SE450839B - Elektrolyscell med serskild fastsettning av stromskenorna vid cellens mantelparti samt sett for cellens framstellning - Google Patents

Elektrolyscell med serskild fastsettning av stromskenorna vid cellens mantelparti samt sett for cellens framstellning

Info

Publication number
SE450839B
SE450839B SE7904873A SE7904873A SE450839B SE 450839 B SE450839 B SE 450839B SE 7904873 A SE7904873 A SE 7904873A SE 7904873 A SE7904873 A SE 7904873A SE 450839 B SE450839 B SE 450839B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
titanium
busbars
electrode plates
attached
aluminum
Prior art date
Application number
SE7904873A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7904873L (sv
Inventor
O J Kuusinen
V O Rintanen
Original Assignee
Finnish Chemicals Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Finnish Chemicals Oy filed Critical Finnish Chemicals Oy
Publication of SE7904873L publication Critical patent/SE7904873L/sv
Publication of SE450839B publication Critical patent/SE450839B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B9/00Cells or assemblies of cells; Constructional parts of cells; Assemblies of constructional parts, e.g. electrode-diaphragm assemblies; Process-related cell features
    • C25B9/60Constructional parts of cells
    • C25B9/65Means for supplying current; Electrode connections; Electric inter-cell connections

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Arc Welding In General (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Electrodes For Compound Or Non-Metal Manufacture (AREA)
  • Butt Welding And Welding Of Specific Article (AREA)

Description

450 859 partiet och denna i sin tur till aluminiumledningen, förutsatt, att alumini- umlagret är under 3 mm tjockt, såsom klargjorts i det engelska patentet 1 125 #93. Svagheten i denna konstruktion ligger i, att den inte lämpar sig till fall, där strömskenan är tjock, såsom är fallet då man använder'stark ström och stor strömtäthet. Dåcèt är fråga om tunna aluminiumskivor måste aluminiumytskiktet kopplas till en strömledning av aluminium med en skild förbindning. Detsamma gäller andra i detta patent omnämnda sätt att överdra titan med aluminium, såsom t.ex. sprängförbindning. Detta gör genomföringar- na, som t.ex. röranslutningarna svårtillverkade och därtill_är en dylik kon- struktion dyr.
I den tyska ansökningspublikationen D05 2 603 626 har framställts en annan lösning på hur man kan fästa strömskenan vid elektrolyskärlets titanmantel.
Här har en koppar-, aluminium-, stål- eller titantapp förenats till titan- manteln genom friktions- eller kondensatorns urladdningssvetsning.
Aluminiumtappen kan sedan sänkas i strömskenans borrhål och svetsas fast i skenan. Svagheten i konstruktionen är, att det p.g.a. titanets dåliga ström- ledningsförmåga behövs ett stort antal nämnda aluminiumtappar till att leda strömmen till elektrolyskärlet.
Såsom tidigare omnämnts, kan titananoderna fästas med bultar till stöd, som svetsats till titanmantelns insida, varvid uppstår övergångsresistans vid kontaktytorna. I den tyska ansökningspublikationen DOS 2 603 626 har fram- ställts, att en anodskiva, vars undre kant är böjd kälsvetsas till stödrib- borna. i skriften har även framställts, att anoderna kan svetsas direkt till övre ytan av metallbottenskivan. Det nyss nämnda föreningssättet är ofördelaktigt i det avseendet, att anodskivorna måste under svetsningen på något sätt riktas, för att fästa sig på rätt ställe.
Avsikten med föreliggande uppfinning är sålunda att få till stånd en elektro- lyscell, i vilken övergångsresistansen mellan strömskenorna, som förenats med strömkällans ena pol eller mellan hängledningarna och deras elektroder är så liten som möjligt.
En dylik elektrolyscell har man enl. föreliggande uppfinning fått till stånd genom att fastsättningen av strömskenorna i titanmanteipartiet eller direkt i därmed förbundna titanelektrodplattor åstadkommits genom gasbågsvetsning med aluminiumtillsats eller genom att nämnda titanmantelparti eller det par- ti av titalelektrodplattorna, som direkt förbundits med strömskenorna me- delst gasbågsvetsning först belagts med aluminium, på vilket strömskenan gp 450 839 fästs på sedvanligt sätt, till exempel genom svetsning eller skruvförbind- ning.
I elektrolyscellen enl. uppfinning undgår man övergångsresistanser. n Enl. en föredragen utföringsfornia uppfinningen svetsas aluminiumströmske- nan direkt till titanmanteldelen medelst MIG- eller TIG-svetsning. I drag- prov, som utförts på en svetsad provstång har svetsskarvens styrka befunn nits vara lika eller nära på lika stor som aluminiumets styrka. Medelst re- sistansmätningar befanns övergångsresistansen vara noll och helhetsresistan- sen vara summan av resistansen i Ti- och Al-stavarna. Således kan konstate- ras, att man med gasbågssvetsning får till stånd en kontaktvta mellan titan och aluminium, i vilken övergångsresistansen är noll. Då aluminiumströmske- norna svetsas enl. uppfinningen erhålls en vid kontaktyta mellan aluniniumet och titanet. För att erhålla en sådan kontaktyta där övergångsresistansen är noll kan man också förfara på så sätt, att på titanmanteldelen eller det parti av títanelektroden som anordnats genom manteldelen svetsas med MIG- eller TIG-svetsning ett aluminiumlager och till detta förenas på normalt vis strömskenorna eller hängledningarna.
Uppfinningen beskrives nedan närmare med hänvisning till de bifogade figu- rerna, där - fig. l visar ett snitt av en sidovy av en elektrolyscell enl. uppfinning- en, - fig. 2 visar en delprojektion skuren längs linjen A-A i'figi i. l elektrolytcdlen som framställts i fig. l har kärlet, som innehåller elekt- rolytlösningen givits referensnummer l och dess titanmanteldel referensnum- mer 2. Titanmanteldelen är elektriskt isolerad från kärlet 1. Manteldeien 2 är medelst flera bredvid varandra belägna kílformiga aluminíumströmskenor förenad till strömkällans anodpotential och på manteldelens 2 motsatta sida har fästs flera skivlika titanelektroder 3 parallellt bredvid varandra och på tvären i förhållande till strömskenorna Å, som är fästa på motsatta si- dan av titanmanteldelen 2. Till den nedre delen av elektrolytkärlet sträck- er sig dessutom strömskenor 6, som är förenade med strömkällans katodpoten- tíal och till vilka har fästs flera skivformiga katoder 5, som har place- rats överlappsvis med anoderna 3 på ett visst avstånd från dessa i elektro- lyten. Strömskenorna kan placeras även på annat vis än i fig. l beroende på vid vilken vägg man fäst elektroderna. 450 839 h Föreliggande uppfinning riktar sig närmast till fästandet av strömskenorna 4 och títanmanteldelen 2 så, att lägsta möjliga övergångsresistans uppnås.
Genom kilformen på aluminiumströmskenan 4 kompenseras den sämre strömled- ningsförmågan hos de katodiska stålströmskenorna 6 och man åstadkommér så- lunda en jämn fördelning av strömmen. Om titan utgör grundmaterialet i ka- toden, kan uppfinningsmetoden tillämpas också på katodsidan på samma sätt som på anodsidan.
Av flg. 2 framgår närmare, att strömskenorna 4 har svetsats direkt till ti- tanmanteldelen 2 och på detta vis har uppnåtts en enkel och billig konstruk- tion, som inte har övergångsresistanser och som garanterar en jämn fördel- ning av ström till titananoderna 3 vid lockdelens 2 insida. Strömskenorna Ä har fästs till manteldelen 2 medelst gasbågssvetsning, fördelaktigt med s.k.
MIG- eller TIG-svetsning och med aluminium som tiilsatsämne.
För att uppnå en kontaktyta, vars övergångsresistans är noll, kan även föl- jande metod användas, på titanmanteldelen eller på títanelektroden svetsas medelst MIG- eller TIG-svetsning ett alumíniumlager och till denna fogas på normalt vis strömledningarna t.ex. genom att svetsa eller med.skruvförbind- nin (över ån sresistansen mellan Al/Al är liten). 9 9 9

Claims (3)

450 sas
1. Patentkrav i. Elektrolyscell, innefattande ett kärl för elektrolyt, vilket kärl ut- görs av två elektriskt från varandra isolerade mantelpartier (T,2), âv vil- ka den ena (2) är av titan, flera huvudsakligen parallella och på i stort sett lika inbördes avstånd placerade elektrodplattor (3,5), vilka turvis fästs på insidan av var sitt mantelparti (1,2) samt organ, som förenar elektrodplattorna (3,5) med en yttre elströmkälla, varvid åtminstone de or- gan, som förbinder den ena polen av den yttre elströmkällan med de elektrod- plattor (3) av titan, som fästs på insidan av titanmantelpartiet (2) utgörs' av aluminium- eller kopparströmskenor (4), som fästs i nämnda titanmantel- parti (2) företrädesvis i stort sett på tvären i förhållande till nämnda ti- tanelehrodflattor (3) och som eventuellt dessutom direkt förbundits med de på motsatta sidan av samma titanmantelparti (2) fästa titanelektrodplattor- na (3) genom nämnda titanmantelparti (2), k ä n n e t e cgk n a d a v, att fastsättningen av strömskenorna (Ä) i titanmantelpartiet (2) eller direkt i därmed förbundna titanelektrodplattor (3) åstadkommíts genom gasbågsvets- ning med aluminiumtillsats eller genom att nämnda titanmantelparti (2) el- ler det parti av titanelektrodplattorna (3), som direkt förbundits med strömskenorna (Å) medelst gasbågsvetsníng först belagts med aluminium, på vilket strömskenan fästs på sedvanligt sätt, till exempel genom svetsning eller-skruvförbindníng.
2. Elektrolyscell enl, patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d a v, att strömskenorna (Ü) fästs i sitt titanmantelparti (2) med MIG- eller TIG- svetsning.
3. Sätt att framställa en elektrolyscell genom att turvís fästa varannan platta av flera huvudsakligen parallella och i stort sett jämnt distansera- de elektrodplattor (3,5) på insidan av var sin elektriskt från varandra iso- lerat mantelparti (1,2), av vilka den ena (2) är av titan, som bildar ett kärl för elektrolyt och förena elektrodplattorna (3,5) till en yttre el- strömkälla, varvid åtminstone den ena polen av strömkällan förenas med de elektrodplattor (3) av titan, som fästs på insidan av titanmantelpartiet (2) medelst strömskenor (Å) av aluminium eller koppar genom att fästa strömske- norna i nämnda titanmantelparti (2) och företrädesvis.i stort sett på tvä- ren i förhållande till nämnda titanelektrodplattor (3), som eventuellt dess- utom direkt förbindas med de på motsatta sidan av samma titanmantelparti (2) fästa strömskenorna (Ä) genom nämnda samma titanmantelparti, k ä n n e - 450 859 t e c k n a d a v, att strömskenorna (Å) gasbågsvetsas med aluminiumtill- sats i sitt titanmantelparti (2) eller i det parti av titanelektrodpiattan (3), som är avsett att fästas direkt i strömskenan (Ä) genom titanmantelpar- tiet (2), eller att titanmantelpartiet (2) eller nämnda parti av titáneiekt- rodplattan (3), som är avsett att fästas direkt i strömskenan (Ä) först be- läggs med aluminium medelst gasbågsvetsning, varefter strömskenan (4) på sedvanligt sätt Fäst s, till exempel genom svetsning eller skruvförbindning. 1»
SE7904873A 1978-06-06 1979-06-05 Elektrolyscell med serskild fastsettning av stromskenorna vid cellens mantelparti samt sett for cellens framstellning SE450839B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI781803A FI58656C (fi) 1978-06-06 1978-06-06 Elektrolyscell och saett att framstaella densamma

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7904873L SE7904873L (sv) 1979-12-07
SE450839B true SE450839B (sv) 1987-08-03

Family

ID=8511784

Family Applications (3)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7904873A SE450839B (sv) 1978-06-06 1979-06-05 Elektrolyscell med serskild fastsettning av stromskenorna vid cellens mantelparti samt sett for cellens framstellning
SE8403342A SE455868B (sv) 1978-06-06 1984-06-21 Elektrolyscell samt sett for dess framstellning
SE8403341A SE457175B (sv) 1978-06-06 1984-06-21 Elektrolyscell samt saett att framstaella cellen

Family Applications After (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8403342A SE455868B (sv) 1978-06-06 1984-06-21 Elektrolyscell samt sett for dess framstellning
SE8403341A SE457175B (sv) 1978-06-06 1984-06-21 Elektrolyscell samt saett att framstaella cellen

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4264426A (sv)
JP (3) JPS54159379A (sv)
BE (1) BE876585A (sv)
BR (1) BR7903511A (sv)
CA (1) CA1127110A (sv)
DD (1) DD144174A1 (sv)
DE (1) DE2922773A1 (sv)
ES (1) ES481332A1 (sv)
FI (1) FI58656C (sv)
FR (1) FR2428085B1 (sv)
GB (1) GB2022616B (sv)
NL (1) NL189415C (sv)
SE (3) SE450839B (sv)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI792619A (fi) * 1979-08-22 1981-02-23 Finnish Chemicals Oy Saett att foerstaerka en titankonstruktion med en stoedkonstruktion av annan metall
US4373654A (en) * 1980-11-28 1983-02-15 Rsr Corporation Method of manufacturing electrowinning anode
FI65177C (fi) * 1981-05-07 1984-04-10 Finnish Chemicals Oy Saett att foga aluminium till titan genom svetsning och en svetsprodukt aostadkommen haerigenom
US4392937A (en) * 1982-04-26 1983-07-12 Uhde Gmbh Electrolysis cell
DE3519573A1 (de) * 1985-05-31 1986-12-04 Conradty GmbH & Co Metallelektroden KG, 8505 Röthenbach Elektrode fuer die membran-elektrolyse
BR9407412A (pt) * 1993-09-06 1996-11-12 Hydrogen Tech Ltd Aperfeiçoamentos em sistemas de eletrólise
JP3696137B2 (ja) * 2000-09-08 2005-09-14 株式会社藤田ワークス 電解槽ユニットの製造方法及び電解槽ユニット
FR2925531B1 (fr) * 2007-12-20 2010-01-15 Snecma Propulsion Solide Dispositif de support pour electrodes dans une installation d'electrolyses
CN105332001B (zh) * 2015-11-24 2017-10-27 成都百鸥飞达生物科技有限公司 半隔膜次氯酸钠发生器

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1567946A1 (de) * 1965-07-28 1970-09-10 Bayer Ag Anode zur Erzeugung von Chlor
GB1127484A (en) * 1966-02-25 1968-09-18 Murgatroyds Salt & Chem Improvements in or relating to electrolytic diaphragm cells
GB1125493A (en) * 1966-03-24 1968-08-28 Imp Metal Ind Kynoch Ltd Improvements in or relating to anode assemblies of electrolytic cells
GB1290099A (sv) * 1969-06-25 1972-09-20
BE755592A (fr) * 1969-09-02 1971-03-02 Ici Ltd Assemblage anodique
GB1415793A (en) * 1973-01-26 1975-11-26 Imp Metal Ind Kynoch Ltd Cathodes
US4014763A (en) * 1974-11-08 1977-03-29 Imperial Metal Industries (Kynoch) Limited Cathode and hanger bar assembly and electrolysis therewith
GB1522622A (en) * 1975-01-30 1978-08-23 Ici Ltd Electrolytic cells
US4039420A (en) * 1976-03-24 1977-08-02 Hooker Chemicals & Plastics Corporation Halate cell top
US4043893A (en) * 1976-03-31 1977-08-23 Erico Products, Inc. Electrical contact
AU512160B2 (en) * 1976-08-04 1980-09-25 Imperial Chemical Industries Ltd Vacuum bonded anode assembly
AU509150B2 (en) * 1976-08-04 1980-04-24 Imperial Chemical Industries Limited Baseplate for anodes
US4075077A (en) * 1977-05-16 1978-02-21 Pennwalt Corporation Electrolytic cell

Also Published As

Publication number Publication date
US4264426A (en) 1981-04-28
ES481332A1 (es) 1980-09-01
SE8403341D0 (sv) 1984-06-21
SE455868B (sv) 1988-08-15
BE876585A (fr) 1979-09-17
FI781803A (fi) 1979-12-07
GB2022616A (en) 1979-12-19
JPH0156149B2 (sv) 1989-11-29
NL189415B (nl) 1992-11-02
GB2022616B (en) 1983-02-02
SE7904873L (sv) 1979-12-07
JPH0312154B2 (sv) 1991-02-19
JPH01152288A (ja) 1989-06-14
SE8403342D0 (sv) 1984-06-21
JPS54159379A (en) 1979-12-17
FI58656B (fi) 1980-11-28
DE2922773C2 (sv) 1988-10-13
CA1127110A (en) 1982-07-06
FI58656C (fi) 1981-03-10
SE8403341L (sv) 1984-06-21
FR2428085B1 (fr) 1987-04-17
SE457175B (sv) 1988-12-05
FR2428085A1 (fr) 1980-01-04
NL189415C (nl) 1993-04-01
BR7903511A (pt) 1980-01-22
JPH0236678B2 (sv) 1990-08-20
NL7903023A (nl) 1979-12-10
SE8403342L (sv) 1984-06-21
DE2922773A1 (de) 1979-12-20
DD144174A1 (de) 1980-10-01
JPS6479390A (en) 1989-03-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4022679A (en) Coated titanium anode for amalgam heavy duty cells
GB1235570A (en) Electrolytic cells
SE450839B (sv) Elektrolyscell med serskild fastsettning av stromskenorna vid cellens mantelparti samt sett for cellens framstellning
AU3524399A (en) Busbar construction for electrolytic cell
GB1429165A (en) Bipolar electrolysis electrodes with incorporated frames
FI61526C (fi) Tvaopolig elektrod och dess framstaellningsfoerfarande
US4078986A (en) Electrolytic diaphragm cells
US3994798A (en) Module electrode assembly for electrolytic cells
US11926912B2 (en) Electrode assembly for electrochemical processes
GB1125493A (en) Improvements in or relating to anode assemblies of electrolytic cells
CA1178241A (en) Arrangement of busbars for electrolytic reduction cells
US3271289A (en) Mercury cathode electrolytic cell having an anode with high corrosionresistance and high electrical and heat conductivity
Jaworski et al. Chronoamperometry of uncharged species in the presence of a very low concentration of supporting electrolyte. A simulation
US4482448A (en) Electrode structure for electrolyser cells
US3880721A (en) Method for reducing (pseudo-) ohmic overpotential at gas-evolving electrodes
JP2010047814A (ja) 導電性の液体中における犠牲陽極の電流測定方法及び電流測定装置
US3969216A (en) Flotation separation
FI100807B (sv) Apparat och förfarande för bestämning av utjämningseffekten av en elek trolyt
FI58164C (fi) Elektrolyscell och saett att framstaella densamma
CA1171817A (en) Electrode structure for electrolyser cells
SU1242546A1 (ru) Способ измерени площади катода в гальванической ванне
SU960317A1 (ru) Способ управлени алюминиевым электролизером
SU778985A1 (ru) Электрод-инструмент
Newbery The resistance of an electrolytic cell
SU1414879A1 (ru) Способ определени площади деталей в гальванической ванне

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7904873-2

Format of ref document f/p: F