SE518607C2 - Sätt, anordning och kommunikationsnät för undvikande av kollisioner vid radiokommunikation - Google Patents

Sätt, anordning och kommunikationsnät för undvikande av kollisioner vid radiokommunikation

Info

Publication number
SE518607C2
SE518607C2 SE9603731A SE9603731A SE518607C2 SE 518607 C2 SE518607 C2 SE 518607C2 SE 9603731 A SE9603731 A SE 9603731A SE 9603731 A SE9603731 A SE 9603731A SE 518607 C2 SE518607 C2 SE 518607C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
channel
mobile station
communication
base station
bts
Prior art date
Application number
SE9603731A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9603731D0 (sv
SE9603731L (sv
Inventor
Jari Haemaelaeinen
Original Assignee
Nokia Mobile Phones Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Mobile Phones Ltd filed Critical Nokia Mobile Phones Ltd
Publication of SE9603731D0 publication Critical patent/SE9603731D0/sv
Publication of SE9603731L publication Critical patent/SE9603731L/sv
Publication of SE518607C2 publication Critical patent/SE518607C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W72/00Local resource management
    • H04W72/02Selection of wireless resources by user or terminal
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L5/00Arrangements affording multiple use of the transmission path
    • H04L5/14Two-way operation using the same type of signal, i.e. duplex
    • H04L5/1469Two-way operation using the same type of signal, i.e. duplex using time-sharing

Description

518 607 2 för att stödja fler talanvändare än talkanalerna i en tidsupp- delad bärvåg kan hantera. I detta fall tilldelas en mobilsta- tion en kanal, t.ex. en talkanal då tal alstras och då talet slutar släpps kanalen så att en mobilstation ej onödigtvis reserverar kapacitet utan kanalen blir ledig för användning för andra syften, t.ex. för överföringar för andra mobilstationer i cellen. PRMA-protokollet används i cellulära mobilkommunika- tionssystem för kommunikation mellan en mobilstation och en basstation. Kommunikationslänken från en mobilstation till en basstation kallas upplänk och kommunikationslänken från en bas- station till en mobilstation kallas nedlänk.
De kända mobilkommunikationssystem som baseras på tidsdelad multipelåtkomst (TDMA) utnyttjar vanligtvis antingen TDD (Time Division Duplex) eller FDD (Frequency Division Duplex). I ett system som utnyttjar TDD utförs både upplänks- och nedlänks- överföringar vanligtvis med samma frekvens med tidsuppdelning, dvs vid olika tidpunkter. Överföringen av information sker i tidsluckan i en s.k. TDMA-ram, vilket innebär att en mobil- station sänder i upplänken i t.ex. en tidslucka och basstatio- nen sänder i nedlänken i en annan tidslucka. I flera kommunika- tionssystem som baseras på kretskoppling åstadkommes tidsupp- delning t.ex. genom tilldelning av en viss tidslucka i en ram till en viss mobilstation för både upplänks- och nedlänkskommu- nikation och genom fördröjning av upplänksramen med t.ex. ett par tidsluckor jämfört med nedlänksramen, vilket resulterar i att samma tidsluckor i upplänksramen och nedlänksramen ej över- lappar varandra. Ett sådant system beskrives i publikationerna EP 564 429 och US 5 444 698. I denna typ av system är upplänks- och nedlänkskommunikationen beroende av varandra, vilket inne- bär att tidsluckor för en mobilstation tilldelas i par för upplänk och nedlänk, med andra ord alltid samtidigt för både sändnings- och mottagningsluckan. Det kan på så sätt till- försäkras, att inga kollisioner sker mellan upplänks- och nedlänksöverföringarna. Å andra sidan ger denna typ av procedur ineffektivt utnyttjande av resurser. Om dessutom tilldelning eller reservering av tidsluckor för en viss mobilstation sker symmetriskt, innebär det att en mobilstation sänder och mottar i lika många tidsluckor i upplänken och i nedlänken. 518 607 3 Å andra sidan är system kända, såsom det system som baseras på PRMA-protokollet och GSM-GPRS (General Packet Radio Service) som beskrivs mer i detalj nedan, i vilka upplänks- och nedlänksöverföringarna sker oberoende av varandra, vilket innebär att en mobilstation tilldelas separat en överförings- tidslucka för upplänkskommunikation och separat en mottagnings- tidslucka för nedlänkskommunikation, helt oberoende av var- andra.
I ett system som utnyttjar ovannämnda frekvensdelningsduplex (FDD) utförs upplänks- och nedlänksöverföringarna vid olika frekvenser. I ett system av denna typ kan sändning och mottag- ning ske samtidigt. Ã andra sidan finns det system, såsom GSM, som utnyttjar både tidsuppdelning och frekvensuppdelning, vilket innebär att även om sändningen och mottagningen sker vid olika frekvenser sker de ej samtidigt.
Ett problem i system, i vilka upplänks- och nedlänksöverföring- arna sker oberoende av varandra, är kollisioner, vilket innebär att upplänks- och nedlänksöverföringarna överlappar varandra. I system som utnyttjar oberoende upplänks- och nedlänksöverfö- ringar vet ej basstationen vilken mobilstation som sänder i upplänken samtidigt då basstationen bör sända ett paket i ned- länken. Denna typ av situation visas i fig. 1, i vilken ned- länks- och upplänksöverföringarna sker oberoende av varandra och i figuren, i den mittersta TDMA-ramen, har upplänken och nedlänken samtidig kommunikation till och från samma mobil- station, vilket resulterar i en kollision och att åtminstone den ena överföringen förloras. I exempelvis det ovan beskrivna paketradiosystemet som utnyttjar upplänks- och nedlänksöverfö- ringar oberoende av varandra, bildas paketen vid ögonblick som är nästan omöjliga att förutsäga. Likaledes kan de paket som sänds av basstationen anlända till mobilstationen helt oförut- sägbart. I detta fall kan upplänks- och nedlänksöverföringarna kollidera, vilket resulterar i förlust av data i åtminstone ena riktningen. Kollisioner kan ske mellan olika dataströmmar eller mellan paket i samma förbindelse, om t.ex. en mobilstation kvitterar den föregående överföringen, varigenom kvitteringen i upplänken och nästa överföring i nedlänken kan kollidera. Det n una» n 518 607 4 finns ett sätt att undvika denna typ av kollisioner, vid vilket en mobilstation efter varje sändning väntar på kvitteringen från basstationen före dess nästa sändning. Det är dock möjligt att det under mobilstationens nästa upplänkssändning förekommer en samtidig sändning från basstationen till mobilstationen i nedlänken. Ett annat alternativ för att undvika kollisioner skulle vara att förse en mobilstation med två sändare/mottagare (transceivers). Detta är dock ej önskvärt till följd av kostnad och storlek. En basstation är vanligtvis försedd med flera sändare/mottagare och detta är inte ett problem, utan det verkliga problemet ligger i mobilstationer försedda med en sändare/mottagare, vilka, till följd av den använda lösningen, ej kan sända och motta helt samtidigt och sålunda ej klarar av en helt dubbelriktad förbindelse.
Ett av ändamålen med denna uppfinning är att förhindra kolli- sioner mellan överföringar i upplänken och i nedlänken. Detta åstadkommes i ett tidsdelat system vid tvåvägskommunikation genom att man detekterar den tidslucka som används i den första kommunikationsriktningen och genom att man i beroende av detek- teringen, för den andra kommunikationsriktningen väljer en sådan tidslucka som inte överlappar den tidslucka som används i den första kommunikationsriktningen.
Detta kan enligt en utföringsform av uppfinningen åstadkommas genom att man förfar så, att om en mobilstation själv vet att den är en typ som ej kan sända och motta samtidigt (en sådan mobilstation kallas i denna beskrivning enkel mobilstation eller en av halvduplextyp), detekterar den t.ex. i signalering- en för upprättande av virtuell förbindelse vilka tidsluckor som kommer att användas i nedlänken och väljer som sin upplänks- lucka en lucka, som ej överlappar den tidslucka som används i nedlänken. I detta fall sänder mobilstationen till nätet en kanalbegäran i en sådan tidslucka som ej överlappar nedlänks- tidsluckan som en indikator att den som upplänkstidslucka önskar den tidslucka begäran sändes i och informerar samtidigt nätet att den är en "enkel" mobilstation. Den kan dessutom in- formera om antalet erfordrade tidsluckor, om detta är mer än en. Som en kvittering av kanalreserveringen ger nätet i ned- 1 8 607 - länken den mottagningstidslucka som skall användas för upp- länkskommunikation. Nätet, t.ex. en basstation, väljer före- trädesvis respektive nedlänkstidslucka så att den ej överlappar upplänkstidsluckan. Om överlappning av någon anledning skulle ske, kan mobilstationen inte utnyttja den tilldelade tidsluckan utan den bör ånyo detektera vilka tidsluckor som används i ned- länken och sända en ny kanalbegäran. Om kanalreserveringssigna- leringen koncentreras i de gemensamma kontrollkanalerna i en viss tidslucka och trafiken sker i olika tidsluckor, kan mobil- stationen vid en kanalbegäran indikera de tidsluckor den kan använda i upplänken. I detta fall kan nätet, t.ex. en bassta- tion, reservera en av de indikerade kanalerna som möjlig att använda av mobilstationen för sändningen från mobilstationen.
Uppfinningen kan enligt en annan utföringsform utföras genom att man förfar så, att nätet (t.ex. en nätstödnod eller en bas- station), då det mottar en överföring från en upplänk, från överföringen läser mobilstationens identitet och på så sätt detekterar vilken tidslucka som används i upplänken (den tids- lucka i vilken upplänksöverföringen mottogs) och för nedlänks- överföringen till mobilstationen väljer en tidslucka, som inte överlappar upplänksöverföringen. Nätet informerar mobilstatio- nen om nedlänkstidsluckan och mobilstationen använder automa- tiskt som upplänkstidslucka den tidslucka, i vilken den första överföringen mottogs.
Sättet enligt uppfinningen, av vilket två utföringsformer be- skrivits ovan, kan utföras med en anordning som används vid tidsdelad tvåvägskommunikation, vilken anordning innefattar organ för detektering av den tidslucka som används i den första kommunikationsriktningen och organ för väljande av tidsluckan för den andra kommunikationsriktningen, i beroende av detekte- ringen, på sådant sätt att den inte överlappar den första tids- luckan.
Uppfinningen är särskilt användbar för kommunikation, vid vilken upplänks- och nedlänksöverföringarna sker oberoende av varandra. s nano 518 607 2.; 6 Sättet enligt uppfinningen kännetecknas av vad som anges i den kännetecknande delen av patentkrav 1.
Anordningen, mobilstationen resp. telekommunikationsnätet enligt uppfinningen kännetecknas av vad som anges i den känne- tecknande delen av patentkrav 8, 11 och 16.
Uppfinningen beskrivs nedan i detalj och hänvisningar görs till bifogade ritningar, på vilka Fig. 1 visar tidsdelad kommunikation i upplänken och i ned- länken och förekomsten av en kollision, Fig. 2 visar uppbyggnaden av ett telekommunikationsnät med dataöverföring vid GSM-GPRS-paketradiotjänster, Fig. 3 visar ett exempel på signaleringen då en mobilstation loggar in på nätet, Fig. 4 visar utförandet av en mobilstation enligt uppfinningen i form av ett blockschema, Fig. 5 visar utförandet av en basstation enligt uppfinningen i form av ett blockschema, och Fig. 6 visar utförandet av en stödnod enligt uppfinningen i form av ett blockschema.
För att bättre förstå uppfinningen beskrivs, under hänvisning till fig. 2 och 3, en tidigare känd paketradiotjänst, vid vilken upplänks- och nedlänksöverföringarna sker oberoende av varandra och vid vilken en kollisionsrisk sålunda föreligger.
Beskrivningarna gäller även som utföringsformer av uppfinningen då tillämpningsmiljön för uppfinningen företrädesvis liknar dessa. En paketradiotjänst, GSM-GPRS (General Packet Radio Service) under utveckling för GSM-mobilradiosystemet används som exempel. GPRS är en ny GSM-tjänst som erbjuder paketradio- tjänst för GSM-abonnenter. GPRS reserverar radioresurser endast då det finns något att sända, vilket möjliggör delning av samma 518 607 7 resurser av samtliga mobilstationer i beroende av deras behov.
Dagens vanliga kretskopplade nät i GSM-systemet har utformats för kretskopplade talöverföringar. Huvudmålet med GPRS-tjänsten är att utföra förbindelsen mellan en mobilstation och ett publikt datanät med användande av kända protokoll, såsom TCP/IP, X.25 och CLNP. Det finns dock en förbindelse mellan den paketförmedlade GPRS-tjänsten och GSM-systemets kretskopplade tjänster. En fysisk kanals resurser kan återanvändas och viss signalering kan vara gemensam. Tidsluckor kan reserveras i samma bärvåg för användning vid den kretskopplade tjänsten och för den paketförmedlade GPRS-tjänsten.
Fig. 2 visar telekommunikationsnätförbindelser vid den paket- förmedlade GPRS-tjänsten. För GPRS-tjänsterna är huvudelementet i nätets infrastruktur en GPRS-stödnod, en s.k. GSN (GPRS-stöd- nod). Det är en mobilitetsrouter som åstadkommer förbindelsen och samverkan mellan olika datanät, t.ex. till det publika paketdatanätet PSPDN (Public Switched Packet Data Network) via förbindelsen Gi eller till en annan operatörs GPRS-nät via för- bindelsen Gp, mobilitetshantering medelst GPRS-register via förbindelsen Gr och vidarebefordring av datapaket till mobil- stationer oberoende av deras placering. Fysiskt kan en GPRS- stödnod GSN integreras i ett MSC (Mobile Switching Center) eller kan den vara ett separat nätelement baserat i arkitektu- ren för datanätrouters. Användardata passerar direkt genom för- bindelsen Gb mellan stödnoden GSN och basstationsystemet BSS, som består av basstationer BTS och basstationkontrollenheter BSC, men mellan stödnoden GSN och mobilomkopplingsstationen MSC finns signaleringsförbindelsen Gs. I fig. 2 representerar de heldragna linjerna mellan block datatrafik och representerar de streckade linjerna signalering. Fysiskt kan datat passera transparent genom mobilomkopplingsstationen MSC. Radiogräns- snittet mellan basstationen BTS och mobilstationen MS markeras med hänvisningsbeteckningen Um. Hänvisningsbeteckningarna Abis och A representerar gränssnittet mellan basstationen BTS och basstationkontrollenheten BSC resp. mellan basstationkontroll- enheten BSC och mobilomkopplingsstationen MSC, som är en signa- leringsförbindelse. Hänvisningsbeteckningen Gn representerar förbindelsen mellan samma operatörs olika stödnoder. Stödnoder- 518 607 8 na är vanligtvis uppdelade till nätportsstödnoder GGSN (Gateway GSN) och betjänings- eller hemstödnoder SGSN (Serving GSN), så- som framgår av fig. 2.
Fig. 3 visar i form av ett pilmönster ett exempelfall med olika steg då en mobilstation loggar in i ett nät då nämnda MS är aktiv. Inledningsvis synkroniseras mobilstationen och GPRS- nätet vilket görs på liknande sätt som vid det vanliga krets- kopplade GSM-mobilnätet. Då en mobilstation önskar logga in för paketradiodrift, exempelvis användande GRPS-tjänster, påbörjar den en viss inloggningsprocedur, en s.k. GRPS-inloggnings- process. Inledningsvis sänder mobilstationen MS till bas- stationsystemet en kanalbegäran för radiotrafik (steg 1). Bas- stationsystemet BSS kvitterar begäran (steg 2), varefter mobil- stationen MS till basstationsystemet BSS sänder en begäran för pakettjänst (steg 3). Efter detta kontrolleras giltigheten i mobilomkopplingsstationen MSC och utbyts krypteringsnycklar (steg 4) mellan mobilstationen MS och nätet, vilket tidigare är känt genom GSM-systemet. Därefter sänder mobilstationen MS till den paketbetjänande stödnoden SGSN (steg 5) en begäran om in- loggning till pakettjänsten. Denna begäran innefattar bl.a. mobilabonnentens autentiserings- och parameterinformation för kryptering. Den betjänande stödnoden SGSN utför adressbegäran- processen för förbindelsestödnoden GGSN (steg 6). Den betjänan- de stödnoden SGSN sänder inloggningsbegäran till pakettjänster till förbindelsestödnoden GGSN (steg 7), som registrerar mobil- stationens MS position genom uppdatering av routingtabellen (steg 8) och svarar på inloggningsbegäran (steg 9). I detta steg bekräftar den betjänande stödnoden SGSN till mobilstatio- nen MS dess inloggning till pakettjänsterna (steg 10) och till- delar mobilstationen MS identiteten för en temporär logisk länk TLLI som skall användas som en adress vid dataöverföringarna mellan mobilstationen MS och den betjänande stödnoden SGSN.
Denna TLLI används för identifiering av mobilstationen MS i det trådlösa gränssnittet Um. Bekräftelsemeddelandet vid inlogg- ningen från den betjänande stödnoden SGSN till mobilstationen MS innehåller vanligtvis även identifieringen av mobilstationen och identiteten för cellen (i vilken mobilstationen befinner sig). Vad gäller steg 10 är det tidigare känt från kretskopplad 518 607 9 teknologi att en mobilstation tilldelas en viss kanal eller en viss tidslucka i en TDMA-ram som skall användas för sändning och mottagning, vilket innebär att upplänks- och nedlänkskana- lerna tilldelas i par. Vid GSM-GPRS-pakettjänsten informerar en betjänande stödnod SGSN mobilstationen MS om en eller flera nedlänkskanaler för användning vid nedlänkskommunikationen.
Mobilstationen MS bekräftar att den är redo för pakettjänstför- bindelsen (steg 11), efter vilket utbytet av krypteringspara- metrar för pakettjänster utförs mellan mobilstationen MS och den betjänande stödnoden SGSN (steg 12). Efter detta går mobil- stationen in i vilomod och kanalen släpps (steg 13).
Vid användning erhåller mobilstationen omedelbart kanalen då den har något att sända, dvs då den till nätet (basstationen) sänder en kanalbegäran i form av en PRA-skur (PRA - Packet Random Access), vilken även kan kallas kanalreserveringsskur.
En mobilstation kan sända en kanalreserveringsbegäran PRA i en logisk reserveringskanal (en s.k. PRA-kanal) i en tidslucka som är reserverad för detta syfte. Nätet kvitterar begäran genom att till mobilstationen sända en paketkvitteringsskur PAG (PAG - Packet Access Grant).
De ovan beskrivna stegen som visas i fig. 3 specificeras i GSM- GPRS-tjänstspecifikationen GSM 04.60 och är i sig kända för fackmän inom teknikområdet. I ett system såsom det som visas i fig. 3 sker upplänksöverföringarna från en mobilstation MS till en basstation BTS och nedlänksöverföringarna från en basstation BTS till en mobilstation MS oberoende av varandra och kollisio- ner kan ske mellan upplänks- och nedlänksöverföringarna.
För att undvika kollisioner i ett mobilkommunikationssystem vid en första utföringsform av uppfinningen förfar man så, att om en mobilstation själv vet att den är av den typ som inte kan sända och motta samtidigt, med andra ord är en "enkel" mobil- station, informerar den nätet om sin förmåga att kommunicera (halvduplex/duplex) då den loggar in på nätet, med andra ord informerar den om att den är en "enkel" mobilstation. I det föregående exemplet på GSM-GPRS-pakettjänsten kan en mobilsta- tion ge denna information till en betjänande stödnod SGSN i 518 607 steg 5, dvs i samband med GPRS-inloggningsbegäran. Denna in- formation kan exempelvis vara en eller flera bitar enligt vilka basstationen BTS eller stödnoden SGSN identifierar mobilstatio- nen som en "enkel" mobilstation.
Om en mobilstation MS förflyttar sig in i området för en annan stödnod SGSN, sänder den till denna nya stödnod SGSN en begäran om routinguppdatering (såsom i fig. 3, steg 5) och därifrån vidarebefordras informationen till förbindelsestödnoden GGSN (se steg 7), vilken uppdaterar informationen (se steg 8) och sänder ett svar till mobilstationen (se steg 9 och 10) som en kvittens på uppdateringen av routingtabellen. I detta fall måste mobilstationen ånyo, då den begär routinguppdateringen, informera om att den är en "enkel" mobilstation. Denna typ av information kan också inkludera informationen om hur många tidsluckor som begärs.
Då en mobilstation har identifierats som en "enkel" mobil- station, vet basstationen BTS eller stödnoden SGSN att den skall tilldelas en viss mottagningstidslucka för kommunikation i nedlänken för att undvika en situation, i vilken mobilstatio- nen, då den senare har något att sända, sänder en kanalbegäran PRA i en sådan tidslucka, att en kollision sker med en överfö- ring i nedlänken. Detta kan hända i steg 10 i det i fig. 3 visade exemplet då stödnoden SGSN bekräftar mobilstationens inloggning till pakettjänster.
Om en mobilstation MS förflyttar sig in i området för en annan stödnod SGSN och den till denna nya stödnod SGSN har sänt en begäran om routinguppdatering, såsom beskrivits ovan, mottar den från den nya stödnoden SGSN, tillsammans med en bekräftelse på begäran om routinguppdatering (se fig. 3, steg 10), informa- tionen om den tidslucka som skall användas i nedlänken.
Då en mobilstation MS har något att sända, detekterar den t.ex. från kontrollkanaler (vilka för fackmän är tidigare kända genom t.ex. GSM-GPRS-systemet) med användande av en åtkomstkontroll- algoritm MAC (Media Access Control) en eller flera tidsluckor, i vilka den tilldelas en sändningsordning. Dessutom känner 518 607 11 mobilstationen redan sedan inloggningsprocessen till den eller de tidsluckor som har tilldelats för överföringarna i ned- länken. Utgående från detekteringen sänder mobilstationen MS till nätet en kanalbegäran PRA i en sådan tidslucka som inte överlappar den tidslucka som används i nedlänken. Som en indi- kering på att den som upplänkstidslucka önskar samma tidslucka som begäran sändes i, informerar den nätet om att den är en "enkel" mobilstation. Dessutom kan den informera om antalet er- fordrade tidsluckor i det fall fler än en behövs. Antalet tids- luckor i upplänken behöver inte vara samma som i nedlänken, utan mobilstationen kan t.ex. reservera tre tidsluckor i upp- länken och begära två tidsluckor i nedlänken.
Om signalering om kanalbegäran sker centralt i de gemensamma kontrollkanalerna i en viss tidslucka och trafik i andra tids- luckor kan en mobilstation MS vid en begäran om kanalreserve- ring PRA indikera de tidsluckor den kan använda i upplänken.
Denna typ av information kan vara 8 bitar och om det finns 8 kanaler, eller egentligen tidsluckor i en TDMA-ram, såsom i GSM-systemet, avser varje bit en kanal. Bitvärdet "O" kan indi- kera en kanal som mobilstationen ej önskar och bitvärdet "1" kan indikera en kanal som mobilstationen önskar använda för kommunikation i upplänken. Alternativt kan informationen vara 4 bitar då en bit indikerar att den är "enkel" och tre bitar indikera ordningsnumret (0-7 i binär form) för den lucka i vilken mobilstationen kan motta. Därefter tilldelar nätet mobilstationen en lämplig kanal för sändning i upplänken. Data- kanalerna i nedlänken lämpade för den aktuella mobilstationen MS måste ha överenskommits redan vid inloggningen (fig. 3). Nu kan nätet, t.ex. basstationen BTS, reservera för mobilstatio- nens sändningar en av de kanaler som önskats av mobilstationen.
Vid bekräftelsen av kanalbegäran tilldelar nätet tidsluckan för kommunikation i nedlänken. Nätet, t.ex. nätstödnoden SGSN eller basstationen BTS, väljer företrädesvis respektive tidslucka i nedlänken så att den inte överlappar tidsluckan i upplänken. Om överlappning av någon anledning skulle förekomma, skulle inte mobilstationen MS kunna utnyttja den tilldelade tidsluckan utan skulle vara tvungen att sända en ny kanalbegäran PRA. n. o :en 12 En mobilstation har organ för detektering av den tidslucka som används i nedlänken och organ för val av tidsluckan i upp- länken, i beroende av detekteringen, så att den inte överlappar den tidslucka som används i nedlänken. Denna del av utförandet av en mobilstation beskrivs mer i detalj senare i denna be- skrivning.
För att undvika kollisioner förfar man i mobilkommunikations- systemet vid en annan utföringsform av uppfinningen på så sätt, att nätet (t.ex. en nätstödnod SGSN eller en basstation BTS) vid mottagning av en sändning från en mobilstation MS i upp- länken läser från sändningen mobilstationens autenticitet och detekterar på så sätt den tidslucka som används i upplänken och väljer för överföringen i nedlänken en sådan tidslucka som inte överlappar upplänksöverföringen.
I samband med kanalbegäran PRA i upplänken från en mobilstation MS läser en basstation BTS från kanalbegäranskuren PRA mobil- stationens autenticitet och detekterar på så sätt den tidslucka som används i upplänken och väljer för överföring i nedlänken till den aktuella mobilstationen en tidslucka, som inte över- lappar upplänksöverföringen. Basstationen BTS kvitterar nämnda paketbegäran i kanalbegäran PRA med en kvittering PAG, vid vilken den informerar mobilstationen MS om den tidslucka som skall användas. För utförandet av denna andra utföringsform uppvisar nätet, t.ex. en basstation BTS, organ för detektering av den tidslucka som används i upplänken och organ för val av nedlänkstidsluckan, i beroende av detekteringen, så att tids- luckan i nedlänken inte överlappar den tidslucka som används i upplänken. En basstation kan t.ex. ha en referenstabell, i vilken den uppdaterar tidsluckorna i upplänken och nedlänken för olika mobilstationer. Utförandet av en basstation beskrivs för denna del mer i detalj senare i denna beskrivning.
I fallet av ett system i vilket fler än en tidslucka används i upplänken och nedlänken väljer nätet samtliga tidsluckor i ned- länken så att de inte överlappar tidsluckorna i upplänken. 518 607 =:;;§§;.;' 13 Då ovanstående första och andra utföringsform jämförs uppvisar de den skillnaden att en basstation vid den andra utförings- formen på något sätt måste identifiera en mobilstation, dvs motta dess autenticitet (verklig, temporär eller annan identi- fiering). Detta skulle kunna utgöra ett problem. I exempelvis den 87 bitar långa kanalbegäranskuren eller åtkomstskuren, som innefattar endast 36 ej kanalkodade bitar för information, finns inget rum för identifikationsnumret eller -koden för mobilstationen. I detta fall kan inte en basstation BTS veta utifrån den mottagna PRA-skuren vilken av mobilstationerna inom dess område som har sänt skuren.
En mobilstation vid den första utföringsformen och en bassta- tion vid den andra utföringsformen kan välja en sådan tidslucka för överföring i upplänken resp. för överföring i nedlänken som inte överlappar, eftersom mobilstationen har synkroniserats med nätet, vilket tidigare nämnts, vilket är den första åtgärden efter att en mobilstation har slagits på. Dessutom innefattar en mobilstation en tidskrets, såsom vid de kända system som baseras på TMDA-teknologi, medelst vilken mobilstationen känner till den exakta tidsanpassningen av upplänkens och nedlänkens tidsluckor.
I det följande kommer en utföringsform av en mobilstation MS enligt uppfinningen att beskrivas under hänvisning till fig. 4.
Sändningsdelen har en buffert 20, i vilken det data som skall sändas sparas. Bufferten 20 har en kontrollförbindelse till kanalbegäranformaren (eller PRA-formaren) 21 (PRA - Packet Random Access), som känner mobilstationens kapacitet, dvs huru- vida den klarar av förbindelser i full duplex eller halv duplex. Då datat har sparats i bufferten 20 sänder den en kontrollsignal till PRA-formaren 21, vilken därefter bildar en kanalbegäran för en PRA-sändning. Om mobilstationen är av typen halv duplex, bildar PRA-formaren en sådan paketkanalbegäranskur PRA som innefattar information om att mobilstationen är en "enkel" mobilstation och antalet eventuellt begärda tidsluckor.
Bildande av en kanalbegäran och PRA-formaren är tidigare kända för fackmän inom teknikområdet. För utföringsformen enligt upp- finningen adderas bitar till PRA-skuren i PRA-formaren 21 för 518 607 14 att addera ovannämnda information till skuren. Skuren är i samtliga fall en grupp bitar som formas i PRA-formaren 21.
Modifieringen eller adderingen av informationen utförs genom att man formar en skur som skiljer sig något från en vanlig skur avseende den adderade informationen. Enligt utförings- formen enligt uppfinningen kan dessutom sändningen av PRA- skuren utföras i en tidslucka i vilken dataöverföringskollisio- ner undviks. Databitarna i PRA-skuren FEC-felkodas (FEC - Forward Error Correction) i felkodningsenheten 22 och de vidarebefordras till omkopplaren 23. Data vidarebefordras till omkopplaren 23 även från bufferten 20, från vilken paket som skall sändas tas för paketsändning och FEC-felkodning (FEC - Forward Error Correction) i den andra felkodningsenheten 24 och förs till inflätningsenheten 25, i vilken datat inflätas för sändning. Omkopplaren 23 befinner sig i läge A då datapaket sänds och i läge B då kanalbegäranskuren PRA sänds. Ena änden av omkopplaren 23 är inrättad att dessutom tillhandahålla data till modulator- och sändningsenheten 26, i vilken datat module- ras och sänds i en eller flera skurar till det trådlösa gräns- snittet. PRA-formaren 21 tillhör som en del av MAC-enheten (MAC - Multiple Access Control eller Media Access Control, som inte visas separat i figuren) som styr mobilstationens paket- radiodrift. MAC-kontrollenheten begär som tidslucka i upplänken en sådan tidslucka, som inte överlappar den tidslucka som an- vänds i nedlänken och styr PRA-skuren som skall sändas till en upplänkstidslucka som den själv valt.
I mottagningsdelen mottas och demoduleras en skur i mottag- nings- och demoduleringsenheten 27, vilken dessutom är förbun- den med en andra omkopplare 28, vilken, då den befinner sig i läge C, mottar skurar innehållande datapaket, för vilka skurar uppflätning utförs i en enhet 29 och feldetektering och -korrigering utförs i FEC-felkorrigeringsenheten 30, från vilken de mottagna datapaketen sparas i en andra buffert 31 för ytterligare behandling. Då mobilstationen i skuren för paket- kanalbegäran PRA har sänt informationen om sin "enkla" typ, förblir den väntande på ett meddelande om paketbegärankvittens PAG med omkopplaren 28 i läge D. Även då en mobilstation väntar på meddelanden som kommer i kontrollkanaler (kontrolltids- 518 607 luckor) befinner sig i allmänhet omkopplaren i läge D. PAG- meddelandet innehåller informationen om den eller de tidsluckor som tilldelats mobilstationen i upplänken. PGA-meddelandeskuren felsöks och -korrigeras på motsvarande sätt i en andra FEC- felkorrigeringsenhet 32, från vilken den förs till PAG-tolkaren 33, vilken företrädesvis är en detektor som läser det mottagna meddelandet och anger huruvida det innehöll kanalreserverings- information. PAG-tolkaren 33 styr sändningsdelens buffert 20 och då kanalreserveringen anländer börjar mobilstationen sända data från bufferten 20 i den tilldelade tidsluckan. Även PAG- tolkaren 33 är en del av MAC-kontrollenheten. I fig. 4 visas även en ARQ-enhet 34 för bildande av en automatisk återsänd- ningsbegäran ARQ (Automatic Retransmission reQuest) för sänd- ning och för behandling av en automatisk återsändningsbegäran som mottas i en mottagningsskur. ARQ-enheten 34 är valfri be- roende på det använda pakettjänstprotokollet och har ingen större betydelse för uppfinningen.
I det följande kommer en utföringsform av en basstation BTS enligt uppfinningen att beskrivas under hänvisning till fig. 5.
Sändningsdelen har en buffert 40, i vilken det data som skall sändas sparas. Bufferten 40 har en kontrollförbindelse till PP- formaren (PP - Packet Paging) 41. Paketsökning, PP, används för att informera en mobilstation om en paketöverföring som skall sändas till mobilstationen. Data som kommer från ett fast nät, t.ex. Internet, kommer till en betjänande stödnod SGSN, som överför datat för sändning till mobilstationen MS. Paketen från stödnoden SGSN anländer i bufferten 40 i en basstation BTS (eller ett basstationsystem BSS). Då datat har sparats i bufferten 40, sänder den en kontrollsignal till PP-formaren 41, som nu bildar ett paketsökningsmeddelande till mobilstationen.
Paketsökningsmeddelandet PP FEC-felkodas (FEC - Forward Error Correction) (eller faltningskodas) i felkodningsenheten 42 och det vidarebefordras till omkopplaren 43. Data vidarebefordras till omkopplaren 43 även från bufferten 40, från vilken paket som skall sändas förs för paketsändning och FEC-felkodas (FEC - Forward Error Correction) i den andra felkodningsenheten 44 och förs till inflätningsenheten 45, i vilken datat inflätas för sändning. Omkopplaren 43 befinner sig i läge E då datapaket 518 607 16 sänds och i läge F då paketsökningsmeddelandet PP sänds. Ena änden av omkopplaren 43 är inrättad att dessutom tillhandahålla data till modulator- och sändningsenheten 46, i vilken datat moduleras och sänds i en eller flera skurar till ett trådlöst gränssnitt. Då den virtuella förbindelsen upprättas (i GPRS- inloggningssteget (Fig. 3)) har mobilstationen informerat stöd- noden SGSN att den är en "enkel" mobilstation, vilket innebär att den inte kan motta i vilken slumpmässig tidslucka som helst. Stödnoden SGSN vet sålunda att den skall sända paket endast i lämpliga kanaler och i paketen meddelar den de lämp- liga tidsluckorna till basstationen BTS/basstationsystemet BSS, så att basstationsystemet vet att det skall sända paketsök- ningsmeddelandet PP i en sådan tidslucka som mobilstationen lyssnar efter. Då paketsökningsmeddelandet PP har sänts till mobilstationen MS, kan basstationen BTS vid den överenskomna tidpunkten sända data till mobilstationen MS på den överens- komna kanalen (med andra ord med den överenskomna frekvensen i den överenskomna tidsluckan).
I mottagningsdelen mottas och demoduleras vid mottagning en skur i mottagnings- och demoduleringsenheten 47, som dessutom är förbunden med en andra omkopplare 48, som i läge G mottar skurar som innehåller datapaket, för vilka skurar uppflätning utförs i en enhet 49 och feldetektering och -korrigering utförs i FEC-felkorrigeringsenheten 50, från vilken de mottagna data- paketen sparas i en annan buffert 51 för ytterligare behand- ling. Då basstationen förväntar sig motta från mobilstationen MS en kanalreserveringsskur, PRA, eller andra kontrollmeddelan- den, befinner sig omkopplaren 48 i läge H och vid andra tid- punkter i läge G, då data förväntas. De mottagna kontrollmedde- landena felindikeras och korrigeras på motsvarande sätt i en andra FEC-felkorrigeringsenhet 52, från vilken de vidarebeford- ras till behandlingsenheten 53, vilken även kan innefatta en funktion för bildande av en automatisk återsändningsbegäran ARQ (Automatic Retransmission reQuest) för sändning och för behand- ling av en automatisk återsändningsbegäran som mottas i en mot- tagningsskur. ARQ-funktionen 53 är valfri beroende på använt pakettjänstprotokoll och är inte nödvändig för uppfinningen.
Behandlingsenheten 53 styr bufferten 40 och vidarebefordrar in- 518 607 17 formation till stödnoden SGSN och då kanalbegäran PRA anländer sänder basstationen BTS i de överenskomna tidsluckorna till mobilstationen MS en kvittering på paketbegäran PAG. Basstatio- nen BTS sänder informationen om reserveringen av nedlänken i paketsökningskanalen PP. Basstationen BTS mottar datapaketöver- föringar som vidarebefordras till stödnoden SGSN för ytterliga- re vidarebefordring i telekommunikationsnätet till exempelvis Internet.
I det följande kommer en utföringsform av en stödnod SGSN enligt uppfinningen att beskrivas under hänvisning till fig. 6.
Data som anländer från ett fast datanät 59, t.ex. Internet, till stödnoden SGSN behandlas i dataprocessorn 60 och sparas i bufferten 61. Dataprocessorn 60 frågar signaleringsprocessorn 62 vart paketet skall sändas och signaleringsprocessorn 62 söker i ett lägesbibliotek 63, vilket kan vara utfört som en referenstabell sparat i minnet, informationen i vilken kanal paketet skall sändas till den aktuella mobilstationen MS.
Signaleringsprocessorn 62 vidarebefordrar informationen om tidsluckan till dataprocessorn 60, som vidarebefordrar det datapaket som skall sändas från bufferten 61 till basstationen BTS i korrekt kanal och adderar till det informationen om den tidslucka, i vilken datat skall överföras till mobilstationen i det trådlösa gränssnittet.
Denna uppfinning minskar risken för kollisioner i ett kommuni- kationsnät, och helst förhindras de helt, särskilt i ett kommu- nikationsnäts mobilkommunikationssystem, i tidsdelad tvåvägs- kommunikation i den radioväg i vilken meddelanden överförs i upplänken i en tidslucka och i nedlänken i en annan tidslucka, oberoende av varandra. Uppfinningen underlättar i ett ovannämnt kommunikationssystem användningen av en mobilstation som inne- fattar en sändare/mottagare, varvid kollisionsrisken förblir liten eller till och med helt elimineras.
Ovan har beskrivits utföringsformer av uppfinningen med exempel på sättet, anordningen och systemmiljön för anordningarna. För en fackman inom teknikområdet är det självklart att uppfinning- en ej begränsas till detaljerna vid ovannämnda utföringsformer 518 607 18 och att uppfinningen även kan utföras på annat sätt utan att man avviker från uppfinningsidén. De visade utföringsformerna skall betraktas som informativa men ej begränsande. Möjlig- heterna att utföra och använda uppfinningen begränsas sålunda endast av bifogade patentkrav. Sålunda täcks de olika alterna- tiven för utförande av uppfinningen såsom definierade av patentkraven inklusive ekvivalenta utföringar av uppfinningen.

