SE465273B - Elektrolytiskt galvaniseringsfoerfarande - Google Patents

Elektrolytiskt galvaniseringsfoerfarande

Info

Publication number
SE465273B
SE465273B SE8603155A SE8603155A SE465273B SE 465273 B SE465273 B SE 465273B SE 8603155 A SE8603155 A SE 8603155A SE 8603155 A SE8603155 A SE 8603155A SE 465273 B SE465273 B SE 465273B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
current density
zinc
coating
electrolytic
electrolyte
Prior art date
Application number
SE8603155A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8603155D0 (sv
SE8603155L (sv
Inventor
S Alota
N Azzerri
R Bruno
M Memmi
S Ramundo
Original Assignee
Sviluppo Materiali Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sviluppo Materiali Spa filed Critical Sviluppo Materiali Spa
Publication of SE8603155D0 publication Critical patent/SE8603155D0/sv
Publication of SE8603155L publication Critical patent/SE8603155L/sv
Publication of SE465273B publication Critical patent/SE465273B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D3/00Electroplating: Baths therefor
    • C25D3/02Electroplating: Baths therefor from solutions
    • C25D3/22Electroplating: Baths therefor from solutions of zinc

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electroplating And Plating Baths Therefor (AREA)
  • Electroplating Methods And Accessories (AREA)

Description

465 273 2 inom det område som tillhandahålles av enskilda tillverkare.
Detta tillstånd bekräftas av senare vetenskapliga undersök- ningar. En artikel i "Plating and Surface Finishing“, 1981, april, sid. 56 till 59, samt maj, sid. ll8 till 120, avser elektrogalvanisering med hög strömtäthet med lösliga anoder i svavelsyrabad. Effekterna på beläggningens morfologi av strömtätheter upp till 300 A/dmz och elektrolythastigheter av upp till 4 m/s rapporteras. Författarna identifierar fem avsättningsmorfologier, som åtskiljes av klart markerade och identifierbara gränser, såsom en funktion av strömtäthet och elektrolythastighet som användes.
Utan att ingå på detaljer kan artikelns huvudtanke sammanfat- tas genom slutsatsen att om väl givna elektrolythastighets- och strömtäthetsgränser överskrides, kommer godtyckligt värde som användes för dessa parametrar att tillåta att beläggningar som definieras såsom "makroskopiskt likformiga, jämna och glänsande eller blanka" erhålles. Även om denna information synes vara exakt, är den i realite- ten mycket oklar. Medan den å ena sidan ger intrycket att ovanför vissa strömtäthets- och elektrolythastighetsnivåer kommer en likformig beläggning att erhållas, leder andra indikationer till uppfattningen att i verkligheten mindre tillfredsställande betingelser erhålles.
Med beaktande av att enligt de illustrationer som åtföljer artikeln zinkbeläggningarna utgöres av flata, på olika sätt anordnade, polyorienterade hexagonala kristaller, visar upp- giften att kornen som bildar en l0 um beläggning har en medelstorlek av ca 10 pm tydligt att tjockleken hos belägg- ningen måste vara mycket variabel och sålunda även kvaliteten.
Slutligen varierar uppenbarligen morfologin hos beläggningen med tjockleken, varierande från polyorienterade plattor i l0 um-beläggningen till polyorienterade hexagonala pyramider i beläggningar med tjockleken 100 till 200 um. Den kristallo- 465"273.7 3 grafiska orienteringen av kristallerna varierar emellertid icke med beläggningstjockleken utan endast med pläterings- strömtätheten, åtminstone för värden överstigande 25 A/dmz.
Med beaktande av dessa fakta såsom helhet är det uppenbart att betingelserna för elektrogalvaniseringsprocessen fortfarande icke har fastställts med tillräcklig precision för att säker- ställa att man i samtliga fall erhåller en likformig och till- förlitlig högkvalitetsprodukt i samtliga fall.
Med hänsyn till denna osäkerhet har undersökningar genomförts, som har lett till föreliggande uppfinning, vars syfte är att j ange - inom det kända allmänna ramverket beträffande metall- plätering - de speciella betingelser som möjliggör att man tillförlitligt erhåller zinkbeläggningar av mycket hög kvali- tet på stål, oberoende av den använda strömtätheten. Under- sökningarna har avsett beläggningar framställda i laboratorium och i halvskale- och fullskaleanläggningar. Resultaten avser produkten, framställningsförfaranden och anläggningar som kan säkerställa korrekt genomförande av förfarandet.
Vad beträffar förfarandet har de mest betydelsefulla drifts- parametrarna fastställts liksom dessas inbördes relationer.
Det har bekräftats att strömtäthet, badets vätskedynamiska betingelser och badsammansättning spelar en mycket betydelse- full roll och i själva verket en avgörande sådan vad beträffar zinkbeläggningens kvalitet. Man har vidare funnit att det bästa sättet att fastställa badets vätskedynamiska betingelser är att utnyttja Reynolds tal, vilket givetvis definierar en vätskas turbulens.
Det har sålunda visat sig möjligt att fastställa följande fakta, som ligger till grund för uppfinningen: - Det finnes ett samband mellan strömtäthet och vätskedyna- miska betingelser i pläteringscellen och med badsamman- sättningen ingående i listan såsom kurvlutningskorrige- rande faktor; .465 273 4 - det förekommer inga diskontinuiteter eller tendensföränd- ringar i detta samband vid övergång från laminär till tur- bulent elektrolytströmning.
Uppfinningen avser ett elektrolytiskt galvaniseringsför- farande, varvid det föremål som skall zinkbeläggas bringas att passera kontinuerligt genom en sur elektrolytlösning innehål- lande zinkjoner och användes såsom katod, under det att elekt- rolytlösningen bringas att strömma i ett utrymme mellan kato- den och en anod i en elektrolyscell. Förfarandet kännetecknas av att man använder en pläteringsströmtäthet som beror av de vätskedynamiska betingelserna hos elektrolyten, varvid samban- det definieras med formeln: I = Kc Ren varvid I är strömtätheten i A/dmz, C är zinkkoncentrationen i badet, i g/l, Re är Reynolds tal som karakteriserar elektro- lytströmningen i cellen samt K och n är empiriska variabler, som beror väsentligen på geometrin hos den använda elektrogal- vaniseringscellen, och varvid Reynolds tal, som anger vätske- dynamiska betingelser hos badet, hålles mellan 1000 och 200.000.
Värdet av parametrarna K och n bestämmes lätt på konventio- nellt sätt genom att man i anläggningen ifråga genomför enkla provpläteringar med värden av Re, dvs. Reynolds tal, inom det angivna intervallet och med två par sammanhängande värden av I och C löser ut värdena av K och n ur den angivna ekvationen enligt reglerna för linjära ekvationer. I celler med flata parallella elektroder, som användes vid de försök som rappor- teras här, har K och n värden av 0,001 resp. 0,7 och det möj- liga variationsområdet är 10-2 till 10-6 för K och 0,5 till l för n.
Inom gränserna för provade strömtäthetsvärden (upp till 300 A/dmå) ger formeln enligt uppfinningen sambandet mellan valda strömtäthets- och vätskedynamiska betingelser hos elekt- AT; 465 275 5 rolyten i cellen, som erfordras för erhållande av en zink- beläggning bildad av mikrokristaller som alla har en viss kristallografisk orientering. I praktiken innebär detta att (0001)-ytan hos kristallerna är parallell med ytan av det plä- terade materialet, varvid resultatet är att beläggningen utgö- res av hexagonala korn anordnade intill varandra, som sålunda bildar ett mycket kompakt, jämnt och kontinuerligt skikt.
Längs den linje som erhålles genom avsättning av I mot Ren minskar storleken av de erhållna kristallerna, när pläterings- strömtätheten ökar.
Den formel som angivits ovan definierar sålunda en oändlig serie av par av strömtäthet/Reynolds tal-värden, vilka alla säkerställer en produkt med mycket hög kvalitet. Situationen förändras icke drastiskt ens på ett visst mindre avstånd från linjen. Det bör emellertid observeras att runt linjen existe- rar en zon, där morfologin hos beläggningen förändras och ut- vecklas mot bildning av kompakta "rosetter", vilkas korro- sionsegenskaper fortfarande är goda. Utanför denna zon finnes andra karakteristiska beläggningar, vilkas kvalitet gradvis försämras, när man rör sig bort från den ideala situationen.
Alla dessa zoner har mycket väl definierade linjära gränser, som anges av formler likartade med den ovan angivna. Storle- ken av dessa zoner är svår att fastställa, men man kan ange att med en given pläteringsströmtäthet och Reynolds tal högre än optimum är de större än med mindre Reynolds tal.
Föreliggande uppfinning förklaras utförligare i det följande med hänvisning till de bifogade figurerna, på vilka: - Figur l är ett diagram, som visar olika typer av zink- beläggningar som kan erhållas genom variering av elektro- pläteringsbetingelserna; - Figur 2a är det typiska röntgendiffraktionsspektrumet för zinkbeläggningen enligt uppfinningen; 465 273 6 - Figurerna 2b och 2c är röntgendiffraktionsspektra för andra beläggningar som icke överensstämmer med uppfinningen; - Figur 3 är korrosionsbeständighetskurvan för vissa typer av zinkbeläggningar såsom en funktion av tjockleken.
Avfettad, betad 0,7 mm tjock ståldragplåt elektrogalvanisera- des i svavelsyrabad vid pH mellan l och 3,5 innehållande mellan 40 och 80 g zink per liter. Galvaniseringslösningen bringades att strömma i galvaniseringscellerna på sådant sätt, att man säkerställde Reynolds tal mellan 1000 och ca 200.000.
Strömkällan kunde ge upp till 300 A/dmz.
Olika temperaturer mellan 45 och 70°C prövades. Under prov- ningsbetingelserna fastställdes inga markerade temperatur- effekter med undantag av effekt på lösningens viskositet, som givetvis bidrager till att modifiera Reynolds tal.
Provstycken erhållna i laboratoriet liksom i försöksskale- och fullskaleanläggningar gav samtliga resultat av samma typ; dessa användes för konstruering av diagrammet på figur l, där kurva l definieras exakt med formeln: I = 0,001 c Re°'7 i vilken värdet av C är 80 g/l. Kurvan anger det par av strömtäthets/Reynolds tal-värden, som alltid säkerställer en zinkbeläggning bildad av kristaller, vilkas kristallografiska (0001)-plan är parallella med bandytan. Röntgendiffraktions- diagram av beläggningar erhållna med något av de I/Reynolds tal-par som anges av formeln ovan ger resultat likartade med de som åskådliggöres på figur 2a, vilket tydligt visar att alla kristallerna har den ovan nämnda orienteringen. Om man rör sig längs kurvan 1, erhålles förhållandevis stora kristal- ler vid låg strömtäthet och medelstorleken minskar med ökande A/dmz. Man kan allmänt ange att medelstorlek mellan 0,5 och 1,5 um kan erhållas med strömtätheter mellan 100 och 150 A/dm*. fa 7 Det förekommer inga morfologiska variationer, när beläggnings- tjockleken ökar, åtminstone inom tjockleksområdet som för när- varande efterfrågats på marknaden (2 till 15 um).
Om man avlägsnar sig från kurva l, förändras morfologin hos zinkbeläggningen från vad som kan benämnas mono-orienterad mikrokristallin (kurva l) till kompakt kristallin, som upp- tager områdena mellan kurvorna l och 2 samt l och 3. I dessa områden ökar dimensionerna hos de utfällda kristallerna och en viss förlust av orientering börjar uppträda men beläggningen har fortfarande acceptabel kvalitet.
Figurerna 2b och 2c är röntgendiffraktogram av beläggningar erhållna längs kurva 3 resp. 2. Dessa kurvor markerar även gränserna till områden, i vilka morfologin hos beläggningen förändras mer och kvaliteten blir förhållandevis otillfreds- ställande.
Inom området mellan kurva 3 och kurva 5 är de kristaller som bildar beläggningen i hög grad fiskfjällsliknande (imbricated) och beläggningen kommer att erhålla ett typiskt nålformigt utseende.
Inom området mellan kurvorna 2 och 4 blir beläggningen grovt dendritisk med kristaller som är pyramidformade eller av typen multi-tvilling-hexagonal prisma. I området utanför kurva 4 erhåller beläggningen ett mörkt pulverformigt utseende och i området utanför kurva 5 blir beläggningen i stor utsträckning ofullständig.
Det helt oväntade resultat som erhållits från detta arbete är att det finnes ett kontinuerligt samband mellan strömtäthet och vätskedynamiska betingelser i elektrolyten i cellen.
Detta samband är gällande från den allra lägsta till extremt höga strömtätheter, med säkerhet väl ovanför de som anses vara av praktiskt intresse.
Det är sålunda möjligt att säkerställa optimalt utnyttjande av 465 275 8 alla anläggningar genom enbart modifiering av de vätskedyna- miska betingelserna i cellen för att passa den använda pläte- ringsströmtätheten.
Den beläggning, som erhålles enligt uppfinningen och utgöres av extremt kompakta mono-orienterade kristaller, ger maximal korrosionsbeständighet, såsom tydligt visas av figur 3, på vilken kurva A anger korrosionshastigheten hos beläggningar erhållna med användning av paren av strömtäthets/Reynolds tal- -värden som härletts från kurva l på figur l; kurva B anger korrosionshastigheten för beläggningar erhållna med par av värden mellan kurvorna 2 och 3 på figur l; kurva C avser nål- formade beläggningar som erhålles inom området mellan kurvorna 3 och 5; och kurva D avser dendritiska beläggningar erhållna inom området mellan kurvorna 2 och 4. Det framgår att mycket tunnare beläggningar enligt föreliggande uppfinning motstår korrosion under samma tidrymd som tjockare beläggningar, som icke framställts enligt uppfinningen, eller om tjockleken är densamma är korrosionsbeständighetstiden mycket längre.
Kurvorna på figur 3 avser olika provningskampanjer genomförda på provstycken erhållna i laboratorium liksom i provskale- anläggningar och fullskaleprovningar. Det är intressant att observera hur egenskaperna hos de produkter som erhållits i laboratoriet eller provanläggningen överensstämmer mycket väl med de hos kommersiella produkter, även sådana som finnes på marknaden, vid framställning i enlighet med denna uppfinning.
Kurva D på figur 3 tarvar ett speciellt omnämnande, eftersom de innefattade avsättningarna är i hög grad dendritiska, var- för det finns ett förhållandevis litet antal stora, i hög grad förgrenade (multipel-tvillingformade, multipel-tvinnade) (multiple-twinned) kristaller. Under dessa betingelser är tjockleken hos beläggningen i hög grad varierande och oregel- bunden, varför korrosionsbeständigheten blir generellt lägre och det kan förekomma att beläggningar med skenbart större tjocklek har lägre korrosionsbeständighet än en beläggning som är nominellt tunnare. Kurva D har därför icke någon större *z H 465 273 9 fysisk mening, eftersom korrosionsegenskaperna för denna typ av beläggning i realiteten endast kan anges med en utspridd uppsättning av försökspunkter.
Korrosionsförsöken genomfördes i saltsprutkammare (saltdimkam- mare). Denna provning är emellertid icke standardiserad och kan ge synbarligen mycket olika resultat beroende väsentligen på det sätt på vilket varaktigheten av observationen åstadkom- mes och på sättet för identifiering av uppträdandet av rost.
Det är därför uppenbart att saltsprutkammarprovningen icke ger resultat som är jämförbara med de som erhålles i andra labora- torier under andra betingelser, men den erbjuder en jämförelse av användningsegenskaperna hos olika produkter under samma betingelser.
Det bör emellertid observeras att kurva A, som är karakteris- tisk för produkter enligt föreliggande uppfinning, anger att under alla förhållanden dessas korrosionsbeständighet är över- lägsen korrosionsbeständigheten hos produkter erhållna på andra sätt, och med säkerhet väsentligt överstiger de mest strikta marknadskraven, vilka, enligt de senaste specifikatio- nerna, kräver korrosionsbeständighet i saltsprutkammare (salt- dimkammare) under 12 timmar per pm beläggningstjocklek.

Claims (4)

465 273 IC PATENTKRAV
1. l. g Elektrolytiskt galvaniseringsförfarande, varvid det föremål som skall zinkbeläggas bringas att passera kontinuer- ligt genom en sur elektrolytlösning innehållande zinkjoner och användes såsom katod, under det att elektrolytlösningen bringas att strömma i ett utrymme mellan katoden och en anod i en elektrolyscell, k ä n n e t e c k n a t av att man använ- der en pläteringsströmtäthet som beror av de vätskedynamiska betingelserna hos elektrolyten, varvid sambandet definieras med formeln: I = Kc Ren varvid I är strömtätheten i A/dmz, C är zinkkoncentrationen i badet, i g/l, Re är Reynolds tal som karakteriserar elektro- lytströmningen i cellen samt K och n är empiriska variabler, som beror väsentligen på geometrin hos den använda elektrogal- vaniseringscellen, och varvid Reynolds tal, som anger vätske- dynamiska betingelser hos badet, hålles mellan 1000 och 200.000.
2. Elektrolytiskt galvaniseringsförfarande enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k n a t av att K och n har ett värde varierande från 10-2 till 10-6 för K och från 0,5 till l för n.
3. Elektrolytiskt galvaniseringsförfarande enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a t av att man använder celler med flata parallella elektroder och att konstanterna K och n har värden av K = 0,001 resp. n = 0,7.
4. Elektrolytiskt galvaniseringsförfarande enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a t av att zinkjonkoncentrationen C hålles vid 40-80 g/l. n»
SE8603155A 1985-07-18 1986-07-17 Elektrolytiskt galvaniseringsfoerfarande SE465273B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT48371/85A IT1182782B (it) 1985-07-18 1985-07-18 Perfezionamento nei procedimenti di zincatura elettrolitica

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8603155D0 SE8603155D0 (sv) 1986-07-17
SE8603155L SE8603155L (sv) 1987-01-19
SE465273B true SE465273B (sv) 1991-08-19

Family

ID=11266160

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8603155A SE465273B (sv) 1985-07-18 1986-07-17 Elektrolytiskt galvaniseringsfoerfarande

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4952287A (sv)
JP (1) JPS6220894A (sv)
AT (1) AT392293B (sv)
AU (1) AU589198B2 (sv)
BE (1) BE905097A (sv)
BR (1) BR8603660A (sv)
CA (1) CA1285520C (sv)
DE (1) DE3622420A1 (sv)
ES (1) ES8707570A1 (sv)
FR (1) FR2585040B1 (sv)
GB (1) GB2178058B (sv)
IT (1) IT1182782B (sv)
MX (1) MX169420B (sv)
NL (1) NL8601722A (sv)
SE (1) SE465273B (sv)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1216808B (it) * 1987-05-13 1990-03-14 Sviluppo Materiali Spa Processo di elettrodeposizione in continuo di cromo metallico e di ossido di cromo su superfici metalliche
US4961995A (en) * 1987-08-10 1990-10-09 Ross Gilbert B Polishable, flame retarded, synthetic mineral product
ZA985939B (en) 1997-07-08 2000-01-10 Aristocrat Leisure Ind Pty Ltd Slot machine game and system with improved jackpot feature.
US6096183A (en) * 1997-12-05 2000-08-01 Ak Steel Corporation Method of reducing defects caused by conductor roll surface anomalies using high volume bottom sprays
US7273537B2 (en) * 2002-09-12 2007-09-25 Teck Cominco Metals, Ltd. Method of production of metal particles through electrolysis

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3816082A (en) * 1969-04-21 1974-06-11 Nat Steel Corp Method of improving the corrosion resistance of zinc coated ferrous metal substrates and the corrosion resistant substrates thus produced
US3989604A (en) * 1975-10-15 1976-11-02 National Steel Corporation Method of producing metal strip having a galvanized coating on one side
US4439284A (en) * 1980-06-17 1984-03-27 Rockwell International Corporation Composition control of electrodeposited nickel-cobalt alloys
JPS5834188A (ja) * 1981-08-21 1983-02-28 Kawasaki Steel Corp ラジアルセルによる電気亜鉛めつき方法
JPS58144495A (ja) * 1982-02-18 1983-08-27 Sumitomo Metal Ind Ltd 電気メツキ方法
DE3439750A1 (de) * 1984-10-31 1986-04-30 Inovan-Stroebe GmbH & Co KG, 7534 Birkenfeld Galvanisierverfahren

Also Published As

Publication number Publication date
NL8601722A (nl) 1987-02-16
CA1285520C (en) 1991-07-02
ES8707570A1 (es) 1987-08-01
BR8603660A (pt) 1987-03-10
FR2585040A1 (fr) 1987-01-23
AU6026286A (en) 1987-01-22
GB2178058B (en) 1989-12-06
IT1182782B (it) 1987-10-05
AT392293B (de) 1991-02-25
DE3622420C2 (sv) 1989-07-06
JPS6220894A (ja) 1987-01-29
GB2178058A (en) 1987-02-04
DE3622420A1 (de) 1987-01-22
SE8603155D0 (sv) 1986-07-17
GB8616329D0 (en) 1986-08-13
AU589198B2 (en) 1989-10-05
FR2585040B1 (fr) 1987-11-20
MX169420B (es) 1993-07-05
ATA195386A (de) 1990-08-15
ES556781A0 (es) 1987-08-01
IT8548371A0 (it) 1985-07-18
US4952287A (en) 1990-08-28
SE8603155L (sv) 1987-01-19
BE905097A (fr) 1986-11-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU598928B2 (en) Process for continuous electrodeposition of chromium metal and chromium oxide on metal surfaces
CN100529195C (zh) 用于镀金的无氰型电解溶液
CN105112960A (zh) 一种次磷酸盐体系镀Ni-P合金的电镀液及电镀方法
SE465273B (sv) Elektrolytiskt galvaniseringsfoerfarande
EP0099927A1 (en) Method of coating steel strip with nickel alloy
Muresan et al. Zn-Ni alloy coatings from alkaline bath containing triethanolamine. influence of additives
EP0162322B1 (en) Production of zn-ni alloy plated steel strips
Oulladj et al. Preparation and properties of electroless Ni–Zn–P alloy films
CA1129805A (en) Electrodeposition of ruthenium-iridium alloy
Imaz et al. Corrosion properties of double layer nickel coatings obtained by pulse plating techniques
US8425751B1 (en) Systems and methods for the electrodeposition of a nickel-cobalt alloy
Abel et al. Defined crystal orientation of nickel by controlled microelectroplating
Bedir et al. Effect of pH values on the characterization of electrodeposited Zn–Mn coatings in chloride-based acidic environment
SU796249A1 (ru) Электролит блест щего меднени
MELCIU et al. Pulse-electroplating: Process parameters and their influence on the formed microstructure
JPS61113785A (ja) η相とζ相の生成を防止した亜鉛−鉄系合金メツキ鋼板の電気メツキによる製造法
Shivakumara et al. Effect of condensation product on electrodeposition of zinc on mild steel
Constantin et al. Microstructure and corrosion resistance of electrodeposited Zn-Ni-P thin films
Mohan et al. Corrosion studies on pulsed and direct current chromium deposits
SU1629355A1 (ru) Электролит никелировани
SU859485A1 (ru) Электролит блест щего никелировани
RU2194098C1 (ru) Электролит блестящего меднения
Sidel’nikova et al. Corrosion properties of electroplated coatings of iron-group metals
SU682581A1 (ru) Электролит лужений
Sriveeraraghavan et al. Electrodeposition of nickel from perchlorate based electrolytes

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8603155-6

Effective date: 19940210

Format of ref document f/p: F