SE457175B - Elektrolyscell samt saett att framstaella cellen - Google Patents

Elektrolyscell samt saett att framstaella cellen

Info

Publication number
SE457175B
SE457175B SE8403341A SE8403341A SE457175B SE 457175 B SE457175 B SE 457175B SE 8403341 A SE8403341 A SE 8403341A SE 8403341 A SE8403341 A SE 8403341A SE 457175 B SE457175 B SE 457175B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
titanium
wall
groove
electrode
vessel
Prior art date
Application number
SE8403341A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8403341D0 (sv
SE8403341L (sv
Inventor
O J Kuusinen
V O Rintanen
Original Assignee
Finnish Chemicals Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Finnish Chemicals Oy filed Critical Finnish Chemicals Oy
Publication of SE8403341D0 publication Critical patent/SE8403341D0/sv
Publication of SE8403341L publication Critical patent/SE8403341L/sv
Publication of SE457175B publication Critical patent/SE457175B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B9/00Cells or assemblies of cells; Constructional parts of cells; Assemblies of constructional parts, e.g. electrode-diaphragm assemblies; Process-related cell features
    • C25B9/60Constructional parts of cells
    • C25B9/65Means for supplying current; Electrode connections; Electric inter-cell connections

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Arc Welding In General (AREA)
  • Electrodes For Compound Or Non-Metal Manufacture (AREA)
  • Butt Welding And Welding Of Specific Article (AREA)

Description

457 175 2 i,lZ5,ü93; Svagheten i denna konstruktion ligger i, att den inte lämpar sig till fall, där strömskenan är tjock såsom är fallet då nen använder stark ström och stor strömtäthet. Då det är fråga om tunna aluminiumskivor måste aluminiumytskiktet kopplas till en strömledning av aluminium med en skild förbindning. Detsamma gäller andra i detta patent omnämnda sätt att överdra titan med aluminium, såsom till exempel sprängförbindning. Detta gör genom- föringarna som till exempel röranslutningarna svårgjorda och därtill är en dylik konstruktion dyr.
Såsom tidigare omnämnts, kan titananodernaifästas med bultar till stöd, som svetsats till titanväggens insida, varvid uppstår övergångsresistans vid kon- taktytorna. I den tyska ansökningspublikationen DOS 2.603,626 har framställts, att en anodskiva, vars undre kant är böjd, kälsvetsas till stödribborna. I skriften har även framställts att anoderna kan svetsas direkt till övre ytan av metallbottenskivan. Det nyss nämnda föreningssättet är ofördelaktigt i det avseendet, att anodskivorna måste under svetsningen pâ något sätt riktas, för att fästa sig på rätt ställe.
Avsikten med föreliggande uppfinning är sålunda att få till stånd en elektro- lyscell, i vilken strömbanan mellan strömskenorna, som förenats med strömkäl- lans ena pol eller mellan hängledningarna och deras elektroder är så kort som möjligt och övergångsreslstansen så liten som möjligt.
De huvudsakliga kännetecknen av uppfinningen framgår ur bifogade krav.
Anodécna- kan enligt en av uppfinningens utföringsformer svetsas till vid titanväggens insida belägna anodstöd eller ribbor eller dylikt, vilka har maskinellt tillverkade skåror, eller svetsas till en maskinellt tillverkad skåra i den inre ytan av títanskaldelen förutsatt, att titanväggen är till- räckligt tjock, varvid skårans vinkelräta vägg fungerar som anodens styran- ordning och svetsningen utförs från anodens andra sida. l elektrolyscellen enligt uppfinningen undgår man övergångsresistanser och får till stånd en kort titanströmbana och kan inrikta anoderna å ena sidan så att de har samma avstånd sinsemellan och å andra sidan så att de är för- delaktigt belägna vad ströminmatningen beträffar.
Uppfinningen beskrivas nedan närmare med hänvisning till de bifogade figu- rerna, där ä - fig. l visar ett snitt av en sidovy av en elektrolyscell enligt uppfinning- en, 3 4.57 175 - fig. 2 visar en delprojektion skuren längs linjen A-A i fíg. I, ~ fig. 3 visar ett genomsnitt av en perspektivdelvy av ett alternativt utförande, - fíg. Å visar ett genomsnitt av en.delvy av en elektrolyscell enligt fig. 3, - fig. S visar ett tredje utförande för fästning av anoderna till titanväggen, såsom ett tvärsnitt av en delvy och - fíg. 6 och 7 visar ett tvärsnitt av en delvy för fästning av en anod med eller utan ribbor till titanväggen.
I elektrolytcellen, som framställs i fíg. l har kärlet, som innehåller elek- trolytlösningen givits referensnummer l och dess titanvägg referensnummer 2.
Titanväggen är elektriskt isolerad från kärlet l. Skaldelen 2 är medelst fle- ra bredvid varandra belägna kilformiga alumíniumströmskenor förenad till ström- källans anodpotential och på titanväggens Z motsatta sida har fästs flera skiv- lika titanelektroder 3 parallellt bredvid varandra och på tvären i förhållande till strömskenorna Ä, som är fästa på motsatta sidan av titanväggen 2. Till den nedre delen av elektrolytkärlet sträcker sig dessutom strömskenor 6, som är förenafidemed strömkällans katodpotential och till vilka har fästs flera skivformiga katoder 5, som har placerats överlappsvis med anoderna 3 på ett visst avstånd från dessa l elektrolyten. Strömskenorna kan placeras även på annat vis än i fig. l beroende på, vid vilken vägg man fäst elektroderna.
Föreliggande uppfinning riktar så till fästandet av de títaniska anoderna till titanväggen 2 så, att kortast möjliga titanströmbana och lägsta möjliga övergångsresistans uppnås. Med den kilaktiga formen på aluminiumströmskenan.
H kompenseras den sämre strömledningsförmågan hos de katodiska stålströmsken- orna 6 och man åstadkommer sålunda en jämn fördelning av strömmen. Om titan utgör grundmaterialet i katoden, kan uppfinningsmetoden tillämpas också på katodsidan på samma sätt som på anodsidan.
Av fíg. 2 framgår närmare, att strömskenorna Å kan svetsas direkt till ti- tanväggen_2 och på detta vis uppnås en enkel och billig konstruktion, som inte har övergångsresistanser och som garanterar en jämn fördelning av ström till titananoderna 3 vid lockdelens 2 insida. Strömskenorna Ä har fästs till skaldelen 2 medelst gasbågssvetsning, fördelaktigt med s.k. MIG- eller TlG- svetsning. Svetsning av kopparströmskenorna till titanväggen utförs med MIG- eller TIG-svetsning med aluminium som tillsatsämne.
I förfaringssättet, som framställts i fíg. 3 och Ä har flera stöd 7 för ano- derna 3 eller ett enhetligt stöd för var anod svetsats på ett avstånd från 457 175 u varandra innanför titanväggen 2 med MIG- eller TIG-svetsning. Såvida anod- erna 3 har fästs till .ï:'väggen 2 och om springor måste lämnas mellan des- sa för gasströmningar och vätskecirkulation, är det då fördelaktigt att an- lv' vända flera separata stöd 7 för var anod 3. Stöden 7 är av titan och i deras ena kant har maskinellt tillverkats skåror, som är parallella då de stöder samma anod 3 och vilkas mot titanväggens 2 vinkelräta väggar 8 fungerar som styranordning för anoden och svetsningen utföres från den ena sidan fram till skårans andra kant 9. På så vis kan anoderna 3 avpassas I exakt rätt ställe och noggrant inriktas i förhållande till varandra och katoderna och vid om- byte av anoderna 3 kan de snabbt och lätt lösgöras från stöden 7 genom att slipa bort svetsskarven 10 och de nya anoderna 3 kan därefter fästas genom att svetsa dem i samma position som de gamla anoderna, då styrytan 8 i skår- orna 8 lämnats intakta vid ombyte av anoderna 3.
Enligt uppfinningen kan till titanväggen 2, förutsatt att den är tillräckligt tjock, alternativt maskinellt tillverkas till exempel en rektangulär skära, förmånligast är skåran enligt fig. 5, där skårans vinkelräta sida l7 funger- ar som styranordning för anod 3 och svetsníngen utförs från andra sidan. Då skårorna görs i rätt längd och alla skåror är koncentriska i förhållande till anodgruppens mlttlinje, blir det lätt att rikta anoderna även i sidled. Dess- utom åstadkommer man vid svetsning av anodskivan 3 en stor kontaktyta mellan titanväggen 2 och anoden 3. Avlägsningen av anoderna är lika enkel att utföra som i fallet som beskrivits ovan, men en fördel med konstruktionen är, att man inte behöver fästa separata stöd för anoderna 3 vid titanväggens 2 inre yta. Härutöver blir titanströmbanan ännu kortare. Vid användning av skiv-3 formiga titananoder 3, behöver dessa inte överdras alldeles till kanten och sålunda undviks möjlig svetsskada på ytbeläggningen (ytbeläggningen har i fig. 6 och 7 utmärkts med snedrutning).
Om ströminmatningen till anoderna 3 sker från elektrolyskärlets l botten eller sida, kan anoderna 3 bestå av sammanhängande plattor. Om ströminmatning sker från elektrolyskärlets l lock 2, kan avlägsnande av gas och vätskeom- lopp försäkras på så vis att anodstöden inte är enhetliga, utan består av anodstöd 7, som befinner sig på ett visst avstånd från varandra. Ett förfar- ande att dela på dessa har framställt i fig. 3. Såvida anodskivorna 3 fästes vid spår, som gjorts i titanlockets insida, kan titananoden 3 förses med li' ribbor ll, mellan vilka gasen avlägsnas och vätskan cirkulerar. Exempel på en dylik konstruktion har framställts i fig. 6. Fig. 7 framställer en kon- 5 457 175 struktion, där anod 3 framatâlld utan ribbor har fästs vid titanväggen. Vid användning av katoder med titan, som grundmateríal, kan alla ovannämnda exem- peï tillämpas även på katodsidan.

Claims (8)

4s7 175 å I) Patentkrav :Å
1. Elektrolyscell, innefattande ett kärl (l) för en elektrolyt och däri flera inbördes parallella skivformiga titanelektroder (3;5), vilket kärl in- nefattar en vägg (2) av titan, vilken vägg kan utgöras av kärlets lock, dess ' botten eller en av kärlets sidoväggar, vilken elektrolyscell innefattar organ utanför titanväggen, som förenar titanelektroderna med en elströmkälla, där titanelektroderna (3) fästs vid titanväggen (2) med en svetsning antingen di- rekt i titanväggen eller med hjälp av åtminstone ett stödstycke (7), k ä n - n e t e c k n a d a v, att titanväggens (2) inre yta eller stödstycket (7) på dess från titanväggen vettande sida uppvisar en skåra eller ett spår för varje titanelektrod, där var och en av skårorna eller spåren är avsedda att mottaga en kant av en titanelektrod (3), i vilken skåra eller vilket spår ti- tanelektroden (3) fastsvetsas med sin kant ianliggning med skårans eller spå- rets ena sida (8;i7) för styrning av titanelektroden (3).
2. Elektrolyscell enl. krav l, k ä n n e t e c k n a d a v, att skårans eller spårets ena sida (17) sträcker sig vinkelrätt mot titanväggens (l;2) yta för inriktning av titanelektroden (3), där den motsatta sidan (18) av skå- ran eller spåret företrädesvis är avfasad, varvid svetsfogen (10) befinner sig på den avfasade sidan (18).
3. Elektrolyscell enl. krav l, k ä n n e t e c k n a d a v, att den ena sidan (8) av stödstyckets (7) spår är vinkelrät mot titanväggens (l;2) yta för inriktning av en däremot avpassad titanelektrod (3), som med en svetsfog (10) fästs vid spårets andra sida (9), där spårets andra sida antingen är avfasad mot titanväggens yta eller parallell med denna, i vilket senare fall titan- elektrodens (3) kant, som ligger emot spåret, företrädesvis är avfasad vid spårets andra slda (9). H.
4. Elektroiyscell enl. något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d a v, att elektroderna (3;5) fästs vid skåran eller spåret i den inre ytan av titanväggen (l;2) med MIG- eller TIG-svetsning.
5. S. Sätt att framställa elektrolyscell enl. krav 1, genom att svetsa flera skivformiga titanelektroder (3;5) parallellt med varandra vid den inre ytan av ett elektrolytkärls vägg (i;2), vilken vägg är av titan och vilken titanvägg kan utgöras av kärlets lock, dess botten eller en av kärlets sidoväggar och förena elektroderna (3;5) till en elströmkälla, genom att på titanväggens mot- satta sida fästa strömskenor (H;6), k ä n n e t e c k n a t a v, att för var- LI* I 457 175 je titanelektrod (3;5) utformas mekaniska skåror eller spår på insidan av ti- tanväggen eller på insidan av vid den inre ytan av titanväggen fästade stöd- stycken (7), varefter resp. titanelektrod (3;5) med en av sina kanter fast- svetsas i skånan eller spåret i anliggning mot dess ena sida (8;l7).
6. Sätt enl. krav 5, k ä n n e t e c k n a t a v, att i ett eller flera 'stödstycken (7) fästade vid den inre ytan av elektrolyscellens titanvägg (1;2) utformas ett sådant mekaniskt snitt, att dess ena sida (8) är vinkelrät mot titanväggens (l;2) inre yta och av, att titanelektroden (3;5) därefter inpas- sas i snittet så att den anligger mot nämnda ena sida (8) för inriktning av titanelektroden (3;5), varefter titanelektroden svetsas till skåran eller spå- ret från dess motsatta sida.
7. Sätt enl. krav 5, k ä n n e t e c k n a t a v, att vid insidan av elektrolyscellens titanvägg (i;2) bearbetas maskinellt en lângsmal skåra så att dess ena vägg (17) sträcker sig vinkelrätt mot titanväggens inre yta och så att dess andra sidovägg (18) är avfasad och av, att titanväggens (3;5) kant inpassas i skåran, så att den anligger mot nämnda vinkelrâta sidovägg (17) för inriktning av títanelektroden (3;5), varefter titanelektroden svetsas till ti- tanväggens (1;2) inneryta från skårans avfasade sidovägg (18).
8. Sätt enl. något av kraven S ' 7, k ä n n e t e c k n a t a v, att elektroden (3 och eventuellt S) MIG- eller TIG-svetsas till en skära eller ett spår vid den inre ytan av elektrolyscellens titanvägg (l;2).
SE8403341A 1978-06-06 1984-06-21 Elektrolyscell samt saett att framstaella cellen SE457175B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI781803A FI58656C (fi) 1978-06-06 1978-06-06 Elektrolyscell och saett att framstaella densamma

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8403341D0 SE8403341D0 (sv) 1984-06-21
SE8403341L SE8403341L (sv) 1984-06-21
SE457175B true SE457175B (sv) 1988-12-05

Family

ID=8511784

Family Applications (3)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7904873A SE450839B (sv) 1978-06-06 1979-06-05 Elektrolyscell med serskild fastsettning av stromskenorna vid cellens mantelparti samt sett for cellens framstellning
SE8403341A SE457175B (sv) 1978-06-06 1984-06-21 Elektrolyscell samt saett att framstaella cellen
SE8403342A SE455868B (sv) 1978-06-06 1984-06-21 Elektrolyscell samt sett for dess framstellning

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7904873A SE450839B (sv) 1978-06-06 1979-06-05 Elektrolyscell med serskild fastsettning av stromskenorna vid cellens mantelparti samt sett for cellens framstellning

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8403342A SE455868B (sv) 1978-06-06 1984-06-21 Elektrolyscell samt sett for dess framstellning

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4264426A (sv)
JP (3) JPS54159379A (sv)
BE (1) BE876585A (sv)
BR (1) BR7903511A (sv)
CA (1) CA1127110A (sv)
DD (1) DD144174A1 (sv)
DE (1) DE2922773A1 (sv)
ES (1) ES481332A1 (sv)
FI (1) FI58656C (sv)
FR (1) FR2428085B1 (sv)
GB (1) GB2022616B (sv)
NL (1) NL189415C (sv)
SE (3) SE450839B (sv)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI792619A (fi) * 1979-08-22 1981-02-23 Finnish Chemicals Oy Saett att foerstaerka en titankonstruktion med en stoedkonstruktion av annan metall
US4373654A (en) * 1980-11-28 1983-02-15 Rsr Corporation Method of manufacturing electrowinning anode
FI65177C (fi) * 1981-05-07 1984-04-10 Finnish Chemicals Oy Saett att foga aluminium till titan genom svetsning och en svetsprodukt aostadkommen haerigenom
US4392937A (en) * 1982-04-26 1983-07-12 Uhde Gmbh Electrolysis cell
DE3519573A1 (de) * 1985-05-31 1986-12-04 Conradty GmbH & Co Metallelektroden KG, 8505 Röthenbach Elektrode fuer die membran-elektrolyse
WO1995007373A1 (en) * 1993-09-06 1995-03-16 Hydrogen Technology Limited Improvements in electrolysis systems
JP3696137B2 (ja) * 2000-09-08 2005-09-14 株式会社藤田ワークス 電解槽ユニットの製造方法及び電解槽ユニット
FR2925531B1 (fr) * 2007-12-20 2010-01-15 Snecma Propulsion Solide Dispositif de support pour electrodes dans une installation d'electrolyses
CN105332001B (zh) * 2015-11-24 2017-10-27 成都百鸥飞达生物科技有限公司 半隔膜次氯酸钠发生器

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1567946A1 (de) * 1965-07-28 1970-09-10 Bayer Ag Anode zur Erzeugung von Chlor
GB1127484A (en) * 1966-02-25 1968-09-18 Murgatroyds Salt & Chem Improvements in or relating to electrolytic diaphragm cells
GB1125493A (en) * 1966-03-24 1968-08-28 Imp Metal Ind Kynoch Ltd Improvements in or relating to anode assemblies of electrolytic cells
GB1290099A (sv) * 1969-06-25 1972-09-20
BE755592A (fr) * 1969-09-02 1971-03-02 Ici Ltd Assemblage anodique
GB1415793A (en) * 1973-01-26 1975-11-26 Imp Metal Ind Kynoch Ltd Cathodes
US4014763A (en) * 1974-11-08 1977-03-29 Imperial Metal Industries (Kynoch) Limited Cathode and hanger bar assembly and electrolysis therewith
GB1522622A (en) * 1975-01-30 1978-08-23 Ici Ltd Electrolytic cells
US4039420A (en) * 1976-03-24 1977-08-02 Hooker Chemicals & Plastics Corporation Halate cell top
US4043893A (en) * 1976-03-31 1977-08-23 Erico Products, Inc. Electrical contact
AU512160B2 (en) * 1976-08-04 1980-09-25 Imperial Chemical Industries Ltd Vacuum bonded anode assembly
AU509150B2 (en) * 1976-08-04 1980-04-24 Imperial Chemical Industries Limited Baseplate for anodes
US4075077A (en) * 1977-05-16 1978-02-21 Pennwalt Corporation Electrolytic cell

Also Published As

Publication number Publication date
NL189415B (nl) 1992-11-02
NL189415C (nl) 1993-04-01
FI781803A (fi) 1979-12-07
SE7904873L (sv) 1979-12-07
SE8403342D0 (sv) 1984-06-21
US4264426A (en) 1981-04-28
FI58656C (fi) 1981-03-10
CA1127110A (en) 1982-07-06
BE876585A (fr) 1979-09-17
JPH0236678B2 (sv) 1990-08-20
JPH0312154B2 (sv) 1991-02-19
SE455868B (sv) 1988-08-15
NL7903023A (nl) 1979-12-10
DE2922773C2 (sv) 1988-10-13
FR2428085B1 (fr) 1987-04-17
ES481332A1 (es) 1980-09-01
FR2428085A1 (fr) 1980-01-04
SE8403342L (sv) 1984-06-21
SE8403341D0 (sv) 1984-06-21
GB2022616A (en) 1979-12-19
GB2022616B (en) 1983-02-02
JPS6479390A (en) 1989-03-24
SE450839B (sv) 1987-08-03
DE2922773A1 (de) 1979-12-20
JPH0156149B2 (sv) 1989-11-29
DD144174A1 (de) 1980-10-01
FI58656B (fi) 1980-11-28
JPS54159379A (en) 1979-12-17
SE8403341L (sv) 1984-06-21
JPH01152288A (ja) 1989-06-14
BR7903511A (pt) 1980-01-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE457175B (sv) Elektrolyscell samt saett att framstaella cellen
US5492609A (en) Cathode for electrolytic refining of copper
EP0554793B1 (en) Electroplating method and apparatus for the preparation of metal foil and split insoluble electrode used therein
FI58356C (fi) Kontaktskena foer elektrolysceller
US4392937A (en) Electrolysis cell
SE425009B (sv) Bipoler elektrod samt forfarande for framstellning av en bipoler elektrod
US5344538A (en) Thin plate anode
TW201232879A (en) Molten salt battery and connected body of the molten salt batteries
US4078986A (en) Electrolytic diaphragm cells
US4482448A (en) Electrode structure for electrolyser cells
DE2621381C2 (de) Bleiakkumulator hoher Bauart
KR900000487Y1 (ko) 침지식 전극 접촉 구조
JPS5913239Y2 (ja) 電極組立体
KR102532620B1 (ko) 코일 강판의 고효율 도금장치
CA1229817A (en) Insoluble anodes for extracting lead from the electrolyte in electrochemical processes for recovering the metals contained in spent accumulators
SU1044684A1 (ru) Анодное устройство электролитических ванн
JP3361203B2 (ja) 電気メッキ装置用の可溶性陽極
SU1201359A1 (ru) Способ удалени металла с неметаллической поверхности
RU2320462C2 (ru) Способ разделки металлических конструкций на лом
FI59817C (fi) Elektrolyscell och saett att framstaella densamma
EP0317115B1 (en) Fluorine-generating electrolytic cells
GB2101632A (en) Electrolysis cell
JPH0414458Y2 (sv)
JPH0726224B2 (ja) 銅精錬用カソードプレート
EP0019876B1 (de) Elektrisch betriebene Einrichtung zur Erhitzung von Metallen und/oder Salzen im geschmolzenen Zustand sowie von Lösungen

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8403341-4

Format of ref document f/p: F