RO107135B1 - Procedeu electrochimic de obtinere a bicromatilor alcalini si a acidului cromic - Google Patents

Procedeu electrochimic de obtinere a bicromatilor alcalini si a acidului cromic Download PDF

Info

Publication number
RO107135B1
RO107135B1 RO141222A RO14122289A RO107135B1 RO 107135 B1 RO107135 B1 RO 107135B1 RO 141222 A RO141222 A RO 141222A RO 14122289 A RO14122289 A RO 14122289A RO 107135 B1 RO107135 B1 RO 107135B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
alkaline
electrolysis
platinum
chromic acid
anodes
Prior art date
Application number
RO141222A
Other languages
English (en)
Inventor
Helmut Klotz
Rainer Weber
Hans-Dieter Block
Lonhoff Norbert
Original Assignee
Bayer Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bayer Ag filed Critical Bayer Ag
Publication of RO107135B1 publication Critical patent/RO107135B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25BELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES FOR THE PRODUCTION OF COMPOUNDS OR NON-METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25B1/00Electrolytic production of inorganic compounds or non-metals
    • C25B1/01Products
    • C25B1/22Inorganic acids

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)
  • Electrodes For Compound Or Non-Metal Manufacture (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)

Description

Invenția se referă la un procedeu electrochimie de obținere a bicromaților alcalini și a acidului cromic prin electroliza soluțiilor de monocromat sau bicromat alcalin.
Conform brevetului US nr. 3305463, obținerea bicromaților și a acidului cromic are loc în celule de electroliză în care spațiile electrozilor sunt separate prin membrane schimbătoare de cationi. I λ obținerea bicromaților alcalini se introduc în spațiul anozilor soluții de monocromat alcalin care se transformă întro soluție de bicromat alcalin, ionii alcalini trecând în mod selectiv prin membrană în spațiul catodic.
Pentru obținerea acidului cromic se introduc în spațiile anozilor soluții de bicromat alcalin sau monocromat alcalin sau un amestec de soluții de bicromat și monocromat alcalin, care trec în soluții cu conținut de acid cromic. De regulă, pentru aceste procedee se folosesc monocromat de sodiu și/sau bicromat de sodiu. In spațiul catozilor se obține, în ambele procedee, o soluție alcalină care conține ioni alcalini, care poate să fie o soluție apoasă de hidroxid de sodiu sau o soluție apoasă cu conținut de carbonat de sodiu. Pentru obținerea cristalelor de bicromat alcalin sau de acid cromic, soluțiile formate în spațiile anodice ale celulelor se concentrează, cristalizarea bicromatului putând avea loc de exemplu la 80°C și cea a acidului cromic la 60-100°C. Produsele cristalizate se separă, eventual se spală și se usucă. Ca materiale pentru anozi se pretează, conform DE-A nr. 3020260, anozi din plumb sau aliaje dc plumb. Acestea au dezavantajul că prin coroziune trec în spațiul anozilor ioni de plumb în soluție, ceea ce duce la impurități în bicromații alcalini și în acidul cromic obținuți. Alți anozi adecvați sun! conform DE-A nr. 3020260, așa numiții anozi stabili ca dimensiune care constau dintr-un metal purtător, cum ar fi titanul sau tantalul, cu un strat activ electrocataliticdin metal prețios sau dintrun oxid al unui metal prețios. Totuși acești anozi au mai ales la temperaturi ale electrolizei de peste 60°C și densități de curent anodice de 2-5 kA/na numai o durată de viață limitată în timp, sub 100 zile. Această durată de viață nu este suficientă pentru exploatarea economică a unei instalații electrolitice de obținere a bicromatului alcalin și a acidului cromic.
Scopul invenției constă în punerea la punct a unui procedeu economic pentru obținerea bicromatului alcalin și acidului cromic.
Procedeul electrochimie de obținere a bicromaților alcalini și a acidului cromic constă în electroliza soluțiilor concentrate de mono sau bicromat alcalin într-o celulă de electroliză prevăzută cu un anod, un catod și o membrană care separă spațiile anodice de cele catodice, electroliza având loc sub o densitate de Λ curent de 2...5 kA/m și la o temperatură de 7O...9O°C și elimină dezavantajele procedeelor cunoscute, prin aceea că, în conformitate cu invenția utilizează anozi stabili de titan laminat prevăzuți cu straturi electrocatalitic active conținând platină, iridiu, compuși de platină și iridiu sau aliajele acestora cu care suportul de titan a fost activat prin electroliza topiturilor de săruri ale acestor elemente.
Anozii din metale de suport, care sunt activate prin separarea galvanică a metalelor prețioase și/sau compuși de metale prețioase din topituri cu conținut de sare de metal prețios, se pretează în mod deosebit pentru obținerea de bicromați alcalini și acid cromic. Anozii utilizați în procedeul conform invenției au formă stabilă, sunt confecționați din metale purtătoare și sunt activați prin separarea galvanică a unor metale prețioase din topituri cu conținut de sare de metal prețios.
Sunt preferați în mod deosebit anozii care au pe ei straturi cu platină, iridiu, compuși de platină iridiu sau aliaje din aceste metale, aceste straturi fiind obținute prin electroliza unor topituri de săruri ale acestor metale. Aliajele pot conține și părți de compuși de platină și iridiu, mai ales oxizi. Anozii utilizați în prezenta invenție se remarcă mai ales la temperaturi ale electrolizei de 70 până la 90°C și la densități de curent de 2 până la 5 kA/mz și printr-o durată de viață de mult peste 100 de zile fără o modificare importantă a tensiunii inițiale a celulei. Folosirea acestor anozi permite o exploatare deosebit de economică a unei instalații de producere abicromatului alcalin și a acidului cromic. Astfel, de exemplu nu mai este nevoie de o schimbare deasă a anozilor legată de o pierdere de producție. în plus, pe baza unei stabilități foarte bune a acestor anozi la temperaturi de peste 70°C, consumul specific de energie al electrolizei este favorabil și constant
Se dau, în continuare, exemple de realizare a invenției.
Celulele de electroliză folosite în exemplele care urmează sunt formate din spații anodice din titan pur și spații catodice din oțel superior.
Catozii sunt confecționați din oțel superior și anozii din titan cu straturi active electrocatalitic. Celula este prevăzută cu o membrană schimbătoare de cationi, distanța dintre electrozi și membrană fiind în toate cazurile de 1,5 mm. In spațiile anozilor se introduc soluții de bicromat de sodiu de diferite concentrații. In spațiile catodice se introduce apă cu o astfel de viteză încât o leșie de sodă caustică de 20% părăsește celula. Temperatura electrolizei este în toate cazurile de 80°C și densitatea de curent este de 3 kA/rrr de suprafață a anozilor și catozii or.
Exemplul 1. Anodul din titan, utilizat în acest exemplu, este prevăzut cu un strat de platină, obținut galvanic umed și este confecționat astfel: un anod din titan laminat cu suprafața din față orientată, respectiv proiectată spre membrană de 10 cm/3,6 cm, se acoperă cu 1,065 g platină pe cale electrolitică, după îndepărtarea prealabilă a stratului de oxid și corodare cu acid oxalic, ceea ce cores4 punde la o grosime a stratului de platină de 2.59 mm față de suprafață proiectată a anodului. Electrolitul folosit conține 5 g/1 PtC14, 45 g/1 (NH4)2HPO4 și 240 g/1 Na2HPO4.12H?O.
Separarea electrolitică se efectuează în următoarele condiții:
densitatea de curent catodică 1,5 A/dm , temperatura 80°C, durata de separare 2 h, pH-ul = 7,8, anodul este o rețea dc platină, distanța dintre electrozi — 70...75 mm.
Cu acest anod s-a transformat în celula de electroliză descrisă o soluție de bicromat de sodiu cu o concentrație de 900 g/1 Na2Cr2O7.H2O, pe cale electrolitică, într-o soluție de acid cromic. Viteza de introducere a soluției de bicromat de sodiu este astfel aleasă, încât în anolitul care părăsește celula, raportul molar între ionii de sodiu și crom (VI) să fie 0,32. în timpul electrolizei tensiunea celulei crește de la tensiunea inițială de 5 V la 8,5 V, în decurs de 5 zile. Cauza acestei creșteri este distrugerea aproape complectă a stratului electrocatalitic activ de platină.
Exemplul 2. în acest exemplu se. folosește un anod din metal laminat de titan cu un strat de platină/iridiu, obținut prin așa numitul procedeu de prăjire, după cum urmează: un anod din metal laminat din titan având dimensiunile suprafeței de 10 cm/3,6 cm, după îndepărtarea stratului de oxid și corodare cu acid oxalic, se unge cu o soluție conținând HC1 de tetraclorură de platină și tetraclorură de iridiu în 1-butanol, cu ajutorul unei perii. Raportul în greutate dintre platină și iridiu a acestei soluții este de 3,6 la 1. Anodul uns este uscat 15 min la 250°C și apoi este tratat termic într-un cuptor la 450°C, timp de 20 până la 30 de min. Procesul se repetă de 6 ori, tratamentul termic fiind efectuat numai după fiecare a doua treaptă de ungere și uscare. Anodul astfel obținut este prevăzut cu un strat de 18 mg platină și 5 mg iridiu.
Acest anod este folosit la electroliza unei soluții de bicromat de sodiu cu 900 g/1 Na2Cr2O7-2 H2O, care soluție se transformă prin electroliză în acid cromic. Viteza introducerii soluției de bicromat de sodiu este astfel aleasă încât în anolitul 5 care părăsește celula raportul ionilor de sodiu față de ionii de crom (VI) să fie de 0,30 până la 0,73, rapoartele molare modificându-sc în trepte. în timpul electrolizei tensiunea celulei crește în de- 10 cursul a 18 zile, de la 4,7 la 7,8 V.
Cauza acestei creșteri este aceeași ca aceea din exemplul 1, și anume o distrugere aproape complectă a stratului electrocatalitic activ. 15
Exemplul 3. în acest exemplu se folosește un anod din titan laminat cu laturile suprafeței din față de 11,4/6,7 cm, având un strat de platină obținut galvanic din topitură. Grosimea stratului de platină 20 este de 2,5 μτη. Cu acest anod s-a transformat o soluție conținând 800 g/1 Na2Cr2 O7.2H2O, într-o soluție cu conținut de acid cromic. Viteza introducerii soluției de bicromat de sodiu este astfel aleasă 25 încât în anolitul care părăsește celula raportul molar al ionilor de sodiu față de crom (VI) să fie 0,61. în timpul încercării de 150 de zile are loc numai o creștere neînsemnată a tensiunii celulei, de la tensiunea inițială de 4,9 V la 5,0 V, ceea ce arată că stratul activ electrocatalitic s-a menținut în esență același.

Claims (1)

  1. Revendicare
    Procedeu electrochimie de obținere a bicromaților alcalini și a acidului cromic, prin electroliza soluțiilor concentrate de mono sau bicromat alcalin într-o celulă de electroliză prevăzută cu un anod. un catod și o membrană care separă spațiile anodice de cele catodice, electroliza având loc sub o densitate de curent de 2...5 kA/m și la o temperatură de 7O...9O°C, caracterizat prin aceea că, utilizează anozi stabili de titan laminat, prevăzuți cu straturi electrocatalitic active conținând platină, iridiu, compuși de platină și iridiu sau aliajele acestora cu care suportul din titan a fost activat prin electroliza topiturilor de săruri ale acestor elemente.
RO141222A 1988-08-27 1989-08-10 Procedeu electrochimic de obtinere a bicromatilor alcalini si a acidului cromic RO107135B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3829119A DE3829119A1 (de) 1988-08-27 1988-08-27 Verfahren zur herstellung von alkalidichromaten und chromsaeure

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO107135B1 true RO107135B1 (ro) 1993-09-30

Family

ID=6361718

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO141222A RO107135B1 (ro) 1988-08-27 1989-08-10 Procedeu electrochimic de obtinere a bicromatilor alcalini si a acidului cromic

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4981573A (ro)
EP (1) EP0356804B1 (ro)
JP (1) JP2839153B2 (ro)
KR (1) KR970003073B1 (ro)
AR (1) AR242995A1 (ro)
BR (1) BR8904255A (ro)
CA (1) CA1337806C (ro)
DD (1) DD284059A5 (ro)
DE (2) DE3829119A1 (ro)
ES (1) ES2031323T3 (ro)
MX (1) MX169889B (ro)
RO (1) RO107135B1 (ro)
SU (1) SU1741612A3 (ro)
TR (1) TR24791A (ro)
ZA (1) ZA896497B (ro)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3829121A1 (de) * 1988-08-27 1990-03-01 Bayer Ag Elektrochemisches verfahren zur herstellung von chromsaeure
US7887681B2 (en) * 2002-04-11 2011-02-15 Second Sight Medical Products, Inc. Platinum electrode surface coating and method for manufacturing the same
CN101892490A (zh) * 2010-06-24 2010-11-24 中国科学院青海盐湖研究所 一种离子膜电解法连续制备重铬酸钠的方法
EP3790843A1 (de) * 2018-05-07 2021-03-17 Covestro Intellectual Property GmbH & Co. KG Speichermedium und verfahren für die abtrennung, die speicherung und den transport von chlor aus chlor enthaltenden gasen

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA739447A (en) * 1966-07-26 W. Carlin William Electrolytic production of chromic acid
US3305463A (en) * 1962-03-16 1967-02-21 Pittsburgh Plate Glass Co Electrolytic production of dichromates
US3309292A (en) * 1964-02-28 1967-03-14 Richard L Andrews Method for obtaining thick adherent coatings of platinum metals on refractory metals
US3454478A (en) * 1965-06-28 1969-07-08 Ppg Industries Inc Electrolytically reducing halide impurity content of alkali metal dichromate solutions
US4273628A (en) * 1979-05-29 1981-06-16 Diamond Shamrock Corp. Production of chromic acid using two-compartment and three-compartment cells

Also Published As

Publication number Publication date
KR900003068A (ko) 1990-03-23
ZA896497B (en) 1990-05-30
MX169889B (es) 1993-07-29
TR24791A (tr) 1992-03-10
KR970003073B1 (ko) 1997-03-14
EP0356804A2 (de) 1990-03-07
JPH02102126A (ja) 1990-04-13
US4981573A (en) 1991-01-01
ES2031323T3 (es) 1992-12-01
CA1337806C (en) 1995-12-26
EP0356804B1 (de) 1992-05-20
SU1741612A3 (ru) 1992-06-15
JP2839153B2 (ja) 1998-12-16
DE3829119A1 (de) 1990-03-01
DD284059A5 (de) 1990-10-31
DE58901476D1 (de) 1992-06-25
BR8904255A (pt) 1990-04-10
EP0356804A3 (en) 1990-04-18
AR242995A1 (es) 1993-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5785833A (en) Process for removing iron from tin-plating electrolytes
US8764963B2 (en) Electrode
US4088550A (en) Periodic removal of cathodic deposits by intermittent reversal of the polarity of the cathodes
Ilea et al. The electrodeposition of manganese from aqueous solutions of MnSO4. IV: electrowinning by galvanostatic electrolysis
KR960016418B1 (ko) 치수 안정성 양극 및 알칼리 금속 중크롬산염과 크롬산 제조시의 이의 용도
RU2153538C2 (ru) Способ получения гидроксидов и/или гидроксооксидов металлов путем диафрагменного анализа
JPH04231489A (ja) 双極性膜を用いるクロム酸の製造
EP0132816B1 (en) A method for preventing degradation in activity of a low hydrogen overvoltage cathode
US4454012A (en) Process for the preparation of methionine
US4250004A (en) Process for the preparation of low overvoltage electrodes
US3855089A (en) Process for the electrolytic refining of heavy metals
RO107135B1 (ro) Procedeu electrochimic de obtinere a bicromatilor alcalini si a acidului cromic
US4234401A (en) Method for recovery and use of zinc from a leach solution
CA1295967C (en) Process to manufacture glyoxylic acid by electrochemical reduction of oxalic acid
JP2839155B2 (ja) アルカリ金属重クロム酸塩及びクロム酸の製造法
US3790458A (en) Method of electrochemical processing of manganese ores and their concentration wastes
US4699701A (en) Electrochemical removal of chromium from chlorate solutions
US2316750A (en) Purification of manganese electrolyte solutions
RO119838B1 (ro) Procedeu pentru placarea galvanică, cu cupru, a substraturilor
JPS622036B2 (ro)
SU523872A1 (ru) Способ получени окиси меди
CA1074250A (en) Anodic deposition of manganese dioxide during electrowinning
JPS6340874B2 (ro)
FI59124B (fi) Elektrolytisk process foer elektrolytisk utfaellning av metaller
DK164820B (da) Fremgangsmaade til fremstilling af rent kaliumperoxydiphosphat ad elektrolytisk vej