FI117868B - Förfarande och flervalskalander för att kalandrerattapintaisen kuiturainan kalanteroimiseksi - Google Patents
Förfarande och flervalskalander för att kalandrerattapintaisen kuiturainan kalanteroimiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI117868B FI117868B FI20065002A FI20065002A FI117868B FI 117868 B FI117868 B FI 117868B FI 20065002 A FI20065002 A FI 20065002A FI 20065002 A FI20065002 A FI 20065002A FI 117868 B FI117868 B FI 117868B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- roller
- web
- matte
- roll
- calender
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21G—CALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
- D21G1/00—Calenders; Smoothing apparatus
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21G—CALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
- D21G1/00—Calenders; Smoothing apparatus
- D21G1/02—Rolls; Their bearings
- D21G1/0246—Hard rolls
Landscapes
- Paper (AREA)
- Treatment Of Fiber Materials (AREA)
Description
I
117868
Menetelmä ja monitelakalanteri kiiltävän ja/tai mattapintaisen kuiturainan kalanteroimiseksi 5 Keksintö kohdistuu menetelmään ja monitelakalanteriin kiiltävän ja/tai mattapintaisen kuiturainan kuten paperin tai kartongin kalanteroimiseksi.
Keksintö liittyy erityisesti, muttei yksinomaan, kiiltävän ja mattapintaisen kuiturainan kuten paperin tai kartongin kalanterointiin monitelakalanterissa, jossa 10 on yksi tai useampia telastoja, joista ainakin osan kautta on johdettu kalanteroitava raina.
Tunnetusti huippukiiltäviä paperi- ja kartonkilajeja loppukalanteroidaan monitelakalanterilla.
15
Tekniikan tason osalta viitataan FI-patenttijulkaisuun 96334, jossa on esitetty menetelmä paperin tai vastaavan rainamateriaalin kalanteroinnissa kalanterissa sekä menetelmää soveltava kalanteri. Julkaisun mukan kalanteroitava ♦/·· rainamateriaali viedään taipumakompensoidun ylätelan ja taipumakompensoidun ··« :...ϊ 20 alatelan sekä ylä- ja alatelojen väliin järjestettyjen kahden tai useamman välitelan • · * ·...: muodostamien nippien läpi. Väliteloina käytetään sellaisia teloja, joiden oman • · -i :.· ; painon aiheuttaman luonnollisen taipumaviivan muoto on olennaisesti * samanlainen. Välitelojen ja niihin liittyvien apulaitteiden massojen aiheuttama *·» nippikuormitus kevennetään menetelmässä olennaisesti kokonaan ja 25 kalanterointinippeihin tuodaan säädettävä kuormitus taipumakompensoiduilla ylä- « • · · '··’ tai alatelalla ja/tai ylä-tai alatelaan kohdistuvalla ulkopuolisella kuormituksella.
* t · j * · ·) • · • « · *"*t Tyypillisesti puristus aikaansaadaan monitelakalanterissa kiinnittämällä telaston • · · ylä- tai alatela paikalleen ja puristamalla telasto paikalleen kiinnitettyä telaa ΐ * :*».· 30 vasten, joka paikalleen kiinnitetty tela voi olla ylätela, alatela tai jokin/jotkin • · :***: väliteloista. Vaihtoehtoisesti molempia sekä ylä- että alatelaa puristetaan toisiaan «*· 2 117868 vasten joko siten, että yksikään väliteloista ei ole lukittu kiinteästi paikalleen tai siten, että ainakin yksi väliteloista on lukittu kiinteästi paikalleen. Telojen taipumat voidaan kompensoida yleensä ylä- ja alateloissa olevilla taipumako mpensointilaitteilla esimerkiksi siten, että telanipit saavat 5 suoraviivaisen muodon kuten on esitetty FI-patenttijulkaisussa 96334.
Kalanterointitekniikassa siirrytään enenevässä määrin on-line -kalanterointiin, sillä paperikoneilta vaadittavat ajonopeudet kasvavat. Moninippinen on-line - m kalanterointi on kalanterointia kalanteriyksikössä, jossa nipit muodostuvat 10 vuorotellen toisiaan seuraavien sileäpintaisen puristustelan, kuten metallitelan, ja joustavalla pinnoitteella päällystetyn telan, kuten polymeeritelan, ja/tai kääntönipin väliin. Viivakuormitus kasvaa moninippisissä kalantercissa ylänipistä alanippiin johtuen maan vetovoimasta, mikäli ei käytetä telojen kevennysjärjestelmiä. Alaspäin kasvavan viivapaineen eliminoimiseksi, telan ; 15 taipumaviivan ohjaamiseksi sekä myös telaston pika-avaukseen käytetään nykyisissä moninippisissä kalantereissa sylinteri- ja vipuvarsimekanismilla toteutettua maan vetovoiman kompensoivaa telan kevennystä. Tällaista telojen kevennysjäijestelmää käytetään hakijan tuotemerkeillä OptiLoad ja TwinLine . . tunnetuissa monitelakalantereissa.
• *· 20 • · • ·
Mattapintaisten kuiturainalajien tuottamiseksi on mainittu seuraavassa viisi φ * ; tunnettua vaihtoehtoa.
φ φ φ
♦ ·· Φ I
• Φ * · φ * ♦ • · · .···. Mattapintaisen kuiturainan tuottamiseksi kuiturainaa voidaan loppukalanteroida ! φ · « 25 erillisellä kaksinippisellä softkalanterilla, jossa rainaa kalanteroidaan kahdessa • peräkkäisessä nipissä. Kumpikin nippi muodostuu mattapintaisesta termotelasta ja φ φ · ·***: pehmeästä polymeeripintaisesta telasta. Tämä kalanterointitäpä on tehokas # φ · · · mattamuokkausprosessi, koska kuituraina kalanteroidaan kovan ja pehmeän φ # .···. pinnan välisessä nipissä, johon tuodaan lämpöä mattatelalla. Mattatela on : * · φ · * ,· 30 varustettu erityisellä kovalla keraamipinnoitteella, ja mattatelan hienojakoisen φ φ · • φ · . ....
1..* matan pintakuvioinnin jäljentymistä tapahtuu kuiturainaan puristuksen φ φ φ φ ·»· 117868 3 vaikutuksesta. Mainitussa kaksinippisessä softkalanterissa telojen järjestystä on vaihdettu peräkkäisissä nipeissä siten, että rainan molemmat puolet tulevat vuorollaan kalanteroiduksi yhtä kuumennettavaa mattapintaista kovaa telaa vasten. Tämä jäijestely tuottaa erittäin hyvälaatuista sileää mattapintaista 5 lopputuotetta, mutta softkalanteri erillisenä kalanterointilaitteistona on kallis.
Kuiturainaa voidaan loppukalanteroida myös erillisellä kaksinippisellä softkalanterilla, jossa kaikki telat ovat polymeeripintaisia. Tätä kalanterointitapaa käytettäessä kuiturainaan kyetään saamaan aikaan vain vähäistä muokkautumista, 10 koska kyseessä on kahden pehmeän telan väliinsä muodostama kalanterointinippi.
Tässä menetelmässä lämpöä ei tuoda polymeeriteloilla prosessiin. Menetelmä tuottaa kuiturainaan suhteellisen huonon sileyden. Tällä järjestelyllä ei saavuteta niin sileää mattapintaista lopputuotetta kuin edellisellä vaihtoehdolla, ja erillinen laitteisto on kallis.
