SE470263B - Anordning vid vävmaskin för vävning av väv med olika breddar innehåller individuellt lagrade bobiner och inmatningsvalsar med multipla sektioner - Google Patents
Anordning vid vävmaskin för vävning av väv med olika breddar innehåller individuellt lagrade bobiner och inmatningsvalsar med multipla sektionerInfo
- Publication number
- SE470263B SE470263B SE9202955A SE9202955A SE470263B SE 470263 B SE470263 B SE 470263B SE 9202955 A SE9202955 A SE 9202955A SE 9202955 A SE9202955 A SE 9202955A SE 470263 B SE470263 B SE 470263B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- bobbins
- resp
- sections
- roller
- weaving
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D02—YARNS; MECHANICAL FINISHING OF YARNS OR ROPES; WARPING OR BEAMING
- D02H—WARPING, BEAMING OR LEASING
- D02H13/00—Details of machines of the preceding groups
- D02H13/28—Warp beams
- D02H13/34—Warp beams sectional
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D03—WEAVING
- D03D—WOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
- D03D49/00—Details or constructional features not specially adapted for looms of a particular type
- D03D49/04—Control of the tension in warp or cloth
- D03D49/06—Warp let-off mechanisms
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Textile Engineering (AREA)
- Looms (AREA)
Description
470-265 2 vävning av en sädan filt ställs vävbredden in sä att den motsvarar pappersmaskinens valsbredd. Vävens längd mot- svarar omkretsen av den valsgrupp där filten skall löpa.
För att ästadkomma ett ändlöst transportband av en plan- vävd filt användes nagon typ av kopplingsanordning.
De rundvävda filtarna löper i pappersmaskinen i inslags- trädarnas riktning och vid vävning av en sädan filt ställs vävbredden in sa att den motsvarar halva omkretsen av den valsgrupp där filten skall löpa. Vävens längd motsvarar pappersmaskinens valsbredd. Denna typ av filt vävs säledes som ett ändlöst transportband och ingen kopplingsanordning är nödvändig i detta fall.
Pappersmaskinerna som utnyttjas pä olika häll i världen har individuella utformningar och arbetar med olika funk- tioner. Kravet pà att tillhandahålla filtar och viror med olika bredder är säledes utpräglat. Det kan härvid bl.a. nämnas att pà samma varpladdning skall kunna produceras ett antal filtar med varierande vävbredd.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN TEKNISKA PROBLEM Vid vävning av hithörande slag av produkter föreligger be- hov av att man i en och samma vävmaskin skall kunna produ- cera filtar och viror med olika bredder och att maskinen därvid skall vara lätt inställbar för ändring av bredderna allteftersom leveransföljden kräver detta. Vid hittills föreslagna vävmaskiner har man föreslagit att den överflö- diga varpen som inte ingar i aktuell filts innevarande bredd skall ledas vid sidan av vävprocessen och avföras som avfall. Detta är betingat av att samtliga bobiner pà varpbommen är koordinerade fràn rotationssynpunkt och att avrullningen sker frän samtliga bobiner oavsett av antalet som ingar i den innevarande vävprocessen respektive är bortkopplade frän vävprocessen. Man har sàledes föreslagit 3 .- 4/O A2 att upprätta varptradsbredden efter den största ön äde bredden pà den filt som skall kunna vävas i maskinen. Vid vävbreddsreduceringar i förhållande till den största bred- den sker nämnda varptràdsavfall. Vävbreddsreduceringen kan vid hithörande slag av vävmaskiner uppgà till totalt 50%, dvs 25% per maskinsida. Detta innebär att för vissa filtar gär 50% av den totala varpen till avfall. Detta avfall är för filtvävarna och användarna av vävmaskinerna en dryg kostnad och det föreligger krav pà att det blir tekniskt möjligt att eliminera atminstone den väsentligaste delen av dessa avfallseffekter. Föreliggande uppfinning har till ändamàl att lösa bl.a. denna problematik.
Det hitintills använda principerna för varptràdsmagasin och varptràdsinmatning i vävmaskiner har bl.a. inneburit att alla samroterande bobiner mäste vara lindade med samma lindningskraft och uppvisa samma diameter för varpträ- darna. Det föreligger önskemål pä att dessa krav pà inbör- des relationsställning kan elimineras eller väsentligt re- duceras. Uppfinningen avser att lösa även detta problem.
I tidigare använda vävmaskinsutrustningar av hithörande slag har bobinstativet varit förhallandevis mycket meka- niskt komplicerat genom användning av en gemensam varpbom som har krävt stora drivväxelládor, mellanstödslager, etc.
Det föreligger önskemäl om att denna mekaniska uppbyggnad väsentligt kan förenklas. Uppfinningen har till ändamäl att lösa även detta problem.
Det föreligger även ett krav pä att inmatningsfunktionerna skall kunna förenklas i hithörande vävmaskiner. Sà t.ex. skall inmatningsfunktionen kunna vara obereonde av inne- varande diametrar pä bobinerna samt arbeta t.ex. med en konventionell stegmotorframdrivning. Uppfinningen löser även detta problem. 470 4 Vavmasêinerna representerar ett stort investerat kapital och det kan därför föreligga intresse av att befintliga vävmaskiner skall kunna kompletteras med ideérna enligt föreliggande uppfinning. Det föreligger säledes krav pä att vävmaskiner med standardutförande och kända utföran- den skall kunna medges komplettering med utrustning enligt ' uppfinningen. Uppfinningen löser även detta problem.
LösNINGsN Det som huvudsakligen kan anses vara kännetecknande för en anordning enligt uppfinningen är bl.a. att varpträdsmaga- sinet innefattar ett antal vid sidan av varandra individu- ellt lagrade varptràdsuppbärande bobiner som är individu- ellt utväljningsbara i resp. vävningsfall för att medge bildandet av varptràdsbredder som väsentligen motsvarar bredderna pä de olika filtarna, virorna, etc. som skall kunna vävas i maskinen. Ytterligare kännetecken är att de inledningsvis omnämnda första organen som ombesörjer in- mätningen av varpträdarna innefattar inmatningsvalsar (gummibelagda sàdana) som resp. är sammansatta av vid sidan av varandra anordnade roterbara sektioner som är tilldelade varpträdsmagasinets bobiner. Slutligen känne- tecknas uppfinningen av att inmatningen av varpträdarna fràn vid resp. tillfälle engagerade bobiner är effektuer- bar medelst rotation eller framstegning av de med de enga- gerade bobinerna samverkbara sektionerna pä frammatnings- valsarna.
I vidareutvecklingar av uppfinningstanken är resp. bobin lagrad i ett bobinställ väsentligen fritt rullningsbar i förhållande till övriga bobiner. Resp. bobin kan därvid vara lagrad med resp. av sina gavlar pä àtminstone tva pá avständ fràn varandra belägna stödrullar. Dessa är i sin tur lagrade vridbart pà stänger eller motsvarande element.
Stödrullarna är väsentligen fixerade i stängernas eller elementens längdriktningar, eller hellre i bobinernas 5 470 253 gemensamma axelriktningar. Företrädesvis är stödrullarna och stängerna/elementen anordnade sä att resp. bobin är inrullningsbar frän ett läge bakom eller vid sidan av väv- maskinen till sitt läge pà stödrullarna sä att de därefter kan utföra sin avrullningsfunktion i varptràdsinmatningen.
I en föredragen utföringsform bestär resp. inmatningsvals av en eller flera i förhållande till valens stomdel fast anordnade sektioner och av en eller flera i förhällande till stomdelen och den eller de fasta sektionerna fràn ro- tationssynpunkt bortkopplingsbara sektioner. Med andra ord kan nämnda bortkopplingsbara sektioner vara anordningsbara stillastäende under det att valsstommen och den eller de till denna fast anordnade sektionen/sektionerna roterar eller framstegas. Nämnda valsstomme och nämnda fasta sek- tion/sektioner kan anses ingä i en roterbar eller fram- stegningsbar gemensam valsenhet. Företrädesvis är varje bortkopplingsbar sektion tilldelad eller betjänar sin unika bobin. Resp. bortväljningsbar bobin har säledes tilldelat sig en unik sektion pá resp. inmatningsvals. I en utföringsform av uppfinningstanken är antalet inmat- ningsvalser tre eller flera.
Den till valsens stomdel fast anordnade sektionen eller sektionerna är belägna vid valsens mittre delar, medan de frän rotationssynpunkt bortkopplingsbara sektionerna är belägna vid eller bildar valens ändar. Antalet bortkopp- lingsbara sektioner kan vara t.ex. 8-12, jämnt fördelade pà resp. valsände. Detta motsvarar 20-25% av valsens totala längd eller vävmaskinens bredd. Vävmaskinsbredderna kan vara mellan 15-30 meter. Resp. bobin kan väga 60-70 kg (med pálindad varp).
I en ytterligare utföringsform av uppfinningstanken är resp. bortkopplingsbara sektion pä resp. vals kopplingsbar till nämnd gemensamma valsenhet medelst aktiveringsorgan, vid vars aktivering sammankoppling inträder mellan den ge- 6 mensamma valsenheten och den bortkopplade sektionen. 470 Aktiveringsorganen för flera bortkopplingsbara sektioner är företrädesvis anordnat i ett gemensamt styrnings- arrangemang. Aktiveringsorganen och in- och bortkopplings- funktionerna kan arbeta t.ex. pä pneumatisk väg.
I en utföringsform innefattar de aktiveringsbara organen volymsutvidgande organ, t.ex. "trumkoppling", som undergär volymsutvidgning vid aktivering och därvid medför att resp. sektion och den gemensamma valsenheten bringas i samverkan och sektionen medbringas med enheten i dennas rotationer eller framstegningar. Vid desaktiveringar av de volymsutvidgningsbara organen upphör nämnda medbringnings- samverkan.
I en ytterligare utföringsform av uppfinningen utnyttjas ett eller flera fästen som är anordnade för varpträdar som utgàr frán ej i innevarande vävningsprocess engagerade bo- biner. Sistnämnda varpträdar är dragna utanför skyttel- banorna i de i de inledningsvis omnämnda andra organen för effektuerande av vävningsfunktionerna i vävmaskinen.
Varptrádarna som befinner sig utanför innevarande utvalda vävbredd och likaväl deltar i den aktiverande varptràdsut- mätningen är utledbar via avledningsorgan. Denna mängd av- gàende och kasserade varptràd är väsentligt reducerad i den genom uppfinningen föreslagna utrustningen. I fler- talet effektuerade vävningsfall är det endast ett fatal trádar per sida om den färdiga väven som gär till avfall i enlighet med uppfinningen. Emellertid kan det vid väv- breddsinställning uppkomma fall där vävbredden är sä otur- lig att det behövs endast ett fatal trädar frän de bàda yttersta bobinerna av de engagerade bobinerna för att täcka erforderlig vävbredd. Som exempel kanske man utnytt- jar endast 5% av varje bobin pá de bàda ytterbobinerna. I dylika fall kan emellertid varp inbesparas genom att man väver nagot osymmetriskt i vävmaskinen sä att man helt räddar varpträden i bobinen pä ena sidan och tar 10% av 7 _ ÅVÜ Og? den yttre pà den andra sidan. Pä sä sätt kan vävšystemët enligt uppfinningen anordnas sä att det maximala spillet blir mindre än en bobin (250 mm).
Ett ytterligare kännetecken för uppfinningen är i en utfö- ringsform där varpträdens lindning och diameter inom varje bobin är individuella och oberoende av övriga bobiners lindningar och diametrar. Uppfinningen innefattar i en ut- föringsform även det förhållandet att varpträdarna frän de individuellt arbetande bobinerna och som är inmatningsbara i maskinen medelst engagerade sektioner pä inmatnings- valsarna samverkar med brytrör anordnade efter inmatnings- valsarna. Brytrören är företrädesvis tvà till antalet, varav det ena brytröret eller bada brytrören kan vara lastavkända medelst lastcell, medroterande eller stilla- stäende, eller roterande med reducerad hastighet under delar av resp. rotationsvarv, etc. De-i ovan omnämnda kän- netecknande särdragen av uppfinningsföremälet kan tillsam- mans med nämnda brytrör bilda tillbehörsutrustning till befintliga vävmaskiner som innefattar sträckbom(-ar), nämnda fast organ, tredje organ för utmatning av fär- digvävd väv (filt eller vira). Sistnämnda utrustning bildar säledes ett grundutförande av vävmaskinen som är kompletterbart eller utbyggbart med nämnda tillbehörsut- rustning.
FÖRDELAR Genom de i ovan föreslagna erhàlles en rad fördelar. Bl.a. uppkommer en stor inbesparing av varpträdar. Avfallet av varptràdar i de olika inställningsfallen kan göras mindre än en bobin. Uppfinningen medger att hanteringen av en tung varpbom kan elimineras. Iläggningen av bobinerna i bobinstället blir extremt enkel. Inga krav pä att dia- metrarna i de kvarvarande varpträdarna bobinerna behöver uppvisa samma diametrar. Vävning med bobiner med olika idiametrar blir säledes möjlig. Varpningen av bobinerna kan 47o 263 8 göras mindre noggrant. Byte av slutvävda bobiner kan ut- föras under pàgàende vävning. Inmatningen av varp med in- matningsvalsarna blir lätt att reglera eftersom inmat- ningsvalsarna uppvisar en konstant diameter. Detta skall jämföras med tidigare fall da inmatningen var beroende av den gemensamma diametern pà den kvarvarande varpen i bobi- nerna. Inställningarna av vävbreddsändringar blir extremt enkel i det föreslagna fallet.
Vid vävning kan således varptràdsbobinerna laddas och bytas vid starten av resp. vävbreddsinställning om nagon eller nägra bobiner har fatt slut pa varp. Bobinerna kan rullas in pà och av fràn sina stödrullar i bobinstället.
Varptràdarna indrages via inmatningsvalserna och anlägges över brytrullar och bommar pà i och för sig känt sätt.
Antalet bobiner som skall svara mot aktuell varptrádsbredd utväljes och motsvarande sektioner pà inmatningsvalserna hálles inkopplade resp. bortkopplas sä att motsvarighet till nämnda varptrádsbredder föreligger. In- och bortkopp- lingarna sker genom aktiveringar och desaktiveringar av inmatningsvalsarnas sektioner. Inmatningsvalsarna med in- kopplade sektioner framstegas pä konventionellt sätt med vissa sektioner eventuellt bortkopplade. Varptràdarna fràn icke engagerade bobiner uppspännes och hàlles utanför väv- processen (skyttelbanorna). Eventuell mindre mängd varp- tràd fràn engagerade bobiner och som ligger utanför den valda vàvbredden bortleds för kassation. Genom att olika antal bobiner är inkopplade vid vävningar av filtar med olika bredder sker varierande varptràdsavgàng fràn de olika bobinerna. Dessa kan ersättas och varptràdsknytas under pàgáende vävning.
FIGURBESKRIVNING En för närvarande föreslagen utföringsform av en anordning som uppvisar de för uppfinningen signifikativa känneteck- 9 470 263 nen skall beskrivas i nedanstående under samtidig hänvis- ning till bifogade ritningar där figur l fràn sidan och i principform visar i en vävmaskin ingäende komponenter, figur 2 i horisontalvy visar vävmaskinen enligt figuren 1, figur 3 bakifrån visar ett i vävmaskinen enligt figurerna l och 2 använt bobinställ med ett antal inlagda bobiner, och figur 4 i längdsnitt visar delar av en inmatningsvals med fràn rotations- eller framstegningssynpunkt bortkopplingsbara sektioner.
DETALJERAD UTFÖRINGSFORM Uppfinningen är användbar vid vävmaskiner av typen TEXO som levereras av Älmhults Bruk AB, Sverige. I figuren 1 är med l angivet ett bobinställ för bobiner 2 varav endast en är visad i figuren 1. Pà resp. bobin är varpträd 3 upplin- dad. I figuren visas varptràdsavgàngen pà fullindad bobin med 3, medan utgäende varptrad frän en i det närmaste tom bobinär visad med 3'. Resp. bobin är via sina gavlar lag- rad pä stödrullar 4, 5. I utföringsexemplet är varje gavel pä resp. bobin lagrad pà tvà stödrullar och stödrullarna för en gavel är säledes visade i figuren. Resp. bobin är pärullningsbar och avrullningsbar fràn stödrullarna frän resp. till maskinens baksida i pilarna 6 riktning. Den nedersta stödrullen 4 är anordnad längs en diameter 7 genom bobinens tvärsnitt enligt figuren 1. Den andra rullen är belägen vid sidan av nämnda diameter pä bobin- gavelns sida som är väsentligen motsatt sidan för stöd- rullen 4. Centrumavständen mellan stödrullarna understiger .;'~ x diametern för linjen 7 för att möjliggöra nämnda lagring 470 263 10 pà stödrullarna av bobinen. Resp. bobin ligger saledes pä fyra stycken stödrullar och kan rotera fritt och individu- ellt i förhällande till andra bobiner. Detta ger bl.a. den fördelen att lindningen av varptràdarna (varpningen) pà bobinen inte längre mäste vara lika över hela vävmaskinen, utan den behöver bara vara likformig inom varje bobin, vilket är ett krav som är lätt att uppfylla. Uppbyggnaden av bobinstativet blir mekaniskt sett mycket enkelt i för- hällande till nuvarande system där man förutom varpbom ocksa har nämnda stora drivväxellàdor och mellanstödlager, m.m. att ta hänsyn till.
I enlighet med uppfinningen skall även utnyttjas ett vals- system 8 som i föreliggande utföringsexempel innefattar tre inmatningsvalsar 9, 10 och ll. Resp. inmatningsvals är försedd med elastisk beklädnad, t.ex. gummibeklädnad, 9a. lOa resp. lla för att möjliggöra en ändamålsenlig àtkläm- ning om varptràdarna som ledes runt inmatningsvalsarna.
Varptradarna inledes via den undre delen av valsen 9 och om denna vals och in emellan valsarna 9 och 10, om valsen 10 och in emellan valsarna 10 och ll och fràn valsen ll.
Nämnda valsar 9, 10, ll är drivna med stegmotordrivning och matar in erforderlig mängd varp som behövs i vävmaski- nen för varje inslag i densamma. Eftersom valsarna har stegmotordrivning är inmatningen enkel att programmera om för olika inmatningssträckor. Da inmatning styrs med ett valssystem och bobinerna enligt ovan är individuellt ro- terbara saknar det helt betydelse vilka diametrar bobi- nerna har, vilket är en mycket stor fördel i vävnings- systemet enligt uppfinningen.
Fràn valsen ll leds varptràdarna vidare mot i uppfinningen ingàende brytrör 12 och 13. Ett första brytrör 12 kan an- tingen vara fast eller roterbart anordnat. Vid fast brytrör avlastas inmatningsanordningen 8. I röret kan även en lastcellsfunktion, här angiven med l2a, byggas in för att mäta varpspänningen under vävförloppet. Lastcellen och 11 470 263 dess inbyggnad kan utföras pà i och för sig känt sätt och skall inte beskrivas närmare här. Det första brytröret är anordnat i förhàllande till valsen 11 sä att varpträdarna anligger ungefär pà det första brytrörets halva varv.
Varptràden utgàr frán det första brytröret mot det andra brytröret och brytrören är därvid anordnade så att varp- tràdarna anligger pà cza 1/4 av det andra brytrörets om- krets. Det andra brytröret kan vara fast eller roterbart anordnat. Vid fast rör avlastas inmatningsanordningen 8 ytterligare.
Fràn det andra brytröret ledes varptràdarna vidare mot en sträckbom av i och för sig känt slag. Sträckbommen 14 kan vara fast eller roterbart anordnat och ingär i grundut- förandet eller standardutförandet av vävmaskinen tillsam- mans med efterföljande beskrivna komponenter. Stràckbommen efterföljes av en skaftmekanism 15 medelst vilken mönster- bildningen effektueras. Dessutom ingar skyttelbana och ritt 16 (s.k. skedlag). Dessutom ingär en bröstbomslist som användes för att justera den vävda filtens 18 vävkant 18' i höjdled. Dessutom ingar en bröstbom 19 som kan för- ses med lastcellsfunktion 19a av i och för sig känt slag för mätning av filtspänningen under pàgàende vävning.
Bröstbommen efterföljes av ett tygbomsystem 20 med tre tygbommar 21, 22 och 23. Med tygbomsystemet bestämmes tràdtätheten i den vävda filten 18. Efter varje skyttel- passage dras duken eller väven fram en förutbestämd sträcka. Denna framdragning är fritt programmerbara för alla trádtätheter. Den fràn vävsystemet utgäende produkten är angiven med l8".
I figur 2 har komponenter som motsvarar de i figuren 1 an- givna erhállit samma hänvisningsbeteckningar. Bobinen 2 har visats med sina tva gavlar 2a och 2b. Resp. gavel sam- verkar med stödhjulen eller stödrullarna 4 resp. 4'.
Stödrullarna 5 har inte visats för tydlighetens skull.
Bobinerna är inlagda i bobinstället 24 sä att bobinernas 470 12 rotationsaxlar väsentligen sammanfaller med en gemensam rotationsaxel 25. Ett antal bobiner, t.ex. 60-120 bobiner täcker en maximal vävbredd VB med sina utgående varp- tràdar. I figuren 2 är fyra bobiner utpekade med la, lb, lc och ld. De frän resp. bobin utgàende varpträdarna är angivna med la*, lb', lc' resp. ld'. I enlighet med upp- finningen skall antalet bobiner vara utväljbara i beroende av en bredd D pá den utgäende filten 18. De bobiner som inte innefattas av ifràgavarande bredd D hälles bortkopp- lade fràn den innevarande vävprocessen i enlighet med ned- anstáende.
De bobiner som skall medverka i en innevarande vävning som visas i figuren 2 är upptagna inom avstàndet eller omradet A. Pa ömse sidor om detta avstànd eller omràde finns säle- des bortkopplade bobiner. Omràdena för de bortkopplade bo- binerna pä resp. sida om avstàndet A är angivna medelst avständen B och C. I föreliggande vävfall är sàledes bobi- nerna la, lb bortkopplade fràn vävprocessen och bobinerna lc och ld medverkar i vävningsprocessen. Omrädena eller avständen A, B och C varierar sàledes vid olika bredder D pà utgående väv l8".
Inmatningsvalsarna 9, 10 och ll är uppbyggda pà identiskt lika sätt, varför endast en inmatningsvals 9 skall beskri- vas närmare här. Inmatningsvalsen är sammansatta av ett antal sektioner 9a, 9b, 9c, 9d, 9e, 9f och 9g. Den mittre sektionen 9g är längre än övriga sektioner. Denna mittre sektion 9g är fast till valsstommen i övrigt och medrote- rar alltid med densamma. Resp. sektion av sektionerna 9a- 9f är tilldelad var sin bobin. Således är sektionen 9a tilldelad bobinen la, sektionen 9b tilldelad lb, sektionen 9c tilldelad lc och varje sektion av sistnämnda sektioner betjänar unikt och endast sin av nämnda bobiner. Sektionen 9g betjänar bobinen ld tillsammans med andra bobiner som tillsammans med sektionen ld motsvarar den minsta väv- bredden D som skall kunna vävas i maskinen. Sektionerna 13 470 263 9a-9f är in- och urkopplingsbart anordnade i förhållande till valsens 9 stomdel, i vilken saledes sektionen 9g kan anses ingà. De bobiner och sektioner som inte ingar i väv- processen är sàledes urkopplade och varpen frán dessa star stilla under vävningsförloppet av duken l8".
För de varptràdar, dvs för varpträdarna la', lb' och mot- svarande varptrádar pà maskinens andra sida (jfr varp- trådarna som ledes över sektionerna 9d och 9e) är anordnat ett eller flera fästen 26, 26'. Fästet respektive fästena kan utgöras av i och för sig känt slag med ej speciellt visade kläm och fasthàllningsorgan för nämnda varptradar.
Fästena 26, 26' pà ömse sidor om den innevarande väv- bredden D är anordnade så att varptràdarna halls utanför banan 27 för skytteln/skyttlarna 28 som ingar i nämnda skedlagsfunktion.
Dä finindelningen av bobinbredderna inte kan göras hur liten som helst uppkommer det fall dà varptrádar skall ga till avfall och kassation. Organ 29 och 29' pä resp. sida om Väven l8" är anordnade för detta avfall som ledes i pilarna 30 resp. 30' riktningar. Betr. möjligheten att uppna minsta möjliga spill av varpträdar hänvisas till ovanstaende.
I det visade fallet erhàlles en rundvävd filt l8" som uppvisar en omkrets av tvà gänger vävbredden. huruvida en rundvävd eller planvävd filt erhalles fràn vàvmaskinen hestämmes med vàvfunktionen som effektueras av skyttel- styrningen.
Figur 3 avser att visa bobinstället och bobinerna mera i detalj. Endast en del 31, 32, 33, 34 och 35 av bobinerna är visade för tydlighetens skull. Bobinstället utgöres av en bottendel eller bottenplatta 36 och vid denna anordnade sidodelar 24, i vilka lagringsstänger 37 och 38 för stöd- hjul 39 sträcker sig parallellt med bobinernas gemensamma 470 263 14 rotationsaxel 25. På grund av stängernas längd finns lag- ringsorgan 40, 41 utplacerade med jämna mellanrum i längdriktningen för den nedersta stången 38 som uppbär den större delen av bobinernas tyngd. Även den övre lagrings- stången 37 kan utföras med dylika mellanlagringsorgan.
Resp. stödhjul eller trissa är försett respektive försedd med mittendel 39a som utgör en del som håller ifrågava- rande bobin fixerad i förskjutningsriktningen längs den gemensamma axeln 25. Delen 39 sträcker sig innanför ifrågavarande gavel 3la. Respektive stödhjul uppvisar även en stöddel 39b mot vilken gavelns ändyta 3lb stöder och rullar. På stången är stödhjulen anordnade parvis utom de yttersta stödhjulen. Således bildar stödrullen 42a, 42b par med stödrullen 39a, 39b. Dessa par av stödrullar är fixerade i resp. stängs 37, 38 längdriktning med hjälp av delar/brickor 43, 44 som är längdriktningsfixerade på resp. stång medelst låssprintar 45, 46. Mellan stödhjulen är även anordnad en distansbricka 47 som således åstadkom- mer att ett distinkt avstånd a föreligger mellan resp. stödrullspar. Nämnda avstånd a kan t.ex. vara 2 mm. Resp. av de yttersta stödhjulen är längdförskjutningsriktnings- fixerade med hjälp av delar 48 och 49 på motsvarande sätt, Arrangemanget medför att bobinerna är individuellt och fritt roterbara på sina tillhörande stödrullar. Tyngden som bobinerna anligger med mot stödrullarna ger ett visst rullningsmotstånd under varptrådarnas inmatningsprocess i vävmaskinen. Detta rullningsmotstånd är avpassat och ut- nyttjat för att ge en ändamålsenlig inmatningsprocess av varptrådarna i vävmaskinen. Delarna 43 och 44 kan utgöras av brickor och stödrullarna 39a, 39b och 42a, 42b är ut- förda med genomgående lagringsurtagningar för resp. lag- ringsaxel 37, 38, vilka lagringsurtagningar något över- stiger lagringsaxlarnas diametrar. Stödrullarnas lagrings- arrangemang är anordnade så att en ändamålsenlig vridbar- het föreligger för stödrullarna med hänsyn tagen till nämnda ändamålsenliga rullningsmotstånd på bobinerna.
Avmatningen av varpträdarna från bobinerna sker helt dia- .J 15 476 263 meteroberoende och bobinerna kan ha varptràdsdiametrar d, dl, osv som skiljer sig inbördes.
Figuren 4 avser att visa uppbyggnad pà resp. inmatnings- vals 9, l0, ll. I figuren àterges sektionerna 9d, 9e, 9f och 9g. Sektionerna 9d, 9e och 9f bildar nämnda in- och urkopplingsbara sektioner, medan sektionen 9g är fast an- ordnad till en i valsen ingäende stomdel 50 som är lagrad i sina ytterändar, varav en är visad med 51. Vid ifrägava- rande lagring är denna anordnad med en drivväxelläda 52 av i och för sig känt slag. Nämnda stomdel är axelformad och är i drivväxellàdan lagrad i lager 53, 54. I figuren är även symboliserad ett drivhjul 55 som ligger i kuggingrepp med ett i och för sig känt drivarrangemang. Varje sektion har sin ytgummibeläggning, och samtliga av valssektioner- nas gummibeläggningar är symboliserande med 9a'. Sektionen 9g är fast fixerad till stomdelen 50 via en svetsfläns 56, till vilken sektionen 9g är invändigt fastsvetsad eller fastgjord. De in- och urkopplingsbara sektionerna har i princip samma uppbyggnad, varför uppbyggnad av endast en sektion skall beskrivas närmare här. Resp. sektion är sa- ledes lagrad till den axelformade stomdelen 50 via tva kullager 57 och 58. Resp. sektion innefattar en hylsformad del 59 (resp. 60). Nämnda hylsformade sektion har pa insi- dan en friktionsyta 59a för rotationsöverföring. Nämnda stomdel 50 är pä sin utsida 50a försedd med ett volymsut- vidgningsbart organ 61 i form av en slang eller motsva- rande element (t.ex. trumkoppling). Organets 61 insida 6la star i kontakt med en tryckkälla 62 som är inkopplingsbar via ventiler 63, 64, 65 av i och för sig känt slag, och frän ventilerna ledande förbindelser 66, 67 och 68.
Förbindelserna inledes till insidan pä den axelformade stomdelen 50 via anslutningsorgan 69 pà stomdelens 50 ut- sida vid änden 51. Inuti stomdelen 50 är anordnade förbin- delser 70, 71 och 72 som leder fràn anslutningsorganen till innervolymen 6la pä resp. volymsutvidningsbara organ.
Systemet kan arbeta med media av lämpligt slag, t.ex. 478 263 16 luft. Ventilerna 63, 64 och 65 arbetar med tva lägen var- vid ventilerna i sina första lägen ansluter tryckkällan 62 till resp. innervolym 6la och i sina andra lägen ansluter nämnda innervolymer 6la till en utloppskanal, sump, etc. 73. Det beskrivna arrangemanget kan utgöras av i och för sig känt slag och överföringen mellan den stillastående delen 69 och den rörliga delen av anslutningsorganet 69 kan utföras pá i och för sig känt sätt. Ventilerna kan vara av känt slag och styras pä i och för sig känt sätt med "on" - "off" principen. Det inses därvid att man medelst aktiveringsorgan, i vilka ventilerna 63, 64 och 65 ingär, kan inkoppla och urkoppla valfritt antal in- och urkopplingsbara sektioner pä inmatningsvalserna 9, 10 och ll. Varje in- och urkopplingsbar sektion pä inmatnings- valen har en mot den däremot svarande bobinen motsvarande bredd b. Inmatningsvalserna är i enlighet med ovan iden- tiskt lika uppbyggda och varje sektion pä den i figuren 4 visade valsen är motställda eller samverkar med motsva- rande sektioner pà övriga valsar. I figuren 4 är samtliga sektioner 9d, 9e och 9f bortkopplade. Vid utvidgning av det volymsutvidgande organet 61 erhálles kontakt mellan hylsans 59 inneryta och ytterytan 6la pä organet 61.
Kontakten är beroende av trycket som tillföres frän tryck- källan 62. Detta anpassas sä att en ändamålsenlig förankring föreligger mellan den roterbara stomdelen 50 och sektionen ifräga. Slangen 61 eller motsvarande är fast fixerad pà i och för sig känt sätt pà stomdelens 50 utsida 50a via fixeringssorgan 74.
Uppfinningen är inte begränsad till den i ovan säsom exem- pel visade utföringsformen utan kan underkastas modifika- tioner inom ramen för efterföljande patentkrav och uppfin- ningstanken.
Claims (11)
1. Anordning vid vävmaskin för vävning av väv (18"), filtar och viror, med olika bredder (D) och där vävmaski- nen innefattar ett varptràdsmagasin (1), första organ (8) som ombesörjer inmatningen i vävmaskinen av varpträdar och andra organ (14, 15, 16, 17, 19, 20) som effektuerar vävningsfunktionerna i vävmaskinen, k ä n n e t e c k- n a d därav, att varpträdsmagasinet innefattar ett antal vid sidan av varandra individuellt lagrade varptràdsupp- bärande bobiner (la, lb, lc, ld) som är individuellt ut- väljningsbara för att bilda varptràdsbredder (A) som väsentligen motsvarar bredderna (D) pä de olika vävar som kan vävas i vävmaskinen, att de första organen (8) som ombesörjer inmatningen av varptràdarna innefattar inmat- ningsvalsar (9, 10, 11) som resp. är sammansatt av vid sidan av varandra anordnade, roterbara eller fram- stegningsbara sektioner (9a-9g) som är tilldelade varp- tràdsmagasinets bobiner, och att inmatningen av varp- tràdarna fràn vid resp. tillfälle engagerade bobiner är effektuerbar medelst rotation eller framstegning av de med de engagerade bobinerna samverkbara sektionerna (9a- 9g) av frammatningsvalserna.
2. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k- n a d därav, att resp. bobin är lagrad i ett bobinställ (24, 37, 38) väsentligen fritt rullningsbar i förhållande till övriga bobiner.
3. Anordning enligt patentkravet 1 eller 2, k ä n - n e t e c k n a d därav, att resp. bobin är lagrad med resp. av sina gavlar (4, 4') pä atminstone tvà pà avständ fràn varandra belägna stödrullar (4, 5) som i sin tur är lagrade vridbara pa stänger (37, 38) eller motsvarande element och är väsentligen fixerade i stängernas resp. 470 263 18 elementens längdriktningar och att stödrullarna och stängerna/elementen företrädesvis är anordnade sä att resp. bobin är inrullningsbar till sitt läge pä stödrul- larna och därefter kan utföra sina rullningsfunktioner i varpträdsinmatningen i vävmaskinen.
4. Anordning enligt nagot av föregäende patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att resp. inmatningsvals (9, 10, ll) bestär av en eller flera i förhållande till valsens stomdel (50) fast anordnade sektioner (9g) och av en eller flera i förhällande till stomdelen och den eller de fasta sektionerna fràn rotationssynpunkt in- och bort- kopplingsbara sektioner (9a-9f), dvs nämnda in- och bort- kopplingsbara sektion/sektioner är anordningsbara stilla- stäende under det att valsstommen och den eller de till denna fast anordnade sektionen/sektionerna roterar eller framstegas, varvid nämnda valsstomme (50) och nämnda fasta sektion/sektioner ingar i en roterbar eller fram- stegningsbar gemensam valsenhet (9g, 50) och varje in- och bortkopplingsbara sektion är tilldelad/betjänar sin tillhörande bobin.
5. Anordning enligt patentkravet 4, k ä n n e t e c k- n a d därav, att den eller de till valens stomdel (50) fast anordnade sektionen/sektionerna är belägna vid val- sens mittre delar och de frän rotationssynpunkt in- och bortkopplingsbara sektionerna är belägna vid eller bildar valsens ändar, varvid in- och bortkopplingsbara sektioner är t.ex. 8-12 till antalet, vilket vid en utnyttjad väv- maskin motsvarar 20-25% av maskinens bredd resp. valsens längd.
6. Anordning enligt nagot av föregäende patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att resp. in- och bort- kopplingsbara sektion pä resp. vals (9, 10, ll) är kopp- lingsbar till valsens roterande enhet medelst aktive- ringsorgan, vid vars aktivering invändig koppling inträ- I/ w 470 263 der mellan den bortkopplingsbara sektionen och nämnda roterande valsenhet, varvid aktiveringsorganen för flera in- och bortkopplingsbara sektioner företrädesvis är an- ordnade i ett gemensamt styrarrangemang som innefattar ventilorgan (63, 64, 65) vid vars resp. pàverkan en kraftkälla är anslutbar till den sektion ventilen till- hör.
7. Anordning enligt patentkravet 6, k ä n n e t e c k - n a d därav, att det aktiveringsbara organet innefattar ett volymsutvidgningsbart organ (61), t.ex. en trumkopp- ling, som undergàr volymsutvidgning vid aktivering och medför att sektionen (9d) och stomdelen (50) bringas i samverkan och sektionen bringas medrotera stomdelen eller framstegas med hjälp av denna.
8. Anordning enligt nàgot av föregäende patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att ett eller flera fästen (26, 26') är anordnade för varptràdarna som utgàr frän ej_i innevarande vävningsprocess engagerade bobiner (la, lb), varvid sistnämnda varpträdar är dragna utanför skyttelbanan(-orna) i nämnda andra organ.
9. Anordning enligt nágot av föregäende patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att varptrádar som befin- ner sig utanför innevarande vävbredd (D) och likaväl del- tar i den aktuella varpträdsinmatningen är ledbara via avledningsorgan (26, 26').
10. Anordning enligt nagot av föregäende patentkrav, k ä n n e t e c k n a d därav, att varpträdarnas lind- ning och diameter pà resp. bobin är individuella och obe- roende av övriga bobiners lindningar och diametrar (d, dl).
11. ll. Anordning enligt nagot av.föregäende patentkrav, 20 4701: e t e c k n a d därav, att varptràdar fran :ie individuellt arbetande bobinerna och inmatade medelst en- gagerade sektioner (9c, 9f, 9g) tillsammans med inmat- ningsvalsarna (9, 10, 11) efterföljande brytrör (12, 13). företrädesvis tva brytrör varav det ena brytröret (12) eller bada brytrören (12, 13) kan vara lastavkända, t.ex. medelst lastceller (l2a), medroterande eller stillasta- ende, eller roterande med reducerad hastighet àtminstone under delar av vävningsprocessen, bildar tillbehörsut- rustning till befintliga vävmaskiner som innefattar sträckbom(-ar) (14), nämnda första organ, tredje organ för utmatning av färdigvävd väv (filt eller viror), al- ternativt utrustning som är lätt applicerbar till sist- nämnda utrustning som är standardutrustning. fx
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9202955A SE9202955L (sv) | 1992-10-08 | 1992-10-08 | Anordning vid vävmaskin för vävning av väv med olika breddar innehåller individuellt lagrade bobiner och inmatningsvalsar med multipla sektioner |
DE4333890A DE4333890C2 (de) | 1992-10-08 | 1993-10-05 | Webautomat zum Herstellen von Geweben verschiedener Breiten |
US08/132,889 US5381835A (en) | 1992-10-08 | 1993-10-07 | Wrap thread feeding magazine in a weaving machine |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9202955A SE9202955L (sv) | 1992-10-08 | 1992-10-08 | Anordning vid vävmaskin för vävning av väv med olika breddar innehåller individuellt lagrade bobiner och inmatningsvalsar med multipla sektioner |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE9202955D0 SE9202955D0 (sv) | 1992-10-08 |
SE470263B true SE470263B (sv) | 1993-12-20 |
SE9202955L SE9202955L (sv) | 1993-12-20 |
Family
ID=20387425
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE9202955A SE9202955L (sv) | 1992-10-08 | 1992-10-08 | Anordning vid vävmaskin för vävning av väv med olika breddar innehåller individuellt lagrade bobiner och inmatningsvalsar med multipla sektioner |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5381835A (sv) |
DE (1) | DE4333890C2 (sv) |
SE (1) | SE9202955L (sv) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5800514A (en) * | 1996-05-24 | 1998-09-01 | Meadox Medicals, Inc. | Shaped woven tubular soft-tissue prostheses and methods of manufacturing |
SE9800332L (sv) * | 1998-02-05 | 1999-04-19 | Texo Ab | Varptrådsåtgång sparande och/eller anpassande anordning vid vävmaskin |
CN103015009A (zh) * | 2012-12-12 | 2013-04-03 | 青岛金三阳纺织机械有限公司 | 一种纱网编织机送经机构 |
Family Cites Families (10)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US1322708A (en) * | 1919-11-25 | Ments | ||
DE329889C (de) * | 1920-12-01 | Rinkel Fa J | Vorrichtung fuer Webstuehle zur Unterbringung der ueberzaehligen Faeden des Kettenbaumes | |
US695983A (en) * | 1901-11-22 | 1902-03-25 | Fred B Wilkins | Warp-beam support for narrow-ware looms. |
CH126789A (de) * | 1927-05-25 | 1928-07-02 | Haeberlin F E | Einrichtung an Frottierstoffwebstühlen. |
US1772957A (en) * | 1929-03-01 | 1930-08-12 | Moore Fab Co | Mechanism and method for producing elastic fabric |
US1923402A (en) * | 1931-03-30 | 1933-08-22 | Reynolds Wire Co | Warp feeding mechanism for wire weaving machines |
US2133034A (en) * | 1936-02-26 | 1938-10-11 | Milnes Tom | Apparatus for manufacturing woven drier felts |
US2939489A (en) * | 1956-11-19 | 1960-06-07 | Metzler Kurt | Loom for weaving multiple-ply fabrics |
US3168995A (en) * | 1963-09-09 | 1965-02-09 | Ostermann Max | Spool support for textile machines |
US3425460A (en) * | 1967-07-28 | 1969-02-04 | Monsanto Co | Filament supply system |
-
1992
- 1992-10-08 SE SE9202955A patent/SE9202955L/sv not_active IP Right Cessation
-
1993
- 1993-10-05 DE DE4333890A patent/DE4333890C2/de not_active Expired - Fee Related
- 1993-10-07 US US08/132,889 patent/US5381835A/en not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE9202955L (sv) | 1993-12-20 |
DE4333890A1 (de) | 1994-04-14 |
DE4333890C2 (de) | 1998-01-22 |
SE9202955D0 (sv) | 1992-10-08 |
US5381835A (en) | 1995-01-17 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RU2335446C2 (ru) | Автоматическое разматывающее устройство непрерывного действия для подачи материала в виде ленты с катушек | |
SE469335B (sv) | Pressfilt samt saett att framstaella densamma | |
US4932599A (en) | Core loading mechanism for web cutting machines | |
US7178211B2 (en) | Beam winding apparatus with beam switching turntable | |
CN101463528B (zh) | 带有用于切断织物筒的旋转刀片的圆织机 | |
CN101065524B (zh) | 将由纱线组成的条带卷绕到绕旋转轴线旋转的卷绕体上的方法和装置 | |
SE505390C2 (sv) | Laminerad beklädnad samt metod och ämne för framställning därav | |
CN101195942B (zh) | 提花链整经机和用于生产提花链的方法 | |
JP2657155B2 (ja) | 短尺経糸を製造するための装置及び方法 | |
SE470263B (sv) | Anordning vid vävmaskin för vävning av väv med olika breddar innehåller individuellt lagrade bobiner och inmatningsvalsar med multipla sektioner | |
JP2008174333A (ja) | 糸状物の巻出方法及び糸状物の巻出装置 | |
NO121577B (sv) | ||
BR0306864B1 (pt) | sistema modular, equipamento e método de suprimento contìnuo e de processamento de material e matéria-prima para máquina de costura automatizada. | |
CN103030028A (zh) | 具有分离的丝线的绕组 | |
JP4610583B2 (ja) | 柄経糸用整経機および柄経糸ビームを製造するための方法 | |
EP3159441A1 (de) | Rundwebmaschine | |
CN108463590A (zh) | 编织机 | |
NO164374B (no) | Regulator for spjeldinnstilling i en ventilasjonskanal. | |
JP4086793B2 (ja) | 直巻きサンプル整経機 | |
US6578244B2 (en) | Direct-winding sample warper | |
JPH0192458A (ja) | 丸編機の給糸装置 | |
US5632082A (en) | Unit for producing a tube with a tube wall composed of flexible material webs | |
ES2339496T3 (es) | Procedimiento de tratamiento de hilos por tejido y destejido. | |
JP4086844B2 (ja) | サンプル整経機及びサンプル整経方法 | |
JPH0686692B2 (ja) | たて編用ビーム整経装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NAL | Patent in force |
Ref document number: 9202955-2 Format of ref document f/p: F |
|
NUG | Patent has lapsed |