DK163632B - Hoereapparat - Google Patents

Hoereapparat Download PDF

Info

Publication number
DK163632B
DK163632B DK325485A DK325485A DK163632B DK 163632 B DK163632 B DK 163632B DK 325485 A DK325485 A DK 325485A DK 325485 A DK325485 A DK 325485A DK 163632 B DK163632 B DK 163632B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
hearing aid
volume
control
circuit
aid according
Prior art date
Application number
DK325485A
Other languages
English (en)
Other versions
DK325485D0 (da
DK163632C (da
DK325485A (da
Inventor
Fritz Hueber
Original Assignee
Viennatone Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Viennatone Gmbh filed Critical Viennatone Gmbh
Publication of DK325485D0 publication Critical patent/DK325485D0/da
Publication of DK325485A publication Critical patent/DK325485A/da
Publication of DK163632B publication Critical patent/DK163632B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK163632C publication Critical patent/DK163632C/da

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03GCONTROL OF AMPLIFICATION
    • H03G1/00Details of arrangements for controlling amplification
    • H03G1/02Remote control of amplification, tone or bandwidth
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03GCONTROL OF AMPLIFICATION
    • H03G3/00Gain control in amplifiers or frequency changers
    • H03G3/005Control by a pilot signal
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R25/00Deaf-aid sets, i.e. electro-acoustic or electro-mechanical hearing aids; Electric tinnitus maskers providing an auditory perception
    • H04R25/55Deaf-aid sets, i.e. electro-acoustic or electro-mechanical hearing aids; Electric tinnitus maskers providing an auditory perception using an external connection, either wireless or wired
    • H04R25/558Remote control, e.g. of amplification, frequency

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Neurosurgery (AREA)
  • Otolaryngology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Selective Calling Equipment (AREA)
  • Control Of Amplification And Gain Control (AREA)

Description

i
DK 163632 B
Opfindelsen vedrører et høreapparat med en fjernstyrings- eller fjernbetjeningsindretning til regulering af lydstyrken og med en mikrofon, et forstærkerkredsløb, et volumen- eller lydstyrkereguleringskredsløb og en hørekapsel, hvilken fjernstyrings- eller fjern-5 betjeningsindretning har en fra det øvrige høreapparat adskilt og til dette individuelt tilordnet sender, der er indrettet til efter valg at udsende styresignaler til påvirkning af volumen- eller lydstyrkereguleringskredsløbet, idet der i høreapparatet er tilvejebragt en modtagerindretning til modtagelse af disse styresignaler, og idet 10 volumen- eller lydstyrkereguleringskredsløbet er indkoblet efter modtagerindretningen.
Inden for de sidste år er sådanne hovedbåme høreapparater til tunghøre blevet stadig mindre. Fremskridtene inden for komponentteknolo-gien har ført til, at ikke kun de kendte bag øret bårne apparater 15 tilsvarende har kunnet gøres mindre. Høreapparater kan i dag laves så små, at de endog kan bæres som apparater i øret eller i øregangen.
Samtidigt med miniaturiseringen af apparaterne skal der også ske en miniaturisering af betjeningselementerne, såsom omskifter og volumenregulator. Dette har ført til, at specielt de små hjul til indstil-20 ling af det konventionelle lydstyrke- eller volumenpotentiometer i dag ofte er så små, at de ikke længere kan indstilles af de som oftest ældre tunghøre med aldersbetinget reduceret fingermotorik.
Et høreapparat af den indledningsvis angivne art kendes fra offentliggjort tysk patentansøgning nr. 19 38 381. I dette kendte apparat 25 sker modtagelsen af styresignalerne, der udgøres af HF-bærebølgebårne modulerede signaler, ikke via høreapparatets mikrofon, men via en HF-svingningskreds, der består af en spole og en kondensator, og som modtager styresignalerne fra en i senderen indbygget spole. Styringen af høreapparatets lydstyrke eller volumen sker på helt analog måde 30 ved hjælp af transistorer, der forsynes med en reguleringsspænding fra svingningskredsen, hvilken reguleringsspænding afhænger af bærebølgen. Da lydstyrkeinformationen ikke lagres, skal senderen under høreapparatets drift til stadighed være indkoblet. Dette kendte apparat kræver således en selvstændig modtagerdel til modtagelse af 35 styresignaleme, og senderen har et til dagligt ikke brug ikke-accep-
DK 163632 B
2 tabelt stort strømforbrug. Da styresignalernes feltstyrke ikke kun afhænger af sendereffekten, men også af afstanden fra senderen til høreapparatet, medfører en afstandsændring også en lydstyrke- eller volumenændring.
5 Et formål med opfindelsen er således at tilvejebringe et høreapparat af den indledningsvis nævnte art, hvilket høreapparat udmærker sig ved en simpel konstruktion og en simpel betjening af volumenreguleringen.
I overensstemmelse med opfindelsen skal høreapparatet endvidere kun 10 have et lille strømforbrug til lydstyrke- eller volumenregulering.
Dette formål opnås i overensstemmelse med opfindelsen med et høreapparat af den indledningsvis angivne art, hvilket høreapparat i overensstemmelse med opfindelsen er ejendommeligt ved, at senderen er indrettet til at udstråle styresignaler, som ligger inden for høreap-15 paratmikrofonens overføringsområde, men uden for høreapparatkapslens overføringsområde, at mikrofonen samtidigt udgør en modtagerindret-ning til modtagelse af styresignaleme, idet mikrofonen er forbundet til et frekvensselektivt kredsløb, som udgør et høj- eller lavpas-filter, til adskillelse af nyttesignaler og styresignaler fra hinan-20 den, og at volumen- eller lydstyrkereguleringskredsløbet, som er tilkoblet efter det frekvensselektive kredsløb, har et lager til lagring af et signal svarende til den indstillede lydstyrke.
Da senderen udsender en bærefrekvens, der ligger uden for overføringsområdet for høreapparatkapselen, fortrinsvis over dette over-25 føringsområde, undgås det at taleforståeligheden påvirkes under en ændring, fx en lydstyrke- eller volumenindstilling. På denne måde kan de til ændring af fx lydstyrken eller volumenet nødvendige styresignaler ikke opfattes i selve høreapparatets hørekapsel hvorved man ved valg af styresignaler, som ligger over høreområdet, opnår den 30 fordel, at der med simple kredsløbstekniske konstruktioner kan opnås en stor adskillelse eller selektivitet.
Med disse foranstaltninger er det muligt at undgå specielle modtagerkredsløb til styresignaleme, såsom de modtagerkredsløb, der benyttes
DK 163632B
3 i forbindelse med den kendte teknik, hvorved der opnås en væsentligt simplere konstruktion. Som følge af lagringen af den sidste indstillede værdi undgås endvidere eventuelle variationer betinget af styresignalet, hvilket udgjorde en væsentlig ulempe ved den ovenfor om-5 handlede kendte teknik. I overensstemmelse med opfindelsen opnås der endvidere et væsentligt lavere strømforbrug end med den kendte teknik.
Højfrekvens-, infrarød- eller ultralydsfjernbetjeninger er i dag almindelige i forbindelse med flere fjernsynsapparater, HiFi-anlæg osv.
10 i forbindelse med flere funktioner, såsom kanalvalg, volumen, lysstyrke, farvemætning og lignende. Den i denne forbindelse udviklede teknologi er imidlertid ikke anvendelig i forbindelse med høreapparater, da de hertil udviklede kredsløb er alt for komplicerede og omfangsrige til høreapparater. Således skal der i forbindelse med 15 disse fjernbetjeningskredsløb findes en selvstændig modtagerdel til modtagelse af signaler fra fjerribetjeningsenhedens sender i det apparat, som skal styres, hvilket undgås i forbindelse med opfindelsen.
Fra offentliggjort tysk patent nr. 24 07 726 kendes brugen af ultralydssignaler til fjernbetjening af flere sendere i trådløse mikrofo-20 ner med det forhold at eliminere indbyrdes forstyrrelser, når der kun står et lille antal HF-overføringskanaler til rådighed for en sender, idet en given mikrofon samtidigt tjener som modtager for styresigna-leme. I dette tilfælde drejer det sig imidlertid om relativt store Hifi-mikrofoner i et mikrofonanlæg som er fordelt i et stort rum, i 25 hvilken sammenhæng der opstår helt andre problemer end i forbindelse med et høreapparat.
Senderen er fortrinsvis udformet på en sådan måde, at den har en oscillator, som står i forbindelse med en lydgiver, idet der herved opnås en meget simpel konstruktion.
30 Det foretrækkes, at oscillatoren er forbundet med højttaleren via en omskifter, som styres af en via en tast aktiverbar taktgenerator, og som i ikke aktiveret tilstand er sluttet. Herved kan der på meget simpel måde opnås en styring, fx af lydstyrken, ved hjælp af taster, der er simple at betjene, og som påvirker senderen. Således kan
DK 163632 B
4 senderens vedvarende signal påvirke selve høreapparatets volumenindstilling mod "kraftigere", og et af den aktiverede taktgenerator impulsmoduleret signal fra senderen påvirker volumenindstillingen mod "svagere".
5 En anden mulighed er, at oscillatoren kan omkobles til to forskellige frekvenser, eller at oscillatoren er forbundet med lydgiveren via en frekvens- eller amplitudemodulator, hvis modulationsgrad fortrinsvis kan ændres i to trin. I begge tilfælde kan den på denne måde overførte information genvindes ved hjælp af en demodulator, der er kob-10 let efter et frekvensselektivt kredsløb, og fx ledes til volumenindstillingen.
1 princippet kan der imidlertid til afkodning af det i modtageren modtagne styresignal benyttes en vilkårlig anden type demodulatorkredsløb, som fx et digitalt filter eller en tællerdiskriminator.
15 Til vurdering af styresignaleme, specielt når disse frembringes som vedvarende signaler og impulsmodulerede signaler, foretrækkes det, at der efter det frekvensselektive kredsløb er koblet en indhylnings-kurvedetektor (envelope detector), som er forbundet med en taktgenerator. Herved opnås et meget simpelt vurderingskredsløb, som af-20 giver adskilte styresignaler fx til "kraftigere" og "svagere".
I denne sammenhæng kan indhylningskurvedetektoren yderligere være indrettet til at styre en tæller, som afhængigt af udgangssignalerne fra indhylningskurvedetektoren tæller opefter eller nedefter og afhængigt af sin tællerstand styrer et netværk, som påvirker volumen-25 indstillingen. Dette muliggør fx at opbygge en volumenregulering med femten trin med en 4-bittæller, idet der med et tilsvarende afstemt netværk kan opnås et reguleringsområde på fx 45 dB i trin på 3 dB.
I overensstemmelse med en anden ejendommelighed ved høreapparatet ifølge opfindelsen har styringen til volumenindstillingen et lager 30 til den indstillede volumen eller lydstyrke, idet lageret fortrinsvis er udformet som digitalt holdekredsløb (en "latch"), fortrinsvis som en del af tælleren, der eventuelt er udformet i MOS-teknik og til stadighed er forbundet med batteriet. Herved opnås det på meget
DK 163632 B
5 simpel måde, at den én gang valgte volumenindstilling kan bevares, og at kredsløbet ikke til stadighed skal påvirkes af styresignaler, og yderligere, at denne indstilling selv efter afbrydelse og genibrugtagning af høreapparatet bevares.
5 Det er specielt hensigtsmassigt, når lageret er udformet som et ikke flygtigt digitalt lager, fx som et E^PROM eller "non volatile" RAM, da en "back up" af lageret fra batteriet på denne måde ikke behøves.
I princippet er det imidlertid også muligt at udforme lageret til volumeninformationen som et analogt kredsløb, fx med en kondensator 10 som lagerelement og en felteffekttransistor som styret modstand.
Opfindelsen vil i det følgende blive nærmere forklaret under henvisning til tegningen, på hvilken fig. 1 skematisk viser en udførelses form for en sender til fjernbetjening, 15 fig. la og lb signaltog frembragt med denne sender, fig. 2 skematisk et høreapparat ifølge opfindelsen med fjernbetjening, fig. 3a og 3b signal tog frembragt af en i forhold til den i fig. 1 viste sender modificeret udførelsesform for en sender, 20 fig. 4 en udførelsesform for en sender med to frekvenser, fig. 5 en udførelsesform for en sender med omkoblelig modulation, fig. 6 en udførelsesform for et høreapparat med digitale filtre til s ignalde tektering, fig. 7 en udførelsesform med et digitalt lager til den indstillede 25 volumeninformation og fig. 8 en udførelsesform for et analogt kredsløb til høreapparatets modtagerdel.
I fig. 1 er vist et blokdiagram over en sender. Ved tryk på en tast 1 når spændingen fra en strømkilde 2 via en forsyningsledning 3 til en 30 oscillator 4, der frembringer en svingning med en passende frekvens. Oscillatoren 4's udgangsspænding føres via en omskifter 5, der normalt er sluttet, til et slutforstærkertrin 6, som afgiver sin udgangseffekt til en lydgiver 7, der udstråler det tilførte signal som lydbølger til den omgivende luft. Signalet udstråles med konstant
DK 163632 B
6 amplitude i den tid, tasten 1 er nedtrykket. En blokeringsdiode 8 forhindrer, at forsyningsspændingen når fra ledningen 3 til forsyningsledningen 9 og aktiverer en taktgiver 10.
I fig. la er skematisk vist signalforløbet i den tid t, hvor tasten 1 5 er nedtrykket. Dette signal detekteres, således som det vil blive forklaret nedenfor, af høreapparatets volumenregulering fx som informationen "kraftigere".
Hvis derimod en tast 11 trykkes ned, føres forsyningsspændingen ikke kun via den nu ledende diode 8 og ledningen 3 til oscillatoren 4 og 10 slutforstærkeren, men samtidigt via en ledning 9 til taktgeneratoren 10, der styrer omskifteren 5 og periodisk åbner og lukker denne. Ved åbning og lukning af omskifteren 5 afgiver lydgiveren 7 et pulserende signal, når tasten 11 trykkes ned, således som det er vist i fig. Ib.
Det pulserende signal detekteres fx som informationen "svagere".
15 Den beskrevne udførelsesform for senderen med diskrete blokke 4, 5 og 10 er kun en mulig udførelsesform. En anden mulig udførelsesform til frembringelse af det i fig. Ib viste pulserende signal er fx at erstatte taktgeneratoren 10 med et tællerkredsløb, som efter et bestemt antal svingninger standser oscillatoren 4 i et tidsrum og derefter 20 genaktiverer oscillatoren, hvorefter dette gentages. Alt efter om tasten 1 eller tasten 11 nedtrykkes, sættes tælleren i drift, eller tælleren sættes ikke i drift, og senderen afgiver det i fig. la eller det i fig. Ib viste signal. Egnede integrerede kredsløb, som indeholder oscillator og tæller, findes allerede eller er under forbe-25 redelse. Herved kan tælleren udføres specielt simpelt.
I fig. 2 er vist et blokdiagram over det tilhørende høreapparat med en integreret modtager til volumenfjernindstilling. En mikrofon 12 modtager såvel omgivelsesstøj (tale) som det fra senderen afgivne s tyre-lydsignal, hvis frekvens hensigtsmæssigt ligger uden for over-30 føringsområdet for høreapparatets hørekapsel 18. I en forforstærker 13 forstærkes det samlede signal først og adskilles derefter via et højpasfilter 14 og et lavpasfilter 15. Talesignalet føres fra lavpas-filteret 15 via et volumenreguleringskredsløb 16 til et sluttrin 17 og derfra til hørekapselen 18. HøreapparatdeLene 16, 17 og 18 er
DK 163632 B
7 udformet på kendt måde og har ingen specielle ejendommeligheder.
Andre indstillingsmuligheder til begrænsning af det afgivne lydtryk eller til tonepåvirkning er mulige, men ikke vist.
Styre-lydsignalet kommer via højpasfilteret 14 til en ensretter 19, 5 der på sin udgang, alt efter om tasten 1 eller tasten 11 i senderen er trykket ned, afgiver en kontinuerlig eller en pulserende jævnspænding til en indhylningskurvetetektor 20. Indhylningskurvedetektoren arbejder sammen med en taktgenerator 21, der fortrinsvis har en takthastighed på 0,3-1 s. Indhylningskurvedetektoren detekterer, om 10 der findes et kontinuerligt eller et pulserende indgangssignal og afgiver i overensstemmelse hermed via ledninger A og B impulser til en 4-bittæller 22. Alt efter, om impulserne afgives via ledningen A eller ledningen B, tæller tælleren 22 de tilførte impulser opefter eller nedefter og frembringer på sine udgange Q1...Q4 et tilsvarende 15 bit-mønster. Udgangene er igen forbundet med fire modstande R1...R4. Modstandene er valgt således, at de sammen med et kendt og ikke nærmere vist volumenreguleringskredsløb 16 påvirker forstærkningen i høreapparatsignalvejen i trin -3dB/-6dB/-12dB/-24dB. Alt efter det på tællerudgangen forekommende bit-mønster kan en modstand alene eller 20 sammen med andre indkobles, så at der opnås et samlet reguleringsområde på 45 dB i trin på 3 dB. Hvis dette reguleringsområde, (fx i forbindelse med apparater med meget stor forstærkning) ikke er tilstrækkeligt, kan der forekomme en yderligere trimmemodstand 23, ved hjælp af hvilken apparatet én gang kan indstilles for tilpasning 25 efter den tunghøres individuelle høretab. Denne trimmemodstand 23 er imidlertid ikke uden videre tilgængelig for høreapparatets bærer.
Hvis tælleren, der samtidigt tjener som lager til lydstyrkeinformation, udføres i C-MOS teknik, er det uden vanskeligheder og med minimalt strømforbrug muligt at bevare "tællerstanden", selv når 30 høreapparatet er afbrudt. Efter genindkobling fungerer apparatet med den tidligere indstillede lydstyrke. Det er imidlertid også muligt at udforme lageret til lydstyrkeinformationen i et E^PROM eller "non volatile" RAM, hvorved en "back up" af lageret bliver overflødig. I princippet kan lageret også være udformet som et analogt lager, fx 35 ved hjælp af en kondensator som lagerelement og med en felteffekt-
DK 163632 B
8 transistor, idet felteffekttransistoren arbejder som styret modstand.
I fig. 4 er vist et kredsløb til en sender, der kan omkobles til to frekvenser. Ved tryk på en tast 1 føres spændingen fra strømkilden 2 via en diode 8a til forsyningsledningen 9, hvorved oscillatoren 4 og 5 sluttrinet 6 forsynes med strøm. Sluttrinet afgiver igen sin udgangseffekt til lydgiveren 7.
Oscillatoren 4 kan fx være en spændingsstyret oscillator (VCO) med to styreindgange fl og f2. Alt efter hvilken indgang der aktiveres, svinger oscillatoren med en lav frekvens fl (fig. 4a) eller en høj 10 frekvens (f2) (fig. 4b). Ved tryk på tasten 1 aktiveres f2. Dioden 8 forhindrer strømtilførsel til fl. Ved tryk på tasten 11 aktiveres fl, og forsyningsledningen forsynes via dioden 8. Dioden 8a forhindrer en aktivering af f2.
I selve høreapparatet (fig. 2) udelades ensretteren 19 og taktgenera-15 toren 21, og indhylningskurvedetektoren 20 erstattes af en PLL-toneafkoder. Afkoderen er en frekvens selektiv komponent, som arbejder i overensstemmelse med det faselåste sløjfeprincip (phase-locked-loop), og hvis funktion er almindeligt kendt. En almindeligt tilgængelig komponent af denne type er fx kredsen af typen NE 567 (Signetics, 20 Exar). PLL-toneafkoderen afgiver i overensstemmelse med de signaler, der tilføres med bestemt takt, men forskellig frekvens, impulser i overensstemmelse hermed på ledningerne A og B, hvorved 4-bittælleren ændrer forstærkningen i høreapparatkredsløbet på den ovenfor beskrevne måde.
25 I fig. 5 er vist et kredsløb til en sender med modulation, der kan omkobles, her fx med amplitudemodulation. Kredsløbet er i alt væsentligt identisk med det i fig. 4 viste, og der benyttes de samme henvisningsbetegnelser. De fra oscillatoren 4 afgivne modulationsfrekvenser fmod 1 og fmod 2 føres imidlertid ikke direkte til sluttrinet ' 30 6, men modulerer en bærebølgefrekvensoscillator 25, der frembringer en frekvens, som ligger over fmod 1 og fmod 2. På oscillatoren 25's udgang eller på sluttrinet 6's indgang fremkommer herved et moduleret bærebølgefrekvenssignal til udsendelse via lydgiveren 7. I fig. 5a er
DK 163632 B
9 skematisk vist den laveste modulationsfrekvens fmod 1, og i fig. 5c er vist den med denne modulationsfrekvens modulerede bærebølge. I fig. 5b og 5d er tilsvarende vist den højeste modulationsfrekvens fmod 2. Som eksempel er her beskrevet en amplitudemoduleret sender.
5 Det samme princip er naturligvis også tænkeligt i forbindelse med frekvens- eller impulsmodulation.
I fig. 6 er skematisk vist en udførelsesform for et høreapparat ifølge opfindelsen med digitale filtre til signaldetektering. Efter forforstærkeren 13 deles signalet i modtageren. "Informationskompo-10 nenterne" føres via et frekvensselektivt kredsløb (lavpasfilteret 15) til selve høreapparatdelen ligesom i fig. 2. "Styrekomponenteme" føres til to digitale filtre (Filter 1/Filter 2). Filtrene detekterer den tilførte informationsart ("svagere", "kraftigere") og afgiver via ensretterne 19 og 19' de tilsvarende styrespændinger A eller B til 15 tælleren 22. Da begge filtre i sig selv er frekvensselektive, elimineres det i fig. 2 viste højpasfilter 14 i den i fig. 6 viste udførelsesform.
I fig. 7 er vist en udførelsesform for et høreapparat med et separat digitalt lager til den indstillede lydstyrkeinformation. Frembringel-20 sen af lydstyrkeinformationen A/B sker på den under henvisning til fig. 2 beskrevne måde. Signalerne A eller B medfører igen, at tælleren 26 tæller op eller ned. Tællerstanden indlæses som en 4-bitin-formation i lageret 27, der fastholder informationen og via modstandene R1...R4 og volumen- eller lydstyrkeindstillingskredsløbet 16 25 påvirker høreapparatets forstærkning. Modtageren strømforsynes fra en strømkilde 28, der via en tænd/slukomskifter 29 er forbundet til tælleren 26 og de øvrige komponenter i kredsløbet (tilslutningen Vpjj). Er lageret 27 et "normalt" C-MOS-RAM, forsynes dette til stadighed fra batteriet via en ledning 30, men har lageret derimod et 30 E^PROM (non volatile RAM"), kan lageret som angivet med en punkteret linje 31 være forbundet til strømforsyningen, da der under driftspauser ikke behøves spænding til fastholdelse af lagerindholdet.
I fig. 8 er vist en udførelsesform for et analogt kredsløb af høreapparatets modtagerdel. I modtageren findes igen en mikrofon 12 og en 35 forforstærker 13, efter hvilken signalvejen deles. Informationskom-

Claims (12)

1. Høreapparat med en fjernstyrings- eller fjernbetjeningsindretning til regulering af lydstyrken og med en mikrofon (12), et forstærker-25 kredsløb (17), et volumen- eller lydstyrkereguleringskredsløb (16) og en hørekapsel (18), hvilken fjernstyrings- eller fjernbetjenings indretning har en fra det øvrige høreapparat adskilt og til dette individuelt tilordnet sender, der er indrettet til efter valg at udsende styresignaler til påvirkning af volumen- eller lydstyrkeregu-30 leringskredsløbet (16), idet der i høreapparatet er tilvejebragt en modtagerindretning til modtagelse af disse styresignaler, og idet volumen- eller lydstyrkereguleringskredsløbet (16) er indkoblet efter modtagerindretningen, DK 163632 B kendetegnet ved, at senderen er indrettet til at udstråle styresignaler, som ligger inden for høreapparatmikrofonens (12) overføringsområde, men uden for høreapparatkapslens (18) overførings-område, at mikrofonen (12) samtidigt udgør en modtagerindretning til 5 modtagelse af styresignalerne, idet mikrofonen (12) er forbundet til et frekvensselektivt kredsløb (14, 15), som udgør et høj- eller lavpasfilter, til adskillelse af nyttesignaler og styresignaler fra hinanden i en nyttes ignalgren og en styresignalgren, og at volumeneller lydstyrkereguleringskredsløbet (16), som er tilkoblet efter det 10 frekvens selektive kredsløb (14, 15), har et lager til lagring af et signal svarende til den indstillede lydstyrke.
2. Høreapparat ifølge krav 1, kendetegnet ved, at senderen har en oscillator (4), som er forblindet med en lydgiver (7). 15
3. Høreapparat ifølge krav 2, kendetegnet ved, at oscillatoren (4) er forbundet med lydgiveren (7) via en omskifter (5), der i sin ikke-styrede tilstand er kortsluttet, og som styres af en via en tast (11) aktiverbar taktgenerator (10). 20 4. Høreapparat ifølge krav 2, kendetegnet ved, at oscillatoren (4) kan omkobles til to forskellige frekvenser (fig.
4).
5. Høreapparat ifølge krav 2, kendetegnet ved, at den frekvens-, impuls- eller amplitu-25 demodulerbare oscillator (4) er forbundet med lydgiveren (7), og at oscillatorens modulationsgrad fortrinsvis kan ændres i to trin (4, 7, fig. 5).
6. Høreapparat ifølge et hvilket som helst af kravene 1-5, kendetegnet ved, at der efter det frekvensselektive kreds- 30 løb (14) i styres ignalgrenen er koblet en indhylningskurvedetektor (20), som er forbundet med en taktgenerator (21). DK 163632B
7. Høreapparat ifølge krav 5, kendetegnet ved, at indhylningskurvedetektoren (20) styrer en tæller (22), der afhængigt af indhylningskurvedetektorens (20) udgangssignaler tæller op eller ned og afhængigt af tællerstanden 5 styrer et netværk (R1...R4), som påvirker lydstyrkeindstillingen (16).
8. Høreapparat ifølge et hvilket som helst af kravene 1-6, kendetegnet ved, at der efter det frekvensselektive kredsløb (14) i styresignalgrenen er koblet et volumenindstillingsstyrende 10 digitalt filter til afkodning af de fra senderen kommende signaler.
9. Høreapparat ifølge et hvilket som helst af kravene 1-5, kendetegnet ved, at der efter det frekvensselektive kredsløb (14) i styresignalgrenen er koblet en volumenindstillingsstyrende tællerdiskriminator til afkodning af de fra senderen kommende signa- 15 ler.
10. Høreapparat ifølge krav 1, kendetegnet ved, at lageret er udformet som et digitalt kredsløb, fortrinsvis som en tæller (22), der eventuelt er udformet i MOS-teknik og til stadighed er forbundet med batteriet (22, fig. 7). 20
11. Høreapparat ifølge krav 1, kendetegnet ved, at lageret er udformet som et ikke flygtigt digitalt lager, fx som E^PROM eller "non volatile" RAM.
12. Høreapparat ifølge krav 1, kendetegnet ved, at lageret er udformet som et analogt 25 lager.
DK325485A 1984-07-18 1985-07-17 Hoereapparat DK163632C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT232984 1984-07-18
AT0232984A AT379929B (de) 1984-07-18 1984-07-18 Hoergeraet

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK325485D0 DK325485D0 (da) 1985-07-17
DK325485A DK325485A (da) 1986-01-19
DK163632B true DK163632B (da) 1992-03-16
DK163632C DK163632C (da) 1992-08-10

Family

ID=3532334

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK325485A DK163632C (da) 1984-07-18 1985-07-17 Hoereapparat

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4790019A (da)
EP (1) EP0168895B1 (da)
JP (1) JPS6135700A (da)
AT (1) AT379929B (da)
DE (1) DE3573701D1 (da)
DK (1) DK163632C (da)

Families Citing this family (40)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3431584A1 (de) * 1984-08-28 1986-03-13 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Hoerhilfegeraet
GB8424471D0 (en) * 1984-09-27 1984-10-31 Bordewijk L G Remote control system for hearing-aid
DE3642828C3 (de) * 1986-02-03 1995-05-04 Toepholm & Westermann Fernsteuerbares Hörgerät
US4947432B1 (en) * 1986-02-03 1993-03-09 Programmable hearing aid
EP0298323A1 (de) * 1987-07-07 1989-01-11 Siemens Aktiengesellschaft Hörhilfegerät
AT392556B (de) * 1988-02-02 1991-04-25 Siemens Ag Oesterreich Schaltungsanordnung mit stellbaren verstaerkern und bzw. oder stellbaren widerstaenden
DE3900588A1 (de) * 1989-01-11 1990-07-19 Toepholm & Westermann Fernsteuerbares, programmierbares hoergeraetesystem
AT393329B (de) * 1989-02-08 1991-09-25 Hochmair Ingeborg Johanna Im ohrkanal zu tragende weckvorrichtung
FI83576C (fi) * 1989-02-10 1991-07-25 Nokia Mobira Oy Foerfarande och kopplingsarrangemang foer reglering av ljudstyrkan vid en mobiltelefon.
US5303306A (en) * 1989-06-06 1994-04-12 Audioscience, Inc. Hearing aid with programmable remote and method of deriving settings for configuring the hearing aid
US5083312A (en) * 1989-08-01 1992-01-21 Argosy Electronics, Inc. Programmable multichannel hearing aid with adaptive filter
AU7659491A (en) * 1990-03-30 1991-10-30 Thomas M. Lott Assistive listening device
AT400653B (de) * 1991-08-14 1996-02-26 Viennatone Gmbh Fernbedienungseinrichtung
US5420930A (en) * 1992-03-09 1995-05-30 Shugart, Iii; M. Wilbert Hearing aid device
US5343532A (en) * 1992-03-09 1994-08-30 Shugart Iii M Wilbert Hearing aid device
JP2532019B2 (ja) * 1992-10-01 1996-09-11 リオン株式会社 補聴器
JPH0779499A (ja) * 1993-09-08 1995-03-20 Sony Corp 補聴器
US5734964A (en) * 1993-10-01 1998-03-31 Chaparral Communications Mass programmable FM stereo sound equalized assistive listening apparatus
DE4340817A1 (de) * 1993-12-01 1995-06-08 Toepholm & Westermann Schaltungsanordnung für die automatische Regelung von Hörhilfsgeräten
DE4419901C2 (de) * 1994-06-07 2000-09-14 Siemens Audiologische Technik Hörhilfegerät
WO1997001314A1 (en) * 1995-06-28 1997-01-16 Cochlear Limited Apparatus for and method of controlling speech processors and for providing private data input via the same
US6978159B2 (en) * 1996-06-19 2005-12-20 Board Of Trustees Of The University Of Illinois Binaural signal processing using multiple acoustic sensors and digital filtering
US6987856B1 (en) 1996-06-19 2006-01-17 Board Of Trustees Of The University Of Illinois Binaural signal processing techniques
JP4338225B2 (ja) * 1997-04-16 2009-10-07 エマ ミックスト シグナル シー・ブイ デジタル補聴器プログラミング装置および方法
US6236731B1 (en) 1997-04-16 2001-05-22 Dspfactory Ltd. Filterbank structure and method for filtering and separating an information signal into different bands, particularly for audio signal in hearing aids
US6137888A (en) * 1997-06-02 2000-10-24 Nortel Networks Corporation EM interference canceller in an audio amplifier
US6201875B1 (en) 1998-03-17 2001-03-13 Sonic Innovations, Inc. Hearing aid fitting system
WO2001015043A1 (en) * 1999-08-20 2001-03-01 St. Croix Medical, Inc. System and method for online medical data management and training
CN1440628A (zh) * 2000-05-10 2003-09-03 伊利诺伊大学评议会 干扰抑制技术
US7043041B2 (en) * 2000-10-04 2006-05-09 Sonionmicrotronic Nederland B.V. Integrated telecoil amplifier with signal processing
US6842647B1 (en) 2000-10-20 2005-01-11 Advanced Bionics Corporation Implantable neural stimulator system including remote control unit for use therewith
US7512448B2 (en) 2003-01-10 2009-03-31 Phonak Ag Electrode placement for wireless intrabody communication between components of a hearing system
US7251339B2 (en) * 2003-04-01 2007-07-31 Gennum Corporation Wireless remote control for a hearing instrument
US7945064B2 (en) * 2003-04-09 2011-05-17 Board Of Trustees Of The University Of Illinois Intrabody communication with ultrasound
US7076072B2 (en) * 2003-04-09 2006-07-11 Board Of Trustees For The University Of Illinois Systems and methods for interference-suppression with directional sensing patterns
EP2071873B1 (en) * 2007-12-11 2017-05-03 Bernafon AG A hearing aid system comprising a matched filter and a measurement method
US8705783B1 (en) * 2009-10-23 2014-04-22 Advanced Bionics Methods and systems for acoustically controlling a cochlear implant system
US8964509B2 (en) 2011-12-21 2015-02-24 Utc Fire & Security Corporation Remote communication and control of acoustic detectors
JP6113437B2 (ja) * 2012-08-23 2017-04-12 株式会社レーベン販売 補聴器
EP3267695B1 (en) 2016-07-04 2018-10-31 GN Hearing A/S Automated scanning for hearing aid parameters

Family Cites Families (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3046798A (en) * 1958-04-23 1962-07-31 Sony Corp Portable electrical apparatus
US3510777A (en) * 1967-05-10 1970-05-05 Corn Products Co Digital stream selective calling system
GB1252411A (da) * 1967-10-25 1971-11-03
DE1938381A1 (de) * 1969-07-29 1971-02-11 Siemens Ag Elektrisches Hoergeraet
US3890592A (en) * 1971-08-10 1975-06-17 Matsushita Electric Ind Co Ltd Contactless control system for volume control and power on-off control
GB1437473A (en) * 1973-05-17 1976-05-26 Thorn Electrical Ind Ltd Television receivers
DE2407726C2 (de) * 1974-02-18 1984-02-23 Sennheiser Electronic Kg, 3002 Wedemark Drahtloses Mikrofon, dessen Übertragungseigenschaften fernsteuerbar sind
GB1502862A (en) * 1974-06-18 1978-03-08 Licentia Gmbh Information transmission systems
DE2653802C2 (de) * 1975-12-17 1984-09-13 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., Kadoma, Osaka Fernsteuersystem
DE2618381A1 (de) * 1976-04-27 1977-11-17 Josef Goedde Fernsteuergeraet fuer stereoanlagen
DE2738158C2 (de) * 1977-08-24 1984-11-29 Preh, Elektrofeinmechanische Werke Jakob Preh Nachf. Gmbh & Co, 8740 Bad Neustadt Fernsteuerungssender
DE2738414C2 (de) * 1977-08-25 1982-12-09 Preh, Elektrofeinmechanische Werke, Jakob Preh, Nachf. Gmbh & Co, 8740 Bad Neustadt Fernsteuerungsempfänger
GB1565701A (en) * 1977-08-26 1980-04-23 Wentworth Jessop J A remote hearing aid systems
HU176273B (en) * 1977-10-27 1981-01-28 Latszereszeti Eszkoezoek Gyara Continuous volume and tone control for hearing aids
JPS5850078B2 (ja) * 1979-05-04 1983-11-08 株式会社 弦エンジニアリング 振動ピックアップ型イヤ−マイクロホンの送信装置および送受信装置
DE3205685A1 (de) * 1982-02-17 1983-08-25 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Hoergeraet
DE3205686A1 (de) * 1982-02-17 1983-08-25 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Hoergeraet
US4628907A (en) * 1984-03-22 1986-12-16 Epley John M Direct contact hearing aid apparatus
DE3431584A1 (de) * 1984-08-28 1986-03-13 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Hoerhilfegeraet
DE3527112A1 (de) * 1985-07-29 1987-01-29 Siemens Ag Hoerhilfegeraet

Also Published As

Publication number Publication date
ATA232984A (de) 1985-07-15
EP0168895A2 (de) 1986-01-22
DK325485D0 (da) 1985-07-17
JPH0368600B2 (da) 1991-10-29
US4790019A (en) 1988-12-06
DE3573701D1 (en) 1989-11-16
DK163632C (da) 1992-08-10
DK325485A (da) 1986-01-19
JPS6135700A (ja) 1986-02-20
EP0168895B1 (de) 1989-10-11
AT379929B (de) 1986-03-10
EP0168895A3 (en) 1986-07-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK163632B (da) Hoereapparat
US20070147641A1 (en) Wireless hearing system and method for monitoring the same
EP1638367B1 (en) Wireless hearing system and method for monitoring the same
DK2150076T3 (da) Beskyttelse overfor tab af høreapparater
US5710820A (en) Programmable hearing aid
US6453051B1 (en) Hearing aid with audible alarm
US5524150A (en) Hearing aid providing an information output signal upon selection of an electronically set transmission parameter
US7239711B1 (en) Hearing aid system and hearing aid for in-situ fitting
EP2375786B1 (en) System for programming special function buttons for hearing assistance device applications
US8199946B2 (en) Hearing aid with radio frequency identification receiver for switching a transmission characteristic
US20170257711A1 (en) Configuration of Hearing Prosthesis Sound Processor Based on Control Signal Characterization of Audio
US5912977A (en) Distortion suppression in hearing aids with AGC
US7319768B2 (en) Hearing aid and method for the detection and automatic selection of an input signal
WO2007097896A2 (en) Method for identifying a hearing aid
DK1624721T3 (da) Frit konfigurerbare informationssignaler i høreapparater
GB2090450A (en) Electronic apparatus with audible annunciator and alarm lamp
US8085961B2 (en) Hearing device and method for monitoring the hearing ability of a person with impaired hearing
US5805717A (en) Light sensitive switch with microphone
US20170189694A1 (en) Radio frequency transmitter circuits that provide power to an implant device
US7421085B2 (en) Hearing aid device or hearing device system with a clock generator
US8842862B2 (en) Hearing aid device with user-controlled automatic adjusting means
JPH09206329A (ja) 聴力補助装置
US20220116720A1 (en) Coached fitting in the field
KR0124864Y1 (ko) 스피커 시스템의 음압레벨 조절회로
JPH0625120Y2 (ja) 補聴装置

Legal Events

Date Code Title Description
AHB Application shelved due to non-payment
PBP Patent lapsed