SE512569C2 - Vävmaskinsarrangemang med metod, anordning och användning samt rundvävd produkt framställd med arrangemanget - Google Patents

Vävmaskinsarrangemang med metod, anordning och användning samt rundvävd produkt framställd med arrangemanget

Info

Publication number
SE512569C2
SE512569C2 SE9802915A SE9802915A SE512569C2 SE 512569 C2 SE512569 C2 SE 512569C2 SE 9802915 A SE9802915 A SE 9802915A SE 9802915 A SE9802915 A SE 9802915A SE 512569 C2 SE512569 C2 SE 512569C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
threads
warp
thread
weft
machine
Prior art date
Application number
SE9802915A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9802915D0 (sv
SE9802915L (sv
Inventor
Bo Lindblom
Original Assignee
Texo Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Texo Ab filed Critical Texo Ab
Priority to SE9802915A priority Critical patent/SE512569C2/sv
Publication of SE9802915D0 publication Critical patent/SE9802915D0/sv
Priority to US09/336,771 priority patent/US6148870A/en
Priority to DE19938194A priority patent/DE19938194B4/de
Publication of SE9802915L publication Critical patent/SE9802915L/sv
Publication of SE512569C2 publication Critical patent/SE512569C2/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D33/00Multiple looms, i.e. two or more looms assembled together, whether or not they have mechanisms in common
    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D3/00Woven fabrics characterised by their shape
    • D03D3/02Tubular fabrics
    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D37/00Circular looms

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Looms (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)

Description

lO 15 25 30 5129. 569 ändar i sina införda lägen. Uppñnningen avser även en användning vid skaftmaskin, i vilken nämnda över- och undervävsmaterial är framställningsbara med hjälp av första varptrådar och indragstrådar som är genomdragbara i skäl bildade med varptrådarna och avklippningsbara vid sina respektive ändar. Griporgan kan därvid användas för fångning av respektive inslagstråd.
Ti-:KNIKI-:Ns STÅNDPUNKT Det är förut känt att väva rundväv i skaftramsvävmaskiner som arbetar med spolskyttel för genomdragning av indragstrâd genom skäl bildade med varptrådarna. Det är även förut känt att väva planvävt material som avlägsnas från maskinen och därefter vikes och hopskarvas vid sina fria ändar. Väven sträcker sig således i varptrådarnas längdriktning och rundväven etableras genom hopskarvning av varptrådarnas fria ändar. Hopfogningen har utförts på sömnadsavdelning. Hopfogningsarbetet sker i ett i varptrådarnas längdrikt- ning utbrett skarvområde och det är känt att i skarvområdet fördela varptrâdsändarnas utträdespositioner så att ett starkt förband föreligger. Med kända utrustningar utföres vävningen av den planvävda duken i vävmaskin som kan vara uppställd i vävsal. Hop- fogningen eller sammanföringen av varptrådsändarna utföres i sömnadssal, till vilken det vävda materialet överföres. I anslutning härtill utnyttjas på känt sätt en sträckbänksut- rustning för att värmebehandla och sträcka upp väven för att möjliggöra samman- fogningsarbetet. Det på sömnadsavdelningen utförda sammanfogningsarbetet har i och för sig delvis automatiserats så att man med hjälp av Jacquardmaskin kunnat utföra delar av hopfogningsarbetet. De kända förfarandena kräver dock att man måste utnyttja sträck- bänksfunktionen vid två tidsåtskilda tillfällen.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN TEKNISKT PROBLEM Det föreligger behov av att utöka automatiseringsgraden vid framställning av rundväv med bibehållande av stor hâllfasthet i vändvecksområdet. Så t.ex. föreligger det önske- mål om att man skall kunna eliminera hela eller delar av arbetet i sömnadssalen samtidigt som den automatiserade vävframställningen möjliggör att den vävda rundväven kan l0 15 20 30 51; 569 uppvisa väsentligen samma styrka runt hela Omkretsen. Uppfinningen avser att lösa bl.a. detta problem.
Utnyttjandet av rundvävning med spolskyttel medför kvalitetsproblem eftersom dragspänningen i inslagstrådarna inte kan hållas jämn och ändamålsenlig, vilket innebär olika dragpåverkningar på yttervarptrådarna. Uppfinningen löser detta problem genom att anvisa ny väg inom tekniken. I stället för att' utföra skarvningsfunktionen på varp- trådsändarna utföres denna på inslagstrådändarna.
Det föreligger ett utpräglat önskemål om att de nya faciliteterna kan genomföras med beprövad teknik och inte allt för omfattande ombyggnad och konstruktionsändring på uppbyggnaderna av befintliga skaftramsvävmaskiner. Uppfinningen löser även detta pro- blem.
I enlighet med uppfinningens idé skall vid respektive vändveck i rundväven ett förhållan- devis utsträckt vändvecksområde som sträcker sig tvärs varptrådarna kunna bibehâllas och avslutningslägena för inslagstrâdarna särskiljas så att försvagningar inte uppkommer i skarven. Uppfinningen löser även detta problem.
I enlighet med uppfinningens idé behandlas avslutningslägena som ett mönster som skall kunna väljas med befintliga programstyrningar (hålkortstyrningar) för att ge en optimal eller tillräckligt stor hållfasthet i vändvecksskarven. Uppfinningen löser även detta pro- blem på ett tekniskt enkelt sätt.
Tidigare metoder, anordningar och användningar har medfört att sträckbänltsfiinktionen fått användas två gånger, en gång före hopfogningsarbetet för att stabilisera de hop- fogbara varptrådsändarna, och en gång efter för att erhålla kontroll på det utförda hop- fogningsarbetet. Det föreligger behov av att reducera användningen av sträckbänksarran- gemanget då utnyttjandet av detta innebär en komplicerad appliceringsfunktion. Uppfin- ningen löser detta problem. 10 15 20 25 30 532 569 Inställningsarbetet vid automatiseringen på sömnadsavdelningen är omfattande och kan endast utföras pâ långa rundvävar. Det föreligger behov av att kunna förenkla franiställ- ningen vid rundvävar i små serier. Uppfinningen löser detta problem.
I enlighet med uppfinningens idé kompletteras en i och för sig känd skaftramsvävmaskin med gripare för indragstråd med vävmaskin eller vävmaskiner för mönstring av väv, Lex. Jacquard-maskiner. Det föreligger därvid behov av optimalt anordnade maskiner, varptrådsarrangemang, skålbildningsfunktioner och indragstrådsarrangemang så att en tekniskt fullgod vävprodukt erhålles. Uppfinningen löser även detta problem.
Det föreligger problem med att erhålla fullgoda styrníngar av vävrnaskinsarrangemanget.
Uppfinningen löser även detta problem LösNINGEN Det som huvudsakligen kan anses kännetecknande för ett vävmaskinsarrangemang enligt uppfinningen är bl.a. att arrangemanget innefattar dels en skaftramsvävrnaskin som till- handahåller en första skälbildningsfunktion med en första varptrådsuppsättning, dels åtminstone en ytterligare maskin, t.ex. en Jacuardmaskin, som tillhandahåller en med den första skälbildningsfunktionen koordinerad andra skålbildningsfunktion med en andra varptrådsuppsättning. Vid respektive sida eller vändvecksområde skall därvid anordnas avklippningsorgan för inslagstrådarna. Den eller de av respektive ytterligare maskin effektuerade delen eller delarna av produkten är avdelad respektive avdelade för att bilda ett i inslagstrådarnas längdriktning utbrett eller utbredda skarvområden för avklippta in- slagstrådar. Vid respektive vändvecksområde är anordnat(-e) trådändar styrande organ som tilldelar respektive avklippta ínslagstrådände en utträdesposition mellan två i den andra varptrådsuppsättningen ingående varptrådspar där bredvid varandra placerade varptrådspar eventuellt kan ha en gemensam varptråd. Varptrâdsparen för de olika in- slagstrådändarna kan väljas att ge inbördes förskjutna lägen för utträdespositionerna i respektive skarvområdes eller vändvecksomrâdes utbredningsriktning(-ar).
I en vidareutveckling av arrangemanget tilldelar det eller de trådstyrande organen sam- hörande inslagstrådändpar, som tillhör två varandra i mönstret följande avklippta in- 30 sgz 569 slagstrådar en utträdesposition mellan samma varptrådspar eller mellan olika varptrådspar som är placerade efter varandra sett i inslagstrådarnas längdriktningar.
I nämnda vidareutvecklingar ingår även att den av respektive ytterligare maskin vävda delen av överskiktet bildar skarvornråde eller vändvecksområde, och att det eller de in- slagstrådändarna styrande organen är anordnade att styra trådändar på inslagstrådar till- hörande underskiktet så att respektive trådänddel vänder tillbaka från den eller de yttre varptrâdarna i den andra varptrådsuppsättningen in i den andra skälbildningsfunktionens skälbildning för överskiktet för utträdesposition mellan varptrådspar i överskiktet. Den därvid av respektive ytterligare maskin vävda delen av underskiktet kan bilda skarv- område, och det eller de inslagstrådändar styrande organen kan vidare vara anordnade att styra trådändar på inslagstrådar tillhörande överskiktet så att respektive trådändsdel vänder tillbaka från den eller de yttre varptrådsändarna i den andra varptrådsuppsätt- ningen in i den andra skälbíldningsfunktionens skälbildning för underskiktet för ut- trädsposition mellan varptrådspar i underskiktet.
I ytterligare vidareutvecklingar av uppfmningstanken tilldelar respektive inslagstrådändar styrande organ respektive inslagstråd en jämn trådspänning vid införandet av inslags- trådänden mellan dess tillhörande varptrådspar i den andra varptrådsuppsättningen.
Gripar- eller tångfunktioner kan vara anordnade att avklippa respektive inslagstråd i dess båda ändar. Griparfunktionen kan därvid vara anordnad att bilda trådändar styrande organ och föra in en trådände tillhörande över- och underskiktet i den andra varp- trådsuppsättningen i skälbildningen för den andra varptrådsuppsättningen till aktuellt varptrådspar i denna. Griparfunktionen kan dessutom vara anordnad för att samarbeta med ett ytterligare organ som bildar nämnda trådändar styrande organ och Lex. kan i en utföringsform bestå av ett griparorgan och i en annan utföringsform utgöras av luftstyr- ningsarrangemang, osv. Det ytterligare organet för in en trådände tillhörande över- eller underskiktet i den andra varptrådsuppsättningen i skälbildningen för den andra varp- trådsuppsättningen till aktuellt varptrådspar i denna. Respektive ytterligare maskin, före- trädesvis i form av en Jacquardmaskin, arbetar i en utföringsform med dubbel repetivitet i förhållande till skaftramsmaskinen för att i en första skälbildningsfunktion för den första varptrådsuppsättningen möjliggöra införande av inslagstrådändar för inslagstrådar i det övre eller undre skiktet i det undre respektive övre skiktets skälbildning och i en illlii |ii| i: iil i iiiri i I i I ii iiiiiiiiiiiiiii iiii i iiiiiiii iiiiiiiiii iiiii iii iii iini iii iiiiiiii iii iiiiiiiii iiiiiiiii ii i iiii 10 15 25 30 5¿2 569 andra skälbildningsfunktion för det övre respektive undre skiktet möjliggöra samordning av skaftramvävmaskinens skälbildning(-ar).
I en utföringsform kan inslagstrâdändar i över- och underskikten på varandra i väv- mönstret efterföljande inslagstrådändar relateras till varandra via skarvtrådar av samma material som inslagstrådarna. Skarvtrådarna kan vara styrbara medelst nämnda trådändar styrande organ i anslutning till inslagstrådändarna på inslagstrådarna. Skarvtrådarnas första ändar är därvid anordningsbara i anslutning till trådändarna på överskiktets av- klippta inslagstrådar och andra ändar kan vara anordningsbara i anslutning till tråd- ändarna på underskiktets avklippta inslagstrådar. Ett kännetecken är därvid att skarv- trådarna löper runt yttre varptråd(-ar) med jämn och enhetlig trâdsträckning som etable- ras av gripar- och trådändsstyrande arrangemang.
En anordning vid vävmaskinsarrangemang enligt uppfinningen kännetecknas av att skarvområde sträcker sig i inslagstrådarnas längdrlktningar in över över- och under- skiktet, och att en inslagstrådände tillhörande under- eller överskiktet är förbar av trâdändsstyrande organ om den yttre eller de yttre varptrâdarna in i skälbildningen för över- respektive underskikten till uttrådespositionen eller varptrådspar i respektive skarvområde eller vändvecksområde. l en utföringsform är en inslagstrådände tillhörande över- respektive underskiktet utträd- bar via nämnda varptrådpar med hjälp av den andra skälbildningsfunktionen som är in- ställbar i enlighet med mönstringen.
En metod enligt uppfinningen kännetecknas av att skarvområde eller vändvecksomrâde anordnas i inslagstrâdarnas längdriktningar in över över- eller underskiktet, och att en inslagstrådände tillhörande under- eller överskiktet föres av trådändsstyrande organ om den yttre eller de yttre varpträdarna in i skälbildningen för över- respektive underskikten till utträdespositionen mellan varptrådspar i respektive skarvområde eller vändvecks- område.
Det som huvudsakligen kan anses vara kännetecknande för en metod enligt uppfinningen är att av en till skaftmaskinen anordnad ytterligare maskin tillhandahålles ett antal andra 10 15 25 30 5127 569 varptrådar i anslutning till och utanför skaftramsvävmaskinens första varptrådar och att de andra varptrådarna för att bilda öppna och slutna skäl för indragstrådarna påverkas individuellt och separat i förhållande till de första varptrådarna medelst styrningar i eller av den ytterligare maskinen samt att medelst de andra varptrådarna bildas ett vändvecks- omrâde som sträcker sig från vändveckskanten och in över respektive material i in- dragstrådarnas riktning. Ett ytterligare kännetecken är därvid att medelst nämnda styr- ning eller styrningar effektueras att indragstrådarnas avslutningslägen i vändvecksområ- det varierar i indragstrådarnas längdriktningar.
I en vidareutveckling av uppfinningstanken bakom den nya metoden placeras två ytterli- gare maskiner med tillhörande andra varptrådar i anslutning till var sin sida av eller framför skaftramsvävmaskinen. I en ytterligare utföringsform avdelas vändvecksområdet på respektive sida av skaftramsvävmaskinen att sträcka sig in över både över- och undermaterialen. Vid en första inslagstråd med avslutningsläge en bit in på över- eller undermaterialet föres den första inslagstrådens ände intill ett avslutningsläge för en andra inslagstråd på under- respektive övermaterialet efter omläggning runt respektive yttre varptråd och styrning mellan varptrådarna som är utanförliggande avslutningsläget för den första inslagstråden.
I nämnda vidareutveckling av den nya metoden kan ingå att den sålunda rundvävda pro- dukten uppsättes i ett sträckbänksarrangemang (som kan vara känt i sig) för värmepåver- kan där trådändarna fixeras genom värmet (t.ex. 185°C). Trådmaterialändarna integreras således med omgivande trådmaterial.
Ett kännetecken är även att användningen av sträckbänksarrangemanget nu behöver ske endast en gång, i stället för som tidigare två gånger. Det skall bemärkas att uppspänning av vävd produkt är en komplex och tidskrävande procedur.
En anordning enligt uppfinningen kan huvudsakligen anses vara kännetecknad av att en ytterligare maskin är anordnad i eller vid skaftramsvävmaskinen och tillhandahåller andra varptrådar anordnade utanför de första varptrådarna i skaftramsvävmaskinen. Ytterligare kännetecken är att den ytterligare maskinen påverkar individuellt och separat i förhål- lande till de första varptrådarna de andra varptrådarna för att med dessa bilda skäl för ll 'l Il l lll rlll lll lll ll ll vill 10 15 30 532 569 indragstrådarna. Nämnda andra varptrådar kan ingå i ett vändvecksomrâde som sträcker sig in över respektive väv i indragstrådarnas Iängdriktningar och nämnda ytterligare maskin är anordnad påverkningsbart med styrning eller styrningar, medelst vilken respektive vilket den ytterligare maskinen medelst sina skälbildningar bestämmer olika avslutningslägen för inslagstrådändar i vändvecksområdet.
I en föredragen utföringsform är en ytterligare maskin belägen vid var sin sida om skaftrarnsvävmaskinens varptrådsarrangemang för att bilda två vändvecksområden i vävt material som i hopskarvat skick i vävmaskinsarrangemanget bildar en rundväv. I en föredragen utföringsform består respektive ytterligare maskin av en mönstervävmaskin av typen Jacquard-maskin som bildar mönster av indragstrådarnas avslutningslägen i respektive vändvecksområde. Avslutningslägens positioner i vändvecksområdena är valda medelst programstyrd utrustning som slumpmässigt utväljer avslutningslägenas positioner i vändvecksområdena och/eller arbetar med långa serier, i vilka bredvid varandra belägna avslutningslägen, sett i indragstrådarnas längdriktning, är förhindrade att uppträda.
Respektive mönstermaskin är därvid anordnad att arbeta med ett antal bobiner som upp- bär varptrådar med olika kvaliteter och respektive bobin är tilldelad sin egen lastcell för avkänning av i systemet effektuerad varptrådsspänning. De avklippta trådändarna under- kastas värmepåverkan som medför att trådändarna integreras i inslagstråds- och varp- trådsmaterialet.
En användning enligt uppfinningen kan huvudsakligen anses vara kännetecknad av att en mönstervävmaskin, t.ex. Jacquard-maskin, användes för att tillhandahålla andra varptrå- dar belägna utanför de första varptrådarna och för indragstrâdarna bilda en till skaft- ramsvävmaskinens skälbildning kompletterande skälbildning för att bilda ett vändvecks- område som sträcker sig in över respektive vävda material, och att mönstervävmaskinen även användes för att bilda ett mönster för indragstrådarnas avslutningslägen där dessa intar i förhållande till varandra förskjutna lägen i syfte att åstadkomma en hållfast (och utbredd) vändveckshopfogning.
En utföringsform av användningen kännetecknas huvudsakligen därigenom att inslags- trådarnas ändar eller skarvtrådars ändar styrande organ användes för att styra trädändar på övervävsmaterialets inslagstrådar om yttre varptråd(-ar) in i skälbildning effektuerad 10 15 lv UI 30 giz 569 för undervävsmaterialets inslagstrådar till trådändspositioner i undervävsmaterialet, eller vice versa, respektive styra skarvtrådsändar till positioner för inslagstrådändarna in över- respektive undervävsmaterialen.
En produkt enligt uppfinningen kännetecknas av att respektive skarvområde är utbrett i inslagstrådarnas längdriktningar och att en första inslagstrådände pâ en första avklippt inslagstråd tillhörande över- eller underskiktet och en andra inslagstrâdände på en av- klippt andra inslagstråd tillhörande under- respektive överskiktet och föregår eller efterföljer den första inslagstråden i rundvävens mönster är tilldelad en gemensam utträ- desposition eller efter varandra i inslagstrådarnas längdriktningar belägna utträdespositio- ner mellan ett och samma eller efter varandra i inslagstrådarnas längdriktningar belägna varptrâdspar, varvid intilliggande varptrådpar kan ha gemensam varptråd, i respektive skarvområde. Ytterligare kännetecken är att utträdespositionerna för de olika inslags- trådändarna är utspridda i skarvområdets utbredningsriktning i inslagstrådarnas längdriktningar.
I ett utföringsexernpel sträcker sig skarvområdet utefter delar av över- och/eller under- skiktet i inslagstrådarnas längdriktningar. Respektive avklippta inslagstråd i över- eller underskiktet har sin trådände applicerad i en utträdesposition belägen i skarvområdet eller vändvecksområdet på under- respektive överskiktet och är förd och eventuellt trädd om respektive genom varptrådar placerade utanför berört varptrådspar.
I en ytterligare utföringsform är inslagstrådar som är förda från över- eller underskiktet till positioner i skarvområde på under- respektive överskiktet dragna med dragspänningar som ger jämna och enhetliga sträckningar över yttre varptråd eller varptrådar i skarvom- rådet.
FÖRDELAR Genom det i ovan föreslagna uppnås tidsvinster genom att sammanfogning av de vävda över- och undermaterialen via lösa trådändar på manuell väg i sörnnadsavdelning kan undvikas. Den höjda automatiseringsgraden åstadkommes även genom att fastställningen av indragstrådarnas positioner inte behöver utföras manuellt. Nämnda tidsvinster kan vid iiiil l ii iii iiiii i iii llll ll ll lll l” ' IIIIIIII llllll l 10 15 20 25 30 5120569 rundvävda produkter om t.ex. 25 meters diameter och t.ex. ca 6 meters längd röra sig om 1-2 veckor, jämfört med tidigare manuella förfaranden för trâdhopfogning. Arbetet i sömnadsavdelningen kan elimineras. Sträckbänksarrangemanget behöver nu användas endast en gång eftersom ett särskilt användningssteg för trådändars styvningsgörande kan elimineras. Vidare kan två Jacquard-maskiner, en vid varje sida, appliceras vid eller hopbyggas med en befintlig skaftramsvävmaskin som arbetar med gripare för inslagstråd som genomföres i respektive med varptrådarna effektuerade skälbildningar. Skaft- ramsvävmaskinen styr därvid sina skälbildningar och Jacquard-maskinerna sina skälbild- ningar, vilka samtliga skälbildningar samordnas för respektive indragstråd, varvid mönsterstyrningarna i eller från Jacquard-maskinerna bestämmer positionerna för de in- dragna indragstrådarna i våndvecksområdet. Med en slumpmässig mönstringsfunktion i respektive Jacquard-maskin uppnås en högeffektiv hållfasthet i vändvecksområdet. Organ för styrning av trådändar utnyttjas för att styra inslagstrådar eller underskiktet till på under- respektive överskiktet beläget skarvområde. Arrangemanget tillåter därvid jämn dragspänningsfördelning i dragningen runt yttre varptråd(-ar). Arrangemanget tillåter även utnyttjandet av separata skarvtrådar mellan positioner i över- och underskikt.
FIGURFÖRTECKNING En för närvarande föreslagen utföringsform av ett arrangemang, metod, anordning och användning samt rundvävd produkt skall beskrivas i nedanstående under samtidig hän- visning till bifogade ritningar där figur 1 i perspektiv snett ovanifràn höger visar en rundväv under produktion, var- vid varptrådar som är anordnade att bilda skäl erhålles från en skaft- ramsvävmaskin och två i anslutning till denna anordnade Jacquard-maski- ner, samt avklippningsbara indrags- eller inslagstrådar är genomdragbara skälen i varptrådarnas tvärsriktning, figur 2 i tvärsnitt visar exempel på inbördes förhållande mellan varptrádar och in- slagstrådar i anslutning till skarv- eller vändvecksområdena och de i prin- cip planvävda områdena, 15 25 30 5131569 figur 3 i horisontalvy visar delar av ett i horisontalvyn utbrett vändvecksområde, figur 4 från sidan visar i ett vävmaskinsarrangemang ingående skaftramsvâvs- och J acquard-maskiner, figur5 ovanifrån visar delar av vävmaskinsarrangemanget med skaftramsväv- maskin och Jacquard-maskiner, figur 6 ovanifrån visar Iacquard-maskinernas applicering i anslutning till skaftra- marna i en skaftramsvävmaskin samt vid den senare anordnad luftlådstock och innerbreddshållare, figur 7 i tvärsnitt visar inslagstrådars dragning i varptrådarna i ett vändvecksom- råde, figur 8 visar delar av ett sträckbänksarrangemang med vârmepâverkningsorgan i anslutning till vävmaskin (vävmaskinssal) för rundväv, figur 9 i principschemaform visar ett styrenhetsarrangemang för vävmaskinsarran- gemanget, och figurer 10 och 10a principiellt visar trådändar styrande organ i horisontal- respek- tive vertikalvyer.
DETALJERAD UTFÖRINGSFORM I figuren 1 visas principiellt en rundvävd produkt med l, varvid produkten vävbredd är angiven med VB och produktens vävlängd är angiven med PM. Uppfinningen avser i första hand vävning av produkter med vävbredder om 18 meter och vävlängder om 12 meter. Produkten kan utgöras av rundväv avsedd att användas i pappersmaskiner. Det är viktigt att den rundvävda produkten uppvisar hög kvalitet och stor hållfasthet runt hela Omkretsen. Med stor hållfast avses här väsentligen den hållfasthet som uppkommer vid konventionell planvävning och hopfogning på sömnadsavdelning. Produkten väves i ram »in iliiii |i l lll ll l"| l 'lwl I' lll" l" l'll“ 'I “lllllll i. ...im- iaallilin |:a..i.._........-.. 10 15 25 30 sig 569 skaftramsvävmaskin med gripare, vilket innebär att över- och underduksvävar som erhålles kan skarvas vid sidorna 2 och 3 via inslagstrådarna i Väven.
Den i figuren 1 visade produkten 1 i form av rundväv är under pågående vävning.
Rundväven innefattar två vändvecksområden 2, 3 som förenar i princip flatvävda över- och underskikt 4, 5 som uppvisar en tjocklek 6. Varje skikt kan bestå av ett dubbellager av ovanför varandra liggande varptrådar och en bindtråd för dessa samt nämnda in- slagstrådar. Varptrådar som sträcker sig i produktens 1 längdriktning är symboliserade med 7. På känt sätt arbetar ifrågavarande vävmaskin med skälbildningsfunktion och in- slags- eller indragstrådar som genomskjutes eller genomdrages respektive skäl i varp- trådarnas tvärsriktning. Vävmaskinen är även försedd med i figuren 1 ej visade gripar- och avklippningsorgan vid respektive sida. Med avklippningsorganen avklippes respek- tive indragna eller genomdragna tråd i sina båda ändar. Avklippta inslagstrådändar sam- manföres i mönstret så att slutänden på en indragen och avklippt tråd anordnas i anslut- ning till startänden på efterföljande tråd, osv. I figuren 1 är avklippta inslagstrådar an- givna med 8 och 9och trådarnas ändar med 8a, 8b och 9a, 9b. I en föredragen utförings- form kan trådänden 8b sammanföras med den föregående inslagstrâdens 9 ände 9a, osv.
I figuren 1 består varptrådsmattan i vävmaskinsarrangemanget av tre delar. En första del 10 erhålles med en ej visad skaftramsvävmaskin som kan vara av konventionellt slag. En andra del ll erhålles av en ej visad Jacquard-maskin eller motsvarande mönstringsmaskin eller mönstringsfunktion. En tredje del 12 erhålles från en ej visad andra Jacquard- maskin. Skaftramsvävmaskinens och Jacquard-maskinernas skälbildningsfunktioner är samordnade så att skäl etableras för indragstrådarna 8, 9 i respektive maskinslag. Enligt uppfinningen är varptrådsdelarna 11 och 12 avdelade för skarvställesområden vid sidorna 2 och 3 på den vävda produkten 1. Nämnda skarvställesområden benämnes här även vändvecksområden. Karakteristiskt för uppfinningen är bl.a. att respektive vändvecks- område är förhållandevis utbrett. I figuren 1 har utbredningen av vändvecksområdena symboliserats med dubbelriktade pilar 13 och 14. Respektive vändvecksområde innefat- tar, radiellt sett, ca 450 varptrådar i bredd i den visade utföringsformen. Varje vändveck enligt figuren 1 består av två över varandra anordnade delar, en belägen på överskiktet och en på underskiktet, varvid respektive del är ca 450 varptrådar brett. 10 15 20 25 30 51% 569 I enlighet med figuren 2 skall i den vävda produkten som iaktuellt tvärsnitt i längdrikt- ningen sammansättes av två varptrådslager 15 och 16 runt den visade tvärsnittsomkretsen inslagstrådar 17 och 18 genomdrages. Bindetråden är ej visad i detta exempel. Tråd- ändarna 17a och 18a är hopförbara vid en första avslutningsposition eller ett första växlingsställe 19. I figuren 2 är ett växlingsställe eller avslutningsposition för två andra ej visade trådar angivet med 20 och ett växlings- eller avslutningsställe för två tredje trådar visat med 21, osv. Växlingsställena eller avslutningspositionerna 19, 20 och 21 är belägna ivändvecksomrâdena ll' och l2'. Området 10' saknar dylika växlingsställe eller avslutningspositioner. Inslagstrådändarna 17a, 18a kan erhålla avslutningsposition mellan samma eller efter varandra i rundväven följande varptrådspar. Med benämningen varptrådspar avses här varptrådsparet i det undre eller övre lagret. Respektive trâdände utledes därvid så väl genom det undre lagret varptrådspar som det övre lagrets varp- trådspar. I föreliggande fall har över- och underskiktens varpträdspar en gemensam varptråd. Alternativt kan respektive inslagstrådändar som skall sammanföras eller anord- nas i anslutning till varandra sträcka sig genom samma varptrådspar eller genom varp- trådspar belägna på längre avstånd från varandra. Dessutom kan i en utföringsform trådänddelarna dras förbi varandra, s.k. korsläggning. I detta fall passerar respektive trådände den andra trådändens varptrådpar, sett i omkretsriktningen.
I figuren 3 är delar 22 av ett vändvecksområde visat utbrett i ett horisontalplan. Varptrå- darna är representerade med 7” och inslagstrådarna med 8', 8” och 8'”, 8””. En kant- linje genom vändvecksområdet i varptrådarnas riktning är angiven med 23. Vändvecks- område 22 består i princip av två varandra överliggande delar ll” och ll", som således i enlighet med figuren 1 betjänas av en Jacquard-maskin. I figuren 3 har den totala ut- bredda bredden angivits med ll°”. Delen ll' tillhör således överduken och delen ll" underduken, se även pilarna 13 i figuren 1. I figuren 3 är även avslutningslägena (växlingsställena) för de olika sammanförda eller sammanförbara trådändarna visade.
Således är ett första avslutningsläge för inslagstrådarna 8', 8” visat med 24, ett andra avslutningsläge för trådarna 8'”, 8"” visat med 25, osv. Såsom framgår av figuren 3 kommer en del avslutningslägen att hamna på den första vândväggsdelen ll' som tillhör överduken och andra avslutningslägen på den andra vändvecksdelen ll' som tillhör underduken. Genom att man icke förlägger avslutningslägen väsentligen bredvid var- andra, Lex. utefter en kantlinje parallellt med linjen 23 i det utbredda vändvecksområdet, *l lll I lll ll ll l lll ln ll || ll Il ll l0 15 25 30 312 569 utan sprider ut avslutningslägena i det utbredda vändvecksorrirådet erhålles stor hållfasthet i det vävda materialet i skarvarna på sidorna 2 och 3 (se figuren 1). Från kantlinjen 23 sträcker sig vändvecksområdena med avstånd A, A' in över det vävda materialet, se ovan. Avstånden A, A” är företrädesvis lika stora. Alternativt kan endast den del av vändvecket som är beläget på över- eller undersidan utnyttjas för innefatta avslutnings- eller utträdespositioner för inslagstrådändar. Företrädesvis användes över- skiktets vändvecksdel. Ovanstående innebär att inslagstrådar som utlöper från över- eller underskiktet och tilldelas avslutningsposition på under- respektive överskiktet skall läggas om och eventuellt trådas mellan utanförliggande varptrådar. Detta är en väsentlig del av uppfinningen och beskrives närmare i nedanstående.
I en föredragen utföringsforrn utnyttjas enligt figuren 4 en Iacquard-rnaskin 26 vid varje sida om en skaftramsvävmaskin 27 (eller hellre vid respektive vändvecksornråde) som är symboliserad med sina skaftramar 27a, sked 27b, tygbom 27c och huvuddel 27d. Som exempel på skaftramsvävmaskin hänvisas till den av TEXO AB, SE på marknaden salu- förda maskinen TM300. Då funktionen för skaftramsvävmaskinen är väl känd skall den inte beskrivas närmare här. Även Iacquard-rnaskinen är i och för sig känd och karakteriseras av att den åstadkommer mönstring på vävt textilmaterial. Jacquard-maskinens arbetssätt användes vid förelig- gande uppfinning för att ”mönstra” de ovan nämnda avslutningspositionerna. Genom att fördela avslutningspositionerna enligt ett visst av Iacquard-maskinen åstadkommet mönster kan optimala eller stora hållfastheter åstadkommas på ett tekniskt enkelt sätt som dessutom genom att hela skravprocessen för den vävda rundviran förlägges i väv- maskinsarrangemanget höjer automatiseringsgraden. Det manuella trådknytningsarbetet på sömnadsavdelning elimineras helt och stilleståndstiderna i maskinen minskas radikalt.
Mönstret kan för avslutningspositionerna väljas slumpmässigt genom styrning av Jacquard-maskinen eller enligt ett visst förutbestämt mönster som garanterar stor håll- fasthet. Iacquard-maskinen 26 är i figuren 4 representerad med huvuddel 26a, från vilken hakar eller krokar, samverkbara med Jacquard-maskinens varptrådar hänger ned i snören 26b eller motsvarande. Genom att påverka vissa av snörena erhålles skälbildningsfunk- tioner tillsammans med tyngd/-er 26c. Denna funktion är väl känd och skall därför inte beskrivas närmare här. Det hänvisas till den på den öppna marknaden försålda Jacquard- 10 15 20 30 511; 569 maskinen ”DRACUP 432x48 seaming machine”. Jacquard-maskinen är tilldelad tre varptrådsbobiner 28, 29, 30 som representerar var sin varptrådskvalitet och således kan inkopplas alternativt. De i ovan beskrivna varptrådslagren i respektive skikt kan t.ex. utföras med olika kvalitet. Varje bobin av nämnda bobiner kan vara försedd med egen lastcellsfunktion 30a för fastställande av varptrådsspänningen i systemet.I figuren 4 är även visad en styrbom 31 för omstyrning av varptrådar 32 till anslutning till skaft- ramsvävmaskinens varptråd 33.
I figuren 5 visas att en Iacquard-maskin 26' respektive 26” anordnas på var sin sida om (och något framför) skaftramsmaskinen 27', vilken tillhandahåller varptrådar 10” från en eller flera bobiner 34 på känt sätt. Jacquard-maskinerna avger enligt ovan varptrådarna 11"" och 12”. Samtliga varptrådar inmatas på en gemensam tygbom eller ett gemensamt tygbomssystem 27c'.
Maskinarrangemantet innefattar inslagstrådseffektuerande utrustningar 35, 35' på sina ömse sidor. l respektive utrustning ingår en spole 35a, 35”a, en fournisör 35b, 35'b, en inslagstråd 35e, 35'c och en gripare 35d, 35”d. En skyttel 35e med tänger 35f, 35g för avklippning av inslagstråd intar ett innevarande läge vid arrangemangets ena sida. Den beskrivna utrustningen 35, 35 ' är känd till uppbyggnad och funktion och skall därför inte beskrivas närmare här. Skyttelns riktningsväg är symboliserad med 35 ”.I anslutning till en exemplifierad uppbyggnad kan sex gripare, tre varpbommar, två Jacquard-maskiner och spolställ för 400 tråd eller tre stycken bobiner utnyttjas.
Figuren 6 visar exempel på de två Jacquard-maskinernas 26”' och 26”” applicering till skaftramsvävmaskinens skaftramar 26a' som kan vara t.ex. 24 eller fler till antalet.
Vidare har angivits principiellt en luftlâdstock eller ett projektilavskjutningsarrangemang 36 av känt slag. Dessutom är även principiellt angiven en innerbreddshållare 37 anord- nad i eller på eller vid maskinen.
Skaftramsvävmaskinen och Jacquard-vävmaskinerna bildar således tillsammans ett väv- maskinsarrangemang där en väsentligen känd skaftramsvävmaskin kombineras med väsentligen kända Jacquard-maskiner. De enda skillnaderna som föreligger i förhållande till den kända maskinerna är de smärre anpassningar i styrningarna som skall utföras och II lll Illll I l 'Ill ll l' lll l ||l'll ll llll ' l [ll .íí- m 10 15 30 532 569 att Jacquard-maskinerna utöver att mönstra väven även effektuerar en mönstring av posi- tionerna för avslutningslägena i vändvecksområdena. Dessutom skall anordnas trådom- styrande organ som för trådände på inslagstråd i över- eller underskiktet till avslutningsposition i under- respektive överskiktets vändvecksdel.
Figuren 7 anger för att förenkla beskrivningen av uppfinningen över- och underskikt med ett lager var av varptrådar och visar principiellt ett vändvecksområde där i underduks- varpen 15' en inslagstråd 8"” dragits igenom samtliga varptrådar, och i överduks- varpen 16' inslagstråden dragits ut mellan tredje och fjärde varptrâden från ytter- kanten 38 eller den yttre varptråden 16”. Träden omlägges därvid den yttre varptråden 16" och införes inåt enligt vävmönstret i riktningen 39 till hopfogningsstället 40 mellan innanförliggande varptråd 16"” vid hopfogningssfunktionen. Denna funktion utföres automatiskt i arrangemanget.
Figuren 8 visar principiellt ett sträckbänksarrangemang 41, i vilket en rundväv 1” sträcks ut medelst valsar 41a, 41b. De senare är inbördes förskjutningsbara, se pilen 41c samt öppningsbara så att väven kan appliceras till och avlägsnas från valsarna. Tråd- fransen(-arna) på den rundvävda viran och som är ett resultat av de i ovan beskrivna från varptrådspar vid avslutningsställen utskjutande trådändarna avlägsnas t.ex. genom av- skärning. Vid den ena eller båda valsarna är värmepåförande organ 41d anordnat. Orga- net kan vara utförd som en vals med uppvärmningsbar yta 4le. Valsorganet 41d är rull- nings- eller förbart utefter periferin på respektive berörda vals 41a och/eller 41b i pilens 41f riktning. Värmepåföringsorgan 41 g är anordnat att överföra eller generera värme på valsens 41d yta 4le. Valsen 41d är pressningsbar mot berörd vals 41a, 41b med den vävda väven mellanliggande och kan således samverka med trådändar och kringliggande material i vändvecksområdet/-ena (se 2, 3 i figuren 1). Värmeavgivningen är därvid vald så att trådmaterialet(-n) erhåller känd värmepåverkan för uppstyvning av det vävda mate- rialet. Genom värmepåverkan integreras trådändarna med omgivande varptrâds- och in- slagstrådmaterial så att nämnd hållfasthet uppkommer. Valda temperaturer kan vara ca 185°C. I ett utföringsexempel kan värmeöverföring ske genom kontaktfri värmebestrål- ning. I ett utföringsexempel kan således den i vävmaskinsarrangemanget vävda pro- dukten införas direkt från vävsalen A till sträckbänksarrangemanget B utan omväg via 10 15 25 30 512 569 17 sömnadsavdelning C, vilket ger god rationaliserings- eller automatiseringseffekt, jämför OVHD.
Figur 9 visar styrfunktionerna för skaftramsvävmaskinen 27” och Jacquard-maskinerna 28”' och 28"”. Respektive maskin är anordnad med en signalstyrenhet 41' respektive 42, 43 som är styrbar från en manöverenhet 44 för vävmaskinsarrangemanget. Enheterna 41', 42 och 43 kan alternativt vara placerade i eller' vid enheten 44. Iacquard-maskinerna styres med känd programvara för att etablera ”mönsterbildning” för inslagstrådarnas av- slutningslägen samt mönstring av väven i vändvecksområdena. Skaftramsvävmaskinen styres med känd programvara för etablerande av mönstret för de i princip planvävda över- och underdukarna (virorna). Till Jacquard-maskinens mönsterprogram införes mönsterstyrningsfunktion som motsvarar skaftramsmaskinens mönsterstyrningsfunktion så att det vävda materialet erhåller samma mönster i över- underdelarna och i vändvecks- områdena. Denna samverkning av programvarorna kan utföras på känt sätt. Styrningen av aktuellt mönster i rundväven och inställningen av mönsterbilden för avslutningslägena i vändvecksområdena kan ske från styrenheten 44 och/eller kompletterande separat från enheterna 41 ', 42, 43. För mönsterbildningen av avslutningspositionerna kan utnyttjas en slumpgeneratorfunktion som i figuren 9 symboliserats med 42a respektive 43a. Mönstren för avslutningspositionerna kan vara likadana i de båda vändvecksområdena eller skilja sig från varandra. Väsentligt är att hållfasta vändveck erhålles i maskinarrangemanget.
Medelst nämnda styrarrangemang samordnas även drivningarna för nämnda skaft- ramsvävmaskiner och Jacquard-maskiner.
Genom det i ovan föreslagna erhålles en rundvävd formeringsvira där även griparsystem ingår. Framställningen av den totala produkten i vävmaskinsarrangemanget ger enligt ovan besparingar på 2 veckor vid framställning av formeringsviran som nu kan fram- ställas med en tredjedel av den tid som behövdes tidigare. En väsentligen förhöjd auto- matiseringsgrad eller rationaliseringsgrad föreligger sålunda och den förhöjda automati- seringsgraden jämföres därvid med den som föreligger vid nödvändig splitsning av det vävda materialets varptrådar vid vändvecken på sömnadsavdelning. I figuren 4 har en skälbildning symboliserats med 27e. Nämnda beteckning avser både skälbildningen i skaftramsvävmaskinen som skälbildningarna i Jacquard-maskinerna 26', 26” som syn- kroniserats med varandra. l figuren 5 har griparna symboliserats med 35a respektive lll 'llllll ll Illlll ll llllll ll llllll l |ll ll lllu ll lll l ll-u l 10 l5 20 25 30 512 569 18 35a'. I figuren 9 har styrenheternas 42 och 43 styrningar av respektive Jacquard-maskin 28” och 28"” symboliserats med i respektive i”. Styrfunktionerna mellan enheten 44 och enheterna 41', 42 och 43 har symboliserats med il, i2 och i3.
I figurerna 10 och lOa visas exempel på trådstyrande organ som arbetar i anslutning till skälbildning för varptrådar 45. Organen innefattar i utföringsexemplet två svängbara armar 46, 47. Armarna är svängbara med lagringsaxlar 48, 49 i pilarnas 50, 51 rikt- ningar. Axlarna 48, 49 är dessutom förskjutbart anordnade i mot varandra vinkelräta riktningar 52, 53 respektive 54, 55. Manövreringen av axlarna, dvs armarna 46, 47, sker från styrenhet 56 som kan bilda styrenheten för arrangemanget, Jacquard-maskinen, etc, jfr ovan. Svängarmarna uppvisar med trådändar samverkbara organ 46a, 47a som kan påverkas till de med heldragna linjer i figurerna 10, lOa visade lägena till olika lägen, Lex. lägena med streckade linjer 46b, 47b. Förstnämnda lägen år belägna inuti varp- trådsskålet och sistnämnda lägen är belägna vid sidan av varptrådarna. I sistnämnda lägen har svängarmen 46 med sitt organ 46a fångat en ände 58 på en inslagstrâd 59 och fört in den i skälet 57. I beroende av styrningar eller elektriska styrsignaler i4, i5, osv kan trådänden styras in i skälet och motstållas ett utrymme mellan ett varptrådspar, Lex. varptrådsparet 45a, 45b. Svängarmarna påverkas i riktningar 60 från och mot varandra.
När samverkningsorganen 46a, 47a påverkas så att de är motstållda varandra i vertikal led aktiveras de mot varandra genom styrning från enheten med signalerna i4, i5, osv., så att organet 47a kan träda i samverkan med organet 46a och genom känd övertagnings- funktion överta trådänden från organet 46a och dra upp den mellan varptrådsparet 45a, 45b, ovanför vilket det släpper taget om trådänden om denna nått sin slutposition. Om så inte är fallet kan svängarmarna påverkas ytterligare av enheten in i varptrådsskälet, Lex. till utrymmet mellan varptrådsparet 45c, 45d, varvid organet på motsvarande sätt övertar trådänden från organet 47, osv. tills rätt/önskad position nåtts för ifrågavarande trådände. Inslagstråden inmatas via trådspänningsbestämmande organ 62, med vilket/vilka en jämn önskad spänning kan uppråtthållas under pågående skarvningspro- cess i maskinen. Kompletterande eller alternativt till organet 47, 47a kan användas luftsugningsarrangemang 62 som kan vara av känt slag och medelst vilket trådänden kan sugas upp mellan varptrådarna. På så sätt kan varptrådsdragning effektueras i ena skiktet och vändvecket är beläget i det andra skiktet, eller vice versa (jfr figurer 2, 3 och 7).
Jacquardmaskinen eller motsvarande arbetar med uppsnabbad repitivitet så att den nor- 10 ägz 569 mala mönstringen av väven även kan utföras. I figurerna 10, 10a visat arrangemang kan integreras med griparfunktionen i skaftramsmaskinen.
De trådändsstyrande organen är således anordnade att i de fall då en från över- eller underskiktet utgående avklippt inslagstråd är tilldelad en avslutningsposition för sin ände som är belägen i under- respektive överskiktets vändvecksområde styra den avklippta inslagstråden om och eventuellt genom utanförliggande varptråd respektive varptrådar.
Skälbildningsfunktionen effektuerar avslutningspositionen för ände till inslagstråd då denna utgår från samma skikt av över- och underskikten som innefattar vändvecksområ- det på vilket avslutningspositionen skall vara belägen.
Uppfinningen är inte begränsad till den i ovan såsom exempel visade utföringsformen utan kan underkastas modifikationer inom ramen för efterföljande patentkrav och uppfin- ningstanken. l lllll '1

Claims (25)

_-'.._..- _. 10 15 20 25 30 sig 569 PATENTKRAV
1. Vävmaskinsarrangemang för framställning av rundvävd produkt, t.ex. formnings- Vira, innefattande över- och underskikt och vändvecksområden samt där inslagstrådar är genomforbarai skäl bildade med varptrådar, k ä n n e t e c k n at därav, att arrangemanget innefattar dels en skaftramsvävmaskin som tillhandahåller en forsta skâlbildningsfunktion med en forsta varptrådsuppsättning, dels åtminstone en ytterligare maskin, tex. en Jacquardmaskin, som tillhandahåller en med den första skälbildningsfunktionen koordi- nerad andra skälbildningsfunktion med en andra varptrådsuppsättning, att vid respektive sida är anordnade avklippningsorgan for inslagstrådarna, att av respektive ytterligare maskin effektuerade del eller delar av produkten är avdelad(-e) för att bilda ett i inslagstrådarnas längdriktning utbrett eller utbredda skarvområden för avklippta inslagstrådar, att vid respektive vändvecksområde är anordnat(-e) trådändar styrande organ som tilldelar respek- tive inslagstrådände en utträdesposition mellan två i den andra varptrådsuppsättningen ingående varptrådpar där bredvid varandra placerade varptrådspar eventuellt kan ha en gemensam varptråd, och att varptrådsparen för de olika inslagstrådändarna är valda att ge inbördes förskjutna lägen for utträdespositionerna i respektive skarvområdes utbrednings- riktning(-ar).
2. Vävmaskinsarrangemang enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n at därav, att det eller de trådstyrande organen tilldelar samhörande inslagstrådändpar, som tillhör två var- andra i mönstret följande avklippta inslagstrådar en utträdesposition mellan samma varp- trådspar eller olika varptrådspar som är placerade eñer varandra sett i inslagstrådarnas längdriktningar.
3. Vävmaskinsarrangemang enligt patentkravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k n at därav, att den av respektive ytterligare maskin vävda delen av överskiktet bildar skarvområde, och att det eller de inslagstrådändarna styrande organen är anordnade att styra trådändar på in- slagstrådar tillhörande underskiktet så att respektive trådändsdel vänder tillbaka från den eller de yttre varptrådarna i den andra varptrådsuppsättningen in i den andra skälbildnings- funktionens skälbildning för överskiktet för utträdesposition mellan varptrådspar i över- skiktet. 10 15 25 30 51g,5s9
4. Vävmaskinsarrangemang enligt patentkravet l, 2 eller 3, k ä n n e t e c k n a t därav, att den av respektive ytterligare maskin vävda delen av underskiktet bildar skarvom- råde, och att det eller de inslagstrådändar styrande organen är anordnade att styra tråd- ändar på inslagstrådar tillhörande överskiktet så att respektive trådändsdel vänder tillbaka från den eller de yttre varptrådsändarna i den andra varptrâdsuppsättningen in i den andra skälbildningsfimktionens skälbildning för underskiktet för utträdespositionen mellan varp- trådspar i underskiktet,
5. Vävmaskinsarrangemang enligt något av patentkraven 1-4, k ä n n e t e c k n a t därav, att respektive inslagstrådändar styrande organ tilldelar respektive inslagstråd en jämn trâdspänning vid införandet av inslagstrådanden mellan dess tillhörande varptrådsparet i den andra varptrådsuppsättningen.
6. V ävrnaskinsarrangemang enligt något av patentkraven 1-5, k ä n n e t e c k n a t därav, att gripar- eller tångfunktíoner är anordnade att avklippa respektive inslagstråd i dess båda ändar.
7. Vävmaskinsarrangemang enligt patentkravet 6, k ä n n e t e c k n a t därav, att griparfimktionen är anordnad att bilda trådändar styrande organ och föra in en trådände till- hörande över- eller underskiktet i den andra varptrådsuppsättningen i skälbildningen for den andra varptrådsuppsättningen till aktuellt varptrådspari denna,
8. Vävmaskinsarrangemang enligt något av patentkraven l-7, k ä n n e t e c k n a t därav, att griparfunktionen är anordnad för att samarbeta med ett ytterligare organ som bildar nämnda trådändar styrande organ och tex. kan bestå av ett griparorgan, luftstyr- ningsarrangemang etc_, som för in en trådände tillhörande över- eller underskiktet i den andra varptrådsuppsättningen i skälbildningen för den andra varptrådsuppsättningen till aktuellt varptrådspar i denna.
9. Vävmaskinsarrangernang enligt något av patentkraven l-8 , k ä n n e t e c k n a t därav, att respektive ytterligare maskin, företrädesvis i form av en Jacquardmaskin arbetar med dubbel repetivitet i förhållande till skaftramsmaskinen för att i en första skälbildnings- 10 15 25 30 5¿2 569 fiinktion för den första varptrådsuppsättningen möjliggöra införande av inslagstrådändar for inslagstrådar i det övre eller undre skiktet i det undre respektive övre skiktets skälbildning och i en andra skälbildningsfunktion för det övre respektive undre skiktet möjliggöra sam- ordning av skañramvävmaskinens skälbildning.
10. V ävmaskinsarrangemang för framställning av rundvävd produkt, tex. formnings- vira, innefattande över- och underskikt och vändvecksområden samt där inslagstrådar är genomförbara i skäl bildade med varptrådar, k ä n n e t e c k n a t därav, att inslags- trâdändar i över- och underskikten på varandra i vävmönstret efterföljande avklippta in- slagstrådändar är relaterade till varandra via separata skarvtrådar av samma material som inslagstrådarna, att skarvtrådarna är styrbara medelst nämnda trådändar styrande organ i anslutning till inslagstrådändarna på inslagstrådarna, vilkas skarvtrådars första ändar är anordningsbara i anslutning till trådändarna på överskiktets avklippta inslagstrådar och andra ändar är anordningsbara i anslutning till trådändarna på underskiktets avklippta in- slagstrådar, och skarvtrådarna löper runt yttre varptråd(-ar) med jämn och enhetlig tråd- sträckning.
11. ll. Metod vid vävmaskinsarrangemang för rundvävd produkt infattande via skarvom- råde eller vändvecksområde hopskarvbara över- och underskikt effektuerade medelst in- slags- och varptrådar där inslagstrådarna genomföres skälbildningar i varptrådarna, k ä n- n e t e c k n a d därav, att skarvområde anordnas i inslagstrådarnas längdriktningar in över över- och underskiktet, och att en inslagstrådände tillhörande under- eller överskiktet föres av trådändstyrande organ om den yttre eller de yttre varptrådarna in i skälbildningen för över- respektive underskiktet till utträdespositionen mellan varptrådspar i respektive skarvområde.
12. Anordning vid vävmaskinsarrangemang för rundvävd produkt infattande via skarvområde eller vändvecksområde hopskarvbara över- och underskikt effektuerade medelst inslags- och varptrådar där inslagstrådarna är genomförbara skälbildningar bildade med vaiptrådama, k ä n n e t e c k n a d därav, att skarvområde sträcker sig i inslagstrådar- nas längdriktningar in över över- och underskiktet, och att en inslagstrådände tillhörande under- eller överskiktet är förbar av trådändsstyrande organ om den yttre eller de yttre varptrådarna in i skälbildningen för över- respektive underskikten till utträdespositionen mellan varptrådpar i respektive skarvområde. 10 15 20 25 30 §312 569
13. Anordning enligt patentkravet 12, k ä n n e t e c k n a d därav, att en inslags- trådände tillhörande över- respektive underskiktet är utträdbar via nämnda varptrådpar med hjälp av den andra skälbildningsfunktionen som är inställbar i enlighet med mönstringen.
14. Metod för att medelst ett en skaftramsmaskin (27) innefattande vävmaskinsarran- gemang möjliggöra framställning av rundväv innefattande via vändveck förbundna över- och undervävsmaterial(-dukar, -filtar, -viror, etc) som väves medelst vävmaskinsarrange- manget, vilket arbetar med första varptrådar (10) och inslagstrådar (8) där respektive in- slagstråd påverkas i varptrådarnas tvärsriktning genom av varptrådarna bildade skäl (27e) och avklippes vid sina ändar (8a, 8b), k ä n n e t e c k n a d därav, att av åtminstone en till skafirarnsvävmaskinen anordnad ytterligare maskin (26) tillhandahåller ett antal andra varp- trådar (11 resp. 12) i anslutning till och utanför eller vid sidan av skafiramsvävmaskinens första varptrådar (10), att de andra varptrådarna (ll resp 12) för att bilda skäl for in- slagstrådarna påverkas individuellt och separat i förhållande till de forsta varptrådarna medelst styrningar av respektive ytterligare maskin, att medelst de andra varptrådarna bildas åtminstone ett vändvecksområde (11 eller 12) som sträcker sig från vändveckets kant (23) och in över respektive material i inslagstrådarnas riktning, och att medelst nämnda styrningar elïektueras att inskjutningstrådarnas avslutningslägen i respektive vändvecks- område erhåller spridda positioner.
15. Metod enligt patentkravet 14, k ä n n e t e c k n a d därav, att två ytterligare maskiner (262 26”) med tillhörande andra varptrådar (1 1””, 12') placeras i anslutning till var sin sida av skaftramsvävmaskinen (27').
16. Anordning vid ett en skafiramsmaskin (27”) innefattande vävmaskinsarrangemang för vävning av via vändveck förbundna över- och undervävsmateriaK-filtar, -viror, -dukar, etc) framställbart medelst vävmaskinsarrangemanget, vilket arbetar med forsta varptrådar (10') och inslagstrådar (8) där respektive inslagstråd är påverkbar i varptrådarnas tvärsrikt- ning genom av med varptrådarna bildade skal (27e) och är avklippningsbara och hop- fogningsbara vid sina ändar (8a, 8b), k ä n n e t e c k n a d därav, att åtminstone en ytterli- gare maskin är anordnad i eller vid skafiramsvävmaskinen och tillhandahåller andra varp- trådar (11 resp. 12) anordnade utanför de första varptrådarna, att respektive ytterligare maskin påverkar individuellt och separat i förhållande till de första varptrådarna de andra I llll ll llll l lll l ll” ll |!l lll ll' l lll 10 15 20 25 30 5,32 569 varptrådarna for att med dessa bilda skäl för inslagstrådarna, att nämnda andra varptrådar ingår i ett vändvecksområde (22) som sträcker sig in över respektive väv i inslagstrådarnas längdriktningar, att respektive ytterligare maskin är anordnad påverkningsbart med styr- ning(-ar) medelst vilken respektive vilka respektive ytterligare maskin medelst sina skäl- bildningar bestämmer olika avslutningslägen (25, 26) i vändvecksområdet (22) för tråd- ändarna på de avklippta inslagstrådarna.
17. Anordning enligt patentkravet 16, k ä n n e t e c k n a d därav, att en ytterligare maskin är belägen på var sin sida om skaftramsmaskinens varptrådsarrangemang for att respektive betjäna de yttre varptrådarna i detta och bilda tvâ vändvecksorriråden (22) i vävt material som i hopskarvat tillstånd bildar en rundväv (l).
18. Anordning enligt patentkravet 16 eller 17, k ä n n e t e c k n a d därav, att respek- tive varptrådstyrande ytterligare maskin består av en mönstervävmaskin av typ Jacquard- maskin som bildar mönster av inslagstrådarnas avslutningslägen (24, 25) i respektive vänd- vecksområde.
19. Anordning enligt patentkravet 16, 17 eller 18, k ä n n e t e c k n a d därav, att av- slutningslägena i respektive vändvecksområde är valda medelst programstyrd utrustning (42, 43) som slumpmässigt sprider ut avslutningslägena (24, 25) i respektive vändvecks- område och/eller arbetar med långa serier, i vilka bredvid varandra belägna avslutnings- lägen, sett i inslagstrådarnas längdriktning, är förhindrade att uppträda eller bli väl förde- lade.
20. Anordning enligt något av patentkraven 16-19, k ä n n e t e c k n a d därav, att respektive mönstermaskin arbetar med ett antal bobiner (28, 29, 30) som uppbär varp- trådar med olika kvalitéer, och att respektive bobin är tilldelad sin egen lastcell (30a) för avkänning avi systemet effektuerad varptrådspänning.
21. Användning vid skaftramsvävmaskin (27'), i vilken över- och undervävsmaterial är framställningsbara med hjälp av första varptrådar (9') och inslagstrådar som är genomför- bara i skäl bildade med varptrådarna och avklippningsbara vid sina respektive ändar, k ä n n e t e c k n a d därav, att en mönstervävmaskin, tex. Jacquard-maskin (26”), användes for 10 15 25 30 5232 569 att tillhandahålla andra varptrådar (11””) belägna utanför de första varptrådarna (10') och för inslagstrådarna bildar en till skaftramsmaskinens skälbildning kompletterande skälbild- ning för att åstadkomma ett vändvecksområde (22) som sträcker sig in över respektive vävda material i inslagstrådarna riktning, och att mönstervävmaskinen (26”) även användes för att bilda ett mönster för inslagstrådarnas avslutningslägen (24, 25) där dessa intar i för- hållande till varandra förskjutna lägen i syfte att åstadkomma en hållfast vändveckshop- fogning.
22. Användning enligt patentkravet 21, k ä n n e t e c k n a d därav, att inslagstrådar- nas ändar eller skarvtrådarnas ändar styrande organ användes för att styra trådändama på övervävsmaterialet inslagstrådar om yttre varptråd)-ar) in i skälbildning effektuerad för undervävsmaterialets inslagstrådar till trådändspositioner i undervävsmaterialet ,eller vice versa, respektive styra skarvtrådsändar till positioner för inslagstrådändarna i över- respektive undervävsmaterialen.
23. I vävmaskinsarrangemang medelst varp- och inslagstrådar åstadkommen rundväv som innefattar över- och underskikt förenade via skarvområde(-n) eller vändvecksorrlrådeß n), k ä n n e t e c k n a d därav, att respektive skarvområde är utbrett i inslagstrådarnas längdriktningar, att en första inslagstrådände på en första avklippt inslagstråd tillhörande över- eller underskiktet och en andra inslagstrådände på en avklippt andra inslagstråd tillhö- rande under- respektive överskiktet och föregår eller efterföljer den första inslagstråden i rundvävens mönster är tilldelade en gemensam utträdesposition eller efter varandra i in- slagstrådarnas längdriktningar belägna utträdespositioner mellan ett och samma eller efter varandra i inslagstrådarnas längdriktningar belägna varptrådpar, vilka i sig kan ha gemensam varptråd, i respektive skarvområde, och att utträdespositionerna för de olika inslagstråd- ändarna är utspridda i skarvområdets utbredningsriktning i inslagstrâdarnas längdsträck- ningar.
24. Rundväv enligt patentkravet 23, k ä n n e t e c k n a d därav, att skarvområdet sträcker sig utefter delar av över- och/eller underskiktet i inslagstrådarnas längdriktningar, och att respektive avklippta inslagstråd i över- eller underskiktet med trådände applicerad i en utträdesposition belägen i skarvområdet på under- respektive överskiktet är förd och eventuellt trädd om respektive genom varptrådar placerade utanför berört varptrådspar. I lll lll ll 'll 'ri lll u- l n. ll i. 4 Am 51% 569
25. Rundväv enligt patentkravet 23 eller 24, k ä n n e t e c k n a d därav, att inslags- trådar som är forda från över- eller underskiktet till positioner i skarvområde på under- respektive överskiktet är dragna med dragspänningar som ger jämna och enhetliga sträck- ningar över yttre varptråd(-ar).
SE9802915A 1998-08-31 1998-08-31 Vävmaskinsarrangemang med metod, anordning och användning samt rundvävd produkt framställd med arrangemanget SE512569C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9802915A SE512569C2 (sv) 1998-08-31 1998-08-31 Vävmaskinsarrangemang med metod, anordning och användning samt rundvävd produkt framställd med arrangemanget
US09/336,771 US6148870A (en) 1998-08-31 1999-06-21 Tubular fabric weaving machine with turnover fold control
DE19938194A DE19938194B4 (de) 1998-08-31 1999-08-17 Webmaschinenanordnung mit Verfahren, Vorrichtung und Anwendung und schlauchförmiges Erzeugnis, das mit der Anordnung hergestellt wird

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9802915A SE512569C2 (sv) 1998-08-31 1998-08-31 Vävmaskinsarrangemang med metod, anordning och användning samt rundvävd produkt framställd med arrangemanget

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9802915D0 SE9802915D0 (sv) 1998-08-31
SE9802915L SE9802915L (sv) 2000-03-01
SE512569C2 true SE512569C2 (sv) 2000-04-03

Family

ID=20412413

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9802915A SE512569C2 (sv) 1998-08-31 1998-08-31 Vävmaskinsarrangemang med metod, anordning och användning samt rundvävd produkt framställd med arrangemanget

Country Status (3)

Country Link
US (1) US6148870A (sv)
DE (1) DE19938194B4 (sv)
SE (1) SE512569C2 (sv)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10061717B4 (de) * 2000-12-12 2006-01-26 Lindauer Dornier Gmbh Antriebsanordnung für eine Webmaschine und Fachbildemaschine
DE102006003413B3 (de) * 2006-01-24 2007-08-30 Lindauer Dornier Gmbh Gewebe mit einer durch eingelegte Schussfadenendabschnitte gebildeten Einlegekante und Verwendung desselben
DE102006015654B3 (de) * 2006-04-04 2007-07-12 Lindauer Dornier Gmbh Gewebe, insbesondere Jeansgewebe, mit Werbeträgerfeld und Verwendung desselben
US7841369B1 (en) * 2009-11-18 2010-11-30 vParadox LLC Weaving process for production of a full fashioned woven stretch garment with load carriage capability
CN102733036B (zh) * 2012-07-12 2013-12-11 浙江三志纺织有限公司 一种多臂提花联合开口多层大提花织物的制作方法
FR3047744B1 (fr) * 2016-02-15 2018-02-02 Safran Metier a tisser du type jacquard pour la fabrication d'une preforme 3d tissee
EP3369849B1 (en) * 2017-03-03 2020-08-26 Autoliv Development AB A method of producing a woven elongate flexible tube

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1513506A (en) * 1921-02-16 1924-10-28 Holt Thomas Weaving of quilts, counterpanes, bedspreads, and similar articles
US2903021A (en) * 1955-12-23 1959-09-08 F C Huyck & Sons Fourdrinier cloth
FR1396549A (fr) * 1964-03-13 1965-04-23 Martel Catala & Cie Ets Perfectionnements apportés aux moyens pour l'élaboration de bandes sans fin tissées à fils plastiques et à fils métalliques, ainsi qu'aux bandes correspondantes
FR2125222B1 (sv) * 1971-02-12 1975-01-17 Laval Claude
DE3025909C2 (de) * 1980-07-09 1983-07-14 Hermann Wangner Gmbh & Co Kg, 7410 Reutlingen Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen einer Webnaht zwischen zwei Gewebeenden
EP0236601B2 (en) * 1986-02-22 1996-09-04 Asten Group Inc. Automatic seaming machine for fabric belts
FR2578869B1 (fr) * 1985-03-12 1988-09-30 Binet Feutres Sa Dispositif de jonction pour feutre de presse humide et toile de papeterie.
US4771814A (en) * 1987-04-13 1988-09-20 Niagara Lockport Industries, Inc. Seam for multilayer papermaking fabric and method of making same
US5167262A (en) * 1991-02-22 1992-12-01 Asten Group, Inc. Join length for endless flat woven papermakers fabric
JPH0571036A (ja) * 1991-09-10 1993-03-23 Nippon Filcon Co Ltd 一端を支持した綜絖を用いた開口装置及びこの装置を用いた織り継ぐ方法
DE9215440U1 (de) * 1992-11-12 1994-04-07 Novatech GmbH Siebe und Technologie für Papier, 72760 Reutlingen Verstellbare Harnischführung für die Jacquardmaschine einer Nahtwebmaschine
DE9301722U1 (de) * 1993-02-08 1994-06-09 Novatech GmbH Siebe und Technologie für Papier, 72760 Reutlingen Nahtwebmaschine mit Fransenfänger

Also Published As

Publication number Publication date
DE19938194B4 (de) 2012-01-19
SE9802915D0 (sv) 1998-08-31
DE19938194A1 (de) 2000-03-02
US6148870A (en) 2000-11-21
SE9802915L (sv) 2000-03-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN103459692B (zh) 在两个倾斜取向上包含带条的纺织材料及其生产方法和装置
CN103459690B (zh) 用于生产在两个倾斜取向上包含锭带的纺织材料的方法和装置
SE505390C2 (sv) Laminerad beklädnad samt metod och ämne för framställning därav
JP6532489B2 (ja) 節取り装置及びクリール
SE512569C2 (sv) Vävmaskinsarrangemang med metod, anordning och användning samt rundvävd produkt framställd med arrangemanget
SE512568C2 (sv) Skaftramsvävmaskin med varptrådsuppsättningar i två skikt samt två varptrådsuppsättningar i vändvecksskikt
JPH10129145A (ja) 糸かがりされた本を造るための方法および装置
DE19505280C2 (de) Verfahren und Vorrichtung zur maschinellen Herstellung einer Naht zum Endlosmachen einer Gewebebahn
CA1193531A (en) Joint of textile
JPH06240541A (ja) フリンジキャッチャを有する継ぎ目織り機
US4974300A (en) Thread separator for seaming machines
DE2500582A1 (de) Verfahren und vorrichtung zum vorbehandeln von faeden
SE512567C2 (sv) Styrarrangemang vid skaftramsvävmaskin eller vävmaskinsarrangemang innefattande sådan maskin
RU2321697C2 (ru) Многоярусное веревочное захватно-направляющее приспособление для установки тканевого полотнища в бумагоделательной машине
CN101812763B (zh) 经线自动穿引装置及经线自动穿引方法
KR102033404B1 (ko) 의류용 직물의 제조 방법 및 그 제조 장치
JPS63143153A (ja) 丸巻布帛の連続自動結反解棒機
US5613377A (en) Method and equipment for restraining the end portions of cut thread protruding from collars for knit wear articles and the like
CN112553772B (zh) 经编机中经轴更换后穿纱的方法和具有相应功能的经编机
WO2009030196A1 (de) Verfahren und vorrichtung zum eliminieren von schussfäden mit fadenunregelmässigkeiten aus geweben
FI75371B (fi) Foerfarande foer framstaellning av textilier.
US4803934A (en) Device for producing a heat and tension resistant as well as flexible connection between the ends of web-like materials
JP4447049B6 (ja) 種糸としての経糸の自動引込み装置、及び種糸としての経糸の自動引込み方法
JPH11279887A (ja) 束染色糸の分繊装置
ITMI20071786A1 (it) Cucitura di libri senza punto a vuoto con annodamento dei fili

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed