TR201800623A2 - Çapraz bobinler imal eden bir tekstil makinesinin bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı. - Google Patents

Çapraz bobinler imal eden bir tekstil makinesinin bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı. Download PDF

Info

Publication number
TR201800623A2
TR201800623A2 TR2018/00623A TR201800623A TR201800623A2 TR 201800623 A2 TR201800623 A2 TR 201800623A2 TR 2018/00623 A TR2018/00623 A TR 2018/00623A TR 201800623 A TR201800623 A TR 201800623A TR 201800623 A2 TR201800623 A2 TR 201800623A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
yarn
piecing
thread
channel
slot
Prior art date
Application number
TR2018/00623A
Other languages
English (en)
Inventor
Schatton Siegfried
Original Assignee
Saurer Germany Gmbh & Co Kg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Saurer Germany Gmbh & Co Kg filed Critical Saurer Germany Gmbh & Co Kg
Publication of TR201800623A2 publication Critical patent/TR201800623A2/tr

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65HHANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
    • B65H69/00Methods of, or devices for, interconnecting successive lengths of material; Knot-tying devices ;Control of the correct working of the interconnecting device
    • B65H69/06Methods of, or devices for, interconnecting successive lengths of material; Knot-tying devices ;Control of the correct working of the interconnecting device by splicing
    • B65H69/061Methods of, or devices for, interconnecting successive lengths of material; Knot-tying devices ;Control of the correct working of the interconnecting device by splicing using pneumatic means
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65HHANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
    • B65H2701/00Handled material; Storage means
    • B65H2701/30Handled filamentary material
    • B65H2701/31Textiles threads or artificial strands of filaments

Landscapes

  • Spinning Or Twisting Of Yarns (AREA)
  • Replacing, Conveying, And Pick-Finding For Filamentary Materials (AREA)

Abstract

Mevcut buluş, iplik geçirme yarığı (38) ekleme işlemi sırasında açık kalan, pnömatik olarak etkilenebilen bir ekleme kanalı (41) içeren bir ekleme prizmasına (23) sahip, iki iplik ucunun düğümsüz bağlanması amaçlı, çapraz bobinler imal eden bir tekstil makinesinin bir çalışma istasyonu (2) için bir iplik ekleme tesisatıyla (10) ilgilidir. Buluşa göre, ekleme prizmasının (23), içerisinde her biri birer yuva (37) içeren ve yuvalar (37) vasıtasıyla, genişliği (B) her iki yerleştirme sacının (30A, 30B) uygun şekilde konumlandırılması sayesinde ayarlanabilen bir iplik yerleştirme yarığı (36) oluşacak şekilde konumlandırılabilen iki yerleştirme sacının (30A, 30B) kaydırılabilecek şekilde desteklendiği, ekleme kanalının (41) ortasında düzenlenmiş bir kılavuz (19) içermesi öngörülmüştür. (Şekil 5)

Description

TARIFNAME ÇAPRAZ BOBINLER IMAL EDEN BIR TEKSTIL MAKINESININ BIR ÇALISMA ISTASYONU IÇIN IPLIK EKLEME TESISAT] Mevcut bulus, iplik geçirme yarigi ekleme islemi sirasinda açik kalan, pnömatik olarak etkilenebilen bir ekleme kanali içeren bir ekleme prizinasina sahip, iki iplik ucunun dügümsüz baglanmasi amaçli, çapraz bobinler imal eden bir tekstil makinesinin bir çalisma istasyonu için bir iplik ekleme tesisatiyla ilgilidir.
Tekstil endüstrisinde, iki iplik ucunun dügümsüz baglanmasi amaçli iplik ekleme tesisatlari, uzun zamandan beri çesitli uygulama sekillerinde teknigin durumuna aittirler.
Bu tür, özellikle de çapraz bobin otomatlariiiin çalisma istasyonlariyla baglantili olarak kullanilan iplik baglama tesisatlari, iki iplik ucunun pnömatik olarak döndürülmesi sayesinde, sadece bükülmüs iplik benzeri dayaniklilik sergilemekle kalmayan, bilakis ayrica mümkün oldugunca bükülmüs iplik benzeri bir görünüme de sahip olan iplik baglantilarinin imalatina izin verirler. Çapraz bobin otoinatlarinin çalisma istasyonlarinda, sarma prosesi sirasinda çalisma istasyonlarindan birinde bir iplik koptugunda, veya çalisina istasyonlarindan birinde bir iplik hatasi yüzünden tanimli bir temizleme kesimi gerekli oldugunda, ayrilan ipligiii iplik uçlari ilk önce özel pnömatik tesisatlar vasitasiyla iplik ekleme tesisati bölgesine geri alinir. Bu demektir ki, bir einme nozülü, üst ipligin çapraz bobinin üst yüzeyi üzerine sarilan iplik ucunu çapraz bobinden geri alir ve bu ucu, istege bagli olarak iplik hatasinin teinizlenmesinden sonra, iplik ekleme tesisatinin ekleme prizmasinin ekleme kanali içerisine yerlestirir. Ust ipligin iplik ucu, bu sirada ayrica, ekleme prizinasiiiin üst tarafinda düzenlenmis bir iplik sikistirma tesisati içerisine ve ayrica ekleme prizmasinin alt tarafinda konumlandirilmis bir iplik kesme tesisati içerisine geçirilir. Ardindan veya hemen hemen ayni anda, ayrica, alt ipligin çözülme konumunda bulunan bir besleme bobininden geleii ve sarma isletiiiiindeki bir kesintiden sonra prensipte bir iplik gericide sabitlenmis olan iplik ucu da, düsük basincin uygulanabildigi bir kiskaç boru vasitasiyla ekleme prizinasinin ekleme kanali içerisine yerlestirilir.
Alt ipligin iplik ucu, bu sirada ayrica, ekleme prizmasinin alt tarafinda düzenlenmis bir iplik sikistirma tesisati içerisine ve ayrica ekleme prizmasinin üst tarafinda konumlandirilmis bir iplik kesme tesisati içerisine geçirilir.
Ardindan, iplik uçlari, iplik kesme tesisatlari vasitasiyla uzunlamasina kesilirler, tutma ve çözme borucuklari içerisine einilirler ve orada takip eden ekleme prosesi için hazirlanirlar. Bu demektir ki, iplik uçlari, iplik uçlari ekleme kanali içerisinde karsilikli yönlerde yan yana konumlandirilacak ve ardiiidan pnömatik olarak döiidürülebilecek sekilde, bir iplik getirici vasitasiyla ekleme prizmasinin ekleme kanali içerisine geri çekilmeden önce, tutma ve çözme borucuklari içerisinde ilk önce müinküii oldugunca bükülmüs iplik burulmasindan kurtarilirlar.
Yukarida belirtildigi üzere, bu tür iplik ekleme tesisatlari çesitli uygulama sekillerinde bilinmektedir ve sayisiz koruma hakki basvurusu içerisinde kismen oldukça detayli olarak tarif edilmistir.
Bu tür iplik ekleme tesisatlari, örnegin DE 39 06 354 A1 içerisinde tarif edildigi gibi, ekleme prizmasinin ekleme kanalinin iplik geçirme yarigini ekleme islemi sirasinda yukari dogru kapatan, dönebilecek sekilde desteklenen bir kapak elemaniyla teçhiz edilmis olabilirler, veya iplik ekleme tesisatlari, örnegin EP l 522 517 A1 içerisinde açiklandigi gibi, iplik geçirme yarigi ekleme islemi sirasinda yukari dogru açik kalaii bir ekleme kanali içerebilirler.
Ayrica, bu tür ekleme prizmalarinin ekleme kanali, 'Örnegin DE 39 06 354 A1 ”den bilindigi üzere, dogrusal, tek parçali olarak yapilandirilmis olabilir, veya örnegin DE 36 12 229 C2 içerisinde tarif edildigi gibi, iki parçali bir yapi içerebilir.
Bu demektir ki, ekleme prizmasinin ekleme kanali, her biri birer özgün, tegetsel olarak içeri erisen ekleme havasi nozülüne sahip olan, radyal yönde birbirlerine göre biraz yer degistirmis olarak düzenlenmis iki ekleme kaiiali haznesi içerebilir.
Iplik uçlarinin ekleme islemi sirasinda içeri akan ekleme havasi vasitasiyla yukari dogru ekleme kanalindan disari üflenmelerini önlemek amaciyla, özellikle de, ekleme prizmasinin ekleme kanalinin ekleme islemi sirasinda yukari dogru açik kaldigi iplik ekleme tesisatlarinda, ekleme kanalinin iplik yerlestirme yariginin genisliginin, islemden geçirilecek bükülmüs iplik malzemesine adapte edilmesi avantajlidir. Bu demektir ki, bükülmüs iplik malzemesinin islemden geçirilmesi sirasinda, iplik yerlestirme yarigi, ince iplik uçlarinin ekleme havasi vasitasiyla yukari dogru ekleme kanalindan disari üflenmelerini önlemek amaciyla, mümkün oldugunca dar olmalidir.
Ancak, bu tarz yapilandirilmis ekleme prizmalari, nispeten kaba bükülmüs iplik malzemesinin islemden geçirilmesi sirasinda, çok dezavantajlidir, çünkü nispeten kaba bükülmüs iplik malzemesinden olusan iplik uçlarinin, bir dar iplik geçirme yarigi vasitasiyla güvenilir sekilde ekleme prizmasiniii ekleme kanali içerisine geçirilmesi çok Kapaksiz ekleme prizmalariyla da farkli bükülmüs iplik malzemelerinin islemden geçirilebilmesi amaciyla, bu yüzdeii simdiye kadar, ekleme kanalinin iplik geçirme yariginin genisligi açisindan bir uzlasmaya varmak alisilmis bir durumdu. Bu demektir ki, ekleme prizmalarinin ekleme kanalinin iplik geçirme yariginin genisligi, prensipte sik olarak, ince bükülmüs iplik malzemesine iliskin genislik biraz fazla büyük seçilecek, ancak kaba bükülmüs iplik malzemesinin islemden geçirilmesi sirasinda çogunlukla güçlü sekilde alt tasinabilir siiiir araliginda bulunacak sekilde boyutlandirilir.
Yukarida belirtilen türde iplik ekleme tesisatlarindan yola çikilarak, bulusun temelinde yatan görev, ekleme prizinasiiiin ekleme kanalinin iplik geçirme yariginin geiiisliginin her defasinda islemden geçirilecek bükülmüs iplik malzemesinin gerekliliklerine optimal adapte edilmis oldugu bir iplik ekleme tesisatinin tedarik edilmesidir.
Bu görev, bulusa uygun olarak, ekleme prizmasinin, içerisinde her biri birer yuva içeren ve yuvalar vasitasiyla, genisligi her iki yerlestirme sacinin uygun sekilde konumlandirilmasi sayesinde ayarlanabilen bir iplik yerlestirme yarigi olusacak sekilde konumlandirilabilen iki yerlestirme sacinin kaydirilabilecek sekilde desteklendigi, ekleme kanalinin ortasinda düzenlenmis bir kilavuz içermesi sayesinde yerine getirilir.
Bulusun avantajli yapilandirilmalari, alt istemlerin konusudur.
Bir iplik ekleme tesisatinin bulusa uygun uygulama sekli, özellikle de, iplik yerlestirme yariginin genisliginin, hep kolaylikla, bükülmüs iplige uygun sekilde ayarlanabilmesi avantajini içerir.
Bu demektir ki, kaba bükülmüs iplik malzemesinin islemden geçirilmesi sirasinda, yerlestirme saclari, problemsiz bir sekilde, yuvalar vasitasiyla, nispeten büyük bir genislik içeren bir iplik yerlestirme yarigi olusacak, bunun sonucunda, eklenecek iplik uçlarinin ekleme prizmasinin ekleme kanali içerisine geçirilmesi sirasinda zorluklarla karsilasilmayacak sekilde konumlandirilabilirler.
Ince iplik malzemesinin isleinden geçirilmesi sirasinda, buna karsin, yerlestirme saclari, yerlestirme saclarinin yuvalari vasitasiyla olusturulan iplik yerlestirme yariginin genisligi mümkün oldugunca küçük olacak sekilde konumlandirilabilirler.
Bu sekilde, ince bükülmüs iplik malzemesinden olusan iplik uçlarinin, ekleme islemi sirasinda, içeri akan ekleme havasi vasitasiyla yukari dogru, açik ekleme kanalindan disari üflenmesi kolaylikla önlenebilir.
Bulusa uygun iplik ekleme tesisatinin ekleme prizmasi, burada, her iki yerlestirme sacinin içeri alinmasi için, ortada düzenlenmis bir kilavuza sahip, pnömatik olarak etkilenebilen, tek parçali bir ekleme kanali içerebilir, veya eksenleri eksenel yönde birbirlerine göre biraz yer degistirmis olarak düzenlenmis iki ekleme kanali haznesi içeren, pnömatik olarak etkilenebilen bir ekleme kanaliyla teçhiz edilmis olabilir.
Bu tür bir durumda, kaydirilabilecek sekilde desteklenen yerlestirme saclarinin içeri alinmasi için kilavuz, yer degistirmis olarak düzenlenmis her iki ekleme kanali haznesinin temas ettikleri bölgede düzenlenmistir.
Ekleme kanalinin yapilandirilmasindan bagimsiz olarak, birer yuvayla teçhiz edilmis yerlestirme saclari arasinda bir darlasma, yani iplik yerlestirme yarigi olusur, bu yarik vasitasiyla, ekleme islemi sirasinda, ekleme kanali içerisinde konuinlandirilmis, baglanacak iplik uçlarinin hareketine belirli bir direnç gösterilir. Bu demektir ki, bulusa uygun olarak yapilandirilmis bir ekleme prizmasinin kullanimi sayesinde, sadece, özellikle de ince bükülmüs iplik malzemesinden iplik uçlarinin, ekleme islemi sirasinda yukari dogru, ekleme kanalindan disari üfleninesi tehlikesi öiiemli ölçüde azaltilmaz, bilakis ayrica ekleme havasinin akim komponentleri vasitasiyla, ekleme prizmasinin ekleme kanali içerisinde düzenlenmis iplik uçlarinin eksenel olarak yer degistirineleri de önlenir.
Avantaj saglayacak sekilde, her iki yerlestirme sacinin yuvalari vasitasiyla olusturulan iplik yerlestirine yarigi, ekleme prizinasinin ekleme kanalinin iplik geçirme yariginin ortasinda konumlandirilmistir.
Bu sekilde, emme nozülü ya da kiskaç boru vasitasiyla tedarik edilen iplik uçlarinin hep problemsiz olarak, yani hemen hemen hiç hatali deneine olmaksizin, ekleine prizmasinin ekleme kanali içerisine geçirilebilmesi saglanir.
Bulusa uygun olarak yapilandirilmis ve çalisan iplik ekleme tesisatlarinin kullanimi, toplamda, çapraz bobinler imal eden tekstil makinesinin çalisina istasyonlarinin etki derecesinin, zor bükülmüs iplik malzemelerinde de çok yüksek olmasina yol açar.
Avantajli uygulama seklinde, ayrica, iplik yerlestirme yariginin genisliginin kademesiz olarak ayarlanabilmesi öngörülinüstür.
Bu tür bir yapilandirma sayesinde, tekstil makinesinin kullaniin personelinin, hep, her defasinda mevcut olan bükülmüs iplik malzemesinin ihtiyaçlarina hassas olarak tepki verebilmesi saglanir.
Bu demektir ki, kullanim personeli, ekleine prizmasini, hep probleinsiz olarak, mevcut bükülmüs iplik malzeinesinin en iyi sekilde islemden geçirilmesi saglanacak sekilde ayarlayabilir.
Ozellikle de, elastomer bükülmüs ipliklerin islemden geçirilmesiyle baglantili olarak, yerlestirme saclarinin yuvalari, eklenecek ipligin ekleme islemi sirasinda bilindigi gibi çok kivrilan iplik uçlari için bir bükülmüs iplik tutma elemani olusturacak sekilde konumlandirilabilirler. Bu demektir ki, iplik uçlari uzunlamasina kesildikten sonra bilhassa özel önlemler alinmadiginda kivrilan elastoiner bükülmüs iplikler, iplik yerlestirme yarigi bölgesinde yerlestirme saclarinin yuvalarinda yakalanirlar, ki bu da ekleme prizmasinin ekleme kanali içerisinde düzenlenmis iplik uçlarinin hep yeterli bir iplik uzunlugu içermelerine, böylece uygun bir iplik eklemesinin yapilabilmesine yol açar.
Yerlestirme saclarinin malzemesi ya da imalati açisindan çesitli olanaklar düsünülebilir.
Yerlestirme saclari, bir birinci, avantajli uygulama seklinde örnegin ziinbalama parçalari olarak iinal edilmis olabilir ve bu tür bir durumda tercihen bir metalik malzemeden, 'örnegin bir takim çeliginden olusur.
Ancak, bir alternatif uygulama seklinde, ayrica, yerlestirme saclarinin bir teknik seramikten imal edilmis olmasi da düsünülebilir.
Yerlestirme saçlarinin zimbalaina parçalari olarak bir metalik malzemeden imal edilmis olmasi, burada, özellikle de yeterli sayida parçanin imal edilmesi gerektiginde, bu tür sac zimbalama parçalarinin imalatinin, parça sayisi arttikça hep daha ucuz olmasi avantajina sahiptir. Bu demektir ki, uygun bir zimbalaina aletinin hazirlanmasindan sonra, bu tür metalik zimbalama parçalarinin imalat giderlerinin büyük bir kismi alet maliyetiyle sinirlandirilir.
Bir teknik seramikten imal edilen yerlestirme saclarinin imalati gerçi kiyaslanabilir, takim çeliginden imal edilen zimbalama parçalarininkinden daha pahalidir, ancak avantajlari, bu tür bilesenlerin kullaniin ömrünün, yüksek asinma dayanikliliklarindan dolayi çok uzun olmasidir.
Avantajli uygulama seklinde, ayrica, yerlestirme saclarinin, kilitleme tesisatlari vasitasiyla uygun konumda ekleme prizmasinin kilavuzu içerisinde sabitlenebilmesi de öngörülmüstür. Bu demektir ki, ekleme prizmasinin kilavuzu içerisinde kaydirilabilecek sekilde desteklenen yerlestirme saclari, sadece, yerlestirine saclarinin yuvalari vasitasiyla olusturulan iplik yerlestirme yarigi belirli bir genislik içerecek sekilde, problemsiz olarak konuinlandirilmaz, bilakis ayrica konstrüksiyonu nispeten kolay olan mekanik kilitleme tesisati vasitasiyla, yerlestirme saclarinin ayarlanmis konumda kalmalari da güvenilir sekilde emniyet altina alinir.
Yerlestirme saclari, örnegin, montaj durumunda ekleme prizmasinin uygun deliklerine karsilik gelen deliklerle teçhiz edilmistir.
Bu demektir ki, montaj durumunda, delikler, yerlestirme saclarinin kilavuzlari içerisinde sabitlenmesini saglayan mekanik elemanlar, örnegin Vidali civatalar vasitasiyla boydan boya kavranirlar.
Bulus, asagida, çizimlerde gösterilen uygulama 'Örnekleri yardimiyla ekleme prizmasi bulusa uygun yapilandirmayl içeren bir iplik ekleme tesisatina sahip bir çapraz bobin otomatinln bir çalisma istasyonunu yandan görünüste sematik olarak, birbirlerine göre yer degistirmis olarak düzenlenmis iki ekleme kanali haznesi ve ayrica ikiser yerlestirme saçinin içeri alinmasi için, her iki ekleme kanali haznesi arasinda düzenlenmis bir kilavuz içeren bir ekleme kanalina sahip, bulusa uygun olarak yapilandirilmis bir iplik ekleme tesisatinln ekleme prizmasini perspektif görünüste, boydan boya geçen bir ekleme kanali ve ayrica ikiser yerlestirme saeinin içeri alinmasi için, ekleme kanalinin ortasinda düzenlenmis bir kilavuz içeren bir ekleme prizmasini perspektif görünüste, montaj durumunda ekleme prizmasinin kilavuzu içerisinde kaydirilabilecek sekilde düzenlenmis, her biri birer yuvayla teçhiz edilmis iki yerlestirme saelni perspektif önden görünüste, ekleme prizmasinin kilavuzu içerisinde düzenlenmis yerlestirme saçlarina sahip, Sekil 2°ye göre yapilandirilmis bir ekleme prizinasinin bir üstten görünüsünü, kismen kesitsel olarak, Seki16 yuvalari nispeten genis bir iplik yerlestirme yarigi olusturacak sekilde konumlaiidirilmis her iki yerlestirme sacinin bir önden görünüsünü, Sekil 7 wvalari nispeten dar bir iplik yerlestirme yarigi olusturacak sekilde konumlandirilmis, Sekil 6”ya göre yerlestirme saclarini gösterir.
Sekil 1”de, çapraz bobinler imal eden bir tekstil makinesinin, uygulama ömegiride bir çapraz bobin otomatiniii (1) bir çalisma istasyonu (2) yandan görünüste sematik olarak gösterilmistir.
Bu tür çapraz bobin otomatlari (l), birçok bu tür, sira halinde yan yana düzenlenmis, çogu kez ayni tarz yapilandirilmis çalisina istasyonu (2) Bu çalisma istasyonlari (2) üzerinde, yerine takili bobinler, örnegin halkali egirme makineleri üzerinde imal edilmis, nispeten az bükülmüs iplik malzemesi içeren egirme kopslari (9) çözülerek büyük hacimli çapraz bobinlere (15) geri sarilirlar, bu çapraz bobinler, hazirlandiktaii sonra, makine uzunlugunda bir çapraz bobin tasima tesisati (21) üzerine aktarilirlar, ve bunun tarafindan, makine ucu tarafinda düzenlenmis bir bobin yükleine istasyonuna tasinirlar.
Uygulama örneginde, çapraz bobin otoinati (1), ayrica, bir egirme kopsu ve bos kovan tasima sistemi (3) seklinde, makineye özgü bir lojistik tesisati da içermekte olup, bu tesisattan, Sekil 1”de, sadece kops besleme yolu (4), geriye hareket yapilabilecek sekilde tahrik edilebilen depolama yolu (5), çalisma istasyonlarina (2) götüren bir çapraz tasima yolu (6), ve ayrica kovan geri götürme yolu (7) gösterilmistir.
Sarma isletimi sirasinda, bu egirme kopsu ve bos kovan tasiina sistemi (3) içerisinde, tasima çanaklarina (8) dik yönde konumlandirilmis olarak egirme kopslari (9) ya da bos kovanlar hareket ederler.
Kops besleme yolu (4) üzerinden teslim edilen ve ilk önce depolama yolu (5) üzerinde geçici olarak desteklenen egirme kopslari (9), bu sirada, çapraz tasima yollari (6) bölgesinde çalisma istasyonlarinin (2) yüksekliginde bulunan bir çözülme konumunda (AS) konumlandirilirlar ve ardindan çözülerek büyük hacimli çapraz bobinlere (15) geri sarilirlar, bu esnada hareket eden iplik, sarma prosesi sirasinda ayni zamanda iplik hatalari açisindan da kontrol edilir, bu hatalar istege bagli olarak hemen temizlenebilirler.
Bagimsiz çalisina istasyonlari (2), bu amaç içiii, bilindigi ve bu yüzden sadece sematik olarak gösterilecegi üzere, bu çalisma istasyonlarinin (2) uygun sekilde isletimini saglayan çesitli tesisatlara sahiptirler.
Bu tür çalisma istasyonlarindan (2) her biri, örnegin, iplik gerici, kendisine bagli iplik kesme tesisatina sahip iplik temizleyici, parafinleme tesisati, iplik çekme kuvveti sensörü ve ayrica alt iplik sensörü gibi iplik isleme ya da iplik elle inüdahale tesisatlariyla teçhiz edilmistir.
Bu tür çapraz bobin otomatlarinin (1) çalisma istasyonlarindan (2) her biri, ayrica, birer emnie nozülüiie (12), birer kiskaç boruya (25) ve ayrica birer iplik ekleme tesisatina (10) sahiptir. Ayrica, bu tür çapraz bobin otomatlari (l), prensipte sik olarak, örnegin bir makine veriyolu (16) üzerinden bagimsiz çalisma istasyonlarinin (2) çalisma istasyonu bilgisayarlarina (29) bagli olan bir merkezi kumanda birimi (l 1) de Sekil 1°den görülebildigi üzere, çalisma istasyonlarindan (2) her biri, çapraz bobinlerin (15) sarilmasi için, ayrica, bir dönme ekseni (22) etrafinda hareket edebilecek sekilde desteklenen ve çapraz bobinin (15) kovaninin dönebilecek sekilde tutulmasi için bir tesisatla teçhiz edilmis olan bir sarma çerçevesini (28) digerlerinin arasinda içeren birer sarma tesisatina (24) sahiptir.
Sarma prosesi sirasinda, sarma çerçevesi (28) içerisinde serbestçe dönebilecek sekilde desteklenen çapraz bobin (15), üst yüzeyiyle, örnegin bir iplik kilavuzu merdanesi (14) üzerine dayanir ve bu merdane tarafindan sürtünme uyumlu olarak birlikte sürüklenir.
Bu tür iplik kilavuzu merdaneleri (14), bilindigi üzere, bir iplik kilavuzu oyuguna sahip olduklari için, hareket eden iplik, sarma prosesi sirasinda, ayrica, kesisen sarim katlari seklinde sarma bobini üzerine sarilacak sekilde kilavuzlanir.
Ancak, bir iplik kilavuzu merdanesinin yerine, ayrica, çapraz bobini sarma prosesi sirasinda sadece sürtünme uyumlu olarak döndüren bir oyuksuz bobin tahrik silindiri de kullanilabilir.
Bu tür bir durumda, çapraz bobin (15) üzerine sarilan iplik bir ayri, örnegin bir parmak iplik kilavuzuyla teçhiz edilmis bir iplik çaprazlama tesisati vasitasiyla çaprazlanir.
Bir üst ipligin (31) çapraz bobinin (15) üst yüzeyi üzerine sarilan iplik ucunun bir sarma kesintisinden sonra alininasi ve iplik ekleme tesisatina (10) aktarilmasi gerektiginde, bir dönine ekseni (13) etrafinda sinirli ölçüde dönebilecek sekilde desteklenen emme nozülü (12) kullanilir.
Egirme kopsuna (9) bagli bir alt ipligin (32) iplik ucu, bir sarma kesintisiiiden sonra, dönme ekseni (20) etrafinda sinirli ölçüde dönebilen kiskaç boruyla (25) benzer sekilde islemden geçirilir. Bu demektir ki, kiskaç boru (25), iplik gerici içerisinde sabitlenmis alt ipligin (32) iplik ucunu alir ve bunu ayni sekilde iplik ekleme tesisatina (10) aktarir.
Iplik ekleme tesisati (10), tercihen, karsilik gelen (yakiiidan gösterilmeyen) bir içeri alma tesisati üzerinden çalisma istasyonunun (2) muhafazasina (33) baglanmistir ve bu sirada, burada alisilageldigi üzere, düzenli, yani sarma prosesi sirasinda alisilmis iplik hareketi açisindan biraz geriye kaydirilmis olarak düzenlenmistir.
Bilindigi üzere, iplik ekleme tesisati (10) bölgesinde, ayrica (yakindan gösterilineyen) tutma ve çözme borucuklari düzenlenmis olup, bunlarla ekleme islemi için iplik uçlari hazirlanir.
Ayrica, iplik ekleme tesisati (10) bölgesinde ilave, çizimlerde daha iyi anlasilabilme açisindan ayni sekilde gösterilmeyen iplik elle müdahale tesisatlari, örnegin iplik sikistirma tesisatlari, iplik kesme tesisatlari ve bir iplik getirici düzenlenmistir.
Bir kapak elemani olmadaii çalisan iplik ekleme tesisati (10), asagida Sekiller 2 - 5 yardiiniyla yakiiidan açiklandigi üzere, iplik geçirme yarigi (38) ekleme islemi sirasinda yukari dogru açik kalan, basinçli havayla etkilenebilen bir ekleme kanali (41) içeren, (gösterilmeyen) bir hava dagitici gövdesi üzerinde düzenlenmis bir ekleme prizmasiiia (23) sahiptir.
Içerisinde bir üst ipligin (31) ve bir alt ipligin (32) iplik uçlarinin pnömatik olarak baglanmis olabilecegi ekleme prizinasi (23) ekleme Sekiller 2”de ve 5”de gösterildigi üzere, eksenleri (26, 27) birbirlerine göre biraz yer degistirmis olarak düzenlenmis iki ekleme kanali haznesi (17, 18) içerir, veya Sekil 3”de gösterildigi üzere, tek parçali, boydan boya geçen bir ekleme kanaliyla (41) teçhiz edilmistir.
Ekleme prizmasi (23), ayrica, ekleme kanali haznelerinin (17, 18) eksenlerine (26, 27) ya da boydan boya geçen ekleme kanalinin (41) eksenine (34) ortogonal olarak, ikiser yerlestirme saçinin (30A, 3OB) içeri alinmasi için bir kilavuz (19) içerir.
Iki parçali ekleme kanalinin (41) ekleme kanali haznelerinden (17 ya da 18) her biri içerisine ya da boydan boya geçen, tek parçali ekleme kanali (41) içerisine, tercihen her defasinda yukaridan egik olarak, çizimlerde daha iyi anlasilabilme açisindan gösterilmeyeii en az bir ekleme havasi nozül'u erisir.
Ekleme havasi noz'ûlleri, bu sirada, alisilageldigi üzere, ekleme prizinasinin (23) ekleme kanalina (41) ya da ekleme kanalinin (41) ekleme kanali haznelerine (17 ya da 18) ihtiyaç durumunda basinçli havanin uygulanabilinesini saglayan bir tekstil makinesi hava dagitma sistemine baglanmistir.
Sekil 4”de perspektif olarak gösterilen yerlestirme saçlari (30A, 3OB), ekleme prizmasinin (23) kilavuzu (19) içerisinde sinirli ölçüde kaydirilabilecek sekilde desteklenirler, ve içerisinde ekleme islemi sirasinda üst ipligin (31) ve alt ipligin (32) eklenecek iplik uçlarinin desteklendigi birer wva (37) içerirler.
Yerlestirme saçlarinin (3OA, 30B) uygun sekilde konuinlandirilmasi sayesinde, yuvalar (37) vasitasiyla, genisligi (B) kadeinesiz olarak ayarlanabilen ve genisligi ekleme prizmasinin (23) iplik geçirme yariginin (38) genisligi ile sifir arasinda degisebilen bir iplik yerlestirme yarigi (36) olusturulur.
Yerlestirme saçlari (30A, 30B) örnegin metalik ziinbalama parçasi olarak yapilandirilrnistir veya bir teknik serainikten imal edilmistir ve yerlestirme saclarindan her biri, birer wva (37) disinda birer delik ve ayrica bir mekanik kilitleme tesisatinin (35) birer oyugunu içerir.
Mevcut uygulama örneginde, mekanik kilitleme tesisati (35), örnegin, montaj durumunda, yerlestirme saçlari (30A, 30B) içerisinde gösterilen delikleri ya da oyuklari ve ayrica ekleme prizmasi (23) içerisindeki delikleri boydan boya kavrayan Vidali civatalar vasitasiyla olusturulur. Özellikle de, isletim durumunda bulusa uygun olarak yapilandirilmis bir ekleme prizmasinin (23) bir üstten görünüsünü gösteren Sekil ”den görülebildigi üzere, ekleme prizmasinin (23) kilavuzu (19) içerisinde yerlestirme saclari (30A, 3GB) düzenlenmistir ve mekanik kilitleme tesisatlari (35) vasitasiyla emniyet altina alinmistir. Kilavuz (19), bu sirada, ekleme prizmasiniii (23) ekleme kanalinin (41) yer degistirmis olarak düzenlenmis ekleme kanali hazneleri (17, 18) arasinda uzanir.
Yerlestirme saclari (30A, 3OB) içerisinde düzenlenmis yuvalar (37), genisligi (B), yukarida açiklandigi gibi, kademesiz olarak ayarlanabilen bir iplik yerlestirme yarigini (36) olustururlar. Bu demektir ki, iplik ekleme tesisatinin (10) isletiin durumunda, yerlestirme saclari (30A, 30B), `Örnegin ekleme kanalinin (41) yer degistirmis olarak düzenlenmis ekleme kanali hazneleri (17, 18) arasinda düzenlenmis ekleme prizmasi (23) kilavuzu (19) içerisinde, yerlestirme saclarinin (30A, 30B) yuvalari (37) ekleme islemi sirasinda bir iplik yerlestirme yarigini (36) olusturacak sekilde, konumlandirilmis ve emniyet altina alinmistir.
Iplik yerlestirme yarigi (36), ekleme havasi akimlari için bizzat bir dar yer ve ayrica üst ipligin (31) ve alt ipligin (32) eklenecek iplik uçlari için bir kilitleme yeri olusturur, ve iplik uçlarinin ekleme kanalindan Sekil 6”da, nispeten kaba bükülmüs iplik malzemesinin islemden geçirilmesi sirasinda ortaya çikan bir durum gösterilmistir. Bu demektir ki, yerlestirme saclari (30A, 3OB), ekleme prizmasinin (23) kilavuzu (19) içerisinde, yuvalari (37) nispeten genis bir iplik yerlestirme yarigi (36) olusturacak sekilde konumlandirilmistir. Bu tür, nispeten genis bir iplik yerlestirme yarigi (36) sayesinde, nispeten kalin iplik uçlarinin ekleme kanali (41) içerisine geçirilebilinesi saglanir.
Sekil 7°ye göre, yerlestirme saçlari (30A, 30B), buna karsin, yerlestirme saçlarinin (3OA, 3OB) yuvalari (37) vasitasiyla olusturulmus iplik yerlestirme yarigi (36) nispeten dar olacak sekilde, kilavuz (19) içerisinde konumlandirilmistir.
Bu tür, nispeten dar bir iplik yerlestirme yarigi (36), ince bükülmüs iplik malzemesi islemden geçirildiginde, ve içeri akan ekleme havasinin, ince ve hafif iplik uçlarini yukari dogru, ekleme kanalindan (41) disari üflemesinin engellenmesi gerektiginde kullanilir.
Referans Listesi ©00\lO\Ui-I>b~)l\) Çapraz bobin otomati Çalisma istasyonu Egirme kopsu ve bos kovan tasima sistemi Kops besleme yolu Depolama yolu Çapraz tasima yolu Kovan geri götürme yolu Tasima çanagi Egirme kopsu Iplik ekleme tesisati Merkezi kumanda birimi Emme nozülü Dönme ekseni Iplik kilavuzu merdanesi Çapraz bobin Makine veriyolu Ekleme kanali haznesi Ekleme kanali haznesi Kilavuz Dönme ekseni Çapraz bobin tasiina tesisati Dönme ekseni Ekleme prizmasi Sarma tesisati Kiskaç boru Eksen283OA 3OB32343638AS Sarina çerçevesi Çalisma istasyonu bilgisayari Yerlestirme saci Yerlestirme saci Ust iplik Alt iplik Muhafaza Kilitleme tesisati Iplik yerlestirme yari gi Iplik geçirme yarigi Ekleme kanali Çözülme konumu Genislik 37 37 308 35

Claims (9)

ISTEMLER
1. Iplik geçirme yarigi (38) ekleme islemi sirasiiida açik kalan, pnömatik olarak etkilenebilen bir ekleme kanali (41) içeren bir ekleme prizmasina (23) sahip, iki iplik ucunun dügümsüz baglanmasi amaçli, çapraz bobinler iinal eden bir tekstil makinesinin bir çalisma istasyonu (2) için iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, ekleme prizmasinin (23), içerisinde her biri birer yuva (37) içeren ve yuvalar (37) vasitasiyla, genisligi (B) her iki yerlestirme saciniii (30A, 30B) uygun sekilde konumlandirilmasi sayesinde ayarlanabilen bir iplik yerlestirme yarigi (36) olusacak sekilde konumlandirilabilen iki yerlestirme sacinin (30A, 30B) kaydirilabilecek sekilde desteklendigi, ekleme kanalinin (41) ortasinda düzenlenmis bir kilavuz (19) içermesidir.
2. Istem l”e uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, ekleme prizmasinin (23), eksenleri (26, 27) eksenel yönde birbirlerine göre yer degistirmis olarak düzenlenmis iki ekleme kanali haznesine (17, 18) sahip bir ekleme kanali (41) içermesidir.
3. Istem 2”ye uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, kilavuzun (19), her iki ekleme kanali haznesi (17, 18) arasindaki bölgede düzenlenmis olmasidir.
4. Onceki istemlerden birine uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, her iki yerlestirme sacinin (3OA, 3OB) yuvalari (37) vasitasiyla olusturulan iplik yerlestirme yariginin (36), ekleme kanalinin (41) iplik geçirme yarigina (38) göre ortada düzenlenmis olmasidir.
5. Onceki istemlerden birine uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, iplik yerlestirme yariginin (36) genisligiiiin (B) kademesiz olarak ayarlanabilmesidir.
6. Istem 5”e uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, iplik yerlestirme yariginin (36) genisliginin (B), yerlestirme saclarinin (30A, 3OB) wvalari (37), ekleme islemi sirasinda elastomer bükülmüs ipliklerin çok kivrilan iplik uçlari için bir bükülmüs iplik tutma elemani olusturacak sekilde ayarlanabilmesidir.
7. Önceki istemlerden birine uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, yerlestirme saclarinin (30A, 3OB), zimbalama parçalari olarak bir metalik malzemeden imal edilmis olmasidir.
8. Önceki istemlerden birine uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, yerlestirme saçlarinin (30A, 3GB), bir teknik seramikten imal edilmis olmasidir.
9. Önceki istemlerden birine uygun iplik ekleme tesisati (10) olup, karakterize edici özelligi, yerlestirme saclarinin (30A, 3OB), mekanik kilitleme tesisatlari (35) vasitasiyla dogru konumda ekleme prizinasinin (23) kilavuzu (19) içerisinde sabitlenebilmeleridir.
TR2018/00623A 2017-02-08 2018-01-17 Çapraz bobinler imal eden bir tekstil makinesinin bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı. TR201800623A2 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE102017102438.7A DE102017102438A1 (de) 2017-02-08 2017-02-08 Fadenspleißvorrichtung für eine Arbeitsstelle einer Kreuzspulen herstellenden Textilmaschine

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201800623A2 true TR201800623A2 (tr) 2018-08-27

Family

ID=62909725

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/00623A TR201800623A2 (tr) 2017-02-08 2018-01-17 Çapraz bobinler imal eden bir tekstil makinesinin bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı.

Country Status (4)

Country Link
JP (1) JP2018127364A (tr)
CN (1) CN108394763A (tr)
DE (1) DE102017102438A1 (tr)
TR (1) TR201800623A2 (tr)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109775451B (zh) * 2019-01-16 2023-10-03 浙江凯成智能设备股份有限公司 一种空气变形丝机
JP2020117366A (ja) * 2019-01-24 2020-08-06 村田機械株式会社 糸継装置及び糸巻取装置
DE102021108703A1 (de) * 2021-04-08 2022-10-13 Saurer Spinning Solutions Gmbh & Co. Kg Fadenspleißvorrichtung für eine Arbeitsstelle einer Kreuzspulen herstellenden Textilmaschine

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS57156975A (en) 1981-03-18 1982-09-28 Murata Mach Ltd Ending apparatus for spun yarn
JPS61257877A (ja) 1985-04-12 1986-11-15 Murata Mach Ltd 糸継ノズルユニツト
DE3906354A1 (de) 1989-03-01 1990-09-06 Schlafhorst & Co W Fadenspleisskopf
DE602004026977D1 (de) 2003-10-08 2010-06-17 Murata Machinery Ltd Vorrichtung zum Verbinden von Fäden
JP2009143718A (ja) * 2007-12-18 2009-07-02 Murata Mach Ltd スプライサーノズル
CN201447265U (zh) * 2009-07-28 2010-05-05 湛江中湛纺织有限公司 纱线捻接器
DE102012005861A1 (de) 2012-03-22 2013-09-26 Oerlikon Textile Gmbh & Co. Kg Fadenspleißvorrichtung für eine Kreuzspulen herstellende Textilmaschine
JP2015174764A (ja) * 2014-03-18 2015-10-05 村田機械株式会社 撚掛ノズル、糸継ノズル構造体、糸継装置、巻取ユニット及び繊維機械
DE102014018626A1 (de) * 2014-12-13 2016-06-16 Saurer Germany Gmbh & Co. Kg Axial geteilte Spleißkanaleinheit mit zwei radial versetzten Kammern und scharfen Stoßkanten zwischen den Kammern, Spleißer mit einer solchen Spleißkanaleinheit und Textilmaschine mit einem solchen Spleißer
JP2016155648A (ja) * 2015-02-24 2016-09-01 村田機械株式会社 糸継装置及び糸巻取装置

Also Published As

Publication number Publication date
CN108394763A (zh) 2018-08-14
JP2018127364A (ja) 2018-08-16
DE102017102438A1 (de) 2018-08-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201800623A2 (tr) Çapraz bobinler imal eden bir tekstil makinesinin bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı.
JP5943700B2 (ja) 綾巻きパッケージを製造する繊維機械の作業位置のための糸スプライシング装置
EP1671910B1 (en) Yarn splicer
JP7179629B2 (ja) スプライシング装置に用いられるスプライシング角柱体
CN107777472B (zh) 用于制造交叉卷绕筒子的纺织机的工位的接纱装置
TR201703467A2 (tr) Çapraz bobin imal eden bir tekstil makinesinin çalışma yerleri için iplik birleştirme tertibatı.
CN101837909B (zh) 操作制造交叉卷绕筒子的纺织机的工位的方法和装置以及执行该方法的工位
US20030167747A1 (en) Device for the pneumatic joining of yarns
EP2700602B1 (en) Yarn winding device, automatic winder, and textile machine
US20080283655A1 (en) Method and device for operating a winding device of a textile machine producing cross-wound bobbins
CN110857196B (zh) 用于制造交叉卷绕筒子的纺织机的工作站的纱线拼接装置
TR201800568A2 (tr) Çapraz Bobinler İmal Eden Bir Tekstil Makinesinin Bir Çalışma İstasyonunun Bir İplik Ekleme Tesisatı İçin Ekleme Prizması Ve Ekleme Prizması İçin Geçme Parça
US3834600A (en) Apparatus for the transport of yarns
JP2017115290A (ja) 糸スプライシング装置
DE102018108151A1 (de) Fadenspleißvorrichtung für eine Arbeitsstelle einer Kreuzspulen herstellenden Textilmaschine
CN109911710B (zh) 用于制造交叉卷绕筒子的纺织机的工位的旋转接纱器
EP1616829B1 (en) Yarn guide device of revolving type automatic winder
US6789381B2 (en) Yarn splicing device
DE102022102407A1 (de) Fadenführungseinrichtung für eine Arbeitsstelle einer Kreuzspulen herstellenden Textilmaschine
JP2018080059A (ja) クロス捲きパッケージを生産する繊維機械のワークステーションにおける綾振り三角形領域に配置された機械式糸貯留装置用糸ガイドプーリー
TR201800580A2 (tr) Bir çapraz bobin otomatının bir çalışma istasyonu için iplik ekleme tesisatı.
US20030070411A1 (en) Yarn splicing device
DE102018108147A1 (de) Fadenspleißvorrichtung für eine Arbeitsstelle einer Kreuzspulen herstellenden Textilmaschine
US1960462A (en) Device for detecting incorrect ply of yarn
DE10256293B4 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Betreiben einer Arbeitsstelle einer Kreuzspulen herstellenden Textilmaschine