FI122226B - Vesialus - Google Patents

Vesialus Download PDF

Info

Publication number
FI122226B
FI122226B FI20105501A FI20105501A FI122226B FI 122226 B FI122226 B FI 122226B FI 20105501 A FI20105501 A FI 20105501A FI 20105501 A FI20105501 A FI 20105501A FI 122226 B FI122226 B FI 122226B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ramp
water craft
watercraft
additional
main
Prior art date
Application number
FI20105501A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20105501A0 (fi
Inventor
Oskar Levander
Aage Milde
Original Assignee
Waertsilae Finland Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Waertsilae Finland Oy filed Critical Waertsilae Finland Oy
Priority to FI20105501A priority Critical patent/FI122226B/fi
Publication of FI20105501A0 publication Critical patent/FI20105501A0/fi
Priority to PCT/FI2011/050415 priority patent/WO2011141626A1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI122226B publication Critical patent/FI122226B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B27/00Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers
    • B63B27/14Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers of ramps, gangways or outboard ladders ; Pilot lifts
    • B63B27/143Ramps
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B27/00Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers
    • B63B27/14Arrangement of ship-based loading or unloading equipment for cargo or passengers of ramps, gangways or outboard ladders ; Pilot lifts
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B25/00Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby
    • B63B25/002Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for goods other than bulk goods
    • B63B25/008Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for goods other than bulk goods for wheeled cargo

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Auxiliary Methods And Devices For Loading And Unloading (AREA)

