SE503527C2 - Automatisk mjölkningsmaskin - Google Patents

Automatisk mjölkningsmaskin

Info

Publication number
SE503527C2
SE503527C2 SE8901765A SE8901765A SE503527C2 SE 503527 C2 SE503527 C2 SE 503527C2 SE 8901765 A SE8901765 A SE 8901765A SE 8901765 A SE8901765 A SE 8901765A SE 503527 C2 SE503527 C2 SE 503527C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
teat
milk
udder
cow
milking
Prior art date
Application number
SE8901765A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8901765L (sv
SE8901765D0 (sv
Inventor
George Edward Hanauer
Original Assignee
George Edward Hanauer
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by George Edward Hanauer filed Critical George Edward Hanauer
Publication of SE8901765D0 publication Critical patent/SE8901765D0/sv
Publication of SE8901765L publication Critical patent/SE8901765L/sv
Publication of SE503527C2 publication Critical patent/SE503527C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/04Milking machines or devices with pneumatic manipulation of teats
    • A01J5/08Teat-cups with two chambers
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/017Automatic attaching or detaching of clusters
    • A01J5/0175Attaching of clusters
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/04Milking machines or devices with pneumatic manipulation of teats
    • A01J5/041Milk claw

Description

503 527 10 15 20 25 30 35 2 satta fysiska rörelser. Eftersom kor har en benägenhet att sparka är arbetet ibland farligt förutom att vara ett smutsigt slit.
Många försök att automatisera anbringandet av mjölk- ningsmaskiner har dokumenterats. Ändå har kommersiell framgång saknats vid alla hittills gjorda försök. Uppgiftens kOmpleXa natur är i stor utsträckning ansvarig för detta. Väldiga varia- tioner föreligger mellan skilda kor med avseende på juverform och placering, storlek och orientering av spenarna, vilka tidi- gare erbjudit stora hinder för uppnående av automatiserings- ekonomi.
Syftet med uppfinningen är att erbjuda sätt och anord- ningar för placering av mjölkningsmaskinen på juvret på ett snabbt, enkelt och fysiologiskt fördelaktigt sätt under det att man drar fördel av djurets laktationsprocess och instink- tiva reaktioner. Detta ger ekonomiska fördelar genom snabbt an- bringande, accelererad mjölkning och minskat lossnande, till- lämpat på ett anbringningssätt för en halvautomatisk mjölk- ningsmaskin, men underlättar även helautomatiskt anbringande.
Uppfinningen erbjuder en ny spenkopp med en förstorad konisk ingångsöppning för användning vid tillämpning av sättet, ett unikt anbringningsorgan för spenkopparna, vilket samverkar med spenkopparna för att underlätta dessas anpassning till det breda spektrum av storleksvariationer bland kojuver, samt upp- når samtidigt anbringande alla fyra spenkopparna under använ- dande av en ny klo, kännetecknad av en divergerande orientering på inloppsnipplarna, omkastad jämfört tidigare kända kloanord- anordningar är rörligt monterade pâ ett bär- ningar. Dessa maskineri för att genomföra förfarandet på ett automatiskt sätt, var och en ömsesidigt samverkande på detta sätt och även självständigt användbar. _ Enligt den första aspekten på uppfinningen utgöres spenkoppen av en stel, ihålig hylsa med ett böjligt inre foder, kallat spengummi. Spenen placeras i spenkoppen och vakuum på- lägges både spenänden i spengummit för mjölkevakuering och intermittent mellan den stela hylsan och det böjliga spengum- mit för att alternerande krama och släppa spenen på ett masse- rande sätt. Föreliggande uppfinning kännetecknas av det nya 10 15 20 25 30 35 503 52f 3 särdraget av en förstorad konisk ingångsöppning, som skjuter uppåt från den relativt lilla spengummimynningen.
Denna förstorade, koniska ingångsöppning omfattar en böjlig sektion ovanför spengummimynningen och en mer stel sek- tion vid eller nedanför den övre kanten. Den fungerar som en mottagare och styrning för spenen för att leda in den i den lilla spengummimynningen, varigenom den precision som krävs i känd teknik minskas. Den koniska ingângsöppningen avböjes och komprimeras delvis vertikalt nedåt under anbringandet på spenen och masserar juvret varsamt under mjölkningen på ett sätt som liknar den naturliga verkan av en sugande kalv. Denna massageverkan stimulerar kons hormonella system och förorsakar att mjölkkörteln avger mjölk i spenarna och därefter i spen- kopparna för evakuering. Den koniska ingångsöppningen förhind- rar vidare att spenkoppen klättrar på spenen och som en följd därav begränsar mjölkflödet genom mjölkkanalen.
Enligt en andra aspekt på denna uppfinning är klon en stel, ihålig samlingscentral med mjölkmottagande kammare, ansluten till ett flertal spenkoppar via inloppsnipplar fästa vid kammaren, och sugrör, som operativt förbinder inloppsnipp- larna med spenkopparna. En utloppsport från denna kammare är ansluten till ett sugrör för evakuering av mjölken från kamma- ren och transport av mjölken till en förrådsanordning. Före- liggande uppfinning kännetecknas av en omvänd orientering av inloppsnipplarna i jämförelse med tidigare kända anordningar, så att inloppsnipplarna är belägna för att leda den mjölk som kommer in genom dessa nipplar mot motsatt ände av kammaren, varvid den mjölk som kommer in i kammaren i änden närmast ut- loppsporten omedelbart evakueras, medan den mjölk som kommer in i kammaren i motsatt ände omdirigeras utmed längden av kam- maren och till utloppsporten. Det finns även organ för att av- lägsna och pålägga vakuum på alla eller några av spenkopparna kollektivt och individuellt.
Enligt en tredje aspekt på uppfinningen åstadkommes en anbringningsmekanism för att bära upp de fyra spenkopparna i upprätt ställning i ett inbördes generellt trapetsformigt förhållande, omfattande ett fjädrande bärorgan för varje spen- kopp med spenkoppskvarhållningselement i sina yttre ändar. 503 527 10 15 20 25 30 35 4 Bärorganet böjs av vid påverkan av ett ställorgan för åter- ställning av spenkopparna relativt varandra. Spenarna böjer likaledes av bärorganet vid inträdet i de koniska ingângsöpp- ningarna, vilket underlättar spenkopparnas färdiginställning på spenarna för samtidig och automatisk anbringning.
Uppfinningen erbjuder enligt en annan aspekt ett driv- organ för placering av spenkopparna och dem anbringningsmeka- nism på kons juver och för lägesplacering av anbringningsmeka- nismen och anbringning av spenkopparna på juvret, ett organ för fasthâllning av anbringningsmekanismen och efterföljande fri- göring av densamma efter anbringning av spenkopparna på spenar- na samt avkännarorgan i form av ett ultrasoniskt transduktor- och mottagarsystem för att mäta lägena av kon och/eller dess spenar och juver och vakuumsensorer och vakuumregulatorer för spenkopparna. Slutligen finnes en dator för att kommunicera med och styra lägesavkännarorganen, vakuumsensorerna och vakuumregulatorerna, att påverka drivorganet för att jämföra spenlägena med de som inlagts i styrprogrammet och att verk- ställa anbringandet av spenkopparna på spenarna. Detta driv- organ är rörligt inom mjölkningsrummet för anbringning av fle- ra spenkoppsanbringningsmekanismer med spenkoppar på juvret på flera kor. Konventionella borttagningsanordningar kan användas för att avlägsna mjölkningsmaskinen efter mjölkningen, och van- liga elektroniska koidentifieringsorgan kan användas för att kommunicera med datorn för signalering av närvaron och läget av kor som skall mjölkas.
Organ kan även finnas på drivorganet för rengöring och massering av spenarna för anbringandet av spenkopparna för mjölkning och för applicering av desinfektionsmedel på spenarna efter avlägsnandet av mjölkningsmaskinen.
Ett huvudsyfte med uppfinningen är följaktligen att åstadkomma sätt och anordningar för automatisk mjölkning av kor med automatisk anbringning av spenkopparna på kons juver, så att behovet av manuell anbringning genom en mänsklig opera- tör bortfaller.
Ett annat syfte med uppfinningen är att åstadkomma dy- lika anordningaroch tekniker innefattande ultrasoniska posi- tionssökande sensorsystem som styr spenkopparna till ingrepps- läge under kons juver. 10 15 20 25 30 35 sos 527 5 Ett ytterligare syfte är att åstadkomma dylika anord- ningar innefattande anpassningsbara, eftergivliga anbringnings- organ, som bibehåller spenkopparna i ett huvudsakligen hori- sontellt plan utan att avböjas därifrån, medan snabb manövrer- barhet hos spenkopparna i sid- och längdled erbjudes för själv- styrt eftergivligt ingrepp med kons juver. Ännu ett syfte är att åstadkomma en dylik anordning med ställbart anbringningsorgan, kapabelt att lägesplacera fyra spenkoppar upprättstående med sina axlar bildande de fyra hör- nen i ett trapets och inrättad att röra spenkoppsaxlarna till- sammans och individuellt för förändring av trapetsets dimen- sioner.
Ett ytterligare syfte är att åstadkomma en dylik an- ordning, försedd med automatiska ställorgan för förändring av trapetsets dimensioner på order.
Ett annat syfte är att åstadkomma en dylik anordning med förstorade koniska ingångsöppningar med koniska väggar av varierande tjocklek med minst en relativt tjock del för bibe- hållande av en ringform, förhindrande av klättring och upprätt- hållande av mjölkflödet samt minst en tunnare del, som kan av- böjas till delvis hoptryckning för massering av kons juver och befrämjande av mjölkströmningen genom en mjölkningsverkan som efterliknar den som en sugande kalv åstadkommer. Ännu ett syfte är att åstadkomma en dylik anordning med en förlängd mjölksamlingsklokammare med icke-radiella nippelanslutningar, som leder inkommande mjölkströmmar från varje spenkopp i konvergerande par riktade mot motsatta ändar i kammarens längdriktning, med ett utlopp i en kammarände mot- tagande ett konvergerande par strömmar och med strömriktade mjölkavböjningsorgan, som omriktar det andra paret konvergeran- de strömmar mot utloppet i andra änden av kammaren för minime- ring av skummande turbulens och främjande av ett jämnt laminärt strömlinjemjölkflöde.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen är att åstad- komma en dylik anordning med automatiskt reglerade organ för att höja och sänka spenkopparna, föra dem i läge under kon och föra dem framåt till mjölkningsläge under kons juver för in- grepp och bakåt efter att mjölkningen är fullbordad och spen- kopparna är ur ingrepp. 10 15 20 25 30 35 503 527 6 Ett annat syfte med uppfinningen är att åstadkomma nya mjölkningssätt, som kan eliminera behovet av individuellt manuellt anbringande av spenkopparna på kons spenar genom att uppnå samtidigt anbringande av ett flertal spenkoppar under samma anbringningsoperation. Ännu ett syfte är att automatiskt uppnå en dylik sam- tidig spenkoppsanbringning.
Ett ytterligare syfte är att åstadkomma automatiska mjölkningssätt, som ger ökad mjölkproduktion genom automatisk massagestimulering av kons mjölkkörtelsvävnad under den auto- matiska mjölkningsoperationen.
Andra syften med uppfinningen är delvis uppenbara och kommer delvis att behandlas nedan.
Uppfinningen omfattar följaktligen konstruktionsdrag, kombinationer av element och anordnandet av delar, som kommer att exemplifieras i nedan beskrivna konstruktioner, och upp- finningens omfattning anges i patentkraven.
För bättre förståelse av uppfinningens natur och syf- ten hänvisas till följande detaljerade beskrivning i anslutning till bifogade ritningar, på vilka fig 1 i en schematisk perspektivvy från sidan visar bakre änden av ett mjölkningsbâs med en mjölkningsmaskin enligt uppfinningen, arrangerad med sina spenkoppar i ingrepp med en kos juver genom anbringningsorgan, som förts i läge av en robotmanipulator, fig 2 visar en förstorat vertikalsnitt genom en spår- och rullenhet i en modifierad utföringsform av manipulatorn i fig 1, fig 3 i en schematisk horisontalvy visar en rad bås i ett fiskbensmönstrat mjölkningsrum med den automatiska mjölk- ningsmaskinen i fig 1 med sin klo och spenkoppsanbringare av- rangeradeför mjölkning i mittbåset i raden, fig 4 visar ett blockschema av styrkretsen, sensorer- na och drivmekanismerna i den automatiska mjölkningsmaskinen och manipulatorerna enligt uppfinningen, fig 5 i en schematisk sidovy visar en utföringsform av uppfinningen med en vertikal lineär translationskomponent och horisontalsvängorgan för att föra spenkoppsanbringaren 10 15 20 25 30 35 so: 527 7 till mjölkningsläge under kons juver med en horisontalsväng- lagring av anbringaren, fig 6 i en liknande schematisk sidovy visar en annan utföringsform av uppfinningen med ett vridbart bord som dess huvudbärkomponent, förbundet genom vertikala och horisontala lineära translationskomponenter med anbringaren, fig 7 visar ett förstorat längdsnitt genom en tidiga- re känd spenkopp i ingrepp med kons juver för mjölkning, fig 8, 9 och 10 visar liknande längdsnitt genom en spenkopp i olika utföringsformer av uppfinningen med kons spe- ne införd i den utvidgade spenkoppen i fig 9 och med spenen och juvret i fullt mjölkningsingrepp i fig 10, fig 11 och 12 visar delvis ytterligare förstorade tvärsnitt genom en spenkopp i en annan utföringsform av upp- finningen, varvid fig 12 visar den koniska ingångsöppningen delvis hopdragen i massageingrepp med juvret, fig 13 i en planvy visar mjölksamlingscentralen, klon, i anordningen enligt uppfinningen, delvis uppskuren, fig 14 i en delvis bortskuren sidovy visar denna klo, fig 15 i en schematisk planvy visar en spenkoppsan- bringningsmekanism,dess konstruktion och inställbarhet, fig 16 i en perspektivvy visar anbringningsmekanismen i fig15i dess hopdragna tillstånd med dess spenkoppsaxlar dragna mot varandra, fig 17 i en sidovy visar spenkoppshållaren i anord- ningen enligt uppfinningen, förbindande spenkopparna i fig 8 - 14 med anbringarmekanismerna i fig 1, 15 och 16, fig 18 i en schematisk planvy visar de eftergivligt ställbara komponenterna i anbringningsmekanismerna i fig 15 och 16, fig 19 i en schematisk planvy visar en modifierad spenkoppsanbringningsmekanism, påverkad av glidkilar för sväng- ning av spenkoppsaxlarna var för sig till expanderade lägen, samt fig 20 och 21 i schematiska planvyer visar en annor- lunda utföringsform av anbringningsmekanismen enligt uppfin- ningen i dess trapetsformiga, hopdragna respektive expanderade tillstånd. 10 15 20 25 30 35 503 527 8 I fig 1 och 4 visas en kärteSiSk robotmanipulator 60 i anbringningsläge,uppbärande en spenkoppsanbringningsmekanism 30 med spenkoppar 21 och en klo 20 under en kos juver 22.
Sättet och anordningen enligt uppfinningen är tillämpbara vid olika mjölkningsrumsutformningar och visas därför generellt.
Mjölkningsorganen 31, innefattande spenkopparna 21 och anbringsmekanismen 30, uppbäres av manipulatorn 60 i ett griporgan 23 och föres fram till juvret mellan djurets bakben, som framgår av fig 1. Detta är den föredragna metoden att närma sig kon, genom att kon kan hindras från afizspnkagfi æxxfl- ningarna genom en hindermekanism 40, placerad i kontakt med de mjuka musklerna ovanför knälederna. Denna hindermekanism 40 begränsar även rörelse i sid- och längdled och tvingar benen var för sig framåt, vilket tillåter lättare tillgång till juv- ret 22. Beroende på den rumstyp på vilken sättet tillämpas kan ytterligare anordningar anbringas vid båsen för att ytterligare förhindra kons rörelse, såsom mekaniska organ i kontakt med djurets mittsektion och bringa.
Robotmanipulatorn 60 omfattar två lineära rörelse- komponenter eller manöverorgan 61 och 62, som ger vertikal respektive horisontel rörelse och gör det möjligt för manipu- latorn 60 att höja och sänka de spenkopparna 21 uppbärande mjölkningsorganen 31 och att lägesplacera dessa organ utmed kons längsgående axel. Manipulatorn 60 kan även innefatta ett eller flera svängbara eller vridbara manöverorgan, såsom ett girmanöverorgan 63 och ett lutningsmanöverorgan 64 (fig 4), som ger vridrörelser omkring en vertikal qiraxel respektive en horisontal lutningsaxel genom leden 65, fig 6. Det är även möj- ligt att, om så önskas, lokalisera vridförbindningarna i endera änden av den vertikala lineära komponenten 61 och därmed minska mekanismmängden under kon, men mer exakt positionering uppnås för varje enskild spenkopp 21, då de självständigt manöv- reras direkt under juvret 22.
Minskat tryck från en vakuumkälla 67 pålägges pulse- rande på spenkopparna 21, som levererar mjölk via en sugslang 84 till en mjölkuppsamlingsställe 68.
Fig 1 och 3 visar även en spåranordning 70, som ger en lineär rörelse för omplacering av manipulatorn 60 bakom en serie 10 15 20 25 30 35 sus 5271 9 kor i en rad, såsom i ett fiskbens- eller parallellmönstrat mjölkningsrum. Roboten kan sålunda gripa, röra och anbringa mjölkningsorgan vid ett antal kor i följd, så att uppfinning- ens ekonomi förbättras.
Spåranordningen 70 omfattar en vagn 71, vid vilken manipulatorn är fäst. Vagnen 71 glider eller rullar på bär- skenor 72, som kan vara cirkulärcylindriska styrskenor som i fig 1 och 3. Vagnen kan glida med lineära lagerblock 73, som omger styrskenorna. Som framgår av fig 2 kan kanalformiga element 51 användas i stället för de cirkulärcylindriska ske- norna 72, i vilket fall vagnen 71 har ett antal hjul eller rul- lar 52, som styres i kanalerna. I varje fall är en lina, kedja eller rem 53 ansluten tül vagnen 71 och till lämpliga drivhjul 50 i motsatta ändar av spåranordningen för att dra eller skjuta vagnen på order,driven av en drivmotor 58.
I den föredragna utföringsformen ger ett stånglöst pneumatiskt eller hydrauliskt kolvcylinderdon kraft till linan eller liknande, även om andra kraftkällor kan utnyttjas. Senso- rer 54 är placerade utmed spåret i varje önskat stoppläge för manipulatorn, dvs vid varje kobås 56. Dessa sensorer 54 rappor- terar läget av vagnen 71 och därmed manipulatorn 60 till en mikroprocessorstyrenhet 57. Denna styrenhet 57 är i förbindel- se med drivmotorn 58 i spåret och den påverkar drivmotorn för att transportera vagnen 71 och manipulatorn 60 till det lämp- liga läge för vilket sensorns 54 ingångskanal då är aktiv.
Styrenheten 57 är även nödvändigtvis i förbindelse med manipulatorn 60. En programsekvens, lagrad i mikroprocessorns minne, instruerar manipulatorn 60 att utföra förutbestämda rörelsesekvenser, om inte en uppbärande insignal mottas från en yttre källa i förbindelse med styrenheten. Dylika modifiera- de insignaler kan erhållas från operatören, som trycker på stoppknapparna, säkerhetssensorer och operationsfelsdetektorer i styrenhet, drivorgan eller sensorskretsar.
Mikroprocessorenheten 57 kommunicerar med en ultra- sonisk avståndsmätarsensor 59, monterad på manipulatorn. Denna sensor 59 användes för att mäta koordinatlägena för kons spenar relativt ett referensvärde och sänder dessa lägen via analoga insignalskanaler till mikroprocessorenheten 57. Mikroprocessorn lagrar spenlägena för varje enskild ko i minnet, beräknar den 10 15 20 25 30 35 503 527 10 lämpliga rörelsevägen för manipulatorn och de korrekta spen- koppslägena för anbringningsmekanismen 30 och sänder denna information till manipulatorn för att anpassa dessrörelsebana och ställa in spenkoppsanbringningsmekanismen 30 för anbring- ning av mjölkningsorganen på kons juver. Mikroprocessorn 57 avläser vidare den verkliga väg som tas av manipulatorn och sänder korrigeringsinstruktioner om så behövs, såsom då kon ändrar läge.
Under anbringandet kommunicerar mikroprocessorn 57 med vakuumsensorer 55, reglerar vakuumtillförseln till spen- kopparna och avläser vakuum- och mjölkflödesavkännare för var- je spenkopp för att bekräfta ett lyckat anbringande. Sekvensen kan upprepas en eller flera gånger i fall av initialfel. Opera- tören skall signaleras efter det andra misslyckade försöket att insätta korrigeringsåtgärder.
Tidigare kända elektroniska koidentifieringsorgan kan även användas. I detta fall mottar mikroprocessorenheten 57 kommunikationssignaler från dessa koidentifieringsorgan, som indikerar närvaron, läget och spenkoordinatdata för alla kor som inkommer i mjölkningsrummet. Då juvergeometrin varierar över kornas mjölkperiod och med åldern instrueras styrenheten 57 som styr den ultrasoniska mätsensorn 59 att mäta om varje kos juver periodiskt. Mellan mätningarna arbetar manipulatorn efter de tidigare registrerade spenplaceringarna.
Vid fullbordandet av mjölkningen kan robotmanipula- torn 60 avlägsna mjölkningsorganen 31 och påföra juvret desin- fektionsmedel. Man kan även lämpligen använda tidigare kända mjölkningsmaskinsborttagare,anpassade till detta sätt. Om så önskas, kan roboten även rengöra juvret före mjölkningen genom någon av de tillgängliga hygienteknikerna.
Andra tillämpningar av det beskrivna sättet är möjliga för att passa variationer i mjölkningsrumsutformningarna. An- bringande av mjölkningsorganen 31 från kons sida kan genomföras med användning av antingen en horisontalt eller en vertikalt ledad manipulator. Fig 5 visar en dylik horisontalt ledad an- ordning. Dylika manipulatorer är mer lämpligt användbara i sidoöppna och snedvinklade fiskbensmönsterrum eller i samver- kan med fristående kombinerade matnings- och mjölkningsbås, 10 15 20 25 30 35 503 527 11 där antingen ett eller två bås kan betjänas av en stationär manipulator.
Fig 1 visar spenkoppsanbringningsmekanismen 30 upp- buren av manipulatorns griporgan 32. Anbringningsmekanismen kan tillåtas att delvis svänga omkring dess laterala och longi- tudinala horisontalaxlar i griporganet. Alternativt kan endera eller bägge svängningsrörelserna utföras av själva griporganet.
Spenkoppen 21 enligt uppfinningen visas i fig 8 - 12.
Som kontrast visas en tidigare känd utformning i fig 7, som omfattar en stel, ihålig cylindrisk hylsa 34 med ett elastiskt inre foder eller spengummi 36, en stel nippel 37 för infästning av ett pulsationsrör 35 till hylsan 34 och ett mjölkutloppsrör 38.
Spenkopparna 21 enligt uppfinningen innefattar var och en eftergivlig konisk speningångsöppning 39. Fodret eller spengummit bildar en tät försegling med hylsan i både dess topp- och bottenändar på vanligt sätt för att bilda två skilda kammare: en inre mjölkningskammare 41, omgiven av en yttre pulseringskammare 42. Vakuum från källan 67 (fig 1) pålägges pulxnüngskammaren 42 genom pulsationsröret 35 och nippeln 37 för att få fodret 36 att spännas ut mot den stela hylsan 34 och frigöres alternerande för att krama spenen för mjölkavgiv- ning. Sugning påförd utloppsröret 38 avlägsnar mjölk från fod- ret 36 med hjälp av en liten luftventil 28, om så önskas ut- formad i röret 38, som framgår av fig 8.
Spenkoppen i fig 11 innefattar en hylsa 34 med en borttagbar stel topplatta 43 med en cirkulär öppning 44 mot hylsans inre hålighet. Inuti hylsan, nedskjutande från den inre ytan av plattan 43, finnes en stel cylindrisk stuts eller ring 46, vid vilken det elastiska fodret 36 är fast. Denna platta 43 har en yttre diameter som är något större än den cy- lindriska hylsan. Den koniska koppen har en horisontell efter- givlig krage 47 i sin smala ände, liggande över plattan 43 med en ytterdiameter som är något större än plattan och försedd med en nedskjutande inåtvikt böjlig fläns 48, som omsluter plattkanten, vilket tillåter den koniska öppningen 39 att bort- tagbart fästas vid plattan 43. Hylsan 47 sträcker sig inåt som en ringfläns 49 inuti den koniska öppningen och har ett mindre 10 15 20 25 30 35 503 527 12 cirkulärt hål lagt över hålet i topplattan. Diametern på detta hål i flänsen 49 är mindre än diametern på hålet i plattan 43.
Sålunda tillåtes den eftergivliga flänsen 49 att flexibelt utböjas in i öppningen och ansluta till formen runt spenen vid införandet, som framgår av fig 12, varigenom kontaktytan med spenen ökar jämfört med tidigare kända anordningar, såsom exempelvis i fig 7. Den ökade ytkontakten i ringflänsen 49 med spenen förbättrar anordningens tätningsförmåga och minskar vakuumläckning runt spenen. Detta minskar för tidigt bortfall av mjölkningsorganen. Luftläckning förbindes vanligen med spridning av mastit, och en positiv djurhälsa kan på så sätt upp- nås som ett resultat av förbättrad tätning.
Den koniska ingångsöppningen 39 är gjord av eftergiv- ligt material, såsom det gummi som vanligen användes för spen- gummi. Det kan vara mellan 3,5 och 10 cm brett i sin övre ände och mellan 1,5 och 3 cm brett i sin smalare, nedre ände. Som framgår av fig 11 och 12 omfattar konen alternerande tunnare och tjockare sektioner på inbördes avstånd utmed dess yttre yta, lämnande dess inre yta jämn. I nedre änden 39A är konen tunn och böjlig, vilket tillåter konen att komprimeras nedåt något vid kontakt med juvret (fig 12). I mittsektionen ses ett tjockare band 39B krönt av en tunnare sektion 39C i övre kon- änden. Om så önskas kan den tjockare sektionen sträcka sig till den övre konkanten, som visas vid 39D i fig 8 - 10. Den tjockare sektionen 39B eller 39D hindrar konen från att helt tryckas ihop vid appliceringen på juvret, tillåter den mer böjliga ytan 39A eller 39C att anpassa sig efter juvret, som framgår av fig 12, och möjliggör för konen att elastiskt åter- gå till ett upprätt läge eller avlägsnandet från spenen. Den koniska öppningen 39 kan ha flera styvare eller böjligare ring- ar på sin yttre yta såsom ribbor eller en enda böjlig nedre sektion med en förstyvad övre kant, om så önskas, såsom visas i fig 8 - 10.
Den koniska öppningen 39 verkar som en mottagare och styrning för spenen. Då spenen inträder i den förstorade övre änden, ledes den utmed den jämna inre konytan för att glida in i det centrala spenkoppsfoderhålet i plattan 43. Denna verkan förstärks av vakuum från vakuumkällan 67 (fig 1) pålagt det inre 41 av fodret 36 genom mjölkutloppsröret 38. 10 15 20 25 30 35 503 5279 13 Den övre kanten av den koniska öppningen 39 ingriper med juvret ovanför och runt spenen, som framgår av fig 10 och 12, masserar juvret och stimulerar mjölkavgivningen på ett sätt som ligger nära den naturligaverkanav en sugande kalv.
Vidare förhindrar den stora koniska öppningen 39 att spenkop- pen 21 klättrar upp på spenen, då juvret töms (fig 12), och undviker därigenom att mjölkpassagen genom mjölkkanalen be- gränsas, som kan ses i tidigare kända anordningar (fig 7).
Fig 9 visar en spenkopp 76 med en elastisk topp- platta 77 i stället för den ovan beskrivna stela plattan 43.
I dylika utföranden kan plattan 77 och fodret utformas till- sammans som ett enda organ, som framgår av fig 8 och 10.
Alternativt kan den koniska öppningen 39 vara borttagbart fäst vid den elastiska horisontella topplattan 78, som framgår av fig 9, men är i övrigt lika med anordningen i fig 8 och 10.
Den tjockare runtomgående kanten 39D och/eller ribban 39B på den yttre ytan av den koniska öppningen 39 kan förekomma, om så önskas.
Mätt från sin centrala rotationsaxel 29 konvergerar konen lämpligen med en konvinkel A på mellan 250 och 450, som framgår av fig 8.
Fig 8 visar en spenkopp med ett foder 36, topplatta 77 och en ingångskon 39 utformade i ett stycke av eftergivligt material. I detta utförande har konen 39 så utformas med plat- tan 77 att den sträcker sig något litet nedanför plattan och skjuter in i fodret, så att den ytterligare spenkontaktyta som beskrivits ovan erhålles.
Den nya mjölksamlingscentralen eller klon 20 visas i detalj i fig 13 och 14. Den omfattar ett stelt hus 81, inneslu- tande en cylindrisk samlingskammare 82, och utformad i metall eller plast. Den vanliga utloppsporten 83 för anslutning till en sugslang 84 för mjölkbortförsel är utformad i änden av huset 81, och fyra inloppsnipplar 85 för anslutning via slangar 86 till spenkopparnas mjölkutloppsrör 38 skjuter ut uppåt från huset 81. Föreliggande uppfinning kännetecknas av omkastad orientering av dessa inloppsnipplar 85 gentemot tidigare anord- ningar. 10 15 20 25 30 35 503 527 14 I allmänhet har tidigare mjölksamlingscentraler eller klor sina inloppsnipplar anordnade ovanpå eller på sidor- na på så sätt att den inkommande mjölken ledes i konvergerande strömmar mot centrum av klons mottagningskammare. Mjölken kol- liderar där och kastas om i skummande turbulens med sin energi upplöst i kollisionen. Följaktligen strömmar den inte jämnt och snabbt in i eller ut ur denna kammare. Inloppen skjuter sålunda radiellt utåt, utspridda som klorna på en hök eller på en anfallande tiger.
Viktigare är att denna tidigare inloppsnippeloriente- ring inte tillåter att spenkopparnas lägen ändras till olika juverstorlekar eller den naturliga juverutveckling som tidi- gare har diskuterats. Då juvret blir större alltefter tillväxt och ökad mjölkproduktion måste spenkopparna kunna ändra sina lägen utât,följande spenrörelsen diagonalt bort från juver- centrum, dvs de måste samtidigt svänga till lägen längre bort både i sidled och i längdled från centrum.
Tidigare klor kan inte utföra dylik rörelse. Därför hänger inte tidigare kända spenkoppar vinkelrätt mot horison- talplanet, utan tenderar att luta utåt. Detta resulterar i då- lig vakuumtätning runt spenen, luftläckning in i spenkoppen och för tidigt bortfall av mjölkningsorganen. Det är troligt att den onaturliga vridmomentspänning som dessa anordningar pâför spenen och juvret på grund av dess oförmåga att hänga rätt på juvret förorsakar djuret obehag, vilket resulterar i bortsparkning av mjölkningsorganen, bidrar till ojämn juverut- veckling och inför masfiit.
Den nya klon, visad i fig 13 och 14, har de två främ- re inloppen 85 orienterade så, att de konvergerar mot kammarens längsgående mittlinje och syftar mot kammarens utlopp 83.
De bakre inloppen 85 konvergerar även, men är anord- nade i motsatt riktning, syftande mot den bakre änden av kamma- ren. Mjölk som inkommer i kammaren genom de främre inloppen evakueras omedelbart genom utloppsporten 83. Mjölk som inkom- mer genom vart och ett av de bakre inloppen 85 kontaktar en parabolisk reflekterande eller styrande yta 87, som kastar om mjölkens strömningsriktning och leder mjölkströmmarna nedför kammaren 82 till utloppsporten 83. Den reflekterande eller 10 15 20 25 30 35 sus 5271 15 styrande ytan 87 är företrädesvis en jämn paraboloidisk, ellipsoidisk, halvsfärisk eller liknande yta för främjande av jämn laminär mjölkströmning. Utloppsporten 83 kan vara place- rad i endera änden av kammaren med reflektorn i motsatt ände.
En central skiljevägg 90 kan dela styrytan 87 i två konkavt kurvade lober, var och en mottagande mjölkströmmen från ett bakre inlopp 85, och skiljeväggen 90 kan sträcka sig utmed huset 81 mot utloppsporten 83 om så önskas.
Huset 81 är sådant att utloppsänden av kammaren 82 är något lägre än reflektoränden 87, då det är anbringat på juv- ret, för att tyngdkraften skall kunna hjälpa till med mjölk- bortförseln.
Inloppsnippelarrangemanget i fig 13 och 14 tillåter vidare den föredragna inställningsrörelsen hos spenkopparna 21. Sålunda kan, som visas med streckade bågar 88 i fig 13, spenkopparna 21 svänga ut bredare och samtidigt längre isär i längdriktningen för anpassning till kons naturliga juverutveck- ling. Detta tillåter spenkopparna 21 att förbli i huvudsak vinkelrätt mot horisontalplanet över ett brett register av juverstorlekar, utan att läckning inträffar mot spenarna.
Om en klo med bakre utlopp användes, såsom visas i fig 1, har huset 81 i fig 13 sitt utlopp 83 installerat i den motsatta eller bakre änden av huset. Som visas i fig 1, omdiri- gerar denna utföringsform de främre mjölkströmmarna mot det bakre utloppet, där de bakre mjölkströmmarna från de bakre spenkopparna konvergerar jämnt och förenar sig med dem med ett minimum av skummande turbulens.
Klon 20 kan vara konstruerad med flera kammare för att ta emot mjölk från olika inlopp. Vidare kan den ha organ för att avlägsna och påföra vakuum på kammaren, såsom en kik- kran i utloppsporten eller kulventil, som kan täcka utlopps- porten i kammarens inre. Ett organ för att släppa in atmo- sfärsluft i kammaren, såsom en luftventil 89 nära utloppet 83, kan användas för att hjälpa till med mjölkextraktionen och -bortförandet, om spenkopparna eller nipplarna inte ventile- ras såsom t ex med ventilen 28 i fig 8.
Spenkoppsanbringningsmekanismen 30 visas i detalj i fig 15 - 21. Denna mekanism omfattar spenkoppshållare 33, som 10 15 20 25 30 35 503 527 16 delvis anger spenkoppshylsan 34, som framgår av fig 17, vil- ket tillåter att spenkoppen lätt kan avlägsnas.
Hållarna 33 är anslutna till de yttre ändarna av dia- gonalt konvergerande hållararmar 91. Både hållarna 33 och hållararmarna 91 är gjorda av eftergivligt, något elastiskt material, såsom rostfritt fjäderstål eller relativt styva plaster, så att spenkoppen 21 hålles upprätt av hållarna 33 i önskat läge, som kan avböjas från vertikalen och svänga utåt eller inåt i horisontalplanet genom tryck från spenarna för att anpassning till spenläge och -orientering under anbringan- det.
Fig 17 visar leder 102, som förbinder kopparna 21 med armarna 91, lämpligen eftergivligt belastade mot ett mittläge, vilket gör det möjligt för spenkoppen 21, monterad i änden av armen 91, att delvis svänga eller vridas på ett universellt sätt omkring en vertikal giraxel genom dess centrum. Ytterli- gare liknande leder kan användas för att tillåta att spenkop- parna 21 i hållararmarna 91 svänger omkring horisontella roll- eller lutningsaxlar. Denna rörlighet är fördelaktig då anbring- ningsmekanismen användes vid oregelbundna juver med ojämna fjärdedelar eller högre främre än bakre fjärdedelar.
Fig 13, 15, 16 och 19 - 21 visar det generellt tra- petsformiga arrangemanget av spenkoppar 21 på hållararmarna 91, som stämmer med den vanliga formationen av spenarna på kons juver. Medan det trapetsformiga förhållandet mellan spenarna är ganska oföränderligt, har observerats att variationerna kan vara ganska stora inom enlfiord, och även hos samma djur över en tid. Då kon mognar och passerar genom successiva mjölknings- perioder sprides spenlägena utåt diagonalt relativt juvercent- rum, dvs trapetsmönstret expanderar. Under samma mjölknings- period expanderar juvret till att börja med, då kon blir fris- kare för att sedan gradvis dras ihop över mjölkningscykeln.
Dagliga variationer hos samma djur inträffar även, men är jäm- förelsevis små. Därför är spenkoppsanbringningsmekanismen 30 och spenkopparna 21 utformade för att ställa in sig efter ett brett register av spenlägen.
Fig 15, 16, 18 och 19 - 21 visar spenkoppsanbring- ningsmekanismen 30 och de inställningsmetoder som expanderar och dras samman spenkopparnas trapetsformiga förhållande. 10 15 20 25 30 35 503 527 17 Hållararmarna 91 svänger utåt och rör spenkopparna 21 i en allmänt diagonal, i huvudsak bågformig bana.
Den mest elementära sammanställningen av hâllararmar- na 91 visas schematiskt i fig 18, där två tunna band 92 av styvt fjäderstål är hoplänkade vertikalt sida vid sida för pla- cering under mittlinjen av kons juver. De bakre ändarna av banden 92 är böjda i sidled framåt i en spetsig vinkel på om- kring 450 för att bilda bakre hâllararmar 91A. De främre ändar- na av banden 92 är på liknande sätt böjda i sidled bakåt för att bilda främre hâllararmar 91B. Som framgår av fig 18 bil- dar ändarna av hâllararmarna 91A och 91B tillsammans ett tra- petsmönster, och de eftergivligt elastiska hâllararmarna 91 främjar automatisk självinriktning av kopparna 21 med de över- liggande spenarna på kons juver.
Flera olika konstruktioner är väl ägnade att lägesänd- ra organen 91, om så önskas, så att kopparna får en svängrörel- se. Fig 15 visar att konkavt bâgformigt mittspann 92A på varje band, som befinner sig på avstånd i sidled från en central längsgående stång 93, till vilken banden 92 är löst hoplänkade nära de främre och bakre böjda ändarna av söljor 94, som hål- ler dessa ändar tätt intill stången 93. Då användaren pålägger inåtriktade krafter, representerade av pilar 95, som tvingar spannen 92A mot varandra och till anliggning mot stången 93 i det stängda läge som visas i fig 16. Denna rörelse får de böj- da ändarna 92B att röra sig var för sig genom söljorna 94, me- dan de intilliggande ändarna 98 av de konkava spannen 92A bringas närmare varandra omkring stången 93, vilket får bägge de främre organen 91 att röra sig i sidled inåt mot varandra liksom de bägge bakre organen 91, som framgår av fig 16, var- igenom spenkopparna 21 bringas till de streckade lägena 21A i fig 15.
Ett annorlunda utförande av fjäderbanden 92 visas i fig 19 med kortare konkava mittspann 92B mellan söljorna 94 och anslutna i sina främre och bakre ändar till ramper 92C, som konvergerar diagonalt mot mittstången 93. I längdriktning- en rörliga främre kamkilar 97 och bakre kamkilar 96 är belägna mellan ramperna 92C och stången 93. Då kilparen 96 - 97 föres isär och tvingar ramperna 92C bort från stången 93, tvingas de 10 15 20 25 30 35 503 527 18 korta mittspannen 92B isär och de främre och bakre ändarna av banden 92 dras mot varandra glidande genom söljorna 94. Denna rörelse får spenkopparna 21 att svänga utåt i riktningar mot- satta mot rörelsen i fig 15 till ett expanderat trapetsformigt läge, visat med streckade cirklar 21B i fig 19.
Förflyttningsorganen behöver inte vara kilformiga.
Krökta, kvartsfäriska eller liknande ytor kan även användas.
Förflyttningsorganen kan ha en avbackad yta som gör att stång- en 93 kan omges på två eller tre sidor.
Kilarna kan påverkas på olika sätt. Pneumatiska kolv- cylinderdon kan användas för att skjuta varje kil enskilt, i tandem eller kollektivt. Alternativt kan griporgan, som verkar på en svängbar saxlänk, svängbart förbunden med varje par av kilar 96 och 97, ge samverkan.
Både den sammandragande trapetsformiga mekanismen 30 i fig 15 och den expanderande trapetsformiga mekanismen 30 i fig 19 använder sig lämpligen av avlånga plana elastiska band 92, anordnade vertikalt på kant,flankerande en central bär- stång 93 och med sina främre och bakre ändar länkade vid stången 93 med söljor 94, vilka tillåter glidrörelse för de omvänt höjda ändarna av fjäderbanden relativt stången 93. Här- igenom hålles spenkopparna 21, uppburna i organens 91 avlägsna ändar stabilt i ett generellt horisontellt plan, varvid den kantvisa styvheten hos banden 92 motstår vertikal nedåtböjning.
Expansionen och sammandragning i horisontalplanet av spenkop- parnas 21 lägen i trapetshörnen för anpassning till variationer i juverstorleken underlättas av bandens 92 eftergivliga böjlig- het. Böjligheten hos deras konkava mittspann 92 A och 92B kom- bineras med deras glidande sammanlänkning i söljorna 94 vid både fram- och bakändarna av stången 93 för att främja trapets- storlekens inställbarhet på order.
En annan utföringsform 99 av den inställbara anbring- ningsmekanismen visas i fig 20 och 21. Där utformas hållar- armarna 91 som ben i U-formiga element 101, vars motsatta ben slutar i leder 103. På varje sida av anordningen förenas varje par främre och bakre leder 103 av en ställstång 104. Varje länkföljd 101-103-104-103-101 är glidbart förbunden med den andra genom en första sölja 94, som löst förbinder baserna i 10 15 20 soz 527 19 de bägge främre U-elementen, och en andra sölja 94, som löst förbinder baserna i de bägge bakre U-elementen. Detta tillåter att ställningarna 104 skiljes åt för att svänga elementen 101 omkring söljorna 94 och svänga hållararmarna 91 vinkelmässigt utåt från det sammandragna trapetsläget i fig 20 till det ex- panderade trapetsläget i fig 21.
Stängerna 104 kan vara styva i detta utförande. Om elementen 101 är något eftergivliga, erhålles en böjlig anpass- barhet hos spenkopparna 21, som fasthålles i hållarna 33 i änden av hållararmarna 91, till kons spenar under anbring- ningen.
Det framgår således att de syften som angivits ovan och de som framgår av föregå- ende beskrivning effektivt uppnås, och eftersom, vissa ändring- ar kan göras i ovanstående konstruktion utan att uppfinningens idé frångås, är avsikten att det som beskrivits ovan och visats på ritningarna skall tolkas exemplifierande och inte begränsan- de.
Det inses också att följande patentkrav avses täcka alla generiska och specifika särdrag hos den häri beskrivna uppfinningen och alla definitioner av uppfinningens omfång som språkligt sett kan anses falla däremellan.

Claims (24)

10 15 20 25 30 35 503 527 20 PATENTKRAV
1. För en mjölkningsenhet avsedd, automatisk posi- tioneringsanordning, monterad på ett fundament vid juveränden av en mjölkningsstation och med en gripare (32), inrättad att framföras mot juvret (22) på en ko som skall mjölkas, fyra spenkoppar (21), som är ställbart monterade i ett trapets- mönster i bärorgan (91) och som var och en har en stel hylsa omslutande ett böjligt inre spenupptagande spengummi, som är pulserande expanderbart och hopdragbart genom yttre tryck eller partiellt vakuum och krönt av en uppåt öppen tunn- väggig, böjlig och konisk inträdesöppning (39), vänd mot en spene, en mjölkmottagande klo (20) med ett utlopp (83) och fyra inloppsnipplar (85), var och en genom böjliga ledningar (86) ansluten till nedre=änden av spengummit (38) i en av spenkopparna (21), avgivningsledningar (84), anslutna till utloppet för att motta och avge mjölk från klons utlopp till en samlingspunkt (68), samt en reglerbar vakuumkälla (67), dels för anslutning till avgivningsledningarna, så att trycket minskar inuti klon och spengummits nedre ände för avgivning av mjölk till samlingspunkten, och dels för inter- mittent pulserande anslutning till det område inuti hylsan som omger spengummit, så att det alstras en pulserande mjölkningsexpansion och hopdragning av spengummit, k ä n n e- t e c k n a d monterad på fundamentet för att röra griparen mellan ett mjölkningsläge under en kos juver och ett tillbakadraget läge, en anbringare (30), som lösbart fasthålles i griparen (32) under juvret på en ko som skall mjölkas och omfattar bärorganen (91), som är fjädrande eftergivliga i horisontal- planet, och en avkännare (59), som är mottaglig för lägena av spenkopparna och kons juver, samt styrkretsar (57), som är operativt anslutna till avkännarna för påverkan av vakuum- källan (67) för spenkopparnas (21) ingrepp med kons juver (22), pulserande mjölkningsverkan hos spengummit, hopförande av den mjölk som avges därifrån via klon och frånkoppling, då mjölkningsoperationen är fullbordad. av en manipulator (60), som är rörligt so: 527' 21
2. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k- n a d av att manipulatorn (61, 62) innefattar organ för rörelse av griparen i två riktningar, en vertikal riktning (61) och en längsgående riktning (62) mot och från den ko som skall mjölkas.
3. Anordning enligt patentkravet 2, k ä n n e t e c k- n a d av att manipulatorn innefattar vinkelrörelseorgan (63) för rörelse av griparen i vinkel omkring en huvudsakligen vertikal axel.
4. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k- n a d av att avkännaren innefattar sensorer (59) mottagliga för läget relativt griparen av minst två spenar på den ko som skall mjölkas, varigenom trapetsformationen hos alla fyra spenarna kan uppskattas och griparen manövreras av styrkrets- arna (57) för placering av spenkopparna (21) i linje för ingrepp med dessa.
5. Anordning enligt patentkravet 4, k ä n n e t e c k- n a d av att avståndet mellan de av tvâ avkännarna (59) avkända spenarna rapporteras till styrkretsarna (57), som är inrättade att ställa in dimensionerna på spenkoppsaxlarnas trapetsformation som svar på detta avstånd.
6. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k- n a d av att varje inträdesöppning (39) skjuter ut uppåt fristående för masserande ingrepp med kons juver (22) runt- omkring den spene som upptas däri.
7. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k- n a d av att varje inträdesöppning (39) är försedd med en slät inre yta för styrning av spenen till ingrepp i spen- gummit.
8. Anordning enligt patentkravet 7, k ä n n e t e c k- n a d av att inträdesöppningen (39) är försedd med väggdelar av olika tjocklek, innefattande minst en tjock väggdel, som ger inträdesöppningen motståndskraft mot väsentligen radiell utböjning, och en tunnare väggdel, som ger fjädrande vertikal och sidledes böjbarhet, vilket tillåter att inträdesöppningen delvis faller ihop och flexibelt griper om juvret runt den gripna spenen utan klämning eller strypning av mjölkflödet, 503 527 22 varigenom efterliknas en diande kalvs masserande sugverkan.
9. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k- n a d av ett spår (70, 72), som förenar ett flertal mjölk- ningsstationer, var och en intill ett av ett motsvarande antal bås (56) med kor som skall mjölkas, och av en förflytt- bar robotmanipulator (60), som är rörligt anordnad på detta spår (70, 72) för rörelse mellan mjölkningsstationerna och som ger stöd (71) för fundamentet och mjölkningsenhetens andra komponenter.
10. Anordning enligt patentkravet 9, k ä n n e t e c k- n a d av att spåret (70) omfattar minst två skenor (72) och att manipulatorn (60) är glidbart anordnad (71) på dessa.
11. Anordning enligt patentkravet 9, k ä n n e t e c k- n a d av att spåret (70) omfattar minst två konkava flänsar (51) och att manipulatorn är i rullingrepp (52) för rörelse utmed dessa.
12. Anordning enligt patentkravet 1, omfattande fyra spenkoppar, varvid varje spenkopp (21) har en stel hylsa (34), som omsluter ett huvudsakligen vertikalt böjligt spen- kramande spengummi (36) med ett mjölkutloppsrör (38) i sin nedre ände och som har en vakuumnippel (39), ansluten till en pulserande vakuumkälla (61) för alternerande expandering och hopdragning av spengummit och därmed alternerande hopkramning och frisläppning av den spene som är i ingrepp, k ä n n e- t e c k n a d av en böjlig, tunnväggig och konisk inträdes- öppning (39), som kröner hylsan och spengummit och skjuter ut uppåt fristående för masserande ingrepp för dess breda in- trädesände med kons juver omkring den spene som upptas däri, varvid inträdesöppningen är försedd med minst en del (39B), som är styvare än öppningens närmaste och lägsta väggdel (39A), för motverkande av deformering av inträdesöppningen, varigenom inträdesöppningen tillåtes att delvis falla ihop och flexibelt gripa om juvret (22) runt den gripna spenen utan klämning eller strypning av mjölkflödet, så att en diande kalvs masserande sugverkan efterliknas.
13. Anordning enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k- n a d av att anbringaren (30) omfattar en central längs- 503 527 23 gående bärstång (92), som sträcker sig framåt och bakåt förbi bägge ändarna av den normala trapetsformationen hos spenarna på kons juver, ett par främre bärorgan (91B), som sträcker sig från bärstångens främre ände diagonalt bakåt och sidledes utåt, vart och ett avslutat av en spenkoppshållare (33), samt ett par bakre bärorgan (91A), som sträcker sig från bär- stången bakre ände diagonalt framåt och sidledes utåt, vart och ett avslutat av en spenkoppshållare (33), varvid bär- organen (91) är relativt vertikalt styva för att motstå nedåtböjning, medan de samtidigt är relativt böjliga i sid- led för att tillåta sidoutböjning, varigenom de fyra spen- kopparna (21) fasthålles i en knippa i hörnen av ett gene- rellt horisontellt trapets.
14. Anordning enligt patentkravet 13, k ä n n e- t e c k n a d av att varje spenkopp krönes av en uppåtstå- ende, böjlig, konisk inträdesöppning (39) i läge för att motta och styra kons spenar in i spenkopparna (21), då bärmekanismen höjes mot kons juver, varvid den reaktionskraft som pålägges av varje inträdande spene och verkar i sidled mot dess inträdesöppning (39) får respektive bärorgan (91) att böjas i sidled till inriktat ingrepp för spenen i spen- koppen.
15. Anordning enligt patentkravet 13, k ä n n e- t e c k n a d av att varje spenkoppshållade (33) är sväng- bart monterad i en fjäderbelastad led (102) i änden av dess bärorgan (91), vilket ger flexibel inriktning av varje spenkopp under ingreppet med kons juver.
16. Anornding enligt patentkravet 13, k ä n n e- t e c k n a d av att bärorganen (91) är utformade som tunna bladfjädrar med ett brett, platt tvärsnitt med den breda dimensionen placerad vertikalt och den tunna dimen-sionen horisontalt.
17. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k- n a d av att anbringaren omfattar ett par huvudsakligen parallella ställstänger (104), monterade för rörelse i sidled mot och från varandra, ett par främre U-formiga, bakåt konkava armar (101), var och en med en inre ände svängbart 503 527 24 förbunden (103) med främre änden av den ena ställstången och en yttre ände på avstånd i sidled utåt därifrån, försedd med en spenkoppshållare (33), ett par bakre U-formiga, framåt konkava armar (101), var och en med en inre ände svängbart förbunden (103) med bakre änden av den ena ställstången och en yttre ände på avstånd i sidled utåt därifrån, försedd med en spenkoppshållare (33), en främre led (94), som rörligt förbinder de främre armarna, en bakre led (94), som rörligt förbinder de bakre armarna, samt ett ställorgan för föränd- ring av avståndet i sidled mellan ställstängerna, varigenom de U-formiga armarna röres relativt lederna för ökning eller minskning av avståndet mellan spenkopparna i hållarna.
18. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k- n a d av att klon (20) omfattar ett klohus (81), som inne- sluter en kammare (82), dränerad genom utloppet (83) i ena änden av kammaren, ett första par nipplar (25), var och en förbunden genom en av slangarna (86) med en spenkopp (21) och mynnande i kammaren (82) nära utloppet (83) och orienterad för att avge inkommande mjölkströmmar utmed i vinkel konver- gerande strömlinjer med utloppet, ett andra par nipplar (85), var och en förbunden genom en av slangarna (86) med en spenkopp (21) och mynnande i kammaren (82) i dess motsatta ände och orienterad för att avge inkommande mjölkströmmar utmed i vinkel konvergerande strömlinjer mot denna motsatta ände, samt en mjölkströmsavböjningsyta (87) i nämnda motsatta kammarände för mottagande av de konvergerande mjölkströmmarna och omriktning av dem mot utloppet (83), varigenom alla fyra inkommande mjölkströmmarna konvergerar vid utloppet i ett huvudsakligen strömlinjigt laminärt flöde, vilket minimerar turbulens i den mjölk som hopsamlas av klon.
19. Anordning enligt patentkravet 18, k ä n n e- t e c k n a d av ventileringsorgan (89) för underlättande av tömning av mjölk genom utloppet.
20. Anordning enligt patentkravet 18, k ä n n e- t e c k n a d av att avböjningsytan (87) är utformad i nämnda motsatta ändes vägg i huset.
21. Anordning enligt patentkravet 20, k ä n n e- 25 t e c k n a d av att avböjningsytan (87) är uppdelad i två konkava lober.
22. Anordning enligt patentkravet 21, k ä n n e- t e c k n a d av att loberna skiljes åt genom en skiljevägg (90), som sträcker sig från nämnda motsatta husände mot utloppet (83).
23. Anordning enligt patentkravet 22, k ä n n e- t e c k n a d av att kammaren (82) är uppdelad i två delar
24. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k- n a d av att avkännarna innefattar en ultrasonisk sändare och mottagare.
SE8901765A 1988-05-23 1989-05-17 Automatisk mjölkningsmaskin SE503527C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/197,951 US4941433A (en) 1988-05-23 1988-05-23 Milking method and related apparatus

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8901765D0 SE8901765D0 (sv) 1989-05-17
SE8901765L SE8901765L (sv) 1989-11-24
SE503527C2 true SE503527C2 (sv) 1996-07-01

Family

ID=22731406

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8901765A SE503527C2 (sv) 1988-05-23 1989-05-17 Automatisk mjölkningsmaskin

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4941433A (sv)
JP (1) JPH0257132A (sv)
CA (1) CA1324587C (sv)
DE (1) DE3916653A1 (sv)
FR (1) FR2634348B1 (sv)
GB (1) GB2218888B (sv)
IL (1) IL90325A (sv)
NL (1) NL8901284A (sv)
NZ (1) NZ229131A (sv)
SE (1) SE503527C2 (sv)

Families Citing this family (108)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE68928489T2 (de) * 1988-01-08 1998-04-02 Prolion Bv Vorrichtung zum Positionieren eines Tieres, Terminal für ein automatisches Melksystem und Verfahren zum automatischen Melken eines Tieres
GB8900084D0 (en) * 1989-01-04 1989-03-01 British Res Agricult Eng Milking
US5568788A (en) * 1990-02-27 1996-10-29 C. Van Der Lely N.V. Implement for and a method of milking animals automatically
NL9101636A (nl) * 1991-09-27 1993-04-16 Lely Nv C Van Der Werkwijze voor het automatisch melken van dieren.
NL9101064A (nl) * 1991-06-20 1993-01-18 Gascoigne Melotte Bv Inrichting voor het aanleggen respectievelijk verwijderen van een stel speenbekers bij dieren.
NL9100992A (nl) 1991-06-10 1993-01-04 Lely Nv C Van Der Inrichting voor het melken van dieren.
GB9113405D0 (en) * 1991-06-20 1991-08-07 Silsoe Research Inst Automatic milking
ATE214540T1 (de) * 1991-10-04 2002-04-15 Maasland Nv Vorrichtung zum melken von tieren
NL9200091A (nl) * 1992-01-17 1993-08-16 Lely Nv C Van Der Melkmachine.
NL9200639A (nl) * 1992-04-06 1993-11-01 Lely Nv C Van Der Inrichting voor het automatisch melken van dieren.
AU664282B2 (en) * 1992-06-25 1995-11-09 Lely Patent N.V. A construction for automatically milking animals, such as cows
NL9201128A (nl) * 1992-06-25 1994-01-17 Lely Nv C Van Der Inrichting voor het automatisch melken van dieren, zoals koeien.
NL9201127A (nl) * 1992-06-25 1994-01-17 Lely Nv C Van Der Inrichting voor het automatisch melken van dieren, zoals koeien.
JPH07502661A (ja) * 1992-11-02 1995-03-23 シー バン デル レライ エヌ ヴィ 動物を自動搾乳するための構成体
NL9301099A (nl) * 1993-06-24 1995-01-16 Texas Industries Inc Inrichting voor het automatisch melken van dieren.
NL9301098A (nl) * 1993-06-24 1995-01-16 Texas Industries Inc Inrichting voor het automatisch melken van dieren.
NL9400630A (nl) * 1993-11-26 1995-06-16 Lely Nv C Van Der Inrichting voor het automatisch melken van dieren.
AU695471B2 (en) * 1994-03-25 1998-08-13 Maasland N.V. A construction including an implement for milking animals
US5493995A (en) 1994-05-16 1996-02-27 Alfa Laval Agri, Inc. Collapsing teat cup liner with tapering barrel wall
US5596945A (en) * 1994-07-01 1997-01-28 Van Der Lely; Cornelis Construction for automatically milking animals
US5586518A (en) * 1995-03-27 1996-12-24 Dec International, Inc. Milking cluster air fork
SE505351C2 (sv) * 1995-05-17 1997-08-11 Alfa Laval Agri Ab Sätt att övervaka funktionen hos en mjölkningsmaskin jämte mjölkningsmaskin
SE504429C2 (sv) * 1995-05-17 1997-02-10 Tetra Laval Holdings & Finance Sätt att styra mjölkning med hjälp av spengummits abrupta rörelse jämte mjölkningsmaskin med avkännare härför
US6808517B2 (en) * 1999-12-10 2004-10-26 Medela Holding Ag Suction sequences for a breastpump
US6481986B1 (en) 1995-08-03 2002-11-19 Medela Holding Ag Vacuum adjustment mechanism particularly adapted for a breastpump
US6257847B1 (en) 1995-08-03 2001-07-10 Medela, Inc. Diaphragm pump and pump for double-breast pumping
US5776098A (en) * 1995-08-03 1998-07-07 Medela, Incorporated Diaphragm pump and pump mounted in a carrying case useful in breast pumping
US8282596B2 (en) 1999-12-10 2012-10-09 Medela Holding Ag Breastpump with letdown feature
DE59610174D1 (de) * 1996-04-14 2003-04-03 Medela Ag Baar Einrichtung zum Absaugen von Muttermilch
US6139521A (en) * 1996-06-03 2000-10-31 Medela Holding Ag Breastpump having particular application as a small motorized pump capable of double-breast pumping
NL1005255C2 (nl) * 1997-02-12 1998-08-13 Maasland Nv Werkwijze voor het melken van dieren.
NL1006934C2 (nl) * 1997-09-04 1999-03-05 Idento Electronics Bv Melkinstallatie.
NL1009632C2 (nl) * 1998-07-13 2000-01-17 Gascoigne Melotte Bv Automatische melkinrichting met lichtsensor.
NL1009631C2 (nl) * 1998-07-13 2000-01-17 Gascoigne Melotte Bv Inrichting en werkwijze voor het melken van een dier.
AU2971700A (en) 1999-01-21 2000-08-07 Wayne State University Method and apparatus for measuring factors in mammary fluids
IT1312326B1 (it) * 1999-05-26 2002-04-15 Consiglio Nazionale Ricerche Dispositivo meccanico per l'attacco automatico dei prendicapezzoli inuna stazione di mungitura robotizzata.
US20030111017A1 (en) * 2001-12-13 2003-06-19 Wartenhorst Bernhard Schulze Mechanical milking procedure for animals, especially cows
US6673036B1 (en) 1999-10-13 2004-01-06 The First Years Inc. Pumping breast milk
US6676631B1 (en) 1999-12-10 2004-01-13 Medela Holding Ag Vacuum and rate control for a breastpump
SE0000965D0 (sv) * 2000-03-21 2000-03-21 Alfa Laval Agri Ab A device for supporting a milking member
NL1015672C2 (nl) * 2000-07-10 2002-01-11 Lely Entpr Ag Inrichting voor het automatisch melken van dieren.
DE10110473B4 (de) * 2001-03-05 2005-02-03 Maier Jun., Jakob Automatische Melkvorrichtung mit steuerbarer Stimulationsvorrichtung und System zur Stimulation
US6866994B2 (en) 2001-05-30 2005-03-15 Neomatrix, Llc Noninvasive intraductal fluid diagnostic screen
US20030073951A1 (en) * 2001-05-30 2003-04-17 Morton Kevin B. Disposable patient interface for intraductal fluid aspiration system
US7789865B2 (en) * 2002-06-19 2010-09-07 Myers Kenneth E Breast cup with an internal vacuum chamber for a hands-free breast pump
US7223255B2 (en) * 2001-06-19 2007-05-29 Whisper Wear Inc. System for a portable hands-free breast pump and method of using the same
DK1455569T3 (da) 2001-11-28 2007-03-12 Delaval Holding Ab Kommunikation i et vakuumsystem
US20030139646A1 (en) * 2002-01-23 2003-07-24 Sharrow James S. Devices and methods for manipulation of organ tissue
US6749582B2 (en) * 2002-04-30 2004-06-15 The First Years Inc. Pumping breast milk
US6857389B2 (en) * 2002-06-21 2005-02-22 Silicone Plastics, Inc. Teat cup system
NL1023508C2 (nl) * 2003-05-23 2004-11-24 Lely Entpr Ag Werkwijze voor het automatisch melken van een melkdier.
JP4461231B2 (ja) * 2003-10-30 2010-05-12 学校法人日本大学 実験動物用ティートカップ
US20050208271A1 (en) * 2004-03-17 2005-09-22 Fasching Rainer J Bonding method for micro-structured polymers
DE102004033637B4 (de) * 2004-03-23 2012-07-26 Wilfried Hatzack Haltevorrichtung für Melkbecher mit einem Antrieb zur Erzeugung einer Bewegung
US6981468B1 (en) 2004-04-20 2006-01-03 Bou-Matic Technologies Corp. Milking claw bottom
US7021239B2 (en) * 2004-04-20 2006-04-04 Bou-Matic Technologies Corp. Milking claw top
US7396339B2 (en) * 2004-04-30 2008-07-08 The First Years Inc. Pumping breast milk
ITBS20040062A1 (it) * 2004-05-07 2004-08-07 Total Dairy Man S R L Collettore ad elevato flusso
DE102005017094A1 (de) * 2005-04-13 2006-10-19 Werner Happel Milchsammelstück
DE102005027440B4 (de) * 2005-06-14 2016-06-23 Jakob Maier jun. Vorrichtung zur Aufnahme von Anschlussleitungen eines Melkzeugs
EP1978801B1 (en) * 2006-01-31 2019-04-17 DeLaval Holding AB System and method for milking animals
NL1032063C2 (nl) * 2006-06-27 2008-01-02 Maasland Nv Combinatie van een melkbeker en een flexibele melkslang, koppelstuk, alsmede werkwijze voor het bewaken van integriteit van flexibele melkslang.
US7699024B2 (en) * 2006-09-20 2010-04-20 Rysewyk Terry P Milk temperature monitor with ambient temperature compensation
WO2008137678A1 (en) * 2007-05-04 2008-11-13 Whisper Wear, Inc. Hands-free breast pump with balanced reciprocating drive
NZ566631A (en) 2008-03-11 2011-04-29 Scott Milktech Ltd A robotic milking system and a method of attaching milking cups
WO2009113884A2 (en) * 2008-03-11 2009-09-17 Scott Milktech Limited A robot milking arm and a method of attaching milking cups
EP2312938A2 (en) * 2008-07-16 2011-04-27 DeLaval Holding AB A milking system, a teat cup and a teat cup liner
US8398584B2 (en) 2009-01-16 2013-03-19 Learning Curve Brands, Inc. Breast pump and method of use
NL2004271C2 (en) * 2010-02-19 2011-08-23 Rotec Special Projects B V Automatic milking machine and method for milking animals automatically.
NZ603415A (en) * 2010-06-03 2014-05-30 Delaval Holding Ab A milking robot, and a milking arrangement
US9161511B2 (en) 2010-07-06 2015-10-20 Technologies Holdings Corp. Automated rotary milking system
US10111401B2 (en) 2010-08-31 2018-10-30 Technologies Holdings Corp. System and method for determining whether to operate a robot in conjunction with a rotary parlor
US8800487B2 (en) 2010-08-31 2014-08-12 Technologies Holdings Corp. System and method for controlling the position of a robot carriage based on the position of a milking stall of an adjacent rotary milking platform
US9149018B2 (en) 2010-08-31 2015-10-06 Technologies Holdings Corp. System and method for determining whether to operate a robot in conjunction with a rotary milking platform based on detection of a milking claw
US8707905B2 (en) 2010-08-31 2014-04-29 Technologies Holdings Corp. Automated system for applying disinfectant to the teats of dairy livestock
US9968069B2 (en) 2011-03-18 2018-05-15 Gea Farm Technologies Gmbh Milking cluster and milking parlor having such a milking cluster
US8671885B2 (en) 2011-04-28 2014-03-18 Technologies Holdings Corp. Vision system for robotic attacher
US9161512B2 (en) 2011-04-28 2015-10-20 Technologies Holdings Corp. Milking box with robotic attacher comprising an arm that pivots, rotates, and grips
US9058657B2 (en) 2011-04-28 2015-06-16 Technologies Holdings Corp. System and method for filtering data captured by a 3D camera
US9681634B2 (en) 2011-04-28 2017-06-20 Technologies Holdings Corp. System and method to determine a teat position using edge detection in rear images of a livestock from two cameras
US9258975B2 (en) 2011-04-28 2016-02-16 Technologies Holdings Corp. Milking box with robotic attacher and vision system
US9107379B2 (en) 2011-04-28 2015-08-18 Technologies Holdings Corp. Arrangement of milking box stalls
US9043988B2 (en) 2011-04-28 2015-06-02 Technologies Holdings Corp. Milking box with storage area for teat cups
US8683946B2 (en) 2011-04-28 2014-04-01 Technologies Holdings Corp. System and method of attaching cups to a dairy animal
US8903129B2 (en) 2011-04-28 2014-12-02 Technologies Holdings Corp. System and method for filtering data captured by a 2D camera
US9265227B2 (en) 2011-04-28 2016-02-23 Technologies Holdings Corp. System and method for improved attachment of a cup to a dairy animal
US9049843B2 (en) 2011-04-28 2015-06-09 Technologies Holdings Corp. Milking box with a robotic attacher having a three-dimensional range of motion
US9357744B2 (en) 2011-04-28 2016-06-07 Technologies Holdings Corp. Cleaning system for a milking box stall
US10127446B2 (en) 2011-04-28 2018-11-13 Technologies Holdings Corp. System and method for filtering data captured by a 2D camera
US9215861B2 (en) 2011-04-28 2015-12-22 Technologies Holdings Corp. Milking box with robotic attacher and backplane for tracking movements of a dairy animal
US9107378B2 (en) 2011-04-28 2015-08-18 Technologies Holdings Corp. Milking box with robotic attacher
US8746176B2 (en) 2011-04-28 2014-06-10 Technologies Holdings Corp. System and method of attaching a cup to a dairy animal according to a sequence
US10357015B2 (en) 2011-04-28 2019-07-23 Technologies Holdings Corp. Robotic arm with double grabber and method of operation
US8885891B2 (en) 2011-04-28 2014-11-11 Technologies Holdings Corp. System and method for analyzing data captured by a three-dimensional camera
DE102012102133A1 (de) * 2012-03-14 2013-09-19 Gea Farm Technologies Gmbh Melkstandanordnung mit einer innenrobotervorrichtung
DE102012110501A1 (de) 2012-03-14 2013-09-19 Gea Farm Technologies Gmbh Platzteiler einer Melkstandanordnung und Melkstandanordnung
CA2887410C (en) * 2012-11-21 2021-02-16 Delaval Holding Ab A leg spreading device to be mounted in a milking stall
RU2563937C2 (ru) * 2013-04-23 2015-09-27 Александр Васильевич Торговецкий Способ по доению сельскохозяйственных животных и доильное устройство для его осуществления
DE102014107124A1 (de) 2014-05-20 2015-11-26 Gea Farm Technologies Gmbh Armeinrichtung für eine Melkstandanordnung zum automatischen Melken von milchgebenden Tieren, Platzteiler einer Melkstandanordnung und Melkstandanordnung
NL2013575B1 (nl) * 2014-10-06 2016-10-03 Lely Patent Nv Melkbeker en melkinrichting daarmee.
IL246617B2 (en) * 2016-07-05 2023-10-01 Eyal Brayer Establish means and methods for free grazing
RU2654245C1 (ru) * 2017-03-28 2018-05-17 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Белгородский государственный аграрный университет имени В.Я. Горина" Доильный агрегат
RU2683478C1 (ru) * 2018-06-19 2019-03-28 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Белгородский государственный аграрный университет имени В.Я. Горина" Стенд для регистрации параметров траектории движения доильного аппарата при снятии с вымени коровы
RU2695868C1 (ru) * 2018-11-06 2019-07-29 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Белгородский государственный аграрный университет имени В.Я. Горина" Переносной манипулятор для доения коров
RU2715859C1 (ru) * 2019-03-19 2020-03-03 Федеральное государственное бюджетное научное учреждение "Федеральный научный агроинженерный центр ВИМ" (ФГБНУ ФНАЦ ВИМ) Манипулятор доильной установки с управляемым режимом доения по четвертям вымени коровы
NL2026900B1 (nl) * 2020-11-16 2022-06-30 Lely Patent Nv Werkwijze voor robotmelken en robotmelkinrichting
CH719467A2 (de) * 2022-03-02 2023-09-15 Sutter Landtechnik Gmbh Roboter zum Melken einer Kuh.
CN114885843B (zh) * 2022-03-21 2023-11-24 青海壹万英尺牧业开发科技有限公司 一种设置有防护装置的牦牛奶采奶装置

Family Cites Families (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DD82592A (sv) *
US1184632A (en) * 1914-10-22 1916-05-23 N D Rutherford Teat-cup for milking-machines.
US1249345A (en) * 1917-02-01 1917-12-11 Ulysses G Davidson Milking-machine.
GB557140A (en) * 1942-04-29 1943-11-05 Percival James Packman Improvements in or relating to vacuum milking apparatus
US2512926A (en) * 1948-10-29 1950-06-27 Charles B Finn Teat cup holder for milking machines
US2670709A (en) * 1950-02-07 1954-03-02 Babson Bros Co Inflation for milkers
GB775234A (en) * 1954-05-19 1957-05-22 Melotte Ecremeuses Apparatus for furthering the milking of cows having abnormally long teats or a long udder
US3072096A (en) * 1960-08-11 1963-01-08 Norbert M Kluge Claw for milking machines
US3776196A (en) * 1972-04-19 1973-12-04 J Luiz Claw assembly for milking machines
US4010714A (en) * 1974-03-08 1977-03-08 Director, National Institute Of Animal Industry System for managing milking-cows in stanchion stool
US4000718A (en) * 1975-04-14 1977-01-04 Brown Michael J Pneumatic automated milking parlor
ATA298576A (de) * 1975-04-28 1985-04-15 Kuenzler & Co Zitzengummi fuer melkbecher
US4249481A (en) * 1977-02-22 1981-02-10 Adams Frank H Milking apparatus and method
FR2408300A1 (fr) * 1977-11-12 1979-06-08 Akermann David Procede et appareil pour la traite des vaches
SE430559B (sv) * 1982-04-08 1983-11-28 Alfa Laval Ab Sett att mjolka och anordning herfor
NZ204807A (en) * 1983-07-04 1988-01-08 Nortrac Engineering Ltd Teat cup claw: valve in each inlet prevents inrush of air when teat cup falls from animal
NZ206657A (en) * 1983-12-21 1986-09-10 G S Mills Teat cup inflations:inner wall surface has annular ripples or undulations
NL8304498A (nl) * 1983-12-30 1985-07-16 Ir Roelof Geert Middel En Rink Inrichting voor het melken van vee en werkwijze voor het bedrijven van een dergelijke inrichting.
US4537152A (en) * 1984-06-01 1985-08-27 Dec International, Inc. Milking claw
ATE68319T1 (de) * 1985-03-12 1991-11-15 Lely Nv C Van Der Geraet zum melken von tieren.
NL8502039A (nl) * 1985-07-16 1987-02-16 Nedap Nv Inrichting voor het automatisch aanbrengen van een melkstel.
NL8502434A (nl) * 1985-09-04 1987-04-01 Multinorm Bv Melkinrichting.

Also Published As

Publication number Publication date
IL90325A0 (en) 1989-12-15
GB2218888B (en) 1993-03-03
NL8901284A (nl) 1989-12-18
JPH0257132A (ja) 1990-02-26
IL90325A (en) 1992-11-15
GB2218888A (en) 1989-11-29
SE8901765L (sv) 1989-11-24
FR2634348B1 (fr) 1993-03-05
US4941433A (en) 1990-07-17
NZ229131A (en) 1991-06-25
FR2634348A1 (fr) 1990-01-26
SE8901765D0 (sv) 1989-05-17
CA1324587C (en) 1993-11-23
GB8911155D0 (en) 1989-07-05
DE3916653A1 (de) 1989-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE503527C2 (sv) Automatisk mjölkningsmaskin
EP0728412B1 (en) An implement for milking animals
US4685422A (en) Automatic application of teat cups
US20140331934A1 (en) Rotary parlour arranged to house animals to be milked
NZ332623A (en) Milking animals, typically goats, with robot arm moving behind animals to connect teat cups to animals
US6357387B1 (en) Teatcup supplying and retrieving device and an automatic milking apparatus therefor
US7634972B2 (en) Milking cup liner
AU684502B2 (en) A construction for automatically milking animals
US6532893B1 (en) Device arranged to carry a set of teatcups
CA2391159C (en) A method and a device for milking an animal
NZ566631A (en) A robotic milking system and a method of attaching milking cups
EP1369033A3 (en) A device for milking animals
SU1349735A1 (ru) Устройство дл преддоильной обработки вымени и доени животных
RU2257707C1 (ru) Двухрежимный доильный аппарат
EP0962131B1 (en) A method of milking animals
EP0800763A3 (en) An implement for milking animals
WO2000013492A1 (en) A device for cleaning teat cups used for milking dairy animals
RU2269889C1 (ru) Двухрежимный доильный аппарат
RU2084136C1 (ru) Доильный аппарат винникова и.к.
US859254A (en) Cow-milker.
WO2023168500A1 (en) Device for controlling the frequency of milking in automated and robotic milking machines
SU782768A1 (ru) Доильный аппарат
NZ722922B2 (en) A robot milking arm and a method of attaching milking cups
WO2015122784A2 (en) A robot milking arm and a method of attaching milking cups

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8901765-1

Format of ref document f/p: F