SE518625C2 - Anordning samt förfarande för hantering av en slang - Google Patents

Anordning samt förfarande för hantering av en slang

Info

Publication number
SE518625C2
SE518625C2 SE0100993A SE0100993A SE518625C2 SE 518625 C2 SE518625 C2 SE 518625C2 SE 0100993 A SE0100993 A SE 0100993A SE 0100993 A SE0100993 A SE 0100993A SE 518625 C2 SE518625 C2 SE 518625C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
hose
return
rocker
return means
force
Prior art date
Application number
SE0100993A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0100993D0 (sv
SE0100993L (sv
Inventor
Bengt Larsson
Viveka Svensson
Lars Haegerklint
Ken-Inge Hansson
Kenneth Petersen
Lars-Goeran Lindborg
Original Assignee
Dresser Wayne Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dresser Wayne Ab filed Critical Dresser Wayne Ab
Priority to SE0100993A priority Critical patent/SE518625C2/sv
Publication of SE0100993D0 publication Critical patent/SE0100993D0/sv
Priority to EP02445039A priority patent/EP1243549B1/en
Priority to DE60220467T priority patent/DE60220467T2/de
Publication of SE0100993L publication Critical patent/SE0100993L/sv
Publication of SE518625C2 publication Critical patent/SE518625C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B67OPENING, CLOSING OR CLEANING BOTTLES, JARS OR SIMILAR CONTAINERS; LIQUID HANDLING
    • B67DDISPENSING, DELIVERING OR TRANSFERRING LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B67D7/00Apparatus or devices for transferring liquids from bulk storage containers or reservoirs into vehicles or into portable containers, e.g. for retail sale purposes
    • B67D7/06Details or accessories
    • B67D7/38Arrangements of hoses, e.g. operative connection with pump motor
    • B67D7/40Suspending, reeling or storing devices
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B67OPENING, CLOSING OR CLEANING BOTTLES, JARS OR SIMILAR CONTAINERS; LIQUID HANDLING
    • B67DDISPENSING, DELIVERING OR TRANSFERRING LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B67D7/00Apparatus or devices for transferring liquids from bulk storage containers or reservoirs into vehicles or into portable containers, e.g. for retail sale purposes
    • B67D7/04Apparatus or devices for transferring liquids from bulk storage containers or reservoirs into vehicles or into portable containers, e.g. for retail sale purposes for transferring fuels, lubricants or mixed fuels and lubricants

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Loading And Unloading Of Fuel Tanks Or Ships (AREA)
  • Details Of Reciprocating Pumps (AREA)

Description

20 25 30 35 518 625 2 räcka till krävs det ofta att föraren parkerar fordonet så att den sida pà fordonet där tanklocket är placerat vänds mot bensinpumpen. Det är inte alltid känt för en förare av ett obekant fordon ifall tanklocket sitter pà vänster eller höger sida. Detta kan leda till att föraren av misstag parkerar fordonet pà fel sida om pumpen, och därmed inte kan tanka utan att flytta fordonet till ben- sinpumpens andra sida, eftersom slangen inte när runt bilen.
Ett sätt att förenkla åtkomsten till bensinpumpen är att förse den med en längre slang. Detta kan dock orsaka problem eftersom en längre slang kan ha en tendens att hamna pà marken dà den inte används och därmed fastna i eller skadas av förbipasserande bilar eller andra fordon.
För att undvika detta kan slangtornet vara försett med någon form av àterföringsmekanism för slangen.
En bränslepump med automatisk àterföring av slangen till slangtornet finns beskriven i EP-Al-O 379 742. I denna kända konstruktion löper slangen inne i slangtornet runt ett antal fasta mindre rullar och runt ett i verti- kal riktning förflyttbart, fjäderbelastat hjul. Slangen är fäst i slangtornets innertak vid den bakre sidan och leds utmed baksidan ned runt om hjulet. Från hjulet leds slangen vidare upp vid framsidan till rullarna, och vi- dare över rullarna till baksidan av tornet. Slangen hänger fritt nedåt från rullarna och har således letts runt ett varv i tornet.
Fjäderbelastningen gör att slangen dras in igen i slanghuset efter användning, men verkar även mothàllande vid utdragning. Den mothàllande effekten ger nackdelen att det blir tungt att dra ut slangen, och det är därför vanligt att en förare inte utnyttjar de fördelar en längre slang ger i fråga om att kunna ställa fordonet längre fràn eller pà valfri sida om bensinpumpen. Om man minskar fjäderbelastningen i syfte att minska den mothàl- och lande kraften, förs inte slangen in lika effektivt, 10 15 20 25 30 35 518 625 3 riskerar att bli kvar utanför slangtornet efter använd- ning.
Ett annat exempel på en sådan konstruktion visas i EP-Bl-O 255 979, med ovannämnda problem avseende àterföringsverkan och mothållande kraft. vilken emellertid även den är behäftad Ytterligare ett exempel på en liknande konstruktion visas i NL-A-8 403 718. Som framgår av ritningarna i denna skrift omfattar konstruktionen ett i vertikal rikt- ning förflyttbart, fjäderbelastat hjul och ett fast mon- terat hjul runt vilka hjul slangen löper inne i slangtor- net. Slangen är fäst i slangtornets innertak och leds ut- med baksidan av slangtornet ned runt om det förflyttbara hjulet. Därifrån leds slangen upp längs framsidan till det fast monterade hjulet, och sedan vidare över det fast monterade hjulet till baksidan av tornet. Slangen hänger fritt nedåt från det fast monterade hjulet och har såle- des letts runt ett varv i tornet. Denna konstruktion är i likhet med de ovanstående behäftad med motsvarande pro- blem avseende àterföringsverkan och mothållande kraft.
Sammanfattning av uppfinningen Föreliggande uppfinning har till syfte att anvisa en lösning på de ovan relaterade problemen genom åstadkom- mande av en förbättrad hantering av slang vid en bensin- pump.
Detta syfte uppnås enligt uppfinningen medelst en anordning vilken har de särdrag som anges i efterföljande patentkrav 1. Föredragna utföringsformer anges i patent- krav 2-10. Syftet uppnås även genom ett förfarande i en- lighet med efterföljande patentkrav 11. Föredragna utfö- ringsformer anges i patentkrav 12-20. Syftet uppnås vi- dare medelst ett bränslepumpsaggregat i enlighet med pa- tentkrav 21.
Anordningen enligt uppfinningen omfattar minst två sekventiellt samverkande slangåterföringsorgan för möjliggörande av slangutdragning och slangåterföring. 10 15 20 25 30 35 518 625 4 Detta ger fördelen att mera slang kan lagras i slang- tornet, och vid behov dras ut. Utdragningen blir inte lika tung som vid konventionella slangtorn som är för- sedda med slangàterföringsorgan, eftersom den àterförande kraften delas upp pá två slangàterföringsorgan som inte verkar mothàllande samtidigt. Vid jämförelse med en konstruktion av känt slag som verkar med lika stor mothàllande kraft sà förmår den uppfinningsenliga kon- struktionen àterföra en betydligt längre slang.
Anordningen enligt uppfinningen kännetecknas av att minst ett av slangàterföringsorganen verkar pà slangen med en àterföringskraft som ökar successivt under àter- föring av slangen. Detta ger fördelen att det vid àter- föring av slangens yttersta del verkar tillräckligt stor kraft för att föra in denna bit i slangtornet, utan att den mothàllande kraften vid utdragning blir onödigt stor.
Slangàterföringsorganen är företrädesvis anordnade att vid utdragning av slangen lagra åtminstone en del av den energi som motsvarar arbetet att dra ut slangen i form av potentiell energi. Detta medför att mindre arbete behöver tillföras för att åstadkomma àterföringen av slangen, eftersom den lagrade energin kan användas för detta. Det behövs inte heller någon extern kraftkälla för att åstadkomma àterföringen av slangen.
Lämpligen är slangàterföringsorganen anordnade att dels möjliggöra sekventiell utdragning av slangen, dels lagra energi sekventiellt. Härigenom erhålls en kraftig äterföringskraft, men ändock hàlls den erforderliga ut- dragningskraften liten, vilket i de allra flesta fall är önskvärt ur användarsynpunkt.
Vidare är slangàterföringsorganen lämpligen anord- nade att återföra slangen sekventiellt, vilket innebär att man trots att det endast krävs liten utdragningskraft erhàller en kraftig äterföringskraft, Vidare är det vid àterföring sist pà slangen ver- kande àterföringsorganet företrädesvis anordnat att verka pä slangen med en àterföringskraft som successivt ökar 10 15 20 25 30 35 518 625 5 under àterföring av slangen. Detta förstärker ytterligare den ovan nämnda fördelen vid àterföring av den yttersta biten slang.
Enligt ännu en föredragen utföringsform av uppfin- ningen har ett av slangåterföringsorganen en vippenhet som för möjliggörande av utdragning och àterföring av slangen är vridbar i förhållande till slangförvaringsut- rymmet kring en vridaxel. Vippenheten innefattar en på avstånd från vridaxeln anordnad slanguppbärningsdel för uppbärning av slangen.
Genom att slangen uppbärs av en vippenhet kan slangen enkelt vinklas ut vid de tillfällen då man har behov av en längre slang. Eftersom slangen vinklas ut och därmed rätas ut erhålles en längre slang utan att någon nämnvärd mothållskraft behöver övervinnas. En uträtad slang som ligger an mot ett hjul eller en rulle med en liten omslutningsvinkel är betydligt lättare att dra ut i förhållande till en slang som ligger an mot ett hjul el- ler en rulle med en stor omslutningsvinkel. Tack vare vinkelrörelsen erhålles också en mycket god àterföring av slangen, eftersom det vanligtvis är viktigare att den sista biten av slangen påverkas av en in mot slangförva- ringsutrymmet riktad tvärkraft än att den verkligen dras tillbaka utmed sin längdriktning Vippenheten är företrädesvis anordnad att vid vrid- ning kring vridaxeln för utdragning av slangen lagra àt- minstone en del av den energi, som motsvarar arbetet att dra ut slangen i form av potentiell energi för àterföring av slangen. Detta gör att àterföringen av slangen kan ske utan någon form av extern energitillförsel.
Enligt en föredragen utföringsform av uppfinningen är vippenheten är anordnad att vridas i en första rikt- ning vid utdragning av slangen och att vid slangáterfö- ring vridas av ett vippåterföringsorgan, som applicerar en återföringskraft på vippenheten på avstånd från vrid- i förhållande till den första rikt- ningen, motsatt riktning. Detta ger fördelen att man kan axeln i en andra, 10 15 20 25 30 35 518 625 6 välja tekniskt enkla lösningar för àstadkommande av àter- föringskraften och ändå erhålla en effektiv àterföring av slangen till slangtornet.
Vidare är vippàterföringsorganet företrädesvis an- ordnat att applicera àterföringskraften pà sådant sätt att en momenthävarm för àterföringskraften relativt vrid- axeln successivt förlängs under àterföring av slangen.
Detta ger bland annat fördelen att den àterförande kraf- ten gradvis minskar vid utdragning av slangen, varigenom det blir enklare att dra ut slangen och dra nytta av dess längd. Vidare blir återföringen synnerligen effektiv ef- tersom återföringen verkar med stor kraft vid àterföring av den sista biten slang, vilket säkerställer att slangen inte kan kommas åt och av misstag skadas.
Ovannämnda vippàterföringsorgan innefattar lämpligen ett fjäderelement, vilket ger fördelen att man får en en- kel konstruktion som är både utrymmessnål och driftsäker.
Enligt det uppfinningsenliga förfarandet samverkar minst tvâ slangàterföringsorgan sekventiellt för möjlig- görande av slangutdragning och slangàterföring.
Detta ger fördelen att mera slang kan lagras i slangtornet, och vid behov dras ut. Utdragningen blir inte lika tung som vid konventionella slangtorn som är försedda med slangàterföringsorgan, eftersom den återfö- rande kraften delas upp på två slangåterföringsorgan som inte verkar mothàllande samtidigt. Vid jämförelse med en konstruktion av känt slag som verkar med lika stor mot- hållande kraft så förmår den uppfinningsenliga konstruk- tionen återföra en betydligt längre slang.
Förfarandet kännetecknas av att minst ett av slang- återföringsorganen verkar på slangen med en återförings- kraft som ökar successivt under àterföring av slangen.
Bränslepumpsaggregatet enligt uppfinningen känne- tecknas av att det har en anordning för hantering av slang enligt ovan nämnt slag. Detta ger fördelen att slangen säkert àterförs och inte blir kvar utanför aggre- gatet efter användning, vilket är särskilt betydelsefullt 10 15 20 25 30 35 518 625 7 då det rör sig om brandfarliga vätskor, såsom bensin, diesel eller andra bränsle, som skulle kunna läcka ut om slangen skadas. Dessutom tar slangàterföringsanordningen av ovan nämnt slag mindre plats i förhållande till kända slangàterföringsanordningar med motsvarande utdragbar längd hos slangen.
Kort beskrivning av ritningarna Uppfinningen kommer att beskrivas närmare i det föl- jande under hänvisning till bifogade schematiska rit- ningar som i exemplifierande syfte visar en för närva- rande föredragen utföringsform av uppfinningen.
Fig 1 visar ett bränslepumpaggregat rakt framifrån.
Fig 2 visar innanmätet av ett slangförvaringsutrymme från sidan.
Fig 3 och fig 4 motsvarar fig 2, men visar andra lä- gen för slangen.
Detaljerad beskrivning av den föredragna utföringsformen Såsom framgår av fig 1 omfattar bränslepumpaggrega- tet som huvudkomponenter ett slangtorn 1, ett pumphus 2 och en displayenhet 3. Bränslepumpaggregatet är anslutet till en underjordisk bränsletank (ej visad). Vid tankning av ett fordon pumpas bränslet från den underjordiska tan- ken medelst en pump P som är belägen i pumphuset 2, och vidare därifrån till slangtornet l och ut till ett tank- ningsmunstycke 4 (pistolventilen) via en bränsleslang 5.
Då tankning inte sker är bränsleslangen 5 införd i ett slangförvaringsutrymme 6 och tankningsmunstycket 4 är upphängt i en klyka 7.
Såsom framgår av fig 2 är bränsleslangen 5 ansluten till bränslepumpaggregatets bränslerörsystem vid det övre och i förhållande till användaren bakre partiet av slang- förvaringsutrymmet 6. Slangen 5 leds nedåt kring ett brythjul 8, till användaren bakre partiet av slangförvaringsutrymmet som är beläget vid det nedre i förhållande 6. Från hjulet 8 leds bränsleslangen 5 uppåt i slangför- 10 15 20 25 30 35 518 625 8 varingsutrymmet 6 och uppbärs av en vippenhet 9 som är belägen i det övre och i förhållande till användaren främre partiet av slangförvaringsutrymmet 6. Från vippen- heten 9 hänger bränsleslangen 5 nedåt i en böj och viker av uppåt igen, eftersom ett på änden av bränsleslangen 5 belägna tankningsmunstycket 4 är upphängt i klykan 7 som är belägen ungefär mitt på slangtornet 1 i höjdled och på den i förhållande till användaren främre sidan av slang- tornet 1.
Brythjulet 8 är fjäderbelastat och anordnat att kunna förflyttas i vertikal riktning vid utdragning och återföring av bränsleslangen 5. Likaså är vippenheten 9 fjäderbelastad och anordnad att kunna vippas vid utdrag- ning och återföring av slangen 5. Dessa båda komponenters rörelse och funktion kommer att beskrivas närmare i det följande.
Vippenheten 9 omfattar ett styrhjul 10 och ett upp- bärningshjul 11 som är anordnade på vippenheten 9 så att de tillsammans med vippenhetens 9 vridaxel 12 bildar en triangel där vridaxeln 12 är belägen upp till och styr- hjulet 10 och uppbärningshjulet 11 är beläget nedtill.
Styrhjulet 10 är beläget närmare den främre änden i för- hållande till uppbärningshjulet ll och de båda hjulen 10, 11 är belägna på ömse sidor av slangen 5.
Då en användare har för avsikt att använda bränsle- pumpaggregatet, klykan 7 och drar bränsleslangen 5 utåt. Vid detta hand- lyfter denne tankningsmunstycket 4 från grepp kommer vippenheten 9 att vippas utåt mot använda- ren, eftersom bränsleslangen 5 kommer att ligga an mot styrhjulet 10 och dra vippenheten 9 utåt. Slangen 5 kom- mer fortfarande att uppbäras av uppbärningshjulet 11. Den slanglängd som erhålles vid denna manöver är den längd som var belägen i den nedåtriktade slingan från uppbär- ningshjulet 11 till tankningsmunstycket 4 plus en kortare sträcka slang som sträckte sig mellan hjulet 8 och upp- bärningshjulet 11 och som blir åtkomlig genom att slangen 5 rätas ut något. 10 l5 20 25 30 35 518 625 9 För återföring av slangen 5 är vippenheten 9 försedd med en fjäder 13 som är anordnad att återföra vippenheten 9 och därmed slangen 5 till dess ursprungsläge (se fig 2) efter användning. Fjädern 13 är en dragfjäder som är fäst med ena änden i en fästpunkt 14 i det inre av slangför- varingsutrymmet 6 och med den andra änden i en fästpunkt 15 som är belägen pà vippenheten 9 mellan vridaxeln 12 och uppbärningshjulet 11, d v s på avstånd från vridaxeln 12. Fästpunkten 14 är belägen på ungefär samma höjd som vridaxeln 12, vilket gör att vid uppvridning av vippenhe- ten 9 kommer det vinkelräta avståndet A1, A2, A3 mellan vridaxeln 12 och fjäderns 13 kraftlinje, d v s momenthäv- armen, att förkortas. Fjädern 13 lagrar den energi som åtgår för att dra ut slangen 5 i form av potentiell energi. Genom lämpligt val av de inbördes placeringarna av fästpunkterna 14 och 15 i förhållande till vridaxeln 12 tillsammans med val av fjäderkonstant för fjädern 13 kan man åstadkomma lösningar där slangåterföringskraften optimeras med tanke på återföring av slangen 5 och den erforderliga utdragningskraften optimeras med avseende användarvänlighet. Exempelvis kan man vid de lägen där användaren har minst gynnsam arbetsställning se till att den motverkande kraften från återföringsfjädern 13 är så liten som möjligt, medan man kan se till att återförings- kraften är så stor som möjligt vid den sista delen av återföringsrörelsen för att säkerställa att slangen 5 återförs in i slangförvaringsutrymmet 6.
Då slangen 5 dragits ut till det läge som visas i fig 3 kommer ytterligare utdragning av slangen 5 att göra att hjulet 8 förflyttas väsentligen vertikalt uppåt sàsom visas i fig 4. Vid denna vertikala förflyttning av hjulet 8 erhålles ytterligare slanglängd som kan användas för att dra slangen till ett något felplacerat fordon eller kring ett fordon till den andra sidan för åtkomst till fordonets tankanslutning. Hjulet 8 är anslutet till en fjäder 16 som dras ut vid utdragning av slangen 5. Fjä- dern 16 som är en dragfjäder är ansluten vid ena änden i 10 15 20 25 30 35 518 625 10 en fästpunkt 17 som följer med hjulet 8 och i andra änden i en fästpunkt 18 som är fast i förhållande till slang- förvaringsutrymmet 6. Fjädern 16 lagrar det arbete som åtgår för att dra ut slangen 5 i form av potentiell energi. Eftersom den vertikala förflyttningen av hjulet 8 i samverkan med vippenhetens 9 ut från slangförvaringsut- rymmet riktade rörelse rätar ut slangen 5 erhålles en stor slanglängd i förhållande till det arbete som krävs att dra ut densamma.
Det sätt som bränslepumpaggregatet är avsett att an- vändas på kommer att beskrivas i det följande. Föraren som har för avsikt att tanka sitt fordon kör upp till si- dan av bränslepumpaggregatet. Föraren väljer sedan bräns- lesort och lyfter tankningsmunstycket 4 från klykan 7.
Vid utdragning av slangen 5 kommer först vippenheten 9 att vridas mot användaren. Vid denna vridrörelse kommer fjädern 13 att lagra det arbete som åtgår i form av po- tentiell energi. Om tankningsmunstycket 4 når fram till tankningsanslutningen hos fordonet påbörjas tankning. Om fordonet är placerat så att tankningsmunstycket 4 inte når fram till tankningsanslutningen hos fordonet kommer fordonsföraren att dra ytterligare i slangen 5 vilket får till följd att vippenheten 9 eventuellt vrids ytterligare något men framför allt kommer hjulet 8 att förflyttas vertikalt uppåt. Även här kommer fjädern 16 att lagra det arbete som åtgår i form av potentiell energi. Dà tank- ningen är slutförd kommer fordonsföraren att frigöra tankningsmunstycket 4 från fordonets tankningsanslutning och släppa efter allteftersom först hjulets 8 fjäder 16 och därefter vippenhetens 9 fjäder 13 àterför slangen 5 till slangförvaringsutrymmet 6. Tack vare denna sekventi- ella verkan mellan vippenheten 9 och hjulet 8 både vid utdragning och återföring av slangen 5 kan man optimera återföringsfunktionen samtidigt som man kan göra kon- struktionen mycket användarvänlig.
Det inses att en mängd modifieringar av den häri be- skrivna utföringsformen är möjliga inom ramen för uppfin- lO 15 20 25 30 518 625 ll ningen, vilken definieras i de efterföljande patentkra- ven.
Exempelvis kan vippenheten ges andra former som upp- fyller motsvarande geometriska villkor för vridaxel och fästpunkter. Vidare kan dragfjädrarna ersättas med valfri annan fjäder eller annat element med motsvarande funk- tion, såsom exempelvis nägon form av spiralfjäderbelastad linrulle eller liknande. Fjädrarna kan också ersättas med en tyngd. En tyngd är oftast något mer utrymmeskrävande, men ger i gengäld samma motverkande belastning under hela utdragningen av slangen.
Enligt en alternativ utföringsform används en och samma fjäder för återföring av både vippenheten och hju- let. I detta fall kan den sekventiella verkan exempelvis åstadkommas genom att vippenheten och hjulet kopplas sam- man med fjädern vid olika stor förlängning av fjädern.
Vippenheten kan exempelvis vara fastgjord vid en änden av fjädern, medan hjulet fastgörs vid fjädern medelst en på fjädern anordnad krok som ingriper med hjulet efter det att fjädern sträckts ut en viss längd.
Slangförvaringsutrymmet kan vara ett mer eller mindre öppet utrymme istället för det visade relativt tillslutna utrymmet. Det viktiga är att slangen áterförs till ett ställe där den inte är ätkomlig för förbikörande fordon eller liknande.
Vippenhetens slanguppbärningshjul kan vidare utbytas mot någon form av tapp eller någon annan konstruktion som uppbär slangen och som inte ger för stort motstånd vid utdragning av slangen. På samma sätt kan styrhjulet er- sättas med en tapp eller liknande.

Claims (21)

10 15 20 25 30 35 518 625 12 PATENTKRAV
1. l. Anordning för hantering av en slang (5), vilken anordning möjliggör utdragning av slangen (5) ur ett slangförvaringsutrymme (6) och vilken är anordnad att återföra slangen (5) till slangförvaringsutrymmet (6), vilken anordning omfattar minst två sekventiellt samver- kande slangåterföringsorgan (8, 9) för möjliggörande av slangutdragning och slangåterföring, k ä n n e t e c k - n a d av att minst ett av slangàterföringsorganen (9) verkar på slangen (5) med en àterföringskraft som ökar successivt vid àterföring av slangen (5).
2. Anordning enligt krav 1, vilken är anordnad att vid utdragning av slangen (5) lagra åtminstone en del av den energi som motsvarar arbetet att dra ut slangen (5) i form av potentiell energi.
3. Anordning enligt krav 1 eller 2, vid vilken nämnda slangåterföringsorgan (8, 9) är anordnade att dels möjliggöra sekventiell utdragning av slangen (5), dels lagra energi sekventiellt.
4. Anordning enligt något av föregående krav, vid vilken slangàterföringsorganen (8, 9) är anordnade att återföra slangen (5) sekventiellt.
5. Anordning enligt något av föregående krav, vid vilken det vid àterföring av slangen (5) sist pà slangen (5) verkande slangàterföringsorganet (9) verkar pà slangen (5) med en àterföringskraft som ökar successivt vid àterföring av slangen (5).
6. Anordning enligt något av föregående krav, vid vilken minst ett av slangàterföringsorganen omfattar en vippenhet (9) som för möjliggörande av utdragning och àterföring av slangen (5) är vridbar i förhållande till slangförvaringsutrymmet (6) kring en vridaxel (12) och som innefattar en på avstånd från vridaxeln (12) anordnad slanguppbärningsdel (ll) för uppbärning av slangen (5).
7. Anordning enligt krav 6, vid vilken vippenheten (9) är anordnad att vid vridning kring vridaxeln (12) för läfßailll Fä* :få W I 3::Pat1Ff1L?"-_¿fi.3ïííš':íå1§f:*.ß“-.äfíäëzlíë" ~š' .lfšxiïfsi Qcc f. 10 15 20 25 30 35 a v . - u « n " ..- v n nov o 0 "',"ø o " ': :nu :e u - n za: :. - -gfln. --- - a o o n-n. -a::,".. u anv., - ;;'_' . . . . . . - - - H v 13 utdragning av slangen (5) lagra åtminstone en del av den energi som motsvarar arbetet att dra ut slangen (5) i form av potentiell energi.
8. Anordning enligt krav 6 eller 7, vid vilken vipp- enheten (9) är anordnad att vridas i en första riktning vid utdragning av slangen (5) och vid slangäterföring vridas av ett vippàterföringsorgan (13), som applicerar en àterföringskraft pà vippenheten (9) pà avstånd frän i förhållande till den första riktningen motsatt riktning. vridaxeln (12) i en andra,
9. Anordning enligt krav 8, vid vilken vippàterfö- ringsorganet (13) är anordnat att applicera äterförings- kraften pà sådant sätt att en momenthävarm (A1, A2, A3) för àterföringskraften relativt vridaxeln (12) successivt förlängs under âterföring av slangen (5).
10. Anordning enligt något av krav 8 eller 9, vid vilken vippàterföringsorganet omfattar ett fjäderelement (13).
11. ll. Förfarande för hantering av en slang (5), vid vilket slangen (5) för användning dras ut ur ett slang- förvaringsutrymme (6), och efter användning äterförs till slangförvaringsutrymmet (6), vid vilket minst två slang- àterföringsorgan (8, 9) samverkar sekventiellt för möj- liggörande av slangutdragning och slangàterföring, k ä n n e t e c k n a t av att minst ett av slangäter- föringsorganen (9) verkar pà slangen (5) med en återfö- ringskraft som ökar successivt under àterföring av slangen (5).
12. Förfarande enligt krav 11, vid vilket vid ut- dragning av slangen (5) lagras åtminstone en del av den energi som motsvarar arbetet att dra ut slangen (5) i form av potentiell energi.
13. Förfarande enligt krav 11 eller 12, vid vilket nämnda slangäterföringsorgan (8, 9) dels möjliggör sek- (ventiell utdragning av slangen (5), dels lagrar energi sekventiellt. 10 15 20 25 30 35 , . n o nu 518 625 " q . - n « ø | . n o o | ' ° ' " 14
14. Förfarande enligt något av kraven 11-13, vid vilket slangáterföringsorganen (8, 9) àterför slangen (5) sekventiellt.
15. Förfarande enligt något av kraven 11-14, vid vilket det vid återföring av slangen (5) sist på slangen (5) verkande slangåterföringsorganet (9) verkar på slangen (5) med en återföringskraft som ökar successivt (5).
16. Förfarande enligt något av kraven 11-15, vid under återföring av slangen vilket minst ett av slangåterföringsorganen omfattar en vippenhet (9) som för utdragning och återföring av slangen (5) vrids i förhållande till slangförvarings- utrymmet (6) kring en vridaxel (12) och som innefattar en på avstånd från vridaxeln (12) anordnad slanguppbärnings- del (ll)
17. Förfarande enligt krav 16, vid vilket vippenhe- för uppbärning av slangen (5). ten (9) vid vridning kring vridaxeln (12) för utdragning av slangen (5) lagrar åtminstone en del av den energi som motsvarar arbetet att dra ut slangen (5) i form av poten- tiell energi för återföring av slangen (5).
18. Förfarande enligt krav 16 eller 17, vid vilket vippenheten (9) vrids i en första riktning vid utdragning av slangen (5) och vid slangåterföring vrids vippenheten (9) av ett vippåterföringsorgan (13), som applicerar en àterföringskraft på vippenheten (9) på avstånd från vrid- i förhållande till den första riktningen motsatt riktning. axeln (12) i en andra,
19. Förfarande enligt krav 18, vid vilket vippåter- föringsorganet (13) applicerar återföringskraften på (Al, A2, A3) föringskraften relativt vridaxeln (12) successivt för- sådant sätt att en momenthävarm för åter- längs under återföring av slangen (5).
20. Förfarande enligt något av kraven 18 eller 19, vid vilket vippåterföringsorganet omfattar ett fjäderele- ment (13). . u n. u v n 'I '° "" ' " u u n . v u v v o a ß o 4.' v: :_' v o v o p f v n u n o n ' O . _ nen nu o a n u v u h u 0 _ . , . 1 nu n Q o I I _.. . ~ n ~ n u u.. u n. 15
21. - Bränslepumpsaggregat, såsom bensinpump k ä n n e t e c k n a t av att det har en slanghanterings- anordning enligt något av kraven 1-10. wake .grann o v o »nancy
SE0100993A 2001-03-22 2001-03-22 Anordning samt förfarande för hantering av en slang SE518625C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0100993A SE518625C2 (sv) 2001-03-22 2001-03-22 Anordning samt förfarande för hantering av en slang
EP02445039A EP1243549B1 (en) 2001-03-22 2002-03-22 Device and method for handling a hose
DE60220467T DE60220467T2 (de) 2001-03-22 2002-03-22 Verfahren und Vorrichtung zur Handhabung eines Zapfschlauches

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0100993A SE518625C2 (sv) 2001-03-22 2001-03-22 Anordning samt förfarande för hantering av en slang

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0100993D0 SE0100993D0 (sv) 2001-03-22
SE0100993L SE0100993L (sv) 2002-09-23
SE518625C2 true SE518625C2 (sv) 2002-10-29

Family

ID=20283466

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0100993A SE518625C2 (sv) 2001-03-22 2001-03-22 Anordning samt förfarande för hantering av en slang

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP1243549B1 (sv)
DE (1) DE60220467T2 (sv)
SE (1) SE518625C2 (sv)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2435878A (en) * 2006-03-07 2007-09-12 Danaher Uk Ind Ltd A Fuel Dispenser
ES2311267T3 (es) 2006-04-11 2009-02-01 Dresser Wayne Ab Portamangueras para surtidor de combustible.
ES2437874T3 (es) 2008-04-02 2014-01-14 Dresser Wayne Ab Soporte de manguera para dispensador de combustible
EP2199251B1 (en) * 2008-12-19 2012-10-10 Dresser Wayne AB Hose guider
US8104641B2 (en) 2009-04-03 2012-01-31 Dresser, Inc. Fluid dispensing apparatus and method
US8496138B2 (en) 2009-09-17 2013-07-30 Dresser, Inc. Fluid dispensing apparatus and method
EP2562132B1 (de) 2011-08-23 2013-06-26 Scheidt & Bachmann GmbH Zapfschlauchanordnung
JP5674247B2 (ja) * 2012-10-11 2015-02-25 株式会社タツノ 給油装置
SE544021C2 (en) * 2018-05-08 2021-11-02 Wayne Fueling Systems Sweden Ab Device and method for handling at least one hose
SE543545C2 (en) * 2018-05-08 2021-03-23 Wayne Fueling Systems Sweden Ab Device and method for handling at least one hose

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB442556A (en) * 1934-08-23 1936-02-11 Abraham Isaac Logette Improvements in or relating to apparatus at service stations for dispensing petrol, lubricant or the like
GB802949A (en) * 1956-12-17 1958-10-15 James Henry Cox Hose-storage apparatus for fluid-dispensing systems
NL192983C (nl) 1984-12-06 1998-07-03 Haye Design De Brandstoftankzuil.
US5018549A (en) 1986-08-05 1991-05-28 Shell Internationale Research Maatschappij B.V. Pump column
DE8708333U1 (de) * 1987-06-12 1987-07-30 Tankanlagen Salzkotten GmbH, 4796 Salzkotten Vorrichtung zum selbsttätigen Einziehen von Zapfschläuchen in Zapfsäulen
DE8712433U1 (de) * 1987-09-14 1987-10-29 Tankanlagen Salzkotten GmbH, 4796 Salzkotten Vorrichtung zum selbsttätigen Einziehen von Zapfschläuchen in Zapfsäulen
DE8806268U1 (de) * 1988-05-11 1988-06-23 Tankanlagen Salzkotten GmbH, 4796 Salzkotten Vorrichtung zum selbsttätigen Einziehen von Zapfschläuchen in Zapfsäulen
EP0379742A1 (en) 1989-01-25 1990-08-01 Koppens Automatic Fabrieken B.V. A hose storing apparatus
US5117859A (en) * 1990-11-19 1992-06-02 Elden Barbieri Flexible hose retractor
NL1010078C2 (nl) 1998-09-14 2000-03-15 Koppens Automatic Fabrieken Bv Slangbergingsinrichting.

Also Published As

Publication number Publication date
DE60220467D1 (de) 2007-07-19
EP1243549A1 (en) 2002-09-25
SE0100993D0 (sv) 2001-03-22
DE60220467T2 (de) 2007-10-31
SE0100993L (sv) 2002-09-23
EP1243549B1 (en) 2007-06-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE518625C2 (sv) Anordning samt förfarande för hantering av en slang
BR112017020869B1 (pt) Dispositivo para manusear pelo menos uma mangueira e unidade de dispensação de combustível
US8230876B2 (en) Apparatus for handling a hose
EP2147892B1 (en) Device and method for handling a hose, and a fuel dispensing unit comprising such device
US7975878B2 (en) Projected fuel dispensing nozzle
EP2006245A1 (en) Device and method for handling a hose
SE524508C2 (sv) Slangtorn för bränslepumpanordning
SE523449C2 (sv) Anordning samt förfarande för hantering av en slang samt bränslepumpsaggregat
US5775354A (en) Flexible hose take-up assembly
EP2163511A1 (en) Device for handling a hose, and a fuel dispensing unit comprising such device
SE525757C2 (sv) Anordning, förfarande för hantering av en slang samt bränslepumpaggregat
EP3790835B1 (en) Fuel hose handling device with servo-motor
ES2021875B3 (es) Dispositivo para el suministro de carburantes a vehiculos de motor.
JP6232088B2 (ja) 鉄道車両用空力ブレーキ装置
EP3790833B1 (en) A motor-driven device for handling a plurality of hoses in a fuel dispensing unit
EP3790834A1 (en) Fuel dispenser with angled nozzle boot
AU2019266500B2 (en) A motorised device for handling one or more hoses in a fuel dispensing unit
CN207241544U (zh) 一种车辆前伸平台机械锁止机构
EP3988500B1 (en) Improved fuel dispensing unit
CN213566401U (zh) 一种用于潜水器的梯子
CN219136179U (zh) 用于起重机的防护栏装置及起重机
BR112020022100B1 (pt) Dispositivo para lidar com uma pluralidade de mangueiras em uma unidade de distribuição de combustível
CN207774555U (zh) 一种电梯轿厢用扶手装置
US1492474A (en) Gasoline feed
JPH05170295A (ja) 給油ノズル保持装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed