RO112555B1 - Procedeu pentru tratarea semintelor de plante cu substante fitosanitare si aparat pentru realizarea procedeului - Google Patents

Procedeu pentru tratarea semintelor de plante cu substante fitosanitare si aparat pentru realizarea procedeului Download PDF

Info

Publication number
RO112555B1
RO112555B1 RO94-00063A RO9400063A RO112555B1 RO 112555 B1 RO112555 B1 RO 112555B1 RO 9400063 A RO9400063 A RO 9400063A RO 112555 B1 RO112555 B1 RO 112555B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
seeds
foaming agent
process according
foam
composition
Prior art date
Application number
RO94-00063A
Other languages
English (en)
Inventor
Cornelis Willem Rensing
Hubert Sainsard
Original Assignee
Novartis Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Novartis Ag filed Critical Novartis Ag
Publication of RO112555B1 publication Critical patent/RO112555B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C1/00Apparatus, or methods of use thereof, for testing or treating seed, roots, or the like, prior to sowing or planting
    • A01C1/08Immunising seed
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N25/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators, characterised by their forms, or by their non-active ingredients or by their methods of application, e.g. seed treatment or sequential application; Substances for reducing the noxious effect of the active ingredients to organisms other than pests
    • A01N25/16Foams
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J2/00Processes or devices for granulating materials, e.g. fertilisers in general; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic
    • B01J2/006Coating of the granules without description of the process or the device by which the granules are obtained

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Plant Pathology (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Toxicology (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Pretreatment Of Seeds And Plants (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)
  • Sowing (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)
  • Display Devices Of Pinball Game Machines (AREA)
  • Cultivation Of Plants (AREA)
  • Hydroponics (AREA)
  • Fertilizers (AREA)

Description

Invenția se referă la un procedeu pentru tratarea semințelor de plante, cu substanțe fitosanitare și la un aparat pentru realizarea procedeului.
Este cunoscut că tratamentul semințelor conduce în general la o creștere a nivelului relativ de umiditate a semințelor. Totuși, semințele sunt foarte sensibile la umiditatea care activează germinarea lor. Toleranța grăunțelor la apă Variază conform originii geografice a producției și a speciei de semințe. Prin urmare, deoarece tratamentul cu un produs fitosanitar este, de exemplu, realizat în octombrie, iar pentru însămânțări în februarie - martie, acesta nu trebuie să aducă mai mult de circa 1 până la 2 % umiditate ca valoare medie pentru a evita orice începere prematură a germinației.
Uscarea semințelor după tratament poate fi folosită, dar aceasta poate altera capacitatea de germinare.
Tratamentul cu suspensii pulverizate fin pentru a forma o “ceață” nu dă rezultate satisfăcătoare din cauză că norul de picăturele are tendința de a se mișca și este depozitat pe semințe în mod heterogen.
Prin proiectarea de semințe îmbunătățite pe cale genetică cum ar fi soiurile hibride de grâu, care în acest fel sunt mai costisitoare, metodele de însămânțare sunt din ce în ce mai mult, de tip bob cu bob și nu mai sunt prin metoda de însămânțare manuală (această tehnică clasică necesită grâu convențional 150 până la 200 kg/hectar ].
Astfel, este foarte important ca toate semințele prezentate la însămânțare să primească aceeași cantitate de produs de tratament. Omogenitatea tratamentului afectează, de asemenea, fiecare bob care trebuie tratat în mod uniform; totuși, prin procedee convenționale, anumite zone cum ar fi cuta seminței sunt mai dificil de atins și scapă tratamentului. Spațiul netratat constituie o cale de acces favorizată pentru paraziți.
În sfârșit din rațiuni economice și pentru a proteja mediul înconjurător, unul dintre scopurile dorite ale îmbunătățirilor acestor tratamente este reducerea cantității de ingredient activ utilizat pentru mărirea eficienței.
Invenția se referă la un procedeu pentru tratarea semințelor de plante, cu substanțe fitosanitare în care pe semințe se aplică în mod simultan, pe de o parte, cel puțin o compoziție lichidă conținând cel puțin un produs fitosanitar, și pe de altă parte, o spumă formată dintr-o a doua compoziție conținând cel puțin un agent nefitotoxic de spumare, cele două compoziții fiind aduse în contact cu semințele separat în timp ce se amestecă o perioadă de timp suficientă pentru a asigura o acoperire omogenă și uniformă a semințelor respective.
Invenția se referă, de asemenea, la un aparat care permite ca procedeul să fie realizat, și care constă într-un aparat pentru formarea spumei cuprinzând o primă cameră pentru formarea spumei, echipată cu deschideri care permit ca un gaz și compoziția lichidă să fie admisă și conținând în josul acestor deschideri, cel puțin o sită, această primă cameră continuându-se printr-o a doua cameră pentru comprimarea și structurarea spumei, care se termină cu o duză de evacuare a spumei, aparatul pentru formarea spumei fiind echipat în plus cu un sistem de admisie pentru prima compoziție conținând produsul fitosanitar, prin intermediul unei duze sau a oricărui aparat care permite curgerea și/sau pulverizarea acestei a doua compoziții. Spuma astfel formată va fi aplicată simultan cu substanța chimică specială fitosanitară, pentru care servește drept vector.
Perioada de timp de-a lungul căreia semințele sunt menținute în contact cu compozițiile pentru tratament va varia în funcție de tipul de semințe și de produsul fitosanitar conform parametrilor cunoscuți specialiștilor în domeniu.
Tratamentul fitosanitar poate fi aplicat semințelor de plante și mai ales acelor specii care sunt transformate în produse alimentare, cum ar fi grâu, porumb, orz, semințe de rapiță, floarea soarelui, sfeclă, orez și soia ca și semințe de legume și flori.
RO 112555 Bl
Semințele astfel tratate pot fi pregerminate opțional.
Speciile de plante sunt definite, între altele, prin zona de suprafață desfășurată. Această zonă de suprafață poate varia, pentru aceeași greutate, ca o funcție a volumului seminței. Poate varia între 20 m2 și 500 m2 pe 100 kg de semințe.
Procedeul, confom invenției, permite ca volumul de spumă să crească în ciuda prezenței agenților antispumanți prezenți în toate substanțele chimice de specialitate destinate tratamentului seminței (metoda de tratare în suspensie). în particular, aceasta face posibilă reținerea, la finalul operației, a unei cantități de spumă constantă, oricare ar fi concentrația substanței antispumante conținută în produsele de tratament și să se obțină aceleași rezultate ca și când agenții antispumanți prezenți ar fi fost dezactivați.
Utilizarea de spumă pentru acest tip de tratament al seminței nu a fost realizată până acum. Ea facilitează îmbunătățirea suprafeței de acoperire pentru același volum de lichid inițial.
în fapt, pentru a asigura un film continuu de 50 pm pe o suprafață, este necesar să se folosească, un lichid, cu un volum de un litru pentru 20 m2 sau 25 I pentru 500 m2
Formarea simultană de spumă în momentul tratamentului fitosanitar face posibilă creșterea întregului volum dezvoltat de soluțiile inițiale, astfel făcând posibilă reducerea cantității de apă utilizată. Prin aplicarea sub forma unei suspensii, sunt utilizate 800 ml soluție în medie pentru a trata 80 m2 de semințe care nu vor fi acoperite în mod uniform. Prin procedeul fitosanitar, conform metodei prescrise, cei 800 ml vor permite obținerea a 20 până la 40 I, permițând o acoperire omogenă și uniformă a semințelor. în acest contact spuma are un efect pelicular.
Reducerea cantității de soluție care urmează a fi utilizată prin acest procedeu conduce la o contribuție în umiditate mai scăzută față de procedeele convenționale.
Măsurătoarea făcută pe semințe înainte și după tratamentul cu cele două compoziții, dintre care una este sub formă de spumă, arată că, conținutul lor în umiditate este de fapt neschimbat prin acest procedeu.
Etapa de uscare este de prisos și este posibil să se treacă direct la etapa . de ambalare.
Utilizarea simultană a unei spume și a unui produs fitosanitar va duce de asemenea, la creșterea capacității de a penetra în zonele seminței care sunt dificil de atins. într-adevăr semințele prezintă neregularități ale suprafeței care conduc la variații ale tensiunii a straturilor limită, în special, la pericarp, învelișul de sus, învelișul inferior, hil și pedicel. Metodele convenționale de tratament nu ajung la cuta seminței și pot exista imperfecțiuni ale acoperirii protectoare pe sămânță.
Utilizarea de spumă face posibilă multiplicarea volumului soluției cu de la 20 la 50 și astfel favorizează contactul sămânță/soluție. Spuma face posibilă creșterea capacității de umectare a zonelor seminței care sunt dificil de atins. Acest procedeu conduce astfel la uniformitatea tratamentului fiecărei semințe, fiind tratate toate semințele.
Acest procedeu este caracterizat prin aceea că, produsul de fitosanitar cuprinde un ingredient activ insecticid, acaricid și/sau fungicid și/sau nutritiv, combinat opțional cu alți aditivi care favorizează germinarea controlată și agenți de umectare, dispersare, colorare, adezivi și de stabilizare.
Astfel, este posibil să se utilizeze drept produse fitosanitare substanțe chimice complexe.
Exemple de produse fitosanitare adecvate, accesibile comercial sub formă de formulări, sunt următoarele:
( Prescurtarea SC și WS înseamnă “concentrate suspensie și respectiv “pulberi umectabile pentru tratament în suspensie”. Prescurtarea q înseamnă “chintal, însemnând 100 kg).
RO 112555 Bl
CHINOLAT + AL FL(R1
-SC
- Cantitate de utilizare
- Compoziție......
2OO ml/q cereale
100 g/l oxină-cupru
200 g/l antrachinonă
CHINOLAT PRO FL'R)
- SC
- Cantitate de utilizare . . . .
- Compoziție...........
250 ml/q mazăre, soia,fasole,floarea soarelui
120 g/l oxină-cupru
120 g/l carbendazimă
CORMAISON Fl£R)
- SC
- Cantitate de utilizare . .
- Compoziție.........
CORMAISON TXFL(R)
-SC
- Cantitate de utilizare . .
- Compoziție.........
500 ml/q porumb
200 g/l antrachinonă
300 g/l captan
600 ml/q porumb
147 g/l antrachinonă
150 g/l carboxin
150 g/l tiram
CORMAISON X(R1
- WS
- Cantitate de utilizare . .
- Compoziție.........
400 g/q porumb
20% antrachinonă
22% captan
22% carboxin
CHINOLINAT PROAC FL(R)
- SC
- Cantitate de utilizare .... 400 ml/q cereale
- Compoziție........... 100 g/l antrachinonă g/l oxină g/l teflutrin
CHINOLINAT PLUS MG SAFLOtR)
-SC
- Cantitate de utilizare .... 400 ml/q cereale
- Compoziție........... 250 g/l endosulfan
100 g/l gama-HCH g/l oxină-cupru
AUSTRAL(R)
-SC
- Cantitate............ 500 ml/q cereale
-Compoziție...........100 g/l antrachinonă g/l oxină-cupru g/l teflutrin
RO 112555 Bl
GENOIS(R1
- WS
- Cantitate de utilizare . . . 2OO g/q cereale
- Compoziție........... 25% antrachinonă □% oxină-cupru
10% percloraz
STYLOR T 320(R)
- SC
- Cantitate de utilizare .... 500 ml/q porumb
- Compoziție........... 320 g/l tiram
210 g/l antrachinonă g/l flutiafol (Produsele de mai sus sunt accesibile de la LA QUINOLEINE Ltd.) APRON(R)
- WS
- Cantitate de utilizare ... 100 până la 600 g/q porumb mazăre, floarea soarelui
- Compoziție........... 33% metalaxil sau alte produse de tratament.
în afară de ingredientele active, compozițiile chimice de specialitate pot conține:
- unul sau mai mulți agenți activi de suprafață cuprinzând un agent de umectare și un agent de dispersare;
- unul sau mai mulți coloranți sau pigmenți;
- ingrediente inerte;
- un agent adeziv;
- anticongelanți;
- îngroșător, cuprinzând un agent de antisedimentare și de stabilizare.
Agentul de spumare este un agent de suprafață neionic, anionic, cationic sau amfoteric sau un amestec de doi sau mai mulți dintre aceștia.
Agenții de spumare pot fi aleși, în special, dintre :
Agenți activi de suprafața neionici
- Alcanolamide sau alchilamide, de exemplu, cocamidă dietanolamidă, monoizopropanolamida acidului lauric, miristamidă etoxilată;
- Hidrocarburi fluorurate, de exemplu, alcool polifluorurat etoxilat;
Agenți activi de suprafață anionici
- Alcansulfonat, de exemplu, laurii sarcosinat de sodiu;
- Alchil arii sulfonat, de exemplu, alchilbenzen sulfonat;
- Derivați de acid (poli) carboxilic, de exemplu, eter laurilic carboxilat de amoniu;
- Sulfonat de olefină, de exemplu, a/femlefin sulfonat de sodiu;
-Sarcosinat, de exemplu, ciclohexil palmitoil taurinat de amoniu;
- Succinat, de exemplu, N-octadecil sulfosuccinat disodic;
- Derivați de fosfor, de exemplu, esteri de acid fosforic și sărurile lor echivalente;
Agenți activi de suprafață cationici: de exemplu, clorură de alchiltrimetilamoniu;
Agenți activi de suprafață amfoteric : de exemplu, betaină;
Agentul de spumare nu trebuie să arate toxicitate față de sămânță sau plantă.
Spuma este formată prin injectarea simultană a aerului sau gazului sub presiune în compoziție în momentul aplicării pe semințe.
Gazul utilizat poate fi un gaz inert sau bioxid de carbon. Presiunea variază, de preferință, între 1 x 103 și 5 x 105 Pa.
Astfel, compozițiile care permit realizarea procedeului constau dintr-o compoziție conținând cel puțin un produs de fitosanitar, și o altă compoziție conținând cel puțin un agent de spumare nefitotoxic.
Compoziția conținând agentul de spumare poate conține, de asemenea, un
RO 112555 Bl agent de stabilizare a spumei, preferabil, dietanolamidă de copra.
Compoziția conținând agentul de spumare poate conține în plus un aditiv rășină naturală sau sintetică care crește puterea sa adezivă.
Exemple de rășini naturale sunt.
- Alginați - săruri și derivați organici;
- Hidroxi - alchil - celuloză, carboximetilceluloză și hidroxipropileteri de celuloză;
- lianți cum ar fi de mușchi irlandez, Guar, Arabică, Gatti,
Karaya, Tragachanth, LocustBean, Tamarind, Xantan;
- Agar - Polizaharidă;
- Pectine.
Exemple de rășini sintetice sunt. Poliacrilamidă, poliglicol, polietilenoxid, alcool polivinilic, acetat de polivinil, polivinil pirolidonă, amidon.
Compozițiile conținând agentul de spumare pot conține un agent de colorare sau un pigment pentru a demonstra și a evalua aplicarea corectă a procedeului pe întreaga zonă de suprafață a semințelor.
Amestecarea elementelor care constituie compoziția de agent de spumare poate fi realizeată cu anticipație și depozitată până este aplicată. Aplicarea sa este realizată simultan cu produsul fitosanitar prin intermediul a diferite aparate :
- un aparat care administrează compoziția conținând cel puțin un produs fitosanitar, și
- al doilea aparat care produce formarea spumei, în care sunt introduse compoziția conținînd cel puțin un agent de spumare și gazul, sub presiune.
într-o formă de realizare, produsul fitosanitar este prezent într-o concentrație de 50 g până la 3 kg (sau 50 ml până la 3 I dintr-o compoziție lichidă) pentru 100 kg de semințe.
Preferabil, agentul de spumare nefitotoxic este un agent activ de suprafață prezent într-o concentrație de 0,05 până la 100 g pentru 100 kg de semințe. Este de preferat, o concentrație de 0,1 până la 20 g pentru 100 kg semințe.
Invenția se referă, de asemenea, la un aparat care permite ca procedeul să fie realizat, și care constă într-un aparat pentru formarea spumei cuprinzând o primă cameră, pentru formarea spumei, echipată cu deschideri care permit ca un gaz și compoziția lichidă să fie admisă și conținând în josul acestor deschideri, cel puțin o sită, această primă cameră cotinuându-se printr-o a doua cameră pentru comprimarea și structurarea spumei, care se termină cu o duză de evacuare a spumei, aparatul pentru formarea spumei fiind echipat în plus cu un sistem de admisie pentru prima compoziție conținând produsul fitosanitar, prin intermediul unei duze sau a oricărui aparat care permite curgerea și/sau pulverizarea acestei a doua compoziții. Spuma astfel formată va fi aplicată simultan cu substanța chimică specială pentru fitosanitară, pentru care servește drept vector.
Acest aparat de formare a spumei poate fi combinat cu un aparat convențional pentru tratamentul semințelor.
în general, semințele vor fi tratate în timpul trecerii lor într-un container constând dintr-un mixer de tip cilindru rotativ sau ceva asemănător, care le permite să fie amestecate uniform.
Sistemul operează continuu, semințele sunt ambalate direct la evacuarea din mixer, etapa de uscare este de prisos și este posibil să se treacă direct la etapa de ambalare.
Procedeul poate fi realizat, de asemenea, sub forma unui tratament discontinuu.
într-o formă de realizare admisia de gaz și cea a compoziției lichide sunt aranjate radial, în direcții opuse. Introducerea este realizată prin intermediul corpului duzelor de admisie duale separate gaz/lichid care constituie un sistem de atomizare. Aparatul conține o duză circulară cu unghi larg pentru pulverizare situată în vecinătatea imediată a conectorului de introducere.
Compoziția lichidă este admisă, preferabil, cu o presiune care variază între 1 x 103 și 5 x 105 Pa, cu o viteză de curgere între 1 și 500 l/h. Gazul este la o presiune între 1 x 103 și 5 x 105 Pa.
RO 112555 Bl într-o altă realizare admisia de gaz și aceea a compoziției lichide sunt aranjate perpendicular una pe cealaltă. Lichidul sosește cu o presiune care poate varia între 1 x 103 și 5 x 105 Pa și în jurul sistemului de admisie a lichidului este plasat un deflector.Amestecul gaz lichid trece printr-o duză injectoare conținând o cameră conică și o părăsește cu o viteză de scurgere între 1 și 5OO l/h.
Admisiile de gaz și lichid sunt potrivite bine deasupra unei site care este prevăzută să permită trecerea spumelor constând din bule fine care se vor obține.
Aparatul conține o cameră de formare a spumei care conține o sită ale cărei ochiuri sunt de 250 până la 2500 pm ca dimensiune. Deschiderile ochiurilor pot fi pătrate, rotunde sau eliptice, și dimensiunea se referă la diametru sau diagonală, funcție de geometrie.
într-o realizare această sită este în general plată.
într-o altă realizare, sita este sub formă de trunchi de con și ia forma unei cupe, cu deschiderea spre duza de evacuare.
Camera de formare a spumei poate conține, deasupra sitei cu dimensiune de 250 până la 2500 pm, o primă sită având deschideri de forme multiple de la 3 la 10 mm. într-o realizare particulară această sită are forma unei mici farfurii deschizându-se spre mijloacele de introducere.
Camera pentru comprimarea și structurarea spumei face posibilă obținerea unei spume de consistență mai mare.
într-o realizare, camera de comprimare este definită printr-un element cilindric situat la partea inferioară și în prelungirea mantalei principale a aparatului: acest element este fixat prin flanșe între manta și sistemul de ejecție.
- Fig/I reprezintă realizarea aparatului de formare a spumei, conform invenției.
Lichidul este admis sub presiune printr-un tub 2 într-o direcție perpendiculară celei de admisie a aerului sau gazului sub presiune 6, un racord 4 asigură etanșeitatea. Un deflector 8 este intercalat între admisia de gaz și cea a lichidului.
Amestecul trece printr-o duză sub formă de con 10 și ajunge la camera 13 de formare a spumei pe o primă sită 12 cu deschideri de forme multiple de 3 până la 10 mm și apoi pe o a doua sită 14 cu dimensiunile ochiurilor de 250 până la 2500 pm. Tubul 16 are o lungime totală de 220 mm și un diametru de 55 mm.
Amestecul trece apoi într-o cameră pentru comprimarea și structurarea spumei 18, care continuă printr-o duză 20 de evacuare a spumei.
- Fig. 2 reprezintă o altă realizare a aparatului de formare a spumei, conform invenției.
Admisiile pentru lichid 22 și gaz sau aer 24 sunt aranjate de-a lungul aceleași axe și se termină în corpul duzei duale de admisie 26. După ce trece printr-o duză 28 de pulverizare circulară cu un unghi mare, amestecul ajunge în camera 29 de formare a spumei pe o sită 32 conică cu dimensiunea ochiurilor de 250 până la 2500 pm și de 88 mm în lungime. Tubul conic 30 de diametru 34 mm și lungime 250 mm este fixat prin flanșele 34 la camera de comprimare și structurare a spumei 36. Spuma iese în mod continuu prin duza 38 de evacuare.
Unghiurile formate între axele admisiilor 2 și 6 (fig. 1) și 24 și 22 (fig.2) sunt de 90° și respectiv 180°. Aparatul poate fi,de asemenea^constituit ^astfelyncât unghiurile între axele de admisie sunt mai mici de 90°, de exemplu 50°, sau între 90° și 180°, de exemplu, 120°.
Conform unei realizări preferate a procedeului compoziția conținând un produs de fitosanitar și apă este introdusă într-un aparat și spuma obținută cu agentul activ de suprafață este administrată simultan.
Produsul fitosanitar este preferabil CORMAISON T FLlR).
Agentul de spumare este preferabil alcool polifluor etoxilat.
Suspensia de tratare conținând compoziția fitosanitară este introdusă sub presiune într-o duză sau cu ajutorul unui aparat pentru dispersare sub formă de picături.
RO 112555 Bl
Agentul de spumare este introdus sub presiune într-o duză de admisie a aplicatorului reprezentat în fig. 2.
Prin cealaltă admisie este introdus aer comprimat sub o presiune de 1 x 1O3 5 până la 5 x 105 Pa. Aparatul este cuplat la un mixer de tip șnec în care, sunt circulate semințe, de exemplu, de porumb din varietatea Jaquar.
Volumul spumei produse prin io procedeu este multiplicat printr-un factor de 50 în relație cu acela al echivalentului lichid. Tratamentul este realizat prin pulverizare continuă peste semințele care trec. 15
Este observat un tratament omogen al suprafeței pericarpului și învelișul și pedicelul grăunței sunt acoperite, spre deosebire de rezultatele obținute la un tratament convențional care acoperă 20 suprafața grăunței foarte neegal. în mod virtual nu există o creștere a conținutului de umiditate.
Acest lucru confirmă bine îmbunătățirea acoperirii și puterea de penetrare 25 a tratamentului straturilor limită gaz/lichid, care face posibil să se utilizeze o cantitate limitată de lichid.în jurul semințelor se formează un film continuu, fără o contribuție semnificativă a apei, datorită adăugării simultane a unei compoziții care conține un agent activ de suprafață prin aplicarea tratamentului seminței cu suspensie în manieră convențională. Reținerea produselor fitosanitare pe semințele tratate este mărită. Astfel se găsește că puterea pesticidă relativă a ingredientului activ este mărită.
Pot fi imaginate cu ușurință multe variante care nu sunt în mod esențial diferite în cantitățile și calitățile utilizate și astfel sunt conținute în domeniul prezentei invenții.
Sunt posibile multe adaptări funcție de necesitățile producției. Din testele industriale preliminare s-a găsit că dimensiunile aplicatorului trebuie adaptate la necesitățile permanente ale producției.
Exemplele de mai jos ilustrează avantajele procedeului, conform cu invenția, aplicată la semințe de grâu și porumb, floarea soarelui și mazăre.
Exemplul 1. - Specii de grâu Varietate : Fidel
- Cantitatea tratată : 25 kg - aplicare prin pulverizare
- Amestecător : Mixer de 150 litri pentru ciment
- Preparat suspensie pentru 100 kg semințe
- Metoda convențională (1)
- QUINOLATE + AC FL(R)...... 250 ml
- Apă................... 500 ml
- Metoda conform invenției (2)
- Compoziție fitosanitară prin pulverizare
- QUINOLATE + AC FL(Ri...... 250 ml
- Apă................... 250 ml
- Compoziția de agent de spumare:
- Sare de sodiu a alfa ofelin C14-C16 sulfat .....................0,1 la 10 g
- Dietanolamidă de copra........0,1 la 5 g
- Apă.................... 250 ml
- Aer comprimat
- Aplicator 1
- Volum total obținut:
- Conform Metodei 1 ......... 750 ml
- Conform Metodei 2 ........ 5000 - 10000 ml
- Observații microscopice:
- Metoda convențională (1)
RO 112555 Bl
16
- Suprafață tratată heterogen,
- Film discontinuu,
- Impact neglijabil asupra învelișului seminței.
- Metoda conform invenției (2)
- Suprafață tratată uniform,
- Film continuu
- învelișul seminței acoperit 90%
- Conținutul în umiditatea grăunțelor:
-înainte de tratament : 15,5%
- După tratament :(1] 16,1%, (2] 16%
Exemplul 2. - Specii de grâu Varietatea : Fidel
Metoda convențională (1) prin curgere
- QUINOLATE + AC FL(R)...... 250 ml
- Apă................... 500ml
Metoda conform invenției (2)
- Compoziție fitosanitară (prin curgere]
- QUINOLATE + AC FL(R)...... 250ml
- Apă................... 250ml
- Compoziție de agent de spumare:
- Sare de Na a alfa olefin C14-C16 a sulfatului................. 0,1 până la 20 g
- Apă................... 250ml
- Roșu cochineal............ 25g
- Aer comprimat
- Aplicator nr. 1
- Volum total obținut
- Metoda 1 .............. 750 ml
- Metoda 2 ............. 4000 până la 8000 ml
- Observații microscopice asupra grăunțelor tratate :
- Metoda convențională [1]
- Suprafață tratată heterogen,
- Impacturi,
- Foarte puține impacturi asupra învelișului
- Metoda conform invenției (2)
- Suprafață tratată uniform,
- Film continuu,
- înveliș acoperit 90%
- Conținut în umiditate a grăunțelor :
- înainte de tratament: 15,2%
- După tratament : (1] 15,7%, (2J 15,9%
- Cantitățile de produse indicate sunt exprimate în grame sau mililitri pe 100 kg de semințe.
Exemplul 3. - Specii de porumb varietate : Jaquar (cu grăunțe semi-plate)
- Cantitate tratată : 1000 kg - aplicare prin curgere
- Amestecător : de tip șnec, lungime 180 cm
- Preparare suspensie pentru 100 kg semințe
- Metodă convențională (1):
- CORMAISON T FLtRl........ 500ml
- Apă................... 500ml
- Metodă convențională (2)
- Compoziție fitosanitară
- CORMAISON T FL(Rl........ 500ml
- Apă................................................ 250ml
RO 112555 Bl
Compoziție de agent de spumare:
Alcool polifluoro etoxilat .......□,1-1Og
Copra dietanolamidă .........□,1-5g
Apă................... 250ml
Aplicator nr.2
Aer comprimat
Volume obținute :
Metoda 1 ............. 1000 ml
Metoda 2 ............. 8000 până la 10000 ml
Observații microscopice :
Metoda convențională (1)
Suprafață tratată heterogen,
Film discontinuu
Câteva impacturi asupra cornetului și hilumului
Metoda conform invenției (2)
Film continuu,
Cornet tratat uniform,
Hilum tratat uniform,
Conținut în umiditatea grăunțelor : înainte de tratament : 13 %
După tratament: (1) 13,8%, (2) 13,9%
Exemplul 4. - Specii de porumb Varietate : Jaquar [cu grăunțe semiplate) Cantitate tratată : 2000 kg- aplicare prin pulverizare continuă pe grăunțele care trec. Amestecător : de tip șnec, lungime 180 cm Preparat suspensie pentru 100 kg de semințe
Metoda convențională (1) :
CORMAISONTFL......... 500ml
Apă................... 500ml
Volum obținut........... 1000ml
Metoda conform invenției (2) Compoziție fitosanitară
CORMAISONTFL......... 500ml
Apă................... 250ml
Compoziție de agent de spumare
Alcool polifluoro etoxilat .......0,2 până la 20 g
Roșu colchineal............25g
Polietilen glicol M 6000 ...... 50g
Apă................... 250ml
Aplicator nr.2
Aer comprimat
Volume obținute:
Metoda 1 ............. 1000 ml
Metoda 2 ............. 12000 până la 15000 ml
Observații microscopice:
Metoda convențională (1)
Suprafață tratată heterogen,
Multe impacturi numai pe pericarp,
Câteva impacturi pe înveliș
Metoda conform invenției (2)
Suprafața pericarpului tratată omogen, învelișul și pedicelul acoperit
RO 112555 Bl
- Conținut de umiditate :
- înainte de tratament: 13%
- După tratament : (1) 13,7%, (2) 13,9%
Cantitățile de produs indicate sunt exprimate în grame sau mililitri pentru 100 kg semințe.
CORMAISON T FL(RJ......... 266 g/l tiram
Compoziție bazată pe........ 175 g/l antrachinonă
Exemplul 5. Pentru a verifica omogenitatea tratamentului, conform procedeului prin prezenta invenție, o șarjă de semințe de grâu din varietatea Fidel poate fi tratată conform celor două metode de aplicare descrise în exemplul 2.
Pentru a analiza cantitatea de material activ (oxin-cupru) pe fiecare grăunță, luarea de probe poate fi realizată, conform metodei La Croix, până când sunt obținute ±100 grăunțe.
Metoda analitică:
Absorbția atomică a cuprului utilizând un spectometru SPECTRA AA 1D Extracție : Ultrasunet - apă acidulată (Hcl) Număr de grăunțe analizate : Metoda convențională (1) : 98. Metoda conform invenției (2): 101
Tabelul 1
Rezultate exprimate ca procent din tratamentul teoretic.
Tratament funcție de teoreticul 100% Număr de grăunțe
Metoda 1 Metoda 2
< 70% 21 0
70% până la 90% 33 6
90% până la 100% 30 86
110% până la 130 10 8
> 130% 4 1
TOTAL 98 101
Exemplul 6. Verificarea absenței fitotoxicității în agenții de spumare utilizați.
Testele de germinare sunt realizate pe semințe tratate așa cum s-au descris în exemplele 2 și 4.Vigoarea semințelor este înregistrată folosind un index situânduse de la 1 la 5 (5 fiind cel mai înalt index).
- Metoda: hârtie de filtru cutată;
- Temperatura: 2D°C ± 0,5°C;
- Citire: la 8 zile după însămânțare;
- Conținut de umiditate: 95%;
- Repetări: 4 x 100 grăunțe.
Tabelul 2
Rezultat pe semințe de grâu varietatea Fidel, tratate, conform exemplului 2
Media a 4 repetări
Vigoare Distruse % Anormal % LC* %
< 2 cm > 2 cm > 7 cm
Metoda, convențională (D 5 1,25 2,25 0 1 95,5
Metoda, conform invenției (2) 5 1,75 1 0,25 2 95
RO 112555 Bl
22
Tabelul 3
Rezultat pe semințe de porumb Jaquard tratate, conform exemplului 4_______
MEDIA A 4 REPETĂRI
Vigoare Distruse % Anormal % LC* %
<2 cm >2 cm >7 cm
Metoda, convențională (D 5 1 1,5 0,5 8 89
Metoda,conform invenției (2) 5 0,5 1 1 7,5 90
* Procent de semințe care după germinare au o lungime a coleoptilului (LCJ în intervalele indicate.
Exemplul 7. Verificarea conținutului de umiditate exprimat În procente în greutate șl analizate, conform metodei Chopin
Metode utilizate:
A - înmuiere discontinuă în apă conținând un produs fitosanitar;
B- înmuiere discontinuă într-o spumă formată dintr-un amestec de apă, agent de spumare și produs fitosanitar. Grad de expansiune: 2Q ori;
C - prin pulverizare continuă și discontinuă conform metodelor convenționale cu apă conținând un produs fitosanitar;
D- prin pulverizarea compoziției 1 plus compoziția 2, conform metodei descrise în invenție. Grad de expansiune : 20 ori.
Tabelul 4 (de mai jos) ilustrează rezultatele exprimate ca procente de preluare a apei.
Tabelul 4
Rezultate exprimate ca procente de preluare a apei
Conținut umiditate %
Grâu varietăți □rz
Theseus Maris Hunts- man Fidel Barbarossa
Metoda utilizată înainte înmuiere sau Pulverizare 11,4 12,2 12,6 13,8
A înmuiere 5 s 24,7 24,6 24,3 25,4
înmuiere 10 s 26,6 25 25,1 27,2
înmuiere 20 s 27,2 26 25,4 28,4
B înmuiere 5 s 16,6 19,4 22 19,1
înmuiere 10 s 16,3 19,2 21,5 20,7
înmuiere 20 s 18,4 23,5 24,2 23,9
C pulverizare 11 * 12,2 13,0 13,4 14,7
C, pulverizare 21 * 13,1 14,1 14,4 15,6
D pulverizare 11 * 12,3 13 13,4 14,7
pulverizare 21 * 13,2 13,9 14,3 15,5
* 1 sau 2 I pentru 100 kg de grăunțe, pentru testele C și D, 10 sau 20 ml pentru 1 kg de grăunțe.
RO 112555 Bl
Tabelul 5
Creștere în greutate
Probă test : 10 kg de grăunțe
Timp de înmuiere : 10 s
Timp de pulverizare :
- pentru 100 ml : 10 s
- pentru 200 ml : 20 s Rezultate exprimate în kilograme
Varietate A B C D
100 ml 200 ml 100 ml 200 ml
Grâu Thesius 11,52 10,49 10,08 10,19 10,08 10,18
Marius Huntsman 11,30 10,70 10,09 10,18 10,09 10,19
Fidel 11,25 10,69 10,09 10,19 10,09 10,18
Orz Barbarossa 11,40 10,69 10,09 10,18 10,08 10,08
Revendicări 15

Claims (19)

1. Procedeu pentru tratarea semințelor de plante cu substanțe fitosanitare, caracterizat prin aceea că, semințele se tratează cu o compoziție lichidă dintr-un 20 produs fitosanitar și cu o spumă conținând un agent de spumare nefitotoxic, cele două compoziții fiind aplicate separat pe semințe, în timp ce se amestecă o perioadă de timp suficientă pentru a asigura o acoperire 25 omogenă și uniformă a semințelor respective.
2. Procedeu, conform cu revendicarea 1, caracterizat prin aceea că, produsul fitosanitar cuprinde un ingredient 3 o activ acaricid și/sau insecticid, și/sau fungicid, și/sau nutritiv, combinat opțional cu alți aditivi care favorizează germinarea controlată precum și agenți de umectare, dispersare, colorare, adezivi și stabilizatori. 35
3. Procedeu, conform cu revendicarea 2 ,-caracterizat prin aceea că, produsul fitosanitar este prezent într-o concentrație de 50 g până la 3 kg ( sau 50 ml până la 3 I, dacă este o compoziție 40 lichidă ] pentru 100 kg de semințe.
4. Procedeu, conform cu revendicarea 1, caracterizat prin aceea că, agentul de spumare nefitotoxic este un agent activ de suprafață neionic, anionic, 45 cationic sau amfoteric sau un amestec a mai multora dintre aceștia.
5. Procedeu, conform cu revendi- carea 1, caracterizat prin aceea că, spuma este formată prin injectare de aer sau gaz sub presiune în compoziția conținând agentul de spumare nefitotoxic.
6. Procedeu, conform cu revendicarea 1, caracterizat prin aceea că, compoziția conținând agentul de spumare nefitotoxic conține în plus un agent de stabilizare a spumei, cum ar fi copra dietanolamidă.
7. Procedeu, conform cu revendicarea 1, caracterizat prin aceea că, compoziția conținând agentul de spumare nefitotoxic mai conține în plus un aditiv care crește puterea de lipire.
8. Procedeu, conform cu revendicarea 1, caracterizat prin aceea că, agentul de spumare nefitotoxic este un agent activ de suprafață prezent într-o concentrație de 0,05 g până la 100 g pentru 100 kg de semințe.
9. Procedeu, conform cu revendicările 1 la 8, caracterizat prin aceea că, semințele sunt tratate în mod continuu.
10. Procedeu, conform cu revendicările 1 la 8, caracterizat prin aceea că, semințele sunt tratate în mod discontinuu.
11. Procedeu, conform cu revendicările 1 și 4, caracterizat prin aceea că, agentul de spumare este un agent activ de suprafață neionic, în particular alcool poliflorurat etoxilat.
RO 112555 Bl
12. Procedeu, conform cu revendicările 1 și 4, caracterizat prin aceea că, agentul de spumare este un agent activ de suprafață anionic, în particular alfa olefin sulfonat de sodiu.
13. Procedeu, conform cu revendicările 1 și 4, caracterizat prin aceea că, agentul de spumare este un agent activ de suprafață cationic, în particular clorură de alchilbenziltrimetilamoniu.
14. Procedeu, conform cu revendicările 1 și 4, caracterizat prin aceea că, agentul de spumare este un agent activ de suprafață amfoteric, în particular betaină.
15. Aparat pentru tratarea semințelor de plante, care permite aplicarea procedeului, caracterizat prin aceea că, este format dintr-o cameră de formare a spumei (13 sau 29] echipată cu orificii pentru accesul gazului (6 și 24] și orificii pentru accesul compoziției conținând agentul de spumare (2 și 22), iar mai jos de aceste orificii cel puțin o sită (14 sau 32], prima cameră continuându-se cu a doua cameră pentru comprimarea și structurarea spumei (18 sau 36) care se termină cu o duză de evacuare pentru spumă (20 sau 38) aparatul fiind cuplat la un container echipat cu un sistem pentru amestecarea semințelor .containerul având și un sistem de admisie pentru compoziția conținând produsul fitosanitar, prin intermediul unei duze sau al oricărui aparat care permite curgerea și pulverizarea acestei compoziții.
16. Aparat, conform revendicării 15, caracterizat prin aceea că, orificiile pentru accesul gazului (24) și cele pentru compoziția conținând agentul de spumare (22) sunt aranjate radial,în direcții opuse.
17. Aparat, conform revendicării
15, caracterizat prin aceea că, orificiile pentru accesul gazului (6) și cele pentru compoziția conținând agentul de spumare (2) sunt aranjate perpendicular .unele pe celelalte.
18. Aparat, conform revendicării 15, caracterizat prin aceea că, sita (14 sau 32) are deschideri de 250 până la 2500 μηι .
19. Aparat, conform revendicărilor 15 și 18, caracterizat prin aceea că, deasupra sitei (14) este prevăzută o sită (12) care are deschideri de diverse forme de 3 până la 10 mm.
RO94-00063A 1991-07-17 1992-07-11 Procedeu pentru tratarea semintelor de plante cu substante fitosanitare si aparat pentru realizarea procedeului RO112555B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9109035A FR2679101B1 (fr) 1991-07-17 1991-07-17 Procede de protection de semences vegetales et dispositif permettant la mise en óoeuvre du procede.
PCT/EP1992/001571 WO1993001705A1 (en) 1991-07-17 1992-07-11 Process for the protection of plant seeds and apparatus to carry out said process

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO112555B1 true RO112555B1 (ro) 1997-11-28

Family

ID=9415229

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO94-00063A RO112555B1 (ro) 1991-07-17 1992-07-11 Procedeu pentru tratarea semintelor de plante cu substante fitosanitare si aparat pentru realizarea procedeului

Country Status (21)

Country Link
US (2) US5527760A (ro)
EP (1) EP0594724B1 (ro)
JP (1) JP3505602B2 (ro)
AT (1) ATE141124T1 (ro)
BG (1) BG61176B1 (ro)
CA (1) CA2112591C (ro)
CZ (1) CZ289015B6 (ro)
DE (1) DE69212833T2 (ro)
DK (1) DK0594724T3 (ro)
ES (1) ES2090666T3 (ro)
FI (1) FI101928B (ro)
FR (1) FR2679101B1 (ro)
GR (1) GR3020812T3 (ro)
HU (1) HU216280B (ro)
NO (1) NO302211B1 (ro)
PL (1) PL170465B1 (ro)
RO (1) RO112555B1 (ro)
RU (1) RU2116016C1 (ro)
SK (1) SK281712B6 (ro)
UA (1) UA26928C2 (ro)
WO (1) WO1993001705A1 (ro)

Families Citing this family (41)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU716873B2 (en) * 1995-06-08 2000-03-09 Rhone-Poulenc Agrochimie Process for the preparation of rice seed for sowing
US6261996B1 (en) 1995-06-08 2001-07-17 Rhone-Poulenc Inc. Pregerminated rice seed
US5746022A (en) * 1996-02-13 1998-05-05 Milliken Research Corporation Coated seed having improved colorant
PT102014B (pt) * 1996-06-12 2004-02-27 Rhone Poulenc Agrochimie PROCESSO PARA A PREPARACãO DE SEMENTES DE ARROZ PARA SEMEADURA
US5821195A (en) * 1996-08-16 1998-10-13 Monsanto Company Sequential application method for enhancing glyphosate herbicidal effectiveness with reduced antagonism
TW492839B (en) * 1996-08-16 2002-07-01 Monsanto Co Sequential application method for treating plants with exogenous chemicals
JP2002038174A (ja) 2000-07-24 2002-02-06 Nippon Mitsubishi Oil Corp 冷凍機油組成物
US7258922B2 (en) 2003-03-31 2007-08-21 Thi International, Inc. Compositions, methods and devices for enhancing landscaping or marker materials
US20030213168A1 (en) * 2002-04-01 2003-11-20 Anthony Hesse Compositions, methods and devices for enhancing landscaping materials
US6951075B2 (en) * 2002-04-18 2005-10-04 Ciba Specialty Chemicals Corporation Pigment concentrates for coloring seeds
DE10259197A1 (de) * 2002-12-10 2004-07-15 Ipc Process-Center Gmbh & Co Pflanzensaatgutpellets und Verfahren zu ihrer Herstellung
US6743752B2 (en) 2003-03-28 2004-06-01 Northern Quinoa Corporation Method of protecting plants from bacterial diseases
US20050136177A1 (en) * 2003-08-25 2005-06-23 Anthony Hesse Method for coloring landscaping materials using foamable dry colorant
US20050261129A1 (en) * 2003-09-22 2005-11-24 Dutcheshen Joseph M Method of protecting plants from bacterial and fungal diseases
EP1732709A4 (en) * 2004-04-06 2008-06-18 Thi International Llc APPARATUS AND METHOD FOR TREATING MULCH
US7795311B2 (en) * 2007-10-15 2010-09-14 Pittsburg State University Methods and compositions for the management of soil-borne fungal diseases
EP2410833B8 (en) * 2009-03-23 2017-08-30 Brigham Young University Seed coating compositions and methods for applying soil surfactants to water-repellent soil
US8563018B2 (en) * 2009-04-28 2013-10-22 Basf Corporation Foamable pesticide compositions
TW201114366A (en) * 2009-04-28 2011-05-01 Basf Corp Pesticide compositions and applicators
KR20120061931A (ko) 2009-08-28 2012-06-13 바스프 코포레이션 발포성 살충제 조성물 및 적용 방법
TWI547238B (zh) 2009-09-04 2016-09-01 杜邦股份有限公司 用於塗覆繁殖體之鄰胺苯甲酸二醯胺組合物
US8563470B2 (en) 2010-12-13 2013-10-22 E I Du Pont De Nemours And Company Anthranilic diamide and cyclodextrin compositions for propagule coating
US8575065B2 (en) 2010-12-13 2013-11-05 E I Du Pont De Nemours And Company Acrylate/methacrylate-based star copolymer/anthranilic diamide compositions for propagle coating
US8569268B2 (en) 2010-12-13 2013-10-29 E I Du Pont De Nemours And Company Acrylate/methacrylate-based diblock copolymer/anthranilic diamide compositions for propagule coating
US8563469B2 (en) 2010-12-13 2013-10-22 E I Du Pont De Nemours And Company Acrylate/methacrylate-based random copolymer/anthranilic diamide compositions for propagule coating
US8652998B2 (en) 2010-12-13 2014-02-18 E I Du Pont De Nemours And Company Branched copolymer/anthranilic diamide compositions for propagule coating
US8709976B2 (en) 2010-12-13 2014-04-29 E I Du Pont De Nemours And Company Anthranilic diamide compositions for propagle coating
BR112014015507B8 (pt) 2011-12-19 2022-11-08 Du Pont Composição inseticida, composição líquida e método para proteger um propágulo geotrópico e planta derivada deste contra uma praga de inseto fitófago
WO2014168601A1 (en) 2011-12-19 2014-10-16 E. I. Du Pont De Nemours And Company Acrylate/methacrylate-based triblock copolymer / anthranilic diamide compositions for propagule coating
WO2013096497A1 (en) 2011-12-19 2013-06-27 E. I. Du Pont De Nemours And Company Nanoparticles compositions containing polymers and anthranilic acid diamide insecticides for propagule coating
GB2516061A (en) * 2013-07-09 2015-01-14 Twentytwenty Soultions Ltd A device and method for coating seeds and other propagules at the time of planting
EP3051944B1 (en) 2013-09-30 2023-11-01 FMC Corporation Method of delivering an agriculturally active ingredient
US9945771B2 (en) 2013-11-19 2018-04-17 Halliburton Energy Services, Inc. Measuring critical shear stress for mud filtercake removal
US9657190B2 (en) * 2014-02-07 2017-05-23 Bryan Foster Seeding composition with color and foaming indicators
AR100936A1 (es) 2014-06-24 2016-11-09 Fmc Corp Formulaciones de espumas y concentrados emulsionables
US10420199B2 (en) * 2015-02-09 2019-09-17 Applied Quantum Energies, Llc Methods and apparatuses for treating agricultural matter
WO2017044473A1 (en) 2015-09-11 2017-03-16 Novozymes Bioag A/S Stable inoculant compositions and methods for producing same
CO2018007573A2 (es) 2015-12-23 2018-09-20 Fmc Corp Tratamiento in situ de semillas en el surco
CN105766139B (zh) * 2016-04-20 2018-08-31 河北省农林科学院旱作农业研究所 一种谷子团粒处理的方法
US10369579B1 (en) * 2018-09-04 2019-08-06 Zyxogen, Llc Multi-orifice nozzle for droplet atomization
RU2756646C1 (ru) * 2021-03-23 2021-10-04 Федеральное государственное бюджетное научное учреждение «Федеральный научный агроинженерный центр ВИМ» (ФГБНУ ФНАЦ ВИМ) Распылитель для внесения пестицидов в виде пены

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3545129A (en) * 1967-06-28 1970-12-08 Canadian Patents Dev Manufacture of dormant pelleted seeds
GB1437950A (en) * 1972-08-22 1976-06-03 Unilever Ltd Detergent compositions
JPS50151646A (ro) * 1974-05-27 1975-12-05
ES448040A1 (es) * 1975-05-24 1977-07-01 Hoechst Ag Dispositivo para la aplicacion uniforme de banos liquidos detratamiento en forma de espuma sobre estructuras textiles planas.
FR2368890A1 (fr) * 1976-10-29 1978-05-26 Mezogazdasagi Gepgyarto Szolga Procede et appareil pour effectuer un traitement de preparation et/ou un traite
CS212328B2 (en) * 1978-10-05 1982-03-26 Sarea Ag Non-aquaous means for coating the seeds
US4624694A (en) * 1983-08-15 1986-11-25 Westvaco Corporation Seed treatment method with aqueous suspension of alkali lignin
SU1315010A1 (ru) * 1985-06-18 1987-06-07 Тамбовский институт химического машиностроения Устройство дл капсулировани гранулированных и зернистых материалов
US5035814A (en) * 1986-01-30 1991-07-30 Colgate-Palmolive Company Liquid detergent having improved softening properties
FR2603154B1 (fr) * 1986-09-02 1989-06-30 Ceres Procede de pelliculage des semences
EP0400914B1 (en) * 1989-06-02 1996-06-26 Pfizer Inc. Agricultural foam compositions
JPH03274445A (ja) * 1990-03-26 1991-12-05 Sanyo Electric Co Ltd 分子配向角測定法

Also Published As

Publication number Publication date
SK281712B6 (sk) 2001-07-10
HU9400116D0 (en) 1994-05-30
EP0594724A1 (en) 1994-05-04
CZ289015B6 (cs) 2001-10-17
ES2090666T3 (es) 1996-10-16
NO940139L (no) 1994-03-17
NO302211B1 (no) 1998-02-09
FI101928B1 (fi) 1998-09-30
UA26928C2 (uk) 1999-12-29
HU216280B (hu) 1999-05-28
DE69212833T2 (de) 1997-02-27
NO940139D0 (no) 1994-01-14
RU2116016C1 (ru) 1998-07-27
JPH06508997A (ja) 1994-10-13
FR2679101B1 (fr) 1993-11-26
DK0594724T3 (da) 1996-09-02
JP3505602B2 (ja) 2004-03-08
WO1993001705A1 (en) 1993-02-04
PL170465B1 (pl) 1996-12-31
FI940209A0 (fi) 1994-01-14
DE69212833D1 (de) 1996-09-19
GR3020812T3 (en) 1996-11-30
CA2112591C (en) 2002-11-12
FR2679101A1 (fr) 1993-01-22
ATE141124T1 (de) 1996-08-15
US5527760A (en) 1996-06-18
SK4994A3 (en) 1994-06-08
FI940209A (fi) 1994-01-14
HUT70325A (en) 1995-09-28
US5643360A (en) 1997-07-01
EP0594724B1 (en) 1996-08-14
BG98468A (bg) 1994-09-30
FI101928B (fi) 1998-09-30
CZ9294A3 (en) 1994-07-13
BG61176B1 (bg) 1997-02-28
CA2112591A1 (en) 1993-02-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO112555B1 (ro) Procedeu pentru tratarea semintelor de plante cu substante fitosanitare si aparat pentru realizarea procedeului
CA1114187A (en) Process for producing coated seed
US20160369121A1 (en) Nanocrystaline cellulose as absorbent and encapsulation material
CA2839535C (en) Coated seeds
US4759151A (en) Seed pellets and process for their manufacture
EA021449B1 (ru) Пестицидная композиция и состав, их применение и способ получения и частица авермектина или его производного
CN106132188A (zh) 稻种子用包衣材料和包衣稻种子
CN105592686A (zh) 植物的生长促进
CN108156884A (zh) 一种适用于水稻直播的丸粒化种子及丸粒化方法
Powell et al. Seed treatments: developments and prospects
CN103058764B (zh) 一种包衣剂和用该包衣剂对狗牙根种子进行丸粒化的方法
BRPI0709849A2 (pt) promotores de penetraÇço para substÂncias ativas fungicidas
MX2010011223A (es) Composicion agroquimica granulada y procedimiento de su produccion.
JPH02196079A (ja) 農材多重被覆粒状肥料
NO178681B (no) Fremgangsmåte for fremstilling av herbicide granulære produkter
US4182620A (en) Solid pesticide compositions
RU2142215C1 (ru) Способ предпосевной обработки семян сахарной свеклы
SU1009303A1 (ru) Способ предпосевной обработки сем н
KR20230116567A (ko) 종자 처리제 시트, 이의 제조 방법 및 이를 사용한 종자의 육묘 방법
Winarti et al. Chitosan-based Multi-layer Coating to Maintain the Soybean Seed Quality During Storage
CN117461432A (zh) 一种种子丸粒化包衣的方法
JPS6324850A (ja) 製茶の品質改良及び保存方法
US3170783A (en) Method of pre-emergently controlling plants
JP2020083758A (ja) 球根の被覆剤、球根の被覆剤を被覆してなる被覆球根及び球根の被覆剤を使用する球根の貯蔵方法
TW202002766A (zh) 收穫期的延長方法