RO115796B1 - Procedeu si dispozitiv pentru curbarea foilor de sticla - Google Patents

Procedeu si dispozitiv pentru curbarea foilor de sticla Download PDF

Info

Publication number
RO115796B1
RO115796B1 RO95-01735A RO9501735A RO115796B1 RO 115796 B1 RO115796 B1 RO 115796B1 RO 9501735 A RO9501735 A RO 9501735A RO 115796 B1 RO115796 B1 RO 115796B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
frame
glass
sheets
peripheral line
sheet
Prior art date
Application number
RO95-01735A
Other languages
English (en)
Inventor
Marco Muller
Karl Josef Olfisch
Hans Werner Kuster
Claude Didelot
Original Assignee
Saint Gobain Vitrage
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Saint Gobain Vitrage filed Critical Saint Gobain Vitrage
Publication of RO115796B1 publication Critical patent/RO115796B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B23/00Re-forming shaped glass
    • C03B23/02Re-forming glass sheets
    • C03B23/023Re-forming glass sheets by bending
    • C03B23/025Re-forming glass sheets by bending by gravity
    • C03B23/0252Re-forming glass sheets by bending by gravity by gravity only, e.g. sagging
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B23/00Re-forming shaped glass
    • C03B23/02Re-forming glass sheets
    • C03B23/023Re-forming glass sheets by bending
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B23/00Re-forming shaped glass
    • C03B23/02Re-forming glass sheets
    • C03B23/023Re-forming glass sheets by bending
    • C03B23/025Re-forming glass sheets by bending by gravity
    • C03B23/027Re-forming glass sheets by bending by gravity with moulds having at least two upward pivotable mould sections

Abstract

Inventia se refera la un procedeu pentru curbarea foilor de sticla, prin care se realizeaza trecerea de la prima linie periferica la a doua linie periferica, prin echilibrarea permanenta a actiunii fortelor ce se exercita asupra partilor foii sau foilor de sticla care vin in contact cu a doua linie periferica, prin reactia celei de-a doua linii periferice la contactul cu foaia sau foile de sticla, echilibrarea actiunii fortelor fiind efectuata prin bascularea sau pivotarea primei linii periferice in raport cu a doua linie periferica. Trecerea primei linii periferice, la a doua linie periferica, se realizeaza prin echilibrarea permanenta a fortelor exercitate pe partile simetrice aferente foii sau foilor de sticla. Dispozitivul de realizare a procedeului, conform inventiei, pentru echilibrarea actiunii fortelor exercitate asupra partilor simetrice ale foii sau foilor de sticla, la trecerea de pe primul cadru (5, 26) la cel de-al doilea cadru (6, 29), prezinta cel putin unul din cele doua cadre (5, 6, 26, 29) montat pivotant si echilibrat pe un ax situat in planul de simetrie al dispozitivului.

Description

Invenția se referă la un procedeu pentru curbarea foilor de sticlă, precum și la o instalație de realizare a acestui procedeu, prin efectul gravitației foilor de sticlă, amplasate pe un cadru sau schelet utilizat pentru curbarea propriu-zisă.
Sunt cunoscute procedee și dispozitive pentru curbarea, prin gravitație, a foilor de sticlă, în cel puțin două etape succesive (EP A- O 448 447). într-o primă etapă, foile de sticlă sunt curbate prin efectul gravitației, după o primă formă care corespunde unui cadru-semifabricat, prima etapă fiind urmată de o a doua etapă, prin care foile de sticlă sunt curbate prin efectul gravitației, după o formă definitivă. Pentru aplicarea acestui procedeu, se utilizează un cadru-semifabricat, pentru prima etapă și un cadru “definitiv”, pentru etapa a doua de curbare a foilor de sticlă. Cadrul definitiv, prin intermediul căruia se efectuează curbarea finală a foilor de sticlă, Γη cea de-a doua etapă de curbare, poate fi un inel închis în mod independent, dispus n interiorul cadrului-semifabricat sau, în exterior, la o mică distanță. într-o variantă de realizare a procedeului de curbare, cadrul de curbare definitiv poate fi format din părți aferente cadrului-semifabricat și părți suplimentare mobile. Astfel, este posibilă asocierea cadrului-semifabricat cu părți laterale, simetrice, care se repliază în sus, pentru operația de curbare definitivă, formându-se un cadru definitiv din părțile laterale recurbate, în timp ce partea mediană este comună cu cea a cadrului-semifabricat. Acest procedeu cunoscut este convenabil în cazul curbării foilor de sticlă, de formă complexă și/sau foilor de sticlă care prezintă o îndoire dublă pronunțată și/sau pentru foile supuse curbării, în anumite zone critice.
Dacă,în cadrul unui asemenea procedeu, transferul foii de sticlă curbate inițial, sub formă de semifabricat, pe cadrul definitiv, iu se realizează simetric în raport cu axa de simetrie aferentă foilor de sticlă curbată, în cazul în care această axă de simetrie există, pot apărea defecte de curbură, în rapor; cu curburile dorite, ceea ce poate dăuna și calității optice a foii de sticlă.
Un transfer asimetric între cele două cadre poate avea loc atunci când cele două părți laterale extreme aferente foii de sticlă nu vin în contact, în același moment, cu cadrul definitiv. în acest caz, forțele exercitate asupra părților laterale aferente foii de sticlă înmuiate nu sunt identice și simultane. Urmează o fază de curbare asimetrică a foii de sticlă, nedorită, ceea ce poate dăuna, în plus, calității sale optice.
Procedeul conform invenției constă în aceea că foaia sau foile de sticlă stivuite și așezate pe un cadru de îndoire sunt aduse la t emperatura de deformare, pentru a lua forma profilului cadrului de îndoire, prin efectul gravitației, prin cel puțin două etape de curbare sub efectul gravitației, foile de sticlă fiind sprijinite, la periferie, după o primă linie periferică, în cursul primei etape și după o a doua linie periferică, în cursul celei de-a doua etape, cu trecerea de la o linie periferică la cealaltă linie periferică, și elimină dezavantajele menționate, prin aceea că se realizează trecerea de la prima linie periferică, la a doua linie periferică, prin echilibrarea permanentă a acțiunii forțelor ce se exercită asupra părților foii sau foilor de sticlă care vin în contact cu a doua linie periferică, prin reacția celei de-a doua linii periferice, la contactul cu foaia sau foile de sticlă, echilibrarea acțiunii forțelor fiind efectuată prin bascularea sau pivotarea primei linii periferice, în raport cu a doua linie periferică.
Trecerea primei linii periferice la a doua linie periferică se efectuează, prin echilibrarea permanentă a forțelor exercitate pe părțile simetrice aferente foii sau foilor de sticlă.
RO 115796 Bl
Dispozitivul conform invenției pentru curbarea foilor de sticlă, la temperatura de deformare, sub acțiunea gravitației, cuprinde un prim cadru destinat sprijinirii unei foi și un al doilea cadru care substituie primul cadru și care este destinat sprijinirii unei foi sau foilor de sticlă, în timpul unei a doua etape de curbare, după o a doua linie periferică, cu posibilitatea trecerii foilor de sticlă de la prima linie periferică, la cea de-a doua linie 50 periferică, și se caracterizează prin aceea că, pentru echilibrarea acțiunii forțelor exercitate asupra părților simetrice ale foii sau foilor de sticlă, la trecerea de pe primul cadru, la cel de-al doilea cadru, cel puțin unul din cele două cadre este montat pivotant și echilibrat pe un ax situat în planul de simetrie al dispozitivului.
Primul cadru și cadrul de curbare definitivă prezintă forma unor inele continue 55 rigide și sunt astfel montate, încât transferul foilor de sticlă între primul cadru și cel de-al doilea cadru să se efectueze printr-o mișcare de translație verticală.
Primul cadru are forma unui inel rigid, ar cadrul de curbare definitivă cuprinde părți pivotante, transferul foilor de sticlă între primul cadru și cel de-al doilea cadru efectuându-se printr-o mișcare a părților pivotante. 6o
Cel de-al doilea cadru de curbare definitivă este alcătuit din două semi-cadre legate, printr-o articulație dispusă în jurul unei axe plasată în planul de simetrie. Semicadrele sunt montate pivotant, pe cuzineți și pendulează la capătul unor pârghii. Axa de pivotare aferentă primului cadru și axa articulației coincid.
Primul cadru și cele două semi-cadre sunt fixate împreună, prin intermediul unor 65 zăvoare pivotante, în poziția de lucru a primului cadru, care este montat pivotant pe cuzineți. Acești cuzineți prezintă forma unei găuri alungite astfel, încât primul cadru poate să coboare sub cadrul de curbare definitivă, care se află în poziție de lucru.
Primul cadru și cadrul de curbare definitivă sunt dispuse pe un cărucior mobil.
Procedeul de curbare pe un cadru a cel puțin unei foi de sticlă, prin efectul gravitației, conform invenției, așa cum s-a specificat mai sus, cuprinde cel puțin două etape: o etapă de îndoire propriu-zisă, în cursul căreia foaia sau foile de sticlă suferă o modificare a formei datorită gravitației, fiind sprijinite la periferie după o primă linie periferică, în timpul primei etape și după o a doua linie periferică, în timpul celei de-a 75 doua etape, cu trecerea foii sau foilor de stelă de pe prima linie pe o a doua linie. Această trecere se realizează prin echilibrarea permanentă a acțiunii forțelor ce se exercită asupra părților foii sau foilor de sticlă, care vin în contact cu cea de-a doua linie periferică, prin reacția celei de-a doua linii periferice la contactul cu foaia sau foile de sticlă. 8 0
In conformitate cu o variantă a procedeului, trecerea între cele două linii periferice se efectuează prin echilibrarea permanentă a acțiunii forțelor care se exercită pe părțile simetrice ale foii sau foilor de sticlă, care vin în contact cu liniile periferice.
Echilibrarea acțiunii forțelor poate fi reedizată prin pivotarea sau bascularea unei linii periferice, în raport cu cealaltă sau prin pivotarea planului median aferent unei linii 8 5 în raport cu planul median al celeilalte linii periferice.
Dacă foaia sau foile de sticlă curbate trebuie să prezinte o anumită simetrie, echilibrarea acțiunii forțelor poate fi realizată prin montajul a cel puțin uneia dintre cele două linii periferice pivotant, în jurul unei axe orizontale. Cele două linii periferice pot fi în întregime distincte una față de cealaltă și dispuse una în interiorul celeilalte, substituirea 90
RO 115796 Bl unei linii de către cealaltă linie, efectuându-se, de exemplu, fie printr-o ridicare a nivelului celei de-a doua linii, în raport cu nivelul primei linii, fie printr-o coborâre a nivelului primei linii sau printr-o combinație a celor două mișcări.
Ca alternativă, a doua linie periferică poate fi distinctă numai parțial față de prima linie. Distincția sau diferența pot fi prezente numai în părțile laterale aferente celor două linii. în acest caz, diferența constă, în general, în aceea că părțile laterale aferente celei de-a doua linii periferice prezintă curburi mai ac centuate și sunt plasate în poziția de lucru la nivel superior nivelului părților laterale aferente primei linii periferice.
Liniile periferice sunt, în general, linii continue, în special, linia care definește forma definitivă a foii sau foilor de sticlă, deși poate fi, de asemenea, convenabilă, o linie formată din mai multe puncte deschise, amplasate adecvat.
Linia periferică, ce corespunde primei etape de curbare, poate fi interioară sau exterioară liniei periferice, care corespunde celeilalte etape de curbare.
Fiecare din cele două linii periferice poate avea un contur variat, în timpul unei etape de curbare.
Conform unei variante a procedeului conform invenției, echilibrul acțiunii forțelor exercitate asupra părților dorite, aferente f o i de sticlă, se stabilește prin bascularea unuia sau a ambelor cadre sub acțiunea contactului foii de sticlă cu aceste cadre.
Dispozitivul conform invenției, așa cum s-a specificat mai sus, cuprinde două cadre: un prim cadru-semifabricat, destinat susținerii periferiei foii sau foilor de sticlă, care urmează a fi curbate, în timpul unei prime etape de curbare și un al doilea cadru pentru curbarea definitivă a foii sau foilor de sticlă. Acest ultim cadru îl înlocuiește pe primul, pentru a susține periferia foii sau foilor de sticlă, în a doua etapă de curbare. Dispozitivul cuprinde și mijloace de echilibrare permanentă a acțiunii forțelor exercitate asupra foii sau foilor de sticlă, în timpul trecerii acestora de pe primul cadru pe cel de-al doilea cadru.
Cadrul-semifabricat este cadrul pe care se efectuează o primă operație de curbare a foii sau foilor de sticlă, prin efectul gravitației. Cadrul de curbare definitivă sau “cadrul definitiv” este cadrul pe care se efectuează etapa următoare de curbare, prin efectul gravitației și corespunde, în mare măsură, etapei definitive de curbare și prin care se obține curbarea finală dorită. în general, cadrul-semifabricat este cadrul pe care se realizează o fază sau o etapă de curbare, prin efectul gravitației, iar cadrul definitiv este cadrul pe care se realizează faza sau etapa următoare de curbare, prin efectul gravitației. Pot exista și alte etape de curbare care pot preceda sau/și urma celor două etape principale.
în cursul descrierii, se utilizează expresia “foaie de sticlă” cu semnificația unei singure foi de sticlă sau a două foi de sticlă, stivuite și, eventual, pentru mai multe foi de sticlă, stivuite.
Mijloacele pentru echilibrarea forțelor- exercitate asupra foii de sticlă pot fi reprezentate de un montaj pivotant, montaj care echilibrează un cadru, în raport cu celălalt sau, în general, de un montaj care permite bascularea planului median al unui cadru în raport cu planul median al celuilalt cadru. Asfel, în conformitate cu o realizare practică a dispozitivului conform invenției, cel puțin unul din cele două cadre de curbare are forma unui inel rigid, montat pivotant într-un mod echilibrat, pe o axă situată în planul de simetrie al dispozitivului.
RO 115796 Bl
140
Montajul pivotant, având aspectul unei balanțe cu brațe egale, provoacă bascularea cadrului în cazul în care, forțele exercitate asupra foii de sticlă, de o parte și de cealaltă parte a axei de simetrie, nu sunt echilibrate.
Axa de pivotare poate fi situată la fel de bine deasupra, sub/ sau chiar în axa foii de sticlă. în cazul în care cadrul-semifabricat este montat pivotant într-o realizare practică, conform invenției, dispozitivul funcționează în modul următor: înainte de transferul foii de sticlă precurbate, de pe cadrul-semifabricat, pe cadrul definitiv, primul contact al foii de sticlă cu cadrul definitiv se produce în părțile laterale extreme mai ridicate ale acestui cadru definitiv. Dacă, pentru un motiv oarecare, foaia de sticlă nu intră simultan în contact cu părțile extreme mai ridicate bilateral, dar este în contact mai întâi cu o singură parte, atunci cadrul-semifabricat descărcat de pe această parte, sub acțiunea greutății foii, basculează pe cealaltă latură, până când foaia de sticlă ajunge în contact cu cadrul definitiv, care o descarcă pe această singură parte aferentă cadruluisemifabricat. Se produce o echilibrare, într-un mod continuu și rapid, a forțelor laterale exercitate asupra foii de sticlă, până la transferul total al acesteia, pe cadrul definitiv. Se obține, în final, o curbare simetrică, în cazul în care este solicitată simetria și uniformitatea foii de sticlă.
într-o variantă de aplicare a dispozitivului conform invenției, cadrul definitiv este cel care poate fi montat pivotant și în echilibru în jurul unei axe. într-o altă variantă a dispozitivului, ambele cadre sunt montate pivotant și în echilibru.
într-un mod de realizare practică a invenției, un cadru este alcătuit din mai multe părți articulate între ele. Cadrul-semifabricat poate prezenta o formă variabilă. în forma sa cea mai simplă, acest cadru-semifabricat se compune dintr-un cadru plan pe periferia căruia foaia de sticlă este sprijinită încă de la debutul procesului de curbare. Structura cadrului-semifabricat permite, de asemenea, influiențarea formei definitive a foii de sticlă.
Mai pot fi prevăzute și alte mijloace care să permită echilibrarea sau reglajul forțelor exercitate asupra foii de sticlă, în momentul trecerii de pe un cadru pe celălalt. Aceste mijloace pot fi reprezentate printr-un montaj aferent, cel puțin unuia dintre cele două cadre pe un sistem elastic de resorturi printr-un cuzinet sau prin sisteme care utilizează contragreutăți, urmărindu-se echilibrarea forțelor exercitate asupra foii de sticlă, în raport cu axa sa de simetrie, în cazul în care foaia de sticlă prezintă o astfel de axă sau în raport cu alte axe sau repere, în cazul în care foaia de sticlă curbată nu prezintă o axă de simetrie.
Prin aplicarea grupului de invenții, se obțin următoarele avantaje:
- se permite reglarea forțelor exercitate asupra foii de sticlă;
- dispozitivul este aplicabil oricărui procedeu de curbare, necesitând transferul uneia sau a mai multor foi de sticlă de pe un cadru pe celălalt, pentru a trece de la o etapă de curbare, la etapa următoare;
- foile de sticlă obținute prin punerea în practică a procedeului și dispozitivului prezintă o mare precizie a curburilor rezultate.
în continuare, se prezintă un exemplu de realizare a procedeului conform invenției, în legătură și cu fig. 1 ...5 care reprezintă:
- fig. 1, dispozitiv de curbare, dispus pe un cărucior mobil, cadrul-semifabricat fiind în poziția de lucru;
- fig. 2, dispozitivul de curbare prezentat in fig.1, dar cu cadrul de curbare definitiv, în poziție de lucru;
145
150
155
160
165
170
175
180
RO 115796 Bl
- fig 3A.3B.3C, detalii constructive ale articulației de pivotare aferentă cadruluisemifabricat;
- fig 4, variantă a dispozitivului de curbare a foi de sticlă;
-fig 5A, 5B, detalii constructive pentru varianta dispozitivului prezentat în fig. 4.
Dispozitivul de îndoire, reprezentat în fig. 1...3, este dispus pe un cărucior mobil 1, prevăzut cu roți 2 pentru deplasarea pe șinele care traversează un cuptor de curbare, prin efectul gravitației, nereprezentat în figuri. în cuptorul de curbare foi de sticlă, prin efectul gravitației, încă din momentul în care foaia de sticlă depusă pe un cadru de curbare atinge temperatura de deformare, foaia de sticlă respectivă se curbează, aplicându-se cu partea sa periferică pe cadrul de curbare. Tehnica de curbare pe un cadru, prin efectul gravitației, este uzuală și utilizată pentru curbarea perechilor de foi de sticlă, care sunt stivuite, pentru a forma un geam pluristratificat.
Dispozitivul conform invenției cuprinde două cadre de curbare: un cadrusemifabricat 5 și un cadru definitiv S care determină forma curbată definitivă.Cadrul definitiv este format din două semi-cadre, sub forma a două părți simetrice 6a și 6b care sunt prinse între ele, prin articulații 8 dispuse în jurul axelor 7 plasate în axa generală și montate pe cuzineți de pivotare 18 aferenți cadrului-semifabricat 5. Cadrulsemifabricat 5 și cele două semi-cadre 6a și 6b, care formează cadrul definitiv, sunt dispuse astfel încât cadrul-semifabricat 5 să fie situat la un nivel mai ridicat, în timpul primei etape de curbare. Astfel, în această poziție, o foaie de sticlă așezată pe cadrulsemifabricat 5 nu vine în contact cu semi-cadrele 6a și 6b. în această poziție, cadrulsemifabricat se sprijină, prin intermediul, a patru zăvoare portante 10, dispuse în cele patru colțuri ale cadrului -semifabricat și prin elementele de spijin 11, fixate în cele patru colțuri ale semi-cadrelor 6a și 6b, menținându-se greutatea cadrului -semifabricat 5 și, implicit, menținându-se cele două semi-cadre 6a și 6b în poziție coborâtă (sau poziție deschisă).
Cadrul semifabricat 5 este, în plus, prevăzut în planul său de simetrie, care trece prin axa A-A cu doi cuzineți de pivotare 18 care au aceeași axă de pivotare A-A ca și cele două articulații 8 ale semi-cadrelor 6a și 6b. Ca urmare a acestei asamblări a cadrului semifabricat 5 cu semi-cadrele 6a și 6b, acestea sunt aduse automat în poziția coborât, reprezentată în fig. 1, în cazul în care cadrul-semifabricat 5 este ridicat și sprijinit prin intermediul unor zăvoare 10.
Semi-cadrele 6a și 6b sunt articulate în jurul unor arbori 14, prin intermediul unor cuzineții 13. Arborii 14 sunt montați prin intermediul unor pârghii 15 articulate pe axe 16 sprijinite de alți cuzineți 17 care sunt montați pe același cărucior 1.
în cuptorul de curbare (nereprezentat) este prevăzut un transfer al foii de sticlă precurbate în forma semifabricat pentru a o transfera de pe cadrul semifabricat 5 pe cadrul de curbare definitivă 6. în acest scop, zăvoarele sunt retrase de pe elementele de sprijin 11, printr-o mișcare de basculare în sensul săgeții F, realizată printr-un dispozitiv adecvat, nereprezentat. Greutatea cadrului-semifabricat la care se adaugă cea a foii de sticlă este transferată articulației 8, ceea ce determină pivotarea semi-cadrelor 6a și 6b în sus și coborârea simultană a cadrului semifabricat 5. Cum cadrul semifabricat se sprijină numai pe doi cuzineți de pivotare în timpul coborârii din poziția superioară de lucru în poziția inferioară de repaos, acesta poate oscila în jurul axei A-A.
RO 115796 Bl în timpul transferului, ceea ce permite, conform invenției, echilibrarea forțelor exercitate asupra foii de sticlă.
în poziția de lucru a cadrului de curbare definitivă 6 reprezentată în fig. 2, cadrul semifabricat 5 este coborât până când foaia de sticlă se sprijină pe cadrul de curbare definitivă 6.
Dacă se dorește coborârea cadrului semifabricat 5 sub nivelul cadrului de curbare definitivă 6, orificiul cuzineților de pivotare are o formă alungită 20 în sens vertical, reprezentată în fig.3.
în fig. 3A, în cazul în care cadrul semifabricat 5 este plasat în poziția de lucru, partea inferioară a orificiului alungit 20 se sprijină sub axa 7 a articulației 8, ceea ce duce la deschiderea semi-cadrelor 6a și 6b care declanșează zăvoarele 10 ce fixează această poziție.
Pentru aducerea cadrului definitiv, în poziția sa de lucru, zăvoarele 10 sunt declanșate. Datorită unei repartiții adecvate a greutății semi-cadrelor 6a și 6b pe cele două părți ale cuzineților de pivotare 13, cele două semi-cadre 6a și 6b se închid în jurul articulației 8, părțile mediane din jurul acestei axe coborând simultan cu ridicarea părților extreme, determinând preluarea foii de sticlă de pe cadrul - semifabricat 5.
Poziția finală de lucru a cadrului definitiv este reprezentată în fig. 3B. în timpul mișcării de basculare, cadrul semifabricat; este susținut prin intermediul unei proeminențe 22 dispusă sub orificiul alungit 20, pe suprafața curbată 24 a unui braț 23 solidar cu semicadrul 6a. □ poziționare adecvată a suprafețelor de alunecare este prevăzută pentru a nu afecta pivotarea cadrului semifabricat în jurul articulației 8. Când semi-cadrele 6a și 6b au atins poziția extremă și transferul foii de sticlă de pe cadrul semifabricat pe cele două semi-cadre care formează cadrul de curbare definitivă, este încheiat, proeminența 22 a atins extremitatea inferioară a suprafeței curbate 24, aferentă brațului 23. în acest moment cadrul semifabricat nu este susținut de suprafața curbată 24 și cade pe înălțimea orificiului alungit 20. Poziția atinsă este reprezentată în fig. 3C. Se observă că foaia de sticlă nu mai este în contact cu cadrul semifabricat.
Dispozitivul 25 reprezentat în fig. 4 și parțial, în detaliu, în fig. 5A și 5B (vedere laterală și vedere din față) conține un cadru semifabricat 26 montat prin intermediul picioarelor 27 pe un suport 28 având, de asemenea, formă de cadru și un cadru definitiv 29, de asemenea, montat prin intermediul picioarelor 30 pe un suport 31 în formă de cadru.
Cadrul - semifabricat 26 și suportul său 28 sunt dispuse în interiorul periferiei cadrului definitiv 29 și suportului său 31, respectiv cele două suporturi 28 și 31 pot fi dispuse pe un cărucior nereprezentat, care permite deplasarea dispozitivului printr-un cuptor de curbare. Cadrul - semifabricat 26 și suportul său 28 sunt montate, în echilibru, pe cadrul definitiv 29 și suportul său 31, prin intermediul a patru cabluri, prin acțiunea contra -greutăților 33, așa cum este descris în continuare, cu referire la fig. 5A și 5B.
Două glisiere 34, formate fiecare din două tije verticale, montate pe suportul cadrului definitiv, în două amplasamente opuse, servesc drept ghidaje pentru două știfturi montate solidar pe suportul cadrului semifabricat, în timpul mișcării verticale a unui cadru în raport cu celălalt.
230
235
240
245
250
255
260
265
RO 115796 Bl
Așa cum este reprezentat, în detaliu, In fig. 5A și 5B [vedere din față și din profil), montajul cadrului semifabricat 26 și cel al suportului său 28 pe cadrul definitiv 29 și, respectiv, pe suportul său 31, este realizat prin intermediul a patru cabluri 32 ale căror extremități 34 sunt prinse de suportul 28, aferent cadrului - semifabricat 26. La cele patru colțuri ale suportului 28, cele patru cabluri 32 trec peste niște scripeți 39 ai căror arbori 40 sunt susținuți de coloanele 37 fixate de suportul 31 al cadrului definitiv, cablurile terminându-se cu contagreutăți 33. Greutatea totală a celor patru contragreutăți corespunde greutății cadrului semifabricat 26 și suportului său 28. O vergea metalică 38 permite blocarea cadrului semifabricat în poziția sa ridicată, ce corespunde poziției sale de lucru, prin blocarea, de exemplu, a știfturilor 36 în glisierele 34
Dispozitivul funcționează astfel: foaia de sticlă sau foile de sticlă, plasate pe cadrulsemifabricat, blocat de oVergea 38, în poziția sa ridicată de lucru, sunt reprezentate în fig. 4, ansamblul dispozitivului trecând prin cuptorul de îndoire. în timpul primei operații de îndoire, foaia de sticlă este sprijinită pe periferia cadrului semifabricat. în momentul în care foaia de sticlă atinge forma semifabricat dorită, cadrul semifabricat este coborât din poziția sa prin acționarea vergelei 38. Sub efectul greutății foii de sticlă, cadrul semifabricat coboară în sensul săgeților reprezentate în fig. 5A și 5B, într-un mod echilibrat, fiind sprijinit prin cabluri 32 și contragreutăți 33, care urcă și ghidat de către știfturi 36 și glisiere 35 pentru a aduce foaia de sticlă în contact cu cadrul definitiv. Contactul se produce într-un mod care implică un fenomen de echilibrare. Cadrul semifabloricat 26 poate, eventual, pivota, în timpul contactului, în jurul unei axe formate de știfturi 36. Mișcarea de coborâre a cadrului se face numai sub influența greutății foii sau foilor de sticlă. De asemenea, pot fi modificate contragreutățile pentru a modifica forțele de contact între foaia de sticlă și cadrul de curbare definitivă. Faza de coborâre fiind terminată, foaia de sticlă este sprijinită pe cadrul de curbare definitivă.
De asemenea, pot fi ridicate cele două cadre într-un mod similar, prin ridicarea cadrului de curbare definitivă în echilibru peste cadrul semifabricat, obținându-se astfel o mișcare de urcare -coborâre a cadrului -semifabricat, după transferul foii de sticlă.
Dispozitivul conform invenției poate fi aplicat în toate variantele de montaj în echilibru al unui cadru pe celălalt, permițând o mișcare de urcare -coborâre a unui cadru în raport cu celălalt.
Periferia cadrului -semifabricat poate trece astfel prin partea inferioară a cadrului de curbare definitivă sau invers.

Claims (11)

  1. Revendicări
    1.Procedeu pentru curbarea foilor de sticlă, sub acțiunea gravitației, foaia sau foile de sticlă stivuite și așezate pe un cadru de îndoire fiind aduse la temperatura de deformare, pentru a lua forma profilului cadrului de îndoire, prin efectul gravitației, prin cel puțin două etape de curbare sub efectul gravitației, foile de sticlă fiind sprijinite la periferie, după o primă linie periferică în cursul primei etape și după o a doua linie periferică în cursul celei de-a doua etape, cu trecerea de la o linie periferică la cealaltă
    RO 115796 Bl
    315 linie periferică, caracterizat prin aceea că se realizează trecerea de la prima linie periferică la a doua linie periferică prin echilibrarea permanentă a acțiunii forțelor ce se exercită asupra părților foii sau foilor de sticlă care vin în contact cu a doua linie periferică, prin reacția celei de-a doua linii periferice la contactul cu foaia sau foile de sticlă, echilibrarea acțiunii forțelor fiind efectuată prin bascularea sau pivotarea primei linii periferice în raport cu a doua linie periferică.
  2. 2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că se realizează trecerea primei linii periferice la a doua linie periferică, prin echilibrarea permanentă a forțelor exercitate pe părțile simetrice aferenta foii sau foilor de sticlă.
  3. 3. Dispozitiv pentru curbarea foilor de sticlă, la temperatura de deformare, sub acțiunea gravitației, cuprinzând un prim cadru destinat sprijinirii unei foi sau foilor de sticlă supuse curbării, într-o primă etapă de curbare, după o primă linie periferică, un al doilea cadru care substituie primul cadru și care este destinat sprijinirii unei foi sau foilor de sticlă în timpul unei a doua etape de curbare; după- o a-doua linie periferică, cu posibilitatea trecerii foilor de sticlă de la prima linie periferică la cea de-a doua linie periferică, caracterizat prin aceea că, pentru echilibrarea acțiunii forțelor exercitate asupra părților simetrice ale foii sau foilor de sticlă la trecerea de pe primul cadru (5, 26) la cel de-al doilea cadru (6, 29), cel puțin unul din cele două cadre (5, 6, 26, 29) este montat pivotant și echilibrat pe un ax situat în planul de simetrie al dispozitivului.
  4. 4. Dispozitiv conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că primul cadru (5,26) și cadrul de curbare definitivă (6,29) prezintă forma unor inele continue, rigide și sunt astfel montate, încât transferul foilor de sticlă între primul cadru (5,26) și cel deal doilea cadru (6,29) să se efectueze printr-o mișcare de translație verticală.
  5. 5. Dispozitiv conform revendicărilor 3 si 4, caracterizat prin aceea că primul cadru (5) are forma unui inel rigid și cadrul de curbare definitivă (6) cuprinde părți pivotante, transferul foilor de sticlă între primul cadru (5) și cel de-al doilea cadru (6) efectuându-se printr-o mișcare a părților pivotante.
  6. 6. Dispozitiv conform revendicărilor 3...5, caracterizat prin aceea că cel de-al doilea cadru de curbare definitivă (6) este alcătuit din două semi-cadre (6a, 6b) legate printr-o articulație (8) dispusă în jurul unei axe (7) plasată în planul de simetrie.
  7. 7. Dispozitiv conform revendicărilor 3...6, caracterizat prin aceea că semicadrele (6a, 6b) sunt montate pivotant pe cuzineți (13) și pendulează la capătul unor pârghii (15).
  8. 8. Dispozitiv conform revendicărilor 3...7, caracterizat prin aceea că axa de pivotare A - A aferentă primului cadru (5) și axa articulației (8) coincid.
  9. 9. Dispozitiv conform revendicărilor 3...8, caracterizat prin aceea că primul cadru (5) și cele două semi-cadre (6a, 6b) sunt fixate împreună prin intermediul unor zăvoare pivotante (10) în poziția de lucru a pnmului cadru (5).
  10. 10. Dispozitiv conform revendicărilor 3...9, caracterizat prin aceea că primul cadru (5) este montat pivotant pe cuzineți (18) care prezintă forma unei găuri alungite (20) astfel încât primul cadru (5) poate să coboare sub cadrul de curbare definitivă (6) care se află în poziție de lucru.
  11. 11. Dispozitiv conform revendicărilor 3. .10, caracterizat prin aceea că primul cadru (5) și cadrul de curbare definitivă (6) sunt dispuse pe un cărucior mobil.
RO95-01735A 1994-10-04 1995-10-04 Procedeu si dispozitiv pentru curbarea foilor de sticla RO115796B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9411837A FR2725194B1 (fr) 1994-10-04 1994-10-04 Procede et dispositif pour le bombage de feuilles de verre

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO115796B1 true RO115796B1 (ro) 2000-06-30

Family

ID=9467544

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO95-01735A RO115796B1 (ro) 1994-10-04 1995-10-04 Procedeu si dispozitiv pentru curbarea foilor de sticla

Country Status (17)

Country Link
US (1) US5660609A (ro)
EP (1) EP0705798B1 (ro)
JP (1) JP4243358B2 (ro)
KR (1) KR100382426B1 (ro)
CN (1) CN1100729C (ro)
AT (1) ATE190293T1 (ro)
BR (1) BR9504268A (ro)
CA (1) CA2159691C (ro)
CZ (1) CZ289431B6 (ro)
DE (1) DE69515411T2 (ro)
ES (1) ES2145233T3 (ro)
FI (1) FI954703A (ro)
FR (1) FR2725194B1 (ro)
PL (1) PL178287B1 (ro)
PT (1) PT705798E (ro)
RO (1) RO115796B1 (ro)
TR (1) TR199501213A2 (ro)

Families Citing this family (46)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2709483B1 (fr) * 1993-08-31 1995-10-20 Saint Gobain Vitrage Int Procédé et dispositif pour le bombage de feuilles de verre.
FI96845C (fi) * 1994-10-25 1996-09-10 Risto Nikander Menetelmä ja laitteisto lasilevyn taivutuskarkaisussa
DE19643935C2 (de) * 1996-10-31 1998-10-08 Sekurit Saint Gobain Deutsch Verfahren und Vorrichtung zum schrittweisen Biegen von Glasscheiben
US6076373A (en) * 1997-06-16 2000-06-20 Ppg Industries Ohio, Inc. Apparatus and method for bending glass sheets
JPH11157857A (ja) * 1997-11-19 1999-06-15 Asahi Glass Co Ltd ガラス板の曲げ成形方法および装置
KR19990046484A (ko) * 1999-03-17 1999-07-05 배종언 한외여과막을이용한공기압축기유분함유응축수처리장치
US6947728B2 (en) * 2000-10-13 2005-09-20 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Mobile phone with music reproduction function, music data reproduction method by mobile phone with music reproduction function, and the program thereof
DE10105200A1 (de) * 2001-02-06 2002-08-14 Saint Gobain Verfahren und Vorrichtung zum paarweisen Biegen von Glasscheiben
JP4811774B2 (ja) * 2001-04-10 2011-11-09 旭硝子株式会社 ガラス板曲げ成形装置および成形方法
DE10314266B3 (de) * 2003-03-29 2004-06-09 Saint-Gobain Sekurit Deutschland Gmbh & Co. Kg Verfahren und Vorrichtung zum Biegen von Glasscheiben
FR2855168B1 (fr) * 2003-05-19 2007-03-30 Saint Gobain Bombage de vitrages par gravite sur une multiplicite de supports
DE102005001513B3 (de) * 2005-01-13 2006-06-01 Saint-Gobain Sekurit Deutschland Gmbh & Co. Kg Vorrichtung und Verfahren zum Biegen von Glasscheiben
FR2894955B1 (fr) * 2005-12-20 2008-05-02 Saint Gobain Dispositif de bombage de verre par gravite sur plusieurs formes de support a transition de forme controlee
GB0624190D0 (en) 2006-12-04 2007-01-10 Pilkington Glass Ltd Gravity bending glass sheets
GB0624192D0 (en) * 2006-12-04 2007-01-10 Pilkington Group Ltd Gravity bending glass sheets
JP5223680B2 (ja) * 2006-12-19 2013-06-26 旭硝子株式会社 ガラス板の曲げ成形方法及びガラス板の曲げ成形装置
GB0724162D0 (en) * 2007-12-11 2008-01-23 Pilkington Group Ltd Gravity bending glass sheets
GB0810001D0 (en) * 2008-06-02 2008-07-09 Pilkington Group Ltd Gravity bending glass sheets
US9010153B2 (en) 2008-07-02 2015-04-21 Corning Incorporated Method of making shaped glass articles
FR2942793B1 (fr) * 2009-03-05 2012-03-23 Saint Gobain Formage d'un vitrage comprenant une ouverture
FR2945985B1 (fr) 2009-05-27 2011-05-20 Saint Gobain Vitrage a faible niveau de double image.
FR2963933B1 (fr) 2010-08-20 2012-08-17 Saint Gobain Miroir bombe par pressage
FR2966147B1 (fr) 2010-10-15 2016-05-27 Saint Gobain Support de trempe thermique
EP2463247A1 (de) 2010-12-13 2012-06-13 Saint-Gobain Glass France Verfahren und Vorrichtung zum Biegen von Scheiben
JP5819436B2 (ja) * 2010-12-13 2015-11-24 サン−ゴバン グラス フランス 湾曲窓板
FR2987833B1 (fr) * 2012-03-06 2014-03-14 Saint Gobain Support de bombage a articulation
CN104370446B (zh) * 2013-08-16 2017-07-21 信义汽车玻璃(深圳)有限公司 一种双曲面玻璃成型机构及成型方法
FR3017865A1 (fr) * 2014-02-27 2015-08-28 Saint Gobain Bombage par gravite sur double-support
KR102194145B1 (ko) * 2014-06-05 2020-12-23 삼성디스플레이 주식회사 기판 처리 장치 및 이를 이용한 기판 처리 방법
HUE043908T2 (hu) 2015-05-27 2019-09-30 Pilkington Group Ltd Üveglapok alakítására szolgáló eljárás és berendezés
PE20180761A1 (es) 2015-08-18 2018-05-03 Saint Gobain Aparato curvador de vidrio y metodo para curvar vidrio con el empleo de un ventilador
CN106795032B (zh) 2015-09-08 2021-06-25 法国圣戈班玻璃厂 过压辅助的重力弯曲方法和适合用于该方法的装置
MX2018001884A (es) 2015-11-25 2018-06-20 Saint Gobain Metodo de flexion por gravedad auxiliado por presion elevada y dispositivo adecuado para el mismo.
KR102066562B1 (ko) 2016-01-28 2020-01-15 쌩-고벵 글래스 프랑스 양압-지지 글래스 굴곡 방법, 및 이 목적을 위하여 적합한 기기
FR3054217B1 (fr) 2016-07-25 2020-02-21 Saint-Gobain Glass France Support de verre a aspiration
HUE053125T2 (hu) 2016-04-13 2021-06-28 Saint Gobain Üveglapok hajlítása és a hozzá kapcsolódó eljárás
EP3257824A1 (en) * 2016-06-15 2017-12-20 Corning Incorporated Apparatus and method for bending thin glass sheets
WO2017216962A1 (ja) * 2016-06-17 2017-12-21 堺ディスプレイプロダクト株式会社 曲げ加工装置
CN106746524A (zh) * 2016-12-26 2017-05-31 江苏华尚汽车玻璃工业有限公司 二次成型汽车玻璃热弯模具
US20200346965A1 (en) 2017-10-19 2020-11-05 Saint-Gobain Glass France Bending glass by gravity between skeleton and counter-skeleton
MA50445A (fr) 2017-10-27 2020-09-02 Saint Gobain Moyen d'immobilisation d'une vitre
FR3076293B1 (fr) 2017-12-29 2022-11-18 Saint Gobain Procede de bombage de feuille de verre
FR3080111B1 (fr) 2018-04-16 2020-07-17 Saint-Gobain Glass France Support de bombage gravitaire du verre
FR3093333B1 (fr) 2019-02-28 2023-01-20 Saint Gobain Fabrication de vitrages a contrainte d’extension reduite
GB201911334D0 (en) 2019-08-08 2019-09-25 Pilkington Group Ltd Method for shaping coated glass sheets
WO2021086551A1 (en) * 2019-10-29 2021-05-06 Corning Incorporated Vacuum chuck having independently actuatable sets of vacuum ports and method of manufacturing a curved glass article using same

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2330349A (en) * 1940-09-06 1943-09-28 Pittsburgh Plate Glass Co Glass bending apparatus
US2857713A (en) * 1955-09-01 1958-10-28 Pilkington Brothers Ltd Apparatus for use in bending flat glass
US3281231A (en) * 1958-02-17 1966-10-25 Pittsburgh Plate Glass Co Bending mold for glass sheets
LU37446A1 (ro) * 1958-07-28
US3102802A (en) * 1959-04-01 1963-09-03 Libbey Owens Ford Glass Co Apparatus for bending glass sheets
GB956021A (en) * 1960-10-31 1964-04-22 Pittsburgh Plate Glass Co Glass bending moulds
US3328152A (en) * 1961-03-10 1967-06-27 Pittsburgh Plate Glass Co Glass sheet bending mold
NL285011A (ro) * 1961-11-03 1900-01-01
US3281232A (en) * 1963-02-12 1966-10-25 Pittsburgh Plate Glass Co Pivoted glass sheet bending mold
US4015969A (en) * 1976-01-02 1977-04-05 Libbey-Owens-Ford Company Apparatus for bending glass sheets to relatively sharp angles
AU603958B2 (en) * 1988-10-20 1990-11-29 O'brien Glass Industries Ltd. Improved glass bending method
FR2659957B1 (fr) * 1990-03-20 1993-07-16 Saint Gobain Vitrage Int Procede et dispositif pour le bombage de feuilles de verre.
US5129934A (en) * 1990-12-24 1992-07-14 Ford Motor Company Method and apparatus for bending glass sheets

Also Published As

Publication number Publication date
CN1130600A (zh) 1996-09-11
EP0705798A1 (fr) 1996-04-10
DE69515411D1 (de) 2000-04-13
TR199501213A2 (tr) 1996-06-21
CA2159691A1 (fr) 1996-04-05
KR960014033A (ko) 1996-05-22
FR2725194B1 (fr) 1996-10-31
CA2159691C (fr) 2007-04-10
EP0705798B1 (fr) 2000-03-08
US5660609A (en) 1997-08-26
FI954703A (fi) 1996-04-05
ATE190293T1 (de) 2000-03-15
KR100382426B1 (ko) 2003-07-18
DE69515411T2 (de) 2000-09-14
JPH08183625A (ja) 1996-07-16
BR9504268A (pt) 1997-04-08
CZ258095A3 (en) 1996-08-14
PL310746A1 (en) 1996-04-15
CZ289431B6 (cs) 2002-01-16
PT705798E (pt) 2000-08-31
JP4243358B2 (ja) 2009-03-25
PL178287B1 (pl) 2000-04-28
FR2725194A1 (fr) 1996-04-05
ES2145233T3 (es) 2000-07-01
FI954703A0 (fi) 1995-10-03
CN1100729C (zh) 2003-02-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO115796B1 (ro) Procedeu si dispozitiv pentru curbarea foilor de sticla
KR101357780B1 (ko) 몰드 사이의 제어된 전이로 여러 지지대 몰드 상의 유리를 중력-벤딩하기 위한 디바이스
US2774189A (en) Apparatus for bending glass sheets or plates
KR20070094622A (ko) 유리-벤딩 및 냉각 방법과 두 받침대 트레인을 포함하는디바이스
FI77202B (fi) Foerfarande och upplagringsbock foer upplagring av glasskivor.
JPH0840393A (ja) 特に旅客飛行機に使用する降下式鉢状具を有する頭上荷物棚
JP5450084B2 (ja) ガラス板の重力曲げ
US2872756A (en) Apparatus for forming curved glass panes
JPS6077135A (ja) 板ガラスのカ−ビング用またはカ−ビング兼テンパリング用装置
CA1067701A (en) Glassware forming machine of the i.s. type for upright press and blow
US2357501A (en) Glass forming machine
FI77009B (fi) Anordning foer boejning av glasskivor.
EP0692460B1 (en) Flexible ring mould for bending glass sheets
JP4264132B2 (ja) ガラス板曲げ方法
US4735039A (en) Ring rail suspension assembly
WO2019207262A1 (fr) Bombage symétrique
FR2546158A1 (fr) Maintien des feuilles de verre dans un cadre en vue notamment de leur rechauffage, de leur bombage, de leur trempe et de leur transport
CN219689240U (zh) 一种自动化升降机的减震结构
CN212475799U (zh) 车体上件吊具
CN219792360U (zh) 一种物流升降旋转机构
CN219532238U (zh) 翻料称重装置
CN217420710U (zh) 一种滑移支座卸载装置
EP0473214A1 (en) Air spring system for a vehicle with lifting means for the vehicle
US3917336A (en) Glass handling tongs
CN111891900A (zh) 车体上件吊具