SE524508C2 - Slangtorn för bränslepumpanordning - Google Patents
Slangtorn för bränslepumpanordningInfo
- Publication number
- SE524508C2 SE524508C2 SE0200224A SE0200224A SE524508C2 SE 524508 C2 SE524508 C2 SE 524508C2 SE 0200224 A SE0200224 A SE 0200224A SE 0200224 A SE0200224 A SE 0200224A SE 524508 C2 SE524508 C2 SE 524508C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- hose
- storage space
- guide
- tower
- guide means
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B67—OPENING, CLOSING OR CLEANING BOTTLES, JARS OR SIMILAR CONTAINERS; LIQUID HANDLING
- B67D—DISPENSING, DELIVERING OR TRANSFERRING LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- B67D7/00—Apparatus or devices for transferring liquids from bulk storage containers or reservoirs into vehicles or into portable containers, e.g. for retail sale purposes
- B67D7/06—Details or accessories
- B67D7/38—Arrangements of hoses, e.g. operative connection with pump motor
- B67D7/40—Suspending, reeling or storing devices
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B67—OPENING, CLOSING OR CLEANING BOTTLES, JARS OR SIMILAR CONTAINERS; LIQUID HANDLING
- B67D—DISPENSING, DELIVERING OR TRANSFERRING LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- B67D7/00—Apparatus or devices for transferring liquids from bulk storage containers or reservoirs into vehicles or into portable containers, e.g. for retail sale purposes
- B67D7/04—Apparatus or devices for transferring liquids from bulk storage containers or reservoirs into vehicles or into portable containers, e.g. for retail sale purposes for transferring fuels, lubricants or mixed fuels and lubricants
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Loading And Unloading Of Fuel Tanks Or Ships (AREA)
- Details Of Reciprocating Pumps (AREA)
- Supports For Pipes And Cables (AREA)
Description
lO 15 20 25 30 35 p ø - u . o. placerat vänds mot bensinpumpen. Det är inte alltid känt för en förare av ett obekant fordon ifall tanklocket sitter på vänster eller höger sida. Detta kan leda till att föraren av misstag parkerar fordonet på fel sida om pumpen, och därmed inte kan tanka utan att flytta fordonet till bensinpumpens andra sida, eftersom slangen inte när runt bilen.
Ett sätt att förenkla åtkomsten till bensinpumpen är att förse den med en längre slang. Detta kan dock orsaka problem eftersom en längre slang kan ha en tendens att hamna på marken då den inte används och därmed fastna i eller skadas av förbipasserande bilar eller andra fordon.
För att undvika detta kan slangtornet vara försett med någon form av återföringsmekanism för slangen.
En bränslepump med en återföringsmekanism för slangen finns beskriven i det australiska patentet 505071. anordnad böjlig fjäder som är anordnad vertikalt från I nämnda patent är slangen fäst i en vertikalt ovansidan av bränslepumpen. Slangen löper från bränsle- pumpen upp till fästet i den vertikalt anordnade böjliga fjädern och löper därefter till munstycket med vilket man fyller på bränsle. Med en sådan återföringsmekanism undviks att slangen hamnar på marken. Emellertid är den extra slanglängd som kan användas begränsad till fjäderns utböjning. Dessutom finns risken att något kan fastna i den slang som hänger från bränslepumpen upp till fästet i fjädern. Det är dessutom svårt att anordna flera slangar i närheten av varandra eftersom det blir rörigt. Det är därför nuförtiden vanligast att man anordnar slangen i ett slangtorn i vilket slangen kan förvaras när den inte används.
En bränslepump med automatisk àterföring av slangen till slangtornet finns beskriven i EP-A1-O 379 742. I denna kända konstruktion löper slangen inne i slangtornet runt ett antal fasta mindre rullar och runt ett i verti- fjäderbelastat hjul. kal riktning förflyttbart, Slangen är fäst i slangtornets innertak vid den bakre sidan och 10 15 20 25 30 35 524 508 ~ . I - .u ~ u « | n ø , , , _ _. 3 leds utmed baksidan ned runt om hjulet. Från hjulet leds slangen vidare upp vid framsidan till rullarna, och vi- dare över rullarna till baksidan av tornet. Slangen hänger fritt nedåt från rullarna och har således letts runt ett varv i tornet.
Fjäderbelastningen gör att slangen dras in igen i slanghuset efter användning, men verkar även mothållande vid utdragning. Den mothållande effekten ger nackdelen att det blir tungt att dra ut slangen, och det är därför vanligt att en förare inte utnyttjar de fördelar en längre slang ger i fråga om att kunna ställa fordonet längre från eller på valfri sida om bensinpumpen. Om man minskar fjäderbelastningen i syfte att minska den mothål- lande kraften, förs inte slangen in lika effektivt, och riskerar att bli kvar utanför slangtornet efter använd- ning.
