FI108873B - Menetelmä ja laite irrokepaperin kalanteroimiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite irrokepaperin kalanteroimiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI108873B
FI108873B FI20001976A FI20001976A FI108873B FI 108873 B FI108873 B FI 108873B FI 20001976 A FI20001976 A FI 20001976A FI 20001976 A FI20001976 A FI 20001976A FI 108873 B FI108873 B FI 108873B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roll
nip
hard
web
rolls
Prior art date
Application number
FI20001976A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20001976A0 (fi
Inventor
Mikko Tani
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI20001976A priority Critical patent/FI108873B/fi
Publication of FI20001976A0 publication Critical patent/FI20001976A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108873B publication Critical patent/FI108873B/fi

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

108873
Menetelmä ja laite irrokepaperin kalanteroimiseksi.
Förfarande och anordning för kalandrering av releasepapper 5
Esillä oleva keksintö liittyy paperinvalmistustekniikkaan, erityisesti irrokepaperin kalante-rointiin..
Tarkemmin esillä olevan keksinnön kohteena on menetelmä irrokepaperin kalanteroimi-10 seksi monitelakalanterissa, kuten superkalanterissa, jonka telastoon kuuluu kova- ja/tai pehmeäpintaiset ylä- ja alatelat sekä ylä- ja/tai alatelan väliin vuorotellen sovitettuja pehmeä- ja kovapintaisia väliteloja, jolloin nipit, joiden läpi kalanteroitava raina johdetaan valinnaisessa järjestyksessä, muodostuvat: ylätelan ja ylimmän välitelan, väliin; vastakkaisten välitelojen väleihin; ja alimman välitelan, ja alatelan väliin.
15
Keksinnön kohteena on myös laite irrokepaperin kalanteroimiseksi monitelakalanterissa, kuten superkalanterissa, jonka telastoon kuuluu kova-ja/tai pehmeäpintaiset ylä-ja alatelat sekä ylä- ja/tai alatelan väliin vuorotellen sovitettuja pehmeä- ja kovapintaisia väliteloja, jolloin nipit, joiden läpi kalanteroitava raina on tarkoitettu kuljetettavaksi valinnaisessa 20 järjestyksessä, muodostuvat: ylätelan ja ylimmän välitelan, väliin; vastakkaisten välitelojen ." väleihin; ja alimman välitelan ja alatelan väliin.
Irrokepaperilla tarkoitetaan tässä hakemuksessa paperia, jonka ainakin toinen pinta on . tarttumista vastustava ja jota käytetään tyypillisesti erilaisten loppukäyttäjätarrojen, kuten . 25 ruokapakkaus- ja osoite- ja mainostarrojen, pohjapaperina. Tavallisin irrokepaperi Euroo passa on monitelakalanterilla, kuten ns. superkalanterilla, kalanteroitu glassiinipaperi, joka . ‘' ‘: on pinnoitettu silikonilla hyvien irrotusominaisuuksien saavuttamiseksi.
>. · ·, Nykyisin irrokepaperia valmistetaan tyypillisesti off-line monitelakalantereilla, erityisesti ,···, 30 ns. superkalantereilla, joissa nippiluku on tavallisesti vähintään 10, peräkkäisissä kalante-» · rointinipeissä, joista jokainen muodostuu kovapintaisen metallitelan ja joustavapintaisen • · vastatelan. Tällöin perinteisen irrokepaperin kalanterointiin tarkoitetun monitelakalanterin 108873 2 jokainen kalanterointinippi on tyypillisesti pehmeä nippi eikä kalantereissa ole kääntönip-piä, koska vain rainan toista puolta, joka on tavallisesti päällystetty silikonilla, käsitellään. Tällainen irrokepaperin valmistamiseen tarkoitettu menetelmä ja monitelakalanteri on esitetty patenttihakemuksessa JP 1997-0153466 myös oheisessa kuviossa 1 on havainnol-5 listettu kaaviomaisesti tunnetun tekniikantason mukaista monitelakalanteria.
Eräs tärkeimmistä irrokepaperin ominaisuuksista on transparenssi, joka on 60-65 g/m2 ir-rokepaperilla välillä tyypillisesti 45-55 ja 80-90 g/m2 paperilla tyypillisesti välillä 40-45. Riittävän transparenssin saavuttamiseksi paperi täytyy ylikalanteroida. Rainan ylikalante-10 rointi on kuitenkin ongelmallista, koska nykyisin monitelakantereissa, kuten em. super-kalantereissa käytetään paperi- tai polymeeripintaisia väliteloja. Tällöin kalanterointi-lämpötila rajautuu välille 90-140 °C ja nippipaine tasolle n. 60 Mpa. Rainan kuitujen yli-kalanteroitumista voidaan edistää lisäämällä kosteutta tai nippipainetta. Kosteuden lisääminen tuo mukanaan kuitenkin sen ongelman, että kalanterin jälkeinen kuivatustarve li-15 sääntyy. Nykyisin normaalisti irrokepaperi kalanteroidaan 15-20 % kosteudessa kahdella off-line monitelakalanterilla, jotka ovat tavallisesti em. superkalantereita. Jotta kalante-rointi voitaisiin tehdä on-line kalanterointina tai yhdellä off-line kalanteroinnilla ei paperin kosteutta voida kuitenkaan nostaa ennen kalanterointia nykyiselle 15-20 % tasolle, koska tällöin raina jää liian märäksi.
20
Esillä olevan keksinnön päämääränä on poistaa tai ainakin olennaisesti vähentää perintei-. ·: ·. seen irrokepaperin kalanterointiin liittyviä ongelmia ja saada aikaan uudenlaiset menetelmä * · t ....: ja laite irrokepaperin kalanteroimiseksi.
." * i 25 Esillä olevan keksinnön päämääriä ovat lisäksi: - transparenssin nostaminen j a samalla parantaminen, : - rainan runkokosteuden pienentäminen, jolloin irrokepaperin tekeminen mahdollistuisi * _,.: nykyistä suuremmalla nopeudella, - nippipaineen nostamisen mahdollistaminen, 30 - rainan profiilinsäätö ominaisuuksien parantaminen kalanterinipissä/-eissä, ja - kiillon ja mikrokarheuden vaihtelun vähentäminen.
3 108873 Nämä päämäärät on saavutettu alussa mainituilla menetelmällä, jolle ominaiset erityispiirteet on esitetty oheisen itsenäisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa, ja laitteella, jolle ominaiset erityispiirteet on esitetty oheisen itsenäisen patenttivaatimuksen 6 tunnus-! merkkiosassa.
5
Keksinnön muiden erityispiirteiden osalta viitataan oheisen vaatimusasetelman epäitsenäisiin patenttivaatimuksiin 2-5 ja 7-12.
Keksintö perustuu siis siihen uuteen ja keksinnölliseen perusajatukseen, että monitelaka-10 lanterissa, kuten superkalanterissa, on ainakin yksi kova nippi, jonka läpi kalanteroitava raina johdetaan. Edullisesti tämän perusperiaatteen saavuttamiseksi perinteisen monitela-kalanterin pehmeä ylä- ja/tai alanippi, joka rajautuu taipumakompensoidun ylä- ja/tai vastaavasti alatelan ja sen joustavapintaisen vastatelan väliin, voidaan muuttaa kovaksi nipiksi korvaamalla joustavapintainen tela kovapintaisella telalla.
15
Keksinnöllä saavutettavista eduista voidaan mainita, että: - kovassa nipissä voidaan lisätä nippipainetta merkittävästi, : - suuremman nippipaineen ansiosta ja koska kovan nipin vaste on parempi kuin pehmeän | nipin vaste: profiilinsäätömahdollisuudet paranevat; irrokepaperin transparenssi para- 20 nee nykyisestä; ja kiillon ja mikrokarheuden vaihtelu vähenee, ; \ - kovapintaisessa telassa voidaan käyttää lisäksi suurempia lämpötiloja kuin joustava- ,': ‘. tai pehmeäpintaisessa telassa, jolloin runkokosteutta voidaan pienentää nykyisestä ja .: · irrokepaperia voidaan valmistaa suuremmalla nopeudella.
I % I t * :'": 25 Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkinomaisesti sen eräiden edullisina pidetyn so- vellutusmuotojen avulla niihin kuitenkaan rajautumatta viittaamalla oheiseen patenttipii-
> * I
: (: rustukseen, jonka ' > t *· FIG. 1. esittää kaaviomaisesti tunnetun tekniikan tason mukaista monitelakalanteria.
; FIG.2. esittää kaaviomaisesti keksinnön ensimmäisen edullisen sovellutusmuodon mu- ; " ·. 30 kaista monitelakalanteria irrokepaperin valmistamiseksi, FIG.3. esittää kaaviomaisesti keksinnön toisen edullisen sovellutusmuodon mukaista mo-, · · . nitelakalanteria irrokepaperin valmistamiseksi, 4 108873 FIG.4. esittää kaaviomaisesti keksinnön kolmannen edullisen sovellutusmuodon mukaista monitelakalanteria irrokepaperin valmistamiseksi, ja FIG.5. esittää kaaviomaisesti keksinnön neljännen edullisen sovellutusmuodon mukaista monitelakalanteria irrokepaperin kalanieroimiseksi.
5
Keksinnön ymmärtämiseksi selitetään aluksi yleisesti kalanierointia ja viittaamalla kuvioon 1 tunnetun tekniikan tason mukaista monitelakalanteria, joka on tarkoitettu irrokepaperin valmistamiseen.
10 Kalanterointi on menetelmä, jolla pyritään yleisesti parantamaan rainamaisen materiaalin, kuten paperi- tai kartonkirainan, ominaisuuksia, kuten esimerkiksi sileyttä. Kalanteroinnis-sa raina W johdetaan telaston 1 toisiaan vasten puristettavien puristustelojen 3, 4, 5n ja pu-ristustelojen vastatelojen 6m väliin muodostuviin nippeihin Nu, N|, Nb, joissa raina W lämpötilan, kosteuden ja nippipaineen vaikutuksesta deformoituu, jolloin rainan W fysikaali- i j I 15 siin ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa edellä mainittuja parametrejä ja vaikutusaikaa sää tämällä ja aikaansaatava laatu on rainaan W tehdyn työn funktio.
Kuviossa 1 on esitetty tunnetun tekniikan tason mukainen monitelalakalanteri irrokepaperin valmistamiseksi. Kuvion 1 monitelakalanteri on edullisesti ns. superkalanteri tai edulli-20 semmin hakijan OptiLoad™ monitelakalanteri. Perinteisessä superkalanterissa viivapaine ,;" kasvaa ylätelaan 3 rajautuvasta ylänipistä Nu kohti alatelaan 4 rajautuvaa alanippiä Ni joh- tuen maanvetovoimasta. Hakijan OptiLoad™ monitelakalanterissa käytetään sylinteri-ja vipuvarsimekanismilla (ei esitetty kuvioissa) toteutettua telan kevennystä: . * 1. - maan vetovoiman kompensoimiseksi ja siten alaspäin kasvavan viivapaineen vaikutuk- . ‘; 25 sen vähentämiseksi, - puristustelojen 3, 4, 5n(n=i...4), : : - puristustelojen vastatelojen 6m(m=i...5) taipumaviivojen ohjaamiseksi ja - telaston 1 pika-avaamiseksi.
