FI57524B - Foerfarande foer framstaellning av veckade fuktade hoeljen foer livsmedel - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av veckade fuktade hoeljen foer livsmedel Download PDF

Info

Publication number
FI57524B
FI57524B FI1423/73A FI142373A FI57524B FI 57524 B FI57524 B FI 57524B FI 1423/73 A FI1423/73 A FI 1423/73A FI 142373 A FI142373 A FI 142373A FI 57524 B FI57524 B FI 57524B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
shell
water
coating
solution
pleated
Prior art date
Application number
FI1423/73A
Other languages
English (en)
Other versions
FI57524C (fi
Inventor
Herman Sin-Gee Chiu
Original Assignee
Union Carbide Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Union Carbide Corp filed Critical Union Carbide Corp
Application granted granted Critical
Publication of FI57524B publication Critical patent/FI57524B/fi
Publication of FI57524C publication Critical patent/FI57524C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • A22C13/0013Chemical composition of synthetic sausage casings
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • A22C13/02Shirring of sausage casings

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • General Preparation And Processing Of Foods (AREA)
  • Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)
  • Edible Seaweed (AREA)
  • Formation And Processing Of Food Products (AREA)
  • Cosmetics (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Confectionery (AREA)
  • Jellies, Jams, And Syrups (AREA)
  • Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)

Description

γβΙ m,KUULUTusjULKAisu cn cn Λ Jgjft LBJ (11) utlAggnIngsskrift 5 Y5 2 4 c (4S) Γώ t:::: IJ . ’ "0 ^ ^ ^ (51) Kv.ik?/Int.ci.3 A 22 C 13/00 SUO M I—FI N LAN D (21) Ptttnttlhtkemui — Pitanauwdknlng 1^23/73 (22) H»k*ml*p»lvl — Antttknlngtdyg 04.05-73 (23) AlkupUvI —Glltighatfdtg 01+.05-73 (41) Tullut lulklMkil — Bllvlt offwttllg 06.11.7 3 ^rntt |. r.kirt.rlh.llltu. («)
Patent· och rcgisterstyrelaen ' AmBkin utligd oeh utl.ikrlften publlctred 30.05 - Ö0 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begird prloritet 05 -05-72 USA(US) 250583 (71) Union Carbide Corporation, 270 Park Avenue, New York, N.Y. 10017, USA (US) (72) Herman Shin-Gee Chiu, Chicago, Illinois, USA(US) (7l*) Oy Borenius & Co. Ab (5M Menetelmä laskostettujen kostutettujen elintarvikkeiden päällyksien valmistamiseksi - Förfarande för framställning av veckade fuktade höljen för livsmedel Tämä keksintö koskee uusia ja hyödyllisiä parannuksia elintarvikkeiden päällysten laskostamisessa ja erityisesti tällaisten päällysteiden samanaikaista laskostamista ja kostuttamista.
Synteettisiä makkarankuoria, erikoisesti regeneroidusta selluloosasta valmistettuja makkarankuoria, valmistetaan onttoina ohutseinäisinä hyvin pitkinä putkina. Käsittelyn helpottamiseksi nämä kuoret on laskostettu 16,5 - 50 metrin tai suuremmasta pituudesta muutaman kymmenen cm:n suuruusluokkaa olevaan laskostettuun ja puristettuun pituuteen. Laskostuskoneita ja niiden tuotteita on kuvattu mm. Matecki'n US-patentissa 2 983 949 ja 2 984 574.
Synteettisten makkarankuorien, varsinkin regeneroidusta selluloosasta valmistettujen päällysteiden valmistuksessa ja käytössä on päällysteen kosteuspitoisuus ollut äärimmäisen tärkeä. Päällyksiä aluksi valmistettaessa on ollut välttämätöntä, että ne on kuivattu suhteellisen alhaiseen kosteuspitoisuuteen, noin alueelle 8 - 11 %. Päällyksen alhaisempi vesipitoisuus yleensä aiheuttaa päällyksen vaurioitumisen laskos-tuksen aikana ja joskus se tekee laskostamisen täysin mahdottomaksi. Samoin on suuri vesipitoisuus aiheuttanut päällyksen vaurioitumista laskostamisen aikana, mikä tavallisesti on johtunut päällyksen tarttumisesta laskostuskaraan.
2 57524
Senjälkeen kun päällys on laskostettu, se pakataan ja mahdollisesti lähetetään lihäpakkaamoon, jossa yksittäinen laskostettu päällys kiinnitetään makkarantäyttökoneen suppiloon ja lihaemulsiota suulakepuriste-taan päällyksen täyttämiseksi sen täyteen venytettyyn pituuteen. Makkaran täyttö tapahtuu tavallisesti muutamassa sekunnissa ja tuloksena on, että päällys venyy laskostetusta pituudestaan, 25 - 70 cm:stä venytettyyn pituuteensa 16 - 50 metriin tai yli suunnilleen 10 - 30 sekunnissa. Tämä päällysteen nopea laajeneminen täytön aikana vaatii, että päällyksen tulee olla erityisen vahva ja repimistä kestävä. Jos päällykseen tulee pieniäkin reikiä, se voi haljeta tai revetä täytön aikana ja päästää hukkaan suuren lihamäärän.
Synteettisten makkarankuorten laskostamisessa syntyneet laskokset ovat usein toisiinsa liittyneitä ja melkein aina kovertuneet sisäkkäin, jolloin niistä muodostuu tiiviisti puristunut kuoriköysi lähetystä ja käsittelyä varten. Jotta tiiviisti puristuneet ja joskus toisiinsa liittyneet laskokset sallisivat kuoren venymisen täytön aikana ilman repeämistä tai karkeamista, kuivatun kuoren kosteuspitoisuutta tulee nostaa. Yleensä vaaditaan noin 14 - 17 %:in kosteuspitoisuus. Jos laskostetun kuoren kosteuspitoisuus on huomattavasti alle 14 %, syntyy taipumusta liialliseen repeämiseen täytön aikana. Samoin jos kuoren kosteuspitoisuus on huomattavasti yli 17 %, kuori on liian plastinen. Siksi on tärkeää, että laskostettu kuori kostutetaan suhteellisen rajoitettuun kos-teusmäärään, joka on hyvin tasainen koko kuoren pituuden alueella, jolloin täyttö voi tapahtua suuremmitta repeämisittä.
Aikaisemmin laskostetut synteettiset makkarankuoret on pakattu karton-keihin tai säiliöihin, joiden vastakkaisissa päissä on aukkoja, jotka tekevät mahdolliseksi kostean ilman kierron laskostettujen kuorinauho-jen läpi halutun kosteuspitoisuuden saamiseksi kuoriin. US-patentis-sa 2 181 329 (Hewitt) ja 3 028 952 (Milio et ai.) on esitetty laskostetuille kuorille kehitetty pakkaus, jossa on useita aukkoja vastakkaisissa päissä ja joihin voidaan sovittaa suuri määrä laskostettuja kuoria. Nämä pakkaukset on suunniteltu suuren laskostettujen nauhamaisten kuorien määrän pakkaamisen mahdollistamiseksi, samalla kun ne tekevät mahdolliseksi kostean ilman kiertämisen kuorinauhojen läpi ja niiden ympäri kosteuspitoisuuden saamiseksi tyydyttävää pakkaamista varten vaaditulle tasolle. Niillä on oleellisia haittoja kaupallista käyttöä ajatellen. Niiden valmistus on kallista kartongin päihin tarvittavien toisistaan erillään olevien aukkojen takia ja ne ovat mekaanisesti heikkoja rei'itetyistä päistään, mistä johtuu päätyseinien ajoittain 3 57524 tapahtuva murtuminen.
