SE453377B - Seriegrafapparat - Google Patents

Seriegrafapparat

Info

Publication number
SE453377B
SE453377B SE8101359A SE8101359A SE453377B SE 453377 B SE453377 B SE 453377B SE 8101359 A SE8101359 A SE 8101359A SE 8101359 A SE8101359 A SE 8101359A SE 453377 B SE453377 B SE 453377B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
contact
screen
plate
relay
disc
Prior art date
Application number
SE8101359A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8101359L (sv
Inventor
E Bailly
Original Assignee
Intormatique Cii Honeywel Comp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Intormatique Cii Honeywel Comp filed Critical Intormatique Cii Honeywel Comp
Publication of SE8101359L publication Critical patent/SE8101359L/sv
Publication of SE453377B publication Critical patent/SE453377B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41FPRINTING MACHINES OR PRESSES
    • B41F15/00Screen printers
    • B41F15/08Machines
    • B41F15/0804Machines for printing sheets
    • B41F15/0813Machines for printing sheets with flat screens
    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05KPRINTED CIRCUITS; CASINGS OR CONSTRUCTIONAL DETAILS OF ELECTRIC APPARATUS; MANUFACTURE OF ASSEMBLAGES OF ELECTRICAL COMPONENTS
    • H05K3/00Apparatus or processes for manufacturing printed circuits
    • H05K3/10Apparatus or processes for manufacturing printed circuits in which conductive material is applied to the insulating support in such a manner as to form the desired conductive pattern
    • H05K3/12Apparatus or processes for manufacturing printed circuits in which conductive material is applied to the insulating support in such a manner as to form the desired conductive pattern using thick film techniques, e.g. printing techniques to apply the conductive material or similar techniques for applying conductive paste or ink patterns
    • H05K3/1216Apparatus or processes for manufacturing printed circuits in which conductive material is applied to the insulating support in such a manner as to form the desired conductive pattern using thick film techniques, e.g. printing techniques to apply the conductive material or similar techniques for applying conductive paste or ink patterns by screen printing or stencil printing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Microelectronics & Electronic Packaging (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Screen Printers (AREA)
  • Manufacturing Of Printed Wiring (AREA)
  • Coating Apparatus (AREA)

Description

w 10 15 20 25 30 35 40 453 377 _2 förhållande till dessa skärmar. rat varje skärm i en ram försedd med tvâ hål som kan påskjutas på två stift i apparaten, varvid skärmen kan förskjutas inuti ra- men för att tillåta mycket noggrann inställning av skärmens trans- parenta mönster i förhållande till dessa två hål, på sådant sätt att när dessa ramar successivt bringas på plats i apparaten de olika transparenta mönstren hos skärmarna monterade på dessa ra- mar blir exakt inställda i förhållande till de två stiften i För detta ändamål har man monte- apparaten.
I de hittills utförda serigrafi-apparaterna är dessa två stift fästa på en horisontell skiva varvid appliceringen av det degiga eller klibbiga materialet genom det transparenta mönstret hos den i apparaten placerade skärmen sker med tíllhjälp av en skrapa, som är monterad på gejdorgan fast förbundna med skivan och som kan glida i en rätlinig horisontell riktning. För att göra denna skrapa tillgänglig för operatören, exempelvis för ren- igöring av densamma, är denna skiva monterad svängbar omkring en horisontell axel anordnad vinkelrätt mot skrapans förskjutnings- riktning.
Dessa apparater är dessutom försedda med en rörlig släde på 'vilken underlaget som skall mottaga ett skikt placeras, vilken släde kan förskjutas parallellt med planet av skärmen som tidigare placerats i apparaten, för att tillåta det på-släden placerade underlaget att underifrån framföras till det transparenta mönstret» hos denna skärm.
Dessa serigrafi-apparater är emellertid icke helt tillfreds- ställande dels på grund av att släden icke kan inställas med myc- ket stor precision under skärmen, dels även pâ¿grund av att sväng- ningen av skivan omkring sin horisontella axel nödvändigtvis inför ett spelrum som är skadligt för den noggranna inställningen, i förhållande till de fasta delarna av apparaten, av skärmarna som är monterade på de två stiften hos denna skiva.
Eftersom å andra sidan de isolerande skikt som åtskíljer pla- nen med ledarna i substratet har en utomordentligt liten tjocklek, har man föranletts att, för eliminering av "överhörnings"-fenome- nen, anordna dessa ledare på sådant sätt, att i varje plan ledarna är praktiskt taget parallella med varandra och att den riktning i vilken ledarna i ett plan sträcker sig skall vara vinkelrät mot den riktning i vilken ledarna i det omedelbart angränsande planet sträcker sig. Därav följer, att vartdera av de transparenta mönst- - 10 15 20 25 40 _riska kontroll- och styrkretsarna i serigrafi-apparaten. 3 453 377 ren-i skärmarna som successivt anbringas i serlgrafi-apparaten huvudsakligen innefattar linjer som är väsentligen parallella med varandra, vilka linjer, när den motsvarande skärmen placeras i apparaten, är väsentligen orienterade antingen parallellt med för- skjutningsriktningen av skrapan, eller vinkelrätt mot denna rikt- ning. I det fall emellertid då dessa linjer är vinkelräta mot den- na riktning, är det desto svårare, att på underlaget eller på det förut avsatta isolerande skiktet, erhålla en avsättning av degigt eller klibbigt material som fullständigt överensstämmer med ut- formningen av det transparenta mönstret, som bredden av dessa lin- jer är mycket liten, dvs mindre än några hundra pm.
Enligt föreliggande uppfinning undanröjes dessa olägenheter därigenom att apparaten uppvisar de i patentkraven definierade kännetecknen. Apparaten tillåter att på ett underlag avsättes en följd av skikt som är noggrant inställda i förhållande till var- andra, varvid vartdera av dessa skikt har en konfiguration som fullständigt överensstämmer med utformningen av det transparenta mönstret hos skärmen som har tjänat till utförande av detta skikt.
Skärmens transparenta mönster består väsentligen av linjer som sträcker sig huvudsakligen i en och samma riktning, och organ är anordnade för att tillåta skrapan att utbreda det klibbiga mate- rialet parallellt med linjerna hos detta mönster.
Uppfinningen beskrives närmare nedan-under hänvisning till bifogade ritning. Pig. 1 visar en sidovy av en serigrafi-apparat enligt uppfinningen. Pig. 2 visar en vy i partiell sektion efter den i fig. 1 visade streckpricklinjen, sedd i riktning av pilarna« 2-2. Pig. 3 visar en planvy, med vissa partier utelämnade, av den i fig. 1 visade apparaten. Pig. 4 visar en serigrafi-skärm monte- rad på sin ram. Pig. 5 visar en vy av apparaten i sektion, efter linjen S-É i fig. 2. Pig. 6 visar en del av schemat över de elekt- Pig. 7 visar en annan del av schemat över kontroll- och styrkretsarna hos _serigrafi-apparaten.
Pig. 1, 2 och 3 visar de väsentliga elementen hos en seri- grafi-apparat, som tillåter utförandet av fler-skikt-substrat med hög kretstäthet. Såsom framgår vid betraktande av dessa figurer innefattar denna apparat ett stativ som bildas av tvâ vertikala sidplattor 10 och 11 fästa på en sockel 12 som vilar på tvâ tvär- 'stag 13 och 14jvi1ka uppbärs av ben 15, och vilka båda plattor är förenade vid sin övre ände genom en horisontell stödplatta 16. 10 15 20 25 30 35 40 453 577 ,4 Denna stödplatta 16 genomgàs av en cirkulär öppning 17, under vilken en serigrafi-skärm 18, monterad på en ram 19, kan.placeras med överlappning, såsom visas i fig. 1 och 2. Aggregatet av skär- men 18 och ramen 19, som kan uttagas ur serigrafi-apparaten, vi- sas schematiskt i fíg. 4. Vid betraktande av denna figur ser man, att ramen 19 är försedd med två hål 20, i vilka kan införas två motsvarande stift hos serigrafí-apparaten, vilka sålunda tillåter att aggregatet av skärm och ram placeras i apparaten med mycket stor precision. För förenkling har endast ett av dessa två stift, betecknat med 21, visats i fig. 1. Pig. 4 visar dessutom, att ra- men 19 även är försedd med två skruvar 22, vilka vid påskruvning på serigrafi-apparaten fasthåller aggregatet av ram och skärm vid underytan av stödplattan 16, såsom visas i fig. 2. Det bör framhållas, att tillverkningstoleranserna hos hålen 20 som samver- kar med stiften 21 är av storleksordningen några pm, så att det praktiskt taget icke är möjligt att manuellt uttaga ramen 19 från stiften 21 på vilka den anbragts. Ramen 19 är därför försedd med två skruvar 23 (fíg. 4) vilka, när de ínskruvas, stöder mot övre ytan av stödplattan 16 och sålunda tillåter att ramen 19 frigöres' från stiften 21 utan risk för skadande av desammaf I fig. 4 visas vid 24 det transparenta mönstret hos skärmen 18. Detta transparenta mönster 24 som huvudsakligen upptager mitt- partiet av skärmen är omgívet av två oríenteringsmärken, av vilka . det ena 25 består av ett kors och det andra 26 av ett streck.
Dessa två märken tjänar till exakt placering av mönstret 24 i för- hållande till de två hålen 20. Denna placering som kan ske före anhringandet av aggregatet av skärmen 18 och ramen 19 i serígrafi- -apparaten, kan exempelvis utföras medelst den mönsterplacerings- anordning, som visas och beskrives i franska patentskriften 2 182 zsàl Under förnyad hänvisning till fig. 2 ser man att serigrafi- -apparaten innefattar en platta 38, på vilken en skiva 28 av iso- _lerande material, till exempel av aluminiumoxid, och eventuellt beklädd med ett eller flera ledande eller isolerande skikt, kan _ placeras för att föras i kontakt med skärmen 18, vilken förut bríngats på plats i apparaten. Denna_p1atta 38 är fäst på ett in- ställningsblock 27, vilket är anbragt på en horisontell platta 29 försedd med två rörmuffar 30 och 31 vilka kan glida på två verti- -kala stänger 32, 33, som är fast förbundna med apparatstatívet och som sträcker sig längs de vertikala plattorna 10 och 11. 10 15 ZS 30 35 40 453 S Inställningsblocket 27 innefattar ett gejdelement 34 som ar fäst på plattan 29 och uppbär en svängbar ring 35 ovanför vilken är anordnad två på varandra belägna brickor 36 och 37, vilka bildar två horisontella vinkelräta gejder. En gängad stång 39, anbragt under plattan 29, är vid sin övre ände fäst på ett stödblock 40 _ som är fast förbundet med plattan 29. Denna gängade stång 39, som fritt passerar genom en öppning 41 i sockeln 12, ingriper i en i en muff 43 placerad hylsa med innergänga 42 och kan vrida sig i denna utan att utträda ur densamma. Muffen 43 är fäst på en hori- sontell uppbärningsplatta 44 som är anbragt under sockeln 12 och fäst vid denna under förmedling av fäststänger 45. Den innergäng- ade hylsan 42 är fast förbunden med ett kugghjul 46 i ingrepp med drev 47 som är monterat på drivaxeln 48 hos en elektrisk motor 49 som är fäst på stödplattan 44. Det bör nämnas att elementen 34, 35, 36, 37, SS, 39, 40, 42 och 43 som ovan beskrivits, liksom även aggregatet av skärmen 18 och ramen 19 anbragt på sin plats i apparaten, är centrerade på vertikalaxeln ZZ' som passerar genom centrumöppningen 17 hos stödplattan 16. Om man under sådana för- hållanden exciterar motorn 49 för att rotera densamma i sådan riktning, att hylsan 42 som vrides av drevet 47 och kugghjulet 46, upplyfter den gängade stången 39 och den med denna stång för- bundna plattan 29, upplyftes inställningsblocket 27 som är fäst pà denna platta 29 mot skärmen 18. Denna rörelse fortsätter till det ögonblick då skivan 28 som är placerad på den på inställnings- blocket 27 monterade plattan 38, kommer i kontakt med skärmen 18.
För att tillåta att denna skiva 28 placeras på rätt sätt i förhål- lande till denna skärm, är serigrafi-apparaten försedd med cen- treringsorgan som nu skall beskrivas. För detta ändamål har två tappar S2 och 53_(fig. 1 och S) fästs på plattan 29, längs med den vertikala plattan 11 och på ömse sidor om vertikalplanet PP! .som går genom stängernas 32 och 33 axlar. Stoppandet av följnings- rörelsen hos plattan 29 och det därav uppburna blocket 27 åstad- .kommes av två anslag 54 och 55) på vilka tapparna 52 och S3 kom- mer till anliggning när skivan 28 kommer i kontakt med skärmen 18, vilka anslag 54 och 55 är fästa på plattan ll, såsom framgår av fig. 2, 3 och 5. Å andra sidan är.plattan 29 försedd med en centreríngstapp 56 (fíg. 2 och 5) av konisk form, vilken är an- ordnad vertikalt i närheten av rörmuffen 30 och vilken vid slutet 'av lyftningsaggregatets 27 lyftrörelse ingriper i det koniska hålrummet i en centreringskåpa 57 (fig. 2) som är fäst på pelaren 10 15 io 30 35 40 ...NW www... .. "__ . __ . 1 453 377 _ß 16.-Detta hålrum är bearbetat på sådant sätt, att dess koniska yta är exakt anpassad till den koniska ytterytan hos tappen 56 när tapparna S2 och S3 befinner sig i kontakt med sina respektive anslag 54 och 55. Därav följer att, när vid slutet av lyftnings- aggregatets 27 lyftrörelse denna koniska ytteryta är i kontakt med den koniska innerytan i kåpan 57 och när vidare tapparna 52 i och S3 anligger mot sina respektive anslag S4 och 55, plattan 29 intager ett väl definierat och strikt oföränderligt läge i för- hållande till apparatstatívet och till serigrafi-skärmen 18 som är anbragt på-plats i denna apparat. Det är även viktigt att, vid slutet av denna lyftrörelse, skivan 28 som är placerad på plattan 38 monterad på denna platta 29, ävenledes intager ett fullständigt definierat läge i förhållande till skärmen 18 som den bringats i kontakt med. För uppnående av detta resultat är på-plattans 38 översida anordnade tre trissor 60, 61 och 62 (fig. 5) mot vilka skivan 28 kommer till anliggning med en av sina längdkanter och en av sina tvärkanter, under inverkan av den tryckkraft som ut- övas på de andra kanterna hos denna skiva genom tre trycktrissor 63, 64 och 65. Skivan 28, av vilken en längdkant anligger mot trissorna 60 och 61 och av vilken en tvärkant anligger mot tris- san 62, blir sålunda noggrant inställd i förhållande till plattan 38. Brickorna 36 och 37 (fig. 2), på vilka plattan 38 är monterad, bildar vinkelräta gejder, som tillåter plattan 38 att förskjutas horisontellt i två vinkelräta riktningar, betecknade X och Y i fig. 5, för att till vertikalaxeln ZZ' föra centrum av den på plat- tan placerade skivan 28. Förskjutningen av plattan 38 i riktningen X.styres av en skruv med lättrat huvud 66 (fig. 2), anordnat på skivan 37. Likaså styres förskjutningen av plattan 38 i riktningen Y av en skruv med lättrat huvud 67 Ifig. 21 anordnad på brickan 36. Två skruvar 68 och 69, associerade med brickorna 37 resp. 36, ïtillåter operatören att blockera vardera av dessa två brickor, när dessa_förskjutningar avslutas. För övrigt kan det även vara .nödvändigt att erhålla en rotation av skivan 28 i dess plan på så- dant sätt att den räta linje, som förbinder tríssornas 60 och 61 centra, är parallell med den räta linje som förbinder de tvâ mär- kena 25 och 26 på skärmen 18 som anbringats i maskinen. Denna ro- tationsrörelse, vars maximala storlek är av storleksoråfingai några grader, till exempel 50, kan erhållas genom påverkan av en skruv 'med lättrat huvud 70, vilken tjänar till att vrida den svängbara ringen 35. När al1a'dessa regleringar har utförts, befinner sig 10 15 20 25 30 40 7 - 453 377 den-på plattan 38 placerade skivan 28 i ett läge som är fullstän- digt definierat i förhållande till skärmen 18 som förut placerats i apparaten. Dessutom kan framhållas att när plattan 29 föres till sitt högsta läge, kan kontakteringen av denna skiva 28 med skärmen 18 justeras med precision genom päverkande av en skruv _ med lättrat huvud 71 vilken, monterad på gejdelementet 34, tillå- ter höjning eller sänkning av det aggregat som består av ringen 35, skivorna 36 och 37 och plattan 38, varvid storleken av denna förskjutning emellertid är relativt liten, exempelvis mindre än 1 cm. _ 'Om man återgår till att betrakta fig. 5, ser man att plattan 38 genomgås av en kanal 72, som genom ett rör 73 är förbunden med genom en öppning 74.
Sålunda kan skivan 28, som anbringas på denna platta, kvarhällas där genom undertryck. Det bör även framhållas, att tryck-trissorna 63, 64 och 65 placeras genom påverkande av ett manövreringssnöre 75, som när_de påverkas av operatören, skiljer dessa tre trissor 7 från skivan 28 för att, när undertrycket upphäves, tillåta opera- tören att draga tillbaka denna skiva från plattan 38.
Såsom torde framgå vid betraktande av fig. 1 och 2, är den církulära öppningen 17 i den horisontella stödplattan 16 avsedd att tillåta en skrapa 76 att komma i kontakt med serigrafí-skär- men 18 som är anbringad i apparaten, för att genom denna skärm an- bringa på skivan 28, som tidigare förts mot densamma, ett skikt av ett degigt eller klibbigt material som är avsatt på det genom- skinliga mönstret hos denna skärm. Denna skrapa 76 är monterad pä_ett uppbärningsorgan 77, vilket är fäst vid undre änden av en vertikal stång 78, vilken på nedan beskrivet sätt är placerad på en rörlig släde 79 som är anordnad vridbar på två horisontella' styrningsstänger 80 och 81 (fig. 2 och 3). Dessa båda stänger är en vakuum-anordning, och som mynnar i plattan _inbördes parallellt fästa på en ram 82 monterad på en rörlig del 83. Dennalrörliga del 83, som i det beskrivna exemplet består av .en cirkulär platta försedd med en central öppning 84, vilar på den horisontella stödplattan 16 och kan svänga omkring den verti- kala axeln ZZ'. I det utföringsexempel som visas i fig. Z och 3 är denna cirkulära platta på sin underyta försedd med en cirkulär list 85 som, vid ingrepp i ett motsvarande cirkulärt spår i övre ytan av stödplattan 16, tillåter operatören att omkring axeln ZZ' 'svänga den cirkplära plattan 83 och de därpå anbragta olika delar- na. Flänsar 86, som'är fästa på den övre ytan av stödplattan 16, 10 15 20 25 35 40 453 377 _ s hindrar den cirkulära listen 85 frän att utträda ur sitt spar.
Fig. 1 och 3 visar, att den rörliga släden 79 är i ingrepp med en gängad stång 87 som är anordnad parallellt med styrstängerna 80 och 81 och kan vrida sig i ramen 82. Denna stång 87 kan drivas av en elektrisk motor 88 som är fäst på ramen 82, för att bringa vagnen 79 att glida på stängerna 80 och 81.
Såsom framgår av fig. 2 är den vertikala_stàngen 78 som är anordnad glidbar på släden 79 gängad på sin övre del för att den skall kunna fasthållas av en mutter 100, som är påskruvad på den- na gängade del och kommer att vila på släden när skrapan 76 befin- ner sig i kontakt med serigrafi-skärmen 18. En andra mutter 90, likaledes påskruvad på denna gängade del, tillåter stången 78 att påverkas av en styrstàng 92, som är ledbart anordnad vid en av sina ändar omkring en axel 93 som är fast förbunden med vagnen 79, varvid kvarhållandet av stången 78 genom denna styrstång åstad- kommes genom en ring 91 som är försedd med en kniv och är insatt mellan muttern 90 och styrstången 92 såsom visas i fig. 2. Den and- ra änden av denna styrstång 92 anligger mot en kam 94 som är fäst på en axel 95 (fig. 2 och 3) som drives av en motor 96 monterad på släden 79. I fig. 2 har denna kam 94 visats i högt läge, dvs i det läge som den normalt intager när serigrafi-apparaten är i vila. I detta läge är skrapan 76, såsom visas i fig. 2, skild från serígrafi-skärmen 18. Om man då exciterar-motorn 96 för att vrida axeln 95 ett halvt varv, kommer denna kam 94 att placeras i det undre läget, så att styrstången 92, svängande omkring sin axel 96, sänker det aggregat som består av stången 78, skrapan 76 med sitt bärorgan 77, muttern 90 och ringen 91. Detta aggregat regle- ras medelst muttern.90 och ringen 100 på sådant sätt, att när kam- men 94 är i det_undre läget Skrapan 76 vilar på serigrafi-skärmen 18..Tvâ detektorer D1 och D2, som i det beskrivna exemplet består _av två fotoceller, är monterade på släden 79 för att detektera det ögonblick då kammen 94 kommer till sitt höga läge resp. det .ögonblick då den kommer till sitt låga läge. Dessa två detektorer utgör del av en elektrisk kontroll- och styrkets, som skall be- skrivas längre fram. q 1. 1 Den rörliga släden 79, som glider på stängerna 80 och 81, kan förskjutas mellan två gränslägen, nämligen ett första gräns- läge som normalt intages av släden 79 när serigrafi-apparaten är 'i vila, varvid1närvaron av släden 79 i detta första gränsläge de- tekteras av en detektor D3 (fig. 3), och ett andra gränsläge där 10 15 20 _zs 30 35 40 9 7 ~ H 453 377 denna släde 79 befinner sig mitt för en detektor D4 (flg. 3). Üet inses under dessa förhållanden, att om man efter avsättning av ett lämpligt klibbigt ämne på serigrafi-skärmen 18 och efter att ha igångsatt motorn 96 för att föra skrapan 76 till kontakt med denna skärm, mànövrerar motorn 88 för att bringa den att ro- tera i sådan riktning, att släden 79 förskjutes från sitt första gränsläge till sitt andra gränsläge, skrapan 76, som dríves av släden, utbreder detta klibbiga material pà skärmen 18 och an- bringar det, genom skärmens transparenta mönster 24, på skivan 28 som förut bringats i kontakt med denna skärm. I det fall då, så- som visas í fig. 4, detta transparenta mönster 24 väsentligen be- står av linjer som sträcker sig huvudsakligen i en och samma riktning, kan man, innan motorerna 96 och 88 igångsätts, svänga den cirkulära plattan 83 tills styrstängerna 80 och 81 hos släden är parallella med denna riktning. När därvid skrapan 76 sedan drages av släden, sker utbredningen av det klibbiga materialet på skärmen 18 i denna riktning, vilket medger att man pà den mot skärmen tryckta skivan 28 erhåller en avsättning av klibbigt ma- terial vars konfiguration fullständigt överensstämmer med formen av det transparenta mönstret 24 på skärmen, _ Sàs0m.visas i fig. 1 och 3 är ramen 82 ledbart anordnad på den rörliga delen 83 under förmedling av en horisontell axel 97 som är anordnad vinkelrätt mot styrstängerna 80 och 81. Under så- dana förhâllanden kan operatören, genom att svänga ramen 82 om- kring dess axel 97, lätt erhålla tillgång till skrapan 76, till exempel för att rengöra densamma, utan att för den skull behöva bortföra serigrafi-skärmen 18. När apparaten funktionerar, hálles ramen 82 orörlig på nämnda del 83 medelst en skruv 98.
I ovannämnda fig. 2 visas även en detektor DS, som är monte- rad.pâ sockeln 12 och tjänar'till att detektera huruvida plattan _ 29 befinner sig i sitt viloläge, vilket viloläge är det som plat- tan 29 normalt intager när serigrafi-apparaten är i vila och _ lattan befinner si i sitt.nedersta läge såsom fig. 2 visar. En P 8 andra detektor D6, som är fäst pä den vertikala plattan 11, tjä- nar till att detektera huruvida plattan 29 befinner sig i sitt översta läge, vilket läge är det som plattan 29 intager när ski- van 28 anbragts på plattan 38 och befinner sig i kontakt med skär- men 18. Såsom synes av fig; 1, är plattan 29 försedd med en ver- ' tikal linjal 99 som förskjutes framför en detektor D7 när plattan 29 framdrives av motorn 49, vilken linjal justeras för att exci- 10 15 20 25 30 35 40 ~ 4s3 z77~ 2 _.” Q tera denna detektor D7 så länge som avståndet mellan skärmen 18 och den på plattan 38 placerade skivan 28 förblir mindre-än ett förutbestämt värde, vilket i det beskrivna ekemplet har antagits lika med S mm och vilket representerar det avstånd mellan skärmen 18 och skivan 28, från och med vilket lyftrörelsen av plattan 29 skall retarderas för att tillåta skivan 28 att utan stöt komma i kontakt med skärmen 18. _ Det bör framhållas, att i det beskrivna exemplet vardera av detektorerna D1-D7 består av en fotocell, som normalt mottager ett ljusknippe som utsändes av en ljuskälla (icke visad på rit- ningarna) och som, som svar på mottagandet av detta ljusknippe, alstrar en elektrisk spänning vid sin utgång. Denna elektriska spänning försvinner varje gång som ett rörligt element, som in- griper mellan cellen och ljuskällan, bryter detta ljusknippe.
Nu skall beskrivas, under hänvisning till fig. 6 och 7, den elektriska styrkrets som utnyttjas för styrning av uppåt- och ned- åt-rörelserna av plattan 29, liksom även förskjutningarna av skra- pan 76. Det elektriska schemat som visas i fig. 6 och 7 är ett princípschema, som innefattar kontakter som styrs manuellt och med reläer anordnade att utnyttjas under det förhållande som skall beskrivas. Reläkontakterna har erhållit samma hänvisningsbeteck- ningar som de lindningar som styr desamma, men föregångna av bok- staven C. En kontakt som normalt är sluten när_lindningen hos det densamma styrande reläet icke är magnetiserad, visas i detta schema medelst en svart triangel. Motorerna 49, 88 och 96, liksom även de i fig. 6 och 7 visade reläerna matas normalt av likström ' sem tillföres vid två klämmor (+) och (-).
När apparaten icke funktionerar, befinner sig den rörliga plattan 29 i viloläge, i närheten av sockeln 12. Denna platta 29 avskär då det ljusknippe som'sändes mot detektorn DS, så att ingen ,positiv elektrisk spänning erhålles vid utgången hos denna detek- tor DS. Dä kommer två reläer B11 och B28 (fig. 6), som är anslutna .till utgången hos DS, icke att exciteras. Kontakterna CB11 och 2 CB28 (fig. 7), som styrs av.dessá reläer, är alltså öppna. De ljusknippen som sänds mot detektorerna D6 och D7 avbryts då icke, och en positiv spänning erhålles vid.utgângen hos vardera av des- sa detektorer. Två reläer B04 och B03 (fig. 6), som är anslutna till utgångarna hos detektorerna P6 resp. D7, exciteras sålunda.
'Därför är kontakten CB03 hos reläet'BO3 sluten, under det att kon- takten CB04 (fig. 7) hos reläet B04 är öppen. Å andra sidan, då 10 15 20 25 30 35 40 11 “d . 453 377 kammen 94 är i det höga läget, kommer de ljusknippen som sänds mot detektorerna D1 och D2 icke att avbrytas. En positiv spän- ning uppträder alltså pâ utgången hos dessa detektorer och exci- terar sålunda två reläer B09 och B05 (fig. 6) som är anslutna till utgångarna hos detektorerna D1 resp. D2. Reläerna B09 och B05, i exciterat tillstånd, bibehåller sålunda sina kontakter CB09 resp. CBO5 (fíg. 7) i arbetsläge. För övrigt bryter släden '79, som befinner sig i sitt första gränsläge, det ljusknippe som sändes mot detektorn D3, så att,tre reläer B10, B31 och B32 (fíg. 6), som är anslutna till utgången hos D3, icke exciteras.
Reläet B10, som icke exciteras, bibehåller sin kontakt CB10 (figl 7]_öppen, under det att reläet B32, icke exciterat, bibe- håller sin kontakt CB32 sluten. På grund av att reläet B31 icke är exciterat, bibehålles kontakten CB31 i viloläge. Eftersom slä- den 79 icke avbryter det ljusknippe som sändes mot detektorn D4, erhålles vid utgången hos denna detektor en positiv spänning som exciterar tre till denna utgång anslutna reläer B08, B50 och.B40 (fig. 6). Reläerna B30 och B40 som sålunda exciteras, bibehåller sina kontakter CBSO och CB40 (fig. 7) öppna, under det att kontak~ ten CB08 hos det exciterade reläet B08 bibehålles i arbetsläge.
Genom.regleringsorgan som icke skall beskrivas här kan opera- tören genom påverkande av skruvarna 66, 67, 68, 69, 70 och 71 förskjuta plattan 38 så att trissorna 60,-61 och 62 intager ett bestämt läge i förhållande till mönstret på skärmen 18 som är an- bragt i apparaten. När denna operation avslutas, kan en skiva 28 anbringas på plattan 38 och bibehållas på densamma genom under- tryck, vilken skiva appliceras mot trissorna 60, 61 och 62 på det ovan angivna sättet, När denna applicering avslutas, avsätter operatören en liten kvantitet klibbigt material på skärmen 18.
Om därefter operatören nedtrycker en manuell strömbrytarknapp _(fig. 7) för att bibehålla densamma sluten ända tills, såsom skall beskrivas i det följande, kontakten CB11 slutes, så flyter _en likström, från klämman (+); genom den slutna strömbrytaren K, och_erciterar två reläer B01 och'BO2. Det exciterade reläet B01 sluter sin kontakt CB01. Likaså sluter det exciterade reläet B02 sin kontakt CB02. Därvid slutes en elektrisk krets, vilken såsom visas i fig. 6, innefattar klämman (+), den slutna kontakten CBO2, omkastningskontakten BP1 i viloläge, den slutna kontakten CB03, 'motorn 49, omkastningskontakten BP2 i viloläge och klämman (-)- Motorn 49, som då matas, roterar i sådan riktning att den gängade 10 15 20 25 30 40 i 453 377 12 stången 39 förskjutes uppåt och sålunda medbringar plattan 29, inställningsblocket 27, plattan 38 och skivan 28. Under förloppet 29 att avbryta det ljusknippe som en positiv spänning uppträder vid av uppåtrörelsen upphör plattan sändes mot detektorn DS, så att utgången hos denna detektor och B28. Det magnetiserade reläet B28 sluter sin kontakt CBZ8 (fig.7). magnetiserar reläerna B11 och O Likaså sluter det magnetiserade reläet B11 sin kontakt CB11 och åstadkommer sålunda en hållkrets för reläerna B01 och B02 även om, från och med detta ögonblick, operatören upphör att trycka på den manuella strömbrytaren K. Uppåtrörelsen av plattan 29, med rela- tivt stor hastighet av storleksordningen 10 cm/sek, fortsätter sålunda ända tills det ögonblick, då linjalen 99 upphör att av- bryta det ljusknippe som sändes mot detektorn D7. Från detta ögon- blick erhålles en positiv spänning vid utgången hos D7. Reläet B03, som då är magnetiserat, öppnar sin kontakt CB03, så att mo- torn 49 nu matas av en ström som genomgår ett motstånd R som är parallellkopplat med klämmorna hos kontakten CB03, såsom visas i fig. 6, På grund härav sker plattans 29 uppàtrörelse nu med lägre hastighet, av storleksordningen 5 mm/sek. Denna uppåtrörelse fort-f sätter ända till det ögonblick då plattan 29 stoppas av anslagen 54 och 55 och av centreríngstappen S6 som ingriper i hâligheten i kåpan 57. I detta läge appliceras skivan 28 mot serigraf-skär- men 18, och hålles tryckt mot nämnda skärm på grund av att motorn 49 fortsätter att matas, varvid kända men icke beskrivna organ är _ anordnade för att tillåta eftersläpning av denna motor, varigenom risken för skadande av olika organ undvikes. Det bör framhållas, att plattan 29 som ankommer till sitt översta läge och sålunda kvarstår i detsamma, avbryter ljusknippet som sändes mot detek- torn D6. Den positiva spänning som dittills funnits vid utgången hos.denna detektor försvinner då och förorsakar avmagnetiseríng .av reläet B04. Det avmagnetiserade reläet BOÅ sluter sålunda sin kontakt CB04. En likström flyter då från klämman (+), genom den .slutna kontakten CB04, omkastningskontakten CBOS i arbetsläget, den slutna kontakten CB32 och en'i det följande omnämnd sluten kontakt CB19, vilken likström magnetiserar ett relä B18. Det mag- netiserade reläet B18 sluter sin kontakt CB18 (fig. 6). Genom slutandet av kontakten CB18 inkopplas motorn 96 och vrider kammen .94._Kammen 94 förskjutes då från sitt övre läge och tillåter så- 'lunda nedåtrörelse av det aggregat som består av stången 78, den skrapan uppbärande ánordningen 77 och därmed skrapan 76. Under 10 15 20 25 30 35 40 ' "wr _v,“ “..___... -.-,>-,.. u... 453 377 n 1: loppet av denna rörelse kommer kammen 94 att avbryta ljusknippct som sändes mot detektorn D1. På grund därav kommer reläet B09, som är anslutet till utgången hos D1, att avmagnetiseras så att dess kontakt CB09 övergår till viloläget. Skrapan 76 kommer i kontakt med sefdgràfi-skärmen 18 något innan kammen 94 kommer till sitt nedersta läge. Denna kam 94 bryter ljuskníppet som sän- des till detektorn D2, i det ögonblick då den når sitt nedersta läge. I detta ögonblick kommer reläet B05, som är anslutet till utgången hos DZ, att avmagnetiseras så att dess kontakt CB05 går till viloläget. På grund av denna omställning avmagnetiseras re- läet B18 och öppnar sin kontakt CB18, varigenom matningen av mo- torn 96 avbrytes och kammen 94 sålunda stoppas i det nedre läget.
För övrigt kommer, på grund av omställningen av kontakten CB05, en likström nu att flyta från klämman (+), genom den slutna kon- takten CB04, omkastningskontakten CB05 i viloläget och omkast- ningskontakten CBO8 i arbetsläget, och magnetisera ett relä B07, Det magnetíserade reläet B07 sluter sin kontakt CBO7 (fig. 6).
En elektrisk krets, som innefattar klämman (+), kontakten CBO7, en omkastningskontakt BC1 i viloläget, motorn 88, en omkastnings-' kontakt BC2 i viloläget och klämman (-), slutes då. Sålunda kom- 79 un- mer den exciterade motorn 88 att rotera och vrida släden der förmedling av den gängade stången 87. Släden 79 lämnar då sitt första gränsläge och förskjutes mot det andra gränsläget och med- för sålunda skrapan 76 vilken applicerar klibbigt material pá ski- van 28, genom det transparenta mönstret hos skärmen 18. Under loppet av denna rörelse upphör släden 79 att avbryta ljusknippet- som sändes mot detektorn D3, så att de tre reläerna B10, B31 och B32, som är anslutna till utgången hos DS, då magnetiseras. Det magnetiserade reläet B10 sluter sin kontakt CB10, under det att det_magnetiserade reläet B32'öppnar sin kontakt CB32. Samtidigt _omställer det magnetiserade reläet B31 sin kontakt CB31 till ar- betsläget. I det ögonblick då släden 79 ankommer till sitt andra _gränsläge och avbryter ljusstrålen som sändes mot detektorn D4, avmagnetiseras reläerna B08, B30'och B40. Det avmagnetíserade reläet B08 svänger sin kontakt CB08 till viloläget, varigenom dels tvâ i det följande omnämnda reläer B20 och B21 magnetiseras och'dels reläet_BO7 avmagnetiseras, och sålunda genom öppnande av kontakten CBO7 åstadkommer stannande av motorn 88 varigenom 'släden 79 stoppas i sitt andra gränsläge. Vidare sluter reläet \ B40, som nu är avmagnetiseíâäšsin kontakt CB40 (fig. 7). En 10 “15 20 25 30 _ 35 40 .453 377 p M likström flyter då från klämman (¥), genom de slutna kontakterna CB28 och CB40, och magnetiserar tvâ reläer B41 och B42. Det mag- netiserade reläet B41 sluter sin kontakt CB41 och åstadkommer* sålunda en hàllkrets för detsamma och för reläet B42. Det magne- tiserade reläet B42 sluter sin kontakt CB42. Likaså sluter det avmagnetiserade reläet B30 sin kontakt CB30. En likström flyter då från klämman (+), genom de slutna kontakterna CB28 och CB30, och magnetiserar tre reläer B25, B19 och BC. Det magnetiserade reläet B25 sluter sin kontakt CBZS och åstadkommer sålunda en hâllkrets för-detsamma och för reläerna B19 och BC. Det magneti- serade reläet B19 öppnar sin kontakt CB19, under det att det mag- netiserade reläet BC svänger sina kontakter BC1 och BC2 (fig. 6) »till arbetsläget.
'Pâ grund av att såsom ovan angivits omställningen av kontak- ten CB08 till viloläget åstadkommer magnetisering av reläerna B20 och B21, sluts nu kontakten CBZ1 hos reläet B21, varigenom en hàllström åstadkommes för dessa tvâ reläer. Det magnetiserade re- läet B20 sluter sin kontakt CB20 (fig. 6). Slutandet av kontakten CB20 åstadkommer inkoppling av motorn 96 vilken sålunda vrider kammen 94. Kammen 94 förskjutes då från sitt nedre läge, vilket har till följd att det aggregat som bestär av stången 78, sk"ap- bäraren 77 och skrapan 76 upplyftes, och att den senare sålunda avlägsnas från skärmen 18. Under denna rörelse upphör kammen 94 att avbryta ljusknippet som sändes mot detektorn D2. Den positiva spänning som då erhålles vid utgången hos denna detektor tillförs till reläet B05, vilket magnetiseras'och svänger sin kontakt CB05 till arbetsläget. Denna svängning har emellertid ingen inverkan på matningen av motorn 88 på grund av att reläet B20 fortfarande magnetiseras genom den ström som från klämman (+) flyter genom den.slutna kontakten CBO4, kontakten CB09 i viloläget och-den _ slutna kontakten CB21. Därvid förblir kontakten CB20 sluten och kammen 94, som drives av motorn 96, fortsätter sin rörelse mot .det övre läget. I det ögonblick då kammen 94 ankommer till det 'övre läget, upphör dess brytning av ljusknippet som sändes mot detektorn D1. Den positiva spänning som då uppträder vid utgången hos denna detektor tillföres reläet.B09, som exciteras och sväng- er sin kontakt CB09 till arbetsläget. På grund av denna stängning avmagnetiseras reläerna B20 och B21 och öppnar sina kontakter V ' CB20 och CB21;.vilket har till följd att motorn 96 stoppas och därmed även kammen°94 i sitt övre läge. Vidare kommer på grund av 10 20 25 40 diss 377 V15 att-kontakten CB09 nu befinner sig i arbetslägct, en likström att flyta från klämman (+) genom den slutna kontakten CB04, kon- takten CB09 i arbetsläget och den slutna kontakten CB10, och mag- netisera reläet B07. Det magnetiserade reläet B07 sluter sin kon- takt CBO7. Motorn 88 matas då, men eftersom omkastningskontakter- na BC1 och BC2 nu är i arbetsläget, kommer denna motor 88 att ro- tera i_sådan riktning att släden 79,när den lämnar sitt andra gränsläge, àterföres mot det första gränsläget. Denna släde 79 upphör då att avbryta det ljusknippe som sändes mot detektorn D4, så att den positiva spänning som uppträder vid utgången hos denna detektor tillföres till reläerna B08, B30 och B40. De exciterade C^ reläerna_B30 och B40 öppnar då sina kontakter CB30 och CB40, vil- ket emellertid icke har någon verkan på magnetiseringen av relä- erna B41, B42, B25, B19 och BC, eftersom kontakterna CBZS och CB41 förblir slutna. Det magnetiserade reläet B08 svänger sin kontakt CBO8 till arbetsläget. Det bör framhållas, att under slä- dens bakâtrörelse till sitt första arbetsläge, skrapan 76 förblir arlägsnad från skärmen 18 på grund av att kammen 94 nu kvarhålles i sitt övre läge. I ögonblicket för ankomsten till det första gränsläget avbryter släden 79 det ljusknippe som sändes mot detek- torn D3. Denna avbrytníng av ljusknippet åstadkommer armagnetise- ring av reläerna B10, B31 och B32. Det avmagnetiserade reläet B10 öppnar sin kontakt CB10. På grund därav avmagnetiseras reläet B07' och öppnar sin kontakt CB07, varigenom motorn 88 stannas och även släden 79 stoppas i sitt första gränsläge. Å andra sidan sluter det avmagnetiserade reläet B32 sin kontakt CB32. Slutligen kommer- det avmagnetiserade reläet B31 att svänga sin kontakt CB31 till, viloläget. En likström flyter då från klämman (+), genom kontak- ten CB31 i viloläget och den slutna kontakten CB42, och magneti- serar ett relä BP. Det magnetiserade reläet BP svänger då-sina Akontakter BP1 och BP2 (fig. 6) till arbetsläget. På grund därav kommer den ström, som dittills matat motorn 49 för att tillåta .skivan 28 att bibehâllas i kontakt med skärmen 18, att omkastas, så att motorn 49 nu sänker'det aggregat somlwstår av den gängade stången 39, plattan 29, blocket 27, plattan 38 och skivan 28.
Under loppet av denna rörelse upphör.plattan 29 att avbryta ljus- knippet till detektorn D6, så att den elektriska spänning som uppträder på utgången hos denna detektor tillföres till reläet, ïB04. Det magnetiserade reläet B04 öppnar då sin kontakt CB04.
När slutligen under'loppet av plattans 29 nedâtrörelse linjalen 10 15 20 25 - 453 3771 16 99 ånyo skär ljusknippet till detektorn D7, försvinner den posi- tiva spänning som existerade på utgången hos denna dctektor, så att det avmagnetiserade reläet B03 sluter sin kontakt CB03. När slutligen plattan 29, ankommande till sitt viloläge, avbryter ' ljusstrålen till detektorn D5, upphör den positiva spänning som fanns på utgången hos denna detektor, och därför kommer reläcrna B11 och B28 att avmagnetíseras. Det avmagnetiserade reläet B11 öppnar då sin kontakt CB11, varigenom reläerna B01 och B02 av- magnetiseras. Följaktligen kommer kontakterna CB01 och CBO2 hos de avmagnetiserade reläerna B01 och B02 att öppnas, varvid öpp- nandet av kontakten CB02 har till följd att matningen av motorn 49 bryts_och att plattan 29 således stoppas i sitt viloläge. Vi- dare öppnar det avmagnetiserade reläet B28 sin kontakt CB28 och åstadkommer sålunda avmagnetisering av reläerna B41, B42, B25, B19 och BC. De avmagnetiserade reläerna B25, B41 och B42 öppnar sina respektive kontakter CB25, CB41 och CB42. Det avmagnetise- rade reläet_B19 sluter sin kontakt CB19. Det avmagnetiserade re- läet BC svänger sina kontakter BC1 och BC2 till viloläget. Slut- ligen har öppnandet av kontakten CB4Z till följd att reläet BP avmagnetiseras och svänger sina kontakter BP1 och BP2 till vilo- läget. När plattan 29 återkommit till sitt viloläge, kan skivan 28, pâ vilken ett skikt av klibbigt material applicerats, åter- föras av operatören för att placeras i en-ugn som åstadkommer stelnande av detta skikt. Serigrafi-apparaten ar då färdig att utföra en ny applícering av klibbigt material, vilken applícering kan utföras antingen på en skiva som redan är belagd med ett el- - ler flera stelnade skikt av isolerande eller ledande material, eller på en skiva på vilken ännu icke applicerats något klibbigt material,

Claims (2)

H 453 377 Patentkrav
1. Serigrafiapparat innefattande en skrapa (76), som uppbäres av en rörlig släde (79) på en ram (82), vilken är monterad under en skärm (18), k ä n n e t e c k n a d av att ramen (82) är justerbar genom vridning kring en axel (22'), vinkelrätt mot skärmplanet.
2. Apparat enligt kravet 1, varvid ramen (82) uppbäres på en srödskiva (16) hes skärmen (18), k ä n n e v; e e k- n a d av att ramen (82) är fastsatt på en ringformad skiva (83), som via en ringformad list (85) gör ingrepp i ett motsvarande ringformat styrspár i stödskivan (16).
SE8101359A 1977-03-10 1981-03-03 Seriegrafapparat SE453377B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7707044A FR2383016A1 (fr) 1977-03-10 1977-03-10 Appareil pour appliquer au travers d'un ecran une couche de matiere pateuse sur un support

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8101359L SE8101359L (sv) 1981-03-03
SE453377B true SE453377B (sv) 1988-02-01

Family

ID=9187858

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7802710A SE7802710L (sv) 1977-03-10 1978-03-09 Apparat for att tvers over en skerm anbringa ett skikt av degigt material pa ett underlag
SE8101359A SE453377B (sv) 1977-03-10 1981-03-03 Seriegrafapparat

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7802710A SE7802710L (sv) 1977-03-10 1978-03-09 Apparat for att tvers over en skerm anbringa ett skikt av degigt material pa ett underlag

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4414894A (sv)
JP (3) JPS5946435B2 (sv)
CH (1) CH630006A5 (sv)
DE (1) DE2810556C2 (sv)
FR (1) FR2383016A1 (sv)
GB (1) GB1602391A (sv)
IT (1) IT1109162B (sv)
NL (1) NL178947C (sv)
SE (2) SE7802710L (sv)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5565557A (en) * 1978-11-10 1980-05-17 Toshiba Corp Printing method
JPS5655643U (sv) * 1979-10-05 1981-05-14
JPS57125087A (en) * 1981-01-28 1982-08-04 Toppan Printing Co Ltd Thick film printing
JPS60142594A (ja) * 1983-12-29 1985-07-27 メツシユ工業株式会社 スクリ−ン印刷のソルダレジスト法及びその印刷装置
JPS60194527U (ja) * 1984-06-04 1985-12-25 新栄工業株式会社 スクリ−ン印刷機
JPS61167554A (ja) * 1985-12-27 1986-07-29 Hitachi Ltd スクリーン印刷機
US4858527A (en) * 1987-07-22 1989-08-22 Masanao Ozeki Screen printer with screen length and snap-off angle control
DE3809321C1 (sv) * 1988-03-19 1989-06-22 Arno Dr.-Ing. 5303 Bornheim De Berger
DE4011223A1 (de) * 1990-04-06 1990-09-13 Apt Automation U Produktionste Schablonendruckvorrichtung
US5419244A (en) * 1994-05-05 1995-05-30 A.W.T. World Trade, Inc. Sensor system for selectively adjusting the printing stroke of a screen printing press
US5738904A (en) * 1995-06-30 1998-04-14 Hti Engineering Inc. Method and apparatus for variable speed material deposition
JP5259370B2 (ja) * 2008-12-17 2013-08-07 マイクロ・テック株式会社 スクリーン印刷装置及びスクリーン印刷装置の設定方法
JP4861459B2 (ja) * 2009-07-31 2012-01-25 日本碍子株式会社 スクリーン印刷装置
JP5767861B2 (ja) * 2011-05-31 2015-08-19 ヤマハ発動機株式会社 印刷機
CN107389877A (zh) * 2017-08-31 2017-11-24 京东方科技集团股份有限公司 刀口检验装置、方法及印刷修型系统

Family Cites Families (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2231553A (en) * 1938-03-17 1941-02-11 Owens Illinois Glass Co Stenciling apparatus
GB625108A (en) * 1946-04-29 1949-06-22 Dan Walker Improvements in and relating to screen printing apparatus
US2845859A (en) * 1956-04-19 1958-08-05 Henry A Gattuso Feeding and registering mechanism
US2968239A (en) * 1958-02-14 1961-01-17 Tri Angle Tool And Die Company Screen printing machine
DE1140949B (de) * 1960-03-03 1962-12-13 Sdruzeni Podnikuu Textilniho S Mechanisch bewegbare Rakelvorrichtung fuer den Schablonendruck
US3180255A (en) * 1962-04-27 1965-04-27 Paramount Ind Rotating squeegee stencil machine
US3477366A (en) 1965-02-15 1969-11-11 Charles F Forslund Screen printing soueegee and flood bar apparatus
US3315779A (en) * 1965-08-12 1967-04-25 William M Karlyn Synchronized automatic decorating and drying apparatus
US3486441A (en) * 1967-04-14 1969-12-30 Mitronics Inc Silk screen apparatus for precision coating articles
SE303511B (sv) * 1967-05-23 1968-09-02 A Svantesson
US3543679A (en) * 1968-04-19 1970-12-01 Western Electric Co Silk screen apparatus for printed circuit boards
US3650208A (en) * 1969-11-17 1972-03-21 Daryl Gene Lambert Screen printing machine with single-sided rack-and-pinion drive
US3688690A (en) * 1970-04-13 1972-09-05 Guglielmo Gabbrielli High production machine for decorative printing of tiles or the like
US3788215A (en) * 1971-01-04 1974-01-29 Dia Print Co Inc Printer with screen frame lift and squeegee support pivot means
SU419419A1 (sv) * 1971-06-21 1974-03-15 А. И. Скорик Завод Арсенал В. И. Ленина
US4005651A (en) * 1972-04-25 1977-02-01 Societe Honeywell Bull (Societe Anonyme) Apparatus for orienting patterns provided on masks for serigraphy
GB1392913A (en) * 1972-05-25 1975-05-07 Svecia Silkscreen Maskiner Ab Silkscreen printing machine
DE2330408A1 (de) * 1972-06-21 1974-01-17 Rca Corp Doppeltwirkender siebdrucker
JPS5725388B2 (sv) * 1972-07-10 1982-05-29
BE791607A (fr) * 1972-07-10 1973-03-16 Pilot Pen Co Ltd Procede et appareil pour l'impression a l'ecran
SU515661A1 (ru) * 1973-08-03 1976-05-30 Киевский Филиал По Специальным Видам Печати Всесоюзного Научно-Исследовательского Института Комплексных Проблем Полиграфии Ракельное устройство трафаретной печатной машины
US3943849A (en) * 1973-09-13 1976-03-16 Michael Vasilantone Squeegee with sweep-movement capability

Also Published As

Publication number Publication date
NL7802589A (nl) 1978-09-12
JPS53113616A (en) 1978-10-04
DE2810556C2 (de) 1986-01-09
SE8101359L (sv) 1981-03-03
IT7820990A0 (it) 1978-03-09
JPS6130907B2 (sv) 1986-07-16
SE7802710L (sv) 1978-09-11
CH630006A5 (fr) 1982-05-28
NL178947B (nl) 1986-01-16
IT1109162B (it) 1985-12-16
US4414894A (en) 1983-11-15
JPS5684964A (en) 1981-07-10
NL178947C (nl) 1986-06-16
JPS5946435B2 (ja) 1984-11-12
FR2383016A1 (fr) 1978-10-06
GB1602391A (en) 1981-11-11
DE2810556A1 (de) 1978-09-14
JPS5684963A (en) 1981-07-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE453377B (sv) Seriegrafapparat
EP2293996B1 (en) Transport table and method for the use thereof
US3664499A (en) High speed automatic sequential tester-handler
CN114578214A (zh) 一种pcb电路板检测系统及其检测方法
TW201927674A (zh) 膠帶黏貼裝置
JP2000235267A (ja) 走査式描画装置
JPH0927541A (ja) 基板ホルダ
JP3580056B2 (ja) クリーム半田のスクリーン印刷装置
JPH02283096A (ja) 乾燥フィルム状半田マスク被覆装置
US4395793A (en) Photographic film cleaner
DE102018006760A1 (de) Inspektion beim Übertragen elektronischer Bauteile von einem ersten zu einem zweiten Träger
US3488890A (en) Method of and apparatus for adjusting film resistors to a desired resistance value
US2311626A (en) Timing device for roll changing apparatus or the like
US2769143A (en) Automatic feeding mechanism
DE2056012A1 (de) Einrichtung zur insbesondere photoelektrophoretischen Bilderzeugung
GB1482164A (en) Apparatus for manufacturing film-type resistors
JP2840440B2 (ja) スクリーン印刷機
GB1602392A (en) Apparatus for applying a layer of pasty material to a carr
JPWO2008129617A1 (ja) 基板処理システム
JPH0943308A (ja) 半導体装置の検査装置
US12005697B2 (en) Cleaning device
JPS628966A (ja) ウエハとリングフレ−ムの貼り合せ方法ならびに装置
CN214610683U (zh) 一种印刷机
US2645478A (en) Film driving means in sound projectors
CN210029115U (zh) 一种电路板接板机

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8101359-1

Effective date: 19910117

Format of ref document f/p: F