SE518042C2 - Kanalavsökning i cellulära telefonsystem - Google Patents

Kanalavsökning i cellulära telefonsystem

Info

Publication number
SE518042C2
SE518042C2 SE9604326A SE9604326A SE518042C2 SE 518042 C2 SE518042 C2 SE 518042C2 SE 9604326 A SE9604326 A SE 9604326A SE 9604326 A SE9604326 A SE 9604326A SE 518042 C2 SE518042 C2 SE 518042C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
mobile station
channel
mobile
radio
channels
Prior art date
Application number
SE9604326A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9604326D0 (sv
SE9604326L (sv
Inventor
Hans Blackman
Sven Tryding
Original Assignee
Ericsson Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Inc filed Critical Ericsson Inc
Publication of SE9604326D0 publication Critical patent/SE9604326D0/sv
Publication of SE9604326L publication Critical patent/SE9604326L/sv
Publication of SE518042C2 publication Critical patent/SE518042C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W52/00Power management, e.g. TPC [Transmission Power Control], power saving or power classes
    • H04W52/02Power saving arrangements
    • H04W52/0209Power saving arrangements in terminal devices
    • H04W52/0225Power saving arrangements in terminal devices using monitoring of external events, e.g. the presence of a signal
    • H04W52/0235Power saving arrangements in terminal devices using monitoring of external events, e.g. the presence of a signal where the received signal is a power saving command
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W52/00Power management, e.g. TPC [Transmission Power Control], power saving or power classes
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W48/00Access restriction; Network selection; Access point selection
    • H04W48/16Discovering, processing access restriction or access information
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W52/00Power management, e.g. TPC [Transmission Power Control], power saving or power classes
    • H04W52/02Power saving arrangements
    • H04W52/0209Power saving arrangements in terminal devices
    • H04W52/0212Power saving arrangements in terminal devices managed by the network, e.g. network or access point is master and terminal is slave
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02DCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES [ICT], I.E. INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES AIMING AT THE REDUCTION OF THEIR OWN ENERGY USE
    • Y02D30/00Reducing energy consumption in communication networks
    • Y02D30/70Reducing energy consumption in communication networks in wireless communication networks