Koska kuoriteollisuus on pyrkinyt valmistamaan yhä pitempiä laskostettuja kuoria, nykyisin laskostetaan esim. jopa 50 metrin pituisia, niin kuorien kostuttaminen tiettyyn kosteuspitoisuuteen, joka vaaditaan tyydyttävää täyttöä varten, on tullut yhä vaikeammaksi. Kostean ilman virtauksella kuoren aukon kautta on huomattava vastus, mistä on seurauksena, että kuoren päät pyrkivät olemaan kosteampia ja kuoren keskusta vähemmän kostea. Myöskään ei kosteutustekniikka kostean ilman avulla ole ollut täysin käyttökelpoinen painavammille kuorille, joita käytetään suurempien makkaroiden ja lihapalasten pakkaamiseen. Lisäksi tämä kuorien kosteutusmenetelmä on vähemmän käytännöllinen syystä, että yhä enemmän on alettu käyttää "päästä suljettuja" kuoria.
Nämä epäkohdat on teollisuudessa pyritty välttämään kostuttamalla kuori laskostustoimenpiteen aikana. Arnold'in patentissa 3 222 192 on ehdotettu lisättäväksi vettä kuoren laskostettavassa päässä. Veden nopean hajautumisen aikaansaamiseksi koko kuoreen on käytetty kostutusainetta veden kanssa. Edullinen menetelmä mainitussa patentissa on levittää vesi kuoren ulkopuolelle. Vaikeaa tässä tapauksessa on ollut veden mittaaminen, ja sen jakautuminen on helposti epätasaista. Mainitussa patentissa on myös ehdotettu, että veden ja kostutusaineen seos voitaisiin levittää kuoren sisäpuolelle laskostuskaran kautta.
Kokemus on kuitenkin osoittanut, että kaupallisessa laskostusmenetel-mässä kuoren kyllästäminen vedellä joko sisä- tai ulkopuolisesta mainitun patentin mukaisesti on aivan liian nopeaa ja aiheuttaa edellämainittuja vaikeuksia, toisin sanoen kuoren liimautumista karaan ja kuoren turmeltumista. Normaalissa kaupallisessa laskostamisessa ilmenee yleensä ainakin kolme keskeytystä jokaisen sileän nauha-aineksen laskostamisessa, esimerkiksi sileässä kuoressa olevien jatkosten johdosta, ja joka kerralla laskostaminen keskeytyy, jolloin kuorella on aikaa imeä vettä. Kostutusaineen lisääminen veteen aivan vähäisessä määrässä ei estä veden liian nopeaa imeytymistä kuoreen tällaisten keskeytysten aikana. Tästä syystä haluttu kosteuttamisen valvonta oli vaikeaa kaupallisessa rutiinityöskentelyssä.
Tästä syystä on ehdotettu lisättäväksi vettä laskostettuun kuoreen ennen sen sijoittamista karalle tai heti sen poistamisen jälkeen laskos-tamiskaralta, mutta tämä toimenpide paremminkin korvaa eräänlaisen 57524 laskostamisen jälkeisen käsittelyn toisella, eikä sillä saavuteta teoreettista etua kosteuttamiselle laskostamisen aikana.
Niinpä yhtenä tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada uusi parempi menetelmä laskostetun selluloosasta muodostetun elintarvikepäällyk-sen valmistamiseksi, jolla on tasainen kosteuspitoisuus, jonka menetelmän mukaan putkimainen selluloosapäällys saatetaan etenemään onton karan ympärillä laskostuslaitteeseen ja tämän läpi, sovitetaan tämän onton karan päällä etenevän päällyksen pintaan vesiliuosta, ja laskostetaan tämä päällys.
Keksinnölle, jolla nämä tarkoitukset saavutetaan, on tunnusomaista, että päällyksen sisäpintaan sovitetaan vesiliuosta, joka sisältää vähintään 25% ainetta, joka hidastaa veden imeytymistä päällykseen, joka aine on polyoli, polysakkaridi, polyolin esteri tai näiden seos. Edullisesti liuos sijoitetaan kuoreen, kun se litteänä puhalletaan auki ennen sijoittamista laskostamiskaralle. Tässä veden imeytymistä hidastavalla aineella tarkoitetaan ainetta, jolla on fysiokemiallinen hakui-suus veteen. Tämän keksinnön mukaisessa menetelmässä tämä imeytymistä hidastava aine on vesihakuisempi kuin kuoriaines. Sopivasti suhteuttamalla liuoksen vesimäärä käsiteltävän kuoren kokoon ja kuoren laskos-tusnopeuteen saavutetaan varsin tarkka kosteutumisen säännöstely, ilman niitä häiriötekijöitä, joita teollisuudessa tähän asti on ollut.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytön mahdollistamiseksi imeytymistä hidastavalla aineella tulee olla tiettyjä ominaisuuksia. Sen tulee tietenkin olla hydrofiilinen eikä se saa reagoida veden kanssa kemiallisesti. Sen täytyy olla vesiliukoinen ja muodostuneen liuoksen tulee olla inertti kuoreen nähden eikä sen viskositeetti saa olla suuri, eikä se saa olla tahmea. Elintarvikkeisiin käytettäviin kuoriin käytettävän liuoksen täytyy olla elintarvikekäyttöön hyväksyttyä. Se ei saa olla esim. palo- tai räjähdysvaarallinen, eikä saa antaa kuorelle arveluttavaa hajua, eikä sillä käsitelty kuori saa antaa minkäänlaista makua elintarvikkeelle, joka siihen kääritään.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettäväksi sopivia aineita ovat esim. polyolit, kuten glyseriini, trietyleeniglykoli, propyleeniglykoli ja polyetyleeniglykolit; polyolien esterit, esim. glyserolimonoasetaat-ti, glyserolidiasetaatti (i:diasetiini,!); ja polysakkaridit, kuten sakkaroosi, dekstroosi, fruktoosi ja glukoosi. Mainituista aineista pidetään propyleeniglykolia edullisimpana, koska se täyttää esitetyt vaa- 5 57524 timukset ja on suhteellisesti halvempaa kuin muut aineet. Edelleen propyleeniglykolin määrää vesiliuoksessa voidaan vaihdella paljon laa-jemm issa puitteissa kuin muiden aineiden, esim. sakkaroosin, ja siten saavutetaan parempi veden imeytymisen valvonta elintarvikepäällyksessä. Luonnollisesti voidaan käyttää myös kahden tai useamman imeytymistä hidastavan aineen seosta.