Ett annat exempel på en sådan konstruktion visas i EP-Bl-O 255 979, vilken emellertid även den är behäftad med ovannämnda problem avseende återföringsverkan och mothållande kraft.
Ytterligare ett exempel på en liknande konstruktion visas i NL-A-8 403 718. Som framgår av ritningarna i denna skrift omfattar konstruktionen ett i vertikal rikt- ning förflyttbart, fjäderbelastat hjul och ett fast mon- terat hjul runt vilka hjul slangen löper inne i slangtor- net. Slangen är fäst i slangtornets innertak och leds ut- med baksidan av slangtornet ned runt om det förflyttbara hjulet. Därifrån leds slangen upp längs framsidan till det fast monterade hjulet, och sedan vidare över det fast monterade hjulet till baksidan av tornet. Slangen hänger fritt nedåt från det fast monterade hjulet och har såle- des letts runt ett varv i tornet. Denna konstruktion är i likhet med de ovanstående behäftad med motsvarande pro- blem avseende återföringsverkan och mothållande kraft.
Ett ytterligare exempel på återföringsmekanism visas i PCT-ansökan WO OO/15542. Ett problem med denna återföringsmekanism år att slangen mynnar ut nära marken 10 l5 20 25 30 35 524 508 u ~ n n u u n n | u | . - . .. 4 vilket får till följd att slangen lätt släpar i marken.
Dessutom är det trögt att dra ut en sådan slang samtidigt som den tillgängliga slanglängden är liten i förhållande till slangförvaringsutrymmets volym.
Ett problem med alla de beskrivna slangàterförings- mekanismerna i varvid slangen rullas in på något sätt är att slangen kan vara svår att dra ut i vissa vinklar i förhållande till bränslepumpen. Detta gör att man måste dra ut och föra in slangen i en viss vinkel i förhållande till bränslepumpen. Ett annat problem är att de är relativt komplicerade och således kostsamma.
Det finns således ett behov av en anordning tillåter in och utmatning av slangen i stort sett oberoende av slangens vinkel i förhållande till slangtornet.
Sammanfattning av uppfinningen Ett ändamål med föreliggande är att tillhandahålla ett slangtorn avsett för ett bränslepumpaggregat, vilket slangtorn har en slangåterföringsmekanism som år billig och som tillåter tillräcklig förlängning av den del av slangen som är utanför slangtornet vid utdragning av slangen.
Ett ytterligare ändamål med föreliggande uppfinning är att tillhandahålla ett slangtorn med en slangåter- föringsmekanism som tillåter utmatning och indragning av slangen i stort sett oberoende av vinkeln i förhållande till slangtornet.
Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att tillhandahålla ett okomplicerat och billigt slangtorn med slangåterföringsmekanism_ Föreliggande uppfinning avser att uppfylla åtmin- stone ett av dessa ändamål. Åtminstone ett av dessa ändamål uppfylls med ett slangtorn enligt uppfinningen vilket har de särdrag som anges det oberoende patentkravet. Föredragna utföringsformer anges i de efterföljande beroende patent- kraven. 10 15 20 25 30 35 524 sne åïï en q- I n v u nu 5 Ett slangtorn för en bränslepumpanordning, inne- fattar enligt uppfinningen átminstone ett slangför- varingsutrymme i slangtornet, en slang vars ena ände är fäst inne i slangförvaringsutrymmet, en öppning in till slangförvaringsutrymmet genom vilken öppning det är möjligt att dra ut slangen, och ett slangàterföringsorgan som är anordnat att återföra slangen till slangför- varingsutrymmet. Ett slangtorn enligt uppfinningen utmärkes av att slangäterföringsorganet innefattar ett rörligt styrorgan genom vilket slangen löper, vilket styrorgan påverkar slangen med en kraft in mot slangför- varingsutrymmet och vilket styrorgan är anordnat att möjliggöra stöd åt slangen huvudsakligen runt slangens hela omkrets.
Ett sådant slangtorn medger enkel slanghantering samtidigt som det är relativt okomplicerat att tillverka.
Dä en användare drar ut slangen fràn ett sàdant slangtorn kommer slangen att rätas ut och därigenom ge användaren bättre räckvidd fràn slangtornet. Genom att slangen löper genom styrorganet, vilket är anordnat att möjliggöra stöd ät slangen huvudsakligen runt slangens hela omkrets, blir det möjligt att dra ut slangen i, i stort sett, valfri vinkel i förhållande till slangens symmetriaxel vid styr- organet.
Det finns ett flertal sätt att anordna ett lämpligt styrorgan enligt uppfinningen.
I ett slangtorn enligt en utföringsform av upp- finningen är styrorganet vridbart åtminstone runt en vridningsaxel som är huvudsakligen vinkelrät mot slangens längdaxel. Detta möjliggör att styrorganet vrids i förhållande till slangtornet dà riktningen, i vilken slangen dras ut, ändras.
Det är i vissa fall önskvärt att ha ett sekventiellt verkande slangàterföringsorgan. I ett sàdant slangtorn är det önskvärt att slangens väg utanför slangförvarings- utrymmet kan förlängas ytterligare förutom den förkort- ning som àstadkommes genom uträtning av slangen. Enligt lO 15 20 25 30 35 en utföringsform av uppfinningen innefattar slangäter- föringsorganet även en arm som i en första ände är vrid- bart anordnad i slangförvaringsutrymmet, varvid styr- organet är vridbart upphängt i armens andra ände och var- vid ett fjäderelement är anordnat att påverka styrorganet och armen in mot slangförvaringsutrymmet. I ett sådant slangtorn är det relativt enkelt att anordna ett brythjul över vilket slangen är löpbar.
Enligt en utföringsform av uppfinningen är slangen därför anordnad att löpa över åtminstone ett första brythjul vilket är upphängt i slangförvaringsutrymmet.
Det är dä möjligt att enkelt anordna slangtornet så att slangen löper i en slinga med varierbar längd.
Det är fördelaktigt att anordna hjulet i samma vrid- ningsaxel som armens första ände eftersom man då inte behöver flera vridningsaxlar. Detta medför att slang- tornet blir enklare och mindre kostsamt att framställa.
Enligt en utföringsform av föreliggande uppfinning innefattar slangäterföringsorganet även ett fjäderelement som i sin ena ände är fäst vid styrorganet och i sin andra ände styrd i en styrpunkt i den vägg i slangför- varingsutrymmet som är motsatt öppningen till slangför- varingsutrymmet. Fjäderelementet påverkar styrorganet i riktning mot styrpunkten.
Genom att man drar styrorganet mot styrpunkten med ett fjäderelement är det möjligt att làta styrorganet vara vridbart runt alla möjliga vridningsaxlar.
Enligt en utföringsform av uppfinningen begränsas slangförvaringsutrymmet av tvà sidoväggar ett golv, ett tak, en främre vägg i vilken öppningen finns och en bakre vägg motsatt den främre väggen. Slangen är fäst i taket närmare öppningen i den främre väggen än den bakre väggen.
Genom att ha fästpunkten närmare öppningen än den bakre väggen blir det relativt enkelt att förkorta slangens räckvidd enbart genom att dra in slangen i en u-uq-n 10 15 20 25 30 35 n u u» u . ,, ,, . n q . :n u v o n u. o u u fo f . u u u n n n n n . , :n .u ,, , , . '. I I n a »e . . , , z g ° u o n v n ..- e - < v u o ~ - » . ,. 7 slinga som löper bakåt mot den bakre väggen i slangför- varingsutrymmet.
Genom att enligt en utföringsform av uppfinningen anordna styrpunkten i den bakre väggen erhålls maximal förkortning av slingan.
Fjäderelementet är enligt en utföringsform fäst i en fästpunkt som sammanfaller med styrpunkten.
Om fjäderelementet är fäst i en fåstpunkt pà avstånd från styrpunkten, erhåller man emellertid fördelen att styrorganet tillåts flyttas en längre sträcka än i före- gående fall, då lika stor kraft appliceras på styrorga- net. Genom att ha styrpunkten och fåstpunkten separerade kan man sålunda variera längden på fjäderelementet utan att variera avståndet mellan styrpunkten och styrorganet.
Enligt en utföringsform av uppfinningen utgörs styr- organet av en ring eller hylsa. Det år relativt enkelt och okomplicerat att framställa en ring eller hylsa samtidigt som den är tillräcklig för att styra slangen i alla riktningar. Den axiella längden på ringen eller hylsan kan varieras valfritt.
Det är givetvis önskvärt att friktionen mellan ringen och slangen är låg vilket uppnås exempelvis om ringen är av plast. Exempel på användbara plåster är (PTFE), möjligt att tillverka ringen i något annat material så teflon nylon och polyeten. Det är givetvis att låg friktion erhålls mellan ringen och slangen.
Enligt en alternativ utföringsform utgörs styr- organet av ett flertal hjul på vilka slangen styrs då den löper genom styrorganet oberoende av slangens vinklings- riktning i förhållande till slangens làngdaxel vid styr- organet. Detta är en betydligt mera komplicerad lösning men har fördelen att friktionen mellan slang och styr- organ kan göras lägre.
Enligt en utföringsform av föreliggande uppfinning finns det anordnat ett slangåterföringsorgan förutom styrorganet, vilket slangåterföringsorgan verkar sekven- 10 15 20 25 30 524 508 8 tiellt med styrorganet. Exempelvis anordnas det andra brythjulet så att det är fjäderbelastat.
Givetvis kan ovanstående särdrag kombineras i samma utföringsform.
Uppfinningen kommer att beskrivas närmare i det föl- jande under hänvisning till bifogade schematiska rit- ningar som i exemplifierande syfte visar utföringsformer av uppfinningen. Samma hänvisningsbeteckning har använts för liknande komponenter i de olika ritningarna.
Kort beskrivning av ritningarna Fig 1 visar ett bränslepumpaggregat rakt framifrån.
Fig 2 visar innanmätet av ett slangförvaringsutrymme från sidan enligt en utföringsform av uppfinningen.
Fig 3 och fig 4 motsvarar fig 2, men visar andra lä- gen för slangen.
Fig 5 och 6 visar pà motsvarande sätt innanmätet i slangförvaringsutrymmet för en annan utföringsform av uppfinningen Fig 7 visar i genomskärning ett styrorgan enligt en alternativ utföringsform av uppfinningen.
Detaljerad beskrivning av den föredragna utföringsformen Såsom framgår av fig l omfattar bränslepumpaggrega- tet som huvudkomponenter ett slangtorn 1, ett pumphus 2 och en displayenhet 3. Brànslepumpaggregatet är anslutet till en underjordisk bränsletank (ej visad). Vid tankning av ett fordon pumpas bränslet från den underjordiska tan- ken medelst en pump P som är belägen i pumphuset 2, och vidare därifrån till slangtornet l och ut till ett tank- ningsmunstycke 4 (pistolventilen) via en slang i form av en bränsleslang 5. Då tankning inte sker är bränsleslang- en 5 införd i ett slangförvaringsutrymme 6 och tanknings- munstycket 4 är upphängt i en klyka 7.
Såsom framgår av fig 2 är bränsleslangen 5 ansluten till bränslepumpaggregatets bränslerörsystem vid det övre och i förhållande till användaren bakre partiet av slang- förvaringsutrymmet 6. Bränsleslangen 5 löper från ett första brythjul till klykan 7 efter att bränsleslangen 5 11-0- nun-n lO 15 20 25 30 35 524 508 " 9 först letts nedåt kring ett andra brythjul 8, som är beläget vid det nedre, och i förhållande till användaren bakre, partiet av slangförvaringsutrymmet 6. Från det andra brythjulet 8 leds bränsleslangen 5 uppåt i slangförvaringsutrymmet 6 och uppbärs av det första brythjulet 9, som är beläget i det övre och i förhållande till användaren främre partiet av slangförvaringsutrymmet 6. Från det första brythjulet 9 hänger bränsleslangen 5 nedåt i en böj och viker av uppåt igen, eftersom ett pà änden av bränsleslangen 5 anordnat tankningsmunstycke 4 är upphängt i klykan 7 som är belägen ungefär mitt pà slangtornet 1 i höjdled och på den i förhållande till användaren främre sidan av slangtornet 1. En arm 10 är i en första ände vridbar runt en med det första brythjulet 9 gemensam axel. I armens andra ände är ett styrorgan i form av en hylsa ll, genom vilken slangen 5 kan löpa, vridbart anordnad runt en vridningsaxel 12. Armen 10 är fjäderbelastad med ett fjäderelement 13, vilket verkar på armen som i sin tur verkar på hylsan 11 och slangen 5 in mot förvaringsutrymmet 6. Det andra brythjulet 8 är fjäderbelastat och anordnat att kunna förflyttas i vertikal riktning vid utdragning och àterföring av brän- sleslangen 5. Dessa båda komponenters rörelse och funk- tion kommer att beskrivas närmare i det följande.
Då en användare har för avsikt att använda bränsle- pumpaggregatet, lyfter denne tankningsmunstycket 4 från klykan 7 och drar bränsleslangen 5 utåt. Vid detta hand- grepp kommer hylsan ll att vridas runt sin axel 12 mot användaren, eftersom bränsleslangen 5 kommer att ligga an mot det första brythjulet 9 och dra hylsan 11 utåt. Den slanglängd som erhålles vid denna manöver är den längd som var belägen i den nedåtriktade slingan från det första brythjulet 9 till tankningsmunstycket 4.
För àterföring av slangen 5 är armen 10 såsom nämnts ovan försedd med en fjäder 13 som är anordnad att återföra armen 10, och den därpå monterade hylsan 11 och därmed slangen 5 till dess ursprungsläge (se fig 2) efter . . : o u. lO 15 20 25 30 35 524 508 særæa: -= §"_.'.,: 1:3 'xz ;~ u - » . u 10 användning. Fjädern 13 är en dragfjäder som är fäst med ena änden i en fästpunkt 14 i det inre av slangför- varingsutrymmet 6 och med den andra änden i en fästpunkt 15 som är belägen på armen 10 mellan hylsan 11 och den gemensamma vridningsaxeln för det första brythjulet 9 och armen 10. Vid uppvridning av armen 10 kommer det vinkelräta avståndet mellan vridningsaxeln 12 och fjäderns 13 kraftlinje, d v s momenthävarmen, att förkortas. Fjädern 13 lagrar den energi som åtgår för att dra ut slangen 5 i form av potentiell energi. Genom lämpligt val av de inbördes placeringarna av fäst- punkterna 14 och 15 i förhållande till vridaxeln 12 tillsammans med val av fjäderkonstant för fjädern 13 kan man åstadkomma lösningar där slangåterföringskraften optimeras med tanke på återföring av slangen 5 och den erforderliga utdragningskraften optimeras med avseende på användarvänlighet. Exempelvis kan man vid de lägen där användaren har minst gynnsam arbetsställning se till att den motverkande kraften från återföringsfjädern 13 är så liten som möjligt, medan man kan se till att återförings- kraften är så stor som möjligt vid den sista delen av återföringsrörelsen för att säkerställa att slangen 5 àterförs in i slangförvaringsutrymmet 6.
Då slangen 5 dragits ut till det läge som visas i fig 3 kommer ytterligare utdragning av slangen 5 att göra att hjulet 8 förflyttas väsentligen vertikalt uppåt såsom visas i fig 4. Vid denna vertikala förflyttning av hjulet 8 erhålles ytterligare slanglängd som kan användas för att dra slangen till ett något felplacerat fordon eller kring ett fordon till den andra sidan för åtkomst till fordonets tankanslutning. Hjulet 8 är anslutet till en fjäder 16 som dras ut vid utdragning av slangen 5. Fjä- dern 16 som är en dragfjäder är ansluten vid ena änden i en fästpunkt 17 som följer med hjulet 8 och i andra änden i en fästpunkt 18 som är fast i förhållande till slang- förvaringsutrymmet 6. Fjädern 16 lagrar det arbete som åtgår för att dra ut slangen 5 i form av potentiell 1 | - - v; .w- lO 15 20 25 30 35 524 508 ;¿@«.=«zfwf»~^ -e==-.- '-- v . - - en ll energi. Eftersom den vertikala förflyttningen av hjulet 8 i samverkan med armens 10 rörelse rätar ut slangen 5 erhålles en stor slanglängd i förhållande till det arbete som krävs för att dra ut densamma.
Det sätt som bränslepumpaggregatet är avsett att an- vändas på kommer att beskrivas i det följande. Föraren som har för avsikt att tanka sitt fordon kör upp till si- dan av bränslepumpaggregatet. Föraren väljer sedan bräns- lesort och lyfter tankningsmunstycket 4 från klykan 7.
Vid utdragning av slangen 5 kommer först armen 10 att vridas mot användaren. Vid denna vridrörelse kommer fjädern 13 att lagra det arbete som åtgår i form av po- tentiell energi. Om tankningsmunstycket 4 når fram till tankningsanslutningen hos fordonet påbörjas tankning. Om fordonet är placerat så att tankningsmunstycket 4 inte når fram till tankningsanslutningen hos fordonet kommer fordonsföraren att dra ytterligare i slangen 5 vilket får till följd att armen 10 eventuellt vrids ytterligare något men framför allt kommer hjulet 8 att förflyttas vertikalt uppåt. Även här kommer fjädern 16 att lagra det arbete som åtgår i form av potentiell energi. Då tank- ningen är slutförd kommer fordonsföraren att frigöra tankningsmunstycket 4 från fordonets tankningsanslutning och släppa efter allteftersom först hjulets 8 fjäder 16 och därefter armens 10 fjäder 13 äterför slangen 5 till slangförvaringsutrymmet 6. Tack vare denna sekventiella verkan mellan armen 10 och hjulet 8 både vid utdragning och återföring av slangen 5 kan man optimera återförings- funktionen samtidigt som man kan göra konstruktionen mycket användarvänlig.
I fig 5 och 6 visas en annan utföringsform av föreliggande uppfinning. Utföringsformen som visas i fig 5 och fig 6 är enklare och billigare än den först beskrivna utföringsformen. Såsom framgår av fig 5 är bränsleslangen 5 ansluten till bränslepumpaggregatets bränslerörsystem vid det övre och i förhållande till användaren främre partiet av slangförvaringsutrymmet 6. 10 15 20 25 30 524 508 fijIfiiišfßIifi 12 Slangen 5 leds nedåt genom ett styrorgan i form av en hylsa 20 vilken är kopplad till ett fjäderelement 21 som löper via en styrpunkt 22, som är anordnad på den bakre väggen i slangförvaringsutrymmet, upp till en fästpunkt 23. Efter hylsan 20 löper slangen i en slinga nedåt och vidare upp till ett i änden på slangen anordnat tank- nings~munstycke 4 som är upphängt i klykan 7 på slang- tornets framsida. Fjäderelementet 21 verkar med en fjäderkraft på hylsan 20 i riktning in mot styrpunkten 22. Genom att fjäderelementet 21 löper från styrpunkten 22 vidare mot en fästpunkt 23 på avstånd från styrpunkten 22 kan man variera fjäderkraften genom att varierar nämnda avstånd förutom att ändra fjäderkonstanten för fjäderelementet 21.
Då en användare skall tanka sin bil med tanknings- munstycket 4 lyfter han av det från klykan 7 och drar i slangen 5. Då användaren drar ut slangen kommer fjäder- elementet 21 att sträckas samtidigt som slangen 5 löper genom hylsan 20 så att hylsan 20 kommer närmare slangens 5 infästning i taket. Genom att slangen 5 tillåts löpa genom hylsan 20 kommer den totala slanglängden som tillåts vara utanför slangtornet att vara tillgänglig vid en betydligt mindre kraft än den hade varit om slangen var direkt fäst i fjäderelementet eftersom den punkt i slangen där fjäderelementet 21 är infäst då skulle behöva flyttas en längre sträcka än hylsan 20 behöver flyttas i ett slangtorn enligt uppfinningen.
Kraften som verkar på slangen kan varieras på ett eller flera av följande sätt. Fjäderelementets längd kan varieras, dess fjäderkonstant kan väljas, styrpunktens placering kan varieras samt avståndet mellan styrpunkten 22 och fästpunkten 23 kan varieras. En fackman inom om- rådet kommer enkelt fram till rätt parametrar genom några enkla försök då uppfinningen nu har presenterats.
Hylsan 20 är enligt en utföringsform gjord av plast, men givetvis är det möjligt att den är av något annat material, såsom exempelvis någon metall. Det väsentliga 10 15 20 25 30 35 524 508 :jfijïf " 13 är att friktionen mellan slangen 5 och hylsan 20 är till- räckligt låg så att slangen 5 löper lätt genom hylsan 20.
Exempelvis är hylsan 20 av teflon, nylon, polyeten, mässing eller stål men kan även vara av något annat material. En fackman inom området hittar själv något lämpligt material i ljuset av beskrivningen av upp- finningen ovan.
Det inses att en mängd modifieringar av den häri be- skrivna utföringsformen är möjliga inom ramen för uppfin- ningen, vilken definieras i de efterföljande patentkra- ven.
Exempelvis kan hylsans upphängning i en arm enligt fig l-4 kombineras med att slangen löper endast genom hylsan, enligt utföringsformen i fig 5 och 6, utan att gå via något brythjul.
Pà motsvarande sätt kan hylsans upphängning i ett fjäderelement enligt utföringsformen i fig 5 och 6 kombineras med att man har två brythjul enligt utföringsformen i fig 2-4, för sekventiell utdragning av slangen.
Vidare kan exempelvis dragfjädrarna ersättas med valfri annan fjäder eller annat element med motsvarande funktion, såsom exempelvis någon form av spiralfjäderbe- lastad linrulle, gummiband eller liknande. Fjädrarna kan också ersättas med en tyngd. En tyngd är oftast nàgot mer utrymmeskrävande, men ger i gengäld samma motverkande belastning under hela utdragningen av slangen.
Enligt en alternativ utföringsform används en och samma fjäder för àterföring av både armen och det första brythjulet. I detta fall kan den sekventiella verkan exempelvis åstadkommas genom att armen och hjulet kopplas samman med fjädern vid olika stor förlängning av fjädern.
Armen kan exempelvis vara fastgjord vid ena änden av fjädern, medan hjulet fastgörs vid fjädern medelst en på fjädern anordnad krok som ingriper med hjulet efter det att fjädern sträckts ut en viss längd. ~ | e a nu -v- 524 sus ;ߧ¿;:rß«ä:=*" ' ' ' I = 0 - o ~ . « . . . ~ fl. l4 Slangförvaringsutrymmet kan vara ett mer eller mindre öppet utrymme istället för det visade relativt tillslutna utrymmet. Det viktiga är att slangen àterförs till ett ställe där den inte är àtkomlig för förbikörande fordon eller liknande.
Hylsan kan ersättas med någon annan konstruktion sàsom ett flertal stödhjul sàsom visas i figur 7. I figur 7 visas i genomskärning hur slangen 5 löper igenom styrorganet med ett flertal stödhjul 24.
Claims (11)
1. l. Slangtorn för en bränslepumpanordning, vilket slangtorn innefattar åtminstone ett slangförvaringsutrymme (6) i slangtornet, en inuti slangförvaringsutrymmet väsentligen vertikalt upphängbar slang (5) vars ena ände är fäst inne (6), en öppning in till slangförvaringsutrymmet (6) i slangförvaringsutrymmet genom vilken öppning det är möjligt att dra ut slangen (5), och ett slangàterföringsorgan som är anordnat att åter- (6), vilket slangàterföringsorgan innefattar ett rörligt styrorgan föra slangen (5) till slangförvaringsutrymmet (ll; 20) genom vilket slangen (5) löper, vilket styrorgan (ll; 20) pàverkar slangen (5) med en kraft in mot slang- förvaringsutrymmet (6) och vilket styrorgan (ll; 20) är anordnat att möjliggöra stöd åt slangen huvudsakligen runt slangens hela omkrets varvid slangàterföringsorganet (10) bart anordnad i slangförvaringsutrymmet (13) och armen in mot slangförvaringsutrymmet som i en första ände är vrid- (6), är anordnat att påverka styr- även innefattar en arm och varvid ett fjäderelement organet (ll, 20) (6) k ä n n e t e c k n a d av att slangen är anordnad att löpa över åtminstone ett första brythjul (9) vilket (6), är vridbart upphängt i armens är upphängt i slangförvaringsutrymmet och av att (ll; 20) (10) andra ände runt en vridningsaxel som är huvudsakligen styrorganet vinkelrät mot slangens längdaxel.
2. Slangtorn enligt patentkrav l, varvid det första brythjulet (9) är upphängt i samma vridningsaxel som armens (10) första ände.
3. Slangtorn enligt patentkrav 1 eller 2, varvid slangàterföringsorganet även innefattar ett fjäderelement (13) som i sin ena ände är fäst vid styrorganet (ll; 20) och i sin andra ände är styrd i en styrpunkt (22) i den vägg i slangförvaringsutrymmet (6) som är motsatt öpp- ningen till slangförvaringsutrymmet, varvid fjäder- 10 15 20 25 30 524 sos¿¿¿ 16 elementet påverkar styrorganet (ll; 20) i riktning mot styrpunkten.
4. Slangtorn enligt patentkrav 3, varvid slangför- varingsutrymmet begränsas av två sidoväggar (30), ett golv (31), ett tak (32), en främre vägg (33) i vilken öppningen finns och en bakre vägg (34) motsatt den främre väggen (33) och varvid slangen (5) är fäst i taket (32) närmare öppningen än den bakre väggen.
5. Slangtorn enligt patentkrav 4, varvid styrpunkten är anordnad i den bakre väggen (34). 4 eller 5, varvid (23)
6. Slangtorn enligt patentkrav 3, (21) sammanfaller med styrpunkten är fäst i en fästpunkt som (22).
7. Slangtorn enligt patentkrav 3, (21) avstånd frän styrpunkten. fjäderelementet 4 eller 5, varvid fjäderelementet är fäst i en fästpunkt (23) pà
8. Slangtorn enligt något av föregående patentkrav, (ll; 20)
9. Slangtorn enligt patentkrav 5, varvid ringen är varvid styrorganet utgörs av en ring. av plast.
10. Slangtorn enligt något av patentkraven l-7, varvid styrorganet (35) utgörs av ett flertal hjul (24) på vilka slangen (5) styrs dà den löper genom styrorganet oberoende av slangens vinklingsriktning i förhållande (35).
11. ll. Slangtorn enligt något av föregående patentkrav, till slangens längdaxel vid styrorganet varvid det finns anordnat ett andra slangàterföringsorgan (16, 17, sekventiellt med styrorganet. 18) vilket slangäterföringsorgan verkar
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE0200224A SE524508C2 (sv) | 2002-01-25 | 2002-01-25 | Slangtorn för bränslepumpanordning |
EP03445015A EP1331200B1 (en) | 2002-01-25 | 2003-01-27 | Device for hose handling at a fuel delivery unit |
DE60303188T DE60303188T2 (de) | 2002-01-25 | 2003-01-27 | Vorrichtung zum Handhaben des Schlauches einer Zapfsäule |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE0200224A SE524508C2 (sv) | 2002-01-25 | 2002-01-25 | Slangtorn för bränslepumpanordning |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE0200224D0 SE0200224D0 (sv) | 2002-01-25 |
SE0200224L SE0200224L (sv) | 2003-07-26 |
SE524508C2 true SE524508C2 (sv) | 2004-08-17 |
Family
ID=20286772
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE0200224A SE524508C2 (sv) | 2002-01-25 | 2002-01-25 | Slangtorn för bränslepumpanordning |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP1331200B1 (sv) |
DE (1) | DE60303188T2 (sv) |
SE (1) | SE524508C2 (sv) |
Families Citing this family (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
ES2311267T3 (es) * | 2006-04-11 | 2009-02-01 | Dresser Wayne Ab | Portamangueras para surtidor de combustible. |
ES2437874T3 (es) | 2008-04-02 | 2014-01-14 | Dresser Wayne Ab | Soporte de manguera para dispensador de combustible |
US8104641B2 (en) | 2009-04-03 | 2012-01-31 | Dresser, Inc. | Fluid dispensing apparatus and method |
US8740127B2 (en) | 2009-06-11 | 2014-06-03 | Rgb Systems, Inc. | Cable retractor |
US8496138B2 (en) | 2009-09-17 | 2013-07-30 | Dresser, Inc. | Fluid dispensing apparatus and method |
EP2871151A1 (de) * | 2013-11-08 | 2015-05-13 | Scheidt & Bachmann GmbH | Zapfschlauchanordnung |
CN113213416B (zh) * | 2021-05-13 | 2022-07-05 | 河南中煤电气有限公司 | 一种5g加油站智能管理系统 |
Family Cites Families (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE1014452B (de) * | 1955-09-27 | 1957-08-22 | Gilbert & Barker Mfg Co | Schlauchfuehrung fuer Fluessigkeitsausgeber |
US5018549A (en) | 1986-08-05 | 1991-05-28 | Shell Internationale Research Maatschappij B.V. | Pump column |
EP0379742A1 (en) | 1989-01-25 | 1990-08-01 | Koppens Automatic Fabrieken B.V. | A hose storing apparatus |
SE501833C2 (sv) * | 1994-05-03 | 1995-05-22 | A C A Foervaltning Kb | Hanteringsanordning för en fordonsburen slang |
DE59400129D1 (de) * | 1994-08-31 | 1996-04-18 | Scheidt & Bachmann Gmbh | Schlauchrückholvorrichtung für Kraftstoffzapfsäulen |
DE29711594U1 (de) * | 1997-07-02 | 1997-09-04 | Schwarte-Werk GmbH, 59227 Ahlen | Vorrichtung zur Handhabung eines Schlauches zur Überführung von Flüssigkeiten in einem Annahmesystem, insbesondere in einem Milchsammelwagen |
DE19841819A1 (de) * | 1998-09-12 | 2000-03-16 | Dresser Europe Sa | Schlauchführung für Kraftstoffzapfsäule |
NL1010078C2 (nl) | 1998-09-14 | 2000-03-15 | Koppens Automatic Fabrieken Bv | Slangbergingsinrichting. |
-
2002
- 2002-01-25 SE SE0200224A patent/SE524508C2/sv not_active IP Right Cessation
-
2003
- 2003-01-27 DE DE60303188T patent/DE60303188T2/de not_active Expired - Lifetime
- 2003-01-27 EP EP03445015A patent/EP1331200B1/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE0200224D0 (sv) | 2002-01-25 |
EP1331200B1 (en) | 2006-01-11 |
SE0200224L (sv) | 2003-07-26 |
DE60303188T2 (de) | 2006-07-20 |
EP1331200A1 (en) | 2003-07-30 |
DE60303188D1 (de) | 2006-04-06 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE524508C2 (sv) | Slangtorn för bränslepumpanordning | |
BR112017020869B1 (pt) | Dispositivo para manusear pelo menos uma mangueira e unidade de dispensação de combustível | |
SE518625C2 (sv) | Anordning samt förfarande för hantering av en slang | |
US20110083356A1 (en) | Telescopic outrigger pole | |
EP2147892A1 (en) | Device and method for handling a hose, and a fuel dispensing unit comprising such device | |
EP2006245A1 (en) | Device and method for handling a hose | |
KR102304898B1 (ko) | 전기자동차 충전장치 설치용 캐노피구조 | |
SE523449C2 (sv) | Anordning samt förfarande för hantering av en slang samt bränslepumpsaggregat | |
US9051164B2 (en) | Dispensing valve | |
SE525757C2 (sv) | Anordning, förfarande för hantering av en slang samt bränslepumpaggregat | |
US10308498B2 (en) | Methods and devices for handling a fuel dispenser hose | |
EP3790835B1 (en) | Fuel hose handling device with servo-motor | |
US20120153107A1 (en) | Telescoping hanger | |
CN217297293U (zh) | 一种带支付功能的加油机 | |
EP3988500B1 (en) | Improved fuel dispensing unit | |
WO2017160241A1 (en) | Recoil starter assembly | |
EP3790836A1 (en) | A motorised device for handling one or more hoses in a fuel dispensing unit | |
US9470340B2 (en) | Device for handling a hose and a fuel dispensing unit having such a device | |
JPS6020633Y2 (ja) | 給油装置 | |
SE522737C2 (sv) | Ankarfällare | |
BR112020022097B1 (pt) | Dispositivo de manuseio de pelo menos uma mangueira | |
BR112020022100B1 (pt) | Dispositivo para lidar com uma pluralidade de mangueiras em uma unidade de distribuição de combustível | |
SE2050357A1 (sv) | Intelligent hose handling | |
JPH06336298A (ja) | 給油装置 | |
JPH05170295A (ja) | 給油ノズル保持装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |