NO339460B1 - Fremgangsmåte for innstallasjon av et gravitasjonsinnstallert anker og en fortøyningsanordning - Google Patents

Fremgangsmåte for innstallasjon av et gravitasjonsinnstallert anker og en fortøyningsanordning Download PDF

Info

Publication number
NO339460B1
NO339460B1 NO20101058A NO20101058A NO339460B1 NO 339460 B1 NO339460 B1 NO 339460B1 NO 20101058 A NO20101058 A NO 20101058A NO 20101058 A NO20101058 A NO 20101058A NO 339460 B1 NO339460 B1 NO 339460B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
gravity
line
anchor
installed anchor
seabed
Prior art date
Application number
NO20101058A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20101058L (no
Inventor
Matthew W Smith
Iii John T Shelton
Original Assignee
Delmar Systems Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Delmar Systems Inc filed Critical Delmar Systems Inc
Publication of NO20101058L publication Critical patent/NO20101058L/no
Publication of NO339460B1 publication Critical patent/NO339460B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/24Anchors
    • B63B21/26Anchors securing to bed
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/24Anchors
    • B63B21/26Anchors securing to bed
    • B63B2021/265Anchors securing to bed by gravity embedment, e.g. by dropping a pile-type anchor from a certain height
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T29/00Metal working
    • Y10T29/49Method of mechanical manufacture
    • Y10T29/49826Assembling or joining
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T29/00Metal working
    • Y10T29/49Method of mechanical manufacture
    • Y10T29/49826Assembling or joining
    • Y10T29/49895Associating parts by use of aligning means [e.g., use of a drift pin or a "fixture"]

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Foundations (AREA)
  • Revetment (AREA)
  • Laying Of Electric Cables Or Lines Outside (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)
  • Joining Of Building Structures In Genera (AREA)

Description

Fremgangsmåte ved installasjon av gravitasjonsinstallert anker og fortøyningsanordning
Foreliggende oppfinnelse vedrører generelt anordning benyttet i forbindelse med fortøyning av konstruksjoner i offshoremiljø, og tilhørende fremgangsmåte.
Nærmere bestemt vedrører denne oppfinnelsen en bestemt fremgangsmåte ved installasjon av et gravitasjonsinstallert anker i sjøbunnen og anbringelse av en fortøyningsanordning forbundet til dette, for forbindelse av ankeret til en konstruksjon eller struktur som skal fortøyes, og for senere opphenting av ankeret, og en anordning til å utøve fremgangsmåten.
Et anker av denne typen er kjent fra US 2005/166825 A1.
Denne oppfinnelse er rettet mot en fremgangsmåte for installasjon av et gravitasjonsinstallert anker i sjøbunnen og anbringelse av en tilkoplet fortøyningsanordning; tilkopling av ankeret til en flytende eller neddykket konstruksjon; og fråkopling derfra og opphenting av det gravitasjonsinstallerte anker fra sjøbunnen når det ikke lenger er i bruk. Anordninger brukt ved fremgangsmåten er også omfattet av oppfinnelsens omfang.
Det er godt kjent fra den relevante teknikk at forskjellige ankere blir brukt til å feste konstruksjoner på plass i et offshoremiljø. Ofte er flytende konstruksjoner festet på plass; for eksempel flytende borerigger, produksjonsanlegg, prosessanlegg, lektere, arbeidsfartøyer, etc. I tillegg kan fortøyning være nødvendig for ikke-flytende konstruksjoner, slik som konstruksjoner av påletypen som, i noe større eller mindre grad, kan være båret av sjøbunnen, men som vil kreve fortøyning.
Det er også godt kjent at ulike typer ankere blir brukt til å feste en ende av en line til sjøbunnen, slik som dødvektankere, klumpankere, nedgravningsankere, vertikalt belastede ankere og et antall av andre design.
Betegnelsen "gravitasjonsinstallert anker" som brukt i denne søknad benyttes til å referere til et anker som oppnår noen grad av nedgraving i sjøbunnen i kraft av et fritt fall (gjennom vannet) fra en bestemt avstand over sjøbunnen, hvorved ankeret penetrerer en distanse ned i sjøbunnen. Slike ankere kan benyttes til å fortøye flytende konstruksjoner, eller til å tilveiebringe et fikseringspunkt for neddykkede konstruksjoner. Det skal forstås at betegnelsen "gravitasjonsinstallert anker" blir brukt bredt her, og omfatter alle typer ankere som kan installeres nede i sjøbunnen i kraft av et fritt fall gjennom en vannsøyle til og inn i sjøbunnen.
I mange fortøyningssituasjoner er det ønsket å anbringe det gravitasjonsinstallerte anker med en fortøyningslineseksjon eller belastningsline (for eksempel en kabellengde) allerede tilfestet, der belastningslinen er lagt ut på sjøbunnen i den ultimate retning av konstruksjonen som blir fortøyd (dvs. i hovedsak i flukt med en linje mellom ankerlokaliseringen og konstruksjonen som er fortøyd), og, i noen situasjoner, med en undervannskonnektor festet til enden av lastlinen distalt fra det gravitasjonsinstallerte anker. Den foreliggende oppfinnelse tilveiebringer en effektiv fremgangsmåte til slik anbringelse av et gravitasjonsinstallert anker og en fortøyningsanordning, og av dets opphenting etter bruk. I andre applikasjoner kan det gravitasjonsinstallerte anker bli installert med hele fortøyningslinen tilfestet, og med eller uten en undervannskonnektor; i slike applikasjoner blir enden av fortøyningslinen distalt fra ankeret (som kan være liggende på sjøbunnen eller flytende med en bøye) plukket opp og koplet til konstruksjonen som fortøyes.
Den foreliggende oppfinnelse omfatter i det brede en fremgangsmåte ved installering av et gravitasjonsinstallert anker sammen med noe lengde av tilfestet line, for ultimat tilkopling til en konstruksjon som skal fortøyes. Nærmere bestemt omfatter den foreliggende oppfinnelse en fremgangsmåte ved installering av et gravitasjonsinstallert anker sammen med dets fortøyningsanordning eller -enhet, forbinde det gravitasjonsinstallerte anker til en flytende eller undervanns konstruksjon som skal fortøyes, og ved fråkopling av det gravitasjonsinstallerte anker fra den fortøyde konstruksjon og hente opp ankeret til overflaten, sammen med tilhørende anordninger. Et gravitasjonsinstallert anker (fortrinnsvis med en utplasserings-/innhentingsline festet til sin øvre ende) blir senket ned i vannet fra et installasjonsfartøy, på en enkelt line som omfatter en frigjøringsinnretning (for eksempel en frigjøringskrok). Det gravitasjonsinstallerte anker, i en for tiden foretrukket utførelse, omfatter en lastarm til hvilken det er festet en lastline (vanligvis en forholdsvis kort lengde av fleksibelt element, slik som en kabel). En undervannskonnektor er festet til den distale enden av lastlinen; undervannskonnektoren blir holdt i posisjon som muliggjør undervannskopling/- frakopling, for eksempel holdt i en oppstillingsanordning (en konstruksjon som hviler på sjøbunnen).
Den beskrevne anordning blir senket gjennom vannet mot sjøbunnen inntil den oppstøttende innretning hviler på sjøbunnen. Installasjonsfartøyet forflytter seg så i en retning i flukt med den ultimate retning til fortøyningsdraget, som frigjør line slik at det muliggjør at lastlinen ligger på sjøbunnen langs banen til fortøyningsdraget, og, i tillegg, dreie ankeret og/eller lastarmen til en posisjon i flukt med banen til fortøyningsdraget. Installasjonsverktøyet fortsetter bevegelse til et sted hvorved det gravitasjonsinstallerte anker svever over det ønskede penetreringspunkt, ved en bestemt avstand over sjøbunnen. Frigjøringsinnretningene blir aktivisert, som frigir det gravitasjonsinstallerte anker til å falle til og ned i sjøbunnen. En fortøyningsline fra konstruksjonen som blir fortøyd, med en undervannskonnektor forbundet til denne, blir så koplet til undervannskonnektoren på lastlinen.
Etter at bruken av det gravitasjonsinstallerte anker er ferdig, blir undervannskonnektorene frakoplet; og ankeret hentet opp ved å trekke det fra sin nedgravning, for eksempel med en opphentingshake senket ned for å forbinde til utplasserings-/opphentingslinen; og enheten (det gravitasjonsinstallerte anker, lastlinen, oppstillingsanordningen og undervannskonnektor) blir brakt tilbake til overflaten.
Fig. 1-5 viser en sekvens over trinn ved fremgangsmåten ifølge den foreliggende oppfinnelse, som illustrerer de forskjellige komponenter ved anordningen involvert i installasjonsprosessen. Fig. 6-8 viser en sekvens over trinn til feste av en flytende konstruksjon til ankeret. Fig. 9-10 viser en prosess ved fråkopling av en flytende konstruksjon fra ankeret. Fig. 11-14 viser en sekvens over trinn ved fremgangsmåten til opphenting av ankeret, som illustrerer forskjellige komponenter involvert i opphentingsprosessen. Fig. 15 viser en utførelse i hvilken hele fortøyningslinen (i stedet for en lastline) er festet til det gravitasjonsinstallerte anker, når det samme blir installert. Fig. 16 viser en alternativ utførelse hvor utplasserings-/innhentingslinen forblir festet til installasjonsfartøyet når ankeret er utplassert (dvs. linen er lang nok til å spenne over vanndybden), for feste av en bøye til denne om ønsket. Fig. 17 viser en alternativ utførelse av den foreliggende oppfinnelse, hvor det gravitasjonsinstallerte anker blir frigjort fra en posisjon over vannflaten.
Med henvisning til de vedlagte tegninger vil en for tiden foretrukket utførelse og forskjellige alternative utførelser av oppfinnelsen nå bli beskrevet.
Fig. 1 vise et gravitasjonsinstallert anker 10 senket ned med en enkelt senkeline 20 fra et installasjonsfartøy (betegnet som "AHV" i tegningene). Forskjellige typer med installasjonsfartøyer er egnet for utplassering eller installasjon av ankeret og fortøyningsenheten. Det gravitasjonsinstallerte anker 10 har en lengdeakse og kan omfatte ankerkonstruksjoner av forskjellige typer, kjent i faget. En frigjøringskrok 30 er festet til enden av senkelinen 20. En utplasserings-/innhentingsline 40 forbinder det gravitasjonsinstallerte anker 10 til en frigjøringskrok 30, med utplasserings-/innhentingslinen 40 festet til den øvre enden (som det gravitasjonsinstallerte anker er innrettet i tegningen, som er den enden av ankeret som er motsatt av nesen til ankeret) av det gravitasjonsinstallerte anker 10. I den for tiden foretrukne utførelsen omfatter det gravitasjonsinstallerte anker 10 en lastarm (beskrevet videre nedenfor). En line, som kan være en komplett fortøyningsline eller en kortere line, slik som lastlinen 50, er forbundet til det gravitasjonsinstallerte anker 10 med en innretning for å forbinde lastlinen 50, som kan omfatte en lastarm 60 (beskrevet nedenfor). Lastlinen 50 er opphengt i lastarmen 60, og lastlinen 50 henger under det gravitasjonsinstallerte anker 10 under senkeprosessen. Det skal forstås at referanser her til "line" og "rep" refererer generelt til fleksible, lastbærende elementer, om det er stålkabel, syntetisk kabel, tau, kjede, kjetting, eller ethvert annet fleksibelt lastbærende element.
