SE449495B - Kontinuerligt forfarande for framstellning av eten-propen-segmentpolymerer i angfas - Google Patents

Kontinuerligt forfarande for framstellning av eten-propen-segmentpolymerer i angfas

Info

Publication number
SE449495B
SE449495B SE8005402A SE8005402A SE449495B SE 449495 B SE449495 B SE 449495B SE 8005402 A SE8005402 A SE 8005402A SE 8005402 A SE8005402 A SE 8005402A SE 449495 B SE449495 B SE 449495B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
propylene
ethylene
polymer
electron donor
reaction zone
Prior art date
Application number
SE8005402A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8005402L (sv
Inventor
E A Zukowski
Original Assignee
El Paso Polyolefins
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by El Paso Polyolefins filed Critical El Paso Polyolefins
Publication of SE8005402L publication Critical patent/SE8005402L/sv
Publication of SE449495B publication Critical patent/SE449495B/sv

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F297/00Macromolecular compounds obtained by successively polymerising different monomer systems using a catalyst of the ionic or coordination type without deactivating the intermediate polymer
    • C08F297/06Macromolecular compounds obtained by successively polymerising different monomer systems using a catalyst of the ionic or coordination type without deactivating the intermediate polymer using a catalyst of the coordination type
    • C08F297/08Macromolecular compounds obtained by successively polymerising different monomer systems using a catalyst of the ionic or coordination type without deactivating the intermediate polymer using a catalyst of the coordination type polymerising mono-olefins

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)

Description

------xfiv»e:; 449 495 patentskriften 3.514.501. Detta förfarande inbegriper i kort- het framställning av presegmentet, företrädesvis i vätskefas, genom katalytisk polymerisation av propen i kolväteutspäd- ningsmedel, såsom vätskeformig propen för bildning av en upp- slamning. Efter separation av uppslamningen införes prepoly- meren som fortfarande innehåller aktiva katalysatorrester i åtminstone en reaktionszon, där den omsättes med monomerångor under en tillräcklig tidsperiod för bildning av polymerefter- segmentet på polymerpresegmentet i de önskade proportioner- nä.
Tidigare har det konventionella katalysatorsystem som använ- des vid ett sådant polymerisationsförfarande varit en omodi- fierad eller en elektrondonator-modifierad titanhalogenid- komponent, aktiverad med en organoaluminiumsamkatalysator.
Typiska exempel på konventionella propenpolymerisationskata- lysatorsystem innefattar samkristalliserade titantriklorid- -aluminiumtriklorid-katalysatorer med den allmänna formeln n-TiCl3.AlCl3 aktiveradgmed dietylaluminiumklorid eller trietylaluminium. Den samkristalliserade titantriklorid-alu- miniumtrikloriden kan ha underkastats en modifieringsbehand- ling med en lämplig elektrondonatorförening för ökning av dess aktivitet eller stereospecifiCitet. Sådana föreningaf innefattar fosforföreningar, estrar av oorganiska och organis- ka syraetrar och otaliga andra föreningar.
En huvudolägenhet vid användning av de nyssnämnda konven- tionella katalysatorerna har emellertid varit den låga kata- lysatorproduktiviteten, vilken har nödvändiggjort den efter- följande avaskningen av produkten för reduktion av halten katalysatorrester, vilka annars skadligt skulle påverka pro- duktkvaliteten.
Nyligen har nya katalysatorer utvecklats vilka är vida mera aktiva än de nyssnämnda konventionella katalysatorerna vid polymerisation av Ci-olefiner. Dessa katalysatorer är, kort 449 495 beskrivet, sammansatta av en titanhalogenidkatalysatorkompo- nent uppburen på magnesiumdihalogenid och en alkylaluminium- förening, som kan finnas närvarande som ett komplex med en elektrondonatorförening. Dessa katalysatorkomponenter har beskrivits i patentlitteraturen, exempelvis i de amerikanska patentskrifterna 3.830.787, 3.953.414, 4.051.313 och 4.115.319.
De prodüktiviteter som erhålles med dessa nya katalysatorer är extremt höga vilket resulterar i polymerer som innehåller så små mängder kvarvarande katalysator att da:konventionella avaskningssteget kan undvaras. Katalysatorerna fungerar väl vid homopolymerisationen av propen och vid sampolymerisatio- nen av en blandning av propen och en annan ti-olefin, såsom' eten, förutsatt att polymerisationsreaktionen genomföres i ett vätskeformigt utspädningsmedel, exempelvis vätskeformig propenmonomer. I ångfaspolymerisation som användes vid framställning av EP-sampolymersegmentet i den P-EP-segment- sampolymer som beskrevs ovan, med en användning av konven- tionella driftsbetingelser, har det emellertid visat sig att produktkvaliteten för den resulterande segmentpolymeren har varit avsevärt sämre. Närmare bestämt visade det sig att för uppnående av en önskad slaghållfasthet med ett önskat smält- flöde måste betydligt mer eten införlivas i den totala poly- meren än vad som är fallet vid användning av konventionell katalysator. Den nödvändiga ökningen i etenhalt för uppnåen- de av slaghållfastheten påverkar skadligt andra önskvärda egenskaper för slutprodukten, såsom styvhet, värmeformbestän- dighetstemperatur, draghållfasthetsegenskaper etc.
Ett ändamål enligt föreliggande uppfinning är därför att tillhandahålla ett i hög grad effektivt förfarande för ång- faspolymerisation av eten-propen-segment till en i förväg framställd propenpolymer vilket ger polymerprodukter som har förbättrad slaghållfasthet utan att man i betydande grad på- verkar andra önskvärda fysikaliska polymeregenskaper. 449 495 Ett annat ändamål enligt uppfinningen är att tillhanda- hålla ett förfarande för framställning av eten-propen- -segmentsampolymerer vari den polymeriserade etenhalten för den totala polymerprodukten är reducerad till ett minimum för uppnàende av en önskad slaghällfasthet.
Ytterligare ändamål kommer att framgå vid läsning av beskrivningen och patentkraven.
Ovanstående ändamål ástadkommes med ett kontinuerligt àngfassekvenssegmentsampolymerísationsförfarande för framställning av slagbeständiga eten-propenpolymerer med höga produktivitetshastigheter och som har ett förbättrat samband etenhalt-slagbeständighet varvid: (A) en i förväg framställd propenpolymer tillhandahålles i finfördelad form, vilken i förväg framställda polymer innehåller aktiva katalysatoráterstoder och har framställts genom polymerisation av propen i närvaro av en katalysatorkomposition som innehåller komponenterna (a) en aluminiumtrialkylförening som åtminstone är partiellt komplexbildad med en aromatisk syraester-elektrondonatorförening, varvid alumíniumtrialkylföreningen är en som inne- häller l-8 kolatomer i alkylgrupperna och det molära.förhàllandet av trialkylaluminium till elektrondonator varierar mellan 2 och ungefär , och (b) ett komplex av titantri- eller tetrahalogenid med en aromatisk syraester-elektrondonator- förening uppburen på magnesiumdihalogenid vari 449 495 4a titanhalten för komponent (b) är mellan unge- fär l och ungefär 3 viktprocent, varvid katalysatorkomponenter (a) och (b) tillhanda- hålles till reaktionszonen i ett molärt förhållande Al/Ti mellan ungefär 10 och ungefär 200; (B) den i förväg framställda polymeren införes i minst en kontinuerligt omrörd reaktionszon; (C) eten- och propen-monomerer införes till reaktions- ZOnefnä; (D) eten- och propen-monomererna polymeriseras i àngfasen i reaktionszonen till nämnda i förväg framställda propenprepolymer vid en temperatur av fràn ungefär l0?C till ungefär 99°C, vilket ändamål utmärkes av att eten- och propenmonomererna införes till var och en av reaktionszonerna i steg (C) i ett molärt förhållande av eten till propen av fràn ungefär 0,15 till ungefär 0,3.
Följande uttryck som användes i föreliggande beskrivning och patentkrav har följande betydelser: (a) "i förväg framställd propenpolymer" innebär en propenpolymer som är lämplig för oberoende användning men som innehåller aktiva katalysatoràterstoder; (b) "aktiva katalysatoràterstoder" anger såsom det här användes katalytiska komponenter i polymeren som tjänstgör 449 495 för polymerisation av tillförda monomersubstanser utan behov av tillsats av ytterligare mängder katalysator. De aktiva katalysatoråterstoder som här avses är företrädesvis de som ursprungligen användes vid polymerisationen för framställ- ning av den i förväg framställda polymeren; (c) en "segment- polymer" har samma betydelse som hittills inom den tidigare tekniken, dvs. en polymermolekyl som består av en enda sek- tion av en CL-olefinpolymer eller sampolymer förenad till en enda sektion av en annan Ci-olefinpolymer eller sampolymer.
Segmentpolymerer avser att innefatta två eller flera sampo- lymerer polymeriserade i sekvens den ena till den andra; en homopolymer följd av en sampolymer; eller alternerande homo- eller sampolymersegment av två eller flera Ci-olefinmonomerer; (d) "flyktiga komponenter" innefattar icke polymeriserade (i~olefinmonomerer samt inerta kolväteutspädningsmedel, såsom etan, propan, butan, pentan, hexan, heptan, oktan, aromatiska kolväten,dieseloljor och liknande; (e) med polymerisation i ett “kolväteutspädningsmedel" avses att polymerisationen kan inträffa i närvaro av inerta kolväteutspädningsmedel, såsom de som angetts ovan i (d) eller polymerisationer vari mono- meren, dvs. propen, under temperatur och tryckbetingelser hålles i vätskeform under polymerisationen, varigenom den tjänstgör som sitt eget dispergeringsmedium eller blandning- ar av inerta kolväten och olefinmonomerer i vätskeform; (f) med "ångfas"-segmentpolymerisation och "väsentligen torr prepolymer“ avses att en i förväg framställd polymer innehål- ler i storleksordningen 5% eller mindre flyktiga komponenter, omsättes med gasformiga monomerer i frånvaro av tillsatta inerta kolväteutspädningsmedel.
Propen, eventuellt i blandning med mindre mängder av andra CL-olefiner med från ungefär 2 till 10 kolatomer eller mer kan användas för framställning av en prepolymer. Sådana and- ra Ci-olefiner innefattar eten, buten-l, isobuten-l, penten-1, hexen-1 och högre samt grenade Ci-olefiner, såsom 2-metyl- buten-l, 4-metylpenten-l och högre. Av dessa monomerer är 449 495 propen och blandningar av propen och eten av speciellt int- resse och mest föredragna. När eten är en komponent är det föredraget att den begränsas till en koncentration av från ungefär 0,3 till ungefär 2 viktprocent av den totala mono- merinmatningen.
Prepolymeren framställes i en reaktionszon med användning av ett kolväteutspädningsmedel och en katalysator för polymeri- sationen, varvid polymerisationen genomföres till en halt fasta substanser av från 5 till 60%, men företrädesvis 20 till 40%. Det föredragna utspädningsmedlet är vätskeformig propen.
Vid det föredragna förfarandet för prepolymerbildning, dvs. den välkända "vätskepö1“-processen tjänstgör propenen som det vätskeformiga utspädningsmedlet samt som inmatning till reak- tionen næd undantag för små mängder av inerta kolväten, exempelvis hexan, mineralolja, vaselin etc, som kan användas för införande av katalysatorkomponenterna i reaktionszonen.
Reaktionen är kontinuerlig och monomerinmatning och kataly- satorkomponenter inmatas kontinuerligt till reaktorn och en- uppslamning av polymerprodukt och vätskeformig propen avdra- ges, företrädesvis genom en cyklisk uttömningsventil som efterliknar kontinuerlig drift. Olika modifieringsmedel, såsom väte, kan sättas till för att ändra egenskaperna för polymerprodukten. Sådana modifieringsmedel är välkända inom tekniken och behöver icke diskuteras i ytterligare detalj eftersom de icke utgör en del av föreliggande uppfinning.
De katalysatorkomponenter som användes vid förfarandet för framställning av prepolymeren kan vara vilka som helst av de nyligen utvecklade, magnesiumhalogeniduppburna högaktivitets- katalysatorkomponenterna och organoaluminiumsamkatalysator- komponenter som exempelvis beskrives i de amerikanska patent- skrifterna 3.830.787, 3.953.414, 4.051.313, 4.115.319 som här- med införlivas genom hänvisning. 449 495 I typiska fall är en sådan katalysatorkomposition en tvåkom- ponentskomposition där komponenterna införes separat i poly- merisationsreaktorn. Komponent (a) i en sådan komposition väljes lämpligen bland trialkylaluminiumföreningar som inne- håller från l till 8 kolatomer i alkylgruppen, såsom trietyl- aluminium, trimetylaluminium, tri-n-butylaluminium, tri-iso- butylaluminium, triisohexylaluminium, tri-n-oktylaluminium och triisooktylaluminium. Företrädesvis komplexbildas tri- alkylaluminiumföreningen med en elektrondonator före införan- de i polymerisationsreaktorn. De bästa resultaten uppnås när estrar av karboxylsyror eller diaminer, i synnerhet estrar av aromatiska syror, användes som elektrondonatorer.
Några typiska exempel på sådana föreningar är metyl- och etylbensoat, metyl- och etyl-p-metoxibensoat, dietylkarbonat, etylacetat, dimetylmaleat, trietylborat, etyl-o-klorbensoat, etylnaftenat, metyl-p-toluat, etyltoluat, etyl-p-butoxi-ben- soat, etylcyklohexanoat, etylpivalat, N,N,N',N'-tetrametylen- diamin, l,2,4-trimetylpiperazin, 2,5-dimetylpiperazin och liknande. Molförhållandet av aluminiumalkyl till elektron- donator kan variera mellan l och 100, företrädesvis mellan 2 och 5. Lösningar av elektrondonatorn och trialkylaluminium- föreningen i ett kolväte, såsom hexan eller heptan, förom- sättes företrädesvis under en viss tidsperiod, i allmänhet kortare än l timme före inmatning av blandningen i polyme- risationsreaktionszonen.
Den andra komponenten i katalysatorkompositionen är antingen en titantri- eller tetrahalogenid uppburen på magnesiumdi- halogenid, eller ett komplex av en titantri- eller tetrahalo- genid med en elektrondonatorförening uppburen på magnesium- dihalogenid. Halogenen i de respektive halogeniderna kan vara klor, brom eller jod, varvid den föredragna halogenen är klor.
Elektrondonatorn, om den användes vid bildning av ett komplex, väljes lämpligen bland estrarna av oorganiska och organiska oxygenerade syror och polyaminerna. Exempel på sådana före- ningar är estrarna av aromatiska karboxylsyror, såsom bensoe- 449 495 syra, p-metoxibensoesyra och p-toluensyror och i synnerhet alkylestrarna av nämnda syror; alkylendiaminer, exempelvis N',N",N'",N"“-tetrametyletylendiamin. Molförhållandet magne- sium till elektrondonator är lika med eller större än l och företrädesvis mellan 2 och 10. I allmänhet varierar titan- halten uttryckt som titanmetall mellan 0,1 och 20 viktprocent i den bärarförsedda katalysatorkomponenten och företrädesvis mellan l och 3 viktprocent.
Framställningen av sådana bärarförsedda katalysatorkomponen- ter har beskrivits i den tidigare tekniken och de finnes kommersiellt tillgängliga.
Katalysatorkomponenterna (a) och (b) inmatas till prepolymer- reaktionszonen i sådana mängder att Al/Ti-molförhållandet hålles inom det breda intervallet mellan ungefär l och unge- fär 10 000, och företrädesvis mellan ungefär 10 och 200.
Temperaturer vid vilka prepolymerbildningen kan genomföras är de som är kända inom tekniken, exempelvis från 10 till 1z1°c, lämpligen från 46 till 74°c och företrädesvis från 52 till_ungefär 69°C. Trycken vid prepolymerbildningen kan variera från atmosfärstryck eller under där normalt vätske- formiga inerta kolväteutspädningsmedel användes (heptan eller hexan) till tryck upp till 36 kp/cm2 eller högre där propen användes som sitt eget dispergeringsmedel eller propenen i blandning med ett normalt gasformigt kolväteutspädningsme- del, såsom propan eller butan, vilka är vätskeformiga under reaktionsbetingelserna.
Prepolymeren från reaktionszonen föres till en separations- zon, såsom en cyklon eller ett påsfilter, där flyktiga kom- ponenter separeras från polymeren och bearbetas enligt kända förfaringssätt och recirkuleras till reaktionszonen, varvid den mängd flyktiga substanser som avlägsnas är tillräcklig så att mindre än 10% och företrädesvis icke mer än 5% flyk- tig halt återstår i prepolymeren. 449 495 I ångfassegmentpolymerisationen föres den polymer som ut- vinnes från separationszonen och som innehåller aktiva kata- lysatoråterstoder till en kontinuerligt omrörd reaktionszon som innehåller anordningar däri för införande av etenmono- meren och propenmonomeren vid en eller flera punkter längs längden för zonen (och inerta gaser såsom kväve) så att de aktiva katalysatorâterstoderna i prepolymeren polymeriserar nämnda monomerer till ett segment varigenom de slutliga egen- skaperna för det framställda hartset modifieras. Polymerisa- tionen i den kontinuerligt omrörda reaktionszonen genomföres vanligtvis vid tryck lägre än dezsom användes för prepolymer- framställningen, dvs. tryck av l,7 till 4,5 kp/cmz eller nå- got högre. Polymerisationstemperaturer kan exempelvis variera från ungefär l0°C till ungefär 99°C men företrädesvis från ungefär 54 till ungefär 93°c.
Eten- och propen-monomererna kräver icke förblandning före införande i ångfaszonen; i själva verket är det fördelakti- gare att separat införa var och en av monomererna vid en eller företrädesvis flera punkter längs reaktorlängden.
Vätskeformig propen kan införas, som efter förångning kommer att avlägsna en del av det polymerisationsvärme som alstras- i reaktionszonen. Molförhâllandet av total eten till total propen som införes till reaktionszonen skall emellertid begränsas till inom området från ungefär 0,15 till ungefär 0,3. Om högre förhållanden användes har det visat sig att effektiviteten för etenhalten i den totala polymerprodukten på slaghållfasthetsegenskaperna allvarligt reduceras. Vid exempelvis ett förhållande av 0,5 är det nödvändigt att in- förliva ungefär två gånger mängden av eten i den totala po- lymeren för erhållande av samma slaghållfasthet somden för en slutprodukt framställd med ett förhållande av ungefär 0,2.
I allmänhet framställes från ungefär 5 till ungefär 40 vikt- procent av segment baserat pâ vikten av den totala polymeren i det totala segmentpolymerisationsreaktorsystemet.
MI) n» 449 49s_ Lämpliga kontinuerligt omrörda reaktionszoner innefattar de som beskrives i den amerikanska patentskriften 3.514.501, Som härmed införlivas genom hänvisning. Reaktionszonen kan vara en eller flera rörledningsreaktorer i serie med valfri mantling för värmeavlägsnande och lämpliga monomerinförings- punkter samt omröringsmedel. Enligt den föredragna utförings- formen av föreliggande uppfinning tillhandahållas en eller flera horisontella bandblandarreaktorer för den kontinuerliga driften. Sådana reaktorer är i det inre utrustade med en serie av bandblad och/eller paddlar som roteras med elektrisk drift. Genom lämplig anordning av omröringsutrustningen kan polymeren förflyttas kontinuerligt från inloppet till ut= loppet. Polymerpulvret uppför sig väsentligen oberoende av varje omröring i stort sett som ett fluidum och "flyter" eller rör sig från inloppsänden av reaktorn till utloppsän- den, dvs. flyter längs längden för reaktorn på i stort sett samma sätt som ett fluidum liksom en vätska skulle göra.
Propen tillhandahållas åtminstone vid inloppet av reaktorn och om vätskeformig propenmonomer användes tillhandahållas den företrädesvis även genom inloppssprutmunstycken placerade med mellanrum längs den övre delen av reaktorn. Etenmonomer= inmatning i ångform kan införas på liknande sätt vid punkter längs längden för reaktorn. Reaktorn är lämpligen försedd med en yttre kylmantel för avlägsnande av värme genom reaktor- väggen. Om så önskas kan ytterligare ångfasreaktorer till- handahållas i serie med segmentpolymerisationsreaktorn för ökning av uppehållstiden.
För modifiering av smältuppträdandet för de polymerer som framställes i överensstämmelse med förfarandet enligt före- liggande uppfinning användes ofta väte i mängder av l till molprocent vid prepolymerframställningen. Andra kända kedjeregleringsmedel kan användas i stället för väte.
X Den slutliga polymerprodukten kräver icke någon avaskning 449 495 ll efter separation från de icke omsatta monomererna, vilka lämp- ligen recirkuleras till ångfasreaktionszonen. Slutanvändnings- tillämpningar för polymerprodukterna innefattar formsprut- ning av hushållsartiklar och behållare, formblåsning av flaskor, strängsprutning av förpackningsfilmer etc.
Uppfinningen åskådliggöres närmare medelst följande exempel.
EXEMPEL Försöken genomfördes i kontinuerliga pilot plant-förfaranden i stor skala. För prepolymerframställningen chargerades pro- pen och katalysatorkomponenter kontinuerligt till en omrörd reaktor, varvid monomerinmatningshastigheten motsvarade två timmars uppehållstid i reaktorn. Organoaluminiumföreningen i katalysatorsystemet var en hexanlösning av triisobutyl- aluminium (TIBA) som före införandet i reaktorn hade behand- lats med en hexanlösning av metyl-p-toluat (MPT), en elekt- rondonatorförening. Den fasta bärarförsedda titanhalogenid- katalysatorkomponenten utgjorde en kommersiellt tillgänglig katalysator. Den bärarförsedda katalysatorkomponenten innehöll ungefär l,5 viktprocent titan, 20,3 viktprocent magnesium, 60,0 viktprocent klor och 9,6 viktprocent flyktiga kolväte-- substanser. Btylbensoat hade använts vid framställningen av den bärarförsedda katalysatorkomponenten. De två katalysator- komponenterna tillsattes med hastigheter som var direkt pro- portionella mot polymerframställningshastigheterna och i mängder som var tillräckliga för upprätthållande av en kon- centration fasta polymersubstanser i reaktoruppslamningen vid ett nominellt värde av ungefär 40%. Katalysatorproduk- tiviteten (kg polymer/kg Ti-metall) beräknades i vardera fallet från polymeruppslamningsavdragningshastigheten, halten fasta substanser i uppslamningen och titankatalysatorkompo- nenttillsatshastigheten.
Efter separation av prepolymeren från icke omsatt propen in- matades nämnda prepolymer som fortfarande innehöll aktiva gl L» 449 495 12 katalysatoråterstoder i följd till två i serie anslutna, vattenkylda, mantlade horisontella reaktorer, som var och en var försedd med bandblad som omröringsmedel. Propen infördes nära inloppet för var och en av reaktorerna och etenmonomer genom tre inlopp som var placerade med jämnt mellanrum tvärs över var och en av reaktorerna. Segmentsampolymerprodukten utvanns från utloppet av den andra reaktorn. Driftsbetingel- serna i var och en av reaktorerna var väsentligen desamma så vida icke annat anges. Relevanta driftsbetingelser och resultat redovisas i tabell l. I den bifogade figuren är sambandet viktprocent eten i produkten avsatt som funktion mot Izod-skårslaghållfasthet (vid rumstemperatur). Kurva A betecknar det typiska samband som erhålles vid framställning av prepolymeren med konventionell katalysator, exempelvis Stauffer AA-katalysator (3TiCl3.AlCl3) med dietylaluminium- klorid som samkatalysator (vid Al/Ti-molförhållande av unge- fär 3) och under betingelser för framställning av ett slut- produktssmältflöde av ungefär 2 g/l0 minuter. Det har visat sig att vid ett sådant konventionellt förfarande kan de eten/propen-molförhållanden som användes i ångfasreaktions- zonen varieras avsevärt, exempelvis från ungefär 0,2 till 0,8 utan att det har någon väsentlig effekt på det samband _ som visas av kurva A.
Kurva B utvisar de samband etenhalt med Izod-slaghållfasthet som erhålles i jämförelseexemplen l-6. Polymererna i dessa exempel framställes alla med en katalysator av den komposi- tion som kräves i föreliggande uppfinning men ångfassegment- sampolymerisationsreaktionerna genomfördes alla vid eten/pro- pen-förhållanden utanför gränserna för föreliggande uppfin- ning. Såsom framgår av kurva B i figuren var den eten som införlivades i var och en av segmentsampolymererna icke sär- skilt effektiv i uppnående av slagbeständighet; i själva verket erfordras ungefär dubbla eteninförlivningen för er- hållande av produkter med en önskad slaghållfasthet jämfört med konventionellt,framställda segmentsampolymerer (kurva A). 449 495 l3 Exempel 7 som framställdes enligt föreliggande uppfinning resulterade emellertid i en segmentsampolymer som hade ett mycket förbättrat etenhalt~slagbeständighets-samband (punkt visas i figuren). m: 449 495 l4 ~.@~ w_mm ~_mm m_>~ m.- eu «m.N\eu ax pwzuwmu -flfimßmmflwumxm wo~H Q_~ m_~ @~H H_~ o_~ .nfla @H\w wøwfiwuflmsw ON mä än mfi HA @=woou@»xH> »øwaømmm o_m ~_~H ~.HH @_w ~_@ p=w@o~@»xfi> ufimncwpm ux:@OumumEæHomEmmucmEmmm ~_Q «m.o\-o «m.Q «_o vm_@ =wmo~m\cw»m æ.m @_m w_m w\m æ.m ~eu\@1 Mu>HB mm ~m\mm Nw mm Nm oo .mama aofiummfiuwE>HOmv:wEmwwwmwmG< mmm oßw oßm Oæm WNN He wx\mx OOOH »w»H>flpx:@o~@ Å V .eflp wflumäfiwßwaao w- m~m m.m w.~ m_~ floa\Hos @wz\wQfiB Qmfl Qmfl Qmfi Omfl mß Hoa\Hoa|fle\fl< m.m~ m_m~ m.m~ m_m~ @_m~ ~so\@x xv>H@ qm vw vw vm vw uo .mama m:fi:HHmumEmnw|HwEæa0@mHm .XW m .wëmh .wëmh .mëmb H .wämb .Hc Hwmåwxm H AQWm

Claims (7)

449 495 15 PATENTKRAV
1. l. Kontinuerligt ángfassekvenssegmentsampolymerisationsför- farande för framställning av slagbeständiga eten-propenpoly- merer med höga produktivitetshastigheter och som har ett för- bättrat samband etenhalt-slagbeständighet varvid: (A) (B) (C) (D) en i förväg framställd propenpolymer tillhandahàlles i fínfördelad form, vilken i förväg framställda polymer innehåller aktiva katalysatoråterstoder och har fram- ställts genom polymerisation av propen i närvaro av en katalysatorkomposition som innehåller komponenterna (a) en aluminiumtrialkylförening som åtminstone är par- tiellt komplexbildad med en aromatisk syraester-elekt- rondonatorförening, varvid aluminiumtrialkylföreningen är en som innehåller l-8 kolatomer i alkylgrupperna och det molära förhållandet av trialkylaluminium till elektrondonator varierar mellan 2 och ungefär 5, och (b) ett komplex av titantri- eller tetrahalogenid med en aromatisk syraester-elektrondonatorföreníng uppburen på magnesiumdihalogenid vari titanhalten för komponent (b) är mellan ungefär l och ungefär 3 viktprocent, varvid katalysatorkomponenter (a) och (b) tillhandahàlles_ till reaktíonszonen i ett molärt förhållande Al/Ti mellan ungefär l0 och ungefär 200; den i förväg framställda polymeren införes i minst en kon- tinuerligt omrörd reaktionszon; eten- och propen-monomerer införes till reaktionszonen; eten- och propen-monomererna polymeriseras i ångfasen i reaktionszonen till nämnda i förväg framställda propenpre- polymer vid en temperatur av från ungefär l0°C till unge- fär 99°C, k ä n n e t e c k n a t därav, att eten- och propenmonome- terna införes till var och en av reaktionszonerna i steg (C) i ett molärt förhållande av eten till propen av från ungefär 0,15 till ungefär 0,3.
2. Förfarande enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n a t av att den i förväg framställda propenpolymeren framställes i av 16 449 495 en polymerisationszon under tillräckligt tryck för bibehållan- de av propen i vätskefas.
3. Förfarande enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n a t av att den i förväg framställda propenpolymeren är propenhomo- polymer.
4. Förfarande enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n a t av att elektrondonatorföreningen i komponent (a) i katalysa- torkompositionen är en ester av en karboxylsyra.
5. Förfarande enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n a t av att komponent (a) framställes genom för-omsättning av aluminiumtrialkylföreningen med elektrondonatorn under mindre än en timme före polymerisation.
6. Förfarande enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a t av att molförhâllandet magnesium till elektrondonator hos komponent (b) är minst ungefär 1.
7. Förfarande enligt patentkrvet l, k ä n n e t e c k n a t av att steg (D) genomföres vid en temperatur av från ungefär 54°C till ungefär 93°C.
SE8005402A 1979-07-27 1980-07-25 Kontinuerligt forfarande for framstellning av eten-propen-segmentpolymerer i angfas SE449495B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/064,961 US4284739A (en) 1979-07-27 1979-07-27 Block copolymerization process

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8005402L SE8005402L (sv) 1981-01-28
SE449495B true SE449495B (sv) 1987-05-04

Family

ID=22059405

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8005402A SE449495B (sv) 1979-07-27 1980-07-25 Kontinuerligt forfarande for framstellning av eten-propen-segmentpolymerer i angfas

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4284739A (sv)
JP (1) JPS5620011A (sv)
BR (1) BR8004580A (sv)
CA (1) CA1148698A (sv)
DE (1) DE3027350C2 (sv)
DK (1) DK321780A (sv)
FR (1) FR2462452B1 (sv)
MX (1) MX153071A (sv)
NO (1) NO157063C (sv)
SE (1) SE449495B (sv)
ZA (1) ZA802450B (sv)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ZA805568B (en) * 1980-07-07 1982-01-27 El Paso Polyolefins Block copolymerization process and product
JPS5761012A (en) * 1980-09-30 1982-04-13 Showa Denko Kk Production of thermoplastic elastic elastomer
JPS5798519A (en) * 1980-12-12 1982-06-18 Chisso Corp Production of modified polypropylene
JPS57170911A (en) * 1981-04-16 1982-10-21 Mitsui Toatsu Chem Inc Continuous preparation of propylene-ethylene copolymer
US4491652A (en) * 1981-05-13 1985-01-01 Uniroyal, Inc. Sequentially prepared thermoplastic elastomer and method of preparing same
JPS5840314A (ja) * 1981-09-04 1983-03-09 Mitsui Toatsu Chem Inc プロピレンブロツク共重合体組成物
JPS5883016A (ja) * 1981-11-13 1983-05-18 Mitsui Petrochem Ind Ltd プロピレンブロツク共重合体の製法

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5847402B2 (ja) * 1976-02-13 1983-10-22 三井化学株式会社 成形用重合体組成物およびその製法
US3442978A (en) * 1962-12-13 1969-05-06 Avisun Corp Preparation of block copolymers of propylene and ethylene
US3514501A (en) * 1967-01-09 1970-05-26 Dart Ind Inc Process for preparing block polymers from alpha-olefins
US3642951A (en) * 1967-09-23 1972-02-15 Chisso Corp Ethylene propylene block copolymer and a 2-step method for producing same
US3624184A (en) * 1968-07-10 1971-11-30 Exxon Research Engineering Co Process for controlling monomer ratio in copolymerization reaction
NL170962C (nl) * 1971-04-06 1983-01-17 Montedison Spa Werkwijze om katalysatoren te bereiden om alkenen te polymeriseren.
US3953414A (en) * 1972-09-13 1976-04-27 Montecatini Edison S.P.A., Catalysts for the polymerization of olefins to spherically shaped polymers
US3960987A (en) * 1973-07-03 1976-06-01 Dart Industries Inc. Process for producing high melt flow poly-olefin polymers
US4051313A (en) * 1973-08-03 1977-09-27 Montedison S.P.A. Process for purifying polypropylene
IT998321B (it) * 1973-08-03 1976-01-20 Montedison Spa Purificazione di polipropilene
IT1042711B (it) * 1975-09-19 1980-01-30 Montedison Spa Compnenti di catalizzatori per la polimerizzazione di olefine
JPS5388049A (en) * 1977-01-13 1978-08-03 Mitsui Petrochem Ind Ltd Molding polymer composition and its preparation
JPS6014765B2 (ja) * 1977-07-27 1985-04-16 昭和電工株式会社 プロピレン共重合体の製造法
JPS6034566B2 (ja) * 1977-09-05 1985-08-09 昭和電工株式会社 プロピレン共重合体の製造方法
JPS5811448B2 (ja) * 1978-02-27 1983-03-03 株式会社トクヤマ ブロック共重合体の製造方法
JPS54133587A (en) * 1978-04-10 1979-10-17 Mitsubishi Chem Ind Ltd Preparation of block copolymer
JPS6021642B2 (ja) * 1979-03-08 1985-05-29 三井化学株式会社 プロピレン・エチレン弾性共重合体の製造方法

Also Published As

Publication number Publication date
DK321780A (da) 1981-01-28
MX153071A (es) 1986-07-25
ZA802450B (en) 1981-04-29
FR2462452B1 (fr) 1985-09-27
DE3027350A1 (de) 1981-02-12
CA1148698A (en) 1983-06-21
FR2462452A1 (fr) 1981-02-13
NO157063C (no) 1988-01-13
JPS5620011A (en) 1981-02-25
DE3027350C2 (de) 1983-02-10
BR8004580A (pt) 1981-02-03
NO157063B (no) 1987-10-05
NO801445L (no) 1981-01-28
US4284739A (en) 1981-08-18
SE8005402L (sv) 1981-01-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1263371A (en) EXHAUSTIVELY PREPOLYMERIZED SUPPORTED .alpha.-OLEFIN POLYMERIZATION CATALYST
US8153757B2 (en) Solution polymerization process for preparing polyolefins
US5013701A (en) Catalyst system for high-temperature (co) polymerization of ethylene
JP2557061B2 (ja) 好適な調節剤成分を含有するアルファオレフィン重合触媒系
EP0280353A1 (en) Catalyst system for (co) polymerization of ethylene in solution
US5276115A (en) Mono-1-olefin polymerization in the presence of hydrogen and a cyclopentadienyl compound
EP0229422A1 (en) Catalyst system for hightemperature (co)polymerization of ethylene
US5204303A (en) Preparation and use of a new ziegler-natta catayst component
AU731769B2 (en) Process for making propylene homo or copolymers
US4351930A (en) Propylene copolymerization process and product
SE449495B (sv) Kontinuerligt forfarande for framstellning av eten-propen-segmentpolymerer i angfas
US4334041A (en) Two-phase ethylene-propylene block copolymerization process
NO161263B (no) Fremgangsmaate ved blokk-kopolymerisering for fremstillingav slagfaste etylen-propylen-blokkpolymerer.
GB2081726A (en) Block copolymerization process
US3347955A (en) Process for making block polymers of olefins
US4675368A (en) Process for inhibiting crust formation in reactors during alpha-olefin prepolymerization modification of Ziegler catalyst
NO180272B (no) Fremgangsmåte for fremstilling av katalysator og polymerisasjon av olefiner ved anvendelse av katalysatoren
US3475517A (en) Process for making block polymers of olefins
US5045612A (en) Catalyst and process for polymerizing olefins
US4313850A (en) Catalyst for the polymerization of alpha-olefins
US4211671A (en) Olefin polymerization catalyst
GB2055388A (en) Block copolymerization process and product
CA1141067A (en) Block copolymerization process and product
SU859379A1 (ru) Способ получени полипропилена
US3304295A (en) Lithium, lithium aluminum hydride, titanium trichloride and promoter for olefin polymerization

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8005402-6

Effective date: 19900703

Format of ref document f/p: F