Description

VESIALUS
Tekniikan ala 5 Tämä keksintö koskee vesialusta, joka käsittää päärunkorakenteen, keulan, perän, kaksi sivua, pääkansitason, yläkansitason ja/tai alakansitason ja yhden tai useamman rampin, joilta on kulku yhdelle tai useammalle kansitasolle, jotka on järjestetty rahtitiloiksi vesialukselle sen päärunkorakenteen sisälle patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaisesti.
10
Taustaa
Vesialuksiin, jotka on tarkoitettu lastin kuljetukseen, kuten RoPax- ja Ro-Ro-alukset, kuuluu tavallisesti pääkansitaso sekä yksi tai useampi yläkansitaso 15 ja/tai yksi tai useampi alakansitaso vastaanottamaan lastia. Perinteisesti pääkansitasolle pääsyyn käytetään ramppia, ja edelleen, aluksen järjestelystä riippuen, käytössä on yksi tai useampi sisäpuolinen ramppi, joka johtaa pääkansitasolta yläkansitasolle tai vastaavasti alakansitasolle. Aiemmin tunnetut sisäpuoliset rampit sijoittuvat vesialuksen 20 päärunkorakenteen sisälle lastin lastauskaistoille vastaavilla kansitasoilla. Pääkansi on merenkulkuterminologiassa ns. laipiokansi.
Tällaiset sisäpuoliset rampit vaativat tilaa ja käytännössä rajoittavat vapaiden kaistojen määrää sekä pääkansitasolla että muilla kansitasoilla. Sisäpuoliset o 25 rampit ovat yleensä kiinteitä, jolloin ne muodostavat pysyvän esteen ώ lastauskaistoille, joille ne sijoittuvat, sekä pääkansitasolla että millä tahansa i ^ ylä- tai alakansitasolla. Tämä ensinnäkin vähentää lastaus- ja purkuvirtojen x tehokkuutta sekä toisaalta rajoittaa vesialuksen kuormituskykyä.
CL
Jotta vältettäisiin aluksen lastauskaistojen ja kuormaustilan pysyvä este, on § 30 käytössä myös nostettavia tai kallistettavia sisäpuolisia ramppeja. Vaikka ^ näin saatetaan jonkin verran parantaa lopullista kuormituskykyä silloin kun
(M
2 kyseiset sisäpuoliset rampit eivät ole käyttöasennossa, tuloksena on kuitenkin lisäongelmia ja -viivästyksiä lastaus- ja purkuvirroissa, kun nostettavia ja/tai kallistettavia ramppeja käytetään lastaus- ja purkutarkoituksiin.
5 Käytössä on ollut myös satamaan sijoitettuja kaksitasoramppeja, eli ramppeja, joiden avulla pääsee laiturilta tai muulta satamarakenteelta sekä pääkansitasolle että esimerkiksi yläkansitasolle. Tällaiset kaksitasoiset satamaan sijoitetut rampit on kuitenkin suunniteltava määrättyjä aluksia 10 varten, ja siten ne edellyttävät lisäinvestointeja kyseisessä satamarakenteessa. Tällainen ratkaisu on siten hyvin kallis, varsinkin kun otetaan huomioon siitä aiheutuvat käyttörajoitukset. Lisäksi kaikki tämän ratkaisun edut rajoittuvat vain kyseessä oleviin kahteen kansitasoon.
15 Keksinnön yhteenveto
Eräänä esillä olevan keksinnön tavoitteena on välttää yllä mainitut ongelmat ja aikaansaada vesialus, joka mahdollistaa tehokkaat lastaus- ja purkuvirrat vesialuksen eri kansitasoille. Tämä tavoite saavutetaan patenttivaatimuksen 20 1 mukaisella vesialuksella.
Keksinnön perusajatuksena on aikaansaada joustava ja vapaasti sujuva kulku vesialuksen eri kansitasoille vesialuksen päärunkorakenteen ulkopuolelta. Tätä tarkoitusta varten vesialus varustetaan vähintään yhdellä o 25 lisärampilla, joka sijoittuu vesialuksen päärunkorakenteen ulkopuolelle ja ob vesialuksen sivulle, jolloin vesialuksen sisälle saadaan enemmän tilaa i lastinkäsittelylle ja kuormalle. Lisäksi kyseisillä kansitasoilla on käytettävissä x enemmän vapaita kaistoja. Tällä nopeutetaan lastausta ja purkua.
CL
§ 30 Lisäramppi on edullisesti järjestetty aluksen päärunkorakenteen ^ ulkopuoliseksi ulokkeeksi ja aluksen sivulle.
(M
3
Vaihtoehtoisesti lisäramppi on edullisesti järjestetty vesialuksen päärunkorakenteen ulkopuolella sijaitsevan ulkoneman sisälle ja aluksen sivulle.
5
Lisärampilla on edullisesti sille varattu oma satamaramppi, jolta pääsee lisärampille ja niille kansitasoille, joille lisäramppi on järjestetty johtamaan. Näin lisäramppi voidaan paremmin mukauttaa vallitseviin satamarakenneolosuhteisiin.
10
Oma satamaramppi voidaan kiinnittää tai saranoida vesialuksen sivulle, lisäramppiin tai vesialuksen päärunkorakenteen ulkopuolelle ulottuvan ulkoneman sisälle. Lisäksi oma satamaramppi voi vaihtoehtoisesti olla kokonaan katettu, osittain katettu tai täysin avoin.
15 Tällä tavoin lastaus tai purku pääkansitasolla ja yläkansitasolla eivät häiritse toisiaan.
Lisäramppi on edullisesti järjestetty johtamaan laiturilta tai joltakin muulta 20 satamarakenteelta vesialuksen yläkansitasolle sille varatun satamarampin avulla. Lisärampilla on edullisesti kiinteä ramppirakenne.
Lisärampille voidaan edullisesti järjestää myös pääsy pääkansitasolta, jolloin se voi johtaa pääkansitasolta ylä- ja/tai alakansitasolle. Tällä tavoin lastaus o 25 tai purku pääkansitasolla ja yläkansitasolla eivät häiritse toisiaan. Tämä ώ mahdollistaa myös kiinteän ramppirakenteen käytön lisäramppina tukkimatta ^ vesialuksen pääkansitason lastitilaa. Pääsy laiturilta tai joltakin muulta x satamarakenteelta pääkansitasolle voidaan järjestää rampin avulla.
CL
§ 30 Vesialuksen sivussa on edullisesti aukot, jotka johtavat lisärampilta ^ vesialuksen päärunkorakenteen sisäpuolella oleville eri kansitasoille.
(M
4 Pääkansitaso, yläkansitasot ja/tai alakansitasot ovat edullisesti roll-on ja rolloff -lastikansia, jolloin nopeampaan lastaukseen ja purkuun liittyvät edut saadaan täysin toteutettua.
5
Vesialuksen edulliset suoritusmuodot määritellään tarkemmin patenttivaatimuksissa 2-15.
Piirustusten lyhyt kuvaus 10
Seuraavassa keksintöä kuvataan esimerkinomaisesti viittaamalla yksityiskohtaisemmin oheisiin kaaviomaisiin piirustuksiin, joista
Kuviot 1 ja 2 esittävät sivukuvan esillä olevan keksinnön mukaisen 15 vesialuksen ensimmäisestä suoritusmuodosta,
Kuvio 3 esittää yläkuvannon ensimmäisestä suoritusmuodosta,
Kuvio 4 esittää ensimmäisen suoritusmuodon perän päätykuvan, 20
Kuviot 5 ja 6 esittävät sivukuvan esillä olevan keksinnön mukaisen vesialuksen toisesta suoritusmuodosta,
Kuvio 7 esittää yläkuvannon toisesta suoritusmuodosta, ja δ 25
(M
ώ Kuvio 8 esittää toisen suoritusmuodon perän päätykuvan.
δ i Yksityiskohtainen kuvaus
CL
S 30 Kuvioissa 1, 2, 3 ja 4 on esitetty viitenumerolla 1 merkityn vesialuksen ^ ensimmäinen suoritusmuoto. Vesialus käsittää päärunkorakenteen 2, keulan
(M
5 3, perän 4, kaksi ensimmäisestä sivusta 5a ja toisesta sivusta 5b muodostuvaa sivua, pääkansitason 6 ja yläkansitasot 7a ja alakansitasot 7b. Mainitut kansitasot on järjestetty rahtitiloiksi vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 sisälle. Mainitut kansitasot ovat edullisesti roll-on ja roll-5 off -lastikansia. Ramppi 8 on järjestetty aikaansaamaan pääsy laiturilta tai joltakin muulta satamarakenteelta 20 pääkansitasolle 6. Pääkansitaso 6, kuten myös eri yläkansitasot 7a ja alakansitasot 7b on esitetty pääasiassa kuviossa 4. Pääkansi on merenkulkuterminologiassa ns. laipiokansi.
10 Vesialus 1 on lisäksi varustettu yhdellä tai useammalla lisärampilla esillä olevan keksinnön mukaisesti.
Ensimmäinen suoritusmuoto käsittää ensimmäisen lisärampin 11, joka sijoittuu vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 ulkopuolelle ja vesialuksen 15 sivulle, tässä suoritusmuodossa toiselle sivulle 5b. Lisäksi tämä suoritusmuoto käsittää toisen lisärampin 12 ja kolmannen lisärampin 13, jotka sijoittuvat päärunkorakenteen 2 ulkopuolelle, ja vesialuksen 1 molemmille sivuille, tässä suoritusmuodossa ensimmäiselle sivulle 5a ja toiselle sivulle 5b. Nämä kaksi lisäramppia sijoittuvat vesialuksen 1 20 peräpäähän 4.
Ensimmäinen lisäramppi 11 on järjestetty vesialuksen 1 toiselle sivulle 5b jonkin matkan päähän sekä vesialuksen 1 keulasta 3 että perästä 4. Ensimmäisellä lisärampilla 11 on kiinteä ramppirakenne, joka on järjestetty o 25 ulokkeeksi 111 vesialuksen 1 toiselle sivulle 5b ja kiinnitetty vesialuksen 1 ob sivulle. Ensimmäinen lisäramppi voi olla kokonaan katettu aikaansaaden i ^ tunnelimaisen vesitiiviin tilan, tai ainoastaan osittain katettu tai täysin auki, x jolloin aikaansaadaan ns. ulkotila. Jälkimmäisessä tapauksessa kansilevytyksellä voisi olla jopa avoin verkkorakenne, joka sallii veden § 30 valumisen kannen läpi.
m o δ
(M
6
Ensimmäisellä lisärampilla 11 on sille varattu oma satamaramppi 21, jossa on ensimmäinen pää 211 ja toinen pää 212, jotta mahdollistetaan kulku laiturilta tai joltakin muulta satamarakenteelta 20 tai pääsy takaisin laiturille. Tässä suoritusmuodossa ensimmäinen lisäramppi 11 on esitetty niin, että se 5 johtaa laiturilta tai joltakin muulta satamarakenteelta 20 yläkansitasolle 7a sille varatun oman satamarampin 21 avulla.
Ensimmäinen lisäramppi 11 voi johtaa yhdelle tai useammalle yläkansitasolle. Tämä on esitetty kuviossa 1, kuviossa 2 (yhtenäiset viivat) ja 10 kuviossa 4 aukoilla 7a1 vesialuksen 1 sivussa, tässä suoritusmuodossa toisessa sivussa 5b. Ensimmäinen lisäramppi 11 on vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 ulkopuolella, jolloin aukot 7a1 johtavat vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 sisälle ja eri yläkansitasoille. Aukot 7a1 voidaan varustaa vesitiiviillä ovilla tai tavallisilla ovilla.
15
Oman satamarampin 21 ensimmäinen pää 211 on saranoitu X vesialuksen 1 sivulle tai ensimmäisen lisärampin 11 päähän. Oman satamarampin 21 toinen pää 212 on järjestetty nostettavaksi tai laskettavaksi suhteessa laiturin tai jonkin muun satamarakenteen 20 suhteen lastin lastaamista tai purkua 20 varten. Termi ’’saranoitu” tarkoittaa, että aikaansaadaan haluttu liike oman satamarampin 21 nostamiseksi tai laskemiseksi.
Kuviossa 1 esitetään oma satamaramppi 21 lasketussa asemassa (yhtenäinen viiva), jolla aikaansaadaan kulku laiturilta tai joltakin muulta 5 25 satamarakenteelta 20 tai pääsy takaisin laiturille, ja kuviossa 2 esitetään oma
CM
oö satamaramppi 21 kohotetussa asemassa (yhtenäinen viiva). Kuviossa 1 ja 0 t“ kuviossa 2 pääkansitason 6 ja laiturin tai jonkin muun satamarakenteen 20 00 1 on esitetty olevan samalla tasolla. Tämä tietenkin riippuu lastaustilanteesta ja laiturin tai jonkin muun satamarakenteen muodosta. Vertailun vuoksi S 30 kuviossa 4 esitetään pääkansitaso 6 hieman ylempänä kuin laituri tai jokin
LO
° muu satamarakenne 20.
o
CM
7 Tässä suoritusmuodossa oma satamaramppi 11 on esitetty niin, että se johtaa laiturilta tai joltakin muulta satamarakenteelta 20 vesialuksen 1 perän suunnasta 4 keulan 3 suuntaan. On selvää, että oma satamaramppi voitaisiin 5 myös järjestää johtamaan vesialukselle vastakkaiseen suuntaan, eli vesialuksen keulan suunnasta sen perän suuntaan.
Oma satamaramppi voi olla kokonaan katettu aikaansaaden vesitiiviin tilan, tai ainoastaan osittain katettu tai täysin avoin, jolloin aikaansaadaan ns. 10 ulkotila. Jälkimmäisessä tapauksessa kansilevytyksellä voisi olla jopa avoin verkkorakenne, joka sallii veden valumisen kannen läpi.
Vesialuksella voi olla useampi kuin yksi ensimmäistä lisäramppia vastaava lisäramppi. Nämä rampit voidaan sijoittaa vesialuksen yhdelle tai molemmille 15 sivuille.
Vesialuksella 1 on edelleen kaksi ylimääräistä lisäramppia, tässä suoritusmuodossa toinen lisäramppi 12 ja kolmas lisäramppi 13, jotka on sijoitettu vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 ulkopuolelle ja vesialuksen 1 20 sivulle.
Toinen lisäramppi 12 sijoittuu vesialuksen 1 peräpäähän 4 vesialuksen 1 sivulle, tässä suoritusmuodossa vesialuksen 1 toiselle sivulle 5b. Toiselle lisärampille 12 on järjestetty kulku A1 pääkansitasolta 6 pääkansitasolle 6 o 25 johtavan rampin 8 avulla. Toinen lisäramppi 12 johtaa pääkansitasolta 6 ώ yläkansitasolle 7a. Toisella lisärampilla 12 on kiinteä ramppirakenne ja se on i ^ järjestetty ulokkeeksi 112 vesialuksen 1 toiselle sivulle 5b ja kiinnitetty x vesialuksen 1 sivulle, jolloin toinen lisäramppi ei tuki pääkansitason lastitilaa tai lastin lastauskaistoja.
§ 30
LO
O
δ
CM
8
Toinen lisäramppi 12 voi johtaa yhdelle tai useammalle yläkansitasolle. Tämä on esitetty kuviossa 1 ja kuviossa 2 aukoilla 7a2 (yhtenäiset viivat) vesialuksen 1 sivussa, tässä suoritusmuodossa sen toisessa sivussa 5b. Toinen lisäramppi 12 on vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 ulkopuolella, 5 jolloin aukot 7a2 johtavat vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 sisälle ja eri yläkansitasoille. Aukot 7a2 voidaan varustaa vesitiiviillä porteilla tai tavallisilla porteilla.
Kolmas lisäramppi 13 sijoittuu myös vesialuksen 1 peräpäähän 4 vesialuksen 10 1 sivulle, tässä suoritusmuodossa vesialuksen 1 ensimmäiselle sivulle 5a.
Kolmannelle lisärampille 13 on järjestetty kulku A2 pääkansitasolta 6 ja se johtaa yläkansitasolle 7a. Kolmannella lisärampilla 13 on kiinteä ramppirakenne ja se on järjestetty ulokkeeksi 113 vesialuksen 1 ensimmäiselle sivulle 5a ja kiinnitetty vesialuksen 1 sivulle, joten kolmas 15 lisäramppi ei tuki pääkansitason lastitilaa tai lastin lastauskaistoja. Kolmas lisäramppi voi johtaa yhdelle tai useammalle yläkansitasolle aukkojen avulla, vastaavalla tavalla kuin toisen lisärampin yhteydessä on selitetty.
Tässä suoritusmuodossa toinen lisäramppi 12 ja kolmas lisäramppi 13 20 esitetään siten, että ne johtavat pääkansitasolta 6 yläkansitasolle 7a vesialuksen 1 perän 4 suunnasta keulan 3 suuntaan. On selvää, että toinen lisäramppi ja/tai kolmas lisäramppi voitaisiin myös järjestää johtamaan pääkansitasolta yläkansitasolle vastakkaiseen suuntaan, eli vesialuksen keulan suunnasta sen perän suuntaan. Näin ollen ramppia 8 vastaava 0 25 ramppi olisi järjestetty vesialuksen keulaan.
i 00 cp ^ Toinen lisäramppi ja kolmas lisäramppi voivat olla kokonaan katettuja 1 aikaansaaden tunnelimaisen vesitiiviin tilan tai ainoastaan osittain katettuja
CL
tai täysin avoimia, jolloin ne aikaansaavat ns. ulkotilan. Jälkimmäisessä § 30 tapauksessa kansilevytyksellä voisi olla jopa avoin verkkorakenne, joka sallii ° veden valumisen kannen läpi.
(M
9 Pääkansitasolle 6 pääsee rampilta 8.
Vesialuksella voi olla yksi tai useampi kuin kaksi toista ja kolmatta 5 lisäramppia vastaava lisäramppi. Nämä rampit voidaan sijoittaa vesialuksen yhdelle tai molemmille sivuille. Nämä rampit voidaan järjestää myös johtamaan pääkansitasolta yhdelle tai useammalle alakansitasolle.
Kuvioissa 5, 6, 7 ja 8 esitetään viitenumerolla 1 merkitty vesialuksen toinen 10 suoritusmuoto. Vesialus käsittää päärunkorakenteen 2, keulan 3, perän 4, kaksi ensimmäisestä sivusta 5a ja toisesta sivusta 5b muodostuvaa sivua, pääkansitason 6 ja yläkansitasot 7a ja alakansitasot 7b. Mainitut kansitasot on järjestetty lastitiloiksi vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 sisälle. Mainitut kansitasot ovat edullisesti roll-on ja roll-off -lastikansia. Ramppi 8 on 15 järjestetty aikaansaamaan kulku laiturilta tai joltakin muulta satamarakenteelta 20 pääkansitasolle 6. Pääkansitaso 6, kuten myös eri yläkansitasot 7a ja alakansitasot 7b, on esitetty pääasiassa kuviossa 8. Pääkansi on merenkulkuterminologiassa ns. laipiokansi.
20 Vesialus 1 on lisäksi varustettu yhdellä tai useammalla lisärampilla esillä olevan keksinnön mukaisesti.
Toinen suoritusmuoto käsittää ensimmäisen lisärampin 11, joka sijoittuu vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 ulkopuolelle ja vesialuksen 1 sivulle, δ 25 tässä suoritusmuodossa toiselle sivulle 5b. Lisäksi tämä suoritusmuoto
(M
ώ käsittää toisen lisärampin 12 ja kolmannen lisärampin 13, jotka sijoittuvat i ^ päärunkorakenteen 2 ulkopuolelle, ja vesialuksen 1 molemmille sivuille, tässä x suoritusmuodossa ensimmäiselle sivulle 5a ja toiselle sivulle 5b. Nämä kaksi
CC J
CL
lisäramppia sijoittuvat vesialuksen 1 peräpäähän 4.
§ 30 tn o δ
(M
10
Ensimmäinen lisäramppi 11 on järjestetty vesialuksen 1 toiselle sivulle 5b jonkin matkan päähän sekä vesialuksen 1 keulasta 3 että perästä 4. Ensimmäisellä lisärampilla 11 on kiinteä ramppirakenne, joka on järjestetty ulkoneman 51 sisälle vesialuksen 1 toiselle sivulle 5b. Ulkonema 51 5 muodostaa kansirakenteen, joka ulottuu vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 ulkopuolelle. Ensimmäinen lisäramppi, joka on sijoitettu ulkoneman sisälle, voi olla täysin avoin tai osittain katettu. Kansilevytyksellä voi olla avoin verkkorakenne, joka sallii veden valumisen kannen läpi. On myös mahdollista järjestää ensimmäinen lisäramppi täysin katetuksi, jolloin se muodostaa 10 tunnelimaisen rakenteen.
Ensimmäisellä lisärampilla 11 on sille varattu oma satamaramppi 21, jossa on ensimmäinen pää 211 ja toinen pää 212, jotta mahdollistetaan kulku laiturilta tai joltakin muulta satamarakenteelta 20 tai pääsy takaisin laiturille. 15 Tässä suoritusmuodossa ensimmäinen lisäramppi 11 on esitetty niin, että se johtaa laiturilta tai joltakin muulta satamarakenteelta 20 yläkansitasolle 7a sille varatun satamarampin 21 avulla.
Ensimmäinen lisäramppi 11 voi johtaa yhdelle tai useammalle 20 yläkansitasolle. Tämä on esitetty kuviossa 5, kuviossa 6 (yhtenäiset viivat) ja kuviossa 8 aukoilla 7a1 vesialuksen 1 sivussa, tässä suoritusmuodossa toisessa sivussa 5b. Ensimmäinen lisäramppi 11 on vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 ulkopuolella, jolloin aukot 7a1 johtavat vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 sisälle ja eri yläkansitasoille. Aukot 7a1 voidaan o 25 varustaa vesitiiviillä porteilla, tavallisilla porteilla tai ne voivat olla avoimia cv οό aukkoja, o cö x Oman satamarampin 21 ensimmäinen pää 211 on saranoitu X vesialuksen 1 α sivulle, ensimmäisen lisärampin 11 päähän tai ulkonemaan 51. Oman S 30 satamarampin 21 toinen pää 212 on järjestetty nostettavaksi tai laskettavaksi ° suhteessa laiturin tai jonkin muun satamarakenteen 20 suhteen lastin cv 11 lastausta tai purkua varten. Termi ’’saranoitu” tarkoittaa, että aikaansaadaan haluttu liike oman satamarampin 21 nostamiseksi tai laskemiseksi. Oma satamaramppi 21 on edullisesti järjestetty ulkoneman 51 alle.
5 Kuviossa 5 esitetään oma satamaramppi 21 lasketussa asemassa (yhtenäinen viiva), jolloin aikaansaadaan kulku laiturilta tai joltakin muulta satamarakenteelta 20, tai takaisin laiturille, ja kuviossa 6 esitetään oma satamaramppi 21 kohotetussa asemassa (yhtenäinen viiva), jossa satamaramppi 21 on nostettu ulkonemaa 51 vasten. Kuviossa 5 ja kuviossa 6 10 pääkansitason 6 ja laiturin tai jonkin muun satamarakenteen 20 on esitetty olevan samalla tasolla. Tämä tietenkin riippuu lastaustilanteesta ja laiturin tai jonkin muun satamarakenteen muodosta. Vertailun vuoksi kuviossa 8 on esitetty pääkansitaso 6 hieman ylempänä kuin laituri tai jokin muu satamarakenne 20.
15 Tässä suoritusmuodossa oma satamaramppi 11 on esitetty niin, että se johtaa laiturilta tai joltakin muulta satamarakenteelta 20 vesialuksen 1 perän suunnasta 4 keulan 3 suuntaan. On selvää, että oma satamaramppi voitaisiin myös järjestää johtamaan vesialukselle vastakkaiseen suuntaan, eli 20 vesialuksen keulan suunnasta sen perän suuntaan.
Oma satamaramppi voi olla kokonaan katettu aikaansaaden vesitiiviin tilan, tai ainoastaan osittain katettu tai täysin avoin, jolloin aikaansaadaan ns.
ulkotila. Jälkimmäisessä tapauksessa kansilevytyksellä voisi olla jopa avoin o 25 verkkorakenne, joka sallii veden valumisen kannen läpi.
00 o ^ Vesialuksella voi olla useampi kuin yksi ensimmäistä lisäramppia vastaava x lisäramppi. Nämä rampit voidaan sijoittaa vesialuksen yhdelle tai molemmille sivuille.
§ 30
LO
O
δ
CM
12
Vesialuksella 1 on edelleen kaksi ylimääräistä lisäramppia, tässä suoritusmuodossa toinen lisäramppi 12 ja kolmas lisäramppi 13, jotka on sijoitettu vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 ulkopuolelle ja vesialuksen 1 sivulle.
5
Toinen lisäramppi 12 sijoittuu vesialuksen 1 peräpäähän 4 vesialuksen 1 sivulle, tässä suoritusmuodossa vesialuksen 1 toiselle sivulle 5b. Toiselle lisärampille 12 on järjestetty kulku A1 pääkansitasolta 6 pääkansitasolle 6 johtavan rampin 8 avulla. Toinen lisäramppi 12 johtaa pääkansitasolta 6 10 yläkansitasolle 7a. Toisella lisärampilla 12 on kiinteä ramppirakenne ja se on järjestetty vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 ulkopuolelle ulottuvan ulkoneman 51 sisälle vesialuksen 1 toiselle sivulle 5b. Näin ollen toinen lisäramppi ei tuki pääkansitason lastitilaa tai lastin lastauskaistoja.
15 Toinen lisäramppi 12 voi johtaa yhdelle tai useammalle yläkansitasolle. Tämä on esitetty kuviossa 5 ja kuviossa 6 aukoilla 7a2 (yhtenäiset viivat) vesialuksen 1 sivussa, tässä suoritusmuodossa toisessa sivussa 5b. Toinen lisäramppi 12 on vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 ulkopuolella, jolloin aukot 7a2 johtavat vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 sisälle ja eri 20 yläkansitasoille. Aukot 7a2 voidaan varustaa vesitiiviillä porteilla, tavallisilla porteilla tai ne voivat olla avoimia aukkoja.
Kolmas lisäramppi 13 sijoittuu myös vesialuksen 1 peräpäähän 4 vesialuksen 1 sivulle, tässä suoritusmuodossa vesialuksen 1 ensimmäiselle sivulle 5a. o 25 Kolmannelle lisärampille 13 on järjestetty kulku A2 pääkansitasolta 6 ja se oö johtaa yläkansitasolle 7a. Kolmannella lisärampilla 13 on kiinteä ^ ramppirakenne, joka on järjestetty vesialuksen 1 päärunkorakenteen 2 x ulkopuolelle ulottuvan ulkoneman sisälle vesialuksen 1 ensimmäiselle sivulle
CL
5a. Näin ollen kolmas lisäramppi ei tuki pääkansitason lastitilaa tai lastin S 30 lastauskaistoja. Kolmas lisäramppi voi johtaa yhdelle tai useammalle o δ
(M
13 yläkansitasolle aukkojen avulla, vastaavalla tavalla kuin toisen lisärampin yhteydessä on selitetty.
Tässä suoritusmuodossa toinen lisäramppi 12 ja kolmas lisäramppi 13 5 esitetään siten, että ne johtavat pääkansitasolta 6 yläkansitasolle 7a vesialuksen 1 perän 4 suunnasta keulan 3 suuntaan. On selvää, että toinen lisäramppi ja/tai kolmas lisäramppi voitaisiin myös järjestää johtamaan pääkansitasolta yläkansitasolle vastakkaiseen suuntaan, eli vesialuksen keulan suunnasta sen perän suuntaan. Näin ollen ramppia 8 vastaava 10 ramppi olisi järjestetty vesialuksen keulaan.
Toinen lisäramppi ja kolmas lisäramppi, joka sijoittuvat ulkoneman sisälle, voivat olla täysin avoimia tai osittain katettuja. Kansilevytyksellä voi olla avoin verkkorakenne, joka sallii veden valumisen kannen läpi. On myös mahdollista järjestää toinen ja kolmas lisäramppi täysin katetuiksi tunnelimaisiksi 15 rakenteiksi.
Pääkansitasolle 6 pääsee rampilta 8.
Vesialuksella voi olla yksi tai useampi kuin kaksi toista ja kolmatta 20 lisäramppia vastaava lisäramppi. Nämä rampit voidaan sijoittaa vesialuksen yhdelle tai molemmille sivuille. Nämä rampit voidaan järjestää myös johtamaan pääkansitasolta yhdelle tai useammalle alakansitasolle.
Selitys ja siihen liittyvät piirustukset on tarkoitettu vain selventämään o 25 keksinnön perusajatusta. Keksintö voi vaihdella yksityiskohdiltaan oheisten g patenttivaatimusten puitteissa.
n
X
cc
CL
δ
LO
LO
O
δ C\l

Claims (14)

1. Vesialus, joka käsittää päärunkorakenteen (2), keulan (3), perän (4), kaksi sivua, pääkansitason (6), yläkansitason (7a) ja/tai alakansitason (7b), ja 5 yhden tai useamman rampin yhdelle tai useammalle kansitasolle pääsemiseksi, jotka kansitasot on järjestetty rahtitiloiksi vesialukseen (1) sen päärunkorakenteen (2) sisälle, joka vesialus (1) lisäksi on varustettu ainakin yhdellä lisärampilla (11, 12, 13), joka on sijoitettu vesialuksen (1) päärunkorakenteen (2) ulkopuolelle ja vesialuksen (1) sivulle, tunnettu siitä, 10 että mainitulla ainakin yhdellä lisärampilla (11, 12, 13) on kiinteä ramppirakenne ja on kiinnitetty vesialuksen (1) sivulle vesialuksen (1) päärunkorakenteen (2) ulkopuolelle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että lisäramppi 15 (11, 12,13) on järjestetty ulokkeeksi (111,112,113) vesialuksen (1) sivulle.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että lisäramppi (11, 12, 13) on sijoitettu vesialuksen (1) päärunkorakenteen (2) ulkopuolelle ulottuvan ulkoneman (51,52) sisälle. 20
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että lisärampilla (11) on sille varattu oma satamaramppi (21).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että oma o 25 satamaramppi (21) on järjestetty ulokkeeksi vesialuksen (1) ob päärunkorakenteen (2) ulkopuolelle ja vesialuksen (1) sivulle. i cö
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että omalla X CL satamarampilla (21) on ensimmäinen pää (211) ja toinen pää (212), että § 30 ensimmäinen pää (211) on järjestetty saranoitavaksi ensimmäiseen ^ lisäramppiin (11) tai vesialuksen (1) sivulle, ja että toinen pää (212) on (M järjestetty nostettavaksi tai laskettavaksi suhteessa laituriin tai johonkin muuhun satamarakenteeseen (20).
7. Patenttivaatimuksen 4 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että oma 5 satamaramppi (21) on järjestetty vesialuksen (1) päärunkorakenteen (2) ulkopuolelle ulottuvan ulkoneman (51) alle ja vesialuksen (1) sivulle.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että omalla satamarampilla (21) on ensimmäinen pää (211) ja toinen pää (212), että 10 ensimmäinen pää (211) on järjestetty saranoitavaksi ensimmäiseen lisäramppiin (11), vesialuksen (1) sivulle tai ulkonemaan (51), ja että toinen pää (212) on järjestetty nostettavaksi tai laskettavaksi suhteessa laituriin tai johonkin muuhun satamarakenteeseen (20).
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että lisäramppi (11) on järjestetty johtamaan laiturilta tai joltakin muulta satamarakenteelta (20) vesialuksen (1) yläkansitasolle (7a).
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että lisärampille 20 (12, 13) on järjestetty kulku (A1, A2) pääkansitasolta (6).
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että lisäramppi (12, 13) on järjestetty johtamaan pääkansitasolta (6) vesialuksen (1) yläkansitasolle (7a). δ 25 (M ab
12. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että vesialus (1) i on varustettu sivussa olevilla aukoilla (7a1, 7a2), jotka johtavat lisärampilta x (11, 12, 13) yhdelle tai useammalle vesialuksen (1) päärunkorakenteen (2) CL sisällä olevalle kansitasolle. § 30 tn o δ (M
13. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että pääkansitaso (6), yläkansitaso (7a) ja alakansitaso (7b) ovat roll-on ja roll-off -lastikansia.
14. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vesialus, tunnettu siitä, että pääkansitasolle (6) pääsee rampilta (8). δ (M i 00 o δ X en CL δ m m o δ (M
FI20105501A 2010-05-10 2010-05-10 Vesialus FI122226B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20105501A FI122226B (fi) 2010-05-10 2010-05-10 Vesialus
PCT/FI2011/050415 WO2011141626A1 (en) 2010-05-10 2011-05-05 Marine vessel

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20105501 2010-05-10
FI20105501A FI122226B (fi) 2010-05-10 2010-05-10 Vesialus

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20105501A0 FI20105501A0 (fi) 2010-05-10
FI122226B true FI122226B (fi) 2011-10-31

Family

ID=42234286

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20105501A FI122226B (fi) 2010-05-10 2010-05-10 Vesialus

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI122226B (fi)
WO (1) WO2011141626A1 (fi)

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3165211A (en) * 1962-01-25 1965-01-12 Harold A Ablett Cargo ship design for quick loading and discharge
US3138131A (en) * 1962-09-24 1964-06-23 Chester J Szychlinski Inclined deck ship
JPS5124196B2 (fi) * 1971-10-30 1976-07-22
JPS568785Y2 (fi) * 1977-09-09 1981-02-25
JPS5937199U (ja) * 1982-09-02 1984-03-08 三菱重工業株式会社 荷役用ランプウエイ
JP2002109999A (ja) 2000-09-29 2002-04-12 Mitsubishi Electric Corp 押しボタンスイッチおよび携帯端末
JP5010147B2 (ja) * 2006-01-18 2012-08-29 日本郵船株式会社 船舶
JP2011001007A (ja) * 2009-06-19 2011-01-06 Mitsubishi Heavy Ind Ltd 自動車運搬船

Also Published As

Publication number Publication date
WO2011141626A1 (en) 2011-11-17
FI20105501A0 (fi) 2010-05-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3380422A (en) Cargo vessel
US8327785B2 (en) Ship
US6223669B1 (en) Vessel having a standardized hull capable of having a plurality of optional and operational modular structures and method of construction therefor
KR20100092876A (ko) 선박
FI122226B (fi) Vesialus
KR20120126270A (ko) 컨테이너 선박
CN202944536U (zh) 一种客滚船的船首结构
KR101757274B1 (ko) 로우어 카고 홀드 침수 방지용 수밀 장치를 구비한 선박
JP6241669B2 (ja) 船舶
JP2024508188A (ja) コンテナ積載補助装置、これを備えたコンテナ運搬船及びコンテナ荷役方法
JP6104563B2 (ja) 車両運搬船
JP7138594B2 (ja) 船舶
TWI590981B (zh) 貨物裝載船及其操作方法
JP6169020B2 (ja) 船舶
KR101263247B1 (ko) 이동 항구
WO2009064175A2 (en) Ship's hatch, ship provided with a ship's hatch and method for the manufacture thereof
JP2007050814A (ja) 高速コンテナ船
JP5148834B2 (ja) オープンバルカー型貨物船
KR101516178B1 (ko) 아지무스 스러스터를 포함하는 선박 및 아지무스 스러스터 정비 방법
JP2005219559A (ja) 貨物船
KR20110094385A (ko) 다층 갑판을 갖춘 선박의 선미 구조
KR910000636B1 (ko) 개방셀형 콘테이너 운반선
JP6701487B2 (ja) 揚陸船、揚陸船の建造方法
JP2024047814A (ja) 船舶
TW202340040A (zh) 貨櫃堆疊協助裝置、具有貨櫃堆疊協助裝置的貨櫃載具及裝載/卸載貨櫃的方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122226

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed