FI116371B - Rotaatioseripainosylinteri ja sen käyttö - Google Patents

Rotaatioseripainosylinteri ja sen käyttö Download PDF

Info

Publication number
FI116371B
FI116371B FI961614A FI961614A FI116371B FI 116371 B FI116371 B FI 116371B FI 961614 A FI961614 A FI 961614A FI 961614 A FI961614 A FI 961614A FI 116371 B FI116371 B FI 116371B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
screen printing
color
screen
printing
cylinder
Prior art date
Application number
FI961614A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI961614A (fi
FI961614A0 (fi
Inventor
Wittich Kaule
Original Assignee
Giesecke & Devrient Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6525587&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI116371(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Giesecke & Devrient Gmbh filed Critical Giesecke & Devrient Gmbh
Publication of FI961614A publication Critical patent/FI961614A/fi
Publication of FI961614A0 publication Critical patent/FI961614A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116371B publication Critical patent/FI116371B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41CPROCESSES FOR THE MANUFACTURE OR REPRODUCTION OF PRINTING SURFACES
    • B41C1/00Forme preparation
    • B41C1/14Forme preparation for stencil-printing or silk-screen printing
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41FPRINTING MACHINES OR PRESSES
    • B41F15/00Screen printers
    • B41F15/08Machines
    • B41F15/0831Machines for printing webs
    • B41F15/0836Machines for printing webs by means of cylindrical screens or screens in the form of endless belts

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Screen Printers (AREA)
  • Pens And Brushes (AREA)
  • Printing Methods (AREA)
  • Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)
  • Manufacture Or Reproduction Of Printing Formes (AREA)
  • Other Liquid Machine Or Engine Such As Wave Power Use (AREA)
  • Overhead Projectors And Projection Screens (AREA)
  • Road Signs Or Road Markings (AREA)
  • Printing Plates And Materials Therefor (AREA)
  • Massaging Devices (AREA)
  • Display Devices Of Pinball Game Machines (AREA)
  • Rotary Presses (AREA)
  • Rolls And Other Rotary Bodies (AREA)

Description

116371
Rotaatioseripainosylinteri ja sen käyttö - Roterande stencil-tryckcylinder och dess användning 5 Esillä olevan keksinnön kohteena on rotaatioseripainosylinteri, joka käsittää lieriömäisen, silmäleveydeltään ennalta määrätystä verkkokudoksesta koostuvan seulan, jolloin seulassa on vähintään yksi painovyöhyke, joka on ainakin osa-alueilta (varustettu väriä läpäisevillä aukoilla, tämän seulan 10 sisälle asetetun raakelin ja kaksi pääteosaa, jotka kummatkin on kiinnitetty seulan päähän lieriömäisen pinnan jatkeeksi. Keksinnön kohteena on myös rotaatioseripainosylinterien muodostama yhdistelmä, kummankin rotaatioseripainosylinterin käsittäessä lieriömäisen seulan, jonka ainakin yksi vyöhyke on 15 varustettu väriä läpäisevillä aukoilla vähintään osa-alueilla, raakelin asetettuna seulan sisälle ja kaksi pääte-osaa, jotka kumpikin on kiinnitetty seulan päähän lieriömäisen pinnan jatkeena. Edelleen keksinnön kohteena on näiden molempien käyttö.
20
Seripainoprosessin yhteydessä väri painetaan raakelia käyttä-en pingotetun seulapinnan kautta, joka on tehty yleensä ver-kon silmäleveydeltä ennalta määrätystä muovi- tai metalliku-doksesta, tämän kudoksen ollessa väriä läpäisemätön ei-pai-’·"* 25 navilla alueilla. Huokoset on tavallisesti tukittu valoku vauksen avulla käyttäen valokuvausemulsiolla peitettyä seula- 4 I t materiaalia, jolle valotetaan haluttu rakennekuvio. Valotetut V · alueet pestään pois emulsion tämän jälkeen tapahtuvan kehit tämisen aikana, niin että seula läpäisee väriä vain näillä * 30 valotetuilla alueilla.
t t » / f Seripaino käsittää alunperin metalli- tai puukehyksen, jonka '· : päälle seulamateriaali pingotetaan ilman muodonmuutosta. Yhä nopeampien ja tehokkaampien painokoneiden valmistamiseen j 35 liittyvän taloudellisen välttämättömyyden johdosta on kehi-tetty pyöriviä seripainoyksiköitä, jotka mahdollistavat päät- ♦ » tymättömien rainojen jatkuvan painatuksen. Seula ei ole enää tasainen, vaan muodostettu lieriömäiseksi koteloksi, jonka 2 116371 sisään on kiinnitetty raakeli.
Tällainen lieriömäinen seula valmistetaan esimerkiksi muotoilemalla vastaavalla tavalla muovi- tai metallikudos, joka 5 sitten hitsataan kiinni lieriömäistä pintaa pitkin. Tämä hitsaus aiheuttaa kuitenkin ongelmia painamisen yhteydessä, joten nämä kiertävät seripainosylinterit ovat sangen usein galvanoituja, koska tämän valmistusmenetelmän avulla saavutetaan yhtenäinen seulapinta.
10
Julkaisussa EP 0 164 149 selostetaan tällainen valmistusmenetelmä. Sen yhteydessä sähköä johtava seula-aihio asetetaan elektrolyyttiseen hauteeseen ja liitetään virtalähettimen katodiin. Metallikerros asetetaan sen jälkeen tämän aihion 15 päälle ja poistetaan sitten aihiosta ja kuvioidaan. Ennen kuviointia seulamateriaali varustetaan yhtenäisellä rei'ityk-sellä, joka on tehtävä väriä läpäisemättömäksi painamattomilla alueilla painatusta varten. Tämä suoritetaan tavallisesti edellä mainittujen valokuvausmenetelmien avulla.
20
Julkaisussa EP 0 338 612 Ai selostetaan esimerkiksi tällainen kiertäviä seripainosylintereitä varten tarkoitettu menetelmä. \ Tässäkin tapauksessa seula käsittää rei'itetyn metallisy- linterin, johon liimataan pääteosa sylinteripinnan jatkeeksi *'*’ 2 5 aina ennen kuviointia. Jäykästi asennetut pääteosat sallivat painosylinterin helpon ja nopean vaihtamisen painoyksikössä, mikä tarjoaa suuren edun erityisesti pienten painotilausten v : yhteydessä. Vain sen jälkeen kun liitäntäelementit on liimat tu seulaan, se päällystetään valokuvaemulsiolla ja valotetaan •30 tavallisella tavalla. Uutta painokuviota vaadittaessa voidaan yhtenäisesti rei'itetyn seulan painamattomat alueet peittävä ,· , valottamaton valokuvaemulsio poistaa ja seula peittää ja va- ** '* lottaa uudelleen.
• I
35 Erotuskyky seripainon yhteydessä riippuu pelkästään seulan silmäleveydestä ja sen lanka- tai johdinpaksuudesta. Mitä hienosilmäisempi seula on, sitä suurempi on sen erotuskyky. Silmäleveyksiltään noin 120 cm olevia lieriömäisiä viiroja 3 116371 käytettäessä, tällaisen seulakudoksen ollessa erittäin epävakaa, voidaan erotuskyvyltään korkeita viiroja valmistaa vain pienillä, alle 60 cm suuruisilla tehokkailla painoleveyksillä (ns. työleveyksillä) varustettuina, jos painotelan riittävä 5 vakavuus on määrä taata.
Keksinnön tarkoituksena on siten tarjota käyttöön kiertävä seripainosylinteri, joka voidaan valmistaa yksinkertaisesti ja kustannuksiltaan edullisella tavalla ja joka kuitenkin 10 sallii suurten painoleveyksien käytön.
Tämä tarkoitus voidaan saavuttaa oheisten itsenäisten patenttivaatimusten 1 ja 4 mukaisella tavalla. Lisäsovelluksia on selostettu patenttivaatimuksissa 12 ja 13 sekä alavaatimuk-15 sissa.
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että seulan painoalueet on erotettu toisistaan laajojen painamattomien kuolleiden vyöhykkeiden avulla, jotka on muodostettu siten, että pai-20 nosylinterillä on riittävä vakavuus.
Seripainosylinteri voidaan tällöin suunnitella tavalliseen ; tapaan yhtenäisellä rei1ityksellä varustettuna sylinterikote- • · . lona, jonka sisään on määrätyin etäisyyksin asetettu vahvis- * * · *'*, 25 tusrenkaat. Tämä vahvistettu alue muodostaa edellä mainitun kuolleen vyöhykkeen eikä sitä tietenkään saa valottaa tätä * » · seuraavan kuvioinnin aikana, joten se on siis väriä läpäise-V · vä. Jos tämä toimenpide johtaa painokuvassa olevaan rakoon, toinen painosylinteri voidaan muodostaa painamisen suoritta-: ; : 30 miseksi tässä raossa tarkasti kohdistettuna toisen painotoi- menpiteen yhteydessä täydentäen siten painetun kuvan.
; Eräs toinen tapa painosylinterin vakavuuden aikaansaamiseksi '··’ käsittää sylinterin valmistamisen seulamaiseksi vain paino- 35 alueilla. Tämä järjestely on edullinen erityisesti silloin, jos kyseinen painettu kuva on suhteellisen pieni ja toistuu useita kertoja sylinterin leveydellä, kuten asia on usein moninkertaisia painettuja rainoja käsiteltäessä. Sama pitää 1 1 6 3 71 4 tietenkin paikkansa järjestelyn suhteen, jossa useita painetulta kuvia asetetaan eri kohtiin, jolloin nämä kuvat voidaan myös painaa eri väreillä.
5 Seulasylinteri tehdään tässä tapauksessa rei'ittämättömästä tiiviistä perusmateriaalista, kuten metallista, tinasta tai muovista, jolloin tätä materiaalia asetetaan väriä läpäiseviksi tarkoitetuille vyöhykkeille, joissa on läpimitaltaan haluttua painettua kuvaa vastaavat ennalta määrätyt aukot. 10 Seulareiät voidaan polttaa laserilla tai syövyttää materiaaliin. On tietenkin myös mahdollista galvanoida seula. Väriä läpäisevillä aukoilla varustetut vyöhykkeet on erotettu toisistaan perusmateriaalista muodostettujen kuolleiden vyöhykkeiden välityksellä.
15
Eräs keksinnön mukainen lisäsovellusmuoto käsittää yksittäisten hienosilmäisten rotaatioseripainosylinterien valmistamisen pienellä painoleveydellä ja näiden sylinterien liittämisen yhteen akseliaan pitkin, niin että lähes kaikkia painet-20 tavia materiaalirainaleveyksiä voidaan käsitellä. Tätä tarkoitusta varten painosylinterin metalliset pääteosat, jotka muodostavat liitäntäelementit painoyksikön käyttöä varten, korvataan ainakin yhdellä sivulla vastaavasti muotoillulla . liitoselementillä, esimerkiksi laipalla. Tällaisen rivin si- ·*’[ 2 5 sältämä ensimmäinen ja viimeinen painosylinteri sisältää tie tenkin vastaavan tunnetun liitäntäelementin koneen käyttöä varten.
Kuitenkin useita painosylintereitä varustettuina kummallakin • 30 puolellaan olevalla laippamaisella pääteosalla, voidaan aset- taa näiden kahden keksinnön mukaisen painosylinterin väliin. ,* , Painamattomat kuolleet vyöhykkeet laippaelementtien alueella voivat aiheuttaa raot painetussa kuvassa, kuten edellä on * i mainittu, jotka voidaan täyttää toisen painosylinterin avul-;‘*,i 35 la.
Tämän järjestelyn tarjoamana etuna on se, että yksittäiset painosylinterit voidaan yhä valmistaa standardimallisten ko 1 1 6 3 71 5 neiden avulla tavalliseen tapaan, niin että mitään lisäkustannuksia ei aiheudu monimutkaisten konevaihtojen johdosta.
On myös mahdollista käyttää sovelluksia, joiden yhteydessä 5 irrottamaton liitäntä muodostaa edun. Tässä tapauksessa pää-teosat voivat esimerkiksi käsittää yksinkertaiset putkiele-mentit, jotka on hitsattu kiinni toisiinsa.
Erään lisäsovellusmuodon mukaisesti seula-alueiden välissä 10 olevat liitäntäelementit voidaan myös tehdä yksiosaisina, jolloin käytössä on periaatteessa vain yksi seulasylinteri, jonka seula-alueen keskeyttävät tukiliitäntäelementit tietyissä kohdissa.
15 Yksittäiset painosylinterit voidaan tietenkin suunnitella halutulla tavalla. Esimerkiksi yksi sylintereistä voi olla tehtynä kiinteästä materiaalista, joka on seulamainen vain määrätyillä vyöhykkeillä, toisen sylinterin sisältäessä tavalliseen tapaan kuvioidun silmäkudoksen.
20
Keksintö tarjoaa siten käyttöön mahdollisuuden millä tahansa aksiaalisella pituudella varustetun kiertävän seripainosy-linterin valmistamiseksi, jolla on hyvä vakavuus riippumatta , painoseulan rei'itetyistä vyöhykkeistä johtuvien aukkojen ’· ·] 25 koosta. Tällä tavoin seulan painovyöhykkeet voidaan sovittaa parhaalla mahdollisella tavalla esimerkiksi erotuskykyyn liittyvien vaatimusten suhteen.
Erotus painoväriä läpäiseviin vyöhykkeisiin ja väriä lä-•30 päisemättömiin kuolleisiin vyöhykkeisiin tarjoaa lisäksi sen edun, että useita värejä voidaan painaa vierekkäin yhden ai-,* , noan painotoimenpiteen yhteydessä. Jos painovyöhykkeitä on '· * vahvistettu erillisten elementtien, kuten vahvistusrenkaiden » t tai -laippojen, avulla, nämä elementit voivat toimia samalla 35 värijakaimina, jotka estävät värien sekoittumisen.
Keksinnön mukaisia kiertäviä seripainosylintereitä voidaan lisäksi käyttää erityisen edullisesti varmuusasiakirjojen 1 1 6371 6 painatuksessa. Seteleitä valmistettaessa on usein välttämätöntä painaa yksittäiset etäisyyden päässä toisistaan olevat paperialueet erikoismusteilla, jotka sisältävät esimerkiksi fluoriloisteisia tai magneettisia aineita tai irisoivia väri-5 aineita. Keksinnön mukaisesti voidaan käyttää vain yhtä painosylinteriä näiden erilaisten värialueiden muodostamiseksi. Tästä syystä sylinteri on jaettu useisiin väriä läpäiseviin vyöhykkeisiin sylinterin koko kehällä. Nämä väriä läpäisevät vyöhykkeet on kuvioitu halutun painokuvan mukaisella tavalla 10 ja saatettu sitten kosketukseen määrätyn värin kanssa.
Värien sijasta voidaan tietenkin käyttää myös lakkoja tai sideaineita tietyn kuvion puitteissa. On esimerkiksi mahdollista painaa yksi tai useampi tehoväri ja paikallisesti ra-15 joitettu lakka- tai sideainekerros väärentämättömälle paperille yhden painotoimenpiteen yhteydessä. Lisävarmuuselement-ti, kuten hologrammi tai interferenssikerroselementti, voitaisiin sitten kiinnittää sideainekerroksen alueelle.
20 Keksinnön muita sovellusmuotoja ja etuja selostetaan seuraa-vassa oheisiin piirustuksiin viitaten, joissa: ( * . Kuvio 1 esittää arvopaperia, jossa on useita erilaisia paina tuksia; I t t 25 Kuvio 2 esittää painotelojen kaavamaista järjestelyä seripai- non yhteydessä;
Kuvio 3 esittää poikkileikkauskaaviota seripainosylinteristä, V * joka on varustettu kammiomaisella raakelilla;
Kuvio 4 esittää keksinnön mukaisen seripainosylinterin en-: 30 simmäistä muunnelmaa;
Kuvio 5 esittää keksinnön mukaisen seripainosylinterin toista ,· , muunnelmaa; > t <
Kuvio 6 esittää pituussuuntaista leikkausta eräästä toisesta ’···* keksinnön mukaisesta muunnelmasta.
35
Kuvio 1 esittää arvopaperia, esimerkiksi väärentämättömästä paperista tehtyä seteliä, joka sisältää useita varmuuspaina-tuksia 1, 2, 3. Käytössä oleviin musteisiin ei liity mitään 7 116371 rajoituksia koostumuksen suhteen ja ne voivat sisältää eri-koisaineita, kuten fluoriloisteisia tai magneettisia väriaineita yhdessä väripigmenttien kanssa, tai vain sideaineeseen hajaantuneita tai hajonneita erikoisaineita. On myös mahdol-5 lista käyttää iridoivia interferenssikerrospigmenttejä, joilla on voimakas tarkastelukulmasta riippuva värivaikutus. Var-muuspainatus 3 voi kuitenkin käsittää monikerroksisen elementin, kuten hologrammin tai päällystetyn muovilangan, joka on kiinnitetty väärentämättömälle paperikalvolle sideaine- tai 10 lakkakerroksen avulla. Väärentämätön paperi voi tietenkin sisältää myös muita varmuuspainatuksia, kuten siihen upotetun varmuuslangan tai vastaavan.
Kuvio 2 esittää kiertäviä seripainosylintereitä käyttävän se-15 ripainon toimintaperiaatetta. Seripainosylinteri 4 on väriä läpäisevä vain siirrettävän painokuvion alueella, seulan muun osan ollessa väriä läpäisemätön. Raakeli 5 on kiinnitetty painotelan 4 sisään ja käsittää yleensä puusta tai metallista tehdyn tangon 6, joka kulkee sylinterin 4 akselin suunnassa 20 ja on varustettu siihen radiaalisessa suunnassa kiinnitetyllä kumi- tai muovikaistaleella, varsinaisella puristuselementil-lä 7. Puristuselementti 7 puristaa samalla tavoin sylinterin ; 4 sisään syötetyn värin 8 sylinterissä 4 olevien väriä läpäi- . sevien aukkojen kautta. Väri siirretään painettavaan materi- “t 25 aaliin 9, esimerkiksi paperiin tai muoviin, vastapainetelan 11 alueella.
,* · Kaistalemaisen raakelin 5 asemasta voidaan myös käyttää kam- miotyyppistä raakelia 12, jonka toimintatapa on esitetty ku- . 30 viossa 3. Tämä kammio tyyppinen raakeli 12 käsittää kaksi ku- - * * * mistä tai muovista tehtyä huulta 13, 14, jotka nojaavat seri-,· , painosylinterin 4 sisäsivua vasten ja painavat värin 8 seula- '· ’* aukkojen kautta. Huulien 13, 14 vastakkaiset päät on liitetty i » suljettuun koteloon 15, jonka sisään väri 8 pumpataan vent-35 tiilin 16 välityksellä elektronisesti säädellyllä tavalla.
Kuvio 4 esittää kaavamaista päälliskuvantoa keksinnön mukaisesta kuvioidusta rotaatioseripainosylinteristä 20, joka on 1 1 6 3 7 1 8 tarkoitettu painamaan musteet kuviossa 1 näkyville alueille 1, 2 ja levittämään elementin 3 sideainekerroksen yhden ainoan painatustoimenpiteen aikana. Lieriömäinen pinta 21 on jaettu rotaatioakselia a pitkin väriä läpäiseviin tai ainakin 5 osittain läpäiseviin vyöhykkeisiin 22 ja niiden väliin asetettuihin väriä läpäisemättömiin kuolleisiin vyöhykkeisiin 23, jotka kummassakin tapauksessa ulottuvat sylinterin pinnalla symmetrisesti kiertävällä tavalla. Vyöhykkeet 22, 23 rajoitetaan pelkästään lieriömäisessä pinnassa 21 olevien vä-10 riä läpäisevien aukkojen olemassaolon tai puuttumisen mukaisesti. Katkoviivat 24 on merkitty kuvioon vain havainnollisuuden vuoksi, eikä niitä ole sylinterissä 20.
Väriä läpäisevät aukot alueilla 25 muodostavat itse seulan, 15 koska vain niiden kautta väri pääsee kulkemaan painettavaan materiaaliin. Nämä väriä läpäisevät aukot voidaan muodostaa eri tavoin. Seulasylinteriä 21 voidaan käyttää esimerkiksi tiivistä, so. vielä rei'ittämätöntä muovi-, metalli- tai ti-namateriaalia, johon halutut aukot on tehty elektronisesti 20 valvotun laserin avulla. Tämän järjestelyn etuna on se, että aukkojen koko, so. läpimitta, voi olla erilainen, jolloin erotuskyky ja värin levitys voi vaihdella erilaisten painoku-; vien yhteydessä, vaikka nämä kuviot onkin muodostettu yhteen painosylinteriin. Tässä muunnelmassa kuolleet vyöhykkeet 23 25 on tehty rei'ittämättömästä kiinteästä materiaalista, joka antaa painosylinterille 20 riittävän kestävyyden, niin että mitään lisävahvistuselementtejä ei tarvita tällä alueella.
I i ·
Sama pitää paikkansa, jos sylinteri 20 valmistetaan syövy-: : 3 0 tystekniikoiden tai galvanoinnin avulla. Syövytystekniikan yhteydessä metallilevy esimerkiksi varustetaan haponkestä-, väliä päällystellä, joka peittää kaikki alueet valmistettavia < t seula-aukkoja lukuunottamatta. Päällystetty levy asetetaan sitten syövyttävään nesteeseen, joka syövyttää ja liuottaa ; 35 valotetun päällystämättömän metallipinnan.
Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää säännöllistä verkkokudosta, joka on tehty sopivimmin metallilangasta. Kuvio 5 esittää 9 116371 painosylinteriä 30, jonka pinta on tehty säännöllisestä verk-kokudoksesta, joka on jätetty pois piirustuksessa selvyyden vuoksi. Lieriömäinen pinta 31 on myös jaettu rotaatioakselia a pitkin väriä läpäiseviin vyöhykkeisiin 32 ja väriä läpäise-5 mättömiin kuolleisiin vyöhykkeisiin 33. Vyöhykerajoja on taas merkitty katkoviivoilla 34. Kuolleet vyöhykkeet 33, jotka myös sisältävät aukot tässä sovellusmuodossa, on varustettu vahvistuselementeillä, tässä tapauksessa vahvistusrenkailla 35, sylinterin 30 sisällä sen vakavuuden lisäämiseksi. Nämä 10 elementit voidaan työstää suoraan materiaalin sisään tai liimata sen päälle. Lieriömäisen pinnan 31 tämän jälkeen tapahtuvan valokuvauskuvioinnin aikana joko sylinteri 31 päällystetään valokuvaemulsiolla ja valotetaan ainakin osittain vyöhykkeiden 32 alueella. Valotetut alueet pestään lopuksi pois, 15 jolloin verkkokudos paljastuu ja läpäisee väriä näissä kohdissa .
Kuvio 6 esittää erästä lisäsovellusta. Se näyttää kahden keksinnön mukaisen yhteenlaipoitetun kiertävän seripainosylin-20 terin 40, 50 kautta kulkevaa pituusleikkausta. Sylinterit 40, 50 on varustettu painoyksikköä vastassa olevilla sivuillaan tavallisilla pääteosilla 41, 42, jotka varmistavat liitännän ____. painoyksikön käyttöjärjestelmään 43. Elementtejä 41, 42 käy- • · , tetään tietenkin myös edellä mainituissa sovellusmuodoissa, 25 vaikka niitä ei olekaan esitetty kuvioissa. Seulasylinterien * > * » · 40, 50 vastakkaiset päät sisältävät laippaelementit 44 sy- * · linterien 40, 50 yhteenliittämistä varten. Laippaelementit 44 ·.* · voivat olla varustettuina alustalaatalla ja ohjausrullalla sylinterien tarkan yhteensiirtämisen varmistamiseksi. Lisä-I : : 30 painosylintereitä voidaan asettaa vaadittaessa sylinterien 40, 50 väliin, joiden molemmilla puolilla ovat laippaelemen- • » * ,* . tit 44, niin että ne voidaan liittää sylintereihin 40, 50 ak- siaalisessa suunnassa. Raakeli 45 käsittää tässä tapauksessa * > yhden puristustangon 46, joka on yhteinen kaikille sylinte-35 reille ja varustettu tässä tapauksessa yksittäisten sylinte-rien 40, 50 alueella itse puristuselementeillä 47, jotka takaavat värin siirron painettavaan materiaaliin. Samaa raake-liyhdistelmää voidaan tietenkin käyttää kuvion 5 mukaisen pu- 116371 ίο ristuselementin yhteydessä. Vastapainetela 48 ulottuu tarkoituksenmukaisesti myös koko painoleveydelle. Yksittäiset seulat 40, 50 käsittävä painoseula voi laippavyöhykkeellä olla tuettuna painoyksikössä olevien tukitelojen välityksellä.
5
Laippaelementtien sijasta, jotka mahdollistavat helposti irrotettavan liitännän, voidaan myös käyttää missä tahansa paikassa muitakin liitäntäelementtejä, joiden irrottaminen on vaikeampaa tai jopa mahdotonta. On esimerkiksi mahdollista 10 varustaa yksi tai useampi painosylinteri erilaisilla pääte-osilla. Jos esimerkiksi kaksi neljästä yksittäisestä sylinteristä on määrä liittää irrottamattomalla tavalla, yksiosainen liitäntäelementti voidaan asettaa niiden väliin, kun taas kahden muun yksittäisen sylinterin liitäntäelementit voitai-15 siin muodostaa laippaelementteinä. Tässä tapauksessa kaksi ensimmäistä seulaelementtiä, jotka on liitetty yhteen yksiosaisen liitäntäelementin avulla, liitetään tarkoituksenmukaisesti yhteen ennen viirojen kuviointia, koska yhdestä osasta tehty liitäntäelementti toimii sekä seulana että va-20 kauttavana pääteosana. Päinvastainen menettelytapa, jonka yhteydessä seulat muodostetaan ja kuvioidaan yksinään ilman yh-teistä liitäntäelementtiä, minkä jälkeen liitäntäelementti ; asetetaan seulaelementtien väliin, voisi kuitenkin olla sopi va käytettäväksi joissakin tapauksissa, esimerkiksi silloin, 25 jos viirojen valmistamiseen käytettyä konelaitteistoa ei ole suunniteltu liitettyjen seulaelementtien koko pituutta var-ten.
• t (
Kaikkien näiden sovellusmuotojen tarjoamana suurena etuna on j | j 30 se, että yksittäinen seula voidaan sovittaa erityisesti vaa-ditun painolaadun mukaisesti ja tarvittava painoleveys saavu-. tetaan liittämällä yhteen yksittäiset painosylinterit, lii- täntäelementtien toimiessa samalla tukielementteinä kokoon-'·;·* pantuja painosylinteriä varten. Keksintöä käyttämällä on si- 35 ten mahdollista valmistaa seripainosylintereitä, joiden toi-mintaleveys on 80 cm tai suurempi, vaikka silmäleveydeltään noin 120 cm olevia viiroja voidaan myös käyttää.
11 116371
Painosylinterien yhdistämismahdollisuuden ansiosta sylinterit voidaan myös panna kokoon silmäleveydeltään erilaisista yksittäisistä viiroista. Samalla tavoin voidaan yhdistää eri tavoin tehdyt painosylinterit.
5
Keksintö mahdollistaa lisäksi useiden värien painamisen samanaikaisesti, jos jokainen väriä läpäisevä vyöhyke saatetaan kosketukseen eri värin kanssa. Tällöin on tietenkin varmistettava, että erilaiset musteet eivät sekoitu keskenään. Jos 10 vahvistuselementtejä, kuten vahvistusrenkaita tai laippaele-menttejä, käytetään painamattomilla kuolleilla vyöhykkeillä, ne voivat toimia samalla värijakaimina. Kuvioiden 5 ja 6 mukaisten sovellusmuotojen yhteydessä on siten helposti mahdollista muodostaa erillisiä seulakammioita, joihin väri voidaan 15 syöttää esimerkiksi erillisten sähköpumppujärjestelmien avulla.
On myös mahdollista painaa eri värejä samanaikaisesti kuvion 4 mukaisessa sovellusmuodossa varustamalla jokainen väriä lä-20 päisevä vyöhyke 22 erillisellä kammiotyyppisellä raakelilla.
Keksintöä voidaan lisäksi käyttää edullisesti aina kun värejä : painetaan erittäin hienoina ja suurille leveyksille, kuten , muovikalvoja painettaessa, jotka sitten leikataan kapeiksi * * · 25 kaistoiksi, joiden leveys on muutamien millimetrien suuruusluokkaa ja jotka upotetaan väärentämättömään paperiin var- • * · M." muuslankoina. Tällaiset langat sisältävät hyvin usein mikro- V : kirjoitusta, joka on painettava luettavassa muodossa leveälle kalvolevylle sopivin välein. Tähän mennessä tämä on voitu : : : 30 tehdä vain syväpainon avulla, mikä on lisännyt tuotantokus- tannuksia monimutkaisen ja hankalan painolevyvalmistuksen , johdosta.
» t ’···' Keksintöä voidaan tietenkin käyttää edullisesti myös muovista 35 tehtyjen varmuusasiakirjojen, kuten henkilökorttien, painami- seen.

Claims (13)

12 116371
1. Rotaatioseripainosylinteri (4, 20, 30, 40, 50), joka kä sittää lieriömäisen, silmäleveydeltään ennalta määrätystä 5 verkkokudoksesta koostuvan seulan (21, 31) , jolloin seulassa on vähintään yksi painovyöhyke (22, 32), joka on ainakin osa-alueilta (25) varustettu väriä läpäisevillä aukoilla, tämän seulan (21, 31) sisälle asetetun raakelin (5, 12, 45) ja kaksi pääteosaa (41, 42, 44), jotka kummatkin on kiinnitetty 10 seulan päähän lieriömäisen pinnan (21, 31) jatkeeksi, tunnettu siitä, että seula (21, 31) sisältää vähintään kaksi sylinterin akselia (a) pitkin kulkevaa painovyöhykettä (22, 32), jotka on erotettu toisistaan leveydeltään ennalta määrätyn ei-painavan kuolleen vyöhykkeen (23, 33, 44) välityksel-15 lä, jolloin kuolleet vyöhykkeet on toteutettu siten, että ne antavat seripainosylinterille vakavuutta, samalla kun kuolleet vyöhykkeet on varustettu seripainosylinterin sisällä vahvistuselementeillä, vahvistusrenkailla (35).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rotaatioseripainosylinteri (4, 20, 30, 40, 50), tunnettu siitä, että raakeli käsittää ·;· kammio tyyppi s en raakelin (45). t t I « t • · .
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen rotaatioseripainosy- 25 linteri, tunnettu siitä, että väriä läpäisevillä aukoilla on • · . erilaiset läpimitat. » 1 ·
4. Rotaatioseripainosylinterien muodostama yhdistelmä, kummankin rotaatioseripainosylinterin (40, 50) käsittäessä lie- » t *. 30 riömäisen seulan (21, 31), jonka ainakin yksi vyöhyke (22, ’...· 32) on varustettu väriä läpäisevillä aukoilla vähintään osa- : alueilla (25), raakelin (5, 12, 45) asetettuna seulan sisälle ,1>, ja kaksi pääteosaa (41, 42, 44), jotka kumpikin on kiinnitet- ty seulan päähän lieriömäisen pinnan (21, 31) jatkeena, tun- * 1 35 nettu siitä, että kumpikin järjestelmän sisältämä kiertävä seripainosylinteri (40, 50) sisältää vähintään yhden pääte- kappaleen liitäntäelementin (44) muodossa ja että kiertävät 13 116371 seripainosylinterit (40, 50) on liitetty yhteen akseliaan pitkin liitäntäelementtien (44) välityksellä.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestelmä, tunnettu sii-5 tä, että vähintään yksi liitäntäelementti käsittää laippaele- mentin.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että vähintään yksi liitäntäelementti (44) on tehty 10 yhdestä kappaleesta.
7. Vähintään yhden patenttivaatimuksista 4-6 mukainen jär jestelmä, tunnettu siitä, että se käsittää molemmille painosylintereille (40, 50) yhteisen puristustangon (46), joka 15 kulkee järjestelmän kautta aksiaalisessa suunnassa, ja tähän tankoon (46) kummankin seripainosylinterin (40, 50) alueella kiinnitetyn puristuselementin (47).
8. Vähintään yhden patenttivaatimuksista 4-7 mukainen jär-20 jestelmä, tunnettu siitä, että kumpikin painosylinteri (40, 50. on varustettu kammiotyyppisellä raakelilla (12). « ’•Il ;..j
9. Minkä tahansa patenttivaatimuksista 4-8 mukainen järjes- , telmä, tunnettu siitä, että väriä läpäisevillä aukoilla on ift>. 25 erilaiset läpimitat. I"
10. Vähintään yhden patenttivaatimuksista 4-9 mukainen jär- ♦ * · ’·* jestelmä, tunnettu siitä, että vähintään yksi seripainosylin teri (40, 50) on tehty tiiviistä materiaalista, joka sisältää :.: i 30 aukot vain väriä läpäisevien vyöhykkeiden (22) alueella. t .·.
11. Vähintään yhden patenttivaatimuksista 4-10 mukainen jär- jestelmä, tunnettu siitä, että vähintään yksi seripainosylin-teri (40, 50) on tehty silmäleveydeltään ennalta määrätystä '*"· 35 verkkokudoksesta. 14 116371
12. Vähintään yhden patenttivaatimuksista 1-3 mukaisen rotaa-tioseripainosylinterin käyttö varmuusasiakirjojen (10) painamiseen . 5
13. Vähintään yhden patenttivaatimuksista 4-11 mukaisen ro- taatioseripainosylinterien (40, 50) järjestelmän käyttö var muusasiakir j o j en (10) painamiseen. 10
FI961614A 1994-08-12 1996-04-12 Rotaatioseripainosylinteri ja sen käyttö FI116371B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4428670A DE4428670B4 (de) 1994-08-12 1994-08-12 Rotations-Siebdruckzylinder
DE4428670 1994-08-12
PCT/EP1995/003199 WO1996005058A1 (de) 1994-08-12 1995-08-11 Rotations-siebdruckzylinder und seine verwendung
EP9503199 1995-08-11

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI961614A FI961614A (fi) 1996-04-12
FI961614A0 FI961614A0 (fi) 1996-04-12
FI116371B true FI116371B (fi) 2005-11-15

Family

ID=6525587

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI961614A FI116371B (fi) 1994-08-12 1996-04-12 Rotaatioseripainosylinteri ja sen käyttö

Country Status (11)

Country Link
US (1) US6155165A (fi)
EP (1) EP0723498B2 (fi)
AT (1) ATE190909T1 (fi)
DE (2) DE4428670B4 (fi)
DK (1) DK0723498T3 (fi)
ES (1) ES2143066T3 (fi)
FI (1) FI116371B (fi)
GR (1) GR3033483T3 (fi)
NO (1) NO310449B1 (fi)
PT (1) PT723498E (fi)
WO (1) WO1996005058A1 (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19819571A1 (de) 1998-04-30 1999-11-04 Giesecke & Devrient Gmbh Wertdokument mit Sicherheitselement
DE20116246U1 (de) * 2001-10-04 2002-03-28 Textilma Ag Rotations-Siebdruckvorrichtung für textile Flächengebilde
JP5069896B2 (ja) * 2006-10-23 2012-11-07 株式会社小森コーポレーション 液体供給装置
JP4969362B2 (ja) * 2007-08-06 2012-07-04 株式会社小森コーポレーション 液体供給装置
DE102011105739A1 (de) 2011-06-24 2012-12-27 Baumer Hhs Gmbh Verfahren zur Herstellung von Selbstklebeetiketten und dazu gehörige Vorrichtung
US11465405B2 (en) * 2013-04-10 2022-10-11 Voith Patent Gmbh Device for generating a pattern on a clothing for a machine for manufacturing a web material
US10414186B2 (en) 2015-12-18 2019-09-17 3M Innovative Properties Company Process for depositing dry powder particles onto a substrate and attaching the particles to the substrate
US10773275B2 (en) 2015-12-18 2020-09-15 3M Innovative Properties Company Process for depositing dry powder particles onto a substrate and adhesively bonding the particles to the substrate
CN111688338A (zh) * 2020-04-03 2020-09-22 绍兴永通印花有限公司 异花同步双幅印花机
CN113910759B (zh) * 2021-10-12 2023-04-25 普宁市南鹰科技实业有限公司 一种圆网印花用控温印花系统

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2287122A (en) 1940-08-03 1942-06-23 Edward O Norris Inc Process of producing endless foraminous sheet-metal bands
US2613595A (en) * 1950-01-05 1952-10-14 Multiscreen Corp Revolving multiple color screen process printing table
DE973614C (de) * 1955-06-07 1960-04-14 Buender Glas Gmbh Bedruckungseinrichtung nach dem Siebdruckverfahren fuer rotationssymmetrische Gegenstaende
US3892176A (en) * 1966-02-04 1975-07-01 Konishiroku Photo Ind Rotary screen tensioner for single sided drive
US3408984A (en) * 1967-10-25 1968-11-05 Tension Envelope Corp Closed system adhesive applicator
DE1912773A1 (de) * 1969-03-13 1970-10-01 Freudenberg Carl Fa Vorrichtung zum Aufbringen oertlich begrenzter Bindemittelmengen auf Bahnen
US3902414A (en) * 1970-10-01 1975-09-02 Peter Zimmer Screen printer using vibration to improve ink penetration
US3981237A (en) 1973-02-21 1976-09-21 Rhodes John M Plastic rotary printing screens construction method therefor
GB2050104A (en) * 1979-05-18 1980-12-31 Cons Group Screen-printing screen and methods of use and manufacture thereof
DE3011192A1 (de) 1980-03-22 1981-10-01 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur herstellung von siebdruckschablonen auf galvanischem wege
US4379185A (en) * 1981-02-13 1983-04-05 American Biltrite, Inc. Method for manufacture of inlaid vinyl-flooring
DE3128324C2 (de) * 1981-07-17 1985-02-14 Mathias 4815 Schloss Holte Mitter Rotierend angetriebe Zylinderschablone zum Drucken und Färben von flächigen Waren bzw. Warenbahnen
DE3137763A1 (de) * 1981-09-23 1983-04-14 Mathias 4815 Schloss Holte Mitter "siebzylinder zur aufbringung von fluessigkeiten enthaltenden auftragsmassen auf flaechige waren, z.b. warenbahnen od.dgl."
JPH0784085B2 (ja) * 1986-05-15 1995-09-13 セイキ工業株式会社 輪転謄写機用版胴
GB8727613D0 (en) * 1987-11-25 1987-12-31 Zed Instr Ltd Moving support
US4843963A (en) * 1988-01-07 1989-07-04 Hoeflein Harry E Silk screen printing frame and associated method
NL8801218A (nl) * 1988-04-16 1989-11-16 Stork X Cel Bv Werkwijze en inrichting voor het voor drukken gereedmaken van een rotatiezeefdrukschabloon.

Also Published As

Publication number Publication date
EP0723498B2 (de) 2005-10-19
ES2143066T3 (es) 2000-05-01
NO961437L (no) 1996-06-11
NO961437D0 (no) 1996-04-11
DE4428670B4 (de) 2004-04-01
DE4428670A1 (de) 1996-02-15
EP0723498A1 (de) 1996-07-31
FI961614A (fi) 1996-04-12
GR3033483T3 (en) 2000-09-29
WO1996005058A1 (de) 1996-02-22
DE59508058D1 (de) 2000-04-27
DK0723498T3 (da) 2000-07-17
NO310449B1 (no) 2001-07-09
US6155165A (en) 2000-12-05
FI961614A0 (fi) 1996-04-12
EP0723498B1 (de) 2000-03-22
PT723498E (pt) 2000-09-29
ATE190909T1 (de) 2000-04-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI116371B (fi) Rotaatioseripainosylinteri ja sen käyttö
AU738241B2 (en) Rotary printing machine for security papers
DE4110801C1 (fi)
SU1757451A3 (ru) Ролева печатна машина дл двусторонней печати, в частности, банкнот
JP2005053209A (ja) 孔版印刷装置
RU99107128A (ru) Ротационная печатная машина для печатания ценных бумаг
JP2003520707A (ja) 凹版印刷機
US20190381819A1 (en) Rotary Screen Pattern Printing of Polyurethane Resin onto Textiles
CA1276583C (en) Process and device for the production of silkscreen fabrics for silkscreen cylinders
DE19940388A1 (de) Druckgerät
US964014A (en) Manufacture of paper.
US5662040A (en) Structures of a drum and a stencil for a stencil printer
JPH03254986A (ja) 孔版印刷装置
JP2009532225A (ja) エンボス加工装置を有する印刷機
DE102008047096A1 (de) Drucktuch für ein Kaltfolientransferverfahren
JPH0360666B2 (fi)
FI77816B (fi) Rotationstryckmaskin med sammeltryck foer tryckning av vaerdepapper.
JP2001113676A (ja) レインボー印刷可能なフレキソ印刷方法
DE19750259A1 (de) Verfahren zum mehrfarbigen Bedrucken von nichtsaugendem Material
CA1064767A (en) Method of applying pattern designs on paper webs particularly for dry transfer textile printing processes
DE19856857C2 (de) Verfahren zum Beschichten eines Bedruckstoffes in einer Druckmaschine
JP2005297199A (ja) 孔版印刷装置
JPS60165295A (ja) 輪転式孔版印刷装置の版胴
JPS63159053A (ja) 多色印刷装置
DE2539845A1 (de) Druckform, verfahren zu ihrer herstellung sowie verwendung der druckform zum bedrucken von papier, kunststoff oder dergleichen

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116371

Country of ref document: FI

MA Patent expired