Description

n o o u av 51.3 042 Iš.-I§Éf*Éfš 2 starkare anropskanal. Om användaren initierar ett anrop lämnar den mobila stationen standby-moden och gàr in i proceduren för att initiera ett anrop i enlighet med NMT-standarden. I en sovmod reagerar den. mobila stationen. på minsta antalet funktioner, begränsade endast till användarinitierade funktioner.
Konventionellt avsöker en mobiltelefon inte kontinuerligt den starkaste styrkanalen. När ett anrop görs, väljer en NMT-telefon slumpmässigt en startkanal bland en grupp av i förväg lagrade àtkomstkanaler (AC), för att påbörja en àtkomstkanalavsökning.
Mobiltelefonen kommer att välja och använda den första àtkomst- kanalen vars signalstyrka är tillräckligt hög. Den selekterade åtkomstkanalen används sedan för att initiera en anropslänkupp- sättningsprocedur.
För att spara batteritid, till exempel i NMT-systemet, sänder basstationerna ut batterisparkommandon (BSO) till grupper av mobilstationer. Grupperingarna tilldelas av mobilsystemet.
Systemet beordrar, genom utfärdande av BSO, grupper av mobilsta- tioner att gå till en sovmod, vid vilken den större delen av mobilstationens koppling blir inaktiv för att ytterligare minska batteriförbrukning. En typisk BSO-period är nägra fä sekunder, och längden av BSO-perioden bestäms vanligen av anropsfrekvensen i systemet (t.ex. belastningen vid mobilkopplingscentralen som betjänar en grupp stationer). Om ett anrop läggs till en mobilstation under perioden tilldelad av BSO kommer anropet att läggas i väntan vid mobilkopplingscentralen (som styr flertalet basstationer) tills BSO perioden har slutat.
Sammanfattning av uppfinningen Under batterisparperioden angiven av ett batterisparkommando, söker en mobilstation i enlighet med den föreliggande upp- finningen en ny, bättre styrkanal och/eller ätkomstkanal, och lagrar den identifierade, bättre kanalen för framtida användning i enlighet med den föreliggande uppfinningen. Mobilstationen växlar till avlyssning av den bästa styrkanalen vid slutet av BSO-perioden och lagrar den bästa åtkomstkanalen för snabbare anropsinitieringsuppsättning. Andra faktorer inblandade i initiering av kanalavsökningen innefattar ett fastställande av huruvida mobilstationen är fordonsmonterad och ett fastställande av den sista tidpunkten en kanalavsökning har skett.
Kort beskrivning av ritningarna Den föreliggande uppfinningen kommer nu att beskrivas med hänvisning till de medföljande ritningarna i vilka: Figur 1 är ett schematiskt diagram som illustrerar ett exempel på ett sambandet mellan systemcellerna, cellulärt mobilradiosystem som illustrerar ett mobilkopplings- centrum och mobilstationer, Figur 2 är ett blockschema som illustrerar en mobilstation i ett cellulärt mobilradiosystem i enlighet med figur 1, och Figur 3 är ett flödesdiagram över en kanalavsökningsmetod i enlighet med den föreliggande uppfinningen.
Detaljerad beskrivning av föredragna utförinqsformer För att möjliggöra begrundande av den föreliggande uppfinningen, tillhandahålls en kort beskrivning av' ett typiskt cellulärt mobilradiotelefonsystem. Ytterligare detaljer angående hårdvara och funktion i ett exemplifierande cellulärt mobilsystem kan Patent No. 5,ll9,502 tilldelat Kallin et al. den 2 juni 1992, och i servicemanualen.för Ericssons Mobiltelefon 1941, EN/LZB 126 1219 R1A tillgänglig från Ericsson. Mobile Communications AB, CM/S, S-223 70 Lund, Sverige, här medtagen som återfinnas i U.S. referens.
Ett typiskt cellulärt mobilradiotelefonsysten\styrs av åtminstone en mobilkopplingscentral (även känt som ett mobiltelefonkopp- lingskontor eller en växel), åtminstone en basstation samt åtminstone en nwbilstation. Mobilkopplingscentralen utgör ett gränssnitt mellan radiosystemet och det allmänna telefonkopp- 518 042 ïfiIå-Ilšïíšš 4 lingsnätet. Basstationen sänder information mellan mobilstatio- nerna och mobilkopplingscentralen. Anrop till och fràn.mobilabon- nenter kopplas av mobilkopplingscentralen. Mobilkopplingscentra- len tillhandahåller också alla signaleringsfunktioner som behövs för att upprätta anropen. För att erhålla radiotäckning av ett geografiskt område ibland hänvisat till som ett mobiltelefon- växelomràde (MTX), krävs normalt ett antal basstationer. Detta antal kan sträcka sig fràn, i ett exceptionellt fall, en bassta- tion, upp till ett hundra eller fler basstationer i normala system. Området är uppdelat i celler, där varje cell antingen kan betjänas av en basstation eller kan dela en basstation med ett antal andra celler. Varje cell har en associerad styrkanal över vilken styrinformation (icke-tal) överförs mellan de mobila enheterna i denna cell och basstationen. Rent allmänt innefattar styrkanalen en dedicerad kanal pà en känd frekvens över vilken viss information överförs från basstationen till mobilstationer, en àtkomstkanal för enkelriktade överföringar av information fràn basstationen till mobilstationerna samt en eller flera trafikka- naler för dubbelriktad överföring mellan mobilstationerna och basstationen. Dessa olika kanaler kan dela samma frekvens, eller kan de arbeta på olika respektive frekvenser. I NMT- systemet används duplexkanaler så att en konversation kan fortgà samtidigt i båda riktningarna.
Tre typer av överföringar sker normalt på styrkanalerna mellan mobilstationerna och basstationerna. Först när en mobilstation ger upphov till ett anrop, sänder den en àtkomstförfràgan till basstationen vars styrkanal har den starkaste signalen. Denna àtkomstförfràgan informerar' basstationen. att den förfrágande mobilstationen behöver tilldelas en talkanal (dvs. trafikkanal) över vilken anropet kan kopplas. För det andra, när en mobilsta- tion söks av en basstation över styrkanalen, som indikerar att basstationen har ett anrop som skall fullbordas till mobilabon- nenten, sänder den sökta.mobilstationen tillbaka ett sökningssvar på àtkomstkanalen. Slutligen när en mobilstation förflyttar sig fràn en cell till en annan, eller fràn ett trafikomràdet till ett annat, eller av andra skäl, kan mobilstationen sända en registre- 51 s 042 '-.-' Ef fÉ" ringsàtkomst över àtkomstkanalen för identifiera sig själv och sin närvaro till telefonväxeln associerad med cellen.
För att möjliggöra sökning, det vill säga sökning av en mobil enhet, kan ett betjäningsomráde uppdelas i trafikomràden sonxvart och ett innehåller ett antal celler. När en mobilstation lämnar ett trafikomràde och kommer in i ett annat, begärs av mobilkopp- lingscentralen att repetera dess nya läge. På detta sätt kan mobilstationen sökas över ett begränsat antal basstationer.
En mobilstation i vilotillstánd, dvs., med inget aktivt anrop som sker, kommer att lyssna på sökningar och annan information pà styrkanalen som har den starkaste signalstyrkan. Mobilstationen kommer att stanna avstämd till àtkomstkanalen tills den antingen initierar en åtkomst, t.ex., en registrering, anropsàtkomst eller ett sökningssvar, eller utför en äteravsökning av alla styrkana- lerna inom dess omrâde för att fastställa om en ny styrkanal har en starkare signalstyrka än den aktuella styrkanalen.
I cellulära radiosystem, eftersom mobilstationen kan röra sig, kan den mottagna signalens kvalitet försämras om mobilstationen lämnar basstationens täckningsomràde. Eftersom den mottagna signalens kvalitet minskas, minskas också förmågan att korrekt detektera och tolka datameddelanden. Detta minskar sannolikheten att, till exempel, ta emot inkommande anrop. (vilket till exempel kan vara 21 kanaler) och välja styrkanalen med den Genom att utföra en àteravsökning av alla styrkanaler starkaste signalstyrkan, kan ordfelhalten för signaler mottagna vid mobilstationen minska och därvid öka sannolikheten för att riktigt ta emot meddelanden på styrkanalen.
Före beskrivning av' ytterligare detaljer i den föreliggande uppfinningen, kommer att diskuteras med hänvisning till figur 1 ett exempel pà konstruktionen av ett cellulärt mobilradiosystem i vilket den föreliggande uppfinningen kan användas. n . u | nu n 51 3 042 *ni 'z 6 Figur 1 är ett schematiskt diagram som illustrerar tio celler, Cl till C10, skulle 1netoden i. enlighet med. den föreliggande uppfinningen i ett cellulärt mobilradiotelefonsystem. Normalt implementeras i ett cellulärt mobilradiosystewxsom innefattar mer celler än tio. Med anledning av denna diskussion anses systemet avbildat här att vara en isolerad del av ett större system.
För varje cell Cl till C10 finns en respektive basstation Bl till B10. Figur 1 illustrerar basstationer belägna i. närheten av respektive cellcentra och med rundstràlande antenner. Emellertid kan angränsande cellers basstationer samplaceras i närheten av cellgränser och ha riktantenner.
Figur 1 illustrerar tio mobila stationer (t.ex., fordonsmontera- de, portabla och ficktelefoner) M1 till Ml0, som är rörliga inom en cell och fràn en cell till en annan cell. Metoden i enlighet ett cellulärt.mobilradiosysten1son1innefattar många fler mobilstatio- med den föreliggande uppfinningen kan implementeras i ner än tio. Speciellt finns det normalt mànga fler mobilstationer än det finns basstationer. Även illustrerad i figur 1 finns en mobilkopplingscentral (även känt somrmobilkopplingskontor eller växel). Mobilkopplingscentra- len MSC illustrerad i figur 1 är med kabel kopplad till alla tio visade basstationerna. Mobilkopplingscentralen är kopplad med kablar även till ett fast allmännt telefonnät eller likande fast nät med ISDN-facilitet. Alla kablar fràn mobilkopplingscentralen till basstationer och kablar till fasta nät visas inte. Vidare kan andra media användas i stället för kablar för förbindelser bas till mobilkopplingscentral, t.ex., fasta radiolänkar.
Som illustrerat i figur 2, inbegriper en mobilstation en mikrofon 101, Styranordningen 130 kan vara i form av funktionsblock, soul i sin tur är ansluten till en styranordning 130. såsom visat i figur 2 i det amerikanska patentet 5,119,502, eller som visat i servicemanualen för Ericssons Mobiltelefon 1941 anförd n u n o n vn ,18 042 7 ovan, eller vilken som helst lämplig koppling med tillräcklig bearbetningskraft för att utföra den föreliggande uppfinningen.
En mottagarbärvàgsfrekvenssignal alstras i enlighet med en selekterad mottagningskanal med en mottagarfrekvenssyntetisator 125. Inkommande radiofrekvenssignaler tas emot av en mottagare 126, Det mottagna signalstyrkevärdet sänds sedan till den mikroprocessor- och deras styrka mäts med en signalnivàmätare 129. baserade styranordningen 130. En RF-demodulator 127, son1tar emot mottagarbärvàgsfrekvenssignalen från mottagarfrekvenssyntetisa- torn 125 och radiofrekvenssignalen från.mottagaren 126, demodule- rar radiofrekvensbärvàgssignalen, och alstrar alltså en mellan- frekvens (MF). Mellanfrekvenssignalen demoduleras av en, MF- demodulator 128, som lagrar den ursprungliga informationen, till exempel en W/4-DQPSK modulerad digital eller analog information.
