DK154348B - Fremgangsmaade til udvinding af sukkerarter, lignin og eventuelt cellulose fra lignocelluloseholdige planteraastoffer - Google Patents

Fremgangsmaade til udvinding af sukkerarter, lignin og eventuelt cellulose fra lignocelluloseholdige planteraastoffer Download PDF

Info

Publication number
DK154348B
DK154348B DK360978AA DK360978A DK154348B DK 154348 B DK154348 B DK 154348B DK 360978A A DK360978A A DK 360978AA DK 360978 A DK360978 A DK 360978A DK 154348 B DK154348 B DK 154348B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
cellulose
solution
lignin
water
mixture
Prior art date
Application number
DK360978AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK360978A (da
DK154348C (da
Inventor
Michael Sinner
Hans-Hermann Dietrichs
Juergen Puls
Werner Schweers
Karl-Heinz Brachthaeuser
Original Assignee
Thermoform Bau Forschung
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Thermoform Bau Forschung filed Critical Thermoform Bau Forschung
Publication of DK360978A publication Critical patent/DK360978A/da
Publication of DK154348B publication Critical patent/DK154348B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK154348C publication Critical patent/DK154348C/da

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C13SUGAR INDUSTRY
    • C13KSACCHARIDES OBTAINED FROM NATURAL SOURCES OR BY HYDROLYSIS OF NATURALLY OCCURRING DISACCHARIDES, OLIGOSACCHARIDES OR POLYSACCHARIDES
    • C13K1/00Glucose; Glucose-containing syrups
    • C13K1/02Glucose; Glucose-containing syrups obtained by saccharification of cellulosic materials
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C13SUGAR INDUSTRY
    • C13KSACCHARIDES OBTAINED FROM NATURAL SOURCES OR BY HYDROLYSIS OF NATURALLY OCCURRING DISACCHARIDES, OLIGOSACCHARIDES OR POLYSACCHARIDES
    • C13K13/00Sugars not otherwise provided for in this class
    • C13K13/002Xylose
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C3/00Pulping cellulose-containing materials
    • D21C3/20Pulping cellulose-containing materials with organic solvents or in solvent environment

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Emergency Medicine (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Compounds Of Unknown Constitution (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Confectionery (AREA)
  • Separation Of Suspended Particles By Flocculating Agents (AREA)

Description

1 DK 154348 B
Den foreliggende opfindelse angår en fremgangsmåde til udvinding af sukkerarter, lignin og eventuelt cellulose fra lignocelluloseholdi-ge planteråstoffer ved behandling med en blanding af vand, et lavmolekylært organisk opløsningsmiddel og en mineralsyre ved forhøjet temperatur og tryk og adskillelse af fiberstofferne, de organiske opløsningsmidler og ligninet fra behandlingsopløsningen.
Det er kendt at oplukke celluloseholdige råstoffer for at udvinde de i råstofferne, specielt i træet, indeholdte produkter. Alt efter arten af de ønskede produkter anvendes der forskellige fremgangsmåder til oplukning. I almindelighed drejer det sig om fremgangsmåder til oplukning under anvendelse af kemikalier, under hvis indflydelse en oplukning af cellevægsforbindelsen og en opløsning af kitmaterialerne finder sted, således at cellulosens fiberagtige struktur kan frilægges ved defibrering, og cellulosen i denne form er dis-
2 DK 154348 B
ponibel for anvendelse som råstof til f.eks. plader, papir osv.
Alt efter oplukningsbetingelserne fjernes cellulosens ledsagematerialer desuden i så vid udstrækning, at ren cellulose er disponibel for videre forarbejdning, f.eks. til kunstsilke, celluld osv. De fraskilte ledsagematerialer forekommer i opløst form og bortskaffes for størstepartens vedkommende.
Det er desuden kendt at behandle planteråstoffer med en blanding af vand og lavere alifatiske alkoholer og/eller lavere alifatiske ketoner ved temperaturer mellem ca. 150 og 200°C ved forhøjet tryk og at adskille fiberstofferne fra behandlingsopløsningen. De organiske opløsningsmidler kan fjernes fra behandlingsopløsningen og genvindes. Derved opnås en remanens, der skiller sig i to faser. Den tunge fase består i det væsentlige af en termoplastisk masse af lignin, og den ovenstående vandholdige fase indeholder de vandopløselige oplukningsbestanddele, i det væsentlige en blanding af monomere sukkere, oligosaccharider, organiske syrer osv. (USA-patentskrift nr. 3.585.104). Denne blanding ;f monomere sukkere, oligosaccharider osv. kan efter teknikkens standpunkt underkastes en hydrolyse for at spalte oligosacchariderne til monomere sukkere.
Denne kendte fremgangsmåde har den ulempe, at det er vanskeligt at fraskille ligninet. Det forekommer som regel i form af en fedtet masse, som bliver tyktflydende ved lavere temperaturer, og som det er vanskeligt at fjerne fra apparaturet. Dette lignin indeholder mange forureninger. Det indeholder også en betragtelig del kulhydrater.
Det er desuden kendt at forsukre træ og andre planteråstoffer delvist eller fuldstændigt ved behandling med mineralsyrer ved forhøjet temperatur. Derved fjernes ved den såkaldte forhydrolyse hemi-celluloserne, specielt xylanerne , fra planteråstofferne, hydrolyseres desuden til monomere sukkere, især til xylose, og udvindes som sukkermelasse eller som krystallinsk xylose. Ved totalforsukringen behandles remanensen fra forhydrolysen med stærk mineralsyre, hvorved de efter forhydrolysen tilbageværende kulhydrater, der især består af cellulose, hydrolyseres til monomere sukkere, især til glukose.
Disse kendte fremgangsmåder har den ulempe, at ligninet forekommer i så stærkt kondenseret form, at det scm regel kun kan forbrændes til energiudvinding. Desuden giver det vanskeligheder at udvinde ren glukose, især krystallinsk glukose - også kaldet dextrose -i teknisk målestok efter disse forsukringsfremgangsmåder.
Den foreliggende opfindelse har til formål at tilvejebringe en
DK 154348 B
3 fremgangsmåde til udvinding af sukkerarter, især xylose og glukose, lignin og eventuelt cellulose, ved hvilken sukkerarterne opnås i høj renhed og højt udbytte, ligninet i endnu reaktiv form som pulver, og der eventuelt opnås andre værdifulde biprodukter. Fortrinsvis skal xylosen reduceres til xylitol. Når denne xylose forekommer i høj renhed, opnår man ligeledes xylitol i høj renhed uden væsentlige komplikationer ved gennemførelse af fremgangsmåden.
Den foreliggende opfindelse angår en fremgangsmåde til udvinding af sukkerarter, lignin og eventuelt cellulose fra lignocelluloseholdi-ge planteråstoffer, ved hvilken man behandler planteråstofferne med en blanding af vand, et lavmolekylært organisk opløsningsmiddel og en mineralsyre ved forhøjet temperatur, eventuelt adskiller cellulosen fra opløsningen af hemicellulosesukker og lignin i opløsningsmiddelblandingen og separat forsukrer cellulosen, afdriver det organiske opløsningsmiddel fra opløsningen under reduceret tryk ved en temperatur under 60°C og adskiller det derved udfældede højreaktive lignin fra den tilbageværende sukkeropløsning, hvilken fremgangsmåde er ejendommelig ved, at man som opløsningsmiddelblanding anvender en blanding af vand og acetone i volumenforholdet 70:30 til 30:70, hvilken blanding indeholder 0,001 n - 1,0 n mineralsyre (pH 3,0 - 0,5), og holder kogetemperaturen på 100 - 220°C.
Eksempler på råstoffer, som kan anvendes ifølge opfindelsen, og hvis hemicellulose-hovedkomponent består af xylaner, og som derfor først og fremmest er egnede til udvinding af xylose og xylitol, er løvtræ, halm, bagasse, kornavner, majskolberester, nøddeskaller og andre lignocelluloseholdige materialer, som har et xylan-indhold på f.eks. over ca. 15 vsgt%, fortrinsvis over ca. 25 vægt%. Der skal imidlertid udtrykkeligt gøres opmærksom på, at der ifølge opfindelsen også kan anvendes planteråstoffer med et lavere xylan-indhold, såsom nåletræ, især i tilfælde, hvor fremstillingen af ligninet og/eller fiberstofdelen, cellulosen, glukosen og/eller udvindingen af mannose fra mannanrige planteråstoffer er af stor økonomisk interesse. Dette afhænger også af, hvilke planteråstoffer der er til rådighed for oparbejdning i de pågældende geografiske områder.
4
DK 154348 B
I det efterfølgende vil anvendelsen af planteråstoffer, hvis hemicelluloser især består af xylaner, blive beskrevet næmere.
Der skal imidlertid udtrykkeligt gøres opmærksom på, at plante-råstoffer, som er rige på mannaner - en ved siden af xylanerne vidt udbredt hemicellulose i planteriget - på tilsvarende måde ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen kan benyttes til udvinding af mannose og følgeprodukter, såsom lignin og cellulose. Under definitionen "hemicellulosernes hovedkomponent" forstås således i forbindelse med den foreliggende opfindelse de hemicelluloser, som i de planterå-stoffer, der til enhver tid underkastes fremgangsmåden ifølge opfindelsen, udgør hovedkomponenten af hemicelluloserne. Årsagen hertil er, at en udvinding af nedbrydningsprodukter af hemicelluloser, som kun i ringe mængde er indeholdt i et planteråstof, ikke er af særlig interesse; men at et væsentligt formål med opfindelsen består i at udvinde de i det til enhver tid anve. dte planteråstof stærkest repræsenterede hemicelluloser, dvs. at nedbryde den deri forekommende hovedkomponent af hemicelluloser til monosaccharider og eventuelt reducere dem til den tilsvarende sukkeralkohol.
Ifølge en foretrukket udførelsesform af fremgangsmåden ifølge opfindelsen gennemføres behandlingen af råstofferne således, at en kemisk nedbrydning af cellulose og lignin såvidt muligt undgås, hvorimod en hydrolyse af hemicellulosernes hovedkomponenter, især af xylan, dvs. omdannelse af polysaccharidet til vandopløselige spaltningsprodukter, er ønsket. Oplukningen sker altså således, at den størst mulige del af ligninerne og xylanerne eller andre hemicelluloser går i opløsning, således at der som fast stof bliver meget ren cellulose tilbage. Oparbejdningen af reaktionsopløsningen sker således, at der på den simple-ste måde opnås en så vidtgående adskillelse af lignin og xylanspalt-ningsprodukter eller andre hemicelluloser som muligt, hvorved der opnås et lignin, som er så reaktivt som muligt, i fast form og opløste xylanspaltningsprodukter eller andre hemicelluloser i højst mulig koncentration og renhed.
Opløsningsmiddelblandingen indeholder vand og acetone i et volumenforhold, der fortrinsvis er 60:40 til 40:60. Hvis der vælges for høje temperaturer, indtræffer der uønskede kemiske forandringer af råstof komponenterne; f.eks. aftager udbyttet og renhedsgraden af xylan-
DK 154348 B
5 spaltningsprodukteme eller andre hemicelluloser, og ligninet bliver mindre reaktivt. Ved for lave temperaturer kan oplukningen derimod være utilstrækkelig, også i den forstand, at der kun finder en utilstrækkelig hydrolyse af xylanerne eller andre hemicelluloser sted. Desuden kan oplukningen vare for længe ved for lav temperatur. Oplukningstiden bør under hvert trin fortrinsvis være 2 til 180 minutter, og særlig foretrukket 5 til 60 minutter. Oplukningstemperaturen og oplukningstiden må afpasses efter det til enhver tid anvendte råstof. Ved udtagning af prøver eller ved forforsøg før gennemførelse af fremgangsmåden ifølge opfindelsen i større teknisk målestok kan det let fastslås, hvilke temperaturer og oplukningstider, der er optimale for opnåelse af de angivne virkninger.
Ifølge opfindelsen sættes der til oplukningsopløsningen en lille mængde mineralsyre. Ved syretilsætning kan der også oplukkes sådanne planteråstoffer, som uden syretilsætning er vanskeligt eller utilstrækkeligt oplukkelige. Dette gælder f.eks. for nåletræ. Som syrer kan der f.eks. anvendes salpetersyre, phosnhorsyre, svovlsyre eller saltsyre, fortrinsvis svovl- eller saltsyre. Den optimale syrekoncentration afhænger af den anvendte syre og af arten af det anvendte råstof. Ved anvendelse af saltsyre bør oplukningsopløsningen som regel i forhold til det samlede volumen indeholde 0,001 til 0,3 n, fortrinsvis 0,005 til 0,1 n, og særlig foretrukket 0,01 til 0,05 n syre. Ved anvendelse af andre syrer kan den optimale syrekoncentration bestemmes af fagmanden ved simple forsøg.
Det er en stor fordel, at oplukningen sker meget hurtigt ved tilsætning af syre. Ved løv- og nåletræ går hemicelluloserne - ved løvtræ hovedsagelig xylaner og ved nåletræ hovedsagelig mannaner - og størstedelen af ligninet som regel i opløsning, f.eks. ved anvendelse af blandinger af vand og acetone og 0,02 til 0,03 n saltsyre ved 200°C i 5 minutter, uden at der fra cellulosen fraspaltes produkter med lavere molekylvægt i nævneværdig mængde. Det er desuden en stor fordel og kunne ikke forventes af fagmanden, at xylanerne, hhv. mannanerne, derved spaltes til de tilsvarende monomere sukkere, og ligninet i vidtgående grad bliver reaktionsdygtigt og opløseligt i organiske opløsningsmidler.
Ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen underkastes planteråstof-ferne en her som "foroplukning" betegnet oplukning. Også denne forop- 6
DK 154348 B
lukning kan i lighed med hovedoplukningen gennemføres i en opløsningsmiddelblanding. Desuden kan opløsningsmiddelblandingen, alt efter råstoffet, tilsættes en lille mængde syre, hvorved oplukningsvarigheden formindskes. Foroplukningen kan imidlertid også gennemføres ved pH-værdier på 4 til 8, hensigtsmæssigt 4 til 7, ved tilsætning af puffersalte, såsom phosphatsalte. I dette tilfælde sker opløsningen af letopløselige forureninger langsomt og meget skånsomt og kan derfor let styres i hele oplukningsperioden. I dette tilfælde er det særlig fordelagtigt at arbejde under syretilsætning ved den efterfølgende hovedopluk-ning, da hemicelluloserne ellers opløses fra det forbehandlede råstof i utilstrækkelig grad eller for langsomt.
Foroplukningen kan eventuelt også ske med damp, eventuelt under tryk, som det er beskrevet detaljeret i DS-Al 2.732.289 og 2.732.327.
Denne gennemførelse af i roplukningen før den egentlige hoved-oplukning er et væsentligt kendetegn ved den foreliggende opfindelse. På overraskende måde opnås det derved, at de ved nedbrydning af hemicelluloserne opnåede monosaccharider, f.eks. xylose, opnås med betragteligt forbedret renhed ved i øvrigt enkel gennemførelse af fremgangsmåden. Desuden opnås ligninet i renere form og i en mere pulveragtig form, således at adskillelsen lettes.
Foroplukningen, fortrinsvis med acetone-vand-blandinger, gennemføres ved noget mildere betingelser end hovedoplukningen. Temperaturer i området fra 100 til 190°C, fortrinsvis i området fra 150 til 180°C, er velegnede. Behandlingstiden er hensigtsmæssigt 4 timer til 5 minutter, fortrinsvis 60 til 10 minutter.
Hvis acetone-vand-blandingen tilsættes 0,001 til 1 n mineralsyre, så forekommer der væsentligt kortere behandlingstider og endog tider væsentligt under 5 minutter. Behandlingstiderne ved anvendelse af puffersalte ligger inden for de ovenfor angivne, rammer.Det er væsentligt, at temperaturen og varigheden af behandlingen udvælges således, at mindre end ca. 20 vægt%, hensigtsmæssigt mindre end ca. 15 vægt%, særlig hensigtsmæssigt mindre end ca. 10 vægt%, fortrinsvis mindre end ca.
5 vægt%, af den i planteråstoffet indeholdte hovedkomponent i hemicelluloserne, især af xylanerne, spaltes og går i opløsning, mens der derimod sker en onløsning af de uden kemisk nedbrydning opløselige bestanddele og af spaltningsprodukterne af sådanne stoffer, som nedbrydes kemisk ved betinc,eiser, ved
DK 154348 B
7 hvilke hovedkomponenten i hemicelluloserne, især xylanerne, endnu ikke spaltes i det nævnte omfang og går i opløsning. Betingelserne kan variere i afhængighed af de til enhver tid udvalgte planteråstoffer, og de til enhver tid optimale betingelser for ovennævnte behandlinger kan let fastslås af fagmanden ved hjælp af simple forsøg.
Derefter underkastes den fra opløsningen fraskilte remanens den egentlige hovedoplukning med en blanding af vand og acetone. Temperaturerne ligger hensigtsmæssigt i området fra 170 til 210°C, fortrinsvis fra 180 til 200°C, mens reaktionsvarigheden fortrinsvis ligger i området fra 180 til 10 minutter og yderligere foretrukket i området fra 30 til 70 minutter. Når acetone-vand-blandingen tilsættes mineralsyrer, må behandlingstiden være kortere for at undgå, at de ønskede opnåede sukkerarter, især xylose, spaltes, og cellulosen angribes stærkere. Temperatur og varighed af behandlingen vælges i hvert tilfælde således, at især xylanerne såvidt muligt spaltes fuldstændigt til i den anvendte opløsningsmiddelblanding opløselige xylanfragmenter og/eller til xylose, og at der således såvidt muligt ikke bliver nogen under indvirkning af acetone og vand spaltbare hemicelluloser og heller intet lignin tilbage i fiberstoffet. Remanensen skulle således være så ren cellulose som muligt.
Til udvinding af dels særlig rene hemicellulosefragmenter og dels ren cellulose har det ved mange planteråstoffer vist sig fordelagtigt efter hovedoplukningen at gennemføre· en yderligere behandling af fiberstofremanensen fra hovedoplukningen, svarende til en hovedoplukning med syretilsætning. Derved skulle restindhold af hemicelluloser og ligniner, og om ønsket amorfe cellulosedele blive fjernet.
Efter afslutning af hovedoplukningen må man passe på, at der ikke før adskillelsen af fiberstofferne fra oplukningsopløsningen fjernes væsentlige mængder af acetonen, da der med tiltagende relativ vandmængde i opløsningen i tiltagende grad sker en udfældning af det vand-uopløse-lige lignin, som derved udfældes på fiberstoffet. Samme tendens viser sig ved afkøling af oplukningsopløsningen. Det er følgelig fordelagtigt at gennemføre frafiltreringen af fiberstofferne fra oplukningsopløsningen ved højere temperaturer, eventuelt under tryk og eventuelt også 8
DK 154348 B
at gennemføre eftervaskningen af fiberstofferne med frisk oplukningsopløsning under disse betingelser.
Alt efter målsætningen kan eftervaskningen gennemføres med vand eller organiske opløsningsmidler eller blandinger deraf, fortrinsvis en blanding af 0 til 70 volumendele vand og 100 til 30 volumendele lavere alifatiske alkoholer og/eller ketoner eller også svag lud, eller eftervaskningen kan udelades. Ved en eftervaskning med frisk oplukningsopløsning kan opløsningen anvendes til den næste oplukning (hovedoplukning) eller oparbejdes som oplukningsopløsningen til udvinding af xylanspaltningsprodukterne og ligninet (se nærmere i det efterfølgende). Anvendelse af eftervaskningsopløsningen til (hoved)-oplukningen kan være fordelagtig for nogle råstoffer. Eftervaskningsopløsningen har nemlig allerede den til opløsning af xylanet, hhv.
andre hemicelluloser og ligr net, optimale pH-værdi. Dermed hersker der optimale oplukningsbetir eiser i reaktionsblandingen fra begyndelsen. Alt efter sammensætning af eftervaskningsopløsningen og i afhængighed af egenskaberne af det anvendte råstof kan reaktionsvarigheden og/eller reaktionstemperaturen formindskes.
Ved eftervaskningen af fiberstofferne med varme opløsningsmidler eller opløsningsmiddel-vand-blandinger opløses der især en øget lig-ninmængde fra fiberstofferne. Når ligninudvindingen spiller en underordnet rolle, er der mulighed for at udvinde de xylanspaltningspro-dukter, som efter oplukningen er forblevet i fiberstoffet ved en eftervaskning med vand, såvidt muligt i varm tilstand. Ved eftervaskningen af fiberstofferne med svagt alkaliske vandige opløsninger bringes såvel ligninet som xylan og xylanfragmenter hurtigt og i vid udstrækning i opløsning. Dertil kommer, at de således behandlede fiberstoffer hyppigt udviser højere fordøjelighedsværdi ved svært oplukkelige råstoffer.
Eftervaskningen med opløsningsmiddel-vand-blandinger eller vand kan udelades, når fremstillingen af fiberstoffer, f.eks. til krea tur foderformål, er det vigtigste eller eneste produktionsformål, og tilstrækkeligt kraftige oplukningsbetingelser bringes til anvendelse.
Når der ifølge opfindelsen udvælges efter xylanrige råstoffer afpassede optimale oplukningsbetingelser, opnår man ved oplukning uden tilsætning åf mineralsyre eller organiske syrer efter fraskil-lelse af fiberstofferne i oplukningsopløsningen xylanfragmenter i
DK 154348 B
9 høj renhed og koncentration, hvilke hovedsagelig forengger som oligo- og polysaccharider. Disse kan før fraskillelse af opløsningsmidlet og ligninet hydrolyseres på en måde, der svarer til hoved-oplukningen under tilsætning af syre med det formål at udvinde xylose. Der kan gås frem på' tilsvarende måde, når der ved oplukning med syre ud over de monomere også er små mængder dimere og oligomere sukkerarter i den fra fiberstoffet adskilte oplukningsopløsning.
Ved en anden udførelsesform af fremgangsmåden ifølge opfindelsen kan de ovenfor nævnte xylanfragmenter udfældes fra den fra fiberstoffet adskilte oplukningsopløsning-ved tilsætning af opløsningsmiddel som f.eks. ethanol og fraskilles» De opnås ved denne variant af fremgangsmåden i meget ren form. Det er overordentlig overraskende, at disse xylaner og xylanfragmenter efter hydrolyse giver praktisk taget ren xylose fri for 4-0-methylglukuronsyre. Den efter fraskillelse af xylanerne og xylanfragmenterne opnåede opløsning kan som senere beskrevet videraforarbejdes. Fjernelsen af det organiske opløsnincs-middel fra reaktionsopløsningen sker f.eks. ved afblæsning fra den overophedede opløsning eller ved destillation af koldere opløsninger. Dette tjener på én gang genvindingen af opløsningsmidlet og fra-skillelsen af ligninet. Ifølge opfindelsen sker genvindingen af det organiske opløsningsmiddel fortrinsvis ved vakuumdestillation af den ved varmeveksling til ca. 40°C afkølede reaktionsopløsning, da det vand-uopløselige lignin ved denne temperatur fremkommer i pulverform og kan fraskilles med forholdsvis simple midler, f.eks. ved filtrering, mens ligninet ved højere temperatur fremkommer i form af fedtede til tyktflydende eller sammenbagte masser.
Ifølge opfindelsen er det en særlig fordel, at det udfældede lignin bliver mindre fedtet og mere pulveragtigt, når der foretages en foroplukning før hovedoplukningen.
Det skal imidlertid understreges her, at uanset i hvilken form ligninet opnås, er de efter fjernelse af de organiske opløsningsmidler tilbageværende vandige faser lyse i farven ved rigtigt udvalgte oplukningsbetingelser, dvs. at de kun indeholder ringe mængder ligninlignende produkter.
DK 154348 B
10
Oplukningsopløsningen indeholder, alt efter hvor kraftige oplukningsbetingelser, der anvendes, furfurol i forskellige procentvise mængder. Denne furfurol udgør et værdifuldt biprodukt.
Når der ifølge opfindelsen udvælges efter råstoffet tilpassede optimale oplukningsbetingelser, opnås xylanspaltningsprodukterne i de vandige faser af oplukningsopløsningen med stor renhed og i høj koncentration. Forsåvidt xylanspaltningsprodukterne ikke allerede foreligger i fom af xylose, som det er tilfældet ved oplukning under tilsætning af syre eller hydrolyse af oplukningsopløsningen før fra-skillelse af opløsningsmidlet og ligninet, er det hensigtsmæssigt ved videreforarbejdningen til xylose at gennemføre en sur hydrolyse uden forrensning af opløsningen, da der under indvirkningen af syre ikke blot sker hydrolyse af xylanspaltningsprodukterne, men samtidig en omdannelse af vand-opløselige forureninger til vand-uopløselige produkter, som meget nemt kan adskilles fra hydrolysåterne ved filtrering. Det er særlig fordelagtigt, at hydrolysen og fjernelsen af forureninger kan ske i én arbejdsgang, og det er desuden særlig fordelagtigt, at hydrolysen af de ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen opnåede xylanspaltningsprodukter .som lavmolekylære sukkerarter i de vandige faser kan foretages under væsentligt mildere betingelser, f.eks. under anvendelse af lavere syrekoncentrationer end en hydrolyse af xylanerne i planteråstoffernes dvs. en hydrolyse af f.eks. træ eller halm. Xyloseandelen af de samlede hydrolysatkulhydrater er som middelværdi 85%, og koncentrationen af xylose i opløsningerne ca. 4 til 9%.
Ifølge opfindelsen opnås der efter fraskillelse af det organiske opløsningsmiddel og ligninet og gennemførelse af hydrolysen en vandig opløsning, som i det væsentlige kun indeholder xylose. Denne xylose kan isoleres fra denne opløsning på i og for sig kendt måde, når den ønskes som sådan, øvrige i opløsningen tilstedeværende sukkerærter, især glukose, kan let fjernes ved omkrystallisation, da de kun foreligger i ringe mængde.
Når det ønskes at fremstille xylitol af xylosen, er det hensigtsmæssigt, at hydrolysatet først renses, f.eks. ved ionbytning.
Til anionbytteren bindes såvel 4-O-methylglukuronsyren som den ved den sure hydrolyse anvendte syre, mens xylose frit kan passere ion-byttersøjlen (jfr. K. Dorfner: "Ionenaustauscher", Walter de Gruyter
DK 154348 B
11 & Co.'s forlag, Berlin 1970, side 267; M. Sinner, H.H. Dietrichs og M.H. Simatupang, "Holzforschung” 26_ (1972), 218-228). På overraskende måde er indholdet af 4-O-methylglukuronsyre i hydrolysatet overordentlig lille ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen.
En særlig målsætning for fremgangsmåden ifølge opfindelsen består i, at det efter ovenstående fremgangsmåde opnåede rensede xylose fortrinsvis videreforarbejdes til xylitol ved katalytisk hydrering på i og for sig kendt måde (jfr. DE-Al 2.536.416 og 2.418.800, DE-Bl 2.005.851 og 1.066.567, DE-Al 1.935.934 og FR-patent 2.047.193). Ved denne udførelsesform kan der således ud fra planteråstofferne med højt xylanindhold på simpel måde fremstilles xylitol i meget ren form ved en økonomisk fremgangsmåde (jfr. DE-Bl 1.066.568) under samtidig udvinding af yderligere værdifulde produkter.
Såvel de i de vandige Æaser indeholdte xylanspaltningsprodukter som xylosen, der kan fås derfra, kan også omsættes til furfurol.
Det er ikke nødvendigt herfor, at xylosen først fraskilles i ren form. Tilsvarende gælder f.eks. for anvendelse af xylosen som substrat for fremstilling af protein.
Det er kendt og allerede tidligere omtalt, at fiberstoffer udvundet ved sådanne fremgangsmåder kan anvendes til fremstilling af papir. Dette anvendelsesområde skades ikke af oplukningsbetingelserne ifølge opfindelsen. Efter fremgangsmåden ifølge opfindelsen kan såvel løvtræ og étårige planter som de efter de hidtil kendte oplukningsfremgangsmåder med opløsningsmiddel-vand-blandinger uoplukkelige eller kun vanskeligt oplukkelige nåletræstyper son fyr, gran og nåletræ af typen Douglas anvendes til papirmassefremstilling. Til nåletræstyperne er 60:40 - 40:60-blandinger af acetone og vand med mineralsyre specielt velegnede. Ved anvendelse af mineralsyre bør koncentrationen i forhold til det samlede volumen af oplukningsopløsningen fortrinsvis være 0,005 til 0,1 n.
En anden særlig fordelagtig udførelsesform af fremgangsmåden består i, at man underkaster den opnåede fiberstofremanens, der for størstepartens vedkommende består af cellulose, en sur eller enzymatisk hydrolyse under fremstilling af glukose. Denne fremgangsmåde er beskrevet i enkeltheder i DE-Al 2.73 2.289. Da det Ifølge opfindelsen opnåede fiberstof har en overordentlig høj renhedsgrad, dvs.
DK 154348 B
12 at det af kulhydrater overvejende indeholder cellulose, opstår der ved hydrolysen praktisk taget kun glukose i ganske udmærket udbytte.
Da der desuden ved oplukningen ifølge opfindelsen bliver opløst store mængder af ligninet, kan des således opnåede fiberstof også omdannes enzymatisk til glukose i højt udbytte, mens f.eks. træ ikke kan for-sukres enzymatisk. Oparbejdningen af hydrolyseopløsningen kan ske på kendt måde under udvinding af glukose.
En yderligere fordelagtig udførelsesform af oplukningen med surgjorte acetone-vand-blåndinger ifølge opfindelsen består i at styre oplukningsbetingelserne - især temperaturen - fortrinsvis til 180 til 200°C -, behandlingsvarigheden - fortrinsvis til 5 til 30 minutter -og surhedsgraden - fortrinsvis til 0,01 til 0,1 n mineralsyre -, således at fiberremanensen i vid udstrækning indeholder planteråstoffets krystallinske cellulose fuldstændigt og uden større mængde hemicellu-loser og/eller lignin, således at en krystallinsk cellulose med høj renhed opnås. Polymerisationsgraden af cellulosen kan styres ved hjælp af oplukningsbetingelserne i afhængighed af planteråstoffet.
Disse rene krystallinske produkter kan f.eks. finde anvendelse som mikrokrystallinsk cellulose eller til fremstilling af kunstsilke.
En anden særlig fordelagtig udførelsesform af fremgangsmåden ifølge opfindelsen består i at behandle cellulosen igen med en blanding af acetone og vand samt mineralsyre, fortrinsvis fra 0,01 til 0,1 n syre i forhold til det samlede volumen, og fortrinsvis ved 180 til 210°C i 5 til 60 minutter.
Oplukningsbetingelserne, bør vælges således, at cellulosen så godt som fuldstændigt spaltes til glukose. Herved er reaktionsopløsningsopholdstiden kritisk, da den af cellulosen opståede glukose på grund af den høje temperatur og den lave pH-værdi i reaktionsopløsningen kan reagere videre til 5-hydroxymethylfurfurol og til uønskede nedbrydningsprodukter. Derfor har det vist sig fordelagtigt at gennemføre behandlingen trinvis. Dette kan ske chargevis, idet reaktionsopløsningen med visse tidsintervaller, særlig foretrukket hver 3. til 15. minut, fraskilles og erstattes med frisk opløsning, indtil fiberstoffet er hydrolyseret fuldstændigt, specielt til glukose. Herved er det særlig fordelagtigt at anvende opvarmningssystemer, som muliggør en hurtig og ensartet opvarmning. Den trinvise 13
DK 154348 B
hydrolyse af cellulosen til glukose ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen kan også ske i et kontinuerligt arbejdende system. I denne forbindelse er det hensigtsmæssigt, at opløsningens opholdstid eller gennemstrømningshastighed i reaktionsområdet kan styres nøjagtigt.
Den efter fraskillelse af opløsningsmidlet i reaktionsopløsningens vandige fase i højt udbytte og stor renhed opnåede glukose kan efter frafiltrering af små mængder faste forureninger og eventuelt efter fjernelse af syren udvindes i krystallinsk form på i og for sig kendt måde, reduceres til sorbit, forgæres til alkohol eller anvendes som næringsmedium for mikroorganismer eller som fodermelasse.
Alt efter hvor kraftige oplukningsbetingelseme er, omsættes forskellige mængder af den af cellulosen opståede glukose som tidligere omtalt til 5-hydroxymethylfurfurol. Dette stof udgør et værdifuldt biprodukt, som kan udvindes af kondensaterne og ved oparbejdning af de vandige faser af reaktionsopløsningerne, som regel i mængder på 2 til 6% i forhold til det anvendte råstof.
Et andet, særlig fordelagtigt anvendelsesområde for det ifølge opfindelsen udvundne fiberstof er anvendelse som foderstof til drøvtyggere. Ikke kun svagt lignificerede råmaterialer, såsom halm, men også de stærkere lignificerede løvtræstyper og de stærkt lignifice-rede nåletræstyper leverer fiberstoffer, der allesammen giver højere fordøjelsesværdi hos kreaturer end gode høkvaliteter. Et større antal råstoffer kan ved styret oplukning omdannes til fiberstoffer, hvis fordøjelighed ligger over 90%. Det er særlig fordelagtigt, at fiberstofferne, som bortfiltreres fra reaktionsopløsningen, direkte, dvs. uden eftervaskning eller anden bearbejdning, kan .anvendes som foder, da de i sig selv opløselige kulhydrater, som er udfældet på de således opnåede fiberstoffer, forhøjer produktets .næringsværdi.
Et væsentligt teknisk fremskridt ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen består i, at der ikke anvendes nogen miljøskadelige kemikalier, da de tilsatte kemikalier anvendes i meget ringe koncentration, og alle komponenter af de anvendte planteråstoffer kan udnyttes.
Fremgangsmåden ifølge opfindelsen belyses nærmere ;i de følgende eksempler.
DK 154348 B
14
Eksempel 1
Oplukning af grantræ med surgjorte oplukningsopløsninger ved anvendelse af acetone og ethanol som opløsningsmiddel.
Prøver hver især bestående af 5 g lufttørret grantræ (spånstørrelse 4 x 5 x 15 mm) behandledes med surgjorte (0,020 n HC1, pH 2,2) blandinger af acetone eller ethanol og vand (volumenforhold 1:1) ved 200°C i 20 minutter. Tilsætningsforholdet androg 1:10. Remanensen vaskedes med en blanding af organisk opløsningsmiddel og vand uden syretilsætning og derefter med rent organisk opløsningsmiddel og tørredes. Den med acetone opnåede remanens var hvid, medens den med ethanol opnåede var lysebrun. Analyseværdierne var som følger:
Tabel 1
Organisk Udbytte (%) Lignin(%) Glukose (%) Kulhydrater opløsnings- af råstof af fast af fast ' i alt (%) middel remanens remanens
Acetone 27,2 1,9 98,8 (92,3)?· 99,8
Ethanol 45,5 12,5 92,4 (85,4)X 99,3 1 ifølge J.F. Saeman et al,"TAPPI 32 (1954), 336-343, korrigerede værdier; i parentes: analyseværdier.
Værdierne i denne tabel viser, at der under i øvrigt samme betingelser efter 20 min. er gået en væsentlig større del af udgangsmaterialet i opløsning ved anvendelse af acetone som organisk opløsningsmiddel end ved anvendelse af ethanol. Remanensen var væsentligt mindre forurenet med lignin , og en betydeligt højere procentdel af remanensen bestod af glukose.
Eksempel 2 5 charger hver på 100 g træflis, asp eller Douglas-gran, fremstilledes, og hver charge indførtes i en laboratoriekoger med 1200 ml kogevæske af vand og organisk opløsningsmiddel i volumenforholdet 50:50 samt syre. De anvendte kogevæsker var blandinger af vand og n-propanol eller vand og ethanol eller vand og acetone, og samtlige var gjort sure med 0,02 n HC1 (pH 2,2). Syren var tilsat den tilsvarende mængde 15
DK 15 4 3 4 8 B
vand inden tilsætning af det organiske opløsningsmiddel, og volumenreduktionen begrænsedes ved blanding med vandholdigt opløsningsmiddel 50:50 for at indstille den ønskede syrekoncentration. Efter de angivne tidsrum udtoges prøver af indholdet i kogeren, uden at trykket i kogeren sænkedes, og prøverne køledes hurtigt og analyseredes.
TftBEL 2
ASP DOCIGLAS-GRAN
Tempe- Tid Opløsnings- Fast Rest- Sukker Fast iRest- Sukker ratur min. middel rema- lignin % rema- lignin % o nens % % nens % %
DK 154348 B
16 Værdierne i denne tabel viser, at opløsningen og delignificeringen forløber hurtigere ved anvendelse af acetone som organisk opløsningsmiddel i stedet for propanol og endnu hurtigere end ved anvendelse af ethanol.
I samtlige tilfælde falder sukkerværdierne efter nogen tid i stedet for yderligere at stige, hvilket er tegn på, at det dannede sukker nedbrydes ved fortsat opløsning af træet. Nedbrydningshastigheden er.imidlertid lavest, når man anvender acetone som organisk opløsningsmiddel.

Claims (5)

1. Fremgangsmåde til udvinding af sukkerarter, .lignin og eventuelt cellulose fra lignocelluloseholdige planteråstoffer, ved hvilken man behandler p1anteråstof ferne med en blanding af vand, et lavmolekylært organisk opløsningsmiddel og en mineralsyre ved .forhøjet temperatur, eventuelt adskiller cellulosen fra opløsningen af hemicellulosesuk-ker og lignin i opløsningsmiddelblandingen og separat forsukrer cellulosen, afdriver det organiske opløsningsmiddel fra opløsningen under reduceret tryk ved en temperatur under 60°C og adskiller det derved udfældede højreaktive lignin fra den tilbageværende sukkeropløsning KENDETEGNET ved, at man som opløsningsmiddelblanding anvender en blanding af vand og acetone i volumenforholdet 70:30 til 30:70, hvilken blanding indeholder 0,001 n - 1,0 n mineralsyre (pH 3„0 - 0,5),og holder kogetemperaturen på 100 - 220°C.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1 KENDETEGNET ved, at blandingen af acetone og vand er gjort sur med 0,01 - 0,1 n (pH 2,2 - 1,2) mineralsyre, og at temperaturen holdes på 180 - 200°C i 5 -10 min., indtil cellulosen er frigjort, og at den således opnåede krystallinske cellulose adskilles fra opløsningen og hydrolyseres til glukose med en frisk blanding af acetone og vand, som indeholder 0,01 - 0,1 n mineralsyre (pH 2,2 - 1,2), ved en temperatur på 180 - 21D°C i 5 - 60 min.
3. Fremgangsmåde ifølge et hvilket som helst af de foregående krav KENDETEGNET ved, at hydrolysen af cellulosen til glukose gennemføres trinvis ved, at man efter hvert 3. -15. min. fraskiller reaktionsopløsningen og erstatter den med frisk opløsning, indtil cellulosen er hydrolyseret fuldstændig til glukose.
4. Fremgangsmåde ifølge et hvilket som helst af kravene 1-2 KENDETEGNET ved, at hydrolysen af cellulosen til glukose gennemføres kontinuerligt.
5. Fremgangsmåde ifølge et hvilket som helst af de foregående krav KENDETEGNET ved, at man som mineralsyre anvender saltsyre, svovlsyre, phosphorsyre eller salpetersyre.
DK360978A 1977-08-17 1978-08-16 Fremgangsmaade til udvinding af sukkerarter, lignin og eventuelt cellulose fra lignocelluloseholdige planteraastoffer DK154348C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19772737118 DE2737118A1 (de) 1977-08-17 1977-08-17 Verfahren zur gewinnung von zuckern, gegebenenfalls cellulose und gegebenenfalls lignin aus lignocellulosischen pflanzlichen rohstoffen
DE2737118 1977-08-17

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK360978A DK360978A (da) 1979-02-18
DK154348B true DK154348B (da) 1988-11-07
DK154348C DK154348C (da) 1989-04-10

Family

ID=6016637

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK360978A DK154348C (da) 1977-08-17 1978-08-16 Fremgangsmaade til udvinding af sukkerarter, lignin og eventuelt cellulose fra lignocelluloseholdige planteraastoffer

Country Status (21)

Country Link
US (2) US4520105A (da)
JP (3) JPS5470444A (da)
AR (1) AR216798A1 (da)
BE (1) BE869780A (da)
BR (1) BR7805269A (da)
DE (1) DE2737118A1 (da)
DK (1) DK154348C (da)
FI (1) FI782478A (da)
FR (1) FR2400557A1 (da)
GB (1) GB2003478B (da)
IL (1) IL55363A (da)
IN (1) IN149855B (da)
IT (1) IT1206627B (da)
MX (1) MX5549E (da)
NL (1) NL7808474A (da)
NO (1) NO145201C (da)
OA (1) OA06053A (da)
PL (1) PL209098A1 (da)
RO (1) RO77344A (da)
SE (1) SE440086B (da)
ZA (1) ZA784634B (da)

Families Citing this family (109)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI782628A (fi) * 1977-08-31 1979-03-01 Laszlo Paszner Organiska loesningsmedel utnyttjande delignifierings- och foersockringsfoerfarande foer lignocellulosahaltiga plantmaterial
JPS5536775U (da) * 1978-08-31 1980-03-08
CA1173380A (en) * 1980-02-19 1984-08-28 Michael I. Sherman Acid hydrolysis of biomass for ethanol production
AT372425B (de) * 1980-11-20 1983-10-10 Simmering Graz Pauker Ag Verfahren und vorrichtung zur gewinnung von zellstoff
AR227462A1 (es) * 1981-03-26 1982-10-29 Thermoform Bau Forschung Procedimiento mejorado para la produccion de hidrolizados de carbohidratos a partir de material celulosico triturado
US4470851A (en) * 1981-03-26 1984-09-11 Laszlo Paszner High efficiency organosolv saccharification process
HU197774B (en) * 1983-02-16 1989-05-29 Laszlo Paszner Organic solvent process for the hydrolytic saccharification of vegetable materials of starch type
DE3428661A1 (de) * 1983-08-09 1985-03-07 Krupp Industrietechnik GmbH Werk Buckau Wolf, 4048 Grevenbroich Verfahren zur hydrolyse von lignocellulosehaltiger biomasse
US4746401A (en) * 1983-09-29 1988-05-24 Georgia Tech Research Corp. Process for extracting lignin from lignocellulosic material using an aqueous organic solvent and an acid neutralizing agent
US4609624A (en) * 1984-02-03 1986-09-02 Les Services De Consultation D.B. Plus Limitee Process for producing isopropyl alcohol from cellulosic substrates
CA1225636A (en) * 1984-07-13 1987-08-18 Robert P. Chang Method for continuous countercurrent organosolv saccharification of wood and other lignocellulosic materials
JPS61115994A (ja) * 1984-11-09 1986-06-03 Agency Of Ind Science & Technol セルロ−ス系バイオマスの液化方法
CA1275286C (en) * 1986-05-29 1990-10-16 Edward A. Delong Method for extracting the chemical components from dissociated lignocellulosic material
US5562777A (en) * 1993-03-26 1996-10-08 Arkenol, Inc. Method of producing sugars using strong acid hydrolysis of cellulosic and hemicellulosic materials
US5597714A (en) * 1993-03-26 1997-01-28 Arkenol, Inc. Strong acid hydrolysis of cellulosic and hemicellulosic materials
US5730837A (en) * 1994-12-02 1998-03-24 Midwest Research Institute Method of separating lignocellulosic material into lignin, cellulose and dissolved sugars
US5882114A (en) * 1995-06-13 1999-03-16 Nippon Petrochemicals Company, Limited Method of continuous extraction of crude wax and apparatus therefor
US5665798A (en) * 1995-12-27 1997-09-09 North Pacific Paper Corporation Composite wood products from solvent extracted wood raw materials
US20020062935A1 (en) * 1995-12-27 2002-05-30 Weyerhaeuser Company Paper and absorbent products with reduced pitch content
US6364999B1 (en) 1995-12-27 2002-04-02 Weyerhaeuser Company Process for producing a wood pulp having reduced pitch content and process and reduced VOC-emissions
US5698667A (en) * 1995-12-27 1997-12-16 Weyerhaeuser Company Pretreatment of wood particulates for removal of wood extractives
DE19637909A1 (de) * 1996-09-18 1998-03-19 Infan Ingenieurgesellschaft Fu Verfahren zur Verwertung von Altholz
US6057438A (en) * 1996-10-11 2000-05-02 Eastman Chemical Company Process for the co-production of dissolving-grade pulp and xylan
US6423145B1 (en) 2000-08-09 2002-07-23 Midwest Research Institute Dilute acid/metal salt hydrolysis of lignocellulosics
JP3405981B1 (ja) * 2002-06-26 2003-05-12 日本財経株式会社 酢酸セルロースの製造方法
WO2004013409A1 (en) * 2002-07-25 2004-02-12 Coffin World Water Systems Apparatus and method for treating black liquor
CA2452145A1 (en) * 2003-06-03 2004-12-03 David Tarasenko Method for producing pulp and lignin
US7888412B2 (en) * 2004-03-26 2011-02-15 Board Of Trustees Of The University Of Alabama Polymer dissolution and blend formation in ionic liquids
WO2005095314A1 (en) * 2004-03-26 2005-10-13 Purdue Research Foundation Processes for the production of xylitol
US20060124124A1 (en) * 2004-12-14 2006-06-15 Gas Technology Institute Hydroxyl radical/dilute acid hydrolysis of lignocellulosic materials
JP4601412B2 (ja) * 2004-12-21 2010-12-22 ニッタ株式会社 キシロオリゴ糖の製造方法
JP2006343022A (ja) * 2005-06-08 2006-12-21 Dainippon Ink & Chem Inc 局所排気装置
BRPI0612612A2 (pt) * 2005-06-29 2009-01-27 Univ Alabama compàsitos de celulose reconstituÍdos por lÍquido iânico como matrizes de suporte sàlido
US8883193B2 (en) 2005-06-29 2014-11-11 The University Of Alabama Cellulosic biocomposites as molecular scaffolds for nano-architectures
CN103271083B (zh) 2005-10-07 2017-08-11 阿拉巴马大学 多功能离子液体组合物
US20080029233A1 (en) * 2006-08-03 2008-02-07 Purevision Technology, Inc. Moving bed biomass fractionation system and method
US7666637B2 (en) * 2006-09-05 2010-02-23 Xuan Nghinh Nguyen Integrated process for separation of lignocellulosic components to fermentable sugars for production of ethanol and chemicals
US8323923B1 (en) 2006-10-13 2012-12-04 Sweetwater Energy, Inc. Method and system for producing ethanol
US9499635B2 (en) 2006-10-13 2016-11-22 Sweetwater Energy, Inc. Integrated wood processing and sugar production
EP2520672B1 (en) 2006-10-26 2015-07-15 Kawasaki Jukogyo Kabushiki Kaisha Method and system for hydrolytic saccharification of a cellulosic biomass
US7815741B2 (en) 2006-11-03 2010-10-19 Olson David A Reactor pump for catalyzed hydrolytic splitting of cellulose
US7815876B2 (en) 2006-11-03 2010-10-19 Olson David A Reactor pump for catalyzed hydrolytic splitting of cellulose
DE102007056170A1 (de) * 2006-12-28 2008-11-06 Dominik Peus Semikontinuierliches Verfahren zur Herstellung von Brennstoff aus Biomasse
CN100465373C (zh) * 2007-03-08 2009-03-04 上海交通大学 用生物质原料炼制生产纤维素、木质素和木糖的方法
CA2685177A1 (en) * 2007-05-02 2008-11-13 Mascoma Corporation Two-stage method for pretreatment of lignocellulosic biomass
FI122535B (fi) * 2007-11-20 2012-03-15 Teknologian Tutkimuskeskus Vtt Menetelmä kuitumaisen raaka-aineen kuiduttamiseksi sekä massa ja sen käyttö
US8668807B2 (en) 2008-02-19 2014-03-11 Board Of Trustees Of The University Of Alabama Ionic liquid systems for the processing of biomass, their components and/or derivatives, and mixtures thereof
ES2528125T3 (es) 2008-03-17 2015-02-04 Bio Tech Ltd Método de hidrólisis ácida continua de sustancias que contienen celulosa
FR2932815B1 (fr) * 2008-06-23 2015-10-30 Cie Ind De La Matiere Vegetale Cimv Procede de pretraitement de la matiere premiere vegetale pour la production, a partir de ressources sacchariferes et lignocellulosiques, de bioethanol et/ou de sucre, et installation.
BRPI0915930A2 (pt) * 2008-07-16 2015-11-03 Sriya Innovations Inc método para produção de pelo menos um de glicose e furfural, processo para produção de um produto como xilose e celulose a partir de uma biomassa, processo para hidrolisar celulose e composição compreendendo um produto de hidrólise de celulose
US8546560B2 (en) * 2008-07-16 2013-10-01 Renmatix, Inc. Solvo-thermal hydrolysis of cellulose
BRPI0919771A2 (pt) * 2008-10-17 2015-08-18 Mascoma Corp Produção de lignina pura a partir de biomassa ligno celulósica
WO2010056790A1 (en) * 2008-11-12 2010-05-20 The Board Of Trustees Of The University Of Alabama Ionic liquid systems for the processing of biomass, their components and/or derivatives, and mixtures thereof
GB0821419D0 (en) * 2008-11-24 2008-12-31 Bio Sep Ltd Processing of biomass
US8529765B2 (en) * 2008-12-09 2013-09-10 Sweetwater Energy, Inc. Ensiling biomass for biofuels production and multiple phase apparatus for hydrolyzation of ensiled biomass
IT1394398B1 (it) * 2008-12-18 2012-06-15 Eni Spa Procedimento per la produzione di zuccheri da biomassa
WO2010078300A1 (en) 2008-12-29 2010-07-08 The Board Of Trustees Of The University Of Alabama Dual functioning ionic liquids and salts thereof
US20100175691A1 (en) * 2009-01-15 2010-07-15 Celanese Acetate Llc Process for recycling cellulose acetate ester waste
WO2010141470A2 (en) 2009-06-01 2010-12-09 The Board Of Trustees Of The University Of Alabama Process for forming films, fibers, and beads from chitinous biomass
WO2011002660A1 (en) * 2009-07-01 2011-01-06 Wisconsin Alumni Research Foundation Biomass hydrolysis
US8784691B2 (en) 2009-07-24 2014-07-22 Board Of Trustees Of The University Of Alabama Conductive composites prepared using ionic liquids
DK2483331T3 (da) 2009-09-29 2017-08-28 Nova Pangaea Tech Ltd Fremgangsmåde og system til at fraktionere lignocellulosebiomasse
US9580454B2 (en) * 2009-11-13 2017-02-28 Fpinnovations Biomass fractionation process for bioproducts
CA2769746C (en) 2010-01-19 2013-10-15 Renmatix, Inc. Production of fermentable sugars and lignin from biomass using supercritical fluids
US9267181B2 (en) * 2010-01-27 2016-02-23 Council Of Scientific And Industrial Research One pot and single step hydrolytic process for the conversion of lignocellulose into value added chemicals
EP3401410B1 (en) 2010-06-26 2020-12-30 Virdia, Inc. Methods for production of sugar mixtures
IL206678A0 (en) 2010-06-28 2010-12-30 Hcl Cleantech Ltd A method for the production of fermentable sugars
IL207329A0 (en) 2010-08-01 2010-12-30 Robert Jansen A method for refining a recycle extractant and for processing a lignocellulosic material and for the production of a carbohydrate composition
IL207945A0 (en) 2010-09-02 2010-12-30 Robert Jansen Method for the production of carbohydrates
WO2012047832A2 (en) 2010-10-07 2012-04-12 Shell Oil Company Process for the production of alcohols from biomass
AT510812A1 (de) * 2010-10-29 2012-06-15 Annikki Gmbh Verfahren zur gewinnung von lignin
PT106039A (pt) 2010-12-09 2012-10-26 Hcl Cleantech Ltd Processos e sistemas para o processamento de materiais lenhocelulósicos e composições relacionadas
WO2012088108A1 (en) 2010-12-20 2012-06-28 Shell Oil Company Process for the production of alcohols from biomass
US9394375B2 (en) 2011-03-25 2016-07-19 Board Of Trustees Of The University Of Alabama Compositions containing recyclable ionic liquids for use in biomass processing
JP6181347B2 (ja) * 2011-03-25 2017-08-16 住友ベークライト株式会社 リグニン誘導体の製造方法およびリグニン二次誘導体の製造方法
JP2012201828A (ja) * 2011-03-25 2012-10-22 Sumitomo Bakelite Co Ltd リグニン誘導体の製造方法、リグニン二次誘導体の製造方法、リグニン誘導体およびリグニン二次誘導体
GB2505148B8 (en) 2011-04-07 2016-12-07 Virdia Ltd Lignocellulose conversion processes and products
CA2806873C (en) 2011-05-04 2014-07-15 Renmatix, Inc. Lignin production from lignocellulosic biomass
JP5905570B2 (ja) 2011-05-04 2016-04-20 レンマティックス, インコーポレイテッドRenmatix, Inc. リグノセルロース系バイオマスからのリグニンの製造
US8801859B2 (en) 2011-05-04 2014-08-12 Renmatix, Inc. Self-cleaning apparatus and method for thick slurry pressure control
JP5885960B2 (ja) * 2011-08-09 2016-03-16 国立大学法人京都大学 リグニン誘導体の製造方法、リグニン二次誘導体の製造方法および天然有機化合物の製造方法
US9617608B2 (en) 2011-10-10 2017-04-11 Virdia, Inc. Sugar compositions
JP6007081B2 (ja) 2011-12-20 2016-10-12 花王株式会社 リグニン分解物の製造方法
US8759498B2 (en) 2011-12-30 2014-06-24 Renmatix, Inc. Compositions comprising lignin
US8765430B2 (en) 2012-02-10 2014-07-01 Sweetwater Energy, Inc. Enhancing fermentation of starch- and sugar-based feedstocks
US8563277B1 (en) 2012-04-13 2013-10-22 Sweetwater Energy, Inc. Methods and systems for saccharification of biomass
WO2013165962A2 (en) * 2012-04-30 2013-11-07 Bp Corporation North America Inc. Lignocellulosic conversion process with tissue separation
US9493851B2 (en) 2012-05-03 2016-11-15 Virdia, Inc. Methods for treating lignocellulosic materials
CA3060976C (en) 2012-05-03 2022-08-23 Virdia, Inc. Methods for treating lignocellulosic materials
JP2014062051A (ja) * 2012-09-20 2014-04-10 Sumitomo Bakelite Co Ltd 有機化合物の製造方法、リグニン誘導体、およびリグニン二次誘導体
US9657146B2 (en) 2013-03-14 2017-05-23 Virdia, Inc. Methods for treating lignocellulosic materials
US9809867B2 (en) 2013-03-15 2017-11-07 Sweetwater Energy, Inc. Carbon purification of concentrated sugar streams derived from pretreated biomass
CN105358608B (zh) 2013-05-03 2018-11-16 威尔迪亚公司 用于制备热稳定的木质素级分的方法
AU2013388054B2 (en) 2013-05-03 2017-09-21 Virdia, Inc. Methods for treating lignocellulosic materials
US10266852B2 (en) 2013-12-06 2019-04-23 Alliance For Sustainable Energy, Llc Lignin conversion to fuels, chemicals and materials
CN109851814B (zh) 2014-07-09 2022-03-11 威尔迪亚有限责任公司 用于从黑液中分离和精制木质素的方法及其组合物
US10017792B2 (en) 2014-07-18 2018-07-10 Alliance For Sustainable Energy, Llc Biomass conversion to fuels and chemicals
US10100131B2 (en) 2014-08-27 2018-10-16 The Board Of Trustees Of The University Of Alabama Chemical pulping of chitinous biomass for chitin
FI3186286T3 (fi) 2014-09-26 2024-07-10 Renmatix Inc Selluloosaa sisältävät koostumukset ja niiden valmistusmenetelmät
DE102014221238A1 (de) * 2014-10-20 2016-04-21 Mpg Max-Planck-Gesellschaft Zur Förderung Der Wissenschaften E.V. Verfahren zur Fällung von Lignin aus Organosolv-Kochlaugen
HRP20221024T1 (hr) 2014-12-09 2022-11-11 Sweetwater Energy, Inc. Brza prethodna obrada
EP3242871B1 (en) 2015-01-07 2019-11-06 Virdia, Inc. Methods for extracting and converting hemicellulose sugars
WO2016191503A1 (en) 2015-05-27 2016-12-01 Virdia, Inc. Integrated methods for treating lignocellulosic material
AT519535A1 (de) * 2016-12-23 2018-07-15 Univ Wien Tech Herstellungsverfahren
US10927191B2 (en) 2017-01-06 2021-02-23 The Board Of Trustees Of The University Of Alabama Coagulation of chitin from ionic liquid solutions using kosmotropic salts
US11821047B2 (en) 2017-02-16 2023-11-21 Apalta Patent OÜ High pressure zone formation for pretreatment
US10941258B2 (en) 2017-03-24 2021-03-09 The Board Of Trustees Of The University Of Alabama Metal particle-chitin composite materials and methods of making thereof
US11136601B2 (en) 2018-08-02 2021-10-05 Alliance For Sustainable Energy, Llc Conversion of S-lignin compounds to useful intermediates
CA3165573A1 (en) 2019-12-22 2021-07-01 Sweetwater Energy, Inc. Methods of making specialized lignin and lignin products from biomass

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1856567A (en) * 1929-11-02 1932-05-03 Kleinert Theodor Process of decomposing vegetable fibrous matter for the purpose of the simultaneous recovery both of the cellulose and of the incrusting ingredients
US2106797A (en) * 1933-06-12 1938-02-01 Dreyfus Henry Production of cellulose from lignocellulosic materials
DE2637449A1 (de) * 1975-10-24 1977-05-05 Cp Associates Ltd Loesungsmittelextraktionsverfahren zur herstellung von cellulosepulpe

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA573376A (en) * 1959-03-31 Udic Societe Anonyme Selective saccharification of cellulosic materials
US1919623A (en) * 1931-03-07 1933-07-25 Dreyfus Henry Production of useful products from cellulosic materials
GB416549A (en) * 1933-03-07 1934-09-07 Henry Dreyfus Improvements in the manufacture of cellulose and lignocellulosic materials
GB433783A (en) * 1934-02-16 1935-08-16 British Celanese Improvements in the production of cellulose from lignocellulosic materials
US2959500A (en) * 1956-02-14 1960-11-08 Schweizerische Eidgenossenschaft Process for the saccharification of cellulose and cellulosic materials
US3585104A (en) * 1968-07-29 1971-06-15 Theodor N Kleinert Organosolv pulping and recovery process
US4018620A (en) * 1975-05-19 1977-04-19 Biocel Corporation Method of hydrolyzing cellulose to monosaccharides
US4017642A (en) * 1975-07-28 1977-04-12 George O. Orth Process of making food for ruminant animals from wood and/or woody products
AT350986B (de) * 1976-07-20 1979-06-25 Projektierung Chem Verfahrenst Verfahren zur gewinnung von glucose aus zellulosehaltigen pflanzlichen rohstoffen
DE2644155C2 (de) * 1976-09-30 1978-07-27 Theodor N. Dr. Pointe Claire Quebec Kleinert (Kanada) Kontinuierliches Aufschluß- und Ruckgewinnungsverfahren für pflanzliche Faserrohstoffe zur Herstellung von Zellstoff im organischen Lösungsmittel
CA1100266A (en) * 1977-08-31 1981-05-05 Laszlo Paszner Organosolv delignification and saccharification process for lignocellulosic plant materials
US4237226A (en) * 1979-02-23 1980-12-02 Trustees Of Dartmouth College Process for pretreating cellulosic substrates and for producing sugar therefrom
US4470851A (en) * 1981-03-26 1984-09-11 Laszlo Paszner High efficiency organosolv saccharification process

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1856567A (en) * 1929-11-02 1932-05-03 Kleinert Theodor Process of decomposing vegetable fibrous matter for the purpose of the simultaneous recovery both of the cellulose and of the incrusting ingredients
US2106797A (en) * 1933-06-12 1938-02-01 Dreyfus Henry Production of cellulose from lignocellulosic materials
DE2637449A1 (de) * 1975-10-24 1977-05-05 Cp Associates Ltd Loesungsmittelextraktionsverfahren zur herstellung von cellulosepulpe

Also Published As

Publication number Publication date
NL7808474A (nl) 1979-02-20
RO77344A (fr) 1981-08-17
JPS6214280B2 (da) 1987-04-01
NO145201C (no) 1982-02-03
PL209098A1 (pl) 1979-05-07
IL55363A (en) 1981-09-13
IN149855B (da) 1982-05-15
OA06053A (fr) 1981-06-30
FR2400557A1 (fr) 1979-03-16
DK360978A (da) 1979-02-18
AR216798A1 (es) 1980-01-31
MX5549E (es) 1983-10-05
SE7808735L (sv) 1979-02-18
US4742814A (en) 1988-05-10
ZA784634B (en) 1979-10-31
JPS62133195A (ja) 1987-06-16
FR2400557B1 (da) 1983-09-09
SE440086B (sv) 1985-07-15
IT1206627B (it) 1989-04-27
DE2737118A1 (de) 1979-03-01
DK154348C (da) 1989-04-10
GB2003478A (en) 1979-03-14
NO145201B (no) 1981-10-26
IT7826772A0 (it) 1978-08-14
BE869780A (fr) 1979-02-19
JPS6336760B2 (da) 1988-07-21
JPS62111700A (ja) 1987-05-22
US4520105A (en) 1985-05-28
IL55363A0 (en) 1978-10-31
BR7805269A (pt) 1979-05-08
NO782788L (no) 1979-02-20
DE2737118C2 (da) 1989-06-15
FI782478A (fi) 1979-02-18
GB2003478B (en) 1982-04-07
JPS5470444A (en) 1979-06-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK154348B (da) Fremgangsmaade til udvinding af sukkerarter, lignin og eventuelt cellulose fra lignocelluloseholdige planteraastoffer
AU579094B2 (en) Improved organosolv process for hydrolytic decomposition of lignocellulosic and starch materials
US8030039B1 (en) Method for the production of fermentable sugars and cellulose from lignocellulosic material
US4409032A (en) Organosolv delignification and saccharification process for lignocellulosic plant materials
FI62140B (fi) Foerfarande foer framstaellning av glukos av cellulosahaltiga vaextraoaemnen
US8585863B2 (en) Separation of lignin from hydrolyzate
US20150259709A1 (en) Processes for producing fluff pulp and ethanol from sugarcane
DK149552B (da) Fremgangsmaade til udvinding af xylaner og spaltningsprodukter heraf samt fiberstoffer fra xylanholdige planteraastoffer
JP2010531215A (ja) バイオマス成分の分離プロセス
CA2905239C (en) Treatment of lignocellulosic biomass with ionic liquid
BR112016009769B1 (pt) Processo de produção de açúcares a partir de biomassa, empregando hidrólise com ácido orgânico
US2073616A (en) Galactan product and process of making same
WO2014106220A1 (en) Processes for fractionating whole plants to produce fermentable sugars and co-products
US11608385B2 (en) Alternative post treatment for stabilizing highly disordered celluloses
CN113603899B (zh) 一种利用路易斯碱辅助中性低共熔溶剂预处理木质纤维素的方法
US2166540A (en) Alcoholic treatment of ligneous cellulosic material
US3522230A (en) Process for separating lignin from vegetable material using a mixture of triethyleneglycol and arylsulfonic acids
US20120237989A1 (en) Separation of lignin from hydrolyzate
JPH0785720B2 (ja) 高能率オルガノソルブ糖化法
CN110573519A (zh) 半纤维素处理方法
US11118308B2 (en) Treatment of lignocellulosic biomass with ionic liquid
US20160122836A1 (en) Method for the production of fermentable sugars and cellulose from lignocellulosic material

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed