DK156155B - Fremgangsmaade og apparat til at fraskille flydende og faste bestanddele fra en sugestroem fra munden paa en tandlaegepatient - Google Patents

Fremgangsmaade og apparat til at fraskille flydende og faste bestanddele fra en sugestroem fra munden paa en tandlaegepatient Download PDF

Info

Publication number
DK156155B
DK156155B DK128478AA DK128478A DK156155B DK 156155 B DK156155 B DK 156155B DK 128478A A DK128478A A DK 128478AA DK 128478 A DK128478 A DK 128478A DK 156155 B DK156155 B DK 156155B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
valve
suction
secretion
separation
outlet
Prior art date
Application number
DK128478AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK156155C (da
DK128478A (da
Inventor
Hans-Joachim Hofmann
Original Assignee
Duerr Dental Kg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Duerr Dental Kg filed Critical Duerr Dental Kg
Publication of DK128478A publication Critical patent/DK128478A/da
Publication of DK156155B publication Critical patent/DK156155B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK156155C publication Critical patent/DK156155C/da

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61CDENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
    • A61C17/00Devices for cleaning, polishing, rinsing or drying teeth, teeth cavities or prostheses; Saliva removers; Dental appliances for receiving spittle
    • A61C17/06Saliva removers; Accessories therefor
    • A61C17/065Saliva removers; Accessories therefor characterised by provisions for processing the collected matter, e.g. for separating solids or air

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)
  • Multiple-Way Valves (AREA)

Description

DK 156155 B
Den foreliggende opfindelse angâr en fremgangsmâde til at fraskille flydende og faste bestanddele fra en suge-str0m fra munden pâ en tandlægepatient, ved hvilken suge-str0mmen i et fraskilningsrum opdeles i dels sugeluft og 5 dels sekret, som bestâr af faste og flydende bestanddele, og ved hvilken sugeluft kontinuerligt fjernes fra fraskil-ningsrummet, mens sekretet opsamles dér.
Ved dentale sugeanlæg findes der sâkaldte "vâde syste-mer" og "t0rre systemer". Ved det vâde System suges luftse-10 kretblandestr0mmen fra den i patientens mund anbragte suge-kanyle ud gennem sugemaskinen gennem et r0rledningsnet som en blandingsstr0m. R0rledningssystemer og pumpe er beko-stelige fremstillingsteknisk, vedligeholdelsesteknisk og med hensyn til driftsomkostninger. Frem for ait har det 15 imidlertid den ulempe, at der i r0rledningssystemet, pumpen og lignende steder danner sig en næringsbund til formering af bakterier. Det er derfor hygiejnisk meget betænkeligt.
Ved det t0rre System befinder der sig i nærheden af tandlægestolen en skille- og fraskillelsesbeholder, der 20 betegnes som "separationsbeholder". I denne indsuges luft-sekretblandingen, som altsâ indeholder vand, blod, spyt, tandsubstans, fyldningsstoffer m.v. Deri adskilles luften fra de flydende og faste bestanddele. De flydende og faste bestanddele fraskilles, samles og f0res til et afl0b, mens 25 den t0rre luft suges gennem et rent luftledningssystem til sugemaskinen og udblæses i det fri. I de t0rre ledninger forekommer praktisk taget ingen risiko for særlig bakterie-vækst.
Ved de sædvanlige t0rre systemer er der tilvejebragt 30 en relativt stor separationsbeholder, i hvilken fraskillelsen f0rst og fremmest iværksættes ved en betydelig for0gelse af tværsnittene og dermed en beroligelse af luftsekretstr0mmen.
De fraskilte flydende og faste bestanddele samles i den forholdsvis store beholder, og afgives ved afbrydelse af 35 sugningen automatisk i afhængighed af det pi bestemte steder herskende undertryk hhv. mangel pi dette undertryk. Ved
DK 156155 B
2 enkelte praktiske fors0g i visse stater har man ligeledes allerede iværksat adskillelsen ved centrifugalkraft. Aile disse separationsbeholdere er af forskellige grunde ikke tilfredsstillende. Separationsbeholderen er med dens ydre 5 dimensioner overordentlig stor og kan derfor ofte ikke an-bringes pâ det 0nskede sted i tandlægens klinik, sâledes at der til separationsbeholderen stadig findes forholdsvis lange ledninger, hvori bakteriestanuner kan slâ sig ned. I det mindste den i beholderen opsamlede blanding af væske og 10 fast stof kommer i hvert fald pâ enkelte steder i ro, sâledes at der kan afsættes enkelte bestanddele og klumper eller i det mindste dannes film, som udg0r næringsunderlag for bak-terier, og som ved udt0mning af sekretet fra beholderen ikke automatisk f jernes, selvom man allerede ved formgivnin-15 gen har fors0gt at undgâ fasthængning af u0nsket bestanddele. Beholderen mâ derfor âbnes med forholdsvis korte mellemrum og reng0res mekanisk under anvendelse af kemiske reng0rings-og desinfektionsmidler. Med henblik herpâ âbnes den af kli-nikassistenten eller af tandlægen, aftages fra sugetilslut-20 ningen, bæres til vaskekummen og reng0res dér pâ passende mâde med hænderne og/eller med en b0rste. Herved kommer de deri værende bakterier ud i patientbehandlingsrummet og netop pâ det sted, hvor behandlingspersonalet i reglen vasker hænder. Det er en yderligere ulempe, at tandlægen mâ afbryde 25 arbejdet, indtil beholderen er t0mt, nâr den maksimale ifyld-ningsmængde er opnâet. Stærkt skummende midler kan ligeledes ikke let bortsuges.
Som eksempler pâ t0rre systemer af kendt art kan nævnes de apparater, der er omhandlet i DE offentligg0rel-30 sesskrift nr. 2 138 831 og i US patentskrift nr. 3 485 246.
I begge tilfælde samles sekretet i en beholder, som kun kan t0mmes ved afbrydelse af sugeforl0bet.
Det er i andet sammenhæng, f.eks. ved rensning af trykluft, kendt at fraskille faste partikler fra en luft-35 strpm, f.eks. som omhandlet i GB patentskrift nr.
1 083 264. Ogsâ her mâ sugeforl0bet imidlertid afbrydes for
DK 156155 B
3 at muligg0re t0mning af de opsamlede faste partikler.
Formâlet for opfindelsen er at elirainere ulemperne ved den hidtil anvendte teknik og tilvejebringe en bedre fremgangsmâde til at fraskille flydende og faste bestanddele 5 fra en sugestr0m fra munden pâ en tandlægepatient.
Dette opnâs ved fremgangsmâden if0lge opfindelsen ved, at fraskilningsrummet t0mmes for opsamlet sekret uden at afbryde igangværende sugning.
Fortrinsvis sker t0mningen automatisk og intermittent 10 samt styres af niveauet i fraskilningsrummet.
Opfindelsen angâr tillige et fraskilningsapparat til ud0velse af fremgangsmâden og beregnet til at indgâ i et dentalsugeanlæg til fraskillelse af flydende og faste bestanddele fra en sugestr0m fra munden pâ en tandlægepatient 15 og forsynet med et fraskilningsrum, som har en tilgang for sugestr0mmen, en afgang for sugeluft samt en sekretafgang for flydende og faste bestanddele, som er fraskilt fra suge-luften, hvilket apparat er ejendommeligt ved, at sekretaf-gangen star i forbindelse med en t0mningsmekanisme, ved 20 hjælp af hvilken fraskilningsrummet kan t0mmes for opsamlet sekret uden at afbryde igangværende sugning.
Ved en foretrukken udf0relsesform er t0mningsmeka-nismen indrettet til intermittent t0mning og omfatter et sluserum, som kan bringes i forbindelse med fraskilnings-25 rummet via en ved sekretafgangen anbragt afgangsventil, og som har et af en sluseaf 10bsventil reguleret afl0b, idet disse ventiler er styrede sâledes indbyrdes, at under normal sugning kan kun én af dem være âben ad gangen.
Herved er sluserummet fortrinsvis forsynet med en af 30 en udluftningsventil kontrolleret udluftningsâbning, og udluftningsventilen er indrettet til at være lukket, nâr afgangsventilen er âben, men âben, nâr sluseafl0bsventilen er âben.
Dette muligg0r en enkelt regulering af trykket i 35 sluserummet.
If0lge opfindelsen opnâs det, at de af medierne,
DK 156155 B
4 altsâ sugeluften, de flydende og faste bestanddele, ber0rte elementer med undtagelse af til- og afgangsâbningerne og styreâbningerne danner en under driften og rengpringen og desinficeringen lukket enhed, der kun mâ adskilles for repa-5 ration, og at der ved aile væske- og faststofber0rte steder er tilvejebragt styre- og ledemidler til opretholdelse af en stadig bevægelse af de fraskilte bestanddele, og at væske-og faststofafgangs og -overgangstværsnittene har st0rrelser og former, der ikke hindrer str0mningen. Opfindelsen har 10 sâledes to væsentlige nye elementer, og nærmere bestemt pâ den ene side, at beholderen henholdsvis hele apparatet be-standig er fuldstændig lukket, og at der sâledes ingen bak-terier kan trænge ud derfra, og ligeledes at der ikke kræves reng0ringsarbejder, som n0dvendigg0r indgreb, der kan til-15 smudse og inficere klinikassistentens eller tandlægens hæn-der, og pâ den anden side opretholdelsen af en stadig bevægelse af væske- og faststofpartikelstr0mmene i fraskilnings-rummet, hvorved der undgâs en afsætning af faste og flydende bestanddele pâ væggene, pâ ledeanordningerne, ventilerne 20 eller lignende dele, idet disse enten ved deres form, deres bevægelighed eller i givet fald overfladematerialet er ud-formet sâledes, at der intet skadeligt kan sætte sig fast. Princippet med beroligelse af de i sugemedieblandingen fore-kommende faste og flydende bestanddele er sâledes forladt, 25 og man er gâet over til et System med relativ hurtig bevægelse af de faste og flydende bestanddele fortrinsvis endog med h0j dynamik. Ved den stadige bevægelse og udformningen af styre- og ledemidler er en selvrensning af separations-beholderen mulig, sâledes at âbning heraf kan undgâs, og et 30 praktisk taget altid lukket System herefter kan realiseres.
T0mningen af fraskilningsrummet styres enkelt ved, at der i fraskilningsrummet findes et niveauorgan til aff0-ling af sekretniveauet, og at niveauorganet er koblet til t0mningsmekanismen og styrer denne.
35 Herved indgâr der fortrinsvis i niveauorganet en sv0mmer, der er indrettet til i en 0vre stilling at bevirke
DK 156155 B
5 lukning af udljiftningsventilen og âbning af afgangsventilen og i en nedre stilling at bevirke lukning af afgangsventilen og âbning af udluftningsventilen.
De forskellige ventiler kan styres pneumatisk eller 5 elektrisk. Særlig fordelagtig er imidlertid den pneumatiske styring, idet der i apparatet hersker passende trykforskelle, soin kan udnyttes.
Ud fra et sikkerhedssynspunkt foretrækkes det, at niveauorganet er indrettet til ved et vist opnâet overfyld-10 ningsniveau af sekret at bevirke blokering af sugningen og til t0mning af fraskilningsrummet at bevirke, at afgangsventilen og sluseaf10bsventilen holdes âbne samtidig.
En robust ventiludforraning opnâs, hvis bâde afgangsventilen og sluseafl0bsventilen er af tallerkentypen og 15 âbnes i modsatte retninger.
Ved en særlig foretrukken udf0relsesform for apparatet if0lge opfindelsen findes der i tilslutning til tilgangen for sugestr0mmen i fraskilningsrummet en cyklonindsats til fra-skillelse af flydende og faste bestanddele ved centrifugal-20 virkning, idet tilgangen for sugestr0mmen leder denne ind ved cyklonindsatsens 0vre ende, og afgangen for sugeluft star i forbindelse med en forneden i cyklonindsatsen anbragt, central âbning. Herved opnâs en effektiv fraskillelse samt en gunstig borttransport af sugeluft og fraskilte bestand-25 dele.
Opfindelsen skal i det f0lgende beskrives nærmere ud fra forskellige udf0relsesformer, idet der henvises til tegningen, pâ hvilken fig. 1 viser et lodret snit gennem et fraskillelses-30 apparat if0lge opfindelsen, idet snitplanet forl0ber langs linien 1-1 i fig. 7, hvorved figuren gengiver et lodret midtersnit, ved hvilket kun den tangentialt anbragte til-gangsstuds, som ligger foran snitplanet, er gengivet i snitplanet, og hvor apparatet er vist i udgangs- eller slutstil-35 ling, i hvilken der hersker atmosfæretryk og ikke forekommer nogen sugestr0m, og hvor der ligeledes ingen flydende og
DK 156155 B
6 faste bestanddele forefindes i apparatet, fig. 2 et til fig. 1 svarende lodret snit i drifts-stilling 1, i hvilken afgangsventilen er lukket og sluse-rummet tomt, 5 fig. 3 et til fig. 1 og 2 svarende lodret snit i driftsstilling 2, i hvilken sluseafgangsventilen er lukket, og afgangsventilen fra sekretsaralekairaneret er âben, sâledes at sekretet har samiet sig i sluserummet, fig. 4 et til fig. 1-3 svarende lodret snit i over-10 fyldningsstillingen, i hvilken sugelufttilslutningen netop er afspærret, men sluseafgangsventilen endnu er lukket, fig. 5 et vandret snit langs linien 5-5 i fig. 1 til 4, fig. 6 et vandret snit langs linien 6-6 i fig. 1 til 15 4, fig. 7 et vandret snit langs linien 7-7 i fig. 1 og 2, idet dette snit i figurens venstre del forl0ber gennem tilgangsstudsen og noget til h0jre for hovedbeholderens midterakse stiger til et h0jere plan, som forl0ber gennem 20 renluftovergangskanalen, og i midten af afspærringsventil-sugestudsen igen stiger til et endnu h0jere liggende plan i af spærringsventilen, fig. 8 et vandret snit langs linien 8-8 i fig. 1 til 4, 25 fig. 9 et vandret snit langs linien 9-9 i fig. 1 til 4, fig. 10 et vandret snit langs linien 10-10 i fig. 1 til 4, fig. 11 et vandret snit langs linien 11-11 i fig. 1, 30 2 og 4, fig. 12 et vandret snit langs linien 12-12 i fig. 1 og 2, fig. 13 set fra siden og i st0rre mâlestok den ud-tagne, renrummet begrænsende cyklonindsats set i samme ret-35 ning som fig. 1 til 4, fig. 14 i st0rre mâlestok et snit svarende til fig.
DK 156155 B
7 1-4 gennem den udtagne sekretsamlekammer- og sluserumindsats, fig. 15 i st0rre raâlestok et lodret snit i samme snitplan som fig. 1-4 gennem slusen med de to sluseventiler i en mellemstilling, i hvilken af gangsventilens tætningsskive 5 er deformeret, men endnu ikke har âbnet, fig. 16 en til fig. 15 svarende gengivelse i det 0jeblik, hvor afgangsventilen netop har âbnet, fig. 17 et stærkt skematiseret lodret snit gennem en yderligere udf0relsesform for opfindelsen med skematisk 10 antydede, andre styreindretninger, fig. 18 en til fig. 17 svarende gengivelse af en yderligere udf0relsesform, og fig. 19 en til fig. 17 og 18 svarende gengivelse af en yderligere udf0relsesform.
15 I fig. 1-16 er vist en f0rste udf0relsesform for et apparat til adskillelse, fraskillelse og bortledning af faste og flydende bestanddele i dentale sugeanlæg. Udtrykket "fraskillelse" anvendes til forenkling af de tre til dels saramen, men til dels hver for sig stedfindende processer, 20 adskillelse af de flydende og faste bestanddele fra sugeluft-str0mmen, samling og bortleldning af disse. Hele apparatet betegnes kort separatoren 30. Dens hus 31 bestâr af flere dele, som hoIdes sammen af stagbolte 32, der ved deres 0vre og nedre ender har m0trikker 33, sâledes at hele huset be-25 standig er lukket og normalt ikke kan âbnes af tandlægen og klinikassistenten men imidlertid kan adskilles for réparation og med henblik pâ hovedreng0ring. Pâ en til- og overgangs-kanaldel 34, som i det væsentlige har rundt tværsnit, befin-der sig et ventilhoved 35, som er lukket med et dæksel 36.
30 Til- og overgangskanaldelen 34 sidder tætnet ved hjælp af en pakning 37 pâ en cylindrisk fraskilnings- og sekretsam-lerumdel 38, hvortil forneden tætnet ved hjælp af en pakning 39 en slusedel 40 slutter sig, pâ hvis cylinderformede sluse-holdedelsstuds 41 og tætnet ved hjælp af en pakning 42 en i 35 den 0vre del cylindrisk og i den nedre del tilnærmelsesvis kuppelformet udformet mellemsamlebeholder 43 er anbragt,
DK 156155 B
8 som har en afl0bstilslutningsafgangsstuds 44, pâ hvilken en ikke vist slange kan anbringes, som kan f0res til et afl0b eller en anden affaldssamleindretning. Mellemsamlebeholderen 43 har en tæt under pakningen 42 liggende udluftningsstuds 5 45, pâ hvilken der er anbragt en udluftningsslange 46, der er f0rt sâ h0jt op, at der intet sekret kan trænge ud af den.
Pâ en renluftovergangskanalstuds 48 er under mellemlæg af en pakring 49 pâsat en anslutningsstuds 50 til et suge-luftafspærringsventilhus 51. Pâ dettes underside er tæt men 10 under dannelse af en spalte anbragt en sugeluftafgangsdel 52, som frembyder en sugeluftafgangsstuds 53, pâ hvilken er anbragt en til en sugemaskine f0rende hovedsugeslange 54, der ogsâ kan være udformet som et stift r0r. Pâ sugeluft-afspærringsventilhuset 51 findes et sugelufthjælpehoved 55, 15 i hvilket der er indsat en ventilmellemskive 56, der igen er dækket af en forsinkelsesrumkappe 57. Mellem de enkelte dele findes pakninger, der pâ grund af det store antal dele ikke aile er gengivet. Pâ en tilgangsstuds 58 er pâsat en til en sugeslangetilslutningsenhed og videre til patientens 20 mund f0rende sugeslange 60. Den er tætnet med pakninger 59.
Den kan ogsâ være udformet som et stift r0r.
Tilgangs- og overgangskanaldelen 34 har en i det væsentlige cylindrisk ydervæg 65, pâ hvilken renluftsover-gangskanalstudsen 48 er pâformet radiait, hvis overgangskanal 25 79, som det fremgâr af fig. 1-4 og 7, udvider sig lidt i retning udad. Denne studs 48 befinder sig i det 0verste omrâde af til- og overgangskanaldelen 34. Noget under dens midte befinder sig tilnærmelsesvis pâ den overfor liggende side tilgangsstudsen 58. Dennes overkant ligger tilnærmel-30 sesvis i samme h0jde som underkanten af renluftovergangska-nalstudsen 48. Den er udvendig rund, men indmunder tangen-tialt i ydervæggen 65, som det er vist i fig. 7, hvor den forneden liggende væg 64 gâr tangentialt over i en indre begrænsningsf lade 66 af en ringkanal 67, mens en foroven 35 liggende tilgangs væg 68 er stærkt indsnævret og affladet for at danne en tragt, der efterhânden f0rer til ringkanalen
DK 156155 B
9 67. Formen fremgâr af fig. 1-4 og 7.
Til en midterste, cylindrisk del 65a af ydervæggen 65 af tilgangs- og overgangskanaldelen 34 slutter sig en sig nedad udvidende, let konisk vægdel 65b, som ved en i 5 tværsnit trekantformet overgangsdel 70 gâr glatfladet over i en cylindrisk indervæg 71 af et fraskilningsrum 72. Under mellemlæg af pakningen 37 underst0tter ind- og overgangskanaldelen 34 sig med en krave 73 pâ fraskilnings- og sek-retrumdelen 38. I dens indre er en cyklonindsats 75 indsat 10 nedenfra og tætnet med en pakning 74.
Cyklonindsatsen 75 har, som det fremgâr af fig. 1-4, 7, 8 og 13, den i det f0lgende beskrevne form. En 0vre cy-klonindsatskrave 76 er udvendig cylindrisk og indvendig, som det fremgâr af fig. 1-4, konisk, sâledes at den glatfla-15 det tilslutter sig til en ringvæg 77 i et renluftrum 78. Renluftovergangskanalen 79 er anbragt sâledes, at dens under-kant ligger pâ h0jde med overkanten af den koniske del 70.
I det indre har cyklonindsatsen 75 en over ca. halvdelen af dens længde forl0bende, cylindrisk indervæg 81, til hvil-20 ken en nedad indsnævret, let konisk skillebeholdersugevæg 82 slutter sig, som udvider sig i str0mningsretningen. I den 0verste del af en skillebeholdersugekanal 83 findes to ring-indsatser 84a og 84b, som ved deres nedre ender har afvis-nings- og afdrypningskanter 85 og 86. En 0vre konusflade 87 25 i ringindsatsen 84a har tilnærmelsesvis samme hældning som en konisk del 80 i kraven 76. En konusflade 88 pâ den nedre ringindsats 84b har en noget stejlere hældning, sâledes at der set i profil fremkommer et trekantet, spidst mellemrum mellem de to ringindsatse. Under den nedre ringindsats 84b 30 er dannet et d0dvandsrum 89. Yderfladen af cyklonindsatsen er i en til h0jden af tilgangsstudsen 58 svarende h0jde udformet cylindrisk og bærer pâ denne cylinderflade 90 en spiral 91, som strækker sig over en omdrejning, og hvis nedre flade 92 begrænser ringkanalen 67 opadtil, idet denne 35 ved tilgangsstudsen er tætnet med en tværvæg 93, sâledes at det indtrængende medium tvangsmæssigt indf0res i det af
DK 156155 B
10 spiralen 91 begrænsede ringrum 67 og deri opnâr en pâtvunget spiralforraig bevægelse. Under den nedre ende 94 af spiralen er cyklonindsatsens ydervæg udformet sâledes, at den udvider sig nedad med en konusflade 95. Til denne slutter sig en 5 cylindrisk ydervægdel 96, der, som det fremgâr af fig. 1-4, til dels sidder i den cylindriske vægdel 65a og til dels i den koniske vægdel 65b af ydervæggen 65 af til- og over-gangskanaldelen 34. Til den cylindriske del 96 slutter sig igen en sig nedad udvidende konusflade 97, som ender i en 10 afdrypningskant 98. Væggen af cyklonindsatsen i dette omrâde er udformet med ensartet vægtykkelse, som det fremgâr af fig. 1-4, sâledes at der ogsâ indvendigt fremkommer en cylindrisk flade 99 og en konisk flade 100, der sammen med den ligeledes med ensartet vægtykkelse udf0rte skillebehol-15 dersugekanal 82 begrænser et restfugtighedssugerum 101, idet en skillebeholdersugekanalindgangsâbning 102 ligger noget over afdrypningskanten 98.
Gennem væggen af cyklonindsatsen 75 f0rer tre suge-dyser. Den f0rste sugedyse 303 rager, som det fremgâr af 20 fig. 7 og 13, med en krave 304 temmelig langt ind i ringka-nalen 67. Dens indre âbning 305 udmunder i d0dvandsrummet 89. Den forbistr0mmende sugemedieblandingsstr0m river gennem den f0rste sugedyse 303 restfugtighed ud fra d0dvandsrummet 89 og tilbage til sugemedieblandingsstr0mmen. Den anden 25 sugedyse 307 er, som det fremgâr af fig. 7, dre jet en vinkel pâ ca. 60° i forhold til den f0rste sugedyse i den cylindriske ydervægdel 96 og udformet med en krave 308 og udmunder i den 0verste del af restfugtighedssugerummet 101 og trækker fra dette 0verste omrâde fugtigheden bort til sugemedieblan-30 dingsstr0mmen. I det nedre omrâde af restfugtighedssugerummet 101 f0rer den tredie sugedyse 310 gennem væggen af konus-fladen 97, idet den er forsat en vinkel pâ ca. 70° i forhold til den anden sugedyse 307 og har et langagtigt, rumformet tværsnit med en tilsvarende hais. Den suger hoveddelen af 35 den her opfangede fugtighed ind i sugemedieblandîngsstr0mmen for at slynge denne mod ydervæggen 71. Drejeligt om midter-
DK 156155 B
11 aksen A er anbragt et drejer0r 105 i det indre af separatoren 30. Det bærer i en konisk del 83b af skillebeholdersugeka-nalen 83 to vinger 104, som pâ overfor hinanden liggende sider af drejer0ret er dannet af i ringe af stand fra hinanden 5 liggende plane flader og i tværsnit, som det fremgâr af fig. 1-4, har trapezfacon. Tæt under skillebeholdersugekanal-âbningen 102 er der pâ drejer0ret udformet en paddehatformet afvisningsflade 106. Drejer0ret 105 trænger gennem en âbning 107 i en skillevæg 108, som begrænser et sekretsamlekammer 10 109 foroven. Skillevæggen 108 er keglefladeformet og har ved sin underside afstandsribber 110 og store âbninger 112, som ikke hindrer sekretstr0mmen, mellem holderibber 111.
Pâ den nedre ende af drejer0ret 105 findes en lukket, hul sv0mmer 115, som kun lader et lille ringrum 116 i sekret-15 samlekammeret 109 frit. Dens form er, som det fremgâr af fig. 1-4, et omdrejningslegeme dannet af en femkant og med to mod hinanden hældende, koniske flader 117 og 118 og en midterste, cylindrisk del 119. Skillevæggen 108 forl0ber parallelt med den koniske flade 117. I den nedre del af 20 sekretsamlekammeret 109 er anbragt en sekretsamlekammer- og sluseindsats 120. Dennes enkeltheder fremgâr bedst af fig.
14. Den har en cylindrisk yderflade 121, med hvilken den sidder med pasning i fraskilnings- og sekretsamlingsdelen 38. Dens underst0tningsflade 122 ligger an pâ slusedelen 25 40. Her er dannet et trin, som gâr over i en cylindrisk sluseindsatsdel 123, der har gennembrydninger 124 og en indspændingsflade 125 ved sin nedre ende, med hvilken den holder en ydre rand 126 af en membran 127 i en sluseafgangs-ventil 155 trykket mod en indspændingsflade 128 i slusedelen 30 40. Sluseindsatsdelen 123 har sit sæde i et sluserum 130.
Over dette sluserum er der i slusesamlekammerindsatsen 120 dannet en tætningskant 131 for en afgangsventil 132. Fra den cylindriske del 121 til tætningskanten 131 strækker sig en i det væsentlige keglestubformet afl0bsflade 133, pâ 35 hvilken der imidlertid, som det fremgâr af fig. 11 og 14, er udformet to spiraler 134, som hver strækker sig over ca.
DK 156155 B
12 en f jerdedel af omkredsen og har spiraloverflader 135 og lodrette spiralsidevægge 136 og som vist i fig. 10 og 14 rager ud fra den koniske afl0bsflade 133. Mellem den med gennembrydninger 124 forsynede sluseindsatsvæg 123 og den 5 lodrette væg 138 af slusedelen 40 er dannet et sluseringrum 139, som gennem gennembrydningerne 124 stâr i forbindelse med sluserummet 130, og som stâr i forbindelse med en ud-luftningstilslutning 140, til hvilken der er tilsluttet en udluftningsslange 141, der f0rer til en sluseudluftnings-10 ventil 142. Til den cylindriske væg 138 af slusedelen 40 slutter sig en sig i retning nedad indsnævrende sluseafslut-ningsvæg 144, der gâr over i en cylindrisk fortsættelse 145. Indenfor denne er der forneden dannet gennemgangsâb-ninger 146 mellem holderibber 147. Holderibberne 147 bærer 15 et st0dstangsleje 148, i hvilket den nedre ende 149 af en ventilst0dstang 150 er f0rt lodret forskydelig. Mellem st0d-stangslejet 148 og en pâ en nedre skruedel 151 af st0dstangen 150 udformet fast ventiltallerken 152 er anbragt en let trykfjeder 250, der er dimensioneret sâledes, at den ved 20 atmosfæretryk holder ventilst0dstangen 150 med aile de herpâ tyngende dele i hele ventilen i et sâdant niveau, at afl0bs-ventilen 132 og sluseafl0bsventilen 155 er âbne. Sluseventil-tallerknen 152 har en tætningsflade 156, mod hvilken en tætningslæbe 157 af membranen 127 kan lægge sig tætnende 25 an, nâr der hersker passende trykforhold. Den kan sâledes ogsâ f01ge bevægelsen af ventiltallerknen 152. For at den let skal kunne f0lge denne bevægelse, kan der eksempelvis være tilvejebragt en ved 158 angiven fold. Membranen bestâr af et elastisk materiale, fortrinsvis af et plastmateriale, 30 som er uf0lsomt overfor de optrædende medier, som tillader en god gennemb0jning af membranfladen, og som har en glat, sekretbestanddelene afvisende overflade.
Afgangsventilen 132 har en pâ skruedelen 151 udformet fast ventiltallerken 160, der har tilnærmelsesvis samme 35 st0rrelse som tætningskanten 131 og er rund. Pâ denne ligger en elastisk tætningsskive 161, som ved hjælp af en holdering
DK 156155 B
13 162 er fastholdt pâ ventiltallerknen 160. Holderingen 162 har imidlertid en væsentlig mindre diameter, som det fremgâr af fig. 15 og 16, sâledes at den elastiske tætningsskive 161 kan hvælve sig opad. Den elastiske tætningsskive 161 5 har udgâende fra sin rand flere indsnit 163 fordelt langs omkredsen, hvis indre begrænsning 164 ligger ved en diameter, som er noget st0rre end diameteren af tætningskanten 131.
Derved opnâs, at ved et st0rre tryk i sluserummet 130 end i fraskilningsrummet 72 og nedadgâende bevægelse af st0dstangen 10 150 og dermed ventiltallerken 160 vil den elastiske tæt ningsskive, som det er vist i fig. 15 og 16, hvælve opad og efterhânden frigive gennemgangstværsnittet, og derved vil desuden tætningselementet deformeres, sâledes at ingen be-standdele af sekretet pâ uhensigtsmæssig mâde kan sætte sig 15 fast. I stedet for indsnit kan der ogsâ være udstanset eller pâ anden mâde dannet gennemgangshuller. Skruedelen 151 er pâskruet st0dstangen ved hjælp af et gevind 167 af hensyn til monteringen. Ventilst0dstangen 150 har et korsformet tværsnit og enkelte drejelejer 168 i afstand fra hinanden 20 med henblik pâ at muligg0re en god forskydning i drejer0ret 105 og et godt oml0b af drejer0ret pâ st0dstangen. Ventil-st0dstangen 150 bærer i sit 0vre le je 169 i en boring 170 en glider 171, som trænger gennem en bevægelig skillevæg 172. Glideren 171 har st0tteribber 173, som underst0tter 25 sig pâ drejer0ret 105 og f0lger dettes bevægelse ved hævning og sænkning af sv0mmeren 115. Glideren er f0rt l0st i en boring 252 i den bevægelige skillevæg og har en aksialboring 175, som gâr over i en tværstyreboring 176, der ait efter ventilstillingen forbinder det pneumatiske styrerum 118 og 30 renluftrummet 78 mere eller mindre med hinanden. Den bevægelige skillevæg 172 er fast forbundet med st0dstangen 150, sâledes at denne og dermed afgangsventilens og sluseafgangs-ventilens ventiltallerken f0lger bevægelsen af den bevægelige skillevæg 172. Den bevægelige skillevæg indeholder en mid-35 terste, fast del 181, som er fast forbundet med st0dstangen 150, og hvori en membran 182 er indespændt. Denne bestâr af
DK 156155 B
14 et elastisk raateriale, der muligg0r de pâgældende bevægelser, er uf01somt overfor de optrædende medier, og i givet fald forhindrer, at u0nskede bestanddele sætter sig fast. Den er desuden udformet sâledes, at den lader sig deforraere og i 5 en vis betydning virker som rullemembran, soin det er vist i fig. 1-4. Dens ydre rand 183 er tætnende indespændt mellem en tætningskant 184 af til- og overgangskanaldelen 134 og ventilhovedet 35. Ventilhovedet har en cylindrisk fortsæt-telse, der ringformet begrænser et pneumatisk styrerum 180, 10 og en 0vre afslutningsvæg 186. I denne er der udformet to gennemgange. En styreboring 188 forbinder et styrerum 189 for sluseudluftningsventilen 142 med det pneumatiske styrerum 180. Her er der tilvejebragt en konisk væg og en med en forstærket kant udstyret ventilmembran 190. Denne er ved 15 hjælp af dækslet 36 tæt indespændt. I dækslet 36 er udformet en nedadragende tætningskant 191 for ventilmembranen 190.
Dens midterâbning 192 er âben mod atmosfæren. Udenfor tæt-ningskanten 191 er der gennem dækslet udformet en tilslut-ningskanal 193 med en studs 194, pâ hvilken udluftnings-20 slangen 141 er pâsat, sâledes at forbindelsen fra atmosfæren gennem sluseudluftningsventilen 142 til slusen 130 er âben ved afl0ftet membran 190.
I en anden dækselâbning 195 findes et med dets egen-vægt arbejdende ventilelement 196. Dækselâbningen 195 har 25 en tætningskant 197. Ventilelementet har en i âbningen 195 med spillerum f0rt ventilspindel 198, som under et ventil-stempel 199 bærer en ringpakning 200. Pâ oversiden af stemp-let er tilvejebragt en fladpakning 201. Overfor fladpakningen er dannet en tætningskant 202, hvis boring 204 stâr i forbin-30 delse med en tilslutningsstuds 203 til en trestillingsventil 205. I et ventilrum 206 i denne ventil udmunder desuden en atmosfæreboring 207. Dimensionerne af st0dstangen 150 og ventilspindelen 198 samt den relative beliggenhed af paknin-ger og tætningskanter er valgt sâledes, at fladpakningen 35 201 i den h0jeste stilling af sv0mmeren 115 lukker tætnings- kanten 202, sâledes at der ingen atmosfære kan trænge ind i
DK 156155 B
15 studsen 203 og i en overfyldningsventil 47. Ved sænket sv0m-mer 115 og dermed tomt sekretsamlekammer 109 og i aile rael-lemstillinger indtil opnâelse af den norraalt forudsete, maksimale sekretfyldning forud for t0mningen ligger ringpak-5 ningen 200 an raod tætningskanten 197 og forhindrer indtræng-ning af atraosfæretryk i det pneumatiske styrernin 180. Ved opnâelse af fuldstillingen afl0ftes springpakningen 200 og tilvejebringer forbindelse fra det pneumatiske styrerum 180 til atmosfæren.
10 Sugeluf taf spær rings vent ilen 47 har i sit hus 51 en afspærringsventilsugestuds 210, soin rager op i et ventil-ringrum 211 og foroven har en ringformet tætningskant 212, pâ hvilken en tætnings- og omstillingsmembran 213 kan ligge tætnende an. Denne er indspændt mellem sugeluftafspærrings-15 ventilhuset 51 og sugelufthjælpeventilhovedet 55 og frem-byder tillige en tætning med gennemgangsbofinger for forskel-lige kanaler mellem disse to dele. Over den er der udformet et styrerum 214, som er udstyret med flere forbindelses-kanaler. En forbindelseskanal 215 f0rer til en styrerumud-20 luftningsventil 216, som har en membran 217, der er inde-spændt mellem sugelufthjælpeventilhovedet 55 og hjælpeven-tilskiven 56, og som kan ligge an pâ en tætningskant 219. Tætningskanten 219 omgiver en atmosfæreledning 220. Ovenover membranen 217 er udformet et lille styrerum 222, som gennem 25 en boring 221 stâr i forbindelse med et forsinkelsesrum 223 . Forsinkelsesrummet 223 stâr gennem en boring 224 i forbindelse med en kanal 225, som pâ den ene side gennem en s lange 226 stâr i forbindelse med tilslutningsstudsen 203 for trevejsventilen 205 og herfra kan pâvirkes med atmos-30 færetryk. Pâ den anden side stâr den i forbindelse med en sugestrâledysekanal 228. Denne har et dr0vlested 229 og ender nedadtil i en ringspalte 230 mellem sugeluf taf spær-ringsventilhuset 51 og sugelufttilslutningsdelen 52, som er udformet aftrappet og har en indre, mindre ringspalte 231, 35 der er dannet mellem afspærringsventilstudsen 210 og sugeluf ttilslutningsstudsen 53, idet der kan foreligge den i
DK 156155 B
16 fig. 1-4 viste diameterforskel. Den her genneragâende hoved-sugestr0m frembringer ved den lille, i sideretningen liggende spalte 231 ved en sugestrâledysevirkning af den fra BORDA--dyser kendte art et h0jt undertryk, der kan anvendes i 5 denne hjælpeventil til styreformâl. Dr0vlestedet 229 for-hindrer u0nsket indstr0mning af for megen biluft fra atmos-færen. En yderligere kanal 233 star i forbindelse med ring-spalten 230 og har et dr0vlested 234. Dens 0vre del 235 udmunder i styreruinmet 214. Fakultativt kan der være til-10 vejebragt en kun stregpunkteret gengivet, yderligere atraos-færekanal 236, som f0rer til en magnetventil 237, som kan være tilvejebragt efter behov, nâr inan 0nsker ved tilledning af atmosfæretryk eller afspærring af dette elektrisk fjern-betjent at kunne til- og frakoble hele separatoren f.eks.
15 ved anvendelse af flere separatorer 30 i forbindelse med en sugemaskine, idet de enkelte separatorer anvendes pâ forskel-lige tidspunkter. Husdelene, indsatsene og ventilelementerne bestâr af plastmaterialer, som er uf0lsomme overfor de op-trædende medier og danner glatte overflader, og delene er 20 fortrinsvis fremstillet ved spr0jtest0bningsfremgangsmâder.
Den beskrevne separator 30 arbejder i dens forskellige driftsstillinger pâ f0lgende mâde: Nâr sugeanlægget ikke er i drift, hersker der atmosfæretryk i samtlige anlæggets dele og f0lgelig ogsâ i sepa-25 ratoren 30. I sâ fald holder trykfjederen 52 st0dstangen 150 med dens skruedel 151 og f0lgelig ventiltallerknerne 152 og 160 i en midterstilling, sâledes at afgangsventilen 132 og sluseafgangsventilen 155 er âbnede. Samtlige sekreter, altsâ flydende og faste bestanddele, kan forlade sekretsam-30 lekammeret 109 gennem slusen 130 og gennemgangsâbningerne 146 og gennem afl0bstilslutningsstudsen 44 ledes til afl0bet. Sv0mmeren 115 er sunket til sin dybeste stilling. Ventil-membranen 190 ligger under sin egenspænding an mod tætnings-kanten 191 og lukker atmosfæreboringen 192. Glideren 171 er 35 ligesom sv0mmeren 115 i sin nederste stilling. Derved kan ventilelementet 196 under pâvirkning af dets egenvægt falde
DK 156155 B
17 til sin nederste stilling, og det lukker med ringpakningen 200 den til det pneumatiske styrerum 180 f0rende ventilboring 195. Membranen 217 i styrerumsafluftningsventilen 216 ligger l0st pâ tætningskanten 219 og lukker atmosfæreledningen 5 220. Tætnings- og omstillingsmembranen 213 befinder sig i en midterstilling, der afhænger af dens egenspændinger som f0lge af den koniske form, navnlig da der pâ begge sider hersker samme tryk. Sugeluftafspærringsventilen 47 befinder sig i stillingen "âben". Separatoren 30 befinder sig i den 10 i fig. 1 gengivne slut- eller udgangsstilling.
Driftsstilling 1.
Med henblik pâ sugning startes sugemaskinen. Dette sker ait efter udforraningen af tandlægens arbejdsplads pâ 15 forskellig mâde, ekserapelvis ved udtagning af en sugemund-stykkeholder af dens gaffel i en holdeindretning, hvorved en elektrisk kontakt aktiveres, som starter sugemaskinens motor. Nu fremkommer der ved sugelufttilslutningsstudsen 53 et undertryk og en str0mning gennem hele separatoren 30.
20 Som f0lge af str0mningen i sugeluftafgangsstudsen 53 aftager trykket i ringspalten 231, der arbejder som trykaftagerrum i en BORDA-dyse, i forhold til det umiddelbart under tætnings- og omstillingsmembranen herskende tryk. Ringspalten 231 er gennem ringspalten 230, kanalen 233, dr0vlestedet 25 234 og kanalen 235 forbundet med styrerummet 214. Som f0lge af indkoblingen af forsinkelsesrummet 223 forbliver styre-rumsudluftningsventilen lukket, og undertrykket i ringspalten 231 meddeler sig til styrerummet 214, sâledes at tætnings-og omstillingsmembranen 213 suges opad, og tætningskanten 30 212 bliver fri, hvorved gennemgang af sugeluft gennem ren- luftovergangskanalen 79 og skillebeholdersugekanalen 83, ringkanalen 67 og tilgangsstudsen 58 bliver mulig.
Eftersom ventilelementet 196 befinder sig i sin nederste stilling, kan der tilstr0mme mere luft fra atmos-35 færen gennem boringerne 207 og 204 og slangen 226, end der kan bortsuges gennem dr0vlestedet 229, sâledes at styrerums-
DK 156155 B
18 udluftningsventilen 216 forbliver lukket, og sugeluftafspær-ringsventilen 47 forbliver âben.
Trykket i renluftrummet 78 under den bevægelige skil-levæg 172 aftager nu yderligere. Eftersom det pneumatiske 5 styrerum 180 star i forbindelse med renluftruinmet 78 gennera boringen 252 for glideren 171, og tætningskanten 197 er lukket af ringpakningen 200 pâ ventilelementet 196, indtræder i det pneumatiske styrerum 180 den samme trykformindskelse.
Pâ begge sider af den bevægelige skillevæg hersker der nu 10 samme undertryk, men de virksomme flader pâ de to sider af den bevægelige skillevæg 172 adskiller sig imidlertid fra hinanden med tværsnittet af glideren 171, hvorved den bevægelige skillevæg 172 suges opad. Samtidig optræder der i fra-skilningsrummet 72 undertryk, mens der i sluserummet 130 15 hersker atmosfæretryk. Derved virker trykforskellen pâ ven-tiltallerknen 160, hvorved 10ftebevægelsen af den ved fje-deren 250 vægtudlignede st0dstang 150 underst0ttes. Tæt-ningsskiven 161 kommer til anlæg mod tætningskanten 133 og lukker afgangsventilen 132. Sluserummet 130 er nu adskilt 20 fra sekretsamlekammeret 109.
Som f0lge af det i det pneumatiske styrerum 180 opbyg-gede undertryk hæver ventilmembranen 190 sluseudluftnings-ventilen 142 op fra tætningskanten 191, sâledes at forbin-delsen fra atmosfæren til udluftningsslangen og dermed til 25 sluserummet 130 frig0res. Trykket i sluserummet 130 forbliver atmosfæretryk, og membranen 127 er adskilt fra sluseventil-tallerknen 152. Sluserummet 130 er forbundet med afl0bet.
Den i fig. 2 gengivne driftsstilling 1 er hermed opnâet.
30 Separering i driftsstilling 1 og 2.
Den luft, som gennem et sugemundstykke og i givet fald en tilslutningsindretning og sugeslangen 60 fra munden af patienten kommer ind i separatoren 30, er opblandet med spyt, blod, materie, tandvævsst0v, amalgam osv. St0rre fast-35 stofpartikler fanges i et forfilter. Langt den st0rste mængde forureninger passerer dette forfilter og trænger ind i ap-
DK 156155 B
19 paratet gennem tilgangsstudsen 58. Her er den foranbeskrevne dyse 251 dannet raellem væggene 64 og 68. Blandingsstr0mmen bliver derfor kraftigt accelereret og trænger som forklaret tangentialt ind i ringkanalen 67, hvor der udover af dysens 5 udformning ogsâ af spiralen 91,92 pâtvinges den en cyklon-agtig rotationsbevægelse. Væske- og faststofdelene slynges af den pâ dem virkende centrifugalkraft mod ydervæggen 65.
Ogsâ blodskum, som er indeholdt i luften, kan fraskilles af centrifugalkraften. Det tvinges af centrifugalkraften til 10 nedbrydning. Luft- og sekretstr0mmen f0res og accelereres svarende til formen af ringkanalen 67 og fortsætter den pâtvungne rotationsbevægelse. I fraskilningsrummet 72 mellem skillevæggen 108 og skillebeholdersugekanaltilgangsâbningen 102 afb0jes den nu tilnærmelsesvis væske- og faststoffri 15 luft, som trænger ud af ringkanalen 67 i retning nedad, af-b0jes ca. 180° opad og nâr gennem skillebeholdersugekanalen 83, renluftrummet 78 og derfra gennem sugeluftafspærringsve-ntilen 47 til sugeluftafgangsstudsen 52 og derfra til suge-maskinen. Vand og sekretdrâber flyder ikke kün ned ad yder-20 væggene 65 og 71 men bliver ogsâ hængende pâ yderfladerne 90,95,96 og 97 af cyklonindsatsen 75 og vandrer langsomt nedad. Ved 18O°-omb0jningen af luften bortrives de mindste vanddrâber fra indervæggen 71 igen. Disse vanddrâber samler sig roterende ved afdrypningskanten 98. For sâ vidt de ikke 25 drypper af, bliver delene af luftstr0mmen omkring afdrypningskanten ved tilgangsâbningen 102 drevet med omkring og vandrer med luften opad i skillebeholdersugekanalen 83 hen-holdsvis kommer ind i restfugtighedssugerummet 101. Ved sugedysen 310, som med sin skrât mod luftstr0mmen afskârne, 30 rektangulære ende rager ind i zonen med den st0rste luftha-stighed i ringrummet 67, indsuges som f01ge af injektorvirk-ning ophobningen af af opadstigende drâber dannede vandfilm og sekretfilm fra restfugtighedsrummet 101 for st0rstedelen igen i sugeblandingsstr0mmen og bliver derefter af centrifu-35 galkraft igen udskilt og vandrer langs inderrumvæggen 71 sammen med den 0vrige væske- og faststofstr0m gennem âb-
DK 156155 B
20 ningerne 112 i en roterende bevægelse ind i sekretsamlekam-meret 109. Faststofpartikler kan pâ grund af deres masse næppe trænge ind i ski 1 lebeholdersugekanalen 83. Væskedrâber, som ikke opfanges af den nederste sugedyse 310, vandrer 5 videre i restfugtighedsrummet 101 opefter og opfanges af sugedysen 307, som er r0rformet udformet, og trækkes slut-teligt udad i ringrummet 67. Sugeblandingsstr0mmen har umid-delbart bagved dysen 251 den st0rste hastighed. Svarende til dens udvidelsesmuligheder i ringkanalen 67 og gnidnings-10 forholdene aftager dens hastighed efterhânden. Sugedysen 303 ligger sâledes ved stedet med st0rst str0mningshastighed, sugedysen 310 ved et sted med middelstr0mningshastighed og sugedysen 307 ved stedet med den forholdsvis mindste str0m-ningshastighed i sugeblandingsstr0mmens forl0b. Sugedyserne 15 303, 307 og 310 er med deres halse, tværsnitsformer og af- skæringsflader lagt sâledes, at der pâ hvert sted fremkommer optimale forhold og nærmere bestemt under hensyntagen til den i hvert tilfælde h0jeste str0mningshastighed ved dette sted i sugekanalen, som hersker i afstand fra væggene. Suge-20 dyserne er udformet, som det fremgâr af tegningen, og skrât afskârne, hvilket forbedrer deres virkning. Sugedysen 303 har den opgave at indsuge de fâ restvæskedrâber i skille-rumbeholdersugekanalen 83 henholdsvis en pâ dennes væg op-stigende sekretfilm fra d0dvandsrummet 89 med h0jt undertryk 25 i sugeblandïngsstr0mmen i ringrummet 87 med henblik pâ at optimere fraskilningsgraden for separatoren 30. Ringindsatsen 84a og 84b bidrager til en gunstig str0mningsudformning og til sikker tilbageholdelse af væske, sâledes at den afsugede luft i renluftrummet 78 er vand- og sekretfri. Denne adskil-30 lelses-, fraskillelses- og bortsugningsproces af restvæske fuldbyrdes uafhængigt af ventilstillingerne, sâ længe der forekommer en sugestr0m gennem apparatet, hvilken sugestr0m som f0lge af de forskellige ledeorganer ogsâ bestandig ud-f0rer en drejende bevægelse.
35 Sekretstr0mmen, der kommer ned i sekretsamlekammeret i en skrueformet bevægelse, bevirker en drejningsbevægelse
DK 156155 B
21 af den pâ drejer0ret 105 anbragte sv0mmer 115. Denne omdrej-ningsbevægelse underst0ttes af vingerne 104 i skillebeholder-sugekanalen. Væske, som samles pâ drejer0ret 105, slynges udad af den paddehatformede afvisningsflade 106 og iblandes 5 den nedadrettede sekretstr0m eller fraskilles pâ væggene af cyklonindsatsen pâ den foran beskrevne raâde.
Den i sekretsamlekamraeret 109 nedstr0itimende blanding af vand, sekret og faststof fâr langsomt væskespejlet til at stige. Sv0iraneren 115 stiger herved ligeledes og l0fter 10 ved hjælp af glideren 171 ventillegeraèt 196, idet den 0vre ende af glideren kommer til anlæg mod ventilspindelen 198. Ringpakningen 200 l0ftes af fra tætningskanten 197, sâledes at atraosfæretrykket langsomt kan trænge ind i det pneumatiske styrerum 180. Under pâvirkning af den differenskraft, der 15 nu virker pâ den bevægelige skillevæg 172, bevæger denne sig i âbningsretningen og trykker over st0dstangen 150 ven-tiltallerkenen 160 og sluseventiltallerkenen 152 nedad.
Denne procès foregâr ganske langsomt, idet tætningsskiven 161 f0rst bliver suget imod tætningskanten 131 og nærmere 20 bestemt som f01ge af trykforskellen mellem sluserummet 130 og fraskilningsrummet 72. Tætningsskiven 161 deformeres klokkeformigt (fig. 15). Sluseventiltallerkenen 152 nærmer sig membranen 127 yderligere. Nu tiïlader spalterne 163 en gradvis tiltagende trykudligning mellem sluserummet 130 og 25 sekretsamlekammeret 109 (fig. 16). Sluseudluftningsventilen 142 lukker sig under pâvirkning a.f det atmosfæretryk, der gennem styreboringen 188 opbygges i det pneumatiske styrerum 180 og dermed i dens ventilrum 189, og afspærrer derved sluserummet 13 0 fra atmosfæren. Membranen 127 bliver som 30 f0lge af det i sluserummet 130 virkende undertryk suget mod sluseventiltallerkenen 152, sâledes at dens tætningslæbe 157 lægger sig tætnende pâ tætningsfladen 156, og derved afspærres sluserummet 130 fra afl0bet. Nu rives tætningsskiven 161 10s fra tætningskanten 131, og blandingen af 35 vand, sekret og faststof str0mmer fra sekretsamlekammeret 109 ind i sluserummet 130. Den i fig. 3 viste driftsstilling
DK 156155 B
22 2 er hermed opnâet. Sv0mmeren 115 faider sammen med st0d-stangen 130 tilbage til sin udgangsstilling. Derved sænkes ligeledes glideren 171 og lader trevejsventilen 205 og dermed atraosfæreadgangen til det pneumatiske styrerum 180 lukke.
5 Samtidig bliver tværstyreboringen 176 fri og muligg0r en hurtig trykudligning raellem renluftrummet 78 og det pneuma-tiske styrerum 180. Pâ grund af det undertryk, som opbygges heri, l0ftes st0dstangen 150 hurtigt som f0lge af fladefor-skellen. Ventiltallerkenen 160 trykker tætningsskiven 161 10 tætnende imod tætningskanten 131, sâledes at afgangsventilen 132 lukkes hurtigt. Membranen 127 f0lger denne bevægelse og f aider f0rst af efter lukning af afgangsventilen 132, nâr sluseudluftningsventilen 142 har âbnet og lader atmosfæretryk trænge ind i sluserummet 130. Nu kan de faste og flydende 15 bestanddele komme fra sluserummet gennem gennemgangsâbnin-gerne 146 til mellemsamlebeholderen 43 og derfra gennem afl0bsstudsen 44 til afl0bskanalen eller til et andet opsam-lings og reng0ringssted.
Denne gennemslusning af flydende og faste bestanddele 20 fra fraskilningsrummet 72 gennem sekretsamlerummet 109 og afgangsventilen 132, sluserummet 130 og sluseventilen 155 til afl0bet foregâr under sugningen uden afbrydelse af denne i smâ portioner ait efter den ankommende mængde. Herunder ma sekretsamlerummet 109 og sv0mmeren være dimensioneret 25 sâledes, at der kun opsamles en forholdsvis lille væske- og f as tstof mængde f0r afgivelse til sluserummet, for at de fraskilte bestanddele bestandig forbliver i bevægelse og ikke afsættes men i drejende bevægelse overf0res videre gennem den store âbning i afgangsventilen 132 til sluserummet 30 130 og ogsâ her udf0rer en stadig bevægelse som f0lge af den hurtige gennemslusning, idet deformationen af tætningsskiven 161 og membranen 127, som fremgâr af fig. 15 og 16, bidrager til at l0sne faststoffer, som eventuelt er blevet siddende, og iblande dem væskestr0mmen, sâledes at disse 35 ventiler har en selvrensende virkning. Separatoren 30 er fortrinsvis konstrueret sâledes, at der pr. tidsenhed kan
DK 156155 B
23 forarbejdes en maksiraal mængde vand, sekret og faststof, der svarer til den mængde sekret, som maksimalt optræder under behandling af en patient, idet der imidlertid sker et stort antal gennemslusninger af mindre fraskilningsportioner 5 under behandlingen, sâledes at den tid, som den enkelte portion opholder sig i apparatet, er meget kort. Dette er en stor fordel i forhold til kendte fraskillere, idet der derved lettere opnâs en bestandig bevægelse og der f01gelig ligeledes sammen med de 0vrige foranstaltninger sker en 10 bestandig selvrensning af séparatoren i en sâdan udstrækning, at det kun er n0dvendigt efter afslutning af behandlingerne i l0bet af en dag at gennemspule den med et reng0rings- og desinfektionsmiddel. Med henblik herpâ holdes det sugemund-stykke, som ellers er anbragt i patientens mund, i et ren-15 g0rings- og desinfektionsmiddel, og dette suges automatisk gennem separatoren og aile væske- og faststofber0rte dele pâ samme mâde som beskrevet foran og borttransporteres gennem slusen, sâledes at ogsâ denne og afl0bet bliver renset og desinficeret. Som f0lge af de store optrædende blandings-20 str0mhastigheder og/eller anvendelsen af en sluse kan separatoren være udformet specielt lille. Den har i det hele kun omtrent samme st0rrelse som en menneskelig underarm og kan sâledes anbringes pâ gunstig mâde i nærheden af sugemund-stykket, sâledes at der kun kræves meget korte ledninger, 25 der ber0res af den forurenede sugeblanding. Separatoren kræver pâ ingen mâde mekanisk reng0ring af klinikassistenten og âbning af apparatet og forhindrer sâledes, at der optræder bakterier i tandlægens arbejdslokale. Der opnâs en stor fraskillelsesgrad, som svarer til den, der opnâs med de 30 sædvanlige store separationsbeholdere, idet yderdimensio-nerne til trods for dette er væsentlig mindre. Tandlægen kan arbejde kontinuerligt, og ventetider til t0mning af separationsbeholderen er elimineret.
Separationsbeholderen if01ge opfindelsen er endvidere 35 udstyret med en overfyldningssikring. Denne træder i virksom-hed, nâr der opsuges sâ store væskemængder, at gennemslus-
DK 156155 B
24 ningen ikke kan ske hurtigt nok, eller nâr en eller anden ventildel svigter. Specielt træder den i funktion ved uagt-som desinfektion, nâr der nemlig med henblik pâ desinfek-tionen i længere tid opsuges st0rre væskeraængder. Stiger 5 sv0iraneren 115 h0jere end til midterstillingen for ventilele-mentet 196, kommer fladpakningen 201 til slut til anlæg mod tætningskanten 207 i trevejsstyreventilen 205. Derved kan der ikke længere koirane luft fra atmosfæren gennem slangen 226 til forsinkelsesrummet 223. Sugedyseanordningen med 10 ringspalten 231 er nu i stand til over kanalerne 227, 228 og 225 og boringerne 224 og 229 at tilvejebringe et undertryk i forsinkelsesrummet 223, som virker pâ membranen 217 og f0rer til hævning af denne, sâledes at der trænger atmos-færeluft ind i styrerummet 214 gennem atmosfærekanalen 220 15 og boringerne 219 og 215. Den indstr0mmende atmosfæreluft-mængde er st0rre end den gennem dr0vlestedet 234 bortsugede luftmængde, sâledes at der virker et st0rre tryk pâ oversiden af tætnings- og omstillingsmembranen 213 end pâ dennes under-side. Derved trykkes omstillings- og tætningsmembranen 213 20 mod den tilknyttede, ringformede tætningskant 212 og afspær-rer sugeluftafgangsstudsen 52. Nu kan der trænge atmosfære-luft ind gennem tilgangsstudsen 58. St0dstangen 150 gâr som f0lge af trykfjederen 250 i midterstilling, afgangsventilen 132 og sluseafgangsventilen 155 âbner sig, og den samlede 25 væskemængde str0mmer bort gennem fraskilningsrummet 72 og sekretsamlekammeret 109 og gennem sluserummet 130. Nâr be-holderen er t0mt, faider sv0mmeren 115 ned, trevejsventilen 205 lader igen ventillegemet 196 falde ned, og boringen 204 âbnes, sâledes at der igen str0mmer atmosfæreluft ind i 30 forsinkelsesrummet 223. Ved indgangen til forsinkelsesrummet 223 er der i boringen 224 dannet en dr0vling. Trykstigningen beh0ver en vis tid, sâledes at lukningen af atmosfæreled-ningen 220 med membranen 217 og dermed âbningen af tætnings-og omstillingsmembranen 213 sker tidsforsinket. Denne tids-35 forsinkelse g0r det muligt for væske- og faststofdele at str0mme ud ogsâ fra sluserummet 230. Nâr membranen 213 og
DK 156155 B
25 dermed sugeluftafspærringsventilen 47 âbnes, er separatoren 30 sâledes igen i den i fig. 2 gengivne driftsstilling 1.
En fase af overfyldningsstillingen forud for âbningen af sluseventilen er gengivet i fig. 4, mens fig. 3 gengiver 5 driftsstilling 2, i hvilken afgangsventilen 132 er âbnet.
Nâr der ved sugeluftafgangsstudsen yderligere hersker under-tryk, gâr apparatet fra overfyldningsstillingen over i den i fig. 2 gengivne driftsstilling 1. Mangler undertrykket, indtager apparatet den i fig. 1 gengivne udgangs- eller 10 slutstilling. Nâr apparatet ved forhândenværende undertryk ved sugeluftafgangsstudsen 53 skal sættes ud af drift, og der er tilvejebragt en magnetventil 237, sâ kan denne âbnes elektrisk. I sâ fald trænger atmosfæreluft gennem atmos-færekanalen 236 ind i styrerummet 214 og membranen 213 lukker 15 sin tætningskant 212, sâledes at der i hele separatoren 30 kan indstille sig atmosfæretryk, idet der ingen sugeluftstr0m forekommer. Denne ekstra indretning anvendes i det tilfælde, hvor der til en sugemaskine er tilsluttet flere separatorer 30, og disse skal kunne ind- og udkobles efter behov, for-20 trinsvis gennem elektriske kontakter, som er sammenkoblet med sugeslangeholderne.
I fig. 1-16 er gengivet en særlig fordelagtig udf0rel-sesform for en lille, h0jvirksom, enkel separator, som med sin egen sugeenergi udf0rer aile styrefunktioner. Opfindel-25 sen er imidlertid ikke begrænset til denne særlige udf0rel-sesform, men kan modificeres pâ mange mâder. I fig. 17-19 er vist nogle mulige varianter af koblingen og udformningen.
De samme og lignende dele er forsynet med samme henvisnings-betegnelser som i fig. 1-16.
30 Separatoren 330 i fig. 17 adskiller sig hovedsagelig ved sin styring fra den i det foranstâende beskrevne udf0-relsesform. Fraskillelsesfunktionen er den samme. Derudover ligger vingerne 104 i fraskillelsesrummet 72. I stedet for den bevægelige skillevæg 172 er der foroven tilvejebragt en 35 fast skillevæg 272, gennem hvilken er f0rt en st0dstang 273, som sidder pâ drejer0ret 105. St0dstangen 150 er lige- 26
DK 156155B
ledes med sin 0vre ende 275 f0rt gennem den faste skillevæg 272 i det indre af glideren 273. I et skematisk soin en kasse gengivet f0ler- og kontakthoved 276 er skematisk vist tre f0lere 277, 278 og 279. Disse aff0ler niveaustillingen for 5 sv0mmeren 150 og afgiver over tilknyttede ledninger tilsva-rende signaler til en signalbearbejdningsenhed 280, som pâ ikke nærraere gengiven mâde indvirker pâ den 0vre ende 275 og over en ledning 281 pâ en elektromagnetisk sluseudluft-ningsventil 282 pâ en sâdan mâde, at de foranbeskrevne funk-10 tioner vedr0rende âbning og lukning af afgangsventilen 132 og sluseafgangsventilen 155 i afhængighed af niveaustillingen af sv0mmeren 115 udf0res, idet en udluftningsventil 282 svarende til behovet lader atmosfæretryk trænge ind i sluse-rummet 130 eller afspærrer dette. Suge luftafspær rings vent ilen 15 47 lukkes over en styreledning 287 ved hjælp af en skematisk gengivet magnet 285, som virker pâ en ventilst0dstang 286, nâr dette er n0dvendigt som f0lge af et ydre signal, eller nâr f0leren 279 ved overfyldning g0r dette n0dvendigt. Denne udf0relsesform viser, at ved den samme adskillelses- og 20 fraskillelsesproces med de foranbeskrevne luft-, fugtigheds-og faststofbevægelser kan styringen med anvendelse af de samme f0leanordninger og pâvirkning af de samme ventiler ogsâ ske elektromagnetisk eller pâ anden mâde.
Ved den i fig. 18 viste udf0relsesform er sv0mmeren 25 bortfaldet. St0dstangen 150 drives af en fortrinsvis elektromagnetisk aktiveret ventilbetjeningsmekanisme, der kun er vist skematisk ved en kasse 290, som over en ledning 291 er forbundet med en hovedstyreanordning 280. I det uden sv0mmer udformede sekretsamlekammer 109 er der tilvejebragt en nedre 30 væskestandsf0ler 292 og en 0vre væskestandsf0ler 293, som pâ kendt mâde kan aftaste væskestanden elektrisk, elektronisk eller pâ anden mâde og afgive deres signaler til hovedstyre-anordningen 280 gennem de viste ledninger. Styreanordningen afgiver derefter tilsvarende signaler til en ventilaktive-35 ringsindretning 290, sâledes at afgangsventilen 132 og sluseafgangsventilen 155 aktiveres pâ den foranbeskrevne mâde.
DK 156155 B
27
En overfyldningssignalgiver 294 afgiver ved overskridelse af en forud fastlagt væskefyldning et signal til styreanord-ningen 280, sâledes at elektromagneten 285 lukker sugeluft'ai spærringsventilen 47. Denne udf0relsesforra viser, at raan 5 kan eliminere sv0iraneren og i stedet for mâlingen med den i og for sig meget enkle sv0mmer ogsâ kan anvende andre f01e-organer til aff0ling af tilstedeværelsen af væske i sekret-samlekairaneret.
Fig. 19 viser en yderligere variationsmulighed, ved 10 hvilken det samlede apparat næppe er ændret i forhold til den f0rste udf0relsesform. Der forefindes stadigvæk pneuma-tiske styrerum til styring af st0dstangen 150 og sugeluft-afspærringsventilen 47. Kun er hjælpeventilerne vist som elektroraagnetventiler. L0fte- og sænkebevægelsen af sv0iraneren 15 115 og drejer0ret 105 aftastes ved den 0vre ende 320 af en glider 273 ved hjælp af f0lere 321 og 322. Nâr f0leren 321 nâs, frakobler en magnetventil 325 atmosfæreadgangen til slusermnraet 130 og âbner for atmosfæreadgang til det pneuma-tiske styrerum 180, sâledes at st0dstangen 150 kan bevæge 20 sig nedad. Nâr drejer0ret 105 sænkes, omstilles magnetven-tilen 3 25 igen. Ved opnâelse af en overfyldningsstilling sættes f01eren 322 i virksomhed og omstiller over en magnetventil 3 27 sugeluftafspærringsventilen 47 til den lukkede stilling, sâledes at overfyldningssikringen indtræder pâ 25 den i det foranstâende beskrevne mâde. Disse elektromag-netiske, pneumatiske styreventiler er tilsluttet pâ den for en fagmand sædvanlige mâde. Apparatet arbejder i 0vrigt pâ den for an beskrevne mâde. Ogsâ yderligere blandingsformer af de gengivne variationer er mulig. Nâr man med hensyn til 30 plads kan forsvare en stor sekretophobning, kan sluserummet elimineres, idet fraskillelsen med den gengivne cyklonindsats trods dette opnâs pâ en gunstig mâde. Ligeledes kan man i stedet for fraskillelsen ved hjælp af cyklonindsatsen vælge en anden tilf0ringsform og alligevel udforme beholderen 35 sâledes, at der kun ophobes en ringe mængde sekret, som derpâ afgives gennem en sluse. Det er herunder vigtigt, at
DK 156155 B
28 der gennem ledeorganer, overfladeudformning og lignende foranstaltninger drages omsorg for, at sekretstr0iranen ikke kommer til hvile, og at dens bestanddele ikke kan afsætte sig, sâledes at separatoren ikke beh0ver at blive âbnet af 5 tandlægen eller hans klinikassistent med henblik pâ reng0ring og desinfektion.

Claims (13)

1. Fremgangsmâde til at fraskille flydende og faste bestanddele fra en sugestr0m fra munden pâ en tandlægepa-tient, ved hvilken sugestr0mmen i et fraskilningsrum (72) 5 opdeles i dels sugeluft og dels sekret, sora bestâr af faste og flydende bestanddele, og ved hvilken sugeluft kontinuer-ligt fjernes fra fraskilningsrummet, mens sekret opsamles dér, kendetegnet ved, at fraskilningsrununet (72) t0mmes for opsamlet sekret uden at afbryde igangværende 10 sugning.
2. Fremgangsmâde if0lge krav 1,kendetegnet ved, at t0mningen sker automatisk og intermittent samt styres af niveauet i fraskilningsrummet.
3. Fraskilningsapparat til ud0velse af fremgangsmâden 15 if0lge krav 1 og beregnet til at indgâ i et dentalsugeanlæg til fraskillelse af flydende og faste bestanddele fra en sugestr0m fra munden pâ en tandlægepatient og forsynet med et fraskilningsrum (72), som har en tilgang (58) for suge-str0mmen, en afgang (79) for sugeluft samt en sekretafgang 20 for flydende og faste bestanddele, som er fraskilt fra suge-luften, kendetegnet ved, at sekretafgangen stâr i forbindelse med en t0mningsmekanisme (130,132,155), ved hjælp af hvilken fraskilningsrummet (72) kan t0mmes for opsamlet sekret uden at afbryde en igangværende sugning.
4. Apparat if0lge krav 3, kendetegnet ved, at t0mningsmekanismen (130,132,155) er indrettet til intermittent t0mning og omfatter et sluserum (130), som kan brin-ges i forbindelse med fraskilningsrummet via en ved sekretafgangen anbragt afgangsventil (132), og som har et af en 30 sluseafl0bsventil (155) reguleret afl0b, og at disse ventiler er styrede sâledes indbyrdes, at under en normal sugning kan kun én af dem være âben ad gangen.
5. Apparat if0lge krav 4, kendetegnet ved, at sluserummet (130) er forsynet med en af en udluftnings-35 ventil (142) kontrolleret udluftningsâbning (140), og at udluftningsventilen er indrettet til at være lukket, nâr DK 156155 B afgangsventilen (132) er âben, men âben, nâr sluseafl0bs-ventilen (155) er âben.
6. Apparat if01ge ethvert af kravene 3-5, kende-t e g n e t ved, at der i fraskilningsruinmet (72) findes 5 et niveauorgan (115) til aff0ling af sekretniveauet, og at niveauorganet er koblet til t0mningsmekanismen (130,132,155) og styrer denne.
7. Apparat if0lge krav 6, kendetegnet ved, at der i niveauorganet indgâr en i fraskilningsruiranet belig- 10 gende sv0mmer (115), som er indrettet til.i en 0vre stilling at bevirke lukning af udluftningsventilen (142) og âbning af afgangsventilen (132) og i en nedre stilling at bevirke lukning af afgangsventilen (132) og âbning af udluftningsventilen (142).
8. Apparat if0lge krav 7, kendetegnet ved, at udluftningsventilen (142) er pneumatisk styret.
9. Apparat if0lge krav 7, kendetegnet ved, at udluftningsventilen (142) er elektrisk styret.
10. Apparat if01ge ethvert af kravene 3-9, k e n-20 detegnet ved, at sluseruinmet (130) har et betydeligt mindre rumfang end fraskilningsruiranet (72).
11. Apparat if01ge ethvert af kravene 6-10, kendetegnet ved, at niveauorganet (115) er indrettet til ved et vist opnâet overfyldningsniveau af sekret at 25 bevirke blokering af sugningen og til t0mning af fraskil-ningsrumraet (72) at bevirke, at af gangs ventilen (132) og sluseafl0bsventilen (155) hoIdes âbne saratidig.
12. Apparat if0lge ethvert af kravene 4-11, kendetegnet ved, at afgangsventilen (132) og sluseaf- 30 l0bsventilen (155) er af tallerkentypen, og at de âbnes i modsatte retninger.
13. Apparat if01ge ethvert af kravene 3-12, kendetegnet ved, at der i tilslutning til tilgangen (58) for sugestr0inmen i fraskilningsruiranet (72) findes en 35 cyklonindsats (75) til separering af flydende og faste be-standdele ved centrifugalvirkning, at tilgangen for suge- DK 156155B str0mmen leder derme ind tangentialt ved cyklonindsatsens 0vre ende, og at afgangen (79) for sugeluft star i forbin-delse med en forneden i cyklonindsatsen anbragt, central âbning (102).
DK128478A 1977-03-25 1978-03-22 Fremgangsmaade og apparat til at fraskille flydende og faste bestanddele fra en sugestroem fra munden paa en tandlaegepatient DK156155C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2713321A DE2713321C2 (de) 1977-03-25 1977-03-25 Verfahren und Vorrichtung zum Abscheiden von flüssigen und festen Bestandteilen aus dem aus dem Mund eines Patienten kommenden Saugmediengemisch
DE2713321 1977-03-25

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK128478A DK128478A (da) 1978-09-26
DK156155B true DK156155B (da) 1989-07-03
DK156155C DK156155C (da) 1989-11-20

Family

ID=6004719

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK128478A DK156155C (da) 1977-03-25 1978-03-22 Fremgangsmaade og apparat til at fraskille flydende og faste bestanddele fra en sugestroem fra munden paa en tandlaegepatient

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4564374A (da)
JP (1) JPS53146492A (da)
BR (1) BR7801818A (da)
CA (1) CA1146878A (da)
CH (1) CH652297A5 (da)
DE (1) DE2713321C2 (da)
DK (1) DK156155C (da)
FI (1) FI780623A (da)
FR (1) FR2395009B1 (da)
GB (1) GB1599539A (da)
IT (1) IT1107318B (da)
SE (1) SE447058B (da)

Families Citing this family (58)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1124255B (it) * 1979-01-15 1986-05-07 Augusto Cattani & C Sas Off Dispositivo separatore e scaricatore di liquido per impianti di aspirazione di fluidi in particolare per impianti per gabinetti odonto iatrici
DE2929804C2 (de) * 1979-07-23 1985-10-03 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Zahnärztliche Absaugeinrichtung
FI58583C (fi) * 1980-03-28 1981-03-10 Planmeca Oy Foer tandlaekarvaord avsedd sjaelvtoemmande sugbehaollare
DE3145838A1 (de) * 1981-11-19 1983-05-26 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München "zahnaerztliche absaugeinrichtung"
JPS5895815U (ja) * 1981-12-21 1983-06-29 有限会社三協デンタル技研 歯科用ストレ−ナ
SE442829B (sv) * 1984-06-20 1986-02-03 Scania Dental Apparat for att separera luft och fasta partiklar fran en vetska
JPS6185937A (ja) * 1984-10-01 1986-05-01 株式会社 モリタ製作所 医療用バキユ−ム装置
DE8536837U1 (de) * 1984-12-17 1987-12-10 Pregenzer, Bruno, Oberperfuß Abscheider
IT1187187B (it) * 1985-07-31 1987-12-16 Cattani Off Augusto & Co Dispositivo separatore e scaricatore di liquidi con pompa di drenaggio,in particolare per impianti di aspirazione odontoiatrici
DE3634122A1 (de) * 1986-10-07 1988-04-21 Brombach Hansjoerg Wirbelabscheider
ATA209688A (de) * 1988-08-25 1989-10-15 Trawoeger Werner Verfahren und einrichtung zur hintanhaltung von funktionsstoerungen einer zahnaerztlichen absauganlage
US4919826A (en) * 1988-12-20 1990-04-24 Air Techniques, Incorporated Process and apparatus for separating solids and liquids from an effluent stream
DE3908337A1 (de) * 1989-03-15 1990-09-20 Duerr Dental Gmbh Co Kg Vorrichtung zum abscheiden von fluessigen und festen bestandteilen aus dem aus dem mund eines patienten kommenden saugmediengemisch
DE3916742C3 (de) * 1989-05-23 2000-04-20 Duerr Dental Gmbh Co Kg Abscheideeinheit
AT395941B (de) * 1991-04-12 1993-04-26 Trawoeger Werner Abscheider zur trennung eines feststoff-fluessigkeitsgemisches
AT394952B (de) * 1991-04-12 1992-08-10 Trawoeger Werner Abscheider zur trennung eines feststoff-fluessigkeitsgemisches
SE468662B (sv) * 1991-06-28 1993-03-01 Lars Tigerholm Foerfarande och avluftningsanordningar vid oljetillfoerselanlaeggningar
JPH0515554U (ja) * 1991-08-05 1993-02-26 シヤープ株式会社 コードレス電話機
IT1259318B (it) * 1992-02-19 1996-03-11 Cattani Spa Separatore di particelle solide per portare variabili di fluidi di scarico di impianti odontoiatrici
US6685736B1 (en) * 1993-09-30 2004-02-03 Endogad Research Pty Limited Intraluminal graft
AT400393B (de) * 1993-11-05 1995-12-27 Trawoeger Werner Abscheider
US5618410A (en) * 1995-02-15 1997-04-08 Den-Tal-Ez, Inc. Automatically draining vacuum apparatus
US5800171A (en) * 1995-12-18 1998-09-01 Barney; Everett A. Exhaust control system for pneumatic devices and method
US5797742A (en) * 1996-02-29 1998-08-25 Fraker; Ross M. Amalgam solids collecting and separating apparatus
US5788852A (en) * 1997-04-18 1998-08-04 Mescon; Howard Michael Process for preventing accumulation of contaminants in dental suction systems
US5913859A (en) * 1997-07-01 1999-06-22 Shapira; Ira L. Apparatus for extracting bone marrow
US6846314B2 (en) 1997-07-01 2005-01-25 Ira L. Shapira Method and apparatus for extracting bone marrow
US5967780A (en) * 1997-12-16 1999-10-19 Morrissey; Donald J. Dental vacuum receptacle and method
IT1304812B1 (it) * 1998-05-29 2001-04-05 Cattani Spa Separatore di fluidi per impianti di aspirazione odontoiatrici.
US6083391A (en) * 1999-05-20 2000-07-04 Pregenzer; Bruno Dental separator
US6797178B2 (en) * 2000-03-24 2004-09-28 Ada Technologies, Inc. Method for removing mercury and mercuric compounds from dental effluents
US8439989B2 (en) * 2000-06-26 2013-05-14 ADA-ES, Inc. Additives for mercury oxidation in coal-fired power plants
US6729248B2 (en) * 2000-06-26 2004-05-04 Ada Environmental Solutions, Llc Low sulfur coal additive for improved furnace operation
US8124036B1 (en) 2005-10-27 2012-02-28 ADA-ES, Inc. Additives for mercury oxidation in coal-fired power plants
WO2002043814A1 (en) 2000-11-28 2002-06-06 Ada Technologies, Inc. Improved method for fixating sludges and soils contaminated with mercury and other heavy metals
US7048781B1 (en) 2002-10-07 2006-05-23 Ada Technologies, Inc. Chemically-impregnated silicate agents for mercury control
US6790038B2 (en) * 2001-06-25 2004-09-14 Air Techniques, Inc. Dental vacuum system assembly and process incorporating an amalgam separation chamber
US7306460B2 (en) * 2001-06-25 2007-12-11 Henry Hubner Dental vacuum system assembly and process incorporating an amalgam separation chamber
JP4091771B2 (ja) * 2002-02-08 2008-05-28 愛三工業株式会社 トラップ装置
US7183235B2 (en) * 2002-06-21 2007-02-27 Ada Technologies, Inc. High capacity regenerable sorbent for removing arsenic and other toxic ions from drinking water
CA2534082A1 (en) * 2003-10-01 2005-04-14 Ada Technologies, Inc. System for removing mercury and mercuric compounds from dental wastes
ES2381882T3 (es) * 2004-10-22 2012-06-01 Fridthjof Moe Separador de agua para la separación continua de agua, aire y partículas, y procedimiento para controlar dicho separador
DE102006014682B4 (de) * 2006-03-28 2017-02-02 DüRR DENTAL AG Saugmaschine
KR20090106457A (ko) * 2006-10-07 2009-10-09 티비더블유 인더스트리즈, 인코포레이티드 진공 라인 청소 분리 시스템
US7811088B2 (en) * 2006-10-25 2010-10-12 Plath David C Low-cost magnetically aided apparatus for separating dental amalgam from waste water
DE102006058955B4 (de) * 2006-12-12 2014-07-24 DüRR DENTAL AG Saugvorrichtung für dentale, medizinische und industrielle Zwecke
US8070844B2 (en) * 2007-08-31 2011-12-06 Maguire Stephen B Dust clearing blow-back valve and reservoir
US8753432B2 (en) 2007-08-31 2014-06-17 Stephen B. Maguire Tiltable vacuum loader and receiver with blow-back
ES2584510T3 (es) * 2008-09-26 2016-09-28 Fridthjof Moe Separador de agua
US7947100B1 (en) * 2009-12-15 2011-05-24 Gast Manufacturing, Inc. Combination vertical rotary vane suction pump and liquid separator
US8784757B2 (en) 2010-03-10 2014-07-22 ADA-ES, Inc. Air treatment process for dilute phase injection of dry alkaline materials
US8383071B2 (en) 2010-03-10 2013-02-26 Ada Environmental Solutions, Llc Process for dilute phase injection of dry alkaline materials
DE102011117106A1 (de) * 2011-10-27 2013-05-02 Knorr-Bremse Systeme für Schienenfahrzeuge GmbH Kondensatabscheidereinrichtung für eine Kompressoranordnung zur Erzeugung von Druckluft
US9017452B2 (en) 2011-11-14 2015-04-28 ADA-ES, Inc. System and method for dense phase sorbent injection
US8974756B2 (en) 2012-07-25 2015-03-10 ADA-ES, Inc. Process to enhance mixing of dry sorbents and flue gas for air pollution control
US10053303B2 (en) 2016-01-05 2018-08-21 Stephen B. Maguire Low profile receiver
US10350545B2 (en) 2014-11-25 2019-07-16 ADA-ES, Inc. Low pressure drop static mixing system
USD841061S1 (en) 2016-01-05 2019-02-19 Stephen B. Maguire Low profile loader

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1106858A (en) * 1965-11-01 1968-03-20 Electrolux Ab Aspirator apparatus for dental purposes
US3485246A (en) * 1966-07-05 1969-12-23 George K Austin Jr Aspirator device
DE2138831A1 (de) * 1970-08-06 1972-02-10 Pennwalt Corp Zahnärztliche Absaugeinrichtung

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT55479B (de) 1908-02-29 1912-09-25 Josef Dr Schieszler Einrichtung zur Erzeugung hochfrequenter, nahezu ungedämpfter elektrischer Schwingungen.
US1711428A (en) * 1926-06-15 1929-04-30 Schafer Jean Separating and purifying apparatus for liquids
US3078579A (en) * 1960-10-28 1963-02-26 Pelton & Crane Company Dental aspirator with splash baffle
US3138873A (en) * 1961-09-08 1964-06-30 Harold P Bishop Vacuum attachment for dental aspirator unit
US3305927A (en) * 1964-10-02 1967-02-28 Vacudent Mfg Company Catch receptacle for evacuative suction apparatus
GB1220255A (en) * 1967-06-07 1971-01-27 Chirana Zd Y Zdravotnicke Tech Improvements in or relating to suction devices
DE1566202A1 (de) * 1967-09-18 1970-01-15 Walter Czech Absaugegeraet fuer zahnaerztliche Behandlung
US3847573A (en) * 1971-03-10 1974-11-12 S Gandrud Dental office system
GB1408291A (en) * 1972-04-19 1975-10-01 Gough D V Liquid separators
SE375701B (da) * 1972-08-23 1975-04-28 B I F Ritzler
DE2459881B2 (de) * 1974-12-18 1979-04-12 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Zahnärztliches Gerät mit einer Absaugvorrichtung
US4076606A (en) * 1975-01-29 1978-02-28 Kabushiki Kaisha Pollution Preventing Research Laboratory Method of decomposing nitrogen oxide (NOx)
JPS5813845Y2 (ja) * 1975-03-31 1983-03-18 ホソヤ マサオ シカチリヨウヨウキユウインソウチ
AU507783B2 (en) * 1976-02-18 1980-02-28 Minister Of Public Works Chair mounted dental console unit
US4031007A (en) * 1976-08-16 1977-06-21 Cities Service Company Slop oil treating system

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1106858A (en) * 1965-11-01 1968-03-20 Electrolux Ab Aspirator apparatus for dental purposes
US3485246A (en) * 1966-07-05 1969-12-23 George K Austin Jr Aspirator device
DE2138831A1 (de) * 1970-08-06 1972-02-10 Pennwalt Corp Zahnärztliche Absaugeinrichtung

Also Published As

Publication number Publication date
JPS6324697B2 (da) 1988-05-21
FR2395009A1 (da) 1979-01-19
US4564374A (en) 1986-01-14
BR7801818A (pt) 1978-12-19
CH652297A5 (de) 1985-11-15
IT1107318B (it) 1985-11-25
GB1599539A (en) 1981-10-07
DE2713321A1 (de) 1978-09-28
DK156155C (da) 1989-11-20
CA1146878A (en) 1983-05-24
FI780623A (fi) 1978-09-26
JPS53146492A (en) 1978-12-20
SE447058B (sv) 1986-10-27
DE2713321C2 (de) 1987-02-26
SE7803332L (sv) 1978-09-26
DK128478A (da) 1978-09-26
FR2395009B1 (da) 1983-11-25
IT7867670A0 (it) 1978-03-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK156155B (da) Fremgangsmaade og apparat til at fraskille flydende og faste bestanddele fra en sugestroem fra munden paa en tandlaegepatient
EP0023036B1 (de) Zahnärztliche Absaugeinrichtung
SE439242B (sv) Sugrengoringsapparat
CA1293455C (en) Separator for dental suction systems
US4580978A (en) Dental high volume evacuation system
EP2334253B1 (en) Water separator
US6790346B2 (en) Cyclone separator suitable for variable fluid flow rates
US5188530A (en) Process and device for preventing malfunction of a dental evacuation system
US3628664A (en) Means of skimming a pool by use of vortex
US6638066B2 (en) Dental vacuum system
US1184293A (en) Milking-machine.
US4414998A (en) Air gap system to maintain pure liquid supplies
JPH0334344B2 (da)
US4589442A (en) Valve for suction installation
EP1819294B1 (en) Water separator for continuous separation of water, air and particles, and method for controlling said separator
US3305927A (en) Catch receptacle for evacuative suction apparatus
JPH0375176B2 (da)
JPS6254014B2 (da)
JP2001508512A (ja) 真空便器
USRE24755E (en) Power-operated dental aspirator
KR101499034B1 (ko) 사이클론 필터링을 이용한 이물질 분리장치
CN208870139U (zh) 一种基于红外感应技术的泡沫发生器
US4582021A (en) Universal sanitary trap
GB2280607A (en) Method and apparatus for maintenance, cleansing and/or disinfection of suction systems in dental clinics
US853912A (en) Cuspidor.

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed
PBP Patent lapsed