15 '
Tunnetaan myös monitelakalanterin yhteydessä oleva erillinen softnippi. Tässä erillisessä pehmeässä softnipissä molemmat telat ovat polymeeripintaisia.
Mattapintaiseksi kalanteroidun lopputuotteen sileys ei muodostu kovin hyväksi, * \ " mutta tällainen jäijestely, jossa käytetään monitelakalanterissa olevia teloja, on • · · *...* 20 halvempi kuin kalanterointi erillisessä kaksinippisessä softkalanterissa.
• · * • · ····.· ·»· • * • · · ; Mattapintaisen kuiturainan tuottamiseksi on myös tunnettua vaihtaa · · monitelakalanterissa alimman termotelan eli esimerkiksi alatelan yläpuolisen • * *·*·* kalanteritelan paikalle polymeeritela ja ajaa paperi ainoastaan . 25 polymeeritclanipeistä. Tässä järjestelyssä mattakalanteroinnin edellyttämä * · · • · * termotelan vaihtaminen polymeeritelaan on kuitenkin työlästä ja hidasta. Lisäksi • · · 11 *** telaston likaantuminen on vakava ongelma, sillä telat jotka eivät ole kontaktissa ’ rainan kanssa likaantuvat ilman kautta kuljettuvista hiukkasista tilanteessa, jolloin * · *“·* raina ei jatkuvasti suojaa kyseessä olevien telojen pintoja ja/tai kuljeta pinnoille * · ·.*·: 30 joutuvaa likaa pois. Telojen puhdistaminen vaatii siten käsityötä muutettaessa :...· ratavienti kulkemaan näiden aiemmin kalanterointiin osallistumattomien telojen 117868 4 kautta. On havaittu, että tyhjiin nippeihin, joiden kautta raina ei kulje, kehittyy staattista sähköä, joka pilaa kalanteroitavan rainan pinnat, ellei maadoitus kalanterissa toimi.
5 Vielä tunnetaan edellä esitetyn kaltainen monitelakalanteri, jossa alimman termotelan paikalle on vaihdettu polymeeritela ja jossa lisäksi jokin tela lukitaan kiinteäksi pyöritettäväksi tiettyyn asemaan. Tällöin saadaan järjestettyä lukittavan telan avulla osa nipeistä auki ja raina ajetaan vain pehmeiden polymeeritelanippien läpi. Tässä järjestelyssä termotelan vaihtaminen 10 polymeeritelaan on työlästä ja hidasta, ja kalanterointiin osallistumattomien telojen likaantuminen on ongelmallista. Saavutettava viivakuormataso on vaatimaton, mistä johtuen myöskään mattakalanteroidun lopputuotteen sileys ei muodostu kovin hyväksi.
15 Esillä olevan keksinnön päämääränä on estää edellä mainittujen ongelmien ja puutteiden esiintymistä tai ainakin vähentää edellä mainittuja epäkohtia tai taijota vaihtoehtoinen tapa kiiltävän ja hyvälaatuisen mattapinlaisen kuiturainan tuottamiseksi.
• · • · · • ·· « « *·· 20 Keksinnön päämääränä on luoda menetelmä ja monitelakalanteri kiiltävän ja * φ « *...* mattapintaisen kuiturainan tuottamiseksi.
♦ · • * · • · · ·«· t • .
• · · , ' *·:·* Oheisessa patenttivaatimuksessa 1 on esitetty ensimmäinen keksinnön mukainen • * · ^ • * *···* menetelmä.
25 ' * · · •j·* Oheisessa patenttivaatimuksessa 11 on esitetty toinen keksinnön mukainen * · *··** menetelmä.
• · • · φ *···* Oheisessa patenttivaatimuksessa 20 on esitetty keksinnön mukainen : 30 monitelakalanteri.
* · • * · • · • · 4* 5 117868
Keksinnöllä saadaan aikaan merkittävää etua ennestään tunnettuihin ratkaisuihin nähden ja näistä eduista voidaan mainita muun muassa seuraavat. Samalla monitelakalanterilla voidaan kalanteroida sekä kiiltävät lajit että hyvälaatuiset sileät mattalajit. Toisin sanoen ei tarvita toista erillistä loppukalanterointiin 5 soveltuvaa laitteistoa. Tällöin kustannukset saadaan muodostumaan pienemmiksi verrattuna esimerkiksi erilliseen mattakalanteriin. Samalla monitelakalanterilla voidaan saada aikaan nopeat lajinvaihdot, ja nopeimmillaan vain uusi päänvienti riittää rainan lajinvaihdon toteuttamiseksi. Keksinnön ratkaisun mukaan jäljestettävä rainan molemminpuolinen kalantcrointi kuumennettavaa 10 mattapintaista kovaa telaa vasten mahdollistaa hyvälaatuisen huippusileän mattalajisen kuiturainan kalanteroimisen monitelakalanterilla.
Keksinnön muiden ominaispiirteiden sekä etujen osalta viitataan - vaatimusasetelman epäitsenäisiin vaatimuksiin ja jäljempänä seuraavaan 15 selityksen erityiseen osaan, jossa on selitetty yksityiskohtaisesti, mutta vain esimerkinomaisesti keksinnön edullisena pidettyjä suoritusmuotoja ja niiden toteutusmahdollisuuksia.
. . Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkinomaisesti viittaamalla oheisiin • · • · * 20 piirustuksiin, joissa: • · • · • · * • · · • · * ·
Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti sivulta päin katsottuna monitelakalanterin telastoa, • * * , '] jossa kiiltävien lajien tuottamiseksi kuiturainaa kalanteroidaan kaikissa • « · .·♦·. kalanteritelojen välisissä nipeissä rataviennin ollessa ylhäältä alaspäin.
• · * · * 25 * ,·. Kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista telastoa, jossa mattalaatujen tuottamiseksi • · · .**·. kuiturainaa kalanteroidaan kaikissa kalanteritelojen välisissä nipeissä kuvioon 1 • · · verrattuna käänteisessä järjestyksessä rataviennin ollessa alhaalta ylöspäin.
·«··«-• · ♦ *· • · * * Ί* 30 Kuvio 3 esittää kuvion 1 mukaista telastoa, jossa on käytetty ensimmäistä • · • · · *· '·' vaihtoehtoista ratavientiä mattalajien kalanteroimiseksi.
* * · • * • * * * · <s 1 1 7868
Kuvio 4 esittää kuvion 1 mukaista telastoa, jossa on käytetty toista vaihtoehtoista rata vientiä mattalaj ien kalan teroimiseksi.
5 Sekä kiiltävät lajit että hyvälaatuiset mattalajit voidaan valmistaa kuvioissa 1-4 esitetyllä samalla monitelakalanterilla 100. Monitelakalanterin 100 telastojä on merkitty kuviossa 1-4 vastaavasti 10a, 10b, 10c ja lOd. Telastot 10a-10d eroavat toisistaan rainan W ratavientien osalta. Kuvioissa 1, 3 ja 4 vastaavasti telastojen 10a, 10c ja lOd teloja pyöritetään ’’normaaliin” suuntaan, ja kuviossa 2 telaston 10 10b teloja pyöritetään edellä selostettuun verrattuna päinvastaiseen suuntaan.
Monitelakalanterin telojen pyörimissuuntia on havainnollistettu kuvioissa kaaviomaisesti ylätelan eli telastossa ensimmäisenä olevan tyypillisesti taipumakompensoidun telan sisällä olevan kiertosuuntaa merkitsevän nuolen R avulla. Rainan W kulkusuuntaa kussakin kuviossa 1-4 on merkitty rainaan W 15 merkityllä nuolella. Kuvioissa on merkitty polymeeriteloja 11,13, 15,16, 18 ja 20 viitemerkinnällä P, kiiltäväpintaisia termoteloja 14, 19 viitemerkinnällä T ja mattapintaisia termoteloja 12, 17 viitemerkinnällä MT. Kuviossa 2 mattalajin tuottamiseksi rainan W ratavienti on järjestetty telastossa 10b edullisesti alhaalta • · ylöspäin, ja rainaa kalanteroidaan kaikissa kalanteritelojen välisissä nipeissä • * · *...· 20 käänteisessä järjestyksessä kuvioon 1 verrattuna. Ensimmäistä ja toista ··· *...* vaihtoehtoista rainan W ratavientiä mattalajien kalanteroimiseksi samalla ; • · • · · .
:·* ! monitelakalanterilla 100 on esitetty kuvioissa 3 ja 4.
• · · • · · • ♦ · »·* • · '·*·' Keksinnön mukaan kiiltäviä kuiturainalajeja tuotettaessa rainan W ratavienti on 25 jäljestetty monitelakalanterin 100 telastossa siten, että rainan yläpuoli U ja « · · alapuoli L kumpikin kokevat kalanteroitaessa ensin kaksi kertaa mattapintaisen • · • · *" termotelan MT käsittelyn ja sitten kaksi kertaa kiiltävän termotelan T käsittelyn.
* Edullisesti tämä saadaan aikaan siten, että ylätermotelana ja kääntönipistä ***· *...· seuraavana termotelana käytetään sinänsä tunnettua keraamipinnoitteella :\j 30 mattapinnoitettua termotelaa.
* · · • · * * * · · .-7 1 17868
Keksinnön ensimmäisen aspektin mukaisesti mattalajeja tuotettaessa samalla monitelakalanterilla 100 ajetaan siten, että rainan W kumpikin puoli U, L kohtaa ensin kaksi kertaa kiiltävän termotelan T, joka voi keksinnön erään suoritusmuodon mukaan olla kuumentamaton, ja sitten kaksi kertaa kuuman 5 mattapintaisen termotelan MT.
Keksinnön toisen aspektin mukaisesti mattalajeja tuotettaessa samalla monitelakalanterilla 100 ajetaan siten, että rainan W kumpikin puoli U, L kohtaa kaksi kertaa kuuman mattapintaisen termotelan MT.
10
Kuvioissa 1-4 saman kalanterointitelajätjestyksen käsittäviin telastoihin 10a-10d kuuluu ylätela 11 ja alatela 20 sekä kahdeksan ylä- ja alatelan väliin jäljestettyä välitelaa 12-19, jolloin ylä-, ala- ja välitelat muodostavat kunkin telaston kalanteritelat 11-20. Monitelakalanterissa kalanteroitavaa kuiturainaa on merkitty 15 W. Välitelat on laakeroitu monitelakalanterin runkoon esimerkiksi nivelen ympäri kääntyvien kannatus-ja kuormitusvarsien avulla, joita runkoa, niveliä ja varsia ei ole tarkemmin esitetty. Kuvioissa esitetyssä monitelakalanterissa 100 on pystysuuntainen telastot, mutta telasto tai telaston osa voi keksinnön toteuttamiseksi yhtä hyvin olla myös pystysuuntaisesta poikkeava telasto.
• · · : : 20 *·· • * · • · . Saman monitelakalanterin 100 kaikissa kuvioiden 1-4 esittämissä telastoissa 10a- • · * • * ;.· · lOd on samanlainen kalanterointitelojen 11-20 peräkkäinen jäijestys. Telastoissa ·.*.· 10a-lOd ylätelana 11 on polymeeripintainen tela ja ylätelan 11 • * « kalanterointitelaparina tässä telajärjestelyssä on mattapintainen ylätermotela 12.
25 Lueteltuna järjestyksessä peräkkäiset telat mattapintaisen ylätermotelan 12 jälkeen • · · '•i.* ovat telastoissa 10a-10d seuraavina polymeeripintainen välitela 13, ; • · ·
* * I
'···* kiiltäväpintainen termotela 14, kääntönipin 5 väliinsä muodostavat '•"‘i polymeeripintainen välitela 15 ja polymeeripintainen välitela 16, mattapintainen ·"/· termotela 17, polymeeripintainen välitela 18, kiiltäväpintainen alatermotela 19 ja | 30 polymeeripintainen alatela 20.
• · • · · -Γ • · • · #** 8 117868
Telastoissa vierekkäiset kalanteritelat 11,12; 12,13; 13,14...18,19 ja 19,20 muodostavat kalanteritelaparit, joissa kalanteritelat muodostavat kulloinkin nipin 1-9 kuvioiden 1-4 viitemerkinnöin ylhäältä alaspäin. Kuvioissa 1-3 kaikissa telastojen 10a, 10b ja 10c nipeissä 1-9 kalanteroidaan kuiturainaa W, jolloin 5 kaikki nipit 1-9 ovat kalanteroitaessa kiinni. Kuiturainan W kalanterointiin osallistumattomat nipit tai osa niistä voi olla myös auki. Tällainen tilanne voi esiintyä esimerkiksi jos nippien lukumäärä on enemmän kuin kuusi.
Kuviossa 4 kuiturainaa kalanteroidaan vain osassa telaston lOd nipeistä, jolloin 10 kuiturainan W kalanterointiin osallistumattomat nipit ovat kiinni eli kaikki telaston lOd kalanterointitelat ovat nippikosketuksessa. Kuiturainan W kalanterointiin osallistumattomat nipit tai osa niistä voi olla myös auki.
' .S, , Tässä yhteydessä keksintöä on kuvattu käyttäen esimerkkinä 10-telaista telastoa 15 10a-10d, jolloin peräkkäin olevia nippejä on yhdeksän, mutta jokin muukin suurempi monitelakalanterin 100 telaston telojen lukumäärä voi tulla yhtä hyvin kyseeseen, edullinen telaston nippien lukumäärä on ainakin yhdeksän kappaletta.
Eräs esimerkki kalanterista, joiden yhteydessä keksintöä voidaan soveltaa, on enemmän kuin kymmenen kalanterointitelaa käsittävä superkalanteri. Kyseeseen * · · 20 voi tulla myös keksinnön kulloinkin yksitelastoisen monitelakalanterin 100 • · * · yhteydessä kuvatun telaston soveltaminen kaksi- tai useampitelastoisessa • · • · monitelakalanterissa. Niinpä monitelakalanteri voi tietyissä tapauksissa käsittää • · · **V esimerkiksi ensimmäisen vähintään kolmetelaisen telaston ja toisen ainakin • · * J • * · viisitelaisen telaston.
• · • i *’* r 25 . Yleisesti monitelakalanterissa 100 kuiturainan puristus voidaan aikaansaada joko • · · ' • · · .···. kiinnittämällä telaston ylätela 11, alatela 20 tai jokin väliteloista 12-19 paikalleen • · • · · * . kalanterin rungon suhteen ja puristamalla useita teloja telapinona tai yksittäinen ··*·# » # ... tela rungon suhteen paikalleen kiinnitettyä telaa vasten, joka paikalleen kiinnitetty • « * ·
"* 30 tela voi olla ylätela 11, alatela 20 tai vaikkapa jokin tai jotkin väliteloista 12-19. I
* * '· ” Vaihtoehtoisesti molempia sekä ylä- että alatelaa voidaan puristaa toisiaan vasten » · t • * * · * * « 9 117868 joko siten, että yksikään vaihdoista ei ole lukittu kiinteästi paikalleen tai siten, että ainakin yksi väliteloista on lukittu kiinteästi paikalleen, Ylätelan 11 ja/tai alatelan 20 puristusvoimia voidaan useissa ratkaisuissa säätää toisistaan riippumattomasti. Monitclakalanterissa ylätela ja/tai alatcla voi olla varustettu 5 vaipan sisälle järjestetyllä kuormituslaitteistolla ja/tai ylätelaa voidaan kuormittaa yläpuolisella kuormitussylinterillä ja/tai alatelaa voidaan kuormittaa alapuolisella kuormitussylinterillä. Telojen taipumat voidaan kompensoida teloissa olevilla taipumakompensointilaitteilla, esimerkiksi siten, että telojen taipumaviivat ovat suunnilleen saman muotoisia. Taipumakompensointilaitteita on tyypillisesti ylä-10 ja/tai alatelassa, mutta myös jokin tai jotkin väliteloista voi olla varustettu taipumakompensointilaitteilla.
Kuvion 1 kaaviomaisesti sivulta päin esitetyssä monitelakalanterin 100 telastossa 10a kuilurainaa W kalanteroidaan kiiltävien lajien tuottamiseksi kaikissa 15 kalanteritelojen välisissä nipeissä rataviennin ollessa ylhäältä alaspäin. Kuituraina W johdetaan ulosottotelan 21 kautta ylänippiin 1 ja edelleen telaston 10a muiden nippien 2-8 läpi ja lopuksi alanipistä 9 ulos. Nippien 1-9 välissä raina W otetaan ulosottotelojen 22,23,24,25, 26, 27, 28 ja 29 avulla irti telojen pinnasta. Telaston . . jälkeen kuiturainaa W voidaan ohjata tarpeen mukaan edelleen esimerkiksi telalla • · · 20 30a.
• * • # • * * « · « * * ·
Kuviossa 1 on esitetty, kuinka kiiltäviä kuiturainalajeja tuotettaessa rainan W
• · * ratavienti on järjestetty monitelakalanterin 100 telastossa 10a siten, että rainan • * · · · .···. yläpuoli U ja alapuoli L kumpikin kokevat kalanteroitaessa ensin kaksi kertaa • · • · · 25 mattapintaisen termotelan MT käsittelyn ja sitten kaksi kertaa kiiltävän termotelan . T käsittelyn. Edullisesti tämä saadaan aikaan siten, että ylimpänä termotelana 14 • · · ja kääntönipistä 5 seuraavana termotelana 17 käytetään sinänsä tunnettua t « · · | . keraamipinnoitteella mattapinnoitettua termotelaa MT. Kuvion 1 telojen i • * viitemerkinnöin rainan W alapuoli L kohtaa ensin kaksi kertaa mattapintaisen 30 ylätermotelan 12 ja sen jälkeen rainan W alapuoli L kohtaa kaksi kertaa kiiltävän • · * *' • · ψ termotelan 14, ja vastaavasti rainan W yläpuoli U kohtaa ensin kaksi kertaa • φ /' • « · 117868
Hl mattapintaisen termotelan 17 ja sen jälkeen rainan W yläpuoli U kohtaa kaksi kertaa kiiltävän alatermotelan 19.
Samalla monitelakalanterilla 100 keksinnön ensimmäisen aspektin mukaisesti 5 mattalajeja tuotettaessa edellä kuvatulla telajäqestyksellä varustettua monitelakalanteria 100 ajetaan ’’takaperin” rataviennin ollessa alhaalta ylöspäin. Kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista telastoa, jossa on sovellettu keksinnön mukaista menetelmää. Kuvion 2 suoritusmuodon mukaisesti mattalajien tuottamiseksi kuiturainaa W kalanteroidaan telastossa 10b kaikissa 10 kalanteritelojen välisissä nipeissä 1-9 kuvioon 1 verrattuna käänteisessä jäijestyksessä, ja ratavienti on alhaalta ylöspäin. Ennen telastoa 10b kuiturainaa W voidaan ohjata tarpeen mukaan esimerkiksi radanohjausteloilla 31 ulosottotelan/levitystelan 30a kautta alanippiin 9 ja edelleen muiden nippien 8-2 läpi ja lopuksi ylänipistä 1 ulos käyttäen edelleen avuksi ylätelaa 1 rainan 15 ohjaamisessa. Nippien 1-9 välissä raina W otetaan ulosottotelojen 22-29 avulla irti telojen pinnasta.
Mattalajit ajetaan kuviossa 2 keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisessa • · järjestelyssä siten, että rainan W kumpikin puoli U, L kohtaa ensin kaksi kertaa *·· 20 kiiltävän termotelan T, joka voi keksinnön erään suoritusmuodon mukaan olla • · « *...· kuumentamaton, ja sen jälkeen kaksi kertaa kuuman mattapintaisen termotelan • * * * · :.·* : MT. Kuvion 2 telojen viitemerkinnöin rainan W alapuoli L kohtaa ensin kaksi * * * ’”·* kertaa kiiltävän alatermotelan 19 ja sen jälkeen rainan W alapuoli L kohtaa kaksi • ·
'·*·' kertaa kuuman mattapintaisen termotelan 17, ja vastaavasti rainan W yläpuoli U
25 kohtaa ensin kaksi kertaa kiiltävän termotelan 14 ja sen jälkeen kaksi kertaa • * · *"·* kuuman mattapintaisen ylätermotelan 12.
• · * · * * » * "* Kuvio 3 esittää kuvion 1 mukaista monitelakalanterin 100 telastoa, jossa on f·* *·..* sovellettu keksinnön ensimmäisen aspektin mukaista ajotapaa mattalajin 30 kalanteroimiseksi käyttämällä ensimmäistä vaihtoehtoista ratavientiä, jolloin • * · ϊ,,.ϊ kuiturainaa W kalanteroidaan kaikissa kalanteritelojen välisissä nipeissä 1-9 siten, 11 1 17868 että rata on johdettu monitelakalanterin 100 telastoon 10c kääntönipin 5 kautta.
Telaston 10c kalanterointitelojen 11-20 pyörimissuunta R on sama kuin monitelakalanterilla 100 kiiltäviä lajeja kalanteroitaessa. Kääntönipin 5 jälkeen raina W johdetaan ulosottotelan 24 kautta kääntönipin 5 yläpuoliseen nipin 4 läpi 5 ja edelleen telaston 10c yläpuolisten nippien 3-1 läpi. Nippien 4-1 välissä raina W otetaan ulosottotelojen 25, 22, 23 avulla irti telojen pinnasta. Ylänipistä 1 ulos johdettu raina W ohjataan radanohjaustelojen 31 a-31 d avulla telaston 10c alanippiä 9 edeltävälle levitystelalle 30b, jolta raina W johdetaan alanippiin 9 ja edelleen telaston 10c muiden nippien 8 ja 7 läpi ja lopuksi kääntönipin 5 10 alapuolisesta nipistä 6 ulos. Nippien 9-6 välissä raina W otetaan ulosottotelojen 28, 29, 26 avulla irti telojen pinnasta, Telaston 10c jälkeen raina W voidaan ohjata tarpeen mukaan edelleen esimerkiksi ulosottotelalla 27 ja radanohjaustclalla 3 le.
Kuviossa 3 esitetyssä keksinnön vaihtoehtoisessa ensimmäisen aspektin
15 mukaisessa ajotavassa mattalajien tuottamiseksi rainan W kumpikin puoli li, L
kohtaa ensin kaksi kertaa kiiltävän termötelan T, joka voi keksinnön erään suoritusmuodon mukaan olla kuumentamaton, ja sitten kaksi kertaa kuuman
mattapintaisen termötelan MT. Kuvion 3 telojen viitemerkinnöin rainan W
: alapuoli L kohtaa ensin kaksi kertaa kiiltävän termötelan 14 ja sen jälkeen rainan # · 20 W alapuoli L kohtaa kaksi kertaa kuuman mattapintaisen ylätermotelan 12, ja ;***. vastaavasti rainan W yläpuoli U kohtaa ensin kaksi kertaa kiiltävän alatermotelan • · · • 19 ja sen jälkeen kaksi kertaa kuuman mattapintaisen termötelan 17.
* * · » • - ' ΐ « · · • · * ♦ · «
Kuvio 4 esittää kuvion 1 mukaista telastoa, jossa keksinnön toisen aspektin 25 mukaisesti mattalajeja tuotettaessa rainan W kumpikin puoli U, L kohtaa kaksi : kertaa kuuman mattapintaisen termötelan MT. Kuviossa 4 on siten esitetty toinen vaihtoehtoinen rainan W ratavienti mattalajien kalanteroimiseksi monitelakalanterissa 100, jolloin raina W on johdettu osan telaston lOd nipeistä läpi. Telaston lOd kalanterointitelojen 11-20 pyörimissuunta R on sama kuin ^ * m Λ . 30 samalla monitelakalanterilla 100 kiiltäviä lajeja kalanteroitaessa.
• · · 7 • · .***. j • · * * · rl [ 12 1 1 7868
Kuvion 4 mukaisessa jäqestelyssä raina W on johdettu monitelakalanterin 100 telastoon lOd vastaavasti kuin kuviossa 1 ylänipin 1 kautta, joka on ensimmäisen mattapintaisen termotelan MT yhteydessä. Ylänipin 1 jälkeen raina W johdetaan ulosottotelan 22 kautta seuraavaan saman ensimmäisen mattapintaisen termotelan 5 MT yhteydessä olevaan nippiin 2. Tämän jälkeen raina W ohjataan ulosottotelojen 23 ja 25 avulla kaäntönippiin 5 telaston ulkopuolella kahden nipin ohi, jonka jälkeen raina W johdetaan seuraaviin kahteen peräkkäiseen toisen mattapintaisen termotelan MT yhteydessä olevaan nippiin 6 ja 7. Näin raina W on johdettu lopuksi toisen mattapintaisen termotelan MT alapuolisesta nipistä 7 ulos. Nippien 10 5 ja 7 välissä raina W otetaan ulosottotelojen 26 ja 27 avulla irti telojen pinnasta.
Mattalajien tuottamiseksi kuvion 4 telojen viitemerkinnöin rainan W alapuoli L kohtaa ensin kaksi kertaa kuuman mattapintaisen ylätermotelan 12 ja sen jälkeen rainan W yläpuoli U kohtaa kaksi kertaa kuuman mattapintaisen termotelan 17, 15 joka on järjestetty kääntönipin 5 jälkeen seuraavaa polymeeritelaa 16 seuraavaksi termotelaksi.
Keksintöä on mahdollista hyödyntää rebuild-tyyppisissä kalanterirakenteissa, • · *.*·· joissa olemassa olevia kalantereita täydennetään tai kokataan, ja tunnettuja • * · 20 kalantereita on mahdollista muokata siten, että ne mahdollistavat keksinnön • · · *...* soveltamisen.
* « .
» » · * · · *** ♦ • * · ' M·’ Joitakin esimerkkejä mahdollisista tarvittavista muutoksista olemassa olevien ; * * * • · *··*’ monitelakalanterien muokkaamiseksi soveltamaan keksinnön menetelmää on 25 esitetty seuraavassa. Eräässä monitelakalanterin suoritusmuodossa on • · · *·|·* suositeltavaa jäljestää mattalaatuisen tuotteen kalanteroimista varten levitystela • · ·”* ennen alinta nippiä. Tyypillisesti voidaan järjestää jokin tai joitakin ί radanohjausteloja ennen ja jälkeen telastoa. Radanohjausteloja voidaan järjestää • · » *...· mahdollisesti myös telastosta ulos johdetun radan johtamiseksi takaisin telastoon.
:*·.· 30 Kuvion 2 suoritusmuodon mukaisessa toteutuksessa käytöt on varustettu suunnanvaihdolla kai an teroi tavan rainan W ajamiseksi vastakkaiseen suuntaan eri 13 1 1 7868 lajien kyseessä ollessa. Eräs mahdollinen muutos voidaan toteuttaa mahdollisiin kaavareihin, jotta kaavarointi onnistuu kumpaankin ajosuuntaan. Edelleen on mahdollisesti tarpeen järjestää päänvientiköydet siten, että halutuissa päänvientikohdissa kuten esimerkiksi telaston molemmissa päissä on päänvientiä 5 varten narunippi sekä mahdollisesti lisäksi jokin toinen nippi kuten kääntönippi on päänvientiä varten varusteltu narunippi, ja että pään vientijärjestelyä voidaan pyörittää molempiin suuntiin.
Keksintöä on selostettu edellä esimerkinomaisesti oheisten piirustusten kuvioihin 10 viittaamalla. Keksintöä ei kuitenkaan ole rajoitettu pelkästään selostuksessa ja kuvioissa esitettyyn, vaan keksinnön eri suoritusmuodot voivat vaihdella oheisissa patenttivaatimuksissa määritellyn keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
• · ...
• i* • · ··*.· • · • · * • ♦ * • · • * ··· • · • · · ··· · ♦ ··· * ♦ ♦ ♦ ·· ··· • · • ♦ • ♦ · • · · ♦ ♦ · • · · • · • · ··· ·«««· • ♦ • ♦ • · ·*» * • · Φ ♦ · ♦ *· • · ·♦·
• · I
• · • · ·
Claims (29)
1. Menetelmä kiiltävän ja/tai mattapintaisen kuiturainan (W) kuten paperin tai kartongin kalanteroimiseksi monitelakalanterissa (100), jossa on yksi tai useampia telastoja (10a;10b;10c;10d), joka monitelakalanteri käsittää ainakin kuusi 5 kalanterointinippiä (1-9), joista ainakin osan kautta on johdettu kalanteroitava raina (W), tunnettu siitä, että monitelakalanterissa (100) - kiiltävää kuiturainalajia tuotettaessa rainan (W) ratavienti järjestetään siten, että rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kalanteroidaan 10 mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyssä ja sitten kiiltävän termotelan (T) käsittelyssä Ja - mattalajia samalla monitelakalanterilla (100) tuotettaessa rainan (W) ratavienti järjestetään siten, että rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin 15 kalanteroidaan kiiltävän termotelan (T) käsittelyssä, ja sitten kuuman mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyssä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että . . monitelakalanterissa (100) ♦ «· 20 • · • * ^ ,··*, - kiiltävää kuiturainalajia tuotettaessa rainan (W) ratavienti järjestetään siten, - • · * · · : ,*. että rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kalanteroidaan kaksi kertaa * * · L ··· I . mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyssä ja sitten kaksi kertaa kiiltävän * * * termotelan (T) käsittelyssä, ja • * · 25 » ·*· - mattalajia samalla monitelakalanterilla (100) tuotettaessa rainan (W) i·· ratavienti järjestetään siten, että rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kalanteroidaan kaksi kertaa kiiltävän termotelan (T) käsittelyssä, ja sitten * · ,···. kaksi kertaa kuuman mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyssä. • · • · * 30 • · · • · · • · «·· ' • « . ? * · ··· 15 1 1 7868
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että telastossa (10a;10b;10c) ylätermotelana (12) ja kääntönipistä (5) seuraavana termotelana (17) käytetään mattapintaista tennotelaa (MT).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mattapintaisena termotelana (MT; 12, 17) käytetään keraamipinnoitteella mattapinnoitettua tennotelaa.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 10 mattalajia tuotettaessa kiiltävä termotela(T; 14, 19) voi olla kuumentamaton.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kiiltävän lajin kalanteroimiseksi monitelakalanterin (100) telastossa (10a) raina (W) johdetaan edullisesti peräkkäin polymeeripintaisen ylätelan (P; 11), 15 mattapintaisen ylätermotelan (MT; 12), polymeeripintaisen välitelan (13), ; kiiltäväpintaisen termotelan (T; 14), polymeeripintaisen välitelan (15), polymeeripintaisen välitelan (16), mattapintaisen termotelan (MT; 17), polymeeripintaisen välitelan (18), kiiltäväpintaisen alatermotelan (T; 19) ja polymeeripintaisen alatelan (P; 20) kautta, kulloinkin kahden peräkkäin mainitun j ♦ T; ’···* 20 telan kalanteritelaparina muodostaman nipin (1-9) läpi.
• · • · • * • * · ***.· 7. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että • i · • · · . mattalajin kalanteroimiseksi monitelakalanterin (100) telastossa (10b) raina (W) • · johdetaan edullisesti peräkkäin polymeeripintaisen alatelan (P; 20), . 25 kiiltäväpintaisen alatermotelan (T; 19), polymeeripintaisen välitelan (18), • · · mattapintaisen termotelan (MT; 17), polymeeripintaisen välitelan (16), * * ** _ polymeeripintaisen välitelan (15), kiiltäväpintaisen termotelan (T; 14), , iif* polymeeripintaisen välitelan (13), mattapintaisen ylätermotelan (MT; 12) ja • · "** polymeeripintaisen ylätelan (P; 11) kautta, kulloinkin kahden peräkkäin mainitun • · ’f ·.**: 30 telan kalanteritelaparina muodostaman nipin (9-1) läpi, • · · :·) • « « · * · · 16 117868
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mattalajin kalanteroimiseksi monitelakalanterin (100) telastossa (10c) raina (W) johdetaan edullisesti telastoon (10b) kahden polymeeripintaisen välitelan (15, 16) väliinsä muodostaman välinipin (5) läpi ja edelleen peräkkäin polymeeripintaisen 5 välitelan (15), kiiltäväpintaisen termotelan (T; 14), polymeeripintaisen välitelan (13), mattapintaisen ylätermotelan (MT; 12) kautta, kulloinkin kahden peräkkäin mainitun telan kalanteritelaparina muodostaman nipin (4-1) läpi, ja edelleen polymeeripintaisen alatelan (P; 20), kiiltäväpintaisen alatermotelan (T; 19), polymeeripintaisen välitelan (18), mattapintaisen termotelan (MT; 17) ja 10 polymeeripintaisen välitelan (16) kautta, kulloinkin kahden peräkkäin mainitun telan kalanteritelaparina muodostaman nipin (9-6) läpi.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että - kuiturainan (W) lajinvaihto kiiltävästä lajista mattalajiin toteutetaan uudella rainan. 15 (W) päänviennillä.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lajinvaihto kiiltävästä lajista mattalajiin toteutetaan kalanteritelojen (11-20) pyörittämisellä :*·,· toisen suuntaan kuin kiiltäviä lajeja kalanteroitaessa. :····:' 20
*· :***: 11. Menetelmä kiiltävän ja/tai mattapintaisen kuiturainan (W) kuten paperin tai j>;* : kartongin kalanteroimiseksi monitelakalanterissa (100), jossa on yksi tai useampia •Jm· telastoja (10a;10b;10c;10d), joka monitelakalanteri käsittää ainakin kuusi * « · kalanterointinippiä (1-9), joista ainakin osan kautta on johdettu kalanteroitava 25 raina (W), tunnettu siitä, että monitelakalanterissa (100) • • · e • m · * · * «· · ' , ;1 *..*· - kiiltävää kuiturainalajia tuotettaessa rainan (W) ratavienti järjestetään siten, ·!·*: että rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kalanteroidaan ! mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyssä ja sitten kiiltävän termotelan (T) ' * 4 ,·. : 30 käsittelyssä, ja * · * * * * • · · n 117868 - mattalajia samalla monitelakalanterilla (100) tuotettaessa rainan (W) ratavienti järjestetään siten, että rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kalanteroidaan kuuman mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyssä.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että monitelak alan terissä (100) - kiiltävää kuiturainalajia tuotettaessa rainan (W) ratavienti järjestetään siten, että rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kalanteroidaan kaksi kertaa 10 mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyssä ja sitten kaksi kertaa kiiltävän termotelan (T) käsittelyssä, ja - mattalajia samalla monitelakalanterilla (100) tuotettaessa rainan (W) ratavienti järjestetään siten, että rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin 15 kalanteroidaan kaksi kertaa kuuman mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyssä.
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että . . telastossa (10a; lOd) ylätermotelana (12) ja kääntönipistä (5) seuraavana • ·» !..* 20 termotelana (17) käytetään mattapintaista termotelaa (MT).
• · ·♦ · • ♦ · • · • · • .·, 14. Jonkin patenttivaatimuksen 11-13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että • · · . mattapi n täisenä termotelana (MT; 12, 17) käytetään keraamipinnoitteella • t · • *« .···. mattapinnoitettua termotelaa. • · • · · 25 .
15. Jonkin patenttivaatimuksen 11 - 14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että • * t :’**· kiiltävän lajin kalanteroimiseksi monitelakalanterin (100) telastossa (10a) raina ! • * · (W) johdetaan edullisesti peräkkäin polymeeripintaisen ylätelan (P; 11), * · .·*·. mattapintaisen ylätermotelan (MT; 12), polymeeripintaisen välitelan (13), * * · * .* . 30 kiiltäväpintaisen termotelan (T; 14), polymeeripintaisen välitelan (15), # · * * · · polymeeripintaisen välitelan (16), mattapintaisen termotelan (MT; 17), • · • · » is 1 1 7868 polymeeripintaisen välitelan (18), kiiltäväpintaisen alatemiotelan (T; 19) ja polymeeripintaisen alatelan (P; 20) kautta, kulloinkin kahden peräkkäin mainitun telan kalanteritelaparina muodostaman nipin (1-9) läpi.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 11-14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mattalajin kalanteroimiseksi monitelakalanterin (100) telastossa (lOd) raina (W) johdetaan edullisesti peräkkäin polymeeripintaisen ylätelan (P; 11), mattapintaisen ylätermotelan (MT; 12) ja polymeeripintaisen välitelan (13) kautta, kulloinkin kahden peräkkäin mainitun telan kalanteritelaparina muodostaman nipin (1-2) 10 läpi, ja edelleen johdetaan telastoon (lOd) kahden polymeeripintaisen välitelan (15, 16) väliinsä muodostaman välinipin (5) läpi, ja edelleen peräkkäin polymeeripintaisen välitelan (15), polymeeripintaisen välitelan (16), mattapintaisen termotelan (MT; 17), polymeeripintaisen välitelan (18) kautta, kulloinkin kahden peräkkäin mainitun telan kalanteritelaparina muodostaman 15 nipin (5-7) läpi.
17. Jonkin patenttivaatimuksen 11-16 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lajinvaihto kiiltävästä lajista mattalajiin toteutetaan uudella rainan (W) päänviennillä. =:··; 20 ♦ · · ί>>#ί
18. Jonkin patenttivaatimuksen 1-17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että • · ·,· · kalanteroitaessa kaikki monitelakalanterin (100) nipit (1-9) ovat kiinni.
» · · • · * ··* • # · ·...· 19. Jonkin patenttivaatimuksen 1-17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 25 kalanteroitaessa osa monitelakalanterin (100) nipeistä (1 -9) on auki. m
• * · • * · ··· • · * • · *···* 20. Monitelakalanteri (100) kiiltävän ja/tai mattapintaisen kuiturainan (W) kuten ‘"'i paperin tai kartongin kalanteroimiseksi, jossa on yksi tai useampia telastoja ··· ·„,· (10a;10b;10c;10d), joka monitelakalanteri käsittää ainakin kuusi 30 kalanterointinippiä (1-9), joista ainakin osan kautta on johdettu kalanteroitava - « · :***: raina (W), tunnettu siitä, että monitelakalanteri (100) tarjoaa • · · 117868 19 - kiiltävän kuiturainalajin tuottamiseksi rainan (W) ratavientijärjestelyn siten, että rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kokevat kalanteroitaessa mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyn ja sitten kiiltävän termotelan (T) 5 käsittelyn, ja - mattalajin tuottamiseksi samalla monitelakalanterilla (100) rainan (W) ratavientijärjestelyn valinnaisesti siten, että 10. rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kokevat kalanteroitaessa kiiltävän termotelan (T) käsittelyn, ja sitten kuuman mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyn, tai siten, että 15. rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kokevat kalanteroitaessa : kuuman mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyn.
21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen monitelakalanteri, tunnettu siitä, että • # • * · *· " monitelakalanteri (100) tarjoaa * * * 1 20 • · t * · /·;' - kiiltävän kuiturainalajin tuottamiseksi rainan (W) ratavientijärjestelyn siten, • · * *·,· että rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kokevat kalanteroitaessa • * · i · * ‘Il kaksi kertaa mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyn ja sitten kaksi kertaa ; * · *” kiiltävän termotelan (T) käsittelyn, ja 25 • · · • * * - mattalajin tuottamiseksi samalla monitelakalanterilla (100) rainan (W) • « • ratavientijärjestelyn valinnaisesti siten, että • * • · * • · *’* - rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kokevat kalanteroitaessa • · 30 kaksi kertaa kiiltävän termotelan (T) käsittelyn, ja sitten kaksi kertaa • · · kuuman mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyn, i 117868 tai siten, että - rainan yläpuoli (U) ja alapuoli (L) kumpikin kokevat kalanteroitaessa kaksi kertaa kuuman mattapintaisen termotelan (MT) käsittelyn. 5
22. Patenttivaatimuksen 20 tai 21 mukainen monitelakalanteri, tunnettu siitä, että telaston (10a; lOd) ylätermotela (12) ja kääntönipistä (5) seuraava termotela (17) on mattapintainen termotela (MT). 10 ' - v
23. Jonkin patenttivaatimuksen 20 - 22 mukainen monitelakalanteri, tunnettu siitä, että mattapintainen termotela (MT; 12, 17) on keraamipinnoitteella mattapinnoitettu termotela.
24. Jonkin patenttivaatimuksen 20 - 23 mukainen monitelakalanteri, tunnettu siitä, että telastoissa (10a-10d) peräkkäin ovat edullisesti polymeeripintainen ylätela (P; 11), mattapintainen ylätermotela (MT; 12), polymeeripintainen välitela (13), kiiltäväpintainen termotela (T; 14), polymeeripintainen välitela (15), • ·.**! polymeeripintainen välitela (16), mattapintainen termotela (MT; 17), * · · • # *···* 20 polymeeripintainen välitela (18), kiiltäväpintainen alatermotela (T; 19) ja f f « • · *···* polymeeripintainen alatela (P; 20). * · » · · ♦ · * * * * * • * ·
25. Jonkin patenttivaatimuksen 20 - 24 mukainen monitelakalanteri, tunnettu « · *··* siitä, että se käsittää telaston (10a-10d) telojen pyörittämistä varten käytöt, jotka . 25 on varustettu suunnanvaihdolla. « · · • · · ··· • · · • · • ·
26. Jonkin patenttivaatimuksen 20 — 25 mukainen monitelakalanteri, tunnettu ···* siitä, että se käsittää telaston (10a-lOd) telojen kaavaroimista varten • * · • · ’»··* kaksisuuntaiset kaa värit. V·! 30 ♦ *· • · • · • ♦ · i I . 21 1 1 7868
27. Jonkin patenttivaatimuksen 20 - 26 mukainen monitelakalanteri, tunnettu siitä, että se käsittää levitystelan (30a, 30b) ennen telaston (10a-10d) alanippiä (9) mattalajia kalanteroitaessa.
28. Jonkin patenttivaatimuksen 20 - 27 mukainen monitelakalanteri, tunnettu siitä, että se käsittää telaston (10a-10d) molemmissa päissä päänvientijärjestelyn kuten päänvientiköydet ja narunipin, jotka ovat edullisesti molempiin suuntiin liikutettavat.
29. Jonkin patenttivaatimuksen 20 - 28 mukainen monitelakalanteri, tunnettu siitä, että se käsittää telaston (10a-10d) kääntönipissä (5) päänvientijärjestelyn kuten päänvientiköydet ja narunipin, jotka ovat edullisesti molempiin suuntiin liikutettavat. 15 • · • » φ • · · ··· • · • 1 • · · • · · * · * 1 · • · • · · t · · * ·· · • · · • · ( * 1 1 ··· • · • · • · · • · f • · · • · * « • · · • · ··· * · • · • 1 · · ···.' • · · • · • · · • 1 ♦ · .· • 1 ♦ : 22 117868
Priority Applications (8)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20065002A FI117868B (fi) | 2006-01-02 | 2006-01-02 | Förfarande och flervalskalander för att kalandrerattapintaisen kuiturainan kalanteroimiseksi |
AT0952806A AT505323A2 (de) | 2006-01-02 | 2006-12-20 | Kalandrierungsverfahren und mehrwalzenkalander zur produktion einer faserbahn entweder mit einer glänzenden oder einer matten oberfläche |
DE112006003513T DE112006003513T5 (de) | 2006-01-02 | 2006-12-20 | Kalandrierungsverfahren und Mehrwalzenkalander zur Produktion einer Faserbahn entweder mit einer glänzenden oder einer matten Oberfläche |
CNA2006800501193A CN101351593A (zh) | 2006-01-02 | 2006-12-20 | 制造光滑或粗糙表面的纤维纸幅的压光方法及多辊压光机 |
CN2010102352312A CN101886349A (zh) | 2006-01-02 | 2006-12-20 | 制造粗糙表面的纤维纸幅的压光方法及多辊压光机 |
JP2008548002A JP5107259B2 (ja) | 2006-01-02 | 2006-12-20 | 光沢又は艶消し表面繊維紙匹を製造するためのカレンダリング方法及びマルチロールカレンダ |
PCT/FI2006/050572 WO2007082986A1 (en) | 2006-01-02 | 2006-12-20 | A calendering method and a multiroll calender for producing either a glossy or matte-surfaced fibrous web |
AT0801409U AT10750U1 (de) | 2006-01-02 | 2009-02-18 | Kalandrierungsverfahren und mehrwalzenkalander zur produktion einer faserbahn entweder mit einer glänzenden oder einer matten oberfläche |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20065002 | 2006-01-02 | ||
FI20065002A FI117868B (fi) | 2006-01-02 | 2006-01-02 | Förfarande och flervalskalander för att kalandrerattapintaisen kuiturainan kalanteroimiseksi |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20065002A0 FI20065002A0 (fi) | 2006-01-02 |
FI117868B true FI117868B (fi) | 2007-03-30 |
Family
ID=35883905
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20065002A FI117868B (fi) | 2006-01-02 | 2006-01-02 | Förfarande och flervalskalander för att kalandrerattapintaisen kuiturainan kalanteroimiseksi |
Country Status (6)
Country | Link |
---|---|
JP (1) | JP5107259B2 (fi) |
CN (2) | CN101351593A (fi) |
AT (2) | AT505323A2 (fi) |
DE (1) | DE112006003513T5 (fi) |
FI (1) | FI117868B (fi) |
WO (1) | WO2007082986A1 (fi) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
EP2617895B1 (en) * | 2012-01-18 | 2016-03-30 | Valmet Technologies, Inc. | Method in a multiroll calender |
CN107653735B (zh) * | 2017-05-19 | 2020-04-14 | 丁秀臣 | 一种芳纶纸及其制备方法 |
CN108638287A (zh) * | 2018-04-24 | 2018-10-12 | 沈志忠 | 一种秸秆薄板及其制备方法 |
Family Cites Families (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPH01260094A (ja) * | 1988-04-06 | 1989-10-17 | Kanzaki Paper Mfg Co Ltd | 艶消し塗被紙の製造方法 |
JPH04119192A (ja) * | 1990-08-30 | 1992-04-20 | Oji Paper Co Ltd | 艶消し塗被紙及びその製造方法 |
JP3064563B2 (ja) * | 1991-09-13 | 2000-07-12 | 王子製紙株式会社 | 両面艶消し塗被紙の製造方法 |
JP3207634B2 (ja) * | 1993-09-16 | 2001-09-10 | 日本製紙株式会社 | 艶消し塗被紙の製造方法 |
FI96334C (fi) * | 1993-11-24 | 1996-06-10 | Valmet Paper Machinery Inc | Menetelmä paperin tai vastaavan rainamateriaalin kalanteroinnissa ja menetelmää soveltava kalanteri |
JPH0860596A (ja) * | 1994-08-12 | 1996-03-05 | Mitsubishi Paper Mills Ltd | 顔料塗被紙及びその製造方法 |
US5738007A (en) * | 1996-03-12 | 1998-04-14 | Beloit Technologies, Inc. | High nip load calender |
EP1556545A1 (en) * | 2002-10-30 | 2005-07-27 | Metso Paper, Inc. | Method and arrangement for calendering a web |
FI116979B (fi) * | 2003-11-26 | 2006-04-28 | Metso Paper Inc | Menetelmä paperirainan tai vastaavan kuiturainan kalanteroinnissa ja monitelakalanteri |
-
2006
- 2006-01-02 FI FI20065002A patent/FI117868B/fi not_active IP Right Cessation
- 2006-12-20 CN CNA2006800501193A patent/CN101351593A/zh active Pending
- 2006-12-20 JP JP2008548002A patent/JP5107259B2/ja not_active Expired - Fee Related
- 2006-12-20 AT AT0952806A patent/AT505323A2/de active IP Right Grant
- 2006-12-20 WO PCT/FI2006/050572 patent/WO2007082986A1/en active Application Filing
- 2006-12-20 DE DE112006003513T patent/DE112006003513T5/de not_active Withdrawn
- 2006-12-20 CN CN2010102352312A patent/CN101886349A/zh active Pending
-
2009
- 2009-02-18 AT AT0801409U patent/AT10750U1/de not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
JP5107259B2 (ja) | 2012-12-26 |
DE112006003513T5 (de) | 2008-11-13 |
AT505323A2 (de) | 2008-12-15 |
JP2009522455A (ja) | 2009-06-11 |
AT10750U1 (de) | 2009-09-15 |
CN101886349A (zh) | 2010-11-17 |
WO2007082986A1 (en) | 2007-07-26 |
CN101351593A (zh) | 2009-01-21 |
FI20065002A0 (fi) | 2006-01-02 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CA2167856C (en) | Method for producing surface-treated paper and dry end of a paper machine | |
FI62874B (fi) | Pappers kalander | |
CA2285301C (en) | Calendering method and a calender that makes use of the method | |
FI65106B (fi) | On-machine superkalander foer en pappersmaskin | |
JP6348118B2 (ja) | グラシン紙の製造方法 | |
EP3665326A1 (de) | Maschine und verfahren zur herstellung einer faserstoffbahn | |
WO2019029863A1 (de) | Maschine und verfahren zur herstellung einer faserstoffbahn | |
FI80309B (fi) | Kalander. | |
FI58801C (fi) | Till en pappersmaskin hoerande sk superkalander | |
FI117868B (fi) | Förfarande och flervalskalander för att kalandrerattapintaisen kuiturainan kalanteroimiseksi | |
US3254593A (en) | Gloss calender drive system and method | |
FI80109B (fi) | On-machine kalander foer pappersmaskin samt foerfarande foer slutbearbetning av pappersbana. | |
JP2003529683A (ja) | 多重ロールのカレンダ中の水分の制御の方法および配置 | |
FI65640C (fi) | On-machine superkalande foer papper | |
US6758135B2 (en) | Method and device for moisturization of a paper or board web in calendering | |
FI119068B (fi) | Menetelmä kalanterissa ja monitelakalanteri sekä menetelmä monitelakalanterin kalanteritelan laakerin kuormittamiseksi ja monitelakalanteri | |
US7413632B2 (en) | Method for calendering a fibrous web and a calender | |
CN117355647A (zh) | 方法和设备 | |
FI117832B (fi) | Menetelmä monitelakalanterissa ja monitelakalanterder | |
JP2003508641A (ja) | シューロール | |
US6352022B1 (en) | Web calendering method and apparatus | |
FI116303B (fi) | Monitelakalanteri | |
DE102018112020A1 (de) | Maschine und Verfahren zur Herstellung einer Faserstoffbahn | |
GB2241968A (en) | Calender arrangement | |
FI108873B (fi) | Menetelmä ja laite irrokepaperin kalanteroimiseksi |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 117868 Country of ref document: FI |
|
MM | Patent lapsed |