SE450863B - Cellindelat mobilt radiotelefonkommunikationssystem med dirigeringstjenst - Google Patents

Cellindelat mobilt radiotelefonkommunikationssystem med dirigeringstjenst

Info

Publication number
SE450863B
SE450863B SE8102441A SE8102441A SE450863B SE 450863 B SE450863 B SE 450863B SE 8102441 A SE8102441 A SE 8102441A SE 8102441 A SE8102441 A SE 8102441A SE 450863 B SE450863 B SE 450863B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
mobile
channel
unit
station
coupling
Prior art date
Application number
SE8102441A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8102441L (sv
Inventor
V H Macdonald
P T Porter
W R Young
Original Assignee
Western Electric Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Western Electric Co filed Critical Western Electric Co
Publication of SE8102441L publication Critical patent/SE8102441L/sv
Publication of SE450863B publication Critical patent/SE450863B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W84/00Network topologies
    • H04W84/02Hierarchically pre-organised networks, e.g. paging networks, cellular networks, WLAN [Wireless Local Area Network] or WLL [Wireless Local Loop]
    • H04W84/04Large scale networks; Deep hierarchical networks
    • H04W84/08Trunked mobile radio systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

w 15 20 30 35 NO 450 see' 2 'en uppsättning samhörande fordon etc., och i det senare fallet kan gruppen ha olika storlek vid olika tidpunkter. De mobila enheterna i en grupp av en fordonspark, exempelvis bilarna i eng taxiorganisation, en försäljarstab eller ett arbetslag hos ene allmän serviceinrättning, kan även vara utspridda inom vidsträck- ta geografiska områden. .Uppfinningen är primärt inriktad på edirigeringstjänst av den senare typen. där ett fordonspark-anrop kan.göras till ett flertal enheter och, speciellt;_ett system som _ * ger dylik tjänst och som även kan ge den konventionella, på .dirigering ej inriktade typen av radiotelefcn-tjänst.
Vid en vanlig typ av system för radiomeddelande-dirigering används en enda kanal för en given fordonspark-grupp, och de. mobila enheterna lyssnar samtliga till alla meddelanden som sänds till fordonsparken. En mobil enhet som önskar svara trycker på en tryckknappomkopplare (PTT) för att aktivera enhetens sändare på samma kanal. Denna dirigeringskanal'är.dock-ej tillgänglig för övriga användare vare sig för dirigering eller för något som helst annat ändamål inom hela mobiltjänstområdet.
I US-PS 2,685,6U2 beskrivs en celluppbyggd typ av dirige- ringsarrangemant, vid vilket till varandra gränsande celler .använder kanaler på olika frekvenser av en begränsad uppsättning kanaler, men det är möjligt att återanvända kanaluppsättningar i olika, till varandra ej gränsande delar av samma betjäningsom- råde. I detta fall måste den som använder en mobil enhet vara förtrogen med de olika cellernas gränser och meddela fordonspar- kens dirigeringscentral när användaren övergår till en_ny cell.
Varken för dirigering ej avsedda operationer eller operationer med anrop som gäller hela fordonsparken behandlas.
Det för blandad mobilradiotrafik anordnade system som är beskrivet 1 usæs 3,7s6,199 är' utför-f; för kombinerad teiefeni-.ra- fik och dirigeringstjänst i samma_frekvenskanal-område.f Denna patentskrift hänför sig emellertid till den situation där en dirigeringscentral behöver adressera en enda enhet i en fordons- _park och den hänför sig ej till den fordonspark-anrop-situation där en dirigeringscentral behöver rikta sig till ett flertal mobila enheter i ett enda anrop. j ' I Eljest har det när det gäller cell-indelade system för hög kapacitet och kanalåteranvändning i allmänhet ansetts att varje lyssnande och svarande enhet i en fordonspark måste ha sin egen duplexkanal-tilldelning under en dírigeringscentrals for- _10 15 20 25 30 35 H0 nical Journal, januari 1979, vol 58, nr 1. '450 863 3 donspark-anrop. Detta slag av-arrangemang kräver sålunda en särskild duplexkanal per mobil enhet inom varje givet aggregat av celler i systemet.i Detta medför en tendens att kräva många ' kanaler under ett fordonspark-anrop. 'Det är även ett faktum att konferensbrygg-anordningar är nödvändiga för att göra det möjligt. för dirigeringsoentralen och fordonsparken att lyssna-på alla anrop, och kostnaden för dylik konferensutrustning sätter en gräns för storleken av varje fordonspark'som på ekonomiskt sätt kan ha inbördes förbindelse vid varje tidpunkt. Konferensar- rangemang har använts eftersom det har visat sig att det vid fordonspark-dirigeringsverksamhet ibland är önskvärt att låta 'alla fordon i eller en stor del av fordonen i en fordonspark lyssna till fordonspark-anrop och alla svar. lbetta möjliggör exempelvis att användare av olika enheter i fordonsparken bedömer sina inbördes avstånd till den punkt till vilken en dirigering göres och bestämmer, efter det att en första svarande_ennet har anropat, nuruvide ej även någon av dem bör erbjuda sig.att delta. _Ett grundläggande sådant cell-indelat system med mobilradio- telefon med kanalåteranvändning är beskrivet i.Bel1'Sgstem Tech- Dirigeringstjänst- synpunkter för ett sådant system återfinnes i publikationen "High Capacity Mobile Telephone System Technical Report", utarbetad av Bell Laboratories och inlämnad den 20 december.19Y1 till Federal Communications Commission,_akt 18262. Se exempelvis sidorna 1-Ä t.o.m 1-7 samt 3-H2 t(Q.m. 3-A8 i denna pub11kat1on.a' I en som belysande exempel tjänstgörande utföningsform av _uppfinningen underlättas lösningen av de ovannämnda fordonspark- -anropssystemproblemen därigenom att man kopplar en fordonspark- -dirigeringsstation genom en väljarstation till olika delar av fordonsparken på olika sätt. tar vilka är hopkopplade för dubbelriktad signal-kommunikation, Stationen innehåller två in/ut-por- och dessutom kopplas dessa signaler genom en spridnings-knutpunkt till ett flertal uugångsportar 1 stationen.
Med avseende på en utföringsform för fordonspark-anrop kopplas dirigeringscentralen till fordonsparken för enkelriktade meddelanden till sina mobila enheter genom en fordonspark-lyss- ningskanal i varje betjäningsomràde som betjänas av en_fast stationsantenn och inom vilket-område i fordonsparken ingående. mobila enheter är verksamma." En sådan fordonspark-lyssningskanal används gemensamt av samtliga till fordonsparken hörande mobila __ ________ _ _ __ __ . ..._......._.. .........__..._.._~..-....._...-..._.._ .-._-v .... . 10 15 20 25 30 35 H0 450 863' e H e enheter i detta område, Dessa-fordonspark-lyssningskanaler belägges endast under den tid ett fordonspark-meddelande varar och kan vid andra tidpunkter användas av reguljär radiotelefon- i tjänst som ej gäller dirigering. 'Dirigeringscentralen kopplas dubbelriktat till svarande mobilennet-användare vilka önskar edubbelriktad kommunikation, och ytterligare koppling åstadkommes från den dubbelriktade kopplingen till enkelriktad koppling så att den enbart lyssnande delen av fordonsparken kan lyssna till båda deltagarna i den dubbelriktade kommunikationen med en eller flera svarande enheter. ' Uppfinninzen skall i det följande närmare beskrivas i an- slutning till på bifogade ritning med fig. 1 - 5 visade utfö-_ ringsexempel. 'Fip. 1 är ett block- och ledningsscnema över ett cellindelat radiotelefonsystem i vilket uppfinningen är användt.
Fig. 2 är ett process-flödesdiagram för verkställande av ett fordonspark-anrop i systemet enligt fig. 1,-4Fig. 3“är ett block- och ledningsschema över en variant av en del av svstemet enligt fig. 1. Fig. M är ett block- och ledningsscbema över en känd mobilstation som kan användas i systemet enliat fig.-1, och fig. 5 är ett processflödesdiagram med fordonsparkanrop-möjlighet för den mobila stationen enlíšt fig. U. s Betrakta det i fig. 1 visade systemet tillsammans med det i fig. 2 visade processdiagrammet. I fig. l är två cell-platser 10 oeh 20¿ ibland även kallade basstationer, av ett cellindelat radiotelefonsystem av den i ovannämnda Bell System Technical» Journal (BSTJ) beskrivna typen kopplade till en mobiltelefon- -växelstation (MTSO) 30. Dessa komponenter motsvarar ekempelvis de som är visade i fig. 1 på sid 11 och fig. 2_på sid 7M'av detta nummer av BSTJ. I litteraturen har en skenbar distinktion ofta gjorts-mellan centralt exciterade celler och hörn-exciterade celler. En centralt exciterad cell beskrivs såsom uppvisande en omnidirektionell antennplats som befinner sig ungefär i dess mitt, under det att en hörn-exciterad cell beskrivs såsom uppvi- sande tre riktantennplatser placerade i omväxlande hörn. I själva verket kan vilket cellsystem som helst med fog behandlas såsom uppvisande centralt-exciterade celler, oberoende av rikt- ningsegenskaperna för de_på cell-platserna befintlig antennerna.
Uppfinningen kommer därför att primärt beskrivas med hänvisning till den centralt exciterade formen.
En lokal växelstation 31 av klass 5 är även ansluten till . _- i __......_...._..... 10 15 20 25 30 HO 450 863 0 e 5 nämnda MTSO 30. Både denna MTSO 30 och stationen 31-har två- trádslednings-väljarfunktioner. På varje cell-plats finns ett flertal radiotelefonkanaler tillgängliga för upprättande av radíolänkar för betjäning av mobila enheter i systemet, exempel- _ vis de_mobila enheterna 11 och J2_vid cell-platsen 10 och de mobila enheterna 11 och 12 vid ccll-platsen 20. iVarje sådan kanal år försedd med en sändare och en mottagare med tillhörande antenner, och den är ansluten genom respektive tvåtrâdsöverfö- ringsvägar hos en fyrtrådsöverföring till en lämplig trunkledning 32 1 nämnda MTso.' sändare och mottagare samt tillhörande fyrtrâdsförbindelse är Endast en dylik kombination av talkanal, visade för varje cellplats, detta för att undvika att ritningen ïblir onödigt komplicerad. Sålunda är en sändare 13 och en motta- gare lü på cellplatsen 10 kopplade till MTSO 30 genom en fyr- trådsförbindelse 15, exempelvis i T-bärvågs- och D-kanalbank-ar- rangemang. På liknande sätt är en sändare 23 och en mottagare BH på cellplatsen 20 kopplade till MTSO genom en fyrtrådsförbindelse 25. ' _ Q Ä Datakommunikation mellan MTSO 30 och de mobila enheter som betjänas av respektive cell-platser åstadkommas genom datalänk- -styrutrustning 33 i MTSO samt tråd-datalänkar 3H och 35 till respektive styrorgan och uppkopplingsradioapparater;16 och 26 pá de båda visade cellplatserna. Styrorganet och uppkopplingsradio- apparaterna åstadkommer en uppkopplingskanalradiolänk till samt- liga mobila enheter i respektive celler i enlighet med vad som är beskrivet i det ovannämnda numret av BSTJ. I stora drag ställer emellertid en i funktion varande mobil enhet in sig-pà uppkopp- lingskanalen på en cellplats i det område i_vilket den mobila enheten råkar befinna sig i och för lyssning efter till densamma adresserade sökningsmeddelanden från datalänk-styrutrustningen 33- ningsmeddelande sänder automatiskt tillbaka ett svarsmeddelande En mobil enhet som upptäcker sitt enhetsnummer i ett sök- på en uppkopplingskanal, och efter mottagning av svaret i utrust- ningen 33 avger MTSO ett ytterligare meddelande som beordrar den mobila enheten att ställa in sig på en utsedd duplexkanal vilken används av den cell i vilken enheten befinner sig. Efter det att denna inställning har fullbordats går systemet vidare med att väcka den mobila enhetens uppmärksamhet i förberedelse för upp- rättande genom MTSO av en förbindelse genom MTSO-styrkomplexet H5 och väljarnätet HU. På liknande sätt initieras ett från en mobil 10 15 20 25 30 35 H0 450 863 i 6 enhet härrörande anropi exempelvis avlyftning av mikrotelefonen och därmed astadkommande att enheten automatiskt sänder en an- ropsbegäran-datasignal på en uppkopplingskanal till MTSO. detta fall svarar MTSO 30 genom att beordra den mobila enheten' att automatiskt ställa in sig på en utsedd duplex-kanal för att fortsatta med andra operationer vid uppkoppling av en normal förbindelse mellan två kontrahenterÄ Förfarandena för uppkopp- ling av vanliga radiotelefonförbindelser som initieras av-mobil« enhet samt förbindelser som går till mobil enhet i det reguljära cellsystemet liksom även övervakning av pågående förbindelser beskrives mera detaljerat i ovannämnda nummer av BSTJ, exempelvis pà sidorna Ä7-55, 61-68, 17, 15H och 158. Sidan 138 i detta nummer innehåller ett schema för en mobil logikenhet.e lI'MTSO 30 genomför trunkledningarna 32 den typiska två- tràds/fyrtrâds-omvandlingen på typiskt telefonsätt med användning av differentialkopplingar av antingen tranformatortyp eller resistortyp; och i MTSO:s väljardel förbinda tvâtrådskretsarna med varandra i enlighet med vad som erfordras för anslutning av cellplats-trunkledningarna till varandra eller till det fasta telefonnätet som sohematiskt representeras av stationen 31.
Medelst omkoppling åstadkomma förbindelser i fíg. 1 representeras schematiskt av en rektangulär_U-formad förbindelse, exempelvis förbindelserna 36 och 37 för organen 15 och 25 som går till , cellplatserna 10 och 20. Endast trunkledningskretsar för de visade trunkledningarna är visade.p _ En telefonnätabonnent som har tillaäng till nätet genom stationen 31 av klass 5 är en dirigeringscentral 31 för en mobil- enhet-fordonspark; vilken central ofta behöver kommunicera med många mobila enheter av samtliga eller en stor del av den totala fordonsparken av enheter med vilka dirigeringscentralen är för- Vilka som helst av enheterna kan vara i eller i närhe- ten av någon av de celler som täcker hela det geografiska område knippad. som är av intresse i dirigeringscentralens betjäningsområde.' Detta av intresse varande område kan innefatta hela eller en del av det totala i celler indelade geografiska området för betjäning i ett givet stadsområde.
»För att initiera ett fordonspark-anrop impulserar dirigee ringscentralen eller initierar på annat sätt en eller flera koder för att anropa hela fordonsparken eller någon förutbestämd del av eller grupp inom fordonsparken. En sådan kod resulterar i till~' Även i- kTX 10 15 30 lß HO i-450 863' 7 gång till MTSO via stationen 31 och ett trunklednings-överfö- ringsorgan H1. Den lokala stationsuppkopplings- och övervak- ningsfunktionen fullgöres av en trunkledningskrets H2 som har» gränssnitt till trunklednings-överföringsorganet H1.
I l~MTÉO§3O återomvandlar en trunkledningskrets 32 signalvägen till tvåtrådsstruktur.._En omkopplingsbar krets H3 är anordnad till en tvåtråds-in/ut-anslutningsport nos en dubbelriktad kommu- nikationskonferenskrets eller -brygga H6; Denna krets utgöres' med fördel av en sex-portskrets av den typ som nu är.välkänd för en fackman för att möjliggöra att tre eller flera ledningar hopkopplas med varandra för kommunikation på ett sätt som möjlig- gör att signaler som tillföres vid en godtycklig port hos kretsen resulterar i motsvarande utgående signaler vid samtliga övriga portar hos kretsen. Ett exempel på en sådan brygga visas i artikeln QA Multiport Telephone Conference Bridge? av W. P.
Kuebler, som återfinnes på sidorna 168-172 av IEEÉ Transaotions on Communications, vol. COM 16, februari ]968. _ En ytterligare port hos sexport-kretsen H6 är ansluten genom en.annan omkopplingsbar krets H7 till ingången hos en förstärkare H8 som-är tandemkopplad för strömförstärkning mellan denna an- slutningspunkt och en signalspridnings-knutpunkt H9. Särskilda grenkretsar, av vilka var och en innehåller en isolationsresis- tor, är kopplade fràn knutpunkten H9 via respektive'omkopplaran- slutningar, exempelvis anslutningen 37, till organ som ger kommu- nikation till varje cell i dirigeringscentralens intresseområde.
Var och en av dessa kommunikationsvägar-liknar den som ar visad för anslutningen 37 och cellplatsen 20.' En sådan anslutning är även anordnad från knutpunkten H9 till oellplatsen 10,-enuru_ dettañej är särskilt visat på ritningen. Endast en dylik anslut- ning erfordras från knutpunktenjU9 till en sändare i varje betjä- ningsområde som är berört av ett fordonspark-anrop§ detta obero- ende av antalet i fordonsparken ingående mobila enheter som kan detta området vid tidpunkten för ett godtyckligt befinna sig 1 anrop. Varje sådan koppling ger signaler till en kanalsändare för en fordonspark-lyssningskanal i cellen. I fig. 1 har denna kanal på cell-platsen 10 beteckningen fFC10 och på èeliplatsen 20 beteckningen fFC20_ _ e - .
När de visade organen används för ett fordonspark-anrop i enlighet med vad som här beskrives används ej cellplats-mottaga- ren för den kanal som används vid ett fordonspark-anrop vid varje G1 10 20 25 30 35 HO 450 863 '8 cell, exempelvis mottagare 2N i oellen_20, I den som exempel visade utföringsformen beror detta delvis pâ.de enkelriktade egenskaperna för kommunikationsvägen genom förstärkaren H8 och delvis pà att fordonsparken av mobila enheter styrs sa att dess sändare passiveras när de ställs in på en cells fordonspark-lyss- ningskanal. S Som svar pà dírigeringscentralens inítiering av ett anrop till hela fordonsparken eller en del av densamma, enligt vad som visas i fíg. 2, sänder MTSO fordonspark-sökmeddelande FP till fordonsparken på de olika cellernas uppkopplingskanaler. Detta meddelande innefattar med fördel ett särskilt uppkopplingskanal- datameddelande som är adresserat till varje mobil enhet i for-t donsparken och som sänds i tur och ordning till samtliga enhe- ter.~ Det är givetvis även möjligt att sända en enda gemensam igenkännbar fordonspark-kod; men användning av diskreta adresser är tillräckligt snabb i de flesta fall; exempelvis tar det unge- fär en sekund att'adressera en fordonspark om 20 enheter; Del beskrivna fordonspark-anropsanslutningarna uppkopplas med fördel i MISO varje gäng ett fordonspark-anrop göres, och när de ej används på detta sätt är de allmänt tillgängliga för ej dirige- rande radiotelefontrafik eller för att användas av andra fordons- parker. p l . I] Alla i verksamhet varande mobila enheter av fordonsparken vilka tar emot fordonspark-sökning på de uppkopplade kanalerna för sina egna respektive celler svarar automatiskt och på det vanliga sättet för mobila enheter-i det cellindelade systemet av typen med återanvändning av kanalerÄ MTSO 30 detekterar respek- tive svar på fordonspark-sökningen-och tilldelar varje_svarande enhet till fordonspark-lyssningskanalen} d.v.s. fFC10 ellgp fFC2O i fig. 1, i sin cell (den största cellen i vilken enheten befinner sig om dess plats råkar betjänas av celler av mer än en storlek) i arbetssättet för enbart lyssning. Arbetssättet för enbart lyssning innebär att kanalens inställningskommando instru- erar den mobila enheten att hålla sin sändare i passiverat till- stånd även efter nyinställning.. Varje enhet i fordonsparken registrerar sedan sin respektive.uppkopplingskanal-identifiering,a ställer in sin mottagare på den tilldelade fordonspark-iyssnings- I kanalen och alstrar en unik hörbar uppmärksamhetsväckande signal för att informera användaren.att ett fordonspark-anrop håller på att komma in. Användaren kan lyssna antingen till en högtalare Uï 10 20 25 30 35 H0 450 '863- 9 eller till en hörtelefon i en handmikrotelefon; hans svar på uppmärksamhetssignalen sänds dock ej till NTSC." _ I .
Efter ett vederbörligt intervall som_följer efter sändning av fordonspark-sökmeddelandet, exempelvis fyra sekunder, sänder HTSQ en ton "sätt igång" till operatören på den sändande statio-_ nen. Denna operatör avger därpå det avsedda fordonspark-anropsJ meddelandet, vilket sänds-via den i fig. 1 visade dubbelriktade kretsen ÅS till konferenskretsen Hö och därifrån via den enkel- riktade förbindelse, i vilken förstärkaren H8 och knutpunkten #9 ingår, till respektive celler. i i ' När en operatör på en mobil enhet önskar besvara ett for- idonspark-meddelande, initierar han en anropsprocedur “mikrotele- fon avlyft". Alternativt, om den mobila enheten redan är i tillståndet "mikrotelefon avlyft", initierar operatören procedu- ren genom en "klykkontakt-blinkning". I fig. 5 kommer denna _ signal "mikrotelefon avlyft" från den mobila enhetens operatör med fördel att medföra att enheten registrerar sin aktuella _ kanalinställnings-tilldelning och därefter återgår till en upp- kopplingskanal, vars nummer tidigare hade lagrats. Efter nyin- ställning belägger enheten automatiskt omvända.riktningen för denna duplex-kanal på det vanliga sättet för cell-indelade system för kanalåteranvändning i enlighet med vad som beskrivas i ovan- nämnda nummer av BSTJ.- Ett meddelande med data-tjänstbegäran sänds av den enhet som begär en kanaluppkoppling för att göra ett anrop. Systemet konstaterar att den mobila enheten ingår i en~ fordonspark och arrangerar automatiskt, utan att den mobila enhetens operatör behöver slå något nummer, en reguljär duplex- -radiotelefonkanalförbihdelse, exempelvis en kanal fRSP i fig, 1 för vilken används sändaren 13 och mottagaren 1Å'på eell-plat- sen 10, till en port hos den sex portar uppvisande konferenskret- sen H6. Efter att ha sänt tjänstbegäran-meddelandet{ omställer sig den mobila enheten automatiskt och utan att vänta på svar med MTSO-kanaltilldelning på arbetssättet för enbart lyssning på-den tidigare registrerade fordonspark-lyssningskanalen, Alternativt kan proceduren vara arrangerad att utelämna det sista omställ- ningssteget; dess användning är dock fördelaktig om det i en viss tillämpning kan föreligga en betydande fördröjning i MTSO-svaret, så att den mobila enhetens operatör under denna fördröjningstid skulle kunna gå miste om någon viktig sändning på fordonspark- -lyssningskanalen. f UI 10' 20. 25 30 RO 450 863 ' _ _ _ 10 ' _ Under mellantiden behandlar MTSO det kanal- eller tjänsten- hållan-meddelande som mottagits från denna mobila enhet 12, vëljer en tillgänglig kanal i den tjänstgörande cellen 10 och sänder ett mellanslag-och-kaskad-meddelande till den mobila enheten på fordonsparu-lyssningskanalen fFC1¿ Sågom vid en 7 normal "hand-off"-operation som är beskriven i Bell-System Tech-r nical_Journal och som beordrar den mobila enheten att nu omställa sig till en ny tal-duplexkanal. MTSO kopplar även_om cell-trunk- konferens- ett snabbt än Nyquist- Detta meddelande kan av en normal_ mobilenhet-operatör endast uppfattas som en knäpp; men för den mobila enheten sjalv innehåller meddelandet tillräcklig informa- Defi till fordonsparken hörande mobila enhet som svarar återinställer sig ledningen för denna sistnämnda kanal till en port nos kretsen 46. Mellanslag-och-kaskad-datameddelandet är datameddelande med en bitfrekvens som är mycket högre -takten för en talsignal. tion för att möjliggöra den beskrivna omställningen; nu till sin nyss tilldelade duplexkanal och alstrar en nörbar uppmärksamhetsväokande signal för att informera användaren om att förbindelsen är fullbordad._ Den mobila enhetens användare och den dirigerande stationens operatör samtalar nu-i båda riktning- arna under det att återstoden av den aktiva fordonsparken lyssnar på dem båda via kopplingen från bryggan H6 genom förstärkaren H8.
Det ovannämnda arrangemanget gör det möjligt för den dirige- rande stationen 39 att'överföra meddelanden tíll_samtliga mobila enheter i fordonsparken genom den i fig. 2 visade processen via cell-plats-sändaren på varje cells fordonspark-lyssningskanal.
Men eftersom anslutningarna i MTSO 30 samtliga är omkopplings- bara, kan denna kanal även allmänt användas på annat sätt för vanlig, ej dirigerande telefontjänst när fordonspark-anrop ej pågår. På liknande sätt kan självfallet varje tillgänglig tal- kanal till en cellplats användas för det beskrivna fordonsanrops- -arrangemanget. I I _ ' i A Om inget fordonspark-anrop pågår vid en viss tidpunkt, är då ingen av-de visade omkopplingsbara anslutningarna i MTSO uppta- gen. När en operatör i en i fordonsparken ingående mobil enhet önskar kontakta sändarstationen förfar han som förut, d1v.s. som när han besvarade ett fordonspark-anrop, d.v.s. han initierar anropsförfarandet "mikrotelefon avlyft". Men nu konstaterar systemet att det mottagna datameddelandet på cell-uppkopplings- kanalen är från en mobil fordonspark-enhet, och det konstaterar Uï 10 15 20 25 30 35 NO _... _.- ....._.. i 450 lasse '11 _vidare att sändarstationen 39 ej är ansluten till konferensbryg- ' gan H6. Systemet initierar då sitt normala förfarande för ett från sändarstationen ej härrörande, av en mobil enhet initierat_. anrop; men i detta fall förbinder det'automatiskt sändarstationen 39 med konferenskretsen 46 tillsammans med anslutningen 36 från organet 15 till samma konferenskrets när sändarstationen övergår till tillståndet "mikrotelefon avlyftfl. ; A Om en operatör i en mobil enhet önskar kommunicera med fordonsparken eller med en annan enhet i fordonsparken när ett fordonspark-anrop ej pågår, så initierar denna operatör ett anropa- till sändarstationen på det nyss beskrivna sättet ooh anhåller att sändarstationen kopplar upp ett anrop till en begränsad grupp _av fordonsparken, vilket anrop endast innefattar de ifrågavarande mobila enheterna i fordonsparken. Om man-antar att ett anrop göres till en enda annan enhet, kommer operatören i den andra enheten när han hör fordonspark-anrop-meddelandet att initiera anropsprooeduren "mikrotelefon avlyft" för att erhålla en duplex- förbindelse med konferenskretsen H6 och genomföra ett dubbelrik- tat samtal med operatören i den första mobila enheten medan sändarstationen lyssnar. .I ' ' Alternativt kan givetvis den styrande programvaran för HTSO 30 och en i fordonsparken ingående enhet vara strukturerad för att tillåta en i fordonsparken ingående mobil enhet att initiera ett anrop antingen.till sändarstationen.e1ler till'en station antingen inom eller utom fordonsparken på samma sätt._ För att göra detta slår fordonspark-enhetens operatör en lämplig anrops- kod i bägge fallen; och systemet behandlar det inkommande data- meddelandet på samma sätt som ett-inkommande meddelande från en annan mobil enhet som ej ingår i fordonsparken, så snart den konstaterar att inget fordonspark-anrop_pågâr. Då fortgår an- ropsuppkopplingsprocessen på det redan beskrivna, för oell-syste- met vanliga sättet, utom däri att när sändarstationen anropas, så ansluts fordonsparkenheten och sändarstationen genom bryggan H6.
Av det föregående framgår att en i fordonsparken ingående mobil enhet kan utöva ovan beskrivna styrstationsfunktioner för genom- förande av fordonspark-anrop genom'att helt enkelt slå_samma eller liknande koder. I en sådan situation initierar enheten ett ej dirigerande anrop och tilldelas en duplexkanal som sedan kopplas till konferenskretsen H6 och förstärkaren H8 för fordons- park-anrop istället för eller utöver anslutningen av stationen 39 UI 10 15 20 25 30 35 H0 450 863 12 _. till dessa organ. På liknande sätt kan sändarstationen eller varje annan användare som känner till fordonspark-åtkomstkoderna_ initiera fordonspark-anrop från en godtycklig apparat i hela det telefonnät av vilket det i fig._1 visade systemet utgör en del.
Om det i en viss tillämpning är önskvärt att ha konferens- samtal med flera deltagare än kretsen 36 tillåter, kan man till- foga ytterligare flerport-moduler i enlighet med_vad som framgår av Kueß1er's ovannämnda artikel. m Alternativt kan HTSO-processen arrangeras för att upptäcka när alla portarna hos kretsen H6 är' upptagna och för att därefter ordna kö mellan ytterligare svaran- de tjänst-annàllande, beordra återomställning till fordonspark- -lyssningskanalen för varje i fordonsparken ingående enhet som har varit kopplad till kretsen H6 under âtminstone.ett förutbe- stämt intervall, exempelvis 90 sekunder, och ersätta varje åter- omställd enhet med en ifkö stående enhet. _ _> Fig. 3 visar en modifierad del av systemet enligt fig. 1, varvid enkla linjer används för att representera enkla trådar (istället för att enkla linjer representerar tvåtradskretsar, somj faltet var i fig. 1)._ I det sistnämnda systemet är förstärkaren 48 tandemkopplad i den enkelriktade signalvägen ooh är sålunda arrangerad för att ha en normal shuntimpedans,'exempelvis omkring 900 ohm, enligt gängse telefonpraxis. I ancrdningen enligt fig. 3 ar emellertid en förstärkare ä8' anordnad att ha hög ingångs- impedans, exempelvis ungefär en storleksordning högre an förstär- karens 48, och den har sin ingång ansluten över den dubbelriktade kretsen 43 som kopplar sändarstationens 39 signaler till en port hos konferensbryggan hö. :Förstärkarens H8' utgång är kopplad till tvâtrådskrets-knutpunkten 49 som förut." I detta arrangemang innehåller förstärkarens 48"utgångssignal variationer som mot- svarar alla de som förefinns 1 kretsen H3, oavsett om dessa variationer representerar utgående sändarstationssignaler till fordonsparken via förstärkaren M8' och till konferensbryggan H5, eller från i fordonsparken ingående, svarande mobila enheter inkommande signaler via konferensbryggan H6 till.sändarstatio- Förstärkaren H8' kopplar sålunda signaler som fortplantas i vilken riktning som helst i kretsen Ä3_till.fordonsparken och utan att störa dessa i kretsen H3 förefintliga signalers karaktär.
Fig. H är ett förenklat block- och ledningsschema över en moöil radiotelefonenhet som kan användas i systemet enligt fig. 1. Detta schema är en förenklad version i och för denna beskriv- 11821 . kf! 10 25 530 35 H0 450 863 _ 13 ning av den sändtagare som är visad i fig. U på sidan 128 och till en del'i fig. 9 på sidan 138 av ovannämnda BSTJ. Men i och ' för det här beskrivna arrangemanget med sändarstation-fordons- parkanrop är den programvara som ligger i en logikenhet 51 i fig.
H något modifierad i enlighet med vad som kommer att beskrivas i det följande. Sådana modifieringar skulle aven kunna åstadkommas medelst för speciella ändamål utförda logikkretsar eller medelst en kombination av kretsar och programvara i enlighet_med vad som är välkänt för en fackman. Logíkenheten 51 innehåller logik- -gränssnittanordningar gentemot andra komponenter av den mobila enhetens sändtagare. “En sandare.52 och en mottagare 53 är kopp- lade genom en diversitet-grenkrets 56 till ett par antenner 57 och 58. Antennen 57 ger signalöverföring för elektriska signaler från sändaren 52.. givet ögonblick för mottagning av elektromagnetiska signaler i Endera av antennerna 57 och 58 används i varje enlighet med vad som bestämmas av signaler som kopplas från mottagaren 53 för att ge indikering~beträffande~styrkan av mot- tagna signaler till logikenheten 51._ Sá snart den mottagna signalstyrkan underskrider ett förutbestämt_tröskelvarde} bringar logikenheten diversitet-grenkretsen 56 att koppla om till den' andra av de båda antennerna. _ . " I .
Förutom talsignaler som sänds och mottages av den i fig. H I Data- sígnaltransmissionen kan äga rum i en uppkopplingskanal på vilken visade sändtagaren, sänds och mottages även datasígnaler. sändtagaren är inställd, eller också kan den äga rum på det ovan beskrivna arbetssättet "mellanrum och kaskad" på en talkanal på vilken sändtagaren är inställd; Mottagna datameddelanden kopplas via mottagaren 53 till logikenneten 51, och den i dessa_ingàende* informationen används för att styra olika delar av sändtagaren.
Exempelvis används inställningskommandon som mottages från MTSO för att styra en frekvenssyntetiserare 59 vilken i sin tur be- stämmer arbetsfrekvenserna för sändaren 52 och mottagaren 53 för varje särskild kanalinställning. 'Dessutom avger logikenheten signaler till sändaren 52 och mottagaren 53 för att slå till eller ifrån endera eller båda av dessa i enlighet med kraven för drift av mobil enhet i systemet enligt fig. 1 såsom ovan beskri- vits. 'Logikenneten 51 är även kopplad till manöverenheten 60 vilken exempelvis innefattar den vanliga mikrotelefonen 61 och en högtalare 62. 60 och logikenheten 51 ger gränssnitt-kommunikationen mellan Denna dubbelriktade koppling mellan manöverenheten ..-_$__._-_.___.._.._.,...... _ 10 20 25 30 40 sin t användaren-och manöverenheten-förasändtagaren för att underrätta logixenheten 51 om tillstånden för de olika tangenterna och omkopplarna i manöverenheten 60 och för att åstadkomma tändning gav speciella indikatorlampor på manöverenheten för olika ändamål samt för att ge användaren hörbara signaler istället för ringsig- m naler och ytterligare hörbara tonsignalkonfigurationer-för att underrätta.användaren om olika förlopp som äger rum i den mobila enheten. ' '. - = Fig. 5 är ett förenklat process-flödesdiagram för den mobila enheten i fig. H. Ehuru den största delen av den vísade-proces- sen representerar för en fackman välkänd teknik; har vissa varia- tioner, som kommer att beskrivas i det följande, i den visade I processen eller i vissa delar av densamma, utförts i och för mobil-enhet-samverkan i det i anslutning till fig. 1 och 2 be- skrivna fordonspark-anropssystemet¿. Nar en användare från början slår till strömförsörjningen till den mobila enheten, blir denna en aktiv enhet, och ett antal första nivåns funktioner äger rum,l .exempelvis att sändaren försättes_i tillståndet "bärfrekvens frân", att logikenheten rensas från eventuella tidigare lagrade slagna siffror, samt att den mobila enhetens anropstillstànd ställes på "inaktiv". i_ _ Därefter äger ett initieríngsförlopp rum, under vilket den mobila enheten avsöker systemets uppkopplíngskanaler för att möjliggöra val av den starkaste av dessa. Den mobila enheten ställer sedan in sin mottagare på den valda upokopplingskanalen och säkerställer bit- och ordsynkronisering så att den kan demo- dulera-eventuellt mottagna datameddelanden. Under processens initieringssteg och under övervägande delen av de övriga stegen kan vilken som helst av ett flertal särskilda funktioner initie- ras i form av avbrott i operationerna i logikenheten.vid genomfö- randet av funktionerna enligt fig. 5. 'Vissa av dessa ytterligare funktioner innefattar sändning och mottagning av data; diversi- tetskretsstyrning, gränssnitt för användarens manöverenhet, olika med tidsfrist utlöpande funktioner samt talkanalövervakning.
Efter det att initieringsskedet har avslutatsj_gàr processen in i ett ledig-skede, i vilket logíkenheten jämför mottagna mobilenhet-adresser för att bestämma huruvida enheten är sökt, detekterar användares önskemål om inítiering av ett anrop, via - I “ manöverenhet-gränssnittet, detekterar order som dirigerar vissa mobilenhet-verksamheter och detekterar förlust av_synkronisering LW 10 20 25 30 35 ÄO av datameddelandeord. . en viss punkt under processen. -450 863 15 Dessutom kommer processen antingen perioé diskt eller som svar på ett mottaget kommando att återgå till initieringssteget för att återigen avsöka uppkopplingskanalerna.' Den sistnämnda sling-upprepningen av processen fortsätter vid frånvaro av ytterligare verksamhet i form av en användar-åtgärd eller ett detekterat datameddelande som kommer att medföra att processen gär in i en initieringssekvens eller en söksvarësekvens eller en ordersvar-sekvens. ' 7 Efter att ha gått in i initieringssekvensen avsöker den mobila enheten återigen samtliga uppkopplings-kanaler; väljer en'_ för kontrollmottagning, åstadkommer datameddelandebitf och ~ord-_ synkronisering, detekterar och avkodar en digital färgkod som identifierar frekvensen för en hörbar övervakningston som används i den cell som använder den valda uppkopplingskanalen,lbelägger den motriktade uppkopplingskanalen för kommunikation från den mobila enheten till cellbas-stationen, alstrar ett tjänstanhâl- lan-datameddelande och sänder detta på denna motriktade uppkopp- lingskanal samt tar emot och agerar på ett svarsdatameddelande' « som«ger_en talkanalangivelse eller en annan mobilenhet-order.. I denna initieringssekvens liksom i båda de övriga sekvenser som kommer att beskrivas sker tilldelning av vissa tidsperioder för slutförande av förutbestämda delar av sekvensen för att förhindra att mobilenhet-operationen på ett oacceptabelt sätt låser sig i När den tilldelade tiden för dessa funktioner går ut utan att de förubestämda stegen slutÄ förts, går processen i den mobila enheten tillbaka i slingan till initieringssteget. Det är till denna initieringssekvens som processen i en på en fordonspark-lyssningskanal inställd mobil enhet övergår som svar på "klykkontaktëblinkning" av en användare som svarar på ett fordonspark-meddelande,"Blinkningen aktiverar manöverenhetens gränssnittfunktion, som informerar logikenheten, vilken i sin tur ställer om sändtagaren till cellens uppkopp- lingskanal;i Ett tjänstanhållan-meddelande alstras och medför att MTSO kopplar upp en duplex-radiokanal för att koppla den mobila I enheten till cellplatsen och därifrån till konferensbryggan H6 i MTso. i f Sekvensen vid besvarande av sökning är i de flesta avseenden väsentligen densamma som den ovannämnda initieríngssekvensen.
Fallet fordonspark-söksvar i fordonspark-dirigeringssystemet skiljer sig därigenom att den mobila enheten söker tilldelning av mg 20 25 30 *35 HO 45ole6s 16 en fordonspark-anropskanal för enbart lyssning. En sådan till- ldelning medför att den mobila enheten aktiverar_frekvenssvnteti- satorn 59 så att denna ställer om enheten till en angiven for- donspark-lyssningskanal och så att sändaren 52-passiveras så_ länge enheten är inställd på denna kanal. Vid dirigeringssyste- met ger dessutom den mobila enheten ej någon bekräftelse till MTSO att den verkligen har ställt om sig till fordonspark-1yss- ningskanalen. Z g' Vid ordersvar-sekvensen genomför den mobila enheten många av de funktioner som redan nämnts beträffande sekvenserna.för initi- ering och söksvár. Sålunda avsöker enheten uppkopplingskanaler- na, åstadkommer bit- och ordsynkronisering, avkodar den digitala fargkoden och belägger den motriktade uppkopplingskanalent Men vid denna punkt i ordersvar-sekvensen âtersändes ett meddelande som identifierar den mottagna orderna till cell-platsen för att i bekräfta ordermottagandet, och processen går i slingan tillbaka _till initieringssteget. ' Efter slutförandet av den ovannämnda söksvar-sekvensen och efter det att den mobila enheten har återinställts på den tillde- lade talkanalen (fordonspark-lyssningskanalen när det galler arrangemanget med dirígeringsanrop till fordonsparken) går pro- cessen in i ett uppmärksamhetsskede i vilket den mobila enheten alstrar vederbörliga hörbara signaler för att göra mobilenhet-an- vändaren uppmärksam på ett inkommande anrop, och när det ej gäller dirigeringsanrop inväntar användaren-svar därpå genom tillämplig manövrering av användarens manöverenhet 60§ När den mobila enheten är verksam i ett fordonspark-anropssystem,.har uppmärksamhetssignalen ett väsentligt annat hörbart mönster än uppmärksamhetssignalen för normal radiotelefonservice utan diri- gering. Den som använder den mobila enheten kan sålunda rikta sin uppmärksamhet på varje efterföljande talmeddelande som motta- ges genom mikrotelefonen 61 eller högtalaren 62, men han vet att han ej kan ge något direkt muntligt svar på något inkommande meddelande utan att han genomför en särskild dirigeringssystem- -operation med sin mobila enhet. I Efter steget att väcka uppmärksamhet vid fordonspark-dirige- ringstjänst och utan att någon åtgärd från den mobila enhetens' operatörs sida med avseende på manöverenheten 60 behöver inväntas- övergår den mobila enheten till samtalsskedet. 'Ehuru många olika logik- och manöverenhetuppgifter kan genomföras av den mobila f; KH 10 20 30 35 HO [450 863 17 enheten under-samtalsskedet, är det för det ifrågavarande dirige- ringssystemet speciellt intressanta att användaren passivt lyss- nar till det mottagna fordonspark-anropet i talform. Men om användaren beslutar att svara på det mottagna fordonspark-anropet. och alstrar en klykomkopplarefblinkning som anger tillståndet "mikrotelefon avlyft", hoppar processen till initíeringssekven-' sen, under vilken MTSO i enlighet med vad som ovan nämnts infor- 'meras om behovet av att koppla upp en särskild duplextaltransmis- sionsväg mellan den svarande mobilenheten i fordonsparken och konferensbryggan H6. Detta sker utan störning av anslutningarna för de~olika fordonspark-anropskanalerna för systemets samtliga celler. Om dirigeringscentralen övergår till tillståndet "mikro- telefon pälagd“ medan den i fordonsparken ingående mobilenheten befinner sig i samtalsskedet, kommer en utlösningsorder att alstras i MTSO och medföra att den mobila enheten övergår till utlösningsskedet. _ »I ' _ Av det föregående framgår att fordonspark-anropsdelarna av systemanropsproceduren uppvisar viktiga skillnader gentemot den normala, ej dirigerande, oellvis uppdelade telefonproeeduren.
Exempelvis sökes ett flertal mobilenheter, av vilka många sanno-_ likt är i olika celler, i tur och ordning med avseende på ett enda anrop som initieras från en fast station i hela telefonsys- temet. Dessutom dirigeras ett flertal rörliga fordonspark-enhe- ter i.en enda oell till en gemensam talkanal, d.v.s. en fordons- -lyssningskanal, för ett enda anrop. rDet är även unikt för det cellindelade dirigeringssystemet att låta en sökt mobilenhet ställa in sig på en tilldelad talkanal i.arbetssättet för enbart lyssning och att där ta emot en uppmärksamhetsväckande signal, åtföljd av mottagning av ett talmeddelande, utan att det behövs någon mobilenhet-bekräftelse på att den uppmärksamhetsväekande signalen mottagits. För dirigering ej arrangerade radiotelefon~ system tillåter ej att en mobil enhet på en talkanal, exempelvis fordonspark~lyssningskanal, övergår till tillståndet "mikrotele- fon avlyft“ för att initiera en tjänstanhållan att omställas till en annan talkanal. I 7 park-enheten att omställas till en duplextalkanal som är kopplad Det är vidare nytt för den svarande fordons; till fordonsparkens dirigeringscentral utan att man-behöver slå en speciell kod för dirigeringseentralen och utan att det behövs någon ringsignal för att slutföra förbindelsen. 'Det är också nytt att ha en anropsanslutning i ett cell-uppbyggt system med ...n UI 20 25 30 35 NO 4solsez 18 . ett stort antal lyssnande mobila enheter men utan användnng av ett motsvarande antal talkanaler för denna talförbindelse.
Det finns ytterligare skillnader i det här beskrivna dirige- ringssystemet i förhållande till tidigare kända dirigeringssvstem av den cellindelade typen. Dylika tidigare kända, cellindelade dirigeringssystem saknade möjlighet att använda en kanal per _ce1l-betjäníngsområde_som en gemensam fordonspark-lyssningskanal för samtliga enheter i en fordonspark vilka befinner sig inom detta område. Vidare saknade de tidigare kända celluppbyggda i dirigeringssystemen de ovannämnda särdragen att en mobil enhet som lyssnar på en talkanal övergår till tillståndet "mikrotelefon avlyft“ för att initiera en tjänstanhållan om överföring fnàn en talkanal till en annan, att åstadkomma anslutninš till den andra talkanalen utan att man behöver slå något nummer, samt att man har många lyssnande mobila enheter utan att ha ett motsvarande antal kanaler i bruk. I _ _ . ' Ehuru uppfinningen har beskrivits i anslutning till speci- ella utföringsformer av densamma, bör det observeras att ytterli- gare utföringsformer, tillämpningar och modifikationer av densam- ma, vilka kommer att vara uppenbara för en faokman, kan utföras utan att uppfinníngstanken eller ramen för uppfinningen-fràngås. h

Claims (10)

450 ass .wa ü - ' lgatentkrav
1. Cellindelat mobilt radiotelefonkommunikationssystem, vilket har en styrstation (30).för att omkopplingshart samman- koppla informationsmeddelanden genom inkommande/utgående anslut- ningar hos nämnda styrstation (30) till och från användare av mobila enheter (11,12;21,2Z) i systemets olika serviceomrâden, k ä n'n e t e c k n a t av att i styrenheten (30) är anordnade en-spridningskrets (48,49), vilken har en ingångsanslutning och ett flertal utgångsanslutningar av vilka varje sådan ut- gângsanslutníng är tillordnad var och en av ett föreskrivet antal celler (10,Z0) i nämnda system; A ingångskopplingsorgan (43,46,47) för att koppla ingångs- anslutningen hos spridningskretsen (48,49) så att informations- meddelandesignaler från en första ingångs/utgångsanslutning hos styrkretsen (30) mottages; - f U utgångskopplingsorgan (37) för att koppla spridningskretsens (48,49) utgångsanslutningar så att informationsmeddelandesigna- ler till respektive anslutningar tillförs för att åstadkomma styrkretsutgångssignaler; och dubbelriktade kopplíngsorgan (36§ innefattande åtminstone- en del (46) av spridningskretsens (48,49) ingångskopplings- organ (43,4o,47) för att dubbelriktat koppla informationsmed- delandesignaler genom åtminstone en ytterligare ingångs/utgångs- anslutning hos nämnda styrstation (30) till nämnda första in- gångs/utgångsanslutning, där nämnda dubbelriktade kopplings- organ (36) innefattar organ för att även koppla informations- meddelandesignaler vilka kopplas i endera riktningen genom nämnda dubbelriktade kopplingsorgan till nämnda ingângsanslut- ning hos spridníngskretsen (48,49). I '
2. ; Kommunikationssystem enligt kravet 1, k ä n.n e_t e c k- n a t -av I I _ att en anropsstyrningsstation (39) är anordnad-för att koppla anrop genom stationen och via radiolänkar till ett flertal mobila radiotelefon-sändmottagarenheter (11,12,21,Z2) av en grupp i en eller flera förutbestämda betjäníngsområden (10,11) i systemet, p I I att íngångs- och utgångsanslutningsorgan till nämnda sprid- ningskrets (4s,49) innehåller första organ (4s,4e,47,4s,zz) för att koppla stationen till en av radiolänkarna (fFC10,fFC20) i vart och ett av nämnda förutbestämda områden, varvid det 20 450 ses första organet innehåller organ (48,23) för att begränsa kopp-' lingen till sådana länkar till enkelriktad kommunikation av meddelandesignaler till densamma, samt l att det dubbelriktade kopplingsorganet innehåller ett andra organ (32) för att koppla åtminstone en ytterligare radiolänk (fRSP] hos åtminstone ett av nämnda förutbestämda områden genom en del (43,46) av det första kopplingsorganet för dubbelriktad kommunikation av signaler med nämnda station och varvid de dubbelriktade kommunikationssignalerna i nämnda del enkelriktatl är kopplade till samtliga nämnda förutbestämda områden.
3. Kommunikationssystem enligt kravet 2, k ä n n e t e c k- n a t av att styrstationen (30) innehåller ett omkopplingsnät (44) för upprättande av diskreta kommunikationsvägar mellan par av stationsingångs- och -utgångsanslutningar, varjämte nätet innehåller organ (36,37) i vart-och ett av nämnda första och- andra kopplingsorgan för att omkopplingsbart ställa in respek- tive kopplingsorgan-anslutningar vid tidpunkten för varje sär- skilt anrop. _ h' 7 _ _
4. Kommunikationssystem enligt kravet 2, k å n n e t e c k- n a t av att nämnda del av det första kopplingsorganet inne- håller en konferensbryggkrets (46).
5. Kommunikationssystem enligt kravet 4,,k ä n n e t e c k- Kn a t av att det första kopplingsorganet innehåller gen förstärkare (48) vars utgång är kopplad för att avge sig- naler till en av nämnda radiolänkar i vardera av de förutbe- stämda områdena, och I ' _ n en krets (47) för att koppla en_ingångs/utgångsport hos konferensbryggkretsen till en ingång hos nämnda förstärkare.
6. Kommunikationssystem enligt kravet 4, k ä nun e t e c k- n a t av att det första kopplíngsorganet innehåller den förstärkare (48') vars utgång är kopplad till en radio- länk för vart och ett av nämnda förutbestämda områden, en kopplingskrets (43) för att koppla stationen till en port hos nämnda brygga, och I _ organ för att shuntkoppla en ingång hos nämnda förstärkare över den sistnämnda kopplingskretsen. ' s 4
7. ; Kommuníkationssystem enligt kravet 4, k ä n n e t e c k- n a t' av att stationen innehåller ett organ (33, fig 2) som är anordnat att som svar på ett betjäning-unhållan-meddelande från något av nämnda förutbestämda områden aktivera det andra 450 ses om kopplingsorganet att automatiskt ansluta den ytterligare radio- länken till en port hos konferensbryggkretsen. _
8. Kommunikatíonssystem enligt kravet 1, k ä nin e t e c k- n a t av att var och en av de mobila enheterna innehåller ett organ (51) som är anordnat att som svar på en "mikrotelefon avlyft"-signal från en enhet när denna enhet är inställd på en talkanl (fPC10 enheten till en systemuppkopplingskanal och automatiskt sända ) i arbetssätt för enbart lyssning omställa ett betjäning-anhållan-meddelande.
9. kommunikationssystem enligt kravet 8, k ä n n e t e c k- n a t av att var och en av de mobila enheterna dessutom inne- häller ett organ (51) som är anordnat att som svar på ett mot- taget datameddelandekommando, vilket har mottagits efter använd- ning av nämnda betjäning-anhållan-meddelande, vilket kommando beordrar den mobila enheten att omställas till en helduplex- -talkanal, ställa in den mobila enheten på detta sätt pd den beordrade kanalen och aktivera den mobila enheten för att arbeta med dubbelriktade signaler.
10. Kommunikationssystem enligt kravet 9, k ä n n e t e c k- n a t av att var och en av de mobila enheterna dessutom inne- håller ett organ (51) som är anordnat att automatiskt, efter överföring av betjäning-anhållan-meddelandet och före enhetens omställning till nämnda helduplexkanal återínställa enheten pa nämnda för enbart lyssning anordnade talkanal för att invänta mottagandet av nämnda omställningsorder. A
SE8102441A 1980-04-28 1981-04-15 Cellindelat mobilt radiotelefonkommunikationssystem med dirigeringstjenst SE450863B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/144,609 US4399555A (en) 1980-04-28 1980-04-28 Cellular high capacity mobile radiotelephone system with fleet-calling arrangement for dispatch service

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8102441L SE8102441L (sv) 1981-10-29
SE450863B true SE450863B (sv) 1987-08-03

Family

ID=22509351

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8102441A SE450863B (sv) 1980-04-28 1981-04-15 Cellindelat mobilt radiotelefonkommunikationssystem med dirigeringstjenst

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4399555A (sv)
JP (1) JPS56169945A (sv)
AU (1) AU548559B2 (sv)
CA (1) CA1166316A (sv)
DE (1) DE3116656A1 (sv)
FI (1) FI77554C (sv)
FR (1) FR2481558A1 (sv)
GB (1) GB2075799B (sv)
NL (1) NL190683C (sv)
NO (1) NO154617C (sv)
SE (1) SE450863B (sv)

Families Citing this family (60)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IL68988A (en) * 1982-07-28 1986-08-31 Motorola Inc Multiple unit register modelled radio communication system capable of voice and data communications
US4590473A (en) * 1982-07-28 1986-05-20 Motorola, Inc. Data signalling system
JPS59501526A (ja) * 1982-07-28 1984-08-23 モトロ−ラ・インコ−ポレ−テッド 汎用デ−タ制御端末装置
US4644347A (en) * 1983-08-10 1987-02-17 Motorola, Inc. Multiple frequency message system
US4553262A (en) * 1983-11-25 1985-11-12 Motorola, Inc. Communications system enabling radio link access for non-trunked radio units to a multifrequency trunked two-way communications systems
US4599490A (en) * 1983-12-19 1986-07-08 At&T Bell Laboratories Control of telecommunication switching systems
US4553263A (en) * 1983-12-22 1985-11-12 Motorola, Inc. Queued community repeater mobile
US4633463A (en) * 1984-03-28 1986-12-30 Canadian Marconi Corporation Radio communication system
CA1230648A (en) * 1984-07-13 1987-12-22 Gerald P. Labedz Cellular voice and data radiotelephone system
US5408466A (en) * 1984-12-06 1995-04-18 Motorola, Inc. Duplex interconnect dispatch trunked radio
US4672601A (en) * 1984-12-06 1987-06-09 Motorola, Inc. Duplex interconnect/dispatch trunked radio system
CA1234938A (en) * 1984-12-06 1988-04-05 Sewim F. Ablay Duplex interconnect/dispatch trunked radio system
US4802235A (en) * 1985-04-26 1989-01-31 Comven, Inc. Subscriber unit for a flexible communication system
US4794635A (en) * 1986-11-28 1988-12-27 Motorola, Inc. Two-way radio communication system with max-minimum call assignment method
JP2705773B2 (ja) * 1987-03-02 1998-01-28 エヌ・ティ・ティ移動通信網 株式会社 通信中チヤンネル切換方式
US4835731A (en) * 1987-08-14 1989-05-30 General Electric Company Processor-to-processor communications protocol for a public service trunking system
JP2790147B2 (ja) * 1987-06-03 1998-08-27 エリクソン ジーイー モービル コミュニケーションズ インコーポレーテッド 公共用トランク方式用のプロセッサ相互間の通信プロトコル
US5206863A (en) * 1987-08-14 1993-04-27 General Electric Company Processor-to-processor communications protocol for a public service trunking system
US5128930A (en) * 1987-08-14 1992-07-07 General Electric Company Processor-to-processor communications protocol for a public service trunking system
US5159701A (en) * 1989-03-31 1992-10-27 E. F. Johnson Company Method and apparatus for a distributive wide area network for a land mobile transmission trunked communication system
US5218629A (en) * 1989-05-12 1993-06-08 Public Access Cellular Telephone, Inc. Communication system for message display onboard mass transit vehicles
EP0473355B1 (en) * 1990-08-28 1997-09-24 Ericsson GE Mobile Communications Inc. Distributed multisite coordination system for trunked radio systems
US5287354A (en) * 1990-08-28 1994-02-15 Ericsson Ge Mobile Communications Inc. Data protocol and monitoring system for RF trunking multisite switch global serial channel
US5392278A (en) * 1990-08-28 1995-02-21 Ericsson Ge Mobile Communications Inc. Distributed multisite system architecture
US5119502A (en) * 1990-08-30 1992-06-02 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Periodic system ordered rescan in a cellular communication system
SE469771B (sv) * 1990-11-27 1993-09-06 Leif Christer Ryden Saett foer att med hjaelp av en telefonvaexel kunna erbjuda en selektiv genomkoppling av en fast abonnentapparat till en naerbelaegen mobil abonnentapparat
US5276442A (en) * 1991-02-22 1994-01-04 Ericsson Ge Mobile Communications Inc. Dynamic address allocation within RF trunking multisite switch
US5239538A (en) * 1991-02-22 1993-08-24 Ericsson Ge Mobile Communications, Inc. Controller architecture for rf trunking distributed multisite switch
US5384776A (en) * 1991-02-22 1995-01-24 Erricsson Ge Mobile Communications Inc. Audio routing within trunked radio frequency multisite switch
DE69225925T2 (de) * 1991-04-17 1998-10-22 Ericsson Telefon Ab L M Zellulares Kommunikationssystem mit integrierten Funkrufsystem
US5241537A (en) * 1991-06-04 1993-08-31 Ericsson Ge Mobile Communications, Inc. Conventional base station interface architecture for RF trunking multisite switch
US5481545A (en) * 1991-08-26 1996-01-02 Ericsson Inc. Conventional network interface for multisite RF trunking system
FI88986C (sv) * 1991-10-03 1993-07-26 Telenokia Oy Förfarande för genomföring av ett gruppsamtal i digitalt radionät
US5404355A (en) * 1992-10-05 1995-04-04 Ericsson Ge Mobile Communications, Inc. Method for transmitting broadcast information in a digital control channel
FI92365C (sv) * 1993-01-26 1994-10-25 Nokia Telecommunications Oy Förfarande, basstation vid ett radiotelefonsystem samt radiotelefoncentral för att fördela talturer för åstadkommande av konferenssamtal mellan abonnenter som befinner sig inom serviceområdet för ett flertal centraler
SG47619A1 (en) * 1993-05-21 1998-04-17 British Telecomm Cellular radio systems
US6161016A (en) * 1993-05-21 2000-12-12 British Telecommunications Public Limited Company Broadcast channel seizure with allocated single traffic channel per occupied cell in a cellular system
DE4335031A1 (de) * 1993-10-14 1995-04-20 Sel Alcatel Ag Mobilfunknetz und Konferenzdienst-Einrichtung dafür
DE4415734C1 (de) * 1994-05-04 1995-02-16 Siemens Ag Verfahren zur Bereitstellung von Teilnehmerdiensten
GB2290196B (en) * 1994-06-11 1997-12-24 Motorola Israel Ltd Trunking radio system and method of operation and radio unit with enhanced dispatch calling
SE503858C2 (sv) * 1995-03-03 1996-09-23 Ericsson Telefon Ab L M Förfarande och anordning för uppkoppling av en förbindelse i ett telekommunikationsnät
WO1997018540A1 (en) * 1995-11-13 1997-05-22 Motorola Inc. Method and apparatus for summoning police or security personnel for assistance in an emergency situation
US5784388A (en) * 1996-01-04 1998-07-21 Knox; Gregory D. Methods and apparatus for decoding control signals in dispatch trunked radio system
US5924032A (en) * 1996-09-24 1999-07-13 Nokia Mobile Phones Limited Mobile telephone having an improved probability of receiving an incoming call
US6021326A (en) * 1996-11-04 2000-02-01 Uniden America Corporation Trunked multi-site dispatch network for trunking radios
US5924041A (en) * 1996-11-25 1999-07-13 Ericsson Inc. Method and apparatus for providing a dispatch system in a cellular radiotelephone system
US6052599A (en) * 1997-01-30 2000-04-18 At & T Corp. Cellular communication system with multiple same frequency broadcasts in a cell
US6529486B1 (en) 1997-04-11 2003-03-04 Transcrypt International/E.F. Johnson Company Trunked radio repeater communication system
US6026296A (en) * 1997-04-30 2000-02-15 Motorola, Inc. Apparatus for providing dispatch service to an existing telephone network
US6374115B1 (en) 1997-05-28 2002-04-16 Transcrypt International/E.F. Johnson Method and apparatus for trunked radio repeater communications with backwards compatibility
US6684080B1 (en) 1997-05-28 2004-01-27 Transcrypt International/E. F. Johnson Company Trunked radio repeater communication system including home channel aliasing and call grouping
US6751468B1 (en) * 1999-05-26 2004-06-15 Bellsouth Intellectual Property Corporation Systems and methods for providing push to talk feature for wireless communication systems
US6138011A (en) * 1999-10-15 2000-10-24 Motorola, Inc. Method and apparatus for providing dispatch service to an existing telephone network
AU5252101A (en) * 2000-04-28 2001-11-12 Hi-G-Tek Ltd. Apparatus and methods for cellular communication
DE04703735T1 (de) 2003-01-21 2006-04-13 Research In Motion Ltd., Waterloo Verfahren und vorrichtung zum vergrössern der wahrscheinlichkeit des erfolgreichen herstellens von notrufverbindungen in einer mobilstation
US7043261B2 (en) * 2003-06-27 2006-05-09 Nokia Corporation System, mobile station and method for delivering services
US7353036B2 (en) * 2004-05-10 2008-04-01 Motorola, Inc. Push-to-talk reverse channel establishment
US7817274B2 (en) 2007-10-05 2010-10-19 Jingyun Zhang Compact spectrometer
US8345226B2 (en) * 2007-11-30 2013-01-01 Jingyun Zhang Spectrometers miniaturized for working with cellular phones and other portable electronic devices
KR101877392B1 (ko) * 2011-10-18 2018-07-11 엘지전자 주식회사 휴대 단말기 및 그 동작방법

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2685642A (en) * 1952-01-24 1954-08-03 Itt Radio dispatching system
US2894074A (en) * 1955-02-25 1959-07-07 Gen Dynamics Corp Telephone conference circuit
FR1148883A (sv) * 1955-03-16
US3065421A (en) * 1957-05-21 1962-11-20 John M Hart Radio-telephone communication system having means for automatic direct dispatch between mobile stations
US3370127A (en) * 1964-11-05 1968-02-20 Bell Telephone Labor Inc Multiple address bridge circuit with noise reduction circuitry
FR1545582A (fr) * 1967-04-12 1968-11-15 Materiel Telephonique Perfectionnements aux réseaux radiotéléphoniques mobiles automatiques
US3519744A (en) * 1967-06-16 1970-07-07 Bell Telephone Labor Inc Apparatus for connecting visual telephone sets in a conference arrangement
FR2032098A5 (sv) * 1969-02-19 1970-11-20 Cit Alcatel
US3663762A (en) * 1970-12-21 1972-05-16 Bell Telephone Labor Inc Mobile communication system
FR2148910A5 (sv) * 1971-08-10 1973-03-23 Materiel Telephonique
US3786199A (en) * 1971-10-22 1974-01-15 Bell Telephone Labor Inc Mixed traffic mobile radio system
US3819872A (en) * 1972-07-10 1974-06-25 Bell Telephone Labor Inc Mobile telephone cellular switching system
DE2536452A1 (de) * 1975-08-16 1977-02-24 Licentia Gmbh Verfahren zur teilnehmersuche in einem funkuebertragungssystem
CH594324A5 (sv) * 1975-08-27 1978-01-13 Autophon Ag
US4012597A (en) * 1975-11-24 1977-03-15 Motorola, Inc. Transmission trunk multichannel dispatch system with priority queuing
GB1574714A (en) * 1976-01-26 1980-09-10 Post Office Communication systems
US4144496A (en) * 1976-03-17 1979-03-13 Harris Corporation Mobile communication system and method employing frequency reuse within a geographical service area
US4131849A (en) * 1976-10-21 1978-12-26 Motorola, Inc. Two-way mobile radio voice/data shared communications system
DE2659656C2 (de) * 1976-12-30 1978-07-27 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Funksystem mit mobilen Funkstationen

Also Published As

Publication number Publication date
JPS56169945A (en) 1981-12-26
FR2481558A1 (fr) 1981-10-30
AU548559B2 (en) 1985-12-19
US4399555A (en) 1983-08-16
CA1166316A (en) 1984-04-24
NO154617B (no) 1986-08-04
NO154617C (no) 1986-11-12
GB2075799A (en) 1981-11-18
NL8102066A (nl) 1981-11-16
SE8102441L (sv) 1981-10-29
JPS647706B2 (sv) 1989-02-09
FI811287L (fi) 1981-10-29
GB2075799B (en) 1984-06-27
FI77554C (sv) 1989-03-10
DE3116656A1 (de) 1982-02-04
FI77554B (fi) 1988-11-30
DE3116656C2 (sv) 1993-07-29
NL190683B (nl) 1994-01-17
NO811414L (no) 1981-10-29
FR2481558B1 (sv) 1984-04-20
AU6919081A (en) 1981-11-05
NL190683C (nl) 1994-06-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE450863B (sv) Cellindelat mobilt radiotelefonkommunikationssystem med dirigeringstjenst
KR100262370B1 (ko) 확산 스펙트럼 무선 전화 시스템
US4562572A (en) Cellular mobile radio service telephone system
US5440613A (en) Architecture for a cellular wireless telecommunication system
US5371898A (en) Method for a communication unit to operate in either a trunking or a cellular communication system
US4568800A (en) Multi-channel access (MCA) radio telephone system
US4726014A (en) Cellular mobile radio service telephone system
US4672656A (en) Method for establishing a radio connection
EP0243900A2 (en) Radio key telephone system having a common signaling channel
JP2000507417A (ja) 移動電話呼用の代替ルーティングシステム
RU99104503A (ru) Способ и устройство для одновременного проведения многочисленных вызовов
JPH10500815A (ja) 移動通信システムにおける通話の確立方法
EP0583137B1 (en) Architecture for a cellular wireless telecommunication system
US5353333A (en) Small wireless telecommunications system
JPH0879168A (ja) 移動通信における同報通信システム
JPS63203025A (ja) 移動無線の位置登録方式
US5956631A (en) Multiple terminal device ringing digital subscriber ISDN terminal
JPS5881352A (ja) 広域携帯電話方式
JPH03129944A (ja) 構内交換の機能を達成する通信システム
JP3130812B2 (ja) デジタルコードレス電話システム
JPS59154828A (ja) 無線電話システムにおける集落端末装置
JP3301302B2 (ja) 通信システム
JPH0344221A (ja) 移動通信方法
JP2524115B2 (ja) 無線通信方法
JPH05145964A (ja) システムコードレス電話の連続発呼方式

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8102441-6

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8102441-6

Format of ref document f/p: F