Claims (17)

5 1 8 6 0 7 gi: gg; _ 19 Patentkrav
1. Sätt att undvika kollisioner i ett telekommunikations- nät vid tidsdelad tvåvägskommunikation, vid vilket meddelanden sänds i en första kommunikationsriktning i en första kanal från en mobilstation (MS) till en basstation (BTS), meddelanden sänds i en andra, motsatt kommunikations- riktning i en andra kanal från basstationen (BTS) till mobil- stationen (MS), de första och andra kanalerna för mobilstationen (MS) allokeras av basstationen (BTS) oberoende av varandra, och åtminstone en tillåten kanal som skall användas av mobilstationen (MS) som den första kanalen meddelas mobil- stationen (MS), k ä n n e t e c k n a t a v att då ett meddelande mottas av basstationen (BTS) från mobilstationen (MS) detekteras nämnda första kanal som används i den första kommunikationsriktningen av basstationen (BTS) genom detekte- ring av mobilstationens (MS) identitet utifrân meddelandet som mottages från mobilstationen (MS), väljs, som nämnda andra kanal, baserat på detektering- en, en sådan kanal av basstationen (BTS) som inte överlappar nämnda första kanal, och meddelas den andra kanalen till mobilstationen (MS).
2. Sätt enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t a v att nämnda åtminstone en tillåtna kanal för användning av mobilstationen som den första kanalen meddelas mobilstationen (MS) genom att den kanal som skall användas som den andra kanalen meddelas.
3. Sätt enligt patentkrav 1 eller 2, k ä n n e t e c k - n a t a v att, för kommunikation mellan basstationen (BTS) och flera mobilstationer (MS), ett register över kanalerna i de första och andra kommunikationsriktningarna för varje enskild mobilstation (MS) uppdateras. 5 1 8 6 0 7 šïï* šffš - - IÄÉÉ? '- 20
4. Sätt enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t a v att mobilstationen (MS) informerar telekommunikationsnätet om mobilstationens (MS) kommunikationskapacitet.
5. Sätt enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t a v att de första och andra kanalerna innefattar en tidslucka.
6. Sätt enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t a v att de första och andra kanalerna innefattar flera tidsluckor.
7. Sätt enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t a v att den första kanalen innefattar ett annat antal tidsluckor än den andra kanalen.
8. Mobilstation (MS) för tidsdelad tvåvägskommunikation med en basstation (BTS) i ett telekommunikationsnät, varvid nätmeddelanden sänds i en första kommunikationsriktning i en första kanal från en basstation (BTS) till en mobilstation (MS) och meddelanden sänds i en andra, motsatt kommunikationsrikt- ning i en andra kanal från mobilstationen (MS) till basstatio- nen (BTS) och i vilket nät de första och andra kanalerna allo- keras oberoende av varandra, vilken mobilstation innefattar organ för kommunikation i den första kommunikations- riktningen i den första kanalen, och organ för kommunikation i den andra kommunikationsrikt- ningen i den andra kanalen, k ä n n e t e c k n a d a v att mobilstationen inne- fattar organ (21) för att informera telekommunikationsnätet om mobilstationens (MS) kommunikationskapacitet för att ge nätet en indikering att mobilstationen kan antingen kommunicera i den första kanalen och den andra kanalen endast vid olika tidsperioder eller kommunicera samtidigt i den första kanalen och den andra kanalen.
9. Mobilstation enligt patentkrav 8, k ä n n e t e c k - n a d a v att de första och andra kanalerna innefattar åtminstone en tidslucka. 518 607 ;::= 21
10. Mobilstation enligt patentkrav 9, k ä n n e t e c k - n a d a v att mobilstationen innefattar organ (21) för att informera basstationen (BTS) om antalet tidsluckor som erford- ras för en kanal.
11. Anordning (BTS) för tidsdelad tvåvägskommunikation med en mobilstation (MS) i ett telekommunikationsnät, varvid nät- meddelanden sänds i en första kommunikationsriktning i en första kanal från en mobilstation (MS) till en basstation (BTS), meddelanden sänds i en andra, motsatt kommunikations- riktning i en andra kanal från basstationen (BTS) till mobil- stationen (MS) och i vilket nät de första och andra kanalerna för mobilstationen (MS) allokeras oberoende av varandra, vilken anordning innefattar organ för kommunikation i den första kommunikations- riktningen i den första kanalen, organ för kommunikation i den andra kommunikationsrikt- ningen i den andra kanalen, och organ (41, 62) för meddelande av åtminstone en tillåten kanal som skall användas av mobilstationen (MS) som den första kanalen, k ä n n e t e c k n a d a v att anordningen inne- fattar organ (53, 60) för detektering av nämnda första kanal som används i den första kommunikationsriktningen genom detek- tering av mobilstationens (MS) identitet utifrån meddelandet mottaget från mobilstationen (MS), organ (41, 62, 63) för val som nämnda andra kanal, baserat på detekteringen, för den andra kommunikationsrikt- ningen, av en kanal som inte överlappar nämnda första kanal, och organ (41, 62, 63) för meddelande av den andra kanalen till mobilstationen (MS).
12. Anordning enligt patentkrav 11, k ä n n e t e c k n a d a v att den är en basstation (BTS).
13. Anordning enligt patentkrav 11, k ä n n e t e c k n a d a v att den är ett basstationssystem (BSS) innefattande åtmin- o o u :sou 5 1 8 6 0 7 ïšš :ffš - - = 22 stone en basstation (BTS) och en basstationstyrenhet (BSC).
14. Anordning enligt patentkrav 11, k ä n n e t e c k n a d a v att den är en telekommunikationsnätstödnod (GSN).
15. Anordning enligt patentkrav 11, k å n n e t e c k n a d a v att de första och andra kanalerna innefattar åtminstone en tidslucka.
16. Telekommunikationsnät innefattande en stödnod (SGSN), en basstation (BTS) och en mobilstation (MS) i ett mobilnät, vilket telekommunikationsnät innefattar för tidsdelad tvåvägs- kommunikation organ för kommunikation i telekommunikationsnätet i en första kommunikationsriktning i en första kanal, organ för kommunikation i telekommunikationsnätet i en andra kommunikationsriktning i en andra kanal, organ (62, 63) för allokering av de första och andra kanalerna för mobilstationen (MS) oberoende av varandra, och organ (41, 62) för meddelande av åtminstone en tillåten kanal som skall användas av mobilstationen (MS) som den första kanalen, k ä n n e t e c k n a t a v organ (53, 60) för detektering av nämnda första kanal som används i den första kommunikationsriktningen genom detek- tering av mobilstationens (MS) identitet utifrån ett meddelande mottaget från mobilstationen (MS), organ (21, 33) för val som nämnda andra kanal, baserat på detekteringen, för den andra kommunikationsriktningen, av en kanal som inte överlappar nämnda första kanal, och organ (41, 62, 63) för meddelande av den andra kanalen till mobilstationen (MS).
17. Nät enligt patentkrav 16, k å n n e t e c k n a t a v att de första och andra kanalerna innefattar åtminstone en tidslucka.
SE9603731A 1995-10-23 1996-10-11 Sätt, anordning och kommunikationsnät för undvikande av kollisioner vid radiokommunikation SE518607C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI955030A FI113223B (sv) 1995-10-23 1995-10-23 Förfarande, anordning och telenät för att undvika kollisioner i radiotrafiken

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9603731D0 SE9603731D0 (sv) 1996-10-11
SE9603731L SE9603731L (sv) 1997-04-24
SE518607C2 true SE518607C2 (sv) 2002-10-29

Family

ID=8544236

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9603731A SE518607C2 (sv) 1995-10-23 1996-10-11 Sätt, anordning och kommunikationsnät för undvikande av kollisioner vid radiokommunikation

Country Status (14)

Country Link
US (1) US5966378A (sv)
JP (1) JPH11513865A (sv)
CN (1) CN1137555C (sv)
AT (1) AT408047B (sv)
AU (1) AU702769B2 (sv)
DE (1) DE19641084B4 (sv)
FI (1) FI113223B (sv)
FR (1) FR2740290B1 (sv)
GB (1) GB2306858B (sv)
IT (1) IT1284978B1 (sv)
NL (1) NL1004295C2 (sv)
RU (1) RU2201035C2 (sv)
SE (1) SE518607C2 (sv)
WO (1) WO1997015994A1 (sv)

Families Citing this family (64)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH10136439A (ja) * 1996-10-30 1998-05-22 Fujitsu Ltd 移動体通信システム及び移動体端末及び基地局及び移動体交換局及び移動体通信制御方法
FI104877B (sv) * 1997-03-27 2000-04-14 Nokia Networks Oy Mekanism för resursreservering i ett paketradionät
FI104610B (sv) * 1997-03-27 2000-02-29 Nokia Networks Oy Allokering av en kontroll kanal i ett paketradionät
SE9702271D0 (sv) * 1997-06-13 1997-06-13 Ericsson Telefon Ab L M Återanvändning av fysisk kontrollkanal i ett distribuerat cellulärt radiokommunikationssystem
US6104929A (en) * 1997-06-20 2000-08-15 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Data packet radio service with enhanced mobility management
DE19730363B4 (de) * 1997-07-15 2011-08-11 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Ortsspezifische World Wide Web Dienste in digitalen zellularen Kommunikationsnetzwerken
AU739108B2 (en) * 1997-09-25 2001-10-04 Nokia Solutions And Networks Gmbh & Co. Kg Optimized adjacent channel search and timeslot assignment for multiple timeslot mobile stations
KR100232237B1 (ko) * 1997-10-25 1999-12-01 김영환 근거리 통신망 인터페이스 장치 및 방법
FI974558A (sv) * 1997-12-18 1999-06-19 Nokia Mobile Phones Ltd Resursreservering i mobilt Internet protokoll
SE519474C2 (sv) * 1998-04-28 2003-03-04 Telia Ab Metod att sända data över ett cellulärt mobilradiokommunikationssystem
US6389008B1 (en) * 1998-12-21 2002-05-14 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Integrated radio telecommunications network and method of interworking an ANSI-41 network and the general packet radio service (GPRS)
US6628629B1 (en) 1998-07-10 2003-09-30 Malibu Networks Reservation based prioritization method for wireless transmission of latency and jitter sensitive IP-flows in a wireless point to multi-point transmission system
US6590885B1 (en) 1998-07-10 2003-07-08 Malibu Networks, Inc. IP-flow characterization in a wireless point to multi-point (PTMP) transmission system
US6594246B1 (en) 1998-07-10 2003-07-15 Malibu Networks, Inc. IP-flow identification in a wireless point to multi-point transmission system
US6862622B2 (en) 1998-07-10 2005-03-01 Van Drebbel Mariner Llc Transmission control protocol/internet protocol (TCP/IP) packet-centric wireless point to multi-point (PTMP) transmission system architecture
US6680922B1 (en) 1998-07-10 2004-01-20 Malibu Networks, Inc. Method for the recognition and operation of virtual private networks (VPNs) over a wireless point to multi-point (PtMP) transmission system
US6452915B1 (en) 1998-07-10 2002-09-17 Malibu Networks, Inc. IP-flow classification in a wireless point to multi-point (PTMP) transmission system
US6640248B1 (en) 1998-07-10 2003-10-28 Malibu Networks, Inc. Application-aware, quality of service (QoS) sensitive, media access control (MAC) layer
GB9819136D0 (en) * 1998-09-02 1998-10-28 Lucent Tech Network Sys Gmbh Mobile terminal and base station in a packet radio services network
CA2278904A1 (en) 1998-09-02 2000-03-02 Lucent Technologies Inc. Mobile terminal and base station in a packet radio services network
DE19842223B4 (de) * 1998-09-15 2005-03-10 Siemens Ag Verfahren und Anordnung sowie Satz mehrerer Anordnungen zum Senden einer Nachricht unter Verwendung eines TDMA-Übertragungsverfahrens
JP2972765B1 (ja) * 1998-11-20 1999-11-08 静岡日本電気株式会社 簡易型携帯電話システムの移動局側のキャリアセンス方法及びシステム
CN1145282C (zh) * 1999-05-12 2004-04-07 三星电子株式会社 移动通信系统中用于基站的信道分配方法
US6606501B1 (en) * 1999-11-10 2003-08-12 Ericsson, Inc. TOA Positioning of GPRS mobiles within the BSS centric architecture of a GSM network
US7420951B1 (en) 1999-11-12 2008-09-02 Nortel Networks Limited Packet-switched communications in a mobile network
US6795428B1 (en) * 2000-01-07 2004-09-21 Ericsson Inc. Fast notification access channel for realtime users in EGPRS networks
US7068623B1 (en) 2000-01-10 2006-06-27 Nortel Networks Limited Communicating traffic over a wireless channel in a mobile communications system
US6678281B1 (en) * 2000-03-08 2004-01-13 Lucent Technologies Inc. Hardware configuration, support node and method for implementing general packet radio services over GSM
US7586949B1 (en) 2000-04-03 2009-09-08 Nortel Networks Limited Interleaving data over frames communicated in a wireless channel
US7006478B1 (en) 2000-05-22 2006-02-28 Nortel Networks Limited Communicating over one or more paths in an interface between a base station and a system controller
US8842642B2 (en) * 2000-10-19 2014-09-23 Ipr Licensing, Inc. Transmitting acknowledgement messages using a staggered uplink time slot
EP1338163A1 (en) * 2000-11-11 2003-08-27 Nokia Corporation Method for allocating radio resources to mobile stations, telecommunications network and mobile station
US6714764B1 (en) * 2000-11-17 2004-03-30 Motorola, Inc. Error detection circuitry and method for detecting an error on a transmission path
US7603126B2 (en) * 2001-05-15 2009-10-13 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for avoiding simultaneous service origination and paging in a group communication network
US7890129B2 (en) * 2001-05-15 2011-02-15 Eric Rosen Method and apparatus for delivering information to an idle mobile station in a group communication network
US6865176B2 (en) * 2001-06-08 2005-03-08 Motorola, Inc. Method and apparatus for resolving half duplex message collisions
KR100414071B1 (ko) * 2001-09-28 2004-01-07 엘지전자 주식회사 이동통신 시스템의 패킷 호 처리방법
US6749117B2 (en) * 2001-11-20 2004-06-15 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Contactless IC card, responding method, and program therefor
FR2838277A1 (fr) * 2002-04-05 2003-10-10 Mitsubishi Electric Telecom Eu Procede d'acces aleatoire a un canal physique a acces aleatoire et station mobile mettant en oeuvre ce procede
US20030231598A1 (en) * 2002-06-18 2003-12-18 Ramesh Venkataraman Method and apparatus for tracking data packets in a packet data communication system
DE10234718A1 (de) * 2002-07-30 2003-11-06 Siemens Ag Verfahren zur Zuweisung einer Übertragungsrichtung für Zeitschlitze von Zeitrahmen eines Funksystems mit zeitlicher Trennung der Übertragung in Aufwärts- und Abwärtsrichtung und entsprechendes Funksystem
KR100431700B1 (ko) * 2002-08-16 2004-05-17 엘지전자 주식회사 에스지에스엔과 지지에스엔간의 시각 동기화 시스템 및 방법
US7587209B2 (en) * 2002-12-30 2009-09-08 Nortel Networks Limited Method of SMS message transfer after GPRS attach
KR100539914B1 (ko) * 2003-01-10 2005-12-28 삼성전자주식회사 이동 통신 시스템에서의 데이터 통신 방법
US7388840B2 (en) * 2003-06-30 2008-06-17 Intel Corporation Methods and apparatuses for route management on a networking control plane
US7327746B1 (en) * 2003-08-08 2008-02-05 Cisco Technology, Inc. System and method for detecting and directing traffic in a network environment
US20050099998A1 (en) * 2003-11-07 2005-05-12 Samsung Electronics Co., Ltd. System and method for establishing mobile station-to-mobile station packet data calls between mobile stations in different wireless networks
US8843086B2 (en) * 2006-01-31 2014-09-23 Blackberry Limited Method and apparatus for enabling transmission in a slotted radio data communication system by pausing data reception
JP2008009608A (ja) * 2006-06-28 2008-01-17 Matsushita Electric Ind Co Ltd シリアルインターフェース装置及び双方向シリアルインターフェースシステム並びにシリアル通信方法
US8433357B2 (en) 2007-01-04 2013-04-30 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for utilizing other sector interference (OSI) indication
US8681749B2 (en) * 2007-01-04 2014-03-25 Qualcomm Incorporated Control resource mapping for a wireless communication system
US8457315B2 (en) 2007-01-05 2013-06-04 Qualcomm Incorporated Pilot transmission in a wireless communication system
GB0702325D0 (en) 2007-02-07 2007-03-21 Siemens Ag Uplink allocation strategies
KR101467783B1 (ko) * 2008-02-25 2014-12-03 엘지전자 주식회사 무선 개인영역 통신망과의 공존 지원 방법
KR101490245B1 (ko) 2008-02-25 2015-02-05 엘지전자 주식회사 광대역 무선접속 시스템의 서브채널 할당을 고려한 공존지원 방법
KR101467782B1 (ko) * 2008-02-25 2014-12-03 엘지전자 주식회사 이동 단말에서 공존 지원 방법
KR100925450B1 (ko) * 2008-03-03 2009-11-06 엘지전자 주식회사 상향링크 신호의 충돌 해결 방법
JP4410837B2 (ja) * 2008-03-28 2010-02-03 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ 無線リソース選択方法、移動局及び無線基地局
US9042280B2 (en) * 2012-07-12 2015-05-26 Nokia Solutions And Networks Oy Methods and apparatus for half duplex scheduling
FR3018409B1 (fr) * 2014-03-06 2018-01-05 Sagemcom Broadband Sas Systeme et procede permettant de reduire la consommation energetique d'un dispositif d'interconnexion
WO2015163336A1 (ja) 2014-04-21 2015-10-29 株式会社 東芝 無線通信用集積回路
EP3136804B1 (en) 2014-04-21 2021-09-01 Kabushiki Kaisha Toshiba Base stations and wireless communication methods
EP3024156A1 (en) * 2014-11-19 2016-05-25 Motorola Solutions, Inc. Method, device and system for transmitting short data during an active TDMA call
CN110932794B (zh) * 2019-12-05 2021-09-21 哈尔滨工程大学 一种基于全深海auv的无冲突双向通信方法

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4468813A (en) * 1982-12-06 1984-08-28 Motorola, Inc. Digital voice storage system
US4866710A (en) * 1988-02-22 1989-09-12 Motorola, Inc. Reuse groups for scan monitoring in digital cellular systems
JP3093243B2 (ja) * 1990-07-12 2000-10-03 株式会社東芝 移動無線通信システム
JPH0494228A (ja) * 1990-08-09 1992-03-26 Matsushita Electric Ind Co Ltd ダイナミックチャネル割当方法
JP2701626B2 (ja) * 1991-10-25 1998-01-21 日本電気株式会社 無線接続方式
EP0555596B1 (fr) * 1992-01-31 1997-04-09 Alcatel Cit Procédé pour déterminer le temps de propagation entre la station terminale distante et la station terminale centrale dans un réseau de transmission bidirectionnelle du type point-multipoints
US6101177A (en) * 1992-03-30 2000-08-08 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Cell extension in a cellular telephone system
GB2270815B (en) * 1992-09-18 1996-05-08 Roke Manor Research Improvements in or relating to cellular mobile radio systems
SE516173C2 (sv) * 1993-02-16 2001-11-26 Ericsson Telefon Ab L M Anordning för telekommunikation
FI92786C (sv) * 1993-03-30 1994-12-27 Nokia Telecommunications Oy Förfarande för att söka signaleringskanal i ett radiosystem
DE4314790A1 (de) * 1993-05-05 1994-11-10 Sel Alcatel Ag Verfahren und Schaltungsanordnung zur Reservierung von Zeitschlitzen bei serieller Datenübertragung
ES2078150B1 (es) * 1993-06-25 1998-01-01 Alcatel Standard Electrica Subsistema de comunicaciones entre estaciones base y controladores de estaciones base en sistemas de comunicaciones a rafagas.
JP2526496B2 (ja) * 1993-07-21 1996-08-21 日本電気株式会社 移動通信システム
JP2856050B2 (ja) * 1993-11-30 1999-02-10 日本電気株式会社 ルーティング制御方法
JP2600622B2 (ja) * 1994-09-22 1997-04-16 日本電気株式会社 Tdma方式の移動通信システムにおける下り制御信号の送信制御方法
US5742593A (en) * 1995-08-29 1998-04-21 Hazeltine Corporation On-line distributed TDMA/FDMA/CDMA link assignment in mobile radio networks with flexible directivity

Also Published As

Publication number Publication date
JPH11513865A (ja) 1999-11-24
FR2740290A1 (fr) 1997-04-25
ITMI962156A1 (it) 1998-04-17
FR2740290B1 (fr) 2001-11-16
DE19641084B4 (de) 2012-07-19
SE9603731D0 (sv) 1996-10-11
SE9603731L (sv) 1997-04-24
GB9622016D0 (en) 1996-12-18
FI955030A (sv) 1997-04-24
AT408047B (de) 2001-08-27
AU702769B2 (en) 1999-03-04
FI955030A0 (sv) 1995-10-23
RU2201035C2 (ru) 2003-03-20
WO1997015994A1 (en) 1997-05-01
AU6990696A (en) 1997-05-15
US5966378A (en) 1999-10-12
ATA180496A (de) 2000-12-15
DE19641084A1 (de) 1997-04-24
CN1204428A (zh) 1999-01-06
GB2306858A (en) 1997-05-07
IT1284978B1 (it) 1998-05-28
FI113223B (sv) 2004-03-15
CN1137555C (zh) 2004-02-04
NL1004295A1 (nl) 1997-04-25
NL1004295C2 (nl) 1999-05-07
GB2306858B (en) 1999-11-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE518607C2 (sv) Sätt, anordning och kommunikationsnät för undvikande av kollisioner vid radiokommunikation
CN109565459B (zh) 无线通信网络中端点到边缘节点的交互
KR100830562B1 (ko) 패킷-포맷 통신에서의 자원 할당
JP6977161B2 (ja) データ伝送チャネル処理方法、装置、およびシステム
KR100451298B1 (ko) 시그널링 방법
EP1004211B1 (en) Point-to-multipoint mobile radio transmission
KR100574122B1 (ko) 무선 유닛과 패킷 데이터 네트워크 간의 통신 방법
US8259702B2 (en) Efficient over the air address methods and apparatus
RU2256299C2 (ru) Способ и устройство для поддержания информации о подтверждении радиосвязи для однонаправленного канала передачи пользовательских данных
FI109437B (sv) Allokering av resurser i kommunikation i paketformat
US20040246962A1 (en) Dynamically assignable resource class system to directly map 3GPP subscriber communications to a MPLS-based protocol
CN110999382B (zh) 用于控制分组复制的方法及设备
CN111093211A (zh) 一种控制信令传输方法、装置和存储介质
US20220408342A1 (en) Relay Method, Method for Generating Routing Table, and Device
KR101502135B1 (ko) 단말, 게이트웨이 및 그의 데이터 송수신 방법
US20240022965A1 (en) Traffic transmission schemes in wireless communications
KR102307626B1 (ko) 시분할 듀플렉스 구성 방법 및 세션 관리 장치
JP2004128829A (ja) 無線中継アクセスシステム
CN117242813A (zh) 路径建立方法、选择方法、装置、终端设备及存储介质
Chaves-Dieguez et al. Improving effective contact duration in vehicular delay-tolerant networks

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed