TR201800580A2 - Bir çapraz bobin otomatının bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı. - Google Patents

Bir çapraz bobin otomatının bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı. Download PDF

Info

Publication number
TR201800580A2
TR201800580A2 TR2018/00580A TR201800580A TR201800580A2 TR 201800580 A2 TR201800580 A2 TR 201800580A2 TR 2018/00580 A TR2018/00580 A TR 2018/00580A TR 201800580 A TR201800580 A TR 201800580A TR 201800580 A2 TR201800580 A2 TR 201800580A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
piecing
yarn
prism
channel
angular position
Prior art date
Application number
TR2018/00580A
Other languages
English (en)
Inventor
Wolff Michaela
Schatton Siegfried
Original Assignee
Saurer Spinning Solutions Gmbh & Co Kg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Saurer Spinning Solutions Gmbh & Co Kg filed Critical Saurer Spinning Solutions Gmbh & Co Kg
Publication of TR201800580A2 publication Critical patent/TR201800580A2/tr

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65HHANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
    • B65H69/00Methods of, or devices for, interconnecting successive lengths of material; Knot-tying devices ;Control of the correct working of the interconnecting device
    • B65H69/06Methods of, or devices for, interconnecting successive lengths of material; Knot-tying devices ;Control of the correct working of the interconnecting device by splicing
    • B65H69/061Methods of, or devices for, interconnecting successive lengths of material; Knot-tying devices ;Control of the correct working of the interconnecting device by splicing using pneumatic means
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65HHANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
    • B65H2701/00Handled material; Storage means
    • B65H2701/30Handled filamentary material
    • B65H2701/31Textiles threads or artificial strands of filaments

Landscapes

  • Spinning Or Twisting Of Yarns (AREA)
  • Replacing, Conveying, And Pick-Finding For Filamentary Materials (AREA)

Abstract

Buluş, içerisinde iplik uçlarının ekleme işlemi sırasında konumlandırılmış olduğu, pnömatik olarak etkilenebilen, ekleme işlemi sırasında yukarı doğru açık olan bir ekleme kanalı (27) içeren bir ekleme prizmasına (23) sahip, iki iplik ucunun düğümsüz bağlanması amaçlı, bir çapraz bobin otomatının (1) bir çalışma istasyonu (2) için bir iplik ekleme tesisatıyla (10) ilgilidir. Buluşa göre, ekleme prizmasının (23) ekleme kanalının (27) orta ekseninin (34) açısal konumu çalışma istasyonunun (2) düzenli iplik hareket yolunun (30) açısal konumuna göre ayarlanabilecek şekilde, ekleme prizmasının (23), sabit bir hava dağıtıcı gövdesi (17) üzerinde yer değiştirebilecek şekilde desteklenmesi öngörülmüştür. (Şekil 2)

Description

TARIFNAME BIR CAPRAZ BOBIN OTOMATININ BIR _CALISMA ISTASYONU ICIN IPLIK EKLEME TESISATI Bulus, içerisinde iplik uçlarinin ekleme islemi sirasinda konumlandirilmis oldugu, pnömatik olarak etkilenebilen, ekleme islemi sirasinda yukari dogru açik olan bir ekleme kanali içeren bir ekleme prizmasina sahip, iki iplik ucunun dügümsüz baglanmasi amaçli, bir çapraz bobin otoinatinin bir çalisma istasyonu için bir iplik ekleme tesisatiyla ilgilidir. Çapraz bobinler imal eden tekstil makinelerinin, özellikle de çapraz bobin otomatlarinin çalisma istasyonlarinin isletiiniyle baglantili olarak, iplik ekleme tesisatlarinin, bükülmüs ipliklerin pnömatik olarak baglanmasi için kullanilmasi uzun zamandan beri bilinmektedir ve sayisiz patent nesriyati içerisinde detayli olarak tarif edilmistir.
Bu tür iplik ekleme tesisatlariyla, bir sarma kesintisinden sonra, kesiminden sonra ortaya çikan iki iplik ucu, hemen hemen bükülmüs iplik benzeri bir baglanti yeri olusacak sekilde, pnömatik olarak tekrar baglanabilir.
Bu amaç için, bir sarma kesintisinden sonra bir çalisma istasyonunun sarina çerçevesi içerisinde tutulan bir çapraz bobinin üst yüzeyi üzeriiie sarilaii üst iplik, çalisma istasyonuna özgü bir emme nozülü vasitasiyla alinir ve iplik ekleme tesisatinin ekleine prizinasinin ekleme kanali içerisine geçirilir.
Hemen hemen ayni anda, ayrica, bir kiskaç boru vasitasiyla, alt iplik, bir çözülme konumunda bulunan yerine takili bobin tarafindan alinir ve ayni sekilde ekleme prizmasinin ekleme kaiiali içerisine geçirilir, bu kanal içerisinde üst ve alt iplik sonunda pnömatik olarak baglanirlar.
Bu esnada olusan bükülmüs iplik baglantisinin hemen heineii bükülmüs iplik benzeri bir görünüm ve ayrica yaklasik olarak ayni bükülmüs iplik dayanikliligini sergilemesi amaciyla, her iki iplik ucunun ancak önceden dogru olarak uzunlamasina kesilmesi, uygun sekilde hazirlanmasi ve ardindan teiiiiz pnöinatik olarak eklenmesi gereklidir. Bu demektir ki, bu tür iplik ekleme tesisatlari sadece iplik sikistirma ve iplik kesme tesisatlari ve ayrica pnömatik olarak etkilenebilen tutma ve çözme borucuklari içermezler, bilakis ayrica pnömatik olarak etkilenebilen bir ekleme kanalina sahip bir ekleme prizinasi da içerirler.
Ancak, bu tür, pnömatik olarak çalisan iplik ekleme tesisatlarinin isletiminde, ekleme islemi sirasinda sik olarak çesitli problemlerle karsilasilabilir. Tegetsel olarak düzenlenmis ekleme havasi nozülleri üzerinden ekleme prizmasinin ekleme kaiiali içerisine üfleiien ekleme havasi örnegin, sadece, iplik uçlarini bir iplik baglantisi olusturacak sekilde döndüren bir dönme akimi olusturmaz, bilakis ayrica, iplik uçlarinin ekleme kanali çikislari yönünde eksenel olarak yer degistirmesini saglayan bir eksenel akim komponeiitine de sahiptir, ki bu yer degistirme de çesitli bükülmüs iplik malzemelerinde ipligin eklenmesi üzerinde negatif etki gösterebilir.
Dönme akimi da, çesitli bükülmüs iplik malzemelerinde sik olarak zorluklara yol açar, çünkü eklenecek iplik uçlari, ekleme islemi sirasiiida dönme akimi vasitasiyla, sadece, bir ekleme baglantisinin olusturulmasi için döndürülmezler, bilakis ayrica dönme akimi, nISpeten büyük, ekleme prizmasiniii ekleme kanalindan disari süzülen iplik balonlariiiin olusuinuna da yol açar, ki bu da ekleme islemini ayni sekilde çok olumsuz etkiler.
Iplik ekleme tesisatlarmi bükülmüs iplik malzemesine mümkün oldugunca iyi adapte etmek amaciyla, bu yüzden, ekleme priziiialarinin genisligi ve/Veya ekleme prizinalarinin ekleme kanalinin açisal konumu açisindan farklilik gösteren iplik ekleme tesisatlari zateii gelistirilmistir. Çapraz bobin otomatlariiiin çalisma istasyonlari üzerinde, bilindigi üzere zamanla arka arkaya veya ayrica ayni anda, yukarida belirtildigi gibi, hem hazirlanmalari açisindan, hem de ekleme prosesi açisindan sik olarak oldukça farkli beklentiler gerektiren, farkli bükülmüs iplik nialzemeleri islemden geçirildigi içiii, çapraz bobin otomatlariiiin çalisma istasyonlariyla baglantili olarak, her biri birer bükülmüs iplik malzemesine adapte edilebilen farkli iplik ekleme tesisatlarinin temin Bu bilinen iplik ekleme tesisatlarinda, prensipte, bir ekleme prizmasi, degistirilebilecek sekilde bir ekleme kafasi içerisinde/üzerinde sabitlenmistir.
Yerlestirilen ekleme prizinalarindan her biri, burada, yukarida zaten belirtildigi üzere, isleinden geçirilecek bükülmüs iplik inalzeinesine bagli olarak, sik olarak genisligi açisindan ve ayrica ekleme kanalinin açisal konuinu açisindan farklilik gösterir.
Pratikte, 'Örnegin, genislikleri 13 mm olan ve ekleme kanallari çalisina istasyonunun düzenli iplik hareket yolu açisindan 200°lik bir açiyla uzanan ekleme prizmalari kullanim bulurlar. Ancak 16 mm genisliginde olan ve ekleme kanallari 16,50°lik bir açida düzenlenmis olan ekleme prizinalari da kullanilir. Ayrica, genislikleri 20 mm olan Ve ekleme kanallari 13,50”1ik bir açida düzenleninis olan ekleine prizinalari da bilinmektedir.
Bu tür, islemden geçirilecek bükülmüs iplik inalzemelerine uygun sekilde yapilandirilabilen iplik ekleme tesisatlari günlük isletimde kendilerini kanitlamislardir, ancak her yeni bükülmüs iplik partisinde hep uygun iplik baglantilarinin temin edilebilinesi için, farkli ekleine prizinalarinin çok kapsamli depolanmasinin gerekli olmasi gibi büyük bir dezavantaj içerirler.
Ayrica, bu tür iplik ekleme tesisatlarinda, hep, tadilat önlemlerinde istemeden yanlis bilesenlerin monte edilinesi veya bilesenlerin uygun olmayan sekilde monte edilmesi tehlikesi vardir. Her iki durumda da, asagida kurulacak iplik baglantilari açisindan sonuçlar çok olumsuzdur.
Yukarida tarif edilen türde iplik ekleme tesisatlarindan yola çikilarak, bulusun temelinde yatan görev, bir bükülmüs iplik malzemesinin degistirilmesi durumunda, yeni bükülmüs iplik malzemesine hizli ve nispeten kolay tepki verilmesini saglayan bir iplik ekleme tesisatinin gelistirilmesidir. Bu demektir ki, yeni bükülmüs iplik malzemelerinin gerekliliklerine kolay sekilde adapte edilebilen bir iplik ekleme tesisati tedarik edilmelidir.
Bu görev, bulusa uygun olarak, ekleme prizmasinin ekleme kanalinin orta ekseninin açisal konumu çalisma istasyonunun düzenli iplik hareket yolunun açisal konumuna göre ayarlanabilecek sekilde, ekleme prizmasinin yer degistirebilecek sekilde desteklenmesi sayesinde yerine getirilir.
Bulusun avantajli yapilandirilmalari, alt istemlerin konusudur.
Bir iplik ekleme tesisatinin bulusa uygun uygulama sekli, 'Özellikle de, bu tür yapilandirilmis bir iplik ekleme tesisatiyla, bükülmüs iplik malzemesinin degistirilmesi durumunda ortaya çikabilecek tüm beklentileri hep hizli ve problemsiz olarak karsilayabilme avantajina sahiptir. Bu demektir ki, bulusa uygun iplik ekleme tesisatlarinin kullanilmasi durumunda, bükülmüs iplik malzemesi degistirildiginde, nispeten çaba ve harcama gerektiren tadilat gerekli olmaz, ve farkli çalisan iplik ekleme tesisatlarinin temin edilebilmesi için, farkli türde ekleme prizmalari için büyük kapsamli depolama alani ihtiyaci da Bükülmüs iplik malzemesi degistirildiginde ortaya çikan beklentileri en iyi sekilde karsilayabilinek için, sadece, daha az kalifiye kullaniin personeli tarafindan da yürütülebilen, nispeten kolay olan ve karmasik olmayan bazi ayarlama isleri gerekli olur.
Bu demektir ki, ekleme prizmasinin ekleme kanalinin orta ekseninin açisal konumunun çalisma istasyonunun düzenli iplik hareket yolunun açisal konumuna göre ayarlanabilmesi için, ekleme prizinasi sabit bir hava dagitici gövdesi üzerinde yer degistirebilecek sekilde desteklenen bir iplik ekleme tesisatinda, bükülmüs iplik degistirildiginde, iplik ekleme tesisatinin en iyi sekilde adapte edilmesi için gerek duyulan, harcanan zaman nispeten azdir. Buna uygun sekilde, bükülmüs iplik malzemesi degistirildiginde, çapraz bobin otomatinin kaçinilmaz makine bekleme süreleri de asgari seviyededir.
Bulusa uygun iplik ekleme tesisatiyla, böylece, hep kolaylikla Optima] çalisma sonuçlari elde edilebilir, bu sonuçlar elde edilirken, bükülmüs iplik malzemesi degistirildiginde, simdiye kadar alisilmis oldugu üzere, nispeten kapsamli ve zaman alici tadilat islerine gerek kalmaz.
Avantajli uygulama seklinde, ayrica, ekleme prizmasinin bir ekleme merkezi etrafinda dönebilecek sekilde desteklenmesi de öngörülmüstür.
Bu tür bir yapilandirma sayesinde, bükülmüs iplik malzemesi degistirildikten sonra, ekleme kanallarinin açisal konumu ilgili mevcut bükülmüs iplik inalzemesine optiinal adapte edilecek sekilde, ekleme prizmalarinin hep döndürülmesinin, kullanim personeli için büyük çaba ve masraf gerektirmemesi saglanir.
Bu demektir ki, bir yandan hep uygun iplik eklemelerinin yapilmasi saglanir, ancak ayrica diger yandan iplik uçlarina ve ayrica ekleninis iplige problemsiz olarak elle müdahale edilmesi de emniyet altiiia Ekleme kanallarinin bükülmüs iplik malzemesine bagli olarak ayarlanacak açisal konumlarinda, hem eklenecek iplik uçlarinin problemsiz olarak içeri geçirilmesi, hein de eklenen ipligin problemsiz olarak disari çikarilmasi saglanir.
Avantajli uygulama seklinde, örnegin, ekleme prizinasinin, karsilik gelen, hava dagitici gövdesi içerisinde düzenlenmis kilitleme girintileriyle birlikte etki ederek ekleme prizmasinin ekleme kanalinin açisal konumunun tanimli, adimli olarak ayarlanmasini mümkün kilan kilitleme elemanlarina sahip, dönebilecek sekilde desteklenen bir yatak tesisati üzerinde sabitleninis olmasi öngörülmüstür.
Kilitleme elemanlari, burada örnegin, yatak tesisati içerisinde düzenlenmis delikler vasitasiyla olusturulabilirler, bu delikler içerisinde, bir yay elemaninin etki ettigi bir basinç bilyesi desteklenir.
Bu kilitleme elemanlarina ait olan kilitleme girintileri kismen daire seklinde düzenlenmistir ve hava dagitici gövdesi içerisinde olusturulmustur.
Bu demektir ki, bir ekleme prizmasinin ekleme kanalini belirli bir açisal konumda tutmak için, üzerinde ekleme prizmasinin düzenlenmis oldugu yatak tesisatinin, sadece, ekleme kanalinin arzu edilen açisal konumunu dogru olarak 'Önceden belirleyen basinç bilyesi hava dagitici gövdesi üzerinde kilitleme girintisi içerisine geçene kadar döndürülmesi gerekir.
Bir alternatif uygulama seklinde, ekleme prizmasinin ekleme kanalinin açisal konumunun ayarlanmasi sirasinda, sadece, ayarlama sablonlari, yani ekleme kanalinin açisal konumunun kademesiz olarak ayarlanmasini mümkün kilan aletler de kullanim bulabilir.
Bu tür ayarlama sablonlarinin kullanimi sayesinde de, ekleme prizmalarinin, hep, ekleme kanallari arzu edilen bir açisal konumu dogru olarak alacak sekilde koiiumlandirilmasi kolay bir sekilde mümkün olur.
Ekleme prizmalarinin ekleme kanallarinin dogru olarak konumlandirilmasi amaciyla, kullanilan tesisattan bagimsiz olarak, avantajli uygulama seklinde, ayrica, yatak tesisatinin, hava dagitici gövdesi içerisinde bir Vidali civataya karsilik gelen bir sabitleme vidasinin boydan boya kavradigi bir oyuk (36) içermesi öngörülmüstür. Bu demektir ki, ekleme prizmalarini tasiyan, dönme hareketi yapabilecek sekilde desteklenen yatak tesisatlarindan her biri, yatak tesisatlari içerisinde düzenlenmis oyuklari (36) boydan boya kavrayan ve hava dagitici gövdeleri içerisindeki vida disi delikleriiie karsilik gelen Vidali civatalar vasitasiyla sabitlenebilir.
Bu tür Vidali baglantilar, sadece elle kolaylikla müdahale edilemeyen, bilakis ayrica ekleme prizmalarinin ve böylece ekleme prizmalarinin ekleme kanallarinin güvenilir sekilde her defasinda ayarlanan konumda kalmalarini da emniyetli bir sekilde saglayan, makine endüstrisinde kendilerini kanitlamis sabitleme tesisatlarini olustururlar.
Ayrica, ekleine kanalinin orta ekseni ile çalisma istasyonunun düzenli iplik hareket yolu arasindaki açinin < 300 olmasi da öngörülmüstür.
Avantajli uygulama seklinde, bükülmüs iplik malzemesine bagli olarak ayarlanabilen bu açi 00 ve 200 arasindadir.
Uygun deneylerde, bu tür açisal konumlar sayesinde tüm alisilmis bükülmüs iplik malzemelerinin yeterli ölçüde örtülebilecegi görülmüstür. Bu demektir ki, kaba bükülmüs iplik malzemelerinde, konum içeren ekleme prizmalari kullanilir. Ince bükülmüs iplik malzemelerinde, buna karsin, ekleme kanallarinin açisal konumu, sik olarak '16,50”nin üzerindedir, örnegin 200°dir.
Bulusun diger detaylari, asagida, çizimlerde gösterilen bir uygulama örneginin yardimiyla açiklanmaktadir.
Sekil 1, bulusa uygun olarak yapilandirilmis bir iplik ekleme tesisatina sahip bir çapraz bobin otomatinin bir çalisma istasyonunu yandan görünüste, yer degistirebilecek sekilde desteklenen bir yatak tesisati üzerinden bir çapraz bobin otoinatinin bir çalisma istasyonunun bir hava dagitici gövdesi üzerinde sabitlenmis bir ekleine prizmasina sahip, bulusa uygun olarak yapilandirilinis bir iplik ekleine tesisatini üstten görünüste göstermekte olup, burada yatak tesisati, ekleme prizmasinin ekleme kanali çalisma istasyonunun düzenli iplik hareket yoluna göre oi = 200°lik bir açiyla düzenlenecek sekilde konumlandirilmistir, ekleme prizinasinin ekleme kanali çalisma istasyonunun düzenli iplik hareket yoluna göre Ot = 00'lik bir açi içerecek sekilde konumlandirilmis bir yatak tesisatina sahip, Sekil 2°ye göre hava dagitici gövdesini gösterir.
Sekil l,de, çapraz bobinler iinal eden bir tekstil makinesinin, uygulama örneginde bir çapraz bobin otomatinin (1) bir çalisma istasyonu (2) yandan görünüste sematik olarak gösterilmistir.
Bu tür çapraz bobin otoinatlari (1), pratikte, (gösterilineyen) uç çerçeveleri arasinda birçok bu tür, sira halinde yan yana düzenlenmis, prensipte ayni tarz yapilandirilmis çalisma istasyonu (2) içerir.
Bu çalisma istasyonlari (2) üzerinde, uzman çevrelerinde sik olarak ayrica sarma istasyonlari olarak da adlandirilan, yerine takili bobinler, örnegin halkali egirme makineleri üzerinde imal edilmis, nispeten az bükülmüs iplik malzemesi içeren egirme kopslari (9) çözülerek büyük hacimli çapraz bobinlere (15) geri sarilirlar. Çapraz bobinler (15), hazirlandiktan sonra, makine uzunlugunda bir çapraz bobin tasima tesisati (21) üzerine aktarilirlar, ve bunun tarafindan, makine ucu tarafinda düzenlenmis bir bobin yükleme istasyonuna tasinirlar.
Uygulama örneginde, çapraz bobin otoinati (1), ayrica, bir egirine k0psu ve bos kovan tasiina sistemi (3) seklinde, makineye özgü bir lojistik tesisati da içermekte olup, bu tesisattan, Sekil 1'de, sadece kops besleme yolu (4), geriye hareket yapilabilecek sekilde tahrik edilebilen depolama yolu (5), çalisma istasyonlarina (2) götüren bir çapraz tasima yolu (6), ve ayrica kovan geri götürine yolu (7) gösterilmistir.
Sarma isletimi sirasinda, bu egirine k0psu ve bos kovan tasima sistemi (3) içerisinde, tasima çanaklarina (8) dik yönde konumlandirilmis olarak egirme k0pslar1 (9) ya da bos kovanlar hareket ederler.
Kops besleme yolu (4) üzerinden teslim edilen ve ilk önce depolama yolu (5) üzerinde geçici olarak desteklenen egirme k0pslari (9), bu sirada, çapraz tasima yollari (6) bölgesinde çalisma istasyonlarinin (2) yüksekliginde bulunan çözülme konuinlarinda (AS) bulunurlar ve ardindan çözülerek büyük hacimli çapraz bobinlere (15) geri sarilirlar, bu esnada hareket eden iplik, sarma prosesi sirasinda ayni zainanda iplik hatalari açisindan da kontrol edilir, bu hatalar istege bagli olarak hemen temizlenebilirler.
Bagimsiz çalisma istasyonlari (2), bu amaç için, bilindigi ve bu yüzden Sekil `1”de sadece sematik olarak gösterilecegi üzere, bu çalisina istasyonlarinin (2) uygun sekilde isletimini saglayan çesitli tesisatlara sahiptirler.
Bu tür çalisma istasyonlarindan (2) her biri, örnegin, iplik gerici, kendisine bagli iplik kesine tesisatina sahip iplik teinizleyici, parafinleme tesisati, iplik çekme kuvveti sensörü ve ayrica alt iplik sensörü gibi iplik isleme ya da iplik elle müdahale tesisatlariyla teçhiz edilmistir.
Bu tür çapraz bobin otomatlarinin (l) çalisma istasyonlarindan (2) her biri, ayrica, birer emme nozül'une (12), birer kiskaç boruya (25) ve ayrica birer iplik ekleme tesisatina (10) sahiptir. Ayrica, bu tür çapraz bobin otomatlari (1), prensipte sik olarak, örnegin bir makine veriyolu (16) üzerinden bagimsiz çalisina istasyonlarinin (2) çalisina istasyonu bilgisayarlarina (29) bagli olan bir merkezi kumanda birimi (11) de Sekil 1'den daha da görülebildigi üzere, çalisma istasyonlarindan (2) her biri, çapraz bobinlerin (15) sarilmasi için, ayrica, bir dönme ekseni (22) etrafinda hareket edebilecek sekilde desteklenen, ve çapraz bobinin (15) kovaninin dönebileoek sekilde tutulmasi için bir tesisatla teçhiz edilmis olan bir sarina çerçevesini (28) digerlerinin arasinda içeren birer sarma tesisatina (24) sahiptir.
Sarma prosesi sirasinda, sarma çerçevesi (28) içerisinde serbestçe dönebilecek sekilde desteklenen çapraz bobin (15), üst yüzeyiyle, örnegin tahrik edilebilir bir iplik kilavuzu merdanesi (14) üzerine dayanir ve bu merdane tarafindan sürtünme uyumlu olarak birlikte sürüklenir.
Bu tür iplik kilavuzu merdaneleri (14), bilindigi üzere, bir iplik kilavuzu oyuguna sahip olduklari için, hareket eden iplik, sarma prosesi sirasinda, ayrica, kesisen sarim katlari seklinde sarma bobini üzerine sarilacak sekilde kilavuzlanir.
Ancak, bir iplik kilavuzu merdanesinin yerine, ayrica, çapraz bobini sarma prosesi sirasinda sadece sürtünme uyumlu olarak döndüren bir oyuksuz bobin tahrik silindiri de kullanilabilir.
Bu tür bir durumda, çapraz bobin (15) üzerine sarilan iplik bir ayri, örnegin bir parmak iplik kilavuzuyla teçhiz edilmis bir iplik çaprazlama tesisati vasitasiyla çaprazlanir.
Bir üst ipligin (31) çapraz bobinin (15) üst yüzeyi üzerine sarilan iplik ucunun bir sarma kesintisindeii sonra alinmasi ve iplik ekleme tesisatina (10) aktarilmasi gerektiginde, bir dönme ekseni (113) etrafinda sinirli ölçüde dönebilecek sekilde desteklenen emme nozülü (12) kullanilir.
Egirme kopsuna (9) bagli bir alt ipligin (32) iplik ucuna, bir sarma kesintisinden sonra, dönme ekseni (20) etrafinda sinirli ölçüde dönebilen kiskaç boruyla (25) benzer sekilde elle müdahale edilir. Bu demektir ki, kiskaç boru (25), prensipte bir iplik gerici içerisinde sabitlenmis alt ipligin (32) iplik ucunu alir ve bunu ayni sekilde iplik ekleme tesisatina (10) aktarir.
Sekiller 2”de ve 3°de gösterildigi üzere, düzenli, yani sarina prosesi sirasinda verilen iplik hareket yoluna (30) göre biraz geriye kaydirilmis olarak düzenlenmis iplik ekleme tesisati (10), karsilik gelen (yakindan gösterilmeyen) bir içeri alma tesisati üzerinden çalisina istasyonunun (2) muhafazasina (33) baglanmis olan bir hava dagitici gövdesi (17) üzerinde düzenlenmistir.
Hava dagitici gövdeleri (17) içerisine, ayrica, Sekiller 2°de ve 3”de gösterildigi gibi, tutma ve çözme borucuklari (18, 19) birakilmis olup, bu borucuklar içerisinde, üst ipligin (31) ve alt ipligin (32) iplik uçlari, takip eden ekleine islemi için pnömatik olarak hazirlanirlar.
Ayrica, iplik ekleme tesisati (10) bölgesinde ilave, çizimlerde daha iyi anlasilabilme açisindan gösterilmeyen iplik elle müdahale tesisatlari, örnegin iplik sikistirma tesisatlari, iplik kesme tesisatlari ve bir iplik getirici düzenlenmistir.
Sekiller 2”den ve 3”den her birinde önden görünüste gösterilen, bir kapak elemani olmadan çalisan iplik ekleme tesisati (10), ihtiyaç durumunda basinçli havayla etkilenebilen bir ekleme kanali (27) içeren, yer degistirebilir bir yatak tesisati (26) üzerinde düzenlenmis bir ekleme prizmasina (23) sahiptir. Bu demektir ki, ekleme prizmasi (23), bir hava dagitici gövdesi (17) içerisinde/üzerinde dönme hareketi yapabilecek sekilde desteklenen bir yatak tesisati (26) üzerinde sabitlenmistir.
Bir çapraz bobin otomatinin (1) bir çalisma istasyonunun (2) muhafazasina (33) her defasinda bir uygun tesisat üzerinden bagli olan hava dagitici gövdesi (17), bu amaç için, yatak tesisati (26) için ekleme merkezinde (SZ) düzenlenmis bir yatak deligine (39) sahiptir.
Yatak tesisati (26) ve böylece ekleme prizinasi (23), bunun sonucunda, islemden geçirilecek bükülmüs iplik malzemesine bagli olarak, farkli açisal konumlara döndürülebilir.
Sekiller 2”de ve 3ide gösterildigi gibi, hava dagitici gövdeleri (l7) içerisine, ayrica, tutma ve çözme borucuklari (18, 19) birakilmis olup, bu borucuklarla, üst ipligin (31) ve alt ipligin (32) iplik uçlari, ekleme islemi için hazirlanirlar.
Uzerinde ekleme prizmasinin (23) sabitleninis oldugu yatak tesisati (26), ayrica, karsilik gelen, hava dagitici gövdesi (17) içerisinde düzenlenmis kilitleme girintileriyle (38) birlikte etki ederek, ekleme prizmasinin (23) ekleme kanalinin (27) orta ekseninin (34) açisal konumunun, çalisma istasyonunun (2) düzenli iplik hareket yoluna (30) göre tanimli, adimli olarak ayarlanmasini mümkün kilan kilitleme elemanlari (35) da içerir.
Kilitleme elemanlari (35), burada 'Örnegin, içerisinde bir yay elemaninin etki ettigi bir basinç bilyesinin desteklendigi, yatak tesisati (26) içerisinde düzenlenmis (gösterilmeyen) delikler vasitasiyla olusturulabilirler.
Yay basinci altinda bulunan basinç bilyesi, yatak tesisati (26) ve bununla birlikte ekleme prizmasi (23) döndürüldügünde, hava dagitici gövdesi (17) içerisinde kismi daire seklinde düzenlenmis olan kilitleme girintilerinden (38) biri içerisine geçer.
Kilitleme girintilerinden (38) her biri vasitasiyla, burada, ekleme kanalinin (27) belirli bir açisal konumu `Önceden verilmistir.
Ayarlanan açisal konum, ardindan, bir sabitleme Vidasi (37) sikistirilarak sabitlenebilir.
Sekil 2,de, üstten görünüste, ekleme prizinasinin (23) ekleine kanalinin (27) orta ekseninin (34) çalisma istasyonunun (2) düzenli iplik hareket yoluna (30) göre 200°1ik bir açiyla (or) düzenlenmis oldugu bir açisal konumda ekleme prizmasinin (23) bulundugu bir iplik ekleme tesisati (10) gösterilmistir.
Iplik ekleme tesisatiiiin (10) ekleme prizmasinin (23) bu tür bir nispeten büyük açisal konumu, tercihen, nispeten ince bükülmüs iplik malzemesinin islemden geçirilmesi gerektiginde, yani, eklenecek iplik uçlarinin, ekleme islemi sirasinda nispeten büyük, ekleme prizmasiiiin (23) ekleme kanalindan (27) disari süzülen iplik balonlari olusturma egilimi gösterdikleri bükülmüs iplik malzemesinin islemden geçirilmesi gerektiginde kullanilir.
Ekleme sonucunun bu tür büyük iplik balonlari çok olumsuz etki gösterebilecekleri için, bu tür iplik balonlariniii olusumunun muhakkak önlenmesi gerekir, bu da, iplik uçlarinin, ekleme kanalinin (27) nispeten büyük açisal konumundan dolayi, nispeten güçlü olarak bükülmesi ve bu sirada ekleme kanali çikislarina yerlestirilmesi sayesinde gerçeklestirilir.
Iplik uçlarinin bu sekilde bükülmesi ve ekleme kanali çikislarina yerlestirilmesi sayesinde, ekleme islemi sirasinda ekleme havasi vasitasiyla iplik uçlari üzerine uygulanan dönme akimindan, ekleme kanali (27) içerisinde uygun bir iplik eklemesinin olusturulmasi için faydalanilmasi saglanir.
Yani, uygulanan iplik burulmalarinin, iplik balonlari olarak ekleine kanalindan (27) disari hareket etmesi ve etkisiz olarak kaybolmalari engellenir.
Sekil 3, ekleme prizinasi (23) bir baslangiç konumunda bulunan bir iplik ekleme tesisatiiii (10) gösterir. Bu demektir ki, Sekil 3›de, ekleme prizinasinin (23) ekleme kanalinin (27) orta ekseninin (34), çalisma istasyonuiiun (2) düzenli iplik hareket yoluiia (30) göre 00”lik bir açiyla (01) düzenlenmis oldugu; yani, ekleme prizinasinin (23) ekleme kanalinin (27) orta ekseninin (34), düzenli iplik hareket yoluna (30) paralel olarak uzandigi bir iplik ekleme tesisati (10) gösterilmistir.
Pratikte, ekleme prizmasinin (23) ekleme kaiialiiiin (27) açisal konumunun seçilen ayari, islemden geçirilecek bükülmüs iplik malzemesine bagli olarak, Sekiller 2”de ve 3”de gösterilen her iki konum arasindadir.
Nispeten kaba bükülmüs iplik malzemesinin islemden geçirilmesi sirasinda, bu sirada prensipte, iplik uçlarinin ekleme prizinasiniii (23) ekleme kanali (27) içerisine geçirilmesini gereksiz ölçüde zorlastirmamak ya da kuvvetli ölçüde engelleniemek amaciyla, ekleme prizmasinin (23) nispeten küçük bir açisal konuinuyla çalisilir.
Bu sirada, ayrica, kaba bükülmüs iplik malzemesinden iplik uçlarinin, nispeten küçük bükülme açilarinda dahi, ekleme kanalinin (27) ekleme kanali çikislarina bitisniesi gerçeginden de faydalanilir.
Bu demektir ki, kaba bükülmüs iplik malzemesinin islemden geçirilmesi sirasinda, ekleme prizmasinin (23) ekleme kanalinin (27) nispeten küçük bir açisal konumu dahi, iplik uçlarini ekleme kanali çikislarina bitisme yoluyla biraz bükniek için, ve böylelikle ekleme islemi sirasinda ekleme havasi vasitasiyla iplik uçlarina uygulanan dönme akimindan, uygun bir iplik eklemesinin Olusturulmasi için faydalanmak için, ve dönme akiminin, etkisiz kaybolan iplik balonlarina yol açmamasi için yeterlidir.
Buna karsin, ince bükülmüs iplik malzemesinin islemden geçirilmesi sirasinda, ekleme prizmasinin (23) ekleme kanalinin (27) nispeten büyük bir açisal konumu avantajlidir, çünkü ince bükülmüs iplik malzemesinde sadece nispeten büyük bir bükme sarimi sayesinde, iplik uçlarinin ekleme kanali çikislarina güvenilir bir sekilde bitismeleri, ve böylece iplik balonlarinin olusumunun en azindan güçlü bir sekilde önlenmesi saglanabilir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Içerisinde iplik uçlarinin ekleme islemi sirasinda konumlandirilmis oldugu, pnömatik olarak etkilenebilen, ekleme islemi sirasinda yukari dogru açik olan bir ekleme kanali (27) içeren bir ekleme prizmasina (23) sahip, iki iplik ucunun dügümsüz baglanmasi amaçli, bir çapraz bobin otomatinin (1) bir çalisma istasyonu (2) için iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, ekleme prizmasinin (23) ekleme kanalinin (27) orta ekseninin (34) açisal konumu çalisma istasyonunun (2) düzenli iplik hareket yolunun (30) açisal konumuna göre ayarlanabilecek sekilde, ekleme prizmasinin (23), sabit bir hava dagitici gövdesi (17) üzerinde yer degistirebilecek sekilde desteklenmesidir. Istein l”e uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, ekleme prizmasinin (23), bir ekleme merkezi (SZ) etrafinda sinirli ölçüde dönebilecek sekilde desteklenmesidir. Istem 1”e veya 2”ye uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, ekleme prizmasinin (23), karsilik gelen, hava dagitici gövdesi (17) içerisinde düzenlenmis kilitleme girintileriyle (38) birlikte etki ederek, ekleme prizmasinin (23) ekleme kanalinin (27) açisal konumunun tanimli, adimli olarak ayarlanmasini mümkün kilan kilitleme elemanlarina (35) sahip, dönebilecek sekilde desteklenen bir yatak tesisati (26) üzerinde sabitlenmis olmasidir. Istein l°e veya 2°ye uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, ekleme kanalinin (27) açisal konumunun kademesiz olarak ayarlanmasini mümkün kilan ayarlama sablonlarinin mevcut olmasidir. Onceki istemlerden birine uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, yatak tesisatinin (26), hava dagitici gövdesi (17) içerisinde bir Vidali civataya karsilik gelen bir sabitleme Vidasinin (37) boydan boya kavradigi bir oyuk (36) içermesidir. Onceki istemlerden birine uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, ekleme prizmasinin (23) ekleme kanalinin (27) orta ekseni (34) ile çalisma istasyonunun (2) düzenli iplik hareket yolu (30) arasinda < 300 olan bir acinin (Ot) ayarlanmasidir. Istein 6°ya uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, ayarlanabilen açinin (a), iplik ekleme tesisatinin (10) isletim durumunda, bükülmüs iplik malzeinesine bagli olarak 00 ve 200 arasinda olmasidir.
TR2018/00580A 2017-02-28 2018-01-17 Bir çapraz bobin otomatının bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı. TR201800580A2 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE102017104105.2A DE102017104105A1 (de) 2017-02-28 2017-02-28 Fadenspleißvorrichtung für eine Arbeitsstelle eines Kreuzspulautomaten

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201800580A2 true TR201800580A2 (tr) 2018-09-21

Family

ID=63112606

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/00580A TR201800580A2 (tr) 2017-02-28 2018-01-17 Bir çapraz bobin otomatının bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı.

Country Status (4)

Country Link
JP (1) JP7060404B2 (tr)
CN (1) CN108502638B (tr)
DE (1) DE102017104105A1 (tr)
TR (1) TR201800580A2 (tr)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102019122056A1 (de) * 2019-08-16 2021-02-18 Saurer Spinning Solutions Gmbh & Co. Kg Spleißprismaeinheit für einen Spleißer einer Textilmaschine

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3029452A1 (de) * 1980-08-02 1982-03-11 W. Schlafhorst & Co, 4050 Mönchengladbach Druckluftspleissvorrichtung fuer textilfaeden
DE3131986A1 (de) * 1980-08-02 1983-03-03 W. Schlafhorst & Co, 4050 Mönchengladbach Druckgasspleissvorrichtung fuer textilfaeden
CS564881A2 (en) * 1980-08-02 1991-02-12 Schlafhorst & Co W Method of textile threads connecting and entwining device for realization of this method
DE3104367C2 (de) * 1981-02-07 1984-10-18 W. Schlafhorst & Co, 4050 Mönchengladbach Fadenspleißvorrichtung
JPS57156976A (en) * 1981-03-23 1982-09-28 Murata Mach Ltd Ending apparatus for spun yarn
JPS57156977A (en) * 1981-03-24 1982-09-28 Murata Mach Ltd Ending apparatus for spun yarn
DE3405304A1 (de) * 1984-02-15 1985-08-29 W. Schlafhorst & Co, 4050 Mönchengladbach Druckluft-fadenspleissvorrichtung
JPH023470Y2 (tr) * 1985-03-08 1990-01-26
JPH0578042A (ja) * 1991-03-08 1993-03-30 Murata Mach Ltd 双糸用糸端解撚装置
DE10150579A1 (de) * 2001-10-12 2003-04-17 Schlafhorst & Co W Fadenspleißvorrichtung
DE10224080A1 (de) * 2002-05-31 2003-12-11 Schlafhorst & Co W Fadenspleißvorrichtung
CN201447265U (zh) * 2009-07-28 2010-05-05 湛江中湛纺织有限公司 纱线捻接器
DE102011101629A1 (de) * 2011-05-14 2012-11-15 Oerlikon Textile Gmbh & Co. Kg Fadenspleißvorrichtung für eine Arbeitsstelle einer Kreuzspulen herstellenden Textilmaschine
DE102014018626A1 (de) * 2014-12-13 2016-06-16 Saurer Germany Gmbh & Co. Kg Axial geteilte Spleißkanaleinheit mit zwei radial versetzten Kammern und scharfen Stoßkanten zwischen den Kammern, Spleißer mit einer solchen Spleißkanaleinheit und Textilmaschine mit einem solchen Spleißer

Also Published As

Publication number Publication date
JP2018140875A (ja) 2018-09-13
CN108502638A (zh) 2018-09-07
DE102017104105A1 (de) 2018-08-30
CN108502638B (zh) 2020-06-19
JP7060404B2 (ja) 2022-04-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN107777472B (zh) 用于制造交叉卷绕筒子的纺织机的工位的接纱装置
CN109205395B (zh) 用于气流接合纱线头的接纱装置
CN107161800B (zh) 生产交叉卷绕筒子的纺织机的工位用的纱线捻接装置
CN101837909B (zh) 操作制造交叉卷绕筒子的纺织机的工位的方法和装置以及执行该方法的工位
US20030167747A1 (en) Device for the pneumatic joining of yarns
EP0691300A1 (de) Fadenverbindungsvorrichtung für Kreuzspulen herstellende Textilmaschinen
ITMI20070149A1 (it) Dispositivo di giuntura di fili per una macchina tessile producente bobine incrociate
JP2012240850A (ja) 綾巻きパッケージを製造する繊維機械の作業位置のための糸スプライシング装置
DE102016119542A1 (de) Fadenspleißvorrichtung für eine Arbeitsstelle einer Kreuzspulen herstellenden Textilmaschine
CN110857196B (zh) 用于制造交叉卷绕筒子的纺织机的工作站的纱线拼接装置
JP2019131400A (ja) スプライシング装置に用いられるスプライシング角柱体
CN1188334C (zh) 把连续纱线卷绕到纺丝筒子机或络筒机工位上的方法
EP1928773A1 (de) Verfahren zum einfädeln eines fadens
TR201800580A2 (tr) Bir çapraz bobin otomatının bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı.
TR201800623A2 (tr) Çapraz bobinler imal eden bir tekstil makinesinin bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı.
EP1544147A2 (de) Fadenspleissvorrichtung zum pneumatischen Verbinden von Garnen
JP2017115290A (ja) 糸スプライシング装置
CN109911710B (zh) 用于制造交叉卷绕筒子的纺织机的工位的旋转接纱器
DE10256293B4 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Betreiben einer Arbeitsstelle einer Kreuzspulen herstellenden Textilmaschine
JP7233946B2 (ja) 糸継ぎ装置
US20030070411A1 (en) Yarn splicing device
JP2017088410A (ja) 綾巻きパッケージを製造する繊維機械の作業ユニットにおいて糸走行を修正するための方法
CN109911711B (zh) 用于纺织机的纱线拼接装置
DE102017102437A1 (de) Fadenspleißvorrichtung für eine Arbeitsstelle einer Kreuzspulen herstellenden Textilmaschine
JP2019038696A (ja) 糸を空気力式に糸継ぎする糸スプライシング装置