BE1027647A1 - Werkwijze voor het vervaardigen van een fijn koekje - Google Patents

Werkwijze voor het vervaardigen van een fijn koekje Download PDF

Info

Publication number
BE1027647A1
BE1027647A1 BE20195682A BE201905682A BE1027647A1 BE 1027647 A1 BE1027647 A1 BE 1027647A1 BE 20195682 A BE20195682 A BE 20195682A BE 201905682 A BE201905682 A BE 201905682A BE 1027647 A1 BE1027647 A1 BE 1027647A1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
dough
biscuit
cut
cuts
chocolate
Prior art date
Application number
BE20195682A
Other languages
English (en)
Other versions
BE1027647B1 (nl
Original Assignee
Biscuiterie Jules Destrooper Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Biscuiterie Jules Destrooper Nv filed Critical Biscuiterie Jules Destrooper Nv
Priority to BE20195682A priority Critical patent/BE1027647B1/nl
Publication of BE1027647A1 publication Critical patent/BE1027647A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1027647B1 publication Critical patent/BE1027647B1/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21CMACHINES OR EQUIPMENT FOR MAKING OR PROCESSING DOUGHS; HANDLING BAKED ARTICLES MADE FROM DOUGH
    • A21C5/00Dough-dividing machines
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21CMACHINES OR EQUIPMENT FOR MAKING OR PROCESSING DOUGHS; HANDLING BAKED ARTICLES MADE FROM DOUGH
    • A21C11/00Other machines for forming the dough into its final shape before cooking or baking
    • A21C11/10Other machines for forming the dough into its final shape before cooking or baking combined with cutting apparatus
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21DTREATMENT, e.g. PRESERVATION, OF FLOUR OR DOUGH, e.g. BY ADDITION OF MATERIALS; BAKING; BAKERY PRODUCTS; PRESERVATION THEREOF
    • A21D6/00Other treatment of flour or dough before baking, e.g. cooling, irradiating, heating
    • A21D6/001Cooling
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21DTREATMENT, e.g. PRESERVATION, OF FLOUR OR DOUGH, e.g. BY ADDITION OF MATERIALS; BAKING; BAKERY PRODUCTS; PRESERVATION THEREOF
    • A21D8/00Methods for preparing or baking dough

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Bakery Products And Manufacturing Methods Therefor (AREA)

Abstract

De huidige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het industrieel vervaardigen van een koekje, welk koekje een dikte heeft gelegen tussen 0.5 en 5 mm, waarbij een deeg wordt gemaakt door het mengen van ingrediënten omvattende bloem, water, vetstof en zoetstof, waarbij het deeg wordt uitgerold, gevormd tot een rechthoekige deegmassa, gekoeld, wordt verplaatst op een transportband, en vervolgens wordt gesneden, waarbij de rechthoekige deegmassa een hoogte heeft begrepen tussen 30 en 55 mm, waarbij het deeg een snijtemperatuur heeft gelegen tussen 1 en 10 °C en wordt gesneden door een mes dat boven de transportband is gepositioneerd in een richting loodrecht op de transportband, en welke met een cirkel- of ellipsvormige neerwaartse beweging sneden van het deeg maakt, welke sneden een dikte hebben tussen 0.5 en 5 mm.

Description

WERKWIJZE VOOR HET VERVAARDIGEN VAN EEN FIJN KOEKJE
TECHNISCH DOMEIN De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van een fijn koekje en heeft verder betrekking op het koekje vervaardigd door deze werkwijze.
STAND DER TECHNIEK EP 2 106 703 beschrijft een werkwijze voor het vervaardigen van een fijn koekje, met een dikte tussen 0.2 en 1 mm. Het deeg wordt tot deze dikte uitgerold en in de gewenste vorm gesneden door middel van een rolmes. Om echter het deeg op deze manier te kunnen verwerken en een fijn koekje te maken, wordt een significante hoeveelheid bloem vervangen door zetmeel. Dit heeft echter nadelige gevolgen op de kostprijs en ook op de smaak en het uitzicht van het koekje. Door de vervanging van een groot deel van de bloem door zetmeel, zijn er namelijk minder eiwitten beschikbaar voor de Maillard reactie die belangrijk is voor de smaak en het uitzicht van het koekje.
Om bovengenoemde werkwijze waarbij het deeg tot de gewenste dikte wordt uitgerold en met een rolmes gesneden wordt, te implementeren, is het dus noodzakelijk om wijzigingen te doen aan het recept van een traditioneel koekje, met ongewenste gevolgen op het vlak van kostprijs, smaak en uitzicht van het koekje. De huidige uitvinding beoogt minstens een oplossing te vinden voor enkele van bovenvermelde problemen of nadelen. Doel van de uitvinding is het verschaffen van een werkwijze welke deze nadelen opheft.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING Tot dit doel verschaft de uitvinding een werkwijze volgens conclusie 1. Voorkeursvormen van de werkwijze worden weergegeven in de conclusies 2 tot en met 10.
In een tweede aspect betreft de huidige uitvinding een koekje volgens conclusie 11.
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING Tenzij anders gedefinieerd hebben alle termen die gebruikt worden in de beschrijving van de uitvinding, ook technische en wetenschappelijke termen, de betekenis zoals ze algemeen begrepen worden door de vakman in het technisch veld van de uitvinding.
Voor een betere beoordeling van de beschrijving van de uitvinding, worden de volgende termen expliciet uitgelegd. “Een”, ”de” en “het” refereren in dit document aan zowel het enkelvoud als het meervoud tenzij de context duidelijk anders veronderstelt.
Bijvoorbeeld, “een segment” betekent een of meer dan een segment.
Wanneer “ongeveer” of “rond” in dit document gebruikt wordt bij een meetbare grootheid, een parameter, een tijdsduur of moment, en dergelijke, dan worden variaties bedoeld van +/-20% of minder, bij voorkeur +/-10% of minder, meer bij voorkeur +/-5% of minder, nog meer bij voorkeur +/-1% of minder, en zelfs nog meer bij voorkeur +/-0.1% of minder dan en van de geciteerde waarde, voor zoverre zulke variaties van toepassing zijn in de beschreven uitvinding.
Hier moet echter wel onder verstaan worden dat de waarde van de grootheid waarbij de term “ongeveer” of “rond” gebruikt wordt, zelf specifiek wordt bekendgemaakt.
De termen “omvatten”, “omvattende”, “bestaan uit”, “bestaande uit”, “voorzien van”, “bevatten”, “bevattende”, “inhouden”, “inhoudende” zijn synoniemen en zijn inclusieve of open termen die de aanwezigheid van wat volgt aanduiden, en die de aanwezigheid niet uitsluiten of beletten van andere componenten, kenmerken, elementen, leden, stappen, gekend uit of beschreven in de stand der techniek.
Het citeren van numerieke intervallen door de eindpunten omvat alle gehele getallen, breuken en/of reële getallen tussen de eindpunten, deze eindpunten inbegrepen. "Deeg" zoals hierin gebruikt, verwijst naar een tussenproduct dat een op gluten gebaseerde structuur heeft.
In deeg vormt het gluten een continu deegelastisch medium waarin andere ingrediënten zijn ingebed.
Een deeg wordt meestal bereid door slaan, mengen, snijden of kneden en is vaak stijf genoeg om in verschillende vormen te snijden en/of te vormen.
De term “deeg” dient niet verward te worden met de term “beslag”, aangezien “beslag” een meer vloeibare vorm aanneemt dan “deeg”. In een eerste aspect betreft de uitvinding een werkwijze voor het industrieel vervaardigen van een koekje, welk koekje een dikte heeft gelegen tussen 0.5 en 5 mm, waarbij een deeg wordt gemaakt door het mengen van ingrediënten omvattende bloem, water, vetstof en zoetstof, waarbij het deeg wordt uitgerold, gevormd tot een rechthoekige deegmassa, gekoeld, verplaatst op een transportband, en vervolgens wordt gesneden, waarbij de rechthoekige deegmassa een hoogte heeft begrepen tussen 30 en 50 mm, waarbij het deeg een snijtemperatuur heeft gelegen tussen 1 en 10 °C en wordt gesneden met een mes dat boven de transportband is gepositioneerd in een richting loodrecht op de transportband, en welke met een cirkel- of ellipsvormige neerwaartse beweging sneden van het deeg maakt, welke sneden een dikte hebben tussen 0.5 en 5 mm.
Bloem is een belangrijk ingrediënt van het deeg. De elasticiteit van het deeg wordt namelijk verkregen door het netwerk van gluten dat gevormd wordt wanneer de bloem gehydrateerd wordt door middel van het toevoegen van water. De bloem die hierin bruikbaar is, kunnen van een conventioneel type en kwaliteit zijn, niet- limiterende voorbeelden zijn cakemeel, broodmeel en bloem voor alle doeleinden.
Tarwebloem heeft de voorkeur, maar andere meelsoorten die conventioneel worden gebruikt bij de bereiding van gebakken goederen kunnen ook worden gebruikt bij volledige of gedeeltelijke vervanging van het tarwebloem.
We onderscheiden vaste, semi-vaste en vloeibare vetstoffen. Bij voorkeur is de vetstof volgens huidige uitvinding boter. Boter behoort tot de vaste vetten of semi- vaste vetten, die bij kamertemperatuur gemakkelijk te verwerken zijn. Boter zorgt voor een smeuig deeg en geeft het koekje zijn volle botersmaak. Boter zoals gekend door de vakman is gemaakt van dierlijke vetten en niet van plantaardige vetten of oliën. De boter heeft een minimaal vetpercentage van 80 %.
In een voorkeursuitvoering is de gebruikte boter zomerboter. Dit is boter die gemaakt wordt uit melk van koeien die 's zomers grazen. Zomerboter heeft een hoger aandeel zachte vetten, wat de zachtheid en de romige smaak ten goede komt. Gras geeft boter bovendien een gelige kleur. In een voorkeursuitvoering wordt de melk waarvan de boter gemaakt wordt opgehaald in Zuidwest Ierland en zijn de koeien van het Holstein Friesian of zwartbonte ras dat bekend staat om zijn hoge melkproductie.
Bij voorkeur worden suikers als zoetstof gebruikt. Suikers gekozen uit de groep omvattende kristalsuiker, donderbruine rietsuiker, ongeraffineerde rietsuiker en kandijsuiker. Suiker geeft het koekje de gewenste kleur en smaak. In een specifieke voorkeursvorm wordt kandijsuiker gebruikt. Kandijsuiker geeft het koekje de gewenste donkerbruine kleur en karamelsmaak.
Om een koekje te vervaardigen volgens huidige uitvinding, wordt het deeg gesneden in fijne sneden met een dikte begrepen tussen 0.5 en 5 mm. Dit gebeurt met een cirkel- of ellipsvormige neerwaartse beweging van het mes. Door deze cirkel- of ellipsvormige beweging wordt de druk van het mes verspreid en is de weerstand die het mes van het deeg ondervindt geringer dan wanneer het mes een eenvoudige neerwaartse beweging zou maken. Het mes heeft bij voorkeur een rechte snede. Het mes kan vlot door het deeg gaan, zonder hapering, en er wordt geen onnodige druk op de deegmassa uitgeoefend die het deeg zou kunnen omvormen. Hierdoor wordt de deegmassa niet platgedrukt en blijft het koekje zijn gewenste vorm behouden. Doordat de dikte van het koekje bepaald wordt door het snijproces en niet door de dikte van het uitgerolde deeg, is het onnodig om wijzigingen aan te brengen aan het recept van een traditioneel koekje. Bij voorkeur hebben de sneden een dikte begrepen tussen 0.5 en 4.5 mm, meer bij voorkeur tussen 0.5 en 4 mm, meer bij voorkeur 0.5 en 3.5 mm, meer bij voorkeur,
0.5 en 3 mm, meer bij voorkeur 0.5 en 2.8 mm, meer bij voorkeur 0.5 en 2.4 mm, meer bij voorkeur 0.5 en 2.2 mm, meer bij voorkeur 0.8 en 2 mm, meer bij voorkeur
0.8 en 1.8 mm, meer bij voorkeur 0.8 en 1.6 mm. Om het snijproces voor deze fijne koekjes te bevorderen is het bovendien belangrijk dat het deeg een snijtemperatuur heeft bij voorkeur gelegen tussen 1 en 10 °C. Bij deze temperatuur bevinden vetten zich in een vastere vorm dan bij kamertemperatuur. Dit zorgt ervoor dat het deeg een vastere consistentie heeft en gemakkelijker gesneden kan worden. In een geprefereerde voorkeursvorm heeft het deeg een snijtemperatuur gelegen tussen 1 en 6 °C, meer bij voorkeur tussen 1.5 en 5.5 °C, meer bij voorkeur tussen 2 en 5 °C, meer bij voorkeur tussen 2.5 en 4.5 °C, meer bij voorkeur tussen 2.5 en 4°C, meer bij voorkeur tussen 2.5 en 3.5 °C. Het versnijden van het gekoelde deeg bij een dergelijke temperatuur resulteert in sneden die geen scheuren vertonen. In een meer geprefereerde voorkeursvorm is het mes gekoeld. Wanneer het mes, dat de cirkel- of ellipsvormige beweging uitvoert, bovendien gekoeld is, wordt de kwaliteit van het snijproces nog verder geoptimaliseerd. Een gekoeld mes houdt de temperatuur van het deeg, aldus de consistentie van het deeg, op de gewenste snijtemperatuur. Bij voorkeur heeft het mes een temperatuur begrepen tussen 1 en 10 °C, meer bij voorkeur tussen 1 en 6 °C. In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm vindt het uitrollen, vormen, verplaatsen en snijden in een gekoelde ruimte plaats. Hierdoor wordt het deeg over een kortere tijdspanne gekoeld tot de gewenste snijtemperatuur. Bijgevolg kan het deeg sneller verwerkt worden en is het mogelijk om een grotere omzet van koekjes op een kortere tijdsduur te verwezenlijken. Bij voorkeur In een voorkeursvorm volgens huidige werkwijze wordt de rechthoekige deegmassa in de lengterichting voorgesneden door messen op een rol, alvorens sneden worden gemaakt.
De messen zijn bij voorkeur parallel geplaatste messen.
Het voorsnijden van de rechthoekige deegmassa in repen zorgt ervoor dat het koekje reeds de gewenste lengte heeft, deze lengte wordt namelijk bepaald door de breedte van de repen.
Het deeg wordt versneden tot evenwijdig lopende repen, door middel van 5 parallel geplaatste messen, die bevestigd zijn op een rol.
Aangezien de parallel geplaatste messen, bevestigd zijn op een rol, is het mogelijk om met één neerwaartse beweging van de rol de volledige rechthoekige deegmassa in de lengte te versnijden.
Volgens een voorkeurdragende uitvoeringsvorm is de breedte van de repen gelegen tussen 50 en 80 mm.
Door de positie van de messen te wijzigen, kan de lengte van het koekje aangepast worden.
Zo kunnen koekjes met verschillende lengtes geproduceerd worden door slechts een eenvoudige ingreep uit te voeren, namelijk het verplaatsen van de messen.
Meer bij voorkeur is de breedte van de repen gelegen tussen 55 en 75 mm, meer bij voorkeur tussen 57 en 73 mm, meer bij voorkeur tussen 59 en 71 mm, meer bij voorkeur tussen 60 en 70 mm, meer bij voorkeur tussen 61 en 69 mm, meer bij voorkeur tussen 62 en 68 mm, meer bij voorkeur tussen 63 en 67 mm.
Het deeg van elk koekje is een compromis tussen het bedoelde smaakpatroon en mondgevoel, en de werkbaarheid van het deeg.
Volgens een voorkeurdragende uitvoeringsvorm omvat het deeg tussen 20 en 50 m% bloem, tussen 5 en 20 m% water, tussen 5 en 20 m% vetstof en tussen 20 en 50 m% zoetstof.
Deze verhouding zorgt voor een goede werkbaarheid van het deeg.
Hogere percentages aan vet en/of water zouden het deeg meer vloeibaar maken, waardoor het deeg moeilijker in een vaste deegmassa met bepaalde dimensies gerold zou kunnen worden.
Wanneer het percentage bloem te hoog is, zal het deeg te elastisch en moeilijk uit te spreiden zijn.
Zoetstof zorgt, samen met vet, voor de gewenste smaak van het koekje.
De gewichtsverhouding bloem en suiker is ook belangrijk voor de stevigheid van het deeg en het krokant zijn van het gebakken koekje.
Bij het industrieel vervaardigen van een koekje wordt bij voorkeur geen gebruik gemaakt van een bakpan of losse gietvorm, maar worden de koekjesvormen doorgaans op een transportband met vlakke basis doorheen de baktunnel gevoerd.
De temperatuur in de baktunnel bedraagt tussen de 90 en 220 °C.
Deze baktunnel heeft als voordeel dat er op een korte tijdspanne een groot aantal koekjes gebakken kan worden.
Bij voorkeur is de temperatuur in de baktunnel begrepen tussen 90 en 215 °C, meer bij voorkeur tussen 90 en 210 °C, meer bij voorkeur tussen 90 en 205 °C, meer bij voorkeur tussen 90 en 200 °C
Aan het deeg kunnen extra ingrediënten worden toegevoegd. In een uitvoeringsvorm omvat het deeg extra ingrediënten gekozen uit fruit, noten, kruiden en/of chocolade. Bij voorkeur wordt de extra ingrediënten toegevoegd eenmaal een homogeen deeg is verkregen. Hierdoor worden de extra ingrediënten slechts gedurende een korte tijd bewerkt door het mengen en treden geen vormveranderingen of beschadigingen op aan deze ingrediënten. Niet-limiterende voorbeelden van fruit zijn appel, sinaasappel en framboos. Fruit is een bron van gezonde voedingsstoffen zoals vezels en vitamines. In een voorkeursuitvoering wordt het deeg voorzien van fruit, waarbij het fruit kandijfruit is. Kandijfruit is namelijk gemakkelijker te gebruiken in het bakproces, onder andere het mengen van het fruit in het deeg verloopt gemakkelijker wanneer kandijfruit in plaats van vers fruit gebruikt wordt. Bovendien, door fruit te combineren met kandijstukjes worden de visuele en nutritionele eigenschappen van het fruit beter behouden (er treedt bijvoorbeeld geen kleurverandering op) en wordt het fruit gedehydrateerd. Dehydratatie zorgt ervoor dat bij toevoeging van het kandijfruit aan het deeg geen doorweking van het deeg optreedt.
Bij voorkeur, worden kruiden toegevoegd, voorbeelden hiervan zijn gember en kaneel. Deze kruiden bevatten onder andere belangrijke mineralen, zoals magnesium en kalium, vitamines en antioxidanten.
In een andere en verdere uitvoeringsvorm, worden noten toegevoegd aan het deeg. Niet-limiterende voorbeelden zijn hazelnoten, cashewnoten, pindanoten, of amandelnoten. De noten, zoals bijvoorbeeld amandelen, worden bij voorkeur geweekt om een goede adhesie te bekomen. In een voorkeursuitvoering worden Valencia amandelen gebruikt. Amandelen zijn rijk aan nutriënten zoals onverzadigde vetten, magnesium, eiwitten en vitamine E, evenals vezels en fytochemicaliën. Chocolade kan ook aan het deeg worden toegevoegd. Volgens huidige uitvinding is de chocolade gekozen uit de groep omvattende, witte chocolade, melkchocolade en/of pure fondant chocolade. Chocolade heeft een positief effect op de smaak van het koekje.
Deze extra ingrediënten kunnen een bron zijn van gezonde voedingstoffen en bieden als voordeel dat een specifieke smaak bekomen kan worden. Op deze manier heeft de consument keuze uit verschillende opties al naargelang zijn persoonlijke voorkeur. Door middel van de huidige uitvinding, waarbij de snijtemperatuur gelegen is tussen 1 en 10 °C en waarbij met een cirkel- of ellipsvormige neerwaartse beweging van het mes sneden van het deeg gemaakt worden, is het mogelijk om fijne koekjes te snijden, zelfs indien deze extra ingrediënten aanwezig zijn die het snijproces bemoeilijken. In een geprefereerde uitvoeringsvorm heeft het koekje een extra afwerkingslaag, waarbij de afwerkingslaag gekozen wordt uit chocolade, rijstvlokken, noten, notenschilfers en of fruitvlokken. De afwerkingslaag kan het koekje volledig bedekken of slechts voor een gedeelte. De chocoladelaag kan bestaan uit witte chocolade, melkchocolade, pure fondant chocolade en/of een combinatie hiervan. Volgens een voorkeursuitvoering kan het koekje slechts langs één zijde voorzien zijn van een chocoladelaag. Volgens een andere voorkeursuitvoering kan het koekje volledig omhuld zijn met de chocoladelaag. Volgens een niet-limiterend voorbeeld heeft het gebakken koekje een volledige melkchocoladen chocoladelaag, als afwerkingslaag, overgoten met een onvolledige laag witte chocolade.
Combinaties van verschillende afwerkingslagen zijn ook mogelijk. In een voorkeursuitvoering worden rijstvlokken gecombineerd met een chocoladelaag. Deze extra laag komt de smaak ten goede, maar voorziet bovendien ook in een wijziging van textuur -en dus mondgevoel- en uitzicht.
In een tweede aspect betreft de uitvinding een koekje vervaardigd volgens bovenstaande werkwijze. Het is een fijn koekje, welk koekje een dikte heeft begrepen tussen 0.5 en 5 mm. De lengte van het koekje is gelegen tussen 50 en 80 mm. Het koekje kan extra ingrediënten bevatten, zoals fruit, noten, chocolade en kruiden. Bovendien kan het koekje een extra afwerkingslaag krijgen, waarbij de afwerkingslaag gekozen wordt uit chocolade, rijstvlokken, noten, notenschilfers en/of fruitvlokken.
Aangezien de hierin geopenbaarde uitvinding dus kan worden belichaamd in andere specifieke vormen zonder af te wijken van de geest of algemene kenmerken daarvan, waarvan sommige vormen zijn aangegeven, moeten de hierin beschreven uitvoeringsvormen in alle opzichten als illustratief en niet beperkend worden beschouwd. De reikwijdte van de uitvinding moet worden aangegeven door de bijgevoegde conclusies, in plaats van door de voorgaande beschrijving, en alle veranderingen, die binnen de betekenis en het bereik van equivalentie van de conclusies vallen, zijn bedoeld daarin te zijn omvat.
In wat volgt, wordt de uitvinding beschreven a.d.h.v. een niet-limiterend voorbeeld die de uitvinding illustreren, en die niet bedoeld zijn of geïnterpreteerd mogen worden om de omvang van de uitvinding te limiteren.
VOORBEELDEN De uitvinding zal nu verder worden toegelicht aan de hand van het volgend voorbeeld, zonder hiertoe overigens te worden beperkt. VOORBEELD 1 Voorbeeld 1 betreft een werkwijze voor het vervaardigen van een amandelkoekje volgens huidige uitvinding. De verschillende ingrediënten, zijnde gezeefde tarwebloem, Suiker, boter, amandelen, zeezout, en rijsmiddel, worden in een industriële menginrichting verwerkt tot een homogeen deeg. Vervolgens wordt het deeg uitgerold tot een rechthoekige deegmassa met een hoogte van ongeveer 40 mm. Deze hoogte bepaalt de breedte van het koekje. Het deeg wordt vervolgens gekoeld tot het deeg een temperatuur heeft van ongeveer 3 °C. Deze temperatuur is geschikt om de rechthoekige deegmassa verder te verwerken. De rechthoekige deegmassa wordt met één beweging in de lengte opgedeeld in meerdere langwerpige repen door middel van verschillende messen die op een rol gemonteerd zijn. De afstand tussen deze messen bedraagt 65 mm en bepaalt de lengte van het koekje. Vervolgens worden er sneden van 1.8 mm dikte gemaakt van deze langwerpige repen door middel van een gekoeld mes dat boven de transportband is gepositioneerd in een richting loodrecht op de transportband, en welke met een cirkel- of ellipsvormige neerwaartse beweging sneden van het deeg maakt. Deze sneden worden getransporteerd op een transportband en gebakken in een baktunnel bij een temperatuur van 180 °C tot een koekje.

Claims (11)

CONCLUSIES
1. Een werkwijze voor het industrieel vervaardigen van een koekje, welk koekje een dikte heeft gelegen tussen 0.5 en 5 mm, waarbij een deeg wordt gemaakt door het mengen van ingrediënten omvattende bloem, water, vetstof en zoetstof, waarbij het deeg wordt uitgerold, gevormd tot een rechthoekige deegmassa , gekoeld, verplaatst op een transportband, en vervolgens wordt gesneden, met het kenmerk, dat de rechthoekige deegmassa een hoogte heeft begrepen tussen 30 en 50 mm, waarbij het deeg een snijtemperatuur heeft gelegen tussen 1 en 10°C en wordt gesneden met een mes dat boven de transportband is gepositioneerd in een richting loodrecht op de transportband, en welke met een cirkel- of ellipsvormige neerwaartse beweging sneden van het deeg maakt, welke sneden een dikte hebben tussen 0.5 en 5 mm.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het deeg een snijtemperatuur heeft gelegen tussen 1 en 6 °C.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, waarbij het mes gekoeld is.
4. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 1-3, waarbij het uitrollen, vormen, verplaatsen en snijden in een gekoelde ruimte plaatsvindt.
5. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 1-4, waarbij de rechthoekige deegmassa in de lengterichting wordt voorgesneden door messen op een rol, alvorens er sneden van worden gemaakt.
6. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 1-5, waarbij de breedte van de repen gelegen is tussen 50 en 70 mm.
7. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 1-6, waarbij het deeg tussen 30 en 60 m% bloem, tussen 5 en 20 m% vetstof en tussen 20 en 40 m% zoetstof omvat.
8. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 1-7, waarbij de sneden getransporteerd worden op een transportband en gebakken worden in een baktunnel tot een gebakken koekje.
9, Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 1-8, waarbij het deeg extra ingrediënten omvat gekozen uit fruit, noten, kruiden en/of chocolade.
10.Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies 1-9, waarbij het gebakken koekje een afwerkingslaag krijgt, waarbij de afwerkingslaag gekozen wordt uit chocolade, rijstvlokken, noten, notenschilfers en/of fruitvlokken.
11.Een koekje verkregen middels een werkwijze volgens één der conclusies 1 tot 10, waarbij het koekje een dikte heeft begrepen tussen 0.5 en 5 mm.
BE20195682A 2019-10-11 2019-10-11 Werkwijze voor het vervaardigen van een fijn koekje BE1027647B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE20195682A BE1027647B1 (nl) 2019-10-11 2019-10-11 Werkwijze voor het vervaardigen van een fijn koekje

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE20195682A BE1027647B1 (nl) 2019-10-11 2019-10-11 Werkwijze voor het vervaardigen van een fijn koekje

Publications (2)

Publication Number Publication Date
BE1027647A1 true BE1027647A1 (nl) 2021-05-05
BE1027647B1 BE1027647B1 (nl) 2021-05-10

Family

ID=68382090

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE20195682A BE1027647B1 (nl) 2019-10-11 2019-10-11 Werkwijze voor het vervaardigen van een fijn koekje

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1027647B1 (nl)

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2106703A1 (en) 2008-03-31 2009-10-07 Generale Biscuit Process for producing ultra-thin biscuits with a smooth surface

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN108850057A (zh) * 2018-08-31 2018-11-23 山东农业大学 一种彩麦全麦脆饼及其制备方法

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2106703A1 (en) 2008-03-31 2009-10-07 Generale Biscuit Process for producing ultra-thin biscuits with a smooth surface

Also Published As

Publication number Publication date
BE1027647B1 (nl) 2021-05-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN104270960A (zh) 冷冻面类及其制备方法
US6001400A (en) Process for producing combination cream cheese and bagel dough product
EP1157613A1 (en) Co-extruded filled dough products and process for making same
JP2011512815A (ja) 不均一な味物質バルク分布を有する食品及びこのような食品の製造方法
BE1027647B1 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een fijn koekje
JPH0697936B2 (ja) 可食性にしてベーキング可能な容器およびその製造方法
JP2008531005A (ja) 食品サービスのためのパン棒
WO2015060168A1 (ja) 食品組成物
RU2216259C2 (ru) Кулинарный полуфабрикат в форме бруска с неровной поверхностью и способ его приготовления
JP2006296345A (ja) 焼成用トッピング材およびトッピングされた菓子類またはパン類
JPH05292874A (ja) パン粉
JP4930244B2 (ja) ビンガム流動組成物
JP3784302B2 (ja) 無水クリーム又はチョコレート
JP2006288315A (ja) ベーカリー生地
JP2010099048A (ja) 摺り胡麻入り食品
JP4318432B2 (ja) 加糖ロールイン油脂組成物
JP2005204633A (ja) 吸油量の少ない油揚げパンおよびその製造法
JP6732612B2 (ja) 焼き菓子用改良剤
WO2007058659A1 (en) Laminated filo dough stack and method of making
RU2794316C1 (ru) Способ производства готовых замороженных вторых блюд в тесте типа рулет
KR100444646B1 (ko) 독특한 맛을 내는 모자이크형 피자를 제조하는 방법
JP4052746B2 (ja) カット食品
JP7370913B2 (ja) 乾燥かき揚げ及び乾燥かき揚げの製造方法
JP4392799B2 (ja) フィリング入りベーカリー食品及びその製造方法
JP5260589B2 (ja) パン類の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Effective date: 20210510