RO116335B1 - Procedeu de preparare a alimentelor pe baza de fructe sau legume, utilizand pectinesteraza - Google Patents

Procedeu de preparare a alimentelor pe baza de fructe sau legume, utilizand pectinesteraza Download PDF

Info

Publication number
RO116335B1
RO116335B1 RO94-01289A RO9401289A RO116335B1 RO 116335 B1 RO116335 B1 RO 116335B1 RO 9401289 A RO9401289 A RO 9401289A RO 116335 B1 RO116335 B1 RO 116335B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
pectinesterase
fruits
pectin
vegetables
process according
Prior art date
Application number
RO94-01289A
Other languages
English (en)
Inventor
Catharine Marie Theres Grassin
Pierre Clement L Fauquembergue
Original Assignee
Gist Brocades Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8211083&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=RO116335(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Gist Brocades Nv filed Critical Gist Brocades Nv
Publication of RO116335B1 publication Critical patent/RO116335B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L19/00Products from fruits or vegetables; Preparation or treatment thereof
    • A23L19/09Mashed or comminuted products, e.g. pulp, purée, sauce, or products made therefrom, e.g. snacks
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L21/00Marmalades, jams, jellies or the like; Products from apiculture; Preparation or treatment thereof
    • A23L21/10Marmalades; Jams; Jellies; Other similar fruit or vegetable compositions; Simulated fruit products
    • A23L21/11Marmalades; Jams; Jellies; Other similar fruit or vegetable compositions; Simulated fruit products obtained by enzymatic digestion of fruit or vegetable compositions
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12YENZYMES
    • C12Y301/00Hydrolases acting on ester bonds (3.1)
    • C12Y301/01Carboxylic ester hydrolases (3.1.1)
    • C12Y301/01011Pectinesterase (3.1.1.11)

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Preparation Of Fruits And Vegetables (AREA)
  • Jellies, Jams, And Syrups (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Seeds, Soups, And Other Foods (AREA)
  • Storage Of Fruits Or Vegetables (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • General Preparation And Processing Of Foods (AREA)

Abstract

Inventia de fata expune un procedeu de preparare a alimentelor pe baza de fructe sau legume, utilizand pectinesteraza, pentru demetoxilarea pectinei din acestea, in care fructele sau legumele se trateaza cu pectinesteraza in proportie de 30...500 UPE/kg, si optional cu clorura de calciu in cantitate de 50...300 ppm, la temperatura de 10...70°C, timp de 2...30 min, reactia fiind oprita prin inactivarea termica a enzimei, care poate coincide cu sterilizarea finala a produsului, iar fructele sau legumele sunt formulate in vederea obtinerii alimentului dorit, in mod in sine cunoscut.

Description

Invenția se referă la un procedeu de preparare a alimentelor pe bază de fructe sau legume utilizând pectinesterază.
De obiecei, gemurile și jeleurile din fructe și legume sunt preparate prin fierberea fructelor pretratate și după aceea, răcite.
Pectina prezentă în fructe gelifică, aceasta dând gemului sau jeleului caracteristicile sale reologice.
Pectina este principalul responsabil pentru această formare de gel datorită proprietăților sale de gelifiere. Potențialul de gelifiere al pectinei este dependent de câteva condiții, în principal, acestea fiind:
- conținutul în substanță uscată sau obrix,
- pH-ul fructului sau legumei,
- concentrația normală a pectinei prezente,
- gradul de metilare al pectinei.
Pectinele sunt constituenții principali ai pereților celulari ai părților comestibile ale fructelor și legumelor. Lamelele mijlocii, care sunt situate între pereții celulelor, sunt în principal constituite din protopectină care este forma insolubilă a pectinei.
Pectinele sunt considerate ca adezivi intercelulari și datorită naturii lor coloidale ele au, de asemenea, o funcție importantă în legarea apei la plante. Capacitatea de legarea a apei este mult crescută prin cantitatea de grupări hidrofile, hidroxil și carboxil. Cantitatea de pectină poate fi foarte mare. De exemplu, pentru cojile de lămâie se raportează un conținut de pectină, până la 30% din greutatea lor uscată, cojile de portocale conțin 15...20% și cojile de măr aproximativ 10% (Norz, K., 1985, Zucker und Susswaren Wirtschaft, 38, 5-6).
Din punct de vedere chimic, pectina constă din reziduuri de acid poligalacturonic metoxilate. Pectinele sunt clasificate în diferite categorii pe baza gradului de esterificare și gradului de polimerizare.
Pe baza gradului de esterificare pectinele sunt împărțite în două grupuri:
1) Pectine puternic-metoxilate, cu un grad de esterificare, mai mare de 50%, și
2) Pectine slab-metoxilate, cu un grad de esterificare, mai scăzut de 50%.
Amândouă aceste grupări au capacitatea de a forma geluri, dar aceste geluri se deosebesc prin mecanismul prin care ele sunt formate. Pectinele puternicmetoxilate formează geluri pe baza deshidratării și neutralizării electrice a aglomeratelor coloidale de pectină. Gelifierea este stimulată, dacă pH-ul este aproximativ 3 (în funcție, de fructul sau leguma în cauză) și zahăr, necesitatea îndepărtării apei, când este prezentă în, mai mult de 60% din greutatea uscată. în funcție de fruct, în practică, aceasta, adeseori înseamnă că trebuie să se adauge, atât zahăr, cât și pectină puternic-metoxilată pentru a obține conținutul clasic ridicat de zahăr din gemuri. Structura care formează interreacții în pectina puternic-metoxilată care conține geluri se bazează pe formarea legăturii de hidrogen.
Pectinele slab-metoxilate au capacitatea de a forma geluri numai cu ioni de calciu sau alți cationi divalenți. Formarea de gel cu pectine slab-metoxilate se bazează pe interreacții ionice. Ionii de calciu sunt prezenți în mod natural, de exemplu, în mere.
Nu trebuie să se adauge zaharuri în vederea obținerii proprietăților corespunzătoare pentru gelifiere. Cantitatea de zahăr și pH-ul influențează în acest caz doar viteza și temperatura de gelifiere.
RO 116335 Bl
De aceea, pectinele slab-metoxilate sunt perfect corespunzătoare pentru prepararea de gemuri și jeleuri cu conținut scăzut de zahăr.
în general, pectina din fructe și legume, în practică are un grad înalt de metoxilare care necesită adăugarea de cantități mari de zaharuri pentru a obține 5 o caracteristici reologice corespunzătoare. Mai mult decât atât, gradul de metoxilare variază în funcție de timpul scurs între recoltarea și prelucrarea legumelor și fructelor. Aceasta duce la o diferență în viscozitatea gemurilor și jeleurilor produse când condițiile de prelucrare sunt menținute constante.
Procedeul, conform invenției, constă în aceea că fructele sau legumele se 55 tratează cu pectinesterază în proporție, de 30...500 UPE/kg și opțional cu clorură de calciu în cantitate, de 50...300 ppm, la temperatura, de 10,..70°C, timp, de
2...30 min, reacția fiind oprită prin inactivarea termică a enzimei, care poate coincide cu sterilizarea finală a produsului, iar fructele sau legumele sunt formulate în vederea obținerii alimentului dorit în mod în sine cunoscut. 6 o
Se prezintă, în continuare, descrierea detaliată a obiectului invenției, în legătură și cu figura, care reprezintă o schemă a procedeului de preparare a concentratului de mere, așa cum se folosește în US. Rezervoarele colectoare 1) și 2) sunt modificările sugerate pentru procedeul standard.
Invenția prezintă utilizarea pectinesterazei în prepararea alimentelor care conțin 65 fructe sau legume. Specific, invenția prezintă folosirea pectinesterazei în tratamentul fructelor sau legumelor și anume, în demetoxilarea pectinei. Fructele sau legumele tratate sunt folosite apoi, în prepararea gemurilor, jeleurilor, compoturilor, sosurilor și supelor.
Pectinesteraza este folosită pentru demetoxilarea pectinelor puternic-metoxilate 7 o pentru a obține pectine slab-metoxilate. Pectinele obținute în acest mod prezintă gelifierea dependentă de calciu. Această formare de gel nu necesită adăugare de zaharuri.
Prezenta invenție prezintă gemuri și geluri obținute după folosirea pectinesterazei. 75
Mai mult decât atât, invenția de față prezintă o metodă pentru tratarea produselor din fructe necoapte cu pectinesterază.
în plus, invenția prezintă cum sunt îmbunătățite caracteristicile concentratului de mere folosind pectinesterază în procedeul de preparare standard a concentratului de mere. De asemenea, invenția prezintă, cum acest procedeu standard, poate fi eo îmbunătățit printr-o ușoară modificare în procedeu, adică introducerea unui rezervor colector la o anumită etapă a procedeului.
Invenția de față expune utilizarea pectinesterazei în prepararea alimentelor care conțin fructe sau legume. Invenția descrie o metodă pentru prepararea alimentelor care conțin fructe sau legume sau la pulpa acestora pentru demetoxilarea pectinei și, 85 la alegere, adăugarea de clorură de calciu, care permite amestecului să formeze un gel și ulterior, formularea fructelor sau legumelor tratate pentru a obține alimentele dorite.
De preferință, fructul sau leguma este aleasă dintr-un grup de fructe sau legume care conțin pectine puternic-metoxilate. 90 în mod specific, invenția este folosită la prepararea gemurilor și jeleurilor din fructe și legume, compoturilor, sosurilor și supelor.
RO 116335 Bl
Inventatorii demonstrează că este posibil să se trateze produse din fructe sau legume necoapte cu pectinesterază, că, datorită acestui tratament gradul de metoxilare al pectinei este mai scăzut și că pectina rezultată gelifică cu calciul, care este prezent în fructă sau legumă. Dacă gelifierea nu este completă, este posibil să se adauge pectină puternic-metoxilată înaintea adăugării de enzimă sau să se adauge puțin slab-metoxilată.
Acest procedeu, se aplică foarte bine fructelor sau legumelor care conțin pectine puternic-metoxilate, cum ar fi, mere, căpșuni, coacăze negre, portocale, piersici, pere, caise și zmeură.
în invenția de față au fost folosite, atât căpșuni, cât și mere. Primele, deoarece sunt feluri populare de gem și, cele din urmă, pentru conținutul ridicat de pectine puternic-metoxilate.
Pectinesterazele corespunzătoare pentru realizarea acestui procedeu se pot obține din diferite surse. Pectinesterazele invenției de față pot fi pectinesteraze din plante, bacterii sau fungi, adecvate pentru degradarea pectinei puternic-metoxilată. De preferință, pectinesteraza este de origine fungică. Mai preferabil, pectinesteraza este obținută de la specii de Aspergillus, în special, preferată fiind utilizarea pectinesterazei obținută de la Aspergillus niger.
în modul de realizare cel mai preferat, este folosită pectinesterază purificată. Această purificare poate fi realizată în diferite moduri.
Enzima brută poate fi purificată, de exemplu, prin cromatografie lichidă (schimbare de ioni, gel-filtrare afinitate] (Ishii et al., 1980, Deutsches Patentamt Auslegeschrift 2843351) sau prin inhibiția selectivă a pectin depolimerazelor (șoc de pH, șoc termic, inhibitori chimici, extracție cu solvenți chimici sau organici) (Smythe C. Et al., 1952, United States Patent US 2599531). Altă sursă pentru obținerea de pectinesterază este pectinesteraza obținută prin tehnologie ADN recombinant. Un exemplu de folosire a tehnologiei ADN recombinant este donarea expresiei pectinesterazei de Aspergillus niger. A fost raportată secvența cADN a acestei gene (Khanh et al., Nucl.Acids Rea. 18 4262 (1990)). Drept gazdă de expresie se poate folosi Aspergillus niger. Cu toate acestea, în vederea evitării unei posibile contaminări a pectinesterazei cu poligalacturonază, pectinliază și pectin-depolimerizare, poate fi preferată, folosirea pentru producerea pectinesterazei a unui organism gazdă heterolog.
Organismele gazdă corespunzătoare includ bacterii și fungi. Ca specii preferate sunt Bacillus, Escherichia, Saccharomyces, Kluyveromyces și Aspergillus.
Tratamentul cu pectinesterază, conform prezentei invenții, se poate realiza pe fructe sau legume întregi, sau se poate realiza, de asemenea, pe fructe sau legume, anterior tăiate felii sau mărunțite.
Tratamentul fructelor sau legumelor cu pectinesterază se realizează după cum urmează:
- pectinesteraza se adaugă la fructe sau legume, crude sau pretratate, cantitatea putând varia atât timp cât este detectabil un efect clar asupra viscozității produsului final. Cantități eficiente, așa cum se arată în exemplele prezentei invenții, sunt în domeniul, de aproximativ 30...500 PE unități/kg. Aceste valori servesc doar ca indicații. Este de înțeles că efectul pectinesterazei nu va depinde numai de cantitatea de enzimă adăugată și, de asemenea, de timpul cât enzima își realizează activitatea;
RO 116335 Bl
140
- de asemenea, pentru obținerea gelurilor dorite se cere adăugarea de cationi. în descrierea de față, aceasta este ilustrată prin utilizarea clorurii de calciu. Din nou, ionii de calciu se adaugă în cantități eficiente. în exemplul 1, aceasta este de 250 ppm, sub formă de clorură de calciu;
- temperatura de reacție nu este critică și poate fi, în domeniul 1O...7O°C;
- timpul de reacție din nou nu este critic. în condițiile cererii este de dorit să se mențină un timp de reacție scăzut din motive economice. Se arată că un timp de reacție, de aproximativ 10 min duce la o îmbunătățire considerabilă a calității concentratului de mere;
- în final, reacția este oprită prin inactivarea termică a enzimei. Această inactivare poate coincide cu sterilizarea produsului, înainte de îmbuteliere sau asamblare.
Tratamentul duce la o viscozitate și solidaritate crescută a produsului. După tratamentul enzimatic, fructele sau legumele se pot adăuga la produse lactate, înghețate sau deserturi. De asemenea, produsele pot fi folosite ca gemuri sau jeleuri, sau introduse în ciocolate, prăjituri sau dulciuri. Altă utilizare este în pregătirea altor produse alimentare. Tratând fructe sau legume întregi înaintea congelării, se mărește stabilitatea după decongelarea fructelor sau legumelor. Tratamentul cu pectinesterază poate fi folosit de asemenea, pentru îmbunătățirea solidității fructelor sau legumelor întregi. Tratamentul cu pectinesterază înaintea opăririi sau coacerii se poate folosi pentru întârzierea sau prevenirea înmuierii fructelor sau legumelor.
A fost descrisă întârzierea legumelor prin pectindeesterificare alcalină la rece înaintea coacerii (Van Buren and Pitifer, J.Food Sci., 57. 10022-1023 (1992)) și este, de asemenea, de așteptat ca deesterificarea enzimatică să întârzie înmuierea menționată.
în afară de utilizările directe ale fructelor sau legumelor tratate cum s-a menționat mai sus, aplicarea pectinelor slab-metoxilate diminuează sau elimină cerința folosirii de zaharuri sau alți agenți de gelifiere. După tratamentul fructelor sau legumelor care conțin pectine puternic-metoxilate cu pectinesterază, folosirea agenților de texturare, cum ar fi, pectine exogene sau agenți de gelifiere sau agenți de îngroșare obținuți, de la plante superioare, alge marine, animale sau microorganisme (cum ar fi, alginat sau caragenan) poate fi în mare măsură diminuată.
Un avantaj suplimentar al folosirii gelurilor din pectine puternic-metoxilate este că în comparație cu gelurile din pectine puternic-metoxilate, gelurile sunt ireversibile. Aceasta înseamnă că încălzirea și răcirea ulterioară nu distrug gelul. Această încălzire și răcire este responsabilă pentru binecunoscuta creștere a fluidității gemurilor la depozitare. Pentru specialist, din cele de mai sus, este clar că pectinesterază poate fi folosită în orice preparat alimentar unde sunt întâlnite în mod normal pectine slabmetoxilate. Exemple de astfel de alimente sunt în afara formelor menționate de gemuri și jeleuri, toate tipurile de fructe umplute, glasate și aspicuri. în locul folosirii pectinei slab-metoxilate ca atare, aceasta se poate obține in situ din pectine puternicmetoxilate prin acțiunea pectinesterazei. în principiu, formarea pectinei (parțial) demetilate poate fi realizată în timpul oricărei faze a procesului de fabricație.
Prezenta invenție este ilustrată prin tratarea merelor și căpșunilor cu pectinesterază și se arată că viscozitatea este considerabil crescută după folosirea enzimei pentru demetoxilare, acest efect fiind chiar mai pronunțat după adăugarea de
145
150
155
160
165
170
175
180
RO 116335 Bl clorură de calciu. Soliditatea gelului măsurată ca grame de contrapresiune folosind Stevens Texture Analyser, crește după tratamentul cu pectinesterază. Prin adăugarea de clorură de calciu, soliditatea poate să crească chiar mai mult.
În alt exemplu, se arată că în condiții normale de prelucrare, viscozitatea concentratului de mere este crescută ca urmare a tratamentului cu pectinesterază.
Utilizarea pectinesterazei duce la o consistență mai bună măsurată prin metoda “flow ring”. Consistența este o măsură importantă pentru calitatea concentratului de mere. Alte întrebuințări în legătură cu utilizarea pectinesterazei în procedeu de preparare a concentratului de mere sunt un gust mai bun și absența sucului liber.
Rezultatele testelor industriale arată că pectinesterază poate fi folosită cu efectele sale profitabile fără nici o modificare față de procedeul actual de producție.
Introducerea de pectinesterază în procedeul standard actual din US pentru producerea concentratului de mere, fără modificarea procedeului ca atare, duce la un timp de reacție foarte scurt pentru pectinesterază (80...120 s). Chiar cu acest timp de reacție scurt, pectinesterază dă efecte favorabile asupra calității produsului. Aceasta i-a determinat pe inventatori să studieze efectul timpului de reacție mai lung a pectinesterazei asupra calității concentratului de mere. Experimente la nivel de probă au arătat că o creștere a timpului de reacție până la, aproximativ 10 min, îmbunătățește calitatea produsului și mai mult. în consecință, ca un alt aspect, prezenta invenție descrie un procedeu de producție modificat pentru prepararea concentratului de mere. Modificarea constă în introducerea unui rezervor colector în procedeul de preparare a concentratului de mere în vederea creșterii timpului efectiv de reacție al pectinesterazei. Se propune să se mențină rezervoarele de colectare sub azot și la temperatura camerei, dacă s-au așezat în poziția 1); la poziția 2] temperatura este, de preferință, aproximativ 6O°C. Timpul preferat de stocare este, aproximativ 10 min, iar volumul rezervorului va fi ales corespunzător.
Ca urmare, invenția de față descrie un procedeu pentru prepararea concentratului de mere în care se realizează următoarele etape:
] spălarea merelor,
2) sortarea pentru îndepărtarea merelor necorespunzătoare,
3) decojirea și îndepărtarea mijlocului cu semințe,
4) sortarea pentru îndepărtarea merelor necorespunzătoare,
5) mărunțirea, tăierea sau tăierea în felii a merelor,
6) aducerea merelor la vasul de fierbere,
7) fierberea cu abur a merelor,
8) definitivarea, adică, îndepărtarea semințelor, cojilor, și altor particule nedorite,
9) adăugarea zahărului,
10) ambalare, caracterizat prin aceea că, pectinesterază se adaugă merelor după mărunțire, tăiere sau tăierea în felii.
într-o variantă îmbunătățită a acestui procedeu, se adaugă un rezervor colector după etapa adăugării enzimei și înaintea etapei de fierbere cu abur. Rezervoarele colectoare, de preferat, sunt menținute sub atmosferă de azot și timpul de păstrare variază cu temperatura, cantitatea de enzimă adăugată și consistența concentratului de mere.
RO 116335 Bl
Utilizarea pectinesterazei în procedeul de producere a concentratului de mere, permite producția concentratului de mere de calitate superioară (constantă) în timpul întregului sezon. Așa cum s-a arătat mai înainte, gradul de metoxilare se schimbă în funcție de timpul scurs de la recoltare.
Calitatea concentratului de mere prin folosirea unui procedeu standard astfel este în funcție de prospețimea fructelor folosite în procedeu. Demetoxilarea enzimatică duce la un grad constant și reproductibil al metoxilării și, prin aceasta, la o calitate constantă a gelului sau a concentratului de mere.
unitate PE, așa cum s-a folosit în prezenta invenție, este definită ca fiind cantitatea de enzimă care hidrolizează un microechivalent carboximetil într-un minut, în condiții de reacție, la 3O°C și pH=4,5. Subtratul este pectină de măr, Ruban Brun 0,5%, cu un grad de metilare în apă, de peste 70%.
O unitate PE=0,98 PE unități internaționale.
Experiențele s-au realizat cu pectinesterază care, de preferință, este lipsită de activități pectinliază și poligaluctronază. Purificarea a putut fi realizată prin metode standard, așa cum s-a menționat în descriere.
Exemplul 1. Tratamentul fructelor cu pectinesteraze și influența asupra consistenței în experimentele de față s-au folosit căpșuni și mere. Căpșunile fără partea verde au fost zdrobite folosind un amestecător Waring, timp de 30 s, la viteză mică. Mere: un amestec, de 33% Golden Delicious, 33% Red Delicious și 33/ Granny Smith, au fost mai întâi, tăiate în bucăți mici fără codițe. După aceea, merele au fost mărunțite cu ajutorul unui mărunțitor Roto fixat pe un agitator Hobart (model N-50G, viteza 2). Masa a fost măcinată, timp de 30 s (viteză mare), folosind un agitator Waring (model 32 BLBO).
Pulpa fructului (căpșunile și merele s-au tăiat în același mod) s-a divizat în 6 părți de câte 300 g și fiecare porție s-a introdus într-un balon Erlenmeyer.
S-a adăugat pectinesterază (240 PE unități/g) la pulpă în două concentrații diferite. Așa cum poate fi văzut în tabelul 1, baloanele 1 și 2 au fost probe martor. Baloanele 3 și 4 au conținut 250 PE unități/kg și baloanele 5 și 6 au conținut 500 PE unități/kg.
Baloanele s-au plasat într-o baie cu apă (50°C) și s-au agitat folosind un agitator magnetic. După o oră, s-a adăugat clorură de calciu la baloanele 2, 4 și 6 și activitatea enzimatică s-a oprit prin plasarea tuturor Erlenmeyer-elor într-o baie de apă fierbinte, timp de 2,5 min.
în final, pulpa fierbinte s-a turnat în cupe de plastic (300 ml) și s-a lăsat să stea, timp, de 24 h, la temperatura camerei.
Consistența gelurilor s-a măsurat cu ajutorul unui Stevens Texture Analyser. în afară de aceasta, s-a introdus în gel un plonjor cilindric (TA4 1,5 inch), la o viteză constantă (0,5 mm/s). Consistența s-a definit ca forța necesară (în grame) pentru a penetra gelul la o adâncime specifică (5 mm). S-au realizat măsurători duble.
Rezultatele sunt arătate în tabelul 1:
235
240
245
250
255
260
265
270
RO 116335 Bl
Consistența gelului în grame contrapresiune pentru penetrare 5 mm
Tabelul 1
Balon Căpșuni Mere
1. Pulpă martor 13 45
2. Pulpă martor + 250 ppm CaCI2 13 45
3. Pulpă + 250 PE u/kg 73 121
4. Pulpă + 250 PE u/kg + 250 ppm CaCI2 56 250
5. Pulpă + 500 PE u/kg 126 144
6. Pulpă + 500 PE u/kg + 250 ppm CaCI2 117 249
Consistența slabă din baloanele 1 și 2 indică lipsa gelificării.
Balonul 3 arată că gelifierea a avut loc, atât la mere, cât și la căpșuni, după adăugarea de pectinesterază. Concentrațiile mai mari de PE duc la creșterea consistenței (balon 5).
Influența calciului asupra gelifierii depinde de tipul fructului. Concentrația relativ scăzută a calciului din mere, aparent inhibă o gelificare rapidă la concentrație mare a pectinei demetilate. Apoi, adăugarea calciului crește tăria gelului și rata de gelifiere.
La căpșuni, concentrația calciului este relativ ridicată. în combinație cu o concentrație scăzută de pectină, adăugarea de calciu are ca rezultat un raport calciupectin nefavorabil. Aceasta duce la o tărie mai scăzută.
Exemplui 2. Influența tratamentului cu pectinesterază asupra viscozității concentratului de mere în condiții de prelucrare industrială într-un procedeu tipic la scară indutrială (3...5 t) merele (Golden Delicious) au fost spălate și mărunțite. Temperatura acestei pulpe s-a adus, la 9O°C prin adăugarea de pulpă proaspătă în raport de 1:9 la pulpa menținută, la 94°C (procedeul așa numit Hot-break). Pulpa se menține, la 9O°C, timp de 1Q... 15 min, înainte de continuarea prelucrării.
S-a adăugat Rapidasetm9236 în timpul mărunțirii, la 150 g/t și la 300 g/t. Viscozitatea s-a măsurat prin luarea de probe până la o temperatură standard. Imediat, acest probe s-au aplicat pe o farfurie care are o înclinație fixă și s-a măsurat distanța parcursă de către partea din față a pulpei, după 1 ...2 min. Distanța este o măsură a viscozității probei. Rezultatele sunt prezentate în tabelul 2:
Tabelul 2
Doză Rapidază 9236 150 g/t 300 g/t
Temperatura măsurătorii 33°C 21 °C 21°C
Distanța în mm măsurată după 1 min 1 min 2 min 1 min 2 min
Momentul măsurării după începerea adăugării PE
0 40 34 38 29 32
20 35 30 34 30 31
RO 116335 Bl
Tabelul 2 (continuare)
315
Doză Rapidază 9236 150 g/t 300 g/t
Temperatura măsurătorii 33°C 21 °C 21°C
Distanța în mm măsurată după 1 min 1 min 2 min 1 min 2 min
Momentul măsurării după începerea adăugării PE
25 30 27 30 25 28
30 30 26 29 27 29
35 30 25 30 28 30
40 31 26 30 29 31
45 33 27 31 30 31
55 34 30 34 28 30
320
325
Se poate calcula că pulpa a fost amestecată în întregime cu enzima, între
25...40 min. După și înaintea acestor momente a fost crescută respectiv, descrescută cantitatea pectinesterazei din pulpă.
Se poate concluziona că viscozitatea crește datorită tratamentului cu pectinesterază în condițiile de prelucrare. Creșterea viscozității a fost mai mică la adăugarea, de 300 g/t, decât era de așteptat datorită probabil unei depășiri a dozei de pectinesterază, asociată cu o lipsă de concurență a unei cantități insuficiente de calciu.
Exemplul 3. Utilizarea pectinesterazei Întrun procedeu industrial pentru producerea concentratului de mere
Prepararea enzimei în prezentul exemplu, pectinesteraza din Aspergillus s-a utilizat enzima care a avut o activitate, de 260 PE u/g.
Măsurarea viscozității
Măsurarea viscozității s-a realizat folosind “flow ring” (via flow), cum este recomandat de către USDA (United States Department of Agriculture).
Măsurarea sucului liber
Sucul liber s-a estimat vizual. Cantitățile sunt indicate după cum urmează:
+++ = cantitate mare de suc liber ++ = cantitate medie de suc liber + = cantitate mică de suc liber
- = absența sucului liber
Testul gustativ
Gustul a fost stabilit prin încercare. S-au acordat următoarele gradații:
- gust slab
- gust mediu
- gust bun
- gust foarte bun
330
335
340
345
350
RO 116335 Bl
Descrierea procesului de preparare industrială a concentratului de mere
Prepararea industrială a concentratului de mere este realizată prin următoarele etape de prelucrare. Procedeul descris este unul folosit de obicei în US. Acest procedeu diferă de cel folosit în Europa. Procedeul este prezentat schematic, în figură.
Descrierea procedeului pentru prepararea în US a concentratului de mere
Procedeul pentru prepararea concentratului de mere cuprinde următoarele etape:
1) spălarea merelor
2) prima sortare pentru îndepărtarea merelor necorespunzătoare
3) curățarea cojii și îndepărtarea miezului cu semințe
4) a doua sortare pentru îndepărtarea merelor necorespunzătoare
5) mărunțirea, tocarea, tăierea în felii (diferite tipuri de mori de mărunțit)
6) transportor de încărcare - transportor la vas de preparare
7) vas de preparare cu abur - încălzirea pulpei, până la 93...94°C
8) finisor - îndepărtarea staminelor, cojilor, semințelor și altor particule nedorite
9) rezervor pentru adăugarea zahărului
10) linie de îmbuteliere
Experimente
Au fost realizate trei încercări la scară industrială. S-a adăugat pectinesterază în timpul transportului merelor tăiate felii pe transportorul la vasul de preparare. Timpul de reacție efectiv pentru pectinesterază a fost de aceea foarte scurt, 80. ..120 s. Temperatura în timpul reacției de transport a fost 6O°C. Așa cum s-a menționat anterior, amestecul s-a încălzit prin amestecarea cu un amestec de mere, la temperatura, de 93...94°C, într-un raport, de 1:9.
I. Timpul maxim de contact cu enzima: 80 s
Calitatea medie a merelor mărunțite: particule grosiere
Enzimă: 1200 g/t mere
Temperatura la locul de adăugare: 6O°C
Consistența medie Suc liber Gust
Fără enzimă (test anterior) 6,37 ++ ND
Cu enzimă 6,01 + ND
Fără enzimă (sfârșitul probei) 7,04 +++ ND
II. Timpul maxim de contact cu enzima: 120 s Calitatea medie a merelor mărunțițe: particule mici Enzimă: 100 g/t mere
Temperatura la locul de adăugare: 60°C
Consistența medie Suc liber Gust
Fără enzimă (test anterior) 5,9 - bun
Cu enzimă 5,4 - f.bun
Fără enzimă (sfârșitul probei) 5,9 - bun
RO 116335 Bl
III. Timpul maxim de contact cu enzima: 120 s Calitatea medie a merelor mărunțițe: particule mici Enzimă: 600 g/t mere
Temperatura la locul de adăugare: 60°C
400
Consistenta medie Suc liber Gust
Fără enzimă (test anterior) 6,26 ++ bun
Cu enzimă 5,75 - f.bun
Fără enzimă (sfârșitul probei) 6,32 ++ bun
405
Așa cum se poate vedea, adăugarea de pectinesterază, fără altă modificare a procedeului de producție a concentratului de mere poate duce la îmbunătățirea gustului concentratului.
Criteriul de consistență este cel mai important pentru clasificarea diferitelor preparate de concentrat de mere, el fiind strâns legat de nivelul și calitatea pectinei din mere. Probele industriale arată o îmbunătățire a consistenței concentratului de mere după folosirea pectinesterazei.
Suplimentar față de creșterea consistenței s-a observat o îmbunătățire a gustului. Mai mult decât atât, absența sucului liber este alt semn al creșterii calității concentratului de mere după folosirea pectinesterazei.
Diferența dintre valorile de început se datorează faptului că măsurătorile au fost realizate la trei instalații de producție diferite, merele nu au avut aceeași proveniență și posibil să fi fost dintr-un sezon diferit.
Exemplul 4. Efectul pectinesterazei la diferite doze asupra consistenței înaintea răcirii la o temperatură, de 65...70°C, de pe linia de îmbuteliere (exemplul 3, a doua probă), a fost prelevat un vas conținând 1 galon de concentrat de mere.
S-au realizat 4 probe asupra unor mostre, de 500 g de concentrat de mere. Probele au constat din adăugarea a diferite cantități de pectinesterază. Amestecurile s-au menținut, la 60°C, timp de 10 min, după care, temperatura s-a ridicat, la 92°C într-un cuptor cu microunde. S-au măsurat consistența și cantitatea de suc liber așa cum s-a descris în exemplul 3.
410
415
420
425
430
Probă Doză Consistentă Suc liber
1 control 5,70 +
2 200 g/t 5,00 -
3 400 g/t 4,85 -
4 600 g/t 4,50 -
435
Calitatea concentratului de mere este în continuare îmbunătățită,așa cum au arătat rezultatele, evidențiată prin consistență și cantitatea de suc liber, ca urmare a creșterii timpului de reacție și a concentrației pectinesterazei.
440
RO 116335 Bl
Pot fi atinse cu ușurință valori sub 5,5, această valoare fiind considerată importantă în evaluarea produsului.
Exemplul 5. Efectul pectinesterazei la diferite temperaturi asupra consistenței
S-a prelevat concentratul de mere de la linia de îmbuteliere, așa cum s-a descris în exemplul anterior. Concentratul de mere (probe de 5OO g) s-a încălzit până la temperaturile indicate și s-a adăugat pectinesterază în cantitate, de 400 g/t. Probele au fost lăsate să se răcească. S-au determinat consistența, sucul liber și gustul, așa cum s-a descris în exemplul 3.
Probă Temperatura Consistența Suc liber Gust
1 Control 5,70 + Bun
2 82°C 5,45 - Bun
3 75°C 5,30 - F. bun
4 70°C 5,00 - F. bun
5 65°C gel - -
6 60°C gel - -
Rezultatele arată că sucul liber, consistența și gustul s-au îmbunătățit după folosirea pectinesterazei. Acest efect este dependent de temperatură, așa cum era de așteptat pentru activitățile enzimei.

Claims (10)

1. Procedeu de preparare a alimentelor pe bază de fructe sau legume utilizând pectinesterază pentru demetoxilarea pectinei din acestea, caracterizat prin aceea că fructele sau legumele se tratează cu pectinesterază în proporție, de 30...500 UPE/kg și opțional cu clorură de calciu în cantitate, de 50...300 ppm, la temperatura, de 1O...7O°C, timp, de 2...30 min, reacția fiind oprită prin inactivarea termică a enzimei, care poate coincide cu sterilizarea finală a produsului, iar fructele sau legumele sunt formulate în vederea obținerii alimentului dorit, în mod în sine cunoscut.
2. Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că fructele sau legumele sunt alese dintre cele care conțin pectine puternic metoxilate.
3. Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că fructele sunt alese dintr-un grup care constă, din mere, căpșuni, portocale, piersici, pere, și coacăze negre.
4. Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că pentru prepararea formulării alimentului nu se adaugă pectină sau agent de gelifiere sau de îngroșare.
5. Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că pectinesteraza este de origine fungică.
6. Procedeu, conform revendicării 5, caracterizat prin aceea că fungul este un Aspergillus.
RO 116335 Bl
485
7. Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că pectinesteraza este purificată.
8. Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că pectinesteraza este adăugată la fructele mărunțite sau tăiate în felii.
9. Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că alimentul preparat este un concentrat de mere.
10. Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că formularea alimentului obținut folosește pectină slab metoxilată obținută după tratarea enzimatică a pectinei puternic metoxilată.
RO94-01289A 1992-11-30 1993-11-30 Procedeu de preparare a alimentelor pe baza de fructe sau legume, utilizand pectinesteraza RO116335B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP92203689 1992-11-30
PCT/EP1993/003379 WO1994012055A1 (en) 1992-11-30 1993-11-30 Use of pectinesterase in the treatment of fruit and vegetables

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO116335B1 true RO116335B1 (ro) 2001-01-30

Family

ID=8211083

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO94-01289A RO116335B1 (ro) 1992-11-30 1993-11-30 Procedeu de preparare a alimentelor pe baza de fructe sau legume, utilizand pectinesteraza

Country Status (17)

Country Link
US (2) US5639494A (ro)
EP (1) EP0624062B1 (ro)
AT (1) ATE155651T1 (ro)
AU (1) AU672662B2 (ro)
BR (1) BR9305818A (ro)
CA (1) CA2128249C (ro)
DE (1) DE69312474T2 (ro)
DK (1) DK0624062T3 (ro)
ES (1) ES2107171T3 (ro)
GR (1) GR3025049T3 (ro)
HU (1) HU220089B (ro)
IL (1) IL107791A (ro)
NZ (1) NZ258574A (ro)
PL (1) PL304693A1 (ro)
RO (1) RO116335B1 (ro)
WO (1) WO1994012055A1 (ro)
ZA (1) ZA938949B (ro)

Families Citing this family (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU3803095A (en) * 1994-10-13 1996-05-06 Unilever Plc Process for the preparation of a food product
GB2304024A (en) * 1995-08-04 1997-03-12 Unilever Plc Tomato sauce for pasta
JPH11511331A (ja) 1995-09-22 1999-10-05 ノボ ノルディスク アクティーゼルスカブ ペクチン含有水性素材の漿液分離を減らす方法
ZA967790B (en) * 1995-09-22 1997-05-27 Novo Nordisk As A process for the improvement of gel formation or viscosity increase
US6036981A (en) * 1995-09-22 2000-03-14 Novo Nordisk A/S Process for the improvement of gel formation or viscosity increase
WO1997027221A1 (en) * 1996-01-26 1997-07-31 Novo Nordisk A/S Enzymatic gelling of polymeric materials
EP0969741B1 (en) * 1996-04-12 2002-10-16 Unilever Plc Process for the preparation of a food product
TR199802047T2 (xx) * 1996-04-12 1999-01-18 Unilever N.V. Bir g�da �r�n� haz�rlamak i�in y�ntem.
US5869122A (en) * 1996-05-24 1999-02-09 Nestec S.A. Treatment of fruits and vegetables
GB9708278D0 (en) * 1997-04-24 1997-06-18 Danisco Composition
NZ501237A (en) * 1997-05-23 2001-04-27 Dsm N A method for fruit processing comprising heat-treatment in the presence of pectin esterase and calcium ions
EP1009246B1 (en) * 1997-09-01 2002-11-20 Unilever N.V. Process for treating fruit- or vegetable-based product with pectin methylesterase and added pectin
BR9812742B1 (pt) * 1997-10-10 2009-12-01 processo para preparar um produto de alta consistência baseado em tomate.
GB9817805D0 (en) 1998-08-14 1998-10-14 Danisco Use of a composition
US6391358B2 (en) 1999-07-20 2002-05-21 Schreiber Technologies, Inc. Multi-stage thickening composition for use with packaged food items and process for using same
FI19992315A (fi) * 1999-10-27 2001-04-28 Valtion Teknillinen Menetelmä hillon valmistamiseksi
FI20000295A (fi) * 2000-02-11 2001-08-12 Valtion Teknillinen Menetelmä ruoka-aineiden säilömiseksi
US6428837B1 (en) * 2000-06-09 2002-08-06 Cp Kelco Aps Deesterified pectins, processes for producing such pectins, and stabilized acidic liquid systems comprising the same
US7060311B1 (en) * 2000-06-30 2006-06-13 Schreiber Foods, Inc. Method for packaging a composite food portion
ATE371376T1 (de) * 2001-04-10 2007-09-15 Basf Ag Mikrokapseln
US20050058763A1 (en) * 2003-09-12 2005-03-17 Therese Cetrulo Reduced sugar citrus juice beverages
GB0515173D0 (en) * 2005-07-22 2005-08-31 Mars Inc Fruit snack
EP1827131B1 (en) * 2005-07-22 2008-07-23 Mars, Incorporated Fruit snack
US20080032009A1 (en) * 2006-08-03 2008-02-07 Kimberly Ann Priest Apple composition and method
US10334870B2 (en) 2010-10-07 2019-07-02 Tropicana Products, Inc. Processing of whole fruits and vegetables, processing of side-stream ingredients of fruits and vegetables, and use of the processed fruits and vegetables in beverage and food products
PT3578054T (pt) 2013-02-15 2021-05-05 Pepsico Inc Preparação e incorporação de coprodutos em bebidas para melhorar os atributos nutricionais e sensoriais
US11793212B2 (en) 2015-10-06 2023-10-24 Wm. Wrigley Jr. Company Shelf stable, high moisture fruit confections produced from secondary fruit products
EP3991570A1 (en) 2020-10-28 2022-05-04 Agrana Beteiligungs- Aktiengesellschaft Method for the production of a stable fruit preparation
WO2024047191A1 (en) * 2022-09-02 2024-03-07 Société des Produits Nestlé S.A. Texturization of purees using pectin methylesterases

Family Cites Families (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DD84317A (ro) *
US2373729A (en) 1942-12-05 1945-04-17 Claude R Wickard Thickening and congealing agent
US2534263A (en) 1947-07-18 1950-12-19 Claude H Hills Method of firming fruit and vegetable slices
US2754214A (en) * 1953-11-24 1956-07-10 Leo Herbert Thal Pectinic acid product and method of making the same
US3615721A (en) * 1967-12-26 1971-10-26 Philip Morris Inc Method for the manufacture of food from plant material
US3917867A (en) * 1973-01-09 1975-11-04 Florida State Process for producing a natural orange base by dilution and centrifuging
GB1508993A (en) * 1974-04-18 1978-04-26 Mars Ltd Food product and method
GB1525123A (en) 1975-10-08 1978-09-20 Mars Ltd Food binding agent
DE2607532C2 (de) * 1976-02-25 1982-02-11 Röhm GmbH, 6100 Darmstadt Verfahren zum Klären von Kernobstsaft
US4200694A (en) * 1977-10-08 1980-04-29 Kikkoman Shoyu Co., Ltd. Novel pectin esterase, process for its production, and process for producing demethoxylated pectin by the use of said pectin esterase
DD202620A1 (de) * 1981-07-22 1983-09-28 Adw Ddr Verfahren zur kontinuierlichen enzymatischen behandlung pektinhaltiger fluessigkeiten
JPS5925673A (ja) * 1982-08-03 1984-02-09 Kitsukoo Shokuhin Kogyo Kk ツブツブジユ−ス
JPS5925674A (ja) * 1982-08-03 1984-02-09 Kitsukoo Shokuhin Kogyo Kk ツブツブジユ−ス及びその製造法
JPS5934870A (ja) * 1982-08-19 1984-02-25 Kikkoman Corp ソ−スの製造法
DD246025A1 (de) * 1986-02-18 1987-05-27 Adw Ddr Verfahren zur enzymatischen apfelsaftklaerung
WO1990005463A1 (en) * 1988-11-23 1990-05-31 Counter Current Technology Pty. Limited Enzymatic extraction of fruit and vegetables
US5037662A (en) * 1989-06-23 1991-08-06 Genencor International Inc. Enzyme assisted degradation of surface membranes of harvested fruits and vegetables
HU220375B (hu) * 1991-11-14 2002-01-28 Dsm N.V. Eljárás ivólevek és pektintartalmú törköly, és az utóbbiból pektin előállítására, és az így kapott termékek

Also Published As

Publication number Publication date
US5639494A (en) 1997-06-17
HU9401988D0 (en) 1994-09-28
DE69312474T2 (de) 1997-11-06
US5939110A (en) 1999-08-17
EP0624062A1 (en) 1994-11-17
BR9305818A (pt) 1997-02-18
WO1994012055A1 (en) 1994-06-09
CA2128249C (en) 2004-06-22
ZA938949B (en) 1994-08-02
NZ258574A (en) 1996-08-27
EP0624062B1 (en) 1997-07-23
PL304693A1 (en) 1995-01-09
IL107791A (en) 1997-04-15
GR3025049T3 (en) 1998-01-30
AU5650594A (en) 1994-06-22
DE69312474D1 (de) 1997-08-28
ES2107171T3 (es) 1997-11-16
AU672662B2 (en) 1996-10-10
ATE155651T1 (de) 1997-08-15
CA2128249A1 (en) 1994-06-09
DK0624062T3 (da) 1998-02-16
HU220089B (hu) 2001-10-28
HUT67664A (en) 1995-04-28
IL107791A0 (en) 1994-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO116335B1 (ro) Procedeu de preparare a alimentelor pe baza de fructe sau legume, utilizand pectinesteraza
JP3686912B2 (ja) 植物組織への酵素急速導入法
El-Sharnouby et al. Liquid sugar extraction from date palm (Phoenix dactylifera L.) fruits.
KR20010037013A (ko) 과채즙 발효액 제조방법, 그 추출물, 추출물을 조미용으로 이용하는 방법 및 추출물을 탈취제로 이용하는 방법
CN106255420B (zh) 柑橘类果肉加工用组合物和使用其的果肉加工食品的制造方法
KR0130434B1 (ko) 감잼조성물 및 그 제조방법
US3031307A (en) Puree and method of making same
CN107318960B (zh) 一种水果片干的加工方法
Anthon et al. Changes in pectin methylesterification and accumulation of methanol during production of diced tomatoes
Muchuweti et al. Some properties of the polygalacturonase from four Zimbabwean wild fruits (Uapaca kirkiana, Zizphus mauritiana, Tamarindus indica and Berchemia discolor fruits)
JP2709289B2 (ja) 植物の完全単細胞化方法
JPH089939A (ja) 透明野菜汁の製造法
KR101425386B1 (ko) 효소처리를 이용한 고구마 마요네즈 및 고구마 마요네즈 제조방법
Sidhu Tropical fruits: guava, lychee, papaya
Singh et al. Enzymatic extraction of sapodilla (Manilkara achras L.) juice: Process optimization and characterization
Suntudprom Controlling processing for persimmon product texture: a thesis presented in partial fulfilment of the requirements for the Doctor of Philosophy at Massey University, Manawatū, New Zealand
JP2890320B2 (ja) 野菜ジュースの製造方法
JP2001292711A (ja) ゲル状食品の製造方法及びゲル状食品用ベースの製造方法
Qi et al. A comparison of two methods and the effect of cooking time on the extractability of pectin from the cell walls of cooking banana
Salari et al. Physico-chemical and sensory parameters of muskmelon blended pomegranate squash and syrup
KR19990034471A (ko) 수박쥬스 농축물 또는 수박쥬스의 제조방법
JPS58155067A (ja) ツブツブジユ−ス及びその製造法
Nieva et al. Frozen soursop puree
KR20200097155A (ko) 일반 무화과, 미숙과 그리고 저가 무화과를 이용한 품질향상 건조 무화과 및 분말 제조방법
Wardhani Shelf life determination of pineapple juice using extended storage studies (ESS) method