I en for tiden foretrukket utførelse omfatter innretningene for å forbinde lastlinen 50 til det gravitasjonsinstallerte anker 10 en lastarm 60. Lastarmen 60 er festet til det gravitasjonsinstallerte anker 10 på et sted langs lengden av ankeret 10, og i den foretrukne utførelsen forløper utad fra lengdeaksen (dvs. forskjøvet utad derfra). Med fordel er lastarmen 60 festet til det gravitasjonsinstallerte anker 10 på en slik måte at lastarmen 60 har evnen til å dreie 360° rundt lengdeaksen til det gravitasjonsinstallerte anker 10, uavhengig rotasjonen til det gravitasjonsinstallerte anker 10. En undervannskonnektor 70 er forbundet til lastlinen 50, i den motsatte ende av lastlinen 50 fra det gravitasjonsinstallerte anker 10. Med fordel er en innretning for å holde undervannskonnektoren 70 i en ønsket posisjon på sjøbunnen tilveiebrakt, som kan være en oppstøttende innretning 80. Som det kan sees i figurene holder den oppstøttende innretning 80 undervannskonnektoren 70 i en posisjon til å muliggjøre undervannsforbindelse av konnektoren 70 til fortøyningslinen til en fortøyd konstruksjon (som blir beskrevet senere, spesielt med henvisning til fig. 8, som viser fortøyningslinen 120).
Det skal forstås at i andre utførelser av denne oppfinnelse er andre innretninger anordnet for å forbinde en line, som kan være lastlinen 50, til det gravitasjonsinstallerte anker 10. I slike utførelser omfatter det gravitasjonsinstallerte anker 10 ikke en utad (fra ankerets lengdeakse) forløpende arm som beskrevet ovenfor (eller en som forløpe noen betydelig avstand fra ankerets lengdeakse), men har annen konstruksjonsforbindende lastline 50 eller en annen line (for eksempel en fortøyningsline) til det gravitasjonsinstallerte anker 10. Disse alternative utførelser innbefatter: 1. gravitasjonsinstallert anker 10 som har et skaft til hvilket en line, for eksempel lastlinen 50 (eller en fortøyningsline) er forbundet. 2. lastarm 60 er erstattet med en lastring eller sjakkel, som nært omskriver det gravitasjonsinstallerte anker 10, til hvilket lastlinen 50 er forbundet;
eller
3. lastlinen 50 er festet til det gravitasjonsinstallerte anker 10 med et side-eller endefeste.
Andre utførelser av gravitasjonsinstallert anker 10 er omfattet av oppfinnelsens omfang. Fig. 1 viser det gravitasjonsinstallerte anker 10 og fortøyningsenheten som blir senket ned mot sjøbunnen, spesielt den oppstøttende anordning 80 som blir senket ned til det foreslåtte nedsettelsessted 90 på sjøbunnen for anordningen 80. Nedsettelsesstedet 90 for anordningen 80 er en forutbestemt avstand (betegnet i figuren som "X") fra det foreslåtte ankerdroppsted 100. Størrelsen på avstanden "X" avhenger av forskjellige designvariable, innbefattende lengden og riggingskonfigurasjonen til lastlinen 50 og dropphøyden "Y" (se fig. 3) for det gravitasjonsinstallerte anker 10. Dropphøyden "Y" er høyden over sjøbunnen fra hvilken det gravitasjonsinstallerte anker 10 vil bli sluppet, og kan justeres for den ønskede penetreringsdybde til det gravitasjonsinstallerte anker 10 ned i sjøbunnen for ulike grunn- og belastningsforhold. Fig. 2 viser den oppstøttende anordning 80 på plass på sjøbunnen. Etter at den oppstøttende anordning 80 støter mot sjøbunnen, begynner installasjonsfartøyet (angitt i figurene som "AHV") begynner bevegelse mot det foreslåtte ankerdroppsted 100. Installasjonsfartøyet leverer også samtidig ut nedfiringsline 20. Fartøysbevegelsen fortsetter inntil det gravitasjonsinstallerte anker 10 er direkte over det foreslåtte ankerdroppsted 100 (Fig. 3). Nedfiringslinen 20 blir fortsatt levert ut inntil det gravitasjonsinstallerte anker 10 er på den korrekte dropphøyde, angitt som "Y" i fig. 3. Etter hvert som ankeret 10 forflyttes mot det foreslåtte droppsted 100, dreier innretningene for å forbinde lastlinen 50 til det gravitasjonsinstallerte anker 10 (som kan være lastarmen 60), og/eller det gravitasjonsinstallerte anker 10, omkring lengdeaksen til det gravitasjonsinstallerte anker 10 som reaksjon på et trekk eller drag fra lastlinen 50 (som skyldes friksjonen mellom lastlinen 50 og sjøbunnen, og/eller strekk som skyldes drag utøvet av den oppstøttende anordning 80). Det kan hurtig sees at denne rotasjon av innretningene for forbindelse av lastlinen 50 (for eksempel lastarmen 60) innretter nevnte innretninger for å forbinde lastlinen 50 (for eksempel lastarmen 60) og/eller forbindelsespunktet til lastlinen 50 til det gravitasjonsinstallerte anker 10, med den ultimate retning på fortøyningsdraget. Denne bevegelse legger også lastlinen 50 (eller en fortøyningsline, som blir beskrevet senere) langs en line fra ankerdroppstedet til konstruksjonen som blir fortøyd. Fig. 4 viser frigjøringskroken 30 utløst og det gravitasjonsinstallerte anker 10 fritt fallende mot sjøbunnen. Frigjøringskroken 30 kan bli frigjort ved ulike innretninger kjent i faget, innbefattende, men ikke begrenset til akustiske innretninger, mekaniske innretninger, en ytterligere line, eller undervannsintervensjon med fjernstyrt farkost ("ROV") (ROV sendt ut fra AHV hvorfra ankeret ble utplassert, eller fra et annet fartøy). Fig. 4 viser frigjøringskroken 30 i den åpnede (dvs. utløste) stilling. Når frigjort, faller det gravitasjonsinstallerte anker 10 fritt fra dropphøyden "Y" og trenger ned i sjøbunnen under tyngdekraftens virkning. Fig. 5 viser det gravitasjonsinstallerte anker 10 i sin posisjon, fullstendig penetrert inn i sjøbunnen. Den oppstøttende anordning 80 forblir på plass på sjøbunnen når det gravitasjonsinstallerte anker 10 penetrerer ned i sjøbunnen. Utplasserings-/innhentingslinen 40 kan være flytende, for slik å forbli hovedsakelig vertikal i vannet, og/eller kan ha visuelle markeringer langs sin lengde for å muliggjøre verifikasjon av penetreringsdybden til det gravitasjonsinstallerte anker 10 (for eksempel ved å iaktta med et ROV transportert undervannskamera). Etter at det gravitasjonsinstallerte anker 10er frigjort fra nedfiringslinen 20, kan fartøyet heise inn på nedfiringslinen 20 og hente opp frigjøringskroken 30 som vist i fig. 5.
Det neste tinn i fremgangsmåten ifølge den foreliggende oppfinnelse er forbindelse av en konstruksjon til det gravitasjonsinstallerte anker 10. Som tidligere fastslått, det gravitasjonsinstallerte anker 10 kan bli brukt til å fortøye en flytende konstruksjon (borerigg, produksjonsanlegg, etc), eller en ikke flytende undervannskonstruksjon (det vil si en som er båret i helhet eller delvis ved kontakt med sjøbunnen). Fig. 6 viser et installasjonsfartøy som utplasserer en undervannskonnektor 110 opphengt fra en fortøyningsline 120. Undervannskonnektoren 110 på fortøyningslinen blir senket ned og forbundet til undervannskonnektoren 70 på lastlinen, vanligvis med ROV assistanse. Når undervannskonnektorene 110 og 70 er forbundet utplasserer installasjonsfartøyet fortøyningslinen 120 og foretar fortøyningslineforbindelse for å forbinde til en konstruksjon som vist i fig. 7-8, ved fremgangsmåter kjent i faget.
For å kople det gravitasjonsinstallerte anker 10 fra en flytende konstruksjon, som vist i fig. 8-9, etter å ha foretatt fortøyningslinefrakopling ved fremgangsmåter kjent i faget, senker installasjonsfartøyet undervannskonnektorene 70, 110 hengende fra fortøyningslinen 120, vanligvis inntil den oppstøttende anordning 80 settes ned på sjøbunnen. Når den oppstøttende anordning 80 settes ned på sjøbunnen, kan ROV manipulere undervannskonnektoren til å kople fra. Når undervannskonnektorene 70, 110 er frakoplet, henter fartøyet opp fortøyningslinen 120 og undervannskonnektoren 110, som vist i fig. 10.
For å hente opp det gravitasjonsinstallerte anker 10 fra sjøbunnen, blir det gravitasjonsinstallerte anker 10 trukket fra sin nedgravde stilling i sjøbunnen. En foretrukket utførelse av denne prosedyre er som følger: et installasjonsfartøy utplasserer en opphentingskrok 130 hengende fra nedsenkingslinen 20, som vist i fig. 11. En ROV leder en åpning, for eksempel et flytende åpent øye plassert på den øverste enden av utplasserings-/innhentingslinen 40, over på opphentingskroken 130, som det kan sees i fig. 12. I fig. 13 heiser installasjonsfartøyet inn på nedfiringslinen 20, som derved løfter det gravitasjonsinstallerte anker 10 fra sin nedgravde stilling i sjøbunnen. Installasjonsfartøyet fortsetter innheising på nedfiringslinen 20 i fig. 14 for å bringe enheten opp på fartøyet (innbefattende det gravitasjonsinstallerte anker 10, lastlinen 50, undervannskonnektoren 70 og den oppstøttende anordning 80).
Andre utførelser som faller innenfor oppfinnelsens ramme vil nå bli beskrevet. Mens den foregående beskrivelse er fremsatt i noen detalj, for å illustrere og fullstendig omtale en eller flere utførelser av den foreliggende oppfinnelse, skal det forstås at beskrivelsen er illustrativ og ikke begrensende. Det etterfølgende er flere punkter som man skal notere seg i forbindelse med beskrivelsen: 1. Utplasserings- og innhentingsfartøyet for ankeret, her referert til som installasjonsfartøy, kan være et ankerhåndteringsfartøy (AHV), eller ethvert fartøy som er i stand til å utføre fremgangsmåten ved installasjon og opphenting. 2. Nedfiringslinen 20 (som også tjener som utplasserings-/innhentingsline) er en enkelt line mellom installasjonsfartøyet og det gravitasjonsinstallerte anker 10. Som nevnt nedenfor, i en utførelse av oppfinnelsen, forblir nedfiringslinen 20 festet til installasjonsfartøyet, for feste av en bøye. 3. Frigivelsen av det gravitasjonsinstallerte anker 10 kan skje via ulike innretninger, innbefattende bruken av en frigjøringskrok 30, som kan utløses eller åpnes på forskjellige måter: via akustiske eller mekaniske innretninger, eller utløses ved andre metoder ved hjelp av installasjonsfartøyet, et separat fartøy eller marin konstruksjon, eller en
ROV.
4. Innretningene for å holde undervannskonnektoren i en ønsket posisjon kan omfatte en oppstøttende anordning 80, som kan omfatte en muddermatte, stativ eller en opphengsbøye som holder undervannskonnektoren 110 i en posisjonsom muliggjør undervannskopling og fråkopling av lastlinen 50 fra en fortøyningsline eller en nedfiringsline.
5. I den foretrukne utførelsen vil anbringelsen av den oppstøttende anordning 80 og påfølgende installasjonsfartøybevegelse til foreslått ankerdropplokalisasjon 100, forhåndsinnrette innretningene for forbindelseslinen (for eksempel lastlinen 50) til ankeret 10, for eksempel lastarmen 60 (eller orienterer ankeret 10) til ønsket innretting, der den ønskede innretting vanligvis er retningen til det foreslåtte fortøyningslinedrag, før fritt fall ned i sjøbunnen og forbindelse til en konstruksjon. Samtidig blir lastlinen 50 og/eller fortøyningslinen 120 lagt langs en line mellom ankerlokaliseringen og konstruksjonen som blir fortøyd. 6. Penetreringsdybden til det gravitasjonsinstallerte anker 10 ned i sjøbunnen kan bli visuelt verifisert ved dybdepenetreringsmerker langs lengden til en innhentingsline 40 festet til den øverste enden av det gravitasjonsinstallerte anker 10, som er gjort spesielt lettvint når opphentingslinen har oppdrift og er flytende i en stort sett oppadstående stilling. Alternativt kan penetreringsdybden bestemmes ved å løfte en opphentingsline 40 uten oppdrift for å bestemme lengden som gjenstår over sjøbunnen, som derved tillater bestemmelse av penetreringsdybden til det gravitasjonsinstallerte anker 10. 7. Konstruksjonen festet til det gravitasjonsinstallerte anker 10 som benytter den viste installasjonsmetode kan være en flytende marin struktur eller konstruksjon (flytende på vannflaten), eller en undervannskonstruksjon eller -struktur under vannoverflaten, innbefattende på sjøbunnen.
Ytterligere andre fremgangsmåter ved installasjon av et gravitasjonsinstallert anker er vurdert innenfor omfanget av denne oppfinnelse. For eksempel, med referanse til fig. 15, kan det gravitasjonsinstallerte anker 10 forbindes til fortøyningslinen 120 med en innretning for forbindelse av en line til det gravitasjonsinstallerte anker, uten en lastline 50 som tidligere beskrevet. Fortøyningslinen 120 kan, men må ikke nødvendigvis, ha en undervannskonnektor 70 på enden distalt fra det gravitasjonsinstallerte anker 10. Denne distale enden av fortøyningslinen 20 blir satt på et ønsket sted, enten på eller nær sjøbunnen, eller opphengt i en bøye. Installasjonsfartøyet gir så ut fortøyningsline 120 og forflytter seg slik at det posisjonerer det gravitasjonsinstallerte anker 10 på et ønsket sted. Det gravitasjonsinstallerte anker 10 blir så senket ned til en ønsket høyde over sjøbunnen og frigjort. Den distale enden av fortøyningslinen 120 blir så festet og forbundet til konstruksjonen som fortøyes med fremgangsmåter kjent i faget.
En annen fremgangsmåte til utplassering av det gravitasjonsinstallerte anker 10 (se fig. 16) holder på en line, for eksempel utplasserings-/innhentingslinen 40, festet mellom installasjonsfartøyet og ankeret, selv når det gravitasjonsinstallerte anker 10 slippes. En bøye kan så bli festet til denne linen for senere opphenting av ankeret.
En annen fremgangsmåte til utplassering av det gravitasjonsinstallerte anker 10 (se fig. 17) frigjør dette fra installasjonsfartøyet, uten nødvendigvis nedfiring av ankeret i vannet; dvs. ankeret kan bli holdt over vannflaten og frigjort slik at det faller til og ned i vannet (og til slutt til sjøbunnen), eller kan (i hovedsak) ganske enkelt bli skjøvet av fra installasjonsfartøyet for å falle ned i og gjennom vannet.
Mens den forutgående beskrivelse legger ut spesifikke forhold mht. visse utførelser av en anordning og fremgangsmåte ved installering og opphenting av gravitasjonsinstallerte ankere som innehar konseptene ifølge den viste oppfinnelse, skal det forstås at andre utførelser er mulige uten å avvike fra oppfinnelsens ramme. For eksempel kunne ulike typer gravitasjonsinstallerte ankere bli benyttet; ethvert antall gravitasjonsinstallerte ankere kunne bli forhåndsinnstilt i et definert mønster, ventende på en konstruksjon som skal beveges på plass; forskjellige måter på å frigjøre det gravitasjonsinstallerte anker på slik at fritt fall kan benyttes; forskjellige måter på å forbinde til utplasserings-/innhentingslinen, for slik å hente inn det gravitasjonsinstallerte anker, kan benyttes; og andre endringer er mulige, alle innenfor oppfinnelsens ramme.
Derfor er oppfinnelsens ramme ikke begrenset til den eller de spesifikke utførelser som er fremlagt ovenfor, men kun av de vedlagte krav og deres legale ekvivalenter.

Claims (4)

1. Fremgangsmåte for installasjon av et gravitasjonsinstallert anker og en fortøyningsanordning, omfattende trinnene: a) tilveiebringe et gravitasjonsinstallert anker og fortøyningsanordning omfattende: et gravitasjonsinstallert anker og en innretning for å forbinde en line til det gravitasjonsinstallerte anker; og en line, der en ende av linen er festet til innretningen for forbindelse av en line til det gravitasjonsinstallerte anker;karakterisert vedb) posisjonere i det minste en del av linen på sjøbunnen, hovedsakelig langs en line mellom stedet for en konstruksjon som skal fortøyes og det ønskede installasjonssted for det gravitasjonsinstallerte anker i sjøbunnen; c) posisjonere det gravitasjonsinstallerte anker vertikalt over et ønsket sted på sjøbunnen; og d) frigjøre det gravitasjonsinstallerte anker til å falle til sjøbunnen.
2. Fremgangsmåte som angitt i krav 1,karakterisert vedat linen omfatter en fortøyningsline for konstruksjonen som skal fortøyes.
3. Fremgangsmåte som angitt i krav 1,karakterisert vedat ankeret videre omfatter en utplasserings-/innhentingsline festet til dette av tilstrekkelig lengde til å nå en vannflate over sjøbunnen.
4. Fremgangsmåte som angitt i krav 1,karakterisert vedat det gravitasjonsinstallerte anker frigjøres fra en posisjon over vannflaten over sjøbunnen.
NO20101058A 2008-02-20 2010-07-23 Fremgangsmåte for innstallasjon av et gravitasjonsinnstallert anker og en fortøyningsanordning NO339460B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US2994808P 2008-02-20 2008-02-20
PCT/US2009/034661 WO2009105630A1 (en) 2008-02-20 2009-02-20 Method for installation of gravity installed anchor and mooring assembly

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20101058L NO20101058L (no) 2010-07-23
NO339460B1 true NO339460B1 (no) 2016-12-12

Family

ID=40985923

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20101058A NO339460B1 (no) 2008-02-20 2010-07-23 Fremgangsmåte for innstallasjon av et gravitasjonsinnstallert anker og en fortøyningsanordning

Country Status (6)

Country Link
US (1) US8381383B2 (no)
AU (1) AU2009215479B2 (no)
GB (1) GB2469761B (no)
MX (1) MX2010009061A (no)
NO (1) NO339460B1 (no)
WO (1) WO2009105630A1 (no)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO331792B1 (no) 2010-08-10 2012-04-02 Deep Sea Anchors As Et gravitasjonsinstallert anker og fremgangsmate for installasjon av ankeret
CN102128311B (zh) * 2010-12-09 2012-10-24 中国海洋石油总公司 一种典型水下管汇摆动安装方法及装置
GB2513325B (en) 2013-04-23 2015-07-01 Technip France A method of installing pin piles into a seabed
US9989038B2 (en) 2015-12-18 2018-06-05 Gerald L. Barber Wind turbine with improved safety features
AU2018249622B2 (en) 2017-04-07 2022-05-26 Delmar Systems, Inc. A release mechanism and method of use of same
US11885297B2 (en) 2017-05-10 2024-01-30 Gerald L. Barber Transitioning wind turbine
US10788016B2 (en) 2017-05-10 2020-09-29 Gerald L. Barber Transitioning wind turbine
CN111819132B (zh) * 2018-03-15 2022-07-08 环境资源开发咨询株式会社 系留锚装置
CN109178207B (zh) * 2018-08-30 2020-03-24 中国科学院广州能源研究所 恒张力锚泊系统
CN111361692B (zh) * 2020-03-26 2022-07-01 天津大学 一种重力贯入锚

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20050166825A1 (en) * 2003-10-30 2005-08-04 Zimmerman Evan H. Apparatus and method for gravity anchor installation

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2317153B (en) * 1996-09-11 2000-12-06 Karel Karal A subsea mooring
US6941885B2 (en) * 2003-10-30 2005-09-13 Zimmerman Evan H Anchor for marine mooring
US7059263B1 (en) * 2004-11-12 2006-06-13 Delmar Systems, Inc. Gravity installed anchor
US7263946B2 (en) * 2004-11-01 2007-09-04 Craig Worthy System for measuring chain or rope deployment

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20050166825A1 (en) * 2003-10-30 2005-08-04 Zimmerman Evan H. Apparatus and method for gravity anchor installation

Also Published As

Publication number Publication date
AU2009215479A1 (en) 2009-08-27
GB201009054D0 (en) 2010-07-14
MX2010009061A (es) 2010-12-07
US8381383B2 (en) 2013-02-26
GB2469761A (en) 2010-10-27
AU2009215479B2 (en) 2013-12-05
GB2469761B (en) 2012-05-23
US20110154636A1 (en) 2011-06-30
NO20101058L (no) 2010-07-23
WO2009105630A1 (en) 2009-08-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO339460B1 (no) Fremgangsmåte for innstallasjon av et gravitasjonsinnstallert anker og en fortøyningsanordning
EP2729353B1 (en) Anchor line tensioning method
US7507055B2 (en) Apparatus and method for laying down, abandoning, and recovering a pipe on the sea floor
NO335307B1 (no) Fremgangsmåte ved installasjon av fôringsrør ved bruk av et fartøy for ankerbehandling/tauing/forsyning
WO2006055213A2 (en) Apparatus and method for gravity anchor installation
NO330665B1 (no) Fremgangsmate og apparat for fremstilling av plateankere
NO333202B1 (no) Fremgangsmate og anordning for a heise et kolli fra en kran
US9469960B2 (en) Method of and apparatus for installation of plate anchors
NO335406B1 (no) System for undervanns sammenkobling
NO149327B (no) Fremgangsmaate og anordning for automatisk anbringelse av enden av en undervanns samlelednig
NO339406B1 (no) Fremgangsmåte for etablering og gjennomføring av slep av en struktur under vann
NO307292B1 (no) Fremgangsmåte ved forankring av en flytende plattform
NO153683B (no) Koblingsinnretning og fremgangsmaate for sammenkobling av foerste og andre koblingsdeler
NO332196B1 (no) Fremgangsmate for a installere et fleksibelt, avlangt element
US4266499A (en) Offshore column with mooring hawser system
US6915754B2 (en) Apparatus and method of operation for quick anchoring equipment
NO334253B1 (no) ROV-installerte sugepæler
US20160258552A1 (en) Device for lowering or retrieval of a pipeline at the seabed
AU2007312981B2 (en) Subsea installation systems and methods
BRPI0905884B1 (pt) método para a instalação de uma âncora instalada por gravidade e um conjunto de atracação
JPH08208177A (ja) 被繋留体の投入・回収装置
NO830276L (no) Fremgangsmaate og innretning for anbringelse av en undersjoeisk styreplate paa havbunnen.