SE431693B - Forfarande och anordning for ytbeleggning av fast material - Google Patents

Forfarande och anordning for ytbeleggning av fast material

Info

Publication number
SE431693B
SE431693B SE7803449A SE7803449A SE431693B SE 431693 B SE431693 B SE 431693B SE 7803449 A SE7803449 A SE 7803449A SE 7803449 A SE7803449 A SE 7803449A SE 431693 B SE431693 B SE 431693B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
liquid
binder
solid
inert carrier
evaporator
Prior art date
Application number
SE7803449A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7803449L (sv
Inventor
R D Sheeline
Original Assignee
United Technologies Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by United Technologies Corp filed Critical United Technologies Corp
Publication of SE7803449L publication Critical patent/SE7803449L/sv
Publication of SE431693B publication Critical patent/SE431693B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21FPROTECTION AGAINST X-RADIATION, GAMMA RADIATION, CORPUSCULAR RADIATION OR PARTICLE BOMBARDMENT; TREATING RADIOACTIVELY CONTAMINATED MATERIAL; DECONTAMINATION ARRANGEMENTS THEREFOR
    • G21F9/00Treating radioactively contaminated material; Decontamination arrangements therefor
    • G21F9/04Treating liquids
    • G21F9/06Processing
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S159/00Concentrating evaporators
    • Y10S159/12Radioactive

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Vaporization, Distillation, Condensation, Sublimation, And Cold Traps (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)

Description

el G0 CD bd ~§' -F* *lä I Q4 N Huvudkällorna för dylikt avfall är följande: a) Avfall av jonbrytarhartser, som använts till att upprätthålla en extremt hög renlighetsgrad hos det i den kokvattenkylda reaktorn använda vattnet. Dessa hartser har formen av små pärlor och avlämnas för solidifiering våta tillsammans med ungefär samma viktmängd vatten. b) Utspädd natriumsulfatlösning, förorenad med en del radioaktiva nuklider och utgörande resultatet av jonbrytarhartsregenereringsproces- sen. c) Pulvriserade jonbrytarhartser, s.k. "Powdex". utbredes på ett filter och användes som jonbrytarbädd. Det förorernade Powdex-pulvret avlämnas för solidifiering vätt med vatten. d) Filterbottenkakor, exv. av infusoriejord, "Cellulite" och "Solka-floc", blir förorenade och avlämnas likaledes vätta med vatten för solidifiering. e) Borsyrelösning cirkulerar genom tryckvattenreaktorn och föro- renad borsyrelösning avlägsnas för solidifiering och nedgrävning. f) Rengöringslösningar från golvtvätt och från dekontaminering av utrustning.
Dessa innehåller rengöringsmedel, oxalsyra, fosforsyra, kaliumpermanga- nat, kaliumhydroxid och naturiumhydroxid.
Enligt den f.n. tillämpade tekniken koncentreras lösningarna i evaporatorer (förângare, indunstare). Natriumsulfatet kan koncentreras till 20 % torrhalt och borsyran till 12% torrhalt i konventionella in- ounstare eller evaporatorer. Varje försök att uppnå högre torrhalt resul- terar i allvarlig skalning och korrosion. Med en titanrörsindunstare med tryckcirkulation är det ibland möjligt att bringa natriumsulfat till 25% torrhalt. Evaporatorbottnarna, de med vatten vätta hartserna och filter- hjälpmedlen blandas med portlandcement eller karbamid-formaldehyd (UF) för solidifiering. Därigenom ökas volymen med en faktor av ca 1,6. En stor del av cementet resp. UF-hartset går åt till att binda vattnet.
Kostnaderna för nedgrävning av de sålunda solidifierade avfallspro- dukterna uppgår till ca. 4500 kr/m3. Om vattnet kunde avlägsnas före solidifieringen, skulle man uppnå betydande besparingar.
Natriumsulfat utgör den största proportionen av det radioaktiva *avfallet och ger ett gott exempel på de kostnader det gäller. Omkring 0,28 m3 20-procentig natriumsulfatlösning bildar 0,448 m radiakavfall, då den blandas med cement eller UF-harts.
Nämnda 0,28 m3 20-procentig natriumsulfatlösning innehåller 61 kg 3 solifierat torrt natriumsulfat. Skrymvolymen hos natriumsulfatpulver är approxima- tivt 1,62l g/cm3. Vid blandning med 35 % av ett bindemedel ökar volymen endast 10%, emedan bindemedlet till största delen fyller hålrummen mellan 3- '7803449-3 partiklarna. Följaktligen har 6l kr torrt natriumsulfat, sedan det blan- dats med 35 % bindemedel, en volym av 0,042 m3, innebärande en volym- minskning något bättre än l0:l vid jämförelse med solidifiering med UF eller cement.
Flera metoder för reducering av volymen praktiseras för närvarande.
En metod består i att rosta materialen till en fast kornmassa. En annan är att blanda in materialen i het asfalt. Alla dessa system har sina fördelar och nackdelar, men hittills har inget system utvecklats, enligt vilket man kan solidifiera dylika låghaltiga radiakavfall på enkelt, billigt och utrymmesbesparande sätt. Ett syfte med föreliggande upp- finning har därför varit att erbjuda ett dylikt system.
Ett för uppfinningen grundläggande syfte har sålunda varit att föro- slå ett system för kontinuerlig torkning och ytbeläggning av den torkade produkten.
Ett annat syfte har varit att åstadkomma en ytbelagd och gjutbar blandning med lågt urlakningsförhållande.
Ett annat syfte har varit att åstadkomma ett indunstningssystem, som icke medför någon skalning.
Förfarandet för ovanstående syften karaktäriseras härvid enligt upp- finningen av att den inerta bärvätskans temperatur i indunstningsstatio- nen hålles över temperaturen för nämnda vätskas kokpunkt och införingen av nämnda vätska med det fasta materialet i den varma inerta bärvätskan utföres under turbulenta förhållanden, så att vätskan bringas att snabb- förångas utan att explosionsförångning sker efterlämnande nämnda fast- ämne i form av torra partiklar, dispergerade (uppslammade) i den inerta bärvätskan; att ett bindemedel införes i nämnda uppslamning av bärvätska och torkade fastämnespartiklar i en blandarstation mellan indunstarsta- tionen och separatorstationen, varvid nämnda bindemedel är i vätskeform vid den inerta bärvätskans temperatur och kan stelna vid avlägsnande där- ur; är olöslig i bärvätskan; samt är i stånd till preferentiell vätning av nämnda torkade fastämnespartiklar, varigenom bindemedelet är ägnat att ytbelägga nämnda fastämnespartiklar i bärvätskan; och att de sålunda ytbelagda fastämnespartiklarna skiljes från bärvätskan i nämnda separator- station.
Anordningen för förfarandets genomförande uppvisar enligt uppfin- ningen ett organ för införing av den vattenhaltiga dispersionen i induns- taren nedanför bärsubstansnivån, varvid vattnet kommer att förbrännings- avdunsta från den vattenhaltiga dispersionen och lämna de radioaktiva fasta partiklarna suspenderade i den inerta bärsubstansen, en källa av ett flytande härdbart bindemedel, vilket bindemedel är oblandbart och ?8034ë9-3 L icke-reaktivt med den inerta bärsubstansen, ett organ för införing av bindemedlet i fluidtransportorganet vid en punkt uppströms om separa- torn, och ett organ för avlägsnande av det fasta radioaktiva materialet som belagts med bindemedlet från separatorn.
Uppfinningen skall i det följande beskrivas närmare i anslutning till bifogad ritning, på vilken den enda figuren är ett schematiskt flödesdiagram över ett system enligt uppfinningen.
Enligt uppfinningen föreslås ett system, i vilket en lösning (vil- ket uttryck inbegriper såväl äkta lösningar som uppslamningar) vätske- formigt lösningsmedel och ett fastämne införes i en het, inert bärsub- stans för att bringa lösningsmedlet att förbrännas, efterlämnande tor- kat fastämne i den inerta bärsubstansen i form av dispergerade fasta partiklar. Den inerta bärsubstansen med dessa partiklar strömmar därpå till ett andra behandlingsställe, där ett bindemedel för partiklarna in- föres för att ytbelägga partiklarna genom preferensbestämd vätning, var- efter de sålunda belagda partiklarna sammansmälter, så att de lätt kan skiljas från den inerta bärsubstansen genom tyngdkraftens inverkan i ett separeringssteg. I föreliggande sammanhang avses med "preferens- bestämd vätning“ eller "preferentiellt vätt" det tillstånd, som råder då de fasta partiklarna har större affinitet för att bli vätta av det vätskeformiga bindemedlet än av den inerta bärsubstansen. Det är lätt att bestämma när detta tillstånd råder, emedan det vätskeformiga binde- medlet faktiskt kan observeras undantränga den inerta bärsubstansen, då det strömmarrunt och ytbelägger de fasta partiklarna. Om nämnda till- stånd icke råder, gäller vidare att den enligt uppfinningen avsedda processen icke fungerar, i det att partiklarna icke blir ytbelagda, utan resultatet blir en suspension av bindemedel i bärsubstansen och en suspension av fasta partiklar i bärsubstansen. Preferentiell vätning sker som regel, exempelvis om bärsubstansen är icke-polär och bindemed- let och de fasta partiklarna är polära, eller omvänt, ehuru detta inte alltid är 100-procentigt förutsägbart. Huruvida ifrågavarande tillstånd råder i specifika system, kan konstateras genom att placera materialen i en "TEFLON"- eller annan behållare, i vilken materialet icke kan fast- na på väggarna och bottnen under de avsedda arbetsförhållandena, och därefter skaka behållaren. Om sammansmältning sker såsom en separat fas, föreligger preferentiell vätning. Föreliggande uppfinning är tillämplig närhelst det gäller att avlägsna lösningsmedlet ur en lösning och/eller att kapsla in det torkade fastämnet, och i dess allmännaste form måste följande villkor uppfyllas. l. Det för lösning avsedda fastämnet skall vara olösligt i den 5_ 'ïßßšlsís-Eå-S inerta bärsubstansen och icke kunna reagera kemiskt med denna. 2. Bindemedlet skall vara olösligt i den inerta bärsubstansen och icke kunna reagera kemiskt med denna, så att det kan bilda en separat fas i bärsubstansen. 3. Bindemedlet skall vara vätskeformigt vid arbetstillståndet, men kunna solidifieras, antingen termoplastiskt eller genom kemisk reaktion vid avlägsnandet ur systemet. 4. Den inerta bärsubstansen skall vara en vätska med relativt lågt ångtryck, så att den fortsättningsvis kan användas på nytt utan omfat- tande återvinningsoperationer.
. Partiklarna av fastämnet skall vara preferentiellt vätbara av bindemedlet. _ Systemet enligt föreliggande uppfinning är sålunda användbart i många olika tillämpningsfall, men i det följande kommer det att beskri- vas speciellt i samband med koncentration av lösningar av natriumsulfat i vatten, vilket är ett exempel, till vilket uppfinningen icke är begrän- sad, enär uppfinningens omfång bestämmes uteslutande av efterföljande patentkrav.
Det hänvisas nu särskilt till bifogad ritningsfigur, enligt vilken systemet innefattar en källa l för den lösning som skall torkas, vilken tillföres indunstaren eller evaporatorn 2 genom en rörledning 4, som matas med hjälp av en med mängdmätare utrustad pump 5. Indunstaren 2 mynnar vid sin ena ände i en kondensor 6 och är vid sin andra ände an- sluten till pumpar 7, vilka matar den inerta bärsubstansen i industar- systemet i cirkulation genom värmeväxlare 10 och tillbaka till industa- ren 2. Kondensorn 6 kan sättas i förbindelse med omgivningsatmosfären direkt, varvid kondensatet ledes i återlopp till jonbrytarbäddarna. Om ytterligare behandling erfordras, kan gasen från kondensorn, i första hand av miljöskäl, släppas ut i det fria genom ett "HEPA"-filter 18, och kondensatet kan ledas genom en vätskeseparator l7 för att befrias från eventuellt kvarvarande spår av inert bärsubstans, som därefter kan ledas i återlopp tillbaka till indunstaren 2. Genom en avgreningsledning 3 från den ena av pumparna 7 bringas den i indunstaren 2 befintliga upp- slamningen att cirkulera genom en strâlblandare 8 och en separator 9 tillbaka till den andra pumpens 7 inlopp. Den inerta bärsubstansen spru- tas med stor hastighet in i indunstarkärlet, som kan vara försett med baffelskenor 12 eller andra turbulensbefrämjande organ för att hålla vätskan i indunstaren i stark turbulens. Med uttrycket "stark turbulens" avses här ett sådant turbulenstillstånd i indunstaren 2, att det icke kan uppstå någon explosionsartad uppflamning av ångor i kärlet, då den vsozarø-3 r inströmmande lösningen införes i den heta bärsubstansen. Detta tillstånd kan för varje specifikt system lätt bestämmas genom försök, enär den explosionsartade uppflamningen, då den inträffar, är klart märkbar, i det att den åtföljes av såväl buller som kraftig stänkning och uppkast- ning av lösningsmedlet, lösningens fastämne och bärsubstansen. Därigenom medbringas partiklar och droppar av den ånga som alstras. Detta tillstånd fortsätter med ökande turbulens, tills det slutligen ersättes med en lugn ângbildning i form av små blåsor eller bubblor, vilka tjänar till att vaska ut partikelformigt gods ur ångorna.Denna miniminivâ av turbu- lens måste upprätthållas enligt föreliggande uppfinning. Indunstaren är också utförd på sådant sätt, att strömningsmönstret och uppehållstiden i densammma blir så bestämda, att all ångbildning i indunstaren sker innan bärsubstansen strömmar till pumpen 7. Systemet enligt uppfinningen innehåller vidare en källa 13 för ett bindemedel, som medelst en mängd- reglerande pump 14 matas in i strålblandaren 8, i vilken bindemedlet blandas med den inerta bärsubstansen, som transporterar lösningens tor- kade fastämnespartiklar i ett tillstånd av extremt stark turbulens.
Bindemedlet kan vara vilket som helst lämpligt polymert material eller cementartat material, t. ex. en polyetylen, polypropylen, polystyren, fenolhartser, cellulosor, epoxidhartser, polyestrar, akrylnitril-buta~ dienstyren (ABS), karbamid-formaldehyder m.m. Bindemedlets allmänna egenskaper är att det bör-vara relativt lättflutet vid processens arbetstemperaturer, att det skall kunna kapsla in det partikelformiga fastämnet genom preferentiell vätning samt kunna hårdna till en fast massa genom härdning eller avkylning till omgivningstemperatur. I speciella användningsfall, där svårlöslighet i vatten är av vikt, t. ex. i samband med hantering av radioaktivtèvfall, bör bindemedlet också kunna motstå en senare urlakning av det partikelformiga fastämnet ur slutprodukten. Härvid är polymerer av termoplastisk typ, liksom även värmehärdande polymerer användbara. I det sistnämnda fallet är införan- det av härd- eller vulkmedlet i slutprodukten nödvändigt och sker före- trädesvis efter separeringen från den inerta bärsubstansen för att und- ' vika risken för att polymeren skall hårdna tillsammans med systemet. I anläggningen enlig ritningen matas vulk- eller härdmedel ll av den reglerbara pumpen 20 in i en statisk blandare 16, vari härdmedlet blan- das med den av den mängdreglerande pumpen 17 matade produkten och det hela införes därefter i behållaren 9 för det gjutbara radiakavfallet, vari godset stelnar. Hela det system, som omfattar indunstaren, pumpar- na, strålblandaren, separatorerna, värmeväxlarna jämte tillhörande rör- ledningar, är företrädesvis fodrat eller överdraget med "Teflon" för att 7- ?803ë49-3 minska risken för att något av materialen skall fastna vid insidan av de organ, genom vilka den inerta bärsubstansen passerar. Enär, såsom framgår av ritningen, vätskan i den inmatade behandlingslösningen aldrig kommer in i värmeväxlarna, är problemet med skalbildning i systemet eliminerat.
För torkning och ytbeläggning med vattenlösningar användes lämp- ligen som bärsubstans sådana högkokande vätskor som paraffiniska kol- väten, kiselhaltiga vätskor, ftalater, kommersiella värmeöverförande vätskor, såsom "Therminol" eller "Dowtherm", alkoholer med hög molekyl- vikt, vätskeformiga högtemperaturpolymerer, medan de i det föregående uppräknade polymererna är lämpliga som bindemedel. De angivna binde- medlen får emellertid endast anses som exempel, enär det finns en ota- lig mängd material som kan användas enligt uppfinningen och som sålunda uppfyller de ovan angivna villkoren.
I ett typiskt system kan den torkade och ytbelagda slutprodukten uppgå till mellan 65 och 75% partikelformigt gods, t. ex. natriumsulfat, och 35 till 25 % bindemedel.
Det har befunnits, att man med ökande partikelstorlek hos det partikelformiga godset som regel kan erhålla allt större proportion fastämne. Partiklarnas storleksfördelning kan regleras genom lämpligt val av indunstartemperatur, i det att högre temperaturer i allmänhet ger mindre partiklar och lägre temperaturer i allmänhet ger större partiklar. En annan faktor som inverkar på partikelstorleken är den genomsnittliga uppehållstiden för kristaller i indunstaren. Vid längre uppehållstider kommer de cirkulerande partiklarna i kontakt med nya droppar av lösningen och kan därigenom växa. Uppehållstiden för en kristall är omvänt proportíonell mot mängdströmmen genom avgrenings- röret 3.
Efter att sålunda ha beskrivit systemets uppbyggnad, skall i det följande anföras ett praktiskt utföringsexempel av processen, enligt vilket det gäller att reducera en vattenlösning av natriumsulfat till gjutbara, vattenfria partiklar, överdragna med ett epoxidharts med användning av en kiselolja som inert bärsubstans.
Exempel Ett med inert bärsubstans arbetande tork- och ytbeläggningssystem var anordnat att behandla 3,79 liter radioaktivt avfall i form av en -procentig lösning av natriumsulfat i vatten, varvid en dimetyl-kisel- olja användes såsom inert bärvätska och en glycidyl-eter, t. ex. Shell Chemical Compnnyzs "Epon", som bindemedel. Hexahydroftalsyraanhydr1d

Claims (10)

'Fåfllïiæäšl-Z» 8- användes som vulk- eller härdmedel. Produkten härdar på 3 timmar vid l49°C. Systemet var projekterat för en nominell arbetstemperatur i indunstaren på l49°C. Den inerta bärvätskan matades i omlopp genom värmeväxlarna i stor mängd per tidsenhet, ca. 473 liter per minut, och temperaturen ökas till l66OC genom att värmeväxlarna genomströmmades av vattenånga med ett tryck av 10,5 kp/cmz. Vid behandling av den 20- procentiga natriumsulfatlösningen i en mängd av 15,9 liter per timme (Na2S04 54,4 kg/h och H20 213 kg/h), matades bindemedel in i den inerta bärvätskan genom strålblandaren i en mängd av 15,5 kg/h, och de ytbelag- da partiklarna avlägsnades i separatorn. Det använda epoxidhartset var i fast form vid omgivningstemperatur och vätskeformigt vid systemets arbetstemperatur, 14900. Det bildades en termoplastisk, fast massa av natriumsulfat, inkapslat i epoxidharts, vid uttagandet ur separatorn och avkylning. Samma hartssystem kan formas till ett permanent fast- ämne genom att man tillsätter härd- eller vulkmedel i en mängd av 2, 63 kg/h och håller den uttagna produkten vid l49°C under 3 timmar. Därigenom erhålles ungefär 0,033 m3 härdat, torkat och ytbelagt 75- procentigt Na2SO4 per timme. Denna härdade produkt är stabil vid tempera- turer vida överstigande l49oC och befrämjar betydligt systemets i sig självtlåga urlakningsgrad. En jämförelse av den ytbelagda produkten med en konventionell natriumsulfat-cementblandning visar, att urlak- ningsgraden är 3 % av cementens utlakningsgrad (eller "läckningsgrad"). Den här givna beskrivningenavser endast att belysa och exempli- fiera uppfinningen och icke att begränsa dess tilltänkta skyddsomfång, enär den inom ramen för patentkraven kan modifieras och varieras av fackmannen på många olika sätt. Sålunda kan man exv. tillsätta brand- skyddsmedel och/eller vätmedel och/eller mjukningsmedel för att bibringa materialet önskade kemiska eller fysikaliska egenskaper. Patentkrav
1. Förfarande för torkning och ytbeläggning av ett fast material (fastämne), varvid en inert bärsubstans i vätskeform hålles i cirkula- tion (omlopp) mellan en indunstarstation och en separatorstation, en vätska, som innehåller nämnda fasta material, i form av lösning eller uppslamning, införes i den inerta bärvätskan i nämnda indunstrarstation vid en temperatur som medger indunstning av vätskan varefter den inerta bärvätskan skiljes från det fasta materialet, k ä n n e t e c k n a t a v att den inerta bärvätskans temperatur i indunstningsstationen hålles över temperaturen för nämnda vätskas kokpunkt och införingen av nämnda vätska med det fasta materialet i den varma inerta bärvätskan 9. utföres under turbulenta förhållanden, så att vätskan bringas att snabbförångas utan att explosionsförângning sker efterlämnande nämnda fastämne i form av torra partiklar, dispergerade (uppslammade) i den inerta bärvätskan; att ett bindemedel införes i nämnda uppslamning av bärvätska och torkade fastämnespartiklar i en blandarstation mellan indunstarstationen och separatorstationen, varvid nämnda bindemedel är: a) i vätskeform vid den inerta bärvätskans temperatur och kan stelna vid avlägsnande därur; b) olöslig i bärvätskan; samt c) i stånd till preferentiell vätning av nämnda torkade fastämnes- partiklar, varigenom bindemedlet är ägnat att ytbelägga nämnda fastäm- nespartiklar i bärvätskan; och att de sålunda ytbelagda fastämnespartiklarna skiljes från bärvätskan i nämnda separatorstation.
2. Förfarande enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k n a t a v att nämnda bindemedel framställes av ett termoplastiskt material.
3. Förfarande enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k n a t a v att bindemedlet är ett värmehärdande ( ett härdplast~ ) material och att ett härd- eller vulkmedel för dessa härdplastmaterial införes i massan av partikelformigt fastämne efter uttagandet ur nämnda separator.
4. Förfarande enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k n a t a v att den inerta bärsubstansen upphettas efter att närmelsevis hela mäng- den av nämnda vätska har avlägsnats därur, varigenom bildandet av glöd- spån (pannsten) och andra ej önskvärda avsättningar i upphettningskär- let förhindras.
5. Förfarande enligt patentkrav l eller 4, k ä n n e t e c k n n t a v att den inerta bärsubstansen är en icke-polär vätska och att nämnda fastämne och nämnda bindemedel är polära ämnen.
6. Förfarande enligt patentkrav 5, k ä n n e t e c k n a t a v att den inerta bärsubstansen är en kiselolja, att nämnda vätska är en vattenlösning av natriumsulfat och att bindemedlet är ett epoxidharts.
7. Förfarande enligt patentkrav 6, k ä n n e t e c k n a t a v att ett härd- eller vulkmedel för epoxidhartset tillsättes till det yt- belagda partikelformiga materialet, sedan det uttagits ur nämnda separa- tor.
8. Anordning för reduktion av volymen av radioaktivt avfall medelst förfarandet enligt patentkrav l - 7, varvid anordningen innefattar ett förbränningsindunstarorgan som är avpassat att delvis fyllas till en given nivå med en högkokande bärsubstans som är inert och oblandbar med _..__..__..._..__.... _ ........__.___.__...-..._..._...___._.._____.. ..._ .~....._.. ......... vsoz/-ßa-sa-z 10- vatten, ett värmeorgan för uppvärmning av bärsubstansen, ett separator- organ för separering av partikelformat material från bärsubstansen, ett pumporgan för cirkulation av bärsubstansen, ett fluidtransportorgan som sammanbinder pumpen, värmeorganet, indunstaren och separatorn så, att bärsubstansen fås att strömma från indunstaren till separatorn och genom värmeorganet innan densamma på nytt införes i indunstaren på ett i huvud- sak kontinuerligt sätt, och en källa av en vattenhaltig dispersion av radioaktiv avfall, k ä n n e t e c k n a d a v ett organ för införing av den vattenhaltiga dispersionen i indunstaren nedanför bärsubstans- nivån, varvid vattnet kommer att förbränningsavdunsta från den vatten- haltiga dispersionen och lämna de radioaktiva fasta partiklarna suspen- derade i den inerta bärsubstansen, en källa av ett flytande härdbart bindemedel, vilket bindemedel är obandbart och icke-reaktivt med den inerta bärsubstansen, ett organ för införing av bindemedlet i fluid- transportorganet vid en punkt uppströms om separatorn, och ett organ för avlägsnande av det fasta radioaktiva materialet som belagts med bindemedlet från separatorn.
9. Anordning enligt patentkrav 8, k ä n n e t e c k n a d a v ett organ för bibehållande av bärsubstansen i indunstaren i ett till- stånd av stark turbulens.
10. Anordning enligt patentkrav 8 eller 9, k ä n n e t e c k n a d a v att bindemedlet är en härdbar polymer och att systemet vidare inne- fattar ett organ för införing av ett härd- eller vulkmedel för polymeren i det belagda materialet nedströms om separatorn.
SE7803449A 1977-03-28 1978-03-28 Forfarande och anordning for ytbeleggning av fast material SE431693B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/781,893 US4119560A (en) 1977-03-28 1977-03-28 Method of treating radioactive waste

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7803449L SE7803449L (sv) 1978-09-29
SE431693B true SE431693B (sv) 1984-02-20

Family

ID=25124293

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7803449A SE431693B (sv) 1977-03-28 1978-03-28 Forfarande och anordning for ytbeleggning av fast material

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4119560A (sv)
JP (1) JPS53140500A (sv)
BR (1) BR7801763A (sv)
CA (1) CA1096713A (sv)
CH (1) CH634945A5 (sv)
DE (1) DE2811762C2 (sv)
ES (1) ES468263A1 (sv)
FR (1) FR2386106B1 (sv)
GB (1) GB1580611A (sv)
IT (1) IT1096152B (sv)
SE (1) SE431693B (sv)
ZA (1) ZA781418B (sv)

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2361725A1 (fr) * 1976-08-13 1978-03-10 Commissariat Energie Atomique Procede de stockage de dechets radioactifs solides de grandes dimensions
US4246233A (en) * 1978-08-23 1981-01-20 United Technologies Corporation Inert carrier drying and coating apparatus
DE2904627C2 (de) * 1979-02-07 1984-04-12 Alkem Gmbh, 6450 Hanau Verfahren zum Aufbereiten von Abfällen
DE2944302C2 (de) * 1979-11-02 1985-10-03 Kraftwerk Union AG, 4330 Mülheim Verfahren und Einrichtung zum Trocknen von radioaktiven Abwasserkonzentraten mit Borsalzen aus Verdampferanlagen von Kernreaktoren
US4582638A (en) * 1981-03-27 1986-04-15 General Signal Corporation Method and means for disposal of radioactive waste
US4434074A (en) * 1981-04-02 1984-02-28 General Electric Company Volume reduction and encapsulation process for water containing low level radioactive waste
DE3429981A1 (de) * 1984-08-16 1986-03-06 GNS Gesellschaft für Nuklear-Service mbH, 4300 Essen Verfahren fuer die vorbereitung von radioaktiven und/oder radioaktiv verseuchten abfallfeststoffen und verdampferkonzentraten fuer die endlagerung in endlagerbehaeltern
DE3432103A1 (de) * 1984-08-31 1986-03-13 Kraftwerk Union AG, 4330 Mülheim Verfahren zum volumenreduzierung von radioaktiv beladenen fluessigkeiten und rippenkoerper zur verwendung dabei
US4952339A (en) * 1985-03-22 1990-08-28 Nuclear Packaging, Inc. Dewatering nuclear wastes
US4748051A (en) * 1985-04-01 1988-05-31 Polysar Financial Services S.A. Reducing exposure to hazardous particles
US4917807A (en) * 1986-02-21 1990-04-17 Westinghouse Electric Corp. Method for recovering solvent
JPS63145997A (ja) * 1986-07-04 1988-06-18 株式会社荏原製作所 放射性廃棄物の固化方法
US4892684A (en) * 1986-11-12 1990-01-09 Harp Richard J Method and apparatus for separating radionuclides from non-radionuclides
FR2607957A1 (fr) * 1986-12-05 1988-06-10 Commissariat Energie Atomique Bloc contenant des dechets en vue de leur stockage et procede de realisation d'un tel bloc
JPS63195598A (ja) * 1987-02-07 1988-08-12 日本碍子株式会社 放射性廃棄物の固化処理装置
DE3802755A1 (de) * 1988-01-30 1989-08-10 Kernforschungsanlage Juelich Verfahren zur einlagerung von radioaktiven abfallstoffen
US4955403A (en) * 1988-11-30 1990-09-11 Westinghouse Electric Corp. Closed loop system and method for cleaning articles with a volatile cleaning solvent
US5122268A (en) * 1989-08-11 1992-06-16 Westinghouse Electric Corp. Apparatus for waste disposal of radioactive hazardous waste
US5434334A (en) * 1992-11-27 1995-07-18 Monolith Technology Incorporated Process for treating an aqueous waste solution
US6030549A (en) * 1997-08-04 2000-02-29 Brookhaven Science Associates Dupoly process for treatment of depleted uranium and production of beneficial end products
US5916122A (en) * 1997-08-26 1999-06-29 Na Industries, Inc. Solidification of aqueous waste
KR100934026B1 (ko) 2007-12-24 2009-12-28 한국원자력연구원 방사성폐기물 포장물 내 유리수 측정 및 제거방법 및 그장치
FR2933099B1 (fr) * 2008-06-30 2011-11-25 Spado Sa Composition d'enrobage pour le stockage de dechets toxiques pour la sante et/ou l'environnement depourvue d'agent durcisseur aromatique
CN110180199A (zh) * 2019-06-10 2019-08-30 浙江恒达仪器仪表股份有限公司 一种用于环境监测的氚自动提取装置及方法
KR102286810B1 (ko) * 2019-12-20 2021-08-06 주식회사 새빛이엔이 방사성폐기물드럼의 내부에 대한 저온건조장치

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1997980A (en) * 1931-09-05 1935-04-16 Atlantic Refining Co Sludge treatment
US2182428A (en) * 1935-11-11 1939-12-05 Fladmark Erling Method of recovering the solids from pulp mill waste liquors
US2417131A (en) * 1944-12-05 1947-03-11 Seagram & Sons Inc Distillation of polyhydric concentrate with cooling of solid residue
US3022149A (en) * 1957-11-29 1962-02-20 North American Aviation Inc Process for dispersing solids in polymeric propellent fuel binders
US3236747A (en) * 1962-02-21 1966-02-22 Halcon International Inc Process for separating volatile material from a liquid mixture by a series of vaporization stages
US3544360A (en) * 1968-04-18 1970-12-01 Nat Defence Canada Process for desensitizing solid explosive particles by coating with wax
US3463738A (en) * 1968-05-01 1969-08-26 Atomic Energy Commission Conversion and containment of radioactive organic liquids into solid form
US3734160A (en) * 1970-05-15 1973-05-22 Hydro Chem & Mineral Corp Flash evaporation using surface active agent and immiscible liquid
US3822251A (en) * 1970-12-28 1974-07-02 Rockwell International Corp Nitration
US3954526A (en) * 1971-02-22 1976-05-04 Thiokol Corporation Method for making coated ultra-fine ammonium perchlorate particles and product produced thereby
US4043875A (en) * 1972-02-02 1977-08-23 Vereinigte Delstahlwerke Ag. (Vew) Two-step flash technique for vaporizing radioactive liquids
US3891496A (en) * 1972-11-14 1975-06-24 Austral Erwin Engineering Co Method of heat exchange and evaporation
US3935339A (en) * 1973-07-16 1976-01-27 Exxon Production Research Company Method for coating particulate material thereof
DE2363474C3 (de) * 1973-12-20 1986-02-13 Kernforschungszentrum Karlsruhe Gmbh, 7500 Karlsruhe Verfahren zur Verfestigung von im wesentlichen organischen, radioative oder toxische Stoffe enthaltenden Abfallflüssigkeiten
BE819818A (nl) * 1974-09-12 1974-12-31 Werkwijze voor het behandelen van organische afvalstoffen
US4021363A (en) * 1975-07-22 1977-05-03 Aerojet-General Corporation Material for immobilization of toxic particulates
FR2346818A1 (fr) * 1976-04-02 1977-10-28 Bofors Ab Procede de transformation des constituants solides de dechets radio-actifs aqueux en blocs solides destines a un stockage de longue duree

Also Published As

Publication number Publication date
SE7803449L (sv) 1978-09-29
US4119560A (en) 1978-10-10
FR2386106A1 (fr) 1978-10-27
IT7821298A0 (it) 1978-03-17
CA1096713A (en) 1981-03-03
DE2811762A1 (de) 1978-10-05
ES468263A1 (es) 1978-12-16
FR2386106B1 (fr) 1985-08-16
IT1096152B (it) 1985-08-17
ZA781418B (en) 1979-03-28
GB1580611A (en) 1980-12-03
JPS53140500A (en) 1978-12-07
DE2811762C2 (de) 1987-01-15
BR7801763A (pt) 1979-03-13
CH634945A5 (de) 1983-02-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE431693B (sv) Forfarande och anordning for ytbeleggning av fast material
US4246233A (en) Inert carrier drying and coating apparatus
CN105518100B (zh) 硬壳微胶囊化潜热传输材料及其制备方法
US3008904A (en) Processing of radioactive waste
JP2020040063A (ja) セメントキルンダスト処理システムおよび方法
CN107430897A (zh) 放射性废液的处理方法及其应用
JP4637551B2 (ja) Pvc(塩化ビニリデンも),petを含む混合プラスチックやアルミ複合フイルム等から有用物質の分離法
KR102152406B1 (ko) 파라핀 고화 폐기물의 처리 시스템 및 처리 방법
US2014764A (en) Drying peat and other materials
TWM462153U (zh) 重金屬污泥全資源化處理系統
NO783643L (no) Fremgangsmaate til behandling av avfall
CN105367813A (zh) 发泡聚苯乙烯树脂颗粒制备方法及由其制成的发泡聚苯乙烯树脂颗粒
JPS61287415A (ja) 熱廃ガスの清浄化方法
KR820001250B1 (ko) 비활성 캐리어의 건조와 피복장치
JP3757004B2 (ja) 放射性廃液の固化処理方法および濃縮混練装置
KR810001480B1 (ko) 비활성 캐리어의 갖조와 피복방법
JPH0679075B2 (ja) 界面活性剤含有放射性廃液の処理方法および設備
EP0835156B1 (en) Method for suppression of foam of waste streams
JP2004346000A (ja) ケミカルリサイクル方法
JPS62294999A (ja) 粉末状および/または顆粒状の放射性または毒性廃棄物の顆粒状瀝青内への封入法
US11291944B2 (en) Solvent recovery from sweep gas streams
JPS63315998A (ja) 放射性廃液の処理方法
US4490345A (en) Conversion of FS smoke agent (a mixture of sulfur trioxide and chlorosulfonic acid) to sulfamic acid and ammonium chloride
KR820000311B1 (ko) 폐기물 처리방법
JPS62130395A (ja) 放射性廃液の粉体化処理方法

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7803449-3

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7803449-3

Format of ref document f/p: F