FI102393B - Saumankutomakone tekokuitukankaan tekemiseksi päättömäksi kudotun saum an avulla - Google Patents

Saumankutomakone tekokuitukankaan tekemiseksi päättömäksi kudotun saum an avulla Download PDF

Info

Publication number
FI102393B
FI102393B FI933709A FI933709A FI102393B FI 102393 B FI102393 B FI 102393B FI 933709 A FI933709 A FI 933709A FI 933709 A FI933709 A FI 933709A FI 102393 B FI102393 B FI 102393B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fabric
weaving machine
auxiliary weft
seam
auxiliary
Prior art date
Application number
FI933709A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI102393B1 (fi
FI933709A (fi
FI933709A0 (fi
Inventor
Hans-Eugen Haecker
Edgar Hofstetter
Original Assignee
Novatech Siebe & Tech
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Novatech Siebe & Tech filed Critical Novatech Siebe & Tech
Publication of FI933709A0 publication Critical patent/FI933709A0/fi
Publication of FI933709A publication Critical patent/FI933709A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI102393B1 publication Critical patent/FI102393B1/fi
Publication of FI102393B publication Critical patent/FI102393B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D49/00Details or constructional features not specially adapted for looms of a particular type
    • D03D49/68Reeds or beat-up combs not mounted on the slay

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Looms (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)
  • Window Of Vehicle (AREA)
  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)
  • Sewing Machines And Sewing (AREA)

Description

102393
Saumankutomakone tekokuitukankaan tekemiseksi päättömäksi kudotun savunan avulla 5 Keksintö kohdistuu saumankutomakoneen kaiteen kiinnittimeen tekokuitukankaan tekemiseksi päättömäksi kudotun sauman avulla. Kaiteessa on piirtoja apukudelankojen työntämiseksi kankaan reunaan, jolloin piirrot on laakeroitu kallistuvasta ja siitä kankaanpäästä lähtien, josta kulloinkin paikoilleen-10 vietävä apukudelanka ulkonee loimenpäänä, painuvat paikoil-leenvietävää apuloimilankaa vasten.
Tekniset tekokuitukankaat sellaisia käyttökohteita varten, joissa vaaditaan ehdottoman tasaista kankaan pintarakennetta, 15 varsinkin litteänä kudotuissa tekokuituisissa paperikonevii-roissa, liitetään kudotulla saumalla päättömiksi. Kudotun sauman valmistamiseksi paljastetaan keskenään yhdistettävistä kankaanpäistä loimilankoja esim. 15 cm:n matkalta poistamalla kudelankoja tältä alueelta. Näistä loimilanganpäistä ja kan-20 kaasta poistetuista kudelangoista muodostetaan sitten ns.
kudottu sauma, jossa alkuperäinen kankaan sidos toistetaan täsmällisesti samanlaisena. Tätä varten jännitetään poistetuista kudelangoista apuvire tai saumavire, jolloin poistetut kudelangat toimivat apuloimilankoina. Tähän apuvireeseen ve-.. 25 detään loimilanganpäät sisään apukudelankoina vuorotellen molemmista kankaanpäistä. Loimilanganpäät, ts. apukudelangat, ja poistetut kudelangat, ts. apuloimilangat, ovat tavallises- • · ti paksuudeltaan 0,1 - 0,5 mm monofilamenttilankoja, ja ku- : .* dottu sauma valmistetaan kankaan lämpöfikseerauksen jälkeen, ♦ · · • *.So jotta langoilla olisi jo kankaan kulloistakin sidosta vastaa- i va aaltoilu tai polveilu. Sellaisen kudotun sauman aikaansaa miseksi, jonka vetolujuus on suuri, ja jonka pinnan kuvioin- ·'·*. ti, joka on ratkaisevaa paperin markkeerautumiselle, ei eroa • · .·*.·. ratkaisevasti muusta kankaasta, täytyy apuloimilankojen ja •35 apukudelankojen lomittua toisiinsa samaan tapaan kuin kan-‘ ’ kaassa, jotta muoto sulkeutuu. Apuloimilankojen ja apukude- * ' lankojen liittyminen keskenään yhteen niiden polveilua vas- . taavalla tavalla saadaan mm. siten, että kaide ei työnnä apu- kudelankoja paikoilleen samanaikaisesti koko pituudeltaan, 2 102393 vaan apukudelangat työnnetään paikoilleen saumavireen läpi niiden kankaanpäästä ulostulokohdasta lähtien etenevästi.
Kaide, joka mahdollistaa tällaisen apukudelankojen peräkkäi-5 sen paikoilleentyöntämisen, on kuvattu julkaisussa DE-U-81 22 448. Kaide liikkuu tässä työasennossa kankaan reunan lähellä. Yhdelle akselille kallistuvasti laakeroidut piirrot pidetään kumilistan avulla irti kankaan reunasta. Poikkeutusnivelen avulla ne painetaan kankaanpäästä lähtien kumilistan kimmoi-10 suutta vasten peräkkäin apukudelankoja päin. Poikkeutusnivel on ohjainta pitkin siirrettävä rulla ja kullakin paikoil-leentyönnöllä rulla siirtyy piirtoja pitkin koko sauman leveyden.
15 Samaan päämäärään päästään julkaisun EP-A-0 043 441 mukaan kiertyvällä neulavalssilla, jossa on joukko taipuisia ja joustavia neuloja, jotka on järjestetty ruuvikäyrän muotoisiin neulariveihin. Lisämahdollisuutena kuvataan mainitussa julkaisussa apukudelankojen paikoilleentyöntämistä z-muotoi-20 silla neuloilla, jotka on järjestetty ohjausalustaan vierekkäin ja yksittäin aksiaalisuunnassa siirrettävästi. Neulojen etummaiset z-päät tarttuvat vireeseen. Luistin avulla työnnetään z-muotoiset neulat peräkkäin kankaan reunaa päin, niin että apukudelanka kankaan päästä ulostulokohdastaan lähtien . 25 työntyy paikoilleen jatkuvalla aaltoliikkeellä.
Keksinnön tehtävänä on nopeuttaa saumankutomisprosessia.
• · • ·« « • · · • · · : ·* Keksinnön mukaan tämä tehtävä ratkaistaan siten, että aiemmin I» · : ’.*30 mainitun kaltainen kaiteen piirtojen kiinnitin tehdään sei-• ·· v · laiseksi, että piirrot luhan liikkuessa eteenpäin ovat keske nään sillä tavoin siirretyt tai porrastetut, että pisteet, joissa yksittäiset piirrot koskettavat paikoilleen työnnettä- • vää apukudelankaa, sijaitsevat suoralla tai hieman käyrällä .35 linjalla, jonka etäisyys kankaan reunasta kasvaa jatkuvasti apukudelankojen kankaanpäästä ulostulokohdasta lähtien.
: Näin päästään siihen, että kutomisjakso lyhenee. Tähän asti ·;.·| piirtojen peräkkäiseen käsittelyyn läpikulkevan rullan 3 102393 avulla, kiertyvällä neulavalssilla tai z-neulojen työntymisen avulla tarvittu aika jää pois. Kun porrastetaan piirrot kankaan reunaan nähden viistosti kulkevalle suoralle tai hieman käyrälle linjalle, riittää jo luhan liike työntämään apuku-5 delangan paikoilleen sen kankaasta ulostulokohdasta lähtien peräkkäin.
Mieluummin kaide on rakenteeltaan sellainen, että piirtojen alapäässä on reikä, jonka avulla ne voidaan pujottaa akselil-10 le. Alapäästään voivat piirrot lisäksi olla levitetty jalaksi. Jalan kankaan reunasta poispäin oleva pää nojaa kumilis-taan, kun taas jalan kankaan reunaan päin oleva pää lepää kannatinkiskolla. Kannatinkisko ja kumilista on järjestetty piirtojen pituussuuntaan nähden vastakkaisille puolille niin, 15 että ne kohdistavat vastakkaissuuntaisen kiertomomentin piirtoihin. Kumilistan vuoksi puristuvat piirrot joustavasti eteenpäin, ts. kankaan reunaa päin. Kannatinkisko, joka itse on jäykkä, määrää yksittäisten piirtojen etummaisen asennon. Kannatinkiskoa voidaan kallistaa asetuslaitteella hieman niin 20 toiseen kankaanpäähän kuin toiseenkin kankaanpäähän päin.
Kallistusakseli sijaitsee tällöin samansuuntaisesti apuloimi-lankojen kanssa ja sijaitsee mieluiten kannatinkiskon keskivaiheilla. Yksittäiset piirrot liikkuvat kannatinkiskon asennosta riippumattomasti hieman kankaan reunaa kohti tai siitä .25 poispäin. Kannatinkiskoa kallistettaessa voidaan tällöin piirtokokonaisuudesta muodostuva kaide asettaa viistosti kan-kaan reunaan nähden.
• ·* • · » • · « • · λ t Luha liikuttaa viistosti asetettua kaidetta kohti kankaan ♦ · ♦ • * 30 reunaa. Uloin piirto sillä puolella, joka on lähellä loimen-pään kankaasta ulostulokohtaa, koskettaa ensimmäisenä kankaan reunaa ja työntää tämän loimilanganpään apukudelankana pai- ♦ · « : .* koilleen, jolloin tämä fikseeratun aaltoilevan muotonsa vuok si lukittuu oikealla tavalla niiden apuloimilankojen väliin, ....: 35 joilla samoin on fikseerattu aaltoileva muoto. Luhan liikkeen jatkuessa eteenpäin painuvat yksittäiset piirrot peräkkäin apukudelankaa päin, kunnes tämä on työntynyt paikoilleen koko matkaltaan tai ns. ulospistokohtaan asti, jossa se tulee ulos kankaasta joko alaspäin tai ylöspäin. Luhan liikkeen jät- 4 102393 kuessa eteenpäin painuvat apukudelangan kanssa jo kosketuksissa olevat piirrot lujemmin kumilistaa päin ja nousevat kannatinkiskosta irti. Apukudelangan jatkuva paikoilleentyön-täminen tapahtuu hyvin lyhyessä ajassa, nimittäin siinä ajas-5 sa, jonka luha tarvitsee kulkeakseen sen kulman, jonka verran viimeistä piirtoa on siirretty ensimmäiseen piirtoon nähden.
Kun yksi apukudelanka on työnnetty paikoilleen kankaan toiselta reunalta, käännetään kannatinkiskon suuntaa ja kallis-10 tetaan se toiselle puolelle niin, että piirtojen porrastus kääntyy vastakkaiseen suuntaan ja nyt voidaan työntää paikoilleen apukudelanka, joka työntyy ulos toisesta kankaanpäästä.
15 Erityisen edullista tässä piirtojen porrastuksessa on, että piirrot asettuvat samansuuntaisesti apuloimilankoihin nähden ja täten saadaan myös erittäin tiheillä kankailla suotuisat edellytykset apukudelankojen paikalleentyöntämiselle. Kahden piirron välissä voi tällöin kulkea jopa viisi apuloimilankaa. 20 Eräs keksinnön lisäetu on, että paikoilleentyöntämisen aikana täytyy kiihdyttää vain minimaalinen massa, nimittäin piirtojen massa, ja siten luhan hyvin nopea liike kohti kankaan reunaa on mahdollista.
25 Kankaan reunat ovat yleensä sellaiset, että kudottua saumaa aloitettaessa ne asettuvat koverasti ja sitten sauman kutomi-t sen edetessä kuperasti. Kankaan reuna ei siis yleensä kulje suoraviivaisesti. On eduksi mukauttaa kaiteen muoto, ts.
• · piirtojen järjestys, kankaan reunan muotoon. Siihen on monia 30 mahdollisuuksia.
• » ·
Ensiksikin voi akseli, jolle piirrot on pujotettu, olla käy- * * * : rä. Akselia kierrettäessä nousevat tai laskevat piirtojen jalat akselin käyryyttä vastaavasti kumilistaan ja kannatin-35 kiskoon nähden, ja kallistuvat näin hieman kankaan reunaan päin tai tästä poispäin. Tämä kallistusliike on voimakkaimmillaan kaiteen keskialueella ja pienenee päihin päin mentäessä. Akselia kiertämällä on sitten mahdollista sovittaa piirtojen järjestys kankaan reunan saumankudontaprosessin , 102393 ο aikana muuttuvaan käyryyteen.
Toiseksi voidaan akselia, jolle piirrot on pujotettu, asetus-laitteilla, esim. hydraulisylintereillä, jotka välinivelien 5 avulla tarttuvat akseliin, taivuttaa tarkoituksenmukaisesti ja siten sovittaa kankaan reunan käyryyteen. Saadaan siis lopuksi sama vaikutus kuin edellä kuvatulla ensimmäisellä mahdollisuudella. Molemmissa tapauksissa on järkevää tehdä akselin laakeroinnista laakeritukiin nivellaakeri, jotta ak-10 selille saataisiin laakerituista lähtevä taivutusIinja. Näin kankaan reunan käyryys otetaan parhaiten huomioon.
Eräs lisämahdollisuus on lopuksi vielä siinä, että kannatin-kisko, ja mahdollisesti myös kumilista, tehdään käyräksi.
15 Tämä voi tapahtua esim. sillä tavalla, että kannatinkisko, niinkuin yllä on kuvattu, on kallistettavissa sen keskipisteen kautta kulkevan kallistusakselin ympäri ja että kanna-tinkiskon kummassakin päässä on asetuslaite.
20 Kudottua saumaa valmistettaessa on yhdistettävät kankaanpäät kiinnitetty telineeseen ja saumankutomakonetta siirretään tässä telineessä kankaan päiden suuntaisesti. Saumankutomako-neen siirtäminen voidaan keksinnön erään suositeltavan toteutusmuodon mukaan ratkaista alapäästään jatketun piirron avul-", 25 la. Kudotun sauman edistyessä siirtyy kankaan reuna luhan suuntaan ja näin piirrot luhan etummaisessa kuolokohdassa ··. painautuvat lujemmin kumilistaa päin. Piirron jatkettu alapää • · *;v< kallistuu näin myös enemmän ja yltää katkaisimeen, joka lä- • « *. ! hettää signaalin ohjaukseen saumankutomakoneen siirtämiseksi « · *t<; 30 eteenpäin.
• < • ·
Seuraavaksi esitetään keksinnöstä yksi toteutusesimerkki pii- • · · • V rustuksen avulla. Piirustuksessa esittää • · · 35 kuvio 1 luhan yläosan ja kaiteen sivukuvantona, ts. apukude-lankoj en suuntaan, kuvio 2 kuvion 1 luhan yläosan ja kaiteen edestä nähtynä, ts. apuloimilankojen suuntaan,
« I
6 102393 kuvio 3 kaavamaisena kuvantona kaiteen päältäpäin hetkenä, jolloin ensimmäinen piirto koskettaa kankaan reunaa ja apukudelangan työntyessä paikoilleen toiselta puolelta, 5 kuvio 4 kuvion 3 kaltaisen kuvannon apukudelangan työntyessä paikoilleen toiselta puolelta, kuvio 5 kuvion 3 kaltaisen kuvannon, jossa on esitetty kudotun sauman kovera kaarevuus saumankutomisprosessin alussa, 10 kuvio 6 kuvion 5 kaltaisen kuvannon, jossa on nähtävissä kudotun sauman kupera kaarevuus saumankutomisprosessin lopussa, kuvio 7 sivukuvan luhan lisälaitteesta kaiteen kaarevan muo-15 don aikaansaamiseksi ja kuvio 8 kuvion 7 toteutusmuodon etukuvantona.
Kuvioissa 1 ja 2 esitetty yläosa luhasta 1, jota luhan käyt-20 tösylinteri 2 tavanomaiseen tapaan kääntää. Luhan 1 yläpäässä on poikittaiskannatin 3, jonka sivupäädyistä työntyvät ylöspäin laakerituet 4, joihin akseli 5 on kiinnitetty irrotettavasta Akselille 5 on pujotettu piirtoja 6. Piirtojen 6 alapäässä on reikä 8, josta ne on pujotettu akselille 5. Välissä 25 olevien välikerenkäiden 13 avulla ne pidetään toisistaan kankaan lankatiheyttä vastaavalla etäisyydellä. Piirtojen 6 ala-^ päätä on levitetty jalkamaisesti ja niiden akselista 5 etääl- lä olevan jalan pää nojaa kumilistaan 9. Jalan 7 vastakkai- • · nen, akselinpuoleinen pää lepää kannatinkiskon 10 varassa.
*..! 30 Laite on tällöin sellainen, että kumilista 9 ja kannatinkisko * * · 10 kohdistavat piirtoihin 6 vastakkaissuuntaiset vääntömomen-tit ja määräävät näin niiden asennon. Kumilistan 9 elastisuu- • · · : V den vuoksi painuvat yksittäiset piirrot 6 kannatinkiskoa 10 » * * : päin. Kumilista 9 on järjestetty kiinteästi poikittaiskannat- ....:35 timeen 3, kun taas kannatinkisko 10 on kallistettavissa kal-listuspisteen 12 ympäri, joka esitetyssä toteutusesimerkissä • sijaitsee kannatinkiskon 10 keskellä, mutta joka voi sijaita myös jommassa kummassa päässä. Kiertoakseli 12 sijaitsee täl-löin vaakasuuntaisesta luhan 1 liikkeen suunnassa. Kannatin- 7 102393 kiskoa 10 voidaan kallistaa sähköisellä, mekaanisella, pneumaattisella tai vastaavalla säätölaitteella, esimerkiksi sää-tösylinterillä 11. Kannatinkiskoa 10 kallistettaessa kääntyvät yksittäiset piirrot 6 eripituisen matkan verran kankaan 5 reunaan päin ja siitä poispäin ja painuvat tällöin erilaisella voimalla kumilistaa 9 päin.
Kuviossa 2 on kannatinkisko 10 esitetty ehjin viivoin kes-kiasennossaan, jossa kaikki piirrot ovat saman matkan päässä 10 kankaan reunasta. Katkoviivoin on kannatinkisko 10 esitetty toisessa kallistusasennossaan, jossa kuvion 2 vasemmat piirrot 6 ovat kallistuneet katsojaan, siis kankaan reunaan päin.
15 Kuviot 3 ja 4 esittävät yksinkertaistetussa muodossa kaiteen ja yksittäisten piirtojen 6 asennon apukudelankoja työntyessä paikoilleen. Kankaanpäät 15 ja 16 muodostuvat loimilangoista 17 ja kudelangoista 18 ja kankaan päät 15 ja 16 ovat kuvioiden 3 ja 4 esityksessä jo osittain yhdistetty kudotulla sau-20 maila 19. Vielä liittämättä olevassa osassa on esitetty vain apuloimilangat 20, kun taas kankaasta ulostyöntyvät loimilan-ganpäät on selvyyden vuoksi jätetty pois. Kuvio 3 esittää kaiteen asennon yhden, kuviossa 3 nähtävän, ylemmästä kankaanpäästä 15 ulostyöntyvän apuloimilangan työntyessä pai-,25 koilleen. Tässä kankaanpäässä 15 ovat piirrot siksi lyhyimmän . matkan päässä kankaan reunasta 21, jotta apukudelanka tästä ;·. kankaanpäästä 15 lähtien voi työntyä paikoilleen etenevästi • ·· «... yli kudotun sauman 19 leveyden. Tämä etenevä paikoilleentyön-
• C
I.! tyminen tapahtuu tällöin hyvin lyhyessä ajassa, nimittäin : * : ·.. 30 sinä aikana, jonka luhan käyttösylinteri 2 tarvitsee kulkeak- • * *· ' seen kuviossa 3 merkityn matkan x. Luhan l liikkeen etummai sessa kuolokohdassa ovat ensin dominantit piirrot 6, ts. ne ·» ♦ i V piirtoja, jotka ensimmäisinä koskettavat kankaan reunaa, irti • » · v kannatinkiskosta 10, jolloin kumilistan 9 elastisuus ottaa ,,,,:35 vastaan nostomatkan.
. Iskun jälkeen, ts. lisäkudelangan täydellisen paikalleentyö- :,i.‘ tämisen jälkeen, vaihdetaan kannatinkiskon 10 suuntaa, niin ·:*: että apukudelangat voidaan vuorotellen työntää paikoilleen 8 102393 kankaan eri puolilta 15 ja 16. Kuviossa 4 on piirtojen 6 asento esitetty yhden kankaanpäästä 16 ulostyöntyvän loimi-langanpään apukudelangaksi tapahtuvan paikoilleentyöntämisen alussa.
5
Keksimmäistä piirtoa 23 on pidennetty alapäästään ja se voi kääntää kytkimen 22. Kudottua saumaa tehtäessä ovat kankaan päät 15, 16 tavanomaiseen tapaan kireällä ja saumankutomis-konetta siirretään kankaan päitä 15, 16 pitkin. Saumankuto-10 miskoneen siirtyminen voidaan lopettaa kytkimellä 22. Sauman kutomisen edetessä lyövät piirrot 6 aikaisemmin kankaan reunaan ja painuvat voimakkaammin kumilistaa 9 päin, ja vastaavasti, kuviota 1 katsottaessa, kallistuvat pitemmälle vasta-päivään. Kun kudottu sauma on vastaavalla tavalla edennyt, 15 koskettaa keskellä olevan piirron 23 jatke tällöin kytkintä 22, joka antaa signaalin saumankutomakoneen siirtymiseksi eteenpäin askeleen verran.
Kuviot 5 ja 6 ovat kuvion 3 tapaisia esityksiä, kuvio 5 esit- 20 tää kudotun sauman koveran taipuman saumankutomisprosessin alussa. Saumankutomisprosessin aikana kulkee kankaan reuna 21 ensin suoraan, ja saumankutomisprosessin loppua kohti se on kupera, niinkuin kuviossa 6 on esitetty. Samalla tavoin kuin kuvion 3 toteutusmuodossa, kasvaa tällöin piirtojen etäisyys 25 kankaan reunasta tasaisesti kankaanpäästä 15 toiseen päätyyn 16 mentäessä, jolloin piirrot 6 eivät kuitenkaan ole suoralla :·. linjalla, vaan kankaan reunan 21 asentoa vastaavalla käyrällä • · · . linjalla. Näin päästään siihen, että yksittäiset piirrot • · *, ; ajallisesti toisiaan seuraten työntävät apukudelangan pai- j · .
• 1 30 koilleen na kankaan reunan 21 kaarevasta asennosta huolimatta
• e · J
« 1 '·' jokseenkin yhtäsuurella voimalla.
V Kuviot 7 ja 8 esittävät kuvioiden l ja 2 kaltaisen toteu- tusesimerkin, mutta tässä on lisälaite piirtojen 6 järjestä-35 miseksi käyrälle linjalle, jolloin käyryys on säädettävissä siten, että kaiteen muoto voi mukautua saumankutomisprosessin
IMH
, aikana muuttuvaan kankaan reunan asentoon. Lisäsylinteri 24 • ;V tarttuu tällöin poikittaisvarren 25 välityksellä akselin 5 keskiosaan ja suuntaa tämän ylös tai alas, jotta akseli 5 9 102393 menee ylös- tai alaspäin taipuneeseen asentoon. Poikittais-varren 25 pitäisi olla akseliin 5 tarttumiskohdassa suunnilleen siinä poikittaisvarrella 25 korvatun välikerenkaan paksuinen, jotta piirtojen välinen etäisyys säilyisi myös tässä 5 kohdassa. Jos akseli 5 taipuu alaspäin, seuraa siitä, että piirrot 6 kallistuvat hieman kankaan reunasta poispäin - ks. kirjain "a" kuviossa 7 - ja akselin 5 keskialueella olevat piirrot enemmän kuin ulompana olevat piirrot. Kumilistan 9 ansiosta pidetään piirrot 6 tällöin jännitettyinä niiden eri-10 laisesta asennosta huolimatta. Pisteet, joissa piirrot 6 koskettavat paikoilleentyönnettyä apukudelankaa, sijaitsevat siis kankaan reunasta 21 poispäin kääntyneellä, kuperalla linjalla, niinkuin kuviossa 5 on esitetty, kun sylinteri 24 suuntaa akselin 5 alaspäin. Päinvastoin järjestyvät piirrot 6 15 kuviossa 6 esitetylle kuperalle linjalle, kun sylinteri 24 suuntaa akselin 5 ylöspäin - ks. kirjain "b" kuviossa 7. Vi-puvälityksen vuoksi, joka määräytyy piirtojen 6 pituudesta suhteessa akselin 5 keskipisteen etäisyyteen kannatinkiskosta 10, tarvitaan vain vähäinen sylinterin 24 päädyn muutos saa-20 maan aikaan kaiteessa kupera tai kovera muoto. Akselin 5 mahdollisimman tasaisen taipuman aikaansaamiseksi lepäävät sen päät tarkoituksenmukaisesti nivellaakereissa 26.
Samaan tulokseen päästään myös käyttämällä käyrää akselia 5, ,25 jota kierretään asetusmoottorilla, niin että akselin 5 käyryys voidaan suunnata ylös tai alas. Selvää on, että myös kaikki väliasennot ovat mahdollisia, jolloin saadaan suora • «· » kaide, kun akselin 5 taipuma on vaakatasossa.
I f • · * · r » · : * * ·» t * i I « * «« · • * · • · «I · » # · • 1 · t * 1 · · '
• I
t » t

Claims (8)

10 102393
1. Saumankutomakone tekokuitukankaan tekemiseksi päättömäksi kudotun sauman avulla, jolla saumankutomakoneella on kaiteen 5 kiinnitin, jolloin kaiteessa on piirtoja (6) apukudelankojen työntämiseksi kankaan reunaan (21), piirrot (6) on laakeroitu kallistuvasti, painetaan joustavin voimin kannatinkiskoa (10) vasten ja siitä kankaanpäästä (15, 16) lähtien, josta kul loinenkin apukudelanka ulkonee loimenpäänä, painuvat peräkkäin 10 paikoilleenvietävää apuloimi lankaa vasten, tunnettu siitä, että piirrot (6) etummaisemmassa asennossaan, jossa ne on kannatinkiskoa (10) vasten, on porrastettu siten, että pisteet, joissa piirrot (6) koskettavat paikoilleen työnnettävää apukudelankaa, sijaitsevat suoralla tai hieman käyrällä 15 linjalla, jonka etäisyys kankaan reunasta (21) kasvaa apukude-langan kankaanpäästä (15, 16) ulostulokohdasta lähtien.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen saumankutomakone, tunnettu siitä, että piirtojen (6) alapäässä on reikä (8), 20 jonka avulla ne on pujotettu akselille (5) ja väliin on viety välikerenkaita (13).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen saumankutomakone, tunnettu siitä, että piirrot (6) on alapäästä laajen- 25 nettu jalkamaisesti (7) ja jalan toinen pää nojaa kumilistaan : '** (9) ja toinen pää kallistettavaan kannatinkiskoon (10) . • · · • · · • · • · :*i 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen saumankutomakone, t u n - nettu siitä, että kannatinkisko on kallistettavissa ase-30 tuslaitteella (11) vaakasuuntaisen, apuloimilankojen kanssa samansuuntaisen akselin ympäri. • · · • · ·«· • · · • · ·
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen saumankutomakone, :.i.: tunnettu siitä, että ainakin yksi piirto (6) on pi- 35 dennetty (23) alapäästään ja saumankudontaprosessin edetessä kääntää kytkimen (22) saumankutomakoneen siirtämiseksi : eteenpäin. • · 11 102393
6. Jonkin patenttivaatimuksen 2-5 mukainen saumankutomakone, tunnettu siitä, että akseli (5), jolle piirrot (6) on pujotettu, on muodoltaan käyrä ja on kierrettävissä käyttölaitteella, jolloin linjalle, jolla sijaitsevat ne pisteet, 5 joissa piirrot (6) koskettavat paikoilleentyönnettävää apuku-delankaa, on annettavissa kovera, suora tai kupera muoto.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 2-5 mukainen saumankutomakone, tunnettu siitä, että siihen on järjestetty asetuslai- 10 te, joka pakottaa akselin (5) taipumaan kimmoisasti, jolloin saadaan sille linjalle kovera, suora tai kupera kulku, jolla sijaitsevat ne pisteet, joissa piirrot (6) koskettavat pai-koi1leentyönnettävää apukudelankaa.
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen saumankutomakone, tunnettu siitä, että akseli (5) on laakeroitu päistään nivelöidysti. • · · • · · • · · • · • * • · · • · · • « · • · « • · « • · • · · • · · • · • · · • · · • · · ♦ « * 12 102393
FI933709A 1992-08-24 1993-08-24 Saumankutomakone tekokuitukankaan tekemiseksi päättömäksi kudotun saum an avulla FI102393B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE9211353 1992-08-24
DE9211353U DE9211353U1 (de) 1992-08-24 1992-08-24 Halterung für das Webblatt einer Nahtwebmaschine

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI933709A0 FI933709A0 (fi) 1993-08-24
FI933709A FI933709A (fi) 1994-02-25
FI102393B1 FI102393B1 (fi) 1998-11-30
FI102393B true FI102393B (fi) 1998-11-30

Family

ID=6882987

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI933709A FI102393B (fi) 1992-08-24 1993-08-24 Saumankutomakone tekokuitukankaan tekemiseksi päättömäksi kudotun saum an avulla

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5421373A (fi)
EP (1) EP0586959B1 (fi)
JP (1) JPH06218163A (fi)
AT (1) ATE153713T1 (fi)
CA (1) CA2104616A1 (fi)
DE (2) DE9211353U1 (fi)
FI (1) FI102393B (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5465762A (en) * 1994-06-10 1995-11-14 The United States Of America As Represented By The Administrator Of The National Aeronautics And Space Administration Adjustable reed for weaving net-shaped tailored fabrics
US6014797A (en) * 1997-06-16 2000-01-18 Jwi Ltd. Method and apparatus for unravelling threads
DE20105091U1 (de) * 2001-03-23 2002-09-05 Wangner Finckh Gmbh & Co Kg Spannzange für Nahtwebmaschinen
US7168456B1 (en) * 2005-10-26 2007-01-30 North Rocky Robot Technology, Inc. (Nortec) Method and apparatus to remove yarns from the fringes of an industrial textile
DE202005018856U1 (de) * 2005-12-01 2007-04-12 Wangner Gmbh & Co Kg Halterung für das Webblatt einer Nahtwebmaschine, um den Nahtschussfaden wahlweise mittels Schrägstellung der Riete oder verfahrbarer Rolle einzuwälzen
CN102587017A (zh) * 2012-02-24 2012-07-18 苏州赛力菲陶纤有限公司 一种波纹形筘
CN104313773B (zh) * 2014-10-09 2015-12-23 苏州大学 一种实验用可变形钢筘装置
EP3425095B1 (de) * 2017-07-07 2020-09-30 Groz-Beckert KG Webblatt und verfahren zu dessen herstellung

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE580631C (de) * 1933-07-14 Otto Buesser Webblatt mit wellenfoermig verlaufender Anschlaglinie
DD33040A (fi) *
DE33040C (de) * A. KLOSE in Rorschach, Schweiz Bewegliche Verbindung zwischen Rahmen und Feder bei Eisenbahnfahrzeugen mit Lenkachsen
US3622415A (en) * 1967-12-22 1971-11-23 Lindsay Wire Weaving Co Papermaking fabric seam and method of making the same
CH510155A (de) * 1970-07-13 1971-07-15 Sulzer Ag Weblade mit Riet
DE2151579A1 (de) * 1971-10-16 1973-04-19 Wieland Dietrich Dipl Phys Anschlagvorrichtung fuer webmaschinen
CH637709A5 (en) * 1979-02-01 1983-08-15 Rueti Ag Maschf Profiled reed dent for a reed and use of the reed dent for the reed of a jet-weaving machine
DE3025909C2 (de) * 1980-07-09 1983-07-14 Hermann Wangner Gmbh & Co Kg, 7410 Reutlingen Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen einer Webnaht zwischen zwei Gewebeenden
DE8122448U1 (de) * 1981-07-30 1983-01-13 Fa. F. Oberdorfer, 7920 Heidenheim Weblade
US4359501A (en) * 1981-10-28 1982-11-16 Albany International Corp. Hydrolysis resistant polyaryletherketone fabric
ATE56490T1 (de) * 1986-02-22 1990-09-15 Asten Group Automatische maschine zum verbinden zweier enden eines bandes.
CH680004A5 (en) * 1989-02-14 1992-05-29 Albert Moessinger Comb for progressive weft beating-in - is supported against distortion between its ends, eliminating need for comb tooth control
GB8929112D0 (en) * 1989-12-22 1990-02-28 Avon Ind Polymers Tensioning straps
DE9205834U1 (de) * 1992-05-04 1992-10-08 Chemnitzer Webmaschinenbau GmbH, O-9010 Chemnitz Webblatt mit parallel zueinander angeordneten Rietstäben

Also Published As

Publication number Publication date
ATE153713T1 (de) 1997-06-15
JPH06218163A (ja) 1994-08-09
US5421373A (en) 1995-06-06
FI102393B1 (fi) 1998-11-30
FI933709A (fi) 1994-02-25
DE59306573D1 (de) 1997-07-03
EP0586959A1 (de) 1994-03-16
EP0586959B1 (de) 1997-05-28
DE9211353U1 (de) 1994-01-05
CA2104616A1 (en) 1994-02-25
FI933709A0 (fi) 1993-08-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6575201B2 (en) Fabric with a variable width
CA1181622A (en) Papermakers fabric using differential melt yarns
FI102393B (fi) Saumankutomakone tekokuitukankaan tekemiseksi päättömäksi kudotun saum an avulla
SE521839C2 (sv) Vävt material bestående av varp och väft och hjälpmedel för att tillverka detsamma
IE62256B1 (en) Improvements in or relating to fabric production
KR100946396B1 (ko) 곡선형 경사 제직 방법 및 직물
EP0236601A1 (en) Automatic seaming machine for fabric belts
US4031926A (en) Loom with means for introducing the filling threads by means of a fluid
US3885600A (en) Method and temple apparatus for guiding fabric lengths through textile weaving machines
EP0134214A1 (en) Automatic seaming machine
US3851679A (en) Device for retaining the end of a weft thread in looms
JPH11216787A (ja) 段ボール紙の少なくとも単面に裏打ちされたウェブの製造のための機械
FI89819C (fi) Torkvira foer pappersmaskin
US5472020A (en) Multi-axial fabric with triaxial and quartaxial portions
BE1003654A3 (nl) Inrichting voor het strekken van het weefsel bij een weefmachine.
NO315861B1 (no) Vevd bånd som har asymmetrisk binding dannet av vefttråder og renningstråder, og anvendelse av et slikt bånd
JPH08311749A (ja) 織機のおさ
JPH06299438A (ja) 経糸開口が直列に配置された織機の挿入装置
RU2146733C1 (ru) Ткацкий станок, преимущественно ручной
US7506669B2 (en) Support for the reed of a seam-weaving machine for rolling-in the seam-weft thread alternatively by tilting the reed dents or a movable roll
RU2015225C1 (ru) Способ изготовления нетканого материала, способ изготовления уточного слоя для нетканого материала, машина для изготовления нетканого материала (ее варианты)
CS223989B2 (en) Facility for increasing the density of the weft on the loom
FI81616B (fi) Automatisk soemmaskin foer band av tyg.
KR19980069753A (ko) 직기의 전폭 템플 장치
PL120714B1 (en) Method of weaving and machine thereforu sposobu

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired