SE520907C2 - Cykelhållare - Google Patents
CykelhållareInfo
- Publication number
- SE520907C2 SE520907C2 SE9802180A SE9802180A SE520907C2 SE 520907 C2 SE520907 C2 SE 520907C2 SE 9802180 A SE9802180 A SE 9802180A SE 9802180 A SE9802180 A SE 9802180A SE 520907 C2 SE520907 C2 SE 520907C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- gripping device
- operating part
- clamping
- engaging means
- operating
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60R—VEHICLES, VEHICLE FITTINGS, OR VEHICLE PARTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- B60R9/00—Supplementary fittings on vehicle exterior for carrying loads, e.g. luggage, sports gear or the like
- B60R9/04—Carriers associated with vehicle roof
- B60R9/048—Carriers characterised by article-gripping, -covering,-retaining, or -locking means
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60R—VEHICLES, VEHICLE FITTINGS, OR VEHICLE PARTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- B60R9/00—Supplementary fittings on vehicle exterior for carrying loads, e.g. luggage, sports gear or the like
- B60R9/08—Supplementary fittings on vehicle exterior for carrying loads, e.g. luggage, sports gear or the like specially adapted for sports gear
- B60R9/10—Supplementary fittings on vehicle exterior for carrying loads, e.g. luggage, sports gear or the like specially adapted for sports gear for cycles
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B62—LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
- B62H—CYCLE STANDS; SUPPORTS OR HOLDERS FOR PARKING OR STORING CYCLES; APPLIANCES PREVENTING OR INDICATING UNAUTHORIZED USE OR THEFT OF CYCLES; LOCKS INTEGRAL WITH CYCLES; DEVICES FOR LEARNING TO RIDE CYCLES
- B62H3/00—Separate supports or holders for parking or storing cycles
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)
- Manipulator (AREA)
Description
25 30 35 40 520 907 2 långt möjligt göra gripanordningen flexibel vad avser mått och form på de gripna ramrören har gripanordningen skjutbara hjälpbackar, medelst vilka formen och storleken på gripbackamas gripurtag kan varieras.
Konstruktionen fungerar bra i vissa sammanhang men kräver alltid en in- ställning av gripanordningen efter den aktuella cykelramen. Således finns risken att användaren av slarv eller okunnighet gör ingen eller felaktig in- ställning, varför cykeln riskerar att lossna.
I DE-Al-32l73 19 visas en liknande principlösning, vilken även den har ett mycket begränsat användningsområde med avseende på olika dimensioner och former hos det i cykeln ingående, gripna rarnröret PROBLEMSTÄLLNING Den föreliggande uppfinningen har till ändamål att så utforma den inled- ningsvis angivna cykelhållaren att denna kan användas tillsammans med cyklar, som har kraftigt varierande dimensioner och forrn på det parti av cykeln, som skall gripas. Uppfinningen har vidare till ändamål att åstad- komma cykelhållare, som är självinställande i beroende av det gripna partiets dimensioner och form. Vidare har uppfinningen till ändamål att åstadkomma en cykelhållare, som är enkel och bekväm i handhavande och som är säker i användning.
PRoBLEMLösNrNG Den till grund för uppfinningen liggande målsättningen uppnås om den in- ledningsvis angivna cykelhållaren kärmetecknas av en inställningsfjäder, vilken är anordnad att överföra gripanordningen och manöverdelen till ut- gångslägen för fastspänning varvid gripanordningen i utgångsläget anligger mot det parti av cykeln, som skall gripas, så att utgångsläget är beroende av dettas dimensioner, och med varandra samverkande ingreppsorgan på manöverdelen och spänndelen, vilka ingreppsorgan är anordnade att vid spänndelens påverkan överföra manöverdelen från utgångsläget till ett läge motsvarande gripanordningens spännläge.
Ytterligare fördelar uppnås enligt uppfinningen om cykelhållaren även ges ett eller flera av patentlaaven 2-1 l. 10 15 20 25 30 35 40 520 907 3 SAMMANSTÄLLNING AV RITNINGSFIGURER Uppfinningen skall nu beskrivas närmre under hänvisning till bifogade rit- ningar. På dessa visar: fig 1 cykelhållaren enligt uppfinningen i stängt läge, fig 2 cykelhållaren enligt uppfinningen i öppet läge, fig 3 en delvy av cykelhållaren enligt fig 1 och 2 med cykelhållarens grip- anordning tom och dess manöveranordning i spärmläge, fig 4 en vy motsvarande fig 3, varvid manöveranordningen befinner sig i början av en öppningsrörelse, fig 5 en vy motsvarande fig 4, varvid manöveranordningens öppnings- rörelse fortskridit ett stycke, fig 6 en vy motsvarande fig 5, varvid manöveranordningens öppningsläge är uppnått, fig 7 en vy motsvarande fig 6, varvid i cykelhållarens gripanordníng be- finner sig ett parti av en cykelram och manöveranordningen återförts till ett utgångsläge för låsning (anliggningsläge), och fig 8 en vy motsvarande fig 7, varvid manöveranordningen överförts till spännläge.
FÖREDRAGEN UTFÖRINGSFORM I fig 1 och 2 visas cykelhållaren enligt uppfinningen i en version, som är av- sedd för montering på en lastbärare med ett par lastbärarstänger över ett fordonstak. Utföringsformer är också möjliga där cykelhållaren monteras på bakänden av på fordonet, -t ex via en adapter, på dess dragkula.
I figurema avser hänvisningsbeteckriingen 1 en i lastbäraren ingående last- bärarstång, som är anordnad över ett fordonstak, från dess ena till dess andra sida och tvärs fordonets köniktning. Cykelhållaren innefattar en hållaranord- ning 2, vilken används för montering av cykelhållaren på lastbärarstången.
Hållaranordningen är förbunden med en i fordonets längdriktning, ungefär- 10 15 20 25 30 35 40 520 907 4 ligen horisontellt anordnad skena 3 med rännfonnad profil. Skenan 3 sträcker sig i fordonets längdriktning och vilar vid sin i fig 1 och 2 bortre ände på ytterligare en lastbärarstång (icke visad). Skenan 3 har till uppgift att uppbära och i sidled lägesfixera åtminstone ett av hjulen på den cykel, som uppbärs av cykelhållaren.
En ann eller en bygel 4 är svängbart fäst i hållaranordningen 2 och är sväng- bar enligt dubbelpilen omkring den streckade linjen 5 från ett nedsvängt läge utefter skenan 3 till ett uppsvängt läge för samverkan med ett parti av en cykel. Med parti avses i första hand ett avsnitt av ett i cykelns ram ingående ramrör. Ordet parti skall dock i detta sammanhang ges en bredare innebörd, så att däri även innefattas t ex cykelns styre, en pedal, en pedalarm, en del av cykelns sadel eller pakethållare, eller en på cykeln speciellt monterad adapter, etc. Fortsättningsvis kommer emellertid ordet parti att exemplifieras med rarnrör eller en del av ett sådant.
Iden övre änden har armen 4 en gripanordning 6, vilken i fig l visas i stängt läge och vilken i fig 2 visas i ett öppet läge för insättning eller uttagning av en cykel. Gripanordningen 6 är manövrerbar mellan de i fig 1 och 2 visade lägena medelst en manöveranordning 7, som i fig 1 visas i stängt läge och som i fig 2 och 6 visas i öppet läge.
Manöveranordningen 7 innefattar en manöverdel 8, som är rörlig i längd- riktningen för armen 4 mot och från gripanordningen 6. Manöverdelen 8 är rörelsemässigt sammankopplad med gripanordningen på ett sådant sätt att vid förskjutning av manöverdelen 8 i riktning mot gripanordningen så öppnas denna från det i fig l till det i fig 2 visade läget och vice versa. Vidare mot- svaras alltid ett visst läge hos manöverdelen 8 av ett motsvarande läge hos gripanordningen 6.
Manöveranordningen innefattar vidare en spänndel 9, som är anordnad svängbar omkring en relativt armens 4 längdriktning tvärgående svängnings- axel ll, mellan de i fig l och 2 visade lägena.
Till gripanordningen 6, manöverdelen 8 eller en länkanordning (kopplings- stången 27 i fig 3-8), som rörelsemässigt sammankopplar gripanordningen och manöverdelen med varandra, är det anslutet en tjädertörspänning, som strävar att sluta gripanordningen från det i fig 2 öppna läget till det fig l stängda läget. 10 15 20 25 30 35 520 907 5 Såsom nämnts är manöverdelen 8 och gripanordningen 6 rörelsemässigt sammankopplade med varandra så att ett visst öppningslåge hos gripanord- ningen alltid motsvaras av samma läge för manöverdelen 8 i längdriktningen för armen 4. Detta innebär att det i fig 1 visade, stängda läget för gripanord- ningen befinner sig manöverdelen 8 på längst avstånd fiån gripanordningen medan den är förflyttad till sitt närmast gripanordningen belägna läge i fig 2, där gripanordningen är fullt öppen.
Spänndelen 9 har en kambana 10, som vid svängning av spänndelen 9 i mot- urs riktning omkring lagringstappen ll, skjuter manöverdelen 8 i riktning uppåt mot gripanordningen 6. Vid fullständig svängning av spänndelen 9 i moturs riktning (ca 'A varv) har spänndelen komrnit till det i fig 2 visade, fullt öppna läget (se också fig 6), där spänndelen 9 blockerar manöverdelens 8 möjligheter att återgå i riktning nedåt (i gripanordningens stängningsriktning) under inverkan av fjäderiörspäriningen.
Om i läget enligt fig 2 ett parti av en cykel, t ex ett i dess ram ingående ram- rör, placeras i gripanordningens 6 upptagningsutryrnme 12 (det förutsättes härvid att det aktuella partiet av cykeln har mindre tvärmått än upptagnings- utrymmet) så kommer vid delvis återsvängning av spänndelen 9 i medurs riktning, så att manöverdelen 8 friges, manöverdelen att förflyttas i riktning nedåt under inverkan av fjäderförspänningen, vilket innebär att grip- anordningens båda käftar 13 och 14 svängs mot varandra tills de under in- verkan av fjäderförspärmingen anligger mot det gripna partiet. I detta läge kommer käftama 13 och 14 att befinna sig i ett mellanläge mellan vad som visas i fig 2 och 1. Gripanordningen 6 och manöverdelen 8 befinner sig här- vid i ett utgångsläge för fastlåsning av cykelramen, dvs i ett anliggningsläge, som är bestämt av det gripna rampartiets mått. Detta anliggningsläge kan vad beträffar manöverdelen 8 befinna sig var som helst mellan de lägen, som visas i fig 1 och 2, där fig 2 visar manöverdelens 8 översta läge medan fig 1 visar dess understa läge.
I anliggningsläget har gripanordningen ställt in sig i beroende av måtten på det gripna rampartiet så att någon inställning eller justering icke behöver göras manuellt. Från detta utgångsläge för fastlåsning av det gripna ram- partiet, anliggningsläget, fastspärmes sedan lägesfixerande det gripna rampartiet genom att manöverdelen 8 under inverkan av spärmdelen 9 för- flyttas en kort sträcka i riktning mot det i fig 1 visade nedre ändläget. Med kort avses i detta sammanhang att den sträcka, som krävs för fastlåsning av 10 15 20 25 30 35 520 907 6 det gripna rampartiet, skall vara liten i förhållande till manöverdelens 8 maximala rörelseområde.
För att åstadkomma denna fastspänning av det gripna rampartiet har manöveranordningen medel för överföring av gripanordningen till spärm- läget, där det gripna rampartiet är lägesfixerande fastspänt i gripanordningen 6, oavsett var anliggningsläget befann sig, dvs oavsett höjdläget för manöver- delen 8.
I medlen för överföring av gripanordningen till spännläget innefattas en serie organ på manöverdelen eller spänndelen, där närbelägna organ i ovan an- given betydelse har korta inbördes avstånd. Vidare innefattas ett spänn- arrangemang, som genom samverkan med ett kort parti av serien vid sin aktivering är anordnat att genom en relativ, kort rörelse mellan manöver- delen 8 och spänndelen 9 överföra gripanordningen till spärinläget. Var det korta partiet av serien är beläget i seriens längdriktning är bestämt av grip- anordningens läge i anliggningsläget, dvs av dimensionen på det gripna partiet.
Mera konkret innefattar medlen för överföring av gripanordningen (och manöverdelen 8) till spånnläget, där det gripna rampartiet är lägesfixerande fastspånt mellan de båda käftama 13 och 14, en serie ingreppsorgan 15 på manöverdelen och åtminstone ett ingreppsorgan 16 på spänndelen 9 eller vice versa (se fig 7). Spänndelens 9 ingreppsorgan är anordnat för att ingripa med något eller ett par av de i serien 15 ingående ingreppsorganen, där läget i längdled utefter annen 4 för manöverdelen 8 bestämmer vilket eller vilka in- greppsorgan i serien som kommer i funktion. Vid sammanföringen av in- greppsorganen 15 och 16 genom sväng-ning av spänndelen 9 i medurs rikt- ning är ingreppsorganen utformade för att åstadkomma en förflyttning av manöverdelen 8 i riktning nedåt en kortare sträcka. Även i detta sammanhang avses med kortare sträcka en sträcka, som är liten relativt det maximala rörelseorrirådet för manöverdelen 8.
Fig 3 visar ett undre ändparti av den arm 4, som är försedd med manöver- anordningen 7. Figuren visar en vy rakt uppifrån och det framgår att hållar- anordningen 2 befinner sig på ovansidan av lastbärarstången 1. Linjen 17 av- ser en kantlinje på skenan 3. I likhet med vad som gäller i fig l visar den streckade linjen 5 den svångningsaxel, omkring vilken armen 4 är svängbar. 10 15 20 25 30 35 40 520 907 7 Sammantaget fiamgår av fig 1-3 att hållaranordningen 2 har en plan botten- platta, vilken vilar på ovansidan av lastbärarstången 1 och vid vilkens mot- satta ändar uppåtiiktade fästöron 18 är anordnade. Fästöronen 18 tjänar till den svängbara fastsättningen av armen 4.
För cykelhållarens fastsättning på lastbärarstången 1 används i den visade utforingsfonnen en excenterlåsning med ett svängbart manöverhandtag 19. I fig 3 befinner sig handtaget i låst läge och ansluter sig till hållaranordningens 2 bottenplatta. Handtaget har en roterbar bult 20 genom vilken sträcker sig ena skänkeln av en klammer eller liknande, som på hållaranordningens 2 undersida omsluter lastbärarstången 1 och spänner fast hållaranordningen 2 mot lastbärarstången l.
I fig 3 är gripanordningen 6 i den övre änden av armen 4 stängd på samma sätt som visas i fig 1. Vidare befinner sig spärindelen 9 i låsläge, där den med hjälp av ett lås 22 kan vara fastlåst i manöverdelen 8.
Manöverdelen 8 har två med varandra ungefärligen parallella sidor, vilka också är ungefärligen parallella med papperets plan i ñg 3. Spänndelen 9 är utförd för att i läget enligt fig 3 ornsluta manöverdelen 8 och har av detta skäl två på avstånd från varandra belägna skänklar 24 och 25 (se fig 2) mellan vilka manöverdelen 8 är upptagbar. Vidare har manöverdelen 8 utskjutande listpartier 26 mot vilka kantlinjer på skänklarna 24 och 25 anligger i läget enligt fig 3. Även andra typer av stopp kan vara anordnade for att hindra spärmdelens 9 svängning i medurs riktning forbi det i fig 3 visade läget. Så- dana stopp kan vara anordnade invändigt mellan skänklarna 24 och 25.
I fig 3 visas vidare en kopplingsstång 27, som på ovan beskrivet sätt rörelse- mässigt sammankopplar manöverdelen 8 och gripanordningen 6.
F ig 3 visar såsom närnnts ovan det läge, som komponenterna intar i grip- anordningens 6 stängda läge. Av ritningen framgår att kambanan 10 på spänndelen 9 befinner sig i omedelbar närhet av eller anligger mot ändpartier 28 på listpartiema 26, detta under inverkan av fjäderforspänningen. Vidare framgår av figuren att det utskott 29, som uppbär kambanan 10, i läget enligt fig 3 blockerar handtaget 19 så att detta inte kan svängas upp från hållar- anordningen 2 och därmed frigöra denna från lastbärarstången 1.
I fig 4 har spänndelen 9 svängts en kortare sträcka i moturs riktning järnfórt med läget i fig 3. I detta läge anligger kambanan 10 mot ändpartiet 28 och en 10 15 20 25 30 35 40 520 907 8 ytterligare moturs svängning av spärmdelen 9 får till följd att kambanan 10 förskjuter manöverdelen 8 i riktning åt höger i fig 4. Ett sådant svängnings- läge visas i fig 5. Hela tiden sker förskjutningen av manöverdelen 8 under inverkan av spärmdelens 9 svängning mot tjäderförspärmingen samtidigt som gripanordningen 6 efterhand överförs från det i fig l visade läget till det i fig 2 visade läget, dvs gripanordningen öppnas.
I fig 6 har spärmdelen 9 svängts maximalt i moturs riktning, varför grip- anordningen 6 har det i ñg 2 visade, öppna läget. Svängningen av spänndelen 9 uppgår till något drygt 1A» varv.
I fig 6 är manöverdelen 8 förskjuten maximalt i riktning åt höger i figuren, dvs i riktning uppåt mot gripanordningen 6. I detta läge är spänndelen 9 och manöverdelen 8 spärrade genom att ett utskott 30 på spärmdelen 9 är upptaget i ett motsvarande urtag 31 i manöverdelens 8 ändyta. I detta läge är alltså manöveranordningen öppen och spärrad mot fjäderförspänningen, så att en cykelram enkelt och riskfiitt kan föras in i den vidöppna gripanordningen.
Sedan cykelramen placerats i den öppna gripanordningen återsvänges spärm- delen 9 i medurs riktning så att ingreppet mellan utskottet 30 och urtaget 31 upphör. Fjäderförspärmingen sluter nu gripanordningen 6 och därmed för- skjuts också manöverdelen 8 i riktning åt vänster i figurema, dvs neråt och bort från gripanordningen 6. I fig 7 har gripanordningen slutits under in- verkan av fjäderförspänningen så att gripanordningens båda käftar 13 och 14 anligger mot cykelns rarnrör i ett beredskapsläge för fastlåsning av detta.
I fig 7 visas tydligt en serie ingreppsorgan 15 anordnade på manöverdelens 8 i huvudsak parallella, motstående sidor. Vidare visas med streckade linjer två ingreppsorgan 16 på insidan av spänndelens 9 ena skänkel 24. I ett praktiskt utförande av uppfinningen är båda skänklania 24 och 25 på spänndelen 9 tör- sedda med ingreppsorganen 16 och på motsvarande sätt har också manöver- delen 8 en serie eller svit av ingreppsorgan 15 på sina motstående sidor. Båda ingreppsorganen 15 och 16 är i den visade utföringsfonnen utformade såsom utskjutande lister eller ribbor med mellanliggande spår 32. Dimensioneringen på listerna och spåren är sådan att ingreppsorganen 15 och 16 kan föras in i motsvarande mellanliggande urtag 32 vid svängning av spärmdelen 9 från det i ñg 7 visade läget till ett låsläge enligt fig 3 eller 8. Utskotten 15 och 16 är såsom framgår av fig 7 något krökta, ungefärligen enligt cirkelbågar med lagringstappen l l som centrum, men är därutöver snedställda eller har en stigning som får till följd att manöverdelen 8 förflyttas en kortare sträcka åt 10 15 20 25 30 520 907 9 vänster i fig 7, dvs neråt och i stängningsriktningen för gripanordningen 6 i fig 1 och 2. Lämpligen kan storleksordningen på denna förskjutning av manöverdelen uppgå till ungefärligen delningen mellan ingreppsorganen i serien 15, dvs en sträcka som är kort i jämförelse med manöverdelens 8 maximala rörelseområde.
Av det ovan sagda framgår att läget för manöverdelen 8 utefter armen 4 är beroende av tj ockleken på det rarnrörsparti, som under inverkan av fjäder- förspänningen är upptaget i gripanordningen 6. Detta innebär att spänndelens 9 ingreppsorgan 16 kan ingripa med i princip vilket eller vilka som helst av ingreppsorganen 15. Vid ett tjockt ramrörsparti kommer de i fig 7 vänstra ingreppsorganen 15 till funktion, medan däremot vid ett tunt rarnrörsparti de högra ingreppsorganen 15 kommer till ingrepp. Serien 15 av ingreppsorgan på manöverdelen 8 behöver därför ha en längd som ungefárli gen motsvarar eller något överstiger längden för manöverdelens rörelse längs armen 4.
I fig 8 visas det låsta läget, där rarnrörspartiet är lägesñxerande fastspänt i gripanordningen 6. Längdläget för manöverdelen 8 utefter armen 4 är något förskjutet i riktning åt vänster i fig 8 jämfört med fig 7. Storleken på denna förskjutning, som är tvångsmässig, vid svängningen av spärmdelen 9 från det i fig 7 till det i fig 8 visade läget, uppgår till ungefärligen delningen mellan ingreppsorganen 15. Denna korta rörelse är tillräcklig för att med den för- inställning, som automatiskt inträder i läget enligt fig 7, den skall åstad- komma en säker lägesfixerande fastspänning av ramrörspartiet. Någon juste- ring utöver den, som automatiskt sker under inverkan av fjäderförspänningen, behövs således inte. Vid en jämförelse mellan fig 3 och 8 som båda visar ett låsläge framgår tydligt att manöverdelen 8 är förskjuten åt höger längs armen 4 i fig 8 jämfört med vad som gäller i fig 3. Denna förskjutningssträcka för manöverdelen motsvarar och bestäms av tj ockleken på det gripna rarnrörs- partiet.
Claims (11)
1. Cykelhållare innefattande en gripanordning (6) vilken är rörlig mellan ett öppet läge och ett spärmläge för ingrepp med och lägesfixerande fasthållning av ett parti av en cykel, en rörlig manöverdel (8), vilken rörelsemässigt är sammankopplad (27) med gripanordningen för manövrering av denna mellan dess öppna läge och spännläget, och en spänndel (9), vilken vid påverkan är anordnad att överföra manöverdelen (8) till ett läge motsvarande gripanord- ningens (6) spännläge, k ä n n e te c k n a d av en inställningsfjäder, vilken är anordnad att överföra gripanordningen (6) och manöverdelen (8) till ut- gångslägen för fastspänning varvid gripanordningen (6) i utgångsläget anligger mot det parti av cykeln, som skall gripas, så att utgångsläget är bero- ende av dettas dimensioner, och med varandra samverkande ingreppsorgan (15, 16) på manöverdelen (8) och spänndelen (9), vilka ingreppsorgan är anordnade att vid spänndelens (9) påverkan överföra manöverdelen (8) från utgångsläget till ett läge motsvarande gripanordningens (6) spännläge.
2. Cykelhållare enligt kravet 1, k ä n n e te c k n a d därav, att spärmdelen (9) har ett ingreppsorgan (16), vilket för etablering av gripanordningens (6) spännläge är ingripbart med ett motsvarande ingreppsorgan på manöverdelen (8), varvid detta senare ingreppsorgan ingår i en serie ingreppsorgan (15) på manöverdelen (8) och är bestämt av manöverdelens position i utgångsläget.
3. Cykelhållare enligt laavet 1, k ä n n e t e c k n a d därav, att manöver- delen (8) har ett ingreppsorgan, vilket för etablering av gripanordningens (6) spännläge är ingripbart med ett motsvarande ingreppsorgan på spänndelen (9), varvid detta senare ingreppsorgan ingår i en serie ingreppsorgan på spänndelen (9) och är bestämt av manöverdelens (8) position i utgångsläget.
4. Cykelhållare enligt något av kraven l-3, k ä n n e t e c k n a d därav, att gripanordningen (6) är anordnad vid den övre eller fria änden av en arm (4) eller bygel, att armens nedre eller motsatta ände är omkring en svängnings- axel (5) svängbart fäst i en hållare (2), som är monterad på en över ett fordonstak fäst lastbärarstång (l), varvid svängningsaxeln är i huvudsak hori- sontell och tvärriktad relativt fordonets körriktning, att manöverdelen (8) är förskjutbar i längdriktningen för armen och belägen vid dennas nedre ände och att spärmdelen (9) är svängbar omkring en relativt armen tvärgående svängningsaxel (1 1) och placerad mellan manöverdelen (8) och armens undre ände. 10 15 20 25 30 35 520 907 11
5. Cykelhållare enligt något av kraven 2-4, k ä n n e t e c k n a d därav, att manöverdelen (8) har två med varandra i huvudsak parallella sidor, att spänndelen (9) har ett urtag i vilket manöverdelen är upptagbar och att ur- tagets begränsningsväggar (24, 25) och manöverdelens i huvudsak parallella sidor har ingreppsorganen (15, 16).
6. Cykelhållare enligt något av kraven 2-5 , k ä n n e t e c k n a d därav, att serien av ingreppsorgan (15) har en längd, som är avsevärt större än avstån- det mellan närbelägna ingreppsorgan, företrädesvis 5-10 gånger större.
7. Cykelhållare enligt något av kraven 4-6, k ä n n e t e c k n a d därav, att serien av ingreppsorgan (15) innefattar ett antal långsträckta, något krökta och med varandra ungefärligen parallella, listforrnade utskott, vilka mellan sig har spårfonnade urtag (32), att ingreppsorganen (16) för samverkan med serien av ingreppsorgan (15) innefattar minst ett utskott införbart i något, vilket är beroende av utgångslägets position, av de spårformade urtagen (32) och att dessa har en stigning resulterande i en förskjutning av manöverdelen (8) en kort sträcka mot spänndelen (9) när denna svänges från ett läge mot- svarande utgångsläget till ett läge motsvarande spännläget.
8. Cykelhållare enligt något av kraven 4-7, k ä n n e t e c k n a d därav, att gripanordningen (6) och dennas rörelsemässiga sammankoppling (27) med manöverde1en(8) är sådan, att gripanordningen öppnas mot inställnings- fjädern, när manöverdelen förskjuts mot gripanordningen och vice versa.
9. Cykelhållare enligt kravet 8, k ä n n e t e c k n a d därav, att spärmdelen (9) har en med manöverdelen (8) anliggningsbar kambana (10), vilken vid svängning av spärmdelen bort fiån ett läge motsvarande spännläget är anord- nad att förskjuta manöverdelen (8) mot gripanordningen (6) för öppning av gripanordningen.
10. Cykelhållare enligt något av kraven 4-9, k ä n n e t e c k n a d därav, att kambanan (10) är anordnad på ett utskjutande parti (29) av spärmdelen (9), att hållaren (2) är monterad på lastbäraren (1) medelst en handtagsförsedd (19) fästanordning, och att spärmdelens (9) utskjutande parti befinner sig i ett läge, där det i öppningsriktningen blockerar fåstanordningens handtag, när spänndelen befinner sig i ett läge motsvarande spännläget. 520 907 12
11. Cykelhâllare enligt något av kraven 1-10, k ä n n e t e c k n a d därav, att spänndelen (9) har en låsanordning (22), medelst vilken den är fastlåsbar i manöverdelen (8) i spärmläget.
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9802180A SE520907C2 (sv) | 1998-06-18 | 1998-06-18 | Cykelhållare |
US09/328,827 US6296162B1 (en) | 1998-06-18 | 1999-06-09 | Cycle carrier |
DE19927429A DE19927429A1 (de) | 1998-06-18 | 1999-06-16 | Fahrradträger |
JP17187999A JP4298849B2 (ja) | 1998-06-18 | 1999-06-18 | サイクルキャリア |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9802180A SE520907C2 (sv) | 1998-06-18 | 1998-06-18 | Cykelhållare |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE9802180D0 SE9802180D0 (sv) | 1998-06-18 |
SE9802180L SE9802180L (sv) | 1999-12-19 |
SE520907C2 true SE520907C2 (sv) | 2003-09-09 |
Family
ID=20411760
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE9802180A SE520907C2 (sv) | 1998-06-18 | 1998-06-18 | Cykelhållare |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US6296162B1 (sv) |
JP (1) | JP4298849B2 (sv) |
DE (1) | DE19927429A1 (sv) |
SE (1) | SE520907C2 (sv) |
Families Citing this family (30)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
IT1320550B1 (it) | 2000-07-21 | 2003-12-10 | Fapa Spa | Portabiciclette per tetto di autoveicolo. |
SE523088C2 (sv) | 2000-09-01 | 2004-03-23 | Mont Blanc Ind Ab | Cykelhållare för fordon |
US6439397B1 (en) * | 2000-09-06 | 2002-08-27 | Sportworks Northwest, Inc. | Retention arm for gear racks |
AT5720U1 (de) | 2001-09-25 | 2002-10-25 | Avl List Gmbh | Brennkraftmaschine |
US6929146B1 (en) | 2002-05-26 | 2005-08-16 | Donald E. Galbreath | Waste container with access door and hinge therefor |
SE521125C2 (sv) * | 2002-06-14 | 2003-09-30 | Thule Sweden Ab | Lasthållare för transport av en cykel |
US7044347B1 (en) * | 2003-03-06 | 2006-05-16 | Fabio Pedrini | Interlock arrangement for an extendible and retractable stabilizer for use in a bicycle carrier |
US8167180B2 (en) * | 2004-06-23 | 2012-05-01 | Thule Sweden Ab | Lean support for elongate articles on a load carrier |
US7784622B2 (en) * | 2006-03-24 | 2010-08-31 | Walter Bernard | Bicycle rack |
DE102006031693A1 (de) * | 2006-07-08 | 2008-01-17 | Magna Car Top Systems Gmbh | Tragvorrichtung für ein Fahrrad |
NZ561811A (en) | 2007-09-21 | 2010-06-25 | Hubco Automotive Ltd | Extendable roof rack |
WO2009065817A1 (en) * | 2007-11-21 | 2009-05-28 | Thule Sweden Ab | Bicycle support assembly for use with a load carrier for vehicles |
NL1037386C2 (nl) * | 2009-10-12 | 2011-04-13 | Hapro Internat B V | Bevestigingsinrichting voor allesdrager. |
US20110220594A1 (en) * | 2010-03-10 | 2011-09-15 | Louis Chuang | Stand for Bicycle |
DE102011082421B4 (de) * | 2011-09-09 | 2013-12-24 | Atera Gmbh | Halterung zur Befestigung an einem fahrzeugseitigen Relingprofil und Dachträger |
EP2844523B1 (en) | 2012-04-30 | 2017-04-26 | Yakima Australia Pty Limited | Retention dock |
WO2013165640A1 (en) * | 2012-04-30 | 2013-11-07 | Yakima Innovation Development Corporation | Vehicle rack system with a bicycle-gripping carrier |
CN103496346B (zh) * | 2013-10-15 | 2015-08-12 | 金华市融昌工具有限公司 | 车顶行李箱肘杆式连接固定夹 |
EP2952387B1 (en) * | 2014-06-05 | 2017-03-29 | Thule Sweden AB | A wheel holder for a bicycle carrier |
US10040403B2 (en) | 2015-06-09 | 2018-08-07 | Yakima Products, Inc. | Crossbar clamp actuator |
USD789276S1 (en) | 2015-06-29 | 2017-06-13 | Thule Sweden Ab | Carrier |
US10399503B2 (en) * | 2015-10-14 | 2019-09-03 | Peter Michael McDonald | Holding apparatus |
CN105172695B (zh) * | 2015-10-16 | 2017-11-10 | 宁波立博汽车配件有限公司 | 一种车顶自行车架 |
US9610993B1 (en) * | 2016-05-19 | 2017-04-04 | Ye Chou Industry Co., Ltd. | Bicycle stand |
IT201700095641A1 (it) * | 2017-08-24 | 2019-02-24 | Martina Peruzzo | Portabicicletta per autovettura |
US10473258B2 (en) * | 2017-11-22 | 2019-11-12 | Cnh Industrial America Llc | Locking boom stand |
CN109094685A (zh) * | 2018-06-19 | 2018-12-28 | 毕金鹤 | 一种交通放置用共享单车安置架 |
US12115943B2 (en) | 2019-09-20 | 2024-10-15 | Seasucker, Llc | Bike rack frame clamps, systems and methods |
USD941743S1 (en) * | 2020-06-24 | 2022-01-25 | Thule Sweden Ab | Carrier |
DE102021123384A1 (de) | 2021-09-09 | 2023-03-09 | bikepick GmbH | Fahrradtransportsicherung zur Bordwandmontage in einem Laderaum eines Fahrzeugs |
Family Cites Families (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2316995A (en) * | 1941-05-07 | 1943-04-20 | Smith Arvid | Quick release gun holder |
CH638750A5 (de) | 1979-07-10 | 1983-10-14 | Luwa Ag | Vorrichtung fuer die zufuehrung von textilem bandmaterial an einen verbraucher. |
FR2505751B1 (fr) | 1981-05-15 | 1985-08-09 | Fiol James | Porte-bicyclette destine notamment a equiper des vehicules pour le transport des cycles |
FR2551705A1 (fr) | 1983-09-12 | 1985-03-15 | Macorex Exploit Ets | Porte-bicyclette destine a equiper les barres porte-bagages d'un vehicule automobile |
SE461779B (sv) | 1988-09-13 | 1990-03-26 | Thule Ind Ab | Cyckelhaallare |
US5417398A (en) * | 1993-08-16 | 1995-05-23 | U.S. 261 Corp. | Article holder |
SE502961C2 (sv) | 1993-09-07 | 1996-03-04 | Thule Ind Ab | Cykelhållare |
SE9501219L (sv) | 1995-04-04 | 1996-10-05 | Mont Blanc Ind Ab | Fästanordning för lastbärare på fordon |
-
1998
- 1998-06-18 SE SE9802180A patent/SE520907C2/sv unknown
-
1999
- 1999-06-09 US US09/328,827 patent/US6296162B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1999-06-16 DE DE19927429A patent/DE19927429A1/de not_active Withdrawn
- 1999-06-18 JP JP17187999A patent/JP4298849B2/ja not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
JP2000025532A (ja) | 2000-01-25 |
DE19927429A1 (de) | 1999-12-23 |
SE9802180L (sv) | 1999-12-19 |
JP4298849B2 (ja) | 2009-07-22 |
US6296162B1 (en) | 2001-10-02 |
SE9802180D0 (sv) | 1998-06-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE520907C2 (sv) | Cykelhållare | |
US5556221A (en) | Fastening device for bars of a roof rack | |
EP3552880B1 (en) | An attachment device for a load carrier | |
US4912817A (en) | Gripping device for an elongated flexible member | |
JPS5828472A (ja) | ケ−ブル引張り装置の解放機構 | |
KR101562502B1 (ko) | 파이프 벤딩머신 다이에 있어서 분리된 접근 및 클램핑 단계를 갖는 이동가능한 죠오장치를 구비한 바이스 | |
JPS5950837A (ja) | 荷物保持具 | |
CN101987613A (zh) | 用于地面运输工具的电池块的锁止装置 | |
JPS63122511A (ja) | 射出成形機の成形工具の迅速交換及び又は迅速クランプ装置 | |
EP0665135A2 (en) | Carrier device for transporting, for example, bicycles | |
US7108162B2 (en) | Roof rack for vehicles | |
GB2102327A (en) | Clamping mechanism attachments | |
US3815894A (en) | Cam lock vise | |
EP3524478A1 (en) | Bike carrier | |
US7114229B1 (en) | Tube insert installing tool | |
US4087086A (en) | Tension clamp | |
EP0353253A1 (en) | Holders | |
EP3202622A1 (en) | A load carrier foot | |
US5178195A (en) | Apparatus for connecting at least two rods | |
US11142273B2 (en) | Luggage holder for a bicycle | |
US20020043752A1 (en) | Bench vice | |
US4296922A (en) | Bench clamp device | |
GB2095605A (en) | Clamping device | |
US3435782A (en) | Cable gripping coupler | |
EP0118154A1 (en) | Lifting Clamp |