En styranordning 130 innefattar en styrkanalsmeddelandedetektor 133 till vilken sänds styrmeddelanden och matas detekterad styrinformation till en mikroprocessor i styranordningen 130.
Den mikroprocessorbaserade styranordningen 130 styr mobilsta- tionsaktiviteten och basstationskommunikationen, samt hanterar även inmatning fràn terminaltangentbordet och displayutmatning 131. Beslut av styranordningen 130 görs i enlighet med mottagna meddelanden och mätningar som görs. Tangentbordet och display- enheten 131 möjliggör information att utbytas mellan användaren och basstationen. Även ingående i mobilstationen finns en högtalare 119 för att alstra ljud motsvarande en mottagen talsignal.
Om den föreliggande uppfinningen implementeras i ett digitalt system, dà kan en talkodare placeras mellan mikrofonen 101 och styranordningen 130 och en avkodare kan anslutas mellan hög- talaren 119 och styranordningen 130 tillsammans med andra systemkomponenter, som till exempel visat i det amerikanska patentet 5,119,502. Om den föreliggande uppfinningen implemente- ras i ett system som det analoga NMT-systemet, kan ett duplex- filter och en ensam antenn (eller flera antenner med en antenn- v c » ø n a. -v- .- 518 042 :s f' -äfë 8 omkopplare) införlivas såsom visat i servicemanualen för Ericssons Mobiltelefon 1941 anförd ovan.
En av de primära uppgifterna som utförs i systemàtkomstmoden för mobilstationen.är alstringen av ett átkomstmeddelande i1mobilsta- tionen och preparation av en lämplig trafikkanal för informa- tionsutbyte. Åtkomstkanalerna tillgängliga för mobilstationen, vilka uppdaterades under vilomoden och under BSO-perioden, undersöks pä ett sätt liknande mätningen av de dedicerade styrkanalerna sonmbeskrivet ovan. Ett rangordnande av signalstyr- kan för var och en görs och kanalen associerad med den starkaste signalen väljs. Sändarfrekvenssyntetisatorn 124 och mottagarfre- kvenssyntetisatorn 125 avstäms i enlighet därmed och ett serviceförfràgningsmeddelande sänds över den selekterade kanalen via en RF-modulator 122, en effektförstärkare 123 och en antenn för att informera basstationen om typen av åtkomst som önskas, t.ex., alstrande av anrop, sökningssvar, registreringsförfràgan eller kommandobekräftelse.
Efter slutförande av detta meddelande slås förstärkaren 123 i mobiltelefonen av och mobilstationen väntar pà ytterligare styrmeddelanden. Beroende pà àtkomsttiden, kommer mobilstationen sedan att ta emot ett adekvat meddelande fràn basstationen.
Om àtkomsttypen är alstring av anrop eller sökning, tilldelas mobilstationen en ledig trafikkanal, och mobilstationen tar över kontrollen av trafikkanalen och lämnar systemàtkomstmoden.
Mobilstationenavstämmersedansändningsfrekvenssyntetisatorn124 och mottagningssyntetisatorn 125 till frekvenserna associerade med den valda trafikkanalen. En tidsinlàsningsprocedur styrs av basstationen och baseras pà tidsfördröjningsmätningar som utförs vid basstationen pà den mottagna signalen. Från denna tidpunkt och vidare överförs utbytet av meddelanden mellan basstationen t.ex. och mobilstationen via, en fast associerad styrkanal (FACCH) och en långsam associerad styrning (SACCH). u u av.. 518 042 9 En kortfattad beskrivning av NMT-specifikationen för en hand- hållen mobilstation med en batterisparfunktion följer. För mera detaljer görs hänvisning till NMT Dok. 900-3, medtaget här som referens.
En mobilstation med batterisparande definieras som en handhållen mobilstation eller liknande som kan bearbeta mottagna batteri- sparkommandon (BSO). Dessa BSO adresserar typiskt en grupp av mobilstationer i vilken alla mobilstationerna inom systemet är tilldelade en av ett flertal grupper till exempel i enlighet med den sista siffrani.mobiltelefonabonnemangsnumret. Vidunottagande av BSO, stänger eller slår nnbilstationerna inom en grupp av vissa på förhand valda funktioner andra än visuella indikatorer i display och användarinitierade operationer. En extra display kan vara införlivad för att markera tillfället för en batteri- sparperiod.
De på förhand valda funktionerna stängs ner under en tidsperiod satt av BSO, till exempel kan sådana vara 0, 5, 15, 20, 25, 30 eller 35 sekunder.
Omedelbart efter batterisparperioden har löpt ut låses mobilsta- tionen till samma kanal som den var låst till före mottagandet av BSO. Denna aspekt för den konventionella NMT-specifikationen modifieras i enlighet med den föreliggande uppfinningen. Efter att batterisparperioden har löpt ut är mobilstationen omedelbart i stånd att ta emot vilken som helst information på de ihàgkomna styrkanalerna. Onx den ihågkomna styrkanalen. inte är adekvat börjar mobilstationen söka en ny styrkanal i enlighet med konventionellNMT-standand.DenföreliggandeLqmíinningennünskar eller eliminerar behovet av denna procedur.
Batterisparbelastningen ståndet, eller initiering av ett anrop. I batterisparmoden är mobilstatio- skall från standby-till- i vilket nwbilstationen förblir klar för mottagning särskiljas nen inte klar för mottagning av ett anrop, och det cellulära systemet kommer inte att försöka initiera anrop till gruppen av s1s 0,42 f lO mobilstationer som det har kommenderat att vara.i batterisparmod.
Anrop läggs pà hållning i mobilkopplingscentralen tills slutet av' batterisparperioden för' gruppen. till vilken. den anropade mobilstationen hör. Speciellt kan mobilstationen stänga mottaga- ren under perioden indikerad i informationsfältet för BSO.
Med hänvisning till det medföljande flödesdiagrammet i figur 3, kommer nu den föreliggande uppfinningen att beskrivas. Detta flödesdiagram följs varje gång BSO tas emot.
Vid mottagning av BSO av en mobilstation (steg S10), fastställs det huruvida mobilstationen är bilmonterad och därför har en större sannolikhet att relativt snabbt röra sig mellan celler (steg S11). Om mobilstationen inte är bilmonterad, fastställs tiden efter den sista kanalavsökningen att vara antingen större eller mindre än en pà förhand fastställd tid T, typiskt 1 minut (steg S12).
Om tiden efter den sista avsökningen är mindre än den på förhand fastställda tiden T, då går mobilstationen in i batterisparmoden (steg S13) baserat på antagandet att de nyligen erhållna av- sökningsresultaten fortfarande är riktiga. Om emellertid tiden efter den sista kanalavsökningen är större än den pà förhand fastställda tiden T, eller om mobilstationen är bilmonterad, àteravstämmer metoden till nästa avsökningskanal bland en grupp av avsökningskanaler lagrade i mobilstationen (steg S15).
När väl mobilstationen är fast på nästa kanal som skall mätas, fastställs en mottagen signalstyrkeindikator (RSSI) i enlighet med känd teknik (steg S16). Om medelvärdet av RSSI inte är större än t.ex. -93dBm (pV) (steg S17) àtergàr mobilstationen till steg S15 och àteravstämmer till nästa avsökningskanal. Om emellertid medelvärdet av RSSI är större än -93 dBm dà fortsätter stationen att läsa och identifiera snabbfrekvensskiftsnycklingsdata (FFSK) pà kanalen som avsöks (steg S18).
Q o v n en 51 s 042 Üï-.f ll När väl dessa data inhämtats fortsätter mobilstationen att identifiera huruvida kanalen som avsöks är en åtkomstkanal eller en styrkanal (steg S19). Om den är varken en åtkomstkanal eller en styrkanal, återgår mobilstationen till steg S15 för att återavstämmas till nästa avsökningskanal.
Om emellertid avsökningskanalen är en åtkomstkanal (steg S20) då fastställs det huruvida RSSI för åtkomstkanalen är bättre än den gamla åtkomstkanalens RSSI (steg 21). Om inte, återgår mobilsta- tionen till steg S15. Om emellertid den nya åtkomstkanalens RSSI är bättre än den gamla åtkomstkanalens RSSI, då fastställs det huruvida den nya åtkomstkanalen är del av det aktuella trafikom- rådet (steg S22) snarare än ett angränsande trafikomràde genom trafikområdeskoden sänd på den anropande kanalen. Om åtkomst- kanalen inte är del av det aktuella trafikområdet, då lagrar den inte den nya åtkomstkanalen och proceduren återgår till steg S15.
Detta är eftersona mobilstationen inte är registrerad. i det angränsande trafikområdet och att vara registrerad skulle kräva en registreringsprocedur (även känt som "roaming") såsom den används i det konventionella NMT-systemet. Annars skulle bördan som skulle läggas på växlarna bli alltför stor on1mobilstationer- na registrerade till ett nytt trafikomràde varje gång de detekte- rade en starkare kanal från ett angränsande trafikomràde, speciellt när man åker längs gränsen mellan två betjäningsom- råden.
Onxemellertid åtkomstkanalen är del av det aktuella trafikområdet då sparas åtkomstkanalen för startåtkomstkanalen, vilken kan användas senare för anropsuppsättning (steg S23) och därefter återgår systemet till steg S15 för att söka en ännu bättre átkomstkanal.
Om det fastställs att kanalen som avsöks är en styrkanal (steg S20), då fastställs det huruvida den nya styrkanalen är bättre än den gamla styrkanalen (steg S24). Om den inte är det då återgår mobilstationen till steg S15. Om en ny styrkanal är bättre än. derl gamla styrkanalen, då fastställs det huruvida Q n c u no u 518 042 12 styrkanalen är del av det aktuella trafikområdet (steg S25). Om inte återgår igen mobilstationen till steg S15. Om den nya bättre styrkanalen. är' del av' det aktuella trafikomràdet, då lagras (steg S26) till steg S15 för att söka en ännu bättre styrkanal. kanalen som den aktuella styrkanalen och systemet återgår Det kan ses ur beskrivningen ovan att BSO verkar som eller en form av ett återavsökningkommando för att få mobilstationen att àteravsöka på förhand selekterade radiokanaler under en BSO- period i vilken systemet inte kommer att sända sökningar riktade till mobilstationerna till vilka BSO var riktat. Den föreliggande uppfinningen tar även med i beräkningen mängden av tid efter sista avsökningsoperationen.och.om|nobilstationen.är sannolik.att röra sig relativt fort mellan celler vid fastställande huruvida en kanalavsökningsoperation skall initieras.
Den föreliggande uppfinningen är användbar i vilket som helst lämpligt radiosystem som sänder över en mångfald styrkanaler, inkluderande analoga eller digitala system (TDMA, CDMA), som inbegriper fasta stationer som rundsänder effektminsknings- kommando till batteridrivna stationer.
Ur den föregående beskrivningen av de speciella utföringsformerna kan andra lätt modifiera och/eller anpassa för olika applikatio- att från uppfinningens allmänna karaktär och därför är och avses sådana ner såsom speciella utföringsformer utan avvika anpassningar och modifikationer inbegripna i betydelsen och Det skall inses att språkbruket och terminologin använd här är för syftet ekvivalensområdet för de visade utföringsformerna. med beskrivningen och är inte en begränsning. v o | u n a.

