FI110047B - Yleislähetyssignaalin vastaanotin - Google Patents

Yleislähetyssignaalin vastaanotin Download PDF

Info

Publication number
FI110047B
FI110047B FI941313A FI941313A FI110047B FI 110047 B FI110047 B FI 110047B FI 941313 A FI941313 A FI 941313A FI 941313 A FI941313 A FI 941313A FI 110047 B FI110047 B FI 110047B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
control
image
cursor
audio
video
Prior art date
Application number
FI941313A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI941313A (fi
FI941313A0 (fi
Inventor
Peter Buchner
Gerd Spalink
Original Assignee
Sony Deutschland Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8212727&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI110047(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Sony Deutschland Gmbh filed Critical Sony Deutschland Gmbh
Publication of FI941313A0 publication Critical patent/FI941313A0/fi
Publication of FI941313A publication Critical patent/FI941313A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI110047B publication Critical patent/FI110047B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N21/00Selective content distribution, e.g. interactive television or video on demand [VOD]
    • H04N21/40Client devices specifically adapted for the reception of or interaction with content, e.g. set-top-box [STB]; Operations thereof
    • H04N21/47End-user applications
    • H04N21/485End-user interface for client configuration
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/44Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N21/00Selective content distribution, e.g. interactive television or video on demand [VOD]
    • H04N21/40Client devices specifically adapted for the reception of or interaction with content, e.g. set-top-box [STB]; Operations thereof
    • H04N21/47End-user applications

Description

110047
Yleislähetyssignaalin vastaanotin - Mottagare för en allmän sändnings signal
Keksintö koskee yleislähetyssignaalin, kuten televisiosignaalin vastaanotinta (jäljempänä tv-vastaanotin) tai radiosignaalin vastaanotinta (jäljempänä radiovastaanotin). Keksintö koskee erityisesti yleislähetyssignaalin vastaanotinta, jossa ole-5 va käyttäjän rajapinta mahdollistaa käyttäjän kannalta vastaanottimen helpon käytön.
Tavallisissa yleislähetyssignaalin vastaanottimissa, erityisesti tv-vastaanottimissa, on monia ominaisuuksia ja erilaisia toimintoja. Mitä enemmän ominaisuuksia ja toimintoja tv-vastaanottimessa on, sitä enemmän tarvitaan ohjausnäppäimiä ja sää-10 tönuppeja ohjelmien valitsemiseksi tai kuvan ja äänen ominaisuuksien ohjaamiseksi tai säätämiseksi. Useimmissa nykyaikaisissa tv-vastaanottimissa on kaukosäädin, joka tekee sellaiset valinnat, ohjaamiset ja säädöt helpommiksi.
Sellaisissa tavanomaisissa kaukosäätimissä on esimerkiksi 10 näppäintä, ylös/alas-näppäimet ja tilanvaihtokytkimiä. Koska käytettävissä ei ole tarpeeksi tilaa sellais-15 ten ohjausnäppäinten osoittamiseksi yksinomaan erillisten toimintojen käyttöön, jokaisen näppäimen toiminta muutetaan manuaalisesti tai automaattisesti käyttöolo-: ·. · suhteita vastaten, niin että niitä voidaan käyttää vaihtoehtoisesti useampaa toimin-'. toa varten. Esimerkiksi 10 näppäintä käytetään ohjelmien esivalintaa ja valintaa varten sekä tekstitelevisiosivujen valintaa varten. Koska samalla alueella voidaan : -20 vastaanottaa useampia yleislähetysasemia, käyttäjän on kuitenkin vaikea muistaa ’ ‘ yleislähetysaseman ja ohjelmanumeroiden keskinäiset suhteet, niin että halutun ..!:' ohjelman valitseminen 10 näppäimellä on hankalaa. Tekstitelevisiosivujen valit-:: : seminen 10 näppäimellä ei ole myöskään niin helppoa.
Tämän vuoksi voidaan käyttää ylös/alas-näppäimiä niin, että ohjelmia tai tekstite-25 levisiosivuja valitaan peräkkäin. Ylös/alas-näppäimiä käytetään myös kuvan tai äänen ominaisuusparametrin arvon johonkin suuntaan tapahtuvaa säätöä varten, sekä • · ·: tietojen, kuten aakkosten tai muiden merkkien tai symbolien syöttämiseksi ohjel- '. ‘ ' mien nimien lisäämistä tai muuttamista varten.
·... Jotta sellaisia ylös/alas-näppäimiä ja tilanvaihtokytkimiä voitaisiin käyttää hel-•;3’0 pommin, käyttöön on otettu kuvaruudulla oleva näyttöohjaus. Esimerkiksi ohjel-: * ·.: maa valittaessa, kun kaikki vastaanotettavissa olevat yleislähetysasemat sisältävä •: · ·: ohjelmaluettelo on esitetty tv-vastaanottimen kuvaruudussa, kulloisetkin peräkkäi set ohjelmat erotetaan toisistaan esimerkiksi vilkkuvina, korostuksella, tai eri värein 2 110047 ylös/alas-näppäimiä peräkkäin käytettäessä. Kun haluttu ohjelma on erotettu, halutun ohjelman valitseminen tehdään painamalla vahvistusnäppäintä. Parametreja säädettäessä kuvaruudulla esitetään useita palkkeja, joista jokainen edustaa para-metriarvoa. Kun säädettävä parametri valitaan vuorotellen tilanvaihtokytkimellä, 5 niin että valitun parametrin palkki erottuu muista valitsematta olevista palkeista samalla tavalla kuin ohjelmaa valittaessa, palkin pituus muuttuu vastaten ylös/alas-näppäimiä käyttämällä säädetyn parametrin arvoa.
Sellaiset ylös/alas-näppäimin, tilanvaihtokytkimin ja rajallisella näppäinmäärällä tehdyt valinnat, säädöt tai ohjaukset hämmentävät kuitenkin käyttäjää tai aiheutta-10 vat hänelle epämukavuutta. Kun käyttäjä esimerkiksi painaa ylös/alas-näppäimiä tai tilanvaihtokytkintä tarkoittaen halutun ohjelman tai parametrin valitsemista tai yleisemmin halutun toiminnon valitsemista, käyttäjälle tapahtuu usein, että hänen on painettava ylös/alas-näppäimiä tai tilanvaihtokytkintä niin monta kertaa että hän ohittaa halutun toiminnon, jolloin käyttäjän on jälleen jatkettava painamista useita 15 kertoja, kunnes haluttu toiminto on saavutettu, ja tämä vie suhteellisen pitkän ajan. Kun jokaisen parametrin analoginen arvo muuttuu ylös/alas-näppäinten painallus-kertoihin verrannollisesti tai ylös/alas-näppäinten painamisajan pituuteen verrannollisesti, puutteena on lisäksi se, että jokaisen parametrin säätäminen vie myös suhteellisen pitkän ajan, jos parametrin arvoa pitäisi muuttaa paljon. Lisäksi on j ‘ 20 olemassa joitakin näppäimiä, joita ei voi käyttää joidenkin toimintojen ohjaamista •: · ·: varten, ja tällaiset näppäimet voivat häiritä toimintojen käyttöä.
' ‘. Koska lähes kaikki toiminnot toteutetaan painamalla sellaisten tavanomaisten kau-kosäätimien näppäimiä, niin siinä tapauksessa että toimintoa seurataan osoituksella, • · : joka liikkuu kaksiulotteisesti kuvaruudulla, esimerkiksi kuva-kuvassa (jäljempänä :: 25 PIP, picture-in-picture) -toimintamuodossa, jolloin ns. alikuva on asetettu ns. pää-kuvaan, ja molemmat kuvat esitetään samanaikaisesti, ja alikuvan paikkaa muutetaan pääkuvassa, niin käyttäjän kannalta on hankalaa, ettei näppäinten käyttäminen aina oikealla tavalla vastaa osoituksen liikettä kuvaruudulla. Koska lisäksi ne suun-•: · nat tai paikat, joihin osoitus voi liikkua, ovat näppäintoiminnan mukaan rajallisia, .:30 on käytännöllisesti katsoen mahdotonta suunnitella toimintaa sellaiseksi, että • · osoitus voitaisiin siirtää mielivaltaiseen kohtaan kuvaruudulla.
: ’ ‘'; Käyttäjäystävällisissä tv-vastaanottimissä, kuten esimerkiksi on selitetty artikke- . ‘ ; lissa "Bewegung statt vieler Tasten", Funkschau 18/25, August 1989; japanilaisessa ' ; kuulutusjulkaisussa nro 1-236896 (21.9.1989); US-patentissa 5,045,843; eurooppa-35 laisessa patenttijulkaisussa nro 0462428-A (vastaa japanilaista kuulutusjulkaisua nro 4-35365); japanilaisessa kuulutusjulkaisussa nro 4-48895 (18.2.1992); ja japa- 110047 nilaisessa kuulutusjvilkaisussa nro 4-72996 (6.3.1992), edistyksellisessä kauko-säätimessa ei enää tarvitse käyttää mitään ylös/alas-näppäimiä. Kun kaukosäädintä siirretään tai käännetään, kaukosäätimeen tai tv-vastaanottimeen asennettu anturi ilmaisee kaukosäätimen asennon, liikkeen tai kulman, jonka mukaan kuvaruudulla 5 esitettyä kohdistinta siirretään ylöspäin, alaspäin, vasemmalle tai oikealle. Kun kohdistin sijaitsee kuvaruudulla halutun ohjelman tai toiminnon kohdalla, niin halutun ohjelman tai toiminnon valitseminen toteutetaan, kun kaukosäätimeen järjestettyä näppäintä tai ohjauselintä painetaan. Kuvaruudulla olevan ohjausvalikon osoituksen muoto on kuitenkin rajoitettu, eikä edellä mainittu tavanomainen ohja-10 usjärjestelmä tyydytä käyttäjää.
Patenttivaatimuksissa esitetty keksintö on tarkoitettu korjaamaan nämä puutteet. Aikaansaadaan audio- ja/tai videotoistolaitteessa kaukosäätimen muodossa oleva kohdistuslaite ja kohdistin esitetään ohjauskuvassa, joka näytetään sen näyttölaitteessa, ja joka myös sisältää ohjausalueita. Kohdistuslaitteen toiminnan mukaan 15 kohdistinta voidaan vapaasti siirtää ohjauskuvan puitteissa ja sen mukaan miten kohdistuslaitetta käyttämällä valitaan yksi ohjausalueista, ohjataan ohjauskuvaa, ohjausalueita tai käsittelypiiriä. Keksinnöllä aikaansaadaan audio- ja/tai videotois-tolaite, jossa ohjaukset voidaan tehdä yksinkertaisin toimenpitein ja suurella nopeudella. Keksinnöllä aikaansaadaan myös kaukosäätöjärjestelmä, jolla käyttäjä hei-j ',20 posti voi käyttää kaukosäädintä jopa pimeässä huoneessa, koska käyttäjä voi keskit-•: · ·: tyä ohjauskuvan näyttöön varsinaisen kaukosäätimen sijasta.
' '. Seuraavassa selitetään yksityiskohtaisesti erästä tapaa keksinnön toteuttamiseksi viitaten piirustuksiin, joissa havainnollistetaan vain yksi määrätty suoritusmuoto, ja • · ·: joissa: 25 kuvio 1 on kaavio, joka esittää tv-vastaanottimen 1 esimerkkinä keksinnön mukai-sestä yleisjakeluvastaanottimesta; kuvio 2 on lohkokaavio, joka esittää kuvion 1 tv-vastaanottimen 1 piirirakenteen; kuvio 3 on kaavioesitys, jossa esitetään ohjauskuva CP1 kuviossa 1 esitetyn tv-• j · vastaanottimen 1 ohjaamista varten; . ·: *30 kuvio 4 on kaavioesitys, jossa esitetään ohjauskuva CP2 kuviossa 1 esitetyn tv-,, · · vastaanottimen 1 ennalta asetetun toiminnan ohjaamista varten; • '' kuvio 5 on kaavioesitys, jossa esitetyllä ohjauskuvalla CP3 valitaan suoraan kuvi- •...: ossa 4 esitetyssä ennalta asetetussa toiminnassa olevat kanavia; kuvio 6 on kaavioesitys, jossa esitetyllä ohjauskuvalla CP4 nimetään kuviossa 4 ... 35 esitetyssä ennalta asetetussa toiminnassa oleva ohjelma; 110047 kuvio 7 on kaavioesitys, jossa esitetyllä ohjauskuvalla CP5 järjestellään kuviossa 4 esitetyssä ennalta asetetussa toiminnassa olevaa ohjelmaluetteloa; kuvio 8 on kaavioesitys, jossa esitetyllä ohjauskuvalla CP6 säädetään kuviossa 1 esitetyn tv-vastaanottimen 1 kuvan ominaisuuksia; 5 kuvio 9 on kaavioesitys, jossa esitetyllä ohjauskuvalla CP7 säädetään kuviossa 1 esitetyn tv-vastaanottimen 1 ääniominaisuuksia ja valitaan äänentoiston toimintatapa; kuvio 10 on kaavioesitys, jossa esitetyllä ohjauskuvalla CP8 ohjataan kuviossa 1 esitetyn tv-vastaanottimen 1 lähtöliitäntöjä; 10 kuvio 11 on kaavioesitys, jossa esitetyllä ohjauskuvalla CP9 ohjataan kuviossa 1 esitetyn tv-vastaanottimen 1 tekstitelevisiokuvaa; kuvio 12 on kaavioesitys, jossa esitetyllä ohjauskuvalla CP10 ohjataan kuviossa 1 esitetyn tv-vastaanottimen 1 PIP-toimintaa; kuvio 13 on vuokaavio, joka esittää kuvioissa 1 ja 3 -12 esitettyjen ohjauskuvien 15 näyttämiseen tarvittavat vaiheet; kuvio 14 on vuokaavio, joka esittää kuvioissa 1 ja 3 -12 esitetyissä ohjauskuvissa olevan kohdistimen P näyttämiseen tarvittavat vaiheet; kuvio 15 on vuokaavio, joka esittää vaiheet ohjelman valitsemiseksi kuviossa 3 esitetystä ohjauskuvasta CP1; 20 kuvio 16 on vuokaavio, joka esittää vaiheet äänenvoimakkuuden ohjaamiseksi ku- : · viossa 3 esitetystä ohjauskuvasta CP1; » ’ ·' ’ kuvio 17 on vuokaavio, joka esittää vaiheet toimintatilan näyttämiseksi kuviossa 3 • V esitetystä ohjauskuvasta CP 1; •: · ’ kuvio 18 on vuokaavio, joka esittää esimerkkinä vaiheet kuviossa 9 esitetyn ohja-• |25 uskuvan CP7 näyttämiseksi.
Piirustuksiin viitaten selitetään tv-vastaanottimen 1 suoritusmuotoa, johon esillä olevaa keksintöä sovelletaan. Kuviossa 1 tv-vastaanotin 1 sisältää, samaan tapaan kuin tavanomaiset tv-vastaanottimet, näyttölaitteen 2 joka toistaa tulossa olevan videosignaalin, ainakin yhden langattoman tai langallisen kaukosäätimen 3 tai 3', ja ,,; 30 vastaanottolohkon 4 kaukosäätimelta 3 tai 3' lähetetyn kaukosäädinsignaalin RS tai : *: ’ RS' vastaanottamiseksi.
: ’ * Näyttölaite 2 esittää tavallisesti videokuvan tulossa olevan videosignaalin mukaan :: ja lisäksi ohjauskuvan CP, joka osoittaa tv-vastaanottimessa 1 valittavat ja ohjatta- , ·. · vat toiminnat, valittavat tai säädettävät kohteet tai parametrit valittua toimintaa ,,, 35 koskien, ja kohteiden tai parametrien toimintatilan tai arvon. Keksinnön tässä suoritusmuodossa ohjauskuvat CP muodostetaan niin, että ne myös sisältävät avainkuvia 110047 tai muita symboleja sekä sanoja tai ikoneita, jotka liittyvät tv-vastaanottimen 1 toimintoihin tai edustavat niitä, ja jotka muodostavat ohjausalueita CA tai näyttö-alueita DA. Ohjauskuvat CP muodostetaan kuvapistepohjaisella grafiikalla, niin että niissä voi olla hienosävyisiä esityksiä. Eräänä esimerkkinä ohjauskuvat CP 5 muodostetaan niin, että niissä on 640 x 512 kuvapistettä vaaditun erottelutarkkuu-den ja tv-vastaanottimen 1 sivusuhteen mukaan. Jokaista kuvapistettä varten käytetään 16 väriä transparentti mukaan lukien, niin että voidaan esittää värikkäitä ohja-uskuvia CP.
Keksinnön tässä suoritusmuodossa kaukosäädin 3 tai 3' on toisaalta muodostettu 10 kohdistulaitteeksi, jossa on käyttöelin 3a tai 3'a. Sellaisen kohdistuslaitteena 3 tai 3' voidaan esimerkiksi käyttää hiirtä, kuten käytetään tavanomaisessa tietokonepäätteessä, kosketuslevyä, osoitinpalloa, ohjaussauvaa, valokynää, samoin kuin edellä tekniikan tasossa selitettyjä kaukosäätimiä. Kaukosäädin 3 tai 3' on edullisesti langaton järjestelmä, jota ei ole käsitettävä rajoitukseksi, ja jossa käytetään infrapuna-15 valoa tai ultraääntä. Kaukosäädinsignaali RS tai RS' muodostetaan kaukosäätimellä 3 tai 3' sen käsittelyä vastaten, moduloidaan langattoman järjestelmän tapauksessa, ja lähetetään vastaanottolohkoon 4. Vastaanottolohkossa 4 kaukosäädinsignaali RS tai RS' vastaanotetaan, demoduloidaan ja siihen kohdistuu prosessi tv-vastaanottimen 1 ohjaussignaalin käsittelypiirissä, jota ei ole esitetty kuviossa 1, mutta jota Γ·*20 selitetään myöhemmin.
. »· · ,, . Kaukosäätimen 3 tapauksessa varsinaisen kaukosäätimen 3 paikka tai liike ilmais-
* * taan vastaanottolohkossa 4 kaukosäätimelta 3 tulevan kaukosäädinsignaalin RS
• » · · lähetyssuunnan ja vastaanottolohkon 4 aseman suhteena, niin että saadaan sijainti-tieto tai liiketieto. Kaukosäätimen 3' tapauksessa suoraan kaukosäätimelta 3' sen :25 käyttövälineen 3'a avulla annettu sijaintitieto tai liiketieto lähetetään kaukosäädinsignaalin RS' välityksellä vastaanottolohkoon 4.
Ohjauskuvissa CP esitetään kummassakin tapauksessa kohdistin P vastaanottoloh-, kolia 4 saadun sijaintitiedon tai liiketiedon mukaan, ja kohdistimen P paikkaa ohja-’;;; taan kaukosäätimen 3 tai 3' käsittelyn mukaan sijaintitiedon tai liiketiedon esittämi-‘ ' 30 seksi ohjauskuvassa CP. Koska kohdistin P myös kehitetään kuvapistepohjaisella , grafiikalla, kohdistin voi liikkua mielivaltaisesti kuvapiste kuvapisteeltä, eikä askeltaen kuten tavanomaisessa järjestelmässä. Yksi toiminnoista, kohteista tai parametreista, joka on esitetty ohjausalueessa CA, voidaan valita käsittelemällä ' - ’ kaukosäätimen 3 tai 3' käyttöelintä 3a tai 3'a, ja mahdollisesti myös varsinaista oh-35 jauskuvaa CP ohjataan kohdistimen P ja ohjausalueiden CA välisten paikkojen 110047 suhteen mukaan, ja tv-vastaanottimen 1 toimintojen ja parametrien joukosta valittua voidaan itse asiassa ohjata, mahdollisesti muuttamalla ohjauskuvaa CP.
Vaikka kaukosäätimen 3 tai 3' käsittelymenetelmät edellä mainitun ohjauksen aikaansaamiseksi voivat olla erilaisia kaukosäätimen 3 tai 3' rakenteen mukaan, kau-5 kosäätimessa 3 tai 3' on oltava perusohjaustoiminnat, kuten kohdistustoiminta ja näppäystoiminta. Kohdistustoiminnalla kohdistinta P siirretään ohjauskuvassa CP niin, että kohdistin P, kuten esimerkiksi kuviossa 1 esitetty viistossa oleva nuoli, siirtyy esimerkiksi nuolen AI osoittamassa suunnassa katkoviiva-nuolen P' osoittamaan paikkaan osoittamaan ohjausaluetta CA. Näppäystoiminnalla valitaan oh-10 jausalue CA, jossa kohdistin P on, niin että ohjataan ohjauskuvaan CP liittyvää ohjausaluetta CA tai suoritetaan tv-vastaanottimen ohjausalueeseen CA liittyvää toiminto, mahdollisesti muuttamalla ohjauskuvaa CP. Näiden toimintojen lisäksi saatetaan tarvita liikefunktio, jonka avulla niiden ohjausalueiden CA paikkaa, muotoa tai kokoa, jossa kohdistin P on, siirretään tai muutetaan, näkyvän kohdistimen P 15 liikkeellä siten, että esimerkiksi kuviossa 1 esitetty ohjausalue CA, jossa kohdistin P' on, siirtyy nuolen A2 osoittamaan suuntaan CA'-merkittyyn kohtaan, jossa kohdistin P" on, jolloin tv-vastaanottimen 1 ohjausalueeseen CA liittyvä toiminto voidaan samanaikaisesti suorittaa, mahdollisesti ohjauskuvan CP muutoksella. Liike-funktion erikoistapauksena olevalla vetofunktiolla kohdistinta P tai ohjausalueita 20 CA voidaan välittömästi liikuttaa.
: · ‘ Edullisella tavalla kohdistimen P asua muutetaan kohdistimen P paikkaa vastaavan ’ ' käytettävissä olevan toiminnan osoittamiseksi ohjauskuvassa CP. Tarkemmin sa-: *.: noen on ymmärrettävää ja tarkoituksenmukaista käyttäjälle, joka on tottunut tavan- ; omaiseen tv-vastaanottimeen, että kohdistimen P ja ohjausalueiden CA esitykset • :25 simuloivat toimenpiteitä, jotka suoritetaan tavanomaisten tv-vastaanottimien käy-: ’ ·': tössä. Jos esimerkiksi kohdistin P sijoitetaan johonkin alueeseen, jossa näppäys- tai siirtofunktio ei toimi, kohdistin esitetään viistona nuolena PO. Kun kohdstin P sijoitetaan sellaisiin ohjausalueisiin CA, joissa näppäystoiminta voidaan toteuttaa samalla tavalla kuin sormella painaminen, kohdistin P esitetään sormena Pl. Kun 30 kohdistin P on sellaisilla ohjausalueilla CA, joissa vetotoiminta voidaan toteuttaa ;;; samalla tavalla kuin potentiometrin tai vaimentimen säätäminen, kohdistin P osoit- ‘ ·' j taa sen liukunupin siirtymissuuntaa. Kohdistin P esitetään esimerkiksi sivusuuntai-;' ·.. sena kaksoisnuolena P2, jos suunta rajoittuu oikealle ja vasemmalle, ja kaksoispys-: “': tynuolena P3, jos suunta rajoittuu ylös ja alas. Kun kohdistin P sijaitsee sellaisilla . '35 ohjausalueilla CA, joissa voidaan toteuttaa siirtämistoiminta, kohdistin P osoitetaan ' : ristinuolena P4, jolla osoitetaan ettei siirtosuuntaa ole rajoitettu.
110047
Eräänä mahdollisena esimerkkinä sellaisessa kuviossa 1 esitetyssä kaukosäätimessa 3 käyttöelin 3a on sen yläsivulla, ja tv-vastaanotin 1 on varustettu sijainnin ilmaisupiirillä, vaikka site ei ole esitetty. Kun käyttäjä painaa käyttöelintä 3a aluksi ennenkuin ohjauskuvaa CP on näytetty, kaukosäädin 3 kytketään pois päältä -tilasta 5 tai virransäästötilasta käyttötilaan, niin että se lähettää kaukosäädinsignaalin RS ja ohjauskuva CP näytetään. Jos käyttöelin 3a toisaalta päästetään, ohjauskuva katoaa, ja kaukosäädin kytketyy automaattisesti käyttötilasta pois päältä -tilaan tai virran-säästötilaan, ennalta määrätyn ajan kuluttua käyttöelimen 3a päästämisen jälkeen.
Jos kaukosäädin 3 lisäksi on varustettu yhdellä tai kahdella aktivointinäppäimellä 10 3b sekä oikealla että vasemmalla puolella, kuten on esitetty kuviossa 1. Aktivointi-näppäintä 3b käytetään tavallisesti aina käyttöelimen 3a sijasta, kun käyttäjä tarttuu kaukosäätimeen 3 kaukosäätimen, 3 kytkemiseksi pois päältä -tilasta tai virransäästötilasta käyttötilaan. Jos käyttäjä päästää kaukosäätimen 3 kädestään, aktiivointi-näppäin 3b myös päästetään, niin että kaukosäädin 3 kytketään käyttötilasta pois 15 päältä tai virransäästötilaan.
Jotta estettäisiin kaukosäätimen 3 tarpeettoman väärän käytön takia tv-vastaanotti-men 1 päällekytkeytyminen sen ollessa varallaolotilassa, tv-vastaanotin voidaan kytkeä päälle vain kun sekä käyttöelin 3a että aktiivointinäppäin 3b ovat samanaikaisesti painettuina, tai edullisesti vain kun ensin painetaan aktiivointinäppäintä 3b • '20 ja sitten käyttöelintä 3a.
... Kun kaukosäädintä 3 liikutetaan esimerkiksi ylös, alas, vasemmalle tai oikealle, ' ‘. kuten nuolet A2 ja A3 esittävät, tai esimerkiksi kun sen kulma vastaanottolohkoon 4 nähden muuttuu, kaukosäätimesta 3 lähetetään kohdistusfunktiona jatkuva sig- • · ·: naali, kuten kaukosäädinsignaali RS, ja sijainnin ilmaisupiiri ilmaisee kaukosääti- :: 25 men 3 sijainnin tai liikkeen kaukosäädinsignaalin RS vastaanottosuhteiden vas- taanottolohkossa 4 tapahtuvien muutoksen mukaan, niin että kohdistin P siirtyy ohjauskuvassa CP kaukosäätimen 3 ilmaistun sijainnin tai liikkeen mukaan.
. Kun kohdistin P on kohdistusfunktion avulla sijoitettu ohjausalueelle CA, joka ’;;; osoittaa haluttua toimintoa ohjauskuvassa CP, lähetetään käyttöelintä 3a painamalla • '3.0 näppäysfunktiona toimintasignaali, kuten kaukosäädinsignaali RS, joka vastaanote-
: ·.. taan vastaanottolohkossa 4, niin että kohdistimen P osoittama ohjausalue CA
:' ‘': määritetään ohjaussignaalin käsittelypiirissä valituksi ohjausalueeksi CA, ja sitten
.1 '. säädetään ohjauskuvaa CP tai tv-vastaanottimen 1 toimintaa ohjausalueeseen CA
• ; liittyen. Toisena esimerkkinä näppäysfunktio voidaan aktivoida päästämällä käyt- 110047 töelin 3a sen jälkeen kun sitä on painettu, sen sijaan että aktivointi tapahtuisi sitä painamalla. Tämä estää näppäystoiminnan aktivoitumisen, kun kohdistin P menee halutun ohjausalueen CA ulkopuolelle käyttöelimen 3a painamisesta johtuvan värähdyksen johdosta.
5 Kun kohdistin P on sijoitettu kohdistusfunktiolla ohjausalueeseen CA, joka osoittaa haluttua toimintoa ohjauskuvassa CP, ja kun ohjausalue CA on valittu kohdistimen P näppäystoiminnan avulla, ja kun kaukosäädintä 3 siirretään samalla tavalla kuin kohdistusfunktiossa painamalla samalla käyttöelintä 3a, niin esimerkiksi käyttösig-naali, kuten kaukosäädinsignaali RS lähetetään kaukosäätimesta 3 siirtofunktiona 10 tai vetofunktiona, jolloin sijainnin ilmaisupiiri ilmaiseen kaukosäätimen 3 sijainnin tai liikkeen kaukosäädinsignaalin RS vastaanottosuhteiden vastaanottolohkossa 4 tapahtuvien muutoksen mukaan, niin että ohjausalue CA ja mahdollisesti kohdistin P siirtyy tai muuttaa muotoaan valitun ohjausalueen CA luonteen ja kaukosäätimen 3 liikkeen mukaan, tai tv-vastaanottimen 1 toimintaa säädetään mahdollisesti oh-15 jausaluetta CA siirtämällä.
Toisena esimerkkinä esimerkiksi kuvion 1 esittämä kaukosäädin 3' varustetaan käyttöelimellä 3'a, kukten kosketuslevyllä, ohjaussauvalla tai osoitinpallolla, sekä sijainnin ilmaisupiirillä, vaikka tätä ei ole esitetty kuviossa 1, ja sijaintitieto tai liiketieto annetaan käyttöelimelle 3' siirtämättä varsinaista kaukosäädintä 3' vas-,. .20 taanottolohkon 4 suhteen.
•: · 1 2: Siinä tapauksessa että käyttöelimeksi 3'a on järjestetty kosketuslevy kaukosäätimen •' · 1: 3' yläsivulle, jonka alle on järjestetty paineherkkien elementtien kaksiulotteinen ....: matriisi, sijainti- tai liiketieto annetaan koskettamalla levyn 3'a pintaa kosketuseli- .:. mellä, kuten käyttäjän sormella, tai jollain käyttökynällä, tai siirtämällä kosketus-”' !25 elimen kosketuspistettä levyn 3'a pinnalla paikasta toiseen, esimerkiksi kuvion 1 pisteen TP ja pisteen TP' sekä nuolen A4 osoittamalla tavalla. Kaukosäätimeen 3' järjestetty sijainnin ilmaisupiiri ilmaisee kosketuselimen sijainnin tai liikkeen ja johtaa tästä koodatun signaalin kaukosäädinsignaaliksi RS'. Eräitä esimerkkejä sellaisista kosketuslevyistä on kuvattu US-patenteissa 4,739,299; 4,810,992; ..! 30 4,963,702 ja 5,053,585 sekä eurooppalaisessa patenttijulkaisussa EP 0 489 344 AI.
· Kun käyttäjä alkuvaiheessa painaa jotain kosketuslevyn 3'a vaikuttavaa osaa, tämä 2 ' painallus ilmaistaan paineherkillä elementeillä painettua kohtaa vastaten, ja kauko-:: säädin 3' kytketään pois päältä-tilasta tai virransäästötilasta käyttötilaan, niin että se . ·. ; lähettää kaukosäädinsignaalin RS'. Tämä tila säilyy ennalta määrätyn jakson vii- 110047 meisimmän toimenpiteen jälkeen, ja sitten kaukosäädin 3' automaattisesti kytketään käyttötilasta pois päältä-tilaan tai virransäästötilaan.
Kun käyttäjä painaa levyä 3'a ja siirtää painettua kohtaa levyä 3'a kevyesti painaen, niin kohdistusfunktiona lähetetään koodattuna signaalina kaukosäädinsignaali RS', 5 joka edustaa jokaista sijainnin ilmaisupiirillä saatua sormen paikkaa tai liikettä, jolloin kaukosäädinsignaali RS' vastaanotetaan vastaanottolohkolla 4 ja käsitellään ohjaussignaalin käsittelypiirissä, niin että kohdistin P siirtyy ohjauskuvassa CP levyllä 3'a painettua kohtaa vastaten.
Kun kohdistin P on sijoitettu kohdistusfunktiolla ohjausalueelle CA, joka ilmaisee 10 halutun toiminnan ohjauskuvassa CP, lähetetään näppäysfunktiona käyttösignaali, kuten kaukosäädinsignaali RS' painamalla levyä 3'a voimakkaasti halutussa kohdassa, jolloin signaali vastaanotetaan vastaanottolohkossa 4, niin että kohdistimen P osoittama ohjausalue CA määritetään ohjaussignaalin käsittelypiirillä valituksi oh-jausalueeksi CA, ja sitten säädetään ohjauskuvaa CP tai tv-vastaanottimen 1 15 toimintaa, joka liittyy ohjausalueeseen CA. Vaoidaan mahdollisesti järjestää hystereesi-ominaisuus, niin että estetään värinäilmiö.
Kun kohdistin P on sijoitettu kohdistusfunktiolla ohjausalueelle CA, joka ilmaisee halutun toiminnan ohjauskuvassa CP, ja kohdistimen P osoittama ohjausalue CA on valittu näppäysfunktiolla, niin kun sormea siirretään samalla tavalla kuin kohdistus-:*-’20 funktiossa mutta painamalla samalla voimakkaasti levyä 3'a, niin sijainnin ilmai-·:··: supiiri ilmaisee sormen sijainnin tai liikkeen niin, että ohjausalue CA ja mahdolli- : *. ’. sesti kohdistin siirtyy tai muuttaa muotoaan valitun ohjausalueen CA luonteen ja ..... sormen liikkeen mukaan, tai tv-vastaanottimen 1 toimintaa säädetään mahdollisesti ohjausaluetta CA siirtämällä.
• · · · v 25 Saattaa kuitenkin olla suhteellisen vaikeata siirtää sormea ja samalla painaa voimakkaasti, jolloin kohdistusfunktio ja siirto- tai vetofunktio voidaan kytkeä päälle näppäysfunktiolla, jolloin samaa painetta voidaan käyttää sekä kohdistusfunktiolle että siirto- tai vetofunktiolla. Samalla periaatteella kuin edellä voidaan jokainen .:. funktio myös soveltaa ohjaussauvaan tai osoitinpalloon.
• M
' -'30 Kohdistimen P sijainti näyttölaitteen 2 kuvaruudulla voidaan valita vastaamaan :’·. kaukosäätimelle 3' annettua sijaintitietoa joko absoluuttisesti tai suhteellisesti.
: ’ ‘'; Suhteellinen yhteys on edullisempi, kun otetaan huomioon, että käyttäjä käyttää .* 1 kaukosäädintä 3' katsellessaan tv-vastaanotinta 1. Myös absoluuttisen ja suhteelli- ‘ ‘; sen toimintatilan yhdistelmä on mahdollinen. Kun esimerkiksi levyä 3'a aluksi 110047 10 painetaan, niin painetun pisteen TP absoluuttinen paikka heijastuu siihen paikkaan, jossa kohdistin P esitetään absoluuttisessa toimintatilassa. Tämän avulla käyttäjän on helppo löytää kohdistimen P alkupaikka. Seuraavaksi tioimintatila automaattisesti muuttuu suhteelliseksi toimintatilaksi, niin että vaikka sormi irtoaa levyn pin-5 nasta ja koskettaa sitä jälleen toisessa paikassa TP', kohdistimen P sijainti ei muutu, ellei sormea liikuteta levyn 3'a pinnalla samalla painaen levyä 3'a. Edellä selitetyn kaukosäätimen 3 tai 3' muoto on symmetrinen vasemman ja oikean puolen osalta, niin että käyttömukavuus on yhtä hyvä oikeakätiselle kuin vasenkätisellekin. Edellä olevista kaukosäätimen 3 tai 3' esimerkeistä poiketen kaukosäädin voidaan keksin-10 nön suoja-alan puitteissa varustaa neljällä vieritysnäppäimellä, rivinsiirtonäppäi-mellä ja vahvistusnäppäimellä.
Tv-vastaanottimen 1 piirirakennetta selitetään seuraavassa kuvioon 2 viitaten. Tv-vastaanottimessa 1 on antennitulo 5, yksi tai useampia audio- ja videosignaalien tuloja 6 (jäljempänä AV-tulo), ja yksi tai useampia audio-ja videolähtöjä 7 (jäljem-15 pänä AV-lähtö). Esimerkiksi AV-tulossa 6 on liitännät ensimmäistä, toista ja kolmatta yhdistettyä videotuloa varten, RGB-tulo ja edullisesti ensimmäinen ja toinen Y/C-videotulo, joihin kulloinkin liittyy stereo-audiotulot, ja AV-lähdössä 7 on liitännät ensimmäistä ja toista yhdistettyä videolähtöä varten, joihin kulloinkin liittyy stereo-audiolähdöt.
_ 20 Antennitulo 5 on kytketty kahteen virittimeen 8 ja 9, joista kummatkin sisältävät • ' vt-signaalidemodulaattorin ja stereo/kaksoisääni-audiosignaalin demodulaattorin, '''" ’ niin että saadaan yhdistetyt videosignaalit ja audisignaalit. Sivumennen sanoen • Y kaksoisääni tarkoittaa esimerkiksi kaksikielistä ääntä. AV-tulo 6 ilman RGB-video-': ‘ . tuloa ja molemmat virittimet 8 ja 9 on kytketty audio- ja videokytkimeen 10 **25 (jäljempänä AV-kytkin), joka syöttää muita piirejä toivotuilla yhdistetyillä video-; :; signaaleilla ja audiosignaaleilla alempana esitettyjen ohjausten mukaan.
AV-kytkimen 10 valitsemat yksi tai useampi yhdistetty videosignaali ilman RGB-tulosignaalia syötetään suoraan yhteen tai useampaan AV-lähdön 7 liitäntää ilman mitään käsittelyä, jolloin AV-lähtö voidaan kytkeä ulkoisiin audio-videolaitteisiin, .,β0 kuten videonauhuriin tai hifi-laitteisiin. AV-kytkimen 10 valitsemat yksi tai use-: : ’ ampi audiosignaali syötetään äänisignaalin prosessoriin 11, jossa audiosignaaleihin .. ’ * kohdistetaan toivotut äänenvoimakkuuden, sävyn ja balanssin säädöt jne, ja valinnan mukaan sisäänrakennettuihin kaiuttimiin tai kuulokkeisiin tehovahvistimien ’; ‘, kautta, vaikka näitä ei ole esitetty.
I · 11 110047 AV-kytkimen 10 valitsemasta yhdestä tai useammasta yhdistetystä videosignaalista PIP-toimintatilassa alikuvana esitettäväksi valittu yhdistetty videosignaali syötetään PIP-prosessorille 12, jossa videosignaali tiivistetään alikuvan muodostavaan kokoon, ja alikuvan laatua säädetään, ja tästä johdetaan tiivistetty videosignaali RGB-5 muodossa. Normaalissa toimintatilassa tai PIP-toimintatilassa pääkuvana esitettäväksi valittu yhdistetty videosignaali muunnetaan RGB-muotoon väridekooderissa, jota ei ole esitetty. Tämä videosignaali ja RGB-muodossa oleva PIP-toimintatilan alikuvana oleva tiivistetty videosignaali johdetaan valinnaisesti nopeiden RGB-kytkimien SI ja S2 kautta kuvasignaalin prosessorille 13, jossa näille videosignaali) leille tehdään toivotus kuvan laadun säädöt, kuten terävyys, kuvan kontrasti, kirkkaus, värikylläisyys ja NTSC-järjestelmän tapauksessa värisävy, jolloin RGB-muo-dossa oleva videosignaali johdetaan prosessorista valinnan mukaan nopeiden RGB-kytkimien S3 ja S4 kautta näyttölaitteelle 2.
AV-kytkimen 10 valitsema pääkuvana esitettävä yhdistetty videosignaali johdetaan 15 myös tekstitelevisioprosessorille 14, jossa televisiosignaalin jokaisessa pysty sam-mutusjaksossa lähetetty tekstitelevisiosignaali poistetaan ja tekstitelevisiokuva muodostetaan poistetun tekstitelevisiosignaalin mukaan, jolloin prosessorista syötetään valinnan mukaan RGB-muodossa oleva tekstitelevisiokuva nopeiden RGB-kytkimien S3 ja S4 kautta nättölaitteelle 2.
’.'•’20 Tv-vastaanottimessa 1 on grafiikkageneraattori 15, joka tuottaa ohjauskuvasignaa-: · · Iin, johon sisältyvä data edustaa näytettävät ohjauskuvat muodostavien kuvapistei-:'. ‘. den kulloisiakin värejä, joita ohjauskuvia käytetään tv-vastaanottimen 1 toimintojen ..... ohjaamiseen, ja joita ohjataan käyttämällä kaukosäädintä 3 tai 3', kuten edellä seli- tettiin ja yksityiskohtaisesti selitetään alla. Grafiikkageneraattorin 15 muodostama * * * 125 ohjauskuvasignaali syötetään grafiikkaohjaimen 16 kautta videomuistiin 17.
·’ Talletettu ohjauskuvasignaali luetaan jälleen ulos videomuistista 17 ja muunnetaan RGB-muotoon grafiikkaohjaimessa 16 ja syötetään valinnan mukaan nopean RGB-kytkimen kautta näyttölaitteelle.
AV-tulosta 6 RGB-tulosignaali, johon liittyy sammutussignaali, syötetään erikseen
I S t I
, ·: 30 AV-tulon 6 muista videosignaaleista valinnaisesti nopeiden RGB-kytkimien SI ja S2 kautta kuvaisgnaalin prosessorille 13. Nämä RGB-muodossa olevat kuvasig-: * naalit varustetaan myös omilla sammutussignaaleilla, jotka muodostetaan prosesso- I * · :... reissä 12, 13, 14ja fragiikkaohjaimessa 16 kulloistenkin kuvien sisällön mukaan.
» * _ . ·. Tämän vuoksi nopeita RGB-kytkimiä SI, S2, S3 ja S4 ohjataan PIP-prosessorista , * ,3*5 12 tai ulkoisesta RGB-tulosta tulevilla sammutussignaaleilla, RGB-tulon tai PIP- 12 110047 prosessorin 12 sammutussignaalilla, tekstitelevisioprosessorin 15 sammutussig-naalilla ja vastaavasti grafiikkaohjaimen 16 sammutussignaalilla. Edellä selitetyn rakenteen mukaan päävideokuva esitetään taustana ja ulkoinen RGB-tulosignaali, alikuva PIP-toimintamuodossa, tekstitelevisiokuva ja ohjauskuva on yleensä 5 kerrostettu sen päälle. Vaikka jokaiseen kytkimien SI, S2, S3 ja S4 liitäntään on yksinkertaisuuden vuoksi piirretty vain yksi signaalijohto, jokainen signaalijohto edustaa neljää johdinta, joilla siirretään neljä signaalia, ts. R, G, B ja ohjaussignaali, joka ohjaa kulloistakin kytkintä.
TV-vastaanottimen 1 vastaanottolohko 4 on varustettu kaukosäädinsignaalin vas-10 taanottopiirillä 18 ohjaussignaalin RS tai RS' vastaanottamiseksi kaukosäätimelta 3 tai 3', ja ohjaussignaalin dekooderilla 19 vastaanottopiiriltä 18 tulevan kaukosäädinsignaalin RS tai RS' dekoodausta varten, sekä sijaintilaskimella 20 ja ohjaimella 21 näiden toimintalohkojen 15, 19 ja 20 ohjaamiseksi sekä muiden toimintojen toteuttamiseksi. Jos vastaanotetaan kaukosäätimelta 3 tuleva kaukosäädinsignaali, 15 ohjaussignaalin dekooderi 19 ilmaisee kaukosäätimen toiminnan, kuten kohdisus-, näppäys-, siirto- tai vetofunktion. Jos kaukosäädin 3 on kohdistus-, näppäys-, siirto-tai vetofunktiossa, sijaintilaskin 20 saa kaukosäätimeen 3 liittyvän sijainti- tai liiketiedon kaukosäädinsignaalin RS vastaanottamisen mukaan.
Toisaalta sijaintilaskin 20' on järjestetty kaukosäätimeen 3', kuten edellä selitettiin. 20 Jos vastaanotetaan kaukosäätimelta 3' kaukosäädinsignaali RS', niin kaukosäädin-i *. signaaliin RS' jos sisältyvä sijainti- tai liiketieto saadaan dekoodaamalla kaukosää-dinsignaali RS' ohjaussignaalin dekooderissa 19. Sijainti- tai liiketiedon mukaan I » f I grafiikkageneraattori 15 muodostaa kohdistimen 9 ja ohjauskuvan CP ohjausalueet •: · · CA sekä ohjattavan kohteen, ja sen ohjausmenetelmä määritetään kohdistimen P ja • *25 ohjausalueen CA suhteesta.
i *
» I
Grafiikkageneraattori 15, ohjaussignaalin dekooderi 19, sijaintilaskin 20 ja ohjaisn 21 voidaan käytännössä toteuttaa mikroprosessorina 22. Mikroprosessorissa tuoettu tieto johdetaan ohjaimelle 23. Ohjain 23 voidaan myös toteuttaa mikroprosessorissa 22 yhdessä grafiikkaohjaimen 16 kanssa. Ohjain 23 on kytketty D2B-tuloon . 30 (Digital Domestic Bus, digitaalinen sisäinen väylä) ja -lähtöön 24, kuten alempana selitetään.
» · i i i ’· Ohjain 23 syöttää näyttölaitteelle 2 ja toimintalohkoille 8 -14 ohjaussignaaleja näyttölaitteen 2 ja toimintalohkojen 8-14 ohjaamiseksi sekä säilyttää jokaisen loh-•. ’ kon tilatiedon ja syöttää tilatiedon takaisin mikroprosessorille 22, joka on kytketty [ 35 ohjaimeen 23 kättelymenetelmällä. Ohjaimeen 23 on järjestetty ohjelmamuisti, jota 13 110047 ei ole esitetty, ja johon talletetaan ohjelmiin liittyvää tietoa. Jokainen ohjelma on määritelty niin, että se muodostaa ohjelmaluettelon kohdan, symboli- tai teksti-nimilappu ohjelman tunnistamista varten, sekä lisädataan, joka määrittelee mikä signaalin lähde on valittava antennitulosta 5 ja AV-tulosta 6, sekä mille kanavataa-5 juudelle viritin 8 tai 9 on viritettävä siinä tapauksessa, että valittaisiin signaalin lähde antennitulosta 5.
Jos kaukosäädintä 3 tai 3' käyttäen valitaan jokin ohjelma, viritin 8 ja/tai AV-kytkin 10 ohjataan ohjelmamuistista luetun tiedon mukaan vastaanottamaan vastaavaa yleislähetysasemaa tai valitsemaan AV-tulon 6 videotulosignaali, ja valitun ohjel-10 man videosignaali syötetään näyttölaitteelle 2, kun sen audiosignaalit syötetään kaiuttimille tai kuulokkeille. Ohjain 23 voidaan suunnitella niin, että sitä ohjataan tavanomaisella kaukosäädinkoodilla, kun kaukosäätimen 3 tai 3' ja vastaanottoloh-kon 4 muodostamassa yhdistelmässä tuotettu ohjausdata muunnetaan mikroprosessorissa 22 tavanomaiseksi koodiksi, jota ohjain 23 ymmärtää. Tämän ansiosta ta-15 vanomaista rakennetta voidaan soveltaa tämän keksinnön mukaiseen tv-vastaanot-timeen 1.
Seuraavassa selitetään kaukosäädintä 3 tai 3' käyttämällä tapahtuvaa tv-vastaanot-timen 1 ohjausta näyttölaitteen 2 kuvaruudulla esitettyihin ohjauskuviin CP liittyen. Seuraavassa selityksen vuoksi käytetään yleistettyjä ilmaisuja, kuten kohdistus-, 20 näppäys- tai siirtofunktio, riippumatta kaukosäätimen 3 tai 3' tyypistä ja rakenteesta : riippumatta. Lisäksi "sijoittaa", "sijaita", "osoittaa", "kohdistaa", "osoitettu", tai : · *: "kohdistettu" tarkoittavat kohdistusfunktion toimintaa; "valita" tai "valittu" tarkoit- :’: tavat näppäysfunktion toimintaa; ja "siirtää" tai "siirretty" tarkoittavat siirto- tai ; · ·; vetofunktion toimintaa, kun näitä sanoja käytetään kohdistimen tai ohjausalueen . 25 yhteydessä ilman muuta selitystä.
‘ ·' 1 Kun kaukosäädin 3 tai 3' kytketään päälle painamalla jostain kohdasta käyttöelintä 3a tai aktivointinäppäintä 3b, jos sellainen on, ja mahdollisesti yhdessä kaukosäätimen 3 käyttöelimen 3a painamisen kanssa, tai kaukosäätimen 3’ käyttöelimen 3'a kanssa kuten edellä mainittiin, niin ensin kaukosäädinsignaali RS tai RS' kauko-•30 säätimestä 3 tai 3' lähetetään käynnistyssignaaliksi tv-vastaanottimen 1 vastaanotto-; ‘· lohkoon 4. Kun kaukosäädinsignaali RS tai RS' on dekoodattu käynnistyssignaa-..· · liksi ohjaussignaalin dekooderilla 19, niin jos tv-vastaanotin 1 on varallaolo-tilassa, •" virittimiä 8 ja/tai 9, AV-kytkintä 10 ja näyttölaitetta ohjataan ohjaimella 23, ja al-' · · · ‘ kutilana näyttölaitteella 2 esitetään kuva ennalta määrätystä ohjelmasta tai viimei- :' 3.$ simmästä ohjelmasta, jota on katsottu ennen tv-vastaanottimen kytkemistä pois •... ·; päältä. Jos toisaalta ohjelmakuvaa jo esitetään, kuvan esittämistä jatketaan.
14 110047
Sen jälkeen, tai samanaikaisesti, kummassakin tapauksessa grafiikkagneraattorilla 15 muodostetaan ohjauskuvasignaali kuvapistepohjaisena grafiikkanan, ja nopea RGB-kytkin S4 ohjataan kytkemään vuorotellen ohjauskuvasignaalia ja toista kuvasignaalia, joka syötetään nopean RGB-kytkimen S3 kautta grafiikkaohjaimen 16 5 tuottaman sammutussignaalin mukaan, niin että ohjelmien valitsemiseen , kuvan ja äänen säätämiseen, sekä muiden ominaisuuksien valitsemiseen ja säätämiseen käytetyt ohjauskuvat esitetään näyttölaitteen 2 kuvaruudulla normaalin videokuvan päällä. Ohjauskuvat sisältävät valikon tai painikkeen muotoisia symboleja, joista jokainen muodostuu sanoista ja ikoneista, jotka edustavat tv-vastaanottimen 1 toi-10 mintoja, muita asiaan liittyviä sanoja ja ikoneita tai muita symboleja, sekä kohdistimen P. Kuten muissakin suoritusmuodoissa, videokuva voidaan poistaa, niin ettei sitä esitetä ohjauskuvia CP näytettäessä, tai ohjauskuvat CP voidaan esittää kuten alikuva tai pääkuva PIP-toimintatilassa, jolloin videokuva esitetään alikuvana, tai se voidaan esittää erillisessä, yksinomaan ohjauskuvia CP varten olevassa näyttö-15 laitteessa.
Ohjauskuvien CP joukosta esimerkiksi kuviossa 3 esitetty ohjauskuva CP1 esitetään ensisijaisesti. Ohjauskuvaan CP1 sisältyy ylhäällä valikko, josta vasemmalta oikealle valitaan esiasetusmuoto, kuvan säätömuoto, äänen säätömuoto, ulkoisten liitäntöjen ohjausmuoto, tekstitelevision ohjausmuoto, ja PIP-muoto, jotka on esi-20 tetty ohjausalueina CAI, CA2, CA3, CA4, CA5 ja CA6, joilla jokaisella on näp-. ‘ päimen muoto ja tunnistussymboli, ja jos kohdistin P sijoitetaan ohjausalueelle ‘: ‘ ‘ · CAI - CA6, niin kohdistin P muuttuu sormen muotoiseksi kohdistimeksi Pl. Näi- ; den ohjausalueiden CAI - CA6 tunnistussymboleiden vieressä on kulloinkin kaksi : · ·: pistettä, jotka tarkoittavat että ohjausaluet CA eivät suoraan ohjaa toimintaa tai • ;25 tilaa, vaan että niiden avulla saadaan toimintaa tai tilaa varten näyttöön toinen oh-. *: ·. jauskuva CP. Jos nimittäin yhtä tällaista ohjausaluetta CA osoitetaan kohdistimella Pl ja valitaan ohjausalue CA, niin ohjausalueen CA näppäimen muoto muuttuu toiseksi muodoksi, joka osoittaa tilan, jossa näppäintä käytetään, esimerkiksi alas painetun näppäimen muodoksi, niin että valittuun ohjausalueeseen liittyvä toiminta tai 30 tila näytetään ikkunana. Jos kohdistin P on ikkunassa, ikkuna on aktiivinen, ja jos •;;; kohdistin P on ikkunan ulkopuolella, ikkuna suljetaan näppäystfunktiolla, ja suljettua ikkunaa vastaavan ohjausalueen CA muoto muuttuu alas painamattoman näp- ‘ . päimen alkuperäiseksi muodoksi. Samalla tavalla kuin edellä, seuraavassa myös . · · ·. muut ohjausalueet CA, joilla on näppäimen muoto, muuttuvat alas painetun näp- . -35 päimen muotoon kun ne valitaan näppäysfunktiolla, ja alas painamattoman näp- ‘ ‘ * päimen muotoon kun valinta peruutetaan, vaikka tätä ei kaikissa tilanteissa selitetä.
110047
Toisena esimerkkinä ohjausalueiden CA väri voi muuttua näppäysfunktiolla tehtyä valintaa vastaavaksi, ja alkuperäiseksi väriksi kun näppäysfunktio päästetään.
Ohjausalue CA5 ja tekstitelevisiota ohjaavan tilan tunnistussymboli on esimerkiksi osoitettu vain, kun ohjain 24 ilmaisee sellaisen tilan, jossa tekstitelevisiodataa sisäl-5 tyy vastaanotettuun ohjelmaan ja sitä voidaan esittää tekstitelevisiokuvana. Kun esitetään vain voimassa olevat toiminnat, vältetään se että käyttäjä ymmärtäisi tai toimisi väärin. Tätä näyttömenetelmää voidaan soveltaa muidenkin toimintojen näyttämiseen.
Edellä mainittu valikko sisältää ohjausalueiden CAI - CA6 lisäksi oikeanpuolei-10 sessa päässä ohjausalueen CA7, jolla valitaan varallaolotila, jossa tv-vastaanotin 1 ohjataan ohjaimella 24 sammuttamaan videokuva ja siirtymään varallaoloillaan. Varallaolotilasta päästään jälleen esittämään videokuvaa, kun kaukosäädin uudestaan aktivoidaan, kuten edellä selitettiin.
Valikon alla esitetään ohjausalueiden CA8 joukkona ohjelmaluettelo kaikista vas-15 taanotettavissa olevista yleislähetyskanavista sekä valittavissa olevista ulkoisista tuloista, jotka on talletettu ohjaimen 24 ohjelmamuistiin, jolloin ohjausalueissa CA8 on esimerkiksi ohjelmanumerot tai edullisesti yleislähetysasemien nimet tai tunnusmerkit tai tulojen muita symboleja. Luettelon järjestys ei ole tärkeä ja se voidaan ennalta asettaa mielivaltaisella tavalla.
'20 Kohdistimen P sijaitessa jossakin ohjausalueessa CA8, joista jokainen edustaa ohjelmakohtaa, kohdistin P muuttuu sormen muotoiseksi kohdistimeksi Pl. Jos vali-: · taan toivotun ohjelman ohjausalue CA, ohjaimen 24 ohjelmamuistiin talletettua ' ‘ ohjelmaa koskeva tieto luetaan ulos, niin että AV-kytkin 10, ja siinä tapauksessa ,,!: ‘ että valittu ohjelma syötetään anennitulosta 5 myös viritin 8 tai 9, ohjataan esittä- :: 25 mään ohjelman videokuva näyttölaitteen 2 kuvaruudulla.
Vaikka kuviossa 3 ohjauskuvassa CP1 on esitetty viisitoista (15) ohjelmakohtaa 5x3-matriisina, niin jos jokaisen yhtä ohjelmakohtaa edustavan ohjausalueen CA8 mittoja muutetaan, esitettävien ohjelmakohtien lukumäärää voidaan lisätä, esimer- • : kiksi 5x4, tai pienentää. Tämä voi riippua tunnistussymbolien sisällöstä. Jos ohjel- :. ‘30 mat tai yleislähetyskanavat merkitään vain kirjaimin, voidaan kaikki ohjaimen 24 • * ·, ohjelmamuistiin talletetut ohjelmat esittää samalla kertaa ohjauskuvassa CP1. Jos , ’ ’. ohjausalueet CA8 sisältävät yleislähetysasemien tunnusmerkit, on toivottavaa että • ; samalla kertaa näyttölaitteen 2 kuvaruudulla esitettävien ohjausalueiden CA8 luku-‘ · " määrä pienennetään enintään 30 ohjelmakohdaksi jotta säilytettäisiin tunnus- 16 110047 merkkien hyvä erottelutarkkuus. Jos ohjaimen 24 ohjelmamuistiin on merkitty enemmän kuin 30 ohjelmakohtaa voidaan ohjauskuvan CP1 toisessa päässä automaattisesti esittää vierityspalkki, ja ohjausaluetta muutetaan vetofunktiolla ohjelmaluettelon vierittämiseksi ohjauskuvassa CP1, niin että voidaan esittää niiden 5 ohjelmakohtien ohjausalueet CA8, joita ei esitetty ohjauskuvassa CP1.
Yleislähetysasemien tunnusmerkkien esittämiseksi ohjausalueissa CA8 sellaiset tunnusmerkit voidaan muodostaa mikroprosessorin tietokoneohjelmalla, mutta sellaisten tunnusmerkkien data voidaan myös tallettaa mikroprosessorin 22 tai ohjaimen 24 varsinaiseen muistiin edeltäkäsin tv-vastaanotinta 1 valmistettessa tai sitä 10 toimitettaessa. Edistyneenä menetelmänä voidaan myös erottaa videokuvan päällä olevat tunnusmerkit, jotka itse asiassa lähetetään kuvadatana. Esimerkiksi tv-vas-taanottimeen 1 on järjestetty tunnusmerkin erotin 25, jolle syötetään näyttölaitteella 2 esitettävän pääkuvan yhdistetty videosignaali, ja jota ohjataan ohjaimella 21, ja erotettu tunnusmerkki syötetään mikroprosessorin 22 musitiin. Tässä tapauksessa 15 valmistajan ei tarvitse ottaa huomioon aluetta, jossa tv-vastaanotinta 1 mahdollisesti käytetään. Käyttäjälle voidaan myös toimittaa muistikortti, johon on talletettu sellaisten yleislähetysasemien tunnusmerkit, joita voidaan vastaanottaa sillä alueella, jossa tv-vastaanotinta 1 käytetään. Talletettu tunnusmerkki tai jokin muu ohjelmien tai yleislähetysasemien tunniste voidaan myös esittää normaalissa videoku-20 vassa, niin että korvataan yleislähetysasemalta lähetetty ja kuvan päälle liitetty tun-... nusmerkki. Tulevaisuuden mahdollisuutena erotin 25 voi toimia sellaisen kuvada-' ·. tan erottimena, jos yleislähetysasema lähettää oman tunnusmerkkinsä kuvadatan pystysammutusjakson aikana sen sijaan, että data olisi liitetty kuvaan.
•; · · Ohjelmaluettelon alla ohjauskuvassa CP1 on esitetty ohjausalue CA9, jolla sääde-.:25 tään äänenvoimakkuutta. Ohjausalue CA9 simuloi liukuvaa äänenvoimakkuuden . ·. ·. säätöä, kuten tavanomaisen laitteen äänenvoimakkuussäätöä, niin että käsittelyalue CA9a sijaitsee voimassa olevaa äänenvoimakkuutta vastaavassa paikassa, ja palkki CA9b osoittaa sen alueen, jossa käyttöaluetta CA9a voidaan siirtää. Kohdistimen P sijaitessa käyttöalueella CA9a, kohdistimen P muoto muuttuu kohdistimeksi P2, 30 joka on kaksoisnuolen muotoinen. Jos valitaan äänenvoimakkuuden säätöfunktio, • ·*'· kun kohdstin P2 sijaitsee käyttöalueella CA9a, käyttöalueen CA9a väri muuttuu ’·.: esimerkiksi valkoisesta siniseksi, ja kohdistin P2 häviää tai vaihtoehtoisesti ei hä- : ‘. viä, kun käyttöaluetta CA9a siirretään vasemmalle ja oikealle palkkia CA9b vas- . · · ·. taavalla alueella. Kun käyttöaluetta CA9a siirretään vasemmalle tai oikealle, ääni- •35 signaalin prosessoria 11 ohjataan ohjaimen 24 avulla niin, että voidaan säätää ää- * · ‘: nenvoimakkuus käyttöalueen CA9a sijaintia vastaavaksi, joka säilyy myös säädön 110047 jälkeen. Koska tämä äänenvoimakkuuden säätö voidaan tehdä hyvin nopeasti kaukosäätimen 3 tai 3' käsittelyn mukaan, niin mahdollisesti ei enää tarvita sellaista äänen vaimennuskytkintä kuten tavallisessa tv-vastaanottimessa 1.
Lisäksi äänenvoimakkuuden säädön ohjausalueen CA9 alapuolelle on järjestetty 5 näyttöalueet DA, joissa näytetään suhteellisen tärkeitä tv-vastaanottimien 1 toimintatiloja ohjaimen 24 syöttämänä, ja jossa tunnistussymbolien yhteydessä on vasemmalta oikealle näyttöalue DA1 kulloinkin pääkuvana esitettävän ohjelman symbolin esittämistä varten, näyttöalue DA2 PIP-toimintatilassa kulloinkin aliku-vana esitettävän ohjelman symbolin esittämistä varten, jolloin siinä esitetään 10 "OFF", kun PIP-toimintatila ei ole käytössä, näyttöalue DA3 kulloinkin toiseen AV-lähtöön 7 syötettävän ohjelman symbolin esittämistä varten, ja näyttöalue DA4 äänen tilojen esittämistä varten, kuten loudness päällä/pois päältä, avaruusääni (eräänlainen näennäisstereoääni) päällä/pois päältä, ja stereo/mono/kaksiääni -toimintatila. Nämä näyttöalueet DA ovat vain sellaisten tilatietojen esittämistä varten, 15 eikä ohjausta varten.
Seuraavaksi selitetään esiasetus-toimintamuotoa. Jos valitaan kuviossa 3 esitetyssä ohjauskuvassa CP1 esiasetusmuotoa edustava ohjausalue CAI, esiasetustilan kuviossa 4 esitetty ohjauskuva CP2 esitetään ikkunana, joka limittyy ohjauskuvan CP1 päälle. Esiasetustilan ohjauskuvaa CP2 käytetään pääasiassa ohjelmaluettelon oh-20 jelmien syöttämistä, muuttamista tai poistamista varten. Ohjauskuvassa CP2 on • V "edit"-merkittynä näyttöalue DA5 , "program channel"-merkittyinä näyttöalueet •:··: DA6 ja DA7, keskellä oleva näppäimen muotoinen ohjausalue CA10, jota käyte- I * · ‘ tään kanavan suoraa valitsemista varten, ohjausalueen CA10 kummallakin puolella ....: kaksi näppäimen muotoista ohjausaluetta CA11 ja CA12 ylös- ja alaspäin tapahtu- . :25 vaa hienosäätöä varten, ja ohjausalueiden CA11 ja CA12 ulkopuolella kaksi näp- * · ’ ·. päimen muotoista ohjausaluetta CAI3 ja CAI4 ylös- ja alaspäin tapahtuvaa kana vien peräkkkäistä hakua varten, sekä "program list"-alue, jossa on ohjausalue CA15 tarpeettomien ohjelmien pyyhkimiseksi, ohjausalue CAI6 uusien ohjelmakohtien luomiseksi, ohjausalue CAI7 ohjelmien nimeämiseksi, ohjausalue CAI8, jolla jär-30 jestetään kuvion 3 ohjauskuvassa CP1 esitetyn ohjelmaluettelon ohjausalueita CA8, ohjausalue CAI9 syötetyn datan tallettamiseksi ohjaimen 24 ohjelmamuistiin, oh-:.: jausalue CA20 aktiivisen kaukosäätimen 3 tai 3' tyypin valitsemiseksi, ohjausalue : ·. CA21 kaukosäätimen 3' toimintatavan, kuten suhteellisen tai absoluuttisen toimin-’. · tatavan valitsemiseksi, sekä ohjausalue CA22 ohjauskuvaan CP1 paluuta varten.
: ‘ -35 Seuraavassa selitetään toimenpidettä, jolla määritellään toinen kanava olemassa ....; olevaan ohjelmakohtaan tai uusi kanava uuteen ohjelmakohtaan. Siinä tapauksessa 18 110047 että olemassa olevaan ohjelmakohtaan merkitty kanava muutetaan toiseksi, niin kun ensin on valittu muutettava ohjelmakohta käyttämällä ohjauskuvassa CP1 vastaavaa ohjausaluetta CA8, niin valitsemalla ohjausalue CAI esitetään ohjauskuva CP2, jolloin valitun ohjelman symboli on esitetty näyttöalueella D5. Sen jälkeen 5 valittua ohjelmaa varten määriteltävä uusi kanava valitaan käyttämällä ohjausaluetta CA10, 13 tai 14.
Jos valitaan ohjausalue CA10, niin kuviossa 5 esitetty ohjauskuva CP3 näytetään ikkunana, joka limittyy kuviossa 4 esitetyn ohjauskuvan CP2 päälle. Ohjauskuva CP3 sisältää ohjausalueet CA23, joissa on kaksi näppäintä kanavan luokan symboli) Iin, kuten C:llä merkityn normaalin maan päällisen lähetyksen ja S:llä merkityn kaapelilähetyksen syöttämistä varten, sekä 10 näppäintä kanavan numeron syöttämiseksi luokkasymbolin jälkeen, ja näyttöalue DA8 syötetyn kanavanumeron esittämistä varten. Jos esimerkiksi syötettään kanava C01, valitaan peräkkäin näp-päinmuotoiset ohjausalueet CA15, jotka on merkitty "C", "0" ja "1", niin että syö-15 tetty kanavanumero tulee näyttöalueelle DA8 ja ohjauskuvan CP2 näyttöalueelle DA6, niin että viritin 8 virittyy tälle kanavalle. Jos valitaan ohjausalue CA13 tai CAI 4, viritin 8 virittyy kulloinkin vastaanotetun kanavan suhteen seuraavalle tai edelliselle kanavalle, josta on saatavissa videosignaalia, niin että kanavanumero saadaan automaattisesti esille näyttöalueelle DA6.
20 Ohjausalue CA11 tai CA12 voidaan valita pienten säätöjen tekemiseksi virittimeen • · * • '.: 8 tai 9, ja säädettyä arvoa seuraa + tai -, jotka esitetään näyttöalueella DA7 kanavan r! numeron esittävän näyttöalueen DA16 vieressä. Jos kanavanumeron valinta on •' · ‘ · valmis, ohjauskuvan CP3 ikkuna suljetaan näppäysfunktiolla sen jälkeen kun koh- .... distin P on siirretty ulos ohjauskuvan CP3 ikkunasta, niin että kuviossa 4 esitetty /,25 ohjauskuva CP2 jälleen näkyy kokonaan. Edellä olevan ohjelmoinnin jatkamiseksi '’ ’ ' on mentävä takaisin ohjauskuvaan CP1 ja valittava toinen ohjelma ohjausalueelta CA8. Näiden hankalien vaiheiden välttämiseksi voidaan ohjauskuvaan CP2 järjestää muita ohjausalueita ohjelman valitsemiseksi.
Jos uutta ohjelmakohtaa varten määritelään uusi kanava, valitaan ensin ohjausalue • 30 CAI6 uuden ohjelmakohdan muodostamiseksi ja sitten valitaan uusi kanava uutta // ohjelmakohtaa varten käyttämällä ohjausaluetta CA10, 13 tai 14 edellä selitetyllä _ · · tavalla.
: “ ‘ Jonkin tarpeettoman ohjelman poistamiseksi ohjelmaluettelosta, valitaan ensin .' : poistettava tarpeeton ohjelma käyttäen vastaavaa ohjauskuvan CP1 ohjausaluetta ’ · $5 CA8, jolloin ohjauskuva CP2 esitetään valitsemalla ohjausalue CAI, niin että väli- 19 110047 tun ohjelman symboli esitetään näyttöalueella D5 ja ohjausalueella CA15. Sen jälkeen valitaan ohjausalue CA15, niin että ohjelmakohta poistuu ohjelmaluettelosta.
Nimen antamiseksi juuri luodulle ohjelmakohdalle tai olemassa olevan ohjelma-kohdan nimen muuttamiseksi valitaan ohjausalue CAI7, niin että näyttöön tulee 5 ohjauskuva CP4, kuten kuviossa 6 on esitetty. Ohjauskuva CP4 sisältää vasemmalla puolella olevan ohjausalueen CA24 tunnusmerkkien esittämiseksi, jotka edullisesti kulloinkin on osoitettu jokaiselta olemassa olevalta yleislähetysasemalta, sekä ohjausalueet CA25, CA26 ja CA27 keskellä ja oikealla puolella aakkosten, numeroiden ja muiden symbolien esittämiseksi.
10 Jos tunnusmerkit esittävältä ohjausalueelta CA24 valitaan haluttu tunnusmerkki, valittu tunnusmerkki esitetään näyttöalueella DA9 samoin kuin ohjausalueella CA28 vasemmalla alhaalla, ja varsinainen grafiikkadata tai grafiikkadatan ja ohjelmakohdan välinen riippuvuus talletetaan ohjaimen 24 ohjelmamuistiin edellä selitetyllä tavalla. Jos valitun ohjelmakohdan tunnusmerkki muuttuisi, valitaan yk-15 sinkertaisesti haluttu uusi tunnusmerkki. Jos valittu tunnusmerkki on muutettava toiseksi, valittu tunnusmerkki voidaan pyyhkiä valitsemalla ohjausalue CA28, ja pyyhitty tunnusmerkki voidaan korvata uudella tunnusmerkillä, joka taas voidaan valita samalla tavalla kuin edellä.
Ellei tv-vastaanottimessa 1 ole käytettävissä tunnusmerkkiä edes olemassa olevaa : \*20 yleislähetysasemaa varten, tai jos uusi yleislähetysasema, jonka tunnusmerkkiä ei vielä ole talletettu, on juusi käynnistetty, tai ellei käyttäjä halua käyttää tunnus-... merkkiä, sellaisen yleislähetysaseman nimi tai tunnus voidaan tuottaa valitsemalla ' * peräkkäin aakkosten, numeroiden ja muiden symbolien yhdistelmä, jotka on esitet ty ohjausalueilla CA25, CA26 ja CA27, ja tuotettu nimi tai tunnus näytetään näyt- • · · :25 töalueella DA9 samoin kuin ohjausalueella CA28. Jos aakkosten, numeroiden ja • .· muiden symbolien yhdistelmänä tuotettua nimeä tai tunnusta on korjattava yhdis telmää tehtäessä, voidaan nimen tai tunnuksen viimeisin merkki pyyhkiä valitsemalla ohjausalue CA28, ja pyyhitty merkki voidaan korvata uudella merkillä, joka taas voidaan syöttää samalla tavalla kuin edellä.
‘;: βΟ Kuvassa on ohjausalueet CA29 ja CA30, jotka osoittavat vierityspalkkeja kulloi-' , senkin tunnusmerkkien ja aakkosten ohjausalueen CA24 ja CA25 vasemmalla ; ’. puolella. Jos kohdistin P on ohjausalueilla CA29 ja CA30, kohdistin P muuttuu ; ‘" kohdistimeksi P3, jolla on kaksoisnuolen muoto. Kun kohdistinta P3 siirretään . : ylös- tai alaspäin vetofunktiolla, ohjausalue CA24 tai CA25 vierii ylöspäin tai alas- 35 päin, niin että esittämättä olevat ohjausalueet CA24 tai CA25 tulevat näkyviin.
20 110047
Kun valitaan ohjausalue CA31, joka on merkitty "OK", valittu tai syötetty data talletetaan ohjaimen 24 ohjelmamuistiin tai säilytetään väliaikaisesti, kunnes tämä data talletetaan ohjaamalla ohjauskuvaa CP2. Kun valitaan ohjausalue CA32, joka on merkitty "Cancel", valittua tai syötettyä dataa ei säilytetä. Ohjausalueen CA31 5 tai CA32 käyttämisen jälkeen ohjauskuvan CP4 ikkuna suljetaan ja esitetään jälleen kuviossa 4 oleva ohjauskuva CP2.
Järjestely-toimintamuodossa voidaan muuttaa kuviossa 3 esitetyn ohjelmalistan ohjausalueiden CA8 järjestystä. Jos valitaan ohjauskuvassa CP2 ohjausalue CA18, näytetään ohjelmaluettelona useampia ohjausalueita CA33 sisältävä ja kuviossa 7 10 esitetty järjestely-ohjauskuva CP5 ikkunana, joka limittyy kuviossa 4 esitetyn ohjauskuvan CP4 päälle. Jos kohdistin P sijaitsee ohjausalueella CA33, joka vastaa sitä ohjausalueen CA8, jonka paikkaa ohjauskuvassa CP1 on muutettava, kohdistin P muuttuu kohdistimeksi P4, jolla on nistinuolen muoto. Kun ohjausalue CA33a on valittu, ohjausalueen CA33a väri muuttuu esimerkiksi valkoisesta siniseksi, samalla 15 kun kohdistin P4 häviää, tai kun se valinnaisesti edelleen näkyy, niin että ohjaus-aluetta CA33a voidaan siirtää mielivaltaiseen suuntaan. Ohjausalue CA33a siirretään sellaiseen uuteen paikkaan, jossa ohjausalueen CA33a tulisi olla, ja joka mahdollisesti on toista ohjelmakohtaa esittävän toisen ohjausalueen CA33 varaama. Jos ohjausalue CA33a päästetään näppäysfunktiolla halutussa paikassa, ohjausalueen 20 CA33a takana oleva ohjausalue CA33 ja seuraavat tai edeltävät ohjausalueet CA33 :*·; siirtyvät automaattisesti taaksepäin tai eteenpäin.
• ·«· .. . Näppäysfunktion toteuttamisen jälkeen ohjausalueen CA33a kokonaan peittämän : ‘ tai yli puoleksi limittyvän ohjausalueen CA33 paikka määritetään paikaksi, johon « * * · uusi ohjausalue CA33a on sijoitettava. Lisäksi voidaan myös yksinkertaisesti vaih- I · .-.:25 taa ohjausalueen CA33a ja ohjausalueen CA33 paikkaa, jolloin viimeksimainittu v korvataan ohjausalueella CA33a, sen sijaan että ohjausalue CA33a sijoitettaisiin ohjausalueiden CA33 väliin, kuten edellä selitettiin.
Kun muutettu ohjelmaluettelo on tyydyttävä, valitaan "OK"-merkitty ohjausalue CA34 datan säilyttämiseksi. Jos ohjelmaluettelon muutos on peruttava, valitaan *;;;30 "Cancel"-merkitty toisiokäämi CA35, niin että palautetaan viimeisin ennen muu-' ·' _ tosta vallinnut tilanne. Muunnoksen muutostöiden tai peruuttamisen jäkeen näyte- i ‘ ·. tään jälleen kuviossa 3 esitetty ohjauskuva CP2.
»tl *;'. Valinnaisesti voidaan toimia niin, että kun ohjausaluetta CA33a siirretään järjeste- : ,'· ly-toimintamuodossa, niin ohjausaluetta CA33a ei mahdollisesti siirtämisen aikana
t · M
21 110047 esitetä samalla täydellä erottelutarkkuudella kuin paikallaan ollessaan, vaan pienemmällä erottelutarkkuudella ääriviivat esittämällä, niin että voidaan lyhentää las-kenta-aikaa ohjausalueen CA33a grafiikan muodostamiseksi ja nostaa siirtymisno-peutta. Samaa algoritmia voidaan käyttää kokonaista ikkunaa siirrettäessä.
5 Kun valitaan "store"-merkitty ohjausalue CA19, edellä esitetyllä tavalla muodostettu ennalta asetettu data säilytetään. Kun valitaan "end"-merkitty ohjausalue CA22, edellä esitetyllä tavalla muodostettu ennalta asetettu data talletetaan lopuksi ohjaimen 24 ohjelmamuistiin.
Ohjauskuvassa CP2 oleva, kaukosäätimen ikonilla varustettu ohjausalue CA20 on 10 järjestetty niin, että vurotellen voidaan valita aktiivinen kaukosäädin 3 tai 3'. Jos nimittäin samalle tv-vastaanottimelle 1 valmistetaan useita samaa tai eri tyyppiä olevia kaukosäätimiä 3 tai 3', käyttäjä voi valita mieluisensä kaukosäätimien 3 tai 3' eri tyyppien joukosta, tai useammat käyttäjät voivat vuorotellen käyttää samaa tyyppiä olevia kaukosäätimiä 3 tai 3' luovuttamatta samaa kaukosäädintä 3 tai 3', 15 jolloin valitaan ohjausalue CA20 kulloinkin käyvän kaukosäätimen 3 tai 3' näppä-ysfunktiolla, jolloin vastaanottopiiri 18 kytkeytyy niin, että mikroprosessori 22 pystyy vastaanottamaan kaukosäädinsignaalin RS tai RS' käyvältä kaukosäätimeltä 3 tai 3', niin että ennalta määrätty toinen kaukosäädin 3 tai 3' tulee käyväksi valinnan jälkeen, ja ohjausalueessa CA20 voidaan esittää käypää kaukosäädintä 3 tai 3' 20 vastaava ikoni.
i · · • · « * *t<] "std mode"-merkitty ohjausalue CA21 on järjestetty niin, että vuorotellen voidaan , valita kaukosäätimen 3' toimintatila joko suhteelliseksi tai absoluuttiseksi tilaksi, » : · kuten edellä selitettiin.
t * I * j Seuraavassa selitetään kuvan säätötilaa. Kun valitaan kuviossa 3 esitetyn ohjausku- 4 « * · .’.25 van CP1 ohjausalue CA2, näytetään kuviossa 8 esitetty ohjauskuva CP6 kuvan laa- t dun säätöä varten ikkunana, joka limittyy kuviossa 3 esitetyn ohjauskuvan CP1 päälle. Ohjauskuva CP6 sisältää vasemmalta oikealle ohjausalueet CA36, CA37, CA38, CA39, CA40 ja CA41, joilla säädetään alkuperäiset tehdasasetusarvot tai , oletusarvot, säädetään terävyyttä, kuvan kontrastia, kirkkautta, värikylläisyyttä ja *; 30 vastaavasti sävyä NTSC-standardissa. Ohjausaluett CA36 lukuunottamatta jokainen
t I
' · ’ ohjausalue CA37 - CA41 simuloi liukusäätöä, jota voidaan siirtää ylös ja alas sa- ; ‘ , maila tavalla kuin edellä kuvattua äänenvoimakkuuden säädintä, jolloin niiden kä sittelyalueet CA37a - CA41a sijaitsevat kulloinkin asetettuja parametriarvoja vasta-, ’ ten, ja palkit CA37b - CA41b, jotka osoittavat alueen, jossa käyttöalueita CA37a -
I S
' · 35 CA41a voidaan siirtää.
I I t > 22 110047
Kun kohdistin P sijoitetaan esimerkiksi käyttöalueelle CA38a terävyyden säätöä varten, kohdistin PO muuttuu kohdistimeksi P3, jolla on kaksoisnuolen muoto. Jos valitaan käyttöalue CA38a terävyyden säätöä varten, käyttöalueen CA38a väri muuttuu esimerkiksi valkoisesta siniseksi, ja kohdistin P häviää tai vaihtoehtoisesti 5 ei häviä, kun käyttöaluetta CA38a voidaan siirtää ylös ja alas alueella, joka vastaa palkkia CA38b. Kun käyttöaluetta CA38a siirretään ylöspäin tai alaspäin, kuvasignaalin prosessoria 13 ohjataan ohjaimen 24 avulla niin, että se voi säätää videokuvan terävyyttä käyttöalueen CA38a paikkaa vastaten, joka säilyy myös säätämisen jälkeen. Muut funktiot toimivat samalla tavalla.
10 Kun oletusarvon valinnan ohjausalue CA36 on valittu, säädetään kuvan laatupara-metrit kuten terävyys, kuvan kontrasti, kirkkaus, värikylläisyys ja NTSC-järjestel-män tapauksessa värisävy, niin että ne saavat tv-vastaanottimen 1 valmistuksessa tai toimituksessa ennalta asetetut arvot, jotta aikaansaataisiin vakiolaatuinen videokuva, vaikka käyttäjä olisi säätänyt parametrit eri tavalla.
15 Seuraavaksi selitetään äänenlaadun säätötilaa. Kun kuviossa 3 esitetyn ohjauskuvan CP1 ohjausalue CA3 on valittu, esitetään kuvassa 9 esitetty ohjauskuva CP7 äänenlaadun säätöä varten ikkunana, joka limittyy kuviossa 3 esitetyn ohjauskuvan CP1 päälle. Ohjauskuva CP7 sisältää ylhäällä oikealla ohjausalueet CA42 ja CA43, joilla säädetään äänen bassoa ja vastaavasti diskanttia, ja jotka simuloivat liukusää-:-.-20 töjä, joissa on ylös ja alas siirrettävät käyttöalueet CA42a ja CA43a samalla tavalla kuin edellä selityssä kuvan säädössä, ja jotka sijaitsevat kulloinkin voimassa olevia .. . parametriarvoja vastaten, jolloin palkit CA42b ja CA43b osoittavat aluetta, jossa : · ‘ käyttöalueita CA42a ja CA43a voidaan siirtää. Ohjauskuva CP7 sisältää myös al- ' ' haalla olevan ohjausalueen CA44 äänen balanssin säätöä varten, joka myös simuloi ..! :25 liukusäätöä ja jossa on vasemmalle ja oikealle siirrettävä käyttöalue CA44a samaan :: ; tapaan kuin äänenvoimakkuuden säätö, ja joka sijaitsee kulloinkin voimassa olevan balanssisäädön mukaan, jolloin palkki CA44b osoittaa alueen, jossa käyttöaluetta CA44a voidaan siirtää. Manipuloimalla näitä ohjausalueita CA42 - CA44 samalla tavalla kuin äänenvoimakkuuden ja kuvan säädön ohjausalueita, ohjataan ohjaimen .:30 24 avulla äänisignaaliprosessoria 11 niin, että se voi säätää matalataajuisen kaistan . ; ·. äänentasoa, korkeataajuisen kaistan äänentasoa, ja vasemman ja oikeanpuoleisen ' · - äänen tason balanssia.
. · · ·. Ohjauskuva CP7 sisältää lisäksi ylhäällä vasemmalla ohjausalueet CA45, CA46, . ; CA47 ja CA48, joilla vahtaa olletusarvot eli alkuperäiset tehdasasetusarvot, ava- ’ · ‘35 ruusääni päälle/pois, loudness päälle/pois, ja äänikanava A/B kaksiääni-toimintati- 110047 lassa. Ohjausaluetta CA45 lukuunottamatta ohjausalueiden CA46 - CA48 muoto simuloi tilanvaihtokytkimiä. Joka kerran kun valitaan tällainen ohjausalue CA46 -CA48, äänisignaalin prosessori 11 valitsee ohjaimen 24 avulla vuorotellen jommankumman tilan: avaruusääni päälle/pois, loudness päälle/pois, ja äänikanava 5 A/B kaksiääni-toimintatilassa, ja voimassa oleva tila esitetään vastaavasti ohjaus-alueilla CA46 - CA48 sekä kuviossa 3 esitetyn ohjauskuvan CP1 näyttöalueella DA4. Ohjausalue CA48 esitetään kuitenkin ohjauskuvassa CP7 vain kun ohjain 24 ilmaisee, että vastaanotetaan kaksiäänistä lähetystä.
Kun oletusarvovalinnan ohjausalue CA45 on valittu samaan tapaan kuin kuvan 10 säädössä, kaikki äänenlaadun parametrit, kuten basso, diskantti ja balanssi, säädetään tv-vastaanottimen 1 valmistuksessa tai toimituksessa ennalta asetetut arvot, jotta aikaansaataisiin vakiolaatuinen ääni, vaikka käyttäjä olisi säätänyt parametrit eri tavalla. Toisessa suoritusmuodossa ohjauskuva CP7 voidaan varustaa toisella ohjausalueella äänenvoimakkuuden säätöä varten, samaan tapaan kuin ohjausku-15 vassa CP1 olevan ohjausalueen CA9 äänenvoimakkuuden säätö- Tässä tapauksessa viimeksi manipuloidun tällaisen ohjausalueen ohjausdatan tekeminen voimassa olevaksi dataksi on tarkoituksenmukaista, kun halutaan muuttaa äänenvoimakkuutta ääniparametrien säätämisen aikana ohjauskuvaa CP7 käyttäen.
Seuraavaksi selitetään lähdön valintatilaa. Kun kuviossa 3 esitetyssä ohjauskuvassa 20 CP1 on valittu ohjausalue CA4, kuviossa 10 esitetty ohjauskuva CP8 esitetään ik-:' · ‘: kunana, joka limittyy kuviossa 3 esitetyn ohjauskuvan CP1 päälle. Ohjauskuva CP8 •; · ·: sisältää vasemmalla puolella ohjausalueet CA49, CA50, CA51 ja CA52, joiden : ·. ·. näppäinmuodoilla on antennitulon 5 ja AV-tulon 6 ensimmäisen, toisen ja kolman- ,...: nen yhdistetyn videotulon symbolit. Kun valitaan jokin näistä ohjausalueista CA49 •25 - CA52, ohjain 24 ohjaa AV-kytkimen 10 niin, että valittua ohjausaluetta CA49, ‘! CA50, CA51 tai CA52 vastaava video- ja audio-signaali syötetään AV-lähdön 7 • ’ toiseen yhdistetyn videon lähtöön, ja ohjauskuvan CP1 näyttöalue DA3 näyttää valitun lähdön symbolin. Toisena esimerkkinä voidaan ohjausalueissa CA49 -CA52 esittää yksityiskohtaisemmin virittimellä 8 kulloinkin vastaanotetun yleislä-30 hetysaseman tunnusmerkki tai tuloihin syötettyjen signaalien tyyppi.
, ·: ·. Ohjauskuva CP8 sisältää myös oikealla puolella ohjausalueet, joilla mahdollistetaan tv-vastaanottimeen 1 D2B-tulon ja -lähdön 24 kautta liitetyn ulkoisen laitteen, : ’ · · kuten videonauhurin ohjaaminen. Tässä suoritusmuodossa ohjausalueet CA53, :,,. CA54 ja CA55 on järjestetty sisäänrakennetulla tv-virittimellä varustetun video- , ·. 35 nauhurin perustoimintoja varten. Kun valitaan jokin näppäimen muotoisista oh- jausalueista CA53 tai CA54, sisäänrakennetun virittimen ohjelmakohtaa siirretään 24 110047 ylös- tai alaspäin, ja ohjaussignaali ohjelmkohdan valitsemiseksi voidaan syöttää D2B-tulon ja -lähdön 24 kautta, ja valittu ohjelmakohta voidaan esittää videonauhurin näytöllä. Valitsemalla jokin näppäimen muotoisista ohjausalueista CA55 lähetetään D2B-tulon ja -lähdön 24 kautta ohjaussignaali, jolla valitaan jokin toimin-5 ta, kuten toista eteenpäin, toista taaksepäin, toista paikallaan, pysäytys, nopea keauls eteenpäin, nopea kelaus taaksepäin, nauhoitus, tauko, ja valittu toiminta voidaan toteuttaa. Samalla tavalla voidaan ohjata mitä tahansa muut audiovisuaalista laitetta tai muuta laitetta, joka kytketään D2B-tuloon ja -lähtöön 24.
Seuraavaksi selitetään tekstitelevisio-ohjaustilaa. Kun kuviossa 3 esitetyn ohjaus-10 kuvan CPI ohjausalue CA5 on valittu, tekstitelevisioprosessoria 14 ohjataan ohjaimella 24 niin, että se erottaa tekstitelevisiodatan, joka on multipleksoitu sillä hetkellä vastaanotetun videosignaalin pystysammutusjuovaan. Tekstitelevisiopro-sessorilla 14 tekstitelevisio-kuvasignaali syötetään näyttölaitteelle 2 nopean RGB-kytkimen S2 kautta niin, että lähtötilanteena esitetään tekstitelevisiokuvan etusivu 15 näyttölaitteen 2 kuvaruudulla, mahdollisesti videokuvan päälle asetettuna. Lisäksi tekstitelevisiokuvan oikealla puolella esitetään tekstitelevisiokuvan ohjaamiseksi tarvittava, kuviossa 11 esitetty ohjauskuva CP9 yhdessä kohdistimen PO kanssa.
Jos kohdistin PO on jonkin sivunumeron kohdalla, sivunumero korostuu visuaalisesti esimerkiksi kehyksellä kuvaruudun koordinaattien perusteella. Jos korostettu 20 sivunumero valitaan, kun kohdistin PO sijaitsee toivotun sivunumeron kohdalla, niin haluttu tekstitelevisiosivu näytetään.
[ Tekstitelevisioprosessorissa 14 tv-signaalin pystysammutusjakson aikana lähetetty • ·' merkkidata talletetaan sen tekstitelevisiomuistiin. Tekstitelevisiodatan jokainen ’ * * ’: merkki vastaa esimerkiksi tekstitelevisiokuvan 20x13,5 kuvapistettä näyttölaitteen ..1:25 2 kuvaruudulla. Tämän vuoksi kuvaruudun koordinaateissa (x, y) olevan kohdisti - : V: men PO paikka muunnetaan tekstitelevisiomuistin koordinaateiksi (rivi, sarake) seu- raavien yhtälöiden avulla: rivi = (y - 35)/20 •: sarake = 2(x - 33)/27 . 30 Edellä olevan sivun valinnan toteuttamiseksi tekstitelevisiomuistin koordinaattipis- • '· teeseen (rivi, sarake) liittyvä merkkidata luetaan tekstitelevisiomuistista ja tarkaste- :’ taan, onko luettuun merkkidataan sisältyvä numerodata käypä sivunumero.
25 110047
Jos kohdistimella PO osoitetaan jotakin numerotietoa, joka ei edusta mitään tekstite-levisiokuvan sivunumeroa, voidaan automaattisesti tunnistaa ettei numerotieto edusta mitään sivunumeroa tekstitelevisiokuvassa olevien merkkien järjestely säännön mukaan. Sellaisina sääntöinä sivunumero esimerkiksi aina käsittää kolme nu-5 meroa, joista ensimmäinen on 1 - 8, eikä 0 tai 9, jolloin nämä kolme numeroa sijaitsevat rivin alussa, ja niitä seuraa tai edeltää "/", "(", ")" tai "P" tai "S", jotka tarkoittavat sivua jne. On olemassa tapaus, jossa sivunumero esitetään suurennettuna lukuna kahden rivin yli, ja on otettava huomioon, että kohdistimella PO osoitetussa paikassa on tiladataa ja numerodata on edeltävällä rivillä. Jos kohdisti-10 mella PO osoitettu sivunumero määritetään käyväksi numeroksi, sivunumeroa korostetaan, ja sivunumeroa edustaa numerodata talletetaan käyttöä varten näppäys-toiminnalla. Näppäystoiminta ei toimi, ellei kohdistin ole jonkun korostetun sivunumeron kohdalla. Kohdistimen PO osoittaman käyvän sivunumeron haku voidaan tehdä jatkuvana, niin kauan kuin tekstitelevisiokuvaa esitetään.
15 Ohjauskuva CP9 sisältää ylhäältä oikealla ohjausalueet CA56, CA57, CA58, CA59, CA60, CA61 ja CA62, joilla palautetaan videokuva, ohjataan TOP-valik-koa, näytetään hakemistosivu - tavallisesti sivu 100, haetaan kuvaruutuun ennen nykyisen sivun esittämistä näytetty sivu, näytetään seuraava sivu, näytetään edeltävä sivu, ja vastaavasti näytetään piilotettu vastaus, kun tekstitelevisiokuvassa esite-20 tään kysymyksiä. Kun ohjausalue CA56 on valittu, ohjaimen 23 ja kautta ohjattu : ·. ·. tekstitelevisioprosessori 14 ohjaaa nopean RGB-kytkimen S3 niin, että videokuva ..,.: esitetään palaamatta ohjauskuvaan CP1. Jos valitaan jokin muista ohjausalueista ; . . CA57, CA58, CA59, CA60, CA61 ja CA62, ohjain 23 ohjaa tekstitelevisioproses- sorin 14 toteuttamaan jonkin edellä mainituista toiminnoista. Ellei esim. TOP-va-,25 likkoa tai kysymyksiä lähetetä, grafiikkageneraattori 15 ohjataan ohjaimilla 23 ja ·;·; 21 niin, ettei se näytä ohjausalueita CA57 tai CA62 tekstitelevisioprosessorin 14 I I · ’·* ilmaisun mukaan.
Normaalisti tekstitelevisiodata sisältää kellonaikatiedon, ja jos kohdistin P sijoitetaan kellonaikatidon kohdalle, kohdistin PO muuttuu kellon muotoiseksi kohdisti-.30 meksi P5. Kun valitaan kellonaikaa osoittava alue, kellonaika näytetään normaalin ’!;videokuvan päällä.
• ·
Seuraavaksi selitetään PIP-toimintatilaa. Kun kuviossa 3 esitetyn ohjauskuvan CP1 ’ ·«. ohjausalue CA6 on valittu, PIP-toimintatila käynnistyy kun ohjain 23 ohjaa viritintä ‘. 9 ja PIP-prosessoria 12, ja kuvaruutuun tulee kuvion 12 esittämä ohjauskuva CP10 :‘ · 35 ikkunana, joka limittyy kuviossa 3 esitetyn ohjauskuvan CP1 päälle. Ohjauskuva 26 110047 CPIO sisältää vasemmalla puolella ohjausalue CA63, jolla on vaihtokytkimen muoto ja jolla valitaan PIP-toimintatila päälle/pois, ohjausalueet CA64 ja CA65, joilla on näppäimen muoto ja joilla valitaan PIP-toimintatilassa alikuvassa esitettävä ohjelma ylöspäin tai alaspäin. Ohjauskuvaan CPIO sisältyy myös oikealla puo-5 lella oleva ohjausalue CA66, jossa näytetään valitun ohjelman kuva, ja jonka avulla vaihdetaan PIP-toimintatilassa pääkuvan ja alikuvan paikkaa.
Kun valitaan ohjausalue CA63, PIP-toimintatila vaihtuu päälle tai pois. Kun nimittäin ohjauskuvaa CPIO näytetään, niin jos ensin valitaan näppäysfunktiolla ohjaus-alue CA63, PIP-toimintatila kytketään pois päältä, ja jos ohjausalue CA63 valitaan 10 uudestaan, PIP-toimintatila kytketään päälle. Ohjauskuvan CPIO ikkuna voidaan myös sulkea automaattisesti ja näyttää ohjauskuvaa CP1 tai normaalia videokuvaa sen jälkeen kun PIP-toimintatila on kytketty pois päältä valitsemalla ohjausalue CA63. Kun valitaan ohjausalue CA64 tai CA65, ohjelma voidaan valita ylöspäin tai alaspäin, niin että valitun ohjelman videokuvasignaali tiivistetään PIP-proses-15 sorilla 12, jolloin tiivistetty videokuva näytetään ohjausalueessa CA66, samalla kun ohjelman tunnistussymboli näytetään ohjauskuvan CP1 näyttöalueella DA2.
Pääkuvan ja alikuvan vaihtamiseksi PIP-toimintatilassa kohdistin P sijoitetaan oh-jausalueelle CA66, ja valitaan ohjausalue CA66 niin, että AV-kytkin 10 ohjataan vaihtamaan pääkuvan ja alikuvan. PIP-toimintatilassa voidaan myös vaihtaa esitet-20 tävän alikuvan paikkaa tai kokoa. Esimerkiksi näyttökohdan muuttamiseksi koh-: v. distin P sijoitetaan ohjausalueen CA66 kehyksen sille sivulle, joka vastaa siirto-... [ suuntaa, ja ohjausaluetta CA66 siirretään siirtofunktiolla; ja näytön koon muuttami- .. . seksi kohdistin P sijoitetaan ohjausalueen CA66 kehyksen nurkkaan, joka vastaa ’ '. suurentamisen tai pienentämisen suuntaa, ja ohjausaluetta CA66 suurennetaan tai ,^5 pienennetään siirtofunktiolla. Ellei tätä ominaisuutta käytetä, voidaan myös vaihtaa · ·: pääkuva ja alikuva keskenään osoittamalla ja valitsemalla ohjausalueen CA66 ke- ' hys.
Vuokaavioihin viitaten selitetään nyt tv-vastaanottimen 1 ohjauskuvia CP käyttäen tapahtuvaa käyttötoimintaa. Ohjauskuvan CP näyttämiseksi ja poistamiseksi kuvion . 30 13 vaiheessa ST1 ilmaistaan käsitelläänkö kaukosäädintä 3 tai 3'. Vaiheessa ST2 *;;; mikroprosessorin 22 ajastimeen ladataan ennalta määrätty arvo. Vaiheessa ST3 * * ’ vastaanotettua kaukosäädinsignaalia RS tai RS' esikäsitellään, niin että esimerkiksi : 1. esitettävän kohdistimen P tai ohjattavan ohjausalueen CA koordinaatit saadaan oh- ; ‘' ‘ jaussignaalin dekooderilta 19 tai lasketaan sijaintilaskimessa 20. Vaiheessa ST4 .' 35 esikäsitelty data talletetaan mikroprosessorin 22 muistiin, niin että talletetaan esi-' ‘ merkiksi kohdistimen P ja ohjattavan ohjausalueen CA koordinaatit. Samalla mik- 27 110047 roprosessori 23 askeltaa ajastinta, ja kun määritetään ajastimen sisällön tarkistaminen vaiheessa ST5, ajastimen sisältö tarkistetaan vaiheessa ST6. Ellei aika ole kulunut loppuun, ajastimen sisältöä askelletaan alaspäin yhdellä vaiheessa ST7 ja vaiheessa ST8 tarkistetaan jälleen onko aika kulunut loppuun. Ellei aika vieläkään ole 5 kulunut loppuun, päätetään vaiheessa ST10, että jatketaan ohjauskuvan CP esittämistä, ja jos aika on kulunut loppuun, päätetään vaiheessa ST10, että ohjauskuva CP poistetaan. Edellä mainittujen vaiheiden avulla voidaan automaattisesti poistaa ohjauskuva CP koko videokuvan esittämiseksi ennätä määrätyn ajan kuluttua sen jälkeen, kun kaukosäädintä 3 tai 3' viimeksi käsiteltiin.
10 Kun vaiheessa ST11 havaitaan, että näyttölaite 2 on pystysammutusjaksossa, niin kuviossa 14 kohdistimen esittämiseksi ja siirtämiseksi ohjauskuvassa CP, vaiheessa ST12 määritetään sijaintilaskimen 20 tai 20' tuottamasta tiedosta onko kohdistimen P esitettyä paikaa muutettava, Ellei kohdistinta P tarvitse siirtää, se jätetään paikalleen. Vaiheessa ST13 määritetään onko kohdistin P poistettava ohjauskuvasta CP. 15 Jos kohdistinta P on siirrettävä tai jos se on poistettava, niin vaiheessa ST14 koh-dstimen sen hetkinen sijaintpaikka maalataan taustakuvalla, joka on talletettu vaiheessa ST17, kuten alla selitetään. Vaiheessa ST15 määritetään onko alue, johon kohdistin P siirretään, sama kuin missä kohdistin P sillä hetkellä sijaitsee, tai jos alue poikkeaa nykyisestä, ja vaiheessa ST16 määritetään näytettävän kohdistimen P 20 muoto alueen mukaan. Vaiheessa ST17 talletetaan kohdistimella P peitettävä taustakuva siitä paikasta, johon kohdistin P siirretään, ja vaiheessa ST18 kohdistin P : näytetään uudessa paikassa (Kohdistin P = kursori).
... Tarkasteltaessa tapausta, jossa ohjauskuvassa CP olevan ohjausalueella CA olevan näppäimen kuva muuttaa muotonsa alas painetun näppäimen muodon ja painamat-’ ,25 toman näppäimen muodon välillä, kuten edellä selitettiin, seuraavassa selitetään •; ·: ohjelman valintatapausta esimerkkinä kuvioon 15 viitaten. Vaiheessa ST19 määri- •. ’ tetään onko kaukosäätimen 3 tai 3' näppäysfunktiota käytetty. Jos näppäysfunktiota on käytetty, vaiheessa ST20 määritetään sijaitseeko kohdistin P ohjausalueella CA, esimerkiksi ohjelmaluettelon ohjausalueella CA8. Ellei kohdistin P ole 30 ohjelmaluettelossa ohjausalueella CA8, vaiheessa ST21 tarkistetaan onko kohdistin • * · P jollain muulla ohjausalueella CA. Jos kohdistin P näppäysfunktion käyttämisen . *: * jälkeen on jollain ohjausalueella CA8, vaiheessa ST22 ohjataan kohdistimen P1 ,,· · esittämispaikka rajoittumaan ohjausalueelle CA8. Tämän rajoittamisen avulla, oh-: ' jelman valitseminen tulee hyvin stabiiliksi, vaikka vastaanottolohko 4 vastaanot-‘... 35 tääkin kaukosäädinsignaalin RS tai RS' kohdistimen P1 siirtämiseksi kaukosääti-:' men 3 tai 3' vahingossa tapahtuvan toiminnan vuoksi. Ohjausalueen CA8 muoto 28 110047 muuttuu vaiheessa ST23 alas painetun näppäimen muotoiseksi. Kun vaiheessa ST24 ääniohjain 11 säädetään ohjaimen 24 kautta vaimentamaan sillä hetkellä esitetyn ohjelman äänisignaali, vastaavan ohjausalueen CA8 ohjelmadata luetaan vaiheessa ST25 ohjaimen 24 ohjelmamuistista ladattavaksi virittimen 8 PLL 5 (vaihelukittuun)-piiriin, niin että valittu ohjelma vastaanotetaan, eli ohjataan AV-kytkin 10 esittämään halutun ohjelman videokuva. Ääniprosessoria 11 ohjataan vapauttamaan jälleen valmennustoiminnan, niin että vaiheessa ST26 syötetään juuri valitun ohjelman ääntä. Vaiheessa ST27 ilmaistaan on näppäysfunktio vapautettu, ja jos se on vapautettu, ohjausalueen CA8 muoto muuttuu vaiheessa ST28 10 painamattoman näppäimen muotoiseksi. Vaiheessa ST 29 kohdistinta P1 ohjataan niin, että se voi liikkua pois ohjausalueelta CA8.
Tarkasteltaessa tapausta, jossa ohjauskuvassa CP olevaa ohjausaluetta CA ohjataan edellä kuvatulla siirto- tai vetofunktiolla, seuraavassa selitetään tapausta, jossa äänenvoimakkuutta säädetään käyttämällä ohjauskuvan CP1 ohjausaluetta CAI esi-15 merkkinä kuvioon 16 viitaten. Vaiheessa ST30 määritetään onko kaukosäätimen 3 tai 3' näppäysfunktiota käytetty. Jos näppäysfunktiota on käytetty. Jos näppäys-funktiota on käytetty, vaiheessa ST31 määritetään sijaitseeko kohdistin P ohjaus-alueella CA, esimerkiksi äänenvoimakkuuden ohjausalueella CA9 käyttöalueella CA9a. Ellei kohdistin P ole käyttöalueella CA9a, vaiheessa ST32 tarkistetaan onko 20 kohdistin P jollain muulla ohjausalueella CA. Jos kohdistin P näppäysfunktion käyttämisen jälkeen on käyttöalueella CA9a, kohdistimen P2 näyttäminen lopete-j taan vaiheessa ST33, tapauksessa jossa kohdistinta P2 ei esitetä. Tapauksessa jossa ·:·· kohdistin P2 vielä esitetään, ohjataan vaiheessa ST34 kohdistimen P2 esittämiskoh-”·' taa siirtymään pystysuunnassa. Tämän rajoittamisen avulla, äänenvoimakkuuden
• I
....25 säätöfunktio ja kohdistimen P2 näyttäminen tulee hyvin stabiiliksi, vaikka vas- taanottolohko 4 vastaanottaakin kaukosäädinsignaalin RS tai RS' kohdistimen P2 Ti siirtämiseksi kaukosäätimen 3 tai 3' vahingossa tapahtuvan toiminnan vuoksi.
* Käyttöalueen CA9a väri muutetaan vaiheessa ST35 väriksi, joka edustaa sen valitsemista. Kun vaiheessa ST36 on tarkistettu onko näppäysfunktio edelleen aktivoi-30 tuna, vetofunktiolla siirrettävän käyttöalueen CA9a paikka lasketaan sijaintilaski-mella 21 tai 21' vaiheessa ST37, ja käyttöalue CA9a siirretään tähän paikkaan vai- *
Ti heessa ST38. Samanaikaisesti ääniprosessoria 11 ohjataan vaiheessa ST39 ohjai-men 24 avulla säätämään äänenvoimakkuutta käyttöalueen sijainnin mukaan. Tätä ; ·' tehdään jatkuvasti niin kauan kuin vetofunktio on toimii. Jos toisaalta näppäys- I · ’... 35 funktio tai vetofunktio ei enää ole aktiivinen, kun se on päästetty, käyttöalueen ’; ‘. CA9a alkuperäinen väri palautetaan vaiheessa ST40, ja kohdistin P2 näytetään jäi- f I I « I « 29 1 10047 leen vaiheessa ST41, jos kohdistin P2 poistettiin vaiheessa ST33. Vaiheessa ST42 kohdistinta P ohjataan niin, että se voi liikkua pois käyttöalueelta CA9a.
Käyttöalueiden DA esittämiseksi ohjauskuvassa CP, erityisesti kuvion 17 esittämällä tavalla, ohjauskuvan CP1 näyttöalueiden DAI - DA4 esittämiseksi vaiheessa 5 ST43 määritetään määritetään onko pääkuvana esitettävää ohjelmaa muutettu, ja jos sitä on muutettu, vaiheessa ST44 esitetään ohjelman symboli näyttöalueessa DA1. Vaiheessa ST45 määritetään onko AV-lähtöön 7 syötettävää ohjelmaa muutettu, ja jos sitä on muutettu, vaiheessa ST46 esitetään ohjelman symboli näyttöalueessa DA2. Vaiheessa ST47 määritetään onko PIP-toimintatilaa vaihdettava päälle 10 tai päältä pois, ja onko alikuvana esitettävää ohjelmaa vaihdettu, ja jos se on vaihdettu, vaiheessa ST48 esitetään ohjelman symboli näyttöalueessa DA3. Vaiheessa ST49 määritetään onko äänentoiston parametreja muutettu, ja jos niitä on muutettu, vaiheessa ST50 äänentoiston parametrien symbolit esitetään näyttöalueessa DA4.
Ohjauskuvan CP ohjausalueen CA ohjaamiseksi ja toisen ohjauskuvan CP esittämi-15 seksi ikkunana, erityisesti kuvion 18 esittämällä tavalla äänensäädön ohjauskuvan CP7 esittämiseksi, vaiheessa ST51 määritetään onko kaukosäätimen 3 tai 3' näppä-ysfunktiota käytetty. Jos näppäysfunktiota on käytetty, vaiheessa ST52 määritetään sijaitseeko kohdistin P ohjausalueella CA, esimerkiksi ohjauskuvan CP1 äänensäädön ohjausalueella CA3. Ellei kohdistin P ole ohjausalueella CA3, vaiheessa, vai-20 heessa ST53 tarkistetaan onko kohdistin P jollain muulla ohjausalueella CA. Jos • v kohdistinta P näppäysfunktion jälkeen käytetään ohjausalueella CA3, ohjausalueen • ‘ CA3 muoto muuttuu vaiheessa ST54 alas painetun näppäimen muotoiseksi, ja ää- ,. , nensäädön ohjauskuva CP7 esitetään vaiheessa ST55 ikkunana, joka limittyy ohja- : · uskuvan Cpl päälle.Vaiheessa ST56 määritetään, onko kaukosäätimen 3 tai tm 25 3'näppäysfunktiota jälleen käytetty. Jos näppäysfunktiota on käytetty, vaiheessa .1 ST57 määritetään sijaitseeko kohdistin P ohjauskuvan CP7 ikkunassa. Jos kohdistin i · • ,· P on jollain ohjauskuvan CP7 ohjausalueella CA, ohjauskuva CP7 poistetaan vai heessa ST59 ikkunan sulkemiseksi ja ohjauskuvan CP1 kokonaista esittämistä varten, ja vaiheessa ST60 ohjauskuvan CP1 ohjausalueen CA3 muoto muuttuu paina-30 mattoman näppäimen muotoiseksi.
! I
•Iti
» t I
0 » • · t t » · t * · t t » 1 · * »

Claims (13)

  1. 30 110047
  2. 1. Audio- ja/tai videotoistolaite, joka käsittää: a) tulovälineet (5, 6), joihin syötetään yksi tai useampi audio- ja/tai videotulo- 5 signaali yhtenä tai useampana ohjelmana; b) mainittuihin tulovähneisiin liitetyt käsittelyvälineet (8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 25) audio- ja/tai videotulosignaalin käsittelemiseksi; c) mainittuihin käsittelyvälineisiin liitetyt toistovälineet (2) äänen ja/tai videokuvan toistamiseksi audio- ja/tai videotulosignaalin mukaan; 10 d) kohdistusvälineen (3, 3') käyttäjän käytettäväksi ja ohjaussignaalin (RS, RS') lähettämiseksi; e) mainittuihin käsittelyvälineisiin liitetyt ohjausvälineet (15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23), joilla vastaanotetaan mainitusta kohdistusvälineestä ohjaussignaali, dekoodataan ohjaussignaali, muodostetaan ohjauskuvasignaali de- 15 koodatun ohjaussignaalin perusteella ja ohjataan mainittuja käsittelyväli- neitä; ja f) mainittuihin ohjausvälineisiin liitetyt näyttövälineet (2) ohjauskuvan (CP) esittämiseksi ohjauskuvasignaalin perusteella, jolloin ohjauskuva lisäksi sisältää useita ohjausalueita (CA) ja kohdistimen (P), joka voi liikkua 20 ohjauskuvassa mainitun käyttäjän käyttämän kohdistusvälineen toiminnan mukaan, jolloin mainitut ohjausvälineet valinnan mukaan muokkaavat : · ‘.: ohjauskuvaa tai mitä tahansa useista ohjausalueista tai ohjaavat käsittelyvä- ': ‘ ’: lineitä kohdistimella osoitetun yhden ohjausalueen perusteella, tunnettu "' ‘: siitä, että mainitun ohjauskuvan luomisen jälkeen mainittu kohdistin (P) on •: · · · 25 alun perin asetettava absoluuttiseen paikkaan mainitussa ohjauskuvassa .:. käyttäjän käyttämän kohdistusvälineen osoittamana ennen kuin mainittua . ·: ·. kohdistinta voidaan siirtää suhteessa absoluuttiseen paikkaan käyttäjän * » · käyttämän kohdistusvälineen osoittaman suunnan ja etäisyyden perusteella. . ‘ · · 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen audio- ja/tai videotoistolaite, tunnettu siitä, ” ’: 30 että mainittu kohdistusväline (3) käsittää kosketuspaneelin ja kaksiulotteisen senso- ·’ ; rimatriisin, jotka havaitsevat kosketuspaneeliin kohdistuvan paineen paikan, ja koh- • t t distin sijoitetaan ohjauskuvassa paineen osoittaman paikan perusteella. ; , 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen audio-ja/tai videotoistolaite, tunnettu . . siitä, että kohdistin muuttaa muotoaan kohdistimen paikan perusteella ohjauskuvas- 35 sa. 31 110047
  3. 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen audio-ja/tai videotoistolaite, tunnettu siitä, että kohdistin muuttaa muotoaan sormenmuotoiseksi (Pl) sijaitessaan ohjausalueel-la.
  4. 5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen audio- ja/tai videotoistolaite, 5 tunnettu siitä, että audio- ja/tai videotulosignaalista havaitun informaation perusteella yhtä tai useampia ohjausalueita (CA), jotka eivät liity audio- ja/tai videotulo-signaaliin, ei esitetä ohjauskuvassa niin kauan kun havaittu informaatio ei muutu.
  5. 6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen audio- ja/tai videotoistolaite, tunnettu siitä, että mainitut tulovälineet sisältävät tulopiirin (5) yleislähetysasemien 10 lähetyssignaalien vastaanottamiseksi, mainitut käsittelyvälineet sisältävät virityspii-rin (8; 9), mainitut näyttövälineet näyttävät yleislähetysasemien tunnukset useissa ohjausalueissa (CA8), ja mainittu virityspiiri valitsee yhden yleislähetysaseman yhden lähetyssignaalin käyttäjän käyttämän kohdistusvälineen osoittaman ja valitseman yhden ohjausalueen (CA8) perusteella.
  6. 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen audio- ja/tai videotoistolaite, tunnettu siitä, että mainitut käsittelyvälineet sisältävät datan erotusvälineet (25), joilla erotetaan yleislähetysasemien tunnuksia edustava data yleislähetyssignaaleista.
  7. 8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen audio- ja/tai videotoistolaite, tunnettu siitä, että jos yksi useista ohjausalueista valitaan kohdistusvälinettä käyt-•: · ·; 20 tämällä, valittu ohjausalue muuttuu liikuteltavaksi ohjauskuvan alueella, kohdisti- • ·. ·. men muoto muuttuu tuplanuolen muotoiseksi (P2, P3, P4) osoittaen suunnat, joihin .,,.: valittua ohjausalueita voidaan liikuttaa, ja valittua ohjausalueita liikutetaan kohdis- . tusvälineen käytön perusteella. v ·' 9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen audio-ja/tai videotoistolaite, tunnettu siitä, 25 että mainitut ohjausvälineet ohjaavat mainittuja käsittelyvälineitä mainitun kohdis-tusvälineen käytön perusteella yhtä aikaa ohjauskuvan ohjausalueiden liikkumisen • · ·***; kanssa. I · * :, ‘ ·; 10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen videotoistolaite, tunnettu : ’ * ’: siitä, että mainittu toistolaite sisältää mainittuna näyttövälineenäkin käytettävän 30 videotoistolaitteen (2). :: 11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen videotoistolaite, tunnettu siitä, että mainitut käsittelyvälineet sisältävät tekstitelevisioprosessorin (14) ja teks-titelevisiokuvan, joka käsittää ainakin mainitulla toistolaitteella (2) näytettävissä 110047 olevan sivunumeron kuvan, ja jos kohdistin sijaitsee sivunumeron kuvan lähellä tai päällä, mainittu tekstitelevisioprosessori erottaa sivunumeron kuvaa vastaavan sivun datan ja sivunumerokuva korostetaan.
  8. 12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen videotoistolaite, tunnettu 5 siitä, että mainittu tekstitelevisiokuva sisältää aikainformaatiota ja mainittujen käsittelyvälineiden toiminnan avulla kohdistin on muutettavissa kellon muotoiseksi, jos kohdistin osoittaa aikatiedon kohtaa tekstitelevisiokuvassa.
  9. 13. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen audio- ja/tai videotoistolaite, tunnettu siitä, että ohjauskuva muodostetaan pikseleistä koostuvalla grafiikalla.
  10. 10 Patentkrav
FI941313A 1993-03-22 1994-03-21 Yleislähetyssignaalin vastaanotin FI110047B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP93104696A EP0617556B2 (en) 1993-03-22 1993-03-22 A broadcasting signal receiver
EP93104696 1993-03-22

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI941313A0 FI941313A0 (fi) 1994-03-21
FI941313A FI941313A (fi) 1994-09-23
FI110047B true FI110047B (fi) 2002-11-15

Family

ID=8212727

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI941313A FI110047B (fi) 1993-03-22 1994-03-21 Yleislähetyssignaalin vastaanotin

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5532753A (fi)
EP (1) EP0617556B2 (fi)
JP (1) JPH07226983A (fi)
KR (1) KR100325490B1 (fi)
AT (1) ATE172345T1 (fi)
DE (1) DE69321575T3 (fi)
ES (1) ES2123013T5 (fi)
FI (1) FI110047B (fi)

Families Citing this family (125)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5768224A (en) * 1993-05-28 1998-06-16 Sony Corporation AV system and method of establishing a connection setting for AV component devices
FR2713427B1 (fr) * 1993-12-01 1995-12-29 Thomson Consumer Electronics Procédé de sélection de programmes vidéo.
US5760838A (en) * 1994-09-30 1998-06-02 Intel Corporation Method and system for configuring a display
US5541662A (en) * 1994-09-30 1996-07-30 Intel Corporation Content programmer control of video and data display using associated data
KR970008963B1 (en) * 1994-10-22 1997-06-03 Samsung Electronics Co Ltd Remote controlling method & device
US5543857A (en) * 1994-10-25 1996-08-06 Thomson Consumer Electronics, Inc. Graphical menu for a television receiver
MY114897A (en) * 1994-10-25 2003-02-28 Thomson Consumer Electronics Use of audio processing channel in a television receiver during a multipicture mode of operation
FR2726717B1 (fr) * 1994-11-08 1996-12-27 Lacrosse Philippe Procede d'affichage d'informations sur un televiseur
KR0129951B1 (ko) * 1994-11-25 1998-04-11 김광호 무선송신장치 및 이를 이용한 화면 오버레이장치 및 제어방법
US6426779B1 (en) 1995-01-04 2002-07-30 Sony Electronics, Inc. Method and apparatus for providing favorite station and programming information in a multiple station broadcast system
US6163345A (en) * 1995-01-04 2000-12-19 Sony Corportion Method and apparatus for providing station and programming information in a multiple station broadcast system
JPH08307942A (ja) * 1995-05-02 1996-11-22 Sony Corp コードレス電話機、電子機器および番組選択方法
US5604544A (en) * 1995-05-31 1997-02-18 International Business Machines Corporation Video receiver display of cursor overlaying video
US5606374A (en) * 1995-05-31 1997-02-25 International Business Machines Corporation Video receiver display of menu overlaying video
US5548340A (en) * 1995-05-31 1996-08-20 International Business Machines Corporation Intelligent television receivers combinations including video displays, and methods for diversion of television viewers by visual image modification
US5539479A (en) * 1995-05-31 1996-07-23 International Business Machines Corporation Video receiver display of cursor and menu overlaying video
US5652630A (en) * 1995-05-31 1997-07-29 International Business Machines Corporation Video receiver display, three axis remote control, and microcontroller for executing programs
US5602597A (en) * 1995-05-31 1997-02-11 International Business Machines Corporation Video receiver display of video overlaying menu
US5539478A (en) * 1995-05-31 1996-07-23 International Business Machines Corporation Video receiver display and three axis remote control
WO1997002701A2 (en) * 1995-07-03 1997-01-23 Philips Electronics N.V. Transmission of menus to a receiver
JPH0937218A (ja) * 1995-07-14 1997-02-07 Sony Corp セレクタ
US6359636B1 (en) 1995-07-17 2002-03-19 Gateway, Inc. Graphical user interface for control of a home entertainment system
US5867223A (en) * 1995-07-17 1999-02-02 Gateway 2000, Inc. System for assigning multichannel audio signals to independent wireless audio output devices
US5900867A (en) * 1995-07-17 1999-05-04 Gateway 2000, Inc. Self identifying remote control device having a television receiver for use in a computer
US6323911B1 (en) * 1995-10-02 2001-11-27 Starsight Telecast, Inc. System and method for using television schedule information
US7082398B1 (en) * 1996-01-16 2006-07-25 The Nasdaq Stock Market, Inc. Media wall for displaying financial information
US5805235A (en) * 1996-04-03 1998-09-08 Hyundai Electronics America Bookmarking television program and channel selections
US6141693A (en) * 1996-06-03 2000-10-31 Webtv Networks, Inc. Method and apparatus for extracting digital data from a video stream and using the digital data to configure the video stream for display on a television set
US6008836A (en) * 1996-06-03 1999-12-28 Webtv Networks, Inc. Method and apparatus for adjusting television display control using a browser
JPH09326958A (ja) * 1996-06-05 1997-12-16 Sony Corp 画像処理装置および処理方法
US6057831A (en) * 1996-08-14 2000-05-02 Samsung Electronics Co., Ltd. TV graphical user interface having cursor position indicator
CA2262120A1 (en) * 1996-09-17 1998-03-26 Marcia A. Casement Television schedule system with pop-up action menu and icons
US5982445A (en) * 1996-10-21 1999-11-09 General Instrument Corporation Hypertext markup language protocol for television display and control
US5874944A (en) * 1996-11-13 1999-02-23 Vlsi Technology, Inc. Variable voltage detector power-up and power-down circuit for a joystick interface
JPH10232757A (ja) * 1997-02-19 1998-09-02 Sharp Corp メディア選択装置
AU6675098A (en) * 1997-02-28 1998-09-18 Starsight Telecast Incorporated Television control interface with electronic guide
US6141003A (en) * 1997-03-18 2000-10-31 Microsoft Corporation Channel bar user interface for an entertainment system
US6144367A (en) * 1997-03-26 2000-11-07 International Business Machines Corporation Method and system for simultaneous operation of multiple handheld control devices in a data processing system
CN1256840A (zh) 1997-04-14 2000-06-14 汤姆森消费电子有限公司 一种用于处理和对mpeg兼容数据及互联网信息解码的系统
US5990884A (en) * 1997-05-02 1999-11-23 Sony Corporation Control of multimedia information with interface specification stored on multimedia component
JP4416846B2 (ja) * 1997-08-22 2010-02-17 ソニー株式会社 メニュー制御用データを記録したコンピュータ読み取り可能な記録媒体ならびにメニュー制御方法および装置
USRE39745E1 (en) 1997-08-22 2007-07-24 Sony Corporation Recording medium retaining data for menu control, menu control method and apparatus
US6020930A (en) * 1997-08-28 2000-02-01 Sony Corporation Method and apparatus for generating and displaying a broadcast system program guide
US6954897B1 (en) 1997-10-17 2005-10-11 Sony Corporation Method and apparatus for adjusting font size in an electronic program guide display
US6111614A (en) * 1997-10-17 2000-08-29 Sony Corporation Method and apparatus for displaying an electronic menu having components with differing levels of transparency
US6034677A (en) * 1997-10-17 2000-03-07 Sony Corporation Method and apparatus for displaying an electronic program guide
US6243142B1 (en) 1997-10-17 2001-06-05 Sony Corporation Method and apparatus for displaying time and program status in an electronic program guide
US6518986B1 (en) 1997-10-17 2003-02-11 Sony Corporation Method and apparatus for providing an on-screen guide for a multiple channel broadcasting system
US5973682A (en) * 1997-10-17 1999-10-26 Sony Corporation Method and apparatus for indicating functional areas of a graphical user interface
US6229526B1 (en) 1997-12-18 2001-05-08 International Business Machines Corporation Method and system for simultaneous operation of multiple handheld IR control devices in a data processing system
US6038614A (en) * 1998-01-05 2000-03-14 Gateway 2000, Inc. Active volume control with hot key
US7707613B1 (en) * 1998-01-05 2010-04-27 Gateway, Inc. Individualized parameter control for multiple media sources in a data processing system
US6424791B1 (en) 1998-03-27 2002-07-23 Sony Corporation System and method for providing selection of timer recording
US6337719B1 (en) * 1998-03-30 2002-01-08 U. S. Philips Corporation Apparatus for receiving signals during power-off (stand-by) mode
US6052471A (en) * 1998-05-08 2000-04-18 Sony Corporation Smart audio receiver that automatically select an input audio source
US6807538B1 (en) 1998-05-26 2004-10-19 Rockwell Collins Passenger entertainment system, method and article of manufacture employing object oriented system software
US6782392B1 (en) 1998-05-26 2004-08-24 Rockwell Collins, Inc. System software architecture for a passenger entertainment system, method and article of manufacture
US6813777B1 (en) 1998-05-26 2004-11-02 Rockwell Collins Transaction dispatcher for a passenger entertainment system, method and article of manufacture
US7028304B1 (en) 1998-05-26 2006-04-11 Rockwell Collins Virtual line replaceable unit for a passenger entertainment system, method and article of manufacture
US6499027B1 (en) 1998-05-26 2002-12-24 Rockwell Collins, Inc. System software architecture for a passenger entertainment system, method and article of manufacture
US6938258B1 (en) 1998-05-26 2005-08-30 Rockwell Collins Message processor for a passenger entertainment system, method and article of manufacture
KR100301015B1 (ko) * 1998-10-15 2001-09-06 윤종용 지시자 위치 제어 방법
DE19849610C2 (de) * 1998-10-28 2003-05-22 Iacov Grinberg Verfahren zur automatischen Aussonderung und Speicherung von im Fernsehbild enthaltenen Sendersymbolen
US6697099B2 (en) * 1998-10-30 2004-02-24 Intel Corporation Method and apparatus for displaying a colored audio/visual program
US20030131356A1 (en) * 1998-12-21 2003-07-10 Andrew M. Proehl Method and apparatus for notification on a broadcast device
US6577350B1 (en) 1998-12-21 2003-06-10 Sony Corporation Method and apparatus for displaying an electronic program guide
TW460839B (en) * 1999-01-08 2001-10-21 Lg Electronics Inc User interface method of image display device
US6563547B1 (en) * 1999-09-07 2003-05-13 Spotware Technologies, Inc. System and method for displaying a television picture within another displayed image
WO2001026090A1 (en) * 1999-10-07 2001-04-12 Interlink Electronics, Inc. Home entertainment device remote control
JP2004514304A (ja) 1999-12-03 2004-05-13 アワワールド ライヴ インコーポレイテッド コンシューマアクセスシステムおよびその提供方法
US6859608B1 (en) * 1999-12-10 2005-02-22 Sony Corporation Auto title frames generation method and apparatus
US6591423B1 (en) 2000-02-28 2003-07-08 Qwest Communications International Inc. Gateway power synchronization
US6915525B2 (en) * 2000-04-14 2005-07-05 Sony Corporation Method and apparatus for controlling set-top box hardware and software functions
US20020056104A1 (en) * 2000-06-30 2002-05-09 Tara Burnhouse Folder-style program guide with categories and sub-categories
US6992990B2 (en) 2000-07-17 2006-01-31 Sony Corporation Radio communication apparatus
JP4543513B2 (ja) 2000-07-17 2010-09-15 ソニー株式会社 双方向通信システム、表示装置、ベース装置および双方向通信方法
JP4501243B2 (ja) * 2000-07-24 2010-07-14 ソニー株式会社 テレビジョン受像機およびプログラム実行方法
US6954615B2 (en) 2000-07-25 2005-10-11 Sony Corporation Display terminal
US7161578B1 (en) * 2000-08-02 2007-01-09 Logitech Europe S.A. Universal presentation device
JP2002064398A (ja) 2000-08-21 2002-02-28 Sony Corp 無線伝送装置
JP4881503B2 (ja) 2000-09-19 2012-02-22 ソニー株式会社 コマンド処理方法および無線通信機器
JP2002111686A (ja) 2000-10-04 2002-04-12 Sony Corp 通信方法および通信装置
JP4572461B2 (ja) 2000-10-10 2010-11-04 ソニー株式会社 端末機器設定方法
US20020049978A1 (en) * 2000-10-20 2002-04-25 Rodriguez Arturo A. System and method for access and placement of media content information items on a screen display with a remote control device
US6750801B2 (en) 2000-12-29 2004-06-15 Bellsouth Intellectual Property Corporation Remote control device with directional mode indicator
US6895520B1 (en) 2001-03-02 2005-05-17 Advanced Micro Devices, Inc. Performance and power optimization via block oriented performance measurement and control
JP4027616B2 (ja) * 2001-04-20 2007-12-26 三菱電機株式会社 ポインティングデバイス装置および携帯電話機
US7376159B1 (en) 2002-01-03 2008-05-20 The Directv Group, Inc. Exploitation of null packets in packetized digital television systems
JP4109902B2 (ja) * 2002-05-27 2008-07-02 キヤノン株式会社 表示装置
JP3730599B2 (ja) * 2002-06-27 2006-01-05 株式会社東芝 サーバ装置および状態制御方法
US7286473B1 (en) 2002-07-10 2007-10-23 The Directv Group, Inc. Null packet replacement with bi-level scheduling
US8869206B2 (en) 2002-12-10 2014-10-21 Lg Electronics Inc. Digital television and channel editing method thereof
KR100518874B1 (ko) 2002-12-10 2005-10-04 엘지전자 주식회사 디지털 티브이 및 그 채널편집 방법
US7647221B2 (en) * 2003-04-30 2010-01-12 The Directv Group, Inc. Audio level control for compressed audio
US7912226B1 (en) 2003-09-12 2011-03-22 The Directv Group, Inc. Automatic measurement of audio presence and level by direct processing of an MPEG data stream
JP2006080664A (ja) * 2004-09-07 2006-03-23 Toshiba Corp 信号再生装置及び信号再生方法
US7929056B2 (en) * 2004-09-13 2011-04-19 Hewlett-Packard Development Company, L.P. User interface with tiling of video sources, widescreen modes or calibration settings
EP1859446B1 (en) * 2005-03-10 2020-05-20 Koninklijke Philips N.V. Method and device for displaying virtual objects
JP2006311296A (ja) * 2005-04-28 2006-11-09 Orion Denki Kk 調整効果確認機能とそれを備える電子機器
TWI266534B (en) * 2005-07-29 2006-11-11 Optoma Corp Control system for synchronously controlling displaying apparatus and playing apparatus
US20070080940A1 (en) * 2005-10-07 2007-04-12 Sharp Kabushiki Kaisha Remote control system, and display device and electronic device using the remote control system
JP2007104567A (ja) * 2005-10-07 2007-04-19 Sharp Corp 電子機器
JP2007116336A (ja) * 2005-10-19 2007-05-10 Nec Corp リモートコントローラ及びリモートコントロールシステム並びにリモートコントロール方法
US20070136681A1 (en) * 2005-12-08 2007-06-14 Syntax Brillian Corp. On-screen display for configuring a display apparatus using graphic icons
US7716603B2 (en) * 2005-12-09 2010-05-11 Sony Corporation On screen display for alpha-numeric input
JP2007194804A (ja) 2006-01-18 2007-08-02 Sony Corp 撮影装置および方法、再生装置および方法、並びにプログラム
KR100860964B1 (ko) * 2006-07-05 2008-09-30 삼성전자주식회사 멀티미디어 컨텐츠 재생 장치 및 방법
US8832575B2 (en) * 2006-09-26 2014-09-09 Core Wireless Licensing S.A.R.L Speed dependent displaying of information items in a graphical user interface
KR101377885B1 (ko) 2007-07-23 2014-03-24 엘지전자 주식회사 영상표시기기에서 외부입력 라벨 표시 장치 및 방법
DE102007051035A1 (de) * 2007-10-25 2009-04-30 Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft Dialogsystem für ein Kraftfahrzeug
JP4572936B2 (ja) * 2008-01-18 2010-11-04 ソニー株式会社 遠隔操作装置及び通信システム
JP4766073B2 (ja) * 2008-05-30 2011-09-07 ソニー株式会社 情報処理装置および情報処理方法
US8434006B2 (en) * 2009-07-31 2013-04-30 Echostar Technologies L.L.C. Systems and methods for adjusting volume of combined audio channels
JP2011071902A (ja) * 2009-09-28 2011-04-07 Sharp Corp リモコン操作機器
KR101661981B1 (ko) * 2009-11-09 2016-10-10 엘지전자 주식회사 영상표시장치 및 그 동작방법
US20110154402A1 (en) 2009-12-18 2011-06-23 Rovi Technologies Corporation Systems and methods for navigating program listings in a media guidance application
KR20120013727A (ko) * 2010-08-06 2012-02-15 삼성전자주식회사 디스플레이장치 및 그 제어방법
US9519357B2 (en) * 2011-01-30 2016-12-13 Lg Electronics Inc. Image display apparatus and method for operating the same in 2D and 3D modes
US9729120B1 (en) 2011-07-13 2017-08-08 The Directv Group, Inc. System and method to monitor audio loudness and provide audio automatic gain control
US9014717B1 (en) * 2012-04-16 2015-04-21 Foster J. Provost Methods, systems, and media for determining location information from real-time bid requests
US9552590B2 (en) 2012-10-01 2017-01-24 Dstillery, Inc. Systems, methods, and media for mobile advertising conversion attribution
US10142704B2 (en) * 2014-08-22 2018-11-27 DISH Technologies L.L.C. Device specific logo activation
CN105872695A (zh) * 2015-12-31 2016-08-17 乐视网信息技术(北京)股份有限公司 一种视频播放方法及装置
DE102016104769A1 (de) * 2016-03-15 2017-09-21 Technisat Digital Gmbh Empfangseinrichtung
JP2017204745A (ja) * 2016-05-11 2017-11-16 知紘 松野 プログラム

Family Cites Families (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4810992A (en) * 1986-01-17 1989-03-07 Interlink Electronics, Inc. Digitizer pad
US4739299A (en) * 1986-01-17 1988-04-19 Interlink Electronics, Inc. Digitizer pad
US4745402A (en) * 1987-02-19 1988-05-17 Rca Licensing Corporation Input device for a display system using phase-encoded signals
DE3707490A1 (de) * 1987-03-09 1988-09-22 Siemens Ag Anordnung zum gleichzeitigen darstellen von mehreren bildern auf dem bildschirm eines sichtgeraetes
JPH0644833B2 (ja) * 1987-11-18 1994-06-08 松下電器産業株式会社 リモコン位置検出装置
JPH01236896A (ja) * 1988-03-17 1989-09-21 Fujitsu General Ltd リモコン装置
US4907082A (en) * 1988-05-03 1990-03-06 Thomson Consumer Electronics, Inc. Dynamic control menu for a television system or the like
US5045843B1 (en) * 1988-12-06 1996-07-16 Selectech Ltd Optical pointing device
US4963702A (en) * 1989-02-09 1990-10-16 Interlink Electronics, Inc. Digitizer pad featuring spacial definition of a pressure contact area
JPH02294165A (ja) * 1989-05-08 1990-12-05 Mitsubishi Electric Corp 映像再生装置のリモートコントロール装置
DE58907127D1 (de) * 1989-08-22 1994-04-07 Itt Ind Gmbh Deutsche Fernsehempfänger mit positionsgesteuerter Fernbedienung.
JPH0388159A (ja) * 1989-08-30 1991-04-12 C S K Sogo Kenkyusho:Kk 番組予約システム
JPH03150592A (ja) * 1989-11-08 1991-06-26 Sharp Corp 液晶表示装置
JPH0435365A (ja) * 1990-05-28 1992-02-06 Matsushita Electric Ind Co Ltd 遠隔操作装置
JPH0448895A (ja) * 1990-06-18 1992-02-18 Sony Corp プロジェクタ用のリモコン制御装置
JP2822622B2 (ja) * 1990-06-29 1998-11-11 松下電器産業株式会社 テレビジョン受像機
JPH0472996A (ja) * 1990-07-13 1992-03-06 Sony Corp 遠隔制御装置
US5053585A (en) * 1990-10-12 1991-10-01 Interlink Electronics, Incorporated Multipurpose keyboard using digitizer pad featuring spatial minimization of a pressure contact area and method of making same
IT1241292B (it) * 1990-11-22 1993-12-29 Sisvel Spa Perfezionamento a dispositivo di selezione di segnali televisivi
JPH0731649Y2 (ja) * 1990-11-28 1995-07-19 船井電機株式会社 チャンネル選局装置
EP0489344A1 (fr) * 1990-12-03 1992-06-10 I.E.E. International Electronics &amp; Engineering S.à.r.l. Procédé d'identification d'une touche activée d'un clavier à touches
US5396546A (en) * 1991-10-03 1995-03-07 Viscorp Apparatus and method for automatic and user configurable information appliance

Also Published As

Publication number Publication date
KR940023197A (ko) 1994-10-22
DE69321575T2 (de) 1999-05-27
US5532753A (en) 1996-07-02
FI941313A (fi) 1994-09-23
ES2123013T5 (es) 2005-04-01
DE69321575D1 (de) 1998-11-19
EP0617556B2 (en) 2004-08-25
JPH07226983A (ja) 1995-08-22
EP0617556A1 (en) 1994-09-28
FI941313A0 (fi) 1994-03-21
KR100325490B1 (ko) 2002-06-20
ES2123013T3 (es) 1999-01-01
EP0617556B1 (en) 1998-10-14
ATE172345T1 (de) 1998-10-15
DE69321575T3 (de) 2005-05-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI110047B (fi) Yleislähetyssignaalin vastaanotin
US5610664A (en) Teletext receiver
US5751373A (en) Television function selection method, television receiver and remote commander for television receiver
EP0795250B2 (en) A graphical menu for a television receiver
USRE40742E1 (en) Method and apparatus of composing menu for users
US6879350B2 (en) Method of displaying help-words contents of on-screen display menu items in digital TV receiver
US20020040474A1 (en) Video processing device
US20040155982A1 (en) Video display appliance capable of adjusting a sub-picture and method thereof
JPH1173290A (ja) メニュー表示装置
KR100359834B1 (ko) 디지털 텔레비젼 수신기에서 도움말 기능을 수행 하는 방법
US20050149966A1 (en) Interactive television alert manager
JP2009089068A (ja) 電子機器の制御装置、制御方法及び制御プログラム
JP3368586B2 (ja) テレビジョン受像機
US20050149971A1 (en) Interactive television hot key manager
JP2008042294A (ja) 放送受信装置
KR100364716B1 (ko) 디지털 티브이의 메뉴 표시방법
JPH11191869A (ja) ディジタル放送受信システム
JPH11215444A (ja) 電子番組表表示装置
JPH07322164A (ja) テレビジョン受信装置
JP2007028485A (ja) テレビ受信装置
JP2001359179A (ja) リモコン装置
JPH10145699A (ja) 多画面表示テレビジョン受像機
EP0675650A1 (en) A television receiver with teletext function
JPH07284036A (ja) オンスクリーンディスプレイ装置及び階層表示方法
JPH1155594A (ja) 受信装置

Legal Events

Date Code Title Description
GB Transfer or assigment of application

Owner name: SONY DEUTSCHLAND GMBH

MA Patent expired