on olemassa niin monta erilaista reseptiä käsiteltävien ruokatavarat uot te iden, kuten makkaroiden, valmistamiseksi, ja niin monenlaisia tapoja käsitellä näitä erilaisia tuotteita, on vaikeata valmistaa päällystettä, joka soveltuisi kaikkiin käyttöihin. Erään makkara-tyypin esimerkkinä mainittakoon maksamakkara, joka on kostea ja suhteellisen pehmeä, koska se sisältää huomattavasti paljon rasvaa, ja joka keitetään yleensä kuumassa vedessä tai höyryssä. Tämäntyyppisissä makkaroissa on kosteus pysytettävä emulsiossa, ja emulsiota on suojattava hapettumiselta, joka aiheuttaa värien haitallista muuttumista. Tällaiseen soveltuvan päällysteen on tästä syystä oltava kosteutta läpäisemätön, eikä happea saa sanottavasti tunkeutua sen läpi. Kaupan on saatavissa tähän tarkoitukseen soveltuvia erilaisia päällysteitä, joiden pinta on päällystetty pinnoitteella. Sellaiset ruokatavaran-päällysteet, jotka on selitetty esim. US-patentissa no 2.961.323, päällystetään polyvinylideenikloridin sekapolymeraatilla, joka on pääasiallisesti vettä läpäisemätön, ja joka läpäisee vain vähäisesti happea ja muita kaasuja.
Suuren halkaisijan omaavia taipuisia synteettisiä letkumaisia päällysteitä toimitetaan yleensä ruokatavaroiden valmistajalle litistettyinä ja määrämittoihin katkottuina. Pienemmän halkaisijan omaavat päällysteet, joita tavallisesti toimitetaan suurina pituuksina, esim. noin 17...50 m tai tätä pitempinä pätkinä, laskostetaan yleensä ja puristetaan tuotteiksi, joita tämän alan tekniikassa sanotaan "laskostetuiksi päällyspätkiksi", ja joiden pituus on noin 24...noin 62 cm. Koska on erikoisen mukavaa käsitellä tällä tavoin laskostettuja pitkiä letkumaisia päällysteitä, olisi eduksi soveltaa tätä laskostusmenetel-mää mahdollisimman moneen erityyppiseen ja erikokoiseen letkumaiseen päällysteeseen. On kuitenkin todettu, että sellaisia päällysteitä, joiden pintaan on saatettu tarttumaan pinnoite, ei voida mekaanisesti laskostaa, koska tällainen letkumainen päällyste ja/tai sen pinnoite vahingoittuvat laskostamisen yhteydessä.
' \ 3 57340 Tämän keksinnön mukaan saadaan uusi laskostettu ja kokoonpuristettu letkumainen päällyste, jonka pintaan on saatettu liittymään jatkuva pinnoite. Laskostettu päällyste, mukaanluettuna sellainen letkumainen päällyste, jonka seinämään on upotettu kuitumainen raina, voidaan valmistaa tavanomaisessa laskostuskojeessa vahingoittamatta yhtä vähän letkumaista päällystettä kuin siihen liitettyä sulkupinnoitetta-kaan, ja laskostettu ja kokoonpuristettu päällyste voidaan täyttää käyttämällä tavanomaisia ruokatavaran täyttökoneita, ilman että päällyste vahingoittuu.
Keksintö perustuu siihen yllätykselliseen havaintoon, että pinnoitteella varustettu letkumainen päällyste voidaan helposti laskostaa tavanomai- , sessa laskostuskoneessa siinä tapauksessa, että pinnoite on kosteutta ja kaasua läpäisemätön pinnoite, joka on polyvinylideenikloridin sekapolymeraattihartsia ja jonka venyvyys 0 °C:ssa mitattuna on vähintään 4% sekä että letkumaisen päällyksen kosteuspitoisuus on vähintään noin 10%. Keksinnön mukaista laskostettua ja kokoonpuris-tettua letkumaista ruokatavaranpäällystettä valmistettaessa on oleellista, että laskostettavalla sulkupinnoitteisella letkumaisella ruoka-tavaranpäällysteellä on tässä selitetty kosteuspitoisuus ja venyvyys. Päällysteen kosteuspitoisuus on sopivasti 14-...28%.
