SE520718C2 - Rörelseöverföringsmekanism för en växelspakl - Google Patents

Rörelseöverföringsmekanism för en växelspakl

Info

Publication number
SE520718C2
SE520718C2 SE0203018A SE0203018A SE520718C2 SE 520718 C2 SE520718 C2 SE 520718C2 SE 0203018 A SE0203018 A SE 0203018A SE 0203018 A SE0203018 A SE 0203018A SE 520718 C2 SE520718 C2 SE 520718C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
lever
gear
rotatably connected
motor vehicle
rod
Prior art date
Application number
SE0203018A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0203018L (sv
SE0203018D0 (sv
Inventor
Lars Miller
Original Assignee
Scania Cv Publ
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Scania Cv Publ filed Critical Scania Cv Publ
Priority to SE0203018A priority Critical patent/SE520718C2/sv
Publication of SE0203018D0 publication Critical patent/SE0203018D0/sv
Publication of SE0203018L publication Critical patent/SE0203018L/sv
Publication of SE520718C2 publication Critical patent/SE520718C2/sv
Priority to BRPI0304482 priority patent/BRPI0304482B1/pt
Priority to BR0304482A priority patent/BR0304482A/pt
Priority to DE2003147699 priority patent/DE10347699A1/de

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16HGEARING
    • F16H61/00Control functions within control units of change-speed- or reversing-gearings for conveying rotary motion ; Control of exclusively fluid gearing, friction gearing, gearings with endless flexible members or other particular types of gearing
    • F16H61/26Generation or transmission of movements for final actuating mechanisms

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Arrangement Or Mounting Of Control Devices For Change-Speed Gearing (AREA)
  • Gear-Shifting Mechanisms (AREA)

Description

l5 20 25 30 35 520 718 roterbart förbunden med växlingsorganet, i en andra ände roterbart förbunden med fordonshytten och vid en mellanliggande position roterbart förbunden med växelspa- ken. Rörelseöverföringsmekanismen som visas i detta dokument syftar till att reducera växelspakens rörelser trots att fordonshytten tillåts röra sig i förhållande till växellå- dan.
SE-B-47O 401 visar en annan rörelseöverföringsmekanism för ett motorfordon med en tippbar fordonshytt, där fordonshytten således är anordnad ovanför fordonets drivmo- tor. Således erfordras en rörelseöverföringsmekanism som sträcker sig från en position relativt långt fram i fordonet till en position vid växellådan bakom fordonets drivmo- tor. Rörelseöverföringsmekanismen innefattar en hävarm som i en forsta ände är för- bunden med växelspaken via en länkarm, i en andra ände förbunden med växellådan via en andra länkarm och i en tredje mellanliggande position är vridbart förbunden med fordonsramen.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Ändamålet med föreliggande uppfinning är att lösa de inledningsvis angivna proble- men. I synnerhet eftersträvas en rörelseöverföringsmekanism som medger att väx- lingsmönstret hos växellådans växlingsorgan kan bibehållas respektive vändas. Vidare eftersträvas en rörelseöverföringsmekanism som medger relativt stora rörelser mellan fordonshytten och fordonsramen samtidigt som växelspakens rörelser i fordonshytten minimeras.
Detta ändamål uppnås med det inledningsvis angivna motorfordonet som uppvisar de i patentkravets 1 kännetecknande del angivna särdragen. Med hjälp av en sådan mellan- hävarm, som är roterbart förbunden med växelspaken via det första förbindningsorga- net, roterbart förbunden med växlingsorganet via det andra förbindningsorganet och roterbart förbunden med fordonshytten via det tredje mellanliggande förbindningsor- ganet, uppnås samma växlingsmönster hos växelspaken och växlingsorganet i åtrnin- stone en växlingsriktning. Med fördel kan rörelseöverföringsmekanismen vara inrättad att överföra växlingsrörelser väsentligen parallellt med längdriktningen från växelspa- ken till växlingsorganet for vridning av en växlingsföraraxel hos växlingsorganet och att överföra växlingsrörelser väsentligen tvärs längdriktningen från växelspaken till växlingsorganet för axiell förskjutning av växlingsföraraxeln. 10 l5 20 25 30 35 520 718 Enligt en utföringsforrn av uppflnningen är fordonshytten fjädrande uppburen i for- donsramen på så sätt att fordonshytten kan röra sig i förhållande till fordonsramen, varvid rörelseöverfóringsmekanismen innefattar åtminstone en stång och varvid närnn- da stång har en väsentlig utsträckning parallellt med ett plan som innefattar längdrikt- ningen och är inrättad att upptaga den relativa rörelsen mellan fordonshytten och for- donsramen. Med hjälp av en sådan stång kan rörelser hos växelspaken reduceras vä- sentligt även om fordonshytten fjädrar upp och ner i förhållande till fordonsramen.
Med fördel är växelspaken förbunden med nämnda stång på så sätt att växelspakens växlingsrörelse i längdriktningen resulterar i en förskjutning av stången väsentligen i stångens längsgående riktning, varvid denna växlingsrörelse och denna förskjutning väsentligen är riktade i samma riktning.
Enligt en ytterligare utföringsforrn av uppfinningen är mellanhävarmen roterbart för- bunden med fordonshytten via det tredje förbindningsorganet och förbunden med väx- lingsorganet via nämnda stång som innefattar en växelstång, varvid växelstången är roterbart förbunden med mellanhävarmen via det andra förbindningsorganet och roter- bart förbunden med växlingsorganet via en vridled.
Enligt en ytterligare utföringsforrn av uppfinningen innefattar rörelseöverföringsmeka- nismen ett länkarrangemang, som är förbundet med växelspaken och med växlingsor- ganet och som är inrättat att överföra växelspakens växlingsrörelse väsentligen tvärs längdriktningen till växlingsorganet. Detta länkarrangemang kan med fördel vara in- rättat att överföra nämnda växlingsrörelse tvärs längdriktningen till växlingsorganet för axiell förskjutning av växlingsföraraxeln, varvid växlingsrörelsen tvärs längdriktning- en och den axiella förskjutningen av växlingsföraraxeln väsentligen är riktade i mot- satta riktningar. Således kommer växlingsrnönstret hos växelspaken i en riktning tvärs längdriktningen att vara motsatt växlingsmönstret hos växellådans växlingsorgan i denna tvärgående riktning. Växlingsrörelsema tvärs längdriktningen överförs således inte via mellanhävarmen.
Enligt en ytterligare utföringsforrn av uppfinningen innefattar länkarrangemanget en första länkstång, som är roterbart förbunden med växelspaken, och en andra länkstång som är roterbart förbunden med växlingsorganet, varvid de båda länkstängema är för- bundna med en gemensam hävarm som är roterbart förbunden med fordonshytten.
Förutom den ovan nämnda omvändningen av växlingsmönstret bidrar sådana länk- stänger till att reducera eventuella rörelser hos växelspaken när fordonshytten rör sig i l0 15 20 25 30 35 520 718 förhållande till fordonsrarnen. Således kan ovan nämnda stång innefatta nämnda länk- stänger som har en väsentlig utsträckning parallellt med nämnda plan och som sträcker sig väsentligen tvärs längdriktningen. Länkstängemas rörelser vid växling kommer således att väsentligen utgöras av drag- och/eller tryckrörelser medan länkstängernas rörelser på grund av fordonshyttens rörelser i förhållande till fordonsramen väsentligen utgörs av svängningsrörelser.
Enligt en ytterligare utföringsforrn av uppfinningen har den gemensamma hävarmen en första ände och en andra ände, varvid den gemensamma hävarmen är roterbart förbun- den med fordonshytten via den första änden, roterbart förbunden med den andra länk- stången vid den andra änden och roterbart förbunden med den första länkstången mel- lan den första änden och den andra änden.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen är den första länkstången roterbart förbunden med växelspaken via mellanhävarmen, varvid den första länkstången är roterbart förbunden med mellanhävarmen mellan det första förbindningsorganet och det tredje förbindningsorganet. Det skall noteras att den första länkstången också skulle kunna vara direkt roterbart förbunden med växelspaken.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefattar rörelseöverföringsmeka- nismen en tvärstång och en ytterligare hävarrn, varvid växelspaken är förbunden med mellanhävarmen via tvärstången och den ytterligare hävarmen. Med en sådan anord- ning innefattande tvärstången och den ytterligare hävarmen, kan växelspakens position i fordonshytten förflyttas exempelvis i sidled. En sådan anordning är väsentlig för att möjliggöra tillverkning av vänster- och/eller högerstyrda fordon. I detta sammanhang kan den ytterligare hävarmen vara roterbart förbunden med växelspaken och roterbart förbunden med fordonshytten, varvid tvärstången är förbunden med mellanhävarmen på så sätt att tvärstången och mellanhävarmen är roterbara i ett plan i förhållande till varandra och varvid tvärstången är förbunden med den ytterligare hävarmen på så sätt att tvärstången och den ytterligare hävarmen är roterbara i ett plan i förhållande till varandra.
Enligt en ytterligare utföringsform av uppfinningen innefattar motorfordonet en motor för motorfordonets drift, vilken är anordnad vid fordonsramen och befinner sig väsent- ligen framför fordonshytten med avseende på fordonets längdriktning. Uppfinningen är 10 15 20 25 30 35 520 718 tillämplig på en mängd olika fordon men kan med fördel utnyttjas på fordon där väx- ellådan är anordnad väsentligen rakt under förarplatsen i fordonets längdriktning.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Föreliggande uppfinning skall nu förklaras närmare med hjälp av följande beskrivning av olika utföringsformen och med hänvisning till bifogade ritningar.
Fig 1 visar schematiskt en vy från sidan av ett motorfordon.
Fig 2 visar schematiskt en vy från sidan av ett växlingsarrangemang hos motorfordonet i Fig 1 enligt en första utföringsform av uppfinningen.
Fig 3 visar schematiskt en vy bakifrån av växlingsarrangemanget i Fig 2.
Fig 4 visar schematiskt en vy från sidan av ett växlingsarrangemang hos motorfordonet i Fig 1 enligt en andra utföringsform av uppfinningen.
Fig 5 visar schematiskt en vy bakifrån av växlingsarrangemanget i Fig 4.
DETALJERAD BESKRIVNING AV OLIKA UTFÖRINGSFORMER AV UPPFIN- NINGEN Fig 1 visar ett motorfordon som sträcker sig i en längdriktning x, som är riktad framåt och väsentligen horisontell när fordonet befinner sig i en normal användningsposition.
Fordonet är ett tyngre fordon, såsom en lastbil, en buss eller liknande. Fordonet inne- fattar en fordonsram 1, som innefattar två sidorambalkar som sträcker sig väsentligen parallellt med fordonets längdriktning x, och en fordonshytt 2, som är fjädrande anord- nad på fordonsramen 1 med hjälp av schematiskt indikerade fjädringsorgan 3 på så sätt att fordonshytten 2 kan röra sig väsentligen uppåt och nedåt i förhållande till fordons- ramen 1. Fordonet innefattar också ett drivpaket med en motor 4 för fordonets drift och en växellåda 5 som via en kardanaxel (ej visad) är förbunden med fordonets drivhjul.
Växellådan 5 och drivmotorn 4 är monterade vid fordonsramen 1. Drivmotom 4 befin- ner sig, med avseende på fordonets längdriktning x, väsentligen framför fordonshytten 2 under en konventionell motorhuv, medan växellådan 5 befinner sig under fordons- hytten 2 och förarplatsen. Fordonshytten 2 innefattar ett hyttgolv 6, se Fig 2, som vilar på hyttbalkar 7 som sträcker sig parallellt med längdriktningen x.
Växellådan 5, som utgör en del av ett växlingsarrangemang, innefattar ett växlingsor- gan 10 för manövrering av växellådan 5. Växlingsorganet 10 innefattar en växlingsfö- 10 20 25 30 35 520 718 raraxel 11 och en växlingsarm 12 som är fast förbunden med växlingsföraraxeln 11 och sträcker sig väsentligen vinkelrätt från växlingsföraraxeln 11. Växlingsföraraxeln 1 1, som sträcker sig in i växellådan 5, se Fig 3, är roterbar kring sin egen längsgående axel och axiellt förskjutbar längs denna längsgående axel för iläggning av olika växel- lägen. Växellådans 5 olika växellägen uppnås således genom att växlingsföraraxeln 11 och växlingsarmen 12 svängs eller vrids i eller mot fordonets längdriktning x och ge- nom att växlingsföraraxeln 11 och armen 7 förskjuts tvärs fordonets längdriktning x.
För manövrering av växellådan 5 innefattar fordonet vidare en Växelspak 13 som sträcker sig genom hyttgolvet 6. Växelspaken 13 är fast förbunden med hyttgolvet 6 med hjälp av en lagring 14 som är anordnad i hyttgolvet 6 och som förhindrar en längsgående förskjutning av växelspaken 13 men medger en relativ svängningsrörelse av växelspaken 13 i flera plan. En sådan lagring 14 kan exempelvis förverkligas med hjälp av ett sfáriskt tvåradigt kullager. Växelspaken 13 kan således svängas kring en svängningspunkt som befinner sig ungefär i eller strax under hyttgolvet 6. För att möj- liggöra överföringen av växlingsrörelser från växelspaken 13 till växellådan 5 är väx- elspaken 13 förbunden med växlingsorganet 10 via en rörelseöverföringsmekanism.
Rörelseöverföringsmekanismen skall förklaras närmare med hänvisning till Fig 2 och 3. Dessa figurer avser en första utföringsform av uppfinningen. Rörelseöverföringsme- kanismen är inrättad att överföra växlingsrörelser från växelspaken 13 till växlingsor- ganet 10 för nämnda manövrering. Rörelseöverföringsmekanismen innefattar en mel- lanhävarm 20, som samverkar med eller innefattar ett första förbindningsorgan 21 vid en första övre ände hos mellanhävarmen 20, ett andra förbindningsorgan 22 vid en andra nedre ände hos mellanhävarmen 20 och ett tredje förbindningsorgan 23 som är anordnat i en mellanliggande position hos mellanhävarmen 20 mellan det första för- bindningsorganet 21 och det andra förbindningsorganet 22. Mellanhävarmen 20 är roterbart förbunden med växelspaken 13 via det första förbindningsorganet 21, roter- bart förbunden med växlingsorganet 13 via det andra förbindningsorganet 22 och ro- terbart förbunden med fordonshytten 2 via det tredje mellanliggande förbindningsor- ganet 23. Det tredje förbindningsorganet 23 är väsentligen orörligt förbundet med for- donshytten 2 via ett fäste 24 som är förbundet med hyttgolvet 6 och som sträcker sig nedåt från hyttgolvet 6. Fästet 24 skulle också kunna vara förbundet med en av hytt- balkarna 7. Det tredje förbindningsorganet 23 är inrättat att medge att mellanhävarmen 20 kan rotera eller svänga i förhållande till fästet 24 och fordonshytten 2 i flera plan och närmare bestämt i väsentligen alla plan. Det tredje förbindningsorganet 23 kan innefatta en så kallad kulled eller något liknande förbindningsorgan. I den visade första 10 15 20 25 30 35 520 718 utföringsforrnen är det tredje förbindningsorganet 23 också inrättat att medge att mel- lanhävarmen 20 kan förskjutas axiellt i sin längdriktning i förhållande till fästet 24.
Mellanhävarmen 20 kan exempelvis vara axiellt förskjutbar genom en kula hos nämn- da kulled. Alternativt kan växelspaken 13 vara axiellt förskjutbar på motsvarande sätt i lagringen 14 i förhållande till fordonshytten 2 och hyttgolvet 6. En ytterligare möjlig- het är att låta mellanhävarmen 20 och/eller växelspaken 13 innefatta en så kallad spli- nes-koppling eller något liknande kopplingsorgan som medger axiell längdförändring.
Det första förbindningsorganet 21 är inrättat att medge att växelspaken 13 kan rotera eller svänga i förhållande till mellanhävarmen 201 åtminstone två plan som är väsent- ligen vinkelräta mot varandra. Det första förbindningsorganet 21 kan således innefatta en kardanknut eller något liknande förbindningsorgan.
Rörelseöverfön'ngsmekanismen innefattar också en växelstång 26 som har en väsentlig utsträckning parallellt med ett plan som innefattar längdriktningen x. Mellanhävarmen 20 är förbunden med växlingsorganets 10 växlingsarm 12 via växelstången 26 som således är roterbart förbunden med mellanhävarmens 20 andra förbindningsorgan 22 och roterbart förbunden med växlingsarmen 12 via en vridled 27. Det andra förbind- ningsorganet 22 är inrättat att medge att växelstången 26 kan rotera eller svänga i för- hållande till mellanhävarmen 20 i ett plan. Det andra förbindningsorganet 22 kan såle- des innefatta en så kallad gångjärnsled eller något liknande förbindningsorgan. Vridle- den 27 är inrättad att medge att växelstången 26 kan rotera eller svänga i förhållande till växlingsorganets 10 växlingsarm 12 i ett plan. I de visade utföringsformerna är vridleden 27 anordnad på ett hållarorgan 28 som via två dämpningsorgan 29 är för- bundet med växelstången 26. Växlingsarmen 12 har en första ände som är fast förbun- den med växlingsförararmen ll och en andra ände som sträcker sig förbi hållarorganet 28 och växelstången 26. Vridleden 27 är således förbunden med växlingsarmen 12 i en mellanliggande position mellan den första änden och den andra änden.
Växelstången 26 är således inrättad att överföra växelspakens 13 växlingsrörelse pa- rallellt med längdriktningen x och att upptaga den relativa, väsentligen vertikala rörel- sen mellan fordonshytten 2 och fordonsramen 1. Växelspakens 13 växlingsrörelse pa- rallellt med längdriktningen x kommer att resultera i en förskjutning av växelstången 26 väsentligen i växelstångens 26 längsgående riktning på så sätt att växelspakens 13 växlingsrörelse och växelstångens 26 förskjutningen i allt väsentligt är riktade i samma riktning. 10 15 20 25 30 35 520 718 Rörelseöverföringsmekanismen innefattar också ett länkarrangemang, som är förbun- det med växelspaken 13 och med växlingsorganet 10 och som är inrättat att överföra växelspakens 12 växlingsrörelser väsentligen tvärs längdriktningen x till växlingsorga- net 10 för axiell förskjutning av växlingsföraraxeln ll på så sätt att växelspakens 12 växlingsrörelse tvärs längdriktningen x och den axiella förskjutningen av växlingsfö- raraxeln ll väsentligen är riktade i motsatta riktningar.
Länkarrangemanget innefattar en första länkstång 33, som är roterbart förbunden med växelspaken 13, och en andra länkstång 34, som är roterbart förbunden med växlings- organet 10. De båda länkstängema 33, 34 är förbundna med en gemensam hävarm 35 som är roterbart förbunden med fordonshytten 2 och närmare bestämt med en av hytt- balkama 7. Liksom den ovan nämnda växelstången 26 har de två länkstängerna 33, 34 en väsentlig utsträckning parallellt med ett plan, som innefattar längdriktningen x, men länkstängerna 33, 34 sträcker sig väsentligen tvärs längdriktningen x.
Den gemensamma hävarmen 35 är utformad som en trekantig platta med en första, övre ände, som bildar trekanten bas, och en andra spetsig ände. Hävarmen 35 är roter- bart förbunden med hyttbalken 7 vid den första änden via ett förbindningsorgan 36 och roterbart förbunden med den andra länkstången 34 vid den andra änden via ett för- bindningsorgan 37. Hävarmen 35 är också roterbart förbunden med den första länk- stången 33 via ett förbindningsorgan 38 vid en mellanliggande position hos hävarmen 35 mellan den första änden och den andra änden. Förbindningsorganet 36 är inrättat att medge att hävarmen kan rotera eller svänga i förhållande till hyttbalken 7 i ett plan som är väsentligen vinkelrätt mot längdriktningen x. Förbindningsorganet 36 kan inne- fatta en så kallad gångjämsled eller något liknande förbindningsorgan. Förbindnings- organet 37 är inrättat att medge att den andra länkstången 34 och hävarmen 35 kan rotera eller svänga i förhållande till varandra i flera plan. Förbindningsorganet 37 kan således innefatta en så kallad kulled eller något liknande förbindningsorgan. Förbind- ningsorganet 38 är inrättat att medge att den första länkstången 33 och hävarmen 35 kan rotera eller svänga i förhållande till varandra i flera plan. Förbindningsorganet 38 kan således innefatta en så kallad kulled eller något liknande förbindningsorgan.
Den första länkstången 33 är i de visade utföringsformema roterbart förbunden med växelspaken 13 via mellanhävarmen 20. Den första länkstången 33 är förbunden med mellanhävannen 20 i en mellanliggande position hos mellan hävarmen 20 mellan det första förbindningsorganet 21 och det tredje förbindningsorganet 23 via ett förbind- 10 15 20 25 30 35 520 718 ningsorgan 39. Förbindningsorganet 39 är inrättat att medge att den första länkstången 33 och mellanhävarmen 20 kan rotera eller svänga i förhållande till varandra i flera plan. Förbindningsorganet 39 kan således innefatta en så kallad kulled eller något lik- nande organ.
Den andra länkstången 34 är roterbart förbunden med växlingsarmen 12 vid växlings- armens andra övre ände via ett förbindningsorgan 40. Förbindningsorganet 40 är in- rättat att medge att den andra länkstången 34 och växlingsarmen 12 kan rotera eller svänga i förhållande till varandra i flera plan. Förbindningsorganet 40 kan således in- nefatta en så kallad kulled eller något liknande organ. När växelspaken 13 förskjuts tvärs längdriktningen x kommer således mellanhävarmen att rotera kring förbind- ningsorganet 23, varvid en dragande eller tryckande rörelse kommer att överföras till den första länkstången 33. Denna rörelse överförs till den gemensamma hävarmen 35 som svänger i ett plan tvärs längdriktningen x och överför en dragande eller tryckande rörelse till den andra länkstången 34. Rörelsema hos länkstängema är väsentligen rik- tade i samma riktning även om de två länkstängema bildar en liten vinkel mellan var- andra. Den andra länkstångens 35 rörelse överförs sedan till växlingsarmen 12 som förskjuter växlingsföraraxeln ll i en rikting in i eller ut ur växellådan.
Fig 4 och 5 visar en andra utföringsform av uppfinningen. Den andra utföringsformen skiljer sig från den första utföringsforrn endast genom att rörelseöverföringsmekanis- men innefattar en ytterligare länkmekanism som medger att växelspakens placering i fordonshytten 2 kan ändras. Den första utföringsforrnen avseri första hand en vänster- styrt fordon medan den andra utföringsforrnen avser ett högerstyrt fordon. Denna yt- terligare länkrnekanism innefattar en tvärstång 51 och en ytterligare hävarm 52. Med hjälp av tvärstången 51 och den ytterligare hävarmen 52 är växelspaken förbunden med mellan hävarmen 20. Den ytterligare hävarmen 52 är roterbart förbunden med växelspaken 13 via ett förbindningsorgan 53 och roterbart förbunden med fordonshyt- ten 2 via ett förbidningsorgan 54. Förbindningsorganet 53 är inrättat att medge att väx- elspaken 13 kan rotera eller svänga i förhållande till den ytterligare hävarmen 52 i åt- rninstone två plan som är väsentligen vinkelräta mot varandra. Förbindningsorganet 53 kan således innefatta en kardanknut eller något liknande förbindningsorgan. Förbind- ningsorganet 54 är inrättat att medge att den ytterligare hävarmen 52 kan rotera eller svänga i förhållande till fordonshytten 2 och kan således innefatta en så kallad kulled som är förbunden med ett fäste 55 som i sin tur är förbundet med hyttgolvet 6. Iden andra utföringsformen kan den ytterligare hävarrnen 52 och/eller växelspaken 13 vara 10 15 20 520 718 10 axiellt förskjutbari förhållande till fästet 55 respektive hyttgolvet 6 på motsvarande sätt som i den första utföringsformen. Alternativt kan växelspaken och/eller den ytter- ligare hävarmen innefatta en splines-koppling eller liknande.
Den ytterligare hävarmen 52 är förbunden med tvärstången 51 via ett förbindningsor- gan 56 som är inrättat att medge att tvärstången 51 och den ytterligare hävarmen 52 kan rotera eller svänga i förhållande till varandra i ett plan men förhindra rotation i alla övriga plan. Förbidningsorganet 56 kan således innefatta en gångjämsled eller något liknande förbindningsorgan. Tvärstången 51 är förbunden med mellanhävarmen 20 med hjälp av ett förbidningsorgan 57 som medger att tvärstången 51 och mellan häv- armen 20 kan rotera i ett plan i förhållanden till varandra men förhindra rotation i alla övriga plan. I den andra utföringsforrnen bildar således komponentema 51-53, 56 och 57 det första förbidningsorganet som roterbart förbinder växelspaken 13 med mellan- hävarmen 20.
Växlingsrörelser parallellt med längdriktningen x kommer således att medföra en fór- skjutning av tvärstången 51 väsentligen parallellt med längdriktningen x och väsentli- gen tvärs tvärstången 51 längsgående riktning. Växlingsrörelser tvärs längdriktningen x medför en axiell förskjutning av tvärstången 51 i tvärstångens 51 längsgående rikt- ning.
Uppñnningen är inte begränsad till de visade utföringsfonnema utan kan modifieras och varieras inom ramen för de efterföljande patentkraven.

Claims (14)

10 15 20 25 30 35 520 718 11 Patentkrav
1. Motorfordon som sträcker sig i en längdriktning (x), innefattande en fordonsram (l), en växellåda (5), som är anordnad vid fordonsramen (1) och innefattar ett växlingsor- gan (10) för manövrering av växellådan, en fordonshytt (2), en Växelspak (13), som är förbunden med fordonshytten (2), och en rörelseöverföringsmekanism som är inrättad att överföra växlingsrörelser från väx- elspaken till växlingsorganet för nämnda manövrering, varvid rörelseöverföringsme- kanismen innefattar en mellanhävarm (20), som samverkar med ett första förbind- ningsorgan (21; 51-53, 56, 57), ett andra förbindningsorgan (22) och ett tredje förbind- ningsorgan (23) som är anordnat mellan det första förbindningsorganet och det andra förbindningsorganet, kännetecknat av att mellanhävarmen (20) är roterbart förbunden med växelspaken (13) via det första förbindningsorganet (21; 51-53, 56, 57), roterbart förbunden med växlingsorganet (10) via det andra förbindningsorganet (22) och roter- bart förbunden med fordonshytten (2) via det tredje mellanliggande förbindningsorga- net (23).
2. Motorfordon enligt krav l, kännetecknat av att rörelseöverföringsmekanismen är inrättad att överföra växlingsrörelser väsentligen parallellt med längdriktningen (x) från växelspaken (13) till växlingsorganet (10) för vridning av en växlingsföraraxel (11) hos växlingsorganet och att överföra växlingsrörelser väsentligen tvärs längdrikt- ningen (x) från växelspaken (13) till växlingsorganet (10) för axiell förskjutning av växlingsföraraxeln (11).
3. Motorfordon enligt något av kraven 1 och 2, kännetecknat av att fordonshytten (2) är fjädrande uppburen i fordonsrarnen (1) på så sätt att fordonshytten (2) kan röra sig i förhållande till fordonsramen, varvid rörelseöverföringsmekanismen innefattar åtminstone en stång (26, 33, 34) och varvid nämnda stång har en väsentlig utsträckning parallellt med ett plan som innefattar längdriktningen (x) och är inrättad att upptaga den relativa rörelsen mellan fordonshytten (2) och fordonsrarnen (1).
4. Motorfordon enligt krav 2 och 3, kännetecknat av att växelspaken (13) är för- bunden med nämnda stång (26) på så sätt att växelspakens växlingsrörelse i längdrikt- ningen (x) resulterar i en förskjutning av stången väsentligen i stångens längsgående 10 15 20 25 30 35 520 718 12 riktning, varvid växlingsrörelsen och förskjutningen väsentligen är riktade i samma riktning.
5. Motorfordon enligt något av kraven 3 och 4, kännetecknat av att mellanhävar- men (20) är roterbart förbunden med fordonshytten (2) via det tredje förbindningsor- ganet (23) och förbunden med växlingsorganet (10) via nänmda stång som innefattar en växelstång (26), van/id växelstången är roterbart förbunden med mellanhävarmen (20) via det andra förbindningsorganet (22) och roterbart förbunden med växlingsor- ganet (10) via en vridled (27).
6. Motorfordon enligt något av de föregående kraven, kännetecknat av att rörelse- överföringsmekanismen innefattar ett länkarrangemang, som är förbundet med växel- spaken (13) och med växlingsorganet (10) och som är inrättat att överföra växelspa- kens (13) växlingsrörelse väsentligen tvärs längdriktningen (x) till växlingsorganet (10).
7. Motorfordon enligt kraven 2 och 6, kännetecknat av att länkarrangemanget är inrättat att överföra nämnda växlingsrörelser tvärs längdriktningen (x) till växlingsor- ganet (10) för axiell förskjutning av växlingsföraraxeln (11), varvid växlingsrörelsen tvärs längdriktningen och den axiella förskjutningen av växlingsföraraxeln (11) vä- sentligen är riktade i motsatta riktningar.
8. Motorfordon enligt något av kraven 6 och 7, kännetecknat av att länkarrange- manget innefattar en första länkstång (33), som är roterbart förbunden med växelspa- ken (13), och en andra länkstång (34), som är roterbart förbunden med växlingsorganet (10), varvid de båda länkstängema (33, 34) är förbundna med en gemensam hävarm (35) som är roterbart förbunden med fordonshytten (2).
9. Motorfordon enligt kraven 3 och 8, kännetecknat av att nämnda stång (26, 33, 34) innefattar nämnda länkstänger (33, 34) som har en väsentlig utsträckning parallellt med nämnda plan och som sträcker sig väsentligen tvärs längdriktningen (x).
10. Motorfordon enligt något av kraven 8 och 9, kännetecknat av att den gemen- samma hävarmen (35) har en första ände och en andra ände, varvid den gemensamma hävarmen (35) är roterbart förbunden med fordonshytten (2) vid den första änden, ro- terbart förbunden med den andra länkstången (34) vid den andra änden och roterbart 10 15 20 25 520 718 13 förbunden med den första länkstången (33) mellan den första änden och den andra än- den.
11. Motorfordon enligt något av kraven 8 till 10, kännetecknat av att den första länk- stången (33) är roterbart förbunden med växelspaken (13) via mellanhävarmen (20), varvid den första länkstången (33) är roterbart förbunden med mellanhävarmen (20) mellan det första förbindningsorganet (21) och det tredje förbindningsorganet (23).
12. Motorfordon enligt något av de föregående kraven, kännetecknat av att rörelse- överföringsmekanismen innefattar en tvärstång (51) och en ytterligare hävarm (52), varvid växelspaken (13) är förbunden med mellanhävarmen (20) via tvärstången (51) och den ytterligare hävarmen (52).
13. Motorfordon enligt krav 12, kännetecknat av att den ytterligare hävarmen (52) år roterbart förbunden med växelspaken (13) och roterbart förbunden med fordonshytten (2), varvid tvärstången (51) är förbunden med mellanhävarmen (20) på så sätt att tvär- stången (51) och mellanhävarmen (20) är roterbara i ett plan i förhållanden till var- andra och varvid tvärstången (51) är förbunden med den ytterligare hävarmen (52) på så sätt att tvärstången (51) och den ytterligare hävarmen (52) är roterbara i ett plan i förhållande till varandra.
14. Motorfordon enligt något av de föregående kraven, kännetecknat av att motor- fordonet innefattar en motor (4) för motorfordonets drift, vilken är anordnad vid for- donsramen (I) och beñnner sig väsentligen framför fordonshytten (2) med avseende på fordonets längdriktning (x).
SE0203018A 2002-10-14 2002-10-14 Rörelseöverföringsmekanism för en växelspakl SE520718C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0203018A SE520718C2 (sv) 2002-10-14 2002-10-14 Rörelseöverföringsmekanism för en växelspakl
BRPI0304482 BRPI0304482B1 (pt) 2002-10-14 2003-10-13 Mecanismo de transmissão de movimentos da alavanca de câmbio para veículos pesados, mais precisamente caminhões ou ônibus
BR0304482A BR0304482A (pt) 2002-10-14 2003-10-13 Automóvel
DE2003147699 DE10347699A1 (de) 2002-10-14 2003-10-14 Schaltgestänge an einem Kraftfahrzeug

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0203018A SE520718C2 (sv) 2002-10-14 2002-10-14 Rörelseöverföringsmekanism för en växelspakl

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0203018D0 SE0203018D0 (sv) 2002-10-14
SE0203018L SE0203018L (sv) 2003-08-12
SE520718C2 true SE520718C2 (sv) 2003-08-12

Family

ID=20289248

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0203018A SE520718C2 (sv) 2002-10-14 2002-10-14 Rörelseöverföringsmekanism för en växelspakl

Country Status (3)

Country Link
BR (2) BRPI0304482B1 (sv)
DE (1) DE10347699A1 (sv)
SE (1) SE520718C2 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102009022464B4 (de) * 2009-05-23 2021-08-05 Dr. Ing. H.C. F. Porsche Aktiengesellschaft Räumlich aufgelöster Schaltbock

Also Published As

Publication number Publication date
DE10347699A1 (de) 2004-04-22
BRPI0304482B1 (pt) 2015-05-12
BR0304482A (pt) 2004-08-31
SE0203018L (sv) 2003-08-12
SE0203018D0 (sv) 2002-10-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU623380B2 (en) Remote control mechanism
US3329229A (en) Arrangement for mechanical remote gear change control in tilting-cab motor vehicles
US3476202A (en) Change speed means for use with tilting cabs
SE520718C2 (sv) Rörelseöverföringsmekanism för en växelspakl
US2221976A (en) Control mechanism
US6367574B1 (en) Multi-function control system for articulated vehicle
US3978739A (en) Transmission shift control
CN1986978A (zh) 装载机伺服操纵装置
SE538515C2 (sv) Kompakt Växelspakssystem för vajerväxling av ett fordon
US2137337A (en) Gear shifting mechanism
EP3289246B1 (en) Shift lever assembly
JP2019202631A (ja) 作業車両
JP2003505290A (ja) 駆動軸の操縦性を改善するための装置
CN108928234B (zh) 换挡装置的支撑结构
JP4261261B2 (ja) パワーシフトとシフトケーブルの連結構造
JP2004090885A (ja) 前後進切換レバーの切換機構
KR950009139Y1 (ko) 개량된 중기의 전,후진 레버
KR100428168B1 (ko) 버스용 변속레버의 조작력 전달구조
KR0147177B1 (ko) 투레버타입의 t/m용 변속기어 시프팅장치
JP3025641B2 (ja) 作業車の操作部構造
JP4223251B2 (ja) ケーブル式操作装置
JP2010203505A (ja) 作業車両
JP4989255B2 (ja) 乗用型作業車
JP5242533B2 (ja) 変速操作機構
JP4887586B2 (ja) 作業車両の変速レバー装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed