FI117688B - Menetelmä ja laite savukepaperihylsyjen täyttämiseksi tai sullomiseksi tupakalla sekä joukko tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä - Google Patents

Menetelmä ja laite savukepaperihylsyjen täyttämiseksi tai sullomiseksi tupakalla sekä joukko tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä Download PDF

Info

Publication number
FI117688B
FI117688B FI946080A FI946080A FI117688B FI 117688 B FI117688 B FI 117688B FI 946080 A FI946080 A FI 946080A FI 946080 A FI946080 A FI 946080A FI 117688 B FI117688 B FI 117688B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tobacco
housing
filled
cigarette
rod
Prior art date
Application number
FI946080A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI946080A (fi
FI946080A0 (fi
Inventor
Heinrich W Ruppert
Klaus G Gaetschmann
Gunter Schuetze
Original Assignee
House Of Edgeworth Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE4400192A external-priority patent/DE4400192C2/de
Application filed by House Of Edgeworth Inc filed Critical House Of Edgeworth Inc
Publication of FI946080A0 publication Critical patent/FI946080A0/fi
Publication of FI946080A publication Critical patent/FI946080A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI117688B publication Critical patent/FI117688B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A24TOBACCO; CIGARS; CIGARETTES; SIMULATED SMOKING DEVICES; SMOKERS' REQUISITES
    • A24CMACHINES FOR MAKING CIGARS OR CIGARETTES
    • A24C5/00Making cigarettes; Making tipping materials for, or attaching filters or mouthpieces to, cigars or cigarettes
    • A24C5/40Hand-driven apparatus for making cigarettes
    • A24C5/42Pocket cigarette-fillers
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A24TOBACCO; CIGARS; CIGARETTES; SIMULATED SMOKING DEVICES; SMOKERS' REQUISITES
    • A24CMACHINES FOR MAKING CIGARS OR CIGARETTES
    • A24C5/00Making cigarettes; Making tipping materials for, or attaching filters or mouthpieces to, cigars or cigarettes
    • A24C5/40Hand-driven apparatus for making cigarettes

Landscapes

  • Wrapping Of Specific Fragile Articles (AREA)
  • Packaging Of Annular Or Rod-Shaped Articles, Wearing Apparel, Cassettes, Or The Like (AREA)
  • Manufacturing Of Cigar And Cigarette Tobacco (AREA)
  • Containers And Plastic Fillers For Packaging (AREA)
  • Supplying Of Containers To The Packaging Station (AREA)
  • Container Filling Or Packaging Operations (AREA)

Description

; 117688 I' ' 1
Menetelmä ja laite savukepaperihylsyjen täyttämiseksi tai sullomiseksi tupakalla sekä joukko tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä
Keksinnön kohteena on menetelmä ja laite savukepaperihylsyjen 5 täyttämiseksi tai sullomiseksi tupakalla patenttivaatimuksen 1 ja patenttivaatimuksen 3 johdantojen mukaisesti. Esillä olevan keksinnön kohteena on edelleen patenttivaatimuksen 16 mukainen joukko tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä.
Savukkeiden valmistaminen moninaisissa muodoissa käyttäjien taholta on jo kauan tunnettua. Tämä koskee ennen kaikkea ns. savukkeiden kä-10 sinkiertämistä käyttämällä liimareunakumeerauksella varustettuja pieniä savu-kepaperilehtiä. Savukkeiden käsinkiertäminen vaatii tiettyä käsitaitoa ja aikaa. Savukkeista tulee, jopa harjaantuneiden käsinkiertäjien kohdalla, savukkeiden pituudella vallitsevaa suuruutta, (halkaisijaa), lujuutta (jäykkyyttä) ja täyttöastetta tarkastelemalla kovin erilaisia ja ne muodostavat vain hyvin primitiivisen vasti-15 neen teollisesti valmistetuille savukkeille. Savukkeiden käsinkiertämisessä on haittapuolena myöskin se, että siinä ei voida välttää tupakan rikkijauhautumista, minkä johdosta myös tupakan hyötykäyttö kärsii. Sama ongelma - joskin pienentyneenä - ilmenee käytettäessä käsinkiertolaitteita. Helpotusta savukkeiden kä-sinkiertämiseen toivottiin yleisesti valmistamalla tupakkatuotetta julkaisun NL-H-20 6703935 mukaan, ja joka koostui valmiin savukkeen tupakkatäytteen mukaan sovitetusta tupakka-annoksesta, jonka vaipanpinta on rakennettu kääreestä, joka tupakkaa poltettaessa on täysin kulutettavissa, ja jolloin kääre on ilmaa läpäisevää siten, että tupakka-annos sellaisenaan ei ole poltettavissa kuten savuke.
··1 Tämän tupakka-annoksen ympärille olisi poltettavaa savuketta valmistettaessa * « 25 käärittävä tavanomainen pieni savukepaperilehti ja liimattava sinänsä tunnetulla * 1 1 tavalla.
Savukkeiden käsivalmistuksen periaatteellisena toisena lajina tunne- ·:· taan savukkeiden käsinsullominen. On olemassa joukko enemmän tai vähem- • · 1 1 män mukavia laitteita tyhjien (normaalisti suodatinkappalein varustettujen) savu-30 kehylsyjen sullomiseksi tupakalla, jolloin kaikille käyttökelpoisille laitteille on yhteistä pitkänomainen puristuskammio, jota rajoittaa toisaalta puolipyöreä kiinteä • 1 · I" seinäosa ja toisaalta vastakkain oleva liikutettavan puristuspalkin puolipyöreä *"2 pinta, jonka avulla puristuskammio, kun se on ensin täytetty tupakalla, on suljet- tavissa, ja jolloin on muodostunut pötkömäisestä tupakasta koostuva varasto. ·:·1: 35 Puristuskammion toisessa otsapäässä on pistoistutin tyhjän savukehylsyn pai- . koilleen asettamista ja päälletyöntämistä varten. Puristuskammiota rajoittaa sen » tf * 1 · · 2 • «· • · 2 117688 vastakkaisessa päässä oleva männän muotoinen tupakan ulostyönnin, jonka avulla puristuskammiossa oleva tupakkavarasto voidaan siirtää savukehylsyyn (vrt. esim. DE 2 833 681). Nämä tunnetut sullontalaitteet ovat osoittautuneet käytännössä enemmän tai vähemmän hyviksi. Niihin liittyy kuitenkin se haitta-5 puoli, että puristuskammiota täytettäessä ei voida välttää käyttäjän käsien eikä ympäristön tiettyä epäpuhtautta tupakanjäännöksineen tai -muruineen, mikä koetaan osittain häiritsevänä, ja mikä estää käyttäjää usein käyttämästä tällaista laitetta. Lopuksi ei käsin tapahtuvalla täyttämisellä ole mahdollista päästä aina puristuskammion eikä siten savukehylsyn samaksi tulevaan täyttöasteeseen. 10 Tällä tavoin käsinsullotuille savukkeille on siksi tyypillistä erilaiset tupakointiomi-naisuudet, nimittäin erilaiset vedot, maut ja eripituiset palamisajat. Muutoin kä-sinsullottu savuke käyttäytyy kuten käsinkierretty savuke. Myöskin haitallisten aineiden pitoisuus on tavanomaisin tavoin käsinsullotuissa ja käsinkierretyissä savukkeissa kovin erilainen ja valvomattomissa, vastaten savukehylsyjen erilai-15 siä täyttöasteita.
Mainittujen puutteiden korjaamiseksi savukkeiden sullomisen alueella ehdotetaan sekä julkaisussa DE-U-8 326 921 että myöskin julkaisussa DE-U-8 309 186 tai myöskin julkaisussa DE-C-3 343 407 tupakkavalmistetta käyttäjän taholla tapahtuvaa savukkeiden käsinvalmistusta varten, mikä tunnetaan siitä, 20 että tällaisena käytetään ei-poltettavaa esivalmistetta, joka on tehdasmaisesti esivalmistetun tupakkapatruunan muodossa, johon kuuluu päätyosasta avonainen, halkaisijaltaan valmiiden savukkeiden savukepaperihylsyjen mukaan sovitettu pötkönkääre ja pötkömäinen, kulloinkin savukeannosta vastaava tupakka- « · ’···' täyte, joka on siirrettävissä siihen kuuluvan pötkönkääreen sisähalkaisijaan sovi- • · :.v 25 tetun männän avulla pötkönkääreestä tyhjään savukepaperihylsyyn. Tämä tu- • · pakkatuote soveltuu käytettäväksi liittyen sekä tavanomaisiin käsinsullottaviin :#Γ: savukehylsyihin tai myöskin liittyen tavanomaisiin käsinkierrettäviin pieniin savu- ·:· kepaperilehtiin. Tämän ehdotuksen perusajatuksen mukaan valmistetaan käyt- ···· j1j1; täjälle käytettäväksi tarkoin annosteltu, nimittäin tavanomaisen, teollisen kulu- 30 tussavukkeen täyttömäärää vastaava tupakkamäärä savuketupakkapatruunan . .·, muodossa, jonka tupakkatäyte on siirrettävissä ennalta valmistettuun, kaupallis- • « · II! ta tyyppiä olevaan savukehylsyyn. Vaikka viimeksi mainitun ehdotuksen kohdal- **;2 la on kyse huomattavasta parannuksesta verrattuna mainittuun tekniikan ta- *"1: soon, ei voida jättää huomioimatta sitä, että siihen kuuluvan laitteen käsittely ·:1·: 35 vaatii suhteellisen korkeaa taitoa. Ennen kaikkea on tarpeellista ohjata tupakalla . täytetyn pötkönkääreen päätyosassa oleva pistoistutin sen sisään. Tällöin on • ·♦ • · » • 1 9 • ·· 2 • · 3 117688 olemassa se vaara, että pötkönkääreen tähän kuuluva päätyosa repeää tai vaurioituu muutoin, jolloin vastaava tupakka-annos ei enää ole käytettävissä. Edelleen saattaa pistoistutinta sisäänvietäessä ainakin tällä alueella oleva tupakka lisäksi puristua kokoon, minkä johdosta tupakan siirto tyhjän savukepaperihylsyn 5 tupakan sijoitustilaan (tabakaufnahmeraum) saattaa estyä.
Keksinnön tavoitteena on aikaansaada menetelmä ja laite, jotka esittävät parannusta viimeksi mainittuun järjestelmään, koskien sekä käsiteltävyyttä että myöskin savukepaperihylsyyn siirretyn tupakan laatua. Edelleen on aikaansaatava haluttuun laitteeseen sekä keksinnön mukaiseen menetelmään liittyvä 10 erityisen sopiva tupakankäyttöyksikkö.
Tämä tavoite saavutetaan menetelmäteknisesti patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkien mukaan ja laiteteknisesti patenttivaatimuksen 3 tunnusmerkkien mukaan. Joukolle tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 16 tunnusmerkkiosassa.
15 Keksinnön mukaisten toimenpiteiden johdosta ei ole enää tarpeellista viedä pistoistutinta tupakalla täytetyn pötkönkääreen päätyosan sisään. Keksinnön mukainen menetelmä kattaa lisäksi savukkeiden tähänastisen tupakallasul-lomisen käyttämällä tavanomaisia sullontalaitteita. Toisaalta saadaan varmistettua se, että jokainen keksinnön mukaisella menetelmällä tai keksinnön mukaista 20 laitetta käyttämällä valmistettu savuke on muodostettu samalla tavalla tupakalla täytön, savukkeen poltto-ominaisuuksien, maun ja haitallisten aineiden sisällön suhteen.
Yllättävää on se, että tässä riittää pötkönkääreen säteittäinen, so. ul-kokehästä tapahtuva tuenta, kun tarkoituksena on siirtää tupakka savukepaperi- t · 25 hylsyyn. Tällä suhteellisen yksinkertaisella toimenpiteellä saadaan estetyksi pöt- könkääreen taittuminen tai kasaan meneminen. Pötkönkääre korvaa tällä tavoin : äärimmäisen yksinkertaisesti tavanomaisen sullontalaitteen tupakanpuristus- ··· kammion.
*·#·
Keksintöä selitetään lähemmin jäljempänä huomioiden myöskin muut 30 tunnusmerkit ja edut viitaten suoritusmuotoesimerkkien selitykseen sekä viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää kaavamaisesti perspektiivisesti nähtynä keksinnön mukaisen laitteen ensimmäistä suoritusmuotoa avatussa tilassa; *:**: kuvio 2a esittää kaavamaisesti perspektiivisesti nähtynä kuvion 1 ·:··· 35 mukaista laitetta suljetussa tilassa; / : kuvio 2b esittää kuvion 2a mukaista laitetta sivulta nähtynä; • «· « · 4 117688 kuvio 3 esittää kaavamaisesti sivulta nähtynä kuvioiden 1 ja 2 mukaiseen laitteeseen kuuluvaa tupakansiirtoelementtiä; kuvio 4 esittää päällyskuvana kuvion 3 mukaista tupakansiirtoelementtiä; 5 kuvio 5 esittää kuvioiden 1 ja 2 mukaista laitetta varustettuna kuvioi den 3 ja 4 mukaisella tupakansiirtoelementillä; kuvio 6 esittää kaavamaisesti sivulta nähtynä keksinnön mukaisen laitteen toista suoritusmuotoesimerkkiä; kuvio 7 esittää päällyskuvana kuvion 6 mukaista laitetta; 10 kuvio 8 esittää sivukuvana (pistoistuttimen puoleiselta sivulta nähty nä) kuvioiden 6 ja 7 mukaista laitetta; kuvio 9 esittää kaavamaisesti kuvioiden 6-8 mukaisen laitteen toimintoa; kuvio 10 esittää kaavamaisesti päätykuvana päätysivusta avointa 15 pakkausta, jossa on siihen sovitetut, vastakkain kiinnitetyt ja kulloinkin tupakalla täytetyt pötkönkääreet; kuvio 11 esittää kaavamaisesti perspektiivikuvana edellä mainitun tapaisilla tupakka-annoksilla täytettyä pakkausta; kuvio 12 esittää kaavamaisesti päällyskuvana keksinnön mukaisen 20 laitteen toista suoritusmuotoa, jota käytetään kuvioiden 10 ja 11 mukaisten pakkaamattomien tupakka-annosten kanssa; kuvio 13a esittää kuvioiden 1-5 mukaista laitetta vastaavaa muunnettua suoritusmuotoa; kuvio 13b esittää sivulta nähtynä vyötä, jossa on tupakalla täytettyjä • * 25 pötkönkääneitä, ja jota käytetään kuvion 13a mukaisessa laitteessa; * ·* :...: kuvio 14a esittää sivulta nähtynä toista muunnosta kuvioiden 1-5 : mukaisesta laitteesta varustettuna suljetulla kotelolla; • · t ··· kuviot 14b ja c esittävät sivulta nähtynä sekä perspektiivisenä pääl- • · · · lyskuvana vyötä, jossa on tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä, ja jota käytetään 30 kuvion 14a mukaisessa laitteessa; .... kuvio 15a esittää sivukuvana kuvioiden 1 - 5 mukaisen laitteen vielä I" toista muunnosta, jossa on suljettu kotelo; ja *"** kuviot 15b ja c esittävät kulloinkin sivulta nähtynä vyön kahta eri mal- *"" lia, jossa on tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä, ja jota käytetään kuvion 15a *:··: 35 mukaisessa laitteessa.
* • · • · · • · • · • · · ··· * · 5 117688
Kuvioissa 1-12 tarkoittavat samat viitenumerot samoja tai vastaavia osia tai tunnusmerkkejä.
Kuviot 1 - 5 esittävät laitteen 10 ensimmäistä suoritusmuotoa, joka on tässä esittämättä jätetyn savukepaperihylsyn tupakalla tapahtuvaa täyttämistä 5 varten. Tähän laitteeseen kuuluu kotelo, jossa on alempi ja ylempi kotelonosa 14 tai 12. Molemmat kotelonosat 12, 14 ovat liitetyt toisiinsa yhdeltä sivulta sa-ranamaisesti tai nivelmäisesti. Sarananivel on merkitty viitenumerolla 64. Vastaavasti voidaan molemmat kotelonosat 12,14 kääntää toisistaan erilleen (kuvio 1) ja toisiaan vasten (kuvio 2). Yhteenkäännetyssä tilassa lepäävät molemmat 10 kotelonosat 12 ja 14 tiukasti toisiaan vasten ja ne muodostavat suuntaissär-miömäisen kappaleen (kuviot 2a ja 2b).
Ylemmän kotelonosan 12 sarananiveltä 64 vastapäätä olevalla sivulla on elastisesti esijännitetty lukituskieli 18, joka yhteenkäännetyssä tilassa on toi-miyhteydessä alempaan kuorenosaan 14 rakennetun lukituskoverruksen 20 15 kanssa, jolloin kotelon 11 ollessa yhteenkäännetyssä tilassa, pysyvät molemmat kuorenosat 12,14 tässä tilassa.
Kuten kuviosta 1 hyvin on havaittavissa, on kummassakin kuo-renosassa 12, 14 niiden samanpuoleisilla sivuilla aina pitkittäisurat 22, jotka pit-kittäisväliseinät erottavat toisistaan. Pitkittäisurat 22 kulkevat kulloinkin yhden-20 suuntaisesti sarananivelakselin 64 suhteen ja niillä on kulloinkin puoliympyrän muotoinen poikkileikkaus. Jokaiselle alemman kuorenosan 14 sisäsivulla olevalle pitkittäisuralle 22 on järjestetty ylemmän kuorenosan 12 sisäsivulla oleva pit-kittäisura 22. Sama koskee pitkittäisurien 22 väliin sovitettuja pitkittäisväliseiniä.
·1· ·...· Kun molemmat kuorenosat 12 ja 14 käännetään yhteen, niin tällöin muodostaa • · 25 kaksi kulloinkin toisiaan kohden olevaa pitkittäisuraa 22 suunnilleen ympyrän : muotoisen sijoitustilan 23. Jokaisen sijoitustilan 23 sisähalkaisija on suunnilleen : sama, hieman suurempi tai hieman pienempi kuin tupakalla täytetyn pötkönkää- ... reen 150 ulkohalkaisija. Pötkönkääre 150 sisältää tupakkamäärän, joka vastaa • · 1 · tavanomaisen savukkeen tupakkamäärää. Pötkönkääreen 150 sisähalkaisija 30 vastaa suunnilleen ennalta valmistetussa savukepaperihylsyssä olevaa tupakan < ^ sijoitustilan sisähalkaisijaa. Vastaavasti on tupakan tai tupakkapötkön pötkön- *”;1 kääreestä siirrettävissä ja olennaisesti ilman halkaisijan muutosta tupakan sijoi- * 1 *·;·1 tustilaan siihen kuuluva savukepaperihylsy. Pötkönkääreen 150 tai tämän koos- ·:·1: sapitämän tupakanpötkön pituus voi olla sama tai ensisijassa hieman suurempi ·;··· 35 kuin siihen kuuluvassa savukepaperihylsyssä olevan tupakan sijoitustilan pituus.
. Koska edellä mainitun, toisaalta pötkönkääreestä 150 ja tupakkatäytteestä tai • · · • · · ··· ' ···' • ♦ 6 117688 tupakkapötköstä 151 ja toisaalta siihen kuuluvasta savukepaperihylsystä koostuvan tupakka-annoksen kohdalla on kyse tunnetuista järjestelmäelementeistä, ei näiden elementtien lähempi selitys ole tarpeen. Todettakoon tässä vielä se, että pötkönkääre 150 voi olla poltettava tai ei-poltettavaa materiaalia. Pötkön-5 kääreen on joka tapauksessa oltava siten ilmaa läpäisevää, esim. perforoitu, että savukepaperihylsyn ulkopuolella oleva tupakkapötkö ei ole poltettavissa.
Kotelon 11 ollessa aukikäännetyssä tilassa voidaan alemman kote-londsan 14 pitkittäisuriin 22 asettaa tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä 150. Kun kaikki tai osa alemman kotelonosan pitkittäisurista 22 on täytetty tupakalla täyte-10 tyillä pötkönkääreillä 150, käännetään kotelo 11 kiinni. Tässä tilassa tapahtuu pötkönkääreiden 150 tuenta kulloinkin toisiaan kohden olevien pitkittäisurien 22 sisäseiniä vasten tai kulloinkin kahden toisiinsa liittyvän pitkittäisuran muodostaman sijoitustilan 23 sisäseiniä vasten. Jotta pötkönkääreet 150 pysyisivät paremmin pitkittäisurien 22 muodostamissa sijoitustiloissa 23, voivat pitkittäisurien 15 22 pinnat olla karhennetut. Pitkittäisurien 22 muodostamien sijoitustilojen 23 samoin kuin pötkönkääreidenkin päätysivut ovat avonaiset. Ylemmän kuo-renosan 12 yläpinnalle on rakennettu kaksi toistensa suhteen yhdensuuntaisesti kulkevaa, toisistaan erillään olevien kuoppamaisten syvennysten 26 muodostamaa riviä. Kuoppamaisten syvennysten 26 molemmat rivit kulkevat kulloinkin 20 suunnilleen kohtisuorasti pitkittäisurien 22 pituusulottumien tai pitkittäisurien 22 määrittämien sijoitustilojen 23 suhteen. Kuoppamaisten syvennysten 26 keskinäinen etäisyys vastaa pitkittäisurien 22 määrittämien sijoitustilojen 23 pitkittäis-keskiakselien välistä välimatkaa.
·· ·...· Ylemmässä kuorenosassa 12 on edelleen kaksi ohjauskiskoa 24, jot- * 1 :.v 25 ka kulkevat yhdensuuntaisesti kummankin kuoppamaisten syvennysten 26 muodostamien rivien suhteen, so. myöskin kohtisuorasti sijoitustilojen 23 pitkit- : täiskeskiakselien suhteen. Nämä ohjauskiskot 24 pitävät paikoillaan ja ohjaavat ··1 pituussuunnassa ylempään kotelonosaan 12 asetettavaa tupakansiirto-elementtiä 40 kuvioita 3 ja 4 tai 5 vastaavalla tavalla. Tupakansiirtoelementti on • · · 30 suunnilleen U-muotoinen rakenneosa, jossa on yhdysosa 42 ja kaksi haaraosaa . 44, joiden toisiaan kohden oleville sisäsivuille on rakennettu ohjausurat 46, jotka ovat toimiyhteydessä edellä mainittujen kotelon 11 ylemmän kuorenosan 12 oh- • · *·;·1 jauskiskojen 24 kanssa. Vastaavasti on tupakanohjauselementti 40 siirrettävissä ·:··: ylemmässä kotelonosassa 12 olevia kotelonpuoleisia ohjauskiskoja 24 pitkin.
·:··· 35 Toiseen haaraosaan, nimittäin kuvioiden 3 ja 4 esittämään oikeaan .· . haaraosaan, on sijoitettu aksiaalisesti siirrettävä tanko 48 ja yhdensuuntaisesti • 1 · · · • · ♦ · • ♦ « · 7 117688 yhdysosan 42 suhteen. Tangon 48 sisemmässä, so. haaraosaa 44 vastassa olevassa päässä on mäntä 50, jonka halkaisija on hieman pienempi kuin pöt-könkääreen 150 sisähalkaisija. Vastakkaisessa ulkopäässä on kädensija 52, jonka avulla tankoa 48 voidaan siirtää aksiaalisesti.
5 Toisessa haaraosassa, nimittäin kuvioiden 3 ja 4 esittämässä va semmassa haaraosassa 44, on tangon 48 tai männän 50 kanssa samassa linjassa kulkeva reikä, jonka halkaisija on hieman suurempi kuin männän 50 halkaisija. Tämä reikä jatkuu ulospäin pistoistuttimen 60 muodossa. Kuviota 4 vastaten on pistoistutin ylhäältä käsiksi päästävän koverruksen sisäpuolella, jolloin 10 ilman mitään estettä voidaan pistoistutinta 60 vasten asettaa tavanomaisella tavalla sen päälle asetettua savukepaperihylsyä varten oleva lukitusmekanismi. Tähän lukitusmekanismiin kuuluu tavanomaisella tavalla diametraalisesti pistoistuttimen 60 suhteen sovitetut kiristystapit 62, joissa on ulkoapäin käsiksi päästävät puristuspainikkeet 58. Kiristystappeja 62 sekä puristuspainikkeita 58 voidaan 15 painaa elastisen elementin, erityisesti jousen, vaikutusta vastaan pistoistutinta 60 vasten.
Tupakansiirtoelementin 40 yhdysosan 42 sisäsivulla, ylemmän kote-lonosan 12 yläsivun 28 puolella, on kaksi elastisesti esijännitettyä kuulaelement-tiä 54, jotka liittyvät kulloinkin ylemmän kotelonosan 12 yläsivulla 28 olevaan 20 kumpaankin kuoppamaisten syvennysten 26 riviin, ja jotka vaikuttavat yhdessä kuoppamaisten syvennysten 26 kanssa muodostaakseen eräänlaisen lukituslii-toksen. Sen mukaisesti voidaan tupakansiirtoelementti asettaa toisaalta kuula-elementtien 54 yhteistoiminnalla ja toisaalta kuoppamaisten syvennysten 26 • · · avulla tarkoin jokaisen sijoitustilan 23 tai niihin asetettujen pötkönkääreiden 150 • · \v 25 suhteen, ja siten, että sekä tanko 48 mäntineen 50 että myöskin sitä vastassa oleva pistoistutin 60 ovat samassa linjassa kulloisenkin tupakansijoitustilan 23 : tai niihin asetettujen pötkönkääreiden 150 suhteen.
φ · « ·{. Sen jälkeen kun osa tai kaikki sijoitustilat 23 ovat täytetyt edellä mai- • · « nitun tapaisella tupakka-annoksella ja kun kotelo 11 on suljettu, asetetaan tupa-30 kansiirtoelementti 40 peräjälkeen sijoitustiloihin 23 tai pötkönhylsyihin 150. Jokaisessa yksittäisasetustapauksessa asetetaan pistoistuttimen 60 päälle tavan-omaisella tavalla savukepaperihylsy ja siitä pidetään kiristystapin 62 avulla kiinni.
• · *···* Sen jälkeen työnnetään tankoa 48 sekä mäntää 50 kädensijan 52 avulla aksiaa- ♦:·*: lisesti koteloon tai kulloiseenkin sijoitustilaan 23. Mäntä 50 siirtää pötkönkää- 35 reessä 150 olevan tupakan tai tupakkapötkön pistoistuttimen 60 läpi savukepa- .* . perihylsyyn tai sen tupakansijoitustilaan. Sen jälkeen vedetään kädensijan 52 • * · • · • · · ·« • · 8 117688 avulla tanko 48 sekä mäntä 50 takaisin, kunnes mäntä 50 on kotelon 11 kanssa olevan törmäysalueen ulkopuolella. Tupakalla täytetty savuke vedetään tavanomaisella tavalla pistoistuttimesta 60 pois, kun se on vapautettu kiristystappien 62 avulla. Sen jälkeen siirretään tupakansiirtoelementtiä 40 ohjauskiskoja 24 pit-5 kin seuraavaan lukitusasemaan, jossa sekä tanko 48 että mäntä 50 samoin kuin pistoistutin 60 ovat jälleen samassa linjassa seuraavana olevan sijoitustilan 23 kanssa, jossa on tupakalla täytetty pötkönkääre tai tupakka-annos. Kun kaikki pötkönkääreet ovat tyhjennetyt ja yhtä monta savuketta on valmistunut, avataan kotelo 11 jälleen. Tyhjät pötkönkääreet poistetaan. Selitetty menetelmä voi alkaa 10 aina jälleen alusta, kunnes käyttäjä on valmistanut riittävän määrän savukkeita.
Kuviot 6 - 9 esittävät vaihtoehtoista laitetta tässä kyseessä olevan tapaiselle laitteelle. Siihen kuuluu U-muotoisen rungon 112 muodossa oleva kotelo, jossa on pohjalevy 113 ja kaksi kohtisuorasi! olevaa haaraosaa 114. Näiden kummankin haaraosan 114 väliin on sijoitettu pyöriviksi kaksi urarullaa 118, 119 15 ja kuviota 6 vastaten toistensa päälle ja yhdensuuntaisiksi toistensa suhteen. Kummankin urarullan 118, 119 väli on valittu siten, että vaipanpinnat lähes koskettavat toisiaan. Tässä esittämättä jätetyn, toisen haaraosan 114 sisällä olevan pyörämekanismin avulla ovat molemmat urarullat 118, 119 kytketyt toisiinsa siten, että ne, annettaessa niille pyörimisliike, pyörivät vastakkaisiin suuntiin tois-20 tensa suhteen.
Kummankin urarullan 118, 119 vaipanpintaan on rakennettu pitkit-täisurat132,joillaonsuunnilleenpuoliympyränmuotoisetpoikkileikkaukset.Pit-kittäisväliseinät erottavat pitkittäisurat 132 toisistaan. Kummankin urarullan pitkit-täisurat ovat kulloinkin samalla kulmaetäisyydellä toisistaan. Kummankin urarul- · \v 25 lan 118, 119 mekaaninen kytkentä on sellainen, että niitä pyöritettäessä muo- dostaa kummankin valssin pyörimisakselin kautta kulkevalla tason alueella kaksi : toisiaan kohden olevaa pitkittäisuraa suunnilleen ympyrän muotoisen poikkileik- ·;. kauksen omaavan sijoitustilan tupakalla täytetylle pötkönkääreelle 150. Täten • · · * määritetty sijoitustila 23 on kummaltakin päätysivultaan avoin. Toiseen pää- 30 tysivuun on sovitettu jo selitetty tanko 48 mäntineen ja kädensijoineen 52, kun . taas toiseen päätysivuun on sovitettu ensimmäisen suoritusmuodon yhteydessä ’;;;* jo selitetty pistoistutin 60 kiristysmekanismeineen 62, 58. Tanko 48 on sijoitettu · *;·* aksiaalisesti siirrettävänä toiseen haaraosaan 114 (kuvioissa 6 ja 7 oikean puo- ·:**: leiseen haaraosaan 114). Vastaavasti pistoistutin 60 on rakennettu toiseen haa- ·:··· 35 raosaan 114 ja tässäkin ylhäältä päin käsiksi päästävään koverrukseen 158.
• · • · · • · · * · • · • m m I ·· ♦ * 9 117688
Kuten kuvioista 7-9 sangen hyvin havaitaan, on valssiparin 118,119 eteen sovitettu tupakalla täytettyjen pötkönkääreiden 150 muodostaman joukon sisältävä makasiini 116 vinoon asetetun luiskan muodossa, jolloin kumpaakin uravalssia 118, 119 pyöritettäessä liukuu kulloinkin automaattisesti tupakalla täy-5 tetty pötkönkääre makasiinista 116 toisiaan kohden olevien pitkittäisurien määrittämään sijoitustilaan 23.
Kahden toisiaan kohden olevan pitkittäisuran 132 määrittämän sijoitustilan 23 perään on edelleen sovitettu pötkönkääreen poistaja tai pötkönkää-reen poisheittäjä, joka kumpaakin uravalssia pyöritettäessä irrottaa sijoitustilasta 10 23 vapautuvan ja tyhjennetyn pötkönkääreen 150 uravalssien 118 tai 119 pitkit-täisurista 132. Poisheittoelementit ovat 124, 136 ovat kulloinkin ylemmän ja alemman urarullan kehäuriin 120 työntyviä varsia, jolloin alempaan urarullaan 119 kuuluvat poisheittoelementit 124 ovat rakennetut yksikappaleisiksi ja varustetut runkoon 112 kiinnitetyllä kiinnityslevyllä 122. Ylempään urarullaan 118 kuu-15 luvat poisheittoelementit 136 ovat rakennetut yksikappaleisiksi ja varustetut lii-täntälevyllä tai liitäntälaatalla 134, joka on asennettu rungon 112 kumpaankin haaraosaan 114.
Tässä esitetyssä suoritusmuodossa on alemman urarullan 119 kanssa toimiyhteyteen saatettava ohjauselin sen tai molemman urarullan 118, 119 20 pyörittämistä varten. Ohjauselin on konkreettisessa tapauksessa alemman ura-rullan 119 kanssa toimiyhteyteen saatettava kääntövipu 126, jonka kääntöakseli on kosketuksessa alemman urarullan 119 pyörimisakseliin. Kääntövipuun 126 kuuluu salpa 140, joka jousen 160 vaikutuksesta on toimiyhteydessä joko • · · alemman urarullan 119 pitkittäisurien 132 tai mainitun kytkentämekanismin :V: 25 hammaspyörien kanssa, ja joka voidaan saattaa toimiyhteydestä pois tämän jousen vaikutusta vastaan. Salvan 140 ollessa kytketyssä asennossa voidaan : kääntövipua 126 kääntämällä saattaa alempi urarulla 119 ja siten kummatkin • ♦ · urarullat pyörimään samalla tavalla niin kauan, kunnes on muodostettu uusi si- joitustila 23 tupakalla täytetyn pötkönkääreen vastaanottamista varten. Lopuksi 30 salpa 140 kytketään alemman urarullan tai kytkentämekanismin kanssa olevasta kytkennästä irti, jotta se voidaan kääntää kääntövivun 126 avulla jälleen lähtö- *“·’ asentoon. Kääntövivun 126 ja siten myöskin siihen liittyvän salvan 140 kääntö- • · *·;*’ kulma on mitoitettu siten, että se kääntää urarullia 118, 119 tietyn kulman ver- ·:**: ran, mistä seuraa uuden sijoitustilan 23 muodostuminen tupakalla täytettyä pöt- ·:··♦ 35 könkäärettä 150 varten.
m m · ··· I· • · • » • · · • ·· • · 10 117688
Sen varmistamiseksi, että kaksi sijoitustilan 23 muodostamista varten olevaa prtkittäisuraa 132 ovat tarkoin vastakkain toistensa suhteen, voi laitteessa olla vielä lukitusväline 142. Tästä on kuviossa 7 esitetty vain toinen ja jousi-kuormitteisen lukituskuulan muodossa, joka lukitsevalla tavalla työntyy pää-5 tysivulta tässä ylemmän urarullan 118 pitkittäisuraan 132. Työntyminen tapahtuu konkreettisessa tapauksessa kulloinkin ylemmän urarullan 118 pitkittäisuran päätysivulta käsin. Selitetty lukitusmekanismi voi olla sijoitettu myöskin alempaan urarullaan tai kumpaankin urarullaan. Konkreettisessa tapauksessa riittää kuitenkin sen sijoittaminen vain toiseen urarullaan johtuen selitetystä kumman-10 kin urarullan 118,119 välisestä mekaanisesta kytkennästä.
Kuvion 9 mukaan on viimeksi selitetyn suoritusmuodon toimintatapa seuraava:
Aluksi makasiini 116 täytetään joukolla tupakalla täytettyjä potkön-kääreitä 150 tai vastaavasti muodostetuilla sauvamaisilla tupakka-annoksilla. 15 Nämä tupakka-annokset voivat olla joko toisistaan irrallaan tai myöskin yhdistetty toistensa kanssa eräänlaiseksi tupakkapatruunavyöksi. Alin tupakka-annos lepää kumpaakin urarullaa 118,119 vasten siten, että kummankin urarullan pyörähtäessä nuolen 154 suunnassa tarttuvat kummankin urarullan sijoitustilan 23 eteen kytketyt pitkittäisurien erotusväliseinät kulloinkin yhdestä tupakka-20 annoksesta kiinni ja ottavat mukaansa. Kummankin urarullan 118, 119 pyörintä aikaansaadaan edellä selitetyllä tavalla kääntövivun 126 ja siihen kuuluvan salvan 140 avulla. Kääntövivun 126 kääntöliike on merkitty kuvioon 7 viitenumerolla 128. Jotta kumpaakin urarullaa 118, 119 saadaan pyöritetyksi nuolen 154 suun- • · · nassa, on kääntövipua 126 sekä salpaa 140 aluksi käännettävä ylöspäin aloi- :.v 25 tusasentoon. Sitten salpa 140 vapautetaan, jolloin se joutuu lukitusasentoonsa.
Sen jälkeen käännetään kääntövipua 126 sekä salpaa 140 alaspäin sen ollessa : ♦1: samanaikaisesti kosketuksessa alemman urarullan 119 kanssa. Mekaanisen • · · kytkennän vuoksi pyörii ylempikin urarulla 118 vastaavalla tavalla. Täten joutuu makasiinissa 116 kulloinkin perässä tuleva tupakka-annos urarullien kummankin « ♦ · 30 pyörimisakselin muodostaman tason alueelle. Tässä tasossa ovat alemman ura- rullan 119 pitkittäisura ja ylemmän urarullan 118 pitkittäisura tarkoin toisiaan *”2 vasten muodostaen siten tupakka-annosta varten olevan sijoitustilan 23, jonka • · '···’ poikkileikkaus on lähes pyöreä. Tämän sijoitustilan 23 sisäpuolella tuetaan tu- ·:··: pakka-annosta tai sen pötkönkäärettä säteittäisesti sen tapahtuessa alemman ja ·:··· 35 ylemmän urarullan 118, 119 toisiaan kohden olevien pitkittäisurien avulla. Sen .1 . jälkeen tanko 48 työntää tupakan pötkönkääreestä 150 pois pistoistuttimen 60 • · · I »· • · · • · · • ·♦ 2 • · 11 117688 läpi sen päälle asetetun savukepaperihylsyn tupakansijoitustilaan. Sen paikoilleen lukitseminen tapahtuu selitetyn kiristysmekanismin 62, 58 avulla. Tupakan-siirron jälkeen vedetään tanko 48 kädensijan 52 avulla takaisin lähtöasemaan.
Tupakalla täytetty savukepaperihylsy otetaan pistoistuttimen päältä 5 pois. Tangon 48 siirto kädensijan 52 välityksellä tapahtuu kuvion 6 esittämän kaksoisnuolen 130 suunnassa. Sen jälkeen voidaan urarullia 118, 119 kiertää uudelleen kääntövivun 126 avulla seuraavan askeleen verran, jolloin muodostuu uusi sijoitustila 23, jossa sitten on uusi tupakka-annos. Todettakoon tässä vielä se, että tupakka-annoksen määrittävät pötkönkääre 150 ja pötkömäinen tupak-10 katäyte 151. Pötkönkääre 150 on ilmaa läpäisevä siten, että tupakka-annos ei ole poltettavissa sitä vasten tiiviisti olevan savukepaperihylsyn ulkopuolella.
Edellä selitetyssä kiertoprosessissa heitetään tyhjennetty pötkönkääre pois - kuviossa 9 merkitty viitenumerolla 152. Edellä mainitut poisheittoele-mentit 124, 136 auttavat tätä poisheittämistä. Suorittamalla edellä selitetyt toi-15 menpiteet useampaan kertaan saadaan makasiini 116 tyhjennetyksi sekä valmistetuksi vastaava määrä savukkeita.
Laitteen kolmas vaihtoehto savukepaperihylsyjen täyttämistä varten on esitetty kaavamaisesti kuvioissa 10- 12. Sen mukaisesti asetetaan rasiaan tai pakkaukseen 210 joukko yhdensuuntaisesti vierekkäin ja päällekkäin sekä tii-20 viisti toisiaan vasten olevia ja kulloinkin tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä 150 tai tupakka-annoksia. Pötkönkääreet 150 ovat liitetyt toisiinsa ensisijassa liima-pisteiden avulla, ja jolloin ne tukeutuvat toisiinsa pakkauksen 210 sisäpuolella. Ulkopuoliset pötkönkääreet 150 ovat kiinnitetyt pakkauksen 210 sisäpintaan, • Il ensisijassa myöskin näillä liimaliitoksilla. Näin ollen tässä on kompakti raken-:Y: 25 nelma, joka koostuu selitetyn tapaisesta tupakka-annosryhmästä, ja joka sijait- see pakkauksen 210 sisäpuolella. Kuvioiden 10 ja 11 mukaan rasia tai pakkaus • · · : :*; 210 on päätysivultaan avoin. Luonnollisesti on rasia tai pakkaus 210 ennen käyt- « · · töä suljettu päätysivustaan sekä kosteus- että aromitiiviisti.
Edellä mainittuun tupakka-annosten ryhmään kuuluu laite 215, joka • « · 30 on esitetty päällyskuvana kuviossa 12. Laitteeseen kuuluu koteloon 216 raken- . nettu sijoitustila 23', jonka mitat vastaavat rasian tai pakkauksen 210 mittoja.
• · · Tämän mukaisesti voidaan pakkaus 210 sekä tupakka-annokset 150, 151 aset-taa ylhäältä sijoitustilaan 23'. Sijoitustilan 23' toiseen päätysivuun, kuviossa 12 ·:··· vasempaan päätysivuun, on rakennettu tai sovitettu joukko läpimenoreikiä ja nii- 35 hin kuuluvat pistoistuttimet 60. Jokainen pistoistutin on samassa linjassa rasian / , tai pakkauksen 210 sisäpuolella olevan tupakka-annoksen sijainnin kanssa.
• · · 9 09 • · • · I « I • ·· • · 117688 12
Vastaavasti on vastakkaisella sivulla olemassa tupakansiirtolaitteisto, jossa on joukko tankoja 222. Nämä ovat sijoitetut aksiaalisesti siirrettäviksi siten, että ne ovat liikutettavissa, kun mainituntyyppisillä tupakka-annoksilla täytetty pakkaus 210 on paikoitettu sijoitustilaan 23', tupakalla täytettyjen pötkönkääreiden 150 5 läpi aina pistoistutinten 60 alueelle saakka. Tankojen 222 lukumäärä samoin kuin pistoistutinten 60 lukumäärä vastaa pakkaukseen 210 sovitettujen tupakka-annosten 150, 151 lukumäärää.
Tankojen 222 sijoitustilasta 23' poispäin olevasta päästään ne ovat liitetyt keskenään palkin muotoisen liitäntäelementin 224 avulla kädensijaan 226 10 tankoyksiköksi, jolloin tangot 222 yhdessä, so. kokonaisuudessaan, ovat siirrettävissä tupakalla täytettyjen pötkönkääreiden 150 läpi. Sen mukaisesti asetetaan savukeryhmän valmistamista varten kaikkien pistoistutinten 60 päälle savu-kepaperihylsyt, jotka kiinnitetään pistokeistutinten päälle kiristyskiilan tai vastaavan avulla. Sen jälkeen paikoitetaan sijoitustilaan 23' tupakka-annoksilla 150, 15 151 täytetty pakkaus 210, jonka päätysivut on ennalta käsin avattu. Lopuksi tan- koyksikkö työnnetään kädensijan 226 avulla aksiaalisesti sijoitustilaan 23’. Tällöin siirretään tupakka kaikista pötkönkääreistä 150 yhtäaikaisesti tätä varten järjestettyihin savukepaperihylsyihin tai niiden tupakansijoitustiloihin. Lopuksi vedetään tankoyksikkö jälleen takaisin, kunnes pakkaus 210 on vapaa sen poisottoa 20 varten. Tupakalla täytetyt savukkeet otetaan pistoistuttimista 60 pois sen jälkeen kun edellä selitetty kiristys on avattu. Pakkauksen 210 sisäpuolella vallitseva .*··. pötkönkääreiden 150 vastakkainen tuenta riittää säilyttämään stabiliteetin tupa- .v. kansiirtoprosessia varten.
• * ·
Mikäli tupakansiirtotankoja 222 varten tarvittaisiin kovin suurta voi- * * *" 25 maa, niin tällöin voidaan tankoyksikköön järjestää vipumekanismi tai vastaava.
Sijoitustilan 23' sisäpuoliset sivuseinät ovat merkityt kuviossa 12 vii- • t · tenumerolla 219. Tätä vasten lepäävät pakkauksen 210 molemmat sivuilla ole-v : vat kapeat sivut.
Kuvio 13a esittää sivulta nähtynä kuvioiden 1 - 5 mukaisen laitteen 30 mukaista muunnettua suoritusmuotoa, jossa on suljettu kotelo. Tämä suoritus-muoto eroaa kuvioiden 1 - 5 esittämästä vastaavasta osittain siinä, että tupakat- * * · la täytettyjä pötkönkääreitä 150 varten olevaan sijoitustilan 23 alempaan kote-l lonosaan päin oleva sisäseinä on rakennettu tasaiseksi. Konkreettisessa tapa uksessa on vastaavana pohjan sisäseinänä ylemmän kotelonosan 12 sisäsivulle :\i 35 rakennettu, yhdensuuntaisesti kotelon nivelakselin 64 suhteen kulkeva tasoura.
Toiseksi eroaa kuvion 13a mukainen laite kuvioiden 1-5 vastaavasta vielä sii- « * 13 117688 nä, että alemman kotelonosan 14 sisäsivulla olevien pitkittäisurien 22 keskinäinen väli on hieman suurempi vastaten sitä tupakalla 151 täytettyjen pötkönkää-reiden 150 sovitusta, joka on aiemmin mainittuja pötkökääreitä toisiinsa liittävän, paperia, muovia tai ohutta kartonkia olevan nauhan 153 toisella sivulla. Tällä ta-5 voin rakennetun vyön sijoitus, jossa on tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä, on esitetty kuviossa 13a.
Kuvio 14a esittää kuvion 13a mukaisen laitteen modifioitua rakennetta, jolloin modifiointina on se, että alemman kotelonosan 14 sisäsivulla olevat pitkittäisurat 22 ovat välittömästi vierekkäin. Tämän rakenteellisen muunnoksen 10 etu on siinä, että vastaavalla tavalla ovat myös tupakalla täytetyt pötkönkääreet sijoitettavissa tiiviisti vierekkäin sijoitustilan 23 sisäpuolelle, ja mistä seuraa lisänä oleva vastakkainen sivutuenta. Vastaava vyö, jossa on tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä, on esitetty kuvioissa 14b ja 14c. Myös tässä on tupakalla 151 täytetyt pötkönkääreet 150 sovitettu liitosnauhan 153 toiselle sivulle, ensisijassa 15 liimaamalla. Lisäksi on ajateltavissa siten, että yksittäiset pötkönkääreet liimataan toisiinsa niiden kosketusreunoja pitkin, ainakin pisteittäin. Ääritapauksessa voi tupakalla täytettyjen pötkönkääreiden välittömän pitkittäisliimauksen tapauksessa liitosnauha 123 jäädä pois. Tällöin olisi varmistettava vain se, että silloin on käytettävissä sellainen käyttöyksikkö, jossa on vähintään kaksi toisiinsa liitet-20 tyä ja kulloinkin tupakalla täytettyä pötkönkäärettä, jotka sitten - kuten kuvio 14a esittää - on tai ovat sijoitettavissa kuvion 14a mukaisen laitteen sisäpuolelle. Vä-.**·. hintään kahden, tupakalla täytetyn pötkönkääreen kiinteästä liitoksesta on se etu, että sen sijoittaminen kuvioiden 13a tai 14a mukaisen laitteen sisäpuolelle 4 4* /.··' on helpompaa ja erityisesti nopeampaa. Kuvioiden 1-5 mukaiseen laitteeseen *" 25 viitaten on jo selitetty, kuinka yksittäiset tupakalla täytetyt pötkönkääreet paikoi- *·”* tetaan tupakansiirtolaitteen sijoitustilan 23 sisäpuolelle. Luonnollisestikin voidaan • · * kuvioiden 1 - 5 mukaisessa laitteessa käyttää vyötä, jossa on tupakalla täytettyjä v : pötkönkääreitä. Vain tällöin täytyisi vierekkäisten pötkönkääreiden vöillä olevan liitosnauhan kulkea suunnilleen niiden yhteisen keskitason alueella.
30 Lopuksi viitataan vielä kuvioiden 1-5 mukaisen laitteen toiseen ra- kenteelliseen muunnokseen, joka on esitetty kuviossa 15a kaavamaisesti sivulta • · · nähtynä. Tässä laitteessa rajaavat yksistään tasaiset seinät sijoitustilaa 23.
’ Konkreettisessa tapauksessa muodostuu sijoitustila 23 yhdensuuntaisesti kote lon nivelakselin 64 suhteen kulkevista tasourista, jotka ovat ylemmän ja alem-35 man kotelonosan 12 tai 14 toisiaan kohden olevissa sivuissa. Myöskin on ajatel-:*·.· tavissa siten, että vain ylemmän tai alemman kotelonosan sisäsivulle varustet- 117688 14 täisiin hieman syvempi tasoura, kun taas siihen kuuluva rajaseinä olisi rakennettu kauttaaltaan tasaiseksi toisen kotelonosan sisäsivulle.
Kuviot 15b ja 15c esittävät kulloinkin päätysivulta nähtynä kuvion 15a mukaisessa laitteessa käytettäväksi tarkoitettuja erityisen edullisesti rakennettu-5 ja vöitä, joissa on tupakalla 151 täytettyjä pötkönkääreitä 150. Konkreettisessa tapauksessa käsittää jokainen pötkönkääre yksitoista tupakalla täytettyä pötkön-käärettä.TämäntyyppisenkäyttölaitteenympärysmittaonluonnoHisestivaihtele-va. Jokaiseen pötkövyöhön 7, 10 tai 12 kuuluu ensisijassa tupakalla täytetyt pöt-könkääreet tai tupakka-annokset. Nämä kokoluokat ovat suhteellisen helposti 10 käsiteltävissä, so. sijoitettavissa ilman mitään suurempia ongelmia siihen kuuluvan laitteen, esim. kuvion 15a mukaisen laitteen sijoitustilan sisäpuolelle.
Kuvion 15b mukainen pötkönkäärevyö tunnetaan siitä, että tupakalla täytetyt pötkönkääreet on sovitettu muovia, paperia tai ohutta kartonkia olevan ylemmän ja alemman liitosnauhan 153 väliin ja liitetty liitosnauhoihin 153, erityi-15 sesti liimaamalla. Lisäksi tai vaihtoehtoisesti on ajateltavissa tupakalla täytettyjen pötkönkääreiden liimaaminen niiden kosketusviivoja pitkin.
Kuvion 15c mukaisessa suoritusmuodossa ovat tupakalla täytetyt pötkönkääreet 150 sijoitetut letkumaisen pakkauksen 210 sisäpuolelle. Pakkaus 210 on rakennettu tasaisen suuntaissärmiön tapaan. Ennen käyttöä ovat luon- 20 nollisesti myös tämän pakkauksen 210 päätysivut suljetut. Päätysivut poistetaan edellä selitettyä tupakansiirtoa varten. Sen jälkeen asetetaan pakkaus tupakalla .·*·. täytettyine pötkönkääreineen kuvion 15a mukaisen laitteen sijoitustilaan 23.
.·]·. Edellä selitetyn tupakansiirtoelementin avulla voi sitten tapahtua tupakan siirto • · · .M. kulloinkin sitä varten oleviin savukepaperihylsyihin.
• · " 25 Todettakoon tässä kohtaa vielä se, että pötkönkääreiden 150 aksiaa- • · · ***;’ linen liikkumattomuus siirrettäessä tupakkaa tupakansiirtoelementin avulla kul- *·· ···j loinkin sitä varten olevassa savukepaperihylsyssä olevaan tupakan sijoitustilaan : on varmistettu, erityisesti sen haaraosan 44 avulla.
Kuvioiden 13a ja 14a mukaisissa rakenteissa samoin kuin kuvioiden 30 1-5 mukaisessa suoritusmuodossa ovat kotelonosan 12 yläsivussa olevat kuoppamaiset syvennykset 26 järjestetyt alemman kotelonosan 14 sisäsivulla • * · m'". olevaa kulloistakin kourumaista pitkittäisuraa 22 varten. Kuvion 15a mukaisessa l suoritusmuodossa määrittyy sen jokaisen rivin vierekkäisten kuoppamaisten lu- kitussyvennysten 26 väli kulloinkin käytettävässä pötkönauhassa olevien yksit-35 täisten tupakalla täytettyjen pötkönkääreiden keskivälin mukaan.
• · • » * • · · t *
! ' I
15 117688
Jotta kuvioiden 6-9 mukaista laitetta voitaisiin käyttää myöskin kuvioiden 13b, 14b ja/tai 15b mukaisen pötkövyön kanssa, ovat vierekkäisten pitkit-täisurien 132 väliset väliseinät rakennetut erotus-, erityisesti leikkuuväliseiniksi, jotta, vedettäessä tupakalla täytettyä pötkönkäärettä selitettyyn sijoitustilaan 23, 5 tämän tupakalla täytetyn pötkönkääreen ja seuraavan tupakalla täytetyn pötkön-kääreen välinen liitosnauha 153 katkeaa.
Toisaalta sekä pitkittäisurien 132 että myöskin vierekkäisten pitkit-täisurien 132 erotusväliseinien ja toisaalta liitosnauhan 153 ollessa sopivasti mitoitetut on periaatteessa myöskin mahdollista se, että tupakalla täytetyt pötkön-10 kääreet liikutetaan peräkkäin sijoitustilaan 23 katkaisematta tällöin liitosnauhaa, ja että tupakan siirron jälkeen se liikutetaan jälleen siitä pois. Tässä tapauksessa myötävaikuttaa liitosnauha luonnollisesti tupakalla täytettyjen pötkönkääreiden oikein välein tapahtuvaan jälkisyöttöön vastaten pitkittäisurien 132 kulmaväliä.
Kaikkia hakemusasiakirjassa ilmaistuja tunnusmerkkejä pidetään 15 keksinnölle olennaisina, mikäli ne yksittäin tai yhdistettyinä ovat uusia tekniikan tasoon verrattuina.
• 1 · • · ··· • · ··· • · · • · 1 » • 1 • · • · · * • · · • · · ··· * 1 · • •••e'·,··.
• 1 · • · · • 1 · • · · • · · ·1· • 1 1 • 1 * · 1 • i * 1 • · » 1 « • · * ' ' 9 · * 1 Φ * ♦1 • · · * · · • 1· • ·

Claims (17)

1. Menetelmä savukepaperihylsyn täyttämiseksi tai sullomiseksi tupakalla, jolloin vähintään yhden pötkönkääreen (150) sisällä oleva ja kulloinkin olennaisesti tarkoin esiannosteltu tupakkapötkö (151) siirretään tupakansiirto- 5 painimen, -männän, -tangon (48, 222) avulla savukepaperihylsyyn (66), jolloin tupakkapötköä (151) siirrettäessä pötkönkäärettä (150) tuetaan vähintään osittain radiaalisesti uloimmalta vaippapinnalta, tunnettu siitä, että valmistetaan ainakin kaksi ainakin yhdeltä sivulta muovia, paperia tai kartonkia olevan nauhan avulla toisiinsa liitettyä, kulloinkin tupakalla täytettyä pötkönkäärettä 10 (150), jolloin kulloinkin yksi savukepaperihylsy (66) paikoitetaan tupakalla täyte tyn pötkönkääreen (150) päätypinnan viereen siten, että sitä pidetään liikkumat-tomasti kulloistakin pötkönkäärettä (150) vastapäätä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pötkönkäärettä (150) tuetaan tupakkapötkön (151) siirtämisen aikana oleel- 15 lisesti koko aksiaaliselta pituudeltaan uloimmalta vaippapinnaltaan.
3. Laite savukepaperihylsyjen täyttämiseksi tai sullomiseksi tupakalla, jolloin vähintään yhden pötkönkääreen (150) sisällä on olennaisesti tarkoin esiannosteltu tupakkapötkö (151), jossa laitteessa on vähintään yksi koteloon (11, 110, 216) sijoitettu ja aksiaalisesti siirret-20 tävä tupakansiirtomäntä, -painin, -tanko (48, 222) vähintään yhden tupakkapötkön (151) siirtämiseksi pötkönkääreestä (150) tätä varten järjestettyyn savuke- ..... paperihylsyyn (66), • · sijoitustila (23, 23’), joka on vähintään yhtä tupakalla täytettyä pöt- *;*;* könkäärettä (150) varten ja jossa tätä pidetään ulkopuolisen, säteittäisen tuen- • · *··;* 25 nan avulla tupakkapötköä (15) savukepaperihylsyyn (66) siirrettäessä, ja makasiini (116) useiden, nauhalla toisiinsa liitettyjen tupakalla täytet-tyjen pötkönkääreiden (150) sijoittamiseksi, tunnettu pistoistuttimesta (60), : jonka päälle savukepaperihylsy (66) avonaisine päineen on työnnettävissä tu pakkapötkön (151) siirtämiseksi siten, että tupakansiirto tapahtuu pistoistutti- : :** 30 men (60) läpi tätä varten järjestettyyn savukepaperihylsyyn (66).
• · * .···. 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että si- *·', joitustila (23, 23’) on muodostettu siten, että se tukee pötkönkäärettä (150) tu- • · · · · * | pakkapötkön (151) siirtämisen aikana koko sen aksiaaliselta pituudeltaan sen uloimmalta vaippapinnalta. ;*..i 35
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että si- • · : joitustilaan (23) voidaan sijoittaa joukko vyön yhdessäpitämiä ja kulloinkin tupa- • · 17 117688 kalla täytettyjä pötkönkääreitä (150), ja että se on avoin molemmista päätysivuista, jolloin yksittäiset pötkönkääreet (150) ovat tuetut kulloinkin vähintään yhden yhdensuuntaisesti viereensä sovitetun pötkönkääreen avulla sekä joko suorasti tai epäsuorasti, välikytkemällä nauhan-, kalvon tyyppinen pötkönkääreliitos, yh-5 densuuntaisesti pötkönkääreiden (150) suhteen kulkevien sijoitustilan (23) sisäseinien (22) avulla.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 3-5 mukainen laite, tunnettu siitä, että sijoitustilan (23) sisäseinän (22) pinta on karhennettu.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 3-6 mukainen laite, tunnettu siitä, 10 että sijoitustilan (23) mitoitus on sama, hieman suurempi tai hieman pienempi kuin pötkönkääreen (150) tai pötkönkäärevyön ulkomitoitus. .
8. Jonkin patenttivaatimuksen 3-7 mukainen laite, tunnettu siitä, että pistoistuttimeen (60) kuuluu kiristyselin (58, 62), jonka avulla pistoistuttimen (60) päälle työnnetty savukepaperihylsy on kiristettävissä kiinni pistoistuttimen 15 (60) päälle tupakan siirron ajaksi.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 3-8 mukainen laite, tun nettu siitä, että koteloon (11) kuuluu alempi kotelonosa (14) ja siihen nivelöidysti liitetty ylempi kotelonosa (12), jolloin kotelonosien (12, 14) toisiaan kohden olevat sivut on muotoiltu siten, että yhteen käännettäessä kummankin kotelonosan (12, 14) 20 väliin määrittyy yksi tai useampi sijoitustila (23).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että useamman sijoitustilan (23) ollessa kyseessä ne ovat rakennetut yhdensuuntai- *·.·* sesti vierekkäin olevina - pitkittäisreunan määrittämien - väliseinien kulloinkin toi- • · v.: sistaan erottamina ja yhdensuuntaisiksi nivelakselin suhteen kotelonosien (12, ί.,.ϊ 25 14) väliin.
: 11. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että ·*· ··· käytettäessä yhdistävää vyötä, jossa on tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä • · · * (150), rajaa sileät ja tasaiset sisäseinät sijoitustilaa (23).
12. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että 30 vähintään yksi nivelöidysti toisiinsa kiinnitettyjen kotelonosien (12, 14) toisiaan kohden olevista sivuista, jotka määrittävät sijoitustilan (23) kummatkin tasosivut, • · *·;·' on varustettu yhdensuuntaisesti rinnakkain, kulloinkin pötkönkääreiden suun- *:**: nassa kulkevilla kourumaisilla koverruksilla, jotta siihen voidaan suunnatusti si- ·:··· joittaa tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä (150), erityisesti jotta siihen voidaan / . 35 suunnatusti sijoittaa yhdistävä vyö, jossa on tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä VI (150). · · * · · • * 18 117688
13. Patenttivaatimuksen 10, 11 tai 12 mukainen laite, tunnettu siitä, että koteloon (11) on sovitettu tupakansiirtoelementti (40), ja että se on erityisesti sijoitettu siirrettäväksi ja siten, että toiseen päähän sovitettu pistoistutin (60) ja sen suhteen sama-akselisesti toiseen päähän kiinnitetty tupakansiirto- 5 mäntä, -painin, -tanko (48) on asetettavissa halutulla tavalla pistoistuttimen (60) ja tupakansiirtomännän väliin sijoitettuun pötkönkääreeseen (150) tupakan siirtämiseksi savukepaperihylsyyn (66).
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunnettu siitä, että kotelossa (11) ja tupakansiirtoelementissä (40) on täydentävät lukitusvälineet 10 (26, 54) lukitusasemien muodostamista varten, joissa toisaalta pistoistutin (60) tai toisaalta tupakansiirtopainin, -mäntä, -tanko (48) ovat samassa linjassa kulloinkin valitun pötkönkääreen (150) kanssa.
15. Patenttivaatimuksen 13 tai 14 mukainen laite, tunnettu siitä, että kotelossa (11) ja tupakansiirtoelementissä (40) on ohjauskiskot (24) tai sen 15 kanssa yhdessä toimivat ohjausurat (46), jotta kotelossa (11) olevaa tupakansiir-toelementtiä (40) voidaan siirtää lineaarisesti yhdensuuntaisessa suunnassa koteloon (11) rakennetun tai rakennettujen, tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä (150) varten olevien sijoitustilojen (23) avointen päätysivujen suhteen.
16. Joukko tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä (150), jotka on liitetty 20 toisiinsa vyömäisellä käyttöyksiköllä, erityisesti käytettäväksi yhden tai useamman patenttivaatimuksen 3-15 mukaisen laitteen kanssa, t u n n e 11 u siitä, et- ... tä vähintään kaksi, erityisesti toistensa viereen rinnakkain järjestettyä ja kulloin- • · *···1 kin tupakalla täytettyä ja toisistaan riippumatonta pötkönkääreitä (150) on liitetty :.v toisiinsa erityisellä muovia, paperia tai kartonkia olevalla kaistaleella, jolloin vä- • · · 25 hintään kaksi pötkönkääreitä on edullisesti kiinnitetty kaistaleen (153) yhdelle si-:.ϊ): vulle, erityisesti liimattu.
16 117688
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen joukko tupakalla täytettyjä pöt- :1·1: könkääreitä (150), tunnettu siitä, että mainitut ainakin kaksi kaistaleen avulla toisiinsa kiinnitetyt ja kulloinkin tupakalla täytetyt pötkönkääreet (150) on . .·. 30 sovitettu vähäiselle etäisyydelle toisiinsa, niin että se on sijoitettavissa käyttöyk- • · 1 siköksi tupakansiirtolaitteen vastaaville etäisyyksille sovitettuihin uriin (22). • · * 1 1 I ♦ · • · ···.· ··· • aa · ··· • a1 • a 19 / 1 1 7688
FI946080A 1993-12-23 1994-12-23 Menetelmä ja laite savukepaperihylsyjen täyttämiseksi tai sullomiseksi tupakalla sekä joukko tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä FI117688B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4344281 1993-12-23
DE4344281 1993-12-23
DE4400192 1994-01-05
DE4400192A DE4400192C2 (de) 1993-12-23 1994-01-05 Verfahren und Vorrichtung zum Füllen bzw. Stopfen von Zigarettenpapierhülsen mit Tabak

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI946080A0 FI946080A0 (fi) 1994-12-23
FI946080A FI946080A (fi) 1995-06-24
FI117688B true FI117688B (fi) 2007-01-31

Family

ID=25932452

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI946080A FI117688B (fi) 1993-12-23 1994-12-23 Menetelmä ja laite savukepaperihylsyjen täyttämiseksi tai sullomiseksi tupakalla sekä joukko tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0659352B1 (fi)
AT (2) ATE259166T1 (fi)
CA (1) CA2138426C (fi)
CZ (1) CZ293131B6 (fi)
DE (2) DE4447794C2 (fi)
FI (1) FI117688B (fi)
HU (1) HU219101B (fi)
NO (1) NO300526B1 (fi)
PL (1) PL176504B1 (fi)
SK (1) SK281696B6 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19528581B4 (de) * 1995-08-03 2004-05-19 The House Of Edgeworth Inc. System zur Selbstverfertigung von Zigaretten durch den Verbraucher
US20070193591A1 (en) * 2006-01-19 2007-08-23 Philip Morris Usa Inc. Unknown
DE102006038867A1 (de) * 2006-08-18 2008-02-21 British American Tobacco (Germany) Gmbh Selbstverfertigung von Zigaretten aus einem Tabakquader

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR367705A (fr) * 1906-07-03 1906-11-08 Stanislas De Janiszewski Machine à bourrer les cigarettes
NL6703935A (fi) * 1967-03-16 1968-09-17
US3927681A (en) * 1973-02-23 1975-12-23 H H Investments Limited Apparatus for making cigarettes
DE2833681C2 (de) * 1978-08-01 1986-08-21 Efka-Werke Fritz Kiehn Gmbh, 7218 Trossingen Vorrichtung zum Stopfen von Zigarettenhülsen mit Tabak
DE3149584A1 (de) * 1981-12-15 1983-06-23 Jürgen 2800 Bremen Häntze Portionierte zufuehrung von tabak in handbetaetigte zigarettenstopfmaschinen
DE3244906A1 (de) * 1982-12-04 1984-06-07 Hofmann, Kurt, 8551 Hiltpoltstein Rauchtabak, insbesondere rauchtabak fuer selbstdreh-zigaretten, und verfahren zum portionieren desselben
DE8309186U1 (de) * 1983-03-28 1984-01-19 Liebich, Max, 8370 Regen Tabakerzeugniss zur Selbstverfertigung von Zigaretten durch den Verbraucher
DE8326921U1 (de) * 1983-09-20 1983-12-22 Martin Brinkmann Ag, 2800 Bremen Vorrichtung zum Überführen eines Tabakstranges
DE3343407C2 (de) * 1983-11-30 1985-10-03 Efka-Werke Fritz Kiehn Gmbh, 7218 Trossingen Vorrichtung zum Füllen bzw. Stopfen einer Zigarettenpapierhülse mit Tabak
DE3468969D1 (en) * 1983-09-20 1988-03-03 Brinkmann Ag M System for producing home made cigarettes
CA2011072C (en) * 1989-03-08 1996-07-16 Warren Arthur Brackmann Device and method for assembly of cigarettes
DE3914669C2 (de) * 1989-05-03 1999-07-15 Max Liebich Vorrichtung und Verfahren zur Selbstverfertigung von Zigaretten durch den Verbraucher
DE9116464U1 (de) * 1991-03-20 1993-01-14 Martin Brinkmann GmbH, 2800 Bremen Tabakpatrone und Vorrichtung zum Überführen eines Tabakstranges aus einer Tabakpatrone in eine Zigarettenpapierhülse
DE9104814U1 (de) * 1991-04-19 1992-08-20 Liebich, Max, 8370 Regen Vorrichtung zur Selbstverfertigung von Zigaretten durch den Verbraucher

Also Published As

Publication number Publication date
SK281696B6 (sk) 2001-06-11
HU219101B (hu) 2001-02-28
ATE259166T1 (de) 2004-02-15
EP0659352A1 (de) 1995-06-28
SK159794A3 (en) 1995-07-11
FI946080A (fi) 1995-06-24
EP0659352B1 (de) 2007-02-14
DE59410447D1 (de) 2007-03-29
CZ325494A3 (en) 1995-07-12
NO300526B1 (no) 1997-06-16
NO944813L (no) 1995-06-26
FI946080A0 (fi) 1994-12-23
ATE353565T1 (de) 2007-03-15
NO944813D0 (no) 1994-12-12
HU9403705D0 (en) 1995-02-28
CA2138426A1 (en) 1995-06-24
DE4447794C2 (de) 2002-11-14
PL306445A1 (en) 1995-06-26
HUT73509A (en) 1996-08-28
CZ293131B6 (cs) 2004-02-18
CA2138426C (en) 1998-08-18
PL176504B1 (pl) 1999-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK167137B1 (da) Brugsfaerdigt system, ved hjaelp af hvilket forbrugeren selv kan fremstille cigaretter
US5615692A (en) Method and apparatus for filling cigarette-paper tubes with tobacco
EP0387040B1 (en) Device and method for assembly of cigarettes
EP2457452B1 (en) Cigarette making method
CZ171093A3 (en) Tobacco for cigarettes, and apparatus for making the cigarettes
NO163722B (no) Prefabrikert sett for fremstilling av sigaretter, fremgangsmaate og anvendelse av settet.
KR101723278B1 (ko) 튜브 충전 장치 및 방법
FI117688B (fi) Menetelmä ja laite savukepaperihylsyjen täyttämiseksi tai sullomiseksi tupakalla sekä joukko tupakalla täytettyjä pötkönkääreitä
US10806173B2 (en) Method and apparatus for custom rolling a smokable product
FI76917B (fi) Anordning foer fyllande av en faerdig cigarrettpappertub.
EP1374705A1 (en) Apparatus for the self-production of cigarettes
DE4404274A1 (de) System zur Selbstverfertigung von Zigaretten durch den Verbraucher
WO2004110187A2 (en) Tobacco-cartridge and filling equipment for self-made cigarettes and process for the production of the cartridge and the cigarette-paper case filled with the cartridge
CA2110885A1 (en) Cigarow
RU2380296C2 (ru) Способ и устройство для упаковки открывающихся сбоку сигаретных пачек
EP1512334A1 (de) Stopfvorrichtung zur Selbstfertigung von Zigaretten

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 117688

Country of ref document: FI

MA Patent expired