Claims (17)

513 042 13 PATENTKRAV _
1. Metod för att styra avsökning av radiokanaler av mobilsta- tioner i ett cellulärt radiotelefonsystem, i vilket mobilstatio- nerna är funktionsmässigt kopplade till åtminstone en basstation via en mångfald radiokanaler, varvid metoden innefattar stegen: sändning av en styrsignal från en basstation till åtminstone en mobilstation för att informera denna åtminstone en station att inga sökningar kommer att utges riktade till denna åtminstone en mobilstation.under en.pà förhand fastställd period, mottagning vid. denna åtminstone en, mobilstation av styrsignalen, avsökning under den på förhand fastställda.perioden, vid denna åtminstone en. mobilstation, av' radiokanalerna för att identifiera vilka radiokanaler som har överlägsna särdrag, och lagring i denna mobilradiostation av kanaler fastställda att ha överlägsna särdrag.
2. Metod enligt krav 1, i vilken radiokanalerna innefattar åtkomstkanaler och styrkanaler.
3. Metod enligt krav 1, vidare innefattande stegen: fastställande huruvida en mobilstation är monterad på ett fordon, ' fastställande av ett tidsbelopp som gått efter en tidigare kanalavsökningsoperation, och gående till en sovmod om tiden som gått är mindre än ett på förhand fastställt tidsbelopp och nwbilstationen inte är fordonsmonterad eller initialisering av avsökningssteget om mobilstationen är fordonsmonterad eller tiden som gått är större än den på förhand fastställda tiden.
4. Metod enligt krav JQ i vilken avsökningssteget vidare innefattar steget att identifiera huruvida en radiokanal som avsöks är en av en styrkanal och en átkomstkanal som har överlägsna särdrag, och 518 042 14 i vilken lagringssteget innefattar steget att lagra en radiokanal fastställd att ha överlägsna särdrag i enlighet med om det är en styrkanal eller en àtkomstkanal.
5. Metod enligt krav 1, i vilken särdragen innefattar signal- styrka.
6. Mobilstation i stånd att kommunicera med åtminstone en basstation via en mångfald radiokanaler, varvid mobilstationen innefattar: mottagningsorgan för att ta emot radiosändningar från åtminstone en basstation, demoduleringsorgan för att demodulera radiosändningar fràn åtminstone en basstation mottagna av mottagningsorganet, en styrkanalsmeddelandedetektor för att extrahera styrinformation ur åtminstone ett speciellt styrmeddelande mottaget av mottagningsorganet och demodulerat av demodulerings- organet, varvid det speciella styrmeddelande informerar bassta- tionen att inga sökningssignaler är att förvänta under en pà förhand fastställd tid, en signalnivàmätare för fastställande av signalstyrkan för en signal mottagen av mottagningsorganet, en styranordning för att styra avsökning av radiokana- lerna när det speciella styrmeddelandet mottas, demoduleras och detekteras och under den pá förhand fastställda tiden att fastställa vilken av radiokanalerna som har de bästa särdragen och för lagring av kanalerna som har de bästa särdragen.
7. Mobilstation enligt krav 6, i vilken styranordningen fastställer huruvida en mobilstation är monterad på ett fordon, fastställer ett tidsbelopp som gàtt efter en föregående kanalav- sökningsoperation, och går till en sovmod om tiden som gått är större än ett pà förhand fastställt tidsbelopp och.mobilstationen inte är fordonsmonterad och initierar kanalavsökning om1nobilsta- tionen är fordonsmonterad eller om tiden som gått är större än den pà förhand fastställda tiden. 518 042 15
8. Mobilstation. enligt krav 6, i. vilken styranordningen identifierar huruvida en radiokanal som avsöks är en av en styrkanal och en åtkomstkanal och lagrar en radiokanal fastställd att ha överlägsna särdrag i enlighet med om det är en styrkanal eller en åtkomstkanal.
9. Mobilstation enligt krav 6, i vilken särdragen innefattar signalstyrka.
10. Metod enligt krav 1, i vilken styrsignalen är ett batteri- sparkommando riktande sig till en grupp mobilstationer att slå av åtminstone en på förhand vald funktion, och i vilken åt- minstone en»nobilstation.i gruppen.mobilstationery vid.mottagning av batterisparkommandot istället utför avsökningssteget under den pá förhand fastställda perioden.
11. Metod enligt krav 1, i vilken den på förhand fastställda tiden är längre än längden av en ram.
12. Metod enligt krav 1, i vilken den på förhand fastställda tiden är en av 5, 10, 15, 20, 25, 30 och 35 sekunder.
13. Metod enligt krav 1, i vilken, under den pà förhand fast- ställda tidsperioden, ett anrop som läggs till en mobilstation kommer att läggas på hållning tills att den på förhand fastställ- da perioden har avslutats.
14. Mobilstation. enligt krav 6, i vilken det speciella styrmeddelandet är ett batterisparkommando som riktar sig till en grupp nwbilstationer att slå av åtminstone en på förhand fastställd funktion, och i vilken åtminstone en mobilstation av gruppen mobilstationer vid mottagning av batterisparkommandot i ställer utför avsökningssteget under den på förhand fastställda tiden. '
15. Mobilstation. enligt krav' 6, i vilken. den. pà förhand fastställda tiden är längre än längden av en ram. I 518 042 16
16. Mobilstation. enligt krav 6, i vilken. den. på förhand fastställda tiden är en av 5, 10, 15, 20, 25, 30 och 35 sekunder.
17. Mobilstation enligt krav 6, i vilken, under den på förhand fastställda perioden, ett anrop som läggs till en mobilstation kommer att läggas på hållning tills att den pà förhand fastställ- da tiden har gått.
SE9604326A 1994-06-06 1996-11-25 Kanalavsökning i cellulära telefonsystem SE518042C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US08/254,915 US5613208A (en) 1994-06-06 1994-06-06 Channel scan in cellular telephone system
PCT/US1995/006891 WO1995034178A1 (en) 1994-06-06 1995-05-31 Channel scan in cellular telephone system

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9604326D0 SE9604326D0 (sv) 1996-11-25
SE9604326L SE9604326L (sv) 1997-01-29
SE518042C2 true SE518042C2 (sv) 2002-08-20

Family

ID=22966082

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9604326A SE518042C2 (sv) 1994-06-06 1996-11-25 Kanalavsökning i cellulära telefonsystem

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5613208A (sv)
AU (1) AU2659195A (sv)
DK (1) DK134396A (sv)
FI (1) FI114845B (sv)
NO (1) NO318195B1 (sv)
RU (1) RU2156544C2 (sv)
SE (1) SE518042C2 (sv)
WO (1) WO1995034178A1 (sv)

Families Citing this family (39)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0731571B1 (en) * 1995-03-08 2002-09-18 Ntt Mobile Communications Network Inc. Mobile communication system with delay before data transmission
JP3372135B2 (ja) * 1995-05-24 2003-01-27 ソニー株式会社 通信端末装置
GB2303999B (en) * 1995-08-03 2000-01-26 Nokia Mobile Phones Ltd Radio telephones and methods of operation
US5754956A (en) * 1995-09-20 1998-05-19 Motorola, Inc. Methodical scanning method and apparatus for portable radiotelephones
US6418318B1 (en) 1995-12-12 2002-07-09 At&T Wireless Services, Inc. Method for selecting a preferable wireless communications service provider in a multi-service provider environment
US6298235B1 (en) * 1995-12-12 2001-10-02 At&T Wireless Services, Inc. Powered down selection of a preferable wireless communications service provider in a multi-service provider environment
CA2188330C (en) 1995-12-12 2001-04-24 Michael D. Bamburak A method for selecting a wireless communications service provider in a multi-service provider environment
US5940746A (en) * 1995-12-29 1999-08-17 Motorola, Inc. Channel scanning apparatus and method
US6195532B1 (en) * 1996-06-28 2001-02-27 At&T Wireless Srcs. Inc. Method for categorization of multiple providers in a wireless communications service environment
US6122503A (en) * 1996-10-08 2000-09-19 At&T Wireless Services Inc Method and apparatus for over-the-air programming of telecommunication services
US6044249A (en) * 1996-11-12 2000-03-28 Motorola, Inc. Method for determining handover margins in a cellular communication system
JP2865086B2 (ja) * 1996-11-28 1999-03-08 日本電気株式会社 移動通信端末
US5960327A (en) * 1996-12-06 1999-09-28 Motorola Method for a transceiver to select a channel
SE9604739L (sv) * 1996-12-20 1998-06-21 Ericsson Telefon Ab L M Mobil kommunikationsenhet jämte radiosändare för kommunikation med en dylik mobil kommunikationsenhet
US6216009B1 (en) * 1997-04-10 2001-04-10 Hughes Electronics Corporation Method and apparatus for resolving multiple call accesses in a wireless communication system
SE9701617L (sv) * 1997-04-29 1998-10-30 Ericsson Telefon Ab L M Förfarande och anordning i ett radiokommunikationsnät
US6223042B1 (en) 1997-06-26 2001-04-24 At&T Wireless Services Inc Method of intelligent roaming using network information
SE518376C2 (sv) * 1997-10-20 2002-10-01 Ericsson Telefon Ab L M Förfarande och anordning i ett radiokommunikationsnätverk
US6097933A (en) * 1997-12-04 2000-08-01 Glenayre Electronics, Inc. Method and apparatus for conserving power in a pager
US6188897B1 (en) 1998-08-17 2001-02-13 At&T Wireless Svcs. Inc. Mobile station roaming in a multiple service provider area
US6205334B1 (en) 1998-11-24 2001-03-20 Ericsson Inc. Accelerated scanning of cellular channels by cellular radiotelephones
US7340251B1 (en) * 1999-03-30 2008-03-04 Nokia Corporation Scanning guard timer
US6807163B1 (en) * 1999-04-01 2004-10-19 Ericsson Inc. Adaptive rate channel scanning method for TDMA wireless communications
US20060072520A1 (en) * 2000-03-23 2006-04-06 Chitrapu Prabhakar R Time synchronized standby state to the GPRS medium access control protocol with applications to mobile satellite systems
US20020146985A1 (en) * 2001-01-31 2002-10-10 Axonn Corporation Battery operated remote transceiver (BORT) system and method
US20030217157A1 (en) * 2002-03-28 2003-11-20 Tung Sharon W. Method and apparatus to reduce wireless data transfer delay
US20030235180A1 (en) * 2002-04-26 2003-12-25 Valentin Oprescu-Surcobe Method and apparatus for efficient channel assignment
US20030202487A1 (en) * 2002-04-26 2003-10-30 Harris John M. Method and apparatus for reducing call setup time
FR2844953B1 (fr) * 2002-09-24 2005-02-04 Sagem Procede de reception de signaux de parametres de reseau par un telephone mobile fonctionnant en mode dual
US7590080B2 (en) 2003-11-07 2009-09-15 Interdigital Technology Corporation Channel assignment to maximize battery efficiency in wireless systems
CA2735833A1 (en) 2003-12-08 2005-06-23 Research In Motion Limited Methods and apparatus for providing a tolerable delay for slotted messages in wireless communication networks
CA2548419C (en) * 2003-12-08 2011-08-30 Research In Motion Limited Methods and apparatus for providing slot reservations for slotted messages in wireless communication networks
US7096017B2 (en) * 2004-04-08 2006-08-22 Motorola, Inc. Method and system for synchronization of communication between a mobile subscriber and a base station
JP4310253B2 (ja) 2004-09-21 2009-08-05 キヤノン株式会社 通信装置及び通信方法
US20080022303A1 (en) * 2006-07-21 2008-01-24 Mediatek Inc. Method and apparatus for supplementing channel information
KR101398908B1 (ko) * 2007-05-22 2014-05-26 삼성전자주식회사 모바일 아이피를 사용하는 이동 통신 시스템에서 단말의이동성 관리 방법 및 시스템
MX2009013866A (es) * 2007-06-20 2010-06-25 Motorola Inc Unidad base y dispositivo para canales de control candidatos y metodos para los mismos.
US8473013B2 (en) 2008-04-23 2013-06-25 Qualcomm Incorporated Multi-level duty cycling
US10341818B2 (en) * 2016-12-07 2019-07-02 Blackberry Limited Initial access of wireless access network using assistance information

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS58182332A (ja) * 1982-04-19 1983-10-25 Nec Corp 選択呼出し受信機のバツテリ・セ−ビング装置
JPS5961323A (ja) * 1982-09-30 1984-04-07 Pioneer Electronic Corp 通信システム
JPS60182825A (ja) * 1984-02-29 1985-09-18 Nec Corp 無線電話方式
JPS62160830A (ja) * 1986-01-10 1987-07-16 Nec Corp 選択呼出信号受信機
JPS6333021A (ja) * 1986-07-26 1988-02-12 Nec Corp 携帯無線電話機
US5197093A (en) * 1990-04-13 1993-03-23 Phonemate, Inc. Enviromental adaptive mechanism for channel utilization in cordless telephones
US5119502A (en) * 1990-08-30 1992-06-02 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Periodic system ordered rescan in a cellular communication system
US5212803A (en) * 1990-09-06 1993-05-18 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Method for reducing equalizer usage in mobile radio communication systems
GB2250892A (en) * 1990-12-14 1992-06-17 Philips Electronic Associated A method of operating a radio communications system
US5241542A (en) * 1991-08-23 1993-08-31 International Business Machines Corporation Battery efficient operation of scheduled access protocol
KR950013619B1 (ko) * 1992-11-13 1995-11-13 삼성전자주식회사 이동무선휴대 단말기에서의 밧데리 절약(Battery Saving)방법

Also Published As

Publication number Publication date
DK134396A (da) 1996-11-25
SE9604326D0 (sv) 1996-11-25
NO965197L (no) 1997-01-31
AU2659195A (en) 1996-01-04
US5613208A (en) 1997-03-18
RU2156544C2 (ru) 2000-09-20
NO318195B1 (no) 2005-02-14
SE9604326L (sv) 1997-01-29
WO1995034178A1 (en) 1995-12-14
NO965197D0 (no) 1996-12-05
FI964882A (sv) 1996-12-05
FI114845B (sv) 2004-12-31
FI964882A0 (sv) 1996-12-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE518042C2 (sv) Kanalavsökning i cellulära telefonsystem
US6330438B1 (en) Audible warning prior to losing cell call in progress
US6487410B1 (en) Connecting a multimode terminal to the network in a mobile communication system
US6226527B1 (en) Intelligent network searching for a multi mode phone
US5774805A (en) Multi-mode communication network with handset-selected channel assignments
US6119003A (en) Methods and apparatus for performing automatic mode selection in a multimode mobile terminal
US5701337A (en) System and method for implementing a combined mobile phone and pager in a telecommunications network
US6532369B1 (en) System and method for mobile controlled direct mode wireless local calling
EP0590776B1 (en) Radio telephone system with power control and additional receivers
JP2000201368A (ja) 移動体通信における呼制御方法及びそのシステム
JPH07264657A (ja) 移動無線通信装置
US5129097A (en) Paging channel selection system in mobile communication system
US6522896B2 (en) Antenna diversity base station for transmission of unidirectional channels and corresponding method of transmission of a unidirectional channel by a base station
JPH06284070A (ja) 移動無線通信装置
JPH08130767A (ja) 移動通信システム及び同移動通信システムにおける待ち受け制御方法並びに同移動通信システムにおける基地局及び移動局
JPH05102923A (ja) Cmts/mcs共用携帯無線電話機
JP3485479B2 (ja) 移動体通信端末
KR0142955B1 (ko) 니어-파 문제를 해소한 무선통화방법
JP3133560B2 (ja) デジタル方式自動車電話システムの制御方法
JP3270994B2 (ja) 携帯端末
JPH06133353A (ja) コードレス端末の圏外制御方法
JP3043263B2 (ja) 携帯型情報端末装置
JP3338813B2 (ja) 無線端末装置
JP2000175264A (ja) 無線通信端末
WO2001030108A1 (en) Methods of selecting a control channel carrier frequency and related terminals and systems

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed