SE437581B - Databuffertminne - Google Patents

Databuffertminne

Info

Publication number
SE437581B
SE437581B SE7812716A SE7812716A SE437581B SE 437581 B SE437581 B SE 437581B SE 7812716 A SE7812716 A SE 7812716A SE 7812716 A SE7812716 A SE 7812716A SE 437581 B SE437581 B SE 437581B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
memory
register
signal
data
input
Prior art date
Application number
SE7812716A
Other languages
English (en)
Inventor
P G Jansen
J L W Kessels
B L A Waumans
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of SE437581B publication Critical patent/SE437581B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F5/00Methods or arrangements for data conversion without changing the order or content of the data handled
    • G06F5/06Methods or arrangements for data conversion without changing the order or content of the data handled for changing the speed of data flow, i.e. speed regularising or timing, e.g. delay lines, FIFO buffers; over- or underrun control therefor

Description

._-__._.___.._.___._..__._.____...__._.__ ___.._:..______._,___._ 7812716-4d v 2 föring från en ingång till en utgångsfl lšuffeirtanordningar av denna art är kända genom brittiska patentskriften 1 479 774.: lien ett huvudproblem, som uppkommer vid buffertanordningar av denna art, ligger däri, att styrningen blir alltmer komplicerad, ísynnerhet med hänsyn till buffertminnen, som omfattar ett stort antal sektioner. Härvid erfordras räknare med hög räkneförmåga och väl utvecklade avkodnings- och väljarnät för ingångar-na och utgångarna, som skall anvisas. Dessutom är hopfogning av ett stort antal små minnen för bildande av ett större minne ej möj- lig utan ytterligare komplikationer.
Medan behovet ökar av kretsar och anordningar, som är lämpliga för framställning enligt integrerad halvledarteknik, 7 växer intresset kraftigt för utformning av dessa buffertminnen på sådant sätt, att i huvudsak upprepad karaktär erhålles. .Vi- dare förbättras möjligheterna generellt att hopfoga ett flertal minnen, utan att särskilda komplikationer uppstår. Ett buffert- minne av denna art, som dessutom ej heller beröres av problemet med långa fördröjningstider av ovan angiven art, är känt genom amerikanska patentskriften 5 646 526. I denna patentskrift be- skrives ett buffertminne av denna typ, omfattande en variabel in- gång och en fast utgång, varvid en markeringsbit indikerar det ställe, till vilket data måste matas från en ingångsfil till buf- fertminnet, som sålunda har en variabel ingång. Detta ställe är» en tom cell, som är belägen närmast utgången på. minnet, som 'grän- sar till en serie fyllda celler mellan detta ingångsställe och utgången på minnet. Men detta buffertminne har speciell uppbygg- nad, varvid endast en markeringsbit, som är en styr-bit för data- sektionen av minnet, möjliggör en databana för en bit. Häriid uppstår situationen, då bestämda sektioner av denna buffert-anord- ning tjänar till transport av markeringsbiten liksom databitarna.
Verklig risk föreligger därför för uppträdande av fel i detta minne, om en 'l-bit felaktigt 'betraktas vara en markeringsbit, så att styrningen av dataflödet störes. Risken för ostabilitet hos minnet är därför ej imaginär, eftersom permanent osäkerhet kan uppstå med hänsyn till det riktiga ingångsstället från ingångs- filen till minnet.
Uppfinningen är baserad uppgiften att utveckla ett buffert- ' minne av beskriven art, omfattande en variabel ingång och en fast vftgírng, som har enkel och upprepad uppbyggnad och som dessutom-I 7812716-4 3 förorsakar minimal fördröjning av informationerna och även har självstabiliserande karaktär. För att uppfylla denna uppgift kän- netecknas minnet av att logikstegen i huvudsak är anordnade per sektion av minnet och att logikstegen med undantag av förbindningar, som åtminstone funktionellt är åtskilda från sektionerna av själva minnet, är inrättade att möjliggöra alstring av följande signaler, om minnet omfattar n register (O..., n-1), nämligen s) en fyllningssigiisl (i) = (ereq) . EGT . s(i+1) som är bildad ge- nom æuzenligt OG+ámnktkn1logisktlxmbinedïgm banåmsningssknel creq, sun tillfdtes nnnnet utifrån, oon en konbineted tillståndssigfnl šííisun) , som är bildad genom ett enligt oca-fiinktion logiskt konbinereïmett antal i in- vertereds tillständssigneler šTíT från en serie tonne register (o. .., i), ooh en tillståndssignal s(i+1) från ett efterföljande fyllt register (i+1), sun gränsar till det tcnna.registret (i), varvid fyllningssignalen indikerar det register (i) i minnet, till vilket data inmatas från ingångsfilen, b) en skiftsignsl shti) = s(i-1) .šïiï son är bildad genom ett enligt OCH-funktion logiskt ktnbinera en tillståndssignal s(i-1) från ett register (i-1) och en inverterad tillståndssignal šlïfi från ett register (i) och son, cnxdetta villkor är uppfyllt, är skiftsignalen för förskjutning av data incnlnünnet i rikt- ning not utgången, varvid s(i-1)=1 anger tillståndet fullt hos ett föregåend register ooh .lTñ anger tillståndet tomt nos tillänpligt register (i) , ooh c) en signal s(i)=1, som representerar tillståndssignalen för registret (i) till följd av en tillförd signal a9p(i)=1 eller sh(i)=1, varvid tillstånds- signalen s(i) blir lika med noll s(i)=O för Ogišn-1, cnlinnehållet i registret (i) är förskjutet vid signalens sh(i+1) uppträdande, medan tillståndssignalen s(n-1) för registret (nrl) blir lika med noll s(n-1)=O, m en bekräftelsesignal (ers) för detta ändamål är tillförd minnet utifrån efter utläsning av detta register (n-U.
Det är väsentligt, att någon sammanblandning ej föreligger mellan den av logikstegen bildade styrsektionen och datatransport- sektionen. Bredden av databanan i datasektionen kan väljas godtyck- ligt. Inga begränsningar föreligger med hänsyn till databanans bredd.
Till följd av omständigheten att registret, till viuæm data inmatas från ingångsfilen, entydigt bestämmes av det första tomma registret, sett från ingången, som efterföljes av ett fullt register, dvs regist- ret, som föregår det första fulla registret, kan aldrig osäkerhet uppstå med hänsyn till ingångsstället för informationerna från ingångs- filen till ett register i buffertminnet. Härigenom uteslutes instabi- litet och dessutom säkerställes minimal fördröjningstid genom buffert- PGÜÉÉ Lsflïíflllïllïií' 7812716-4 4 minnet. min följd av användningen av aéšä' "išíiiëšåšá pèršék-L tion, som uppdateras företrädesvis i bistabila element, som in- går i logikstegen, erhålles ett enkelt arrangemang, som lämpar sig för integrering. Till följd av den modulenliga uppbyggnaden kan tillämpligt register och tillhörande logiksteg framställas såsom en integrerad halvledarkrets åtminstone per sektion av buffertminnet. Det är även möjligt, att minnet kan bestå av åt- minstone en grupp register och åtminstone en grupp logiksteg per sektion av minnet, varvid dessa grupper bildar integrerade halv- ledarkretsar. Till följd av den modulenliga uppbyggnaden uppnås även, att ett flertal buffertminnen lätt kan sammanfogas i och för erhållande av önskade längder.
Uppfinningen beskrivas närmare nedan i exempelform med ledning av åtföljande ritning, där fig. 4 visar ett förenklat schema för ett buffertminne av direkt typ med en variabel ingång och en fast utgång, fig. 2 ett blockschema för en utföringsform av ett buffertminne enligt uppfinningen, fig. 3 och 4 exempel på möjligheter att uppdela buffertminnet med hänsyn till framställ- ningen såsom integrerade halvledarkretsar, fig. 5 ett exempel på logikstegen i en sektion (i) av minnet, fig. 6 ett exempel på lo- gikstegen i en sektion (O) av minnet och fig. 7 ett exempel på _ logikstegen i en sektion (n-1) av minnet.
Fig. 1 visar ett förenklat schema för ett buffertminne av direkttyp med en variabel ingång och en fast utgång. Minnet är betecknat med FIFO. Via en ingångsfil INB kan data tillföras minnet, isynnerhet till en ingång på ett anvisat register i än sektion. mo), mur-a), mal-fn) avjmimet. Dette bila-ar den variabla ingången, som även är angiven genom en punktstreckad pil i fig. 4. Den fasta utgången OUT befinner sig vid utgångenn på registret i den sista sektionen T(n-1) av buffertminnet.
Fig, 2 visar blockschemat för en utföringsform av minnet enligt uppfinningen. Detta minne består av en registersektion, omfattande register REG(O)...REG(i~1), REG(i)...REG(n-1). Dessa register tjänar till lagring av inmatade datak Varje register REG(i) kan bestå av ett eller flera steg 1, 2 ...k. Detta bely- ser möjligheten till godtyckligt val av databana i den mån bred- den beröres: en 1~bit-databana kräver ett steg (1) per register REG(i) osv. Enligt fig. 2 sträcker sig ingångsfilen INB tvärs över registren. Varje register REG(i) är med sina ingångar för 4 5 '7812716*4 varje steg 1, 2 ...k förbundet med filen INB. För detta ändamål användes OCH-grindar IO1, IO2 ... IOk för tillämpliga register- steg 1, 2 ...k i registret REG(O), OCH-grindar Ii1, Ii2 ... Iik för tillämpliga registersteg 1, 2 ...k i registret REG(i) osv.
Valet beträffande det register av registren REG(i}, som är för- bundet med filen INB, bestämmas medelst logikstegen LM(0) ...
Lñfii-1), LH(i)...LH(n-1), som ingår per sektion av minnet. 'En signal app(O)...app(i)... eller app(n-1) alstras i dessa logik- , steg och tillföres grindarna I01..¿IOK... eller Ii1...Iik... eller I(n-1,1)...I(n-1,k). Det register REG(i) i buffertminnet, som tillföres data från filen INB, väljes sålunda. Registret 2EG(n-1) i den sista sektionen av buffertminnet bildar minnets utgång OUT. Innehàllen i registret REG(n-1) är ständigt till- gängliga vid utgången OUT. Den i minnet alstrade signalen SFI anger, om giltig information uppträder vid utgången OUT eller ej.
Här dessa data tillförts omgivningen (användaren), tjänar en be- kräftelsesignal ers, som tillföres minnet från utsidan, att fri- göra eller nollställa registret REG(n-1) för lagring av efter- följande data. För förskjutning av data mellan sektionerna i buffertminnet finnes förbindningar mellan stegen i de olika re- gistren, vilka förbindningar sträcker sig tvärs över OCH-grindar UU1, UO2...UOk och Uii, Ui2...Uik osv. mellan en utgång på ett föregående registersteg och en ingång på ett efterföljande regis- tersteg. Grindarna UO1...UOk är angivna genom streekade linjer, eftersom dessa med i den första sektionen förbundna grindar aj användes. Vid den i fig. 2 visade utföringsformen är ingângarna kombinerade per steg i varje register för ingången från filen IND liksom för ingången för data, som förskjutes vidare från nå- got föregående registersteg. Förskjutning utföres under styrning av skiftsignaler, som alstras i logiksteget LM(i):sh(i). Slutli- gen styres den visade enheten medelst en ej visad villkorsbestämd klocksignal, dvs. under villkoret, att signalen app(i) eller sh(i) föreligger.
Buffertminnet består dessutom av en styrsektion, omfattan- de detta logiksteg LM(i) per sektion av minnet. De i dessa logik- steg alstrade signalerna utgöres förutom av signalerna app(i) och sh(i): av tillstándssignaler s(i), som utgör en indikering med hänsyn till fullt (1) eller tomt (O) tillstånd hos ett register REG(i) eller en kombinerad form härav, nämligendä s(j), vilketJ , vi» .m fr, v \ . , . i Wu* »man K nu. J» .z 7s1271s+4 6 innebär, att tillstàndssignalen s(j) på grundval av den booleska OCH-funktionen hos samtliga register ILEG-(O) till REGÜ.) har värdet noll, dvs. s(j)='ï. Detta är definitionen på. till- ståndet, för samtliga register BEG(O)...REG(i), som föregår PEG(i+'l) , är tomma. Indikeringen tomt innebär, att någon gil- tig information ej förekommer i registret. Ytterligare uppgif- ter om logikstegen och de härmed samordnade signalerna lämnas 'med ledning av fig. 5-42.. Detta är även tillämpbart pâ signaler cack, som är bekräítelsesignaler, som utmatas från minnet för att indikera, att inmatade data blivit lagrade i ett register BEGfi), medan signalen creq är en begäransignal, som tillföres utifrâniför lagring av data i minnet och signalen SFI anger, att data förekommer i åtminstone ett av registren i minnet, i synnerhet i det sista registret BEG(n-'l) :för denna 'typ av buf- fertminne.
Fig. 5 och 4 belyser olika möjligheter till uppdelning av buffertminnet med hänsyn till framställning i form av integrera- de halvledarkretsar. Till följd av det i fig. 2 visade buffert- minnets modulkaraktär är ett antal olika lösningar möjliga. Hän- visningsbeteckningarna VIO...VIi i dig. 5 anger, att integrering är möjlig åtminstone per sektion av minnet. Ett register EHEGN) är kombinerat i en integrerad krets tillsammans med ett logik- steg LM(O). Förbindningen mellan samtliga dessa sektioner Vïš. är bildad i registerdelen av ingångsíilen INB och de förbindning- ar, som är tänkbara i filen INB på ritningen mellan stegen i ef- ter varandra följande buffertsektioner med hänsyn till förskjut- ningen av data från en föregående till nästa sektion. Förbind- ningarna mellan logikstegen och de ytterligare in- och utsigna- lerna visas i form av ett signalledningslcnippe CIB i fig. 5. _ Pâ samma sätt visar fig. 4, att integrering är möjlig till integrerade kretsar per grupp IIIB. eller grupper HEMJHIRp av register REG-(O). . .PEG(n-1) eller grupp HIIM eller grupper HIIM1.. .HIIírIm av logiksteg LI“I(O).. .llI-Kn-”IL g Helt tydligt är det även möjligt att framställa kompletta buffertminnen såsom en. integrerad halvledarkrets. I-Iopfogningen av varje vald konstruk- tion innebär ej några problem, såsom förklaras i fortsättningen i samband med detaljerade utföringsïorxner av logikstegen per sektion av minnet.
Fíg. 5 visar detaljerat en utföringsform av logiksteget-J 78127164-4 LM(i) i en buffertsektíon (1) för styrning av registret EEG(i) i denna sektion. I föreliggande fall omfattar logiksteget ett bistabilt vippsteg FFi med en inställningsingång SI och en åter- ställningsingång RI och utgångar Q och Ä. Denna utföringsform omfattar vidare tre OCH-grindar E1, E2 och E5. Logiksteget är enkelt uppbyggt och enligt andra utföringsformer kan andra lo- giska element såsom HAND-grindar osv. användas med fördel. Det väsentliga är, att de logiska funktioner, som skall genomföras medelst dessa logiksteg, i själva verkat kan utföras medelst dessa medel. De funktioner, som genomföres i logiksteget LM(í) är sådana, att signaler avsedda för styrning av buffertminnet, alstras, nämligen I a) en signal app(i), som åstadkommer transport av data från ingängsfilen via dessa grindar Ii1...Iik till ett register EEG(i) i minnet. Denna signal app(i) = 1 (det logiska 1-värdet), förutsatt att villkoret creq. ååh sf§).s(i+1) är sant, vilket innebär att det har det logiska värdet 4. Medelst grinden E3 av- göres, om detta villkor är uppfyllt. men för ändamålet fast- ställes till en början medelst grinden E2, om uttrycket ik s(ï)=1, vilket innebär, om villkoret uppfylles, att registret REG(i) och samtliga föregående register måste vara tomma, vilket förklarar symbolen f\ såsom symbolen för den booleska OCH-funk- tionen. Giltigheten av detta uttryck creq. ååh s(j).s(i+1) under- sözes medelst grinden Eš ,å grundval av denna information odh in- formationen, om nästa register REG(i+1} är fullt, vilket anges genom tillstândssignalen s(i+fl) såsom sann (=4) och genom den utifrån till buffertminnet matade signalen creq. b) en signal sh(i)=e(í-1).sfi), som är en skift- eller förskjutningssignal för förskjutning inom minnet, isynnerhet när data uttagits från utgången på minnet. Syftet är att konstant säkerställa, att data oavbrutet föreligger i minnet, sett från ut- gången. Detta uppnås genom övervakning av tillståndet s(i-1).s(i) medelst grinden Ei. Detta tillstànd är sant, så att förskjutningssignalen sh(i) uppträder, om registret REG(i) är tomt (tillstånd szi)=1) och om föregående register REG(i-1) är fullt (tillstånd screw-n). o) på grundval av denna information om dessa signaler be- stämmes även tillstándssignalerna för sektionerna i buffertminnet.
Under förutsättning, att signalen app(i) eller sh(i) är sann .Iks- 'l-L... ._ i . 781271644 dvs. lika med/l, är registret då s(i)=4, vilket logiskt skrives såsom s(i):=4:. Signalenl app(i) eller sh(i) inställer vippsteget FFi till tillståndet Qei, som motsvarar s(i)=1. När registret REG(i) är tömt, efter- som dess innehåll övertagits, på grundval av signalen sh(i+1) via grindarna Ui4...Uik, av efterföljande register REG(i+1), som är tomt eller blivit tomt, säkerställer sh(i+1), att vippstéget FFi âterställes via dess återställningsingång RI till tillstàn- aet o=o, dvs o=1. Därför är sfï)¿ö=1, vilket innebär, att tiil- ståndet är s(i)=0. i I samverkan med begäransignalen creq styres hela buffert- minnet medelst dessa tre signaler app(i), sh(i) och s(í), som alstras i logikstegen HKi). 5 Av fig. 5 framgår, att logikstegen LH(i) har ett antal ingångar, dvs. ingångar för signalerna s(i~1), æäfisfï), varvid àäå är šíg , och begäransignalen oreq eller signalerna s(i+1) och sh(i+1). Utgångarna på stegen LH(i) betjänar signalerna sh(i), s(i) ellerlåsfj) och s(i) och om så önskas även signalen creq, som överföras via steget LH(i). Dessa in- och utgångar är lika för samtliga logiksteg inklusive LM(O) och LH(n-1), dvs. dessa logiksteg har ständigt samma innehåll, så att buffertmin- nets upprepningskaraktâr säkerställas.
För att belysa denna omständighet visar fig. 6 ett detal- jerat schema för logikstegen LM(0), som bildar den första sek- tionen i buffertminnet tillsammans med registret REG(0). Sdhe- mat är i huvudsak likartat det i fig. 5 visade, eftersom grinden E10 fyller samma uppgift som grinden E1 i fig. 5, grinden E20 samma uppgift som grinden E2 ooh grinden E50samma uppgift Sóm i E5 i fig. 5. Den enda skillnaden består i situationen för sig- nalerna på vänstra sidan av steget LM(O) i fig. 6. Eftersom några ytterligare föregående sektioner ej föreligger, är ej nâ- gon signal täfl sfj) på ledningen a möjlig och ej heller nàgdn signal s(i-1) på ledningen b. I syfte att över huvud taget möj- liggöra styrning inmatas en signal med det logiska värdet 1_till ledningen a ooh en signal med det logiska värdet O till ingången b. Signalerna s(i)=s(O) och sh(i)=sh(0), som avges från denna sida till föregående sektioner, användes ej vidare, såvida ej sektioner är anordnade framför denna första sektion vid utvidgñng av buffertminnet. I detta fall användes ingångarna a och b norr 7e1271s-4 malt åter. Utvidgning av buffertminnet på denna sida år därför ”int ej problematisk. Pig. 7 visar, att anslutning av ett buffert- minne på den andra sidan, dvs. baksidan av ett buffertminne, som skall anordnas framför detsamma, är ej heller problematisk.
Enligt den i fig. 6 visade lösningen är det i likhet med många fall, då databehandlingssystem förekommer, om så önskas möjligt att åstadkomma, att minnet alstrar en bekräftelsesignal oack för att indikera, att tillförda data blivit lagrade i ett av minnets register. När minnet är fullständigt fyllt, kommer signalen creq ej att alstras, så att signalen crack ej heller alstras.
Detta signaleras, om registret REG(O) är fullt, dvs. när s(O):=1.
Signalen cack kan helt enkelt alstras i logiksteget LH(O) me- delst en OCH-grind E40, varigenom fastställes, om villkoret s(O). oreq blivit uppfylt. Detta är fallet, eftersom nya data vid en begäransignal creq=1 fortfarande kan lagras, så länge registret REG(O} är tomt, dvs. sï5)=1. På grundval av likheten caok=creq. s(O), som lagras i ett ej visat bistabilt vippsteg, lämnas därför ständigt bekräftelse utanfzör buffertminnet för att ange, att data blivit övertagna. Här minnet är helt fyllt, kan ytterligare data ej övertagas och uppträder ej signalen cack (tillämpligt bistabilt vippsteg återställt), så att det är externt känt t.ex. av databehandlingssystemet, att buffertminnet ej övertagit några nyligen tillförda data.
Fig. 7 visar ett detaljerat schema för logikstegen LH(n-1), som tillsammans med registret REG(n-1) bildar den sista sektionen av minnet. Schemat är åter i huvudsak likartat det i fig. 5 vi- sade, eftersom grinden E4(n-1) motsvarar grinden E1, grinden E2(n-4) motsvarar grinden E2 och grinden E5(n-1) motsvarar grin- den EE i fig. 5. Signalerna på den vänstra sidan i fig. 7 mot- svarar helt signalerna på den vänstra sidan på fig. 5. Den enda skillnaden består i situationen för signalerna på den högra sidan i fig. 7. Eftersom några efterföljande sektioner ej finnes, är någon signal s(i+1)=s(n) ej möjlig. För att möjliggöra styrning inmatas åter en signal V4=1 (logiskt 1-värde) till denna ingång.
Vidare uppträder helt tydligt ej någon förskjutningssignal sh(n).
Men eftersom registret REG(n-4) bildar utgång på själva buffert- minnet, uppträder signalen ers, motsvarande en bekräftelsesignal, som tillföres buffertminnet utifrån, för att ange, att data bli- vit utlästa från minnet, dvs från registret REG(n-1). Med hänsyn 7812716-4 'IO till steget LM(n-1) har därför signalen ers samma verkan, sömd om en förskjutning ägt rum, så att det kan fastläggas att ers= sh(n). Utsignaler gås sfï) och s(n-1) och creq användes ej vi- dare. Men om buffertminnet skall utvidgas eller om detta minne är anordnat framför något annat buffertminne kan dessa signaler normalt användas och är utvidgning av buffertminnet möjlig utan nâgra komplikationer. Ytterligare en fördel består däri, att signalen s(n-4) kan användas såsom en signal SFI utanför buf- fertminnet för att signalera, att åtminstone en sektion blivit fylld. Hed hänsyn till denna förskjutningsmekanism kommer denna sektion ständigt att vara den sista sektionen, så att detta till- stånd är avgörande för informationen SFI, om s(n-1)=1. Detta förutsätter, att data förekommer på utgångsledningarna OUT.
I Med hänsyn till möjligheterna till enkel utvidgning av buffertminnet kan framhållas, att denna utvidgning ej med nöd- vändighet innebär, isynnerhet vid användning av integrerade halv- ledarminnen, att samtliga signalledningar måste fortsätta till något nästföljande eller föregående minne. Det är tillräckligt att ansluta en ingång för signalen creq till en utgång för sig- nalen SFI och ansluta en ingång för signalen ers till en utgång för signalen cack på tvâ lika buffertminnen, som skall samman- kopplas. Men i detta fall ökar fördröjningstiden för varje till- fogat ytterligare buffertminne, varvid fördröjningstiden ökar med en enhet, som då representerar den minimala fördröjningstiden genom ett buffertminne. Genom användning av denna åtgärd för- hindras emellertid, att ett buffertminne i integrerad form måste vara försett med ett onödigt antal ingångs-utgångsklämmor.
Genom användning av de beskrivna logikstegen erhålles ett buffcrtminne av direkttyp, som omfattar en variabel ingång den en fast utgång och som alltid har minimal fördröjningstid för nyligen tillförda data. Detta beror på, att nya data ständigt upptages i minnet så nära dess utgång som möjligt. Den beskriv- na uppgiften för signalen app(i) säkerställer att ett första tomt register fylles, framför vilket därför endast tomma regis- ter förekommer, före ett första fullt register (i+1). Osäker- het med hänsyn till lagringsplatsen för data från ingångsfilan i ett register (i) är ej möjlig, eftersom ständigt endast ett ställe finnes, för vilket tillståndet app(i)=4 är giltigt. Vida- re säkerställer signalen sh(i) ständigt, att sok. hål endast un?- 7812716-4 14 kommer temporärt i minnet, vilket innebär, att tomma sektioner I mellan fyllda sektioner ständigt fyllas. Detta förutsätter, att ett dylikt hål fyllee omedelbart, om ett tillstånd s(i)=1 någonstans ändras till s(i)=O till följd av ett fel. De i tillämpligt register (i) befintliga informationerna går då färlorado (raderade av de förskjutna lnformationerna), men nå- got osäkert tillstånd uppstår ej. Om ett tillstånd s(i)=O på något ställe blir s(i)=1 till följd av ett fel, ïörskjutes denna situation mot den första fulla sektionen i minnet åter till följd av fërskjutningsmekanismen och förskjutes efteråt till utgången under inverkan av signaler ers på normalt sätt. En sektion, innehållande ogiltig information, har sålunda uppkom- mit, men denna information försvinner i riktning mot utgången och förorsakar ej permanent osäkerhet i minnet. Härigenom upp- nås otvetydigt, att minnet är självstabiliserande. Detta är en väsentlig egenskap, som erfordras i många fall inom omrâdet för databehandling och förbindelseteknik. Slutligen kan framhållas, att med hänsyn till buffertminnets praktiska uppbyggnad t.eI. s.k. kantstyrda bistabila vippsteg kan användas till följd av omständigheten, att de bístabila vippstegen FFí måste ha förmå- - ga att själva kunna läsa. Det är alternativt möjligt att an- vända bistabila vippsteg av s.k. huvud-slavtyp. I detta fall måste minst tvâ klockpulssignaler användas i stället för en klookpulssignal i föreliggande fall.

Claims (7)

7s1271re-'4 'i Pirat-fiir* :av
1. Databuffertminne av s.k. direkttyp med logiksteg för att säker- ställa, att en ingång för data, som skall skrivas, i beroende av minnets fyllning befinner sig i huvudsak så nära en utgång som möjligt, avsedd för utläsning av data, så att minnet har i huvudsak oavbrutna innehåll, och med en ingångsfil, via vilken data är tillförbara minnet, i synnerhet till en ingång på ett i detsamma ingående register, som är anvisat för detta ändamål, och en ut- gång, som är förbunden med ett sista register i minnet och vid vilken för utläsning avsedda data uppträder, k ä n n e t e c k - n a~t av att logikstegen i huvudsak är anordnade per sektion av minnet och att logikstegen med undantag av förbindningar, som -åtminstone funktionellt är åtskilda från sektionerna av själva minnet, är inrättade att möjliggöra alstring av följande signaler, om minnet omfattar n register (0 ..., n-1), nämligen a) en fyllningssignal (i) = (creq). åäö šTjT.s(i+1) som är bildad genom att enligt OCH-funktion logiskt kombinera en begäransignal creq, som tillföres minnet utifrån, och en kom- binerad tillstândssignal ¿i\ šTïT.s(i+1), som är bildad genom att enligt OCH-funktion logiskt+iombinera ett antal i inverterade till- ståndssignaler ETÉT från en serie tomma register (O..,, i), och en tillståndssignal s(i+1) från ett efterföljande fyllt register (i+1), som gränsar till det tomma registret (i), varvid fyll- ningssignalen indikerar det register (i) i minnet, till vilket data inmatas från ingångsfilen, b) en skiftsignal sh(i) = s(i-1). s(i), som är bildad genom att enligt OCH-funktion logiskt kombinera en tillståndssignal s(i-1) från ett register (i-1) och en inverterad tillståndssignal ÉTTT från ett register (i) och som, om detta villkor är uppfyllt, är skiftsignalen för förskjutning av data inom minnet i riktning mot utgången, varvid s(i-1)=1 anger tillståndet fullt hos ett före- gående register och ÉTÉ anger tillståndet tomt hos tillämpligt register (i), och I c) en signal s(i)=1, som representerar tillståndssignalen för registret (i) till följd av en tillförd signal app(i)=1 eller sh(i)=1, varvid tillståndssignalen s(i) blir lika med noll (s(i):=O) för Oâiên-1, om innehållet i registret (i) är för- skjutet vid signalens sh(i+1) uppträdande, medan tillstånds- signalen sín-1) för registret (n-1) blir lika med noll (s(n-1):=0), 15 7812116-Å om en bekräftelsesignal (ers) för detta lndnnàl är tilltlrd ninnoi__¶ utifrån efter utläsning av detta register (n-1).
2. Minne enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av ytterligare logiksteg, medelst vilka en signal cack är alstringsbar, som är en bekräftelsesignal och utmatas från minnet för att indikera, att inmatade data blivit lagrade i ett register (i), men denna signal alstras ej, när minnet är helt fyllt (s(0)=1).
3. Minne enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t av att de ytterligare logikstegen alstrar signalen cack, om villkoret s(Ö).creq är upp- fyllt.
4. Minne enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att en till- ståndssignal SFI=s(n-1) uppträder vid en utgång på minnet och in- dikerar, att data föreligger i âtminstone ett av minnets register, isynnerhet i det sista registret.
5. Minne enligt något av kraven 1-4, k ä n n e t e c k n a t av att det är framställt enligt integrerad halvledarteknik.
6. Minne enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a t av att tillämpligt register och samordnade logiksteg åtminstone per sektion av minnet bildar en integrerad halvledarkrets.
7. Minne enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a t av att det består av åtminstone en grupp register och åtminstone en grupp logiksteg per sektion av minnet och att dessa grupper är integrerade halv- ledarkretsar. POÜR QUALITY
SE7812716A 1977-12-12 1978-12-11 Databuffertminne SE437581B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7713707A NL7713707A (nl) 1977-12-12 1977-12-12 Informatiebuffergeheugen van het "eerst-in, eerst-uit" type met variabele ingang en vaste uitgang.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
SE437581B true SE437581B (sv) 1985-03-04

Family

ID=19829732

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7812716A SE437581B (sv) 1977-12-12 1978-12-11 Databuffertminne
SE7812716D SE7812716L (sv) 1977-12-12 1978-12-11 Databuffertminne

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7812716D SE7812716L (sv) 1977-12-12 1978-12-11 Databuffertminne

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4236225A (sv)
JP (1) JPS5920139B2 (sv)
CA (1) CA1122329A (sv)
DE (1) DE2853239A1 (sv)
FR (1) FR2411467A1 (sv)
GB (1) GB2009984B (sv)
IT (1) IT1101479B (sv)
NL (1) NL7713707A (sv)
SE (2) SE437581B (sv)

Families Citing this family (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS57164331A (en) * 1981-04-02 1982-10-08 Nec Corp Buffer controller
JPS57185492A (en) * 1981-05-11 1982-11-15 Matsushita Electric Ind Co Ltd Data latch circuit
JPS58220293A (ja) * 1982-06-15 1983-12-21 Nec Corp 記憶装置
US4510581A (en) * 1983-02-14 1985-04-09 Prime Computer, Inc. High speed buffer allocation apparatus
US4930102A (en) * 1983-04-29 1990-05-29 The Regents Of The University Of California Dynamic activity-creating data-driven computer architecture
JPS59226923A (ja) * 1983-05-27 1984-12-20 インタ−ナシヨナル ビジネス マシ−ンズ コ−ポレ−シヨン バスインタ−フエ−ス装置
US4598363A (en) * 1983-07-07 1986-07-01 At&T Bell Laboratories Adaptive delayed polling of sensors
US4592019A (en) * 1983-08-31 1986-05-27 At&T Bell Laboratories Bus oriented LIFO/FIFO memory
FR2552916B1 (fr) * 1983-09-29 1988-06-10 Thomas Alain File d'attente asynchrone a empilement de registres
US5038277A (en) * 1983-11-07 1991-08-06 Digital Equipment Corporation Adjustable buffer for data communications in a data processing system
AU575351B2 (en) * 1983-11-07 1988-07-28 Digital Equipment Corporation Data processing system
US4764894A (en) * 1985-01-16 1988-08-16 Varian Associates, Inc. Multiple FIFO NMR acquisition system
US4833655A (en) * 1985-06-28 1989-05-23 Wang Laboratories, Inc. FIFO memory with decreased fall-through delay
NL8502023A (nl) * 1985-07-15 1987-02-02 Philips Nv Werkwijze voor het schakelen van tijdsloten in een tdm-signaal en inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze.
US4672646A (en) * 1986-09-16 1987-06-09 Hewlett-Packard Company Direct-injection FIFO shift register
US4847812A (en) * 1986-09-18 1989-07-11 Advanced Micro Devices FIFO memory device including circuit for generating flag signals
US4995005A (en) * 1986-09-18 1991-02-19 Advanced Micro Devices, Inc. Memory device which can function as two separate memories or a single memory
JPS648732A (en) * 1987-06-30 1989-01-12 Sharp Kk Digital serial/parallel converter
US5115496A (en) * 1988-01-26 1992-05-19 Nec Corporation Queue device capable of quickly transferring a digital signal unit of a word length different from a single word length
JP2764908B2 (ja) * 1988-02-04 1998-06-11 日本電気株式会社 カスケード・バッファ回路
JP2576616B2 (ja) * 1988-12-29 1997-01-29 カシオ計算機株式会社 処理装置
JPH0391188A (ja) * 1989-09-04 1991-04-16 Matsushita Electric Ind Co Ltd Fifoメモリ
US5095462A (en) * 1990-05-25 1992-03-10 Advanced Micro Devices, Inc. Fifo information storage apparatus including status and logic modules for each cell
US5412611A (en) * 1992-03-17 1995-05-02 Fujitsu, Limited FIFO memory device capable of writing contiguous data into rows
US5513224A (en) * 1993-09-16 1996-04-30 Codex, Corp. Fill level indicator for self-timed fifo
JP3736855B2 (ja) * 1995-07-10 2006-01-18 ジーリンクス インコーポレイテッド フィールドプログラマブル・ゲートアレイ及びインテリジェント・メモリを含んでいるシステム
KR100594953B1 (ko) 1997-08-20 2006-07-03 코닌클리케 필립스 일렉트로닉스 엔.브이. 다중레벨의 하우스키핑을 위해 적합한 소프트웨어 관리 기능을 갖는 임시 데이터스트림 신호처리 버퍼 메모리 구조
JP4841314B2 (ja) * 2006-05-29 2011-12-21 川崎マイクロエレクトロニクス株式会社 データ転送回路
JP6568560B2 (ja) 2017-09-15 2019-08-28 株式会社Subaru 車両の走行制御装置

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL6600550A (sv) * 1966-01-15 1967-07-17
US3646526A (en) * 1970-03-17 1972-02-29 Us Army Fifo shift register memory with marker and data bit storage
NL7014737A (sv) * 1970-10-08 1972-04-11
GB1289249A (sv) * 1971-05-05 1972-09-13
US3781821A (en) * 1972-06-02 1973-12-25 Ibm Selective shift register
US3942163A (en) * 1974-06-21 1976-03-02 Burroughs Corporation CCD stack memory organization
US3953838A (en) * 1974-12-30 1976-04-27 Burroughs Corporation FIFO Buffer register memory utilizing a one-shot data transfer system
JPS5247638A (en) * 1975-10-15 1977-04-15 Toshiba Corp Information processing device
US4095283A (en) * 1976-07-02 1978-06-13 International Business Machines Corporation First in-first out memory array containing special bits for replacement addressing

Also Published As

Publication number Publication date
IT1101479B (it) 1985-09-28
US4236225A (en) 1980-11-25
DE2853239C2 (sv) 1989-02-02
GB2009984A (en) 1979-06-20
CA1122329A (en) 1982-04-20
GB2009984B (en) 1982-01-27
DE2853239A1 (de) 1979-06-13
JPS5489439A (en) 1979-07-16
NL7713707A (nl) 1979-06-14
JPS5920139B2 (ja) 1984-05-11
FR2411467A1 (fr) 1979-07-06
FR2411467B1 (sv) 1985-01-18
IT7830681A0 (it) 1978-12-07
SE7812716L (sv) 1979-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE437581B (sv) Databuffertminne
US5345419A (en) Fifo with word line match circuits for flag generation
US5898893A (en) Fifo memory system and method for controlling
US11455956B2 (en) Shift register, gate driving circuit, display apparatus and driving method
US4785204A (en) Coincidence element and a data transmission path
SE503914C2 (sv) Dataöverföringssystem
US6285229B1 (en) Digital delay line with low insertion delay
US5509013A (en) Multiplexer control system
US5649119A (en) Data queuing apparatus
SE449672B (sv) Minnesanordning, innefattande tva par atkomstledningar
US5206834A (en) Semiconductor memory device performing last in-first out operation and the method for controlling the same
US3300724A (en) Data register with particular intrastage feedback and transfer means between stages to automatically advance data
US6400642B1 (en) Memory architecture
KR100209975B1 (ko) 표시 장치
JP3765273B2 (ja) シフトレジスタ
KR100249498B1 (ko) 분산 표본 혼화 장치의 병렬 처리기
JPH06311127A (ja) ディジタルデータ調停装置
SE515563C2 (sv) Dataöverföringssystem
KR890004998B1 (ko) 마이크로 콤퓨터 시스템용 게이트회로
KR960008323B1 (ko) 병렬 데이타 포트 선택 장치
US6055276A (en) Signal transmitting circuit and method with selection among differential pairs
US5394364A (en) High-speed memory readout circuit using a single set of data buffers
US20040027909A1 (en) Self-synchronous FIFO memory device
JP3348069B2 (ja) ビタビ復号装置および方法
US5452255A (en) Semiconductor memory device

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7812716-4

Effective date: 19920704