Tässä selityksessä ja siihen liittyvissä patenttivaatimuksissa käytetyllä käsitteellä pinnoitteen venyvyys tarkoitetaan sitä prosenttimääräistä kehäsuuntaista venymistä, jonka päällyste kestää 0 °C:ssa, ennen kuin sen pintaan kiinnitarttunut pinnoite halkeilee tai muulla tavoin rikkoutuu.
' Keksinnön mukaan valmistettava laskostettu ja kokoonpuristettu letkumainen päällyste, jota voidaan käyttää tämän keksinnön mukaisten letku-maisten ruokatavaranpäällysteiden valmistamiseksi, voi olla taipuisa saumaton letku, joka on muodostettu regeneroidusta selluloosasta, selluloosaeettereistä, esim. etyyli-, propyyli-, hydroksi-, alkyyli-ja senkaltaisista eettereistä, proteiineista, hiilihydraateista, kollageeneista, alginaateista, tärkkelyksistä tai muista synteettisistä tai tekomateriaaleista. Letkuja, jotka on lujitettu kuiduilla, esim. sellaisilla kuiduilla, joita käytetään "yoshino"-paperin, riisipaperin ja senkaltaisten valmistamiseksi, edelleen hamppu-, säteri-, pellava-, nyloni-, polyetyleeni-tereftalaattikuiduilla ja senkaltaisilla, käyte-
V
tään edullisesti tapauksissa, joissa tarvitaan suuren halkaisijan omaa-via putkimaisia ruokatavaranpäällysteitä.
57340 4
Letkumaisia päällysteitä voidaan valmistaa soveltamalla mitä tahansa tunnettua prosessia, esim, kupariammoniumprosessia, viskoosiprosessia, selluloosa-asetaatin deasetyloimisprosessia, selluloosanitraatin denit-raatioprosesseja tai sopivien seosten pusertamista. Kuituvahvisteisia letkumaisia päällysteitä voidaan valmistaa käyttämällä sellaisia menetelmiä ja laitteita, jotka on selitetty esim. US-patenteissa no. 2.1Q5.773, 2,144.889, 2.910,380, 3.135.613 ja 3.433.633.
Tunnetaan ennestään lukuisia pinnoitemateriaaleja, joita voidaan käyttää letkumaisten ruokatavaranpäällysteiden pinnoitteina. Näistä materiaaleista mainittakoon esim, polyvinylideenikloridin sekapolymeraatit, polyetyleeni ja muut polyolefiinihartsit, polyesterihartsit, nyIoni, polyuretaanihartsit ja näiden sopivat yhdistelmät. Pinnoite voidaan sovittaa päällysteen uiko- tai sisäpintaan tai molempiin pintoihin. Ennen pinnoitteen sovittamista voidaan käyttää päällysteen pinnassa jotain pohjustusta, mutta pinnoite voidaan myös sovittaa suoraan päällysteen pintaan, jolloin pohjustusaineen käyttö ja tyyppi riippuvat käytettävän pinnoitteen tyypistä, halutusta kiinnitarttumisasteesta ja päällysteen käyttövaatimuksista. Niinpä on tunnettua, että erilaisia kationisia lämmössä kovettuvia hartseja sopivasti käytetään pohjustus-aineina eräiden polyvinylideenikloridin sekapolymeraattihartsia olevien pinnoitteiden saattamiseksi paremmin tarttumaan kiinni selluloosa-päällysteiden pintoihin. Esimerkkejä sellaisista polyvinylideenikloridin muodostamista sekapolymeraattihartseista, joita käytetään sulku-pinnoitteiden muodostamiseksi letkumaisten ruokatavaranpäällysteiden yhteydessä, on esitetty esim. US-patenteissa no 2.961.323, 3.328.330 ja 3.369.911. Näissä patenteissa on myös esitetty esimerkkejä näiden pinnoitteiden käyttämisestä.
Keksinnön mukaisten laskostettujen ja kokoonpuristettujen päällysteiden valmistuksen kannalta on oleellista, että laskostettavan letku-maisen päällysteen pintaan sovitetun pinnoitteen venyvyys on 0 °C:ssa vähintään noin 4 %. On kuitenkin todettu, että lukuisilla sellaisilla pinnoiteseoksilla, joita sopivasti käytetään kuitumaisten ruokatavaranpäällysteiden pinnoitteina, ei ole niitä venyvyysominaisuuksia, jotka on todettu oleellisiksi letkumaisen päällysteen mekaanisen laskostamisen kannalta. Pinnoiteseoksia voidaan kuitenkin muuntaa siten, että saavutetaan vaaditut venyvyysominaisuudet. Niinpä 57340 5 aikaisemmin tunnettujen kaavojen mukaan valmistetuista polyvinylideeni-kloridin sekapolymeraattihartseista tehtyjen pinnoitteiden venyvyys yleensä on vanhenemisen jälkeen liian pieni. Näiden kaupallisten tuotteiden valmistuskaavoja voidaan kuitenkin muuntaa haluttujen venyvyysominaisuuksien saavuttamiseksi sisällyttämällä näihin valmis-tuskaavoihin eräitä tunnettuja esterityyppisiä pehmentimiä. Esimerkkeinä sopivista pehmentimistä mainittakoon adipaatit, esim. di-iso-butyyliadipaatti, sebasaatit, esim. dibutyylisebasaatti, ja fosfaatti-esterit, esim. 2-etyyliheksyylidifenyylifosfaatti.
Keksinnön mukaisia pinnoitettuja letkumaisia päällysteitä voidaan valmistaa ennestään tunnetulla tavalla tehdyistä letkumaisista ruoka-tavaranpäällysteistä, jotka sitten päällystetään joko sisä- tai ulko’-pinnastaan soveltamalla tämän alan tekniikasta tunnettuja menetelmiä. Niinpä voidaan letkumaisen päällysteen sisäpinta pinnoittaa soveltamalla ennestään tunnettua suulakepuristusmenetelmää, joka on selitetty esim. US-patentissa no 3.378.379. Vaihtoehtoisesti voidaan letkumaisen päällysteen ulkopinta pinnoittaa tavalla, joka on selitetty esim. US-patenteissa no 2.961.323 tai 3.369.911. Pinnoitettu päällyste voidaan haluttaessa myös kääntää siten, että sen sisäsivu joutuu ulospäin.
Pinnoitteen loppukäsittely edellyttää yleensä kuivaus- ja kovetus-vaihetta pinnoitteen ja päällysteen välisen kiinnitarttumisen edistämiseksi, jolloin pinnoitetun letkumaisen päällysteen vedenpitoisuus on pienempi kuin noin 2 paino-%.
Letkumaisen päällysteen vesipitoisuus on eräs toinen tunnusmerkillinen seikka, joka on todettu oleelliseksi laskostettuja ja kokoonpuristet-tuja päällysteitä keksinnön mukaisella tavalla valmistettaessa pinnoitetuista putkimaisista päällysteistä. Letkumaisen päällysteen vesi-pitoisuuden on oltava vähintään noin 10 paino-% ja sopivasti noin 1M-...28 paino-%, jotta päällyste voitaisiin vahingoittumatta laskostaa mekaanisesti.
Pinnoitetun letkumaisen päällysteen haluttu vesipitoisuus voidaan saavuttaa soveltamalla mitä tahansa ennestään tunnettua menetelmää, esim. mainittua suulakepuristusmenetelmää, kostuttamalla höyryn avulla päällystettä, joka on joko täyteenpuhallettu tai kokoon- 6 S7340 puristettuna, tai suihkuttamalla sisäpuolisesti tai ulkopuolisesti täyteenpuhallettua päällystettä, riippuen siitä, onko pinnoite putkimaisen päällysteen sisä- tai ulkopinnassa.
Keksinnön mukaisia laskostettuja ja kokoonpuristettuja pinnoitettuja letkumaisia päällysteitä voidaan valmistaa laskostamalla ja kokoon-puristamalla sellaisia pinnoitettuja letkumaisia päällysteitä, joilla on edellä selitetyt vesipitoisuus- ja venyvyysominaisuudet, jolloin käytetään tavanomaisia laskostuskoneita ja -menetelmiä, jotka on selitetty esim. US-patentissa no. 2,984,574 ja 3,397,069.
Seuraavat esimerkit havainnollistavat edelleen keksintöä. Kaikki osat ja prosenttimäärät ovat paino-osia ja -prosentteja, ellei muuta mainita.
Esimerkki 1
Valmistettiin kuitumaisesta rainasta ruokatavaranpäällystettä, jonka halkaisija oli noin 50 mm, käyttämällä tavanomaisia menetelmiä. Tämän päällysteen ulkopinta pinnoitettiin polyvinylideenikloridin seka-polymeraattipinnoitteella, jota on kaupan saatavana tavaramerkin "Daran 220" omaavana toiminimeltä W.R. Grace & Co. Pinnoite sovitettiin käyttämällä tavanomaisia menetelmiä, kuten on selitetty esim. US-patentissa no 2,961,323.
Pinnoitemateriaalin venyvyyden todettiin olevan noin 7 %, ja pinnoitetun päällysteen vesipitoisuus oli noin 2 paino-%.
Pinnoitetun päällysteen noin 17 m pituisia näytepätkiä käsiteltiin eri suurilla vesimäärillä soveltamalla suulakepuristusmenetelmää, minkä jälkeen kostutetut pinnoitetut letkumaiset kuitupäällysteet laskostettiin ja puristettiin kokoon standardityyppisessä laskostus-koneessa. Pinnoitetun päällysteen laskostettuja ja kokoonpuristettuja näytteitä kokeiltiin painevedellä, jolloin tarkoituksena oli todeta aiheutuiko laskostuskäsittelystä vahinkoja ja missä määrin tällaisia vahinkoja esiintyi.
Seuraavassa taulokossa I on esitetty vertailevia koetuloksia, joita saatiin useista laskostetuista näytteistä, joiden vesipitoisuus vaih-teli.
57340 7
Taulukko I
Vesipitoisuus Reikien lukumäärä (17 m pitkässä päällysteessä) 5,9# 30 10,8# 3,5 11,4# 1,2 11,9# 0,5 14,6# 0 14,7# 0 Päällysteessä olevien pienien reikien lukumäärä määritettiin paine-vesikokeen avulla, ja koetulos on 10 näytteen keskiarvo. Taulukon I tulokset esittävät selvästi, miten tärkeätä päällysteen vesipitoisuus on laskostuskäsittelyn aikana.
Esimerkki 2 Tässä esimerkissä käytettiin samaa letkumaista kuitupäällystettä ja polyvinylideenikloridin sekapolymeraattihartsiin perustuvaa pinnoite-materiaalia kuin esimerkissä 1.
Pinnoitettiin huomattavan pitkä pätkä putkimaista päällystettä käyttämällä standardimenetelmiä. Pinnoitteena käytettiin polyvinylideenikloridin sekapolymeraattihartsia. Pinnoitettua kuitumaista päällystettä käsiteltiin sitten vedellä, jolloin sovellettiin suulakepuristue-menetelmää siten, että saatiin päällyste, jonka vesipitoisuus oli noin 14 paino-#.
Pinnoitemateriaalin venyvyysominaisuudet muuttuvat kuten tunnettua tämän materiaalin vanhetessa. Pinnoitteen venyvyysominaisuuksien ja laskostumisen yhteydessä esiintyvien vahinkojen välisen suhteen toteamiseksi vanhennettiin pinnoitetun putkimaisen päällysteen eri näytteitä 65 °C:ssa eri pitkiä aikoja pinnoitteen venyvyyden saattamiseksi muuttumaan nopeammin. Vanhentamiskäsittelyn tuloksena saaduilla näytteillä suoritettiin pinnoitteen venyvyys- ja laskoatuskokeita tarkoituksella selvittää venyvyyden ja laskostamisesta aiheutuvan vahingon välistä suhdetta.
57340 8 Näiden venyvyys- ja vahingoittumiskokeiden tulokset on yhteenvetona eeitetty seuraavassa taulukossa II.
Taulukko II
Pinnoitteen Pinnoitteen vahingoittuminen venyvyys O 9C:ssa laskostamisen yhteydessä 1.5 suurempi kuin 50 3.0 25...30 3.6 20 4.2 1 rikkoutuminen 17 m pätkässä 5.0 1 rikkoutuminen pakkausta kohden 7.5 ei rikkoutumista 15.0 " (Vahingoittuneiden kohtien lukumäärä/30,5 cm)
Pinnoitteen venyvyys ja jatkuvuus määritettiin seuraavalla tavalla: a) Suljetaan letkumaieen päällysteen 61 cm pituisen pätkän toinen pää.
b) Pinnoitteen alkuperäinen jatkuvuus tarkastetaan mahdollisen epäjatkuvuuden toteamiseksi upottamalla pinnoitettu pinta selluloosan merkintämusteliuokseen 5 minuutin ajaksi, minkä jälkeen muste pestään pinnoitetusta pinnasta. Muste ei tartu kiinni pinnoitteeseen, mutta diffundoituu mahdollisten murtumien läpi ja värjää pysyvästi putkimaisen päällysteen.
c) Päällystettä liuotetaan vedessä huoneenlämmössä 1/2 tuntia.
d) Märkä päällyste sijoitetaan jäämurskaan 1/2 tunnin ajaksi, ja mitataan päällysteen leveys litteänä.
e) Päällyste täytetään jäämurskalla ja kiinnitetään paineenalaiseen täyttöastiaan.
f) Mitataan päällysteen ympärysmitta, kun päällysteeseen kohdistetaan painetta.
g) Päällysteen väljentäminen lopetetaan, kun haluttu ympärysmitta on saavutettu.
h) Määritetään väljennetyn näytteen päällysteen jatkuvuus. Pinnoitteen venyvyys lasketaan seuraavan kaavan mukaan 9 venyvyys-# * 100 x /"venytetty ympärysmitta (vaihe g)_7-/“2 x litistetty leveys ________________________märkänä (vaihe d)_7 2 x litistetty leveys märkänä (vaihe d)
Taulukossa II esitetyt lukuarvot osoittavat selvästi miten kriittinen pinnoitteen venyvyys on suhteessa laskostuksen aiheuttamiin vahinkoihin.
Esimerkki 3 „ Lujittamaton letkumainen selluloosapäällyste valmistettiin suulake- puristamalla, ja päällystettä käsiteltiin soveltamalla ennestään tunnettuja standardimenetelmiä. Tämän jälkeen letkumainen päällyste pinnoitettiin esimerkin 1 mukaisella pinnoitteella, ja pinnoitettu letkumainen päällyste kostutettiin siten, että sen vesipitoisuus oli 14,5#. Pinnoitteen venyvyys oli noin 7#. Kymmenen 17 m pituista pätkää pinnoitettua kostutettua letkumaista selluloosapäällystettä laskostettiin ja puristettiin kokoon tavanomaisessa laskostuskoneessa. Jokaista laskostettua pinnoitettua päällystettä tarkastettiin mahdollisten reikien toteamiseksi. Mitään reikiä ei esiintynyt missään o laskostetussa päällysteessä, ja saavutettiin keskimäärin 0,56 kp/cm suuruinen puristuspaine, mikä arvo on verrattavissa tavanomaisen laskostamattoman ja lujittamattoman päällysteen vastaavaan paineeseen.
Esimerkki 4 „ Kahdeksan kpl 17 m pituisia pätkiä laskostettua, sulkupinnoitettua kuitumaista päällystettä valmistettiin esimerkin 1 mukaisella tavalla ja valmistettiin myös kahdeksan kpl litistettyjä laskostamattomia näytteitä samasta pinnoitetusta letkumaisesta päällysteestä. Päällysteen vesipitoisuus oli 17...22#, ja pinnoitteen venyvyys oli noin 7#. Jokaiseen laskostettuun ja litistettyyn näytteeseen samoin kuin laskoa tamattomaan pinnoitettuun näytteeseen täytettiin maksamakkara-emulsiota, jota käsiteltiin soveltamalla tavanomaisia kaupallisia menetelmiä. Täytön aikana ei tapahtunut mitään päällysteen rikkoutumista. Käsitellyt makeamakkarat varastoitiin jääkaapissa, jonka lämpötila oli noin 4,5··.7,1 °C ja määritettiin painonmenetys ja makkaratuotteen värin muuttuminen ajan mittaan. Varastokokeen arvot

Claims (4)

57340 10 osoittivat, että mitään merkityksellisiä eroja painonmenetykseen tai tuotteen värinmuutokseen nähden ei voitu todeta niiden maksamakkara-tuotteiden välillä, joita oli käsitelty laskostetuissa, vast, laskosta-mattomissa pinnoitetuissa päällysteissä. Esimerkki 5 Esimerkin 1 mukaiset pinnoitetut ja kostutetut päällysteet käännettiin sisäsivu ulospäin ja laskostettiin. Laskostettua päällystettä kokeiltiin painevedellä ja tutkittiin pinnoitteen jatkuvuus, jolloin todettiin, että mitään vahinkoja ei esiintynyt yhtä vähän selluloosa-päällysteessä kuin pinnoitesakassakaan.
1. Laskostettu ja kokoonpuristettu letkumainen, regeneroitua selluloosaa oleva ruokatavaranpäällys, jossa on jatkuva pinnoite, joka on saatettu tarttumaan päällyksen pintaan, tunnettu siitä, että pinnoite on kosteutta ja kaasua läpäisemätön pinnoite, joka on poly-vinyylideenikloridin sekapolymeraattihartsia ja jonka venyvyys 0 °C:ssa mitattuna on vähintään 4% sekä että letkumaisen päällyksen kosteuspitoisuus on vähintään noin 10%.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällys, tunnettu siitä, että letkumaisen päällyksen kosteuspitoisuus on noin 14...28 paino-%.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen päällys, tunnettu siitä, että pinnoite on sen ulkopinnassa ja/tai sen sisäpinnassa.
4. Menetelmä jonkin patenttivaatimuksista 1...3 mukaisen laskostetun ja kokoonpuristetun letkumaisen ruokatavaranpäällyksen valmistamiseksi, tunnettu siitä, että laskostettavan letkumaisen päällyksen pintaan levitetään kosteutta ja kaasua läpäisemätön polyvirtyylideeni-kloridin sekapolymeraattihartsia oleva pinnoiteseos muodostamaan jatkuva pinnoite tämän päällyksen pintaan, jonka pinnoitteen venyvyys 0 °C:ssa mitattuna on vähintään 4%, käsitellään pinnoitettua päällystä sinänsä tunnetulla tavalla pinnoitteen saattamiseksi tarttumaan suoraan tähän päällykseen ja muodostamaan siihen jatkuvan pinnoitteen, kostutetaan pinnoitettu letkumainen päällys kosteuspitoisuuteen, joka on
FI2416/73A 1972-08-01 1973-07-31 Veckat slangformigt foedoaemneshoelje med ett oeverdrag FI57340C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US276919A US3886979A (en) 1972-08-01 1972-08-01 Shirred tubular food casings having a barrier coating
US27691972 1972-08-01

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI57340B true FI57340B (fi) 1980-04-30
FI57340C FI57340C (fi) 1980-08-11

Family

ID=23058633

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI2416/73A FI57340C (fi) 1972-08-01 1973-07-31 Veckat slangformigt foedoaemneshoelje med ett oeverdrag

Country Status (14)

Country Link
US (1) US3886979A (fi)
JP (1) JPS5345756B2 (fi)
AT (1) AT341873B (fi)
BE (1) BE803079A (fi)
BR (1) BR7305794D0 (fi)
CA (1) CA1005683A (fi)
CH (1) CH581954A5 (fi)
DE (1) DE2338418B2 (fi)
DK (1) DK152956C (fi)
FI (1) FI57340C (fi)
FR (1) FR2194549B1 (fi)
GB (1) GB1444442A (fi)
IT (1) IT991925B (fi)
NL (1) NL7310592A (fi)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2512994C3 (de) * 1975-03-24 1979-03-01 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Folienschlauch, insbesondere Verpackungshülle, sowie Verfahren zu seiner Herstellung und seine Verwendung
US4867204A (en) * 1976-05-13 1989-09-19 Viskase Corporation Moisturized tubular cellulosic food casing and process for preparing
CA1096230A (en) * 1976-05-13 1981-02-24 David E. Ellis Tubular cellulosic food casing
FI63661B (fi) * 1976-10-15 1983-04-29 Union Carbide Corp Stort utan bloetning fyllbart cellulosahoelje foer foedoaemnen
US4162557A (en) * 1976-12-23 1979-07-31 Union Carbide Corporation Process for turning a coated casing inside out
FI780226A (fi) * 1977-01-27 1978-07-28 Union Carbide Corp Pao foerhand fuktat cellulosahoelje
EP0001545B1 (de) * 1977-08-05 1981-07-15 Hoechst Aktiengesellschaft Schlauchförmige Hülle, insbesondere Verpackungshülle, z.B. Wursthülle auf Basis von Cellulosehydrat und Verfahren zu ihrer Herstellung
US4296142A (en) * 1978-06-26 1981-10-20 Union Carbide Corporation Method for coating a tubular food casing
DE2832926A1 (de) * 1978-07-27 1980-02-07 Hoechst Ag Cellulosehydratschlauch mit alterungsbestaendiger sperrschicht aus synthetischem copolymerisat auf der aussenseite sowie verfahren zu seiner herstellung
DE2912720A1 (de) * 1979-03-30 1980-10-09 Hoechst Ag Funktionelle einheit, umfassend einen hohlstab aus laengsweise geraffter, flexibler, schlauchfoermiger verpackungshuelle auf basis von cellulosehydrat mit hohem wassergehalt und den hohlstab umgebende stuetz- und schutzhuelle
DE3012252C2 (de) 1980-03-28 1982-09-23 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur Herstellung eines Schlauchs auf Basis von Cellulosehydrat mit einem Überzug auf der Innenseite sowie Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens und Verwendung des Schlauchs
DE3108795A1 (de) * 1981-03-07 1982-09-16 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Fuer lebensmittel, insbesondere wurstwaren, geeignete faserverstaerkte schlauchhuelle und verfahren zu ihrer herstellung
JPS5929614U (ja) * 1982-08-19 1984-02-24 旭化成株式会社 床暖房放熱装置
JPS6337917U (fi) * 1986-08-28 1988-03-11
JPS6337918U (fi) * 1986-08-28 1988-03-11
JPS6337916U (fi) * 1986-08-28 1988-03-11
DE19734407A1 (de) * 1996-08-09 1998-02-12 Heinz Stemmler Verfahren zum Beschichten von Dauerwürsten und Hartkäsen
DE19742719A1 (de) 1997-09-26 1999-04-01 Kalle Nalo Gmbh Innenbeschichtete Nahrungsmittelhüllen auf Basis von regenerierter Cellulose
RU2131670C1 (ru) * 1998-08-28 1999-06-20 Общество С Ограниченной Ответственностью Производственно-Коммерческая Фирма "Атлантис-Пак" Легкоснимаемая рукавная колбасно-сосисочная оболочка
EP3497153B1 (en) 2016-10-03 2020-07-22 Viskase Companies, Inc. Method of manufacturing food packaging cellulosic films and food packaging cellulosic films thus produced
MX2019003852A (es) * 2016-10-03 2019-10-14 Viskase Companies Inc Método de fabricación de películas plásticas para envasar alimentos y películas plásticas para envasar alimentos producidas de ese modo.

Family Cites Families (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE189794C1 (fi) * 1964-01-01
SE192992C1 (fi) * 1964-01-01
US2105773A (en) * 1931-01-17 1938-01-18 Gottlieb R Magney Humidifier with truncated cones
US2144889A (en) * 1936-12-03 1939-01-24 M A Ferst Ltd Vehicle supporting structure
US2201457A (en) * 1937-05-03 1940-05-21 Visking Corp Moistureproof sausage casing and method of making same
US2477611A (en) * 1948-03-09 1949-08-02 Dow Chemical Co Vinylidene chloride-vinyl chloride copolymer composition for making shrinkable, translucent films
BE551622A (fi) * 1955-10-12
BE551624A (fi) * 1955-10-13
NL244482A (fi) * 1958-10-20
NL245406A (fi) * 1958-11-17
US3135613A (en) * 1959-08-17 1964-06-02 Union Carbide Corp Impregnated paper web and method of making sausage casings therefrom
NL130433C (fi) * 1962-06-13
US3378379A (en) * 1963-05-21 1968-04-16 Union Carbide Corp Food casing and method of producing same
DE1302384B (fi) * 1963-05-22 1970-10-29
NL130708C (fi) * 1963-06-14
SE318101B (fi) * 1963-09-12 1969-12-01 Union Carbide Corp
DE1571022C3 (de) * 1963-11-14 1976-01-08 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zum kontinuierlichen Beschichten von thermoplastischen Polyesterfolien
US3328330A (en) * 1964-03-09 1967-06-27 Grace W R & Co Vinylidene chloride copolymer latices
DK112148B (da) * 1964-07-23 1968-11-11 Wolff & Co Kg Krympedygtig kunsttarm, og fremgangsmåde til dennes fremstilling.
US3397069A (en) * 1964-12-15 1968-08-13 Union Carbide Corp Coherent self-sustaining stick of shirred and compressed tubular sausage casing
US3451827A (en) * 1965-11-22 1969-06-24 Tee Pak Inc Method of coating the interior of a sausage casing
US3433633A (en) * 1967-03-15 1969-03-18 Polaroid Corp Photographic products and processes
FI48682C (fi) * 1967-12-18 1974-12-10 Hoechst Ag Menetelmä ja laite letkun jatkuvaksi sisäpuoliseksi päällystämiseksi.
US3794515A (en) * 1968-04-03 1974-02-26 Tee Pak Inc Saran coating of cellulosic casing
IE33888B1 (en) * 1969-01-06 1974-11-27 Union Carbide Corp Method of producing flexible regenerated cellulosic tubing and tubing obtained by the method
US3657769A (en) * 1969-12-29 1972-04-25 Tee Pak Inc Humidification of synthetic sausage casings

Also Published As

Publication number Publication date
FI57340C (fi) 1980-08-11
IT991925B (it) 1975-08-30
AU5870673A (en) 1975-02-06
US3886979A (en) 1975-06-03
NL7310592A (fi) 1974-02-05
BE803079A (fr) 1974-01-31
JPS4952088A (fi) 1974-05-21
BR7305794D0 (pt) 1974-07-25
JPS5345756B2 (fi) 1978-12-08
GB1444442A (en) 1976-07-28
FR2194549A1 (fi) 1974-03-01
CA1005683A (en) 1977-02-22
CH581954A5 (fi) 1976-11-30
DE2338418A1 (de) 1974-02-21
DE2338418B2 (de) 1979-05-31
ATA671773A (de) 1977-06-15
DK152956C (da) 1988-10-24
FR2194549B1 (fi) 1976-06-18
DK152956B (da) 1988-06-06
AT341873B (de) 1978-03-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI57340B (fi) Veckat slangformigt foedoaemneshoelje med ett oeverdrag
FI57524B (fi) Foerfarande foer framstaellning av veckade fuktade hoeljen foer livsmedel
FI72857C (fi) Slangformat livsmedelshoelje med oeverdragsskikt pao insidan, dess framstaellningsfoerfarande och anvaendning som korvskinn.
US4731269A (en) Flat stock fibrous cellulosic food casings containing a low level of total plasticizer
EP0878133B1 (en) Food casings having modified release properties and method of manufacture
RU2375877C2 (ru) Протеинсодержащая рукавообразная оболочка для пищевых продуктов с внутренним усилением
FI95096B (fi) Täyttövalmiiksi konditioitu polyamidi-elintarvikekuori, menetelmä sen valmistamiseksi sekä sen käyttö elintarvikkeiden pakkaamiseen
JP2794377B2 (ja) オレフィンオキシド重合体を含有するセルロース製品及びその製造法
FI82353C (fi) Konstgjort korvskal.
FI61788B (fi) Foerfarande foer att behandla och vaenda en laongstraeckt boejlig slang av fibermaterial eller cellulosa saosom ett foedoaemneshoelje
FI69668C (fi) Foerbaettrade hoeljen foer foedoaemnen
JPH0838031A (ja) 剥離性を改良した水和セルロース系食品ケーシング
US4026985A (en) Shirred tubular food casings having a barrier coating
US3884270A (en) Method for producing flexible regenerated cellulosic tubing and the tubing obtained therefrom
FI117039B (fi) Modifioiduilla irrotusominaisuuksilla varustetut kuituiset ruokakuoret ja menetelmä niiden valmistamiseksi
RU2265336C2 (ru) Гофрированная рукавная оболочка для пищевых продуктов на основе целлюлозы
US9694385B2 (en) Method of manufacturing food casings with modified adhesion and release properties
US5736179A (en) Tubular foodstuff casing having a chitosan coating
CA2251210C (en) Cellulase resistant cellulose casing and process
CA1095321A (en) Reversible shirred casing and method for producing it
CA2846934C (en) Shirring composition and applications thereof
HU219123B (hu) Szállal erősített cellulózbázisú élelmiszer csomagolás
MXPA06002196A (es) Barra producida intrinsecamente estable.
US4748036A (en) Method of filling flat stock fibrous cellulosic food casings containing a low level of total plasticizer
DK166003B (da) Stor, roerformet celluloselevnedsmiddelkunsttarm og fremgangsmaade til fremstilling af samme