* :30 Kuvion 1 tunnetun tekniikantason mukaisen monitelakalanterin telastoon 1, joka on tuettu kalanterin tukikehykseen 2, kuuluu ylätela 3 ja alatela 4 sekä yhdeksän kappaletta ylä- ja 5 108873 alatelan välisiä väliteloja 5n, 6m. Telaston 1 ylä- ja alatelat 3 ja 4 ovat vyöhykesäädettäviä ja kovapintaisia puristusteloja ja välitelat 5n, 6m ovat - kovapintaisia puristusteloja 5„ ja - joustavapintaisia, puristusteloina toimivien telojen 3, 4, 5n vastateloja 6m, 5 joista kalanterin kovista teloista 3, 4, 5n ainakin yksi on kuumennettava. Edullisesti telas-tossa 1 puristusteloina toimivat telat ovat metalliteloja siten, että ylä- ja alatelat 3 ja 4 ovat vyöhykesäädettäviä metalliteloja ja puristusvälitelat 5n ovat sileäpintaisia metalliteloja. Pu-ristustelojen vastatelat 6m ovat puolestaan edullisesti joustavapintaisia väliteloja. Tällöin tunnetun tekniikantason mukaisessa irrokepaperin valmistamiseen tarkoitetussa kalanteris-10 sa sekä ylänippi Nu ja alanippi Ni että ylänipin ja alanipin väliset välinipit NbZ (z= esim. 1...9) ovat kaikki pehmeitä nippejä ja muodostuvat kukin kovapintaisen puristustelan 3, 4 tai 5n ja joustavapintaisen vastatelan 6m väliin ja nipissä Nu, Ni, NbZ joustavapintainen vastatela 6m mukautuu rainan W pinnan muotoihin ja sileäpintainen puristustela 3, 4, 5n painautuu tasaisesti vasten rainaa W. Tyypillisesti monitelakalanterissa on irrokepaperin valmistami-15 seksi vähintään 11 telaa 3, 4, 5n, 6m ja 10 nippiä Nu, Ni, NbZ kuten on esitetty kuviossa 1.
Kuten kuviosta 1 ilmenee raina W tulee ohjaustelan 7 ympäri vyöhykesäädettävän ylätelan 3, jossa on kova metallipinta 9, ja telaston 1 ylätelan 3 alapuolisen ylimmän vastatelan 61, jonka pinta 10 on edullisesti joustava ja/tai pehmeä, väliseen ylänippiin Nu eli ensimmäi-20 seen pehmeään nippiin.
‘ _ Ylänipistä Nu raina W etenee samoin kuin ensimmäiseen kääntötelan 8 kautta toiseen ka- ' ; lanterinippiin Nbi, joka on pehmeä nippi ja ensimmäinen välinippi, ja joka on mainitun toi- , ·. sen nipin Nm alapuolisen, ylhäältä päin lukien telaston 1 kolmannen telan, joka on sileä- ja \ 25 metallipintainen 9 puristustela 5i, ja mainitun toisen nipin Nbi yläpuolisen, ylhäältä päin lukien telaston 1 toisen telan, joka on pehmeä- tai joustavapintainen 10 puristustelan vas-. tatelan 61, välissä.
I » 1 » .j.( Toisesta nipistä eli ensimmäisestä välinipistä Nbi raina W etenee samoin kuin ensimmäi- '··, 30 seen välinippiin Nbi polveillen kääntötelojen 8 kautta vuorotellen allekkaisiin toiseen, kolmanteen, neljänteen viidenteen, kuudenteen, seitsemänteen ja kahdeksanteen kalanterin > · · •,,, välinippiin Nb2, Nb3, Nb4, Nb5, Nb6, Nb7 ja vast. Nbs, jotka ovat pehmeitä nippejä ja muo- I ·
I I I
6 108873 dostuvat kukin kova- ja sileäpintaisen puristustelan 52, 53, 54, edullisesti metellitelan ja joustava-ja/tai pehmeäpintaisen vastatelan 62, 63, 64, 65 väliin. Kahdeksannesta välinipistä N(jg eli ylhäältä lukien kalanterin yhdeksännestä pehmeästä nipistä raina W etenee edelleen viimeisen kääntötelan 8 kautta kalanterin alanippiin Ni eli viimeiseen pehmeään nippiin, 5 joka kuvion 1 esimerkissä on kymmenes pehmeä nippi. Alanippi Ni muodostuu telaston 1 alimman, vyöhykesäädettävän alatelan 4, jossa on edullisesti kova metallipinta 9, ja telaston 1 alatelan 4 yläpuolisen, joustavapintaisen 10 vastatelan 65 väliin.
Kuviossa 1 esitetyn tekniikantason mukaisen monitelakalanterin kovapintaisia 9 puristus-10 teloja 3, 4, 5n (n=i-7). Kuvioissa 2-4 esitettyjen keksinnön mukaisten monitelakalantereiden kovapintaisia 9 puristusteloja 3, 4, 5„ („=1.7) ja keksinnölle tunnusomaisia kovapintaisia pu-ristustelojen 3, 4, 5n (n=i-7) vastateloja 6m(m=i .5) on havainnollistettu selvyyden vuoksi mustalla värillä.
15 Kuvioissa 2 ja 3, 4 ja 5 on esitetty vastaavasti kaaviomaisesti keksinnön ensimmäisen ja toisen, kolmannen ja neljännen edullisen sovellutusmuodon mukaiset monitelakalanterit esillä olevan keksinnön päämäärien saavuttamiseksi, etenkin: rainaan kohdistuvan työn lisäämiseksi; irrokepaperin transparenssin parantamiseksi; ja kiilto- ja karheusvaihtelujen vähentämiseksi, suurempien ajolämpötilojen ja -nopeuksien mahdollistamiseksi kalante-20 roinnissa.
Kuvioiden 2, 3, 4 ja 5 mukaisissa monitelakalantereissa rainan W kulku ohjaustelan 7 ympäri telaston 1 ensimmäiseen eli ylänippiin Nu ja siitä polveillen kääntötelojen 8 kautta vuorotellen allekkaisiin välinippeihin Nbz (z= esim. 1...8) Ja lopuksi telaston 1 viimeiseen eli 25 alanippiin N] on olennaisesti samanlainen kuin kuvion 1 tunnetun tekniikantason mukaisen monitelakalanterin yhteydessä selitettiin. Erona tunnetun tekniikan mukaiseen monitela- , * * ·. kalanteriin on, että kuvioiden 2, 3, 4 ja 5 mukaisissa keksinnön sovellutusmuodoissa raina » < · ," *. W kulkee telastossa 1 ainakin yhden kovan nipin läpi, so. raina W kulkee ainakin yhden » I · sellaisen kovan nipin läpi, joka muodostuu puristavan metallitelan ja sen edullisesti metal- I · * 30 livaippaisen vastatelan väliin. Tunnetun tekniikan tason mukainen monitelakalanteri voi- 1 · 1 ‘ daan modifioida keksinnön mukaiseksi kovan nipin käsittäväksi monitelakalanteriksi esi-
l I
: ” merkiksi: f * t » 7 108873 - muuttamalla tai korvaamalla yksi tai useampi telaston 1 pehmeävaippaisista, so. peh-meäpintaista, puristustelojen vastateloista kovapintaisella vastatelalla 6m, jolloin moni-telakalanteriin muodostuu telaryhmä, jossa on päällekkäin ja peräkkäin vähintään kolme kovapintaista telaa, joista kaksi on puristusteloja 3, 4, 5n ja yksi kovapintainen pu- 5 ristustelan vastatela 6m, ja monitelakalanterissa on rainan W kulkusuunnassa peräkkäin kaksi tai useampi kova nippi irrokepaperin kalanteroimiseksi (vrt. kuviot 2, 3 ja 5), tai - lisäämällä telastoon 1 tai täydentämällä telastoa 1 yhdellä tai useammalla kovapintaisella puristustelan 3, 4, 5n pariksi sovitettavalla kovapintaisella vastatelalla 6m, joka sijoitetaan alatelan 4 yläpuolelle ja/tai ylätelan 3 alapuolelle, jolloin telaston viimeinen 10 nippi N| ja/tai ensimmäinen nippi Nu on kova nippi (vrt. kuvio 4).
Kuvion 2 mukaisessa keksinnön ensimmäisessä sovellutusmuodossa, jossa monitelakalan-teri käsittää parittoman määrän, so. yksitoista, telaa ja parillisen määrän, so. kymmenen nippiä, joista kaksi kovaa nippiä, telaston 1 viimeinen välitela on kovapintainen puristus-15 telana toimivan telan vastatela 65, jolloin, kun rainan kulkusuunta on telastossa 1 ylhäältä alaspäin, telaston viimeinen kova nippi on telaston 1 alanippi Ni ja viimeistä edeltävä kova nippi on telaston 1 viimeinen välinippi Nb8.
Kuvion 3 mukaisessa keksinnön toisessa sovellutusmuodossa, jossa monitelakalanteri kä-20 sittää parittoman määrän, so. yksitoista, telaa ja parillisen määrän, so. kymmenen nippiä, « joista kaksi on kovaa nippiä. Telastossa 1 ensimmäinen välitela, so. ylätelan 3 alapuolinen vastatela 61 on kovapintainen tela, jolloin, kun rainan kulkusuunta on telastossa 1 ylhäältä » , alaspäin, telaston 1 ylänippi Nu ja telaston 1 ensimmäinen kova nippi on telaston 1 ylänippi . ., Nu ja sitä seuraa toinen kova nippi, joka on telaston 1 ensimmäinen välinippi Nbi.
25 I t
Kuviossa 2 esitettyyn keksinnön ensimmäisen sovellutusmuodon mukaisen monitelaka-, ! . lanterin telasto 1 on tuettu kalanterin tukikehykseen 2 ja telastoon ylätela 3 ja alatela 4 sekä ' i » . ”. yhdeksän kappaletta ylä- ja alatelan välisiä väliteloja 5„, 6m. Telaston 1 ylä- ja alatelat 3 ja • » » !, 4 ovat vyöhykesäädettäviä ja kovapintaisia puristusteloja ja välitelat 5n, 6m ovat kovapin- » * ... t 30 täisiä puristusteloja 5n sekä joustava- tai kovapintaisia puristustelojen 3, 4, 5n vastateloja.
Edullisesti telaston 1 puristusteloina toimivat ylä- ja alatelat 3 ja 4 ovat vyöhykesäädettäviä » t>7 metalliteloja ja puristusteloina toimivat välitelat 5n ovat sileäpintaisia metalliteloja. Kek-» * t i 8 108873 sinnön mukaisen kovan tai kovien nippien muodostamiseksi puristustelojen vastatelat 6m ovat teloja, joissa on kova pinta 9. Edullisesti kovapintaiset vastatelat ovat metalliteloja 65. Tässä keksinnön ensimmäisen sovellutusmuodon mukaisessa irrokepaperin valmistamiseen | tarkoitetussa monitelakalanterissa sekä ylänippi Ni että rainan W kulkusuunnassa seitse- 5 män ensimmäistä ylänipin ja alanipin Nu välistä välinippiä Nbi-b7 ovat kaikki pehmeitä nip-pejä ja muodostuvat kukin kovapintaisen puristustelan, so. ylätelan 3 tai välitelan 51_4, ja joustavapintaisen puristustelan vastatelan 61.4 väliin ja pehmeissä nipeissä Nu ja Nbi-b7 joustavapintainen vastatela 61.4 mukautuu rainan W pinnan muotoihin ja sileäpintainen pu-ristustela 3, painautuu tasaisesti vasten rainaa W. Keksinnön mukaiset kovat nipit 10 muodostuvat, kuten kuviosta 2 ilmenee: väliteloihin kuuluvan alimman välipuristustelan 54; kovapintaisen, edullisesti metallipintaisen 10, puristustelana toimivan telan vastatelan 65, ja joka sijaitsee yläpuolellaan olevan puristustelan 54 alapuolella; ja telaston 1 alatelan 4 I väleihin. Kovassa nipissä rainaan W voidaan kohdistaa suurempi kuormitus ja nippipaine- taso sekä kalanterointityö ja näin voidaan parantaa irrokepaperin laatua.
15
Kuviossa 3 esitettyyn keksinnön toisen sovellutusmuodon mukaisen monitelakalanterin telasto 1 on tuettu kalanterin tukikehykseen 2 ja telastoon kuuluu ylätela 3 ja alatela 4 sekä yhdeksän kappaletta ylä- ja alatelan välisiä väliteloja 5n, 6m. Telaston 1 ylä- ja alatelat 3 ja 4 ovat vyöhykesäädettäviä ja kovapintaisia puristusteloja ja välitelat 5„, 6m ovat: kovapin- ! 20 täisiä puristusteloja 5n; ja sekä joustava- tai kovapintaisia puristustelojen 3, 4, 5n vastateloja . 6m. Edullisesti telaston 1 puristusteloina toimivat ylä- ja alatelat 3 ja 4 ovat vyöhykesää- • > · dettäviä metalliteloja ja puristusteloina toimivat välitelat 5n ovat sileäpintaisia metalliteloja.
‘ > Keksinnön mukaisen kovan tai kovien nippien muodostamiseksi puristusteloina toimivien ,telojen 3, 4, 5n vastatelat 6m ovat teloja, joissa on kova pinta 9. Edullisesti kovapintainen , ··. 25 vastatela on metallitela 61.
1 Tässä keksinnön tässä toisen sovellutusmuodon mukaisessa irrokepaperin valmistamiseen .' ‘; tarkoitetussa monitelakalanterissa keksinnön mukaiset kovat nipit muodostuvat, kuten ku- viosta 3 ilmenee: ylätelan 3; väliteloihin kuuluvan ylimmän puristustelan 5i sekä yläpuoli · t 30 lellaan olevan ylätelan 3 ja alapuolellaan olevan ylimmän puristustelan vastatelana 61 toi-, · ·. mivan telan, joka on kovapintainen, edullisesti metallipintainen vastatela, väleihin. Kovas- 9 108873 sa nipissä rainaan W voidaan näin kohdistaa suurempi kuormitus ja nippipainetaso sekä kalanterointityö ja näin voidaan parantaa irrokepaperin laatua.
Kovien nippien jälkeen seuraa monitelakalanterissa rainan W kulkusuunnassa peräkkäin 5 kahdeksan pehmeää nippiä, joista seitsemän ensimmäistä ovat välinippiä Nbi-b7 ja kahdeksas on monitelakanterin alanippi Nu ja jotka kukin muodostuvat kovapintaisen puristuste-lan, so. välitelan 5m tai alatelan 4, ja joustavapintaisen puristustelan vastatelan 6m väliin. Pehmeissä nipeissä Nu ja Nbi-b7 joustavapintainen vastatela 61.5 mukautuu rainan W pinnan muotoihin ja sileäpintainen puristustela 4, 5 m painautuu tasaisesti vasten rainaa W.
10
Kuvion 4 mukaisessa keksinnön kolmannessa sovellutusmuodossa, jossa monitelakalanteri käsittää parittoman määrän, so. yksitoista, telaa ja parillisen määrän, so. kymmenen nippiä, joista kaksi kovaa nippiä, yksi telaston 1 väliteloista on kovapintainen puristustelan vastatela 63, jolloin, kun rainan kulkusuunta on telastossa 1 ylhäältä alaspäin, telaston ensim-15 mäinen kova nippi on telaston 1 neljän välinippi NM ja telaston toinen ja samalla viimeinen kova nippi on telaston 1 viides välinippi Nbs.
Kuviossa 4 on esitetty keksinnön kolmannen edullisen sovellutusmuodon mukainen monitelakalanteri irrokepaperin kalanteroimiseksi. Tässä keksinnön neljännessä sovellutusmuo-20 dossa telaston 1 rakenne sekä rainan W kulku ovat samanlaisia kuin on telaston 1 rakenne . ja rainan kulku kuvion 2 mukaisessa keksinnön ensimmäisessä sovellutusmuodossa alkaen ylätelasta 3 aina ylhäältä lukien aina kahdeksannen välinipin Nbs tulopuolelle asti, joka on .. _ kuvion 2 mukaisessa keksinnön ensimmäisessä sovellutusmuodossa kova nippi. Tässä ku- vion 4 mukaisessa keksinnön kolmannessa sovellutusmuodossa mainittu kahdeksas vä-• ·. 25 linippi on kuitenkin pehmeä nippi, koska ylhäältä lukien viides puristustelan vastatela 65 ,···. on kalanterissa pehmeä- tai joustavapintainen välitela. Kovan nipin aikaansaamiseksi on alatelan 4 ja viidennen puristustelana toimivan telan 65 väliin sovitettu telaston täydennyk-. seksi tai lisäksi kovapintainen lisätela 6(,, joka on edullisesti kovapintainen metallitela, “ ’: jolloin keksinnön mukaiseksi ja telaston 1 ainoaksi kovaksi nipiksi muodostuu alanippi N|, 30 joka muodostuu alatelan 4 ja telaston 1 täydennykseksi tai lisäksi sovitetun kovapintaisen ,···, lisätelan 66 väliin. Tällöin telastossa 1 on suhteessa esimerkiksi edellä selostettuihin kek- 10 108873 sinnön ensimmäiseen ja toiseen sovellutusmuotoon parillinen määrä teloja ja pariton määrä nippejä.
Tässä yhteydessä on huomattava, että kuviossa 4 esitetystä rainan W ohjauksesta poiketen 5 raina W voidaan ohjata viimeisestä välinipistä Nbs myös suoraan kovaan alanippiin Ni, Tällöin alanipin jälkeen raina kulkee alatelan 4 ympäri pois monitelakalanterista. Vaihtoehtoisesti edellä kuvattu yksittäinen kova nippi voidaan jäljestää kovapintaisen lisätelan avulla myös tai vain ylätelan yhteyteen. Myös on huomattava, että rainan W kulkusuunnan valinnalla edellä kuvattu alatelan 4 tai ylätelan 3 yhteydessä oleva yksittäinen kova nippi 10 on telastossa vastaavasti joko viimeinen tai ensimmäinen nippi.
Kuvion 5 mukaisessa keksinnön neljännessä sovellutusmuodossa, jossa monitelakalanteri käsittää parittoman määrän, so. yksitoista, telaa ja parillisen määrän, so. kymmenen nippiä, joista kaksi kovaa nippiä, telaston 1 kolmas välitela on kovapintainen puristustelan vasta-15 telana toimiva tela 63 jolloin, kun rainan kulkusuunta on telastossa 1 ylhäältä alaspäin, telaston ensimmäinen kova nippi on telaston 1 neljäs välinippi Nb4 ja telaston 1 toinen ja samalla telaston 1 viimeinen kova nippi on telaston 1 viides välinippi Nbs.
Kuviossa 5 esitettyyn keksinnön neljännen edullisen sovellutusmuodon mukaisen monite-20 lakalanterin telasto 1 on tuettu kalanterin tukikehykseen 2 ja telastoon ylätela 3 ja alatela 4 sekä yhdeksän kappaletta ylä- ja alatelan välisiä väliteloja 5n, 6m. Telaston 1 ylä- ja alatelat . · ’' 3 ja 4 ovat vyöhykesäädettäviä ja kovapintaisia puristusteloja ja välitelat 5n, 6m ovat kova- , pintaisia puristusteloja 5n sekä kovapintaisia puristustelojen vastateloja 6m. Edullisesti te- .,.,: laston 1 puristusteloina toimivat ylä- ja alatelat 3 ja 4 ovat vyöhykesäädettäviä metalliteloja , ·*. 25 ja puristusteloina toimivat välitelat 5n ovat sileäpintaisia metalliteloja. Keksinnön mukais-.1 * ’; ten kovien nippien muodostamiseksi puristustelojen vastatelat 6m ovat teloja, joissa on kova pinta 9. Edullisesti kovapintainen vastatela on metallitela 61,3,5. Tässä keksinnön neljän-nessä sovellutusmuodossa ovat rainan W kulkusuunnassa, neljäs, so. telaston ensimmäi-• ” ’: nen, välinippi Nb4 sekä viides, so. telaston 1 toinen tai viimeinen, välinippi Nbs kovia nip- ,·;·. 30 pejä. Telaston ylänippi Nu, ensimmäinen välinippi Nbi, toinen välinippi Nb2, kolmas väli- I * » ,···. nippi Nb3, kuudes välinippi Nb6, seitsemäs välinippi Nb7, kahdeksas välinippi Nbg sekä alanippi Nbi ovat puolestaan pehmeitä nippejä. Keksinnön mukaiset kovat nipit Nb4,b5 muo- 11 108873 dostuvat molemmin puolin väliteloihin kuuluvaa kolmanneksi ylintä kovapintaista vasta-telaa 63, joka on sekä yläpuolellaan olevan väliteloihin kuuluvan toiseksi ylimmän puris-tustelan 52 että alapuolellaan olevan väliteloihin kuuluvan kolmanneksi ylimmän puristus-telan 53 vastatela. Kovassa nipissä rainaan W voidaan kohdistaa suurempi kuormitus ja I 5 nippipainetaso sekä kalanterointityö ja näin voidaan parantaa irrokepaperin laatua. Pehme- j ät nipit muodostuvat kukin vastakkaisista kovapintaisista ylätelasta 3, puristusväliteloista I 51-4, joustavapintaisista puristustelojen vastateloina toimivista teloista 61-2,4.5 ja alatelasta 4 I telastossa 1 muodostuvien telaparien väleihin. Pehmeissä nipeissä Nu>bi,b2„b3,b6,b7,b8,i jousta- ! vapintainen vastatela 62,4 mukautuu rainan W pinnan muotoihin ja sileäpintainen puristus- 10 tela 51-4 painautuu tasaisesti vasten rainaa W.
Edellä keksintöä on kuvattu liittyen tiettyihin erityisiin telaston 1 telojen ja nippien lukumäärään sekä erityiseen rainan kulun ohjaukseen telaston läpi. On korostettava, etteivät nämä ole keksinnön kannalta olennaisia vaan keksinnön yhteydessä voidaan käyttää mui- I 15 takin telamääriä sekä toisenlaista rainan W ohjausta, esimerkiksi raina W voidaan ohjata telastossa 1 alhaalta ylöspäin vuorotellen toisiaan seuraaviin nippeihin tai alanipistä suoraan ylänippiin tai ylänipistä suoraan alanippiin tai valinnaiseen välinippiin ja tämän jälkeen välinippeihin valinnaisessa järjestyksessä. Myös on huomattava, että rainan W kulkusuunnan valinnan myötä alatelan 4 tai ylätelan 3 yhteydessä oleva kova nippi on telastossa 20 1 vastaavasti joko viimeinen tai ensimmäinen nippi.
Yleisesti on todettava, , - kun monitelakalanterissa, jossa on pariton määrä teloja, alatelaan 4 yläpuolinen tai ylätelaan 3 alapuolinen vastatela, joka on kovapintainen tela 61, 65, muodostuvat mo-. · * ·. 25 nitelakalanterin kaksi viimeistä, peräkkäistä nippiä koviksi nipeiksi Nu, Nbi ja/tai vast.
: ’ ”: Ni, Nb8, - kun monitelakalanterin telaston 1 yksi väliteloihin kuuluva vastatela on kovapintainen puristustelan vastatela 63, muodostuu monitelakalanteriin kaksi peräkkäistä kovaa vä-linippiäNb4,5,ja . ”. ·. 30 - kun monitelakalanterissa, jossa on parillinen määrä teloja, alatelan 4 jälkeen tai ylätelaa 3 edeltäväksi on järjestetty kovapintainen lisävastatela 6(, muodostuu monitelakalante-..’ rin viimeiseksi tai ensimmäiseksi nipiksi yksittäinen kova nippi.
12 108873
Keksintöä on selostettu edellä vain esimerkinomaisesti sen eräiden edullisina pidettyjen ! I sovellutusmuotojen avulla. Tällä ei ole luonnollisestikaan haluttu rajata millään tavoin ! keksintöä ja kuten alan ammattimiehelle on selvää monet vaihtoehtoiset ratkaisut ja muun- 5 nelmat ovat mahdollisia keksinnöllisen ajatuksen oheisissa patenttivaatimuksissa määritellyn suojapiirin puitteissa.
i
Keksinnön suojapiiriin liittyen on korostettava vielä, että keksintö koskee myös ns. käännettyä telajäijestystä, so. telapinon telajäijestystä, jossa on ylinnä joustavapintainen tela, 10 sen jälkeen kovapintainen tela, jälleen joustavapintainen tela ja kovapintainen tela, jne., soveltavia monitelakalantereita. Tyypillisesti käännettyä telajäijestystä soveltavassa moni-telakalanterissa on ylä- ja/tai alatelana on taipumakompensoitu joustavapintainen tela. Kovan nipin aikaan saamiseksi on keksinnön mukaisesti ainakin toinen taipumakompensoi-duista ja joustavapintaisista ylä- ja alateloista korvattu taipumakompensoidulla telalla, jos-15 sa on kova metallipinta, ja kalanteriin muodostunut vastaavasti kova ylänippi ja/tai kova alanippi.
t · I » · ·

Claims (14)

108873
1. Menetelmä irrokepaperin kalanteroimiseksi monitelakalanterissa, kuten superkalanteris-sa, jonka telastoon (1) kuuluu kova- ja/tai pehmeäpintaiset ylä- ja/tai alatela (3, 4) sekä ylä- 5 ja alatelan väliin vuorotellen sovitettuja pehmeä- ja kovapintaisia väliteloja (5n, 6m), jotka ovat kovapintaisia puristusteloja ja puristusteloina toimivien telojen (3, 4, 5n) vastateloja (6m), jolloin nipit (Nu, Nbz, Ni), joiden läpi kalanteroitava raina (W) johdetaan valinnaisessa jäqestyksessä, muodostuvat: ylätelan (3) ja ylimmän välitelan (6\), väliin; vastakkaisten välitelojen (5m, 61.5) väleihin; ja alimman välitelan (65, 66), ja alatelan (4) väliin, tunnettu 10 siitä, että raina (W) johdetaan telastossa (1) ainakin yhden kovan nipin läpi, joka on rainan kulkusuunnassa ensimmäinen nippi (Nu; Ni) tai viimeinen nippi (Nu; NO tai jokin välinippi (Nbz)·
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raina (W) johdetaan 15 telastossa (1) ainakin kahden kovan nipin (Nu; Ni; Nbz) läpi.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raina (W) johdetaan telastossa (1) rainan kulkusuunnassa valinnaisesti: telaston kahden ensimmäisen nipin (Nu; Nj) läpi, jotka ovat kovia nippejä; kahden viimeisen nipin (Nu; NO läpi, jotka ovat ko- 20 via nippejä; tai kahden peräkkäisen välinipin (NbZ) läpi, jotka ovat kovia nippejä. • f 0’* 4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että rainajohde- ‘% taan monitelakalanterin kovan alanipin (NO läpi, joka rajautuu kovapintaisen alatelan (3) ja ,,telaston alimman kovapintaisen puristustelan vastatelan (65; 6e), joka on edullisesti metal-, · ’. 25 litela, väliin. I I
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että rainajohde-.' * *. taan monitelakalanterin kovan ylänipin (Nu; NO läpi, joka rajautuu kovapintaisen taipuma- •' ”: kompensoidun ylätelan (3) ja telaston ylimmän kovapintaisen puristustelan vastatelan (61), ·., 30 joka on edullisesti metallitela, väliin. 108873
6. Laite irrokepaperin kalanteroimiseksi monitelakalanterissa, kuten superkalanterissa, jonka telastoon (1) kuuluu kova- ja/tai pehmeäpintaiset ylä- ja/tai alatela (3, 4) sekä ylä- ja alatelan väliin vuorotellen sovitettuja pehmeä- ja kovapintaisia väliteloja (5n, 6m), jotka ovat kovapintaisia puristusteloja ja puristusteloina toimivien telojen (3, 4, 5n) vastateloja 5 (6m), jolloin nipit (Nu, NbZ, Ni), joiden läpi kalanteroitava raina (W) on tarkoitettu kuljetet tavaksi valinnaisessa järjestyksessä, muodostuvat: ylätelan (3) ja ylimmän välitelan (6i), väliin; vastakkaisten välitelojen (5m, 61.5) väleihin; ja alimman välitelan (65, 60), ja alatelan (4) väliin, tunnettu siitä, että raina (W) kulkee telastossa (1) ainakin yhden kovan nipin läpi, joka on rainan kulkusuunnassa ensimmäinen nippi (Nu; Ni) tai viimeinen nippi (Nu;
10 Ni) tai j okin välinippi (NbZ) ·
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että raina (W) kulkee telastossa (1) ainakin kahden kovan nipin (Nu; Ni; NbZ) läpi.
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että raina (W) kulkee telas- I tossa (1) rainan kulkusuunnassa valinnaisesti: telaston kahden ensimmäisen nipin (Nu; Ni) läpi, jotka ovat kovia nippejä; kahden viimeisen nipin (N„; N|) läpi, jotka ovat kovia nip-pejä; tai kahden peräkkäisen välinipin (NbZ) läpi, jotka ovat kovia nippejä.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että raina (W) kulkee telastossa (1) rainan kulkusuunnassa telaston kahden ensimmäisen nipin (Nu; Ni) läpi, jotka ovat kovia nippejä, ja kahden viimeisen nipin (Nu; Nj) läpi, jotka ovat kovia nippejä. . 10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että raina (W) kulkee telastossa .. 25 (1) rainan kulkusuunnassa kahden peräkkäisen kovan välinipin (Nbz) läpi. I « .· ♦ ·
11. Jonkin patenttivaatimuksen 6-10 mukainen laite, tunnettu siitä, että raina (W) telaston ,··, (1) kovan alanipin (Ni) läpi, joka rajautuu kovapintaisen alatelan (3) ja telaston alimman . ’ · ·. kovapintaisen puristustelan vastatelan (65; 66), joka on edullisesti metallitela, väliin. 30 » » ·
12. Jonkin patenttivaatimuksen 6-11 mukainen laite, tunnettu siitä, että raina (W) kulkee telaston kovan ylänipin (Nu; Ni) läpi, joka rajautuu kovapintaisen taipumakompensoidun 108873 ylätelan (3) ja telaston ylimmän kovapintaisen puristustelan vastatelan (6i), joka on edullisesti metallitela, väliin.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 6-11 mukainen laite, tunnettu siitä, että 5 - kun monitelakalanterissa, jossa on pariton määrä teloja, alatelaan (4) tai ylätelaan (3) liittyvä puristustelan vastatela on kovan nipin aikaan saamiseksi kovapintainen tela (6i, 65) muodostuu monitelakalanteriin kaksi peräkkäistä kovaa nippiä(Nu, Nbi; Ni Nb8), - kun monitelakalanterin telaston (1) yksi väliteloihin kuuluva puristustelan vastatela on kovan nipin aikaan saamiseksi kovapintainen tela (63) muodostuu monitelakalanteriin 10 kaksi peräkkäistä kovaa nippiä (Nb.4,5), ja - kun monitelakalanterissa, jossa on parillinen määrä teloja, alatelaan (4) tai ylätelaan (3) liittyvä puristustelan vastatela on kovan nipin aikaan saamiseksi kovapintainen tela (66) muodostuu monitelakalanteriin yksittäinen kova nippi (Nu, Ni).
14. Jonkin patenttivaatimuksen 6-12 mukainen laite, tunnettu siitä, että kalanterissa, jossa on käännetty telajäijestys, on kova ylänippi (Nu), joka on jäljestetty metallipintaisen ja tai-pumakompensoidun ylätelan (3) ja sen alapuolisen kovapintaisen vastatelan (61) väliin, j ja/tai kova alanippi (Ni), joka on jäljestetty metallipintaisen ja taipumakompensoidun ala- ! telan (4) ja sen kovapintaisen vastatelan (65) väliin, 20 1 1 · > · I 1 · 108873
FI20001976A 2000-09-07 2000-09-07 Menetelmä ja laite irrokepaperin kalanteroimiseksi FI108873B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20001976A FI108873B (fi) 2000-09-07 2000-09-07 Menetelmä ja laite irrokepaperin kalanteroimiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20001976 2000-09-07
FI20001976A FI108873B (fi) 2000-09-07 2000-09-07 Menetelmä ja laite irrokepaperin kalanteroimiseksi

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20001976A0 FI20001976A0 (fi) 2000-09-07
FI108873B true FI108873B (fi) 2002-04-15

Family

ID=8559039

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20001976A FI108873B (fi) 2000-09-07 2000-09-07 Menetelmä ja laite irrokepaperin kalanteroimiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI108873B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20001976A0 (fi) 2000-09-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0973972B1 (en) Calendering method and a calender that makes use of the method
CN110998021B (zh) 用于生产纤维料幅的机器和方法
CN114318930B (zh) 用于制造纤维料幅的机器和方法
CN110998022B (zh) 用于生产纤维料幅的机器和方法
US6274001B1 (en) Method for calendering surface sized paper/paperboard to improve smoothness
FI113072B (fi) Menetelmä monitelakalanteria varten ja monitelakalanteri
FI58801C (fi) Till en pappersmaskin hoerande sk superkalander
JP6348118B2 (ja) グラシン紙の製造方法
US5655442A (en) Calender for the treatment of a paper web
EP1195464A2 (en) Dryer sections provided with intermediate calendering in a paper machine
US6758135B2 (en) Method and device for moisturization of a paper or board web in calendering
US6827009B2 (en) Multiple-nip calender and calendering arrangement
FI108873B (fi) Menetelmä ja laite irrokepaperin kalanteroimiseksi
EP1330573A1 (en) Method and arrangement for calendering a web comprising a long-nip calender
EP1212484B1 (en) Calender with two intermediate shoe rolls
US7413632B2 (en) Method for calendering a fibrous web and a calender
FI112965B (fi) Kalanterointisovitelma paperikonetta varten
US6797118B1 (en) Method and arrangement for surface treatment of a paper and/or board web
US6352022B1 (en) Web calendering method and apparatus
US20040244608A1 (en) Method for making a fibre, especially a board web, and concept for making a fibre web, especially a board web
FI117832B (fi) Menetelmä monitelakalanterissa ja monitelakalanterder
FI117675B (fi) Monitelakalanteri
FI113792B (fi) Monitelakalanteri
WO2001021889A1 (en) Method and arrangement for control of rolls in a calender
WO2006100345A1 (en) Calender and a method in calendering fibre web, especially paper or board web