Vaikkakin aineiden otaksutaan hidastavan osoitetulla tavalla vesiliuoksessa veden imeytymistä kuoreen keksintöä sovellettaessa, on yllättävää, että kuori sisältää jo valmistusvaiheessa oleellisen määrän glyseriiniä, joka keksinnön mukaan on hyvä imeytymistä hidastava aine. Tätä glyseriiniä on sileässä kuoressa, koska sitä on käytetty pehmittimenä valmistettaessa. Jos kuitenkin lisätään yksinomaan vettä kuoriin laskos-tuksen aikana glyseriinin määrästä huolimatta (kaupallisissa rajoissa tietenkin), kuori imee vettä liian nopeasti, mistä on seurauksena edellämainittuja haittoja.
Keksinnön mukaisella menetelmällä valmistettu päällys eroaa jälkeenpäin laskostetusta, tavallisen glyseriinipehmittimen ja kostuttimen läsnäollessa kostutetusta kuoresta, siinä suhteessa, että glyseriinin ja imeytymistä hidastavan aineen kokonaismäärä on suurempi kuin glyseriinin määrä sileässä päällyksessä, josta laskostettu kuori valmistettiin. Siten keksinnön mukaisella tavalla valmistettu laskostettu päällys, kun valmistuksessa käytetään imeytymistä hidastavana aineena glyseriiniä, sisältää glyseriiniä enemmän kuin sileä päällysaines, josta se valmistetaan. On kuitenkin täysin mahdollista, riippuen sileän päällys-aineksen vesi- ja glyseriinimäärästä, että keksinnön mukaisella tavalla, käyttäen imeytymistä hidastavana aineena glyseriiniä, valmistettu laskostettu päällys voi sisältää vähemmän glyseriiniä kuin laskostettu päällysaines, jota ei ole käsitelty keksinnön mukaisesti, mutta se on valmistettu erilaisesta sileästä päällysaineksesta. Laskettaessa sellu-loosakuoren glyseriinimäärää on käytäntönä suorittaa laskeminen täysin kuivan kuoren suhteen, siis ottamatta huomioon vesipitoisuutta.
Koska keksinnön päätarkoituksena on lisätä selluloosapäällyksen vesi-pitoisuus tiettyyn määrään tasaisesti ja säädetyllä nopeudella kautta koko päällysaineksen pituuden, käsittelyliuoksen vesipitoisuus on erikoisen tärkeä. Vesikäsittely yksin johtaa kuoren liian nopeaan veden-imemiseen. Toisaalta jos käsittelyliuos on liian vähän vettä sisältävää, tarvittava liuosmäärä voi tulla niin suureksi, että se aiheuttaa myöhemmässä laskostuksessa tasaisuusvaikeuksia. Tämä voi aiheuttaa 6 57524 enemmän vaikeuksia kuin ne edulliset vaikutukset, joita on tarkoitus lisätä.
Tämä on tärkeä syy propyleeniglykolin edullisuuteen. Voidaan käyttää liuoksia, jotka sisältävät 30...60% propyleeniglykolia ja 70...40% vettä, jolloin edullisena pidetään 60% propyleeniglykolia. Sakkaroosia käytettäessä alue on paljon rajoitetumpi, koska jos sakkaroosipitoisuus on suurempi kuin 30%, liuoksen viskositeetti ja tarttuvaisuus tulevat niin suuriksi, että syntyy käsittelyvaikeuksia.
Valittaessa käsittelyliuosta keksinnön soveltamiseen on otettava huomioon sileän kuoriaineksen kosteuspitoisuus. Jos kosteuspitoisuus on esimerkiksi suhteellisen alhainen, on lisättävä oleellinen määrä vettä. Tällaisessa tapauksessa käsittelyliuoksen tulisi sisältää vähemmän veden imeytymistä hidastavaa ainetta kuin siinä tapauksessa, että sileän aineksen kosteuspitoisuus on korkeampi.
Tavallista selluloosakuorta käsiteltäessä tavallisella nopeudella, noin 304 metriä minuutissa, kaupallisilla koneilla, on huomattu, että kuoren vesipitoisuuden nostamiseksi 1 %-yksiköllä, kuoreen on lisättävä 2 noin 0,06 mg vettä kuoren cm :ä kohti. Siten liuoksen sisältäessä 40% vettä 0,15 mg liuosta on käytettävä kuoren sisäpinnan neliösentti-metriä kohden kosteuspitoisuuden kohottamiseksi kuoressa 1%-yksiköllä. Erikoistapauksessa, jossa kuori sisältää noin 11% vettä ennen laskostamista, kosteuden lisäämiseksi 14,5%:iin käyttäen propyleeniglykolin vesiliuosta, joka sisältää 40% vettä, kuoren sisäpinnan neliösentti-metriä kohden on keksinnön mukaisesti käytettävä 0,54 mg liuosta.
On huomattava, että laskettaessa kuoren vesimäärää, on tavallista ilmoittaa vesi suhteessa kuoren koko massaan, joka sisältää pehmitti-met ja muut aineet kuoressa tai sen pinnalla.
Käsittelyliuoksen teho veden imeytymisen hidastamiseksi kuoreen voidaan määrittää yksinkertaisella laboratoriokokeella. Tähän tarkoitukseen valmistetaan dipikryyliamiinin indikaattoriliuos dioksaanissa. Tämä liuos muuttaa väriä vaaleankeltaisesta puna-oranssiin veden läsnäollessa. Kuoren kostumisasteen määrittämiseksi kuoren sisään lisätään tutkittavaa liuosta ja ulkopuolelle indikaattoriliuosta. Värinmuutok-seen tarvittava aika osoittaa kostumisnopeuden. Seuraavassa taulukossa on esitetty erilaisilla liuoksilla saadut tulokset: 7 57524
Taulukko I
Liuos Värinmuutokseen kulunut aika H^O 7,4 sekuntia 25 % propyleeniglykolia, loppuosa 16,3 " 30 % " " 17,0 " 40 % 26,0 » 50 % » " 36,0 60 % M 96,0 11 30 % sakkaroosiglykolia, " 12,0 "
Taulukon I koetuloksista nähdään, että veden imeytyminen selluloosakuo-reen hidastuu tehokkaasti lisättäessä kuoreen imeytymistä hidastavan aineen vesiliuosta ja että hidastusainetta voidaan tarkkailla muuttamalla käytetyn liuoksen väkevyyttä. Huomataan myös, että edullinen liuos, 60 % propyleeniglykolia - 40 % vettä, oli paljon tehokkaampi kuin koeliuos 30 % sakkaroosia - 70 % vettä, ja vaati 8-kertaisen ajan värinmuutokseen.
Seuraavat esimerkit selvittävät keksinnön periaatetta ja osoittavat sen joustavuutta. Esimerkeissä käytetty liuos sijoitettiin kuoren sisälle juuri laskostustelojen alkuun Matecki'n US-patentissa 2 983 949 esitetyssä laskostuskoneessa. Liuos lisättiin kuoreen sitä puhallettaessa auki laskostuskaran läpi hienona suihkuna. Tämä on edullinen tapa johtaa liuos kuoren sisään.
Esimerkki 1 Käytettiin 28,9 metrin pituista kuorta, jonka laajuus litteänä oli 3,3 cm, laskostetun tuotteen valmistukseen. Sen sisustaan lisättiin, juuri ennen kuoren kulkemista laskostusvyöhykkeen läpi, vesiliuosta, joka sisälsi 25 % propyleeniglykolia ja 75 % vettä. Liuosta lisättiin keskimäärin 0,9 mg/cm kuoren sisäseinään. Vaikeutta ilmeni kuoren viemisessä keskeytyksen jälkeen karalle. Kuorella on taipumus liimautua karaan ja laskostetun kuoren irroittaminen karasta oli vaikeaa.
Esimerkki 2
Laskostettiin samoissa olosuhteissa samantyyppistä ja -kokoista kuorta kuin esimerkissä 1, paitsi että kuoren sisäseinään käytettiin 0,34 mg/cm' vesiliuosta, joka sisälsi 30 % propyleeniglykolia ja 70 % vettä. Min- 8 57524 käänlaista vaikeutta ei ilmennyt, kun laskostettiin 100 päällystä normaaleissa tuotanto-olosuhteissa.
Esimerkit 3-5
Laskostettiin samantyyppisiä kuoria kuin esimerkeissä 1 ja 2 käyttäen vesiliuosta, joka sisälsi 40 % propyleeniglykolia ja 60 % vettä. Yhdes- o sä tapauksessa (esimerkki 3) käytettiin liuosta keskimäärin 0,4 mg/cm .
Ei syntynyt mitään vaikeuksia. Eräässä toisessa tapauksessa (esimerkki 4) liuosta käytettiin keskimäärin 0,47 mg/cm , ja kolmannessa tapauksessa (esimerkki 5) liuosta lisättiin kuoren sisäpinnalle keskimäärin 0,56 2 mg/cm . Esimerkissä 4 kuoren kosteuspitoisuus kohosi noin 11,3 %:sta 14,4 - 15 %:iin. Esimerkissä 5 kuoren kosteuspitoisuus kohosi 10 %:sta 14,8 - 16 %:iin. Mitään vaikeuksia ei havaittu esimerkeissä 3, 4 tai 5.
Esimerkki 6 Käytettiin samantyyppistä kuorta samassa koneessa kuin esimerkeissä 1 -5. Käsittelyliuos sisälsi 40 % propyleeniglykolia ja 60 % vettä.
Sitä lisättiin kuoreen keskimäärin 1,2 mg/cm . Kuoren kosteuspitoisuus kohosi noin 12 %:sta suuremmaksi kuin 17 %. Tässä tapauksessa ilmeni jonkin verran kiinnitysvaikeuksia laskostuksen keskeytyksen jälkeen, mikä osoitti, että oli käytetty liikaa nestettä.
Esimerkki 7 Käytettiin samantyyppisiä ja -kokoisia kuoria kuin edellä esimerkeissä 26,7 metrin pituisten päällysteiden valmistamiseksi erilaisilla koneilla. Käsittelyliuos sisälsi 25 % glyseriiniä ja 75 % vettä. Sitä käytettiin kuoreen noin 5,3 g/päällys. Vaikeuksia ei ilmennyt.
Esimerkki 8
Toistettiin esimerkki 7 käyttäen liuosta, joka sisälsi 30 % glyseriiniä ja 70 % vettä, määrä oli noin 5,95 g/päällys. Vaikeuksia ei ilmennyt.
Esimerkki 9
Samantyyppistä ja -kokoista kuorta kuin esimerkeissä 7 ja 8 käytettiin samassa koneessa käyttäen käsittelyliuosta, joka sisälsi 30 % polyety-leeniglykolia (saatavana kaupasta tavaranimellä ,;Carbowax 400'1) ja 70 % vettä, keskimäärin 5,55 g/päällys. Laskostuksessa ei ilmennyt vaikeuksia .
9 57524
Esimerkki 10 Käytettiin liuosta, joka sisälsi 15 % propyleeniglykolia, 15 % sorbitolia ja 70 % vettä, keskimäärin 5,65 g/päällys, samantyyppisen ja -kokoisen kuoren käsittelemiseksi kuin esimerkeissä 7-9. Ei ilmennyt laskostusvaikeuksia, mutta liuos oli varsin tahmeaa.
Esimerkki 11
Edelleen käytettiin samankokoista ja -tyyppistä kuorta kuin esimerkeissä 6 - 10 laskostukseen samalla koneella ja nauhan ollessa saman pituinen. Käsittelyliuos sisälsi 40 % diasetiinia (glyserolidiasetaattia) ja 60 % vettä. Sitä käytettiin keskimäärin 9,97 g/päällys. Vaikeuksia ei ilmennyt.
Esimerkki 12
Samalla koneella kuin esimerkeissä 1-6 käyttäen samantyyppistä ja -kokoista kuorta valmistettiin 30 metrin pituisia päällyksiä. Käsittelyliuos sisälsi 30 % sakkaroosia ja 70 % vettä ja sitä käytettiin 6,8g/päällys. Valmistettaessa 50 päällystä kuori katkaisttiin varovasti sen tutkimiseksi, ilmenikö kiinnitysvaikeuksia. Näitä ei huomattu.
Edellä olevista esimerkeistä keksinnön soveltamiseksi kaupalliseen tuotantoon huomataan, että tehokas kostutus saavutetaan ilman laskostusvaikeuksia. Vaikkakin näissä esimerkeissä on käsitelty suhteellisen pienen halkaisijan omaavia kuoria, keksintö on sovellettavissa kaikkiin selluloosakuoriin, myös suuren halkaisijan omaaviin sekä kuitumaisen kudoksen omaaviin kuoriin. Se on erikoisen sopiva ulkopuolisesta päällystettyjen kuorien käsittelyssä. Vaikkakin keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa käyttämättä sisäpuolista voiteluainetta, tällaista voidaan käyttää kuoren sisällä tavanomaisella tavalla, milloin niin halutaan. Käytettäessä keksintöä suuren halkaisijan omaaville putkille, on sopivaa johtaa liuos kuoren sisälle tunnetulla "puristusmenetelmällä"

Claims (9)

10 57524
1. Menetelmä laskostetun, selluloosasta muodostetun elintarvike-päällyksen valmistamiseksi, jolla on tasainen kosteuspitoisuus, jonka menetelmän mukaan putkimainen selluloosapäällys saatetaan etenemään onton karan ympärillä laskostuslaitteeseen ja tämän läpi, sovitetaan tämän onton karan päällä etenevän päällyksen pintaan vesiliuosta, ja laskostetaan tämä päällys, tunnettu siitä, että päällyksen sisäpintaan sovitetaan vesiliuosta, joka sisältää vähintään 25% ainetta, joka hidastaa veden imeytymistä päällykseen, joka aine on polyoli, polysakkaridi, polyolin esteri tai näiden seos.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittua vesiliuosta lisätään siten, että päällykseen tulee 2 noin 0,06 mg/cm vettä päällyksen jokaista 1%-yksikön kosteuspitoisuuden nousua kohti.
3. Patenttivaatimusten 1...2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu polyoli on propyleeniglykoli.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu vesiliuos sisältää noin 60% propyleeniglykolia.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittua vesiliuosta lisätään päällykseen keskimäärin 0,16 mg/ o cm jokaista kosteuspitoisuuden 1%-yksikön nousua kohti.
6. Patenttivaatimusten 1 ...2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu polyoli on glyseroli.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu polysakkaridi on sakkaroosi.
1. Förfarande för framställning av ett veckat födoämneshölje av cellu-losa med jämn fukthalt, enligt vilket förfarande man bringar ett rör-formigt cellulosahölje, att avancera kring en ihälig dorn tili en veckningsanordning och genom denna, anbringar en vattenlösning pä ytan
FI1423/73A 1972-05-05 1973-05-04 Foerfarande foer framstaellning av veckade fuktade hoeljen foer livsmedel FI57524C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/250,583 US3981046A (en) 1972-05-05 1972-05-05 Process for production of shirred moisturized food casings
US25058372 1972-05-05

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI57524B true FI57524B (fi) 1980-05-30
FI57524C FI57524C (fi) 1980-09-10

Family

ID=22948340

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI1423/73A FI57524C (fi) 1972-05-05 1973-05-04 Foerfarande foer framstaellning av veckade fuktade hoeljen foer livsmedel

Country Status (21)

Country Link
US (1) US3981046A (fi)
JP (1) JPS5310144B2 (fi)
AR (1) AR200401A1 (fi)
AT (1) AT334727B (fi)
BE (1) BE799146A (fi)
BR (1) BR7303217D0 (fi)
CA (1) CA1014413A (fi)
CH (1) CH580389A5 (fi)
DE (1) DE2322049C3 (fi)
DK (1) DK142974C (fi)
ES (1) ES414409A1 (fi)
FI (1) FI57524C (fi)
FR (1) FR2184297A5 (fi)
GB (1) GB1425767A (fi)
IE (1) IE37675B1 (fi)
IT (1) IT987136B (fi)
NL (1) NL179867C (fi)
NO (2) NO138430C (fi)
PH (1) PH12131A (fi)
SE (2) SE395597B (fi)
ZA (1) ZA733041B (fi)

Families Citing this family (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1052620A (en) * 1974-07-15 1979-04-17 Douglas J. Bridgeford Process for humidifying and shirring artificial sausage casing
CA1060258A (en) * 1976-03-01 1979-08-14 Noel I. Burke Process for humidifying and shirring artificial sausage casing
US4062980A (en) * 1976-03-22 1977-12-13 Teepak, Inc. Humidifying and shirring edible collagen sausage casing
US4867204A (en) * 1976-05-13 1989-09-19 Viskase Corporation Moisturized tubular cellulosic food casing and process for preparing
CA1096230A (en) * 1976-05-13 1981-02-24 David E. Ellis Tubular cellulosic food casing
FI63661B (fi) * 1976-10-15 1983-04-29 Union Carbide Corp Stort utan bloetning fyllbart cellulosahoelje foer foedoaemnen
JPS5748214Y2 (fi) * 1978-05-11 1982-10-22
JPS5849337Y2 (ja) * 1978-06-23 1983-11-10 昭和アルミニウム株式会社 自在扉のクロ−ザ
DE2827862A1 (de) * 1978-06-24 1980-01-03 Hoechst Ag Schlauchfoermige huelle mit ueberzug auf ihrer innenseite sowie verfahren zu ihrer herstellung
JPS5813022Y2 (ja) * 1978-09-21 1983-03-12 日本軽金属株式会社 開き窓等の開放保持装置
DE2912720A1 (de) * 1979-03-30 1980-10-09 Hoechst Ag Funktionelle einheit, umfassend einen hohlstab aus laengsweise geraffter, flexibler, schlauchfoermiger verpackungshuelle auf basis von cellulosehydrat mit hohem wassergehalt und den hohlstab umgebende stuetz- und schutzhuelle
EP0025923B1 (de) * 1979-09-22 1984-07-18 Teepak Produktie N.V. Verfahren und Vorrichtung zum automatisierten Herstellen von Würsten im Strang unter Verwendung von synthetischem Schlauchmaterial für die Wursthüllen
NZ200366A (en) * 1981-05-01 1986-07-11 Union Carbide Corp Cored high density shirred food casing
US5038832A (en) * 1981-05-01 1991-08-13 Viskase Corporation Cored high density shirred casings
US4409251A (en) * 1982-03-25 1983-10-11 Union Carbide Corporation Controllably moisturized mold resistant cellulosic food casings
US4489114A (en) * 1983-03-14 1984-12-18 Teepak, Inc. Arabinogalactans as release additives for cellulose containing casings
US4664861A (en) * 1985-02-04 1987-05-12 Teepak, Inc. Method for making preserved, high moisture, ready-to-stuff food casings
US4818551A (en) * 1986-08-05 1989-04-04 Viskase Corporation Method of making a liquid smoke impregnated shirred casing stick
US4844129A (en) * 1987-05-06 1989-07-04 Teepak, Inc. Polydextrose compounds as anti-pleat lock additives for cellulose containing casings
US4972547A (en) * 1989-04-04 1990-11-27 Townsend Engineering Company Encased product and method and apparatus for encasing same
US5089307A (en) * 1989-05-23 1992-02-18 Mitsubishi Rayon Co., Ltd. Edible film and method of making same
US5156567A (en) * 1990-06-15 1992-10-20 Brechteen Co. Gathering device for meat stuffing machine
US5230933A (en) * 1990-07-11 1993-07-27 Viskase Corporation Acid resistant peelable casing
US5256458A (en) * 1990-09-18 1993-10-26 Viskase Corporation Shirred thermoplastic casing having external non-oil based lubricating coating
USH1592H (en) * 1992-01-17 1996-09-03 Viskase Corporation Cellulosic food casing
EP0559456B1 (en) 1992-03-04 1996-09-25 Viskase Corporation Cellulosic articles and their manufacture
US5449318A (en) * 1994-08-08 1995-09-12 Teepak, Inc. Regenerated food casing having food release properties due to an internal surface comprising viscose with PEG
US5603884A (en) * 1994-11-18 1997-02-18 Viskase Corporation Reinforced cellulosic film
US5782683A (en) * 1996-08-27 1998-07-21 Alfacel S.A. Cold temperature shirring
US5914141A (en) * 1997-03-11 1999-06-22 Alfacel S.A. Easy peeling wiener casings via use of enzymes
US6086929A (en) * 1998-09-15 2000-07-11 Alfacel S.A. Shirring solution for cellulosic sausage casings
ES2198870T3 (es) 1999-01-08 2004-02-01 NATURIN GMBH & CO Envuelta incomestible de colageno lista para embutir.
US6991836B1 (en) 1999-01-11 2006-01-31 Teepak Properties, Llc Food casing release coating comprising polyglyceryl esters
ES2304846B1 (es) * 2006-05-11 2009-10-23 Viscofan, S.A. Tripa coloreante para embutidos carnicos y procedimiento de obtencion.
RS56203B1 (sr) * 2008-07-07 2017-11-30 Becker & Co Naturinwerk Stabilizovani, dugotrajni, nejestivi, spreman za punjenje omot od kolagena i postupak njegove proizvodnje
ES2401284B1 (es) 2011-08-26 2014-02-19 Viscofan, S.A. Composición de plisado y aplicaciones de la misma.
ES2791063B2 (es) 2019-04-30 2021-05-11 Viscofan Sa Envoltura de celulosa, método de obtención de la misma y producto embutido en dicha envoltura

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1868203A (en) * 1926-04-14 1932-07-19 Visking Corp Sausage casing and method of preparing the same
DE566121C (de) * 1931-04-30 1932-12-10 Kalle & Co Akt Ges Verfahren zur Behandlung von Kunstdaermen aus regenerierter Cellulose
US2346417A (en) * 1941-05-17 1944-04-11 Sylvania Ind Corp Shrinkable article and process of producing the same
NL130708C (fi) * 1963-06-14
US3383223A (en) * 1964-09-16 1968-05-14 Tee Pak Inc Casing for dry sausages
US3451827A (en) * 1965-11-22 1969-06-24 Tee Pak Inc Method of coating the interior of a sausage casing
CA862042A (en) * 1968-02-29 1971-01-26 H. Cameron Andrew Release agents for cellulose casings
US3533808A (en) * 1968-04-18 1970-10-13 Union Carbide Canada Ltd Release agents for cellulose casings
US3657769A (en) * 1969-12-29 1972-04-25 Tee Pak Inc Humidification of synthetic sausage casings
US3657768A (en) * 1970-02-24 1972-04-25 Food Equipment Inc Vaporizing technique for treatment of animal carcasses
CA972213A (en) * 1971-06-10 1975-08-05 David Voo Food casings

Also Published As

Publication number Publication date
ES414409A1 (es) 1976-02-01
FR2184297A5 (fi) 1973-12-21
US3981046A (en) 1976-09-21
NL7306274A (fi) 1973-11-07
NO138430C (no) 1978-09-06
BR7303217D0 (pt) 1974-07-25
NO138430B (no) 1978-05-29
DE2322049A1 (de) 1973-11-15
IE37675L (en) 1973-11-05
AU5522873A (en) 1974-11-07
CH580389A5 (fi) 1976-10-15
SE7706198L (sv) 1977-05-26
ATA392973A (de) 1976-05-15
FI57524C (fi) 1980-09-10
CA1014413A (en) 1977-07-26
GB1425767A (en) 1976-02-18
AT334727B (de) 1976-02-10
AR200401A1 (es) 1974-11-08
NL179867B (nl) 1986-07-01
DK142974B (da) 1981-03-09
NO774113L (no) 1973-11-06
DK142974C (da) 1981-10-12
IE37675B1 (en) 1977-09-14
NL179867C (nl) 1986-12-01
DE2322049C3 (de) 1981-11-19
IT987136B (it) 1975-02-20
ZA733041B (en) 1974-04-24
DE2322049B2 (de) 1981-04-02
JPS5310144B2 (fi) 1978-04-11
JPS4961356A (fi) 1974-06-14
BE799146A (fr) 1973-11-05
SE395597B (sv) 1977-08-22
PH12131A (en) 1978-11-07
SE419154B (sv) 1981-07-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI57524B (fi) Foerfarande foer framstaellning av veckade fuktade hoeljen foer livsmedel
FI57340C (fi) Veckat slangformigt foedoaemneshoelje med ett oeverdrag
US3222192A (en) Process of shirring synthetic sausage casings
US3898348A (en) Food casing and method of preparing same
US3378379A (en) Food casing and method of producing same
US2901358A (en) Method for producing artificial food casing
CA1071007A (en) Treatment of sausage casings to prevent oversize sausage links
US3158492A (en) Sausage casing with release coating
JP2794377B2 (ja) オレフィンオキシド重合体を含有するセルロース製品及びその製造法
US3484256A (en) Fibrous food casings and method of producing same
FI90817B (fi) Kuorittava elintarvikkeen kuituvahvisteinen kuori, joka on kyllästetty nestemäisellä savulla, sekä kuoren valmistus ja käyttö
FI61788B (fi) Foerfarande foer att behandla och vaenda en laongstraeckt boejlig slang av fibermaterial eller cellulosa saosom ett foedoaemneshoelje
US3106471A (en) Method of producing sausage and meat casing employed therein
FI62757C (fi) Utan bloetning fyllbart stort foedoaemneshoelje av cellulosa och foerfarande foer dess framstaellning
US2401798A (en) Process of forming and pretesting casings
FI69668C (fi) Foerbaettrade hoeljen foer foedoaemnen
US3158488A (en) Dry sausage preparation and casings therefor
US3884270A (en) Method for producing flexible regenerated cellulosic tubing and the tubing obtained therefrom
US4026985A (en) Shirred tubular food casings having a barrier coating
US3271168A (en) Humidification of shirred artificial sausage casings
US3555694A (en) Process for preparing regenerated cellulose tubes to be used as sausage casings for their lengthwise shirring on a shirring mandrel
HU219123B (hu) Szállal erősített cellulózbázisú élelmiszer csomagolás
US3753740A (en) Easily peelable sausage casing
FI58428B (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett foerstaerkt artificiellt korvskinn
US2492441A (en) Artificial casing